UITSLAG VERKIEZINGEN 25 MEI 2020 dl 7

Viren Ajodhia: “Internationale kapitaalmarkt toont vertrouwen in nieuwe regering”

Publicatie datum: 05 jul 2020 | Bron: Dagblad Suriname

Het ziet ernaar uit dat Suriname wat ademruimte zal krijgen van Oppenheimer om de obligatielening van US$ 125 miljoen af te lossen. De regering heeft reeds een verzoek ingediend om de betalingstermijn te buigen. Op 30 juni zou die obligatielening afgelost moeten worden.

Alhoewel Oppenheimer officieel nog geen groenlicht heeft gegeven, verwacht de energie-econoom Viren Ajodhia dat Suriname 12 maanden extra ruimte zal krijgen voor die aflossing. Tegenover Dagblad Suriname geeft hij aan dat de wisseling van de wacht in de Surinaamse politiek de reden hiervan is. 

“Op de internationale kapitaalmarkt weet men dat er een andere regering komt. Men heeft vertrouwen en is daardoor geneigd om zulke deals aan te gaan”, stelt Ajodhia. Hij vermeldt erbij dat Suriname op de valreep van de default-status is gered.

Thans is aan Suriname de CCC-rating toegekend. “Dat wil zeggen dat je op de rand van faillissement staat. Als eind juni de deadline was en er was weer niet betaald, zou er sprake zijn van default.” Ajodhia spreekt van een opluchting dat Suriname hiervan gered is. “We moeten dit zien als uiting van vertrouwen van de internationale kapitaalmarkt in de nieuwe regering.”

KSR

https://surinamenieuwscentrale.com/content/viren-ajodhia-%E2%80%9Cinternationale-kapitaalmarkt-toont-vertrouwen-nieuwe-regering%E2%80%9D

Warsha Torilal-Sardjoe volgt vader op als honorair consul Finland

5 juli 2020 om 11:19

Warsha Torilal-Sardjoe. Beeld: YouTube

Warsha Torilal-Sardjoe volgt haar vader Dilip Sardjoe op als honorair consul van Finland in Suriname. Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft het benoemingsbrevet overhandigd aan Torilal-Sardjoe. De overhandiging heeft plaatsgevonden in verband met het uitdiepen en versterken van de bilaterale relaties met de bevriende landen. Torilal-Sardjoe volgt haar vader op, die sinds 2012 deze functie uitgeoefend.

Tijdens het kennismakingsbezoek heeft de bewindsvrouw de hoop uitgesproken dat de nieuw aangestelde honorair consul zal voortborduren op de reeds bestaande, goede relaties zoals ontwikkeld door haar voorganger.

Verder zei de minister ervan uit te gaan dat Torilal-Sardjoe verdere diepgang zal geven aan de samenwerkingsrelatie tussen Suriname en Finland als gelijkgerichte partners om mee samen te werken, zowel bilateraal, regionaal als multilateraal. In dit kader zijn enkele samenwerkingsgebieden genoemd zoals klimaatverandering, bosbouw, handel en toerisme.

Een honorair consul wordt door de bilaterale partner geïdentificeerd en functioneert binnen het raamwerk van de Conventie van Wenen voor consulaire betrekkingen. Honorair consuls kunnen een belangrijke bijdrage leveren in de ontwikkeling van samenwerkingsrelaties tussen landen met name bij de implementatie van de nationale ontwikkelingsdoelen op economisch gebied door het aantrekken van investeerders en verder op wetenschappelijk-, cultureel- en toeristisch gebied.https://www.srherald.com/suriname/2020/07/05/warsha-torilal-sardjoe-volgt-vader-op-als-honorair-consul-finland/

Landbouwfederatie dreigt met actie tegen Visserscollectief

04/07/2020 22:44 – Ivan Cairo

Landbouwfederatie dreigt met actie tegen Visserscollectief

Prahlad Sewdien (tweede vanuit rechts) van de Federatie van Surinaamse Agrariërs is al geruime tijd middelpunt van de geruchtenstroom. Foto: NII  

PARAMARIBO – De brief van het Visserscollectief aan de VHP waarin de eventuele benoeming van Prahlad Sewdien als nieuwe minister van LVV wordt afgewezen, heeft kwaad bloed gezet bij andere belangenorganisaties in de agrarische- en visserijsector. Volgens het Visserscollectief is er geen draagvlak voor de benoeming van Sewdien.

Hij zou onder andere de Federatie van Surinaamse Agrariërs voor eigen bate hebben misbruikt. De FSA waar Sewdien enige tijd geleden de voorzitter was, dreigt met juridische stappen tegen het Visserscollectief indien deze organisatie de aantijgingen aan haar adres niet met bewijzen staaft of deze beweringen publiekelijk intrekt. Ook de Suriname Industrial Fisheries Cooperative (Sifco) is woedend. Volgens deze coöperatie is Sewdien een kundige man die de sector erg goed kent en deze zou kunnen ordenen met een strak vergunningenbeleid en sterke controle op naleving van vergunningsvoorwaarden. Dit is volgens Sifco het belangrijkste punt dat de bevolkingsvisserij, die gedomineerd wordt door Guyanezen, niet wil hebben. “Bijna alle gevangen vis wordt naar Guyana gesmokkeld, waardoor Suriname de hard nodige exportdollars misloopt. Dit is ook de reden waarom deze vissers geen VMS op hun boot willen. Zij willen niet gecontroleerd worden”, aldus de visserscoöperatie.

In een reactie naar het Visserscollectief probeert VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi de ruzie onder de vissersorganisaties te sussen. “Zolang de namen niet door mij persoonlijk worden genoemd, vraag ik u alle berichtgeving daarover als fake te beschouwen. Eveneens herhaal ik mijn oproep aan een ieder, om speculaties en onrust binnen en buiten de partij over de kabinetsformatie in te dammen en te wachten op mededelingen mijnerzijds”, aldus de VHP-topman. In een communiqué stelt de FSA geschokt te zijn over “de flagrante wijze waarop het Visserscollectief, het harmoniemodel dat de FSA nastreeft met al haar aangesloten organisaties, heeft geschonden”. De federatie noemt de aantijgingen tegen haar ex-voorzitter onbehoorlijk, vals en immoreel. Ze vindt het jammer dat de vissersorganisatie deze zaak niet eerst aan het FSA-bestuur heeft voorgelegd, maar zich heeft gewend tot het VHP-bestuur.

Zowel FSA als Sifco wijzen op de rol die Sewdien en de FSA hebben gespeeld bij aanpak van het drama twee jaar geleden toen vissersboten voor de kust zijn aangevallen en er een aantal vissers om het leven zijn gebracht. Ook wordt gewezen op de bijdrage die hij heeft geleverd bij het verwijderen van de Chinese trawlers die naar Suriname waren gehaald om hier te komen vissen. “De president heeft, na de stakeholders gehoord te hebben, het besluit genomen dat de Chinese trawlers de Surinaamse wateren moeten verlaten. Een overwinning voor de FSA in het voordeel en ter bescherming van de sector en haar lid-organisaties, waaronder het Visserscollectief.”

De FSA eist daarom dat het collectief met bewijzen en documenten komt om de beschuldigingen tegen Sewdien te staven, “zo niet de gedane valse en ongefundeerde aantijgingen over de FSA publiekelijk te rectificeren”. Gebeurt dat niet, dan zullen er juridische maatregelen tegen de organisatie worden getroffen. De federatie zegt ook acties te zullen ondernemen om het Visserscollectief uit de organisatie te zetten. Het collectief had overigens ook aangegeven te overwegen zelf uit de FSA te zullen stappen. In haar reactie op het standpunt van het Visserscollectief zegt Sifco dat na hun eigen bevissingsgebied te hebben leeggevist de leden van het collectief nu ook andere gebieden willen betreden. “De huidige minister heeft daar een stokje voor gestoken Nu willen ze dat bij een nieuwe minister proberen.” Dit is volgens de coöperatie onacceptabel. Zij wenst dat er bij LVV een kundige en krachtige minister komt, die de Surinaamse visgronden voor veel generaties na nu kan veiligstellen.

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/07/04/landbouwfederatie-dreigt-met-actie-tegen-visserscollectief/

Nederlandse helden Ina Willemsen en Jeroen Schouten zitten vrijwillig in Suriname – foto’s en video’s

4 JULI 2020BEKENDMAKING

Ze zijn er! De Nederlandse helden zijn in Suriname. Ina Willemsen en Jeroen Schouten zijn 2 vrijwilligers uit het team van intensivisten, infectiologen, infectiepreventiedeskundigen en een microbioloog.

Ze komen ons ondersteunen tijdens de coronacrisis. Niet alleen met middelen maar ook met kennis. Bekijk onderstaand bericht vanuit de Nederlandse media voor meer informatie en kijk ook naar de video’s. Bekijk tevens de video van hun aankomst. We wensen hen en Suriname veel succes. Onze eigen Suriname artsen werken keihard en doen het fantastisch! Een extra bigup voor onze eigen Ed IJzerman, de enige arts-microbioloog in heel Suriname

Tot nu toe hebben wij 561 positieve testen gehad en helaas 13 doden.

De coronastatus in Nederland is: 50.000 besmettingen en 6000 doden. De artsen uit Nederland hebben een paar maanden voorsprong en dus meer ervaring. Alle hulp is nodig en welkom! Samen staan we sterk. Good job!

Nederland naar Suriname

BN de stem schreef het volgende: Helden knokken door tegen corona in Suriname. Ina Willemsen uit Breda is een held. Jeroen Schouten uit Nijmegen is dat ook. Deze deskundige infectiepreventie en intensivist werkten zich allebei het schompes tijdens de coronagolf in Nederland. gisteren vertrokken ze als vrijwilliger naar Suriname.

Families

Ze zijn als het ware nog aan het nahijgen van de wedstrijd tegen het virus. En hun families met hen. Maar als u deze column leest, staan ze samen met vijf andere collega’s in de startblokken. Dit keer om als onbetaalde vrijwilliger te gaan helpen in Suriname, waar de coronapiek nadert.

Tien bedden

Ik sprak met Ed Ijzerman, de enige arts-microbioloog in heel Suriname. Een man van 66 die nu lekker op de golfbaan had kunnen staan. Na dat gesprek telde ik namens iedereen in Nederland onze zegeningen. De zorgen die we hier hadden tijdens de allerergste periode van corona waren heel serieus. Ze lijken toch ineens iets kleiner nu ik hoor wat er in Suriname speelt.

Uitbraak

Veertig, vijftig IC bedden zijn er in het hele land, vertelt Ijzerman. Daarvan zijn er momenteel hooguit tien geschikt voor corona. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als de uitbraak verergert, iets wat nu aan het gebeuren is.

Nederland Suriname

Ina Willemsen (50)uit Breda gaat als deskundige infectiepreventie naar Suriname in verband met de corona-crisis. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Onze eigen Ed IJzerman

Dus gaan helden als Ina en Jeroen naar Suriname om te helpen. En werkt Ed, qua leeftijd vallend in de risicogroep, zeven dagen per week het klokje rond in het academisch ziekenhuis in Paramaribo. Wat een liefde voor de mensen. En een liefde voor het vak.

Neem Ina, die als het even kan in een vakantieland een ziekenhuis binnen loopt ‘om te zien hoe het daar gaat’. Neem Jeroen: ,,Natuurlijk loop je altijd een zeker risico maar we moeten onze ervaring hier gebruiken om Suriname te helpen.” Als u deze column leest, zitten deze helden waarschijnlijk al in het vliegtuig richting Paramaribo. Ik klap voor ze. En ik duim voor Suriname. Heel hard.

Bekijk hier de video ervan:https://www.youtube.com/embed/rhYERSfCfy4

SU4SUVandaag is een team van intensivisten, infectiologen, infectiepreventiedeskundigen en een microbioloog gearriveerd in Suriname. Dit team zal ondersteuning bieden bij COVID-zorg in Suriname. De coördinatie van dit project ligt in handen van Jeroen Schouten, intensivist van het Radboudumc.
Het team komt op verzoek van de vereniging van medische specialisten om niet alleen middelen maar ook kennis te sturen. Via de landelijke IC-vereniging is dit verzoek terecht gekomen bij de intensive care arts Jeroen Schouten.
Het team heeft in Nederland veel ervaring opgedaan in zowel het opbouwen van COVID-units als het verlenen van COVID-zorg en wil deze graag delen met de Surinaamse artsen.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fsu4su%2Fvideos%2F564681190880171%2F&show_text=0&width=560

Hier en video over het Wanica ziekenhuis:https://www.youtube.com/embed/c6MZPO1bmFgIna Willemsen (50)uit Breda gaat als deskundige infectiepreventie naar Suriname in verband met de corona-crisis. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Luister hier naar een gesprek met 1 van de artsen

Geschreven door Yolanda Sjoukes

BRon: BN de Stem en Facebook van Su4Su

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Bekijk onze contactpagina en stuur ons een bericht of app-bericht. Wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederlandhttps://www.familienieuws.com/2020/07/04/nederlandse-helden-ina-willemsen-en-jeroen-schouten-zitten-vrijwillig-in-suriname-fotos-en-videos/

Bouterse participeert in speciale Caricom-top via Zoom

04 Jul, 2020, 00:46

foto
 President Desi Bouterse woont via Zoom de speciale vergadering van Staatshoofden en regeringsleiders van de Caricomtop bij op het ministerie van Buitenlandse Zaken. (Foto: NII) 

Terwijl volgens Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid, president Desi Bouterse in zelf-quarantaine is, woonde hij op Buitenlandse Zaken de 20e Speciale Caricom conferentie bij van Staatshoofden, via Zoom. Deze vergadering is belegd in het kader van de overdracht van de voorzittershamer van Barbados aan Sint Vincent and the Grenadines, die de rol op zich zal nemen voor de nieuwe zittingstermijn van 1 juli tot en met 31 december 2020. Premier Ralph Gonsalves zal de Caricom hamer de komende zes maanden hanteren.  Bouterse zou net als VHP-voorzitter Chan Santokhi in isolatie zijn. Zij zullen weer getest worden, ook al zijn ze eerder negatief bevonden. Bouterse zou eerder in contact zijn geweest met iemand die positief getest is, vóór de vergadering van De Nationale Assemblee maandag, waar de leden toegelaten zijn. Veira verwacht dat dit weekend de president mededelingen zal doen over sectoren die ook aan de slag kunnen en het samenscholingsverbod dat nog steeds is gesteld op 5.  Tijdens de Caricom-vergadering die zijn laatste is in de hoedanigheid als staatshoofd, heeft Bouterse dank uitgebracht aan de secretaris-generaal van de Caricom, ambassadeur Irwin La Rocque en diens staf. Dit, voor het vele werk dat verricht wordt voor de regio en de ondersteuning aan de Republiek Suriname. De president sprak eveneens zijn waardering uit aan de premier van Barbados, Mia Amor Mottley, voor het uitstekende werk dat zij tijdens het voorzitterschap heeft verricht, meldt Buitenlandse Zaken via het Nationaal Informatie Instituut. Mottley heeft zich daarbij als een fervente voorvechter van regionale integratie sterk gemaakt voor de aangelegenheden die van belang zijn voor Caricom. Op verzoek van Bouterse heeft, in verband met de algemene, vrije en geheime verkiezingen, premier Mottley, het voorzitterschap van de Caricom van 1 januari tot 30 juni 2020 bekleed. Volgens het bestaande roulatiesysteem zou Suriname deze eer hebben gehad. Suriname zal mede dankzij het initiatief van Barbados, vanaf 4 juli de Caricom-vlag hijsen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de naaste toekomst zal deze vlag naast de Surinaamse vlag worden opgesteld op de diplomatieke en consulaire vertegenwoordigingen en als symbool van regionale integratie en solidariteit dienen.In zijn toespraak heeft Bouterse aangegeven dat Suriname gecommitteerd blijft om een bijdrage te leveren gericht op functionele samenwerking, regionale handel, jeugd en sportontwikkeling, gender, cultuur en integratie. Als portfoliohouder van onder andere jeugdontwikkeling, heeft de president aangegeven dat de nadruk op de betrokkenheid van de jeugd op alle niveaus blijvend aangemoedigd moet worden, aangezien jongeren het vaandel zullen moeten blijven dragen gericht op verdere verdieping van de regionale integratie. Ook werd aangegeven dat de regio een belangrijke rol te vervullen heeft, bij het oplossen van mondiale vraagstukken en dat door eenheid en samenwerking hieraan gestalte zal worden gegeven. Suriname zal daarbij een belangrijke bijdrage moeten blijven leveren, in het bijzonder middels de Caricom Enterprise en de mogelijkheden in het kader van voedselzekerheid.https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/59459

OOK PETRONAS HOOPT OP OLIEVONDST IN SURINAAMS ZEEGEBIED

Jul 4, 2020

De Maleisische oliemaatschappij Petronas treft voorbereidingen om een exploratieput te boren voor de kust van Suriname.

Petronas heeft hoge verwachtingen, omdat er geboord zal worden in block 52 dat grenst aan het olierijke block 58 waar de Amerikaanse maatschappij Apache Corporation tot zover twee olievelden heeft ontdekt. De boring is gepland voor het derde of vierde kwartaal dit jaar.

Speciaal voor de gigantische operatie is een boorplatform van Maersk Drilling ingehuurd. Het gaat om de gigantische Maersk Developer, een half afzinkbare platform, dat in waterdieptes tot wel 3 kilometer kan opereren.

Petronas legt een dikke USD 20,4 miljoen op tafel voor de 75 dagen die het booreiland in Surinaamse wateren zal doorbrengen om de exploratieput aan te leggen. De Maersk Developer ligt momenteel voor de kust van Aruba nadat het een operatie uitvoerde in het zeegebied van Trinidad and Tobago. Het zal binnenkort naar Surinaamse wateren gesleept worden.

Maersk Drilling is blij met het binnenhalen van dit project. Het is de eerste keer dat de maatschappij voor de kust van Suriname mag boren. “Het is geweldig om wederom voor Petronas te werken met een snelle reactivering van de Maersk Developer in het interessante Suriname-Guyana bassin”, zegt Maersk Drilling-chief operating officer Morten Kelstrup.

De Maleisische oliemaatschappij Petronas treft voorbereidingen om een exploratieput te boren voor de kust van Suriname. Petronas heeft hoge verwachtingen, omdat er geboord zal worden in block 52 dat grenst aan het olierijke block 58 waar de Amerikaanse maatschappij Apache Corporation tot zover twee olievelden heeft ontdekt. De boring is gepland voor het derde of vierde kwartaal dit jaar.

https://unitednews.sr/ook-petronas-hoopt-op-olievondst-in-surinaams-zeegebied/

REGERING VS VOLGT ONTWIKKELINGEN REGIO HEEL SCHERP

Jul 4, 2020

De Verenigde Staten van Amerika (VS) houdt de politieke ontwikkelingen in Suriname, Guyana en Venezuela nauwlettend in de gaten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, besteedde op reguliere persbriefing wederom aandacht aan deze drie landen. Hij zegt uit te kijken naar de samenwerking met de nieuwe regering van Suriname, maar tegelijkertijd gaat een waarschuwing uit naar Venezuela en Guyana waar de democratie onder druk zou zijn.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro schijnt terrein te winnen in eigen land, maar ook op internationale podia. De nieuwe regeringen van Argentinië en Mexico, twee machtige factoren binnen Latijns-Amerika, stellen niet principieel op tegen het leidershap van Maduro. De zelfbenoemde president Juan Guaidó gaat juist achteruit in draagvlak. Hij had op een gegeven moment de zegen van ruim 60 landen, maar die trekken zich steeds meer terug. Vanuit de VS zelf, de grootste bondgenoot van Guaidó, komt er ook veel kritiek, omdat hij niet helemaal wenst te dansen naar de pijpen van de Amerikaanse president Donald Trump.

Maduro probeert greep op het Venezolaans parlement te krijgen door de onafhankelijkheid van politieke partijen te beïnvloeden in aanloop naar de parlementaire verkiezingen eind dit jaar. “Onze regio heeft categorisch deze pogingen afgewezen om een neppe Maduro-vriendelijke oppositie te creëren”, zegt Pompeo verwijzend naar een besluit van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Aankomend president Chandrikapersad Santokhi krijgt echter alle zegen en medewerking toegezegd door de Amerikaanse regering. “De Verenigde Staten heeft de bevolking van Suriname gefeliciteerd met haar verkiezingen en de vredige wijze van de machtsoverdracht aan de nieuwe Nationale Assemblee”, zegt Pompeo. “Wij kijken uit naar de samenwerking met de nieuwe regering.”

De wijze waarop het verkiezingsproces in Suriname is verlopen staat volgens Pompeo haaks tegenover wat zich in Guyana afspeelt. Harde taal, met daarin ook een duidelijke waarschuwing, worden naar het hoofd van de regering van Guyana geslingerd waar het maar niet wil lukken met het aantreden van het nieuw kabinet. “Het is al vier maanden sinds de verkiezingen in Guyana. De vredige transitie van macht laat te lang op zich wachten. De Caricom en de OAS hebben de hertelling gecertificeerd. Men zal haast moeten maken”, zegt de Amerikaanse Buza-minister. Pompeo heeft zijn ministerie in stelling gebracht om de situatie in Guyana te monitoren. “Ik heb mijn departement geïnstrueerd om ervoor te zorgen dat degenen die de democratie in Guyana ondermijnen, verantwoordelijk worden gehouden.”

https://unitednews.sr/regering-vs-volgt-ontwikkelingen-regio-heel-scherp/

VOORBEREIDING PRESIDENTSVERKIEZINGEN NIET OPGEHOUDEN DOOR BESMETTING COALITIELEIDERS

Jul 4, 2020

De verkiezing van de president en de vicepresident in De Nationale Assemblee (DNA) gaat onverkort door.

Vanwege het risico op besmetting met COVID-19 worden er extra voorzorgsmaatregelen geïmplementeerd voor de huishoudelijke vergadering van maandag. Tijdens die bijeenkomst zal het traject worden uitgezet voor de presidentsverkiezingen. Voor de speciale Buitengewone Openbare Zitting zullen er nog meer veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen aangezien de totale regering en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zullen zijn in de vergaderzaal.

“Er was een deskundige van het Nationaal COVID-19 Management Team (NCMT) hier om instructies te geven over hoe de inrichting van de vergaderzaal zal moeten zijn”, zegt waarnemend DNA-voorzitter Dew Sharman. Hij is voor nu belast met de voorbereidingen van de twee belangrijke vergaderingen aangezien voorzitter Ronnie Brunswijk vanwege besmetting met het coronavirus is opgenomen in het ziekenhuis. Volgens Sharman wordt er alles aan gedaan om te voorkomen dat het incident dat zich maandag heeft voorgedaan zich herhaalt. Zeker drie politici waren in het DNA-gebouw, en wel de vergaderzaal, aanwezig die later positief zijn getest op het virus.

Zoals de zaken er nu voorstaan zullen de presidentsverkiezingen in de derde week van juli gehouden worden. De streefdatum is 14 juli. De nieuwe coalitie wil, ondanks de enorme tegenslag waarbij 3 van de 4 coalitieleiders besmet zijn met COVID-19, zo snel als mogelijk de nieuwe president gekozen krijgen. De kandidaat, VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, is intussen officieel voorgedragen door zijn partij. Hij is de enige coalitieleider die negatief is getest op het coronavirus. 

https://unitednews.sr/voorbereiding-presidentsverkiezingen-niet-opgehouden-door-besmetting-coalitieleiders/

Adhin: ‘Uitspraken nieuwe leiders populistische praat’

Publicatie datum: 04 jul 2020 | Bron: De Ware Tijd

PARAMARIBO – Dat de schuld van de huidige financiële crisis in de schoenen van de zittende regering wordt geschoven, moet volgens vicepresident Ashwin Adhin niet serieus worden genomen. Beschuldigingen van onder anderen Chandrikapersad Santokhi en Ronnie Brunswijk zijn volgens hem populistisch. “In de verkiezingsstrijd schreeuwt men van alles en wil men populair spelen, maar straks wanneer men het roer heeft overgenomen zal men botsen tegen de realiteit.”

Adhin is ervan overtuigd dat die “populistische praat” en de toon die nu door de politieke tegenstanders wordt aangeslagen straks drastisch zal veranderen. Hij twijfelt ook aan de belofte van de nieuwe coalitie om binnen minder dan één jaar grote veranderingen te brengen.

Hoewel hij niet duimt dat het slecht gaat met de ontwikkeling van het land is het volgens hem bijna zeker dat binnen één jaar bitter weinig zal gebeuren zoals beloofd door Santokhi. “Je kan het volk niet voor de gek blijven houden, je kan het doen in de verkiezing maar je kan niet blijven verwijzen naar de vorige regering.”

Hoeveel geld er in de staatskas is, durft de vicepresident niet te zeggen. Voor de juiste cijfer zou hij de minister van Financiën Gillmore Hoefdraad eerst moeten spreken. Anders dan de leiders van de nieuwe coalitie beweren komt de grote schuld niet omdat de regering het geld heeft verspild. Volgens Adhin moést er geleend worden om investeringen te plegen.

Santokhi en partijgenoot Asiskumar Gajadien blijven erbij dat het land financieel aan de grond zit. “Heeft u gemerkt wanneer de overheidssalarissen uitbetaald zijn? Pas maandag!” zegt Santokhi. Uit de verschillende overlegmomenten met Hoefdraad heeft hij kunnen concluderen dat de regering geen geld heeft.

Gajadien: “Als het inderdaad zo was dat de regering niet in grote financiele problemen was dan hadden we nu een beter zicht op de uitbetaling van vakantietoelage in juli.” Hoewel het vooralsnog niet duidelijk is hoe de staatsfinanciën er concreet uitzien verzekert Gajadien dat de komende regering er alles aan zal doen om de belofte van verlichting binnen een jaar waar te maken.

https://surinamenieuwscentrale.com/content/adhin-uitspraken-nieuwe-leiders-populistische-praat

STAATSOLIE BESCHERMD ZICHZELF DOOR CORPORATE GOVERNANCE CODE TE IMPLEMENTEREN

Jul 3, 2020

Staatsolie heeft zijn Corporate Governance Code gelanceerd. Dit beleidsdocument zorgt voor het kader waarbinnen invulling gegeven wordt aan principes en bepalingen voor de bescherming van stakeholders.

Dit is een belangrijke stap in het transformatieproces een wereldklassebedrijf te worden.
Staatsolie heeft zijn Corporate Governance Code gelanceerd.
Nu er al twee significante olievondsten zijn gedaan in het offshore-gebied en er exploratie-activiteiten plaatsvinden bij de derde put, is het bedrijf zich verder aan het voorbereiden op het moment dat de offshore-olieproductie daadwerkelijk van start gaat.
Met de implementatie van de Corporate Governance Code, zijn de randvoorwaarden gecreëerd zodat de belangen van aandeelhouders, werknemers en andere stakeholders van Staatsolie worden beschermd en wel door invulling te geven aan de volgende principes en bepalingen:
• Langetermijnwaardecreatie
• Effectief bestuur en toezicht
• Verantwoordelijkheid
• Integriteit
• Transparantie
• Beheersing van risico’s
Staatsolie is in het transformatieproces om een wereldklassebedrijf te worden. Eén van de belangrijke stappen in dat proces is het implementeren van de Corporate Governance Code. Staatsolie rekent erop dat alle stakeholders zich hieraan committeren en het bedrijf en land zich daardoor positioneren als de voorkeurspartner voor de offshore-olie-industrie.

https://unitednews.sr/staatsolie-beschermd-zichzelf-door-corporate-governance-code-te-implementeren/

OKB zal bewijzen dat kiezerslijsten vervuild zijn

July 3, 2020Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) is bezig met een onderzoek dat met aantonen hoe vervuild het kiezersbestand is. Dit zei OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos, gisteren in gesprek met Apintie. Het OKB heeft gisteren een zitting gehouden waarbij het proces van de verkiezingen bindend is verklaard. Het onderzoek naar de ressorten waar er problemen waren, is afgerond. Van Dijk-Silos is tevreden dat het onderzoek goed is afgerond. ‘’Er blijken geen verschuivingen in de resultaten te zijn als gevolg van het onderzoek, echter kijkt het OKB kijkt niet alleen naar cijfers. Nu is het tijd om op een rationele manier te kijken naar de verkiezingen, hoe die te organiseren, wat in de wet moet, wat verbeterd moet worden en waarop we moeten letten”, aldus Van Dijk-Silos. Tijdens deze verkiezingen is het volgens Van Dijk-Silos duidelijk geworden, dat het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) compleet geëvalueerd en gereorganiseerd moet worden. De bestanden en registers moeten opgeschoond worden, terwijl de apparatuur ook vernieuwd moet worden. “Dat is de basis en als het goed is, hebben we een goede kiezerslijst die compleet vertrouwd kan worden en daarmee ook goede verkiezingen, want nu zitten we met het vraagstuk als alle mensen die gestemd hebben, met recht op de kiezerslijst waren. We zijn nu bezig te onderzoeken om aan te tonen hoe slecht en vervuild de kiezerslijsten zijn. En we gaan het dit jaar nog doen”, zei van Dijk-Silos Volgens de OKB-voorzitter is het duidelijk dat de bestanden van het CBB, niet opgeschoond zijn. Dit probleem speelde volgens haar niet alleen de afgelopen verkiezingen, maar ook daarvoor met als gevolg dat we elke keer weer kiezerslijsten krijgen die niet helemaal vertrouwd kunnen worden. “Vervelend is dan als je van dezelfde CBB afhankelijk bent voor een kiezerslijst, terwijl wanneer je een autoriteit hebt, de kiezerslijst in samenwerking met de gegevens die ze krijgen gemaakt worden. Nu staat erop de kiezerslijst veel te veel informatie. Bepaalde informatie moet niet op de kiezerslijst omdat die openbaar is.” Van Dijk-Silos gaf aan, dat het een tijdje zo was dat de computer verbonden was met alle bijkantoren. ‘’Dat is nu weggevallen dus er is nu een toestand dat hulpkantoren achter lopen met alle gegevens.’’ Van Dijk-Silos stelde, dat het niet goed is voor ons land en de democratie, dat een toevallig regerende partij, steeds de verkiezingen organiseert. ‘’Hierdoor krijg je iedere keer weer strubbelingen. Alles wat je als organisatie goed zou willen doen, wordt in een politiek plaatje geplaatst. Men begrijpt niet dat het OKB neutraal en integer boven alle partijen moet staan. Je moet nooit sympathie laten merken naar welke partij dan ook. Iedereen moet vertrouwen hebben in het instituut”, zei van Dijk-Silos. Het vertrouwen in het instituut kan volgens haar pas komen als het instituut in staat is te demonstreren dat het objectief en eerlijk is en de durf heeft om dingen aan de orde te stellen. “Maar dat mag dan weer niet van die regerende partijen. Je wordt vies en vuil uitgescholden, dat mag niet. Men moet niet op die manier omgaan met verkiezingsinstituten.” Van Dijk-Silos haalde aan, dat toen zij kenbaar maakte dat de kiezerslijsten vervuild waren, het ministerie van Binnenlandse Zaken daarop reageerde met een persconferentie. ‘’BiZa stelde hoe goed de kiezerslijsten zijn en dat de OKB-voorzitter niet weet waarover ze praat. BiZa is vergeten dat het op dat moment een verkiezingsinstituut is. Als instituut moet je je weten te gedragen, maar dat kunnen ze niet, omdat ze toevallig de regerende partij zijn die de verkiezingen organiseert. Alles schreeuwt om de professionele autoriteit die moet komen. En de politiek moet niet bang zijn, want in die autoriteit zijn ze aanwezig. Het is niet zo dat vreemden daar gaan zitten. Het zijn hun eigen vertegenwoordigers die getraind en benoemd zullen worden tot verkiezingsautoriteit”, aldus de OKB-voorzitter.https://dagbladdewest.com/2020/07/03/okb-zal-bewijzen-dat-kiezerslijsten-vervuild-zijn/

Leerkrachten niet van plan zich aan te melden

June 30, 2020Afgelopen week heeft de directeur van Onderwijs, Natasia Bennanon, meegedeeld dat de fysieke herstart van het onderwijsproces op 6 juli zal plaatsvinden. Dit geldt voor het lager onderwijs, scholen op voj- en vos-niveau, imeao, pedagogische instituten en het Schakelinstituut Middelbaar Onderwijs. De leerkrachten zijn het hier niet mee eens. Volgens hen is COVID-19 nog niet onder controle en lopen zij grote kans besmet te raken met het virus. “De mensen die komen met de maatregelen zitten thuis of op kantoor en lopen geen gevaar. Wij als leerkrachten zijn goed om besmet te raken, terwijl wij ook ons gezin hebben”, zegt Meredith N., leerkracht verbonden aan een middelbare school tegenover de krant. Volgens N. is er nu sprake van een enorme uitbraak van het virus, waarbij de cijfers stijgen en er ook nog doden vallen. “Juist nu de zaken uit de hand dreigen te lopen, wil men overgaan op fysiek onderwijs. Dit terwijl we tien besmettingen hadden en alles plat moesten leggen”, zegt zij. N. geeft aan geen moeite te hebben met de hervatting van het onderwijs, maar dan moet de veiligheid van de leerkrachten gegarandeerd zijn. “We moeten aan het werk, maar niemand die ons uitlegt hoe zaken aangepakt zullen worden. We kunnen ook niet urenlang staan praten met een mondkapje op”, zegt N. De leerkrachten zeggen pas aan het werk te zullen gaan, wanneer het ministerie de richtlijnen heeft opgestuurd en zij ermee hebben ingestemd. “Het wordt tijd dat men gaat beseffen dat leerkrachten geen slaven zijn van het systeem, maar dat er gebruik gemaakt dient te worden van goed overleg”, aldus een leerkracht.https://dagbladdewest.com/2020/06/30/leerkrachten-niet-van-plan-zich-aan-te-melden/

Suriname valt lager, van ‘CCC’ naar ‘C’

02 Jul, 2020,  17:27

foto

Fitch Ratings heeft de vooruitzichten voor de lange termijn voor vreemde valuta voor Suriname verder verlaagd, van ‘CCC’ naar ‘C’. De verlaging is het direct gevolg van de pogingen van de regering om haar 2023 Obligatielening via Oppenheimer te herschikken.

Suriname is er niet in geslaagd de rente en aflossingssom voor de US$ 125 miljoen lening op 30 juni op te brengen. Het gaat om US$ 23 miljoen dat betaald moet worden aan aan rente en aflossingen aan Oppenheimer. Het geld is in 2019 geleend om de schulden aan de Alcoa af te betalen. Aflossing van de Alcoa-schulden was een voorwaarde om de Afobakadam overgedragen te krijgen.

Met haar pogingen om de schuld te herschikken heeft de regering een defaultstatus (wanbetaler) op dit moment kunnen voorkomen. De obligatiehouders hebben tot 8 juli de tijd om te beslissen of zij meegaan met de voorstellen voor herschikking van de schuld. De ‘C’-beoordeling van Fitch heeft betrekking op deze obligatie van US$ 125 miljoen.https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/59439

Brunswijk zwijgt over gooi naar vicepresidentschap

Publicatie datum: 01 jul 2020 | Bron: Dagblad Suriname

Ik bepaal niet’

Assembleevoorzitter Ronnie Brunswijk zwijgt in alle talen wanneer hem wordt gevraagd dat hij ook ambitie heeft om vicepresident van Suriname te worden. “Ik heb dat nergens gezegd. Je kunt voor geen enkele functie gaan. Je wordt voorgedragen voor een functie. Ik bepaal niet”, zei Brunswijk gisteren op vragen van journalisten.

Brunswijk heeft nog de mogelijkheid om bij de verkiezing van de president en vicepresident in juli, zich kandidaat te stellen voor vicepresidentschap. De Abop-topman houdt zijn kaken ook stijf over wie dan wel de presidentskandidaat en ministerskandidaten zijn van de geel-zwarte partij. “Ik weet het niet. Ik wil geen antwoord daarop geven, want het is nog niet bekend bij de partij”, benadrukte Brunswijk. Hij voegde eraan toe dat er wel veel mensen in beeld zijn voor de invulling van al de posten. Vandaar dat hij geen namen wilt noemen. 

‘Het is niks van gridi’

Dat de Abop terug is gekomen op eerder gemaakte afspraken en het ministerie van Olie en Gas terug heeft geëist van de NPS, typeert Brunswijk niet als hebzucht. Hij legde uit dat tijdens de hearings met de verschillende groepen geconstateerd werd dat Staatsolie alle rechten heeft voor Gas en Olie, waardoor allereerst naar het parlement zou moeten worden gegaan om een nieuwe wet te maken, zodat dit ministerie kon worden opgericht en afgesplitst van NH.

Daarom werd hiervan afgezien. Ook van onderministeries is afgezien, vanwege de reacties van maatschappelijke groeperingen. “Het is niks van gridi”, aldus Brunswijk, die stelde dat er nooit een spanning was onder de vier partijen VHP, Abop, NPS en PL.

FR

https://surinamenieuwscentrale.com/content/brunswijk-zwijgt-over-gooi-naar-vicepresidentschap

Brunswijk mogelijk betrokken bij moord op Van Dillenburg

Publicatie datum: 01 jul 2020 | Bron: Dagblad Suriname

Bron: De Telegraaf, 29 juni 2019
In 2002 verdween de Amsterdammer Patrick van Dillenburg (38). Hij werd kort na een mislukte poging hem te beroven, vermoord, en de advocaat van een verdachte wil nu de Surinaamse politicus Ronnie Brunswijk horen, omdat Brunswijk mogelijk de opdrachtgever zou zijn. Donderdag dient een eerste zitting in de rechtbank. In het onderzoek duiken de namen van Brunswijk en Segebai op die in 2008 werd geliquideerd in Amsterdam.

Van Dillenburg was op 2 januari 2002 bij zijn vriendin in Amsterdam toen hij werd gebeld en vertrok. Hij keerde nooit meer terug. Een coldcase-team heropende in 2015 de zaak en zette daarvoor ook undercoveragenten.Men gaat ervan uit dat Van Dillenburg niet meer leeft, maar naar nu blijkt hebben criminelen geprobeerd om Van Dillenburg op oudjaarsdag 2001 te beroven. In een tip van de Brabantse politie, die in het strafdossier van de zaak zit, staat dat de Amsterdammer in een taxi zat toen hij tussen Amsterdam en Schiphol werd klemgereden en geramd door twee wagens. Van Dillenburg had, zo meldde een informant, een grote partij cocaïne bij zich. Toen de politie arriveerde hing Van Dillenburg een smoes op dat het om een privékwestie ging en laadde de koffer met drugs over in de wagen van een vriend. Van Dillenburg stelde, zo staat in het strafdossier, Ronnie Brunswijk verantwoordelijk voor de berovingen. Volgens de informant pleegde een groep Surinamers waarbij ook de in 2008 doodgeschoten crimineel Adjoeba betrokken was, een forse reeks ’rips’ of drugs-roven. Adjoeba was een goede vriend en familie van Brunswijk. Tussen Brunswijk en Adjoeba enerzijds en Van Dillenburg anderzijds zou een groot conflict zijn ontstaan, waarbij ook de vriendin van Brunswijk werd ’geript’.

In april dit jaar bezochten rechercheurs de dochter van Brunswijk in Amsterdam. Die vertelde dat haar moeder, de vriendin van Brunswijk, inderdaad betrokken was bij ripdeals, maar niet naar Nederland komt omdat ze verdacht wordt van drugsdelicten. Ronnie Brunswijk moet in Nederland nog een straf uitzitten voor cocaïnesmokkel. Het dossier bevat sterke aanwijzingen voor de betrokkenheid van Brunswijk bij de moord op Van Dillenburg.

Bron: De Telegraaf, 29 juni 2019 https://surinamenieuwscentrale.com/content/brunswijk-mogelijk-betrokken-bij-moord-op-van-dillenburg

Nederlandse medici helpen Suriname in Covid-19-strijd

02/07/2020 10:13 – Amanda Palis

Nederlandse medici helpen Suriname in Covid-19-strijd

Clyde Cairo (m) van het Diakonessenhuis neemt medische spullen in ontvangst. Foto: Su4Su  

PARAMARIBO – Suriname krijgt niet alleen medische benodigdheden in de strijd die het voert tegen het nieuwe coronavirus. Er komen ook medische specialisten uit Nederland die ervaring hebben met behandeling van mensen die met het coronavirus besmet zijn geweest.

Eén van hen is Iwan Meynaar, intensivist met Surinaamse roots bij het Haga Ziekenhuis in Den Haag. Hij is intussen al in Paramaribo. “Er is gevraagd of ik wilde helpen, nadat de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) te kennen heeft gegeven dat zij niet alleen zoekt naar materiële hulp, maar ook mensen die willen komen helpen”, vertelt Meynaar aan de Ware Tijd.

Hij zegt dat morgen nog meer collega’s arriveren om Surinaamse medici te adviseren op basis van de eigen ervaringen in Nederland en wat zij hier aantreffen. “Covid-19 is een bijzondere ziekte die een bijzondere aanpak vraagt bij de isolatie. De hoge kans van besmetting maakt dat er veel mensen tegelijk ziek kunnen worden. Dit vereist een speciale organisatie om eventueel grote groepen te kunnen opvangen.”

Tot de Nederlandse medische specialisten die worden verwacht behoren hygiënisten en infectiologen. Meynaar hoopt vooral een brug te zijn tussen Surinaamse en Nederlandse artsen. “Ik ben eerder aangekomen om voorbereidingen te treffen teneinde mijn collega’s zo goed mogelijk te begeleiden samen met de VMS. In elk geval zijn er velen die net als ik graag hier hun krachten willen geven.”

Meynaar herinnert zich hoe tien jaar geleden Suriname is omgegaan met de ook gevreesde Mexicaanse griep, nog voordat de eerste patiënt in Nederland bekend was. “Het is dus een wisselwerking. We hopen nu te komen helpen waar nodig is.” Hij kan nog geen volledig beeld schetsen van de stand van zaken. Wel heeft hij kunnen observeren dat sommige zaken anders worden aangepakt. “Iedereen heeft een eigen manier van dingen doen en wij kunnen zeker ook daaruit leren.”

Su4Su, die geld inzamelt voor aanschaf van beschermingsmateriaal en intussen al het één en ander in het buitenland heeft aangeschaft, heeft deze week weer een zending ontvangen, blijkt uit mededelingen van Hennah Draaibaar aan de Ware Tijd. Ze noemt de hulp die van alle kanten komt “overweldigend”. “Alle ziekenhuizen zijn intussen voorzien op basis van door hen aangegeven behoefte”, zegt de coördinator van Su4Su.

Met het toegewezen materiaal zouden de ziekenhuizen in Paramaribo en Wanica het een week en het Marwina Ziekenhuis en het Medische Centrum in Nickerie twee weken moeten kunnen uithouden. “We hebben het zo gedaan om een beter beeld te hebben van wat het verbruik is. Nadat de gestelde periode is verstreken zien we wel wat hard of minder hard gaat en op basis daarvan gaan we de pakketten aanpassen”, legt Draaibaar uit.http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/07/02/nederlandse-medici-helpen-suriname-in-covid-19-strijd/

Geen geld: Financiële inspanningen lokaal én internationaal

02 Jul, 2020, 00:00

foto

De regering en de nieuwe coalitie zijn al enige tijd intensief bezig om financiële zaken in orde te krijgen. Naast krapte aan middelen om lopende uitgaven te kunnen doen in SRD, is er een enorme druk op betalen van rente en aflossingen van buitenlandse schulden. Suriname heeft een voorstel gedaan over herstructurering van schuld met Oppenheimer. Daarover worden later op de dag elektronische gesprekken gevoerd. Voor juli moet er nog geld gezocht worden om de uitgaven te kunnen dekken. 

Lokale banken hebben gezamenlijk ruim een half miljard SRD geleend aan de regering. Dit mede op voorspraak van de nieuw aan te treden regering onder presidentschap van Chan Santokhi. Armand Achaibersing, directeur van verzekeringsmaatschappij Assuria, die gevraagd is om de functie van minister van Financiën te bekleden, heeft de bankdirecteuren het financiële plaatje gepresenteerd over hoe zaken aan te pakken, nadat hij het bewind op het ministerie overneemt van Gillmore Hoefdraad. Starnieuws verneemt dat ook adviseur van Santokhi tevens aankomende minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, nauw betrokken is bij de herschikking van de schuld met Oppenheimer. 

De banken hebben eerder ruim US$ 6 miljoen opgebracht om de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank te betalen. Aan rente en aflossingen moest per 30 juni in totaal US$ 23 miljoen worden betaald aan Oppenheimer. Er is US$ 125 miljoen via Oppenheimer in 2019 geleend om schulden af te betalen aan Alcoa, voordat de Afobakadam overgedragen zou worden. 

Suriname voert gesprekken om de schuld te herstructureren, waardoor er ruimte wordt gecreëerd voor de aflossing. Zolang er gesproken wordt, zal Suriname geen defaultstatus krijgen. Een defaultstatus betekent dat het land niet in staat is zijn leningen te betalen. Er wordt aan gewerkt om de US$ 125 miljoen lening die op 20 december 2019 is genomen tegen een rente van 9,875%, te herschikken. Aan de schuldeisers wordt gevraagd om toestemming te verlenen om wijzigingen in onder andere het aflossingsschema te brengen.

Het voorstel is om een nieuw aflossingsschema op te stellen waarbij de hoofdsom van de obligaties in zeven halfjaarlijkse termijnen, te beginnen op 30 december 2020, zal worden terugbetaald. Daarbij zal ook het verschuldigde afschrijvingsbedrag van US$ 15 miljoen worden betaald. Daarna zal op elke betalingsdatum de geplande terugbetaling van de lening gelijk aan US$ 18.333.333 worden betaald. Als Suriname vóór 30 december 2020 voldoet aan de IMF-voorwaarde, zal het aflossingsschema worden aangepast zodat de hoofdsom van de lening wordt terugbetaald in zes halfjaarlijkse termijnen die beginnen op 30 juni 2021. De IMF-voorwaarde is een financieringsregeling die het fonds heeft getroffen voor Suriname met inbegrip van voorwaarden in verband met de uitbetaling van middelen.

De voorgestelde wijzigingen omvatten ook vrijstelling van de verplichting dat de dividenden van Staatsolie rechtstreeks in US$ worden gestort als aflossingen van de lening. Ook wil Suriname vrijstelling van de verplichting dat alle royalty’s ontvangen van een minerale overeenkomst en alle energiebetalingen zoals vastgelegd in Power Purchase Agreements, rechtstreeks worden gestort naar de schuldeisers. Houders van de obligaties hebben tot 8 juli 2020 de tijd om hun toestemming te geven voor de wijzigingen. Pas als 75% van de obligatiehouders toestemming geeft, kunnen de wijzigingen worden doorgevoerd. https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/59410

Oppenheimer Funds niet betaald

02/07/2020 07:52 – Ivan Cairo

Oppenheimer Funds niet betaald

Financiënminister Gillmore Hoefdraad voert al enkele weken overleg met Oppenheimer. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO – Suriname heeft dinsdag geen duidelijkheid kunnen geven aan Oppenheimer Funds of het land in staat is de rentebetaling en aflossing van de hoofdsom van een lening van 125 miljoen US dollar te betalen. 30 Juni was officieel de laatste dag waarop obligatiehouders te horen moesten krijgen of hun geld zal worden overgemaakt.

Echter, de regering heeft niet aan deze verplichting kunnen voldoen en hangt een mogelijke officiële kwalificatie van wanbetaler in de lucht. Uiterlijk tien dagen na 30 juni moet als aflossing van de hoofdsom vijftien miljoen Amerikaanse dollar op tafel worden gelegd. De rente van acht miljoen US dollar moet volgens afspraak uiterlijk dertig dagen na 30 juni worden betaald.

De bedoeling is dat alvast een oplossing wordt gevonden wat betreft de rentebetaling. Begin april hield Suriname zich al niet aan de afspraken met houders van obligaties. De onderpanden die waren toegezegd werden niet geregeld. Het gevolg hiervan was dat de rente is verhoogd met 3 procent per jaar. De situatie is niet hopeloos meent Albert Ramdin, woordvoerder van de nieuwe coalitie. Hij coördineert ook besprekingen tussen de coalitie en externe partijen.

Tegen de Ware Tijd zegt Ramdin dat al enkele weken overleg plaatsvindt tussen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en Oppenheimer. Deskundigen van de aankomende regering zijn zijdelings ook bij de gesprekken betrokken. “Er zijn gesprekken gaande voor het vinden van een oplossing die past bij de situatie die we nu hebben. De besprekingen zijn nog niet afgerond en zo lang we praten is een default nog niet aan de orde”, aldus de woordvoerder.

De Surinaamse partijen zetten zich in om de status van wanbetaling te voorkomen, voegt hij eraan toe. Een default zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor de economie, de bankensector en voor Staatsolie die ook een internationale obligatie heeft uitstaan. Dit zal ook het internationale imago van Suriname schaden, waardoor het moeilijker wordt om op de internationale markt kapitaal te lenen dat noodzakelijk is om de economie uit het slop te halen, stelt Ramdin.

Eerder dit jaar werd Surinames kredietwaardigheid door de drie belangrijkste beoordelaars omlaag gebracht naar categorie CCC. Onlangs vernam de Ware Tijd dat twee opties werden bekeken. Het ene traject behelst een poging om via lokale banken, verzekeringsmaatschappijen en of pensioenfondsen aan de middelen te komen. De tweede optie is het herschikken van de aflossingen.http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/07/02/oppenheimer-funds-niet-betaald/

Huishoudelijke vergadering DNA verschoven naar morgen

2 juli 2020 om 06:01

Foto: Suriname Herald

De huishoudelijke vergadering van De Nationale Assemblee van vandaag is naar morgen verschoven. Dit besluit is genomen naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom de COVID-19-besmettingen van diverse politici, met name de leiders van de nieuw te vormen coalitie.

Het parlement zou vandaag in huishoudelijk verband bijeenkomen om het traject naar de verkiezingen van de president en vicepresident te bespreken. Gezien de laatste ontwikkelingen rondom de besmettingen is er vanaf gezien. Het parlementsgebouw is gisteren ook al ontsmet. De medewerkers zullen ook gemonitord worden. Later vandaag wordt personeel dat in het gebouw aanwezig was op de dag van de beëdiging van de assembleeleden geswabt.

Het nieuws van de besmettingen bij diverse politici kwam als donderslag bij heldere hemel. Intussen is bekend dat Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur, NPS-voorzitter Gregory Rusland en echtgenote, NPS-ondervoorzitter Jerrel Pawiroredjo en ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk positief zijn getest op het virus.

Tot nu toe is VHP-voorzitter Chan Santokhi de enige leider die negatief is getest op het virus. Voor nu zal er nagegaan worden met wie de besmette personen in contact zijn gekomen. De vrees voor meerdere besmettingen is groot, aangezien deze leiders de afgelopen dagen in nauw contact waren met verschillende personen. https://www.srherald.com/suriname/2020/07/02/huishoudelijke-vergadering-dna-verschoven-naar-morgen/

Chan Santokhi negatief getest op COVID-19

1 juli 2020 om 23:00

VHP-voorzitter Chan Santokhi. Foto: Suriname Herald

Na het nieuws van de mogelijke COVID-19-besmetting binnen de top van de nieuwe coalitie, was ook Chan Santokhi in beeld gebracht. “Wij mogen de samenleving geruststellen met de bekendmaking dat zijn testresultaten negatief zijn. VHP-voorzitter Chan Santokhi is dus coronavrij bevonden,” meldt de mediacommissie in een persbericht.

De voorzitter van de oranje partij geeft echter aan vooralsnog door te zullen gaan met de extra voorzorgsmaatregelen. Hij beperkt zijn fysieke contacten tot een minimum. Verder gaat hij nog enkele dagen in zelfisolatie met slechts de hoognodige ontmoetingen in verband met het traject dat voor ons ligt. “Wij zijn erg begaan met het lot van de overige partners en wensen de getroffenen een spoedig herstel toe,” schrijft de mediacommissie verder.

De VHP-voorzitter doet beroep op eenieder, om in het belang van zichzelf en de bescherming van anderen de instructies van onze gezondheidsautoriteiten strikt op te volgen. https://www.srherald.com/suriname/2020/07/01/chan-santokhi-negatief-getest-op-covid-19/

Breaking: Assembleevoorzitter ook positief getest

1 juli 2020 om 21:47

Assembleevoorzitter Ronnie Brunswijk. Beeld: STVS

Na Paul Somohardjo (PL) en Gregory Rusland (NPS) is nu ook assembleevoorzitter Ronnie Brunswijk positief getest op het COVID-19-virus. Suriname Herald verneemt dat Brunswijk vanavond is overgebracht naar het ziekenhuis.

De hele coalitietop, behalve presidentskandidaat Chan Santokhi, is positief getest op het coronavirus. Er heerst op dit moment een paniekerige sfeer binnen de top van de partijen. Gevreesd wordt dat het een cluster is en dat ook andere assembleeleden ook besmet zijn met het coronavirus.

Suriname Herald verneemt uit bronnen dat de huishoudelijke vergadering van De Nationale Assemblee die voor morgen gepland was, niet doorgaat. Vanochtend was Brunswijk nog bij de kranslegging bij het standbeeld van Kwaku in verband met Keti Koti. Het hele gezelschap moet nu in quarantaine.

Het gebouw van De Nationale Assemblee is vandaag ontsmet. https://www.srherald.com/suriname/2020/07/01/breaking-assembleevoorzitter-ook-positief-getest/

OAS KIJKT UIT NAAR SOEPELE MACHTSWISSELING IN SURINAME

Jun 29, 2020

De organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft kennisgenomen van de verkiezingsuitslag in Suriname en het bindend verklaren door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB).

In een officiële verklaring reageert het secretariaat-generaal verheugd op de bereidheid van president Desi Bouterse om de uitslag te erkennen en zijn medewerking te verlenen aan de machtswisseling. De OAS verwacht een soepele overdracht en een pad van stabiliteit en democratie in Suriname.

“Het secretariaat-generaal van de OAS brengt hulde uit aan de winnende coalitie, en wenst haar het allerbeste toe met de toekomstige uitdagingen. Het is ook belangrijk om de erkenning van de verkiezingsresultaten door president Bouterse op te merken”, schrijft de OAS in de verklaring. De regionale landenorganisatie kijkt uit naar een goede samenwerking met alle stakeholders in Suriname. “Het secretariaat-generaal van de OAS blijft zich committeren aan het versterken van democratie en democratische regeringen op het westelijk halfrond.”

Opvallend is dat er ook hulde wordt uitgebracht aan het stembuspersoneel, de verkiezingsautoriteiten en zelfs de turvers die zich hebben ingezet om de verkiezingen tot een goed einde te brengen.

Dit vanwege de extra uitdagingen rond COVID-19. Het op tijd bindend verklaren van de verkiezingen wordt toegejuicht door de OAS. De organisatie kijkt uit naar een officieel verslag van het OKB over de verkiezingsuitslag. https://unitednews.sr/oas-kijkt-uit-naar-soepele-machtswisseling-in-suriname/

NIEUW KABINET NEEMT FINANCIELE CHAOS OVER

Jun 30, 2020

Dit blijkt uit de informatie die tot zover uit de bus is gekomen tijdens de gesprekken tussen de aftredende en aankomende regering. De enorme schuldenlast en deadlines voor aflossingen drukken zwaar op de reeks sterk teruggevallen staatsinkomsten.

De nieuwe regering krijgt het niet makkelijk en zal zeker voor de eerste jaren van haar zittingstermijn het land niet helemaal uit de financiële problemen kunnen halen.

Het aanpakken van de financieel-economische crisis geniet de hoogste prioriteit volgens Asiskumar Gajadien. Hij is de nieuwe fractieleider van aantredende regeringspartij VHP, in De Nationale Assemblee (DNA). Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het regeerprogramma dat in overleg met de overige coalitiepartners ABOP, NPS en PL wordt opgesteld. Crisisbeleid is de rode draad in het beleidsdocument. “Ons regeerprogramma wordt nu afgerond. Dat zullen we heel binnenkort presenteren aan die samenleving, zodat het team dat gekozen en benoemd wordt in de uitvoering het tot uiting zal kunnen brengen. Natuurlijk zullen wij vanuit het parlement waken over die commitments die gemaakt zijn naar die samenleving”, zegt Gajadien.

Hij is niet te spreken over de wijze waarop is omgesprongen met de staatsinkomsten de afgelopen jaren. “Al onze inkomsten zijn verpand. Ook de olieopbrengsten zijn verpand. Zelfs dat is in gevaar.

Er is veel werk te doen”, aldus de fractieleider van de VHP. Het is de zittende regering met veel kunst en vliegwerk gelukt om de overheidssalarissen voor de maand juni te kunnen uitbetalen. Die waren niet gegarandeerd. “In gevaar zijn nog de lonen en vakantiegelden voor juli. We werken met inzet van de financiële sector om dat voor mekaar te krijgen”, aldus Gajadien.

De staatsschuld is zeer proportioneel. Volgens het Bureau voor de Staatsschuld was de staatsschuld per april ongeveer SRD 27 miljard. In de maand mei heeft de regering nog eens wat leningen gesloten. Wat de staatschuld precies is, zal moeten blijken wanneer het nieuw kabinet aantreedt. Het uitbetalen van de niet-gegarandeerde salarissen en vakantiegelden voor de maand juli worden op het bord van het nieuw kabinet gelegd. https://unitednews.sr/nieuw-kabinet-neemt-financiele-chaos-over/

SURINAME OP DE VINGERS GETIKT VOOR FISCAAL BELEID

Jun 30, 2020

Suriname wordt op de vingers getikt voor de wijze waarop zij haar fiscaal beleid voert. In een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gesteld dat transparantie zoek is in publieke documenten aangaande de staatsfinanciën.

In het 2020 Fiscal Transparency Report roept de US State Department de Surinaamse regering op om betrouwbare en up-to-date informatie online beschikbaar te stellen voor het publiek.

Ook de wijze waarop er inkomsten en uitgaven worden geboekt zorgen voor grote vraagtekens in het verslag.

De regering heeft leningen de afgelopen jaren steeds geboekt als staatsinkomsten, en dit geeft volgens de US State Department een vertekend beeld van de werkelijke balans.

Data over de conceptstaatbegroting zijn wel publiekelijk toegankelijk, maar de realisatie- en de jaarcijfers worden niet vrijgegeven aan het publiek. De financiële cijfers met betrekking tot de staatshuishouding zijn over het algemeen niet voldoende betrouwbaar en gedetailleerd. De betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van audits wordt in twijfel getrokken, omdat er gewerkt wordt met informatie die door de ministeries zelfs worden verstrekt. Daarbij stellen ook niet alle ministeries zich constructief op, waardoor er geen audits verricht kunnen worden. Hoewel er wetgeving van kracht is voor de mijnbouwsector en worden opgevolgd door grote maatschappijen, is bij de kleinschalige goudwinning daar helemaal geen sprake van.

De State Department geeft enkele aanbevelingen mee aan de Surinaamse regering.

De eerste is het online publiceren van jaarcijfers met betrekking tot de overheidsuitgaven. Aanbevolen wordt ook om detailinformatie te verschaffen over de bestemming van gelden die door staatsbedrijven worden overgeheveld naar de staatskas. Het zou de Surinaamse regering goed doen om additionele data beschikbaar te stellen indien reële inkomsten en uitgaven niet overeenkomen met de voorgenomen begroting. Er zijn internationale richtlijnen voor het opstellen van financiële statements. De regering van Suriname zal zich meer moeten committeren aan die richtlijnen. Ook qua wetgeving in de mijnbouwsector, met name de kleinschalige goudwinning, geeft de State Department huiswerk mee aan Suriname qua naleving van wetgeving. https://unitednews.sr/suriname-op-de-vingers-getikt-voor-fiscaal-beleid/

Kasitii-nenge Brunswijk eerste marronvoorzitter parlement

30/06/2020 00:00 – Ivan Cairo

In zijn eerste formele toespraak gaf Kastii-nenge Ronnie Bunswijk het college een beknopt overzicht van zijn familiegeschiedenis en levensloop, die nu is bekroond met het voorzitterschap van DNA.

In zijn eerste formele toespraak gaf Kastii-nenge Ronnie Bunswijk het college een beknopt overzicht van zijn familiegeschiedenis en levensloop, die nu is bekroond met het voorzitterschap van DNA. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO – Ronnie Brunswijk (Abop) is maandag bij enkele kandidaatstelling gekozen als voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA). Hij schrijft geschiedenis door als eerste persoon uit de marrongemeenschap – één van de meest achtergestelde groepen in Suriname – te worden gekozen in deze hoge politieke functie. In 2005 werd Caprino Alendy (BEP) gekozen als vicevoorzitter van het parlement.

In zijn toespraak, direct nadat hij de voorzittershamer had overgenomen van fungerend voorzitter Soewarto Moestadja, wees Brunswijk op de Kasitii-lo, een dynastie van de stam der Aucaners die vanaf de koloniale periode een illustere lijst van strijders tegen de koloniale onderdrukkers heeft voortgebracht.

Hij memoreerde ook de overlevingstocht die de grondleggers van de stam hebben afgelegd door van het Boven-Surinamegebied te vertrekken om zich uiteindelijk te vestigen in het dorp Godo-olo aan de Tapanahonierivier. Geen van zijn voorouders kon, aldus Brunswijk, bevroeden dat eens “het hoogste college van staat” in Suriname geleid zou worden door een marron, een Kasitii-nenge. Dat één van hun nakomelingen het Surinaamse parlement zou leiden, wat nu het geval is.

Hij memoreerde ook dat zijn klassejuf uit de vierde klas van de lagere school te Abadoekondre nabij Moengo nooit had kunnen bevroeden dat één van haar “moeilijke pupillen” dit hoge ambt zou bekleden. Wat in het verleden en tot voor kort onmogelijk leek voor “de verworpenen” in de Surinaamse samenleving schijnt met zijn aanstelling als DNA-voorzitter wel mogelijk te zijn, zei de nieuwe parlementsvoorzitter.

Hij vraagt zich af of deze ontwikkeling niet wijst op een vergevorderde emancipatie van de marrongemeenschap en inherent daaraan van de Surinaamse natie. “Ik ben ervan overtuigd dat met deze daad; namelijk met het kiezen van een bosneger; van een marron tot voorzitter van De Nationale Assemblee, iets wezenlijks is veranderd in onze samenleving. Ik volhard in de overtuiging dat wij, allen kinderen van migranten een ontwikkelingsstadium hebben bereikt waarin wij geloof en vertrouwen hebben in elkaar en dat wij nu in een ontwikkelingsstadium zijn binnengestapt waarin het etnische kennelijk niet meer een dominante factor is.”

Brunswijk bedankte de samenleving en de collega’s die hem hebben voorgedragen dat die hem in de gelegenheid hebben gesteld “geschiedenis te schrijven”. Hij stelde verder niets te zullen nalaten om binnen wet en recht parlementariërs en het college als geheel in de gelegenheid te stellen het werk dat op hun schouders is gelegd uit te voeren. Het ordereglement zal worden toegepast zoals het werkelijk is bedoeld en daarbij zal Brunswijk, zoals hij aangaf, geen onderscheid maken tussen coalitie en oppositie. Ook zal hij alles in het werk stellen dat het parlement de regering daadwerkelijk controleert.

Tegen het bestendig gebruik in De Nationale Assemblee bij felicitaties stelde Brunswijk niet eerst de leden van het parlement, maar de president van het land in de gelegenheid om felicitaties uit te brengen, nadat hij de voorzittersstoel had bestegen. President Desi Bouterse dankte Moestadja voor de vlotte wijze waarop hij de vergadering heeft geleid en feliciteerde de geïnstalleerde leden.

Namens de vicepresident en de ministers dankte Bouterse ook de teruggetreden DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons en ex-vicevoorzitter Melvin Bouva. Volgens Bouterse is de lat door hen heel hoog gelegd” en verwacht hij van Brunswijk dat deze de lat verder omhoog brengt. Tegenover verslaggevers stelde Brunswijk, dat hij een zodanig beleid zal voeren, waarbij hij de “goede dingen” die Geerlings-Simons heeft geïnitieerd zal continueren.

Met de installatie van vijftig van de 51 gekozen leden heeft De Nationale Assemblee (DNA) maandag een aanvang gemaakt met haar zittingstermijn 2020-2025. Ashwin Adhin, nu nog vicepresident, is nog niet toegelaten omdat de functie van vicepresident en die van volksvertegenwoordiger niet tegelijkertijd bekleed mogen worden. Brunswijk (Abop) en Dew Sharman (VHP) werden bij enkele kandidaatstelling, respectievelijk als voorzitter en vicevoorzitter van het parlement gekozen. Zij werden voorgedragen door de 33 parlementariërs van de VHP, Abop, NPS en PL. http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/06/30/kasitii-nenge-brunswijk-eerste-marronvoorzitter-parlement/

‘Vervroegde bestuursoverdracht niet bij wet geregeld’

29/06/2020 07:54 – Naomi Hoever

Staatsrechtgeleerde Sam Polanen.

Staatsrechtgeleerde Sam Polanen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO – Het eerder overdragen van het bestuur van het land vormt bestuursrechtelijk geen probleem zegt staatsrechtgeleerde Sam Polanen in gesprek met de Ware Tijd. De regering-Bouterse/Adhin wil midden juli de macht overdragen. Officieel zou Desi Bouterse op 12 augustus afstand moeten doen van het ambt van president en zou zijn opvolger worden ingezworen. Dat dit eerder gebeurt, heeft volgens Polanen geen (grond)wettelijke consequenties, omdat de Grondwet geen dag noemt maar een periode van vijf jaar als ambtstermijn voor beide hoogwaardigheidsbekleders.

Polanen legt uit dat de bestuursperiode begint vanaf het moment waarop de president de eed heeft afgelegd en is geïnstalleerd. “De datum is nergens vastgelegd. Er wordt alleen een periode van vijf jaar genoemd. Dat geldt ook voor De Nationale Assemblee.” Op de dag van aftreden gaat de periode van vijf jaar in. “Als het niet lukt, moet men een oplossing vinden.” Polanen zegt dat er niets verandert als de president en/of vicepresident eerder terugtreedt. “Er is niets aan de hand. Als zaken maar goed worden afgewikkeld.”

Maandag treedt De Nationale Assemblee in nieuwe samenstelling aan. De vergadering zal worden geleid door Soewarto Moestadja, het oudste, gekozen lid in jaren. Hij zal vooraf door president Bouterse worden beëdigd. Nadat onder leiding van Moestadja de overige leden zijn toegelaten, kiest het nieuwe parlement een voorzitter en ondervoorzitter. Dat gebeurt bij gewone meerderheid. Binnen dertig dagen na deze datum worden de vicepresident en president gekozen; de vp bij gewone meerderheid en de president bij tweederde. Als dat aantal niet wordt gehaald in DNA dan doet de Verenigde Volksvergadering uitspraak bij gewone meerderheid.

De coalitie wordt gevormd door de VHP (twintig zetels), Abop (acht), NPS (drie) en Pertjajah Luhur (twee). Afgesproken is dat de VHP de president en ondervoorzitter van het parlement levert en dat Abop de positie van vp en voorzitter DNA (Ronnie Brunswijk) invult. Chandrikapersad Santokhi werd zondagavond unaniem voorgedragen voor het presidentschap tijdens een vergadering van het hoofdbestuur van de VHP. Dew Sharman zal is de kandidaat voor het vicevoorzitterschap van het parlement, terwijl Asiskumar Gajadien de fractieleider van de coalitie wordt.

Intussen circuleren verschillende namen van personen die kans maken als minister benoemd te worden. Voor het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie alleen al zijn circa tien namen van kandidaten gedropt door diverse segmenten van de partij. Ook wordt de naam van zeker vier als DNA-lid gekozen VHP’ers genoemd die mogelijk een plek in het nieuwe kabinet krijgen. http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/06/29/vervroegde-bestuursoverdracht-niet-bij-wet-geregeld/

Nieuwe president Suriname werd in Nederland opgeleid tot agent: ‘Zwemmen kon hij niet’

Chan Santokhi (VHP) spreekt de pers toe tijdens een bloemenhulde bij het Monument van Baba en Mai ter herdenking van 147 jaar Hindoestaanse Immigratie.

28-06-2020PREMIUM

Chan Santokhi (VHP) spreekt de pers toe tijdens een bloemenhulde bij het Monument van Baba en Mai ter herdenking van 147 jaar Hindoestaanse Immigratie. © ANP/Ranu Abhelakh

PROFIELChan Santokhi (61) won de Surinaamse verkiezingen en volgt Desi Bouterse op als president. Bijna een leven lang streed hij tegen corruptie, vaak tegen die van rivaal Bouterse. Een gevaarlijke missie, die in Apeldoorn begon. ,,Zwemmen? Dat kon Channie niet. Het was altijd afwachten of hij wel kwam bovendrijven.’’André Valkeman & Mark Broersma < 28-06-20, 20:00 Laatste update: 20:41 Suriname, 1990. Chan Santokhi pakt zijn pistool. Moet hij straks doen wat hij op de Apeldoornse politieacademie leerde bij noodweer? Trekker overhalen en boem: schieten. Voor dit gevecht met militairen kon geen Nederlander hem twaalf jaar geleden tips geven. Zal hij deze nacht overleven? Kraait de haan morgenvroeg nog voor hem? 

Apeldoorn, 1978. Chan Santokhi is een winter niet in Suriname, voor het eerst. Daar is het 25 graden, in Apeldoorn glimmen beken als glas. Het is één van de koudste winters ooit, min 10 overdag. Huisgenoten vertrekken, het is weekend. In zijn kamer – 2 bij 3, met kast, bureau en bed – blijft hij over, snotverkouden. Santokhi’s biograaf Ashwin Ramcharan in zijn boek Chan: ‘Een tropische knul, alleen op het ijskoude politie-internaat. Spierpijn van het rennen door iets onbestaanbaars: sneeuw.’ Zal hij ooit de crimefighter worden die hij wil zijn? ,,Tough times Apeldoorn’’, zegt Santokhi er later eens over. Hij verlangt naar moeder in Lelydorp.

© ANP

Buitenlandse studie

Lelydorp, Suriname, 1975. Santokhi is die familie van de kippen en de eenden, moeder verkoopt ze als bijverdienste. Voor knuffels moet Chan, de jongste, bij haar zijn. Vader is havenwerker, als-ie al thuis is, drinkt hij vaak met collega’s. Ramcharan: ,,Hij moet druk gevoeld hebben: negen kindermonden voeden. De uitvlucht werd soms drank.’’

Chan droomt van een buitenlandse studie. Zijn verzoek econometrist te worden, wordt afgewezen. ,,Die heeft Suriname niet nodig’’, herhaalt de ambtenaar. Santokhi wacht, zittend op de stenen omheining van school, op zijn kameraad. ,,Jongoe a dey foe mi porie (slechte dag)’’, schreeuwt deze. Hij is ook afgewezen, te klein bevonden voor agent. Santokhi is lang, misschien laten ze mij wel toe, denkt hij. Misschien lonkt er alsnog die buitenlandse studie, op een politieacademie.

Hij voltooit alle testen. Wekenlang loopt hij elke dag richting het ministerie van Onderwijs. Zijn biograaf: ,,De samenleving was verdeeld. Het boterde niet tussen creolen en Hindoestanen, in buurland Brits-Guyana was zelfs oorlog tussen die groepen. Santokhi is Hindoestaan en creolen waren dominant aanwezig bij de overheid.’’

Chan Santokhi ontvangt zijn diploma aan de politie-academie.
Chan Santokhi ontvangt zijn diploma aan de politie-academie. © Eigen foto

Zwemmen of verzuipen

Zijn aanvraag? In behandeling, hoort hij telkens. Hij is het zat: ,,Kan ik de minister niet spreken’’, zegt hij brutaal. De biograaf: ,,Ambtenaar Ramkhelawan was erbij. ‘Geen Hindoestaan gaat hier naar de politieacademie’, zouden ambtenaren over Chan gezegd hebben.’’ Maar de minister ziet de slungel en eist dat de ambtenaren het regelen. ,,Blijdschap, hij mocht naar de Politieacademie Apeldoorn. Ook een schok, hij ontdekte door zijn aanvraag dat er Surinaamse corruptie was.’’

Henk van Zwam, zijn academiegenoot: ,,Zwemmen? Dat kon Channie nog niet.’’ De start is daardoor loodzwaar, zwemmen is de hoofdmoot de eerste weken. Klasgenoot Alje Kuiper: ,,Je moest 25 meter onder water kunnen.’’ Van Zwam: ,,Zwemdocent Visser was ex-judoka, meedogenloos.’’ Altijd is het wachten op Channie. Kwam-ie wel bovendrijven?

Academiegenoot Roy Kogeldans, uit Lelystad. ,,Wij Surinamers wilden Surinaams eten. In Apeldoorn? Geen kans. In Arnhem, wel, in het Spijkerkwartier. Dat we daarheen gingen, hielden we geheim, ha ha. Het Spijkerkwartier was een prostitutiebuurt. Straks dacht men dat we ander voedsel wilden.’’

Van links naar rechts: de voorzitters Gregory Rusland (NPS), Chan Santokhi (VHP), Ronnie Brunswijk (ABOP) en Paul Somohardjo (PL) ondertekenen een samenwerkingsprotocol in het Lallarookhgebouw. De vier Surinaamse partijen spraken met elkaar af de armoede aan te pakken, de crisis te bestrijden en een basis te leggen voor de komende tijd zodat het volk vertrouwen krijgt in de nieuwe regering.
Van links naar rechts: de voorzitters Gregory Rusland (NPS), Chan Santokhi (VHP), Ronnie Brunswijk (ABOP) en Paul Somohardjo (PL) ondertekenen een samenwerkingsprotocol in het Lallarookhgebouw. De vier Surinaamse partijen spraken met elkaar af de armoede aan te pakken, de crisis te bestrijden en een basis te leggen voor de komende tijd zodat het volk vertrouwen krijgt in de nieuwe regering. © ANP/Ranu Abhelakh

In de politiebieb leert Chan alle wetten. En hij haalt steeds meer sporttesten. Van Zwam: ,,Hij wilde terug naar Suriname. We kregen ongekend respect voor hem.’’ Desi Bouterse heeft dan net zijn coup gepleegd. Vliegtuigen vol Surinamers vliegen juist naar Nederland. Ze veroordelen de staatsgreep en zijn bang om vroeg of laat opgepakt of gedood te worden.

Santokhi moet kiezen. Optie één: een baan in Nederland, maar zich later wellicht een lafaard voelen. Wél bij ministers om een studiebeurs bedelen, zonder Suriname iets terug te geven. Optie twee: teruggaan, strijden voor veiligheid en je leven riskeren. Militairen beschieten soms politiebureaus. Biograaf Ramcharan: ,,De studiebeursbehandeling raakte zijn ziel, dé brandstof om tegen corruptie te strijden.” Santokhi wil daarom snel terug en stagelopen in Suriname. Zijn docenten zeggen nee. Suriname is sinds 1975 geen Nederlands grondgebied meer. Na smeekbedes gaan ze toch overstag.

© Eigen foto

Machteloos

Politiestagiairs krijgen doorgaans een schouderster van de korpschef. Santokhi niet. Ramcharan: ,,Waarschijnlijk om te benadrukken dat zijn Nederlandse opleiding hen koud liet.’’ De corruptie is toegenomen, ziet Santokhi.

In december 1982 worden zestien Surinamers, die de legerregering kritisch benaderen, van hun bed gelicht, gemarteld en doodgeschoten. Santokhi, in zijn biografie: ‘Mijn vader zei: ga weg uit dit land. Anders schieten ze jou ook dood. Militairen pleegden berovingen. Machteloos was je.’

© Eigen foto

Santokhi kan commissaris bij Bureau Geyersvlijt in Paramaribo worden. Niemand durft daar criminele militairen aan te houden. Zijn biograaf: ,,Santokhi deed het ineens wel.’’ Na jaren strijd voelen de straten veiliger, ziet hij in 1990. Het angstigste uur in zijn leven breekt echter aan. Santokhi’s bureau heeft weer een militair opgesloten. Een agent wordt doodgeschoten, al wordt nooit bewezen dat de militairen erachter zitten. ,,Ze willen u ook doden’’, zegt een agent tegen Santokhi.

Santokhi pakt thuis zijn pistool, karabijn, jachtgeweer. Zijn vrouw gaat met de kinderen slapen in een tussenkamer. Biograaf Ramcharan: ,,Een jeep stoof zijn inrit op. Santokhi moest vertrekken uit Suriname, anders zouden ze hem doden. Het verhaal is dat Bouterse deze man stuurde.’’

Bekende naam

Santokhi belooft, met getrokken wapen, te vertrekken. Maar hij blijft. In zijn biografie: ‘Wat een opluchting als de haan dan kraait.’ Santokhi overleeft het etmaal van militaire charges. Hij spreekt met zijn vrouw. Misschien toch naar Nederland verhuizen? Zoals familie en kennissen doen. Nee, de patriot kan zijn land niet zo achterlaten. Hij wordt bovendien gevraagd als Surinaams recherchehoofd.

Hij zet zijn Apeldoornse kennis in. Inlichtingendiensten, gespecialiseerde opsporingsdiensten, forensische diensten. Hij richt ze allemaal op. Haalt de banden met Nederlandse justitie en politie aan, voor drugsopsporing. Surinaamse dealers lopen soms in het buitenland tegen de lamp. Ze kunnen ineens straf verwachten.

Er komt een bekende naam voorbij in 1994. Dino Bouterse, zoon van Desi. Santokhi in zijn bio: ‘Hij had op twee Brazilianen geschoten. Sindsdien is de spanning ontstaan tussen ons (Santokhi en Desi Bouterse, red.). Omdat ik zijn zoon opsloot.’ Santokhi krijgt die jaren meer kogelbrieven dan kerstkaarten. Zijn biograaf: ,,Hij bad voor de goede afloop, het hindoeïsme gaf vertrouwen.’’

© Eigen foto

Corruptie

In 2005 vertrekt zijn gezin naar Nederland, de kinderen gaan er studeren. Santokhi hoort dan dat hij misschien minister van Justitie wordt. In zijn biografie: ‘‘Blijf je? Wanneer ga je voor je eigen gezin kiezen’, zei mijn vrouw.’ Eindelijk kon hij iets doen aan de corruptie. Zijn biograaf: ,,De jarenlange strijd tegen corruptie kostte hem vermoedelijk zijn huwelijk.’’

,,Eenmaal minister keerde hij terug naar de Politieacademie in Apeldoorn, voor een werkbezoek’’, herinnert Hendrik Gankema, jarenlang bibliothecaris. ,,Hij kwam als eerste naar mij, ondanks alle bobo’s. Typerend.’’ Kennis Etienne Premdani uit Olst: ,,Hij werd daarna presidentskandidaat. Ik heb een zaal en daar hield de VHP, partijcongressen voor Surinaamse Nederlanders.’’

Desi Bouterse
Desi Bouterse © ANP

Decembermoorden

Santokhi’s tegenstrever wordt niemand minder dan Desi Bouterse. Die laatste wint. Premdani: ,,Chan was later weer in Olst en oogde verslagen. Om te ontspannen gingen we naar een Hindoestaanse tempel. Daar zei hij dat hij het toch nog een keer ging opnemen tegen Bouterse.’’

Santokhi zal het nooit hardop zeggen, vertellen bekenden. Maar zijn hart huilde toen Suriname koos voor Bouterse: de man achter de Decembermoorden, veroordeeld voor drugshandel in Nederland.

Santokhi’s biograaf: ,,Hoe dat kon? Veel jonge Surinamers maakten de Decembermoorden niet mee. Bouterse sprak alle groepen aan, had bekendheid. Santokhi’s nadeel: hij afficheerde zich in eerdere verkiezingen met zijn bijnaam, de Sheriff. Ik raadde dat af. Sheriff geeft een politiestaatgevoel. Het stond diametraal op wat hij wilde: een veilige samenleving.’’ Premdani. ,,De VHP positioneerde zich daarbij nog té veel als enkel voor Hindoestanen, maar is nu een volkspartij.’’

Dit jaar, in mei, was het raak voor Santokhi, al duurde het tenenkrommend lang voordat hij de overwinning echt kon opeisen. De oppositie stelt dat Bouterse probeerde te frauderen. Bij stembureaus zou geprobeerd zijn stembiljetten te stelen. In Paramaribo worden alle stembussen in een sporthal opgeslagen. Honderden burgers houden toezicht. Zodat winnaar Santokhi echt de president van Suriname kan worden. De symboliek kan niet groter zijn: Santokhi strijdt vandaag niet alleen, het volk staat naast de sheriff in de strijd tegen corruptie. En Santokhi wint. ,,Hij is de man van de hoop, Suriname snakt naar rechtvaardigheid’’, zegt Ramcharan. Premdani: ,,En met Santokhi zou ik wel weer in Suriname willen sterven.’’

[Archiefvideo] Bekijk hieronder de overwinning van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) van oppositieleider Chan Santokhi. https://www.ad.nl/buitenland/nieuwe-president-suriname-werd-in-nederland-opgeleid-tot-agent-zwemmen-kon-hij-niet~ac0e1a4b/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web&fbclid=IwAR1uJDUib2c1hNt2wGbkI5_mvRo_IOfZEfCvNMD2SQ1ocXloF64c6b9LW9w

Roep om rechtvaardiger kiesstelsel

25/06/2020 18:42 – Naomi Hoever

Volgens Gregory Rusland van de NPS hebben verschillende partijen laten blijken niet tevreden te zijn over het huidige kiesstelsel.

Volgens Gregory Rusland van de NPS hebben verschillende partijen laten blijken niet tevreden te zijn over het huidige kiesstelsel. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO – Bij veel politieke partijen leeft het gevoel dat het huidige kiesstel­sel niet voldoet. Ze hebben zich dan ook uitgesproken voor een rechtvaardig kiessysteem. Uit een mededeling van NPS-voorzitter Gregory Rusland kan worden herleid dat dit is gebleken tijdens de hoorzittingen van de nieuwe coalitie.

De Ware Tijd vroeg staatsrechtgeleerde Sam Polanen wat de beste manier is om te komen tot een rechtvaardig kiesstelsel. Dat het geen overnightbeslissing wordt blijkt uit zijn mededeling dat een passend kiesstelsel voor Surinam­e grondige studie vereist. Het huidige stelsel vindt zijn wortels in 1865 en is sinds toen tien keer ingrijpend gewijzigd, maar komt toch nog niet tegemoet aan de wens van sommige partijen.

Polanen stelt dat verschillende systemen naast elkaar geplaatst en bestudeerd moeten worden. Dit kan volgens hem het beste gedaan door een commissie met personen die kennis hebben van het kiesstelsel. “We gaan er op korte termijn niet uitkomen. In de Grondwet staat dat wijziging op belangrijke punten niet bij de eerstkomende verkiezingen mogen gelden, maar bij de verkiezingen daarop.”

Het huidige systeem van de kiesdeler per district vertoont grote verschillen, terwijl bij evenredige vertegenwoordiging alle uitgebrachte stemmen landelijk meetellen voor de bepaling van de zetelverdeling. De kiesdeler wordt bepaald door het aantal geldig uitgebrachte stemmen te delen door het aantal zetels per district. Voor de verkiezing van de DNAleden geldt het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij het grootste gemiddelde en bij voorkeurstemmen. Vóór 1980 heeft geen enkele partij of politieke combinatie het aangedurfd om de Kiesregeling aan te passen. http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/06/25/roep-om-rechtvaardiger-kiesstelsel/

Regering Bouterse draagt de macht een maand eerder over

De nieuwe Surinaamse regering zal rond half juli aantreden. Dit is ongeveer een maand eerder dan volgens de wet zou moeten gebeuren. ANP/Het Parool25 juni 2020, 19:55

President Desi Bouterse, de voorzitter van de NDP-partij.BEELD ANP

De vervroegde overdracht is een gezamenlijk besluit van de huidige president Desi Bouterse en de toekomstige regering onder leiding van Chan Santokhi. Dat heeft Santokhi donderdag tijdens een persconferentie gezegd. 

Volgens de wet zou Bouterse pas op 12 augustus zijn functie overdragen. Maar in verband met de grote financiële en andere problemen, waaronder Covid-19, waar Suriname mee te kampen heeft, is de overdracht vervroegd. De reden dat Bouterse eerder zijn macht wil afstaan heeft volgens Santokhi te maken met een ‘vacuüm’ waarin de regering is beland, waardoor noodzakelijke zware beslissingen niet meer worden genomen. 

Ook de ‘the good understanding’ die er is met de vertrekkende regering speelt mee. De afgelopen dagen zijn er al vele gesprekken gevoerd over de overdracht. Abop-leider Ronnie Brunswijk heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld, zo bleek tijdens de persconferentie.

Belangrijke rol voor de diaspora

Brunswijk en Santokhi kregen vragen over eventuele gratie of amnestie voor Bouterse in verband met zijn vonnis van 20 jaar cel in het proces over de Decembermoorden. Beide voormannen waren daar duidelijk over en zeiden dat de rechterlijke macht daarover gaat en niet zij als politici.

Santokhi herhaalde eerdere uitspraken dat zijn nieuwe regering veel energie gaat steken in het aantrekken van buitenlands kapitaal. Daarbij ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor de Surinaamse gemeenschap in Nederland, de zogenaamde diaspora. Volgens hem is daar veel kapitaal aanwezig, zo rond de 2 miljard euro. https://www.parool.nl/wereld/regering-bouterse-draagt-de-macht-een-maand-eerder-over~ba18ca10/

Geen gratie besproken met Bouterse

26/06/2020 00:00 – Ivan Cairo

De leiders van de VHP, Abop, NPS en PL donderdag tijdens de persconferentie in 'De Olifant'.

De leiders van de VHP, Abop, NPS en PL donderdag tijdens de persconferentie in ‘De Olifant’. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO – Het verlenen van gratie aan toenmalig legerleider Desi Bouterse mocht hij definitief worden veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de Decembermoorden is nimmer aan de orde geweest tijdens de recente contacten tussen de nieuwe coalitieleiders en president Bouterse. Dat hebben Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk en VHP-leider Chandrikapersad Santokhi gisteren gezegd.

Met Bouterse is gesproken over een aantal zaken om zonder schokgolven te veroorzaken de politieke macht over te dragen. Er wordt zeer behoedzaam te werk gegaan liet Brunswijk doorschemeren donderdag tijdens een persconferentie. Want, zegt hij, “een kat in het nauw gedreven maakt rare sprongen”. De Abop-leider gaf aan dat de afspraken met het volk zullen worden nagekomen. “Er is nooit over gratie gesproken”, aldus Brunswijk.

Santokhi voegde eraan toe dat indien een gratieverzoek van Bouterse komt na een eventueel onherroepelijke veroordeling, dit bestudeerd zal worden.Nagegaan zal worden wat de wettelijke regelingen in de Grondwet op dat stuk in de zeggen. “We zullen ons laten leiden door de inzichten die er zijn bij de rechterlijke macht. Als het komt dan gaan wij dat besissen”, aldus de VHP-voorman. Aangevoerd werd dat ook de rechter die een vonnis heeft uitgesproken gehoord dient te worden in dit soort gevallen.

Tijdens de hearings heeft mensenrechtenorganisatie Stichting 8 december 1982 expliciet geëist dat de nieuwe regering op geen enkele wijze de rechtsgang in het decembermoordenstrafproces frustreert. Ook zal bij een definitieve veroordeling geen gratie moeten worden verleend aan hoofdverdachte Bouterse en medeverdachten. De stichting wenste van de voorzitters van de VHP, Abop, NPS en PL de zekerheid te krijgen dat de nieuwe coalitie en regering “volledige medewerking zullen verlenen bij de uitvoer van het vonnis, wat de uitslag ook mag zijn, in het 8 decembermoordproces in hoger beroep”.

Geen enkele belemmering door inzet van welk instrumentarium zal het lopend proces en of de uitvoer van het uiteindelijk vonnis mogen tegengegaan. Ook niet via onder andere gratie. “Iedereen is gelijk voor de wet. Dat beginsel is de pijler van ons democratisch bestel. Wij rekenen op de eerbiediging van de Trias Politica”, aldus stichtingsvoorzitter Sunil Oemrawsingh. De vertegenwoordigers van de mensenrechtenorganisatie zijn aangehoord, maar de politieke leiders hebben geen enkele toezegging gedaan. Zij hebben slechts aangegeven de inzichten van de stichting te hebben aangehoord en aangegeven dat “de periode van onrecht goed afgesloten moet worden”. http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/06/26/geen-gratie-besproken-met-bouterse/