DL.1: OLIE & GAS IN SURINAME

Instelling van de Local Content Board een feit

 
 

OPEC PROBEERT BRAZILIË TOCH NOG INTELIJVEN, NA GUYANESE TELEURSTELLING

 

Foto: Petrobras CEO Jean Paul Prates (links) en OPEC secretaris-generaal Haitham Al Ghais | Bron: OilNow.gy

Haitham Al Ghais, secretaris-generaal van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) is volgens Petrobras op weg naar een bezoek aan de grootste olieproducent van Zuid-Amerika, Brazilië.

Petrobras’ Chief Executive Officer (CEO) Jean Paul Prates nodigde hem uit na de OPEC-bijeenkomst in Wenen. “Het bezoek zal voor het einde van het jaar plaatsvinden. Er is veel interesse in Brazilië vanwege de huidige ontwikkelingen. Sterker nog: het is aan Brazilië om op te treden als leider voor de wereldwijde energietransitie, om als voorbeeld en ondersteunende partner te dienen voor andere landen die een “energiemetamorfose” willen ondergaan, zoals ik het heb genoemd,” legde Prates uit.

Volgens Prates is de ontmoeting met Haitham Al Ghais, die eerder in Brazilië woonde, een gelegenheid om de banden met de internationale organisatie verder aan te halen en een beter inzicht te krijgen in de manier waarop de OPEC te werk gaat.

OPEC is momenteel op zoek naar nieuwe leden.

In een recent rapport van The Wall Street Journal werd opgemerkt dat het kartel het buurland van Brazilië – Guyana – het hof aan het maken was. Het land heeft geen interesse om lid te worden van het oliekartel en OPEC weerlegde later de bewering dat Guyana was uitgenodigd om lid te worden.

Het is geen verrassing waarom de groep onder leiding van Saoedi-Arabië Guyana in zijn gelederen wil opnemen. Met 11 miljard vaten die al zijn gevonden en een duidelijk zicht op een productieverhoging tot 1,3 miljoen vaten per dag in 2027, zou het Zuid-Amerikaanse land een belangrijk nieuw lid van het kartel zijn.

Het land behoort tot de top van niet-OPEC+ producenten die samen met Noorwegen en de VS de groei van het wereldwijde aanbod zullen stimuleren. OPEC had Brazilië al in 2020 het hof gemaakt, maar de voortdurende productieverlagingen waren de reden waarom het land niet toetrad.

OPEC is de laatste tijd onder vuur komen te liggen vanwege de productieverlagingen. De recente productieverlagingen van het kartel zijn door sommigen in het Westen niet verwelkomd, aangezien de energiemarkt zich herstelt van de pandemie.

Het Internationaal Energie Agentschap heeft daarom woorden gewisseld met de OPEC. Uitvoerend directeur Fatih Birol zei in een interview met Bloomberg dat de OPEC “zeer voorzichtig” moet zijn met haar productiebeleid en waarschuwde dat haar belangen op korte en middellange termijn lijken te botsen. Birol zei dat hogere prijzen voor ruwe olie en opwaartse inflatiedruk kunnen leiden tot een zwakkere wereldeconomie, met lage-inkomenslanden in de directe vuurlinie.

Op dit moment heeft de OPEC 13 leden: Algerije, Angola, Congo, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Iran, Irak, Koeweit, Libië, Nigeria, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Venezuela. 

https://unitednews.sr/opec-probeert-brazilie-toch-nog-intelijven-na-guyanese-teleurstelling/

Duurzame ontwikkeling op Surinaams grondgebied door olie- en gas sector

 
 

Ramdin over SEOGS: “Suriname is ready en open voor business”

19-06-2023

Bibis-minister Albert Ramdin

Vandaag gaat de internationale Suriname Oil & Gas Summit (SEOGS), van start in Torarica. De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis), Albert Ramdin, geeft tegenover SUN aan dat er veel organisatie vooraf is gegaan van zo een groot event met honderden sprekers. Er zal een ministerieel debat zijn over regionale samenwerking. “We zijn heel tevreden met de opkomst en samenstelling. Er is duidelijk te zien dat de interesse wereldwijd voor Suriname toeneemt naarmate we dichterbij exploitatie komen. Het is te zien dat veel bedrijven in Suriname willen zijn”, zegt de minister.

De SEOGS is belangrijk, omdat ten eerste vanuit het oogpunt van bekendheid van Suriname. “Door meer dan 30 landen aanwezig te hebben, leert de wereld Suriname kennen. We zijn een vrij onbekend land in de wereld. De afgelopen drie jaar hebben we heel zwaar gewerkt om de bekendheid veel ruimer te maken om ons te profileren en de resultaten daarvan zijn te zien”. Met deze vernieuwing, olie en gas, is het belangrijk dat Suriname bekend is in de wereld en aantrekkelijk is. “Dit zal het profiel van Suriname internationaal vanuit een business perspectief met al de bedrijven die hier zijn, vele malen doen toenemen”.

Het gaat niet alleen om business, maar ook om het land uitdragen. Suriname zal zich heel professioneel en heel goed voorbereid profileren deze dagen met goede sprekers en een stukje visie die heel concreet zal worden uitgedragen. Voor een groot deel draait de summit om het investeringsgedrag te beïnvloeden, maar tegelijkertijd ook praten over het technisch gedeelte van de zaken. “Het vertrouwen moet gecreëerd worden dat Suriname ready en open is voor business, dat is ook de thema voor de conferentie. Wanneer er gespreken wordt over het investeren in olie en gas, praten we over tientallen miljarden. Wij moeten ervoor zorgen dat we in samenwerking met andere landen, zo optimaal mogelijk gebruik kunnen maken van de inkomsten die uit deze nieuwe economische activiteiten verdient kunnen worden”.

“Alleen kunnen we het niet doen, we hebben de mankracht niet en een kleine bevolking, waardoor niet alle skills aanwezig zijn. Ook hebben we niet het kapitaal en kennis die nodig is om dit te doen. Om al die redenen moet er samengewerkt worden met andere bedrijven om die skills te kunnen halen waarop we op een optimale manier voordelen kunnen halen uit de bronnen. Er zal gelet worden op de beste voorwaarden creëren voor het Surinaamse volk, het onderwijs, volksgezondheid, transport etc. Allemaal moeten voorbereid worden om de industrie te kunnen ondersteunen. Het gaat erom dat de het Surinaamse volk uiteindelijk voordelen trekt uit deze bron. Deze inkomsten moeten goed gemanaged en besteed worden. We willen op een nette, transparante manier gebruik maken van deze fondsen om een stukje duurzame ontwikkeling voor vele generaties die nog komen te realiseren. We moeten hier niet politiek naar kijken, dit is een moment dat nationaal gezien moet worden als een gelegenheid om het land uit te dragen’, aldus minister Ramdin.

Zie live videoverslag SUN WEB TV: https://www.youtube.com/watch?v=Mb_p34Y7hsI 

https://sun.sr/Details/25184_-Ramdin-over-SEOGS:-%E2%80%9CSuriname-is-ready-en-open-voor-business%E2%80%9D_0307551ramdinseogs.jpg

Veel media-aandacht voor Oil & Gas summit 2023

15-06-2023

De Surinaamse media hebben een speciale uitnodiging ontvangen om zich te registreren voor de opening van de Suriname Energy Oil and Gas (SEOGS) op maandag 19 juni in de Torarica Ballroom. Er wordt ook een gratis pas gegeven voor het bezoeken en uitzenden van de activiteiten op de internationale expo, die wordt gehouden van 20 juni – 22 juni. Diverse traditionele media en YouTube kanalen zullen delen van de Opening, evenals de dagelijkse internationale expositie daarna LIVE uitzenden. Een totaal van 19 Surinaamse mediahuizen hebben zich reeds aangemeld om dit bijzondere evenement te verslaan.

De Opening van de Summit vindt plaats op maandag 19 juni door de president van de Republiek Suriname, de heer Chandrikapersad Santokhi. Vele gasten uit het buitenland zullen de SEOGS 2023, die veel groter zal zijn dan vorig jaar bijwonen, en Suriname verwelkomt dit jaar deelnemers uit meer dan 25 landen. Met Staatsolie als hoofd-organisator en met de volledige ondersteuning van de Regering van Suriname via het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Zaken en Internationale Samenwerking (BIBIS) en het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, zal deze editie van de Suriname Energy, Oil & Gas Summit & Exhibition worden gehost op 19-22 juni 2023 in Suriname.

SEOGS 2023 verwelkomt 150+ sprekers, 800+ afgevaardigden, 200+ exposanten en 6000+ bezoekers in Paramaribo. SEOGS 2023 zal de introductie zien van een veel grotere tentoonstellingshal 2, een uitgebreid summitprogramma, technische en commerciële conferentietracks, evenals een uitgebreid programma voor rondetafelgesprekken en workshops en een empowermentprogramma voor jongeren. Het organisatiecomité van SEOGS heeft al meer dan 99% van de capaciteit in de twee beurshallen Bezoek aan de SEOGS International Expo in GRATIS als een vooraf geregistreerde bezoeker. Registreer NU via: www.suriname-energy.com/visitor-registration

 

Boringen in Nickerie op zoek naar aardolie

 
 
Boringen in Nickerie op zoek naar aardolie
Foto (c) BIC Nickerie

In opdracht van Staatsolie Maatschappij Suriname, is het bedrijf Well Service Petroleum Company Limited uit Trinidad and Tobago in Nickerie bezig met het boren van exploratie-putten op zoek naar aardolie.

In het kader hiervan hebben hebben diverse functionarissen van het district Nickerie zich gisteren georiënteerd bij de exploratie boringen in het ressort Wageningen.

DC Senrita Gobardhan, DNA-leden Madsaleh en Jhakry en vertegenwoordigers van diverse ministeries bezochten de locatie tegenover het vliegveld van Wageningen.

Bij aankomst op de boorlocatie werd de delegatie welkom geheten door de experts ter plaatse, waaronder de Project Manager Krisha Lutchman. Hierna volgde een aangepaste rondleiding met daarbij de nodige uitleg over de boringen die in opdracht van de Surinaamse oliemaatschappij worden uitgevoerd.

Suriname’s Oil Boom Hits A $10 Billion Snag

  • Suriname’s offshore oil basins have shown tremendous promise.
  • Conflicting seismic data has delayed Apache and TotalEnergies FID on a key block in the region.
  • There is some speculation the FID will be made by mid-2023.

A series of high-quality oil discoveries in Block 58 offshore Suriname combined with investment bank Morgan Stanley estimating that the block contains 6.5 billion barrels of oil sparked optimism that Suriname will replicate Guyana’s immense oil boom. This is bolstered by evidence that the U.S. Geological Survey grossly underestimated the Guyana-Suriname Basin’s oil resources. Disappointingly, after Block 58’s partners Apache and TotalEnergies made five commercial discoveries since 2020 they have delayed making the final investment decision (FID) which was expected by the end of 2022. That FID is crucial for moving Suriname’s nascent oil boom from the exploration phase to production. This development means the former Dutch colony will not become a major oil producer and exporter as soon as anticipated, thereby delaying the tremendous economic windfall anticipated by the national government in Paramaribo.

The first oil discovery in offshore Suriname was announced by Apache in January 2020, five years after ExxonMobil struck oil in neighboring Guyana in what is now the very prolific offshore Stabroek Block. That first find was made with the Maka Central-1 well in Block 58, which struck 240 feet (73 meters) of oil pay and 164 feet (50 meters) of light oil and gas condensate pay. This, according to Apache, at the time, confirmed the geological modeling of the block. The partners then went on to make four further commercial oil discoveries and two non-viable finds in Block 58. The most important is the Sapakara discovery which Apache estimates to contain 400 million barrels or more of recoverable oil resources. Appraisal activities are ongoing at the Sapakara South-2 well, where flow-test operations were being undertaken during November 2022. Apache and TotalEnergies have yet to provide an update on those activities.

Offshore Suriname Block 58 is believed to possess considerable oil potential because it is situated adjacent to offshore Guyana’s prolific Stabroek Block and is predicted to contain the same petroleum fairway.

 
 

Source: Apache Investor Update September 2022.

Block 58 is believed to hold at least five billion barrels of recoverable oil resources, perhaps as high as 6.5 billion barrels, according to modeling conducted by U.S. investment bank Morgan Stanley. Apache’s August 2022 oil discovery with the Baja-1 well in Block 53 offshore Suriname, which gave the former Dutch colony’s oil prospects a solid boost, also confirmed the considerable hydrocarbon potential thought to be contained in Block 58. Suriname’s national oil company Staatsolie anticipates that the impoverished former Dutch colony’s territorial waters could contain as much as 30 billion barrels of recoverable oil resources. This will be a tremendous economic boon for a deeply impoverished South American nation where gross domestic product contracted 3.5% during 2021 when other regional countries experienced strong post-pandemic growth.

Apache and TotalEnergies’ discoveries are comprised of medium to light sweet crude oil and condensates with API gravities of 34 degrees to 60 degrees and low sulfur content. Those characteristics are like the crude oil found by ExxonMobil in the neighboring Stabroek Block offshore Guyana, with Liza grade petroleum possessing an API gravity of 32 degrees and 0.58% sulfur content. This is particularly important because of the growing push to decarbonize the global economy and ever stricter emission regulations for fossil fuels. Lighter, sweeter petroleum is easier, cheaper and less carbon-intensive to extract than the heavier sourer grades lifted in South America such as Venezuela’s Merey, Colombia’s Castilla and Ecuador’s Napo. They are also less complex and cheaper to refine into high-quality low, emission fuels.

Those attributes enhance offshore Suriname’s attractiveness as an area for foreign energy companies seeking to boost oil reserves and production, especially with the world economy being progressively decarbonized. It is for these reasons industry analysts and Suriname’s government in Paramaribo were expecting a massive oil boom, mirroring that in neighboring Guyana, to takeoff with production forecast to reach an impressive 650,000 barrels per day by 2030. There are signs, however, this will not occur with the first oil still some way off because it will take considerable time and investment to ramp up operations to the point where production reaches anywhere near that volume.

A major headwind is Apache and TotalEnergies’ decision to delay the FID for Block 58. Paramaribo had anticipated the FID would occur before the end of 2022 but owing to a range of anomalies detected by TotalEnergies, which became the operator of Block 58 on 1 January 2021, it has been deferred. TotalEnergies’ CEO Patrick Pouyanne blamed the delay on contradictory seismic data and results from delineation wells. There has also been a sharp increase in the volume of dry wells being drilled in Block 58, contrary to the expectations set by earlier discoveries and geological data, magnifying concerns about the commercial viability of operations.

In late November 2022, it was announced that the Awari exploration well was found to be non-commercial, capped and abandoned. That disappointing result came on the back of the August 2022 announcement that the Dikkop well in Block 58 encountered water-bearing sandstone, which saw it capped and abandoned. Apache also announced during November 2021 a non-commercial black oil discovery in Block 58 at the Bonboni-1 well. The single pay zone of 52 feet, or 16 meters, containing black oil with an API gravity of 25 degrees was deemed insufficient to support the commercial development of the discovery. Those poor drilling results, which are in stark contrast to earlier discoveries and conflicting geological data, are a key reason for TotalEnergies’ decision to delay the FID.

At this time, there is no indication as to when the FID will be made other than speculation that it will occur by mid-2023. The considerable concern regarding the outlook for Block 58 is justified when it is considered that it will take up to $10 billion to develop what is shaping up to be a problematic block that may not be the next Stabroek. This is weighing on Paramaribo’s plans to develop Suriname’s offshore oil potential and give the economy a solid boost through a massive oil boom. Neighboring Guyana saw its GDP expand by a whopping 58% in 2022. These latest developments could also impact the success of Suriname’s long awaited Demara Bid Round, which was opened in November 2022, where six offshore blocks are on offer and bids close on 28 April 2023.

https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Surinames-Oil-Boom-Hits-A-10-Billion-Snag.html?fbclid=IwAR2kyP29qWR_LLiXpzwdCz6z9SlQs_7KbHBeG6hc_1pLB7UrOiIMCPG2KoE

Regering gaat ondanks uitgestelde olieproductie door op ingeslagen weg

 
 
 

Geen olieproductie in Suriname voor 2027

01-12-2022 

De Staatsolie-toppers Annand Jagesar en Patrick Brunings op de persconferentie vandaag

Staatsolie heeft vandaag tijdens een persconferentie laten weten dat de olieproductie van de offshore blokken niet eerder dan 2027 in productie zullen komen. Eerder werd 2025 genoemd als streefdatum. Echter, dat is niet meer haalbaar nu het duidelijk is dat de appraiselprogramma’s langer duurden. Er werd steeds een veronderstelling gemaakt dat de geologie van Suriname veel overeenkomsten zou hebben met die van Guyana. Daar blijkt echter een verschil in te zitten; dat van Suriname is complexer.

Maar, ook de grootte van de olieput ‘Liza’ in Guyana, plaatste dat land in een versnelling voor wat de productie betreft. ‘Het was zó groot, dat men direct wist dat het in productie gebracht kon worden. Ook de ontdekkingen daarna, hadden veel overeenkomsten. In Suriname moest dat eerst beter onderzocht worden, omdat de hoeveelheid verschilde’, vertelt Patrick Brunings, Exploration & Subsurface Offshore Asset Manager van Staatsolie. Er zijn daarnaast boringen geweest, waarvan men eerder dacht dat die meevallers zouden zijn, terwijl die achteraf geen olie bleken te bevatten. Dit is alles maakt dat de leercurve voor Suriname langer duurt en 2025 niet haalbaar is.

Volgens directeur Annand Jagesar willen zowel Suriname als TotalEnergies dat de productie snel op gang komt. ‘Er is ruim US$ 1.3 miljard geïnvesteerd. U kunt ervan uitgaat dat de investering niet is gedaan om weg te gooien en dat alle partners tot productie willen komen. Alleen is dat uitdagender voor Suriname’, aldus Jagesar.

Zie videoreportage SUN WEB TV: https://www.youtube.com/watch?v=U9-MW-rPuoM&t=59s

 

Staatsolie bevestigt: ‘geen olieproductie vóór 2027’

 |

ABCSuriname | Door: Redactie

Er zal geen offshore olieproductie in Suriname zijn vóór 2027. Dat heeft Staatsolie vandaag bekendgemaakt. De verwachting was eerst 2025. Volgens Staatsolie-directeur Anand Jagesar, wil niet alleen Suriname maar ook Total, snel tot de productie komen. Echter, er zijn grote verschillen in de reservoirs voor de Surinaamse kust in vergelijking tot die van Guyana.

Patrick Brunings, Exploration & Subsurface Offshore Asset Manager van Staatsolie, legt uit dat de complexiteit van de geologie maakt dat de leercurve in Suriname langer duurt. Men had eerst verondersteld dat er meevallers zouden zijn, gebasseerd op de olie-ontwikkelingen in Guyana. Dat bleek echter te verschillen,

PORT OF NICKERIE IS EERSTE AANZET VAN REEKS GROTE INVESTERINGEN IN ENERGIE, OLIE EN GAS

 

Foto: Phoenix Ceo Walt Teter |Maquette Special Economic Zone naast geprojecteerde haven

Port of Nickerie zal een belangrijke hub zijn om energie en mineralen te transporteren. Suriname zal een grote energiecentrale hebben aan elke kant van het land, havens aan elke kant van het land en de mogelijkheid om die infrastructuur met elkaar te verbinden.

De ontwikkeling van deze haven vergt innovatie. Phoenix Development werkt samen met een team van adviseurs van de meer dan 600 jaar oude grootste Nederlandse energiehaven In Europa “Port of Rotterdam”, die economisch en ecologisch een koploper is.

Port Phoenix en FireBird, die leidend zijn bij de exploitatie, hebben een aankoop gedaan van een geavanceerde 420-megawatt gecombineerde energiecentrale van Siemens Energy AG. Siemens is de leider in gasgestookte energieopwekking, maar ook windopwekking. Siemens is ook toonaangevend op het gebied van energietransitie. Deze turbines zijn in staat om tot 75% waterstof te verbranden.

Voor de installatie van de gasturbines centrale is Técnicas Reunidas (TR) aangetrokken die meer dan 3.000 megawatt Siemens gasturbines heeft geïnstalleerd over de hele wereld. “We kijken uit naar begin volgend jaar wanneer we daadwerkelijk moeten beginnen te bouwen aan de overkant van de rivier hier”, zegt Phoenix CEO, Walt Teter, die begin 2023 de groep terugverwacht in Suriname.

De initiële projectie is geraamd op meer dan 2 miljard USD en omvat de funderingen van de diepwaterhaven, een aardgaspijpleiding, een aardgas centraal, vloeibaar natuurlijk gas (LNG) en exportfaciliteiten, LPG scheidings- en exportfaciliteiten en de bijbehorende civiele werken en infrastructuur.

Het startsein van de diepwaterhaven “Port of Nickerie” te Nickerie op maandag 21 november 2022 is de eerste van vele evenementen die nog komen zullen en zijn direct gerelateerd aan deze haven. Phoenix Development Holding Company LLC die een ontwikkelingovereenkomst heeft getekend met NV Havenbeheer Suriname voor de ontwikkeling van een diepwaterhaven en Speciale Economische Zone van wereldklasse in het Westen van Suriname, Nickerie, maakt zich sterk voor zowel economische als ecologische ontwikkeling in Suriname. Er zijn systemen ontworpen om de mangroven te beschermen, terwijl de haven wordt opgezet. 

https://unitednews.sr/port-of-nickerie-is-eerste-aanzet-van-reeks-grote-investeringen-in-energie-olie-en-gas/

OLIE MULTINATIONALS ZETTEN GROOTS IN OP SURINAME

22 nov 2022

Het Guyana-Suriname-bekken is een van de meest belovende oliewinningsgebieden ter wereld.

Nadat in het Guyana-Suriname basin van de jaren zestig tot en met tachtig een reeks droge putten was geboord, werden offshore Guyana en Suriname door mondiale energiebedrijven genegeerd. De belangstelling werd opnieuw aangewakkerd door de ontdekking door ExxonMobil van het Liza-olieveld in het 6,6 miljoen hectare grote Stabroek-blok voor de kust van Guyana in 2015. Daarop volgde een reeks van meer dan 30 ontdekkingen van wereldklasse in het blok, waaruit bleek dat het bekken meer winbare koolwaterstofvoorraden bevat dan de U.S. Geological Survey had geschat.

De USGS beoordeelde de sedimentaire formatie eerder als ‘s werelds op een na meest veelbelovende offshore bekken, waarvan wordt aangenomen dat het geologie deelt met de offshore Westkust van Afrika, met name het Tano-bekken, waar zich het Jubilee-olieveld van wereldklasse bevindt.

De enorme olie-explosie in Guyana, die steeds meer vaart krijgt en een enorme economische meevaller oplevert, doet de regering van het naburige Suriname zich haasten om de enorme rijkdom aan koolwaterstoffen te exploiteren die in de territoriale wateren van het verarmde land zou bestaan. Suriname is klaar om een van ‘s werelds grootste offshore olierijke gebieden te worden.

Sinds begin 2020 zijn er een aantal olievondsten gedaan in offshore Suriname. De eerste in offshore Suriname Blok 58 werd gedaan door Apache en 50% partner TotalEnergies begin januari 2020 in de Maka Central-1 put, die 164 voet of 50 meter lichte olie en gascondensaat vond.

Door het optimisme rond de eerste ontdekking in Blok 58, kondigde investeringsbank Morgan Stanley aan, dat het blok 6,5 miljard vaten aan winbare olievoorraden zou kunnen bevatten, waarbij aangenomen wordt dat het dezelfde petroleumroute bevat die door het nabijgelegen Stabroek Blok loopt.

Begin 2022 hadden Apache en TotalEnergies in Blok 58 vijf commerciële olievondsten gedaan. De partners zijn bezig met het boren van de Awari-prospect in Blok 58, die ongeveer 17 mijl (27,36 km) ten noorden ligt van de eerste ontdekking in het blok in de Maka Central-1 put. In december 2020 kondigden de exploitanten van blok 52, de Maleisische staatsoliemaatschappij Petronas en partner Exxon, elk met een aandeel van 50% in het blok aan, dat zij koolwaterstoffen hadden ontdekt bij de Sloanea-1 exploratieboring voor de kust van Suriname.

De nationale oliemaatschappij van Maleisië blijft het potentieel van de ontdekking evalueren en gaat na of het commercieel haalbaar is om deze te exploiteren. Petronas heeft een belang van 100% in Blok 48 waar het ook de exploitant is en een belang van 30% in Blok 53 offshore Suriname.

Eind augustus 2022 kondigde Apache de eerste olievondst aan in Blok 53, dat grenst aan de Blokken 58 en 52, bij de Baja-1 exploratieput. Apache, met een belang van 45% in Blok 53, is de exploitant; de resterende 25%, na verrekening van het belang van 30% van Petronas, is in handen van de Spaanse energiemaatschappij CEPSA.

Apache heeft Staatsolie, Suriname’s nationale oliemaatschappij en toezichthouder voor koolwaterstoffen, verzocht om een verlenging met één jaar van de exploratieperiode die volgens het productieverdelingscontract is toegestaan. Indien deze verlenging wordt goedgekeurd, krijgt Apache extra tijd om evaluatieboringen en andere exploratieactiviteiten uit te voeren om de omvang en de reikwijdte van de ontdekking vast te stellen.

In oktober 2022 kondigde de wereldwijde energiesupergrootmacht Shell de ontdekking aan van olie in de Zanderji-1 put in Blok 42. Shell, dat een belang van 33,3% in het blok heeft, is de exploitant, terwijl partners Hess en Chevron elk een derde belang hebben. Volgens partner Hess wordt de ontdekking momenteel geëvalueerd om te bepalen of het aangetroffen petroleumsysteem commercieel levensvatbaar is om te exploiteren.

Blok 42 bevindt zich ten noorden van de Surinaamse blokken 58 en 53 en ligt dicht bij het productieve Stabroek-blok voor de kust van Guyana. Deze laatste vondst van koolwaterstoffen voor de kust van Suriname onderstreept de aanzienlijke potentiële olierijkdom in de territoriale wateren van de voormalige Nederlandse kolonie.

De regering in Paramaribo probeert koortsachtig verdere investeringen aan te trekken van de mondiale energiebedrijven die nodig zijn voor de exploratie en ontwikkeling van offshore Suriname. Dit omvat het opstellen van enkele van de meest genereuze productieverdelingscontracten of PSC’s in de energiesector. De PSC’s met een looptijd van 30 jaar, die tot 10 jaar langer zijn dan soortgelijke contracten in andere Latijns-Amerikaanse landen, geven oliemaatschappijen veel tijd om eventuele koolwaterstofvondsten met succes te ontwikkelen en te exploiteren.

 

 

Paramaribo heeft ook een laag royaltytarief van 6,25% vastgesteld om de dringend noodzakelijke buitenlandse energie-investeringen aan te trekken. Dat tarief is weliswaar hoger dan de 2% die de regering van Guyana heeft vastgesteld voor het door Exxon geleide consortium dat het Stabroek-blok exploiteert, maar behoort tot de laagste in Latijns-Amerika.

In Argentinië bedragen de royalty’s voor olie 12% van de productie bij de bron. In Brazilië wordt een royalty van 15% geheven op de waarde van de geproduceerde olie, terwijl deze in Colombia varieert van 8% tot 25% en in Ecuador van 12,5% tot 18,5%.

De aantrekkingskracht van offshore Suriname wordt nog vergroot door het feit dat de tot dusver ontdekte olie licht tot middelmatig is en een laag zwavelgehalte heeft. Dat betekent dat zij goedkoper en gemakkelijker te raffineren is tot brandstoffen van hoge kwaliteit en dat aan de winning ervan lage koolstofkosten verbonden zijn in vergelijking met de zwaardere, zure oliesoorten die in Venezuela, Colombia en Ecuador worden geproduceerd.

Projecten in Suriname hebben een geschatte break-evenprijs van $40 per vat Brent, die naar verwachting verder zal dalen naarmate de ontwikkeling vordert en de vitale infrastructuur wordt aangelegd.

Om deze redenen is offshore Suriname een aantrekkelijk investeringsgebied voor internationale energiebedrijven, vooral wanneer men bedenkt dat veel Latijns-Amerikaanse landen veel hogere break-evenprijzen hebben.

Volgens Staatsolie wijzen de verkregen gegevens erop, dat offshore Suriname tot 30 miljard vaten aan winbare olie-equivalenten bevat.

De nationale oliemaatschappij en industrietoezichthouder, Staatsolie, heeft onlangs de Demerara Bid Round 2022/2023 gelanceerd met sluiting van de biedingen op 31 mei 2023. Deze bestaat uit zes blokken, 63 tot 68, in offshore Suriname gelegen ten noordoosten van de bestaande diepwaterblokken waar ontdekkingen zijn gedaan. Het gebied is schaars onderzocht en bestaande seismische en andere gegevens wijzen erop dat het gebied een aanzienlijk koolwaterstofpotentieel heeft.

Dit zal voortbouwen op de biedingsronde voor ondiep water die eind 2021 werd afgerond, waarbij drie blokken werden toegewezen aan Qatar Petroleum, TotalEnergies en Chevron.

Als Paramaribo dat aanzienlijke koolwaterstofpotentieel naar behoren kan exploiteren, zal dat een aanzienlijke economische meevaller opleveren voor het diep verarmde Zuid-Amerikaans land met ongeveer 600.000 inwoners.

Daartoe moeten vele hindernissen worden overwonnen. De meest dringende is het besluit van Apache en TotalEnergies om een financiële investeringsbeslissing voor de exploitatie van blok 58 uit te stellen wegens afwijkingen tussen seismische en boorgegevens.

Door Matthew Smith|OILPRICE.COM

https://unitednews.sr/olie-multinationals-zetten-groots-in-op-suriname/

Investeringsbesluit oliemaatschappijen voor Suriname verschoven naar 2023

 | dagblad de west | Door: Redactie

Een definitief investeringsbesluit in Blok 58 voor de kust van Suriname zou in 2023 kunnen komen, in plaats van later dit jaar, zoals eerder werd verwacht. Een ander boorschip zal naar het Sapakara-veld verhuizen om een ​​tweede taxatiebron te boren in Sapakara South, waar APA en TotalEnergies al een succesvolle stromingstest hebben uitgevoerd.

RBC Capital Markets-analist, Scott Hanold, zei dat het waarschijnlijk is dat de partners in 2023 naar FID verschuiven, in plaats van dit jaar, aangezien de Sapakara-beoordelingsresultaten mogelijk pas later in het jaar bekend zijn. “We denken dat dit ervoor zorgt dat APA en haar partners vooruitgang boeken in de richting van FID, maar dat zou een gebeurtenis in 2023 kunnen zijn”, aldus Hanold in een beleggersnota van 23 augustus.

Overheidsfunctionarissen hadden tijdens de Suriname Energy, Oil and Gas Conference (SEOGS) in juni de hoop uitgesproken, dat FID tegen het einde van dit jaar zou kunnen worden gemaakt, waarmee het eerste offshore olieproductieproject van het land kan worden opgeleverd. Maar toen hem werd gevraagd om een ​​preciezere datum te geven, vertelde de algemeen directeur van TotalEnergies, Philippe Blanchard, aan OilNOW, dat het bedrijf in afwachting is van de resultaten van de andere putten.

“We weten niet wat de toekomst is. We bevinden ons in de exploratie- en beoordelingsfase met enkele risicovolle putten. Dus we wachten af’’, zei Blanchard. Hij wees erop dat er in het verleden teleurstellende resultaten waren in het blok, “dus het zou heel moeilijk zijn om nu te zeggen wanneer FID zal plaatsvinden’’.

Deze maand nog waren de partners op het blok bij de Dikkop-verkenningsbron, terwijl ze hun eerste ontdekking afleverden bij de Baja-1-vooruitzichten in Blok 53. Total en APA kondigden hun eerste ontdekking aan op Maka Central-1 in januari 2020 en hebben sindsdien andere ontdekkingen gedaan in het blok bij Sapakara West-1, Kwaskwasi-1, Keskesi East-1 en Krabdagu-1. TotalEnergies is de exploitant van Blok 58, met een werkbelang van 50 procent, terwijl APA Corporation de resterende 50 procent bezit.

https://surinamenieuwscentrale.com/investeringsbesluit-oliemaatschappijen-voor-suriname-verschoven-naar-2023

 

Final Investment Decision laat nog steeds op zich wachten en gaat mogelijk pas in 2023 komen

 | dagblad suriname | Door: Redactie

Total wacht op andere putten

 

Een definitieve investeringsbeslissing (FID) in blok 58 voor de kust van Suriname zou in 2023 kunnen komen, in plaats van later dit jaar, zoals eerder werd verwacht. In Sapakara South, waar APA (Apache) en Total Energies al succesvolle testen hebben uitgevoerd, komt nog een boorschip.

RBC Capital Markets-analist Scott Hanold zei, dat de partners mogelijk de FID verschuiven, aangezien de Sapakara-beoordelingsresultaten mogelijk pas later in het jaar bekend zijn. “We denken dat dit ervoor zorgt dat APA en haar partners vooruitgang boeken in de richting van FID, maar dat zou pas in 2023 kunnen zijn”, zei Hanold in een beleggers nota van 23 augustus, aldus de nieuwswebsite OilNow.

Langer wachten 

Surinaamse regeringsfunctionarissen hadden tijdens de Suriname Energie, Olie en Gas Conferentie (SEOGS) in juni de hoop uitgesproken, dat de FID tegen het einde van dit jaar zou kunnen worden gemaakt, waarmee het eerste offshore olieproductie project van Suriname zou kunnen worden opgeleverd.

Ruim twee weken terug werd met de reeds eerder in het Sapakara reservoir bevestigde hoeveelheid, aangenomen, dat deze voorkomens de FID dichterbij brengt. Echter, daarvoor is nog geen datum. Vermeldenswaard is, dat de FID al een tijdje op zich laat wachten.

President Chandrikapersad Santokhi zei in juni 2021, dat Total en partner Apache ‘volgend jaar’ verder zouden gaan met hun definitieve investeringsbeslissing in Blok 58 en de eerste olie zou gaan naar 2025. “We kijken uit naar de definitieve investeringsbeslissing die is gepland voor medio 2022 en de eerste olie die is gepland voor 2025”, sprak de president destijds. 

Total wacht op andere putten

Desgevraagd om een ​​preciezere datum te geven voor de FID, vertelde de algemeen directeur van Total Energies, Philippe Blanchard, aan OilNow dat het bedrijf wacht op de resultaten van de andere putten. “We weten niet wat de toekomst zou zijn. We bevinden ons in de exploratie- en beoordelingsfase met enkele risicovolle putten. Dus we wachten af”, zei Blanchard. Hij wees erop dat er in het verleden teleurstellende resultaten waren in het blok. “Dus het zou heel moeilijk zijn om nu te zeggen wanneer de FID zal plaatsvinden.” Deze maand nog troffen de partners een stofdoek op het blok bij de Dikkop-exploratie bron, terwijl ze hun eerste ontdekking afleveren bij de Baja-1 prospect in Blok 53. 

Total en APA kondigden hun eerste ontdekking aan bij Maka Central-1 in januari 2020 en hebben sindsdien andere ontdekkingen gedaan in het blok bij Sapakara West-1, Kwaskwasi-1, Keskesi East-1 en Krabdagu-1. Total Energies is de exploitant van Blok 58, met een werkbelang van 50%, terwijl APA Corporation de resterende 50% bezit.

https://surinamenieuwscentrale.com/final-investment-decision-laat-nog-steeds-op-zich-wachten-en-gaat-mogelijk-pas-2023-komen

USD 10 miljard geschatte inkomsten bij eerste offshore project – ABC Online Nieuws

Onshore base te Suzanna’s Daal gewaagde investering

 
 
Ondanks dat Suriname nog geen Financial Investment Decision binnen heeft van de oliemaatschappijen is er woensdag toch een start gemaakt met het bouwen van een onshore base te Suzanna’s Daal.

Bouw Shorebase Suzannasdaal in Commewijne formeel gestart

 | dagblad suriname | Door: Redactie

 

Het officiële startsein voor de bouw van een supermoderne Offshore Supply Base in Commewijne op de voormalige plantage Suzannasdaal, dichtbij de riviermonding, werd woensdag 24 augustus gegeven. Dit gebeurde na twee jaar van extensieve werkzaamheden, impactstudies en grondige werkvoorbereiding middels het heien van de eerste paal door president Chandrikapersad Santokhi.

Het project Shore Base Suzannasdaal is een samenwerking van het consortium DP World Paramaribo en HJ De Vries Project Development, terwijl de uitvoering bij Firm Engineering ligt. De shore base moet ondersteunend zijn naar de opkomende Surinaamse offshore olie- en gasindustrie.

Bij de ceremonie waren ook aanwezig de ministers David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen en dr. Riad Nurmohamed van Openbare Werken en de districtscommissaris van Commewijne, Mohamedsafiek Radjab, naast mensen uit de olie- en gassector.

Kade van 500 meter

De initiatiefnemers FIRM Engineering, HJ De Vries Project Development en DP World zetten deze omvangrijke Offshore Support Base van 50 hectare op, welke gespecialiseerde, geïntegreerde oplossingen moet gaan  bieden aan de olie- en gasindustrie in het gebied.

De Suzannasdaal Shorebase kenmerkt zich door een kade van 500 meter met 8.5 meter gegarandeerde diepte bij laag water, waardoor te allen tijde veilige operaties mogelijk zijn, stellen de ondernemers. Ook zijn uitbreidingsmogelijkheden volop aanwezig vanwege de 1 kilometer lange waterzijde en 330 hectare landgoed. Door de gunstige locatie, ongeveer 200 kilometer van de olievondsten voor de kust, is een snelle aanvoer van en naar de geplande offshore boorplatformen mogelijk. 

Eerste fase midden 2023 af

Het project creëert naar verwachting interessante ontwikkelingsmogelijkheden voor het district Commewijne terwijl de spin-off ook Paramaribo en overige districten positief kan beïnvloeden. De completering van de eerste fase van dit project is gesteld  op eind tweede kwartaal van 2023 waarna de eerste operaties kunnen plaatsvinden. De komst van deze particuliere Shore base zal naar verwachting een bijzondere impact op local content hebben, waaronder het aantrekken van bedrijven naar Suriname, de groei van de particuliere sector stimuleren en een breed scala aan duurzame werkgelegenheidskansen creëren. De base is bedoeld om de vereiste zeer gespecialiseerde, geïntegreerde-oplossingen voor de olie- en gasactiviteiten in het veelbelovende Guyana-Suriname-bekken te bieden.

Offshore Supply Base

De Offshore Supply Base, een totale investering van meer dan USD 100 miljoen, zal aanzienlijk veel bedrijvigheid aantrekken naar het land, waardoor de groei van de particuliere sector en het creëren van een breed scala aan duurzame werkgelegenheid ontstaan. Beoordeling van milieu- en sociale effecten voor de ontwikkeling van de bevoorradingsbasis in Suriname is in het voordeel van de Suzannasdaal-projectie; een belangrijk criterium voor de joint venture onder leiding van DP World.

DP World zei dat het erop vertrouwt dat deze investeringsuitbreiding in Suriname duurzaam en vruchtbaar zal zijn, in lijn met de duurzame strategie van het bedrijf ‘Our World, Our Future’, waarbij prioriteit wordt gegeven aan duurzaamheid en impact op de mensen, gemeenschappen en omgeving waarin het bedrijf opereert, aldus het bedrijf eerder.

https://surinamenieuwscentrale.com/bouw-shorebase-suzannasdaal-commewijne-formeel-gestart

President: Stap dichterbij commerciële exploitatie olie & gas

 
24 Aug, 2022
foto
 President Chan Santokhi 

President Chan Santokhi is ingenomen met de eerste succesvolle oliereservoir in blok 53. Hij zegt in een verklaring dat de resultaten van de boringen in blok 53 een goede indicatie geven van de enorme potentie die Suriname heeft als speler binnen Oil & Gas. Suriname is weer een stap dichterbij commerciële exploitatie. De president is gisteren formeel op de hoogte gesteld van de resultaten van de boringen in de offshore gebieden blok 53 en blok 58.
 
Santokhi wijst erop dat de resultaten zoals gepresenteerd “ons tegelijkertijd, met beide benen op de grond doen staan, terwijl de stip aan de horizon steeds meer vaste vormen aanneemt”. De presentatie vanuit blok 58 wijst op de complexiteit en dynamiek van deze branche. De resultaten toonden namelijk een waterhoudend reservoir in dit blok.
“Terwijl de resultaten bij blok 53 ons een goede indicatie geven van de enorme potentie die Suriname heeft als speler op het gebied van Oil & Gas.”
 
Aan de president is aangegeven dat de boormachines inmiddels op twee andere boringen zitten in blok 58 welke nog meer informatie voor de eerste offshore ontwikkeling zullen opleveren, meldt woordvoerder Alven Roosveld. “Wij wachten verdere informatie van de oliemaatschappijen. Er worden nu intensieve besprekingen gevoerd tussen Staatsolie en de maatschappijen ten aanzien van de eerste ontwikkeling in de offshore. Dit om te komen tot de zogeheten Final Investment Decision”, deelt de president mee.
 
“Terwijl onze gebieden in zee positieve vooruitzichten aantonen, wordt ook aan land de natie in gereedheid gebracht om in te spelen op het toekomstbeeld waarbij olie en gas niet weg te denken zijn”. Public private partnership staat hoog in het vaandel van deze regering. Het heien van de eerste paal door DP World in Commewijne, de haven van de firma Kuldipsingh en voorbereidingen in Nickerie van de N.V. Havenbeheer-Phoenix off shore welke reeds zijn goedgekeurd door de raad van Ministers laat zien dat dit gekozen pad afdoende vertrouwen draagt.”
 
De president geeft verder aan dat deze resultaten nog meer aangeven hoe cruciaal het is om ons beleid rakende olie en gas met vereende krachten aan te pakken. De beleidsrichting is nog steeds ervoor zorgen dat de energiebronnen die we nu aan het identificeren zijn zodanig worden ingezet dat generaties na ons kunnen bouwen op het resultaat van de keuzen die wij nu maken. De voorgenomen transitie naar groene energie zal met de geprojecteerde inkomsten worden bewerkstelligd.
 
“We komen als natie steeds dichterbij commerciële exploitatie. De president maakt dan ook weer van deze gelegenheid gebruik, de natie op te roepen de krachten te bundelen om de bijzondere potentie van onze natie tot volle wasdom te doen komen”, stelt de president.

Caricomlanden willen voortzetting PetroCaribe deal

 | starnieuws | Door: Redactie

Premier Ralph Gonsalves van Saint Vincent en de Grenadines en president Chan Santokhi deelden een amicaal moment. (Foto: René Gompers)

Door de sancties van de Verenigde Staten (VS) op Venezuela, is de PetroCaribe deal -waarbij Caricomlanden goedkoop brandstof bij Venezuela inkochten- al enkele jaren vervallen. Op de 43e Caricom Staatshoofden Conferentie is besloten om de VS “dringend te verzoeken” de sancties op te heffen. Door het opheffen van de sancties kunnen ook de voorraden aardgas, die op de zeebodem liggen tussen Venezuela en Trinidad & Tobago, verder worden ontwikkeld.

President Irfaan Ali van Guyana en ambtgenoot Chan Santokhi die ook Caricomvoorzitter is, hebben vaker duidelijk gemaakt dat zij een regionaal energiebeleid willen. Ze hebben gezegd dat als de olie- en gasbronnen in het Guyana bekken -maar ook van andere eilanden die voorraden hebben- gezamenlijk worden ontwikkeld, de Caricom zichzelf en de wereld zou kunnen voorzien van brandstof, gas en andere producten – zoals kunstmest – uit de industrie. Op de persconferentie ter afsluiting van de 43e Caricom Staatshoofden vergadering is over dit plan geen woord gerept.

Premier Ralph Gonsalves van Saint Vincent en de Grenadines, heeft uitgelegd dat er al een regionaal energiebeleid bestaat. De lidlanden hebben ook allemaal een eigen beleid. Hij heeft gesteld dat er een “urgentie” is ontstaan door de stijgende olieprijzen en andere aardolie- en gasproducten, mede veroorzaakt door de oorlog tussen Rusland en Oekraine. De Caricomleiders zijn het erover eens dat de meest voor de hand liggende oplossing is het herstarten van de PetroCaribe deal.

Gonsalves stelt dat door het opleggen van de sancties op het Zuid-Amerikaans land, Rusland zijn positie als olieproducent heeft kunnen versterken. De oorlog wordt deels gefinancierd uit deze inkomsten. Gonsalves merkt op dat de VS ondertussen zelf aan het onderhandelen is met Venezuela over olie. “Je (VS) kunt niet een uitweg gaan zoeken voor Europa en tegelijk een eigen speciale afspraak maken om aan meer olie te komen, terwijl wij lijden. Het is dus logisch dat we dit aan de orde brengen.”

Gonsalves deelt mee dat hij 10 weken geleden naar Venezuela is geweest en zelf met president Nicolas Maduro heeft gesproken over het herstarten van de PetroCaribe deal. Er is toen beslist de deal voort te zetten. Ook zal met de Amerikanen worden gesproken om de andere delen van de sancties op te heffen, zodat de LNG (Liquid Natural Gas) voorraden tussen Trinidad en Venezuela, verder ontwikkeld kunnen worden. De gesprekken zijn al gaande tussen de “vrienden” Caricom, Venezuela en VS, benadrukt Gonsalves.

https://surinamenieuwscentrale.com/caricomlanden-willen-voortzetting-petrocaribe-deal

Enorme 30 miljard vaten olie nu geschat voor de kust van Suriname – Staatsolie VP

 | snc.com | Door: Redactie

Paramaribo, Suriname – De recente olievondsten van Suriname in Blok 58 brengen het aantal winbare hulpbronnen van het Zuid-Amerikaanse land op meer dan vijf miljard vaten olie-equivalent. Maar dat aantal is slechts een fractie van wat er in het Surinamebekken wordt verondersteld te worden bewaard.

Seismische gegevens verkregen door Staatsolie, Suriname’s National Oil Company (NOC), suggereren dat het Suriname-bekken ongeveer 30 miljard vaten olie-equivalent bevat en dit, volgens Staatsolie’s Vice President of Offshore, Glenn Corrie, “is de echte prijs”.

Hij gaf destijds een presentatie op de Suriname Energy, Oil and Gas Summit (SEOGS) die wordt gehouden in de hoofdstad van het land, Paramaribo.

Vijf high-impact putten worden dit jaar voor de kust van Suriname bevist – Staatsolie CEO | OlieNU
 

Staatsolie's Vice President of Offshore, Glenn Corrie

 

Staatsolie’s Vice President of Offshore, Glenn Corrie

Momenteel heeft slechts 40% van Suriname’s offshore olieblokken een vergunning, zo’n 32 miljoen acres, waardoor meer dan 60% onaangeroerd en rijp met potentieel achterblijft.

“… ongeveer 30 miljard vaten olie-winbare hulpbron zitten daar in het bassin, dat onze reikwijdte nog moet vinden. Dat is de echte kans voor toekomstige activiteiten. Dat is de echte prijs’, zei hij.

180 miljoen vaten olie aanwezig bij nieuwe bron in Suriname, bevestigt APA | OlieNU

Tegen het vierde kwartaal zal 60% van het onontgonnen offshore-areaal voor het grijpen liggen en Suriname streeft naar goede fiscale voorwaarden voor de ontwikkeling van zijn olie- en gasbronnen.

In 2023 heeft het Nederlandstalige land ook nog een veiling gepland voor ondiepwaterblokken.

“Het is een kans die je absoluut niet mag missen”, aldus de VP van Staatsolie.

BRON: oilnow.gy | Google Translate

https://surinamenieuwscentrale.com/enorme-30-miljard-vaten-olie-nu-geschat-voor-de-kust-van-suriname-staatsolie-vp

Bouw olieplatform voor Surinaamse kust start al dit jaar

| dagblad suriname | Door: Redactie

FID laat nog op zich wachten

Het staat al vast, dat de bouw van een olieplatform voor de kust nog dit jaar zal beginnen. Dit jaar zullen oliemaatschappijen Total en Apache ook hun Final Investment Decision, FID, doen. Er zal dan een besluit genomen worden over hoeveel de bedrijven zullen investeren in Suriname.  Echter blijken er al genoeg reserves te zijn voor de productie van olie voor de kust van Suriname, liet Staatsolie directeur Annand Jagesar aan lokale media weten. 

Heel veel geld 

CEO Jagesar gaf al eerder aan, dat indien de productie start, de Staat recht heeft op royalties van 6,25% op elke barrel (vat) olie. Dat kan of in geld of in olie. Daarnaast ook profit olie dat kan oplopen tot 50% in de toekomst en belastingen. “Dus wij hebben berekend dat de staat veel geld binnen zal krijgen als de productie opstart in 2025. Dan is het mogelijk om vooruit te lenen”, aldus Jagesar.

“Het wachten is op de FID. Je weet dan aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, dat er olie uit de offshore zal komen. Daar hebben leners een open oor voor. De rente zal waarschijnlijk hoog zijn, maar in moeilijke tijden kan je gecalculeerd daarvoor kiezen”, stelde de topman bij Staatsolie.

Eerder heeft hij tegenover Dagblad Suriname aangegeven, dat de Surinaamse gemeenschap op Staatsolie mag rekenen. Na deze ontwikkeling mag Suriname nooit meer terugvallen in een soortgelijke economische malaise, stelde de CEO. 

“Je moet eerst weten hoeveel je hebt”

President Chandrikapersad Santokhi stelde ook eerder, dat pas als de regering weet hoeveel olie er gevonden is, er onderhandeld kan worden. “Pas als je weet hoeveel je hebt kan je gaan praten. Je moet eerst weten hoeveel je hebt”, stelde het staatshoofd. “Je moet eerst de investment informatie hebben om over te gaan tot wat je wilt gaan doen”, zei de president over het eventueel binnenhalen van financiën uit de olievondsten. President Santokhi stelde verder, dat er verschillende modaliteiten zijn om geld binnen te halen door onder andere een olieput als een onderpand te zetten. 

6 miljoen barrels per jaar

President Santokhi had in zijn Jaarrede eind vorig jaar gesteld gesteld, dat 2022 in het teken zal staan van appraisals en verdere exploitatie in Blok 58. Staatsolie-directeur Jagesar heeft al gezegd, dat het streven om te produceren in 2025 recht overeind staat.

Santokhi stelde in zijn Jaarrede ook: “De offshore olievondsten, vereisen een stringente focus van Staatsolie op het financieringsproces voor participatie. De focus van de upstream onshore is het garanderen van een productie van minimaal 6 miljoen barrels per jaar, het aanvullen van de oliereserves, het verhogen van efficiency, en te allen tijde het garanderen van een veilige werkomgeving. Het werkprogramma van de Upstream Offshore, is met name gericht op nieuwe ontdekkingen, in de deepwater offshore, en het uitbreiden van de shallow offshore.”

https://surinamenieuwscentrale.com/bouw-olieplatform-voor-surinaamse-kust-start-al-dit-jaar

President brengt bezoek aan boorschip van Apache

 
 

President brengt bezoek aan boorschip van Apache

President Santokhi bezoekt boorschip

President Santokhi heeft zijn waardering uitgesproken aan het adres van Apache (APA Suriname Corporation LDC) voor diens werk in het land en de opening van haar nieuwe kantoor hier te lande. Het staatshoofd deed zijn complimenten op zaterdag 28 mei 2022 tijdens een bezoek aan het boorschip van het bedrijf in de Surinaamse kustwateren. Dit bezoek vond plaats op een eerdere uitnodiging van Clay Bretches (Apache’s executive vice president of Operation) en Apache’s Country Manager Willem Bloem.

 

Het Surinaamse staatshoofd is op 29 maart dit jaar eregast geweest tijdens de Open House van APA Suriname Corporation, waarbij hij door de functionarissen Bretches en Bloem werd uitgenodigd voor een bezoek aan het boorschip, zodat de booractiviteiten van dichtbij konden worden bezichtigd. De Open House was in het kader van de opening van Apache’s gerenoveerd kantoor alsook het inluiden van de activiteiten in de Rasper-1-put in block 53. Naast president Santokhi werd onder meer ook ambassadeur Karren Williams van de Verenigde Staten per helikopter naar de locatie overgevlogen.

 
ADVERTENTIE
 

President Santokhi toonde zich vereerd met de uitnodiging c.q. zijn eerste bezoek aan het boorschip. Hij noemde Apache Corporation Surinames vertrouwde partner in de offshore. Het staatshoofd merkte op dat het doorzettingsvermogen van de onderneming heeft geleid tot de eerste ontdekking in de Surinaamse offshore. President Santokhi legde de nadruk op het belang van een goed partnerschap, hetgeen volgens hem fundamenteel is voor optimaal succes. Hij gaf aan dat de Surinaamse regering klaarstaat om haar rol te vervullen door de activiteiten van Apache Corporation te ondersteunen binnen de regels van de Surinaamse overheid.

“Alle obstakels die u tegenkomt in de omgang met de regering kunnen aan mij worden doorgegeven en ik zal ervoor zorgen dat de juiste corrigerende maatregelen worden genomen”, sprak het staatshoofd

Hij bleef ook stilstaan bij het belang van local content en deed een beroep op Apache Corporation om zoveel als mogelijk vanuit Suriname te werken. Het staatshoofd voegde eraan toe zich er wel van bewust te zijn dat de kustbasis voor de Rasper-1 put in blok 53 in Trinidad is gevestigd. Hij onderstreepte echter dat Total Energies en Shell hebben besloten om hun kustbases in Suriname te vestigen.

President Santokhi benadrukte dat local content uiterst belangrijk is voor de regering, omdat dit de economie zal helpen versterken en diversifiëren. De regering kijkt volgens hem reikhalzend uit naar Apache’s eerste definitieve investeringsbesluit in blok 58, aangezien de maatschappij ook grote interesse heeft in dit gebied. President Santokhi wenste Apache Corporation veel succes toe voor wat betreft haar activiteiten in Rasper-1-put in blok 53.

Weer significante olie- en gasontdekking voor kust Suriname

Weer olie- en gasontdekking voor kust Suriname

TotalEnergies en APA Corporation hebben een belangrijke nieuwe olie- en gasontdekking gedaan bij de Krabdagu-1-put, in het centrale gebied van Blok 58, voor de kust van Suriname. Dit volgt op eerdere ontdekkingen in Maka, Sapakara, Kwaskwasi en Keskesi, en de met succes geteste Sapakara South-1-taxatie.

Krabdagu-1, 18 kilometer ten zuidoosten van Sapakara Zuid, werd geboord op een waterdiepte van 780 meter en stuitte op ongeveer 90 meter netto olieopbrengst in reservoirs van goede kwaliteit.

“Deze succesvolle verkenningsput bij Krabdagu-1 is een belangrijke aanvulling op de ontdekte bronnen in het centrale gebied van Blok 58. Dit resultaat moedigt ons aan om onze verkennings- en beoordelingsstrategie van dit vruchtbare Blok 58 voort te zetten om voldoende bronnen te identificeren door einde van het jaar 2022 voor een eerste olie-ontwikkeling”, zegt Kevin McLachlan, Senior Vice President, Exploration bij TotalEnergies.

De boor- en houtkapactiviteiten gaan door met het Maersk Valiant-boorschip. DST-operaties zullen worden uitgevoerd op Krabdagu-1 om de hulpbronnen en productiviteit te beoordelen. Het is de bedoeling dat in 2022 op het blok ten minste drie verdere exploratie- en beoordelingsputten worden geboord.

TotalEnergies is de exploitant van Blok 58, met een werkbelang van 50 procent, terwijl APA Corporation de resterende 50 procent bezit.

https://www.srherald.com/suriname/2022/02/21/weer-significante-olie-en-gasontdekking-voor-kust-suriname/

Minister Buitenlandse Zaken Saoedi-Arabië op bezoek

20-02-2022 

De staatsminister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk Saoedi-Arabië, Z.E. Adel bin Ahmed Al-Jubeir, heeft een bezoek gebracht aan Suriname. In de Business Lounge van de Johan Adolf Pengel International Airport (JAP), heeft de bewindsman een ontmoeting gehad met zijn Surinaamse ambtgenoten Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Armand Achaibersing van Financiën en Planning. Het bezoek vond plaats op 19 februari 2022.

Minister Ramdin geeft aan dat het de eerste keer is dat een staatsminister van het Koninkrijk Saoedi-Arabië een bezoek brengt aan Suriname. Het was een goede gelegenheid te praten over de bilaterale betrekkingen. De diplomaten van beide landen willen de relaties voorbij het diplomatiek gebied brengen waarbij er afspraken onderling zijn gemaakt.

Saoedi-Arabië is een wereldleider op het gebied van olieproductie en distributie. “Wij kijken uit naar een samenwerking op het gebied van technische ondersteuning en op het gebied van investering”, aldus Ramdin. Hij wees naar het Saoedisch bedrijf Aramco dat het grootste oliebedrijf is in de wereld. Verder is gesproken over samenwerking op termijn wanneer Suriname klaar is om haar olievoorraden commercieel te exporteren. Saoedi-Arabië is bereid Suriname bij te staan met de nodige hulp voor het ontwikkelen van de oliesector.

Volgens Al-Jubeir zijn er veel mogelijkheden voor samenwerking met Suriname op verschillende gebieden. Hij noemde onder andere landbouw en waterproductie en hernieuwbare energie. Behalve kwesties rond energiewinning, kwamen ook praktische zaken aan de orde, zoals de visum regeling van de beide landen. Dit brengt vooral voordeel aan de Surinaamse aanhangers van het Islam voor de bedevaart naar Mekka. De Arabische diplomaat spreekt van een vruchtbare ontmoeting. (CDS

https://sun.sr/Details/16065_NFsHAYqltZjaFaFaLAcKjaFaFan2NTtpGYUN7LtbFbFbXTY9V9aySk6IPQL0Old7Fp4mCRIb3zhT5WaFaFaE2JYzYCI7qLhD8Yv4LAcFcFccFcFc_0307638bibsaoedie.jpg

Suriname praat met ExxonMobil in Guyana

16 februari 2022
 
Suriname praat met ExxonMobil in Guyana

Een delegatie uit Suriname vertoeft van 14 tot en met 18 februari 2022 in Guyana op op uitnodiging van de Guyanese president Irfaan Ali om deel te nemen aan de International Energy Conference and Expo 2022. Ook was er daar een gesprek met ExxonMobil, een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld.

 

Het doel van de participatie aan de conferentie is om Surinames beleid en visie te presenteren met betrekking tot duurzame energie. Naast president Santokhi maken ook  minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, de directeur van Staatsolie Annand Jagesar, ondersteund door een technisch team van ruim 4 mensen deel uit van de delegatie.

De dienstreis is een multipurpose trip om, behalve gesprekken over energie te voeren, ook contacten te leggen met mogelijke investeerders. In dit kader heeft de delegatie ook gesprekken gevoerd met de CEO van ExxonMobil, Darren Woods. Het bedrijf is geïnteresseerd om te investeren in Suriname.

Het staatshoofd had hierover een ontmoeting met Woods in het Pegasus Hotel. ExxonMobil is het moederbedrijf van de tankstations Exxon, Mobil en Esso rond de wereld. Het behoort tot de ‘Supermajor’ maatschappijen, de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen.

ExxonMobil is afgelopen week met de productie begonnen bij Guyana’s tweede offshore-olieontwikkeling op het Stabroek-blok, Liza Phase 2. Hierdoor komt de totale productiecapaciteit in slechts zeven jaar sinds de eerste ontdekking van olie in het land, op meer dan 340.000 vaten per dag.

Dinsdag sprak het Surinaamse staatshoofd de conferentie toe tijdens de openingsceremonie.

 

Qatar Petroleum optimistisch over uitbreiding van haar aanwezigheid in nieuwe hotspot in Zuid-Amerika

 
 
 

Total en Apache starten in 2025 met olieproductie

6 mei 2021

GFC NIEUWSREDACTIE- Een ministersdelegatie vertoefde van 20 tot 30 april in Washington, Houston en Miami.

Doel was om concrete en doelgerichte gesprekken te voeren met autoriteiten en instanties in de VS. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft gesprekken gevoerd met de oliemaatschappijen.

Het Amerikaanse olieconcern Apache en het Franse Total hebben midden januari van dit jaar voor de vierde keer een belangrijke olie- en gasvondst gedaan voor de kust van Suriname. Het betreft hier de Keskesi East-1-put in blok 58 voor de kust van Suriname.

Eerder zijn er olievondsten gedaan in de boorputten bij Maka Central-1, Sapakara West-1 en Kwaskwasi.

https://www.gfcnieuws.com/169502-2/

Suriname en Guyana op weg naar potentiele mooie toekomst

 

20 maart 2021

GFC NIEUWSREDACTIE- van 17 – 19 maart heeft de virtuele Guyana Basin Summit plaatsgevonden (GBS).

GBS is de virtuele ontmoetingsplaats op het gebied van Gas en Olie voor leidinggevenden uit de industrie, experts, belanghebbenden bij de overheid, lokale ondernemers die netwerken en waardevol inzicht bieden in het potentieel van de regio.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking was op 18 maart 2021 spreker tijdens dit virtueel evenement en gaf zijn visie over dit onderwerp. Hij gaf aan dat Suriname en Guyana op weg zijn naar een potentieel mooie toekomst met enorme verantwoordelijkheden voor het politieke leiderschap.

In de huidige wereld waarin we onderling afhankelijk zijn van economische, financiële en toeleveringsketenstromen kan duurzame vermogensontwikkeling niet alleen worden bereikt door middel van nationale ontwikkelingsdoelstellingen en inspanningen, maar vereisen ook samenwerking tussen landen.

Naast de grensoverschrijdende uitdagingen moet ook rekening gehouden worden met de beperkte financiële en personele middelen op nationaal niveau, de nabijheid en geopolitieke realiteit.

Volgens minister Ramdin biedt het Guyana Basin een geschikte natuurlijke omgeving voor het bevorderen en ondersteunen van een ontwikkelingspolitieke conceptie om strategische en duurzame samenwerking als een collectief van naties met hulpbronnen, die kan leiden tot structurele ontwikkeling ter verzekering van vrede, economische groei en stabiliteit in onze sub regio. Daarom zouden de politieke leiders van Suriname, Guyana, Frans-Guyana (Frankrijk), Venezuela (wanneer daar de interne politieke spanningen zijn opgelost), Brazilië en mogelijk ook Colombia zich moeten gaan bezighouden met de specifieke elementen van deze geostrategische asset-based en geopolitieke machtspositie.

We moeten daarbij denken aan lange termijn verbintenissen met betrekking tot samenwerking op het gebied van op hulpbronnen gebaseerde ontwikkeling om zowel strategische waarde als invloed in mondiale aangelegenheden te realiseren.

In deze strategische samenwerkingsinspanningen moeten ook institutionele capaciteitsopbouw (staatsinvesteringsfondsen en de ontwikkeling van lokale inhoud) opgenomen worden om de productie, prijsstelling en distributie van olie, gas en andere natuurlijke hulpbronnen te beheren.

Minister Ramdin concludeerde tenslotte: “De presidenten van Suriname en Guyana hebben al overeenstemming bereikt over een strategisch partnerschap. En beiden zouden het initiatief moeten nemen om de leiders van het Guyana Basin bij elkaar te brengen. Er is geen tijd te verliezen.”

https://www.gfcnieuws.com/suriname-en-guyana-op-weg-naar-potentiele-mooie-toekomst/

Internationale activist belicht “zeer slechte” olie-deal van Guyana

Datum:  | Bron: Dagblad Suriname | Door: Redactie

Guyana betaalt voor alles en krijgt heel weinig terug

Melinda Janki is een internationale mensenrechten- en milieuadvocaat. Zij heeft wetgeving opgesteld om inheemse collectieve rechten in Guyana te beschermen. Ze heeft de Inheemse gemeenschap in Guyana geholpen bij het opzetten van ’s werelds weinige beschermde gebieden, die volledig eigendom zijn en gecontroleerd worden door inheemse mensen.

De activist zet zich momenteel in tegen de olie-deals, die Guyana heeft gesloten met onder andere ExxonMobil. Janki ging tijdens een lezing in op de vraag‘:Wat zal olie doen voor Guyana?’ Volgens Janki zullen de olievondsten Guyana verarmen. Volgens haar gaat hem om een zeer slechte deal. Janki ging in op de bepalingen van de Production Sharing Agreement (PSA) 2016, ondertekend tussen de overheid en de lokale dochteronderneming van ExxonMobil. Volgens Janki maakt het niet uit welke mooie dromen de overheid aan de bevolking verkoopt, de realiteit is dat de overeenkomst zelf duidelijk maakt dat Guyana geen grote delen van de enorme winsten zal krijgen en dat de werkelijke royalty minder dan 2% bedraagt. Guyana, zo betoogde ze, moet zelf de kosten betalen van olie-exploratie en productie door Esso Exploration Production Guyana Limited, Hess en Nexen in meer dan 600 blokken. Dat komt neer op 26.806 vierkante kilometer van de exclusieve economische zone van Guyana. Dat zijn kosten die kunnen oplopen tot miljarden dollars. Ze benadrukte dat bij de poging van de regering om Guyana’s olie te verkopen, Guyana US $ 900 miljoen aan kosten heeft gemaakt, die normaal worden betaald door de oliemaatschappij die de exploratie uitvoert. 

Geen limiet op de kosten

Met een specifieke verwijzing naar de clausules in bijlage C van de overeenkomst merkte ze op dat de pre-contractkosten van 1999 tot 31 december 2015 waren vastgesteld op $ 460 miljoen, een bedrag dat de Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Raphael Trotman, heeft afgesproken dat Guyana zal betalen, terwijl een tweede set van pre-contractkosten van 1 januari 2016 tot 7 oktober 2016, de datum waarop de Petroleum Prospecting License werd verleend, bedraagt ​​ongeveer $ 400 miljoen. Daar houden de kosten niet op, want vanaf 8 oktober 2016 betaalt Guyana recupereerbare contractkosten voor de oliemaatschappijen “Er is geen limiet aan de periode voor het verhalen van de kosten. Geen limiet op de kosten die gemaakt kunnen worden”, zei Janki. 

Guyana betaalt voor alles

“Guyana betaalt voor pijpleidingen, putkoppen, uitrusting, offshore-platforms, terminals, directe en indirecte diensten, waaronder voertuigen, vliegtuigen, energiecentrales, huisvesting, meubilair, gemeenschaps- en recreatievoorzieningen. Guyana betaalt de juridische kosten gemaakt door Esso, Hess en Nexen – zelfs de kosten van hun interne advocaten, Guyana betaalt voor buitenlandse werknemers om naar Guyana te reizen en huizen te huren. Guyana betaalt arbeidskosten, inclusief eventuele bonussen die het management zelf besluit te betalen en Guyana betaalt zelfs voor werknemers buiten Guyana, inclusief werknemers van bedrijven die zijn aangesloten bij de oliemaatschappijen”, merkte Janki op. Zij voegde eraan toe: “Guyana betaalt voor elke slechte zakelijke beslissing en elke extravagante zakelijke beslissing.” Heeft de regering deze aardolie overeenkomst gelezen en begrepen voordat ze deze ondertekende, vroeg ze zich af voordat ze opmerkte dat zodra de oliemaatschappijen enorme kosten maken, ze 75% van die enorme kosten kunnen aftrekken van de onkosten en 50% van het resterende bedrag aan Guyana kunnen overmaken. Als de kosten groter zijn dan de inkomsten, worden ze overgedragen naar de volgende maand, enzovoort. In feite is er na de eerste maand misschien niets meer uit Guyana vanwege de kosten van de voorgaande maanden. Er is geen afrastering. Als Esso, Hess en Nexen geld uitgeven aan een droog veld, rekenen ze de kosten gewoon door aan Guyana”, benadrukte ze.

Nadelen

Voor Janki ligt een belangrijk nadeel voor Guyana in het feit dat het voor informatie afhankelijk is van deze bedrijven, met name de hoeveelheid olie in de reserves van Guyana. Het is wat Esso, de dochteronderneming van ExxonMobil, aankondigt. Olieproductie is wat Esso, Hess en Nexen zeggen dat het is. De hoeveelheid olie die Esso, Hess en Nexen redelijkerwijs nodig hebben voor de productie, is wat ze ook zeggen dat het is. Daar houden de kosten niet op, want vanaf 8 oktober 2016 betaalt Guyana recupereerbare contractkosten voor de oliemaatschappijen. “Er is geen limiet aan de periode voor het verhalen van de kosten. Geen limiet op de kosten die gemaakt kunnen worden”, zei Janki 

https://surinamenieuwscentrale.com/internationale-activist-belicht-zeer-slechte-olie-deal-van-guyana

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *