OLIE & GAS IN SURINAME (1) * OLIE & GAS IN SURINAME( 2) + OLIE & GAS IN SURINAME( 3 ) * OLIE & GAS IN SURINAME( 4 ) *
Interview
Reusachtige olie- en gasvoorraden kunnen Suriname $26 miljard opleveren: ‘Heel het land kan hier beter van worden’
WILSON BOLDEWIJN EN THEO BESTEMAN
2 maart 2025
Suriname kent armoede en een hoge inflatie. Maar voor de kust begint de winning van reusachtige hoeveelheden olie en gas. „Dit biedt Suriname enorme potentie”, zegt ceo Annand Jagesar van Staatsolie. Zijn drijfveer is ook de bevolking te helpen. „De verouderde scholen en ziekenhuizen moeten met spoed op niveau komen. Heel Suriname kan beter worden van deze grote inkomstenstroom.”
:quality(50)/cdn-kiosk-api.telegraaf.nl/b300769a-f5ea-11ef-b7fb-42b9f9b76371.jpg)
© STAATSOLIE, SBM, GETTY IMAGES
„Dit biedt Suriname enorme potentie”, zegt ceo Annand Jagesar van Staatsolie over de winning van reusachtige hoeveelheden olie en gas.
In het gekoelde hoofdkantoor van Staatsolie in Paramaribo is de energie voelbaar. Staatsolie, 100% eigendom van de Surinaamse staat, breidt uit. Er wordt onderhandeld met buitenlandse bedrijven om het zwarte goud uit de bodem te halen.
Daartoe is onder andere een onderdirecteur voor offshore-activiteiten actief, die 32 jaar ervaring heeft en van Shell komt. „Dit is een belangrijk onderdeel van het succes van Staatsolie”, zegt Jagesar. „Waar nodig halen we kennis binnen.”
Inkomstenbron Suriname
Dit project zal de Surinaamse staatskas jaren een gestage geldstroom bieden, schetst de ceo. Het eerste project kan volgens Jagesar tussen de $16 en $26 miljard opleveren. Hij was betrokken bij het Spaar en Stabilisatie Fonds Suriname, dat een buffer tegen economische schommelingen vormt en een spaarproject voor toekomstige generaties is.
BEKIJK OOK:SBM Offshore boekt fors hogere winst en troeft verwachtingen oliesector af
De Staatsolie-ceo schat dat zo’n 70 tot 80% van de inkomsten uit de offshore oliewinning in dat fonds terecht zal komen. „Alle data worden ook gecontroleerd door gerenommeerde bureaus waaronder accountantskantoor Ernst & Young”, zegt hij. „De boel is op orde.”
Hoe is het om in deze tijd directeur van Staatsolie te zijn?
„Een enorme uitdaging, zeker tegen het licht dat ongeveer 30% van de Staatsinkomsten komen van Staatsolie. Naast de gebruikelijke schommelingen in olieprijzen is het een uitdaging om de politiek buiten de bedrijfsvoering te houden. Dat is essentieel om op een professionele manier het bedrijf te managen. Over het algemeen hebben wij overwegend een welwillende aandeelhouder die het belang hiervan onderkent.”
Uw bedrijf is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de economie.
„Ongeveer 10% van ons bruto binnenlands product, zo’n $3,6 miljard, is afkomstig van Staatsolie. Maar van het overheidsbudget dragen wij bijna 30% bij. Dat zijn percentages die je alleen ziet in landen als Saoedi-Arabië en Qatar. Het toont aan hoe afhankelijk de nationale economie is van Staatsolie. Er moet dringend gediversifieerd worden.”
TotalEnergies kondigde de definitieve investeringsbeslissing (FID) aan. Wat betekent dit?
„Dat het werk is gestart en er geen weg terug is. Subcontractors van bedrijven als TotalEnergies zijn naar Suriname gekomen om te kijken hoe ze hier kunnen werken. Dat zorgt voor een impuls in de hotel- en restaurantsector en zet de economie alvast in beweging voordat de productie start. Vooral bij het boren op zee wordt er veel uitgegeven in Suriname.”
BEKIJK OOK:Surinaams bedrijfsleven hekelt ’uitverkoop van grondstoffen’ aan Chinese mijnbouwgigant
,,De materialen worden hier opgeslagen, diesel voor de boorplatformen wordt hier gekocht en eten en drinken voor alle activiteiten komen uit Suriname. Elke dollar daarvan die in Suriname wordt uitgegeven, heeft een doorwerking in onze economie.”
Hoe ziet de planning voor de olieproductie er nu uit?
„In Blok 58, ons meest veelbelovende gebied, hebben we samen met TotalEnergies vastgesteld dat het commercieel haalbaar is om daar olie te winnen. De productie begint in 2028. De diepte is indrukwekkend: de bronnen liggen op vierhonderd tot duizend meter waterdiepte en gaan daarna nog vijf kilometer de aarde in.”
Staatsolie neemt daar zelf ook een aandeel in?
„Ja, we hebben een participatierecht van 20%. Dat doen we voorzichtig, want deze projecten vereisen enorme investeringen. Voor Blok 58 hebben we $2,4 miljard nodig. Maar omdat wij ook al verdienen vanaf 2028, wij uit de geldstromen uit onze bestaande activiteiten kunnen bijdragen en uit de obligatie ook inkomsten krijgen, zullen wij ongeveer $1,6 miljard moeten lenen. Dat zullen wij financieren uit lokale obligaties en internationale bankleningen. Dit is de grootste lening in de geschiedenis van Staatsolie. Maar we zijn optimistisch.”
Kan Suriname zo’n groot project aan?
„We zijn voorzichtig en hebben tal van simulaties uitgevoerd om goed vast te stellen wat wij aankunnen. Verder heeft Suriname ruime ervaring: oliewinning is in 1982 in het district Saramacca begonnen. Ten aanzien van het milieu is voorkomen beter dan genezen. Dus wij keuren de protocollen en regels van TotalEnergies.”
BEKIJK OOK:Surinaamse bevolking krijgt binnenkort ’aandeel’ in de olieopbrengsten
,,Mocht het toch een keer mis gaan, dan zijn er afspraken voor de beheersing en opruiming. De in deze regio opererende maatschappijen hebben eigen equipment en komen dan met de first response. Dan zijn er afspraken met organisaties die een grote vloot met gespecialiseerde apparatuur hebben. Daartoe behoren ook vrachtvliegtuigen waarmee apparatuur snel naar Suriname gemobiliseerd kan worden.”
Spelen Nederlandse bedrijven nog een rol?
„We hebben het geprobeerd. Dienstverleners uit de olie en gas zijn vaker op onze conferenties gekomen. Maar het heeft nog geen goede tractie. Ik denk dat het wat concreter wordt nu en wij dan belangrijke bewegingen zullen zien.”
Kunnen particulieren ook investeren?
„Er liggen obligaties te wachten met een rente van 7,75% voor dollar-obligaties en 7,25% voor euro-obligaties. We hopen stilletjes ook op de Surinaamse diaspora in Nederland.”
Wat zijn uw grootste uitdagingen?
„Naast het aantrekken van kapitaal, blijft het essentieel om technische kennis en ervaring in huis te halen. Daarom werken we samen met experts die eerder voor grote spelers als Shell hebben gewerkt. Tegelijkertijd investeren we in de opleiding van Surinaamse talenten om die kennis lokaal te verankeren.”
Keren er veel Surinaamse Nederlanders terug?
„De Nederlandse Surinamers zijn meestal niet heel makkelijk naar Suriname te krijgen, behalve als pensionado. Ze hechten aan veiligheid, goed onderwijs en gezondheidszorg. Dat is nog niet op niveau dat ze gewend zijn. Daarin moet worden geïnvesteerd. Wij hebben de diaspora nodig en de flinken worden aangemoedigd om nu reeds de oversteek te maken. Laten wij samen ons geliefd land weer opbouwen.”
Heeft Staatsolie nog interesse in duurzame energie?
„Zeker. Onze strategie richt zich op alle energie, niet alleen olie en gas. We hebben al een waterkrachtcentrale en investeren in zonne-energie. Het is belangrijk om ervaring op te doen en voorbereid te zijn op een toekomst waarin de vraag naar fossiele brandstoffen afneemt.”
Hoe zal de oliewinning Suriname veranderen?
„De olie-inkomsten zullen een enorme positieve impact hebben. Maar er zijn ook risico’s, zoals inflatie en een te sterke afhankelijkheid van de energiesector. Daarom hebben we een spaar- en stabilisatiefonds opgezet om de economie te beschermen tegen schommelingen. Het is cruciaal om onze landbouw- en toerismesectoren te stimuleren, zodat we ook na het olie-tijdperk een duurzame economie hebben. Vanwege de behoefte aan arbeid zullen we werknemers uit het Caribisch gebied, bijvoorbeeld Cuba, krijgen. Dat zal effect hebben op de Surinaamse samenleving.”
BEKIJK OOK:Miljardeninjectie groot Surinaams olieveld nadert: ’Voor kust zeker 700 miljoen vaten te winnen’
„Een grote uitdaging zal zijn om te voorkomen dat andere sectoren ten onder gaan ten faveure van de olie- en gassector, het crowding out-effect en soms ook Dutch disease genoemd. Wij moeten stimuleren dat de economie zich ontwikkelt richting duurzame sectoren: landbouw, veeteelt en visserij, it en toerisme. Anders hebben wij grote problemen als de olie op is.”
Hoe garandeert u dat de olierijkdom Suriname niet laat ontsporen?
„We maken gedegen plannen. Het is belangrijk mensen in armoede te helpen. In de toekomst wil Staatsolie meer geld stoppen in het versterken van onze instituten zoals de Rekenkamer, de milieuautoriteit en de Belastingdienst. Als je veel geld verdient, maar je haalt de belastingen niet op, dan heb je er ook niet zoveel aan. We blinken niet zo uit in belastingen ophalen. Voor de toekomst denk ik dat het opzetten van een goed uitgerust veiligheidsinstituut een must zal zijn.”
CV
Annand Jagesar (59) studeerde bedrijfseconomie en specialiseerde zich in bedrijfsstrategie en economisch beleid. Sinds 1988 is hij in dienst bij Staatsolie, bekleedde vele functies in projecten en de operaties. In mei 2021 volgde hij Rudolf Elias op als algemeen directeur van het staatsbedrijf.