6. RUSLAND EN CHINA ACHTER MORALES EN MADURO EN BOUTERSE ACHTER CHINA

Gepubliceerd op: 14-11-2019 om 18:03
Bron: Suriname Herald

https://www.srherald.com/ingezonden/2019/11/14/rusland-en-china-achter-morales-en-maduro-en-bouterse-achter-china/

Laten wij vooral ook de hand in eigen boezem steken, niet zomaar is er verzet, niet zomaar bemoeit de wereld met elkaars interne aangelegenheden, als onze presidenten zelf de wereld naar binnenhalen vanwege ongeoorloofde handelingen. Het accent verleggen en verklaringen de wereld insturen dat er een coup gepleegd is in Bolivia en de president door militairen is afgezet, is het bewust overslaan van de aanleiding en de oorzaak. President Evo Morales wist waarschijnlijk heel goed dat zijn macht tanende was. Zijn reis onlangs naar Rusland met een tussenstop in Suriname op 10 juli 2019 resulteerde in het vragen van Russische militaire steun om in Zuid-Amerika de “gringo’s”, het Amerikaanse imperialisme terug te dringen. Na drie termijnen presidentschap door Evo Morales, van 2006 tot 2019, koos zelf het leger dus toch niet voor zijn president en opperbevelhebber. Hoe anders is de situatie in Venezuela.

De kracht van de trias politica
Morales maakte de vergissing de geest uit de fles te halen wetende dat hij het leger niet achter zich had. Maduro had het parlement niet achter zich en kwam met een speciale raad van 545 leden voor het herschrijven van de grondwet. Maduro stelde dat de nieuwgekozen raad meteen de onschendbaarheid van parlementsleden moest opheffen, want de sabotage van het parlement moest ophouden.

Onze president Bouterse heeft de onafhankelijke rechterlijke macht niet onder de duim, maar kwam met de Amnestiewet en het verbod op pre-electorale samenwerking op weg naar de verkiezing. In Suriname zijn de rechterlijke macht, het Hof van Justitie en de krijgsraad hiervoor nimmer gezwicht voor de druk vanuit het uitvoerend- en wetgevend orgaan van de staat, die twee handen op een buik zijn vanwege het partijpolitieke loyalisme. De vordering van de raadsman van Desi Bouterse werd door het Hof van Justitie daarom ook afgewezen. Met de uitspraak van het Hof van Justitie bewees zij als het belangrijke onafhankelijke orgaan van de trias politica de rechtsstaat een enorme dienst en liet het belang van de eenheidsstaat prevaleren boven een persoonlijk belang van een gedaagde.

En de krijgsraad riep gedaagden op voor 29 november. Op 25 november reist onze president met een gerust hart af naar China voor een staatsbezoek. Een gerust hart voor ons allen wetende dat uiteindelijk de derde macht van de trias politica het evenwicht herstelt en de politiek op 25 mei 2020 aan de beurt is en haar werk zal doen. Zo ook de verklaring van het Boliviaanse Constitutioneel Hof: “Het Constitutioneel Hof in Bolivia bevestigt de aanstelling van Jeanine Añez van oppositiepartij Nationale Eenheid als interim-president van het land.” Ze volgt tijdelijk de naar Mexico gevluchte president Evo Morales op. En hier ontmoet de ene macht de andere macht, de rechterlijke macht die tot nu toe ook in Suriname de huidige president heeft weten terug te fluiten.

Staatsmanschap
Staatsmanschap eerbiedigt de democratie en heeft geen ruzie met een van de drie organen van de trias politica. Eerbiedigt een president de grondwet en de beginselen van behoorlijk bestuur zoals fair play en rechtszekerheid niet, dan kweekt hij volkswoede, zeker met het bevoordelen van partijloyalisten in hoge posities en op cruciale plaatsen in het bestuur. Staatshoofd zijn is geheel wat anders dan de combinatie van staatsmacht en staatsmanschap, want die brengen balans in de democratie en stellen altijd het landsbelang voorop in de geest van de grondwet.

In derdewereldlanden zien wij meestal de arrogantie van de macht die tot volle wasdom komt omdat de presidenten staatsmacht zijn gaan beschouwen als hun privé-eigendom en van hun volgelingen. Hier in Suriname worden de documenten van de verkiezingen van 25 mei 2015 gewoon verbrand in plaats van gedigitaliseerd. Staatsmanschap betekent niet grote landen tegen je in het harnas jagen. Bovengenoemde presidenten spelen mee in de arena van wereldeconomieën, maar landen zoals China, Rusland en India laten zich niet uitspelen en verdelen door kleine derdewereldlanden zoals Suriname met een veel besproken leider die zijn land volledig openstelt in ruil voor leningen onder het mom van de Amerikanen de loef af te steken in hun achtertuin.

Bolivia heeft het gelach reeds betaald want het Russische leger is er niet om Evo Morales in het zadel te houden en de Amerikanen weg te houden. In Suriname zal onze besproken president wellicht spoedig het eindvonnis in het 8-decemberstrafproces vernemen. Net als in Venezuela en Bolivia zijn de ogen van de wereld ook op Suriname gericht. Niet alleen vanwege het 8-decemberstrafproces en de geldleningen met overschrijding van de Wet op de staatsschuld, maar de ogen van de wereld richten zich al heel lang op de grote drugsvangsten die de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) ook helder in beeld wil hebben evenals de geldzendingen via de Centrale Bank van Suriname met inhouding van 19,5 miljoen euro door het Nederlandse Openbaar Ministerie en last but not least: de verkiezingen van 25 mei 2020.

Angela Fernald
afernald34@gmail.com

Boliviaanse ex-president Anez gearresteerd

 
 
14 Mar, 2021,  04:43
foto
 De toenmalige Boliviaanse waarnemend president Jeanine Anez spreekt tijdens een persconferentie in La Paz op 15 november 2019. (Foto: AFP) 

De voormalige waarnemend president van Bolivia, Jeanine Anez, is zaterdag gearresteerd op basis van beschuldigingen van terrorisme en opruiing over wat haar voorganger en politieke rivaal Evo Morales omschreef als een “staatsgreep” die hem ten val bracht. De politie pakte ook voormalige ministers op die de conservatieve politici steunden, een regering die een jaar lang aanzat nadat Morales het land was ontvlucht in november 2019 te midden van betwiste verkiezingen, aldus mediaberichten.

De arrestaties kwamen maanden nadat Morales uit ballingschap terugkeerde naar Bolivia na een nieuwe verkiezingsoverwinning in oktober 2020 voor de linkse partij van de Beweging voor Socialisme (MAS) die hij oprichtte. Het presidentschap en het congres staan ​​nu onder controle van MAS.

“Ik vertel het Boliviaanse volk dat Jeanine Anez al is aangehouden en momenteel in handen is van de politie”, schreef minister Carlos Eduardo del Castillo op Twitter en Facebook. Castillo feliciteerde de politie met haar “geweldige werk” in de “historische taak om recht te doen” aan het Boliviaanse volk.

Morales, van zijn kant, eiste in een tweet dat de “auteurs en medeplichtigen” van wat hij omschreef als een “staatsgreep” tegen hem zouden worden “onderzocht en gestraft”.

De officier van justitie van Bolivia heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Anez en anderen op beschuldiging van terrorisme, opruiing en samenzwering. Anez tweette een kopie van het bevel met het antwoord: “De politieke vervolging is begonnen.”

Ze voegde eraan toe dat de regering haar beschuldigde ‘deelgenomen te hebben aan een staatsgreep die nooit heeft plaatsgevonden’.

‘Onwettig’

In de vroege uren van zaterdag vertoonde de Boliviaanse televisie beelden van Anez, die niet was geboeid en die aankwam op de luchthaven van La Paz El Alto, vergezeld door Castillo en verschillende politieagenten. In korte opmerkingen tegen de pers veroordeelde ze haar arrestatie als “illegaal”.

Ze werd later voor ondervraging naar een gebouw van een overheidsgebouw gebracht.

Anez’s voormalige minister van Energie, Rodrigo Guzman en zijn tegenhanger van Justitie Alvaro Coimbra, beiden vermeld op het bevel van de officier van justitie, werden vrijdag aangehouden.

Coimbra protesteerde tegen de “illegale en beledigende” arrestatie van zijn voormalige collega Guzman, voordat ook hij werd binnengebracht. “We hebben gezegd dat we ons altijd beschikbaar zullen stellen voor de wet”, zei Coimbra tegen de Boliviaanse tv toen hij in een politieauto werd geplaatst.

Anez, een voormalige senator, nam het roer over als interim-president nadat Morales Bolivia had verlaten. Hij had de steun van de strijdkrachten verloren te midden van gewelddadige protesten tegen zijn herverkiezing voor een ongrondwettelijke vierde termijn.

Verschillende Morales-bondgenoten die hoge posten bekleedden, vluchtten ook, waardoor Anez de hoogste senaatsambtenaar was die er nog over was.

Morales was zelf het doelwit van beschuldigingen van opruiing en terrorisme in een onderzoek dat werd geopend kort nadat Anez de macht had overgenomen. Maar hij keerde afgelopen november terug uit ballingschap nadat zijn MAS de overwinning behaalde in een algemene verkiezing in oktober 2020 waarbij Luis Arce van de partij het presidentschap won.

Morales heeft sindsdien de leiding van de partij overgenomen.

‘Dictatuur’

Vorige maand stemde het congres om amnestie te verlenen aan degenen die tijdens het presidentschap van Anez werden vervolgd voor gewelddaden tijdens de chaos die volgde op het aftreden van Morales.

Lidia Patty, lid van de MAS-partij, diende afgelopen december een klacht in tegen Anez en beweerde dat zij, een aantal van haar voormalige ministers, ex-militairen en politieleden, en anderen de omverwerping van Morales, die al veertien jaar aan de macht was, had gestimuleerd.

“De MAS heeft besloten terug te keren naar de stijl van dictatuur. Het is jammer, want Bolivia heeft geen dictators nodig, het heeft vrijheid en oplossingen nodig”, tweette Anez vrijdag.

Luis Fernando Camacho, die onlangs verkiezingen won voor het gouverneurschap van de regio Santa Cruz in Bolivia, wordt ook vervolgd. Hij zwoer dat “Bolivianen niet werkeloos zullen toekijken bij misbruik” en zei dat hij niet van plan was het land te verlaten.

Anez, een voormalige advocaat, is al lang een criticus van de linkse Morales, die haar bestempelt als ‘een staatsgreep-faciliterende rechtse senator’.

Hij heeft gezegd dat Anez “zichzelf verklaarde tot … interim-president zonder wetgevend quorum, omringd door een groep medeplichtigen.”

Ex-presidenten Jorge Quiroga en Carlos Mesa veroordeelden afzonderlijk de arrestaties. “We bevinden ons in een proces van politieke vervolging dat erger is dan in dictaturen. Het wordt uitgevoerd tegen degenen die de democratie en vrijheid verdedigden in 2019”, zei Mesa op Twitter. Quiroga beschuldigde Arce ervan ‘de leerling van een tiran’ te zijn.

Maar minister van Justitie Ivan Lima hield vol dat het systeem onafhankelijk was van de regering. “We kunnen ons niet mengen in zaken die zijn aangespannen door de officier van justitie en door justitie. Deze zaken moeten worden vervolgd in het kader van objectiviteit en onafhankelijkheid”, aldus Lima.

De president van de senaat, Andronico Rodriguez, herhaalde van zijn kant beweringen van een poging tot staatsgreep en zei: “Dit is geen vervolging, het is gerechtigheid.”

Onderzoekers van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) zijn in Bolivia om het geweld na de verkiezingen in 2019 te onderzoeken.

Bolivia: Geen rol voor Morales zegt president-elect Luis Arce

21 Oct, 2020, 18:40

foto
 Geen rol voor Evo Morales(r), zegt de nieuw gekozen Boliviaanse president en partijgenoot, Luis Arce. 

De verkozen president van Bolivia, Luis Arce, zegt dat er in zijn regering ‘geen rol’ is weggelegd voor de socialistische partijleider Evo Morales. De voormalige president Morales was bijna 14 jaar aan de macht voordat hij vorig jaar onder druk ontslag nam en het land ontvluchtte.

Arce kwam aan de macht in een stemming op zondag, waarvan de officiële telling technisch gezien nog steeds gaande. De voorlopige resultaten geven Arce een meerderheid van de stemmen, waardoor de socialisten van het Andes-land weer aan de macht kwamen, slechts een jaar nadat Morales vertrok.

Vanuit zijn ballingschap in Argentinië blijft Morales de president van Arce’s partij, de Beweging voor Socialisme (MAS). Acre stelde duidelijk dat elke invloed van Morales beperkt zal zijn tot die positie.”Hij zal geen enkele rol spelen in onze regering”, zei Arce tegen persbureau Reuters op het MAS-hoofdkantoor in La Paz, de administratieve hoofdstad van Bolivia. “Hij kan naar het land terugkeren wanneer hij maar wil, omdat hij Boliviaan is … maar in de regering moet ik beslissen wie deel uitmaakt van de administratie en wie niet.”

Morales is een voormalige cocateler waarover de meningen verdeeld zijn. Sommigen prijzen hem voor het verbeteren van de welvaart van de armsten in één van de armste landen van Zuid-Amerika. Morales heeft buiten Bolivia gewoond sinds hij vorig jaar vluchtte na een stemming die was gehuld in beschuldigingen van fraude. Morales betwist de beschuldigingen en zegt dat hij tijdens een rechtse staatsgreep is omvergeworpen.

Morales wordt ook geconfronteerd met een reeks beschuldigingen van corruptie, die hij heeft ontkend. “Ofschoon rechten op een eerlijk proces in verschillende zaken tegen hem (Morales) niet zijn gerespecteerd”, zei Arce “betreur ik het dat politiek gerechtelijk is gemaakt, rechts heeft politiek gerechtelijk gemaakt.”

Tijd voor bezuinigingen?
Als minister van Financiën onder Morales hielp Arce bij het voorzitten van een economie die sneller groeide dan bijna alle andere in de regio. Maar als hij volgende maand het presidentschap van Bolivia op zich neemt, neemt hij een land over dat in een verlammende recessie verkeert. “We zullen bezuinigingsmaatregelen moeten nemen. Er is geen andere optie als we niet genoeg inkomen hebben om onze huidige uitgaven te dekken,” zei Arce.

De 57-jarige zei dat het economische model dat hij hielp implementeren onder Morales werkte en weer zal werken. De in het Verenigd Koninkrijk opgeleide socialist, heeft tijdens zijn campagne sociale steun beloofd. Hij zei dat bezuinigingen de overheidsinvesteringen niet zouden beïnvloeden, wat volgens hem een ​​”prioriteit” zou zijn om de groei te reactiveren.

Hij voegde eraan toe dat hij “indien nodig” obligaties zou uitgeven, ondanks het feit dat hij kritiek had geuit op de conservatieve interim-regering van president Jeanine Añez omdat ze leningen wilde nemen. De enorme maar grotendeels onbenutte lithiumreserves van Bolivia zijn ook een potentiële economische aanjager, zei hij, die cruciaal zou kunnen worden als de wereld agressief overschakelt naar elektrische auto’s en andere op batterijen werkende apparaten.

Arce erkende dat Bolivia een ‘strategische partner’ nodig heeft om zijn lithiumreserves met succes te kunnen exploiteren, maar als dat correct wordt gedaan, zou het tegen het einde van zijn termijn van vijf jaar wel US$ 2 miljard aan Bolivia kunnen opleveren. Hij zei dat hij de dollarkoppeling van de nationale munteenheid, de boliviano, niet zou veranderen, daarbij verwijzend naar de vrees voor scherpe waardevermindering.

Onder Morales hebben Bolivia en de Verenigde Staten de diplomatieke betrekkingen verbroken. Arce zei dat hij ‘de relaties met alle landen wil herstellen’, maar legde de bal in de rechtbank van Washington. “Als ze een relatie met ons willen herstellen, is het enige waar we om vragen dat we als gelijken worden gerespecteerd,” zei Arce.

Bolivia: Morales wil terugkeren naar zijn land

20 Oct, 2020, 12:45

foto
 De voormalige Boliviaanse president Evo Morales gebaart op een persconferentie in Buenos Aires, Argentinië, een dag nadat Bolivianen hebben gestemd voor een nieuwe president. (Foto: Reuters) 

De verbannen voormalige president Evo Morales heeft maandag zijn voornemen aangekondigd om terug te keren naar Bolivia na de overweldigende overwinning van zijn linkse erfgenaam Luis Arce. Bij de verkiezingen van zondag, claimde Arce, een voormalige minister van Economie onder Morales, de overwinning. Exit-peilingen hadden een verpletterende overwinning op zijn centristische rivaal Carlos Mesa voorspeld.

Mesa heeft maandag zijn nederlaag toegegeven en zei dat de winstmarge van 20 punten van Acre “zeer krachtig en zeer duidelijk” was. “Het is aan ons, zoals het hoort bij degenen onder ons die in democratie geloven … om te erkennen dat er een winnaar is bij deze verkiezingen”, zei Mesa, een voormalig president.

Exit-peilingen gaven 52 procent van de stemmen aan Arce, terwijl Mesa slechts 31,5 procent behaalde. Met het resultaat is de hoop van Mesa op een tweede ronde in november de kop ingedrukt.

Particuliere opiniepeilingsbedrijven lieten zien dat Arce met een vergelijkbare marge won. De officiële resultaten zullen naar verwachting nog dagen op zich laten wachten.

De opkomst van kiezers was hoog. Ondanks de pandemie van het coronavirus stemde 87 procent van de Bolivianen, volgens het Supreme Electoral Tribunal. De gemiddelde deelname in het land is regulier 80 procent.

Arce (57) zei dat zijn overwinning een “terugkeer naar de democratie” was voor het verdeelde Zuid-Amerikaanse land. “We hebben de democratie hersteld en we zullen weer stabiliteit en sociale vrede krijgen”, zei hij.

Ogen gericht op Morales
Veel aandacht gaat nu uit naar Morales, wiens autoritaire 14-jarige greep op de macht een bittere nasmaak achterliet voor veel Bolivianen buiten zijn grotendeels inheemse Partij voor het Socialisme (MAS). “Vroeg of laat gaan we terug naar Bolivia, daar is geen discussie over”, vertelde Morales op een persconferentie in Buenos Aires.

“Het is mijn grote wens om terug te keren naar Bolivia en mijn regio binnen te gaan. Het is een kwestie van tijd”, zei Morales, die werd afgezet te midden van protesten nadat zijn overwinning bij de verkiezingen van 2019 nietig was verklaard vanwege vermeende aantijgingen.

Morales nam ontslag op 10 november nadat hij de steun van de strijdkrachten had verloren tijdens de crisis waarbij 36 doden en honderden gewonden vielen. Gedwarsboomd in zijn poging om een ​​vierde termijn veilig te stellen, vluchtte hij aanvankelijk naar Mexico. Maar na de verkiezingsoverwinning van de linkse Alberto Fernandez heeft hij zich sindsdien gevestigd in het naburige Argentinië. Morales bedankte Fernandez en de Mexicaanse president Manuel Andres Lopez Obrador voor hun steun.

Hij prees ook felicitaties van andere linkse leiders, de Venezolaanse Nicolas Maduro en de voormalige Uruguayaanse president Jose Mujica. De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez prees een “overwinning van het volk” die “gerechtigheid en welzijn zou teruggeven aan het broederlijke Boliviaanse volk. Viva Evo!”

Morales zei dat hij maandag zelfs een telefoontje had gekregen van de Argentijnse paus Franciscus. “Ik voelde dat ik niet alleen was”, zei hij.

Het kantoor van VN-chef Antonio Guterres prees “zeer participatieve en vreedzame” verkiezingen, en moedigde politieke leiders aan om samen te werken voor nationale verzoening.

Economische architect
Arce werd gecrediteerd als de architect van het economische wonder van het land onder Morales, die in 2006 de eerste inheemse president van het land werd. In het volgende decennium verlaagde hij de armoede en moderniseerde hij de infrastructuur van het land, gestimuleerd door de vraag naar de natuurlijke hulpbronnen van Bolivia.

De verkiezing, twee keer uitgesteld vanwege de pandemie van het coronavirus, was de eerste in 20 jaar waarin Morales niet aan deelnam, hoewel hij een dreigende aanwezigheid bleef.

De tegenstanders van Acre hadden gewaarschuwd dat een overwinning van de MAS de terugkeer zou inluiden van de ex-president. Morales hangt bij terugkeer in Bolivia arrestatie boven het hoofd op beschuldiging van terrorisme nadat de rechtse interim-regering hem had beschuldigd van het leiden van anti-regeringsprotesten vanuit zijn ballingschap.

Hij wordt ook onderzocht wegens vermeende “verkrachting en mensenhandel”  op beschuldigingen dat hij relaties had met minderjarige meisjes. Morales heeft de beschuldigingen maandag verworpen en zei dat ze “deel uitmaakten van een vuile oorlog” die tegen hem werd gevoerd.

De overwinning van Arce maakt een einde aan het jarenlange interim-voorzitterschap van de conservatieve Jeanine Añez, die zich een maand geleden uit de race terugtrok vanwege kritiek op haar aanpak van de coronaviruspandemie die meer dan 8.400 mensen het leven heeft gekost en 130.000 heeft besmet. Haar regering is beschuldigd van intimidatie van aanhangers van de MAS-partij en de medewerkers van Morales.

Washington, dat de regering van Añez als een belangrijke regionale bondgenoot zag, zei dat het wachtte op de officiële resultaten “maar president Trump en de Verenigde Staten kijken ernaar uit om samen te werken met wie de Bolivianen kiezen”, vertelde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan AFP.

Het door land omgeven Bolivia, één van de armste landen in de regio ondanks zijn rijke natuurlijke hulpbronnen, beleeft de ergste economische crisis in 40 jaar en het bbp zal naar verwachting in 2020 met 6,2 procent krimpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *