HEROVERING VAN DE MACHT OFWEL ONTWIKKELING VERSUS MASSA-HYSTERIE.

Auteur: Angela Fernald

Het plan van Bouterse mislukte op 25 mei 2020, dus werd uit een ander vaatje getapt, dat van massa-hysterie, de rascistische kaart en de hetze tegen het voormalig moederland.

Maar wat er werkelijk aan de hand is in Suriname is dat er een metamorfose heeft plaatsgevonden in de geschiedenis van het land. 

Een aardverschuiving in de klassen tegenstelling in Suriname heeft plaatsgevonden. Het gaat niet om de personen, de aartsrivalen Santhoki of Desi Bouterse, maar om overname van de macht door de middenklasse en de hogere volksklasse. Deze verschuiving heeft een etnisch tintje omdat de hoogst  ontwikkelden niet meer de creolen zijn, maar de hindoestanen die altijd al de kapitaalkrachtigsten zijn geweest in Suriname, de ondernemers. Vandaar de hysterie vanuit het kamp van de NDP, waar voornamelijk de hindostaanse groepering de NDP heeft verlaten. Vooral op social media wordt met name door de NDP achterban van zeer laagopgeleide creolen en marrons een enorme haatcampagne gevoerd tegen de president en zijn echtgenote, de first lady en spat het rascisme ervan af.

De middenklasse creolen verlaten ook de NDP

Hoogogeleide en kapitaalkrachtige hindostanen en de middenklasse creolen vormden een verbond en stuurden Desi Bouterse naar huis. Creolen en Marrons zijn cultureel verschillende etniciteiten en dat maakt de kracht van de regering olv de VHP zo sterk. De creoolse middenklasse echter heeft noch geen politiek huis gevonden en ziet de NPS niet als haar thuisbasis. De creoolse middengroep zit dus niet bij de NPS en niet bij de ABOP.

Een nieuwe creoolse politieke partij in de maak.

De politieke partijen DOE en A20 zijn een alternatief voor de weggelopen creoolse middenklasse uit de NDP en de NPS. De politieke verdeeldheid van deze middenklasse groepering zal snel moeten worden opgeheven en net als de VHP en de ABOP zal de nieuwe creoolse politieke partij een aanwinst zijn voor Suriname. We mogen onze ogen niet sluiten voor de realiteit, Suriname is niet alleen multicultureel maar ook multi religieus. De verschillende etnische groeperingen voelen zich nu eenmaal beter thuis in hun eigen huis, hun politiek of religieus huis. Het is derhalve geen misdaad als Surinamers de keuze maken om zich aan te sluiten bij andere groeperingen dan hun eigen etnische groepering. Iedereen kiest in vrijheid waar hij zich thuis voelt want niet iedereen heeft dezelfde ervaringen opgedaan in het leven. Maar zodra Surinamers keuzes maken buiten het eigen etnische huis dan worden zij betiteld als verraders en hielelikkers en house negro’s. Allebei verschijnselen voltrekken zich in een multie-etnische samenleving, en dat mag allebei omdat iedereen vrij is te kiezen waar hij bij wil horen en waar hij zich lekker voelt. Dit persoonlijk recht dient met respect begroet en aanvaardt te worden.

Waarom PRO en STREI geen aansluiting vonden.

De Surinaamse realiteit bestaat uit blokvorming. Er zijn drie grote blokken: Hindostanen, Creolen en Marrons. Er hebben veel meer voornamelijk creolen op de NPS gestemd dan op de ABOP. Die zwervende meerderheid zoekt nu naar een politiek huis en dat zal zij vinden bij het creoolse blok dat in de maak is met DOE en A20 en DA’91 en de SPA. 

Bovendien heeft de niet aansluiting bij PRO en STREI direct te maken met de jonge activisten-leiders en trekkers uit het veld voortgekomen, Curtis Hofwijks en Maisha Neus. De creoolse middenklasse is vaak ook hoogopgeleid en laat zich niet door laagopgeleide activisten zonder enige politieke ervaring op sleeptouw nemen. Het zijn zoals politici in Suriname zeggen, duidelijk nog politieke kuikens die nog nat achter de oren zijn. Die wel misbruikt zijn geworden door de oude politieke partijen en nieuwe avonturiers. Maar binnen de bevrijdingsstrijd van Suriname spelen de activisten geen rol van betekenis. Creoolse voorbeeld figuren zoals Steven Conthino, Gaetano Best of Serena Essed zullen zich niet gauw aansluiten bij STREI of PRO. 

