PERIODE VAN KRIJGSHEERSSCHAP: EEN NIET LEGITIEME PERIODE VAN ISOLATIE EN ONDERDRUKKING.

Venetiaan vindt dat vlaggen halfstok moeten op 'Revodag'

14-01-2021 05:10

Oud-president Ronald Venetiaan

Oud-president Ronald Venetiaan heeft een bittere nasmaak van 25 februari 1980. Hij vindt dat de regering deze dag niet moet laten gelden als nationale feestdag en dat alle vlaggen op die dag halfstok moeten hangen. ’25 februari 1980 is een treurige dag in de geschiedenis van Suriname. Er heeft toen een militaire staatsgreep plaatsgevonden, die een illegale handeling is geweest. Dergelijke handelingen zijn geen reden voor het instellen van een officiële feestdag’, aldus Venetiaan.

Tussen 2000 en 2010, tijdens het bewind van Venetiaan zelf, was deze dag ook niet erkend als een feestdag. De ‘Dag van Bevrijding en Vernieuwing’ werd door oud-president Bouterse gemaakt tot een nationale feestdag in 2010. Op 25 februari 1980 heeft dezelfde Bouterse, samen met een groep van vijftien sergeanten, de macht in Suriname middels een coup overgenomen.

Venetiaan: ‘Er zijn veel meer dagen die deze dag heeft veroorzaakt, die als reden gelden om de vlaggen halfstok te hangen. De staatsgreep heeft ons land verschrikkelijk veel misère gebracht. We zijn onzeker geweest over vele rechten, die tot nu toe doorwerken. Het recht op leven is daarvan een duidelijk voorbeeld; er zijn vele moorden en verdwijningen geweest. Ook in bestuurlijk opzicht; de grondwet en het parlement werden opzijgeschoven. Er was geen maatschappelijke zekerheid voor burgers, ondernemers en werknemers. Al met al, geen reden voor feest op 25 februari’. De oud-president kijkt uit naar de besluiten van de regering op dit punt.

“Een illegale greep naar staatsmacht kunnen wij niet vieren”

Eerder heeft ook minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken zich uitgelaten over deze dag. Hij is voorstaander van de afschaffing van deze nationale vrije dag. Volgens Somohardjo heeft Bouterse onder ede verklaard bij de rechter dat 25 februari 1980 een staatsgreep was. ‘Dat is niets anders dan een illegale greep naar de staatsmacht, die wij niet kunnen vieren’.

Er is een commissie benoemd om alle nationale vrije dagen te beoordelen. Indien de minister erop gewezen wordt dat 25 februari afgeschaft moet worden als vrije dag, doet hij dat graag. ‘Ik heb daarmee geen probleem. “Ik zou het juist vervelend vinden als bijvoorbeeld andere (religieuze….red.) dagen worden afgeschaft”, aldus Somohardjo.

Santokhi en Brunswijk hadden weer ontmoeting met Bouterse

13-01-2021 11:16

President Chan Santokhi, oud-president Desi Bouterse en vicepresident Ronnie Brunswijk

President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk hadden afgelopen zaterdag een langdurig gesprek met oud-president Desi Bouterse op het presidentieel paleis. Dat heeft Brunswijk zojuist bevestigd op de regeringspersconferentie in de Congreshal. “Het gesprek begon om 19.00 uur en duurde tot 05.00 uur. Er is gesproken over de transitieafspraken en de nog te nemen stappen in deze overgangsfase na zes maanden. Een aantal zaken van de oud-president moet in orde gemaakt worden. Ook is er gesproken over zaken die afgestoten moeten worden door hem”, zei Brunswijk. De vicepresident voegde er meteen bij: “Er is geen besluit genomen.”

Op 15 juni 2020, enkele weken na de verkiezingen van 25 mei, was er al een ontmoeting tussen deze drie politieke leiders. Het doel van het gesprek toen was om elementen van een ordelijke en verantwoorde transitie van het bestuur te bespreken.

https://www.sun.sr/Details/6656_nSdATTIWuYPAKBsvSxtClaN1G04g5qq27ABs3GmbO8d9UCDcqkFTf0bFbFbwpsXftDU9qk20LPe2B1zbOC3bFbFbqFWGUgcFcFccFcFc_Overdracht.jpg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *