Kranslegging bij Nationale Dag van Verbroedering en Eenheid
21-09-2020 04:59
Kranslegging door de regering (foto: Regilio Derby)
Op het Onafhankelijkheidsplein bij de standbeelden van Jagernath Lachmon en Johan Adolf Pengel zijn kransen gelegd. Dit in het kader van de eerste viering van de Nationale Dag van Verbroedering en Eenheid op maandag 21 september. Deze dag valt samen met de geboortedag van Lachmon, medeoprichter van de politieke partij VHP. President Chandrikapersad Santokhi gaf aan dat Lachmon voor alle Surinamers onsterfelijk is. Dit vanwege de verbroederingspolitiek welke hij voorstond. Het gedachtegoed wordt nationaal door het hele politieke spectrum gerespecteerd. Het is tegen deze achtergrond, dat de regering ervoor heeft gekozen om een dag van Nationale Verbroedering en Eenheid in te stellen. Het gedachtegoed is er om politieke partijen met elkaar te verbinden in het belang van een vredige en harmonieuze samenleving. De multiculturele, multireligieuze en multi-etnische gemeenschap verplicht ons om met respect om te gaan met elkaars opvattingen, cultuurachtergronden en elkaar de ruimte geven om eigen religieuze, maatschappelijke en culturele waarden persoonlijk te beleven. “De politieke erfenis van Lachmon kan ook dienen als voorbeeld voor de regio en de wereld,” stelde het staatshoofd. De basis voor een gezonde nationale, regionale en internationale ontwikkeling is een klimaat van rust en vrede. Dat biedt condities voor welvaart, welzijn en ontplooiingskansen voor iedereen. “Deze regering streeft naar een samenleving die fundamenteel gebaseerd is op de universele rechten van de mens,” aldus president Santokhi. Het staatshoofd zei verder, dat de verbroederingspolitiek naar vrede leidt. ‘’De enorme uitdaging waar wij voor staan als landen overstijgen onze etnische, religieuze of politieke verschillen. Wij hebben nu juist die verbroedering nodig dat alle Surinamers elkaar ondersteunen zij aan zij, schouder aan schouder, dat wij ons afhouden van wat ons verdeeld houdt en dat wij ons samen richten op wat ons bindt.’’. De president riep eenieder op die eenheid te tonen in deze periode van COVID-19 en bij het oplossen van de financiële crisis.
Vicepresident Ronnie Brunswijk gaf aan, dat de praktische invulling van verbroedering de meest stabiele periode in de Surinaamse ontwikkeling heeft opgeleverd. Het begrip verbroedering is verbonden met waarden als harmonie, integratie, eerbied voor mensenrechten, openbaarheid van bestuur en betrouwbaarheid. Naast Jagernath Lachmon memoreerde de vp ook Johan Adolf Pengel voor diens immense bijdrage binnen dit politieke gedachtegoed. De bewindsman riep de aanwezigen op om deze verworvenheid te behouden. De vicepresident stelde dat de uitdagingen waarmee het land kampt, met vereende krachten opgelost worden. De aardoliesector is veelbelovend en zal moeten dienen als stimulans voor het verwerven van onder meer de broodnodige economische stabiliteit.
NPS-voorzitter tevens één der coalitieleiders, Gregory Rusland, gaf aan dat de term verbroederingspolitiek een creatie was van Lachmon, terwijl Pengel eerder sprak van integratie, assimilatie of brede basis politiek. Beide politieke leiders hebben als verworvenheid dat ze gezorgd hebben voor rust en harmonie in de samenleving. Rusland riep de totale samenleving op onder alle omstandigheden ervoor te zorgen haar bijdrage te blijven leveren aan de basis van wat de twee politieke leiders voor Suriname hebben bereikt, om het land verder te verheffen en daarbij voorbeeld te zijn voor de rest van de wereld.
Voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur gaf aan, dat het een recht is om 21 september uit te roepen tot Nationale Dag van Verbroedering en Eenheid. De politiek leider memoreerde ook kort de verdiensten van Jagernath Lachmon die volgens hem geen politieke hebzucht kende. Somohardjo zegt blij te zijn, dat president Santokhi met zijn partij die idealen van Lachmon voortzet. Hij sloot af met de volgende woorden van Pengel: ‘’Al houden wij niet elkaar, als het om Suriname gaat moeten wij bereid zijn elkaar te omhelzen’’. (CDS)
Kransen gelegd bij eerste viering Verbroederingsdag in Suriname

In Suriname heeft gisteren de eerste viering van de Nationale Dag van Verbroedering en Eenheid plaatsgevonden. Op het Onafhankelijkheidsplein zijn er kransen gelegd bij de standbeelden van Jagernath Lachmon en Johan Adolf Pengel. Deze dag valt samen met de geboortedag van Lachmon, medeoprichter van de politieke partij VHP.
President Chan Santokhi tevens voorzitter van de VHP gaf aan dat Lachmon voor alle Surinamers onsterfelijk is vanwege de verbroederingspolitiek waar hij voorstond. Het is tegen deze achtergrond, dat de regering ervoor heeft gekozen om deze dag in te stellen. Het gedachtegoed is er om politieke partijen met elkaar te verbinden in het belang van een vredige en harmonieuze samenleving.
De multiculturele, multireligieuze en multi-etnische gemeenschap verplicht ons om met respect om te gaan met elkaars opvattingen, cultuurachtergronden en elkaar de ruimte geven om eigen religieuze, maatschappelijke en culturele waarden persoonlijk te beleven. Het staatshoofd zei verder, dat de verbroederingspolitiek naar vrede leidt.
Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk zei dat de praktische invulling van verbroedering de meest stabiele periode in de Surinaamse ontwikkeling heeft opgeleverd. Het begrip verbroedering is verbonden met waarden als harmonie, integratie, eerbied voor mensenrechten, openbaarheid van bestuur en betrouwbaarheid.
De term verbroederingspolitiek was volgens NPS-voorzitter tevens een van de coalitieleiders, Gregory Rusland, een creatie van Lachmon. Pengel sprak echter eerder van integratie of brede basis politiek. Beide politieke leiders hebben als verworvenheid dat ze gezorgd hebben voor rust en harmonie in de samenleving.
Voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur gaf aan, dat het een recht is om 21 september uit te roepen tot Nationale Dag van Verbroedering en Eenheid. De politiek leider memoreerde ook kort de verdiensten van Lachmon die volgens hem geen politieke hebzucht kende. Somohardjo is er blij om dat president Santokhi met zijn partij de idealen van Lachmon voortzet.
Hindostanen woedend en voelen zich gediscrimineerd: Suriname is geen provincie van Afrika
GFC NIEUWS- Enkele prominente Hindostanen en Hindostaanse organisaties zijn woedend. Ze zijn van oordeel dat Suriname geen provincie van Afrika is.
Suriname heeft een multiculturele samenleving die bestaat uit Hindostanen, Javanen, indianen, Chinezen, Libanezen, Blanken, Creolen, Marrons en anderen.
UP! NETWORK in Nederland heeft echter in een een interessant filmpje pijnlijk duidelijk gemaakt hoe Hindostanen zich door de Nederlandse omroep NPO ernstig gediscrimineerd voelen.
“Afgelopen woensdag organiseerde de NPO een benefietshow voor de COVID-19 slachtoffers van Suriname. Wat een mooie gelegenheid moest zijn om Suriname in al haar geuren en kleuren te tonen aan een groter publiek, werd wederom een Afro-Surinaams (zie Black Lives Matter) feestje onder leiding van Jorgen Raymann en Humberto Tann”, schrijft UP! NETWORK.
De omroep sprak diverse mensen uit de Hindoestaanse gemeenschap die hun hun woede kenbaar maken. Ze zijn van oordeel dat de NPO telkenmale doet voorkomen alsof Suriname bestaat uit 1 bevolkingsgroep die het over het algemeen heel moeilijk heeft.
Klik hier voor het filmpje > https://www.youtube.com/watch?v=E6EtVrwsnCs