WANNEER DE DEMOCRATISCHE GEEST EENMAAAL UIT DE FLES IS, BLIJKT DOMHEID UNIVERSEEL. AANVAL OP DEMOCRATIE EN RECHTSSTAAT IN VS DOOR BESTORMING PARLEMENT/CAPITOOL.

Auteur: Angela Fernald

Opruiing van President Trump en de opruiing van Bouterse met de oproep de wapens op te nemen tegen een wettig gezag zijn dezelfde symptomen van machtsdronkenheid en het verdedigen van eigen belangen.

President elect Joe Biden sprak de natie na de bestorming van het Capitool toe met de volgende woorden, die op het lijf geschreven zijn voor Suriname. Het is alsof Joe Biden de Surinamers toesprak met zijn volgende statement: ” De woorden van een president zijn belangrijk. Het maakt niet uit hoe goed of slecht die president is. In het beste geval kunnen de woorden van een president inspireren. In het slechtste geval kunnen ze opstoken. En daarom roep ik president Trump op om nu op nationale televisie zijn eed te vervullen en de grondwet te verdedigen en een einde aan dit beleg te eisen. Het Capitool bestormen, ramen in te slaan, kantoren en de Senaat bezetten, bureaus doorzoeken. In het Capitool, in het huis van Afgevaardigden, het bedreigen van eerlijk verkozen vertegenwoordigers, dit is geen protest, dat is een opstand. De hele wereld kijkt. Net als zoveel andere Amerikanen ben ik in shock dat Amerika, zo lang een baken van licht en democratie, nu in iets donkers is veranderd. De komende vier jaar moeten we werken aan herstel van de democratie, fatsoen, eer, respect, de rechtsstaat. Simpelweg fatsoen, het gaat om problemen oplossen, naar elkaar omzien. En niet het vuurtje van haat en chaos opstoken. Maar vandaag leert ons op pijnlijke manier: democratie is teer. En om het te bewaken heb je mensen van goede wil nodig, leiders die op durven te staan. Die niet uit zijn op macht of persoonlijk gewin, maar die letten op algemeen belang. Wat moeten onze kinderen wel niet denken als ze tv kijken, en wat ziet de rest van de wereld? Amerika is zoveel beter dan we vandaag hebben gezien.”

De onderliggende boosheid van de Republikeinse Trump aanhangers is divers. De Cubanen willen geen communistische regering, zoals zij de regering Biden-Harris typeren. De arme witte Amerikanen willen geen zwarten in het bestuur van het land. Een Obama was hen genoeg. En dan is er de beweging van Complotdenkers. Bij  de zwarte mensen mensen is het Louis Farrakhan die de zwarte gemeenschap complot theorieen voorpredikt. In Suriname probeert de Bouterse aanhang de BBB (blaka buba bundru) beweging van de grond te krijgen. De blaka man wordt door de ABOP en de NDP opgeroepen zich te bundelen. Maar tegen wie? We zijn toch allemaal Surinamers. De etnische cultuur wordt in Suriname ingezet voor enge politieke doeleinden. De etnische bundeling richt zich in Suriname rechtsstreeks tegen de hindostanen die de macht hebben overgenomen van de creolen. Du moment dat Chandrikapersad Santhoki democratisch gekozen president werd, is het rascisme enorm toegenomen in Suriname. Het is geen toeval. het rascisme is inzet voor politieke macht volgens de primitieve politiekvoering. Het nieuwe denken in Suriname is deze vorm van politiekvoering overstegen omdat verdeeldheid van een volk geen ontwikkeling kan brengen. Verdeeldheid van een volk  kan geen herstel van een kapotte economie repareren en het fatsoen terug brengen in de samenleving. Precies dit is het doel van de primitieve vorm van politiek voeren door op de armoede van het volk een eigen imperium van macht te bouwen. Dit imperium van macht bouwen op de armoede van NDP aanhangers en overige delen van het volk is op 20 mei 2020 opzij geschoven. 

PARLEMENTAIR SYSTEEM MET CHECKS AND BALLANCES BETER VOOR DERDE WERELDLANDEN.

Als wij de “bananen-achtige” taferelen bezien die zich nu in de VS afspelen, dan is voor het evenwicht een parlementair systeem toch beter. In Suriname zien wij dat door het rascisme dat door de NDP gevoedt wordt, de regering toch stand kan houden omdat zowel Marrons en stadscreolen deel uitmaken van een regering geleid door de hindostaanse VHP. In de VS zien wij het rascisme in twee tegenover elkaar staande partijen staan, namelijk de REPUBLIKEINEN die veelal voor rascisten worden uitgemaakt en vooral door arme witte mensen wordt ondersteund. En aan de andere kant de DEMOKRATEN waar vooral de zwarte Amerikanen een huis hebben gevonden. 

DE MACHT LIGT NIET BIJ HET STEMVEE VAN WITTEN, IMPORT ZWARTEN versus AUTHOCHTONE ZWARTEN. 

Latino’s identificeren zich veel meer met de witte Trump aanhangers. Controversiele personen en groeperingen idem dito. 

DE MACHT LIGT BIJ DE STAAT: HET CONGRES/PARLEMENT.

Senaat en Huis van Afgevaardigden vormen tezamen het Congres, het Parlement dus met een wetgevende opdracht en een controlerende opdracht.Een democratische senaat en een democratisch huis van afgevaardigden zal het voor de democratische president makkelijker maken. In zowel de senaat als het huis van afgevaardigden regeren de democraten. Een walkover is het echter niet, want in de senaat moet bij zeer belangrijke wetgeving geen gewone meerderheid van 50 plus 1 stemmen gehaald worden, maar met een meerderheid van 60 stemmen. De senaat telt 100 stemmen plus de doorslaggevende stem van de leider van de senaat, die van de vice-president. In dit geval dus Kamala Harris. 

NANCY PELOSI IN HUIS VAN AFGEVAARDIGDEN.

De 80 jarige dame is ook herkozen. Een riante uitgangspositie voor de president elect, Joe Biden die op 20 januari 2021 geinaugureerd zal worden. 

‘Complot-sjamaan’ opgepakt na bestorming Capitool, ook lachende dief aangehouden

Jake Angeli

Jake Angeli © AFP

Buitenlandredactie 

Hij was een van de meest opvallende verschijningen tijdens de rellen in het Amerikaanse Capitool deze week: de man met de pelsmuts en koehoorns, en een gezicht dat in de Amerikaanse kleuren was geschilderd. De man, die zichzelf Jake Angeli noemt, is vandaag opgepakt en in hechtenis geplaatst.

De man was woensdag samen met duizenden anderen in Washington DC voor de bijeenkomst waar president Trump toe had opgeroepen als protest tegen de officiële bekrachtiging van de verkiezingsuitslagen. Na afloop trokken de Trump-aanhangers massaal naar het Capitool, dat ze bestormden en uiteindelijk ook binnenvielen. 

Binnen werden grote vernielingen aangebracht, en verschillende zaken ontvreemd. Een aantal demonstranten viel bovendien de kantoren van de parlementsleden binnen en stal er onder andere laptops en persoonlijke documenten. Vijf personen kwamen om het leven bij de rellen.

Oproep Trump

Volgens de Amerikaanse nieuwszender ABC nam Angeli donderdag zelf al contact op met de federale recherche FBI om uit te leggen dat hij samen met andere ‘patriotten’ van Arizona deel uitmaakte van een groep die was ingegaan op de oproep van president Donald Trump dat alle ‘patriotten’ woensdag naar de hoofdstad zouden komen.

 

De man, die volgens de speurders een grote groep volgers op sociale media heeft, is uiteindelijk vandaag gearresteerd. Niet alleen Angeli werd overigens opgepakt, ook de man die ervandoor ging met de lessenaar van Nancy Pelosi, is thuis gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis van Pinellas County in Florida.

Deze Adam Christian Johnson (36), vader van vijf kinderen, postte op Facebook en andere sociale media foto’s en video’s van de buitgemaakte lessenaar, toebehorend aan de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De krant Tampa Bay Times meldt onder meer dat op zijn sociale media, die inmiddels offline zijn, onder meer neerbuigende teksten zijn gevonden over de Black Lives Matter-beweging.

Adam Christian Johnson poseerde breed lachend voor de camera met de lessenaar van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in zijn handen.
 
Adam Christian Johnson poseerde breed lachend voor de camera met de lessenaar van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in zijn handen. © AFP

FBI

Justitie en diverse politieorganisaties, waaronder de FBI, doen uitgebreid onderzoek naar de gebeurtenissen. Tientallen relschoppers zijn verspreid over de VS opgepakt. Gisteren werden alvast vijftien mensen aangeklaagd voor hun aandeel in de bestorming. Het gaat onder anderen om een man met molotovcocktails in zijn auto vlakbij het parlement, een indringer die een agent heeft geslagen, een Trumpsupporter met een vuurwapen en een man die inbrak in de kantoren van Nancy Pelosi.

 

De man in de kamer van Pelosi werd vrijdag aangehouden in de staat Arkansas. Een foto waarop hij met zijn benen op het bureau van Pelosi zat, werd woensdag eveneens veel gedeeld. De man wordt er onder meer van beschuldigd zich met geweld toegang te hebben verschaft tot verboden terrein en diefstal van publiek bezit.

Een woordvoerder van Pelosi zei gisteren dat er een laptop was gestolen uit haar kamer, al is niet duidelijk of de man uit Arkansas daar verantwoordelijk voor is. Ook een Democratische senator meldde diefstal van zijn laptop. 

Bestorming

De beroering over de bestorming van het Capitool is bij lange na nog niet gaan liggen. Pelosi heeft vrijdag opgeroepen tot strafrechtelijke vervolging van president Donald Trump. Zij deed die uitspraak in een interview met CBS dat zondagavond wordt uitgezonden en die vrijdagavond laat (lokale tijd) in de VS al viraal ging.

,,Helaas, de persoon die in het Witte Huis zit is een gestoorde, losgeslagen, gevaarlijke president van de Verenigde Staten”, aldus de Democrate in een voorproefje van het CBS-interview. ,,En we hebben nog een aantal dagen te gaan voordat we tegen hem beschermd kunnen worden. Maar hij heeft zo iets ernstigs gedaan dat er vervolging tegen hem zou moeten worden ingesteld.”

Ontslag

Zij riep andermaal op tot zijn onmiddellijke ontslag en tot het instellen van een afzettingsprocedure, een impeachment.

Trump geniet als president immuniteit tegen rechtsvervolging, maar die eindigt zodra zijn termijn erop zit. De inauguratie van zijn opvolger, president-elect Joe Biden, is op 20 januari. Trump heeft aangegeven daarbij niet aanwezig te zijn.

De man met het ruitjeshemd werd gisteren aangehouden in Arkansas.
 
De man met het ruitjeshemd werd gisteren aangehouden in Arkansas. © EPA 
https://www.ad.nl/buitenland/complot-sjamaan-opgepakt-na-bestorming-capitool-ook-lachende-dief-aangehouden~ad9b9dc4/

Videoboodschap Trump is wanhopige poging om afzetting en celstraf te voorkomen

ANALYSEMACHTSOVERDRACHT

De videoboodschap waarin Trump de bestorming van het Capitool veroordeelt, is een uiterste poging van de president om afzetting en mogelijk zelfs celstraf te voorkomen.

 
Beeld AFP

Too little, too late. Dat zou je kunnen zeggen over de video, waarin Trump zich donderdagavond (Amerikaanse tijd) voor het eerst neerlegde bij de verkiezingsuitslag, zijn woede uitte over de bestorming van het Capitool en tot slot zelfs voor het eerst opriep tot ‘heling en verzoening’ in het land.

Te laat, vinden inderdaad vele geschokte Amerikanen, omdat de president ruim 24 uur eerder nog een heel andere toon aansloeg. Toen verklaarde hij nog begrip te hebben voor ‘de pijn’ van de bestormers en flirtte met hen door te melden: ‘Ik hou van jullie’. Maar volgens de president zijn diezelfde bestormers nu criminelen, die een ‘gruwelijke aanslag’ hebben gepleegd.

‘Net als alle Amerikanen ben ik woedend over het geweld, de wetteloosheid en de chaos. Demonstranten die het Capitool infiltreerden, hebben de zetel van de Amerikaanse democratie besmeurd. Aan degenen die meededen aan geweld en vernielingen: jullie vertegenwoordigen ons land niet. Jullie zullen boeten’, aldus Trump.

Eigen hachje redden

De video is niet alleen te laat, maar wordt ook niet geloofd door de meeste Democraten. Bovendien twijfelt een fors aantal Republikeinen of de huidige president nog wel de juiste man is voor het ambt. De timing van Trumps video valt samen met het moment dat in Washington en daarbuiten steeds meer stemmen opgaan om de hem af te zetten en strafrechtelijk te vervolgen. Dat is in de ogen van Trump-criticasters geen toeval.

Trump heeft de video verspreid om zijn hachje te redden, zo verwoordt een van zijn (anonieme) adviseurs bij CNN het sentiment: ‘Ik denk dat die video alleen is gemaakt omdat bijna al zijn belangrijkste medewerkers op het punt stonden om ontslag te nemen en omdat een afzettingsprocedure dreigt.’

Voormalige stafchef van het Witte Huis, John Kelly, vertelde donderdag in een interview aan dezelfde tv-zender dat hij, als hij nog in het kabinet had gezeten, zou pleiten voor het wegsturen van de president. ‘Hij is een zeer, zeer gebrekkig mens.’ 

 

Dat de situatie ernstig is voor Trump, wordt onderstreept doordat de ene na de andere voormalige bondgenoot hem laat vallen. Nadat negen medewerkers van het Witte Huis woensdag al waren opgestapt, dienden donderdag ook de minister van Onderwijs Betsy DeVos en Transportminister Elaine Chao hun ontslag in. Eerder liet zijn loyale medestander in de Senaat, Lindsay Graham, al weten dat het ‘genoeg’ is geweest. Vicepresident Pence liet Trump ook al vallen toen hij woensdag weigerde om de verkiezingsuitslag te verwerpen.

Afzettingsprocedure

Toch is de kans dat een afzettingsprocedure zal slagen niet groot. De eerste weg die leidt tot afzetting is als een meerderheid van het kabinet een beroep doet op het 25ste Amendement van de Amerikaanse grondwet. Daarmee wordt de president uit zijn ambt gezet als zijn regering hem mentaal niet meer geschikt acht. Maar Trump kan daartegen in beroep gaan. Een ingewikkelde procedure zal volgen en succes is niet verzekerd.

Het grootste obstakel voor deze route is dat vicepresident Pence er niet aan zou willen meewerken. Hij zou vrezen dat het bijdraagt aan een toename van de chaos waarin Washington nu verkeert. Electorale overwegingen kunnen een rol spelen bij zijn weigering. Pence wil mogelijk in 2024 een gooi doen naar het presidentschap en het is de vraag of zijn achterban hem zal vergeven voor het afzetten van Trump.

 

Saillant detail is wel dat Pence per brief door Nancy Pelosi is gevraagd om de afzetting in werking te zetten, maar daar heeft hij nog niet formeel op geantwoord. Optimistische Democraten concluderen daaruit dat er achter de schermen wel degelijk door het kabinet wordt gesproken over het wegsturen van Trump. 

Democraten geven niet op

Democraten hebben nog een plan achter de hand voor als Pence Trump niet wil afzetten. Ook een impeachmentprocedure in het Congres kan leiden tot het afzetten van de president. Maar die procedure is wel langduriger en dus is de kans van slagen nog kleiner.

Voor impeachment moet eerst een meerderheid gevonden worden in het Huis van Afgevaardigden. Dat lukt nog wel, want de Democraten hebben daar de meerderheid en onder meer Nancy Pelosi heeft aangegeven dat zij bereid is tot deze stap als de Republikeinen niet zelf ingrijpen. De Democraten komen vrijdag voor het eerst weer bijeen en er is een kans dat zij deze afzettingsprocedure dan in gang zetten. 

Maar het voorstel zal vermoedelijk struikelen in de Senaat, waar tweederde zal moeten instemmen met het wegsturen van Trump. Het is de vraag of er genoeg Republikeinse senatoren zijn die dat aandurven. Een flink aantal van hen moet over twee jaar weer strijden voor hun eigen zetel tijdens de tussentijdse verkiezingen. Trumps achterban zou hen dan kunnen afstraffen.

Er is een makkelijke uitweg voor twijfelaars. Trump heeft de kritiek op zijn optreden willen smoren door in zijn video te benadrukken dat hij tegen geweld is en dat hij wil meewerken aan een vreedzame machtsoverdracht. ‘Dus wat is eigenlijk nog het punt van een afzettingsprocedure?’, zullen sommige Republikeinen redeneren. Het zou zomaar kunnen dat Trumps presidentschap gered wordt door zijn videoboodschap.

Celstraf voor bestormers

Dat ontslaat Trump niet van mogelijke strafrechtelijke vervolging. Het ministerie van Justitie maakte donderdag bekend dat het niet uitsluit dat president Trump wordt vervolgd voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool. 

Volgens de hoogste federale aanklager in Washington worden ‘alle betrokkenen’ onderzocht en ‘niet alleen de mensen die het Capitool zijn binnengegaan’. Justitie gaf eerder ook een verklaring uit waarin staat dat ‘alle verantwoordelijken’ worden gestraft. Onder meer Trumps voormalige Defensie- en Justitieminister vinden dat Trump medeschuldig is aan het geweld deze week. 

Inmiddels zijn veertig mensen aangeklaagd voor inbraak, mishandeling of illegaal wapenbezit. Daarvoor kan celstraf worden opgelegd. Daarnaast kunnen demonstranten tien jaar gevangenisstraf krijgen voor het vernielen van federaal eigendom, zoals gebouwen, staat in een presidentieel bevel dat Trump zelf afgelopen zomer ondertekende tijdens de Black Lives Matter-protesten. Trump twitterde destijds trots over de nieuwe regel: ‘Lange gevangenisstraffen voor deze wetteloze daden tegen ons Grote Land!’

Maar de hoogste straffen dreigen voor mensen die oproepen tot het omverwerpen van de Amerikaanse overheid of die samenzweren om dat voor elkaar te krijgen. Daar staat in de VS twintig jaar celstraf op. Hoewel Justitie tot op heden stelt dat zittende Amerikaanse presidenten niet kunnen worden beschuldigd van een misdrijf, beschermt die regel Trump nog minder dan twee weken.  

Aanklagers werken momenteel nachten door om bewijsmateriaal te verzamelen, daders te identificeren en aan te klagen, meldde ’s lands hoogte openbaar aanklager Jeffrey Rosen donderdag. ‘Sommige deelnemers aan het geweld zullen vandaag worden aangeklaagd, anderen de komende weken.’ Ondanks zijn video kan Trump er dus niet vanuit gaan dat zijn rol bij de bestorming van het Capitool onbestraft blijft. 

 

DE LETTERLIJKE TEKST VAN DE TOESPRAAK VAN DONALD TRUMP 

‘Ik wil graag beginnen met de afschuwelijke aanval op het Capitool van de Verenigde Staten. Zoals alle Amerikanen ben ik woedend over het geweld, de wetteloosheid en de chaos. Ik heb onmiddellijk de Nationale Garde en de federale politie ingezet om het gebouw te beveiligen en de indringers uit te zetten. Amerika is en blijft een natie van law and order.

De demonstranten die het Capitool zijn binnengedrongen, hebben de zetel van de Amerikaanse democratie besmeurd. De mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan geweld en vernietiging vertegenwoordigen ons land niet. Degenen die de wet hebben overtreden zullen daarvoor boeten. We hebben net een intense verkiezing achter de rug en de emoties zijn hoog opgelopen. Maar nu moeten de gemoederen bedaren en moet de rust worden hersteld. We moeten overgaan tot de orde van de dag.

Mijn team heeft de verkiezingsuitslag fel bevochten via alle mogelijke juridische wegen. Mijn enige doel was om de integriteit van de verkiezingen te waarborgen. Ik heb op deze manier gevochten om de Amerikaanse democratie te beschermen. Ik blijf er heilig van overtuigd dat we onze verkiezingswetten moeten hervormen om de identiteit en stemgerechtigheid van alle kiezers te kunnen verifiëren en om het geloof en vertrouwen in alle toekomstige verkiezingen te waarborgen. Het Congres heeft de verkiezingsuitslag inmiddels geratificeerd. Op 20 januari zal een nieuwe regering aantreden. Ik richt me nu op een soepele en ordelijke en machtsoverdracht.

Deze tijd vraagt om verzoening. 2020 was een uitdagende tijd voor onze mensen. Een grimmige pandemie heeft het leven van onze burgers op zijn kop gezet, miljoenen mensen in hun huizen geïsoleerd, onze economie beschadigd en talloze levens geëist. Om deze pandemie te verslaan en de grootste economie ter wereld weer op te bouwen, moeten we allemaal samenwerken. Het vereist een herwaardering van burgerlijke waarden als vaderlandsliefde, geloof, naastenliefde, gemeenschapszin en familiebanden. We moeten de heilige banden van liefde en loyaliteit, die ons met elkaar verbinden als één nationale familie, nieuw leven inblazen.

Aan alle burgers van ons land: het was een grote eer om u als president te mogen dienen. Aan mijn geweldige supporters: ik weet dat jullie teleurgesteld zijn, maar ik wil dat jullie weten dat onze ongelooflijke reis nog maar net is begonnen. Dank u, God zegene u, en God zegene Amerika.’

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/videoboodschap-trump-is-wanhopige-poging-om-afzetting-en-celstraf-te-voorkomen~b4893f82/

Democratische congresleiders eisen afzetting Trump: ‘Anders starten we impeachment-procedure’

Chuck Schumer tijdens zijn toespraak in de senaatszitting.

Chuck Schumer tijdens zijn toespraak in de

senaatszitting. © AP

Buitenlandredactie 

De Democratische congresleiders Chuck Schumer en Nancy Pelosi willen dat vicepresident Mike Pence en de rest van het kabinet president Donald Trump uit zijn functie ontheffen. Ze zeggen dat direct gebruik moet worden gemaakt van het ‘25th amendment’.

,,Als dat niet gebeurt, dan moeten het Huis van Afgevaardigden en de Senaat direct weer bij elkaar komen om een afzettingsprocedure op te starten”, schrijft Schumer, de Democratische leider in de Senaat. Het Huis komt pas na de machtsoverdracht op 20 januari weer bijeen, de Senaat houdt de eerstvolgende zitting op 19 januari.

 
 

,,Trump is een enorm gevaarlijk persoon en hij moet niet in functie blijven”, aldus voorzitter van het Huis Pelosi. ,,De president heeft een gewapende opstand tegen ons land aangewakkerd.” Zij vindt Trumps afzetting een “noodgeval van de hoogste orde”. Pelosi verwacht dat Pence snel een beslissing neemt over het inzetten van het 25e amendement.

De Republikeinse afgevaardigde in het Huis Adam Kinzinger heeft zich middels een verklaring aangesloten bij de Democraten die oproepen tot het activeren van het 25e amendement. Dat amendement kan worden gebruikt om een president uit zijn functie te zetten. De vicepresident en kabinetsleden kunnen besluiten dat hun leider niet meer in staat is zijn taken uit te voeren. Ze moeten dan een schriftelijke verklaring naar de leiders van het Congres sturen. Pence zou dan de waarnemend president worden.

Volgens een Democratische afgevaardigde in het Huis zijn Democraten al bezig met het opstarten van een afzettingsprocedure. Ook Pelosi steunt dit initiatief. Schumer en Pelosi waren belangrijke krachten achter de eerdere impeachment van Trump. Die kwam uiteindelijk niet door de Senaat.

Streng veroordelen

Waarnemend minister van Binnenlandse Veiligheid, Chad Wolf, heeft president Donald Trump gemaand om het geweld van woensdag in en rond het Capitool streng te veroordelen. Aanhangers van Trump bestormden het parlementsgebouw, drongen er binnen en richtten vernielingen aan.

De president heeft zich vooralsnog niet tegen zijn aanhangers gekeerd. Hij bleef herhalen dat de verkiezingsoverwinning hem is ontstolen, waar helemaal geen bewijs voor is.

Trump beloofde donderdag wel een ordelijke machtsoverdracht als Biden op 20 januari wordt ingezworen. Volgens Wolf deed de president dat alleen in de hoop dat kabinetsleden dan niet zouden opstappen. Er zijn al meerdere medewerkers van het Witte Huis en het kabinet weggegaan.

Wolf blijft zelf aan, omdat hij wil zorgen voor een vreedzame machtsoverdracht en vanwege mogelijke bedreigingen. Trump was bezig de benoeming van Wolf tot minister volwaardig te maken, maar het Witte Huis liet weten dat die voorgenomen benoeming wordt ingetrokken.

https://www.ad.nl/dossier-bestorming-capitool/democratische-congresleiders-eisen-afzetting-trump-anders-starten-we-impeachment-procedure~a7516d19/

De nieuwe Democratische senatoren Raphael Warnock en Jon Ossoff, die namens Georgia in de Senaat zullen plaatsnemen. Foto: Reuters

De bestormers van het Capitool: een sjamaan, een ex-militair, een zanger én een politicus

Jake Angeli, QAnon-sjamaan (midden) in het Capitool.

Jake Angeli, QAnon-sjamaan (midden) in het Capitool. © EPA

Cyril Rosman 

Wie vormden de menigte die gisteren tijdens enkele verbijsterende uren het Amerikaanse capitool bestormden? Een bonte mengeling is het antwoord. Van ‘gewone’ Trumpfans met MAGA-petjes tot een halfnaakte complotdenker met een bontmuts op, een rechts-extremist met een Auschwitz-sweater, een zanger van een metalband en een net verkozen volksvertegenwoordiger uit West-Virginia.

De weg die naar die foto leidde begon enkele uren eerder. Op de Ellipse, een park in Washington DC, op een halfuurtje lopen van het Capitool. In en rond het park verzamelen zich woensdagochtend enkele tienduizenden Trump-aanhangers. Een verslaggever van The Guardian die erbij is omschrijft de menigte als ‘een mix van gezinnen en ouderen, mannen en vrouwen, jong en oud’.

Er is al dagen angst voor de komst van de Proud Boys, een nationalistische militie. ,,Maar slechts een op de tien draagt camouflagekleding, dat zijn er nog steeds wel meer dan er mondkapjes dragen.”

Lees verder onder de foto’s

 
 
© Reuters
Donald Trump net voor zijn speech.
 
Donald Trump net voor zijn speech. © Reuters

De president spreekt later die ochtend de menigte toe. ‘Stop the steal’, zegt hij, verwijzend naar de volgens hem gestolen verkiezingen. Daarna trekken duizenden van de demonstranten aan het begin van de middag op naar het Capitool, waar op dat moment over de verkiezingsuitslag wordt gesproken. Als de vlam in de pan slaat, breken van de duizenden mensen er enkele honderden door de politieafzettingen, sommigen blijven op de trappen van het Capitool staan, anderen gaan door ingeslagen ruiten het gebouw in.

We gooiden flitsgrana­ten en traangas naar de politie en drongen zo naar binnen

Betoger

Voor een camera vertelt een van hen (uit de staat New Jersey): ,,We gooiden flitsgranaten en traangas naar de politie en drongen zo naar binnen. We wilden duidelijk maken dat er een onderzoek moet komen (naar de uitslag van de verkiezingen van november, red.).”

Wie waren die mensen die uiteindelijk naar binnen drongen? Wie naar de beelden kijkt, ziet van alles. Mensen met de kenmerkende rode, Trumpiaanse Make America Great Again (MAGA)-petjes op, die ‘USA, USA’, scanderen. Een man die met de Confederatie-vlag, de omstreden banier van de zuidelijke staten uit de Amerikaanse Burgeroorlog, door de gangen paradeert.

 
De menigte bestormt het Capitool
 
De menigte bestormt het Capitool © Reuters

Ook Ashli Babbitt is er, een 35-jarige vrouw uit San Diego, die veertien jaar lang bij de Amerikaanse luchtmacht werkte. Ze is een fervente Trump-aanhanger. ‘Hij is een van Gods grootste strijders. Trump leidt de weg voor ons patriotten om zonder angst op te staan ​​tegen alles waarmee we worden geconfronteerd’, twitterde ze recent. En een dag voor de demonstratie: ‘Ze kunnen proberen en proberen en proberen, maar de storm is hier en hij daalt in minder dan 24 uur neer op DC. We gaan vanuit het donker naar het licht.’

Babbitt was een van de vier dodelijke slachtoffers. Ze werd in het Capitool in haar borst geschoten. De kogel werd waarschijnlijk afgevuurd door een politieagent, maar de precieze toedracht is nog onduidelijk.

Ashli ​​Babbitt.
 
Ashli ​​Babbitt. © Twitter Ashli ​​Babbitt

Babbitt was ook een ‘Anon’: een aanhanger van de QAnon-beweging. Dat is een beweging van complotdenkers die de afgelopen jaren in Amerika enorm gegroeid is. Hun theorie komt er, heel in het kort, op neer dat er in de VS een zogenoemde Deep State aan de macht is, die voornamelijk bestaat uit Democraten en die zich (onder meer) bezighoudt met satanisch kindermisbruik.

Donald Trump zou de leider zijn die deze Deep State bevecht en voor het gerecht wil brengen. Meerdere mensen die het Capitool binnendrongen, droegen QAnon-shirts, meestal met een grote Q erop.

Sjamaan

Een van de meest opvallende Anons onder de binnendringers was Jake Angeli, een zelfbenoemde ‘QAnon-sjamaan’. Angeli is zwaar getatoeëerd en liep halfnaakt en met een bontmuts met hoorntjes op door het Capitool. Hij liet zich fotograferen op de stoel van vice-president Mike Pence, die eerder die middag uit het gebouw geëvacueerd was.

Angeli komt uit Arizona en werkte daar, volgens Amerikaanse media, onder meer als acteur, voice-over en zanger. Sinds 2019 duikt hij geregeld op bij het Capitool in die staat en schreeuwt hij complottheorieën tegen voorbijgangers.

In een eerder interview zei hij zich als een sjamaan, een ziener, te verkleden ‘om aandacht te trekken’. Op een Trump-bijeenkomst in Phoenix in februari 2020 droeg hij een bord bij zich met de tekst ‘Q sent me’. ,,De sneeuwbal is gaan rollen en hij wordt alleen maar groter. We worden mainstream”, zei hij daar.

Extreem-rechts

Wie verder kijkt op de beelden uit het Capitool ziet nog meer. Een man in een sweater met de tekst ‘Camp Auschwitz. Work brings freedom’. Er staat ook een afbeelding van een doodshoofd bij. Het is een verwijzing naar de Nazi-leus die boven de ingang van het concentratiekamp hing: Arbeit macht frei.

Een indringer (links) in het Capitool draagt een t-shirt met als opschrift Camp Auschwitz, Work makes Freedom.
 
Een indringer (links) in het Capitool draagt een t-shirt met als opschrift Camp Auschwitz, Work makes Freedom. © Screenshot ITV

Wie de man is, is niet bekend. Wel is duidelijk dat er mensen aanwezig waren die de Amerikanen als ‘white supremacists’ omschrijven. Zoals Tim Gionet uit Anchorage, die zichzelf online ‘Baked Alaska’ noemt. Hij is een bekende activist die bij veel rechts-extremistische bijeenkomsten in de VS aanwezig is en vanwege de inhoud van zijn video’s al van YouTube en Twitter is gegooid. Woensdag filmde hij de bestorming en deelde hij de livestream online. Hij brak onder meer in bij de kamer van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. ,,Dude, we zijn binnen”, zegt hij in de video. ,,Ik zei toch dat jullie het plan moesten vertrouwen.” Ook die zin is een verwijzing naar het QAnon-complot.

Republikeinse politicus

Gionet was niet de enige die zijn eigen rol in de bestorming filmde. Ook Derreck Evans deed dat. Hij is geen rechts-extremistische internet-troll, maar een gekozen volksvertegenwoordiger. Evans werd recent als Republikein in het Huis van Afgevaardigden van de staat West-Virginia gekozen. Het weerhield hem er niet van de werkplek van zijn landelijke collega’s te bestormen.

In de video die hij op Facebook zette (en weer verwijderde) roept hij vanuit het Capitool: ,,De patriotten zijn binnen, baby!” De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van West-Virginia liet gisteren aan The New York Times weten nog niet met Evans gesproken te hebben, ‘maar het bestormen van overheidsgebouwen is een misdaad die vervolgd moet worden’.

Wapen-fan

Ook in het kantoor van Nancy Pelosi was  Richard ‘Bigo’ Barnett. Hij is, volgens CNN, de leider van een pro-wapenrechten groepering in Arkansas. De foto waarop Barnett in de stoel van Pelosi zit en zijn benen op tafel legde ging de wereld over. Barnett zelf zei een brief te hebben achtergelaten met als tekst: ‘Nancy, Bigo was here you bitch’.  Ook nam hij een brief van haar bureau mee naar buiten. ,,Daar heb ik voor betaald, ik heb een kwartje op haar bureau neergelegd, ook al is ze dat niet waard.” 

Richard Barnett in de kamer van Nancy Pelosi.
 
Richard Barnett in de kamer van Nancy Pelosi. © Hollandse Hoogte / AFP

Metalzanger

Volgens verschillende nieuwssites over metalmuziek lijkt het er ook op dat Jon Schaffer, gitarist van de band Iced Earth en zanger bij Sons of Liberty, het Capitool in is gebroken. Het Amerikaanse Iced Earth is al jarenlang een graag geziene gast op (Nederlandse) festivals. Sons of Liberty is een meer politiek georiënteerde band. Van Schaffer is bekend dat hij vaker op pro-Trump bijeenkomsten is, hij liep onder meer in november al een keer mee in een mars in Washington

https://www.ad.nl/dossier-bestorming-capitool/de-bestormers-van-het-capitool-een-sjamaan-een-ex-militair-een-zanger-en-een-politicus~ab3d4718/

COMMENTAAR | Het Trump-tijdperk eindigt in chaos en oproer

COMMENTAAR | Het Trump-tijdperk eindigt in chaos en oproer
Foto: AFP

Tijdens de laatste parlementaire achterhoede­gevechten van een radeloze, in verwarring verkerende Republikeinse partij, vergleed het beschamende Trump-tijdperk in chaos en oproer.

De rebellerende ex-president zal, dat staat nu wel vast, tot het einde van zijn dagen in staat van ontkenning blijven, net als de door hem opgezweepte achterban die op zijn signaal het parlement bestormde. Betekenisvol is dat zijn redeloze, post-electorale campagne niet had verhinderd dat de zuidelijke staat Georgia helemaal blauw kleurde, met de eerste verkozen zwarte senator ooit in die staat er­bovenop. Na de vertoning op het Capitool is een terugkeer over vier jaar ondenkbaar. Trump verbrandde zijn schepen.

Pas nu, twee weken voor de inauguratie, krijgen de Amerikaanse presidentsverkiezingen zo hun beslag. Door de nipte, maar historische, dubbele Democratische overwinning in de senaatsverkiezingen in Georgia, verkreeg de nieuwe president, Joe ­Biden, de meerderheid in beide kamers van het Congres. Dat maakt het mogelijk, minstens tot de tussentijdse verkiezingen van november 2022, dat hij flinke delen van zijn politieke agenda kan verwezenlijken.

Voor de rest van de wereld is het na de onthutsende beelden van het Capitool een goede zaak dat er in het Witte Huis straks iemand zit die met kracht een nieuwe koers kan uitzetten. De Democratische partij zal wel nog moeten bewijzen dat ze zelf in staat is haar demonen te beheersen. De machtsbasis blijft smal, bij een open conflict tussen gematigden en radicale hervormers, is niemand gebaat. Het venster voor vernieuwing kan snel weer dichtgaan. De diepe polarisering van de Amerikaanse samen­leving is zeer duidelijk niet verdwenen.

De verkiezingsuitslag in Georgia biedt gelukkig inspiratie tot ver buiten de Amerikaanse grenzen. De Democratische overwinning is goeddeels het resultaat van een ijzersterk geloof in de mobilisatie van ontgoochelde, gealiëneerde kiezers. Als verslagen kandidate voor het gouverneurschap ging de activiste Stacey Abrams niet bij de pakken zitten, maar overtuigde ze de sceptische partijleiding ervan dat het mogelijk was om de Republikeinse staat te doen kantelen. Je moest er alleen voluit voor gaan.

Op een moment dat, ook bij ons, de democratie kreunt onder het verwijt van inefficiëntie, gebrek aan transparantie en verloren representativiteit, is zo’n bewijs van geloof in herstel van het vertrouwen van goudwaarde. Het is niet onmogelijk om kiezers terug te winnen. Het is hard werk en het lukt niet noodzakelijk meteen. Maar het kan.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210106_97522266?&articlehash=252056130E5B3988F9E642C3DB93B7A0734B9559CBED41F7FDACAD4115945CA4EF8491DC0318CD44652106CC5FBB945B6BA8EDC3BD20D46E5E3799223182DD39

Analyse | Democratische Senaat geeft Biden nog geen vleugels

Analyse | Democratische Senaat geeft Biden nog geen vleugels
President elect Biden op campagne met Warnock en Ossoff Foto: AP

De Democraten kregen gisteravond de controle over de Senaat, via winst van twee zetels in de zuidelijke staat Georgia. Historisch, maar het betekent daarom nog niet dat Joe Biden alles kan doen wat hij wil.

Voor de Democratische partij in de VS is het driemaal raak: ze hebben met Joe ­Biden een Democraat in het Witte Huis, ze hadden al de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, en met de kersverse senatoren Raphael Warnock en Jon Ossoff uit Georgia, veroveren ze ook in de Senaat de controle.

De winst van Warnock én Ossoff is historisch. Georgia was lange tijd een bolwerk van het Amerikaanse conservatieve zuiden, met een verleden van diepe rassensegregatie en bijbehorend racisme. Raphael Warnock is de Afro-Amerikaanse dominee van de kerk van de vermoorde burgerrechtenactivist Martin Luther King, en Jon ­Ossoff was de poulain van wijlen John ­Lewis, een andere reus uit de burgerrechtenstrijd. Het is Warnock en Ossoff dus gelukt, zij het na een nek-aan-nekrace en met een nipte marge. Net als Biden, die ook al de presidentsverkiezingen in Georgia won, met minder dan 12.000 stemmen verschil.

Dat zet meteen in de verf waar het om draait. De Democraten hebben zeker reden tot juichen, maar met het kleinst denkbare verschil in de Senaat (50 tegen 50, met een doorslaggevende stem voor de nieuwe vicepresident Kamala Harris) moeten ze hoe dan ook compromissen sluiten met de Republikeinse oppositie. Wat zijn de concrete gevolgen van een Democratische Senaat? Een overzicht.

1. Uit de startblokken schieten

Dit is het grootste voordeel: Biden kan snel aan de slag met de ploeg ministers van zijn keuze. Presidentiële benoemingen moeten door de Senaat worden goedgekeurd. Dat geldt voor Bidens kandidaat-ministers, -rechters, -opperrechters en -ambassadeurs. Voor al die benoemingen volstaat een gewone meerderheid (50 + 1) in de Senaat. Biden zal dus geen tijd verliezen met de samenstelling van zijn regering en de invulling van andere sleutelposities door het gefilibuster van de oppositie.

2. Oppassen voor filibusterregel

Met een Democraat als Senaatsleider kan president Biden erop rekenen dat zijn beleidsplannen aandacht krijgen en worden behandeld. De Senaatsleider bepaalt immers ook over welke wetsvoorstellen wordt gestemd.

Toch zal ook Biden, net als zijn voorgangers, bij momenten hard moeten vechten om ingrijpende, verstrekkende wetgeving door te voeren. Dat ligt aan de filibuster­regel. In de Senaat zijn zeer vaak zestig stemmen nodig om de debatten over een wetsvoorstel af te ronden via een sluitingsmotie, en daarna tot de stemming over te gaan (bij de stemming over het wetsvoorstel zelf volstaat dan weer een gewone meerderheid).

Alleen bij de begrotingswet of daaraan gerelateerde kwesties kan van die filibusterregel worden afgeweken. Maar de regels daarop zijn strikt, en zowel president Obama als president Trump klaagde geregeld dat de zestigsenatorenregel hun werk flink belemmerde. Hoe moeilijk het kan zijn, toont wat er gebeurde na de massamoord in de basisschool van Sandy Hook in 2012. Obama slaagde er daarna niet in de wapenwetgeving te hervormen. De Democraten hadden ook toen nochtans een meerderheid in de Senaat, maar vonden geen 60 stemmen om de filibuster uit te schakelen.

3. Veeleer wetten opstellen dan ­controleren

Het parlement heeft een wetgevende opdracht, maar ook een controleplicht. Zo voerde het Democratische Huis een impeachmentprocedure tegen de Republikeinse president Trump, en de Republikeinse voorzitters van de Senaatscommissies Binnenlandse Veiligheid en Financiën hebben vorig jaar Joe Bidens zoon Hunter onderzocht. Het parlement met een Democratische meerderheid zal in mindere mate geneigd zijn onderzoeken in te stellen ­tegen een Democratische president, en dat al helemaal niet doen om partijpolitieke ­redenen.

4. Werk maken van inkomens­gelijkheid, milieu, infrastructuur

Meer banen, betere gezondheidszorg, een hervorming van het strafrecht en een ambitieuze klimaatagenda: die plannen hangen allemaal af van de Democratische meerderheid in de Senaat, zei de nieuw verkozen president tijdens een recente ­verkiezingsspeech in Atlanta (Georgia).

Een andere absolute prioriteit is de aanpak van Amerika’s beruchte inkomens­ongelijkheid, die door de coronacrisis nog verder is verscherpt. Met een Democratische president en een Democratisch Congres is de kans op een nieuw, ambitieus ­financieel stimulusplan een stuk groter.

Biden wil ook werk maken van een verreikend infrastructuurplan, dat meer arbeidersbanen oplevert. Op het vlak van infrastructuur en werk is samenwerking met de oppositie vast mogelijk. Tot het over de centen gaat, wellicht. Als Biden bekendmaakt dat hij de lastenverlagingen van Trump (voor de rijksten en voor bedrijven) weer wil afschaffen, zal hij dat zonder de Republikeinen moeten doen. Goed nieuws voor Biden: hij heeft hen daarvoor ook niet nodig. Door de afschaffing van zo’n belastingverlaging te verpakken als een begrotingskwestie omzeilt Biden de filibuster­regel en volstaat een gewone meerderheid.

5. Democratische Drievuldigheid niet misbruiken

Is er met een Democratische meerderheid in de drie machtigste overheidsinstellingen wel voldoende controle op de macht? Die vraag is legitiem. Akkoord, toen de ­Republikein Mitch McConnell de Senaat leidde tijdens de laatste jaren van Obama’s presidentschap, kwam oppositievoeren vaak neer op regelrechte sabotage. Toch heeft Biden nu de kans om te tonen dat hij vooruitkijkt, en zijn partij die ‘Democratische Drievuldigheid’ niet misbruikt.

McConnell en Obama lagen elkaar niet. De Republikein noemde de Democratische president ooit ‘belerend’ en verweet hem dat hij zijn standpunten probeerde te ­veranderen. Met Biden heeft hij in het verleden al op cruciale momenten ­akkoorden gesmeed. Toen ze allebei zetelden in de ­Senaat, maar ook toen Biden ­vicepresident was. Tot driemaal toe vermeden de twee toen dat de overheid op non-actief zou ­worden gezet, omdat de begroting niet werd aangenomen. Er is geen ­enkele garantie dat samenwerken ook nu lukt, want de voorbije jaren is er tussen beide partijen in Washington veel kapot­gemaakt.

Terwijl hij over de partijgrenzen heen tracht samen te werken, moet Biden ook de eenheid in de eigen rangen strikt bewaken. Met slechts 50 stemmen in de Senaat op zak, mag er absoluut geen interne strijd met de linkervleugel ontstaan. Biden en Harris, allebei centrumpolitici, staan voor een flink karwei.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210106_97940644?&articlehash=6892EC25CDE954CD1A414F78489ADF1419C62BE26533A0DF12AE782EA4B2CA0E7B7EC5EB7DD4CAA079A10F320E69AF06D7DD9F6205F441F3FDA17D33BD3D5A09

Een meute van honderden Trumpfans heeft gisteren het Capitool in Washington ingenomen, waar de bekrachtiging van Joe Biden als 46ste president plaatsvond. Pas na drie uur zei Trump hen ‘dat ze gelijk hadden, maar beter naar huis gingen’.

 

BESTORMING CAPITOOL Aanval op Amerikaanse democratie

Een meute van honderden Trumpfans heeft gisteren het Capitool in Washington ingenomen, waar de bekrachtiging van Joe Biden als 46ste president plaatsvond. Pas na drie uur zei Trump hen ‘dat ze gelijk hadden, maar beter naar huis gingen’.

Donderdag 7 januari 2021 om 3.25 uur

 

Agenten richten hun wapens op een beschadigde deur van het Huis van Afgevaardigden. Drew Angerer/afp

“>

 

Agenten richten hun wapens op een beschadigde deur van het Huis van Afgevaardigden. Drew Angerer/afp

 

Ongezien is het in de Amerikaanse geschiedenis. Een deel van de duizenden Trumpfans die op zijn vraag in Washington kwamen betogen, brak gisteren door een politiecordon en drong het Capitool binnen. Daar was de zitting bezig van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, waarin de stemmen van het kiescollege plechtig werden geteld. Vicepresident Mike Pence, die de zitting voorzat, werd meteen uit het gebouw geëvacueerd. De volksvertegenwoordigers kregen gasmaskers omdat er traangas werd afgeschoten. Beelden toonden veiligheidsmensen die met getrokken pistool op de ingang van de deuren mikten, om de meute te kunnen bedwingen.

Steeds meer Trumphooligans, van wie velen in militaire kleren en sommigen gewapend, braken ruiten om het gebouw binnen te raken. De parlementairen kregen de raad zich in hun bureaus te verschansen. Ook waren er explosies in het centrum van Washington. Burgemeester Muriel Bowser stelde vanaf 18 uur Amerikaanse tijd een avondklok in.

Couppoging

Zelfs de meest ervaren waar­nemers kunnen zich niet herinneren dat zoiets ooit eerder is gebeurd – ook niet in de woelige jaren 60. Toen drongen weleens kleine groepjes betogers tegen de oorlog in Vietnam het Capitool binnen, maar nooit honderden zoals gisteren. Het zag ernaar uit dat alleen een oproep van Trump een snelle oplossing kon opleveren, maar de president gaf aanvankelijk geen krimp. Hij volgde de gebeurtenissen op tv, vanuit het Witte Huis, doof voor smeekbeden van zijn adviseurs.

I love you, jullie zijn terecht boos over deze frauduleuze verkiezing, maar ga naar huis’Donald Trump na drie uur tegen de opstandige meute

Met herhaalde oproepen om het Congres onder druk te zetten – door critici omschreven als een couppoging – en steeds bitsere kritiek op zijn vicepresident Pence leek Trump alleen maar meer olie op het vuur te gooien. Volksvertegenwoordigers, ook Republikeinse, smeekten Trump om zijn fans te bevelen zich terug te trekken. Adam Kinzinger, Republikeins Congreslid, zei op CNN: ‘Dit is schandelijk, dit is iets dat je op het nieuws ziet als het zich afspeelt in Wit-Rusland of zo.’

Maar Trump tweette na lang wachten alleen dat zijn fans geen agressie mochten gebruiken. Een oproep om het Capitool te verlaten, bleef uit. Trumps dochter Ivanka tweette dat de bezetters ‘Amerikaanse patriotten’ zijn.

Koren op de molen van de meute. Rondom het gebouw waaiden de minst agressieve van hen met vlaggen, binnenin botsten anderen met de politie, waarbij gewonden vielen. Er doken beelden op van een kerel met een bandana, met opgestoken vuist in de zetel van de Senaatsvoorzitter. Anderen brachten graffiti aan in het kantoor van Nancy Pelosi. Bovendien werd in het Capitool een vrouw in de borst geschoten. Ze is in levens­gevaar, maar details over de omstandigheden zijn onduidelijk.

Totale ontluistering

 

” data-bro-video-embedcode=”DSOTHEOPLAYER”>

 

President elect Joe Biden sprak vanuit zijn woonplaats Wilmington de natie toe. ‘Dit is geen protest, dit is een opstand’, zei hij. ‘Een aanval zonder voorgaande op het hart van onze democratie.’ Biden riep Trump rechtstreeks op zijn eed als president na te komen en ‘dit tuig te bevelen weg te gaan’.

Totaal onverwacht waren de onthutsende ontwikkelingen niet. Trump heeft immers wekenlang zijn fans opgestookt, door koppig te blijven ontkennen dat hij de verkiezingen legaal verloren heeft. Dat nam de jongste dagen alleen maar toe, wat de vraag doet rijzen waarom de Nationale Garde niet beter voorbereid was. Is het uit wanhoop dat het nog meer escaleerde dan verwacht? 6 januari 2021 was de dag van Donald Trumps totale politieke ontluistering. Dat de Democraten beide ­cruciale Senaatszetels in Georgia wonnen, leidde tot scherpe interne verwijten aan Trumps adres.

Maar het pijnlijkste voor Trump – en kennelijk ook voor zijn ‘fans’ – was dat hij ook niet meer op zijn ­vicepresident en de Republikeinen in het Congres kon rekenen. Eerst maakte Mike Pence in een brief duidelijk dat zijn handen gebonden waren, vervolgens stelde Mitch McConnell de president vierkant in zijn ongelijk over zijn ondemocratische gedrag. Op dat moment sprak het gepeupel.

Pas na ruim drie uur chaos riep Trump de meute op vreedzaam naar huis te gaan. ‘I love you,’ zei hij, ‘jullie zijn terecht boos over ­deze frauduleuze verkiezing, maar ga naar huis.’ Velen vertrokken, zichtbaar in hun nopjes over hun actie. Intussen waren 1.200 leden van de Nationale Garde op komst. Gisteravond laat leek de situatie min of meer onder controle.

Politici en organisaties riepen op om Trump te impeachen, of af te zetten op basis van het 25ste amendement (mentaal ongeschikt het ambt uit te oefenen).

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210106_97889095?&articlehash=B236C3F0EB40DE916D7B10217411CA729F5447C4D1ABC4B0B1808F86C0F64BDD172A489B171DD8DA48206BF8BA3536C688DCEE4A5F4756A193C5BB2EDD9B4A10

Waarom dit een vrijwel ongeziene aanval op Amerikaanse democratie is

Foto: AFP

Een meute van honderden Trumpfans heeft gisteren het Capitool in Washington ingenomen, waar de bekrachtiging van Joe Biden als 46ste president plaatsvond. Pas na drie uur zei Trump hen ‘dat ze gelijk hadden, maar beter naar huis gingen’.

Ongezien is het in de Amerikaanse geschiedenis. Een deel van de duizenden Trumpfans die op zijn vraag in Washington kwamen betogen, brak gisteren door een politiecordon en drong het Capitool binnen. Daar was de zitting bezig van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, waarin de stemmen van het kiescollege plechtig werden geteld. Vicepresident Mike Pence, die de zitting voorzat, werd meteen uit het gebouw geëvacueerd. De volksvertegenwoordigers kregen gasmaskers omdat er traangas werd afgeschoten. Beelden toonden veiligheidsmensen die met getrokken pistool op de ingang van de deuren mikten, om de meute te kunnen bedwingen.

Steeds meer Trumphooligans, van wie velen in militaire kleren en sommigen gewapend, braken ruiten om het gebouw binnen te raken. De parlementairen kregen de raad zich in hun bureaus te verschansen. Ook waren er explosies in het centrum van Washington. Burgemeester Muriel Bowser stelde vanaf 18 uur een avondklok in.

Couppoging

Zelfs de meest ervaren waar­nemers kunnen zich niet herinneren dat zoiets ooit eerder is gebeurd – ook niet in de woelige jaren 60. Toen drongen weleens kleine groepjes betogers tegen de oorlog in Vietnam het Capitool binnen, maar nooit honderden zoals gisteren. Het zag ernaar uit dat alleen een oproep van Trump een snelle oplossing kon opleveren, maar de president gaf aanvankelijk geen krimp. Hij volgde de gebeurtenissen op tv, vanuit het Witte Huis, doof voor smeekbeden van zijn adviseurs.

Met herhaalde oproepen om het Congres onder druk te zetten – door critici omschreven als een couppoging – en steeds bitsere kritiek op zijn vicepresident Pence leek Trump alleen maar meer olie op het vuur te gooien. Volksvertegenwoordigers, ook Republikeinse, smeekten Trump om zijn fans te bevelen zich terug te trekken. Adam Kinzinger, Republikeins Congreslid, zei op CNN: ‘Dit is schandelijk, dit is iets dat je op het nieuws ziet als het zich afspeelt in Wit-Rusland of zo.’

Maar Trump tweette na lang wachten alleen dat zijn fans geen agressie mochten gebruiken. Een oproep om het Capitool te verlaten, bleef uit. Trumps dochter Ivanka tweette dat de bezetters ‘Amerikaanse patriotten’ zijn.

Koren op de molen van de meute. Rondom het gebouw waaiden de minst agressieve van hen met vlaggen, binnenin botsten anderen met de politie, waarbij gewonden vielen. Er doken beelden op van een kerel met een bandana, met opgestoken vuist in de zetel van de Senaatsvoorzitter. Anderen brachten graffiti aan in het kantoor van Nancy Pelosi. Bovendien werd in het Capitool een vrouw in de borst geschoten. Ze overleed later, maar details over de omstandigheden zijn onduidelijk.

Totale ontluistering

President elect Joe Biden sprak vanuit zijn woonplaats Wilmington de natie toe. ‘Dit is geen protest, dit is een opstand’, zei hij. ‘Een aanval zonder voorgaande op het hart van onze democratie.’ Biden riep Trump rechtstreeks op zijn eed als president na te komen en ‘dit tuig te bevelen weg te gaan’.

Totaal onverwacht waren de onthutsende ontwikkelingen niet. Trump heeft immers wekenlang zijn fans opgestookt, door koppig te blijven ontkennen dat hij de verkiezingen legaal verloren heeft. Dat nam de jongste dagen alleen maar toe, wat de vraag doet rijzen waarom de Nationale Garde niet beter voorbereid was. Is het uit wanhoop dat het nog meer escaleerde dan verwacht? 6 januari 2021 was de dag van Donald Trumps totale politieke ontluistering. Dat de Democraten beide ­cruciale Senaatszetels in Georgia wonnen, leidde tot scherpe interne verwijten aan Trumps adres.

Maar het pijnlijkste voor Trump – en kennelijk ook voor zijn ‘fans’ – was dat hij ook niet meer op zijn ­vicepresident en de Republikeinen in het Congres kon rekenen. Eerst maakte Mike Pence in een brief duidelijk dat zijn handen gebonden waren, vervolgens stelde Mitch McConnell de president vierkant in zijn ongelijk over zijn ondemocratische gedrag. Op dat moment sprak het gepeupel.

Pas na ruim drie uur chaos riep Trump de meute op vreedzaam naar huis te gaan. ‘I love you,’ zei hij, ‘jullie zijn terecht boos over deze frauduleuze verkiezing, maar ga naar huis.’ Velen vertrokken, zichtbaar in hun nopjes over hun actie. Intussen waren 1.200 leden van de Nationale Garde op komst en was het met een bang hart afwachten op een mogelijke confrontatie.

Politici en organisaties riepen op om Trump te impeachen, of af te zetten op basis van het 25ste amendement (mentaal ongeschikt het ambt uit te oefenen).

 • Steven De Foer

  Steven De Foer is redacteur bij De Standaard Weekblad.

 

Opvolger van Martin Luther King maakt diens droom waar

6 januari 2021 door

Raphael Warnock, predikant in de kerk waar Martin Luther King preekte, is de eerste zwarte Democraat die ooit als Amerikaans senator verkozen werd in een zuidelijke staat.

Dat de Democratische dominee Raphael Warnock (51) de Republikeinse Kelly Loeffler verslagen heeft in de run-off van de senaatsverkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia, heeft in de eerste plaats gigantische gevolgen voor het presidentschap van Joe Biden. (Of toch indien ook Jon Ossoff wint, maar ook voor hem kan het nauwelijks nog mislopen.)

Maar Warnocks verkiezing is sowieso historisch: hij is de eerste zwarte senator die Georgia ooit naar de senaat in Washington stuurt. Sinds het einde van de Reconstructie (de periode na de Burgeroorlog in de 19e eeuw, toen het Zuiden onder federale voogdij stond en zwarte politici en kiezers er beschermd werden) is hij zelfs pas de tweede zwarte senator uit het hele Zuiden. Alleen de Republikein Tim Scott uit South Carolina ging hem voor, een stunt die de Republikeinen gretig gebruiken om te staven dat ze dus geen racistische partij zijn.

Voor de Democraten, in de moderne tijd dé partij die Amerikaanse zwarten vertegenwoordigt, is het niettemin een primeur.

Het noorden van de Verenigde Staten bleef lang vrij wit, tot de Great Migration van 1910-1930, toen zuidelijke zwarte Amerikanen de pesterijen van de segregatie ontvluchtten en een betere toekomst zochten in het noorden. Maar al sinds zwarte slaven gruwelijk werden mishandeld om hen sneller katoen te laten plukken, maken Afro-Amerikanen in het Diepe Zuiden een veel groter percentage uit dan de 14 procent van de bevolking die ze nationaal vertegenwoordigen. Vandaag maken ze 30 procent van de bevolking van Georgia uit en 54 procent van de enige miljoenenstad van de staat, Atlanta.

Door de uiterst conservatieve – en vaak racistische – houding van de witte populatie bleven zwarten in het zuiden echter politiek ondervertegenwoordigd. Tot in de jaren zestig werd hen door de racistische Jim Crow-wetten vaak hun stemrecht ontzegd, en zelfs vandaag nog worden zwarten in het zuiden op allerlei manieren ontmoedigd hun kiesrecht uit te oefenen.

Naar die hele geschiedenis verwees ook Warnock toen hij vannacht verklaarde: ‘Ze zeiden dat we deze race niet konden winnen, maar met hoop, hard werk en veel helpers is álles mogelijk.’

Zijn verkiezing is de bekroning van een proces dat al een jaar of twintig aan het groeien is: de geleidelijke transformatie van Georgia – of althans van de stedelijke gebieden – van zijn oude imago van racistisch hart van het Zuiden naar een ‘New Georgia’ dat een stuk progressiever is, en waar zwart en wit niet naast maar met elkaar willen leven.

Met name Stacey Abrams, het Afro-Amerikaanse boegbeeld dat in 2018 zeer nipt de gouverneursrace verloor (na aanwijzingen van zwarte voter suppression) kan nu glunderen omdat haar strijd voor eerlijkere verkiezingen vruchten lijkt af te werpen.

Dol op puppy’s

In hun strategie om minstens één van de twee zetels in de run-off te behouden (en daarmee de senaatsmeerderheid) richtten de Republikeinen veel meer hun pijlen op Warnock dan op de andere Democraat, Jon Ossoff.

In hun propagandafilmpjes en in debatten schilderden ze de dominee af als een radicaal en een socialist – terwijl zijn standpunten in werkelijkheid gematigd zijn en op de lijn van Joe Biden zitten. De Republikeinen gingen daarbij snuisteren in de preken die Warnock hield in zijn kerk, de Ebenezer Baptist Church in Atlanta, waar Martin Luther King preekte in de jaren vijftig en zestig. Loeffler en de Republikeinen speelden het spel nog vuiler dan gebruikelijk, door zinnetjes uit hun context te halen en voor te stellen als radicale aanvallen op politie en leger. Ze trokken bovendien een parallel met dominee Jeremiah Wright uit Chicago, die in 2008 zijn goede vriend Barack Obama in volle verkiezingsstrijd in verlegenheid bracht met zijn soms radicale Amerika-kritische uitspraken.

De Republikeinse retoriek tegen de ‘gevaarlijke socialist’ Warnock was zo gechargeerd dat die reageerde met een grappig spotje: ‘Het schijnt dat ik ook een bloedhekel heb aan puppy’s. Dat is niet waar: ik ben dól op puppy’s.’

Aan de haatcampagne hing bovendien geregeld een weinig subtiele geur van racisme, om de racistische Republikeinse basis op het platteland aan te sporen.

Boomerang

Is dat als een boomerang in hun gezicht terechtgekomen, zoals The New York Times analyseert? Traditioneel scoren de Democraten in Georgia beroerd in zulke run-offs – die volgens de regels van de staat altijd georganiseerd moet worden als het verschil bij de verkiezingen te klein is. ‘Hun kiezers kunnen zich geen tweede keer opladen’, werd over hen gezegd. Maar uit de exitpolls blijkt nu dat Afro-Amerikaanse kiezers deze keer massaal zijn komen opdagen, haast evenveel als op 3 november.

Of zoals de Atlanta Journal-Constitution schrijft: ‘In 2008 waren Afro-Amerikanen erg gemotiveerd om de eerste zwarte president te verkiezen. Velen hebben onderschat dat het vooruitzicht de eerste zwarte senator uit het Zuiden te verkiezen, óók zeer motiverend werkte voor de zwarte burgers van Georgia.’

Warnock wees de voorbije weken op zijn inspanningen in het verleden, hoe hij steevast gewerkt heeft aan meer eenheid. Hij wil ook de senator van alle Georgians zijn, zegt hij, al lijkt dat een vrome wens in een zo sterk gepolariseerd klimaat. Ook met zijn belangrijkste agendapunt, een betere gezondheidszorg voor iedereen, overtuig je in de VS niet iedereen.

Zoals Martin Luther King

In zijn toespraak waarin hij de zege claimde klonk Warnock meer als een predikant in Martin Luther King-stijl dan als een klassieke politicus. ‘Dezelfde handen waarmee mijn moeder van 82 vroeger andermans katoen plukten, hebben nu de jongste van haar twaalf kinderen naar de Amerikaanse senaat gestemd’, zei hij. En verwijzend naar het nationale plaatje onder president Biden na president Trump: ‘Zoals in de Bijbel geschreven staat: vaak wenen we des nachts, maar met de ochtend breekt de vreugde aan.’

Warnocks verkiezing is trouwens niet alleen een mijlpaal vanwege zijn huidskleur. Het zal ook een opsteker zijn voor christelijk geïnspireerde liberals in de VS, zoals de Democraat Pete Buttigieg, die tijdens de voorverkiezingen geregeld zei: ‘Waarom moeten gelovige mensen in de VS altijd zo rechts-conservatief zijn? Wat is er gebeurd met de barmhartigere kant van de Bijbel zoals in de Bergrede?’ Warnocks zege zal ook in die kringen met grote vreugde worden ontvangen.

Correctie 6 januari 2021. In een eerdere versie van deze tekst stond verkeerdelijk dat Warnock de eerste Afro-Amerikaanse senator tout court was uit een zuidelijke staat, maar dat is dus de eerste zwarte Democraat.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210106_94101985?froomlerequestid=8a98c3aa-d607-424d-a98c-bb6ee0c3ab3f&articlehash=3A6FA8CAF1DD6EAED8F0C1A0D3001DC61FB40EE13DCCF9AAE94B4A43C6D77BC2867CB63B11E57620B97426A814A6B864C4933389B60213FF5130AC1A7C950436

Biden: ‘Een aanslag in het hart van de democratie’

 

Joe Biden, de toekomstige president van de Verenigde Staten, eiste dat Trump op de nationale televisiezender opriep om een einde te maken aan de chaos in het Capitool.

Het was een ingehouden, maar toch woedende Joe Biden die in een toespraak zijn schande uitsprak over houding van Donald Trump, de man die de presidentiële verkiezingen heeft verloren en die niet bereid bleek om de betogers die het parlement hadden ingenomen tot de orde te roepen.

‘Ik vraag aan president Trump om zijn eed gestand te doen en de grondwet te verdedigen door te eisen dat een einde komt aan deze bezetting’, zei hij. Biden, die normaal vroeger op de avond zou gesproken hebben, kon zijn verontwaardiging over wat er in Washington aan het gebeuren was niet verbergen. Nog nooit in de geschiedenis van de Verenigde Staten is zoiets voorgekomen. Nog nooit in de geschiedenis van Amerika heeft een president die de verkiezingen heeft verloren, zich op zo’n manier gedragen.

Biden eiste dat Trump op een nationale televisiezender zou verschijnen om zijn taak als president te vervullen en zijn aanhangers tot de orde te roepen. Biden wees erop dat een president een volk kan inspireren maar evengoed, op zijn slechts, het volk kan ophitsen. Hij noemde dit een pijnlijke dag voor de democratie en wees erop dat democratie eigenlijk zeer fragiel kan zijn. Het waren woorden die precies vertaalden wat veel Amerikanen, die nu geschokt zaten te kijken naar de beelden op de televisiezenders, voelden: een aanval op de democratie, een waarde die het overgrote deel van de inwoners van de Verenigde Staten hoog in hun vaandel dragen.

Baken van democratie

De president-elect noemde de bezetting van het parlement een schande voor de Verenigde Staten. Hij wees erop dat Amerika altijd een baken van democratie is geweest en hij zei dat de beelden van betogers op de trappen van en in het Capitool een verkeerd beeld geven aan de jonge mensen die nu opgroeien in de Verenigde Staten. Volgens hem was de opstand het werk van enkelingen die hij een ‘mob’, een bende, noemde. ‘Dit is een donker moment voor de democratie in het land’, zei hij. In zijn korte speech verwees naar de geschiedenis van zijn land en naar Abraham Lincoln die de Verenigde Staten als voorbeeld voor de wereld stelde.

Nadat hij Trump op zijn plichten als president had gewezen en de betogers had afgeschilderd als een kleine radicale minderheid, deed hij een oproep tot het Amerikaanse volk om samen te werken aan de toekomst van het land. ‘Ik ben hoopvol, optimistisch’, zei hij. ‘Wij kunnen alles aan, als we het samen doen.’ Samen, United, dat waren de woorden die hij op het einde geregeld gebruikte om duidelijk te maken dat hij de president van alle Amerikanen wil zijn.

Op het einde richtte hij zich nog eens expliciet tot Trump en riep hem nogmaals op om een einde aan de opstand en aan deze schandvlek op het blazoen van de Amerikaanse democratie te maken.

Bekijk hieronder de videoboodschap die Trump, niet lang na de speech van Biden, vrijgaf:

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210106_98102837?M_BT=3973658179271&_section=70009360&adh_i=dc59b6c722d22c67284ecf994d54817d&imai=&utm_campaign=breakingnews&utm_medium=newsletter&utm_source=standaard

Republikeinen spreken zich uit tegen Trump en bestormers

7 januari 2021 

Hooggeplaatste Republikeinse senatoren hebben zich uitgesproken tegen het geweld dat zich voltrok in en rondom het Capitool. Mitt Romney legde de schuld bij de president zelf.

Statement Republikeinen uitgesproken door Mitt Romney en Mike Pence  

Wij zijn bij elkaar gekomen vanwege de gekrenkte trots van een egoistische man. En de woede van zijn volgers die hij bewust verkeerd heeft geinformeerd de afgelopen twee maanden en tot actie heeft geroepen vanochtend. Wat hier vandaag plaatsvond was een opstand aangewakkerd door de president van de Verenigde Staten. Zij die dit gevaarlijke spel blijven steunen door bezwarr te maken tegen de resultaten van een legitieme democratische verkiezing zullen voor altijd gezien worden als medeplichtig aan een ongekende aanval op onze democratie. We volgen onze voorgangers, onze wetten en onze grondwet tot op de letter. En we zullen de winnaar van de presidentsverkiezingen van 2020 certificeren. Crimineel gedrag zal het Amerikaanse Congres nooit domineren. We veroordelen het geweld dat hier vandaag plaats vond in de sterkst mogelijke bewoordingen. We betreuren het verlies van mensenlevens in deze heilige zalen net als de verwondingen die zijn opgelopen bij hen die ons Capitool hebben beschermd vandaag. 

Wie drongen het Capitool binnen? Dit is de QAnon-sjamaan

Jake Angeli, de QAnan-sjamaan, in het Capitool.

Jake Angeli, de QAnan-sjamaan, in het Capitool. © AP

Op de stoel die normaal gesproken is gereserveerd voor de vicepresident, zat woensdag in de Amerikaanse Senaat opeens een halfnaakte, getatoeëerde man met een bontmuts met hoorntjes op zijn hoofd. Hij was een van de leiders van de bestorming van het Capitool. In de VS kennen ze hem als de QAnon-sjamaan, een bekende aanhanger van complottheorieën.

Toen woensdagavond de demonstrerende pro-Trump-menigte door de politiekordons brak en het Capitool binnendrong, liep voorop een in oorlogskleuren beschilderde figuur met een enorme muts op. Het was dezelfde man die de afgelopen maanden vaak op de eerste rij stond bij pro-Trump-bijeenkomsten. Het kostte Amerikaanse media dan ook weinig tijd om hem te identificeren: Jake Angeli, de QAnon-sjamaan.

Keer op keer duikt hij op bij bijeenkomsten om zijn liefde voor Trump te verkondigen. Maar ook om te vertellen over QAnon: een beweging van complotdenkers die de afgelopen jaren in Amerika enorm gegroeid is. Hun theorie komt er, heel in het kort, op neer dat er in de VS een Deep State aan de macht is, die voornamelijk bestaat uit Democraten en die zich (onder meer) bezighoudt met satanisch kindermisbruik.

Donald Trump zou de leider zijn die deze Deep State bevecht en voor het gerecht wil brengen. Jake Angeli is een van de voormannen van de beweging, maar onder de mensen die het Capitool binnendrongen waren meerdere mannen die QAnon-shirts droegen.

Een man met een QAnon-shirt in het Capitool.

Een man met een QAnon-shirt in het Capitool. © AP

Levensgevaarlijk

De beweging heeft de afgelopen jaren aan invloed gewonnen in de VS. Het leverde een levensgevaarlijke situatie op toen in 2016 een gewapende man een pizzarestaurant in Washington binnenstormde omdat QAnon-aanhangers ervan overtuigd waren dat er in de kelder van het restaurant kinderen werden vastgehouden en misbruikt. Het restaurant bleek helemaal geen kelder te hebben.

President Trump heeft de complottheorie nooit openlijk gesteund, maar de beweging wel omschreven als ‘mensen die van ons land houden’. Amerikaanse media stellen nu dat de chaos van woensdag mede een gevolg daarvan is: de QAnon-beweging zag zich gesteund door de president en kwam naar de plek waar het volgens hem allemaal om te doen was: het Capitool.

Jake Angeli, de QAnan-sjamaan, in het Capitool.
 
Jake Angeli, de QAnan-sjamaan, in het Capitool. © AFP

Complottheorieën

Angeli komt uit Arizona en werkte daar, volgens Amerikaanse media, onder meer als acteur, voice-over en zanger. Sinds 2019 duikt hij geregeld op bij het Capitool in die staat en schreeuwt hij complottheorieën. In een eerder interview zei hij zich als een sjamaan, een ziener, te verkleden ‘om aandacht te trekken’.  Op een Trump-bijeenkomst in Phoenix in februari 2020 droeg hij een bord bij zich met de tekst ‘Q sent me’.

 
© AFP

Q is een mysterieus, anoniem persoon dat zijn volgers (de QAnon) van hints over het grote complot voorziet. Bij die bijeenkomst zou hij gezegd hebben: ,,De sneeuwbal is gaan rollen en hij wordt alleen maar groter. We worden mainstream.” Woensdag was die sneeuwbal zo gegroeid en aangesterkt door de woorden van president Trump, dat hij aankwam bij het Capitool in Washington. 

https://www.ad.nl/buitenland/wie-drongen-het-capitool-binnen-dit-is-de-qanon-sjamaan~a654eac9/

Twitter, Facebook én Instagram blokkeren accounts Trump

Techredactie 

Na Twitter hebben ook Facebook en Instagram maatregelen genomen tegen Donald Trump. Het Facebook-account van de Amerikaanse president is voor 24 uur geblokkeerd vanwege ‘twee overtredingen van het beleid’ van het medium.

Dat betekent dat Trump gedurende die tijd niets meer op zijn account kan plaatsen. Ook het Instagram-account van Trump gaat op slot, liet topman Adam Mosseri weten.
Facebook verwijdert verder ook content waarin bijvoorbeeld de bestorming van het Capitool wordt opgehemeld. 

Eerder werd al een video van Trump weggehaald, waarin hij weliswaar zijn aanhangers die het Capitool bestormden opriep om naar huis te gaan, maar waarin hij tevens de verkiezingsuitslag (weer) betwist.

Tweets

Twitter had het account van Trump al eerder geschorst. Het bedrijf wil dat Trump drie tweets van woensdag gaat weghalen. Na verwijdering mag hij voor straf 12 uur lang niets tweeten, en zolang de tweets er nog staan blijft zijn account ook geschorst. ‘Als Trump doorgaat met zulke tweets, kan hij permanent geblokkeerd worden’, liet Twitter weten.

In een van de gewraakte tweets schreef Trump dat de Amerikanen ‘de waarheid eisen’ en dat zijn vicepresident Mike Pence ‘niet de moed had’ om in te grijpen. In een ander bericht zei Trump dat de bestorming een gevolg was ‘van het hardhandige stelen’ van zijn verkiezingsoverwinning.

 

Doodgeschoten vrouw Capitool was Trump-fan (35) uit San Diego: ‘Haar man kwam erachter op tv’

Sebastiaan Quekel 

De vrouw die in het Capitool is neergeschoten toen Trump-aanhangers het gebouw binnendrongen is aan haar verwondingen overleden. Het gaat om de 35-jarige Ashli Babbitt, een Trump-fan en fervent aanhanger van complotbeweging QAnon. Ze was vanuit San Diego naar Washington DC afgereisd om president Donald Trump te steunen, weten diverse Amerikaanse media. Beelden van het schietincident in het Capitool circuleren op internet.

Babbitt, een uitgesproken tegenstander van het coronabeleid, zat 14 jaar bij de Amerikaanse luchtmacht en was gedurende haar loopbaan ‘een hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris’. Haar man bevestigde haar identiteit. Hij was niet met haar naar Washington gekomen. Babbitt was een groot fan van Trump. ,,Hij is een van God’s grootste strijders”, twitterde de vrouw recent nog over haar grote voorbeeld. ,,Trump leidt de weg voor ons patriotten om zonder angst op te staan ​​tegen alles waarmee we worden geconfronteerd.”

De familie moest via de media vernemen dat Babbitt in het ziekenhuis was overleden. ,,Niemand uit Washington heeft mijn zoon op de hoogte gebracht. We kwamen erachter op televisie”, vertelde haar schoonmoeder emotioneel tegen The New York Post. ,,Ik weet echt niet waarom ze heeft besloten dit te doen. Ik ben er kapot van.”

In nek geschoten

Het overlijden van Babbitt is ‘behoorlijk surrealistisch’, voegt de oom van het slachtoffer eraan toe. ,,Het is moeilijk, want we zijn niet officieel op de hoogte gebracht.” Eerder op de avond bevestigde de politie dat iemand in het parlementsgebouw was neergeschoten. Details werden echter niet bekendgemaakt. Onduidelijk is wie haar heeft neergeschoten. 

Volgens diverse Amerikaanse media zou de vrouw in het Capitool in haar nek of borst zijn geschoten. Op een video was te zien dat een bloedende vrouw door medisch personeel werd behandeld. Ze werd met een brancard uit het gebouw gehaald en naar een lokaal ziekenhuis vervoerd. Daar overleed ze.

Volgens Markwayne Mullin, een Republikein uit Oklahoma, werd Babbitt in het Capitool door een agent doodgeschoten omdat ze in de buurt van een congreskamer dwars door een deur stormde. ,,Het leven van de agent is voor altijd veranderd. Hij leeft mee met de familie van het slachtoffer”, stelt Mullin tegen NBC News.

Image

Twitter

Babbitt plaatste een dag vóór de bestorming een bericht op Twitter waarin ze beloofde dat ‘niemand hen nog kan tegenhouden’. ,,Ze kunnen proberen en proberen en proberen, maar de storm is hier en hij daalt in minder dan 24 uur neer op DC. We gaan vanuit het donker naar het licht”, twitterde de Trump-aanhanger onder meer.

Later retweette ze een bericht waarin Trump-aanhangers opriepen tot het aftreden van vicepresident Mike Pence. ‘Hij moet aangeklaagd worden voor hoogverraad’, valt te lezen. Ook wordt opgeroepen tot de arrestatie van de inmiddels opgestapte onderminister Rod Rosenstein.

Uit haar Twitterpagina valt op te maken dat Babbitt de ernst van de coronapandemie bagatelliseert. ,,Als je bang bent, blijf dan thuis. Maar sommigen van ons zijn dat niet en trappen niet langer in deze geprogrammeerde plandemie”, twitterde ze afgelopen zomer nog. ,,Je bent voor niemand een bedreiging door simpelweg te ademen.“ De verhalen dat ziekenhuizen volstromen geloofde Babbitt evenmin. ,,We worden misleid. De schapen moeten wakker worden”, beet ze haar volgers toe.

Complotbeweging

Babbitt was een fervent aanhanger van QAnon: een beweging van complotdenkers die de afgelopen jaren in Amerika enorm gegroeid is. Hun theorie komt er op neer dat er in de Verenigder Staten een Deep State aan de macht is, die voornamelijk bestaat uit Democraten en die zich (onder meer) bezig houdt met satanistisch kindermisbruik.

Ashli ​​Babbitt.
 
Ashli ​​Babbitt. © Twitter
Oproerpolitie bij het Capitool.

https://www.ad.nl/buitenland/doodgeschoten-vrouw-capitool-was-trump-fan-35-uit-san-diego-haar-man-kwam-erachter-op-tv~aa0686644/

Vier doden bij bestorming Capitool, ruim 50 arrestaties: ‘Agent zwaargewond nadat hij wordt meegesleurd’

 

Buitenlandredactie 

14 AGENTEN GEWOND

Bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw door aanhangers van president Trump in Washington zijn gisteren vier doden gevallen, meldt de hoofdstedelijke politie. Het gaat om twee volwassen vrouwen en twee volwassen mannen. Veertien politieagenten raakten gewond, van wie twee ernstig. In totaal zijn 52 personen opgepakt. 

Drie van de sterfgevallen waren het gevolg van een ‘medisch noodgeval’. Wat daar precies mee wordt bedoeld, is nog onduidelijk. ,,Elk verlies van een mensenleven is tragisch. Onze gedachten zijn bij iedereen die door hun verlies wordt getroffen”, verklaarde politiechef Robert Contee.

Schietincident

De andere dode is de vrouw die in het Capitool was neergeschoten en later aan haar verwondingen overleed. Het gaat om Ashli Babitt, een Trump-aanhanger en fervent tegenstander van het coronabeleid. Ze was vanuit San Diego naar Washington DC afgereisd om president Donald Trump te steunen. Beelden van het schietincident in het Capitool circuleren op internet.

De politiecommandant zei daarnaast dat er pijpbommen zijn aangetroffen bij de hoofdkwartieren van zowel de Democratische als de Republikeinse Partij. In een voertuig dat bij het Capitool geparkeerd stond, werd een koelapparaat aangetroffen dat molotovcocktails bevatte.

 

Politiechef Robert Contee meldde dat 47 van de 52 arrestaties werden verricht vanwege overtredingen van de avondklok die de burgemeester had ingesteld. Van de aanhoudingen vonden er 26 plaats op het terrein van het Capitool.

Meegesleept

Van de veertien gewond geraakte politieagenten, zijn twee naar het ziekenhuis gebracht. Eén van de slachtoffers raakte zwaargewond doordat hij door de bestormers werd meegesleept. Zijn collega werd door een projectiel in het gezicht geraakt.

Afzetten

De Trump-aanhangers die het Amerikaanse parlementsgebouw bestormden zijn ‘binnenlandse terroristen’, zegt voormalig presidentskandidate en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. De voormalige first lady stelt op Twitter dat de schuldigen terecht moeten staan.

 

,,Vandaag hebben binnenlandse terroristen het fundament van onze democratie aangevallen: de vreedzame machtsoverdracht na vrije verkiezingen”, aldus Clinton, die het in de verkiezingen van 2016 opnam tegen Donald Trump. ,,We moeten de rechtstaat herstellen en hen ter verantwoording roepen. Democratie is kwetsbaar. Onze leiders moeten hun verantwoordelijkheid nakomen om die te beschermen.”

‘Trump is medeverantwoordelijk’

Oud-president Barack Obama vindt dat Donald Trump medeverantwoordelijk is voor de gewelduitbarsting. Volgens Obama heeft zijn opvolger de mensen ertoe aangezet. In een verklaring wijst Obama daarbij op de ongefundeerde leugens door Trump over de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Obama noemt de bestorming van het Capitool ‘een schande’ voor de Verenigde Staten. ,,Maar we zouden ons voor de gek houden als dit als een verrassing komt.” De oud-president roept de Republikeinse leiders op een verantwoordelijke keuze te maken. ,,Ze kunnen deze weg blijven volgen en de vuurtjes blijven opstoken. Of ze kunnen voor de realiteit kiezen en de eerste stappen zetten om de branden te blussen. Ze kunnen Amerika kiezen.”

Afzetten

Enkele ministers van de Amerikaanse regering bespreken momenteel het afzetten van president Donald Trump, meldt CNN op basis van een bron binnen de Republikeinse partij. Het kabinet kan een president afzetten onder het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet als de president niet geschikt wordt geacht om zijn ambt nog langer uit te oefenen.

Vooralsnog gaat het om verkennende gesprekken over het al dan niet afzetten van president Trump. Of er genoeg kabinetsleden aanwezig zijn en achter een afzettingsprocedure staan, is nog onduidelijk. Volgens de bron van CNN zijn enkele senatoren ingelicht over de gesprekken om Trump uit zijn ambt te zetten.

Stemmen

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden zijn intussen verder gegaan met het vaststellen van de verkiezingsuitslag. De zitting lag urenlang stil. ,,Aan mensen die onrust hebben gestookt: jullie hebben niet gewonnen. Geweld wint nooit. Vrijheid wint”, zei de voorzitter van de vergadering, vicepresident Mike Pence.

https://www.ad.nl/dossier-bestorming-capitool/vier-doden-bij-bestorming-capitool-ruim-50-arrestaties-agent-zwaargewond-nadat-hij-wordt-meegesleurd~a6db3e90/

Live | Trump garandeert ‘ordelijke overdracht’, Congres bekrachtigt presidentschap Biden

Live | Trump garandeert ‘ordelijke overdracht’, Congres bekrachtigt presidentschap Biden
Foto: EPA-EFE

Het is officieel: Joe Biden wordt de volgende president van de Verenigde Staten. Zeker vier medewerkers van het Witte Huis stappen op na de rellen aan het Capitool, waarbij vier mensen omkwamen. Volg de situatie op de voet.

 • Trump garandeert ‘ordelijke transitie’ van de macht


  Na de bekrachtiging van de verkiezingsoverwinning van Joe Biden, belooft huidig president Donald Trump een ‘ordelijke transitie’ van de macht. Hij noemt dit het ‘einde van de meest geweldige eerste termijn van een Amerikaanse president ooit’.
  De president doet wel geen afstand van de nooit bewezen fraudeclaims. Zo herhaalde hij opnieuw onwaarheden over de verkiezingsresultaten. Hij belooft een vreedzame overdracht, maar zegt ook dat ‘dit nog maar het begin is van onze strijd to Make America Great Again.’
   
 • Congres bekrachtigt overwinning van Joe Biden

  Het is nu officieel: Joe Biden wordt de 46ste president van de Verenigde Staten. Het congres heeft zijn overwinning bekrachtigd.
  Met het tellen van de drie kiesmannen uit Vermont heeft Joe Biden en zijn vicepresident Kamala Harris 270 kiesmannen behaald, het nodige aantal stemmen om de presidentsverkiezingen te winnen.
  De bezwaren tegen de kiesmannen in Arizona en Penssylvania werden weggestemd na een debat.
 • Huis van Afgevaardigden verwerpen verzet tegen kiesresultaten Arizona en Pennsylvania

  De congresleden hebben het verzet tegen de kiesresultaten in de staten Arizona en Pennsylvania verworpen. Daarmee is een belangrijke, nieuwe stap gezet in de ratificatie van Joe Bidens verkiezingsoverwinning. De stemming werd uitgesteld nadat een boze menigte het Capitool had bestormd.
  Het Huis stemde het verzet tegen de resultaten in Pennsylvania weg met 282 stemmen na een lang debat. 138 congresleden wilden het bezwaar aannemen. Ook de Senaat stemde de fraude-aanklacht met een overweldigende meerderheid van 92 tegen 7 af. Senator Ted Cruz van Texas is de bekendste naam die voet bij stuk hield. Het verzet in Arizona werd eerder al weggestemd.
  Aftredend senator Kelly Loeffler toonde een opvallende ‘change of heart’. Na haar nederlaag tegen Raphael Warnock in de staat Georgia en de rellen in Washington, zag ze niet in hoe ze voor de bezwaren zou kunnen stemmen. ‘Toen ik deze ochtend aankwam in Washington was ik van plan om bezwaar te maken tegen de verkiezingsresultaten. Maar gezien de gebeurtenissen van vandaag, zie ik mij gedwongen om mijn mening te herzien. Ik kan nu niet, met een goed geweten, bezwaar maken’, zei ze.
 • Iedereen veroordeelt bestorming op het Capitool, behalve president Trump

  Er klinkt unaniem ongeloof en afkeuring in de Amerikaanse politiek. Bondgenoten van Donald Trump keren zich af en ook oud-presidenten Obama, Bush en Clinton laten van zich horen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken vergelijkt de situatie met de historische brand in het Rijksdaggebouw. Lees meer >

 • Trump heeft opruiende tweets weer verwijderd

  Een woordvoerder van Twitter laat weten dat president Trump zijn opruiende tweets nu zelf verwijderd heeft. Het gaat onder andere over de videoboodschap waarin hij zijn aanhangers oproept huiswaarts te keren, maar terloops nogmaals de vermeende verkiezingsfraude aanhaalt en zegt van hen te houden. Daarnaast zijn de tweets waarin Trump zijn relschoppende aanhangers verdedigde, en een waarin hij Mike Pence laf noemde, ook verwijderd.
  Omwille van die tweets blokkeerde Twitter het account van Trump. De komende twaalf uur kan hij geen tweets versturen. Het is wel nog mogelijk om tweets te verwijderen. Twitter vraagt dat ook expliciet om verdere sancties te voorkomen.
  Kort na Twitter besloot ook Facebook het account van Trump te schorsen en dat voor minstens 24 uur.
   
 • Vier doden bij bestorming Capitool, doodgeschoten vrouw was oorlogsveterane

  Bij de bestorming van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington woensdag zijn vier doden gevallen. Dat melden Amerikaanse media, op basis van de lokale politie. Lees meer >
 • Stephanie Grisham verdedigde Melania Trump en de Trump-administratie door dik en dun. Tot gisteren. Bron: Reuters.

  Meerdere medewerkers Witte Huis stappen op

  Stephanie Grisham, de rechterhand van Melania Trump en ‘east wing chief of staff’, was de eerste om haar ontslag in te dienen. Ze werkt al sinds 2015 aan Trumps zijde en is daarmee een van de meest loyale personeelsleden. Melania Trump heeft nog niet gereageerd op haar ontslag.
  Ingewijden zeggen dat nu ook Matt Pottinger, de plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van Trump, is vertrokken. Hij zou onthutst zijn geweest over de aanval op het Capitool en de wijze waarop Trump hen aanmoedigde.
  Ook Sarah Matthews, woordvoerder voor het Witte Huis, en evenementenplanner Rickie Niceta stappen op. Matthews zegt trots te zijn op haar werk voor de Trump-administratie, maar ook ‘diep verontrust’ te zijn over wat ze gisteren, ‘als iemand die in het Congres gewerkt heeft’, voor haar ogen zag gebeuren.
 • Pijpbommen gevonden in hoofdkantoren van Republikeinen en Democraten

  Het hoofd van de politie van Washington D.C. heeft bevestigd dat er twee pijpbommen zijn gevonden, een aan het hoofdkantoor van de Republikeinen en een bij die van de Democraten. De huisgemaakte bommen werden gecontroleerd tot ontploffing gebracht door de politie, nadat de kantoren geëvacueerd werden.
  Pijpbommen komen tot ontploffing door een afgesloten metalen buis of pijp vol explosief materiaal te ontbranden. Door de afsluiting verhoogt de druk bij ontbranding, waardoor een explosie ontstaat.
  Er zou verder ook sprake zijn van verschillende verdachte pakketten op het terrein van het Capitool. Fox News meldt dat er pakketten gevonden werden in het Cannon House Office Building en Madison Library of Congress Building.
  Er werd ook een wagen onderschept met daarin een tiental molotov-cocktails en een vuurwapen.
 • Vier overlijdens bij rellen in en rond het Capitool

  Persagentschap Reuters meldt dat de rellen aan vier mensen het leven gekost hebben. Een van hen werd neergeschoten door de politie. Volgens verschillende Amerikaanse media zou het gaan om Ashli Babbitt. De vrouw, een Trumpaanhangster, had eerder op Twitter laten weten dat ze de betoging zou bijwonen. ‘Niets houdt ons tegen’, schreef ze een dag voor de bestorming van het Capitool.
  Hoe de drie anderen omkwamen, is nog niet duidelijk.
 • Burgemeester Washington D.C. roept noodtoestand uit tot 21 januari

  Muriel E. Bowser, burgemeester van Washington D.C., heeft de noodtoestand in haar stad verlengd tot 21 januari. Dat is een dag na de inauguratie van Joe Biden. Ze vreest dat de aanhangers van Trump tot dan chaos zullen zaaien in de hoofdstad.
  Nadat het Capitool gisteren bestormd werd, legde de stad onmiddellijk een avondklok op vanaf 18 uur ‘s avonds opdat de rust kon terugkeren. Onder de noodtoestand kunnen de openingsuren van winkels gewijzigd worden en mensen ontruimd, wanneer dat nodig blijkt. Het maakt het ook mogelijk om federale middelen aan te vragen om de crisis het hoofd te bieden.
 • ‘Verschillende ministers bespreken afzetting van Trump’

  Enkele ministers van de Amerikaanse regering overleggen over de afzetting van president Donald Trump na de gewelddadige bestorming van het parlementsgebouw. Dat meldt de nieuwszender CNN op basis van een bron binnen de Republikeinse partij.

  Trump, die over twee weken hoe dan ook het Witte Huis moet verlaten, kan op basis van het 25ste amendement van de Amerikaanse grondwet snel worden afgezet door vicepresident Mike Pence en andere leden van het kabinet. Die regeling kan worden ingeroepen als de president niet geschikt wordt geacht om zijn ambt nog langer uit te oefenen. Vooralsnog gaat het om verkennende gesprekken. Of er genoeg ministers aanwezig zijn en achter een afzettingsprocedure staan, is nog onduidelijk.

  Volgens de bron van CNN zijn enkele senatoren ingelicht over de gesprekken om Trump uit zijn ambt te zetten. Het gebruik van de procedure was tot voor kort ondenkbaar, maar intussen staan vicepresident Pence en president Trump lijnrecht tegenover elkaar. Pence weigerde om het vaststellen van de verkiezingsuitslag door het Congres te dwarsbomen, hoewel Trump daarom had gevraagd.

  Ook leden van de commissie voor juridische zaken van het Huis van Afgevaardigden hebben bij Pence aangedrongen om Trump zo snel mogelijk uit zijn ambt te zetten. ‘Zelfs in zijn videoboodschap vanmiddag heeft president Trump getoond dat hij niet mentaal gezond is en niet in staat is om de verkiezingsuitslag van de verkiezingen van 2020 te verwerken en te accepteren’, staat volgens CNN in een verklaring van de commissieleden.

 • Obama en Clinton veroordelen geweld: ‘Geen verrassing’

  Gewezen Amerikaans president Barack Obama heeft de geëscaleerde protesten aan het Capitool veroordeeld als een ‘moment van grote oneer’ en een ‘schande voor onze natie’. Hij legde de verantwoordelijk voor de gebeurtenissen bij ontslagnemend president Donald Trump, zo blijkt woensdag uit zijn reactie op Twitter. Ook ex-president Bill Clinton heeft het geweld aan het Amerikaanse parlementsgebouw veroordeeld.

  Obama stelde dat het geweld van woensdag in gang werd gezet door ‘een zittende president die aanhoudend ongegronde leugens heeft verspreid over het resultaat van rechtmatige verkiezingen’. ‘We zouden onszelf voor de gek houden als we dit als een totale verrassing zouden beschouwen’, aldus nog Obama. Bill Clinton, eveneens een Democratische ex-president, had het in zijn reactie dan weer over een ‘ongeziene aanval’ tegen de Amerikaanse instellingen. Hij legt de verklaring voor de bestorming van het parlementsgebouw bij ‘vier jaar van giftige politiek’ en opzettelijke misleiding. ‘De lucifer is aangestoken door Donald Trump’, aldus Clinton.

 • Ook Facebook schorst account van Trump

  Na Twitter, heeft ook Facebook woensdag beslist om het account van Trump tijdelijk te blokkeren. Wegens een schending van de regels wordt zijn profiel 24 uur geschorst.

  ‘We hebben op de pagina van president Donald Trump twee overtredingen van onze regels vastgesteld, die resulteren in een schorsing van 24 uur, wat betekent dat hij de mogelijkheid verliest om gedurende die tijd te posten op het platform’, zo meldt de sociaalnetwerksite. Facebook had eerder al een video verwijderd waarin Trump zijn aanhangers aan het Capitool opriep om ‘naar huis te gaan’, maar waarin hij ook olie op het vuur gooide door zijn niet-bewezen beschuldigingen over vervalste verkiezingen te herhalen.

 • Pence: ‘Aan diegenen die vernieling hebben gezaaid, jullie hebben niet gewonnen’

  ‘Aan diegenen die vandaag vernieling hebben gezaaid in de hoofdstad: jullie hebben niet gewonnen. Geweld wint nooit. Vrijheid wint. En dit is nog steeds het huis van het volk. Nu we opnieuw samengekomen zijn in deze kamer, kan de wereld opnieuw getuige zijn van de veerkracht en sterkte van onze democratie’, zei vicepresident Mike Pence woensdagavond in het Congres, in de nasleep van de bestorming van het Capitool.

  Pence veroordeelde in de toespraak het geweld, maar over de telling van de stemmen van de kiesmannen van de verschillende staten, zei hij niets. Pence stond stil bij het dodelijk slachtoffer en bij de gewonden. ‘We zullen de mannen en vrouwen die op post gebleven zijn om deze historische plaats te verdedigen, altijd dankbaar zijn’, zei hij ook.

  Ondanks het voorgaande ‘ongeziene geweld en vandalisme in de hoofdstad’, komen de verkozenen van het volk van de Verenigde Staten ‘nog dezelfde dag opnieuw bijeen’, en dat om “de grondwet te steunen en verdedigen’. ‘Laat ons opnieuw aan de slag gaan’, besloot de afscheidnemende nummer twee van het Witte Huis.

 • George W. Bush: ‘Dit is hoe het eraan toegaat in een bananenrepubliek’

  De gewezen Amerikaanse president George W. Bush is ontzet over de bestorming van het Capitool in Washington woensdag. ‘Dit is hoe verkiezingsresultaten worden betwist in een bananenrepubliek, niet in onze democratische republiek’, reageert hij.

  De Republikeinse politicus uit in zijn reactie ook duidelijk kritiek op ontslagnemend president Donald Trump en sommige van zijn aanhangers binnen de Republikeinse partij, al wordt er niemand bij naam genoemd. ‘Ik ben ontzet over het roekeloze gedrag van sommige politieke leiders sinds de verkiezingen’, zo stelt hij in een officiële verklaring. De bestorming van het parlementsgebouw werd volgens hem aangewakkerd door het verspreiden van ‘onwaarheden en valse hoop’. George W. Bush was van 2001 tot 2009 president van de VS.

 • Zitting in Senaat hernomen

  De zitting in de Senaat is hernomen. Foto: AP
  In de Amerikaans Senaat is woensdagavond (lokale tijd) de zitting voor het bekrachtigen van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen hernomen. Dat melden Amerikaanse media. Ook het Huis van Afgevaardigden zal de draad woensdag weer oppikken.

  De zitting, die in principe een formaliteit had moeten zijn, moest eerder op de dag onderbroken worden door de bestorming van het Capitool door aanhangers van ontslagnemend president Donald Trump. Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse meerderheidsfractie in de Senaat, beklemtoonde bij het begin van de zitting dat de parlementsleden zich niet zullen laten intimideren en dat ze niet zullen toegeven aan wetteloosheid.

 • Vicepresident Pence is teruggekeerd naar Senaat om uitslag te bekrachtigen

  Foto: GettyImages

  De Amerikaanse vicepresident Mike Pence is teruggekeerd naar de Senaat om de zitting van het Congres voor te zitten waarop de uitslag van de presidentsverkiezingen officieel wordt bevestigd. Dat heeft zijn woordvoerder meegedeeld op Twitter. Pence was eerder in veiligheid gebracht toen het Capitool bestormd werd door Trump-aanhangers die het vaststellen van de uitslag wilde voorkomen.

  Volgens de woordvoerder had Pence wel de Senaat verlaten, maar is hij altijd aanwezig gebleven in het Capitool. Eerder had Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, al duidelijk gemaakt dat de zitting voor het bekrachtigen van de verkiezingsuitslag woensdagavond nog zal worden voortgezet. Het gebouw is intussen weer vrijgegeven. Verschillende Amerikaanse parlementsleden keren intussen terug naar het Capitool.

 • Rechterhand van Melania Trump neemt ontslag

  Archiefbeeld van Stephanie Grisham. Foto: GettyImages

  De kabinetschef van de Amerikaanse first lady Melania Trump is opgestapt vanwege de bestorming van het Congresgebouw in Washington door aanhangers van president Donald Trump. Dat meldt CNN en zei ze ook zelf op Twitter. Stephanie Grisham is voor zover bekend de eerste persoon uit het Witte Huis die ontslag neemt na de bestorming.

  Grisham was al sinds 2015 betrokken bij Donald Trump. Hij was toen nog presidentskandidaat. Na hun verkiezingsoverwinning werd ze vicewoordvoerder van de president onder Sean Spicer. In 2017 ging ze werken voor Melania Trump, in 2019 werd ze de belangrijkste woordvoerder van de president. In april vorig jaar werd ze opzij gezet en vervangen door de huidige woordvoerder van de president, Kayleigh McEnany. Grisham werd toen ‘chef-staf’ voor de vrouw van Trump.

 • Trump voor minstens 12 uur verbannen van Twitter

  President Trump kan de komende uren geen beroep doen op zijn veelgebruikte sociale mediakanaal op Twitter. Het bedrijf oordeelt dat drie van zijn postst van woensdag in strijd zijn met de regels van het platform. Trump moet die tweets weghalen, en blijft daarna nog 12 uur geschorst. Dat betekent dat hij tot donderdagmorgen lokale tijd niets van zich kan laten horen.
  Het gaat onder andere om de video waarin hij aangaf van de betogers ‘te houden’ en zegt te weten hoe ze zich voelen.
  Twitter waarschuwt ook dat als Trump de regels blijft overtreden, zijn account permanent geschrapt kan worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *