OAS houdt verkiezingen strak in de gaten
25/05/2020 17:19 – Eliézer Pross
PARAMARIBO – De waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zijn intensief in het veld bezig om het verloop van de verkiezingen te monitoren. De eerste helft van de dag verliep volgens delegatieleider Gonzalo Koncke niet geheel vlekkeloos.
Er waren tegen lunchtijd zeker twee meldingen die gecorrigeerd moesten worden door de autoriteiten. In één geval kwam een stemgerechtigde niet voor op de lijst, terwijl er problemen waren bij een ander stembureau met verkeerde stukken. Kort na het bezoek van Konke en mede waarnemers aan de Swami Wirjanandschool te Munder, werden er nog meer meldingen van onregelmatigheden van dezelfde aard gepubliceerd door de Ware Tijd. “Er wordt constant aan ons gerapporteerd vanuit het veld en de situatie kan evolueren”, zei Koncke rond half één ’s middags. Hij is met een delegatie van tien man in Suriname.
Waarnemers uit Antigua en Barbuda, Trinidad en Tobago, Mexico, Colombia, Argentinië, Ecuador en Uruguay maken deel uit van zijn team. De observers zitten in zeven van de tien districten, te weten Paramaribo, Para, Commewijne, Marowijne, Brokopondo, Saramacca en Coronie. Als er ruimte is zullen de andere districten later op de dag worden aangedaan.
De delegatie kwam donderdag aan in Suriname, was in quarantaine tot en met vrijdag en heeft daarna maar liefst 44 vergaderingen belegd met diverse organisaties en belanghebbenden over de verkiezingen. “De meningen zijn verschillend. Sommige zijn eens met de gang van zaken en anderen weer niet. Dat alles zal in ons tussentijds rapport worden weergegeven morgen”, aldus Koncke. Het beeld dat hij tot op dat moment had was dat de verkiezingen over het algemeen “correct verlopen”. De bureaus waren vrij op tijd open vanaf zeven uur ’s morgens.
Het enige waarmee de OAS-waarnemers zitten, is het feit dat er weinig rekening wordt gehouden met de Covid-19-maatregelen door de burgers die vrij goed zijn opgekomen op diverse stemlocaties. Binnen in de stembureaus worden de regels wel redelijk toegepast in zijn optiek. Echter, dat zorgt volgens hem voor een traag verloop, waardoor het leidt tot lange rijen waarbij mensen geen social distancing in acht nemen.
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/05/25/oas-houdt-verkiezingen-strak-in-de-gaten/
Lange rijen en incidenten; stembureau 8 langer open
25 May, 2020, 16:49
Er staan nog lange rijen bij verschillende stembureaus. Gemiddeld staan kiezers langer dan twee uren in de rij. |
Bij verschillende stembureaus zijn er lange rijen. Mensen staan langer dan 2 uur in de rij. “Het gaat heel langzaam,” klagen mensen die geduldig in de rij staan en op hun beurt wachten. “Straks kunnen wij niet stemmen”, zegt een jongere die voor het eerst naar de stembus gaat. Iedereen die in de rij staat, mag stemmen volgens de wet.
Om klokslag 19.00 uur gaat een politieagent of iemand van de ordedienst achter de laatste persoon in de rij staan. Die mensen mogen allemaal hun stem uitbrengen, hoe laat het ook wordt. Bij de Salvatorschool zijn er drie stembureaus ondergebracht. Het is een drukte van jewelste. “Ik sta hier al anderhalf uur en ben pas 2 meter vooruitgegaan”, vertelt een vrouw.
Op andere stembureaus blijken ook te weinig stemhokjes te worden gebruikt waardoor de rij niet vordert. Pas na klachten van waarnemers, is de situatie aangepakt. Al deze zaken zorgen voor vertraging. Daarnaast zijn bij verschillende stembureaus verkeerde stembiljetten op ressortniveau. Bij een stembureau is een stembus reeds vol, maar er blijkt geen slot te zijn.
Bij een stembureau op Blauwgrond 8 blijken 217 van de 535 kiezers op een verkeerd stembiljet te hebben gestemd. Daar is de stemming gestopt. Er zijn nieuwe biljetten geleverd. De mensen die gestemd hebben moeten opnieuw hun stem uitbrengen. Het stembureau zal twee uren langer open zijn tot 21.00 uur.
Bij een stembureau aan de Asidonhopostraat, zijn er schoten gelost. Een vrouw is gewond geraakt en vervoerd naar de Spoedeisende Hulp. De schutter heeft de benen genomen.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58791
Schietincident buiten stembureau OS Tammenga
25 mei 2020
Vanmiddag rond 15.45u heeft zich een schietincident voorgedaan buiten het stembureau OS Tammenga aan de Asidonhopostraat. De politie van Uitvlugt ging ter plaatse en trof een vrouw daar met een schotwond aan. De redactie van Waterkant.Net verneemt dat er ook een verdachte is aangehouden. De schutter zou een man zijn.
Een ambulance werd ingeschakeld en het slachtoffer is afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp. Manschappen van het Regio Bijstands Team Paramaribo (RBTP) spoedde zich naar de locatie om assistentie te verlenen aan de politie van Uitvlugt.
Het is nog onbekend wat de reden van de schietpartij is. De politie is op dit moment bezig met het onderzoek.
Op Facebook gaat een geluidsfragment rond van een vrouw die zegt dat er drie schoten gelost zijn te OS Tammenga en dat iedereen in rep en roer is. (Archieffoto)https://www.waterkant.net/suriname/2020/05/25/schietincident-bij-stembureau-os-tammenga/
Santokhi: “Er wordt met geld gestrooid in het binnenland vanuit een helikopter”
25 mei 2020 om 16:36
VHP-voorzitter Chan Santokhi
Personen worden in het binnenland beïnvloed doordat er met geld wordt gestrooid vanuit een helikopter, geeft VHP-voorzitter Chan Santokhi te kennen. Tegenover Radio ABC zegt hij dat de VHP veel klachten over onregelmatigheden gerapporteerd krijgt van de diverse stembureaus. Hij brengt ter herinnering dat de VHP eerder te kennen heeft gegeven, dat de verkiezingen niet goed en onprofessioneel zijn georganiseerd.
Het juridische team van de VHP heeft de opdracht gehad om van alle onregelmatigheden protest aan te tekenen bij de voorzitters van de hoofdstembureaus en het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). De protestformulieren zijn al klaargelegd voor zaken zoals deze. De VHP gaat namelijk kijken wat de reactie zal zijn van het OKB aan de verkiezingsautoriteiten. De VHP zal er niet voor schromen om een kortgeding aanhangig te maken.
De VHP-voorzitter heeft ook notitie van genomen dat op bepaalde stembureaus personen verkeerd hebben gestemd, doordat ze op een verkeerd stembiljet hebben gestemd. Dat was het geval op OS Tammenga, waar de stemming werd geschorst nadat de fout werd ontdekt. Het ging daarbij om 167 personen die opgeroepen worden om nogmaals langs te gaan om weer hun stem uit te brengen.
Hetzelfde heeft zich voorgedaan op OS Pontbuiten waar 66 personen verkeerd hebben gestemd. Santokhi benadrukt dat het OKB direct moet ingrijpen. De OKB-voorzitter moet volgens hem er niet voor schromen om op te treden, omdat het geen kleine incidenten zijn. Hij is van oordeel dat deze biljetten meteen vernietigd worden. De mensen moeten opgeroepen worden om terug te komen om te stemmen, omdat het anders ongeldige stemmen worden.
De verschillende onregelmatigheden heeft de VHP gerapporteerd gekregen uit het veld. Santokhi geeft aan dat iedere zaak wordt bestudeerd. Er zal officieel een protestbrief worden opgestuurd naar de voorzitters van de hoofdstembureaus en het OKB en als er hieraan geen gevolg wordt gegeven, zal het juridische team van de VHP de nodige stappen ondernemen. De VHP-voorzitter is van oordeel dat de rechter wel beschikbaar moet zijn op zo’n dag om een kortgedingzaak in behandeling te nemen.
Vishmohanie Thomas
‘Surinamers zullen het beleid van Bouterse vandaag massaal afstraffen’
NIEUWSUUR•BUITENLAND• VANDAAG, 09:44
‘Surinamers zullen het beleid van Bouterse vandaag massaal afstraffen’
ANP
Vandaag gaat Suriname naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De verkiezingen vinden plaats in een erg onrustige tijd. Natuurlijk is er de coronacrisis, waardoor de verkiezingen op een aangepaste manier plaatsvinden. Daarnaast staat het land economisch aan de afgrond, wordt het geteisterd door corruptieschandalen en is de leider van de grootse partij NDP, Desi Bouterse, vorig jaar veroordeeld tot twintig jaar cel. Even leken de verkiezingen zelfs niet door te gaan.
Betekenen deze verkiezingen het einde van het omstreden presidentschap van Bouterse? Wel volgens journalist en Suriname-kenner Roy Khemradj. “We hebben nu tien jaar Bouterse achter de rug en de ellende is veel groter geworden dan ik ooit had verwacht.”
‘Suriname is failliet’
Volgens Khemradj zijn de verdiensten van Bouterse verwaarloosbaar. “Als de regering een weg aanlegt van tien kilometer noemen ze dat al een highway. Die wordt dan feestelijk geopend. Maar die weg heeft wel zestig miljoen Amerikaanse dollar gekost. Dat is wel heel erg veel.”
Hij ziet de waardedaling van de Surinaamse dollar als grootste probleem voor het land. “Het land is failliet, heel erg failliet. Ik kom elk jaar in Suriname en zie die geldontwaarding met lede ogen aan. Mensen met een karig inkomen kunnen nauwelijks hun boodschappen betalen.”
Bestuurslid Stephano Biervliet van de kleine oppositiepartij PRO (Partij voor Recht en Ontwikkeling) wijst ook naar de economische situatie als belangrijkste verkiezingsthema. “De salarissen blijven hetzelfde terwijl de spullen in de winkels duurder en de vaste lasten elke dag hoger worden. Ondernemers gaan failliet.”
Valse beloftes
De 27-jarige Biervliet kreeg eerder dit jaar duizenden Surinamers op de been om te protesteren tegen de regering-Bouterse. “Ik kom op voor de armen. Ze worden beroofd van alle kanten. Er moet iemand zijn die voor hen opkomt.”
Er is nog een flink deel van de Surinamers dat de NDP-partij van Bouterse steunt. Ook veel jongeren “hebben nog gewoon een trui aan van de NDP, een pet op van de NDP, vlaggen voor hun huis”, zegt Biervliet. Volgens hem worden zij voor de gek gehouden. “Hun wordt een job beloofd, daarom stemmen ze op deze man.”
“Maar mensen worden slimmer met de dag. Als je tien jaar de kans hebt gehad en je hebt je tien jaar niet kunnen bewijzen, is het eigenlijk tijd om op te stappen.”
‘De tijd van Bouterse is om’
Volgens de laatste opiniepeiling stevent de NDP af op een flinke verkiezingsnederlaag en wint vooral de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) van oppositieleider Chan Santokhi.
Journalist Khemradj verwacht dan ook dat de Surinaamse bevolking “massaal het door Bouterse gevoerde beleid en vooral de excessen van de laatste tien jaar zal afstraffen”.
Biervliet: “De tijd van Bouterse is al lang om. Dit wordt een verkiezing die ervoor gaat zorgen dat alle corrupte mensen een voor een opgesloten gaan worden in het belang van Suriname.”
Voor zijn partij PRO voorspelt Biervliet een tot drie zetels. Khemradj verwacht dat Santokhi, samen met de zetels van andere oppositiepartijen, tot een meerderheid in het parlement zal komen. “De regering kan dan beginnen met het puinruimen en een nieuw geluid in Suriname laten horen.”
BEKIJK OOK
- Veel jonge Surinaamse kiezers geloven niet meer in de NDP van Bouterse
- Lees hier meer over de geschiedenis van Suriname en de verhouding met Nederland.
Suriname election: Will a convicted murderer be re-elected?
25-05-2020
Dési Bouterse has been president since 2010
The people of Suriname will decide on Monday whether President Dési Bouterse, who has been found guilty of murder and sentenced to 20 years in prison, will continue to lead the South American country.
Voters will cast their ballots for members of the National Assembly, who in turn elect the president.
Mr Bouterse said he was confident of winning a third consecutive term.
His appeal against his conviction is due to be heard in June.
Who is Desi Bouterse?
Dési Bouterse, 74, has long influenced politics in Suriname.
Getty
Desi Bouterse’s path to power
- 1980Leads a military coup and overthrows the elected government
- 1980-1987As Military Council chairman he effectively runs Suriname
- 1990Backs a military coup which overthrows the president
- 2010Becomes president after his party wins most seats
- 2015Re-elected president after his party narrowly wins election
Source: BBC Monitoring
He first came to political prominence when he led 15 follow non-commissioned officers in overthrowing the government of Henck Arron, the first to lead Suriname after independence from the Netherlands.
In his role as National Military Council chairman, he was Suriname’s de facto leader for much of the 1980s.
What was he convicted of?
It was during this time, in December 1982, that soldiers rounded up, tortured and executed 15 of Bouterse’s opponents.
Bouterse claims the victims, which included trade union leaders and journalists, were shot as they were trying to escape from the colonial-era fortress in which they were being held.
In 2007, he admitted “political responsibility” for what has become known as the “December murders” but he has always denied personal responsibility.
A trial started that same year and three judges concluded 12 years later, in November 2019, that Bouterse was guilty of murder and should serve 20 years in jail. However, no arrest warrant was issued.
But the murder conviction is not his only conviction. In 1999, a court in the Netherlands found Bouterse guilty of smuggling more than a thousand pounds of cocaine and sentenced him in absentia to 11 years in prison.
Bouterse has always denied the drug-smuggling allegations.
How did he return to power?
Bouterse has never been far from power even though he spent much of the 1990s in the wings. In 2000, he won his first democratic election and was elected as member of the National Assembly.
In 2010, the Mega Combination coalition he leads won most seats in the National Assembly and he was elected president.
In 2015, his coalition won 26 of the 51 seats and he was re-elected to a second term.
Ahead of Monday’s National Assembly, he said he was confident his NDP party would win enough seats to guarantee he would get re-elected to a third consecutive term.
However, polls suggest the NDP could face losses especially in the capital, Paramaribo.
What next?
Polls close at 19:00 local time (22:00 GMT) and partial results are expected some hours later with full preliminary results expected on Tuesday.
Whether he is re-elected president or not, Bouterse’s appeal against his murder conviction is due to go ahead in June so he is unlikely to be jailed before the appeals process is exhausted.
Despite his convictions, Bouterse, who is of mixed Amerindian, African, Dutch, French and Chinese ancestry, has in the past managed to transcend the ethnic lines along which much of Suriname’s politics are organised.
But pollsters say surveys indicate his party’s appeal may have waned due to a recent economic downturn.
Bouterse’s government, which wooed poor voters through handouts, has overspent with economists saying it is at increased risk of defaulting on its debt.
A curfew in place to prevent the spread of coronavirus has been lifted to allow for voters to go to the polls.
Stemkleur anders dan ‘uiterlijk vertoon’
25/05/2020 15:22 – Erna Aviankoi
ATJONI – Niet de trui, paraplu, pet en nog minder de vlag bepalen de stemkleur. Kiezers die naar de dorpen aan de Boven-Surinamerivier moesten, hebben de partijen bedrogen om gratis transport. Verschillende partijen hebben bussen en boten ingezet voor hun ‘leden en sympathisanten’. Echter, velen gaven te kennen een andere stemkleur te hebben dan ‘het uiterlijk vertoonde’. De Ware Tijd reisde met zo’n bus.
“Neen hoor, ik ben niet van de NDP. Ik heb een NDP-trui aan en een pet op, omdat ik gratis transport nodig had voor de reis naar mijn dorp”, zegt een 23-jarige man glimlachend. Hij is op weg naar Pikin Slee, een dorp op ongeveer twee uren varen vanuit Atjoni. Uit eigen zak zou hij ruim SRD 75 (bus) en SRD 100 (boot) moeten neertellen, maar behalve transport krijgt hij nu ook voeding. Hij is trouwens niet de enige.
Van de tien passagiers in de bus, meent de helft de stem aan een andere partij te zullen geven, dan die de bus heeft geregeld. Een 34-jarige leerkracht uit Hanna’s Lust beweert ook te Pikin Slee te zullen stemmen. Echter, haar pink is al gekleurd, het teken dat ze al had gestemd.
Zij zal nu een week bij haar oma verblijven. De trip is een goedkope gelegenheid voor haar om er te komen. De grote paraplu en hoofddoek kreeg zij toen kandidaat Rabin Parmessar propaganda kwam maken in haar buurt. “Efu mi no ben weri a trui. Mi ben musu pai fu a boto, ma mi no law“, geeft een andere man aan.-.
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/05/25/stemkleur-anders-dan-uiterlijk-vertoon/
Bouterse uitgejouwd in Moengo
25/05/2020 14:38 – Jason Pinas
In compleet Abop-pak bracht Ronnie Brunswijk zijn stem uit. Foto: Jason Pinas
MOENGO – Hij heeft niets voor ons gedaan, dus hij hoeft niet hier te komen”, klinkt het boos uit de mond van een van een Abop-aanhangers in Moengo. Met die kreten op de achtergrond is president Desi Bouterse zojuist uitgejouwd op de Hubertus Waaldijkschool in Moengo.
Bouterse blijkt met een helikopter te zijn aangekomen in Albina waar hij wel warm is ontvangen. Dat geldt ook voor Marijke dorp waar hij zeer welkom was. Echter, de animositeit was te merken vanaf VOJ Albina waar Bouterse eveneens een bezoek aflegde. “Hier hoeft hij niet te komen!” klonk het op de achtergrond. Abop-voorzitter Brunswijk die vanmorgen op 7:00 uur zijn stem uitbracht op de Hubertus Waaldijkschool, wordt gezien als de koning van Moengo en werd zeer hartelijk ontvangen. -.
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/05/25/bouterse-uitgejouwd-in-moengo/
OKB-voorzitter Van Dijk-Silos: ‘Het is een chaos’
25/05/2020 15:33 – Vernon Texel
OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos raakt geïrriteerd als ze de zoveelste klacht via de telefoon ontvangt. Foto: Vernon Texel
PARAMARIBO – “Het is een chaos. Bij elke verkiezing heb je vlekjes, maar deze zijn net een grote plas olie die zich uitspreidt in de zee.” Tot deze verontrustende conclusie komt Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB).
Vanaf de stemming om zeven uur maandagmorgen is begonnen, wordt het verkiezingsorgaan overspoeld door klachten. Ze moest er zelf toe overgaan om op enkele stembureaus in kieskring Paramaribo de stemming op te schorten. Aan kiezers van stembureau 8 en in de ressorten Pontbuiten en Tammenga zijn namelijk verkeerde stembiljetten voor ressortraadsleden (rr) verstrekt.
“Op stembureau 8 staan 535 kiezers geregistreerd. 217 daarvan hebben fout gestemd. Dat is teveel om de stemming door te laten gaan.” In overleg met districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost is het stemmen op dit stembureau opgeschort. Daarnaast hebben in Pontbuiten kiezers gestemd voor ressortraadsleden van Flora. Ook daar is het stemmen opgeschort.
Intussen zijn de correcte stembiljetten en nieuwe stembussen bezorgd op de stemlocaties. Via hun partijen en de OKB live stream worden de kiezers die hun burgerplicht al hadden vervuld, opgeroepen om opnieuw voor de rr-leden te stemmen. “De eerder uitgebrachte stemmen worden ongeldig verklaard en mogen niet worden meegenomen bij de telling later in de avond. Elk ressort heeft namelijk zijn eigen rr-kandidaten.”
Ook in Matta en Cabendadorp heeft dit geval zich voorgedaan. Hier bleken er stembiljetten te zijn die voor Paramaribo zijn bestemd. “De telling vanavond wordt de moeilijkste op alle stembureaus, met al de onrustige mensen. De mensen van OKB zullen er ook zijn, maar ze weten dat ze rustig moeten blijven. Ik hoop dat de politie alert is om in te springen om de orde te herstellen als dat moet.”
Van Dijk-Silos benadrukt dat de chaotische situatie precies de reden is waarom de verkiezingen door een onafhankelijke autoriteit moeten worden georganiseerd. “In mijn twintigjarige carrière bij het OKB heb ik nog nooit zoveel ellende gezien.”
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/05/25/okb-voorzitter-van-dijk-silos-het-is-een-chaos/
Personen moeten opnieuw stem uitbrengen voor ressortsraadkandidaten OS Blauwgrond
25 mei 2020 om 15:13
Op het stembureau OS Blauwgrond in Paramaribo-Noord is de situatie wat betreft het stemmen op ressortraadskandidaten verkeerd verlopen waardoor er opnieuw gestemd moet worden voor de ressortraad van dit gebied. Degenen die daar al hebben gestemd worden opgeroepen om weer te gaan stemmen op voor de ressortraad van dat gebied. Mike Nerkust, voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo, geeft tegenover Suriname Herald te kennen dat er geen sprake is van fraude of onregelmatigheden.
Op enkele stembureaus die vallen onder de hoofdstembureaus van Paramaribo-Zuidwest en ook Paramaribo-Noordoost zijn stembiljetten laat bezorgd. Nerkust legt uit dat de stembiljetten verpakt worden aangeleverd, ze zijn gesorteerd en meteen in orde zijn gemaakt voor distributie. Bij het stemmen bleek dat de mensen verkeerde ressortraadstembiljetten hebben gehad.
Nerkust geeft verder aan dat voor zijn gebied, in dit geval OS Blauwgrond, de stembiljetten van Wanica waren geleverd. Voor de OS Pondbuiten was van OS Tammanga geleverd. In Para heeft zich eveneens zo een situatie zich voorgedaan.
Nerkust verduidelijk dat deze situatie niet opzettelijk is gecreëerd. Hij vermoed dat het mis is gegaan vanwege haastigheid en eventueel vermoeidheid. Het hoofdstembureau heeft in samenspraak met het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) een oplossing gezocht waarbij de mensen die al gestemd hebben, weer worden opgeroepen om hun stem uit te brengen op alleen de ressortraad voor dat ressort. Nerkust zegt dat bij het stemmen zal blijken als de mensen weer terug zijn gekomen om te stemmen.
Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), heeft eerder te kennen gegeven dat het mis is gegaan te Mata en Cabendadorp waarbij er ook verkeer is gestemd. Het is gelukt om de mensen weer bereid te vinden om hun stem opnieuw uit te brengen. Het weer opnieuw uitbrengen van je stem op ressortraadsniveau moet niet moeilijk gaan omdat de mensen kunnen aantonen dat ze reeds al langs zijn geweest om hun stem uit te brengen.
De stembus met de verkeerde biljetten is vervangen met een totaal nieuwe en lege stembus. Ze legt uit dat op bij het constateren van de fout men niet door kon gaan met stemmen en ervoor gekozen wordt om opnieuw te stemmen want anders wordt de helft van de stemmen als onwaarde verklaard. In Blauwgrond ging het om ongeveer 530 kiezers en daarvan waren 2020 fout. Van Dijk-Silos geeft aan dat op het niveau van ressortraad iedere stem telt want daarbij geldt “winner takes all”.
Vishmohanie Thomas
Kiezers in Coronie worden beloond met geld en giften
25 mei 2020 om 14:53
Joan Nibte, lijsttrekker van de PRO in het district Coronie, moest vandaag in het district een traantje laten. Ze heeft zelf waargenomen hoe er vanuit een helikopter met geld werd gestrooid. Volgens haar zijn jongeren die dat waarnamen op daken en in bomen geklommen om het geld te kunnen nemen. “Zijn we zover gevallen dat wij in bomen klimmen”, vraagt zij zich af.
De persoon die vanuit de helikopter met het geld strooide had een geel t-shirt aan en een gele pet op, zegt de PRO-lijsttrekker aan Radio 10. Er is volgens Nibte een beweging geconstateerd, waarbij jongeren met bromfietsen en andere giften zijn weggelokt.
Als de PRO niet wordt gekozen dan nog heeft de partij haar bestaansrecht bewezen, zegt Nibte. De partij bestaat drie jaar. Er zijn bijvoorbeeld jongeren begeleid en er zijn zaken gerealiseerd die duurzaam zijn zoals klein ondernemerschap. Verder geeft ze aan dat er meer moet worden geïnvesteerd in personen zodat zij meer geloven in zichzelf.
Santokhi: “VHP wordt grootste partij; vraagt alertheid bij de telling”
25 mei 2020 om 14:12
VHP-voorzitter Chan Santokhi. Foto: Facebook
VHP-voorzitter Chan Santokhi heeft tegenover journalisten verklaard dat twee uur vannacht zal blijken dat zijn partij de grootste is in het land. “We hebben hard gewerkt, dus nu ligt het aan het volk om ons mandaat te geven. Er is zelfs een slogan gemaakt om de VHP 28 zetels te geven”, zei de VHP-voorman nadat hij zijn stem in Lelydorp had uitgebracht.
De oranjepartij heeft bij de vorige stembusgang drie zetels gehaald in Wanica. “Onze target voor Wanica is vijf zetels. Op basis van alle berekeningen is dat aantal te halen. Als de partij nog een meevaller erbij heeft, is de zesde zetel binnen”, beweert Santokhi.
De target voor Nickerie is om vier van de vijf zetels binnen te halen. Hij zegt dat belangrijke exponenten uit de samenleving zoals Imro Mangli, Rachied Doekhie en andere ondernemers die in de voorbije periode voor de NDP campagne hebben gevoerd, nu campagne hebben gevoerd voor de VHP. “Dus ik denk dat de vier zetels binnen zijn, but you never know dat we een clean sweep daar kunnen geven.”
Op de districten Nickerie, Coronie, Sipaliwini en Marowijne na, gaat de VHP-voorman naar alle districten. Om de stemdag in de gaten te houden heeft de VHP een groot team samengesteld. Er is een juridisch team, dat alle zaken met betrekking tot mogelijke fraude bijhoudt. Als er misstanden worden geconstateerd moeten die direct doorgegeven worden aan de voorzitters van de stembureaus en het Onafhankelijk Kiesbureau. Mocht er een kortgeding aanhangig gemaakt moeten worden, dan staat ook een advocatenteam gereed, zegt de VHP-voorzitter.
Er is zelfs vervoer ingezet om personen te brengen naar de stembureaus. Op de propagandisten is een beroep gedaan om bij de telling zaken goed in de gaten te houden. Santokhi legt uit dat de VHP veel meer tijd en energie heeft gestopt in organisatorische zaken, vanwege de ruis en sfeer die er was van mogelijke fraude. Hij vindt het jammer dat de regering de ruis van mogelijke fraude niet heeft kunnen wegmaken.
Regeermacht
Santokhi benadrukt dat de VHP de grootste partij wordt. De oranjepartij zal het land besturen met partijen die gelijkgericht denken en het Wederopbouwplan ondersteunen. “We zien wel wie de politieke partijen zijn waarmee er kan worden geregeerd. De VHP gaat regeren met betrokkenheid van alle Surinamers, ook het bedrijfsleven en vakbeweging. Er komt een regering bestaande uit professionals waarbij iedereen de ruimte zal krijgen om te werken”, zei de VHP-topman.
Volgens Santokhi heeft de NDP-regering tien jaar de gelegenheid gehad om verandering te brengen in het land. Echter is er volgens hem hier niets van terechtgekomen. Volgens Santokhi is het zo erg dat zelfs NDP’ers de paarse partij de rug hebben toegekeerd. “Dus de NDP moet naar de oppositiebanken”, zegt de VHP-voorman.
25 mei 2020 om 14:21
Vandaag is over de tijdsduur tussen 07.00 uur en 13.00 uur door de waarnemers van de Stichting Nationaal Waarnemers Instituut (SNWIS) en burgers een aantal onregelmatigheden gerapporteerd bij stembureaus.
Zo wordt gerapporteerd dat er verkeerde stembiljetten voor de ressortsraden zijn gebruikt op een aantal stembureaus met als gevolg het tijdelijk stoppen van de stemming.
Verder worden genoemd het gebruik van specimen stembiljetten op een stembureau. Het inzetten van anderen voor het stemmen ten behoeve van bewoners van verpleegtehuizen. Hierover heeft de SNWIS berichten ontvangen dat bij een groot aantal stembureaus er sprake is van lange rijen en lange wachttijden voor de stemlokalen. Ook moest een stembureau in Brokopondo tijdelijk sluiten.
De berichten over de geconstateerde onregelmatigheden hebben de SNWIS bereikt via haar nationaal waarnemerskorps en burgers die naar het coördinatiecentrum hebben gebeld en beeldmateriaal hebben gedeeld. Het overgrote deel van deze klachten is geverifieerd en, waar nodig, ook gecommuniceerd met het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB).
Breaking: Verkeerde stembiljetten op 4 stembureaus (update)
25 May,2020, 12:06
Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft het stemmen op O.S. Mottonshoop in ressort Tammenga even geschorst. Het gaat om stembureau 206. Daar blijken 168 personen op een verkeerd stembiljet hun stem te hebben uitgebracht. De mensen worden opgeroepen om opnieuw te gaan stemmen. De juiste stembiljetten worden aangevoerd.
Ook op Pontbuiten en op twee stembureaus in Para zijn er verkeerde stembiljetten gebruikt bij het stemmen, zegt OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos desgevraagd aan Starnieuws. Op O.S.Pontbuiten hebben 66 personen verkeerd gestemd. Het is al gelukt om die mensen te achterhalen. Zij mogen opnieuw stemmen op de ressortraadskandidaten.
In Para zijn er ook verkeerde stembiljetten aangetroffen. Daar hadden al vijftig personen op verkeerde biljetten gestemd. Zij zullen ook opnieuw in de gelegenheid worden gesteld om opnieuw te stemmen, zegt Van Dijk-Silos. Het gaat om een klein dorp, dus de mensen zijn makkelijk bereikbaar.
De OKB-voorzitter merkt op dat de voorzitters van het hoofdstembureau en stembureaus geen blaam treft. Zij hebben de biljetten gevouwen gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Gelukkig is de fout ontdekt en kan deze hersteld worden”, merkt Van Dijk-Silos op. Ook al hebben de mensen gestemd op die stembureaus, zij mogen met hun ID-kaart opnieuw stemmen, al is hun pink gekleurd anders gaan deze stemmen verloren.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58785
Simons speculeert niet over herverkiesbaarheid Bouterse
25/05/2020 11:04 – Eliézer Pross
Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons brengt haar stem uit. Foto: Eliézer Pross
PARAMARIBO – Voorzitter Jennifer Geerlings-Simons van De Nationale Assemblee wil op de verkiezingsdag niet ingaan op kritiek over de herverkiesbaarheid van Desi Bouterse als president van Suriname. “Ik ga u eerlijk zeggen, laten we zien wat er gaat gebeuren 48 uren na de verkiezingen. Mijn ervaring is dat iedereen die vandaag ‘A’ zegt, soms ‘B’, ‘C’ en zelfs ‘Z’ zegt na de uitslag. Dus laten we rustig wachten”, zei Geerlings-Simons kort na haar stem te hebben uitgebracht op de Lager Beroepsonderwijsschool (voorheen LTS II) aan de Jagernath Lachmonstraat.
Kritische juridische experts blijven erbij dat de huidige president zich vanwege zijn veroordeling voor de Decembermoordenniet herkiesbaar zal mogen stellen wanneer het nieuw parlement een staatshoofd moet kiezen.Volgens hen blijft de veroordeling van kracht, totdat de rechter in hoger beroep anders beslist. Tot dan is slechts de uitvoerig van het vonnis opgeschort. “Desi Delano Bouterse is constitutioneel niet verkiesbaar”, wordt er op social media gecirculeerd.
Geerlings-Simons heeft geen verwachtingen over de kansen van haar partij bij de stembusgang: “ik heb nooit verwachtingen. We kennen de omstandigheden. De regering heeft het verschrikkelijk moeilijk gehad door de crisis. Dit is altijd ontkend door de oppositie, die gedaan heeft alsof het zuiver de schuld is van de regering. Opposities hebben het makkelijk wanneer er een crisis is.”
Ondanks de moeilijkheden zegt ze te hebben gezien dat de “aanhang van de partij is gebleven”. Ze zegt verder dat de regering een aantal wezenlijke dingen heeft vastgehouden, zoals “sociale steun aan zwakkeren”, het brengen van voorzieningen naar de binnenlandse gemeenschap – “niet alleen tijdens de verkiezingen” – en het huisvestingsbeleid. “Zodra het kon zijn ze weer begonnen met het bouwen van woningen in 2018.”
Geerlings-Simons zegt ook dat er zaken zijn gerealiseerd die niet direct merkbaar zijn, maar die vruchten op lang termijn zullen afwerpen, vanaf wetten ter versterking van het financieel systeem en de private sector, tot arbeidswetten zoals zwangerschaps- en ouderschapsverlof. “De regering heeft niet alles perfect gedaan, maar ze heeft wel haar best gedaan”, aldus de parlementsvoorzitter.-.
Wanorde bij stembureau Klaaskreek
25/05/2020 12:12 – Naomi Hoever
Van social distancing is er totaal geen sprake bij het stemlokaal van Klaaskreek.
KLAASKREEK – Op stembureau 581 in Klaaskreek gaat het behoorlijk wanordelijk aan toe. Lange rijen van kiezers die hun stem willen uitbrengen. Er zijn personen die al minimaal twee uren in de rij staan.
Een man met een lichamelijke beperking zit in een rolstoel. Hij wacht al vier uren om zijn burgerplicht te vervullen. Dit terwijl personen met een beperking en oudjes voorrang zouden hebben als zij op een stembureau aankomen.
De orde wordt op geen enkel manier gehandhaafd. Niet door de politie en ook niet door de ordedienst. Nog minder door de voorzitter van het stembureau.
De ingang van het stemlokaal staat vol met mensen. Aan weerszijden dringen kiezers om te kunnen stemmen. Enkele burgers geven aan dat ze bereid zijn te wachten om hun stem uit te brengen.
“We weten niet wat er aan de hand is en waardoor het komt. Voor het eerst maken we dit zo mee”, stelt iemand uit de rij. “Dat ding is niet georganiseerd”, roept een andere persoon.
Echter, ze geven wel toe dat ze nog niet aan de voorzitter van het stembureau hebben gevraagd wat de reden van het oponthoud precies is. Eén ding is zeker: totdat ze hun stem hebben uitgebracht blijven ze in de rij staan. “Al zou ik de hele dag moeten staan. Als de benen moe zijn gaan we wel even zitten!” klinkt het vastberaden.
1 / 2
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/05/25/wanorde-bij-stembureau-klaaskreek/
‘Mijn hart bloedt!’
25/05/2020 11:48 – Marinio Balsemhof
Ingrid Jong van Coronie beklaagt zich erover dat er mensen hebben gestemd die geen districtsgenoten zijn. Foto: Marinio Balsemhof
TOTNESS – Ingrid Young zit er diep teleurgesteld bij. “Mijn hart bloedt”, zegt ze zonder omwegen. Eerder op de dag is in haar ressort een busje dat onbekende mensen vervoerde aangekomen. “Ze zijn hier ingeschreven, maar ze zijn geen Coronianen. En ze zijn ingeschreven op adressen waar de werkelijke bewoners niet van hen op de hoogte zijn.”
De vrouw benadrukt dat ze al haar heel leven in het ressort Johanna Maria woont en de lokale bevolking elkaar kent. “We hebben de mensen nog nooit eerder hier gezien. Dat wil zeggen dat er sprake is van fraude”, stelt Young geïrriteerd.
Volgens haar komt een deel van het probleem doordat de huizen in dat ressort niet zijn voorzien van een nummer. Daardoor is het kennelijk gemakkelijk om ongemerkt anderen daar in te schrijven zonder dat de lokale mensen dat meteen opmerken.
“De dominee zei gisteren nog tijdens de dienst, waar alle leiders van de politieke partijen waren uitgenodigd: ‘laat er sprake zijn van eerlijke verkiezingen’. Als je dit dan ziet, moet je teleurgesteld raken.”
Young zegt dat ze heeft doorgespeeld wat ze constateerde, maar weet niet hoe het verder afgehandeld zal worden. Ze roept de politieke partijen op om de keuze voor de leiders die ze willen aan de bewoners zelf te laten.
Klachten over niet-uniforme regels bij stembureaus
25 May, 2020, 08:39
Tenten van verschillende politieke partijen in Tamanredjo op de berm. Politieke partijen werden geconfronteerd mee dat ze hun tenten niet binnen mochten opzetten. |
Op sommige stembureaus gaat alles prima, maar aan de andere kant regent het van klachten. Er zijn stembureauvoorzitters die niet willen dat er foto’s/video’s gemaakt worden door de media. Anderen geven wel de gelegenheid. Waar de president gestemd heeft, mochten journalisten zelfs naar binnen. Politieke partijen klagen erover dat hun tenten verwijderd moesten worden van het terrein, maar op andere stembureaus wordt er niet opgetreden. Kiezers klagen ook over dat het kleuren van de rondjes op de stembiljetten moeilijk gaat.
Op Tamanredjo, stembureau 513, zijn de tenten van de politieke partijen buiten, alleen die van de NDP is binnen. “Dit kan echt niet,” zegt lijsttrekker van Pertjajah Luhur, Ingrid Karta-Bink, aan Starnieuws. Zij heeft de districtscommissaris Ajaikoemar Kali gebeld en aangegeven dat dit niet kan. Ook de NPS klaagt erover dat van te voren niet was doorgegeven dat er geen tenten op de terreinen mochten worden opgezet.
Het kleuren van de rondjes op het stembiljet gaat moeilijk. (Foto: Yvanka Ozir-Awailame)
De directeur van Binnenlandse Zaken, Putridewi Amatsoemarto, op uitdrukkelijke vragen van een journalist tijdens een persconferentie afgelopen week, gezegd dat er zelfs foto’s in het stemlokaal gemaakt mogen worden. Alleen moest de social distance in acht worden genomen. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken verwijst Starnieuws over klachten uit het veld naar de directeur die belast is met de verkiezingsorganisatie.
Sabitrie Gangapersad van het algemeen secretariaat Verkiezingen zegt aan Starnieuws dat alle stembureaus de instructies hebben gehad om de pers toe te laten zolang het stemproces niet verstoord wordt. Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken zullen de waargenomen onregelmatigheden gecorrigeerd worden.
Tent van de NDP op het terrein van stembureau 513 in Tamanredjo.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58781
Traag verloop op verschillende stembureaus
Op verschillende stembureaus verloopt het stemmen bijzonder traag. Op stembureau 258 op de locatie Bejaardentehuis Majella is de situatie treurig. De rij, waarbij er geen rekening is gehouden met social distancing, loopt dubbel onder het gebouw door tot naar buiten. Mensen staan uren in de zon, zonder dat er beweging zit in de rij. Een mevrouw zegt dat zij vanaf 10u in de rij staat en om 11u was zij nog op exact dezelfde locatie. Een andere mevrouw staat er pas een kwartier, maar nu de rij totaal niet beweegt, geeft zij er de brui aan. “Ik ga maar naar Coronie om voor Joan Nibte te stemmen”, zegt zij. Op de vraag of zij in Coronie geregistreerd staat zegt zij “nee, maar dat is toch geen beletsel. Joan Nibte woont en werkt in de stad en is kandidaat in Coronie. Dan mag ik toch ook in Coronie gaan stemmen, terwijl ik in Paramaribo woon? Ik volg gewoon de mensen van PRO, want die gaan voor recht en ontwikkeling en geven dit mooie voorbeeld”.
Brunswijk: kwalijke zaak dat ABOP’ers schuld krijgen van illegale oversteek
25 mei 2020 om 12:00
Ronnie Brunswijk heeft in Moengo zijn stem uitgebracht. Foto: Suriname Herald
ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk vindt het een kwalijke zaak dat men zegt dat ABOP’ers illegaal de oversteek doen vanuit Frans-Guyana. “Als Surinamers oversteken, staat er op hun voorhoofd dat ze ABOP’ers zijn?”, vraagt de ABOP-voorzitter zich af.
Het kan ook een set-up zijn dat mensen oversteken met een ABOP-trui, terwijl ze NDP’er zijn, zegt Brunswijk in gesprek met Suriname Herald.
Brunswijk is van mening dat deze regering niet weet te organiseren. “Als je komt kletsen in de media dat mensen boren wil dat zeggen dat je werkarmen zwak zijn. Je hebt geen controle over je grenzen”. Als de grenzen gesloten moeten worden, dan dient de regering controles uit te voeren. De president is zwak, is Brunswijk van mening.
Het vindt het belangrijk dat de verkiezing doorgaat. God heeft ervoor gezorgd dat we vandaag naar de stembus kunnen, zegt Brunswijk. De organisatie van de verkiezing noemt Brunswijk heel erg zwak.
Vanavond zullen we zien als Suriname een verandering wil of niet. Als de kiezer heeft gesproken dan zullen we ons daarbij moeten neerleggen. Maar we gaan het niet accepteren dat er wordt gefraudeerd, benadrukt de ABOP-voorman.
Vp Adhin: “Focussen op wat nu gebeurt en gaan stemmen”
25 May, 2020, 13:15
Vicepresident Ashwin Adhin, lijsttrekker van de NDP in Wanica, heeft samen met zijn vrouw zijn stem uitgebracht op stembureau 352. |
“We moeten ons focussen op wat nu gebeurt en gaan stemmen”. Hiermee roept vicepresident (vp) Ashwin Adhin, de NDP-lijsttrekker van het district Wanica, degenen die nog niet zijn gaan stemmen op, om dit alsnog te doen en de juiste keus te maken. Onder begeleiding van zang, dans en wapperende NDP-vlaggen zijn Adhin en zijn echtgenote onthaald op het terrein van de Khargi Vishnudattschool in kiesdistrict 10. Zij hebben hun stem op stembureau 352 uitgebracht.
Adhin benadrukt dat ook de personen zonder een oproepingskaart kunnen stemmen, deze moeten wel hun identiteitskaart bij zich en die overleggen. Op de vraag hoe hij zich ziet in een andere regeringsformatie, merkt Adhin op dat hij hier is om dienstbaar te zijn. “Welke positie het ook is of functie, als ik maar een bijdrage kan leveren”, laat Adhin optekenen.
Hoewel de vp omringt is door de NDP-aanhang, zegt hij dat de samenleving zich geen zorgen hoeft te maken over Covid-19. De regering is volgens Adhin alert en gaat er altijd van uit dat er een zekere mate van dreiging is. “We hebben het geweldig gemanaged op dit moment. Het Surinaams volk hoeft niets te vrezen. Kom gewoon en stem.”
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58787
Santokhi: VHP zal als grootste partij uit de bus komen
25 May,2020, 11:43
VHP-voorzitter tevens lijsttrekker in Wanica heeft zijn stem uitgebracht op de Johannes Vrolijksschool in Lelydorp. Journalisten kregen geen toestemming om het stemlokaal te betreden. (Foto: Raoul Lith) |
VHP-voorzitter Chan Santokhi heeft na het uitbrengen van zijn stem in Lelydorp journalisten uitgebreid te woord gestaan. Journalisten hebben niet de gelegenheid gekregen om in het stemlokaal te gaan om betere foto’s en video’s te kunnen maken, ondanks de toezegging van Binnenlandse Zaken. Santokhi zegt dat rond twee uur morgennacht zal blijken dat de VHP als de grootste partij uit de bus zal komen. Zijn partij is klaar om de leiding van de regering over te nemen.
Santokhi deelt mee dat de VHP een enorme organisatie op de been heeft gebracht om verschillende processen te volgen. Er is een juridisch team om alle onregelmatigheden te bekijken en actie te ondernemen. Er is een anti-fraude team, in samenwerking met andere partijen. Diverse ploegen die zorgen voor vervoer van mensen die willen stemmen omdat er geen openbaar vervoer is. Een advocatenteam is stand bye om gelijk te handelen als er een kort geding aanhangig moet worden gemaakt. Er is veel ruis in de samenleving, die niet is weggemaakt door de regering, meent de voorzitter van de oranjepartij.
Vanavond bij de telling is volgens Santokhi extra alertheid nodig. Het is volgens de politieke leider belangrijk dat waarnemers toegang krijgen tot het stembureau. Als mensen de biljetten niet goed kunnen zien, kunnen verkeerde namen opgeroepen worden, terwijl waarnemers zich concentreren op het turven. Om ervoor te zorgen dat mensen niet vermoeid raken wordt de ploeg waarnemers van de politieke partijen ’s avonds afgewisseld. In elk geval is iedereen extra alert, zegt Santokhi.
De VHP-voorzitter zegt klaar voor te zijn om de regeermacht over te nemen. Hij zegt dat er keihard is gewerkt de afgelopen vijf jaren om doelen te kunnen bereiken. Hij gaat naar verschillende districten om partijgenoten een extra ondersteuning te geven.
VHP-voorzitter Chan Santokhi in gesprek met journalisten.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58784
Santokhi: ‘De campagnetoon blijft 28 zetels’
25/05/2020 10:52 – Merredith Bruce
Foto: Merredith Bruce
LELYDORP – “Nog een paar uurtjes dan hebben we Suriname bevrijd!” Zo galmt het op het terrein van de Johannes Vrolijkschool te Lelydorp. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi die dat roept, wordt met een groep fervente aanhangers begeleid naar het stemlokaal.
Al ruim vóór de tijd hadden zich mensen verzameld bij zijn woning aan de Rooslaan, die zich op loopafstand van de Johannes Vrolijkschool bevindt. Vóór vertrek spreekt hij hen nog even toe. “We gaan werken tot en met de laatste seconde en dat is tot de laatste stem.”
Elke zin wordt met luid applaus goedgekeurd. De mensen twijfelen er niet aan dat de VHP de overwinning zal behalen. Ook op de verkiezingsdag blijft Santokhi bij zijn verwachting om 28 zetels te halen. “De campagnetoon blijft 28.” “W’e nak den 32!“, roept een man. De zetelverwachting voor Wanica is minimaal vijf.
De voorzitter heeft zijn stem intussen al uitgebracht. De media is niet toegelaten tot het stemlokaal om beelden vast te leggen, wat tegen de instructies van het ministerie van Binnenlandse Zaken in is.
VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi had al vroeg aanhangers op zijn stoep.
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/05/25/santokhi-de-campagnetoon-blijft-28-zetels/
President en echtgenote hebben al gestemd
25 May, 2020, 07:35
President Desi Bouterse, lijsttrekker van de NDP in Paramaribo, en zijn echtgenote brengen hun stem uit te O.S.Clevia. (Foto’s: Ranu Abhelakh) |
President Desi Bouterse en zijn echtgenote Ingrid hebben zojuist hun stem uitgebracht op stembureau 1, OS Clevia. Het stembureaupersoneel heeft vanmorgen gezamenlijk gebeden voor een goed verloop van deze dag. De eerste kiezers hebben al hun stem uitgebracht op dit stembureau. Als eerste worden de handen van de kiezers ontsmet als preventie tegen Covid-19.
Tegen journalisten zei Bouterse dat het een belangrijk moment is in Suriname. Met de verkiezing wordt een periode afgesloten en een nieuwe ingeluid. De soevereine wil van het volk wordt tot uitdrukking gebracht met de verkiezingen, merkte hij op. Diverse journalisten kregen de mogelijkheid om in het stembureau foto’s te maken en te filmen. Doorgaans stemde Bouterse aan het eind van de dag.
Zoals bij elke kiezer worden de gegevens van de president en zijn echtgenote opgelezen. Nadat hun handen ontsmet zijn, wordt de pink gekleurd met blauw inkt. Daarna krijgen zij de twee stembiljetten overhandigd, één voor De Nationale Assemblee en de andere is bestemd voor de ressortraden. Na het stemmen grapte de president dat hij op PRO heeft gestemd, want hij is pro alles. Bouterse is lijsttrekker van de NDP in Paramaribo.
Nu hij gestemd heeft, zal Bouterse, die ook voorzitter is van de NDP, het veld intrekken. Hij zal de mensen poweren en vragen dat alles rustig blijft en “dat we een goede dag zullen hebben”.
Het stembureau personeel vraagt de zegen van de Almachtige.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58780
Stemming 2020 begonnen
25/05/2020 08:56 – Ivan Cairo
President Desi Bouterse zet zijn stembiljet in de stembus. Hij grapte dat hij op PRO heeft gestemd. Foto: Irvin Ngariman
PARAMARIBO – Klokslag zeven uur maandagmorgen gingen landelijk meer dan zeshonderd stemlokalen open. De algemene, vrije verkiezingen zijn een feit. Bij stembureau 2 – de Openbare School aan de Pisangredjostraat te Clevia – heerst al een zekere drukte en spanning. Het wachten was op president Desi Bouterse die rond de openingstijd zijn stem zou komen uitbrengen. Het staatshoofd arriveerde kort voor half acht.
Enkele minuten voor Bouterse arriveerde een andere belangrijke functionaris: kantonrechter tevens president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor. Zij stemde op Stembureau 2. Na de verplichte corona-ontsmetting van de handen deed de magistraat waarvoor ze gekomen was. Binnen een paar minuten was ze klaar in het stemhokje en deponeerde haar stembiljetten in de twee bussen. “Het is me goed bevallen. Ik heb mijn burgerplicht voldaan”, zegt de kantonrechter bij het verlaten van het stembureau aan de Ware Tijd.
Terwijl Valstein-Montnor het stembureau verliet maakte president Bouterse aanstalten om op Stembureau 1 zijn stem uit te brengen. Ook hij en wederhelft Ingrid Bouterse-Waldring waren binnen enkele minuten klaar. “Het is normaal, m’n burgerplicht”, zei het staatshoofd over het uitbrengen van zijn stem aan journalisten. Op de vraag op wie hij heeft gestemd scherste Bouterse: “Op PRO, want ze zijn me vrienden en ze zijn pro alles”. Hij verliet kort daarna met zijn entourage het stembureau.
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/05/25/stemming-2020-begonnen/
Dagblad De West
24-05-2020
Aan mijn Surinaamse landgenoot: in jouw handen ligt de macht om een partij te kiezen die jouw wensen zal moeten vertalen in beleid – en hier uitvoering aan geven. Als je net als mij bent, wens je een Suriname waar alle Surinamers:
A. onderwijs krijgen die ze helpt kritisch na te denken over hun wereld, en hun leert hun ongezouten mening te geven wanneer nodig
B. de kans krijgen om vooruit te komen op eigen kracht zonder dat ze van rijke ouders hoeven te komen, of mensen moeten “kennen” of hoeven te stelen,
C. Geen onderscheid maken in kleur, familienaam of geld, maar focussen op datgene wat ons bind: dit land.
D. In een land wonen waar welvaart eerlijker verdeeld is, meer mensen hogere salarissen verdienen door hard te werken, en diegenen die ons welvaart stelen door ons worden geïsoleerd – niet getolereerd.
Stem op goede leiders.
Leiders die ook van jou een leider willen maken.
Stem slim.
Stem met je geweten
24 mei 2020 om 21:30
Noreen Cheung
Ik denk terug aan mijn tijd als volksvertegenwoordiger, die een leermoment voor mij was tussen 2010 en 2015. Een ding is zeker en dat is dat ik naar eer en geweten heb gehandeld en het volk heb gediend. Ik heb een eed afgelegd, dezelfde eed zoals alle andere volksvertegenwoordigers.
Helaas zetten velen hun eigen belang boven hun eed. Dit was afgelopen dinsdag weer eens het geval toen de procureur-generaal als rechterlijke autoriteit door het hoogste college van Staat werd tegengewerkt om de minister van Financiën in staat van beschuldiging te stellen. De aanleiding voor het onderzoek naar de minister van Financiën was de klacht die was ingediend door bezorgde burgers over de verdwenen kasreserve van bijkans US$ 200 miljoen bij de Centrale Bank van Suriname. Meerdere keren heeft de minister geweigerd om verantwoording af te leggen over de verdwenen gelden en het eindeloze leenbeleid. De vraag die elk weldenkend mens zichzelf kan stellen is: wiens belang wordt hier behartigd?
Dit is niet de eerste keer dat de Grondwet geweld wordt aangedaan. De omstreden Amnestiewet en de Valutawet zijn voorbeelden van wetten die indruisen tegen het rechtsbeginsel en principe van wetten die verankerd zijn in de Grondwet. De minister zogenaamd in bescherming te nemen door niet mee te werken aan een vervolging roept niet alleen maar vraagtekens op, maar schept tegelijk ook een beeld dat behalve de minister ook degenen die hem niet het voordeel van de twijfel geven, medeplichtig zijn.
Ik heb niet voor de Amnestiewet van 2012 gestemd. Dit is een rationeel oordeel en niet een emotioneel oordeel. Jarenlang heb ik geleden onder de pijn van de gevolgen van verbaal geweld, intimidatie en traktaties die mij naar een rechtszitting sleepten. Maar ik realiseer mezelf dat ik moest spreken en voor mezelf moest opkomen en ook voor de mensen die werden getroffen door de corrupte en maffiaregering. Niemand kan ontkomen aan leugens, fraude, stelen en moord. Ik geloof heel sterk dat niemand ontkomt aan onrecht en dat het recht altijd zal zegevieren.
Toen ik de NDP verliet was het drama compleet. Ik ben door de staatspers neergezet als een parasiet. Geruchten deden de ronde dat ik was omgekocht om politieke carrière te kunnen maken. De politiek is tegenwoordig zo persoonlijk geworden dat zelfs in een geciviliseerde samenleving principes, waarden en normen zijn komen weg te vallen. Sommige mensen die ik niet bij naam wil noemen hebben getracht mijn leven kapot te maken en mijn geloofwaardigheid in twijfel te trekken. Sterker nog, ze willen me straffen voor het vertellen van de waarheid. Dit ging allemaal over de wil van de president, hij heeft nooit om het belang van ons land gegeven, maar heeft zijn eigen belangen gediend. Als ik echt deel wilde uitmaken van een roversbende, had ik de NDP in eerste instantie nooit verlaten en bij alles ja en amen gezegd net als zijn 26 jaknikkers in het parlement.
Soms handelen we niet zelf, maar omdat we simpelweg geloven om het goede te doen. Ik geloof dat het de juiste beslissing was om de paarse roversbende te verlaten, maar ik erkende ook dat dit niet alleen mijn motivatie was. Toen ik voor het eerst werd aangeboden om deel te nemen aan de verkiezingen, was ik enthousiast over deze nieuwe uitdaging. Mijn beslissing om mij beschikbaar te stellen was gebaseerd op mijn verlangen om verbetering te brengen als een nationalist. Al snel werd alles duidelijk dat er niets kon worden veranderd zolang een groepje mensen het alleen voor het zeggen had.
Ik ben tekortgeschoten in mijn werk als volksvertegenwoordiger om verandering te brengen. Ik ben verraden door de mensen die het dichtst bij mij waren. Ik heb mezelf in gevaar gebracht en riskeer mijn leven om de stappen te nemen door te doen wat goed is ondanks de verwoestende gevolgen. Wat de omstreden Amnestiewet en Valutawet betreft, zou ik willen dat elk assembleelid het voorbeeld zou volgen, niet door mij, maar door zijn eigen bewuste kennis van het verschil tussen goed en kwaad en te doen wat goed is voor ons land.
Als ze het belang van ons land in overweging nemen, zou ik willen dat die leden hun stem zouden gebruiken niet in het belang van hun politieke vooruitgang, maar voor wat volgens hen goed is voor het land. Ik weet echter dat mijn wensen verspild zijn en dat dit nooit zal gebeuren, omdat ons systeem verrot is. Het beloont geen eerlijke politici die met hun geweten stemmen. Het beloont alleen ratten die bereid zijn hun land te verkopen om hun eigen hachje te redden.
Vergis je niet, deze ratten zijn de echte parasieten van onze democratie. Ik geloof dat wat ik moest doen het juiste was zonder enige spijt. Ik heb geleerd om sterker en moediger te zijn. Ik moet zeggen dat ik veel heb overleefd en dit alles achteraf gezien de moeite waard was. Elke dag leven met een rein geweten is mijn bewuste keus. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij Suriname terug zullen winnen na tien jaar wanbeleid. U bent de reddende stem voor Suriname en wij gaan samen voor de overwinning op 25 mei 2020.
Noreen Cheung
Gewezen assembleelid
OKB is maandag de hele dag en nacht bereikbaar
24 May, 2020, 16:18
Morgen, 25 mei, heeft het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) zoals bij elke verkiezing een informatie- en klachtencentrum. In de afgelopen verkiezingen heeft dit centrum bewezen zeer nuttig te zijn, zegt OKB. Eenieder kan telefonisch en via live stream bij dit centrum terecht met klachten als er calamiteiten en onregelmatigheden geconstateerd worden bij het stemmen en het tellen.
Ook de calamiteiten en onregelmatigheden die buiten de stemlocaties plaatsvinden, kunnen ook doorgegeven worden. Dit centrum wordt bemenst door zes medewerkers die de intake doen en tien ondersteuners die de klachten behandelen. De ondersteuners moeten gezien worden als een verlengstuk van voorzitter Jennifer van Dijk-Silos, die dit centrum coördineert. Alle klachten worden heel serieus behandeld en afgehandeld.
Het centrum heeft ook auto’s ter beschikking zodat indien het nodig is ondersteuners naar de plek van de calamiteiten kunnen uitrijden om zodoende eerste hand informatie te krijgen. Het OKB zal bij deze verkiezing ook via de website live te volgen zijn. Via de website kan een YouTube stream worden gevolgd die in realtime de werkzaamheden vanuit het centrum zullen weergeven. Deze stream zal op 25 mei om 9.00 uur van start gaan en zal continue te volgen zijn
tot 24.00 uur. De site (www.okb.sr) is vanaf maandag in de lucht.
Verder is het centrum vanaf 7.00 uur open totdat het laatste stembureau bij het hoofdstembureau binnen is. Het OKB is te bereiken op het nummer 493101.
Bij de Parochie Heilige Drie Koningen (Rajpur kerk) hebben oplettende gemeenteleden ongewenste vlaggen van een ongewenste partij verwijderd bij het Huis van Gebed.
Als de NDP geen respect op kan brengen voor het feit dat een organisatie die niets met de partijpolitiek, zeker niet DIE partij of politiek, te maken wil hebben en toch ongewenst hun materiaal blijft opdringen, hoeveel van het paars dat u ziet op straat is dan geen optisch bedrog, intimidate, omkoping en opdringerigheid?
Laat uw beeld niet beinvloeden door propoganda gemaakt met staatsmiddelen en verduisterd geld van hardwerkende Surinamers.
Vertrouw op uw mede Surinamers om de juiste keuze te maken en dit hoofdstuk van armoede en criminele corruptie af te sluiten.
Verkiezingen Suriname op de tocht, Bouterse houdt toespraak
Het is onzeker of de verkiezingen in Suriname morgen doorgaan. Volgens de krant De Ware Tijd overweegt president Desi Bouterse op de valreep uitstel, omdat mensen illegaal vanuit Frans-Guyana de oostgrens oversteken. Vannacht om 01.00 uur tijd geeft Bouterse een verklaring op de televisie over de verkiezingen.
Buitenlandredactie 24-05-20, 22:47Laatste update: 23:08
Volgens De Ware Tijd loopt de situatie aan de oostgrens van Suriname uit de hand. Bronnen melden aan de krant dat mensen met bootjes illegaal de grens oversteken. Daarbij zou sprake zijn van schermutselingen met politie en militairen.
Het gaat om mensen die in Suriname geregistreerd staan, maar voornamelijk in buurland Frans-Guyana wonen of werken. Vanwege de coronacrisis is de grens tussen beide landen gesloten.
Het zouden vooral aanhangers zijn van de ABOP, de politieke partij van voormalig junglecommando Ronnie Brunswijk. Die partij heeft vooral in de binnenlanden een grote aanhang.
ABOP-parlementslid Diana Pokie, die op dit moment in het binnenland is, bevestigt tegenover deze site dat er inderdaad sprake is van illegale grensoversteek. ,,Maar dat gebeurt al sinds de lockdown’’, zegt Pokie. ,,Het zijn mensen die op en neer willen reizen naar hun familie, maar dat niet kunnen omdat de grens dicht is. Of mensen die morgen willen stemmen en zelf iets regelen om over te steken. De regering misbruikt dit nu om de verkiezingen ter discussie te stellen.’’
‘Ernstig gevaar’
Jerry Slijngard van het Covid-19-managementteam zegt dat de illegale oversteek een ‘ernstig gevaar’ is voor de volksgezondheid en een ‘erg zorgelijk probleem’. Hij spreekt van een toename. ,,Hoewel de grens gesloten is en er politie en militairen in het gebied zijn, wordt het steeds indringender. We kunnen ook niet overal en alles controleren, je sluit één oversteekplek af en ze vinden een andere.’’
Slijngard doet een beroep op de politieke partijen om hun verantwoordelijkheid te tonen en de volksgezondheid niet in gevaar te brengen. Bronnen binnen de Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse zeggen dat de president wordt gevraagd de verkiezingen uit te stellen.
ABOP-parlementslid Marinus Bee zegt in De Ware Tijd dat Bouterse niet bevoegd is de verkiezingen uit te stellen, maar het parlement. ,,Wij zijn niet in staat van oorlog waardoor het parlement niet bijeen zou kunnen komen.‘’
Volgens de laatste opiniepeiling staat de NDP op fors verlies. De regeringspartij van Bouterse zou de absolute meerderheid van 26 zetels in het parlement verliezen en niet meer dan 14 tot 17 zetels halen. Daarmee zou de NDP in de oppositiebanken terechtkomen.
https://www.ad.nl/buitenland/verkiezingen-suriname-op-de-tocht-bouterse-houdt-toespraak~a1af66b2/
Peiling: einde oefening Bouterse, oppositie ruikt bloed
Desi Bouterse tijdens zijn laatste campagnetour in Paramaribo © ANP
De Nationale Democratische Partij (NDP) van de Surinaamse president Bouterse stevent af op een verkiezingsnederlaag. Hoewel veel kiezers nog twijfelen, verliest de regeringspartij volgens de laatste opiniepeiling zeker 10 zetels. De oppositie ruikt bloed.
Tonny van der Mee 24-05-20, 15:33Laatste update: 18:16
De Nationale Democratische Partij (NDP) van de Surinaamse president Bouterse stevent af op een verkiezingsnederlaag. Hoewel veel kiezers nog twijfelen, verliest de regeringspartij volgens de laatste opiniepeiling zeker 10 zetels. De oppositie ruikt bloed.
President Desi Bouterse (74) wandelt als een volksheld door Paramaribo. Hij wordt enthousiast begroet door een menigte die geen enkele coronarichtlijn in acht neemt. Bouterse geeft een boks, zwaait met zijn petje en zingt. Het ene moment Frank Sinatra’s klassieker My way, vervolgenshet carnavaleske We gaan nog niet naar huis, nog lange niet’.
Aan de vooravond van de verkiezingen in Suriname, morgen, blaken Bouterse en zijn Nationale Democratische Partij (NDP) van het zelfvertrouwen. De NDP heeft nu de absolute meerderheid (26 van de 51 zetels) in het parlement. ,,Jullie moeten ervoor zorgen dat we door kunnen gaan’’, zegt Bouterse tegen de menigte.
Maar een derde regeerperiode staat op losse schroeven. Corruptieschandalen, wanbeleid, een economische crisis en 20 jaar cel die Bouterse boven het hoofd hangt vanwege de Decembermoorden (1982), maken de positie van de ‘paarse partij’ wankel.
Oppositiebanken
Volgens de laatste peiling van onderzoeksbureau Idos stevent de NDP maandag af op een forse verkiezingsnederlaag. De partij zou slechts 14 tot 17 zetels halen en veroordeeld worden tot de oppositiebanken. In Paramaribo, het belangrijkste kiesdistrict, zou het aantal zetels bijna halveren van 9 naar maximaal 5.
De NDP noemt de uitkomst ‘onwerkelijk’ en twijfelt aan de objectiviteit en betrouwbaarheid van de peiling. In de krant De Ware Tijd zegt NDP-fractieleider Amzad Abdoel dat een eigen peiling wijst op 23 tot 29 zetels.
,,Wij zijn zeker van onze zaak’’, stelt Abdoel. ,,De komende regering wordt weer een NDP-regering. Het volk weet wat er allemaal voor haar is gedaan. Wij laten ons door niets en niemand ontmoedigen. Wij blijven aan de macht. Wij zijn zeker dat het volk achter ons staat.’’
Het volk weet wat er allemaal voor haar is gedaan. Wij laten ons door niemand ontmoedigen
Amzad Abdoel, Fractieleider NDP
Dat het geen gelopen koers is, blijkt uit diezelfde peiling. Ruim één op de drie kiezers heeft nog geen keus gemaakt en 18 procent wil niet zeggen waar hij of zij op gaat stemmen.
Auto en Iphones
De rijke, machtige en goed georganiseerde NDP ziet nog volop ruimte om de propagandamachine zijn werk te laten doen. In de wijk Commewijne worden jongeren gepaaid met de verloting van iPhones en een splinternieuwe paarse auto.
De vrees voor fraude bij de verkiezingen is groot. Het Onafhankelijk Kiesbureau en het Anti-Fraude Platform (AFP), gevormd door oppositiepartijen, zullen samen met 35 buitenlandse waarnemers toezien op eerlijke verkiezingen.
,,De NDP is de grootste partij, maar als de NDP wint, is het fraude’’, schampert Bouterse tegenover zijn aanhangers. ,,Wij gaan ze wijzen dat wij niet alleen groot zijn in denken maar ook groot zijn in de manier waarop wij ons tegenover anderen gedragen. Wij gaan het voorbeeld zijn. Als het volk heeft gesproken, dient een ieder die uitslag te respecteren.’’
Volgens de peiling komt de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) van Chan Santokhi als winnaar uit de bus. De partij streeft naar 28 zetels. ,,We liggen op koers’’, zegt Santokhi tegen deze site. ,,Wij gaan Suriname leiden. Het land moet verlost worden van het Bouterse-virus.’’
Het land moet verlost worden van het Bouterse-virus
Chan Santokhi, Fractieleider VHP
Volgens Santokhi is de VHP de laatste tijd enorm gegroeid. De laatste dagen probeert hij vooral de zwevende kiezers aan boord te krijgen. ,,We hebben gezegd dat we de grootste gaan worden. Maandag zullen we het bewijs leveren. Wij gaan naar de regering. Men beseft dat wij in staat zijn de NDP te verslaan. We zien NDP’ers het zinkende schip verlaten.’’
Andere grote oppositiepartijen zijn de NPS, Pertjajah Luhur en ABOP van voormalig junglecommando Ronnie Brunswijk. Zij vormen, op een enkele kleine partij na, een groot blok tegen de NDP. De meesten zweren samenwerking met de NDP af.
Niet ideaal
,,Het zure is dat Brunswijk ook niet ideaal is’’, zegt Xaviera Jessurun, activiste van de Next Generation Movement. ,,Hij is the lesser of two evils.’’
Bestuurskundige August Boldewijn waarschuwt dat tegenstanders van Bouterse zich niet rijk moeten rekenen. De reputatie van de president is slecht, maar hij weet zijn achterban te binden met financiële extra’s, baantjes bij de overheid en grond. ,,Mensen zullen misschien verrast of teleurgesteld worden door de verkiezingsuitslag’’, zegt Boldewijn.
,,Surinamers stemmen niet op basis van ideologische voorkeur maar op basis van de kennis en populariteit van een kandidaat. Of ze stemmen omdat hun ouders zo gestemd hebben. Er zijn veel mensen die niet weten hoe ze anders moeten stemmen dan ze traditioneel gewend zijn.’’
Taal van het volk
Boldewijn ziet bij de oppositie weinig charismatische leiders die kunnen tippen aan Bouterse. ,,Bouterse gebruikt andere instrumenten. Hij spreekt de taal van het gewone volk. Hij hoeft niet veel te zeggen, doet een dansje, spreekt meestal Surinaams. Dat kunnen de anderen niet. Daarmee raakt hij de mensen.’’
Dat neemt niet weg dat Suriname volgens Boldewijn in de toekomst beter af is zonder Bouterse aan het roer. Want bij deze verkiezingen staan niet alleen de binnenlandse problemen op het spel, maar ook de internationale positie. Suriname zit in een isolement omdat Bouterse in veel landen niet welkom is vanwege zijn betrokkenheid bij drugshandel, de Decembermoorden en zijn staatsgreep in 1980.
,,Hij heeft toen in strijd met de grondwet gehandeld door een democratisch gekozen regering omver te werpen’’, zegt Boldewijn. ,,Hij had sindsdien überhaupt nooit aan de verkiezingen mogen meedoen. Deze president heeft Suriname internationaal te schande gemaakt.’’
Deze president heeft Suriname internationaal te schande gemaakt
August Boldewijn, Bestuurskundige Anton de Kom Universiteit
https://www.ad.nl/buitenland/peiling-einde-oefening-bouterse-oppositie-ruikt-bloed~a8ec5d54/
Suriname’s President Shrugs Off Murder Sentence in Re-election Bid
If President Desi Bouterse can hang on to immunity, past crimes could become just another chapter in his four-decade battle to stay in power.
By Anatoly Kurmanaev
- Published May 24, 2020Updated May 25, 2020, 4:47 a.m. ET
Suriname’s president looked straight at the judge as she read his sentence for crimes committed during the 1982 political purge that cemented his grip on the small South American nation.
“You have been sentenced to 20 years in prison for committing murder,” she said that day this past January, according to witnesses.
The spectacle, virtually unheard-of for a sitting president, stunned the audience.
For the president, Desi Bouterse, his conviction before a military court in Suriname was just the latest chapter in a four-decade battle to maintain power. Appealing the ruling and avoiding prison through presidential immunity, he is instead running for re-election.
Monday’s vote will be one of the biggest tests of his career. Amid an economic crisis and a pandemic, Surinamese will decide whether Mr. Bouterse, 74, will spend his twilight years ruling the country or serving time.
“He’s a survivor, above all else,” said Hans Ramsoedh, a Netherlands-based Surinamese historian. “He has no beliefs, no ideological vision, apart from desire to remain in power.”
During his career, Mr. Bouterse has been a colonial careerist, a feared military dictator, a magnate and, recently, a populist.
He has staged two military coups, terrorized his opponents and forged the country’s first multiethnic political coalition. He has deceived the middle class but empowered Suriname’s poor.
Mr. Bouterse did not respond to repeated requests to be interviewed for this article. With his support sliding, his party has skipped all public debates and has instructed supporters to avoid the news media before the vote.
The 14 opposition parties contesting the general elections hope that crumbling living standards and corruption scandals will prevent Mr. Bouterse from retaining a majority in Parliament and force him to resign. But even they acknowledge that support for the charismatic president remains high among the poor and that his criminal convictions give him ample reason to hold power at all cost.
“My hope is that people will vote for change, because we deserve much better than this,” said Maisha Neus, 33, a businesswoman and opposition candidate for Parliament. “My outlook is more gloomy.”
Mr. Bouterse has built his recent popularity by adapting the populist and nationalist stances of allies in nearby Venezuela to Suriname’s diverse society, made up of descendants of enslaved Africans, Indian and Indonesian indentured laborers, Chinese merchants and Indigenous people.
He has promoted his humble origins and mixed race to set himself apart from Suriname’s traditional politicians, who tend to represent single ethnic groups. Over the years, his National Democratic Party has grown from a military clique into the country’s first major multiethnic political movement, breaking down the voting patterns that have divided Suriname since independence from the Netherlands.
“He knows the Surinamese society very well, and that’s the key to understanding his success,” said Peter Meel, an expert on Suriname’s history at Leiden University in the Netherlands. “He relates very easily to people from many different backgrounds. You can have a drink with him, get close to him.”
Similar to Hugo Chávez, Venezuela’s late strongman and Mr. Bouterse’s personal friend, Mr. Bouterse has showered supporters with cheap houses and food with little regard for the state’s coffers and captivated them with folksy speeches, singing and dancing. His spending has left the country practically bankrupt, forcing the government to raid banking reserves to import food ahead of the elections.
Mr. Bouterse often attributes the country’s struggles to “white men in shorts,” his moniker for foreign powers like the Netherlands, which governed Suriname for 300 years.
Mr. Bouterse was born into a poor family in Suriname’s sugar belt. A restless, ambitious youth, he dropped out of high school and enlisted in the Dutch Army, serving, among other places, at a NATO base in Germany during the Cold War, according to Nina Jurna, a Brazil-based Dutch author who wrote a book about Mr. Bouterse.
As Suriname was nearing independence in 1975, the Dutch invited Mr. Bouterse and a few dozen other Surinamese officers to return home and build the new national army.
Dissatisfied with the new country’s economic stagnation, Mr. Bouterse took power in a military coup in 1980 with the tacit support of Dutch officers stationed locally, according to Dirk Kruijt, a Suriname expert at the University of Utrecht in the Netherlands.
The exact role played by the Netherlands in Mr. Bouterse’s rise to power remains unclear. Despite calls for disclosure, the Dutch government has kept the official files related to the coup secret.
After taking power, Mr. Bouterse ruled Suriname through terror. Fearing a counter-coup, in 1982 Mr. Bouterse ordered his soldiers to round up, torture and execute 15 dissident officers, union leaders, journalists and businessmen.
The killings, known as the “December Murders,” crushed the core of Suriname’s nascent elite, traumatizing the small, peaceful country and altering its course.
“It was a war against Surinamese people,” said Amanda Sheombar, who was 12 when her cousin, an army sergeant, was killed in the massacre. “We lived in fear. Everyone assumed they could be next targets.”
Mr. Bouterse would later accept “political responsibility” for the killings, but never personal responsibility. He has said, without offering evidence, that the executions prevented larger bloodshed by decapitating a coup plot.
The Dutch reacted to the killings by suspending a generous aid package. It was the beginning of Suriname’s economic decline, punctuated by regular currency crises, defaults, strikes and devaluations.
To compensate for the loss, Mr. Bouterse played the Americans and Soviets for financial support and even hosted a Libyan Embassy, a rarity under Col. Muammar el-Qaddafi, the Libyan dictator. Dutch prosecutors claim he also turned for revenue to Colombian cartels, earning him a drug-trafficking conviction in absentia in the Netherlands.
When asked once during the Cold War if he was left wing or right wing, Mr. Bouterse replied he was merely a military man, taught to march with “left foot, right foot.”
When Suriname transitioned to democracy in 1987, Mr. Bouterse ditched his military uniform for three-piece pinstriped suits and pocket kerchiefs — but he kept control of the army.
As he accumulated wealth, entering lucrative ventures in mining and real estate, he remained the real power behind the scenes, once even forcing Suriname’s entire government to resign with a telephone call.
He also began reinventing himself as a democrat and an alternative to Suriname’s colonial-era governing parties. Feared at first, his party steadily built support over the 1990s.
By the time he won an electoral victory in 2010, Mr. Bouterse, a Scotch-sipping power broker, had transformed into a cheerful man of the people, donning polo shirts and sipping beer with supporters in the poor quarters of Paramaribo, the capital. He was re-elected in 2015.
Under Mr. Bouterse’s elected governments, his past excesses were gradually forgotten. The massacre was never taught in Suriname’s schools, and a new generation born after the dictatorship had no interest in hearing about long-ago crimes, said Henri Behr, a Surinamese business consultant whose brother was killed in the December Murders.
But now justice may finally catch up with Mr. Bouterse, Mr. Behr said.
Mr. Bouterse’s court appearance in January, the first since the case began in 2007, was a cathartic moment for victims’ families.
“I was expecting to see a strongman,” said Mr. Behr, who was in the courtroom. “What I saw was great fear.”
Harmen Boerboom contributed reporting from Paramaribo, Suriname.
Illegale grensoversteek oosten gevaar voor volksgezondheid op verkiezingsdag
24/05/2020 15:51 – Van onze redactie
PARAMARIBO – Getriggerd door een uit de hand gelopen situatie aan de oostgrens met Frans-Guyana, waarbij er mensen illegaal oversteken, verneemt de Ware Tijd uit NDP-kringen dat een beroep zal worden gedaan op president Desi Bouterse om op de valreep de verkiezingen uit te stellen. Tegenover de Ware Tijd heeft NII-directeur Cliff Limburg daarnet bevestigd dat het staatshoofd om acht uur ’s avonds komt met een statement over de verkiezingen.
De Ware Tijd verneemt dat aan de oostgrens met Frans-Guyana er een uit de hand gelopen situatie is met bootjes die illegaal mensen oversteken om naar Suriname te komen. Er wordt weerstand geboden tegen militairen en politie die de illegalen proberen tegen te houden. Van bronnen verneemt de Ware Tijd dat het gaat om mensen die in Suriname staan geregistreerd, maar in Frans-Guyana wonen of in beide landen. Het zou gaan om aanhangers van de Abop, die maandag hun stem willen uitbrengen op de partij.
Jerry Slijngard van het Covid-19-managementteam zegt dat de illegale oversteek in het algemeen een “ernstig gevaar” is voor de volksgezondheid en een “erg zorgelijk probleem”. Ten aanzien van de verkiezingen doet hij een beroep op de politieke partijen om hun verantwoordelijkheid te tonen en de volksgezondheid niet in gevaar te brengen. Hij kon niet zeggen als de verkiezingen zouden worden uitgesteld.
Uit NDP-kringen wordt vernomen dat de situatie zorgelijk is en dat op president Desi Bouterse het beroep zal worden gedaan om op de valreep de verkiezingen uit te stellen. Een bron dichtbij de president zei desgevraagd dat dat hoogstwaarschijnlijk ook het geval zal zijn en dat Bouterse later op de dag met een statement komt. De Ware Tijd heeft intussen de bevestiging van Limburg.
Slijngard zegt tegen de Ware Tijd niets te weten over een massale overtocht, maar dat er de laatste tijd wel een toename is van personen die illegaal de grens oversteken. “Hoewel de grens gesloten is en er politie en militairen in het gebied zijn, wordt het steeds indringender. Je houdt het niet voor mogelijk wat mensen allemaal doen om de oversteek te doen; ze maken gebruik van verschillende plekken. We kunnen ook niet overal en alles controleren, je sluit één oversteekplek af en ze vinden een andere. Als ze het niet overdag kunnen, dan gebeurt het in de avonduren”, aldus Slijngard.
Abop-parlementariërs Diana Pokie en Marinus Bee zeggen dat er al sinds het sluiten van de grens mensen illegaal oversteken. “Maar het is niet georganiseerd door de Abop. Ze komen niet alleen om te stemmen, maar hebben ook andere belangen. Ik krijg wel telefoontjes van mensen die vragen wat wij kunnen doen zodat ze kunnen stemmen, maar wij kunnen hen niet helpen”, zegt Pokie. Volgens Bee is de president niet bevoegd de verkiezingen uit te stellen, maar het parlement. “Wij zijn niet in staat van oorlog waar het parlement niet bijeen zou kunnen komen”, vindt hij.
Vanaf vandaag politiek anders: ‘Vijf Negen Zeven.’
Ruben del Prado: “We gaan de Surinaamse droom middels een nieuwe koers waarmaken! Samen, anders…”
Dat is wat arts, dokter Ruben del Prado vandaag, de dag voor onze verkiezingen, aankondigt. Het wordt een politieke partij die, ongeacht politieke kleur, kundigen in de Surinaamse samenleving, ook dus ook uit de politiek, wil betrekken. Niet met als doel de verkiezingen perse, maar wel om een geheel nieuwe kijk, een nieuwe aanpak van ‘politiek’ op gang te brengen. Vijf Negen Zeven” is een nieuw nog officieel op te richten netwerk van netwerken met een politieke signatuur.
Een politieke partij zonder verkiezingswens
“Vanwege onze wetgeving kun je alleen officieel aan de politiek meedoen als je een politieke partij bent, dus moeten wij dat officieel wel worden,” zegt Del Prado. “Dus statuten, goedgekeurde notulen en wat dies meer zij. Het wordt volgens de wetgeving dus sowieso een politieke partij, en toch .. anders. Want ondanks dat we een politieke vereniging zijn, is ons hoofddoel vooral niet het meedoen aan verkiezingen. Zoals begrepen kan worden uit het pas uitgegeven BINI rapport: Wij willen niet zijn zoals de anderen, die 5 jaar lang werken aan zich gereedmaken voor het deelnemen aan verkiezingen, en niet zich 5 jaren lang gereedmaken om problemen van nationale aard te identificeren en op te lossen, zoals:
- preventie en bestrijding van corruptie en andere misdaad en bevordering van de veiligheid
- duurzame werkgelegenheid
- vrouwen- en kinderrechten
- groei- en ontwikkelingskansen voor kansarmen
- acceptabele huisvesting voor iedere burger
- genezing van de pijn in de gezondheidszorg
- modern onderwijs “op maat”
- verdere decentralisatie en verzelfstandiging van de districten
- ruimtelijke ordening
- minimalisering van de effecten van klimaatsverandering
- milieubescherming en duurzaam gebruik van de Surinaamse natuur
- bescherming en naleving van de rechten van seniorenburgers, mensen met een beperking en mensen van alle seksuele oriëntaties en genderbeleving en -expressie
- regionale- en internationale betrekkingen, inclusief de relatie met onze diaspora
- aanpassing van de Grondwet, inclusief het kiesstelsel, bevordering van directe democratie en de verwezenlijking van transparant openbaar bestuur
- erkenning van de grondenrechten van onze inheemse en tribale volken.
Een netwerk van netwerken
“Daarom is dit een netwerk van netwerken om, wel op politieke wijze, met participatie van de samenleving, dwars door alle traditionele politieke partijen, en zeker met leidinggevende actoren,deze problemen politiek op te lossen. Geen van deze kan opgelost worden door een stichting of belangenorganisatie of actiegroep of wat dan ook, daar heb je politieke strategieën voor nodig, en daarom is ‘Vijf Negen Zeven’ politiek strategisch! Deze gecompliceerde en diepliggende issues vergen lange-termijn oplossingen met politieke welwillendheid en actie. “Ikzelf heb 20 jaren internationale ervaring bij de VN, en daarvoor ook iets van 20 jaren gewerkt voor de Surinaamse publieke gezondheidszorg, en ik weet: elke duurzame en noodzakelijke oplossing zal een politieke moeten zijn. Dat kan niet anders, zegt Del Prado. Hij geeft aan dat de de duurzame ontwikkelingsdoelen, de SDGs, een leidraad zijn voor ‘Vijf Negen Zeven.’. “Verkiezingen zijn daarom niet in het vizier. We willen politiek voeren om problemen op te lossen, niet om verkiezingen te winnen!”
Veel ontspruit hierbij uit een gevoel, “firi”, gekoppeld aan ervaringen, en die deed Ruben in de afgelopen 18 maanden vooral op met ervaringen van de andere partijen. Hij is daartoe in contact geweest met een aantal politieke organisaties, vooral een 8-tal progressieven. “Mijn teleurstelling groeide steeds meer, dat de meeste partijen hun energie stopten in voorbereidingen voor hun deelname aan de verkiezingen, en nauwelijks in liefdevolle energie om samen te werken.” Del Prado zegt vooral geïnteresseerd te zijn geweest in de verschillen tussen de partijen, zodat die zich bij eventuele samenwerking op verschillende gebieden konden aanvullen. “Die verschillen werden jammer genoeg juist gebruikt als redenen om niet samen te werken.”
“De traditionele cultuur van politiekvoering is funest voor ontwikkeling,”
(Dr Hans Breeveld, politicoloog)
‘Vijf Negen Zeven:zal de traditionele cultuur van politiek dusdanig beïnvloeden dat het hoofdresultaat zal zijn: een beter Suriname voor alle Surinamers. Wie je ook bent,of waar je ook bent. “We doen niet aan uitsluiting vanwege politieke kleur. We hebben al vanaf 1938 verkiezingen, en we moeten tot de slotsom komen dat we iets echt nieuws, iets echt Surinaams nodig hebben, en dat is ‘Vijf Negen Zeven’”
Ruben vindt ook dat wetteloosheid in onze politiek geen plaats heeft, en dat we dat toch altijd toegestaan hebben. Ook het werken langs etnische lijnen is verouderd en werkt niet meer. “Wij mobiliseren op issues, niet op kleur of afkomst of wat dan ook. De focus moet echt puur liggen op de issues die voor ons land dringend moeten worden aangepakt, en dat moeten we samen doen. Je moet politicus zijn voor hervorming van de Grondwet. Je moet de politiek kennen om de echte prioriteiten op een landsbegroting te krijgen. Geen van de voornoemde issues op de lijst kan zonder politiekvoering. Dan wel, politiekvoering door mensen van alle politieke kleuren en vlaggen te beïnvloeden om minder te beloven.. en meer te doen.”
Geleid door de SDGs: De Duurzame Ontwikkelingsdoelen
De belangrijkste strategie van ‘Vijf Negen Zeven’ is om buurtorganisaties, NGO’s, verenigingen, stichtingen, platforms, bewegingen en zo voorts, in contact brengen met de politiek. “Wat is het toch jammer dat ‘politiek’ een vies woord is geworden. Daarom werken wij niet eraan om in DNA of regering of op een of andere politieke lijst te komen. We zijn niet gelieerd aan een bestaande politieke partij, en zullen met alle Surinamers, en allen die Suriname een warm hart toedragen, in dialoog treden en werken aan het bereiken van de SDGs. Zoals we samen, met z’n allen, de Covid-19 situatie, met gezamenlijke inspanning tot zulke goede resultaten hebben kunnen leiden in Suriname, kunnen en moeten en zullen we dat ook met z’n allen doen om Suriname weer gezond maken!” zegt Del Prado. “Dit is nieuw, hebben we nooit eerder gekend, heeft een totaal innovatieve aanpak; een aanpak die, wanneer op de juiste manier uitgevoerd, eigenlijk nooit kan falen. Wat deze verkiezingen ook brengen, dit is waar wij de komende 5 jaren aan zullen werken. Wie hart voor en geloof heeft in Suriname, is automatisch al deelgenoot van ‘Vijf Negen Zeven’ We gaan de Surinaamse droom middels een nieuwe koers waarmaken! Samen, anders …”
Desi Bouterse heeft maandag weinig te vrezen bij de verkiezingen
Suriname verkeert in diepe crisis en het beleid van de regering maakt de problemen nog groter. Toch wijst alles erop dat Desi Bouterse zich na maandag kan opmaken voor een derde termijn als president.Patrick Meershoek24 mei 2020, 19:00
Gierende inflatie, torenhoge staatsschuld, honderd miljoen dollar die spoorloos is verdwenen uit de kluis van de centrale bank en op de koop toe ook nog een veroordeling tot twintig jaar celstraf wegens de moord op vijftien landgenoten. Het zijn normaal geen resultaten waarmee een president met een gerust hart de verkiezingen kan ingaan. Toch wijst alles erop dat Desi Bouterse zich na de stembusgang van maandag kan opmaken voor een derde termijn als staatshoofd van Suriname.
De Nationale Democratische Partij van Bouterse heeft momenteel met 26 van de 51 zetels een absolute meerderheid in de Nationale Assemblée, het Surinaamse parlement. De verwachting is dat daar wel een paar zetels van af zullen gaan, maar ook dat de NDP als veruit de grootste partij zijn dominante rol in het landsbestuur kan blijven vervullen.
Tijdens de campagne krijgt Bouterse hulp uit onverwachte hoek. Als gevolg van de maatregelen tegen corona zijn bijeenkomsten van meer dan vijftig mensen verboden. Dat betekent dat de partijen dit jaar geen zogenoemde massameetings kunnen houden, feestelijke bijeenkomsten waarop in Suriname de achterban met toespraken, muziek en heerlijk eten warm wordt gemaakt voor de stembusgang. De campagne speelt zich nu voornamelijk op sociale media af.
Dat werkt in het voordeel van de NDP, die kan bogen op een goede, professionele organisatie met verstand van traditionele en moderne hulpmiddelen. De paarse vlag duikt in verkiezingstijd overal op, en op sociale media verschijnen gelikte filmpjes waarin de zegeningen van de zittende regering worden bezongen. De president, wiens levensgroot portret op billboards te zien is, wordt neergezet als de enige man die Suriname vooruit kan helpen.
Het Dubai van Zuid-Amerika
Het is goed gebruik in Suriname om de investeringen in het land in de aanloop naar de verkiezingen fors op te schroeven. In het hele land delen partijen cadeautjes uit, waarbij de regering het voordeel heeft van de staatskas. Vorige week ging de Desiré Delano Bouterse Highway van Zanderij naar Afobaka open. Het mooiste cadeau pakte de president eerder uit, toen hij de vondst bekendmaakte van nieuwe olievelden die van Suriname het Dubai van Zuid-Amerika moeten maken.
Dat is een vergezicht dat de aandacht afleidt van de malaise waarin het land nu al jaren verkeert. De problemen op de wereldmarkt voor olie en goud kunnen Bouterse niet worden aangewreven, wel dat de regering onder zijn leiding onbekommerd geld blijft uitgeven. De staatsschuld bedraagt inmiddels 2,4 miljard Amerikaanse dollar. De bevolking wordt geconfronteerd met stijgende prijzen van levensmiddelen en een loon of pensioen dat steeds minder waard wordt.
De crisis is ook moreel. De veroordeling van de president tot twintig jaar cel – wegens zijn aandeel in de moord op vijftien tegenstanders van zijn toenmalige militaire regime in 1982 – is een schandvlek. In eigen land komt hij er nog mee weg, maar in het buitenland heeft Bouterse maar weinig vrienden. China, tuk op de bodemschatten van Suriname, houdt de banden warm door bijvoorbeeld recent nog de bouw van een nieuw ziekenhuis in het district Wanica te financieren.
Geplunder op alle niveaus
Als klein en kwetsbaar land is Suriname gevoelig voor corruptie. Dat is niet nieuw, maar het spreekt boekdelen dat het land in de afgelopen vijf jaar op de corruptie-index van Transparancy International tuimelde van de 36ste naar de 73ste plaats. Het Surinaamse parlement leverde deze week nog een actieve bijdrage aan een nog lagere notering door de van corruptie verdachte minister van financiën Gillmore Hoefdraad te beschermen tegen strafrechtelijke vervolging.
Dat het plunderen op alle niveaus gebeurt, bleek in februari van dit jaar toen duidelijk werd dat bij de Centrale Bank van Suriname 100 miljoen Amerikaanse dollar was weggenomen uit de kasreserve.
De gehele oppositie hamert in de campagne op het tegengaan van corruptie, met name de Vooruitstrevende Hervormings Partij van oud-minister van Justitie Chan Santokhi. Of die belofte maandag wordt verzilverd is de vraag. Anders dan de NDP die aanhang heeft in alle etnische groepen in het land, blijven de belangrijkste concurrenten vooral stemmen sprokkelen bij de eigen etnische achterbannen. Ook dat maakt de kans op grote verrassingen klein.
Interessant worden de verrichtingen van enkele nieuwkomers. De Partij voor Recht en Ontwikkeling komt voort uit de straatprotesten van het actiecomité Wij zijn moe, gericht tegen de corruptie en de armoede in het land. Uit dezelfde beweging is nog een partij ontstaan, STREI!, die zich onder aanvoering van Maisha Neus met name op Surinaamse jongeren richt. Het behalen van een zetel zou voor deze partijen een prestatie zijn.
Maar ook als de NDP een paar zetels inlevert, zullen er voldoende partijen te vinden zijn die een voortzetting van de paarse regering mogelijk willen maken, in ruil voor een paar al dan niet interessante ministersposten.
45.000 PERSONEN GAAN VOOR HET EERST NAAR DE STEMBUS
May 24, 2020
Tijdens de Algemene Vrije en Geheime Verkiezingen van maandag 25 mei 2020 is het de bedoeling dat 45.641 personen voor het eerst hun stem uitbrengen. Dit is 3.895 meer dan de verkiezingen van 2015.
Het aantal first voters is dus behoorlijk toegenomen. “In 2010 hadden wij 39.872 first voters. In 2015 hadden wij 41.746 first voters. En dit jaar hebben we 45.641 first voters”, zegt Anton Paal, beleidsadviseur bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB).
Volgens Paal zijn er 383.333 kiezers op de geldende kiezerslijst van 2020. Een groei van 30.274 personen over de afgelopen vijf jaren. “Ik kan u meegeven dat in 2010 het aantal kiezers was 323.947. En het is toegenomen in 2015, is het geworden: 353.059.”
De kiezerslijsten die gebruikt zijn bij de ter inzageleggingen had 383.534 stemgerechtigden. Er zijn 383.195 oproepingskaarten uitgeprint. In aanloop naar de verkiezingen komen er ook mensen te overlijden. Die worden automatisch uit het kiezersbestand gehaald. “Daarvoor wordt er een lijst gestuurd naar het stembureau, om aan te geven dat deze persoon is overleden. Het komt wel voor, want die persoon gaat voorkomen op de kiezerslijst. Er is geen stemkaart van die persoon uitgeprint”, aldus Paal.
Op de Surinaamse gemeenschap wordt een beroep gedaan om massaal naar de stembus te gaan en haar burgerplicht te vervullen. “Uiteraard zitten we met de uitdaging van COVID-19. Er zijn protocollen uitgewerkt om niet alleen u, maar ook stembureauleden te beschermen voor een eventuele besmetting.
Kiesgerechtigden hoeven dus niet te vrezen om naar het stembureau te gaan’, zegt minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (BiZa).
In 2015 was het opkomstpercentage tijdens de verkiezingen meer dan 70%. Uiteraard is het een uitdaging om tijdens deze verkiezing dit getal te overschrijden. De verkiezingen is begroot voor SRD 160 miljoen.
Kiezers zijn in de gelegenheid gesteld om op 25 mei van 7 uur ’s morgens tot 7 uur ’s avond hun stem uit te brengen.https://unitednews.sr/45-000-personen-gaan-voor-het-eerst-naar-de-stembus/
Burgers adviseren: Stem SLIM
Voor het eerst in de verkiezingsgeschiedenis zijn er burgers die in georganiseerd verband stemadvies uitbrengen. Dit is niet in goede aarde gevallen bij diverse politieke partijen. Volgens Xaviera Jessurun, die samen met andere bezorgde burgers dit heeft geïnitieerd, is dit noodzakelijk vanwege het ernstig verdeeld politiek veld. Er doen 17 politieke partijen mee aan de verkiezingen.
“We hebben te maken met een regeringspartij die niet schroomt om staatsmiddelen en staatsmacht in deze verkiezingsstrijd te gooien, zelfs een wet is aangepast in hun voordeel. Hiermee is er geen sprake van een eerlijke strijd”. Vorig jaar werd de Kiesregeling verandert waarbij pre-electorale combinaties werden verboden. Dit heeft volgens de bezorgde burgers grote consequenties in de verdeling van zetels. Zetels worden toegewezen aan de hand van het aantal stemmen per kiesdistrict. De grootste partij heeft hierin een bepalende rol. Versnippering van stemmen over een heleboel partijen kan ervoor zorgen dat partijen net op een paar tientallen stemmen een zetel missen, en dat de grootste partij haar zetels behoudt.
Jessurun stelt dat wij allemaal gebukt gaan onder het beleid van de regering. Een andere regering krijgen we alleen als deze regering landelijk 17 zetels of minder haalt. Dan wordt het noodzakelijk dat alle andere 34 zetels samenwerken en een regering gaan vormen en niet met de NDP gaan werken.
“Suriname is bankroet, de problemen zijn gigantisch, de rechterlijke macht wordt ondermijnt. Het is nu ‘erop of eronder’. Jessurun, samen met bezorgde burgers verenigd in de actiegroep Bondru, geven op deze wijze stemadvies aan de kiezers. Zij adviseren dat de kiezers in hun kiesdistrict massaal stemmen op de grootste tegenhanger van de NDP. Dat is in elk kiesdistrict een andere politieke partij. Bijvoorbeeld in Wanica is dat VHP, in Marowijne Abop. In Paramaribo wordt geadviseerd op 2 partijen, de NPS en VHP, vanwege het aantal beschikbare zetels. “Zo alleen gaan we veel zetels van de NDP afpakken. Ze moeten met 17 en eigenlijk veel minder zetels uit de bus komen”. Jessurun stelt dat als we dit niet doen, de weg naar de Verenigde Volksvergadering niet is uitgesloten. Dit kan hele nare uitwerkingen hebben. We zijn een land in crisis, en dit kunnen we ons volgens haar niet permitteren.
“De totale Surinaamse samenleving heeft er belang bij dat het beleid van de afgelopen jaren niet gecontinueerd wordt. Als we in een land willen wonen waar we zelf in vrijheid onze spulletjes kunnen kopen in de winkel, als we in een land willen wonen met rechtszekerheid, als we in een land willen wonen waar medicatie voorhanden is en we goede scholing kunnen genieten, dan is het belangrijk dat we maandag gaan stemmen. Massaal en vooral slim!“.
ABOP en PL trekken ook na 25 mei samen op
24 May, 2020, 00:41
De ABOP en Pertjajah Luhur zullen na de verkiezingen ook samen optrekken. De partijtoppers Paul Somohardjo en Ronnie Brunswijk hebben de samenwerking aangekondigd. (Foto: ABOP) |
De ABOP en Pertjajah Luhur (PL) trekken nu samen op, maar ook na de verkiezing van maandag zal dat het geval zijn. Dit zei Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, tijdens de zesde en laatste ‘online massameeting’ zaterdagavond. Als er met de NPS of VHP wordt samengewerkt, zullen beide partijen gezamenlijk optrekken. Brunswijk demonstreerde dit voornemen door Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, een hand en een brasa te geven. Na de verkiezing wordt de samenwerkingsovereenkomst getekend. De ABOP en PL zijn een lijstverbinding aangegaan in diverse districten.
Diverse sprekers riepen de kiezers op om af te rekenen met de NDP-coalitie. Somohardjo zei dat hij niet gelooft dat de NDP maandag een verlenging krijgt. De NDP wil aan de macht blijven om te voorkomen dat diverse mensen naar de gevangenis gaan. De PL-voorzitter stelde dat als de kleine man die iets steelt opgesloten wordt, dit ook moet gebeuren met mensen die een jas en een das aantrekken.
Brunswijk toonde beelden waaruit bleek dat hij naar Apoera is geweest. Hij heeft vergaderd met zijn aanhangers in West-Suriname. De politicus zei dat hij fraude niet zal accepteren. Hij had geen goed woord voor over dat ABOP elf kandidaten voor ressortraad heeft ingediend, maar op het stembiljet slechts negen voorkomen. Volgens hem heeft de NDP negen mensen ingediend, maar op het stembiljet prijken elf. Hij zal dit niet accepteren. Brunswijk heeft protest hiertegen aangetekend.
Marinus Bee, secretaris van ABOP, merkte op dat hij tegen het pakkettenbeleid is. Hier in de plaats moet er duurzame ontwikkeling komen. Samen met deskundigen heeft hij een programma ontwikkeld onder de naam ‘Jij bent ook mens’. Hij vindt dat het volk geen genoegen kan nemen met kruimels. Door de pakketten op te eten wordt er geen vooruitgang gebracht. Mensen moeten in staat zijn zich te ontwikkelen. Het land heeft eerlijke leiders nodig. De ABOP verwacht een goed resultaat uit de verkiezingen en maakt zich op voor regeerverantwoordelijkheid. https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58755
Bouterse: Wij gaan nog niet naar huis, nog lang niet
24 May, 2020, 00:00
NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, zaterdag bij de Centrale Markt. Hij is enthousiast verwelkomd. (Foto’s: Ranu Abhelakh) |
NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft zaterdag een toer gemaakt door de ressorten van Paramaribo. Een grote massa was op de been. In verschillende ressorten is Bouterse enthousiast verwelkomd. Hij heeft de mensen eerst vanuit de Grote Combéweg toegesproken en is daarna naar de Centrale Markt getogen. “Wij gaan nog niet naar huis, nog lang niet”, zong de partijvoorzitter op Beekhuizen. Hij merkte op dat NDP vol vertrouwen de verkiezing ingaat en zich opmaakt voor een derde regeertermijn.
Uit gesprekken die Bouterse voerde in diverse wijken, kwam naar voren dat de nood nog groot is. Er werd op de valreep nog gezocht naar een perceel. Een seniore burger op de markt klaagde dat zij de verhoogde AOV nog niet heeft ontvangen. De president merkte op dat het werk nog niet af is. Hij vroeg om mandaat om het land verder tot ontwikkeling te brengen. Hij gaf aan dat diverse projecten zijn uitgevoerd die vooral de kleine man ten goede is gekomen. Hij voerde aan dat hij de koers wilde aanpakken en de valutawet is aangenomen in De Nationale Assemblee. Maar de banken zijn gaan staken, toen de koers omlaag ging. Toen het omhoog ging is er niet gestaakt, merkte Bouterse op.
Bouterse merkte op dat of je nou een kind bent, of iemand van 85 jaar. Als een journalist je vraagt welke is de grootste partij, dan is het antwoord ‘de NDP’. “Maar als NDP wint, dan is het fraude. Je bent de grootste partij, maar if wi wini na fraude”, merkte de NDP-topman op in Flora. “Dan nemen ze een loopje met ons verstand”. De NDP zal zich gedragen als een grote partij en andere partijen niet molesteren. Hij gaf de instructie om de mensen van de andere partijen tegemoet te komen en geen ruzie te maken. “Wij gaan ze wijzen dat wij niet alleen groot zijn in denken maar ook groot zijn in de manier waarop wij ons tegenover anderen gedragen. Wij gaan het voorbeeld zijn. Unu na a lobi partij”.
De NDP-voorzitter voerde aan dat Suriname een gezegend land is. Nu is er ook grote hoeveelheden olie en gas gevonden. De mensen zijn daarom razend volgens hem. De buitenlandse krachten die met de oppositie werken, kijken naar de verkiezing. “En plotseling ga je horen, NDP heeft gewonnen, maar wij erkennen die man niet als president”, zei Bouterse. “A nai woko”, riep het publiek. “In a kondre disi a nai wroko. Wi e respecteer alla uitslag, san a volk beslis,” stelde de politicus. Wanneer de NDP de verkiezing wint, moet dat ook gerespecteerd worden. Bouterse riep zijn gehoor op om alert te zijn totdat alle stemmen geteld zijn.
Maandag wordt inhoud gegeven aan de democratie. Door de Covid-situatie kon ook worden besloten om de verkiezingen te verschuiven, maar het volk heeft gezegd “nee wij willen verkiezingen”. Als het volk heeft gesproken, dient eenieder de uitslag te respecteren, zei Bouterse. Na de verkiezing zal Bouterse zien wie hem allemaal belt. Hij zal niemand blokkeren. Hij riep ook de andere partijen op om zich niet denigrerend uit te laten over anderen. “Wij leven met elkaar, wij leven naast elkaar. Wij respecteren elkaars cultuur”. Maandag is het een thuiswedstrijd voor de NDP, stelde Bouterse.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58757
NDP-secretaris: Partij laat zich niet afleiden door IDOS
24 May, 2020, 07:54
NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, spreekt zaterdag zijn aanhangers toe. Hij maakt zich ook niet druk om de opiniepeiling van IDOS. (Foto: Ranu Abhelakh) |
NDP-secretaris Caroline Heilbron plaatst vraagtekens achter de IDOS-opiniepeiling waaruit zou moeten blijken dat de paarse partij in de oppositiebanken beland. IDOS voorspelt dat de NDP maximaal 5 zetels in Paramaribo zal krijgen en landelijk tussen 14 en 17 zetels. Heilbron om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat een peiling een wetenschappelijke basis moet hebben. Zij vraagt zich af of dit wel het geval is. “Wie zegt mij dat er een objectief onderzoek heeft plaatsgevonden?” vraagt de NDP-topper zich af.
De NDP laat zich niet van haar stuk brengen door deze opiniepeiling. “Waar is het onderzoek gedaan? In een wijk waar de NDP niet sterk is? Is er werkelijk een peiling gedaan, of gaat het om een onderonsje waarbij iets geformuleerd is. De uitkomst is onwerkelijk. De timing is ook opmerkelijk om een paar dagen vóór de verkiezing een peiling te houden. Is het de bedoeling om de kiezers te beinvloeden?” stelt Heilbron.
“De NDP is de grootste partij en maandag zal het volk zelf spreken,” merkt het hoofdbestuurslid van de paarse partij op. Volgens haar is de peiling een bewuste zet om te proberen de kiezers te beïnvloeden. “Wij zijn standvastig en wij zijn een respectabele partij. Wij focussen ons op maandag en maken ons niet druk om IDOS. Wij weten wat de politieke kleur van deze mensen is”, merkt Heilbron op. De NDP heeft geen moeite met peilingen, maar dan moeten deze wel onafhankelijk en objectief zijn. Deze moeten niet gedaan worden door mensen die politieke belangen hebben. Volgens Heilbron zal maandag het volk door een uitspraak wijzen dat de NDP als de grootste uit de bus komt.
Eerder zei de NDP-fractieleider Amzad Abdoel dat de partij constant eigen peilingen houdt in veld. Volgens hem zal de NDP tussen de 23 en 29 zetels behalen maandag. “Wij laten ons door niemand ontmoedigen,” stelde hij.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58752
35 buitenlandse waarnemers slaan verkiezingsproces gade
24 May, 2020, 03:29
De buitenlandse waarnemers tijdens een sessie met het Onafhankelijk Kiesbureau zaterdagavond in de Ballroom van Hotel Torarica. |
Bij deze verkiezingen zijn 35 internationale waarnemers aanwezig die het verkiezingsproces zullen volgen. Het gaat om 10 van de Organisatie van Amerikaanse Staten, 7 van de Amerikaanse ambassade, Brazilië 5, Caricom 4, Franse ambassade 4, Venezuela 2, Indonesië 2 en India 1.
De internationale waarnemers zijn geaccrediteerd bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Zij hebben een OKB-badge ontvangen en zijn voorzien van diverse documenten om het verkiezingsproces te kunnen volgen. De OKB-voorzitter, Jennifer van Dijk-Silos heeft zaterdagavond in de Ballroom van Hotel Torarica de buitenlandse waarnemers toegesproken. Zij heeft een presentatie gehouden over het verkiezingsproces.
De waarnemers hebben een overeenkomst getekend met OKB en Buitenlandse Zaken. Zij hebben toegang tot alle verkiezingsinstituten en mogen ook informatieve vragen stellen. De internationale waarnemers mogen zich niet inlaten met het verkiezingsproces. Zij hebben ook ontmoetingen gehad met verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder ook politieke partijen. De OAS- en Caricom-waarnemers vertrekken op 27 mei.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58760
OKB verwacht respect en onpartijdigheid van internationale waarnemers
24/05/2020 01:10 – Merredith Bruce
Een vertegenwoordiging van de OAS-waarnemersmissie (l) heeft zaterdag een beleefdheidsbezoek gebracht aan minister Yldiz Beighle. De OAS, die tien personen heeft afgevaardigd, is voor de zevende keer met een waarnemersmissie aanwezig bij verkiezingen in Suriname. Foto: NII
PARAMARIBO – Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft internationale waarnemers die de verkiezingen zullen observeren tijdens een briefingsessie zaterdag voorgehouden wat van hen wordt verwacht. Zo wordt erop gerekend dat de delegaties de representanten van alle bij de verkiezingen betrokken stakeholders eerlijk en met respect behandelen, ongeacht hun politieke opvatting of filosofie.
De missies onthouden zich van alle handelingen en of gedragingen die de schijn van partijdigheid kunnen opwekken; zij voeren hun taak uit overeenkomstig de nationale wet en zijn op geen enkele wijze betrokken bij inmenging. De bijeenkomst was zaterdagavond in de Ballroom van Royal Torarica.
OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos twijfelt niet aan de deskundigheid van de delegatieleden. Zij is, getuige hun curriculum vitae, “zeer onder de indruk” en hoopt dat ook te mogen zien bij hun taakvervulling. Het gaat om in totaal 35 waarnemers van de Caricom, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de ambassades van Brazilië, India, Frankrijk, Indonesië en Venezuela.
De delegatieleden hebben tijdens de sessie ook algemene informatie gehad over de rol en de taken van het OKB. De waarnemers zullen via een digitaal communicatiesysteem in verbinding staan met dat orgaan. Dat biedt hen de mogelijkheid om eventuele onregelmatigheden meteen te rapporteren.
‘Zware’ misstanden worden rechtstreeks aan de OKB-voorzitter doorgeseind. Van Dijk-Silos: “We zijn bevoegd elke maatregel te treffen die wij nodig achten om de situatie te herstellen.” Werkzaamheden van het kiesbureau bij het verkiezingscentrum zullen via live streaming op YouTube te volgen zijn.
Nationaal Waarnemingsinstituut helpt controleren op 25 mei
24/05/2020 07:52 – Amanda Palis
PARAMARIBO – De Vereniging Surinaams bedrijfsleven (VSB) en Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) hebben op 12 mei het Nationaal Waarnemingsinstituut Suriname (NWIS) opgericht. Het zal helpen met controleren tijdens de verkiezingen maandag en staat los van de verkiezingsautoriteiten en de politiek. Het hoofdoel is het proces van stemmen te controleren en of de zaken op de stembureau’s goed worden uitgevoerd, zegt bestuurslid Anuskha Sonai.
Vrijdag zijn er meer dan zeventig mensen getraind. Ze krijgen een checklist mee waarop zij moeten letten. Aan het einde van de dag wanneer op de stembureaus alle stemmen zijn geteld, moet er een proces-verbaal (pv) worden opgemaakt en voor publiek duidelijk zichtbaar worden geplaatst. Waarnemers en burgers mogen een foto maken van het proces-verbaal en die appen naar het instituut. “De foto’s worden geanalyseerd door onze Snapcap-app die de resultaten voegt bij alle andere informatie.”
De stichting is vooral geïnspireerd door het Photo Quick Count-programma dat door verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten en Afghanistan, is gebruikt om zo te controleren of er goed wordt geteld en nagegaan kan worden of alle data inderdaad klopt. Het systeem heeft bewezen effectief te zijn en helpt garanderen dat het verkiezingsproces eerlijk verloopt. “De software hebben we zelf gebouwd”, zegt Sonai.
Het NWIS heeft overleg gehad met het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) onder leiding van Jennifer van Dijk-Silos. Zij is blij met het initiatief van VSB en ASFA. Het OKB houdt toezicht op de verkiezingen, maar is blij met waarneming door derden. “Waarnemen staat vrij en het is natuurlijk goed als verschillende instituten mee kijken of alles goed gaat”, zegt de voorzitter.
Politieke partijen vrezen dat er fraude gepleegd zal worden en kijken daarom ook mee. Van Dijk-Silos waarschuwt dat mensen heel voorzichtig moeten zijn met zulke uitspraken. “Je wil geen paniek zaaien en men gaat er niet van uit dat er fraude gepleegd zal worden. Wel kijken we met argusogen hoe zaken zullen verlopen, vooral gelet op de laatste ontwikkelingen.”
Ze verwijst naar de duizenden stembiljetten die op basis van verkeerde informatie waren gedrukt en daarom vernietigd moesten worden. “Het is de eerste keer dat ik dit mee maak. Dit soort zaken wekken zeker wantrouwen bij de samenleving.” Er komen landelijk 648 stembureaus die gecontroleerd moeten worden.
Het bedrijfsleven voelt zich verantwoordelijk naar de samenleving toe en ondersteunt de controle, vertelt Sonai. Niet alleen Van Dijk-Silos juicht het initatief toe. “Burgers hebben enthousiast gereageerd en aangeboden te helpen”, aldus Sonai.
BEDRIJFSLEVEN TELEURGESTELD IN DE REGERING
Foto: Links ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk
May 23, 2020
Het kabinet Bouterse-Adhin heeft niet voldaan aan de verwachtingen van de private sector in Suriname. Er zouden juist heel wat besluiten zijn genomen die de private sector behoorlijk in de wielen hebben gereden.
Het ondernemen in Suriname is ontzettend moeilijk nu. Plannen, inspelen op economische processen en herinvesteren is haast onmogelijk geworden. Onzekerheden op het koersenfront en geen toegang tot aantrekkelijke financieringsmogelijkheden zijn steeds onder de aandacht van de regering gebracht door verschillende bedrijvenorganisaties. Er is gefaald om het belang en de bijdrage van deze groep voor de nationale ontwikkeling te onderkennen. Wel werd er steeds van hen verwacht om water bij de wijn te doen en het beleid van de regering te blijven ondersteunen.
Ook de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) heeft een uitgesproken mening over het ondernemersonvriendelijk beleid dat er is gevoerd de afgelopen vijf jaren. Vanuit de ASFA zijn er tal van voorstellen aan de regering gedaan met als doel een bijdrage te leveren aan economische vooruitgang vanuit de private sector.
ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk is teleurgesteld. “We hebben bijvoorbeeld gepleit voor wat ze noemen, die forfaitaire belasting. Het is eigenlijk een belasting die je heft bij kleine ondernemers.
De bedoeling van ons was om de overheid uiteindelijk aan te sturen om die informele sector ook mee te nemen in het traject, omdat je dus oneigenlijke concurrentie wegmaakt en tegelijkertijd daarmee ook geld verdient. Het gaat niet naar ons. Het zijn nog steeds belastingmiddelen en die gaan naar de overheid.”
Vanuit de ASFA en andere bedrijven organisaties zijn er ook wat voorstellen besproken omtrent Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) en andere structuren in de fiscale sfeer die zowel overheid als de private sector ten goede zouden moeten komen. De samenwerking tussen de private sector en overheid was de afgelopen vijf jaren zeer vermoeiend en van besluitvormingen is er niet veel waarvoor de ASFA een compliment zou kunnen geven aan de regering. “Laat me heel nadrukkelijk zeggen dat ik niet tevreden ben, en ik kan het dubbel staven. Dit jaar wordt de ASFA 40 jaar oud. We zijn ontsproten uit een grotere organisatie. De bedoeling was om in principe de stem te zijn van de lokale producenten. Er zijn zeker wat zaken gebeurd in de afgelopen 40 jaar, maar de afgelopen 5 jaar heeft niet veel sula’s gebracht. We hadden veel meer dingen verwacht, en we hebben ook wel voorstellen gedaan aan de beleidmakers. Die zaken zijn uitgebleven jammer genoeg.”
OKB-voorzitter verduidelijkt positie waarnemers
23 May, 2020, 15:59
OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos |
De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, wil de positie van verschillende waarnemers benadrukken om misverstand te voorkomen op de verkiezingsdag. Op basis van een brief van het Anti-Fraude Platform heeft een voorzitter van een hoofdstembureau vragen gesteld aan het OKB. Het Platform wil van de voorzitters van de hoofdstembureaus weten in welke stemlokalen de waarnemers van de politieke partijen binnen mogen. In een presidentiële resolutie wordt aangegeven dat alleen geaccrediteerde waarnemers toegang hebben tot de stemlokalen. Er gelden Covid-19 maatregelen, waarbij 1.5 meter afstand gehouden moet worden.
Naast toezichthouders/waarnemers van het OKB, zijn er internationale waarnemers van de Caricom en de Organisatie van Amerikaanse Staten. De Amerikaanse, Franse, Indonesische, Indiase, Venezolaanse en Braziliaanse ambassades nemen ook waar. Deze twee categorieën van waarnemers zijn geaccrediteerd door het OKB en hebben ook toegang tot de stemlokalen en verkiezingsautoriteiten. Daarnaast zijn er waarnemers van het Anti Fraude Platform en stichting Nationaal Waarnemers Instituut. “Zij mogen waarnemen net als heel Suriname dat mag doen. Zij hebben echter geen speciale bevoegdheden en mogen ook niet in de stemlokalen. Zij zijn niet geaccrediteerd bij OKB”, legt Van Dijk-Silos uit.
Van Dijk-Silos merkt op dat de internationale waarnemers en de ambassades alleen mogen waarnemen. Zij mogen informatie vragen aan de verkiezingsautoriteiten, maar ze zijn niet bevoegd om documenten in te kijken en zich in te laten met het verkiezingsproces. De lokale waarnemers mogen overal rondlopen en waarnemen, maar zij hebben verder geen bevoegdheden. De OKB-voorzitter merkt op dat er geen situaties gecreëerd moeten worden waarbij er wanorde ontstaat. Voorkomen moet worden dat artikel 106 van de Kiesregeling in werking wordt gesteld door het stembureau. Het is eerder voorgekomen dat bij wanorde het stemmingsproces is geschorst. “Elke storing houdt de verkiezing op”, benadrukt de OKB-voorzitter.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58749
AFP wil toelating politieke waarnemers in stemlokaal
23 May, 2020, 17:02
De presidentiële resolutie inzake Covid-19 Maatregelen verkiezing van volks vertegenwoordigende organen’,d.d. 15 mei 2020, werd met spoed gewijzigd na vele protesten en verscheen met aanpassingen op 23 mei 2020 opnieuw via de media. Desondanks is ook deze resolutie wederom in strijd met de vigerende wetgeving. Opmerkelijk is dat de Covid-19 maatregelen op oneigenlijke manier zijn gebruikt om de politieke waarnemers buiten te houden. Ondanks het feit dat de politieke partijen en met name ook via het Anti-Fraude Platform, reeds in een vroeg stadium aanbevelingen hebben gedaan voor de aanpak van de verkiezingen met inachtneming van de Covid maatregelen en hun expertise en samenwerking hebben aangeboden, moeten wij wederom constateren dat de regering eenzijdig het verworven recht van waarneming door politieke partijen heeft gewijzigd zonder verdere inspraak van betrokken partijen. Alle voorstellen die door het AFP in dit verband zijn gedaan, zijn ook achterwege gelaten.
Het Anti-Fraude Platform uit bij deze haar ontevredenheid met deze ondemocratische gang van zaken. Zij is ook ernstig verontrust met het buiten laten van politieke waarnemers, vanwege de eenzijdige bemensing van stembureaus. Zoals reeds eerder in protest aangegeven, zijn bij deze verkiezingen van 25 mei a.s., in tegenstelling tot voorgaande verkiezingen, de stembureaus alleen bemenst met coalitie-gelieerde personen. Alle voorzitters van stembureaus zijn gelieerd aan de coalitie. De oppositie partijen hebben bij deze verkiezing niet de gelegenheid gehad om zitting te nemen als stembureau personeel.
Het Anti-Fraude Platform tekent ernstig protest aan tegen het buiten houden van politieke waarnemers zonder samenspraak over adequate alternatieven die voldoende rekening houden met Covid-19 maatregelen. Het recht van waarneming en getuigenis door politieke partijen moet in alle verkiezingen democratisch en op een rechtvaardige manier beleefd worden. De enigszins belachelijke toezegging dat de politieke waarnemers van buiten mogen waarnemen, is een zoethoudertje als er geen duidelijke voorzieningen daartoe zijn getroffen. Het beeld is duidelijk: regentijd, dus sibi busi, geen bescherming, geen geluidsinstallaties, dus onverstaanbaar, geen directe communicatie mogelijkheid met de leiding van het stembureau, etc., etc.
De gedachtegang van de resolutie is verder niet consistent, aangezien er een arbitraire optie voor aanwezigheid wordt aangegeven bij de telling van stemmen. Hiertegen protesteren wij ten zeerste, omdat het belang van de aanwezigheid van de politieke partijen bij de telling altijd erkend en gehonoreerd is. De regering heeft het onmogelijk gemaakt voor de politieke waarnemers adequate voorzieningen te treffen voor het uitoefenen van hun waarnemings/getuigenis rol door pas
2 dagen voor de verkiezing deze maatregelen bekend te maken via de media.
Anti-Fraude Platform
Paramaribo, 23 mei 2020
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58751
VMS: Neem sociale afstand en hygiëne in acht bij stemmen
23 May, 2020, 18:58
De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) doet een dringend beroep op de gemeenschap om de sociale afstand van 1,5 meter en de hygiëne regels (waaronder desinfecteren handen, geen handen schudden) extra in acht te nemen met het oog op de verkiezingen. De medici waarschuwen dat we nog niet af zijn van het coronavrius. “Stemmen is uw burgerplicht, maakt u daarvan als kiezer van dit land goed gebruik, op een correcte en verantwoorde wijze.”
In een verklaring zegt de vereniging dat zij erop vertrouwt dat de verkiezingen ordelijk verlopen, “een proces waaraan elke kiezer ook kan bijdragen door de regels voor een correcte gang naar het stemhokje nauwkeurig op te volgen. Zij benadrukt dat zij geen politiek gelieerde organisatie is. De VMS vindt daarom elk initiatief van onafhankelijke, neutrale instituten of organisaties om zonder overheidssteun of -participatie het proces van deze algemene, vrije en geheime verkiezingen correct te helpen verlopen vanuit een waarnemerspositie van zinvolle betekenis. “Elke kwalitatieve bijdrage aan een in alle opzichten correct verloop van de verkiezingen verdient de ondersteuning van ons allen.”
Behalve de rol van de medische beroepsgroep is er ook een rol weggelegd voor een initiatief van het bedrijfsleven van het land namelijk de Stichting Nationaal Waarnemers Instituut Suriname (SNWIS). De VMS wenst alle kiezers een goede en vooral veilige gang naar de stembus. “Blijf veilig, blijf gezond.!”
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58746
Boldewijn: ‘Zwevende kiezers, kunnen gewicht in de schaal leggen’
May 22, 2020
Met nog twee dagen voor de verkiezingen, twijfelen nog een heleboel zwevende kiezers, waaronder veel jongeren, of zij naar de stembus zullen gaan op 25 mei as. In deze fase richt de verkiezingsstrijd zich met name op de kiezers, die nog niet weten of en op wie ze gaan stemmen. Voor het behalen van zetels wordt elk kunstje uit de kast gehaald. Bestuurskundige August Boldewijn zegt in gesprek met De West, dat de zwevende kiezers gebruik moeten maken van hun stem, want dit kan wat gewicht in de schaal leggen. Over het stemgedrag kan nog niet veel gezegd worden, omdat een ieder een vrije wil heeft. Volgens Boldewijn kan het alle kanten op, als ongeveer dertig procent van de kiezers nog geen kleur bekent. “Je weet niet welke kant het op zal gaan. Onbekend is dus op wie de zwevende kiezers gaan stemmen”, zegt Boldewijn. “Vroeger werd vaak van huis uit bepaald, op welke partij gestemd zou worden, nu nemen velen pas in het stemhokje een definitieve beslissing.” Boldewijn merkt op, dat nog nooit eerder zoveel kiezers tot zo kort voor de verkiezingen als nu hun keus nog niet hebben gemaakt, en dat maakt veel politici zenuwachtig en de uitslag van de verkiezingen onvoorspelbaar. Boldewijn is van mening, dat vanaf de schoolbanken de politiek aangeleerd moet worden. De kwestie met betrekking tot de zwevende kiezer, heeft volgens Boldewijn te maken met een bepaalde oorzaak in de geschiedenis. Hij geeft een voorbeeld door middel van communisten destijds, die een jeugdorganisatie oprichtte, waarbij zij naar de scholen gingen om de kinderen de communistische ideologie aan te leren. “Hier in Suriname is dat niet het geval. Kinderen van nu leren niet wat de echte inhoud van politiek is. Zij zijn niet geïnteresseerd”, merkt hij op. Boldewijn vindt, dat doordat deze personen te weinig weet of helemaal geen weet hebben van het politieke gebeuren, ze niet willen gaan stemmen. “Maar ook omdat zij teleurgesteld zijn, maar daarom zouden zij juist hun stem moeten uitbrengen, als zij uit een situatie willen komen”, benadrukt hij. Boldewijn zegt, dat de politiek samenvalt met een geordende samenleving. “Indien een burger een goede samenleving wil hebben, is het je plicht als burger, je stem uit te brengen”, aldus Boldewijn. De bestuurskunde stelt, dat deels het probleem ligt bij de propagandisten van de verschillende partijen. “Partijen overtuigen een deel van de kiezers niet meer, er is een grote kloof tussen hun standpunten en die van deze kiezers.” Volgens Boldewijn hebben politieke partijen ook de aanleiding gegeven tot aarzelen en zweven. “Kiezers willen best voor een ideologisch samenhangend verhaal kiezen, als dit zou worden aangeboden. Maar dat is vaak niet het geval. En dus switchen en zweven ze.” Echter is hij van mening, dat je deze mensen niet zomaar kan overtuigen, om naar de stembus te gaan. Maar door middel van een vriendschappelijke, familie en intieme verhouding, kan je zo een kiezer zoveel mogelijk proberen overhalen, om te gaan stemmen. “Omdat min of meer het denken van deze personen synchroon loopt”, aldus Boldewijn. “De twijfelaars kunnen de balans dus altijd doen overslaan, zodat ook de kleine partijen mee kunnen profiteren.”, merkt Boldewijn op. Een dergelijk groot aantal ‘nieuwe’ kiezers is voor elke politieke partij een welkome bijkomstigheid. De groep betreft personen die stemgerechtigd zijn geworden tussen mei 2015 en mei 2020. Boldewijn acht ze bewust genoeg. Tot de laatste groep behoren degenen die niet echt weten op welke partij te stemmen. “De actieve deelname van zowel kiezers als kandidaten geeft een verandering aan. Wellicht kan een opiniepeiling in het gehele land meer licht doen schijnen op het stemgedrag van de jongste kiezers”, stelt de bestuurskundige. Boldewijn is voorts van mening, dat indien men echt verandering wil hebben in de huidige situatie, dat men toch moet gaan stemmen. “Het vraagstuk over de stembiljetten die verkeerd worden ingevuld en de opkomstkwestie, kan ook ervoor zorgen dat het een heel ander wending brengt.” Volgens Boldewijn moet men zich gaan realiseren, dat niet iemand zomaar aan de macht kan komen, die geen weet en kennis heeft over bepaalde zaken, vooral wat betreft Internationale zaken. “Je kunt niet doorgaan met een president die niet weet, hoe hij zaken moet oplossen, of die niet eens zelf naar het buitenland gaat, om met andere hoogwaardigheidsbekleders, zaken af te kunnen handelen. Daarom is het belangrijk dat elke burger gaat stemmen. Een ieder stem telt”, aldus Boldewijn.
Aangepaste resolutie maatregelen verkiezingen
23 May, 2020, 07:06
De aangepaste resolutie over maatregelen bij de verkiezingen van volks vertegenwoordigende organen in verband met Covid-19 pandemie is vrijdag gepubliceerd door Binnenlandse Zaken. De toevoeging dat de voorzitter van het stembureau in het kader van Covid-19 het tellen van de uitgebrachte stemmen kan schorsen, heeft voor veel kritiek gezorgd. Zoals meegedeeld door de directeur van het Kabinet van de President, is deze aangepast.
In de resolutie staat nu: In het kader van de omstandigheden waaronder de verkiezingen van 25 mei 2020 zullen plaatsvinden, kan de voorzitter van het Stembureau, ingevolge artikel 106 en volgende van de Kiesregeling, besluiten het stemopnemingsproces te schorsen. Vervolgens kan de voorzitter van het Stembureau besluiten deze te hervatten, hierbij gebruikmakend van de model processenverbaal no. 6-A en 6-B van de Kiesregeling.
De VHP heeft in een brief aan de president vrijdag geschreven dat ze erkentelijk is voor de aanpassing. Er is nog een zorgpunt waarvoor de aandacht wordt gevraagd. In de artikelen 104 en 122 van de Kiesregeling is aangegeven dat kiezers bevoegd zijn om in het stemlokaal te vertoeven zolang de orde daardoor niet verstoord wordt en de voortgang der stemming niet wordt belemmerd, zowel tijdens de stemming als de stemopneming. Nu moeten de waarnemers van de politieke partijen buiten het stemlokaal plaatsnemen. Er wordt een beroep gedaan op de president om de strijdigheid van bepalingen in de resolutie met de Kiesregeling op te heffen.
In de resolutie wordt aangegeven wat van de kiezer wordt verwacht en hoe het stemproces zal plaatsvinden.
De kiezer
a. Aan de kiezer wordt de keus overgelaten om zich aan te melden bij een stembureau, met of zonder een mond- en neusbedekking.
b. Bij de stembureaus wordt erop toegezien dat de minimale afstand van 1,5 meters tussen de kiezers in acht wordt genomen.
c. Bij het betreden van het stemlokaal worden de handen van elke kiezer bespoten met een alcoholoplossing van tenminste 60 procent.
d. Voor kiezers met griepachtige verschijnselen gelden de algemene gezondheids- en veiligheidsinstructies:
– De huisarts raadplegen wordt sterk aanbevolen.
– Thuisblijven is aangeraden. Indien de kiezer toch wenst te stemmen, dient deze een mond- en neusbedekking te dragen.
– De veilige afstand van minimaal 1,5 meter moet onder alle omstandigheden in acht worden genomen.
– Meer dan normale persoonlijke hygiëne, zoals handen grondig wassen of handen regelmatig ontsmetten met een alcoholoplossing moeten eveneens in acht worden genomen.
Het stemproces
a. Alle kiezers wachten in de rij, steeds met een afstand van minimaal 1,5 meters van elkaar, op hun beurt om hun stem uit te brengen.
b. Er zullen maximaal drie kiezers achtereen worden toegelaten tot het stemlokaal.
c. Een kiezer met een mond- en neusbedekking, dient deze op verzoek van de stembureauvoorzitter af te doen om diens identiteit vast te stellen. Deze bedekking kan hierna weer worden opgezet.
d. De verkiezingsinkt wordt door een lid van het stembureau met een wattenstaafje op de vinger van de kiezer aangebracht. Dit lid heeft handschoenen ter beschikking, voor het geval deze de hand van de kiezer moet vasthouden. Het wattenstaafje wordt na gebruik, direct afgevoerd in de daarvoor bestemde bak.
e. Voor het inkleuren van de stembiljetten, wordt aan elke kiezer een rood potlood uitgereikt. Dit potlood wordt direct na gebruik, door de kiezer in de daarvoor bestemde bak gegooid.
U kunt de resolutie hier downloaden.
S.B_._2020_no_._105_resolutie_covidmaatregelen_verkiezingvo2afschrwijziging_.pdf
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58735
VENETIAAN: “IK HAD JULLIE GEWAARSCHUWD!”
May 23, 2020
Ex-president Ronald Venetiaan (NPS) hoopt dat met de afgelopen 10 jaren als vergelijkingsmateriaal nu eindelijk is gaan doordringen bij de samenleving wat hij bedoelde aan de vooravond van de verkiezingen van 2010 toen hij zei: “Tel u zegeningen!”.
Die zegeningen zijn volgens de ex-president nu afgepakt, en dit is aan de samenleving zelf te wijten die dacht voor een beter alternatief te hebben gestemd in 2010.
Volgens Venetiaan was er onvoldoende besef bij de Surinaamse samenleving over wat er aan ellende, problemen en onzekerheden over hen heen zou komen indien een regering met een NDP-signatuur aan de macht zou komen. Op een vrijdag belegde partijbijeenkomst van de NPS was Venetiaan na lange tijd weer in zijn politiek harnas gehuld om de achterban toe te spreken. “Ik zei toen: tel uw zegeningen. Nu moet ik zeggen: tel uw vloeken.”
De ex-president en erevoorzitter van de NPS concludeert dat Suriname momenteel geleid wordt door dieven, drugscriminelen en andere ongure en bedenkelijke personen waarvan niet allen op de voorgrond treden. “Vandaag de dag moet ik u vragen om de vloeken te tellen waarmee u leeft. Kijk goed naar ze. Tel de hebi’s die deze regering en hun comparanten voor u hebben gezet.”
Volgens Venetiaan is het van belang dat de samenleving niet vergeet in wat voor situatie zij momenteel verkeert, om zodoende alert te blijven wanneer in de toekomst betere tijden aanbreken, en een NDP-signatuur zich weer aandient als alternatief die het beter zou kunnen doen. “Om uw zegeningen te tellen zal je ervoor moeten zorgen dat je een partij kiest die haar krachten heeft bewezen. Wij als NPS zijn op alle posten inzetbaar. Op alle gebieden zijn wij ready.”
Om wederom het punt van ‘zegeningen tellen te bereiken’ zal er ontzettend veel werk verzicht moeten worden. “Verwacht niet dat het reeds beter zal gaan op 26 mei”, ze de ex-president. “We zullen hard moeten werken na 26 mei. We gaan elkaar moeten helpen.”
NDP-fractieleider Abdoel ziet voortzetten regeermacht
23/05/2020 08:08 – Ivan Cairo
Amzad Abdoel voorspelt minimaal 23 zetels voor de NDP. Foto: NDP
PARAMARIBO – De uitkomst van de Idos-enquête is niet besteed aan Amzad Abdoel, NDP-fractieleider tevens DNA-kandidaat in Wanica. “Net zoals Idos haar peiling heeft gemaakt, hebben wij ook onze eigen peiling gedaan. Wij komen op minimum 23 en maximaal 29 zetels”, zegt hij tegen de Ware Tijd.
Abdoel vervolgt: “Ook wij hebben met onze deskundigen onze scenario’s uitgewerkt. Wij zijn zeker van onze zaak. De komende regering wordt weer een NDP-regering. Na 25 mei zal blijken wat de waarheid is en achter wie het volk staat.” Volgens onderzoeksbureau Idos lijdt de NDP van president Desi Bouterse maandag een gevoelige verkiezingsnederlaag.
De partij verliest de meerderheid in het parlement en de nieuwe DNA-voorzitter komt uit de gelederen van de huidige oppositie. In Paramaribo zal de NDP terugvallen van negen naar vijf DNA-zetels. Landelijk zal deze partij tussen de veertien en zeventien parlementszetels behalen. Dat concludeerde Idos uit een opiniepeiling die deze week is gehouden over de verkiezingen van maandag.
Abdoel laat zich niet uit het veld slaan door de cijfers. “Het volk heeft de realisaties om te wegen en te overwegen en daaruit een goed besluit te nemen. Het volk weet wat er allemaal voor haar is gedaan. Wij laten ons door niets en niemand ontmoedigen. Wij zijn en blijven de grootste politieke partij van dit land. Wij hebben regeermacht en blijven aan de macht. Wij zijn zeker dat het volk achter ons staat”, klinkt hij optimistisch.
SNWIS verhoogt waarnemerscapaciteit met 350%
22-05-2020 04:31
Bij de aanstaande verkiezingen wordt verwacht dat er ruim 20 internationale waarnemers aanwezig zullen zijn in Suriname. Stichting Nationaal Waarnemers Instituut Suriname (SNWIS) heeft met haar mobilisatiekracht de waarnemingscapaciteit op 25 mei a.s. met zeker 350% verhoogd waardoor een groter aantal kiesbureau’s onder de waarneming kan vallen. De SNWIS-waarnemers, gemotiveerde Surinaamse burgers die hun burgerplicht vervullen, dienen zich te houden aan internationaal geldende gedragsregels voor waarneming, zijn zorgvuldig, onafhankelijk, onpartijdig en hebben daarnaast relevante trainingen gevolgd en instructies gehad.
De SNWIS-waarnemers zijn te herkennen aan een beige gekleurde poloshirt met het ‘SNWIS logo’ aan de voorzijde en een opschrift ‘Nationale Waarnemer’ aan de achterkant. Indien nodig kunnen zij zich ook legitimeren door middel van een door SNWIS afgegeven legitimatie.
Van der San: ‘OKB-voorzitter praat nonsens!’
23/05/2020 10:01 – Ivan Cairo
OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos wordt beticht van verraad door Eugène van der San. Foto: Jason Leysner
PARAMARIBO – OKB-voorzitter Jennifer Van Dijk-Silos “doet aan muggenzifterij, praat nonsens en is bezig met stemmingmakerij”. Zo kwalificeert Eugène van der San, directeur op het kabinet van de president, uitspraken van de OKB-voorzitter als zou de presidentiële resolutie over coronamaatregelen op de verkiezingsdag in strijd zijn met de wet.
Hij neemt het Van Dijk-Silos als toezichthouder op de verkiezingen hoogst kwalijk dat zij “de oppositie naar de mond praat” en zo bijdraagt aan ongefundeerde verdachtmakingen over de organisatie van de stembusgang. Volgens hem probeert ze met haar zogenaamde kritiek in een goed blaadje te komen bij de oppositiepartijen, omdat ze verwacht dat er mogelijk een politieke machtswisseling zal plaatsvinden na de verkiezingen van maandag.
Kritiek van de oppositiepartijen is begrijpelijk, meent Van der San, maar de OKB-chef zou zich professioneler moeten opstellen. “Hetzelfde wat ze in 2010 met president Venetiaan heeft gedaan, doet ze nu weer. Toen ze de indruk had dat de balans bij de verkiezingen zou omslaan, heeft ze Venetiaan verraden om in de gunst bij Bouterse te komen. Nu toont ze weer hetzelfde gedrag. Ze denkt dat er een wisseling van de wacht zal plaatsvinden”, zegt Van der San boos.
Donderdag is de gewraakte resolutie in bijzijn van Van Dijk-Silos met president Desi Bouterse besproken en daarna aangepast. Onder meer is het begrip Covid-19 uit de resolutie geschrapt en vervangen door een andere omschrijving. “Ik heb de overtuiging dat die resolutie goed was, maar uit respect voor de president heb ik de zaak gecorrigeerd en een nuanceverbetering aangebracht. Niet door die muggenzifterij”, aldus de directeur.
Hij blijft erbij dat de resolutie nimmer in strijd met de wet kan zijn omdat wat erin was opgenomen en op weerstand is gestuit slechts een verwijzing is naar een bepaling die in een wet, de Kiesregeling, is opgenomen. “Die resolutie was te goeder trouw. Het was niet bewust zo gemaakt om te willen frauderen.”
Van der San vindt dat de verkiezingen onder de huidige omstandigheden geen voortgang hadden moeten vinden. President Bouterse is volgens hem na een bespreking enkele weken met de politieke partijen meegegaan met het standpunt van de politieke organisaties dat de verkiezingen niet uitgesteld mochten worden. Toen werd bepaald dat er speciale protocollen zouden komen hoe te handelen in verband met de Covid-19-beschermingsmaatregelen.
Van der San: “Men doet alsof het een normale situatie is en dat de verkiezingen normaal kunnen plaatsvinden, terwijl dat niet zo is.” Hij verwacht een grote drukte bij de stembureaus en voorziet wanordelijke situaties vanwege de coronaregels die nageleefd dienen te worden. “We zullen kijken hoe het maandag eraan toe zal gaan.”
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/05/23/van-der-san-okb-voorzitter-praat-nonsens/
Verkiezingen in Suriname draaien om veel meer dan de celstraf van ‘Bouta’
22 mei 2020 17:19Laatste update: 16 uur geleden
Suriname gaat maandag naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. De regerende Nationale Democratische Partij (NDP) van president Desi ‘Bouta’ Bouterse is de laatste maanden in een lastige positie gekomen door corruptieschandalen, de economische problemen in het land en een veroordeling tot twintig jaar cel voor zijn persoonlijke betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982. Hoe gaat dat aflopen?
“Er hangt voor Bouterse heel veel van deze verkiezingen af”, zegt journalist en columnist Sheila Sitalsing tegen NU.nl.
Sitalsing, werkzaam in Nederland en opgegroeid in Suriname, volgt het nieuws in Suriname op de voet en ziet dat Bouterse het lastig kan krijgen bij de verkiezingen. Hij heeft misschien wel meer tegenstanders dan ooit.
De journalist sluit een uittocht van Surinamers niet uit wanneer Bouterse wint. “De twee regeerperiodes van Bouterse hebben het land vergiftigd met vriendjespolitiek en corruptie. Voor heel veel mensen die daar wonen is nu het idee: als hij nog een keer wint, weet ik niet of ik nog wel wil blijven.”
Maar de verkiezingen zijn vrij onvoorspelbaar. Er zijn 51 zetels te verdelen en er staan liefst zeventien partijen op het stembiljet. Dat er zoveel partijen zijn, kan in het voordeel werken van de huidige NDP, stelt Rosemarijn Hoefte, hoogleraar Surinaamse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. “De NDP is een goed georganiseerde machine en de oppositie is verbrokkeld.”
Beweging om strategisch te stemmen is keerpunt in Suriname
In Suriname geldt een districtenstelsel, waarin ieder district zetels levert voor De Nationale Assemblée, het Surinaamse parlement. Doordat in verschillende districten op verschillende oppositiepartijen wordt gestemd en er dus niet één grote oppositiepartij is, zou de NDP er ook zonder grote meerderheid met de winst vandoor kunnen gaan.
Om die reden is er volgens Sitalsing nu een beweging gaande van mensen die proberen kiezers over te halen om strategisch te stemmen. “Het idee is: niet op de eigen partij stemmen, maar juist op de grootste oppositiepartij in hun district. Dat is heel ingewikkeld, want in Nederland zou dat bijvoorbeeld betekenen dat je een PvdA’er moet overtuigen om op de SP te stemmen.”
Deze beweging is volgens Sitalsing een keerpunt in de Surinaamse politiek. “Het is voor het eerst dat een groep burgers zich zo organiseert om te zorgen dat Bouterse niet nog een keer de verkiezingen wint.”
De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) van Chan Santokhi heeft dit jaar, naast de NDP van Bouterse, de grootste kans om de verkiezingen te winnen, denkt zowel Hoefte als Sitalsing. De partij heeft een grote voorsprong in veel districten en bovendien een grote aanhang in hoofdstad Paramaribo.
Demonstranten tijdens een protest tegen Desi Bouterse en zijn regering eerder dit jaar. (Foto: Reuters)
De staatsschuld is een groot probleem
De klus die de nieuwe regering te wachten staat, is hoe dan ook enorm. De staatsschuld van Suriname bedraagt volgens het Internationaal Monetair Fonds op dit moment 72 procent van het bruto binnenlands product, vooral vanwege schulden die zijn aangegaan met China.
Vrijwel alle kredietbeoordelaars verlaagden het afgelopen jaar de kredietwaardigheid van het Zuid-Amerikaanse land. “De regering is enorme leningen aangegaan en die moeten terugbetaald worden in de volgende regeerperiode.”, stelt Hoefte.
Die leningen kunnen het een nieuwe regering erg lastig maken, verwacht Sitalsing. “Je moet stevig in je schoenen staan om een crisis op te lossen. Het kan best zo zijn dat een nieuwe regering na vijf jaar weer wordt weggestemd. Het wordt een opruimwerk waar een partij zich niet populair mee maakt. Het vraagt veel offers van mensen.”
“Dat ouderen vanwege de lockdown mogelijk minder gaan stemmen, kan in het voordeel van Bouterse werken.”
Rosemarijn Hoefte, hoogleraar Surinaamse geschiedenis
Ondanks de slechte economische staat van het land en corruptieschandalen, moet Bouterse volgens Hoefte niet worden onderschat. “Ik heb hem weleens een kameleon genoemd: we kennen hem al veertig jaar en hij past zich steeds weer aan. Zelfs toen hij geen president was heeft hij de politiek gedomineerd in het land. Er zijn protesten tegen hem, maar tegelijkertijd worden daar ook weer door de NDP antiprotesten tegen georganiseerd.”
‘Bouta’ heeft volgens Sitalsing een achterban die erg loyaal is. “De NDP deelt al heel lang cadeautjes uit aan de armste mensen. Als ze dan een vlag laten wapperen van de NDP krijgen ze bijvoorbeeld een tientje per maand toegestopt. Hij heeft daarmee een enorme loyaliteit opgebouwd en het is heel moeilijk om deze groep ervan te overtuigen dat ze hierdoor juist afhankelijk van hem worden. Ook zijn er veel mensen heel rijk geworden door het systeem dat hij heeft gecreëerd.”
Daarnaast zou ook de coronacrisis voordelig kunnen uitpakken voor Bouterse. Met tot dusver slechts elf besmette personen is het land er relatief goed van afgekomen, maar een lockdown is technisch gezien nog steeds van kracht. Hierdoor gaan ouderen mogelijk minder snel stemmen. Hoefte: “Dat kan in het voordeel van Bouterse werken, omdat vooral jongeren op hem stemmen. Bouterse is namelijk nog steeds ‘de grote man’ van de NDP en heeft een zeker charisma.”
Bouterse hangt twintig jaar cel boven het hoofd bij nederlaag
Naast het voortzetten van zijn regering, heeft Bouterse ook een persoonlijk belang bij het winnen van de verkiezingen. De 74-jarige president werd eind november vorig jaar veroordeeld tot twintig jaar cel voor betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982, maar hoeft door zijn immuniteit niet de gevangenis in. Het verliezen van de verkiezingen kan tot gevolg hebben dat hij alsnog achter de tralies verdwijnt.
Sitalsing denkt dat Bouterse er alles aan zal doen om dit te voorkomen. “Zijn persoonlijke vrijheid staat op het spel. Als hij nu voor twintig jaar in de cel verdwijnt, dan overleeft hij dit niet. Ik zou niet uitsluiten dat er dan nog wat onregelmatigheden opduiken in de verkiezingen of dat de coronacrisis wordt aangegrepen om waarnemers buiten de stemlocaties te houden.”
“En mocht hij toch verliezen, dan gaat hij niet thuis wachten tot de politie hem komt halen, dan zoekt hij wel een schuilplek bij een van zijn vriendjes in de wereld, bijvoorbeeld in Cuba.”
Door: Dominic SchepBeeld: Reuters
Commotie over resolutie Covid-19-verkiezingsprotocollen
22/05/2020 18:09 – Ivan Cairo
PARAMARIBO – Onder politieke partijen is commotie ontstaan over de resolutie van de president, waarin de bijzondere regels zijn vervat die vanwege COVID-19 zullen gelden bij stembureaus maandag tijdens de verkiezingen. Er is vooral kritiek op de bepaling dat stembureauvoorzitters de telling van de stemmen mogen schorsen en op een ander moment hervatten “met het oog op omstandigheden die zich met betrekking tot de coronasituatie zouden kunnen voordoen”.
OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos is ook faliekant tegen deze bepaling. Ze zegt desgevraagd tegen de Ware Tijd dat artikel 106 van de Kiesregeling meer dan duidelijk is. De voorziening hoefde niet in de resolutie van de president te staan, omdat die al in de Kiesregeling is opgenomen. Alleen bij wanorde, die verdere stemopneming onmogelijk maakt, kan een stembureauvoorzitter beslissen om de werkzaamheden te schorsen. “Als er geen wanorde is kan dat niet.”
OKB-waarnemers zullen de instructie krijgen om door te gaan met observeren. Schorst een stembureauvoorzitter de telling van de stemmen, dan moeten zij dit onmiddellijk rapporteren. De OKB-leiding zal dan in contact treden met de betreffende stembureauvoorzitter om die te bewegen door te gaan met het tellen van de stemmen als er geen wanordelijke situatie is, die de stemopneming onmogelijk maakt.
Eventueel zou de politie gevraagd kunnen worden om te assisteren, zodat de telling onmiddellijk hervat wordt. Gebeurt dat niet, dan maakt het OKB hierover “een ernstige aantekening” in zijn eindverslag. “Zo een aantekening geeft een smet en dat is niet prettig voor een land en voor de partij die de verkiezing wint. Maar dat is de straf bij verkiezingen als dergelijke zaken gebeuren”, zegt Van Dijk-Silos.
Ze verwijst naar de situatie in buurland Guyana, waar door allerlei perikelen de uitslag van de verkiezingen op 2 maart, nog niet bekendgemaakt en vastgesteld kan worden. Momenteel is een hertelling gaande. Welke partij daar ook aan de macht komt, op de verkiezingen rust reeds een smet van vermoedelijke fraude of pogingen daartoe.
Om die smet ongedaan te maken had Guyana er beter aan gedaan om nieuwe verkiezingen te houden, vindt de OKB-voorzitter. “We moeten voorkomen dat wat nu in Guyana gebeurt zich hier ook voordoet na 25 mei.” Ze zegt daarom een beroep te hebben gedaan op de president om de resolutie in heroverweging te nemen, “want het is in strijd met de wet”.
Dat de president met de resolutie is gekomen, noemt DOE-fractieleider Carl Breeveld “onbehoorlijk bestuur” en “zeer onverstandig”. Hij vindt dat bepaalde zaken eerst met de betrokken instituten en politieke organisaties besproken hadden moeten worden “juist ook om alle schijn van onzuiverheid vanwege de zittende regering weg te nemen”. Breeveld merkt op dat delen van de resolutie kunnen overkomen als het misbruik maken van de COVID-19-kwestie. De wet Uitzonderingstoestand COVID-19 rept met geen woord over de zaken in de resolutie.
NDP-kandidaat Melvin Bouva heeft er geen moeite mee dat door de verkiezingsautoriteiten in verband met de coronacrisis “speciale maatregelen” worden getroffen om de stemming zo vlot mogelijk te laten verlopen. De maatregelen zijn voornamelijk bedoeld om stembureaupersoneel en kiezers te beschermen en in het algemeen de gezondheidssituatie in het land. “Het is onvermijdelijk en juist dat dat zo gebeurt”, zegt de politicus. Hij vindt dat de politieke partijen de maatregelen zoveel mogelijk moeten naleven.
Over de mogelijke schorsing van het tellen van de stemmen, waarover politieke partijen zich zorgen maken, zegt Bouva, dat dat is opgenomen in de Kiesregeling en nu “in specifieke zin wordt vastgelegd in een resolutie”. Hij noemt het protest onterecht. “Diegenen die nu protest voeren hadden dat moeten doen in de jaren toen de wet werd aangenomen”, stelt de NDP’er. Hij wijst er verder op dat ofschoon de – nu gewraakte – regeling nooit eerder is toegepast, het bestaan ervan Suriname qua verkiezingen nooit in diskrediet heeft gebracht. “Als het niet gebruikt hoeft te worden, wordt het niet gebruikt.”
Er zijn voldoende waarborgen zoals het OKB, politieke waarnemers en internationale waarnemers die erop kunnen toezien dat de regeling niet op een oneigenlijke wijze wordt toegepast. Bouva vindt het daarom ongehoord en onnodig dat de oppositie “zo tekeergaat nog voordat de verkiezingen zijn gehouden”. Vooral omdat de resolutie tijdig is bekendgemaakt, hoeft er volgens de NDP-kandidaat geen enkele bezorgdheid te zijn. Politieke partijen dienen daar rekening mee te houden en moeten “gewoon hun deel bijdragen, zodat er eerlijke en vrije verkiezingen worden gehouden”.
Santokhi: VHP wordt de grootste partij
23 May, 2020, 02:35
VHP-voorzitter Chan Santokhi spreekt zijn aanhang na een roadshow toe in Lelydorp. |
Chan Santokhi, voorzitter van de VHP tevens lijsttrekker in Wanica, heeft vrijdagavond op Lelydorp voorspeld dat zijn partij als grootste uit de bus zal komen maandag. “We hebben gezegd dat wij 28 zetels zouden halen en wij gaan het tot en met maandag 25 mei blijven zeggen”, zei de politicus. Ondervoorzitter Asiskumar Gajadien, nummer 2 op de lijst, verwacht zes van de zeven zetels in Wanica binnen te halen voor de oranjepartij. Ook hij meent dat zijn partij de grootse zal zijn. Het land moet volgens hem bevrijd worden van het ‘Bouterse-virus’.
Na evaluatie van de verkiezingen vijf jaar geleden in V7-verband, had Santokhi aangekondigd dat zijn partij alleen de verkiezingen in zou gaan. Er is toen ook gezegd dat hij een nieuwe VHP zou presenteren, die zal bestaan uit alle Surinamers. Ook de ghetto boys heeft zich aangesloten bij de partij. Santokhi merkt op dat de partij blijft groeien. “We hebben ook gezegd, we gaan naar de regering. “Deze VHP zal Suriname leiden.”
Santokhi zegt dat mensen zich massaal aansluiten bij de VHP omdat ze beseffen dat er maar één politieke partij die in staat is de NDP weg te halen van deze regering. Men geeft vertrouwen in de VHP, meent de politicus. Hij bedankte zijn gehoor voor de steun waardoor de partij is gegroeid.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58743
Abdoel: NDP haalt tussen 23 en 29 zetels
23 May, 2020, 00:54
Amzad Abdoel, fractieleider van de NDP. |
De NDP heeft eigen peilingen, die constant gedaan worden in het veld. “Volgens onze peiling komen we minimaal op 23 en maximaal op 29 zetels,” zegt Amzad Abdoel, fractieleider van de paarse partij, om een reactie gevraagd aan Starnieuws. “Wij laten ons door niets en niemand ontmoedigen,” antwoordt hij op een vraag over de IDOS-opiniepeiling. Volgens IDOS zal de NDP naar de oppositiebanken worden verwezen. De NDP gaat in Paramaribo van 9 naar 5 zetels en landelijk naar 14 en 17 zetels. De vorige verkiezing had de NDP 26 zetels in de wacht gesleept.
Abdoel blijft erbij dat de NDP de grootste partij zal blijven. “Net als Idos hebben wij ook onze eigen peiling gedaan. Onze peiling is gebaseerd op de input die wij van het veld hebben. “Wij hebben goed georganiseerde structuren in het hele land. Wij weten dat het volk achter ons staat. Wij wachten alleen op 25 mei. Dan zal het kaf van het koren gescheiden worden,” zegt de politicus.
“Wij zijn zo goed als verzekerd van een derde termijn”, laat Abdoel optekenen. “Geen enkele andere politieke partij die in de regering wil zitten zal om NDP heen kunnen. Ze gaan naar NDP moeten komen. Ze hebben geen keuze. Er is heel veel gedaan voor het volk. Het volk heeft gezien wat de NDP kan realiseren. Het volk twijfelt niet aan de daadkracht van de partij. Wij zijn verzekerd dat het volk achter de partij staat,” stelt Abdoel.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58742
Venetiaan: Nu geen zegeningen maar ‘fuka’s’ tellen
23 May, 2020, 00:00
NPS-voorzitter Gregory Rusland tijdens de ‘online massameeting’ vrijdagavond via Apintie-televisie. De toespraken werden ook via Facebook uitgezonden. (Beeld: Apintie) |
NPS-erevoorzitter, ex-president Ronald Venetiaan brengt in herinnering dat hij tien jaar geleden heeft gezegd ’tel uw zegeningen’. Toen is hij niet goed begrepen. Nu zegt hij tel de fuka’s, de hebi’s waarmee het land te kampen heeft. Het land is kapot gemaakt. NPS-leider Gregory Rusland merkte op dat veel kapot is gemaakt. Er moet weer vertrouwen komen in de leiding van het land en hoop in de toekomst. “We hebben eerlijke leiders nodig”, stelde hoofdbestuurslid Patricia Etnel. De NPS heeft het publiek toegesproken vrijdagavond tijdens een live-uitzending via Apintie-televisie.
Venetiaan voerde aan dat hij gewezen had op dat de contra van zegeningen fuka’s zijn. “A fuka fu fururumans, inderdaad die e teki regering. A fuka fu drugsman di e kon fu regeer a kondre, openlijk of baka scherm, maar den stuur.” Venetiaan merkte op dat de drugsmensen geen functie willen, maar invloed. Hij vindt het erg dat het onderwijs, vooral in het binnenland, kapot is gemaakt. “Mi ben sori taki yu libi no de ini anu fu tiriman. Mi no ben taki teri yu zegeningen wan, mi ben warschow”, voerde de ex-president aan. Nu moet hij het omdraaien. “Teri den fuka nanga san ye libi tide. Luku den bun. Teri den hebi san a regering poti kon gi yu nanga den comparant fu den.” Hij hoopt dat over vijf jaar weer gezegd kan worden “tel de zegeningen”.
Ex-president tevens ere-voorzitter van de NPS, Ronald Venetiaan.
NPS-voorzitter Rusland zei dat NPS 73 jaar is en bewezen heeft waar ze voor staat. De partij heeft het land vaker door moeilijke fasen geloosd. De NPS is volgens hem hard nodig in deze tijd. Na 25 mei moet zo snel mogelijk De nieuwe Nationale Assemblee aan de slag en er moet zo snel mogelijk een regering gevormd worden. Verwijzend naar de IDOS-peiling zei Rusland dat de oppositie de verkiezingen zal winnen. Hij hoopt dat het volk de NPS voldoende zetels geeft om de leiding te nemen.
De uitgaven van het land zijn door deze regering begroot op SRD 15 miljard en de inkomsten zijn SRD 6 miljard. De regering dicht de gaten met leningen. Een van de eerste zaken die aangepakt moet worden is om met de schuldeisers te praten en de schulden te herschikken. Er moet veel meer verdiend worden om te kunnen investeren in de productiesector. Op dit moment is het land een ‘broko kondre’, waar mensen armoede lijden. Hier moet een einde aan komen. Kinderen moeten weer een toekomst hebben. Er moet weer hoop komen in het land. Een minister die voor de rechter moet verschijnen, wordt beschermd door de coalitie. Dit is een verkeerd signaal, benadrukte Rusland. “De NPS is ready om de grote problemen op te lossen”, deelde Rusland mee.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58741
‘Je moet de staart van de olifant nooit loslaten’
22/05/2020 22:33 – Merredith Bruce
Het contrast aan de Johan Adolf Pengelstraat: Grun Dyari, partijcentrum van de NPS, heeft als buurman een aanhanger van haar grootste rivaal, de NDP. Zoals het billboard is geplaatst, heeft NPS-voorzitter Gregory Rusland ook de paarse vlaggen in zijn gezichtsveld. Daar stoort de buurman zich niet aan; hij beweert dat de NPS nooit naar hem heeft omgekeken. Foto: Irvin Ngariman
Het is aftellen naar maandag, de belangrijkste dag voor politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. Kandidaten halen zoveel mogelijk uit de kast om zich zichtbaar(der) te maken bij de kiezer. Politieke propaganda via de media en publieke bijeenkomsten houden zijn volgens een bekendmaking van het ministerie van Binnenlandse Zaken vanaf 23 mei middernacht tot en met 26 mei twaalf uur ’s middags verboden.
De Ware Tijd trok het veld in, meelopend met enkele – voornamelijk nieuwe – kandidaten en kwam er bij toeval ook anderen tegen. Uiteraard is in dit sfeerverslag ook de mening van de burger meegenomen. Immers, die vervult een doorslaggevende rol op de dag waar Suriname naar uitkijkt.
“Al bent u van de NDP of de VHP, stem gewoon Strei!” Zo klinkt het woensdag voortdurend in de stilte van de namiddag aan de Bedotistraat te Munder. Peter Wolff, adviseur van Strei!, trekt al roepend in zijn megafoon veel bekijks van de buurtbewoners. Hij wordt vergezeld van onder andere Sybrano Harris, kandidaat in Paramaribo. “Blijft u gewoon van de VHP, maar stemt u stiekempjes op Strei!” roept Wolff naar een woning waar de oranje partijvlaggen wapperen.
Op komische wijze tracht hij de huisbewoners nog op de valreep te overhalen een andere politieke keuze te maken. Dat is, voor nu althans, uitgesloten, want Sushma Shewraj is vastberaden in haar keuze. “Ik heb jarenlang voor de VHP gestemd en ik laat ze niet los. Of hij nou wint of niet ik blijf bij hem”, zegt ze over partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi. De vrouw zegt iets in het Hindostaans en vertelt lachend aan de Ware Tijd: “Het is een oud gezegde: ‘je moet de staart van de olifant niet loslaten, anders loopt hij weg’.”
Dinsdagmiddag. Jennifer Wong Swie San, lijsttrekker voor de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) in Wanica en ressortsraadslid Henry van Varsseveld, lopen huis aan huis te Sunnypoint. Van Varsseveld legt aan Melleny Main uit welke belangrijke rol ressort- en districtsraadsleden zullen vervullen, wanneer de president via de Verenigde Volksvergadering (VVV) zal worden gekozen. “Den man no wani koop sma om, maar de PRO is niet omkoopbaar. Bill Gates srefi no o man pay mi.”
Wanneer het tweetal zijn weg vervolgt, laat Main aan de Ware Tijd weten dat zij lid is van de BEP, terwijl ze naar een wat verlepte vlag bij de ingang van het erf wijst. “Ik was eerst van de NDP, maar mijn familie was bij de BEP dus mi go join den.” De PRO-leden blijven nog tot aan de schemering in de wijk waar meer Abop- en BEP-vlaggen wapperen. Het ressort lijkt zeer gewild bij de partijen. Ook SPA-kandidaat Diego Maaijen is te Sunnypoint. De nieuwkomer deelt zijn ervaring. “Haast overal waar ik ben geweest, hoor je ‘alles behalve paars’ of ‘geen van de drie: NDP, HVB en BEP’.”
Het is intussen al avond geworden. Een drukte ter hoogte van de Santopolderweg, ‘verraadt’ al gauw de aanwezigheid van vicepresident Ashwin Adhin, lijsttrekker voor de NDP in Wanica. “Voor hoeveel zetels ik ga? Hoeveel zijn er, maar zeven noh? Laten we alvast gaan voor vier dan kijken we wat het verder wordt”, zegt hij aan het eind van het gesprekje met de Ware Tijd, waar hij nog net de tijd voor heeft kunnen vrijmaken.
Donderdagmiddag. Ook in en rondom de binnenstad zijn de partijvlaggen zichtbaar. Het partijcentrum van de NPS bevindt zich letterlijk tussen twee uitersten. Bij zowel de linker- als rechterburen wapperen de paarse vlaggen. Linkerbuurman Raoul Farzand-Ali: “Ja, er is een partijcentrum naast me, maar ze hebben nooit naar mij omgekeken. Integendeel, er worden lelijke dingen over mij gezegd. Woensdag nog scandeerden ze via de soundtruck dat ik van de NDP ben, terwijl ik niet eens in staat ben mijn gezin te verzorgen. Nee, ze noemden mijn naam niet, maar ik weet dat ze mij bedoelden.” Aan zijn stemkeuze valt niet te twijfelen. “Ik was laatst mee met ze (de NDP, … red.) naar Highway en wat ik daar heb gezien? Misschien halen ze geen 26 zetels maar zeker wel meer dan andere partijen.”
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/05/22/je-moet-de-staart-van-de-olifant-nooit-loslaten/
IDOS-peiling: NDP wordt naar oppositiebanken verwezen
22 May, 2020, 20:25
IDOS vergelijkt de keuze van de kiezers in 2015 met de peiling die onlangs werd gehouden in Paramaribo. De NDP valt volgens de peiling terug van 9 naar 5 zetels. |
IDOS-opiniepeiling voorspelt dat de NDP naar de oppositiebanken zal worden verwezen maandag. Volgens de peiling die op 20 mei is gehouden, zal de NDP in Paramaribo van 9 naar 5 zetels gaan. De verwachting van het IDOS is dat de NDP op basis van de ‘beschikbare data’ tussen de 14 en 17 zetels uit deze verkiezingsstrijd zal komen. Een substantieel deel van de kiezers kan nog steeds tot de zwevende kiezers gerekend worden, blijkt uit de peiling in Paramaribo.
Het verliezen van de parlementaire meerderheid voor de NDP, brengt met zich mee dat op de eerste DNA-vergadering welke in de maand juni zal plaatsvinden, er een nieuwe DNA-voorzitter gekozen zal worden die afkomstig zal zijn uit de gelederen van de huidige oppositie. Met de installatie van een nieuwe DNA voorzitter zal het tijdperk Jennifer Geerlings-Simons afgesloten worden, meent IDOS. Dit bureau verrichtte een laatste peiling op 20 mei in Paramaribo met een steekproefgrootte van 554, met een fouten marge van ±3%.
De Corona-pandemie heeft een genadeloos effect op de samenleving veroorzaakt, zo ook op de planning van verschillende onderzoekbureaus als het IDOS. Een ongenadig effect heeft ze ook gehad op de campagne-voering en campagne-kas van politieke partijen die vaak een volledige omslag moesten maken in de hun bekende methoden van campagnevoering en zelfs nieuwigheden moesten introduceren om zodoende het kiesgedrag van kiezers te beïnvloeden. Het resultaat hiervan is dan ook dat met nog enkele dagen te gaan naar de stembusgang op 25 mei, een substantieel deel van de kiezers nog steeds tot de zwevende kiezers gerekend kunnen worden.
Bij de IDOS-peiling van 20 mei gaf 34.3% de kiezers in Paramaribo te kennen dat zij nog geen duidelijke keus had gemaakt op wie te stemmen. Nog eens 17.9% gaf te kennen dat stemmen een geheim karakter heeft, waardoor ze die informatie niet aan het IDOS wilde verstrekken. De andere helft van de kiezers die zegt te zullen stemmen, kon niet duidelijk doorgeven voor welke partij zij zouden stemmen. Dit zelfde beeld werd ook gemeten in een IDOS peiling die op 7 mei 2020 werd uitgevoerd.
In het afgelopen anderhalf jaar heeft het IDOS zes peilingen verricht waarvan drie landelijk in 2019 (uitgezonderd het kiesdistrict Sipaliwini, ressort Sarakreek uit het kiesdistrict Brokopondo en ressort Galibi uit het kiesdistrict Marowijne). Daarnaast zijn er in 2020 – waarvan de laatste in maart en mei 2020 – verricht in kiesdistricten, Para, Coronie, Commewijne, Nickerie en Paramaribo. IDOS richt zich in dit bericht op de resultaten zoals die in het kiesdistrict Paramaribo zijn gemeten, omdat hier de grootste omslag in kiezersvoorkeuren te verwachten valt en derhalve in belangrijke mate zal bijdragen aan het verlies van de parlementaire meerderheid waarop de NDP steunt.
In de onderstaande tabel is te zien hoe het de NDP vergaan is op zes meetmomenten waarvan twee in de verkiezingsmaand mei 2020. Gerekend over deze zes meetmomenten stemt gemiddeld 15.9% van de kiezers uit Paramaribo op de NDP. Dat er op 25 mei geen spectaculaire toename of afname van dit gemiddelde verwacht kan worden, wordt geconcludeerd uit de geprojecteerde trendlijn.
Een gemiddeld aantal stemmen van 16% levert, bij een kiezers opkomst van 78%, vier (4) DNA zetels op in Paramaribo. (78% is de kiezers opkomst uit 2015 voor wat betreft Paramaribo en hebben wij voor het rekengemak aangehouden.)
Nu kan opgeworpen worden dat een deel van de mensen dat twijfelt of zijn voorkeur voor zich hield ook wel voor de NDP zal stemmen. Wanneer dit percentage kiezers dat zegt voor de NDP te stemmen toepassen op de groep zwevende kiezers en de andere groep die wel een voorkeur heeft maar deze niet niet kenbaar wilde maken, dan zou na een dergelijke aanpassing de NDP 24.4% van de stemmen in het kiesdistrict Paramaribo winnen op 25 mei.
In 2015 behaalde de NDP 49.2% van de stemmen in het kiesdistrict Paramaribo wat goed was voor 9 DNA-zetels. De Oppositionele partijen (V7, AC en DOE) behaalden 48.3% van de stemmen en dat was goed voor 8 DNA-zetels. Met een terugval naar 24% van de stemmen is de NDP nog maar goed voor maximaal 5 DNA-zetels in Paramaribo. IDOS stelt dat de NDP in Paramaribo een zeer sterke terugval zal hebben van 9 DNA-zetels naar 4 maximaal 5 DNA-zetels.
Uitgaande van het gegeven dat alle, in ieder geval ‘belangrijke’, politieke partijen te kennen hebben gegeven geen coalitie met de NDP te zullen vormen, moet gesteld worden dat het forse verlies van de NDP in Paramaribo alleen al, er voor zorgt dat deze partij naar de oppositiebanken zal worden verwezen. Naast verlies van zetels in het Kiesdistrict Paramaribo mag verwacht worden dat deze trend zich ook in andere districten zal voortzetten. Een factor die het moeilijk maakt om vrij correct te voorspellen wordt veroorzaakt door het hoge percentage zwevende kiezers (45% en hoger) dat men op Brokopondo na in alle kiesdistricten tegenkomt.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58739
IDOS-opiniepeiling: NDP verliest meerderheid in parlement na de verkiezingen
23 mei 2020 om 01:40
Tabel IDOS-peiling
De NDP zal de verkiezingen van 25 mei verliezen en assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zal de voorzittershamer moeten overdragen aan een kandidaat van de oppositie. Dit is de voorspelling van de IDOS-opiniepeiling. Het forse verlies van de NDP is in Paramaribo. Volgens de peiling zal de paarse partij van 9 naar 5 DNA-zetels terugvallen, waardoor zij in de oppositiebanken terechtkomen.
Het verliezen van de parlementaire meerderheid voor de NDP, brengt met zich mee dat op de eerste vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) die in juni plaatsvindt er een nieuwe parlementsvoorzitter wordt gekozen. Het IDOS verrichtte een laatste peiling op 20 mei in Paramaribo met een steekproefgrootte van 554 en een foutenmarge van plusminus 3 procent.
Zwevende kiezers
De coronapandemie heeft een genadeloos effect op de samenleving veroorzaakt, zo ook op de planning van verschillende onderzoekbureaus als het IDOS. Een ongenadig effect heeft ze ook gehad op de campagnevoering en campagnekas van politieke partijen, die vaak een volledige omslag moesten maken in de hun bekende methoden van campagnevoering en zelfs nieuwigheden moesten introduceren om zodoende het kiesgedrag van kiezers te beïnvloeden. Het resultaat hiervan is dan ook dat met nog enkele dagen te gaan naar de stembusgang op 25 mei, een substantieel deel van de kiezers nog steeds tot de zwevende kiezers gerekend kunnen worden.
In een peiling die het IDOS op 20 mei verrichtte gaf 34,3 procent van de kiezers in Paramaribo te kennen, dat zij nog geen duidelijke keus hadden gemaakt op wie te stemmen. Nog eens 17,9 procent gaf te kennen dat stemmen een geheim karakter heeft, waardoor ze die informatie niet aan het IDOS wilden verstrekken. De andere helft van de kiezers die zeggen te zullen stemmen kon ons duidelijk doorgeven voor welke partij zij zouden stemmen. Ditzelfde beeld werd ook gemeten in een IDOS-peiling die op 7 mei werd uitgevoerd.
Diverse IDOS-peilingen in 2019-2020
In het afgelopen anderhalf jaar heeft het IDOS zes peilingen verricht waarvan drie landelijk in 2019, uitgezonderd het kiesdistrict Sipaliwini, Ressort Sarakreek uit het kiesdistrict Brokopondo en Ressort Galibi uit het kiesdistrict Marowijne. Daarnaast zijn er in 2020, waarvan de laatste in maart en mei 2020 verricht in kiesdistricten, Para, Coronie, Commewijne, Nickerie en Paramaribo.
In 2015 behaalde de NDP 49,2 procent van de stemmen in het kiesdistrict Paramaribo wat goed was voor 9 DNA-zetels. De oppositionele partijen (V7, AC en DOE) behaalden 48,3 procent van de stemmen en dat was goed voor 8 DNA-zetels. Met een terugval naar 24 procent van de stemmen is de NDP nog maar goed voor maximaal 5 DNA-zetels in Paramaribo. We kunnen dan ook stellen dat de NDP in Paramaribo een zeer sterke terugval zal hebben van 9 DNA-zetels naar 4 maximaal 5 DNA-zetels.
Forse verlies
Uitgaande van het gegeven dat alle, in ieder geval ‘belangrijke’, politieke partijen te kennen hebben gegeven geen coalitie met de NDP te zullen vormen, moet gesteld worden dat het forse verlies van de NDP in Paramaribo alleen al, er voor zorgt dat de NDP naar de oppositie banken zal worden verwezen op 25 mei 2020. Naast verlies van zetels in het kiesdistrict Paramaribo mag verwacht worden, dat deze trend zich ook in andere districten zal voortzetten. Een factor die het moeilijk maakt om vrij correct te voorspellen wordt veroorzaakt door het hoge percentage zwevende kiezers (45 procent en hoger) die men op Brokopondo na in alle kiesdistricten tegenkomt. De verwachting van het IDOS is dat de NDP op basis van de ‘available data’ tussen de 14 en 17 zetels uit deze verkiezingsstrijd zal komen.
Xaviera Bouterse stemt deze keer slim
23 mei 2020 om 16:23
Ik, Xaviera Bouterse, stem deze keer slim. Ja, ik hou nog steeds van Desi Bouterse. Maar juist omdat ik van hem hou, stem ik niet meer op hem. Ik kan het niet meer aanzien hoe hij zichzelf aan het vernietigen is en daarmee ons. Zijn gezondheid gaat eraan en hij heeft de controle volledig verloren. Bepaalde elementen die ik de Cabale zal noemen hebben de macht informeel overgenomen. Nog vijf jaar Desi Bouterse is nog vijf jaar de Cabale die zal regeren in zijn naam.
Ben ik tot inkeer gekomen? Dat zou je misschien kunnen zeggen. Maar ik denk niet dat inkeer het juiste woord is. Het is meer als te zijn wakker geworden uit een droom. Een droom die zo goed begon in 2010. Met hoop op ontwikkeling en voorspoed, fly-overs en treinen en Dubai. Die droom werd langzaam een nachtmerrie. Een nachtmerrie van hoge koersen, hoge prijzen, gestolen kasreserve en corruptie. Waar ging het mis?
Het antwoord op deze vraag ligt verscholen in de uitspraak van een bepaald DNA-lid. Deze zei in het parlement dat de NDP een rommel heeft gemaakt, maar die rommel ook zelf zal opruimen. Zo een uitspraak is een voorbeeld van kennisgebrek. Het vernietigen van een economie is geen rommel achterlaten, het is het toebrengen van onomkeerbare schade. Het is dit soort gebrek aan kennis waardoor de NDP ten onder is gegaan aan corruptie en wanbeleid.
Daarom ben ik vandaag tot de conclusie gekomen dat de NDP als partij is mislukt. Het goede nieuws is wel dat de basisfilosofie van de NDP blijft voortbestaan, namelijk dat wij allemaal burgers zijn van Suriname en het met elkaar moeten doen. Ongeacht ras of geslacht of wat dan ook, wij zijn allemaal Surinamers. Sinds 1980 is deze basisfilosofie verankerd in het bloed van de Srananman.
Frappant genoeg is precies de VHP het allerbeste voorbeeld van het succes van de NDP. De VHP is nu hard bezig uit te groeien tot een werkelijke nationale partij. Dit doet zij geïnspireerd door de NDP. Daarom is de nieuwe VHP in mijn ogen het kind van de NDP. De oude NDP is niet dood, maar blijft voortbestaan in de nieuwe VHP. En daarom is mijn stemkeuze op 25 mei 2020 deze keer slim.
Xaviera Bouterse
xaviera1991@yahoo.com
https://www.srherald.com/ingezonden/2020/05/23/xaviera-bouterse-stemt-deze-keer-slim/