Bouterse wist precies wat hij deed.

Surinamers zeggen: ” grontapu no e taygi sma sani.”. Dat klopt, maar wie ietsvan tevoren weet en toch doet, dan geldt:opzet ofwel “sabi du na espresi”. Zo is dat in het persoonlijk leven en ook in de politiek in Suriname. Weten wat de gevolgen zijn en toch doen, is wat volgende generaties aan ellende is nagelaten. Geen eenheid en een land in economische ellende, is de nalatenschap van Bouterse. Bouterse wist precies wat hij deed om de hindostanen uit het machtscentrum te houden. Tijdens het regiem Bouterse zijn op alle cruciale posities creolen gepositioneerd, van de doane tot de politie, van Centrale Bank Govenor tot defensie eenheden en noem zo maar op. Want de VHP was de ergste rivaal van de NDP en de persoon van Santhoki zelfs de aartsrivaal  van Desi Bouterse en clan.

Het rascistische plan van Bouterse mislukte op 25 mei 2020, dus werd uit een ander vaatje getapt, dat van massa-hysterie via facebook, de rascistische bijna oorlogvoering tegen de president en het uitspelen van de regering via ABOP en Ronnie Brunswijk maar ook de hetze tegen het voormalig moederland.

Maar wij weten wat er achter de tirade vanuit NDP gelederen schuilt, wij weten wat er werkelijk aan de hand is in Suriname, er heeft een metamorfose plaatsgevonden in de geschiedenis van de sociale stratificatie in het land. 

 Het gaat niet om de personen, de aartsrivalen Santhoki of Desi Bouterse.

Overname van de macht door een gecombineerde interraciale middenklasse en hogere klasse.

Deze verschuiving heeft een etnisch tintje omdat de hoogst  ontwikkelden niet meer de creolen zijn, maar de hindoestanen die de leiding in het bestuur hebben. Vandaar de hysterie bij de NDP en met name op social media.

NDP heeft recht van bestaan.

De lagere sociale klasse verdient een betere leiding want is cruciaal voor de balans in de politiek. De NDP leiding heeft haar eigen belangen over de ruggen van de eigen achterban veilig gesteld en is de volksklasse juist enorm uitgebuit door haar politieke leiding. De arbeidersklasse verdient beter en haar belangen kan zij beter zelf beschermen door een nieuwe leiding binnen de partij te kiezen en de oude bonzen de wacht aan te zeggen.De NDP zou zich moeten ontdoen van het imago van coup en revolutie en zich moeten omvormen tot een sterke tegenpool van de middenklasse en hogere elite. Deze strijd zal moeten ontbranden binnen de NDp in plaats van de rascisme kaart uit te spelen tegen de VHP. Desi Bouterse zet alles op alles om te voorkomen dat zijn partij een nieuwe weg inslaat als volwaardige deelnemer op het politieke veld van Suriname. Ook als oppositie partij verdient Suriname een bijdrage vanuit de lagere volks milieus die zo enorm op achterstand zijn gezet door Desi Bouterse en zijn belangen dienende  NDP.

 

Misiekaba versus Adhin.

De paleis revolutie binnen de NDP is beslecht met de keuze voor Adhin. Misiekaba heeft eieren voor zijn geld gekozen en lastte  een persoonlijke rustperiode in. Het getuigt van geen moed en geen politiek-analytisch inzicht van Misiekaba in de werkelijke belangenstrijd binnen zijn politieke partij. Adhin daarentegen is de kroonprins en eveneens geen optie om de werkelijke belangenstrijd binnen zijn partij te leiden in het voordeel van de jaren lange uitgebuite volksklasse en achterban. De voornamelijk zwarte achterban van de NDP ziet de hindostaan Adhin absoluut niet als hun leider

 

Franse handelsmissie bespreekt projecten met Brunswijk

Een Franse handelsmissie wil samen met Suriname grote en kleine projecten uitvoeren.

In dit kader heeft de Franse delegatie een bezoek gebracht aan het kabinet. De projectideeën zijn dinsdag met vicepresident Ronnie Brunswijk gedeeld.

Het opzetten van een vrijhandelszone, een wasserette, het investeren in de olie-industrie en een honingproductieproject zijn een schets van de projecten die de Fransen in Suriname willen uitvoeren, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.

De vrijhandelszone zal een onafhankelijke status hebben (dus buiten Surinaams grondgebied), ten behoeve van Surinaamse – en internationale bedrijven met vrijstelling van invoerrechten en winstbelasting.

https://www.gfcnieuws.com/franse-handelsmissie-bespreekt-projecten-met-brunswijk/

Maersk Drilling krijgt boorcontracten in Suriname

21/01/2021 16:04 – Ivan Cairo

Boorschip Mærsk Developer zal nog deze maand beginnen met de operatie voor de Surinaamse kust. Foto: maerskdrilling.com  

PARAMARIBO – De komende maanden nemen de exploratie- en booractiviteiten voor de kust van Suriname flink toe. Het Franse Total, dat op 1 januari operator werd in Blok 58, heeft contracten toegewezen aan Maersk Drilling voor exploratieboringen en andere daarmee verband houdende operaties. Met de twee contracten is een bedrag van ongeveer honderd miljoen US dollar gemoeid. In de overeenkomsten staan ook opties voor eventuele verlenging.

Voor de operaties zullen de boorschepen Mærsk Developer en Maersk Valiant worden ingezet. De twee diepwaterplatformen zijn aangetrokken voor zeker vijfhonderd dagen. Mærsk Developer begint nog deze maand met de operatie en Maersk Valiant naar verwachting in maart. Mærsk Developer is een boorplatform dat in waterdiepte tot drie kilometer kan opereren. Het werd opgeleverd in 2009 en wordt momenteel gereed gemaakt voor de Total-campagne na recentelijk werkzaamheden voor de Surinaamse kust te hebben afgerond. Het boorschip Maersk Valiant, dat nu bij Aruba ligt, zal gereed gemaakt worden voor verplaatsing naar Suriname. Zo maakte het Noorse bedrijf bekend.

Morten Kelstrup, directeur Operaties bij Maersk Drilling, zei verheugd te zijn om deze contracten binnen te halen. Ze dragen volgens hem bij aan de langdurige relatie met Total. “We hebben met dit bedrijf een uitstekende staat van dienst dankzij onze samenwerking in een aantal diepwaterexploratieprojecten. We zijn verheugd om onze aanwezigheid in het veelbelovende Suriname-Guyanabekken te vergroten. Ook zullen we in staat zijn om gebruik te maken van de mogelijkheid dat Mærsk Developer al offshore in Suriname opereert, om snel activiteiten op te starten, inclusief het leveren van geïntegreerde diensten om de efficiëntie te maximaliseren.”

In Suriname zijn binnen een jaar vijf heel belangrijke oliebronnen aangeboord. De olie-bonanza in het Suriname-Guyanabekken begon in mei 2015 toen ExxonMobil de eerste grote olievondst in Guyana bekendmaakte. Intussen heeft ze daar al achttien zeer belangrijke vondsten gedaan en werd in december 2019 de eerste olie geproduceerd in het Liza-veld. Volgens analisten behelzen de olievondsten in de twee landen samen al meer dan tien miljard vaten. In 2000 stelde de Amerikaanse Geologische Dienst vast dat het Suriname-Guyanabekken meer dan vijftien miljard vaten ruwe olie en 1,13 miljard kubieke meter aardgas bevat. Analisten en consultants zijn van oordeel dat de olievondsten die tot nu toe in de twee landen zijn gedaan slechts het topje van de ijsberg zijn.

Vorig jaar september kondigde Exxon aan door te gaan met de ontwikkeling van het Payara-olieveld in het Stabroek B-blok. Bij Payara zal de eerste olie in 2024 worden opgepompt en zullen er dagelijks 220.000 olie worden geproduceerd. In 2020 had ExxonMobil zijn productiedoelstelling voor het Liza-veld bereikt en verwacht het bedrijf tegen 2026 meer dan 750.000 vaten per dag te produceren uit het Stabroek Blok dat 6,6 miljoen hectare groot is.

Hoewel de olieprijzen op de internationale markt momenteel beneden verwachting zijn, zijn de voorraden in Guyana en Suriname zeer aantrekkelijk vanwege de lage productiekosten en andere voordelige voorzieningen. Vooral in Guyana heeft ExxonMobil volgens analisten zeer gunstige contracten gesloten. De Amerikaanse maatschappij betaalde een ondertekeningsbonus van achttien miljoen US dollar en betaalt ze slechts 2 procent royalty’s, terwijl op de geproduceerde olie er een winstdelingsclausule van 50 procent is afgesproken, die pas van toepassing is als 75 procent van de exploratie- en ontwikkelingskosten zijn terugverdiend.

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2021/01/21/maersk-drilling-krijgt-boorcontracten-in-suriname/

“Facebook is nu medium voor haat, rassendiscriminatie, smaad en la

Irene Lalji. Foto: Facebook

Facebook (FB) is een medium geworden voor haat, rassendiscriminatie, smaad, laster, belediging en waar mensen die niet voor iets hebben betaald aan de schandpaal worden genageld. Het wordt eveneens als een medium gebruikt waar bedrijven kapot worden gemaakt, zegt advocaat Irene Lalji. “Je hoeft maar ergens een roti te kopen met een stuk vlees en het wordt op FB geplaatst.” Ze is van oordeel dat personen moeten ophouden met dit gedrag.

Lalji is onlangs ook slachtoffer geworden van smaad, laster en belediging op Facebook. Onder een bericht van een medium werd zij zelfs voor ‘dweil mop’ uitgemaakt. Ze geeft aan dat men in een democratische staat het recht heeft op vrije meningsuiting, echter vergeet men dat ook hun recht van vrije meningsuiting begrensd wordt.

Het is geen absoluut rechts, het wordt begrensd door moraal en fatsoen welke eveneens zijn vastgelegd in het Wetboek van strafrecht. “Dat vergeet men,” zegt de advocaat. Smaad, laster en belediging naar Lalji toe ervaart de advocaat als onprettig. Als zij een strafklacht had ingediend tegen de personen die zich hieraan schuldig hadden gemaakt, dan zou er wat moeten volgen voor hen. Echter heeft Lalji zelf antwoord gegeven op de verschillende commentaren.

Zij vroeg hun als volwassenen reeds zo handelen en denken, hoe gaan zij hun kinderen opvoeden. “Men is bezig met karaktermoord op FB,” stelt de advovaat. Volgens haar mag men gebruikmaken van hun vrijemeningsuiting, maar men moet dat doen binnen de grenzen van moraal en fatsoen. Het moet eveneens gebeuren binnen de grenzen, die het Wetboek van strafvordering en strafrecht geven.

Vishmohanie Thomas

https://www.srherald.com/suriname/2020/12/26/facebook-is-nu-medium-voor-haat-rassendiscriminatie-smaad-en-laster/

Racist en zwartdenker Edward Belfort laat zich kennen (deel 1)

ABOP-assembleelid Edward Belfort

President Chan Santokhi en de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, deden in De Nationale Assemblee (DNA) de uitspraak dat ongeveer zeventig procent van de geslaagde politierekruten niet voldeed aan de selectie eisen. De daarop geuite ongefundeerde kritiek van ABOP-assembleelid Edward Belfort legde de racistische inborst van deze parlementariër bloot. Als Amoksi het zegt, is het geen racisme, maar als Santokhi het zegt, is het wel racisme (Belfort heeft geklaagd over Santokhi, niet over Amoksi).

Het feit dat de eerder aangehaalde zeventig procent niet zou voldoen aan de selectiecriteria, ziet Belfort als een racistische actie. Dit, terwijl tot deze groep ook mensen behoren die niet op Belfort lijken. Als dit percentage van zeventig procent op Belfort lijkt, dan kun je met gemak stellen dat racisten binnen het Korps Politie Suriname (KPS) invloed uitgeoefend hebben op de selectiecommissie, want het proces ging via openbare sollicitatie waarbij eenieder kon solliciteren.

Ook mensen die niet op Belfort lijken, mochten solliciteren. Het lijkt dan ongeloofwaardig dat bijna alleen mensen die op Belfort lijken, gesolliciteerd hadden. In ieder geval zou minimaal zeventig procent van de sollicitanten op Belfort lijken, als wij Belfort mogen geloven. Indien wij zouden denken in de gedachtelijn van Belfort, zouden wij moeten zeggen dat het KPS een etnische organisatie is.

Wij hebben wat zaken kunnen inzien; te veel om hier op te noemen. Het is wel duidelijk dat de werving- en selectiecommissie die dit alles goedgekeurd heeft, aan een strafrechtelijke of tuchtrechtelijke toets onderworpen dient te worden, want de selectie rammelt van alle kanten. Het is niet uit te leggen dat men zoveel zaken over het hoofd gezien heeft. Of, zij zijn het product van de periode dat Belfort in het verleden in de werving- en selectiecommissie zat en dit soort kandidaten van toen heeft toegelaten.

In ieder geval is dat percentage van zeventig procent niet uit de duim gezogen. Men heeft op drie na, de hele groep uiteindelijk toch beëdigd vanwege het feit dat deze groep een beroep zou kunnen doen op het bestuursrechtelijke vertrouwensbeginsel. Deze groep had erop moeten kunnen vertrouwen dat zij na de opleiding voltooid te hebben, ook beëindigd zouden worden en dat de selectiecriteria correct toegepast zijn.

Ter attentie: bij de drie personen van wie de benoeming aangehouden is, zijn er nieuwe zaken aan het licht gekomen, die niet bekend waren ten tijde van de selectie op basis van de selectiecriteria. Des te kwalijker is dat bepaalde media zich hebben laten leiden door de Belfort-hype en insinueren dat de regering teruggekomen is op haar standpunt inzake de beruchte zeventig procent.

In de groep van zeventig procent komt bijvoorbeeld iemand voor die op de vraag naar zijn afkomst, het volgende heeft ingevuld: “bosland greool”. Wij kunnen kort zijn hierover; zo een sollicitant zouden wij meteen de deur wijzen bij de selectie, want die weet niet eens dat het antwoord ‘boslandcreool’ had moeten zijn. Die persoon kon niet eens zijn afkomst spellen. Sterker nog, een alom in Suriname geïntegreerd begrip als boslandcreool, kon hij niet juist spellen. Ook indien het een slordigheidsfoutje zou zijn, zouden wij het niet accepteren.

De selectietoets is juist erop gericht om vast te stellen hoe nauwkeurig en scherp iemand is, want van een politieman moet nauwkeurigheid en scherpte in zich hebben. Het zou tenminste op zijn plaats geweest zijn dat de selectiecommissie de desbetreffende persoon gevraagd zou hebben om zijn antwoorden nog een keer te checken (wil men niet zo streng zijn). Indien hij deze fout na een tweede check niet ontdekt, dan kun je weten dat het echt geen slordigheidsfoutje is, maar dat meneertje simpelweg dat woord niet kan spellen…..daar is de deur.

Alles ten spijt, het komt erop neer dat volgens Belfort dit soort rekruten ook toegelaten moeten worden tot het KPS, anders is het racisme. Indien aan deze praktijken van de selectiecommissie niet een halt wordt toegeroepen, zal het KPS een afspiegeling worden van dit niveau van agenten. De resultaten daarvan zult u zien op straat en in de gebrekkige processen-verbaal van de desbetreffende agenten.

Het lijkt erop dat Belfort bang is dat zijn eigen rotzooi boven water komt, van de periode dat hij minister van Justitie en Politie was (2012-2015) en toen hij bij de werving- en selectiecommissie bij het KPS zat. De makkelijkste weg is dan om de racismekaart te trekken. Volgens Belfort zat hij ruim achttien jaar in de werving- en selectiecommissie van de politie.

Indien Belfort zaken als hierboven genoemd, goedpraat, dan zetten wij onze vraagtekens bij zijn functioneren tijdens de achttien jaar dat hij bij de werving- en selectiecommissie heeft gezeten. Wij hebben op geen één moment gehoord dat Belfort zich kritisch uitgelaten heeft over de werving en selectie, terwijl die van alle kanten rammelt; en dat weet Belfort als geen ander.

Groep van Belfort
Wij begrepen dat tijdens het ministerschap van Belfort ook ongure praktijken hebben plaatsgevonden bij de werving en selectie bij het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA). De lichting met de naam ‘Lamsberg’ die op 1 juli 2012 begonnen was, bestond uit 118 personen. Dertig personen van deze groep waren via de zijdeur, dus buiten de wervings- en selectiecommissie om, toegevoegd aan de opleiding door Belfort. Dit alles in het holst van de nacht ook nog!

Op 1 december 2014 is een lichting ‘Maxwel’ opgeleid. Ook bij deze lichting zouden een aantal personen via de zijdeur binnengekomen zijn, wederom op instructie van Belfort. Deze lichting bestond uit 96 personen.

Personen die via de zijdeur van Belfort binnengekomen zijn, zijn dus niet getoetst op de selectiecriteria; die toetsing is voorbehouden aan de selectiecommissie. Dus je kunt nooit weten of zij voldoen aan de psychologische, medische en opleidingseisen, of zij wel of geen criminele antecedenten hebben, etc. Naar wij hebben vernomen, behoren tot die “groep van Belfort”, penitentiaire ambtenaren die de selectiecriteria niet doorstaan zouden hebben indien die wel toegepast zouden zijn. De vraag is evenwel, wie waren deze personen. Die vraag kan Belfort het beste beantwoorden op dit ogenblik.

Door handelingen van figuren als Belfort, zal het vertrouwen binnen het KPS en ook daarbuiten, onder druk komen te staan. Ga je mensen met een vuurwapen laten lopen die psychisch niet in orde zijn?

Uiteraard heeft Belfort nog meer dingen gezegd, maar daarover zullen wij ons uitweiden in onze volgende column.

Aan de lezers wensen wij fijne feestdagen toe en vooral ook een heel gezond 2021.

Sunil Sookhlall & Kries Mahabier

https://www.srherald.com/columns/2020/12/25/racist-en-zwartdenker-edward-belfort-laat-zich-kennen-deel-1/

REACTIES OP BLAKA BUBA PROBLEEM

25 dec 2020
Gekopieerd bericht:
Ik ben benieuwd als ze nog zullen denken dat deze President en de vhp racistisch zijn.
Men beweert dat Santokhi een racist is omdat hij alleen hindoestanen benoemd in functies.
Laten we de feiten onderzoeken en zien op die stelling inderdaad klopt.
Regering Santokhi/Brunswijk is een coalitie van 4 partijen: VHP, ABOP, NPS en PL. ✅
Namens de VHP:
Armand Achaibersingh (Hindoestaan)
Krishna Mathoera (Hindoestaan)
Albert Ramhin (Hindoestaan)
Amar Ramadhin (Hindoestaan)
Rishma Kuldipsingh (Hindoestaan)
Riad Noermohamed (Hindoestaan)
Prahlad Sewdien (Hindoestaan)
Saskia Walden (Afro-Surinaamse)
ABOP:
David Abiamofo ( Afro-Surinamer)
Kenneth Amoksie ( Afro-Surinamer)
Diana Pokie (Afro-Surinamer)
Gracia Emanuël (Afro-Surinaamse)
Albert Jubithana (Indiaan)
NPS:
Marie Levens (Afro Surinaams)
Silvano Tjon-Ahin (Afro mix)
PL:
Bronto Somohardjo (Javaan)
Hanafi Ramsaran (Hindoestaan)
Kabinet Venetiaan 1991-1996 ✅
NPS
Cor Pigot (Afro Surinamer)
Rudi Roseval (Afro Surinamer)
Rufus Nooitmeer (Afro Surinamer)
Eddy Sedoc (Afro Surinamer)
Harold Pollack (Afro Surinamer)
VHP
Subhas Mungra (Hindoestaan)
Tjan Gobardhan (Hindoestaan)
Soeshil Girjasing (Hindoestaan)
Radjkoemar Randjitsing (Hindoestaan)
Rakieb Khudabux (Hindoestaan)
SPA
Reynold Simons (Afro Surinamer)
Siegfried Gilds (Afro Surinamer)
John Defares (Afro Surinamer)
KTPI
Soeratno Setroredjo (Javaan)
Andre Kartoredjo (Javaan)
Willy Soemita ( Javaan)
Kabinet Venetiaan 2000-2005✅
NPS
Humphrey Hildenberg (Afro Surinamer)
Ronald Assen (Afro Surinamer)
Marie Levens (Afro Surinamer)
Franco Demon (Afro Surinamer)
Romeo van Russel (Afro Surinamer)
VHP
Urmila Sewnundun (Hindoesptaan)
Geetapersad Gangaram Panday (Hindoestaan)
Dewanand Balesar (Hindoestaan)
Kermechend Raghoebarsing (Hindoestaan)
Rakieb Khudabux (Hindoestaan)
PL
Jack Tjon Tjin Joe (Chinees)
Walter Sandriman (Javaan)
Paul Somohardjo (Javaan)
SPA
Clifford Marica (Afro Surinamer)
Siegfried Gilds (Afro Surinamer)
Guno Castelen (Afro Surinamer)
Kabinet Venetiaan 2005-2010✅
NPS
Humphrey Hildenberg (Afro Surinamer)
Gregory Rusland (Afro Surinamer)
Ivan Fernald (Afro Surinamer)
Lygia Kraag-Keteldijk (Afro Surinamer)
VHP
Maurits Hassankhan (Hindoestaan)
Chan Santokhi (Hindoestaan)
Kermechend Raghoebarsing (Hindoestaan)
Ganeshkoemar Kandhai (Hindoestaan)
SPA
Siegfried Gilds (Afro Surinamer)
Clifford Marica (Afro Surinamer)
Joyce Amarello (Afro Surinaams)
PL
Edwin Wolf (Javaan)
Michael Jong Tjien Fa (Chinees)
Hendrik Setrowidjojo (Javaan)
BEP/ABOP
Michel Filisie (Afro Surinamer)
Alice Amafo (Afro Surinaams)
Celcius Waterberg (Afro Surinamer)
DA91
Rick van Raavenswaay
Als we de info hierboven analyseren dan vallen bepaalde zaken op:
-In coalitie verband benoemden alle partijen iemand die leek op de etnische meerderheid van de partij.
-Niemand vond het racistisch dat partijen als NPS en SPA 100% creolen/Afro Surinamers benoemden in functies.
Maar anno 2020 vind men het wel racistisch dat de VHP voornamelijk hindoestanen in functies benoemd.
Terwijl de VHP een creoolse als minister heeft benoemd en de woordvoerder van President Santokhi een afro Surinamer is.
Is men wel eerlijk 
 
 
Dat miki den no mus klage.
Suma é mek din prijs krin ien din winkri? Na santhoki
Suma bin dé tegen a valutawet?
Na santhoki
Suma pót a kondre ien wan bruya?
Na santhoki
Suma é ley dje a pipel?
Na santhoki
Suma é mik yó nyan 💩 dalijk?
Na santhoki….!!!!
In principe a no lee.Suma e seri dyari,Santhoki.Suma e seri wagi ,Santhokhi.
Na yu sang e go bai nomo , na a keskesi.
Su.a e meki leki yapyapi,na yu.Suma no abi verstang,na yu.Suma e seri ing srefi,na yu.
Terwyl Bravo trofeeen aan het verzamelen is en zyn achterban verpaupert,Santhoki e seti ing basis fu ing nanga ing achterban.
A no a keskezi abi a probleem dan?
Edmund Dundas

 suma mek Sa tokhi kong koni blakabuba,iedereen heeft gladhaar nu.

Blaka mek wi kong saka saka.
Wie è njam unsrefi.
Hebben de leiders van toen ons geleerd ons niet druk te maken om geld neen.
Wijlen Lachmon leerder zijn achterban om.zich om de gtond druk te maken.
Ik vroeg me altijd hoe het kwam dat dit ras floreerde en toen ik op het Domeinkantoor te werk werd gesteld zag ik het.
Ik geloofde niet wat ik las en zag en yu sang beng wzn opo yu blakabuba ai je kreeg shit als dank.
Pakket gaven onze leiders ons en nu gatlekken we de anderen maar zij hebben het goed.ingezien.
Blaka un go doro nanga dong,tang seri unsrefi.
Mi winsi unu wan blesi dey
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *