VRIJHEIDSSTRIJDERS

Baba en Maiplein krijgt standbeelden vrijheidsstrijders

27-02-2021 08:55 AM

Het bestuur van SHI samen met de werkgroep op het Baba en Maiplein

Het Baba en Maiplein voor het Kabinet van de President krijgt nog meer standbeelden. “Er komen aan de kant van Torarica nog drie standbeelden van de vrijheidsstrijders Ramjanee, Raygaroo en Mathura. Ze kwamen tussen 1884 en 1902 op voor de Hindoestaanse contractarbeiders op verschillende plantages in Commewijne. Mede dankzij hun strijd staan we vandaag hier”, zegt Ramon Jawalapersad, ondervoorzitter van de Stichting Hindoestaanse Immigratie (SHI) aan SUN. “Wij vinden dat deze vrijheidsstrijders in een vergeethoek zijn geraakt. Hier en daar hoor je hun namen, maar wij willen ze vereeuwigen”, zegt Jawalapersad. Gisteren was het bestuur van SHI samen met de artistieke adviseur van dit project, de kunstenaar George Struikelblok, op het plein om de werkzaamheden voor te bereiden. De onthulling van de standbeelden wordt gedaan op 5 juni 2021, bij de viering van 148 jaar Hindoestaanse Immigratie.

Herinrichten Baba en Maiplein

Naast de drie standbeelden wordt het plein heringericht. “Daarom hebben we de ervaren kunstenaar Struikelblok gevraagd om ons te adviseren”, merkt Jawalapersad op. De standbeelden worden gemaakt door de jonge kunstenaar Ajay Permaul. “Deze kunstenaar heeft ook de standbeelden van Baba en Mai van Commewijne en Nickerie voor ons gemaakt. We willen hem wederom een kans geven om zich verder te ontwikkelen”, vertelt de SHI-ondervoorzitter. In de herinrichting komt er ook een pad in de vorm van een halve cirkel op het plein. Daarnaast wordt alles verfraaid met lichten en borden met meertalige teksten. “Dan hoeven buitenlanders geen vragen te stellen over hetgeen ze daar zien.”

Sponsoring

Jawalapersad geeft aan dat er al een donateur is die de volledige kosten voor de standbeelden op zich heeft genomen. “En hij is ook bereid in te komen voor de herinrichting”, zegt de ondervoorzitter. De onthulling is op 5 juni, maar de organisatie wil twee weken ervoor alles af hebben. “We verwachten in de tweede week van maart te starten met de werkzaamheden. We doen alles in eigen beheer. Binnen de SHI zijn er bestuursleden die kennis hebben van verschillende onderdelen van het werk. Zo kunnen we de kosten ook drukken”, aldus Jawalapersad.

Besluit bouw replica geboortehuis Anton de Kom

22 Feb, 2021, 06:37

foto
 Er komt een replica van de woning van Anton de Kom. Dit besluit is genomen door de familie. 


 
De stichting Anton de Kom zal een replica bouwen van het geboortehuis van Anton de Kom. Vandaag wordt zijn geboortedag herdacht. Roy Ristie, voorzitter Nationaal 30 juni/1 juli Comité Nederland, zegt dat de familie het besluit heeft genomen. Het geboortehuis van Anton de Kom staat aan de Anton de Komstraat, de vroegere Pontenwerfstraat.
 
Ristie is blij met het besluit van de familie en onderstreept dat het gedachtegoed van grote zonen van Suriname zoals Anton de Kom, gekoesterd moet worden. “Er is een originele tekening van het gebouw gevonden en dat wordt dus precies zo weer gebouwd zoals het altijd eruit heeft gezien”, zegt Ristie.
 
Het nieuwe gebouw zal moeten worden gefinancierd met steun van zowel de Nederlandse als de Surinaamse overheid, ondersteund door de particuliere sector, oppert Ristie. “Suriname verdient het om een monument te hebben dat herinnert aan het gedachtegoed van Anton de Kom”, meent Ristie. Met de familie wordt momenteel nagegaan welke functie het nieuwe gebouw krijgt. Het moet in elk geval een educatief karakter hebben, zegt Ristie. “Het kan een museum worden, maar het kan ook een plek worden waar er gewerkt wordt in dezelfde sfeer als toen Anton de Kom er was”.
 
Belangrijk is dat de nieuwe generatie weet wie Anton de Kom is. “Je bent pas Surinamer als je dingen weet die je maken tot een trotse Surinamer. Wanneer iemand je vraagt waarom je een trotse Surinamer bent, moet je met voorbeelden kunnen aangeven waarom je dat bent. En Anton de Kom is een van de mensen op wie heel Suriname trots is”, stelt Ristie.
 
Seshma Bissesar

Bij herdenking Boni: Samenwerken en eerlijkheid centraal

 
 
19 Feb, 2021, 22:36
foto
 Bloemenhulde bij het standbeeld van Kwaku. De herdenking van de sterfdag van verzetsstrijder Boni zal bij dit standbeeld plaatsvinden. (Archieffoto) 

Feydrasi Fu Afrikan Srananman (FAS) gedenkt de Surinaamse verzetsstrijder Boni. Op 20 februari is het 228 jaar geleden dat deze karaktervolle Surinaamse verzetsstrijder om het leven is gebracht. De stichting legt uit wat het belang van Boni is in de Surinaamse geschiedenis.
 
Boni was de zoon van een weggelopen tot slaaf gemaakte die gedurende jaren verbeten strijd voerde tegen de slavenhouders en die probeerde de verschillende groepen van weggelopen tot slaaf gemaakten in het binnenland te verenigen. Op 20 februari 1793 werd Boni echter, ten gevolge van verraad vermoord.
 
Voor de Feydrasi is Boni een sprekend voorbeeld van hoe door goede samenwerking, doorzetting en opoffering je doel te bereiken. Het is Boni namelijk jarenlang gelukt om de slavenhouders bijna tot wanhoop te brengen door zijn manier van aanpak. Jammer genoeg werd hij vanwege verraad binnen eigen gelederen van het leven beroofd.
 
Echter moeten wij tot onze verontrusting constateren dat wij nog steeds niet geleerd hebben uit het verleden en tot heden geneigd zijn om te trachten middels onderling verraad en afgunst onze doelen te bereiken. Daarbij wordt door menigeen onder de eigen doelgroep het gebeuren rond Boni en andere helden uit die tijd, vaak afgedaan als een verhaal van ver voor onze tijd, zonder enig respect naar de voorouders toe, schrijft FAS.
 
De Feydrasi zet zich daarom steeds in om middels het belichten van de successen, maar ook welde mislukkingen van helden uit ons verre, maar ook vrij recente verleden, de doelgroep tot nadenken te stimuleren, zodat zij gaan inzien dat alleen middels doorzetten, samenwerken, eerlijk zijn naar elkaar toe, maar vooral offers brengen en prioriteiten stellen, beoogde doelen bereikt kunnen worden.
 
De Feydrasi schrijft gaandeweg echter tot het inzicht te zijn gekomen, dat er veel schort aan met name het vertrouwen tussen exponenten van de doelgroep onderling. Dat is dan ook de reden dat ook dit jaar door de Feydrasi fu Afrikan Srananman, weer is uitgeroepen tot het jaar van pardon, omdat volgens de Feydrasi er pas gewerkt kan worden aan de geconstateerde problemen, nadat er een algemeen pardon komt binnen alle geledingen van voornoemde doelgroep.
 
De Feydrasi zegt dat zij daarin als boodschapper het voortouw zal nemen. De organisatie is nu samen met andere exponenten uit de doelgroep bezig, om aan dit proces meer gestalte te geven. De activiteiten in verband met de herdenking van Boni vinden plaats op zaterdag 20 februari vanaf 13.30 uur (inloop 13.00 uur) bij het Kwaku monument. Een ieder is van harte welkom, schrijft de Feydrasi.

 

LANG GEZOCHT MEDISCH RAPPORT LOUIS DOEDEL TERECHT

19/02/2021 00:00 – Jason Pinas

Nina Jurna noemt het vinden van het medisch dossier van haar oom Louis Doedel een 'emotioneel en historisch moment'. Op de achtergrond kijken minister Amar Ramadhin en Rudi Dwarkasing, medisch directeur PCS, het rapport in.

Nina Jurna noemt het vinden van het medisch dossier van haar oom Louis Doedel een ’emotioneel en historisch moment’. Op de achtergrond kijken minister Amar Ramadhin en Rudi Dwarkasing, medisch directeur PCS, het rapport in. Foto: Twitter Nina Jurna  

PARAMARIBO – Het lang gezochte medisch rapport van oud-vakbondsleider en activist Louis Doedel is donderdag overhandigd aan minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Het dossier is onlangs gevonden op het kantoor van Radj Jadnanansing, directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS).

Doedel is maar liefst 43 jaar lang ‘ter observatie’ opgenomen geweest in deze instelling, omdat hij protesteerde tegen de toenmalige koloniale overheid onder leiding van gouverneur Johannes Kielstra. Medisch directeur Rudi Dwarkasing zegt dat het dossier een kopie is. Hij is er wel ervan overtuigd dat het rapport compleet is. “We hebben hier alle informatie met betrekking tot de opname tot de laatste dag van de heer Louis Doedel. En we hebben gemeend om hiermee de verantwoordelijkheid over te dragen aan het ministerie zodat dit nooit meer verloren kan gaan”, merkt Dwarkasing op. Hij onderstreept dat dit rapport een gevoelig dossier is dat van grote betekenis zal zijn voor geschiedenis.

Ramadhin zegt dat hij zelf verrast was toen hij hoorde dat de stukken terecht zijn. Volgens de bewindsman is het belangrijk dat de werkelijke reden waarom Doedel zolang in PCS moest doorbrengen eindelijk boven water komt. Ook de omstandigheden waaronder de vakbondsleider in de instelling moest verblijven moeten bekend worden gemaakt. “Het is zeker voor zijn familie en nabestaanden interessant om te weten of dit een terecht besluit is geweest”, merkt Ramadhin op. Als minister zal hij zich over deze archieven ontfermen.

Hoewel het medisch rapport al is overhandigd, is de inhoud nog niet bekendgemaakt. Wanneer de familie en de rest van de gemeenschap inzage zou kunnen krijgen durft de bewindsman nog niet te zeggen. Daarvoor wil hij eerst goed afstemmen met andere deskundigen. Journalist Nina Jurna, familielid van Doedel, noemt het vinden van het rapport een “emotioneel moment”. “Ik ben zelf al 24 jaar op zoek naar dit dossier. Recentelijk begreep ik dat het gestolen was, maar het blijkt dat het al die tijd in PCS was. Het is voor mij een heel emotioneel en historisch moment. Ik hoop dat wij als familie toegang krijgen tot dit dossier”, aldus Jurna.

Als familielid heeft ze altijd gepleit voor eerherstel van Doedel. Met het vinden van het medisch rapport hoopt ze nu dat Nederland eindelijk tot verantwoording wordt geroepen. Ze ziet graag dat het voormalige moederland toegeeft dat er fouten zijn gemaakt om Doedel zo lang ter observatie op te nemen en dat hij en de nabestaanden degelijke excuses krijgen. Ramadhin staat ook open voor eerherstel van Doedel. Hij wil voorlopig nog geen commentaar geven over de manier hoe dat zou moeten gebeuren.

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2021/02/19/lang-gezocht-medisch-rapport-louis-doedel-terecht/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *