31 dec 2022 VOORSTEL OM VEERVERBINDING TUSSEN SURINAME EN CARIBISCHE EILANDEN OP TE STARTEN
| united news | Door: Redactie
13 okt 2022 Suriname en Qatar praten over samenwerking op energiegebied
13 Oct, 2022
Energieminister Saad S. Al- Kaabi van Qatar bij een beleefdheidsbezoek aan minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen. |
8 okt 2022 Verschuiving FID grote set-back, zegt Santokhi
8 okt 2022 TOTALENERGIES NIET KLAAR VOOR FINAAL INVESTERINGSBESLUIT BLOK 58
| united news | Door: Redactie
08 Mar, 2021, 15:22
1 maart 2021 OPRICHTING NIEUWE INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ DEZE WEEK BIJ DNA
26 febr 2021 Instituut First Lady ondersteunt trainingsprogramma startende ondernemers
26 febr 2021 New Surfin NV: een wettelijke taak van het ministerie van Financiën
25 febr 2021 Gesprekken opzetten vrijhandelszone vorderen
25 februari 2021
24 febr 2021 Directeur wil NIS omtoveren tot moderne show- en sporthal
24-02-2021 03:07 PM
NIS-directeur Joel Martinus
21 Feb, 2021, 03:15
President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk leggen de eerste steen in Moengotapu voor een schoolcampus. (Foto: CDS) |
Santokhi en Brunswijk benadrukken dat voor de start van het middelbaar onderwijs in Marowijne alles in place gebracht moet worden, te weten: schoolvervoer, het docentenkorps, voorbereiden van de leerlingen, het curriculum en ICT. De president zegt dat ondanks de crisis projecten die moeilijk zijn om uit te voeren, uitgevoerd zullen worden. Indien het budget van de regering niet toereikend is, dan zal dat met donaties of steun van de private sector gebeuren. De eerste steen voor de bouw is volgens de president tevens de hoeksteen voor ontwikkeling van het land én de bouwsteen die wordt aandragen voor de ontwikkeling van het district Marowijne. Hij gaf aan dat er extra geïnvesteerd zal worden in gebieden en groepen die een achterstand hebben.
20 febr 2021 REGERING WIL EIGEN GOUDMIJN OPZETTEN
20/02/2021 05:54 – Van onze redactie
In een interview met de Communicatiedienst Suriname hebben president Chandrikapersad Santokhi (r) en vicepresident Ronnie Brunswijk Surinamers opgeroepen respect te hebben voor elkaar. Foto: Irvin Ngariman
PARAMARIBO – De regering bekijkt de mogelijkheden om een eigen goudmijn op te zetten. Dit heeft president Chandrikapersad Santokhi vrijdag in een interview met de Communicatiedienst Suriname benadrukt. Hoe dit project precies eruit moet zien is nog niet uitgewerkt, maar volgens het staatshoofd heeft hij donderdag samen met vicepresident Ronnie Brunswijk en enkele ministers hierover een onderhoud gehad met een buitenlandse expert.
Nadat de beleidsmakers voldoende informatie hebben ingewonnen, ligt het in de bedoeling om dit project op de prioriteitenlijst van de regering te plaatsen. “We gaan dit op onze agenda plaatsen. Want gowtu lai en het volk moet mee profiteren.” Overeenkomsten sluiten met multinationals waarbij deze bedrijven het grootste deel van de opbrengsten nemen is volgens Santokhi niet de eerste keus van deze regering.
Het staatshoofd benadrukt dat alle projecten die zijn team wil uitvoeren nu al zijn voorbereidt. De financiering van deze zaken is echter nogsteeds een uitdaging. “De meeste van de projecten kunnen slechts worden gefinancierd als we die fresh capital hebben”, verduidelijkt Santokhi.
Hoewel het kapitaal om de verschillende projecten te financieren beschikbaar is, moeten volgens de president een aantal zaken in orde worden gemaakt. Onder meer het vertrouwen in de Surinaamse overheid moet worden hersteld. “Maar unu no e wakti a fresh capital.”
De president wijst erop dat de regering door zelf een aantal maatregelen door te voeren probeert te sparen. Als voorbeeld noemt hij een beter belastinssysteem, ordening van de goudsector, beter zicht op de export van hout en ordening van grond en erfpacht. “Al deze staatsbesluiten zijn al gereed om te worden uitgevoerd.”
Santokhi zegt dat de gesprekken met Internationaal Monetair Fonds(IMF) zaterdag worden voortgezet. Hij onderstreept dat de wisselkoers nog steeds een discussiepunt is tussen de partijen. “Dat is de enige issue waarover we nog goed moeten onderhandelen.” Daarnaast zijn de gesprekken met Lazard ook nog gaande.
De snelheid van de ontwikkeling die de regering wil brengen zal volgens het staatshoofd afhankelijk zijn van al deze factoren. Indien al deze zaken volgens planning lopen is hij ervan overtuigd dat de projecten die op agenda staan binnen kort termijn gerealiseerd zullen worden. “Als een paar van die dingen niet lukken dan gaat het een beetje vertraging betekenen. Maar daarover gaan we de samenleving regelmatig informeren. Wij gaan tot het uiterste”, aldus Santokhi.
In het interview waarbij ook vicepresident Brunswijk aanzat, riepen beide regeringsleiders de samenleving op geen haat te zaaien tussen de verschillende bevolkingsgroepen. “Unu na wan bromki dyari“, benadrukte vicepresident nog eens. Hij wees er ook op dat anders dan wordt beweerd, er tussen hem en de president een goede onderlinge samenwerking is. Hij geeft toe dat er fouten worden gemaakt maar verzekert ook dat de regering goede resultaten zal neerzetten. “We begrijpen de bezorgdheid maar we vragen nog een beetje geduld.”
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2021/02/20/regering-wil-eigen-goudmijn-opzetten/
20 febr 2021 Brunswijk: “Regering laat zich niet uit het veld slaan”
29 febr 2021 NEW SURFIN WORDT GELIQUIDEERD
20/02/2021 00:00 –
12 Feb, 2021, 18:44
12 Feb, 2021, 06:52
11 Feb, 2021, 14:23
De fractie van de
Datum: | Bron: sun.sr | Door: Redactie
9 febr 2021 JOGI: ‘INDIEN ZAKEN NIET IN ORDE ZIJN, DAN CORRIGEREN’
11 febr 2021 Jogi: ‘Oprichting investeringsmaatschappij New Surfin NV past in beleid
09/02/2021 05:50
09 Feb, 00:00
American Airlines vliegt vanaf juli vijf keer per week van Miami naar Suriname. De vluchten worden uitgevoerd met een Airbus 319. |
Oprichting New Surfin NV nog niet besproken binnen raad van ministers
Minister Achaibersing: “Bedoeling is om dit aan rvm voor te houden wanneer het helemaal volledige vorm heeft gehad”
‘’Zowel Guyana als Suriname hebben geen toereikende faciliteiten aan de wal, om te voorzien in de groeiende behoeften van oliemaatschappijen die hun exploratie- en productieactiviteiten voor de kust van de twee landen blijven opvoeren. Maar deze stand van zaken zou vrij snel kunnen veranderen als de olieproducerende buren hun krachten bundelen om faciliteiten van wereldklasse te bouwen’’, aldus de directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, tijdens een interview op een Guyanees radiostation.
“Een van de fundamentele dingen die we moeten doen, zowel Suriname als Guyana, is dat we een goede kustbasis moeten bouwen. Onze rivieren zijn zoals Berbice en Demerara met laagwatertij en dat is niet genoeg om offshore schepen en hun behoeften aan te kunnen. Beide regeringen kunnen dus proberen samen te werken en lokale inhoud in beide landen te behouden. Het werk hoeft niet naar Trinidad en Tobago of de Verenigde Staten te gaan, waar ze diepzeehavens hebben”, zei Elias.
In Guyana en Suriname zijn er onvoldoende diepwaterhavens door sedimentatie van verschillende rivieren zoals de Berbice, Essequibo, Demerara. Industrie-analisten hebben opgemerkt dat de strenge diepgangbeperking in deze rivieren betekent dat de grote bevoorradingsschepen die nodig zijn om bijvoorbeeld vracht naar booreilanden te brengen, niet gemakkelijk in deze landen kunnen aanmeren.
Ondertussen hebben Trinidad en Tobago, met meer dan 100 jaar ervaring in olie en gas, verschillende faciliteiten die exploratie- en productieactiviteiten in het land ondersteunen. In feite is de republiek met twee eilanden, een primaire bron geweest voor de meeste offshore-behoeften voor zowel Guyana als Suriname.
De presidenten van Guyana en Suriname maakten vorig jaar bekend, dat ze het potentieel onderzoeken van een gezamenlijke diepwaterhaven om ondersteunende diensten te verlenen voor de exploratie- en productieactiviteiten in het bekken. Achttien ontdekkingen gedaan door ExxonMobil bij het Stabroek Block voor de kust van Guyana, zijn gekoppeld aan ongeveer 9 miljard vaten winbare olie-equivalent bronnen, terwijl Morgan Stanley zegt dat de modellering van Surinames Block 58 aantoont, dat het een potentieel bevat van 6,5 miljard vaten olie-equivalent. Tot dusver hebben Apache en Total vier ontdekkingen gedaan in Blok 58. De olieproductie begon in Guyana iets meer dan een jaar geleden en volgens rapporten, streeft Suriname ernaar om over vijf tot zes jaar, met offshore productie te beginnen. Verschillende bedrijven in Guyana hebben projectvoorstellen ingediend en de relevante vergunningen aangevraagd bij de Environmental Protection Agency (EPA) om door te gaan met de bouw van walfaciliteiten. De bouw van een aantal van deze projecten zal naar verwachting dit jaar beginnen.
(Bron: oilnow.gy)
8 febr 2021 “Rvm eerst breedvoerig hierover consulteren”