WANPRESTATIE EN WANBELEID OP MINISTERIES INGEVULD DOOR ABOP, ONDESKUNDIGHEID, GRONDROOF EN DESTABILISATIE DOOR VICE-PRESIDENT RONNIE BRUNSWIJK (tekst) *

LEES OOK: DL 1: WANPRESTATIE EN WANBELEID MINISTERIES INGEVULD DOOR ABOP, GRONDROOF, DESTABILISATIE DOOR VICE-PRESIDENT RONNIE BRUNSWIJK

LEES OOK: DL 2:  WANPRESTATIE EN WANBELEID MINISTERIES INGEVULD DOOR ABOP, GRONDROOF, DESTABILISATIE DOOR VICE-PRESIDENT RONNIE BRUNSWIJK  +

LEES OOK: DL 3: WANGEDRAG ABOP PARLEMENTARIERS, WANPRESTATIE EN WANBELEID OP MINISTERIES INGEVULD DOOR ABOP, GRONDROOF, DESTABILISATIE DOOR VICE-PRESIDENT RONNIE BRUNSWIJK *

DL 4: WANGEDRAG ABOP PARLEMENTARIERS, WANPRESTATIE EN WANBELEID OP MINISTERIES INGEVULD DOOR ABOP, GRONDROOF, DESTABILISATIE DOOR VICE-PRESIDENT RONNIE BRUNSWIJK *

Onderminister Ramsukul luidt noodklok over kartelvorming binnen GBB

17 mei 2025

Onderminister Ramsukul luidt noodklok over kartelvorming binnen GBB

Onderminister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), Sieuw Ramsukul, trekt aan de bel over ernstige misstanden binnen zijn ministerie. In een exclusief gesprek met Suriname Herald onthult hij de aanwezigheid van kartelvorming op het ministerie – een netwerk van juristen, advocaten en ambtenaren dat zich structureel bezighoudt met het onrechtmatig toe-eigenen van gronden ten koste van burgers. “Deze kartels, zowel intern als extern, moeten dringend worden doorbroken,” stelt de onderminister resoluut.

Volgens Ramsukul stapelen de schandalen zich op bij GBB. Burgers worden systematisch benadeeld: “Ze komen met eenvoudige verzoeken, maar moeten weken of maanden wachten. Soms moeten ze zelfs betalen om geholpen te worden.”

Aanvragen voor grond worden opzettelijk vertraagd of genegeerd, terwijl dezelfde gronden op slinkse wijze aan speculanten worden toegewezen. “Er zijn achterstanden van twintig tot dertig jaar. Mensen dienen een aanvraag in, de kaart wordt gemaakt en dan wordt het zomaar afgepakt,” aldus Ramsukul.

Dwangsommen en falend juridisch apparaat
De juridische afdeling van GBB, Juza, faalt volgens Ramsukul volledig in het opvolgen van rechtszaken. Vonnissen blijven onbeantwoord, waardoor GBB talloze zaken verliest. “Vooral uitspraken met een dwangsom worden genegeerd. Daardoor zijn de opgelegde dwangsommen inmiddels opgelopen tot meer dan zeshonderd miljoen SRD,” zegt hij. De procureur-generaal heeft hem hierover persoonlijk geïnformeerd. 

Toch worden er volgens Ramsukul geen maatregelen genomen door de leiding van het ministerie. Een schrijnend voorbeeld is de recente dreiging van beslaglegging op het gebouw van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) aan de Dr. Sophie Redmondstraat. Door wanbeleid moest het ministerie SRD 4,3 miljoen betalen om openbare verkoop te voorkomen.

“En dit is niet het enige geval,” benadrukt Ramsukul. “Overheidsgebouwen staan op het spel, maar niemand onderneemt actie.”

Interne tegenwerking en vriendjespolitiek
De onderminister hekelt ook de tegenwerking binnen de dienst zelf. Medewerkers frustreren bewust processen, terwijl duizenden burgers wachten op een stuk grond. “In plaats van transparant te werken, worden stukken onderling verdeeld. Niet aan behoeftigen, maar aan mensen binnen het ministerie zelf,” stelt hij.

De onderminister noemt met naam en toenaam het hoofd van Grondinspectie, Brain Banda, die het onderhoofd geen toegang verleent tot inspectierapporten, maar deze wél doorspeelt aan derden. “Wat valt er te verbergen?” vraagt Ramsukul zich af. 

Ook noemt hij het voorbeeld van Kevin Vangee, die zeventig hectare toekende aan dertien stichtingen, terwijl de opsteller van het inspectierapport zelf eigenaar bleek van twee van deze stichtingen. “En ondertussen blijven duizenden burgers wachten,” aldus Ramsukul.

Oproep tot ingrijpen
Ramsukul stelt dat zijn taak is om orde te brengen op het ministerie en rechtszaken correct te coördineren. “Maar zolang dit kartel niet wordt aangepakt, blijft het ministerie in verval. GBB is momenteel een van de ministeries met de meeste rechtszaken en de situatie verslechtert met de dag.”

De onderminister roept op tot harde maatregelen. “Er moet transparantie en rechtvaardigheid komen. De burger verdient beter dan dit wanbeleid.”

Ontevreden SBB-bestuursleden zoeken heil bij de groene tafel

zaterdag 19 april 2025

Ruben Ravenberg wordt nieuwe SBB-directeur

Het Stichtingsbestuur bij de SBB, ziet directeur Ruben Ravenberg liever gaan dan komen. 

door Jason Pinas

PARAMARIBO — Een deel van het bestuur van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft in zijn poging om algemeen directeur Ruben Ravenberg te ontslaan, nu ook twee rechtszaken tegen hem aangespannen. Zo blijkt uit stukken waarop de Ware Tijd de hand heeft weten te leggen. De bestuursleden Krishnadath Joerawan (penningmeester), Mohamed Ramdjan (secretaris), Ben Woodly (lid) en Mahenderkoemar Pershad (lid) hebben eerder dit jaar al schriftelijk geklaagd bij minister Dinotha Vorswijk van Grondbeheer en Bosbeleid (GBB) over de werkwijze van Ravenberg. 

ADVERTISEMENT

In dat schrijven werd ook om zijn ontslag gevraagd. Echter, omdat de bewindsvrouw tot nu toe geen gehoor heeft gegeven aan die eis, zoeken de ontevreden bestuursleden hun heil bij de groene tafel.

“Het betreffen allemaal leden van de politieke partij ABOP. Vandaar dat geen van de aangeschreven personen reageert en de gedaagde van alles en nog wat doet”

Kort geding

In het kort geding dat de vier mannen hebben aangespannen tegen de directeur, eisen ze dat hij de mutatie van Reshma Sewgobind-Ramanand als manager van de afdeling Export onmiddellijk terugdraait. Daarnaast willen ze dat deze afdeling, die Ravenberg sinds eind vorig jaar onder zijn directe toezicht heeft geplaatst, weer onder het toezicht komt van het Directoraat Bosbeheer van SBB. 

Een onderzoek naar corruptieve handelingen waarmee de directeur onlangs is gestart, moet volgens hen ook onmiddellijk worden stopgezet. Ravenberg heeft echter vaker laten weten niet terug te komen op zijn besluiten, omdat die maatregelen bedoeld zijn om de illegale houtexport te beteugelen.

Bodemprocedure

In de bodemprocedure eisen de ontevreden mannen van het stichtingsbestuur het onmiddellijke ontslag van Ravenberg. Daarnaast willen ze graag dat de rechter hem vijf jaar ontzegt van bestuurlijke functies in Suriname. 

Het valt volgens de vier ontevreden bestuursleden te concluderen dat “Ravenberg samenspant met de overige bestuursleden en de minister van GBB om de gehele organisatie van SBB over te nemen. Het betreffen allemaal leden van de politieke partij ABOP. Vandaar dat geen van de aangeschreven personen reageert en de gedaagde van alles en nog wat doet. Dit levert ook wanbeleid op van de overige bestuursleden”, luidt een passage uit de eis van de vier ontevreden bestuursleden aan de rechter. Rechter Suzanne Chu heeft in het kort geding als ordemaatregel beslist dat partijen gedurende de behandeling van de zaak niet in de media mogen treden. 

Intussen hebben twaalf medewerkers van de afdeling Export van de SBB, onder wie ook de manager, schriftelijk hun ondersteuning toegezegd aan Ravenberg. “Met dit schrijven willen wij u nadrukkelijk meedelen dat wij niet bereid zijn terug te keren naar de oude situatie, waarin mevrouw R. Ramanand als exportmanager fungeerde en de afdeling ressorteerde onder het Directoraat Bosbeheer. Wij zullen een terugkeer naar de oude situatie helemaal niet accepteren, al moeten wij daarvoor strijd leveren. U mag als algemeen directeur honderd procent op ons rekenen”, aldus de medewerkers in een brief aan Ravenberg.

https://dwtonline.com/ontevreden-sbb-bestuursleden-zoeken-heil-bij-de-groene-tafel/

Honderden miljoenen dwangsommen tegen de Staat

De dwangsommen van civiele zaken tegen de Staat Suriname beloopt in de honderden miljoenen. Procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh presenteerde de zorgwekkende toename van civiele vorderingen tegen de Staat en de hoge dwangsommen die worden opgelegd omdat vonnissen niet uitgevoerd zijn. 

Tijdens een werkoverleg tussen de pg en de focal points van Bureau Landsadvocaten werd deze situatie besproken. 

Namens het Openbaar Ministerie waren ook aanwezig: Ashwien Rathipal, hoofd van de afdeling Civiele Vorderingen van het Parket van de Procureur-Generaal, en mr. A. Kanhai, directeur bedrijfsvoering, samen met een medewerker van de afdeling Civiele Vorderingen.

Het doel van het overleg was het presenteren van de jaarcijfers en het bespreken van de voortgang van civiele vorderingen tegen de Staat Suriname. Gedurende de bespreking gaven de deelnemers aan welke obstakels zij tegenkomen bij het vertegenwoordigen van de Staat Suriname in rechte. De pg benadrukte het belang van tijdige uitvoering van vonnissen en een goede samenwerking tussen de focal points. Oplossingen werden bedacht voor de geconstateerde knelpunten.

In 2023 waren er 350 civiele vorderingen, afgelopen jaar 386 en tot nu toe dit jaar 97 civiele vorderingen, meldt de Unit Public Relations van het Openbaar Ministerie.

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/85397 en https://keynews.sr/toename-civiele-vorderingen-tegen-staat-suriname-baart-zorgen-staat-moet-voor-2025-meer-dan-usd-5-miljoen-aan-dwangsom-betalen/

Onderminister GBB: “Het hele gronduitgifte beleid is een rommel”

 donderdag, 13 mrt 2025

“Het hele gronduitgiftebeleid is een rommel”, zei onderminister Sieuw Ramsukul van Grondbeleid en Bosbeheer onlangs tijdens de uitreiking van grondpapieren te Weg naar Zee.

De onderminister zei dat er een administratie moet komen. “Er is geen overzicht”, klaagde de man.  Het ministerie is wel bezig met interne deskundigen om alles in kaart te brengen. “Als we externe deskundigen nodig hebben, dan gaan we dat ook inzetten.” Hij beloofde dat al de problemen aangepakt zullen worden.

Ramsukul is blij met het systeem waarmee percelen worden uitgegeven, want er is een tuchtcollege voor landmeters geïnstalleerd. Dit zal resulteren dat alles keurig en transparant zal plaatsvinden. De bewindsman zei dat de meeste probleemgevallen ontstaan doordat landmeters fouten maken en er geen controle is. Er was nooit een tuchtcollege tegen landmeters, maar nu is volgens Ramsukul nu wel het geval..

Volgens hem zijn er zelfs fouten gemaakt bij eigendomspercelen. Hier zij percelen opgemeten, opgemaakt,  ingediend en waarvan er beschikkingen zijn uitgegeven. “Er moet dus een einde komen.” Iedereen die klachten heeft over landmeters, kan zich aanmelden bij het MI-Glis, waar er een unit is en bij deze afdeling kunnen alle klachten gedeponeerd worden.

Hij merkte verder op dat er ook heel wat rechtszaken aangespannen zijn tegen het ministerie, die van enkele jaren dateren. Het ministerie heeft ook heel wat dwangsommen op zich, die in miljoenen bedragen, omdat een aantal vonnissen zijn verzuimd om uitgevoerd te worden. Hierdoor worden dan beslagen gelegd op tegoeden van de staat. Bepaalde terreinen zijn al geveild. “Al deze problemen komen op mijn bord en we gaan de problemen oplossen.”

https://keynews.sr/onderminister-gbb-het-hele-gronduitgifte-beleid-is-een-rommel/

Verbod grond- en concessiebezit politici: Voor een eerlijker Suriname

14 Feb, 2025

Asis Gajadien, fractieleider VHP

(Aangeboden)

Suriname staat op een kruispunt. Jarenlang zijn er signalen dat politieke macht wordt misbruikt voor persoonlijk gewin, met name door het verkrijgen van grote stukken grond en lucratieve concessies via politieke connecties. Dit ondermijnt het vertrouwen in de politiek en creëert een ongelijk speelveld voor alle burgers. Het is tijd voor een fundamentele verandering.

Het probleem: Belangenverstrengeling en Misbruik van Macht

Het is een publiek geheim dat politici in Suriname in het verleden betrokken zijn geweest bij dubieuze transacties rondom grond en concessies. Deze praktijken leiden tot:
– Belangenverstrengeling: Politici die beslissingen nemen over grondbeleid en concessieverlening, terwijl ze zelf direct of indirect profiteren van die beslissingen.
– Oneerlijke concurrentie: Burgers en bedrijven zonder politieke connecties hebben geen eerlijke kans om grond te verwerven of concessies te verkrijgen.
– Corruptie: Het misbruik van politieke macht voor persoonlijk gewin tast de integriteit van de overheid aan.
– Vertrouwensverlies: Burgers verliezen het vertrouwen in hun vertegenwoordigers en het democratisch proces.

De Oplossing: Een Nieuwe Wet voor Politieke Integriteit

Om deze problemen aan te pakken, is het noodzakelijk om een nieuwe wet in te voeren die duidelijke grenzen stelt aan het grond- en concessiebezit van politici en overheidsfunctionarissen. Deze wet zou de volgende bepalingen moeten bevatten:
– Beperking op grondbezit: Politici en hun directe gezinsleden mogen maximaal 1.000 vierkante meter grond bezitten. Dit is voldoende voor een woning, maar voorkomt speculatie en grootschalige grondaccumulatie.
– Verbod op concessies: Politieke functionarissen zijn in dienst van het land en dienen zich volledig te wijden aan hun publieke taken. Wie wil ondernemen, is vrij om dat te doen, maar kan geen politieke functie bekleden. Er moet een duidelijke “of/of”-situatie ontstaan: of je bent politicus, of je bent ondernemer.
– Transparantie: Alle bezittingen van politici en hun directe gezinsleden moeten openbaar worden gemaakt en regelmatig worden gecontroleerd.
– Sancties: Overtredingen van de wet moeten leiden tot strenge sancties, zoals boetes, ontslag en zelfs strafrechtelijke vervolging.

De Voordelen: Een eerlijker en transparanter Suriname
De invoering van deze wet zal leiden tot:
– Meer integriteit in de politiek: Het vermindert de kans op belangenverstrengeling en corruptie.
– Een eerlijker speelveld: Alle burgers krijgen een gelijke kans om grond te verwerven en economische kansen te benutten.
– Meer vertrouwen in de overheid: Burgers krijgen weer vertrouwen in hun vertegenwoordigers en het democratisch proces.
– Economische ontwikkeling: Een eerlijker en transparanter systeem trekt investeerders aan en bevordert de economische groei.

Conclusie
Het is tijd voor actie. Suriname verdient een politiek die integer, transparant en eerlijk is. De invoering van een wet die grond- en concessiebezit van politici beperkt, is een cruciale stap in de richting van een eerlijker en welvarender Suriname. Laten we samenwerken om deze verandering te realiseren.

Oproep
Wij roepen alle politieke partijen, maatschappelijke organisaties en burgers van Suriname op om dit initiatief te steunen en zich in te zetten voor een politiek die in dienst staat van het volk, en niet van individuele belangen.

Asis Gajadien
VHP volksvertegenwoordiger

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/85016

Overheid neemt perceel Stichting Excellence Topsport Talentschool weer in bezit

 woensdag, 12 feb 2025

De regering heeft besloten het perceel dat eerder aan de Stichting Excellence Topsport Talentschool was toegewezen, terug te nemen in het bezit van de Staat. Het perceel wordt overgedragen aan het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken (BiZa), tevens bestuurder van de stichting, heeft ingestemd met dit besluit. Het proces om de eigendomstitel van het perceel over te dragen aan de Staat is inmiddels gestart. Op 12 februari 2025 ontving minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) een verzoekschrift van de stichting voor de prijsgeving van het perceel. De procedure hiervoor wordt nog deze week afgerond. Het is opvallend dat alle handelingen rond de aanvraag van het perceel door Landvreugd zijn uitgevoerd in zijn rol als voorzitter van de stichting, ruim voordat hij minister van BiZa werd. Het verzoekschrift voor grondhuur van het perceel werd op 7 juli 2023 ingediend bij het ministerie van GBB, en de toewijzing vond plaats op 28 augustus 2024, na adviezen van bevoegde autoriteiten.

Daarnaast heeft de regering besloten een onderzoek in te stellen naar de omstandigheden waaronder de eigendomstitel van het perceel in 2014 vervallen werd verklaard. Dit leidde destijds tot de teruggave van het perceel aan de Staat. Betrokkenen werden gecompenseerd met een bedrag van SRD 1.075.289,10.

Het besluit van de regering om het perceel terug te nemen en een onderzoek te starten, onderstreept de zorgvuldige afweging van grondzaken en transparantie in overheidsbesluitvorming.

https://keynews.sr/overheid-neemt-perceel-stichting-excellence-topsport-talentschool-weer-in-bezit/

Brunswijk: ‘niks aan de hand bij perceel aanvraag van minister Landvreugd’

06 feb 2025 | abc-Suriname | Door: Redactie

Volgens vicepresident Ronnie Brunswijk is er niks mis met de perceel aanvraag gedaan door Delano Landvreugd, voor dat hij minister was van Binnenlandse Zaken. 

Landvreugd was destijds voorzitter van Stichting Topsport Talentschool. Vanuit VHP-fractieleider Asis Gajadien is de roep dat minister Landvreugd moet aftreden en hij wenst een grondig onderzoek bij de perikelen rondom de aanvraag. 

Brunswijk zegt dat de brief die in de media circuleert over de perceelaanvraag, verschilt met de originele brief die hij zelf in handen heeft. Landvreugd treft naar zeggen van Brunswijk geen blaam in deze kwestie.

https://www.surinamenieuwscentrale.com/brunswijk-niks-aan-de-hand-bij-perceel-aanvraag-van-minister-landvreugd

3:42Wordt nu afgespeeld

Vp Brunswijk: ‘niks aan de hand bij perceel aanvraag van minister Landvreugd’ – ABC

https://www.youtube.com/watch?v=9t0auDpOmS0

Minister Landvreugd op het matje geroepen om verzuim terinzagelegging kiezerslijsten binnenland

dinsdag 4 februari 2025https://www.youtube.com/watch?v=9t0auDpOmS0

Minister Landvreugd op het matje geroepen om verzuim terinzagelegging kiezerslijsten binnenland

DNA-voorzitter Marinus Bee (r) liet Biza-minister Delano Landvreugd (l) opdragen toen bleek dat de wettelijke terinzagelegging van de kiezerslijsten niet vlekkeloos is verlopen.

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO — Voor de fracties in het parlement was het dinsdag bij de aanvang van de openbare vergadering even schrikken toen voorzitter Marinus Bee bekendmaakte te hebben vernomen dat de wettelijke inzage van kiezerslijsten in het binnenland in tegenstelling tot Paramaribo en andere districten nog niet is begonnen.

Bee maakte de regering het ernstige verwijt dat dit een overtreding van de wet is. De terinzagelegging is bij wet vastgesteld voor 14 januari tot en met 12 februari. Minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken (Biza), die afwezig was, werd naar het parlement gehaald om uitleg te geven wat er aan de hand was.

“We moeten de regering op het hart drukken dat de mensen in het binnenland niet minder zijn dan die in Paramaribo”Melvin Bouva

Binnenland is ook Suriname

Suriname historical tours

“Verwerpelijk” en “onacceptabel” noemden fractieleiders dit handelen van de regering. Melvin Bouva (NDP) merkte op dat dit geen incident is, maar dat ook hij heeft vernomen dat “verantwoordelijken van de regering” een schriftelijke mededeling hebben gedaan in het binnenland dat de wettelijke terinzagelegging pas op 5 februari zal aanvangen en tot en met 12 februari zal duren. “We moeten de regering op het hart drukken dat alle Surinamers evenveel recht hebben en dat de mensen in het binnenland niet minder zijn dan die in Paramaribo.”

Obed Kanape, fractievoorzitter van Abop, zei al te hebben voorspeld dat bij deze verkiezingen, met het nieuwe kiessysteem (landelijke evenredigheid, … red.), het binnenland in de vergetelheid zal geraken. “Maar laat het niet zo zijn dat het al begint bij de organisatie van de verkiezingen.”

Ook andere fractieleiders – Rabin Parmessar (NDP), Evert Karto (Pertjajah Luhur) en Asiskumar Gajadien (VHP) – uitten hun bezorgdheid en eisten dat Landvreugd terstond het parlement kwam informeren. Het duurde tot laat in de middag voordat de minister aan het woord kwam.

Financiële uitdagingen

Volgens Landvreugd is de wettelijke terinzagelegging voor het binnenland officieel ook op 14 januari van start gegaan. Echter, er zijn financiële en logistieke uitdagingen geweest die aanleiding zijn dat er een breuk kwam in de organisatie. De bewindsman verzekerde dat het financiële probleem intussen is opgelost.

Financiën en Planning heeft het benodigde geld overgemaakt naar Biza, die op zijn beurt het geld stortte voor de districtscommissariaten en ook naar de buitenlandse leverancier, die verkiezingsmateriaal moet aanleveren. “We hopen dat er geen andere knelpunten zijn en dat de trend die is ingezet door Financiën en Planning wordt voortgezet”, zei de minister.

Volgens hem heeft het binnenland extra uitdagingen. “Maar uw college heeft gelijk, waar we geen prioriteit aan hebben gegeven, moet nu wel gebeuren. De regering wil niet de indruk laten ontstaan dat zij het binnenland niet op dezelfde manier behandelt als Paramaribo en omstreken”, zei Landvreugd.

Wrevel

Hoewel zijn uitleg werd aangehoord, bleef de wrevel en kritiek. Voor de parlementariërs was het simpelweg ongehoord dat de regering op deze manier om is gegaan met een wettelijke voorziening, zeker omdat het gaat om de organisatie van de verkiezingen.

Zelfs de mededeling van Landvreugd dat er – naast de Bureaus voor Burgerzaken en online mogelijkheden – voor het binnenland ook pendeldiensten worden ingezet om de burgers te bereiken, kon de irritatie over hem niet weg maken. Gajadien wierp bijvoorbeeld op dat het integriteitsvraagstuk waarin Landvreugd is verwikkeld, mogelijk doorslaat in zijn werk als minister van Binnenlandse Zaken.

De VHP-fractieleider eiste dat Landvreugd het parlement daar over informeerde. Echter, DNA-voorzitter Bee stak daar een stokje voor. Hij zei dat dat op een andere manier in overleg met de regering zal plaatsvinden.

https://dwtonline.com/minister-landvreugd-op-het-matje-geroepen-om-verzuim-terinzagelegging-kiezerslijsten-binnenland/