CFATF Mutual Evaluation en de consequenties
01 Apr, 2021, 04:21
NRA, Mutual Evaluation (ME), blacklisting, zijn termen die de afgelopen maanden vaker gebruikt zijn, maar velen beseffen nog niet of onvoldoende wat ze inhouden en wat dit voor de individuele burger betekent. Ook worden begrippen soms verwarrend uitgelegd. Het is inderdaad taaie -saaie- stof voor een leek en toch zal eenieder een fundamenteel begrip moeten hebben hiervan, simpelweg omdat het ons allen treft.
Wat van een land wordt verwacht, verschilt, afhankelijk van de ML, TF, proliferatie en corruptie risico’s waar het land aan wordt blootgesteld. Hierdoor is imperatief vereist dat er een NRA moet zijn gedaan op basis waarvan de risico’s voor ML, TF, Proliferatie en Corruptie zijn vastgesteld conform de voorschriften van FATF. Mutual Evaluations van de FATF/CFATF zijn diepgaande landenrapporten, waarin de uitvoering en doeltreffendheid van maatregelen ter bestrijding van ML en TF worden geanalyseerd. ME zijn peer reviews, waarbij vertegenwoordigers uit lidlanden een ander land beoordelen.
Blacklisting
Wanneer na een Mutual Evaluation landen als niet coöperatief worden aangemerkt dan kan FATF/CFATF het volgende doen:
1. FATF/CFATF publiceert jaarlijks in de openbare verklaring van de door FATF/CFATF geïdentificeerde
• landen met strategische tekortkomingen die zo ernstig zijn dat de FATF/CFATF een beroep doet haar leden en niet-leden om tegenmaatregelen toe te passen; en
• landen waarvoor de FATF haar leden oproept om verscherpte zorgvuldigheidsmaatregelen toe te passen die in verhouding staan tot de risico’s die voortvloeien uit de tekortkomingen waarmee het land is verbonden.
2. In het kader van verbetering van de wereldwijde AML/CFT-compliance: bij de ongoing proces identificeert FATF/CFATF, landen met strategische zwakheden in AML/CFT-maatregelen, maar die zich op hoog niveau hebben gecommitteerd aan een actieplan dat is ontwikkeld met de FATF.
• De FATF/CFATF moedigt dan zijn leden aan om de strategische tekortkomingen die binnen deze rechtsgebieden worden vastgesteld, in overweging te nemen.
• Als een land niet voldoende of niet tijdig vooruitgang boekt, kan de FATF/CFATF de druk op het land om zinvolle vooruitgang te boeken verhogen door het over te brengen naar de openbare verklaring.
• Het document bevat ook informatie over rechtsgebieden die niet langer onderworpen zijn aan het doorlopende wereldwijde AML/CFT-complianceproces van de FATF/CFATF.
Conform de richtlijnen die FATF heeft uitgegeven met betrekking tot de ME is het van eminent belang dat het land dat meedoet aan de ME ruim 6 maanden voordat de ‘on-site visit’ plaatsvindt de minimaal volgende informatie en documenten beschikbaar heeft:
1. De Technical-Compliance Analyse en rating per FATF – aanbeveling voor het land. Ook afschriften van geldende AML/CFT-wetgeving en eventuele reeds ingediende amendementen zullen beschikbaar moeten zijn;
2. De questionnaire ten aanzien van de technical-compliance zoals in annex 1 van de FATF Guide voor ME;
3. De Effectiveness-analyse en de rating van het land;
4. De risicoanalyse van het land;
5. Het strategisch plan met een tijdlijn ter bestrijding c.q. voorkoming van de nationale risico’s.
Nu er reeds een NRA is gedaan en de aanbevelingen reeds bekend zijn, is het nu aan de regering om hierop in te spelen en wel op zodanige wijze dat Suriname alle andere noodzakelijke documenten en informatie beschikbaar heeft vooruitlopend op de ME in maart 2022.
Langs deze weg doe ik thans een dringend beroep op de regering om niet lichtvaardig of talmend hiermee om te gaan en tijdig en resoluut ernaartoe te werken dat spoedig vooruitgang geboekt wordt in het mitigeren van de risico’s op het gebied van ML, TF, Proliferatie en Corruptie voor Suriname.
Mr. Nailah U. van Dijk CAMS, AMLCA
AML/CFT Compliance Specialist
(bronvermelding in uitgebreid document)
Van Dijk-Silos: NRA belangrijk voor landenevaluatie
31 Mar, 2021, 05:41
Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter PMT/NRA. (Foto: René Gompers) |
Suriname heeft minder dan 1 jaar; CFATF-evaluatie maart 2022
24 Mar, 2021, 07:51
Suriname heeft minder dan een jaar om te voldoen aan de 40 richtlijnen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). De vierde landenevaluatieronde die van de maand zou plaatsvinden, is uitgesteld naar maart 2022, bevestigt Roy Baidjnath Panday, Surinames vertegenwoordiger bij de CFAFT tegenover Starnieuws. “Uit de evaluatie moet blijken in hoeverre ons land voldoet aan de 40 FATF-richtlijnen.”
Twee rapporten
Intussen is het rapport van de nationale risicoanalyse (NRA) door de driekoppige stuurgroep die het beleid bepaalt over witwassen, terrorismefinanciering en handel in wapens & munitie, aangeboden aan president Chan Santokhi. Het verrichten van de NRA was één van de 40 FATF-richtlijnen.
Stuurgroep beslist
Antiwitwasinstituut
Data verzamelen
Ter illustratie noemt Baidjnath Panday de immigratiedienst op de grensposten. Zij kunnen de data over de reisbeweging van personen vastleggen die voor analyse bij FIU gebruikt kan worden. De douane kan data aanleveren over de uitvoer van goederen, waaronder waardepapier en geld. Zo zijn er diverse overheidsorganisaties en het bedrijfsleven die over data beschikken. “Het instituut kan alle data verzamelen en periodiek steeds nieuwe data aanleveren waarmee NAMLAC een geactualiseerde versie van het NRA-rapport kan aanleveren.”
In de praktijk blijft NAMLAC de stuurgroep adviseren, die neemt vervolgens besluiten en geeft de opdracht aan het instituut om die uit te voeren. “NAMLAC blijft bestaan en gaat enerzijds door met adviseren over beleidskwesties en anderzijds is de voorzitter de verbinding met de regio en CFAFT.”
Tijd dringt; financiële gevolgen Suriname om de hoek

De lijst met verbeterstappen is lang. “Primair is dat wij niet luid kunnen roepen dat onze instituten honderd procent goed functioneren. Dit heeft allemaal te maken met het feit dat er in de afgelopen jaren niet genoeg is geïnvesteerd in de capaciteitsversterking.” Zo komt de Financial Intelligence Unit (FIU) middelen en menskracht te kort. De werkplek laat te wensen over en ontbeert basismiddelen volgens internationale standaarden voor FIU’s, zoals internet met voldoende bandbreedte, automatisering, beveiligde databeheer, IT-hardware en software.
2009-aanbeveling niet uitgevoerd
Ongecontroleerde gok- en wedbedrijven
Surinaamse politieke prominenten kunnen borst natmaken

Illustratie: Prominente Surinamers in een politieke, bestuurlijke en invloedrijke functie, hun directe familieleden, vrienden en naaste medewerkers moeten herkomst van geld en middelen verklaren. |
Baidjnath Panday zwaait af, Jhapsie neemt over bij NAMLAC
27 Mar, 2021, 06:26
Roy Baidjnath Panday draagt de NAMLAC-voorzittershamer over aan de nieuwe voorzitter Manisha Jhapsie. Foto: Collectie NAMLAC |
Roy Baidjnath Panday legt per 1 april 2021 zijn functie neer als voorzitter van de Nationale Anti-Money Laundering Commissie (NAMLAC). Hij treedt per die datum ook terug als Surinames vertegenwoordiger bij de Caribische tak van de Financial Action Task Force (CFATF). Beide functies zullen worden ingevuld door Manisha Jhapsie, directeur van de Financial Intelligence Unit Suriname (FIU), voorheen Meldpunt Ongebruikelijke Transacties), bevestigt Baidjnath Panday tegenover Starnieuws.
Het CFAFT-secretariaat is ook al op de hoogte van de wisseling van de wacht. CFATF-directeur Dawne Spicer noemt de inzet van Baidjnath Panday die er onder meer toe heeft geleid dat Suriname zijn anti-witwaskader steeds bleef verbeteren, prijzenswaardig. “Suriname mag inderdaad trots zijn op uw toegewijde bijdrage aan de CFATF in uw hoedanigheid van eerste contactpersoon. U zult gemist worden”, gaf Spicer in een bedankbrief aan.
Dit NRA-rapport werd begin deze maand opgeleverd door het PMT en de stuurgroep overhandigde dit op haar beurt aan president Chan Santokhi. Het NRA-rapport is samen met het NAMLAC-dossier de basis voor de evaluatie. Baidjnath Panday acht het niet wijs om de twee documenten te vermengen tot één rapport. Het CFATF-werkdocument heeft een bepaalde opbouwstructuur en het NRA-rapport is een scan (tijdsopname) waarin zichtbaar wordt hoe sterk/zwak ons antiwitwasregiem is. Hij verwacht dat de stuurgroep zich gaat beraden over wat Suriname aanlevert voor de evaluatieronde.
NOG GEEN INTERNATIONAAL VERTROUWEN IN FINANCIAL INTELLIGENCE UNIT SURINAME
Foto: Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter Project Management Nationaal Risk Assessment (NRA).
3 maart 2021
De Financial Intelligence Unit Suriname (FIU Suriname), meer bekend als Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT), moet de spil zijn van het compliance gebeuren in Suriname.
Dit kan het beste door zich aan te sluiten bij de Egmont-groep. Dit is een internationale organisatie van financiële inlichtingeneenheden die de samenwerking en het delen van inlichtingen tussen nationale financiële inlichtingeneenheden faciliteert om witwassen en terrorismefinanciering te onderzoeken en te voorkomen. De FUI is het nog lang niet zover om te voldoen aan de eisen voor toetreding tot de Egmond-groep.
“Er is al wetgeving in concept, hebben we uit de werkgroepsessie begrepen, maar het is daarbij gebleven”, zegt Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter Project Management Nationaal Risk Assessment (NRA).
Van Dijk-Silos geeft ook aan dat de autonomie van de FIU een heet hangijzer schijnt te zijn voor bepaalde instanties in het land. Ze pleit voor een autonome witwasautoriteit, anders is het instituut het niet waard om lid te zijn van de Egmont Group. De Egmont Group heeft geadviseerd wat er aan wetgeving gewijzigd dient te worden om volwaardig lid te kunnen worden. “We hebben ook aanbevolen dat de FIU daadwerkelijk een gezonde structuur krijgt en wettelijk meer handvatten toebedeeld krijgt, zodat ze instaat kan zijn om spontaan, vrijelijk, onafhankelijk en vrij van elke vorm van beïnvloeding dan ook te functioneren”, zegt van Dijk-Silos.
Vanuit het Project Management Nationaal Risk Assessment (NRA) is ook gerecommandeerd dat er een apart autonoom instituut komt. In sommige landen valt het risk assessment onder de FIU, waar een afdeling van de Centrale Bank ook een rol heeft als toezicht.
https://unitednews.sr/nog-geen-internationaal-vertrouwen-in-financial-intelligence-unit-suriname/
NRA-rapport: “Drugshandel, roofovervallen en fraude zijn hoge dreigingen voor Suriname”

Drugshandel, roofovervallen en fraude blijken de delicten te zijn die een hoge dreiging vormen voor Suriname. Dit blijkt uit statistieken die vervat zijn in het eindverslag National Risk Assessment oftewel Nationale Risico Analyse (NRA). De delicten ‘georganiseerde misdaad, seksuele uitbuiting, ontvoering en gijzeling, afpersing, smokkelactiviteiten, moord en vervalsing zijn minder, maar vertegenwoordigen toch een hoge dreiging.
De dreiging als gevolg van terrorisme en terrorismefinanciering, milieucriminaliteit, vervalsing en namaak van goederen, handel met voorkennis en marktmanipulatie, illegale handel in gestolen en andere goederen en belastingmisdrijven blijken zeer laag te zijn. Een kopie van eindverslag NRA is gisteren door projectdrager Jennifer van Dijk-Silos overhandigd aan Maurice Roemer, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).
De werkgroepsessies in het kader van NRA hebben vastgesteld, dat drugshandel de hoogste dreiging vormt. Er bestaat een grote dreiging dat andere criminele activiteiten zoals illegale goudhandel (en de exploitatie daarvan) en illegale houthandel (en de exploitatie daarvan), uit verdiensten van de drugshandel kunnen worden gefinancierd die wordt ingeschat als een voornaam kanaal om ‘zwart’ geld wit te wassen. Ook corruptie en omkoping scoren als dreiging hoog in alle werkgroepen.
Belangrijke dreiging
Smokkel van producten zowel naar en uit Suriname wordt zeker door de bedrijvenverenigingen, maar ook door het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie als een belangrijke dreiging gezien. De dreiging voor drugshandel komt voornamelijk uit drugs producerende landen, die Suriname als doorvoerland gebruiken om drugs door te exporteren naar andere landen.
De conclusie wordt getrokken dat er door de drugshandel en het witwassen van drugsgelden, een aantal sub-dreigingen ontstaan te weten: afpersing, omkoping, bedreiging, moord, corruptie, fraude en oneerlijke concurrentie. Gelet op het gemak waarmee drugs geplaatst, vervoerd en geëxporteerd kan worden in Suriname, is het meer dan aannemelijk dat er mogelijk sprake is van een diepgewortelde corruptie bij bepaalde overheids(controle)instanties, die mogelijk banden hebben met criminele organisaties.
Er kan eveneens geconcludeerd worden dat vanwege diepgewortelde institutionele corruptie, drugshandel in Suriname mede in stand wordt gehouden. Hierdoor is het voor criminelen mogelijk om drugs te blijven importeren en exporteren. Door de drugshandel en het witwassen van drugsgelden, ontstaan dreigingen inzake een aantal andere delicten zoals afpersing, omkoping, bedreiging, moord, corruptie, fraude en oneerlijke concurrentie en ‘money laundering’.
Belang NRA
Suriname heeft voor het eerst een NRA uitgevoerd. Het uitvoeren van een NRA is van belang om vast te stellen welke acties er zijn ondernomen om money laundering, terrorismefinanciering, proliferatie en corruptie dreigingen te identificeren.
Daarnaast is het bedoeld om de kwetsbaarheid op sectoraal en nationaal niveau te toetsen en om vast te stellen of er beleid is in een land om de money laundering, terrorismefinanciering, proliferatie, corruptie risico’s te mitigeren en of te voorkomen.
Om dit te kunnen doen heeft er een periodieke risicoanalyse plaatsgevonden om de nieuwe dreigingen en of kwetsbaarheden te mitigeren en evalueren. Het doel is om te komen tot een evaluatie van hoe Suriname voldoet aan de aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF) tegen onder andere het witwassen van geld. De FATF, is een intergouvernementele organisatie die in 1989 is opgericht op initiatief van de G7-landen om beleid te ontwikkelen ter bestrijding van het witwassen van geld.
GOUDHANDEL GEVOELIG VOOR WITWASPRAKTIJKEN:

Centrale Bank als verplichte autoriteit voor goudopkoop voorgesteld
Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Project Management Team (PMT) van het National Risk Assessment (NRA), stelt voor dat de Centrale Bank van Suriname, die nu zijdelings goud opkoopt, de verplichte autoriteit wordt voor goudopkoop, zodat de regering greep kan hebben op bepaalde zaken. Suriname heeft het NRA-rapport af, dat aangeeft in welke mate ons land voldoende equipt is om het witwassen van geld, terrorismefinanciering en corruptie, tegen te gaan. Uit dit rapport blijkt dat de kleine juweliers en de tweedehands autohandel een hoog risico vormen voor ons land als het gaat om witwassen van geld. Deze sectoren hebben dan ook niet meegewerkt aan het onderzoek voor de risicoanalyse. “Maar één juwelier heeft meegedaan, omdat ze inderdaad high risk zijn”, zei Van Dijk-Silos. Door de slechte ordening van de goudsector en doordat er geen controle is, gebeurt er volgens haar veel dat niet zou mogen. “Voor de formele economie is het van belang dat de Centrale Bank de grote goudopkoper wordt. Zodra de regering beseft dat de politieke wil bestaat om het risico te mitigeren, komen we daar”, stelde Van Dijk-Silos.
Bij de multinationals zijn er tijdens het onderzoek geen problemen geconstateerd, omdat ze dochterondernemingen zijn van internationale bedrijven die zich houden aan de Extractive Industries Transparancy Initiative (EITI) standaarden.”Iamgold en Newmont houden zich daaraan en hebben ook goede compliantprogramma’s. Bij de kleine gouddelvers is het chaotisch. Er is geen ordening of het is niet effectief en er is geen transparantie in verband met money laundering, terrorismefinanciering en corruptie.”
Nailah van Dijk, advocaat en lokale expert voor de technical compliance, gaf aan dat uit onderzoek is gebleken, dat illegale goudhandel een belangrijke rol speelt in de informele sector. “Goud heeft een ander probleem. Het is zo moeilijk te volgen, je kunt het gemakkelijk smelten, het wordt gewoon een ketting om je nek, je kunt bij vrijwel elke hoek op noord gaan en verkopen en je krijgt er geld voor terug. Het is dus gemakkelijk verhandelbaar en moeilijk te traceren wat de bron van het goud is. En hoeveel in de omloop is, is moeilijk voor de autoriteiten te volgen”, legde Van Dijk uit.
De tweedehands autohandel is in de hele wereld een sector met een hoog risico, omdat drugs meestal via die wegen worden vervoerd en er een vehikel wordt gebruikt om drugs wit te wassen. Volgens Van Dijk, is er in deze sector sprake van een ‘’high cash intensiteit’’. “Handelaars in tweedehands auto’s, hebben geen rechtsreeks contact met de fabrikanten die wel verbonden zijn aan bepaalde compliance regels. Omdat auto’s over en weer verscheept worden, kunnen in de auto ook drugs zitten. Veel van die acties blijven buiten zichtbare autoriteiten”, stelde Van Dijk.
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zei bij de in ontvangstname van het rapport, dat het veelomvattend en ingrijpend is. “Er zijn veel uitdagingen. We gaan nieuwe wetsproducten moeten maken. Het traject om de aanbevelingen in dit rapport uit te voeren, is een uitdaging, maar als regering gaan we de aanbevelingen implementeren. We moeten de juiste mensen kiezen om de implementatie ter hand te nemen”, aldus de minister. Het NRA-rapport gaat naar beoordelaars in het buitenland, maar Suriname moet alvast beginnen met het uitvoeren van de aanbevelingen in het rapport om te voorkomen geblacklist te worden. “Als je weet dat deze sector een high risk sector is, moet je alvast beleidsmaatregelen of wetgeving maken en inzicht proberen te krijgen in wat er gebeurt”, aldus Van Dijk-Silos.
https://dagbladdewest.com/2021/03/02/goudhandel-gevoelig-voor-witwaspraktijken/
NRA-RAPPORT IS AF: ‘DRUGSHANDEL VORMT HOOGSTE DREIGING VOOR SURINAME’

Het National Risk Assessment (NRA) rapport is af en is vandaag overhandigd aan de governor van de Centrale Bank, Maurice Roemer. De NRA heeft als doel te komen tot een evaluatie waaruit blijkt op welke wijze Suriname voldoet aan de Financial Action Task Force (FATF) aanbevelingen tegen onder andere het witwassen van geld, terrorismefinanciering en corruptie. Uit statistieken is gebleken dat de drugshandel, roofovervallen en fraude, de delicten zijn die een hoge dreiging vormen voor Suriname in het kader van het bevorderen van money laundering en terrorismefinanciering, maar dat de drugshandel de hoogste dreiging vormt. Dit zei Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Project Management Team, vandaag op een persconferentie.
Er bestaat een grote dreiging dat andere criminele activiteiten, zoals illegale goud- en houthandel en de exploitatie daarvan, uit verdiensten van de drugshandel gefinancierd kunnen worden. Geschat wordt dat de illegale hout- en goudhandel kunnen worden ingezet als voornaamste kanaal om zwart geld wit te wassen. Corruptie en omkoping scoren erg hoog als dreiging in alle sectoren. Smokkel van producten is ook aanwezig. Dit wordt volgens van Dijk-Silos, vooral door het ministerie van Handel en Industrie als belangrijke dreiging gezien.
De dreiging voor drugshandel komt voornamelijk uit drugs producerende landen die Suriname gebruiken als doorvoerhaven. “Uit het analyseverhaal van drugs kun je concluderen dat door de drugshandel en het witwassen van drugsgelden, er subdreigingen ontstaan als afpersing, omkoping, menselijke bedreiging, moord, corruptie, fraude en oneerlijke concurrentie”, stelde Van Dijk-Silos. Gelet op het gemak waarmee drugs verplaatst, vervoerd en geëxporteerd kan worden in Suriname, is het meer dan aannemelijk dat er mogelijk sprake is van een diepgewortelde corruptie in bepaalde overheidscontrole instanties die mogelijke banden hebben met criminele organisaties.
Belastingontduiking komt veel voor in de vorm van onder rapportage van hoeveelheden, lage opgave van waarde en onder facturering. Daarnaast hebben de werkgroepen vastgesteld dat de Belastingdienst zelf heel veel focust op de formele sector waar er weinig geld te halen valt. “Er moet een policy komen om de informele sector tegen te gaan. Dat is zeker niet de politie sturen om mensen op te sluiten, wan dan verdwijnt het nog dieper. Het gaat om het ontwikkelen van strategieën”, zei de PMT-voorzitter. De smokkelhandel en de goudsector vormen ook een bedreiging, waarbij het zwart geld in de formele economie wordt geïnvesteerd.
Volgens Van Dijk-Silos hebben alle sectoren meegewerkt aan het NRA-rapport met uitzondering van de kleine juweliers en de tweedehandse autohandel. Het rapport omvat de bevindingen van het PMT en zijn werkgroepen van alle sectoren in Suriname. Het complete rapport is niet publiekelijk er kan derhalve ook niet geprint worden. Alleen de governor van de Centrale Bank heeft de printcode en alleen hij kan toestemming geven om het document te printen. Dit omdat het rapport gevoelige informatie bevat en niet in verkeerde handen terecht mag komen. Het team heeft er wel voor gezorgd dat er een versie komt die voor het publiek beschikbaar is.
-door Priscilla Kia-