Auteur: Angela Fernald.
Een demonstratie van de werking van de staat. De pilaren van de TRIAS POLITICA schudden op hun grondvesten. Wie dacht dat het niet menens was met het vervolgingsapparaat van de regering, die maakt mee dat de ex-minister van Financieen en de ex-vice-President ten prooi vallen aan het gerecht van de rechtstaat. De wet geldt voor iedereen en niemand staat boven de wet, is wat Suriname onder het regiem van de huidige president Santhoki, ervaart. Het duurde even voordat de voorbereiding is place was, het Openbaar Ministerie versterkt werd met officieren van justitie speciaal belast met corruptie onderzoeken ondersteund door het buitenland. De ex-vice President gaf vanwege zijn machtsdronken handelingen het op een presenteer blaadje aan het vervolgingsapparaat om hem op te sporen en aan te houden. De telastelegging vanwege zijn handelingen beschermen hem niet als gewezen ambtsdrager, omdat het delict valt onder strafrechterlijke vervolging. Net zoals zijn kamaraad-collega ex- minister Gilmore Hoefdraad. De rust keer terug op staatsrechtelijk gebied, omdat de trias politica in alle glorie herstelt is in Suriname.
Brunswijk lacht, want wie zwaait de scepter op het ministerie van Justitie en Politie? Wie beheert het ministerie waar de scalians en de goudsector onder vallen? Wie is de voorzitter van de commisie goudordening? Dat Gilmore Hoefdraad vrij uit gaat en maar niet opgespoord kan worden, is niet zo verwonderlijk en heeft blijkbaar te maken met het door en door corrupt politie apparaat. Hoe kun je zware criminaliteit en corruptie onderzoeken met zo een apparaat. Er lopen duidelijke lijnen naar de georganiseerde misdaad vanuit het politiekorps. De Procureur Generaal is duidelijk bezig dit bloot te leggen en heeft al aangegeven dat er lijnen lopen van de politiebond naar de NDP via Eddy Jozefzoon en Eugene van der San.
‘SZF kocht huizen tegen hoge bedragen met betaalde premie’
27 december 2020
Het SZF hoofdkantoor in Suriname.
De Stichting Staatsziekenfonds (SZF) heeft de premie, die bedoeld was voor medische zorg en medicijnen, aangewend om huizen tegen hoge bedragen te kopen. Dat heeft de Surinaamse president Chan Santokhi zaterdag laten weten.
Santokhi was te gast een programma op RBN televisie, waar hij uitgebreid in ging op diverse actuele issues die spelen in de samenleving. Maandag verschijnt in Dagblad Suriname een uitgebreid verslag van het interview met Santokhi.
De president van Suriname benadrukte, dat het SZF een Staatsziekenfonds is. “U gaat schrikken als ik deze informatie geef. U betaalt premie en het SZF moet met dat geld zorgdragen dat u medische zorg en medicijnen krijgt. Maar, het SZF is huizen gaan kopen met het geld tegen hoge bedragen” aldus Santokhi.
Net voor de parlementsverkiezingen van 2015 werd Ricky Kromodihardjo benoemd tot nieuwe directeur van SZF; hij was kandidaat voor de NDP tijdens de verkiezingen, maar nam meteen erna afscheid van De Nationale Assemblée om aan te kunnen blijven als directeur.
Hij volgde waarnemend directeur Stephen Comvalius op die een half jaar eerder ontslagen was door de Raad van Toezicht. Enkele maanden na het aantreden van het kabinet-Santokhi werd Kromodihardjo in oktober 2020 opgevolgd door Amar Randjitsing.
NDP’er Boy Guardiola gaat ervandoor met laptop ministerie
18 december 2020
Archieffoto: NDP’er Boy Guardiola die de vlag van de VHP weghaalt.
De procureur-generaal in Suriname doet onderzoek naar een actie van NDP-topper Boy Guardiola. Hij zou ervandoor zijn gegaan met een laptop van het ministerie van Volksgezondheid. Dat zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid tegen ABC Online. Guardiola was onder de vorige regering beleidsadviseur op het Surinaamse ministerie.
Het ministerie heeft Guardiola gevraagd deze laptop terug te geven, omdat die met staatsmiddelen is gekocht. Ook heeft het ministerie een tekort aan apparatuur waardoor de laptop dringend nodig is. Guardiola heeft dat echter niet gedaan. Ook de tegenwaarde heeft hij niet betaald aan Volksgezondheid zegt de minister.
Guradiola was voor de verkiezingen ook al in het nieuws omdat hij op social media tot vlaggendief werd gebombardeerd, nadat hij een vlag van de VHP had weggehaald en vervangen door die van de NDP:
Mogelijk strafrechtelijke acties tegen Cubaanse relschoppers
18/12/2020 04:25 – Ivan Cairo
PARAMARIBO – Tegen een aantal Cubaanse migranten die dinsdag te South Drain zijn gearresteerd, worden mogelijk strafrechtelijke acties ondernomen. Het betreft de vermoedelijke leiders van de vreemdelingen die de afgelopen twee weken het voorterrein van de Canawaima-terminal in Nickerie bezet hielden.
De buitenlanders zouden strafbare handelingen hebben gepleegd en worden momenteel in vreemdelingenbewaring gehouden. “Op hen rust een verdenking van het plegen van strafbare feiten dan wel het aanzetten daartoe”, zegt korpschef Roberto Prade tegen de Ware Tijd. De verdachten zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan “opruiing”.
Behalve dat de vreemdelingen in tenten te South Drain bivakkeerden, hadden ze een pand op het Canawaima-terrein illegaal bezet. Woensdagavond zijn alle Cubanen die nog te South Drain waren per bus naar Paramaribo overgebracht en geïnterneerd in de Ayoko kazerne van het Nationaal Leger in Para.
In een communiqué stelt minister Krishna Mathoera van Defensie dat de samenleving niet ongerust hoeft te zijn en dat de situatie onder controle is. De situatie dreigde dinsdag naar verluidt uit de hand te lopen toen de Cubaanse migranten een protestactie bij de terminal hielden en aandrongen om tot het terrein toegelaten te worden. Behalve dat er op potten en pannen werd geslagen en leuzen werden gescandeerd, werden er bedreigingen geuit tegen de aanwezige politieagenten en andere beveiligers. “In overleg met het bevoegd gezag is besloten om de mensen die aansprakelijk zijn voor de strafbare handelingen aan te houden en in vreemdelingenbewaring te stellen”, aldus minister Mathoera.
De bewindsvrouw stelt verder dat de rest van de groep heeft aangegeven vrijwillig te willen vertrekken uit Nickerie. De groep wordt in de kazerne voorzien van voeding, drank en andere basiszaken. Deze groep bestaat uit mensen met verschillende statussen, waaronder illegalen en vluchtelingen. Ook zijn er personen aan wie enige tijd geleden asiel verleend is door de Surinaamse regering. Mathoera zegt dat vervolgbesluiten zullen worden genomen op basis van de geldende, wettelijke regels. Enkele dagen geleden keerden ruim honderd van de bijkans vijfhonderd personen die te South Drain waren neergestreken terug naar Paramaribo. Het ging om mensen die legaal in Suriname verblijven.
Dreiging door Cubanen leidde tot ontmanteling door politie en militairen
17 december 2020
Foto (c) Bic Nickerie
Dreigende uitspraken hebben woensdag geleid tot de eerdere ontmanteling van de bivakkerende Cubanen bij het Canawaima Ferry complex in Suriname. De Cubanen dreigden met geweld het terrein te betreden en de veerboot alvast te bezetten. Ze gaven de aanwezige politie en militairen te South Drain een ultimatum van 2 uren meldt BIC Nickerie.
Hun dreigende uitspraken werden serieus opgevat toen de groep gistermorgen ook weigerde verder te communiceren met het Surinaamse NCCR. Ook het door hun zelf aangevraagde voeding werd bij aankomst steevast geweigerd door de leiding van de groep.
De aanwezige politie voelde naarmate de ultimatum van 2 uren naderde de dreiging van de Cubanen die steeds grimmiger werden. Gevraagd werd naar assistentie van hun collega’s die bijkans 2 kilometer verder een inval aan het plannen waren. De groep Cubanen werd verrast door de eenheden die gelijk overgingen tot aanhouding van de dreigende leiders die op dat moment werden omringt door een kleine groep lotsgenoten.
Hun verzet werd vervolgens verbroken en werden daarom 16 van hen waaronder de leider Elio afgevoerd. Derest van de 227 Cubanen werd vredig afgehandeld en vrijwillig getransporteerd naar een lokatie in de hoofdstad Paramaribo. Met de operatie van gisteren waarbij er wederom scherpe voorwerpen/wapens in beslag zijn genomen is definitief een eind gekomen aan de bivakkering van honderden Cubanen voor het Canawaima Ferry complex te South Drain.
Het doel om naar buurland Guyana af te reizen en vervolgens door naar de Verenigde Staten van Amerika is dus van de baan aldus het commissariaat.
Vordering Hoefdraad voor opheffen ‘staat van beschuldiging’ afgewezen
18/12/2020 05:54 – Wilfred Leeuwin
PARAMARIBO – De vordering van ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, om zijn in staat van beschuldigingstelling door De Nationale Assemblee ongedaan te maken, is afgewezen door kortgedingrechter Suzanne Chu. Hiermee is er geen verandering gekomen in de positie van het Openbaar Ministerie en kan die normaal voortgaan met het plegen van handelingen om de ex-minister, die voortvluchtig is, op te sporen en aan te houden. Zijn juridisch team, waarin advocaat Irene Lalji zit, noemt de afwijzing onbegrijpelijk en wijst op de civiele rechten van Hoefdraad die niets te maken hebben met de vraag of hij schuldig is of niet.
Lalji weigert uitspraken te doen over de gronden waarop rechter Chu de vordering heeft afgewezen. Volgens haar kan dat pas nadat zij het vonnis, dat nog niet op schrift is gesteld, in handen heeft gekregen. De jurist noemt het dan ook ‘zeer onkundig’ dat assembleevoorzitter Marinus Bee en VHP-fractievoorzitter Asiskumar Gajadien, via Starnieuws uitspraken hebben gedaan alsof dit kort geding van Hoefdraad iets te maken zou hebben met de strafzaak tegen hem, die intussen ook is begonnen. “Zolang je het vonnis niet hebt gelezen weet je niks. Een kort geding is een civiel proces waarbij het wel of niet schuldig zijn niet aan de orde is”, zegt Lalji.
De advocaat meent dat in deze kwestie van Hoefdraad de samenleving en de politiek wel goed onderscheid moeten maken tussen het strafrecht en het civiele recht. Het kort geding dat Hoefdraad heeft aangespannen om zijn in staat van beschuldiging op te heffen, heeft niets te maken met het strafrecht, waar het alleen de rechter gegund is te oordelen over zijn schuld of onschuld over wat hem door het Openbaar Ministerie is ten laste gelegd. Zij vindt het nodig op te laten tekenen dat wanneer de burger van mening is, in een rechtstaat te leven, ook de staat zich moet houden aan wetten en regels.
“Wij als advocaten van Hoefdraad hebben, nadat hij in staat van beschuldiging is gesteld, de kortgedingrechter een voorziening gevraagd om in een verkorte procedure de in staat van beschuldiging op te heffen. Reden hiervoor is dat de wet In staat van beschuldiging stellen Politieke ambtsdragers duidelijk is. Je moet de ambtsdrager horen voor je een besluit neemt. Dit is een erkend beginsel op elk rechtsgebied. De staat mag nooit een besluit nemen zonder dat de ambtsdrager is gehoord. Dit is handelen in strijd met de algemene beginselen van goed bestuur en Hoefdraad is niet gehoord”, zegt Lalji. Dit levert een nietig besluit op.
De jurist wijst er op dat de doorsnee burger niet goed bekend is met het recht. “Dan komen er ondoordachte uitspraken uit onkunde. Maar om de rechtstaat hoog te houden moet je het juist triest vinden als schending van een wettelijk vastgelegd hoorbeginsel genegeerd wordt door de staat.” Lalji zegt over de positie van de procureur-generaal die het Openbaar Ministerie vertegenwoordigt, dat hoewel er in zijn positie ten opzichte van Hoefdraad geen verandering is gekomen, het wel een feit is dat toen het kort geding van Hoefdraad aanhangig werd gemaakt er sprake was van opsporing en gerechtelijk vooronderzoek door het Openbaar Ministerie. Intussen is, terwijl het kort geding diende, waarbij er een spoedeisend karakter aan was verbonden, de rechtszaak van het Openbaar Ministerie tegen Hoefdraad bij het Hof van Justitie begonnen.
“Nu is er lang gewacht met het kort geding en wordt Hoefdraad in de tussentijd gedagvaard. Wanneer de zaak nu dient bij het Hof van Justitie is er sprake van vervolging. Ik kan slechts een vermoeden uitspreken dat de kortgedingrechter de vordering nu heeft afgewezen, omdat waarschijnlijk de vervolgingszaak bij het Hof van Justitie al is begonnen en zij geen reden ziet om de vordering voor het opheffen van de in staat van beschuldiging stelling op te heffen. Maar er is ook nog een bodemprocedure die allang is ingediend waarin gevraagd wordt de in staat van beschuldiging op te heffen. In elk geval zijn wij het niet eens met de afwijzing en zullen hiertegen in hoger beroep gaan”, zegt Lalji.
Nurmohamed: “Die mensen van tralala en hoera gaan moeten verklaren waar de tractoren, bussen en auto’s zijn”

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken stelt dat op dit moment de Interne Controle in schriftelijke opdracht van hem een bezoek brengt aan gewezen ministers, presidenten en vicepresidenten om te kijken of er onrechtmatig middelen van de Staat nog bij hun zijn. Tegenover journalisten benadrukte de bewindsman woensdag dat het voornamelijk gaat om de hoogwaardigheidsbekleders, die gediend hebben in de afgelopen 10 jaren onder toenmalige president Desi Bouterse. Nurmohamed stelt dat het geenszins de bedoeling is om te komen aan zaken, waarop de mensen recht hebben, maar er moet een overzicht worden gemaakt, omdat voorheen alles ging zonder schriftelijke vastlegging. “Dus voor de nieuwe ministers zal er voor het eerst een vastlegging komen over wat ze hebben en wat de toekomst zal zijn van de middelen. Dat moet voor december afgesloten zijn en de finale afsluiting komt op 21 januari, waar alle rechtmatigheden komen te vervallen volgens de wet. Daarna gaan wij over tot het indienen van strafklachten”, aldus Nurmohamed.
Alle onrechtmatig uitgedeelde tractoren, bussen en auto’s moeten terug
Momenteel worden drie grote strafklachten voorbereid om in te dienen bij de justitiële autoriteiten tegen handelingen van de regering Bouterse/Adhin. “Onrechtmatige staatsmiddelen dienen ingeleverd te worden. Tegen politici die weigeren, wordt er dan een klacht ingediend. Het tweede dat in voorbereiding is, gaat over middelen van de Staat die tijdens de verkiezingen zijn uitgedeeld in de stemming van tralala en hoera. Die mensen van tralala en hoera gaan moeten verklaren waar de tractoren, bussen en auto’s zijn. Een aantal heb ik terug kunnen vinden en teruggebracht, maar een deel kan ik niet vinden. Maar het is wel uitgedeeld op de berm. Dat wordt een strafklacht tegen de gewezen regering Bouterse/Adhin en alle ministers, die verantwoordelijk zijn geweest voor dat beleid, tegen al die ministers wordt een strafklacht ingediend”, aldus de minister.
Onrechtmatig honderden ambtenaren in dienst nemen, is crimineel
De derde heeft klacht heeft volgens Nurmohamed te maken met de vele ambtenaren, die onrechtmatig voor de verkiezingen in dienst zijn genomen. “Bij OW hebben wij 1.500 ambtenaren gehad en dat is niet normaal. Het blijkt nu al dat de stukken niet gehonoreerd zullen worden, omdat er sprake is van mogelijke fraude. Dat wordt ondertussen ook bevestigd. We hebben heel veel ambtenaren hun stukken in orde gemaakt, maar zij zullen geweigerd worden. Het gaat hier om grootschalige criminaliteit, grootschalige mensenhandel en grootschalige omkoping van mensen, waarvan de regering Bouterse/Adhin met de raad van ministers van toen, zal moeten verklaren wat er gebeurd is. Ik heb van vele ooggetuigen gehoord wat er gebeurd is. Op straat zijn er dingen uitgedeeld. Het is ernstig, maar erger nog, het gaat erom dat de staat tientallen miljoenen schade heeft geleden en vandaag lijden wij als volk eronder. Het gaat om 20, 30, 40 en 50 miljoen dat de staat nu op tafel moet leggen voor een stuk wanbeleid en criminele activiteiten”, aldus Nurmohamed.
FR
OM mag opsporing en vervolging Hoefdraad voortzetten

De vordering die de advocaten van ex-minister Gillmore Hoefdraad hadden aangespannen tegen de staat Suriname, De Nationale Assemblee (DNA) en het Openbaar Ministerie (OM) is door kortgedingrechter Suzanne Chu afgewezen. Gerold Sewcharan, raadsman van de staat, geeft tegenover Suriname Herald te kennen dat met het afwijzen van de vordering het OM zonder enige beperking de opsporing en vervolging van Hoefdraad kan voortzetten.
Het kortgeding was aangespannen om de in staat van beschuldigingstelling van de ex-minister op te schorten.
Sewcharan geeft aan dat zij sinds het begin van de zaak hadden aangevoerd dat de vordering van Hoefdraad niet voor toewijzing in aanmerking komt. De organen van de staat hebben zich conform de wet gedragen en dat heeft de advocaat namens de staat aan de rechter voorgehouden.
De raadsman geeft aan dat hij de overweging van de afwijzing van de vordering niet kan delen omdat het vonnis nog niet beschikbaar is. De rechter heeft alleen een uitspraak gedaan en heeft de overwegingen niet gelezen. “Zolang wij het vonnis niet hebben kunnen we niet zeggen wat de overwegingen waren”, zegt Sewcharan.
Volgens de advocaten van Hoefdraad is het besluit van het parlement in strijd met geldende wettelijke regelingen. De advocaten van Hoefdraad zijn van oordeel dat hij niet tweemaal voor hetzelfde feit vervolgd kan worden, vanwege het strafvorderlijke ne-bis-in-idembeginsel. De advocaten doelden erop dat de vordering van de procureur-generaal (pg) door de toenmalige NDP-coalitie in DNA reeds behandeld was.
De advocaten van Hoefdraad vinden dat hun cliënt is beknot in zijn rechten en vrijheden, vanwege het feit dat hij niet gehoord is. Er is een besluit genomen om hem in staat van beschuldiging te stellen zonder hem eerst te horen met betrekking tot de vordering van de pg.
De advocaten leiden uit artikel 8 van de “Wet In Staat van Beschuldigingstelling en Vervolging Politieke Ambtsdragers” af, dat er een hoorplicht geldt. Anders gezegd, de advocaten stellen dat DNA de verplichting had om Hoefdraad eerst te horen. Zij zeggen dat de wet dit dwingend voorschrijft.
Vishmohanie Thomas
https://www.srherald.com/suriname/2020/12/17/om-mag-opsporing-en-vervolging-hoefdraad-voortzetten/
Gerechtelijk vooronderzoek inval Zirkoonstraat gaat door
16/12/2020 07:57 – Ivan Cairo
Directeur Nationale Veiligheid Daniëlle Veira blijft vooralsnog verdachte in de mislukte ontvoeringszaak van ex-militair Rodney Cairo. Foto: dWT Archief
PARAMARIBO – Het is vrijwel zeker dat het onderzoek naar de gewapende inval in april dit jaar bij de ex-militair Rodney Cairo voor berechting naar de krijgsraad zal worden doorgestuurd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag tijdens een raadkamerzitting aangegeven dat het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) wordt voortgezet en de directeur Nationale Veiligheid, Daniëlle Veira, blijft vooralsnog verdachte in deze zaak. Volgens het OM moet een aantal personen nog gehoord worden.
Het Hof van Justitie besloot recentelijk tot het houden van een raadkamerzitting, nadat slachtoffer Cairo een beklagschrift bij het hof had gedeponeerd. Hij was van oordeel dat het OM niet voortvarend genoeg omging met de aangifte die hij had gedaan naar aanleiding van de inval in zijn woning waarbij een poging om hem te ontvoeren mislukte.
Het slachtoffer vreesde dat deze zaak in de doofpot zou verdwijnen. Het hof vond in het beklagschrift voldoende aanleiding om het OM en Cairo te horen teneinde te beslissen wat verder moet gebeuren. Het OM heeft dinsdag aangegeven dat de zaak niet in de doofpot verdwijnt en dat het onderzoek nog gaande is. Naar verluidt zal het OM nadat het gvo is afgerond Veira en Cairo weer oproepen voor een nader verhoor, voordat deze case eventueel voor berechting aan de krijgsraad zal worden voorgelegd.
In de vroege ochtend van 16 april drongen vier gemaskerde en zwaar bewapende mannen de woning van het slachtoffer binnen waarna hij werd gekneveld. Op een gegeven moment zou hij worden afgevoerd toen politie-eenheden ter plekke verschenen. Opdracht De overvallers gaven te kennen dat ze bezig waren met het uitvoeren van een opdracht van de directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid. De politie-eenheden werden toen teruggefloten door korpschef Roberto Prade na vermoedelijk contact te hebben gehad met Veira. Uiteindelijk zagen de overvallers er vanaf Cairo mee te nemen. Enkele uren later deed het slachtoffer aangifte bij de politie van Geyersvlijt en gelaste de procureur-generaal een onderzoek naar dit incident. In deze zaak waren twee verdachten aangehouden.
Drie strafklachten in januari tegen regering Bouterse-Adhin
17-12-2020 04:38
OW-minister Riad Nurmohamed
Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft opdracht gegeven drie grote strafklachten voor te bereiden om in te dienen bij de justitiële autoriteiten. De strafklachten zullen ingediend worden tegen ex-president Desi Bouterse, ex-vicepresident Ashwin Adhin en alle ministers die hebben gediend de afgelopen 10 jaren. De interne controle heeft de opdracht gehad van de OW-minister om een onderzoek in te stellen bij al deze gewezen functionarissen.
De eerste strafklacht gaat over politici die onrechtmatig staatsmiddelen hebben onder hun beheer en die weigeren in te leveren. Ten aanzien hiervan is de minister bezig om hierin structuur te brengen, zodat de huidige ministers duidelijk weten waarop ze recht hebben nadat zij minister af zijn. Het tweede gaat omtrent de periode van de verkiezingen waarbij er middelen zoals bussen en tractoren zijn aangeschaft. Deze zijn na gebruik niet teruggegeven aan de staat en sommige personen weigeren dit te doen De laatste strafklacht die wordt voorbereid gaat om de kwestie van de duizenden ambtenaren die kort voor de verkiezingen in dienst zijn genomen, maar waarvan de juiste wettelijke procedures niet gevolgd zijn.
Minister Nurmohamed zei voor aanvang van de Raad van Ministersvergadering dat de stukken van deze personen niet gehonoreerd zullen worden, omdat er sprake is van mogelijke fraude. Hij spreekt van criminele handelingen door de vorige machthebbers die het land maandelijks miljoenen kost. De strafklachten worden in januari ingediend.
Fraudeur na aankomst uit Suriname opgepakt
15 Dec, 2020, 16:57
Zhang Zheren (rechts) en Zhou Wu zijn vandaag in de haven van Shanghai No. 1 Intermediate People’s Court veroordeeld voor oplichting en fraude. |
De twee mannen zijn vandaag veroordeeld voor een geldinzamelingsfraude die hen 4.2 miljard yuan (US$ 640 miljoen) opleverde van 19.000 individuen. Zhou werd al in juli 2018 gearresteerd. Drie maanden later werd Zhang bij terugkeer uit Suriname in de kraag gevat door de Chinese politiediensten.
De rechtbank in Shanghai zei dat de twee mannen tussen 2016 en 2018 jaarlijkse rentetarieven beloofde van nep-investeringsprojecten van tussen de 6 en 22 procent via Hepan en drie andere financiële bedrijven. Het geld werd voornamelijk gebruikt om de hoofdsom en rente terug te betalen aan investeerders en de onkosten van het bedrijf. Volgens de rechtbank verloren investeerders meer dan 1,67 miljard yuan (US$ 255 miljoen).
ADHIN MAG ZIJN KANT VAN HET VERHAAL VERTELLEN AAN DNA
Dec 2, 2020
Parlementariër en gewezen vicepresident Ashwin Adhin krijgt de kans zijn zegje te doen in De Nationale Assemblee (DNA) over wat zijn rol is in de weggenomen en vernietigde media-apparatuur van het Kabinet van de vicepresident.
Dit is dinsdag besloten tijdens een huishoudelijke vergadering. Er is tijdens de besloten vergadering afgesproken dat er een hoorcommissie wordt ingesteld die Adhin de kans geeft zijn kant van het verhaal te vertellen. Dit komt nadat de procureur-generaal een vordering bij DNA had ingediend om Adhin in staat van beschuldiging te stellen zodat hij vervolgd kan worden door het Openbaar Ministerie (OM).
De NDP-fractie, waar Adhin toe behoort, is tevreden met de instelling van een hoorcommissie. Nog deze week zal de gewezen vicepresident zich moeten verantwoorden tegenover de commissie. “Als hij gebruikt maakt van de mogelijkheid zal nog moeten blijken”, zegt Asiskumar Gajadien, van de regeringsfractie VHP. Gajadien is trouwens ook voorzitter van de hoorcommissie.
Hij zegt dat ondanks Adhin zijn weerwoord geeft aan DNA, de pg uiteindelijk toch de ruimte zal moeten krijgen om zijn werk te doen. Dat is de lijn die gehouden wordt in DNA omtrent vermeende dubieuze zaken waarin politieke ambtsdragers verwikkeld zijn en het OM een vervolgingsproces wenst in te zetten.
Adhin verzekerd dat hij zijn kant van het verhaal zal delen met de hoorcommissie. “Ja, het is de bedoeling dat de hoorcommissie natuurlijk de ruimte geeft aan de persoon in kwestie om duidelijkheid te brengen”, zegt de gewezen vicepresident. Hij blijft erbij dat hij slachtoffer is van politieke rancune. De zaak rond de media-apparatuur is volgens hem zwaar overtrokken met de bedoeling hem politiek uit te schakelen. “Tegen de tijd dat ik het uitleg, gaat u ook zeggen: waarmee zijn we bezig?”
https://unitednews.sr/adhin-mag-zijn-kant-van-het-verhaal-vertellen-aan-dna/
VHP-fractie duidelijk over standpunt in staat van beschuldiging stelling Adhin

De fractie van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) is van mening dat de rechterlijke macht de ruimte moet krijgen om alle strafbare cases te onderzoeken. Deze lijn trekken ze ook door in de zaak waarbij procureur-generaal Roy Baidjnath Panday gisteren een vordering heeft ingesteld bij De Nationale Assemblee (DNA) om gewezen vicepresident Ashwin Adhin in staat van beschuldiging te stellen. Dat zei VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien, in gesprek met Suriname Herald.
Hij gaf aan dat hij zeker namens de VHP-fractie kan praten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) moet de procedure van de in staat van beschuldiging stelling bij DNA worden opgestart. De vordering geeft een opsomming van strafbare feiten, zoals uit het ingestelde strafrechtelijk onderzoek is gebleken, zegt het OM in een persbericht. Het OM vraagt dat DNA beslist over de vervolging van ex-vicepresident Adhin.
Ruimte rechterlijke macht
“Ik denk dat wij van het parlement de lijn die wij altijd gehanteerd hebben zullen moeten blijven hanteren en de rechterlijke macht de gelegenheid geven om alles te onderzoeken en de vervolging te mogen inzetten. En mocht blijken zoals de heer Adhin beweert dat hij onschuldig is, dan zal dat naar voren komen,” benadrukt Gajadien.
Hij geeft aan dat Adhin zelf heeft aangeven dat er een rechtstaat bestaat. De fractie van de regeringscoalitie gelooft ook in de rechtstaat en wanneer er een vervolging wordt ingezet daaraan meegewerkt moet worden, zegt de fractieleider.
Eerder heeft vicepresident Ronnie Brunswijk aangegeven tegenover het STVS-journaal, dat deze zaak niet zo’n zware case is en dat die buiten proces afgehandeld kan worden. Hierop reagerend zegt Gajadien dat hij de vordering nog niet heeft bestudeerd en niets over de inhoud kan zeggen, maar dat te allen tijde de ruimte geboden moet worden aan de rechterlijke macht.
Klassenjustitie
De VHP-topper zal ook niet meewerken aan een eventueel verzoek vanuit de politiek. Zelf als op dat niveau gesprekken gevoerd zullen worden, zullen die niet van invloed zijn op het standpunt van de politicus. “Ik ben geen voorstander van klassenjustitie. Als mensen in de fout zijn gegaan, dan moet die tot uiting komen en daar gaan we voor. Laat het een les zijn dat mensen niet sollen met de belangen van die samenleving, dat men niet zomaar vernielingen aanbrengt aan overheidseigendommen en men zich houdt aan wet en recht,” zegt Gajadien.
Wanneer de vordering in behandeling wordt genomen is nog niet bekend. In ieder geval zal de ruimte geboden worden aan het OM om over te gaan tot vervolging, als het aan de VHP-fractie ligt.
Jerrel Harderwijk
Gajadien: Rechterlijke macht moet haar werk doen
27 Nov, 2020, 06:38

Coalitiefractieleider Asis Gajadien |
Kanhai: Pg drijft kwestie-Adhin op de spits
27 Nov, 2020, 02:43

Irvin Kanhai |
OM vordert bij DNA instaat van beschuldigingstelling Adhin
26 Nov, 2020, 16:28

MENINGEN
Rachied Doekhie: “Adhin niet type mens dat in gevangenis thuishoort”

Rachied Doekhie, voormalig assembleelid van de NDP uit het district Nickerie, vindt het jammer dat justitiële autoriteiten de voormalige vicepresident en NDP-parlementariër, Ashwin Adhin, op zo een hardhandige manier hebben aangepakt ter zake valsheid in geschrifte, verduistering en vernieling van staatsgoederen, waaronder media-apparatuur van het kabinet van de vicepresident. “Adhin is niet het type mens dat in gevangenis thuishoort. Hij is een rustig, serieus, religieus en cultureel mens. Ik vind dat deze zaak toch wel iets milder kon zijn aangepakt door hem in de gelegenheid te stellen om de schade aan de apparatuur binnen 1 maal 24 uur te vergoeden en of te herstellen. Ik vind het daarom toch heel erg”, zegt Doekhie aan Dagblad Suriname. De ex-parlementariër benadrukt dat hij echter aan de andere kant ook niet had verwacht dat Adhin de strafbare handelingen zou plegen waarvoor hij nu wordt beschuldigd. “Zoiets doe je niet. Je laat je ondergeschikte geen handelingen plegen die niet door de beugel kunnen.” Doekhie vermoedt dat de reden achter de inverzekeringstelling van Adhin in dit stadium merendeels te verklaren is met de ervaring, die het Openbaar Ministerie (OM) heeft gehad met ex-Financiënminister Gillmore Hoefdraad, die al maanden is ondergedoken, aangezien hij vooraf al wist dat hij in verzekering zou worden gesteld. Hiermee is voorkomen dat Adhin ook het land zou uitvluchten. “De pg hoefde dat niet te doen, maar hij heeft gebruik gemaakt van zijn bevoegdheid. Ik vermoed dat de pg voorzichtig is na de hele ervaring met Hoefdraad, want straks zou ook Ashwin Adhin verdwijnen”, aldus Doekhie.
Kort geding voor lijfelijke invrijheidstelling
De raadslieden van Adhin hebben maandag een kort geding ingediend voor zijn lijfelijke invrijheidstelling, maar zijn dinsdag niet ontvankelijk verklaard. De ex-vicepresident zit ondertussen al 9 dagen in voorarrest. Afgelopen vrijdag besliste de rechter-commissaris (rc) dat de inverzekeringstelling van Adhin onrechtmatig is, aangezien hij eerst in staat van beschuldiging moest worden gesteld. Het Openbaar Ministerie (OM) is hierna echter gelijk in beroep gegaan, waardoor Adhin in afwachting daarop niet in vrijheid is gesteld. In deze zaak zijn nog 2 verdachten aangehouden, te weten Vijendra R. en Amin D. Ramon K. is vrijdag gelijk na zijn voorgeleiding in vrijheid gesteld.
“Ik had ze gewaarschuwd”
Dat Adhin en anderen als Ginmardo Kromosoeto vandaag de dag in problemen zitten, komt volgens Doekhie omdat zij niet naar zijn waarschuwende geluiden hebben willen luisteren. “Ik heb Kromosoeto toen ook gewaarschuwd dat hij door anderen in problemen zou worden gezet, waarna ze hem in de steek zouden laten. Al deze mannen worden met allerlei beloftes misbruikt, want die dingen die gebeurd zijn, zijn niet in het voordeel van Adhin of Kromosoeto, maar anderen die nu op een afstand zitten te lachen en te giechelen. Ze wilden toen niet luisteren toch, want Doekhie zei domme dingen. Vandaag aan de dag komt alles naar buiten, van Wageningen, Carifesta, vernielde apparatuur tot en met Naschoolse Opvang. Adhin is niet de persoon die in mijn ogen daar moet zitten. In de wereld zie je de afgelopen jaren de tendens waarbij gewezen of zittende presidenten ook achter de tralies verdwijnen”, aldus Doekhie.
In staat van beschuldigingstelling Adhin nog niet nodig
Doekhie stelt dat critici, waaronder ook zijn partijleden, het verschil moeten kennen tussen de opsporingsfase en vervolgingsfase in strafzaken. De zaak ligt nog bij het OM en niet bij de rechter. Vandaar dat hij niet vindt dat Adhin eerst in staat van beschuldiging moest worden gesteld conform de ‘Wet in staat van beschuldiging stelling politieke ambtsdragers’. “Er is een ratio achter deze wet. Het gaat erom dat een gewezen ambtsdrager tijdens het uitoefenen van hun ambt allicht scheef zijn gaan marcheren, dan komt die wet wel in werking. Maar wanneer het onderzoek al is begonnen en blijkt dat uit verklaringen dat ‘yu faya’, dan pas komt het moment dat de pg het verzoek tot in staat van beschuldigingstelling zal indienen bij het parlement. Gillmore Hoefdraad is toch ook eerst meerdere malen door de politie gehoord alvorens hij in staat van beschuldigingstelling is gesteld. Pas na zijn verhoor is het verzoek ingediend. Het OM heeft meer informatie dan wie dan ook buiten. De procureur-generaal heeft zelf ook gezegd dat hij genoeg redenen heeft om een strafrechtelijk onderzoek te starten”, aldus Doekhie.
Wat is het verschil tussen Van Trikt en Adhin?
Ongeveer een week terug hebben NDP-toppers, waaronder voorzitter Desi Bouterse en ondervoorzitter Ramon Abrahams, tijdens een kadermeeting in Ocer fel gereageerd over de wijze waarop Adhin is opgehaald en in verzekering is gesteld. Aangevoerd werd dat de partij wordt aangevallen. Bouterse merkte op dat de partij ‘oorlog’ ook niet zal schuwen als het nodig is. Ondervoorzitter Ramon Abrahams zei aan dat de partij zich moet voorbereiden op een lange en harde strijd. Assembleelid en ex-HI&T-minister Stephen Tsang vond dat mensen die kritisch zijn, waaronder hij ook, aangepakt worden door de coalitie. Ook de NDP-fractie in het parlement, onder leiding van Rabin Parmessar, heeft besloten om niet te participeren in plenaire sessies zolang Adhin achter de tralies is. Doekhie benadrukt dat hij deze houding van zijn partijleden hypocriet vindt, omdat het dezelfde NDP’ers waren die tijdens de vorige regeerperiode ervoor hebben gezorgd dat de NDP’er Robert van Trikt, toen governor van de Centrale Bank, nog steeds strafrechtelijk wordt vervolgd voor zijn aandeel in de megafraudezaak bij de moederbank. “Dezelfde mensen die nu het hardst schreeuwen uit de paarse hoek hebben Van Trikt laten opsluiten. Zijn moeder was toen minister van Onderwijs. Wanneer anderen nu de gewezen vicepresident hebben aangebracht, dan schreeuwt men. Wat is het verschil tussen Van Trikt en Adhin? Het zijn beide aanhangers van de partij”, aldus Doekhie.
FR
Breaking: Ook Hof toetst aanhouding Adhin onrechtmatig
24-11-2020 02:18
Ex-vicepresident Ashwin Adhin
Het Hof van Justitie heeft zojuist de aanhouding van ex-vicepresident Ashwin Adhin onrechtmatig getoetst. Advocaat Irvin Kanhai bevestigt dit tegenover SUN. Vrijdag had de rechter-commissaris beslist dat de aanhouding onrechtmatig was verklaard. Toen ging het Openbaar Ministerie in hoger beroep bij het Hof van Justitie. Ook het Hof heeft de aanhouding in hoger beroep in het nadeel van het OM de uitspraak gedaan. Adhin mag in feite nu naar huis.
Het OM had gesteld dat de Wet In Staat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdrager (S.B. 2001 no. 72) van toepassing zou zijn op de verdachte Adhin, indien tegen hem een daad van vervolging was ingesteld. Het Hof acht dit doorslaggevend en stelde Adhin in vrijheid. Adhin heeft 9 dagen in voorarrest doorgebracht.
OM niet ontvankelijk, Adhin vrij
24/11/2020 14:49 – Ivan Cairo
PARAMARIBO – Het Openbaar Ministerie (OM) is dinsdag niet ontvankelijk verklaard in het hoger beroep dat was aangetekend tegen de onmiddellijke invrijheidstelling van ex-vicepresident Ashwin Adhin vorige week vrijdag. Dit houdt in dat de politicus die van een aantal strafbare feiten wordt beschuldigd dinsdag (vandaag) vrijkomt. Hij zat sinds vorige week maandag in voorarrest.
Rechter-commissaris Siegline Wijnhard had vrijdag de invezkereingstelling van Adhin als onrechtmatig getoetst. Zij vindt dat de zaken waarvan het OM Adhin verwijt gepleegd zijn ten tijde van zijn vicepresidentschap. Hij had volgens de rechter dus eerst door het prlement in staat van beschuldigngen gesteld moeten worden zoals de wettelijke bepalingen vorschrijven.
Het OM was het daar niet mee eens en ging onmiddellijk in hoger beroep.
Dit had als gevolg dat Adhin het afgelopen weekeinde en maandag in de politiecel bleef. Tegen die vermeende onrechtmatige vrijheidsberoving spande hij maandag een kortgedng aan tegen het OM. Die zaak is dinsdag (vandag) voorgegaan. Adhin werd echter in zijn vordering niet ontvankelijk verklaard door kortgedingrechter Suzanna Chu. Volgens de magistraat dient hij de normale procedure te volgen.
Tegen Adhin en enkele andere verdachten, medewerkers van het kabinet van de vicepresident, loopt een strafrechtelijk pnderzoek naar verduistering en vernieling van elektronische apparatuur van de Staat Suriname. Ook zou er in deze zaak valsheid in geschrifte zijn gepleegd volgens het OM. De NDP, de partij waar Adhin ondervoorzitter is tevens parlementslid, stelde van meet af aan dat zijn aanhouding onrechtmatig is en dat hij eerst door het parlement in staat van beschuldiging gesteld had moeten worden.
Zij bestempelde zijn aanhouding en inverzekeringstelling als een doelgerichte actie van de regering om politieke tegenstanders uit te schakelen en te criminaliseren. De regering wordt verweten voor die acties de rechterlijke macht in te zetten. De NDP-fractie in het parement besliste dat zolang hun fractiegenoot niet in vrijheid is gesteld zij geen vergaderingen van De Nationale Assemblee zullen bijwonen.
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/11/24/om-niet-ontvankelijk-adhin-vrij/
Breaking: Adhin moet onmiddellijk vrijgelaten worden
24 Nov, 2020, 14:30

De rechter-commissaris toetste of de inverzekeringstelling volgens de regels van het procesrecht zijn gelopen. “De verdachte Adhin diende ingevolge de Wet In Staat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers (S.B. 2001 no. 72) eerst in staat van beschuldiging te worden gesteld,” oordeelde zij.
Adhin niet-ontvankelijk verklaard in kort geding (update)
24 Nov, 2020, 12:10

Een hanteerbare toepassing van de wet
24 Nov, 2020, 07:28
Dinesh Changoer |
(Gewezen) politieke ambtsdragers, zoals Ashwin Adhin, kunnen worden aangehouden en in verzekering gesteld. In die situaties zijn de reguliere waarborgen uit het Wetboek van Strafvordering van toepassing. Bij een aanhouding en een inverzekeringstelling van een (gewezen) politieke ambtsdrager is een besluit van de Nationale Assemblee inhoudende een inwilliging van de vordering tot in staat van beschuldigingstelling van de betrokken (gewezen) politieke ambtsdrager, geen vereiste. De aanhouding en de inverzekeringstelling vallen namelijk niet onder het bereik van de Wet In Staat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers (WISBPA).
Op deze pagina is een uitgebreide versie van het betoog in pdf beschikbaar.
Dinesh Changoer
info@advocaatchangoer.nl
Kanhai in zaak-Adhin: Vandaag beslissing kort geding
24 Nov, 2020, 05:32

Hof publiceert beschikking rc zaak-Adhin
23 Nov, 2020, 14:55

Racisten in Suriname publiceren zeer ongepaste foto op sociale media
22 nov 2020
Dit is niet meer te accepteren en er zal direct actie ondernomen moeten worden tegen de personen in Suriname die erop uit zijn een wig te drijven tussen de verschillende bevolkingsgroepen in ons land. De persoon die deze foto heeft bewerkt moet aangeklaagd worden wegens racisme en het aanzetten tot haat!
Dat zeggen kritische Surinamers zaterdagavond aan GFC Nieuws naar aanleiding van een racistisch bewerkte foto waarop leden leden van het Openbaar Ministerie te zien zijn.
Op de foto die vaak wordt gedeeld, heeft een persoon pijltjes geplaatst die op insinuerende wijze een verschil maken tussen het aantal Hindostanen en Creolen.
“Het is ronduit schandalig dat deze foto zonder gevolgen geproduceerd kan worden en er geen gevolgen zijn voor de maker hiervan. De dader is bezig onderlinge spanningen met een racistisch karakter te creëren tussen onze bevolkingsgroepen en moet aangepakt worden. Wij zijn allemaal Surinamers. Het verschil maken tussen bevolkingsgroepen is aanzetten tot haat”, stellen de critici.
https://www.gfcnieuws.com/racisten-in-suriname-publiceren-zeer-ongepaste-foto-op-sociale-media/
MENINGEN & REACTIES
SCHILDERIJEN UIT HET PRESIDENTIEEL PALEIS WEGGEDRAGEN?

Door een oplettende burger is ons gemeld dat ook uit het Presidentieel Paleis, goederen zijn verdwenen. Het gaat hierbij om kunstschatten waaronder schilderijen die al decennialang deel waren van het interieur van het paleis. Op de foto een lege plek aan de muur, waar eens een prachtig beeld hing. Er dient hier zeker ook een onderzoek te worden ingesteld, om vast te stellen of ook hier de plundering werd ingezet. Ook is ons gemeld dat het zogeheten gouverneursservice voor staatsdiners is verduisterd, ook het zilveren bestek horende bij dit imposante historische monument, zou in de afgelopen jaren zijn gestolen. Schandaliger kan het niet.
Onregelmatigheden bij lichting rekruten Korps Politie Suriname
21 november 2020
Na onderzoek voor het Quick Scan Team zijn er onregelmatigheden aan het licht gekomen bij de recente lichting politierekruten. Het ministerie van Justitie en Politie heeft daarom besloten opnieuw testen af te nemen. Dit gaf minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie aan tijdens de regeringspersconferentie op vrijdag 20 november.
In de lichting 2019-2020 zijn er 174 personen, die de Elementaire Politie Opleiding hebben gevolgd. De beëdiging en aanstelling van de rekruten zijn aangehouden. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat bepaalde rekruten niet aan de gestelde voorwaarden voldoen. Zo zou er sprake zijn van ongunstig resultaat van de medische en/of psychologische test en van het milieu en/of antecedentenonderzoek.
De rekruten met een gunstig resultaat na de nieuwe testen en onderzoek, zullen beëdigd en aangesteld worden als politieagent. Over de groep die negatief uitvalt in resultaat zal er nog een besluit volgen. Verder informeerde de bewindsman ook dat de lichting 2020-2021, waarvan de werving en selectie zijn afgerond, on hold is gezet voor een scanbeurt. Het blijkt namelijk dat de eerdergenoemde constateringen zich ook hier voordoen.
Met de Surinaamse Politie Bond (SPB) zijn gesprekken gaande over de door de bond aangenomen motie. Er ligt een besluitenlijst van het ministerie bij de SPB. Het onderhoud met betrekking tot looneisen zal in januari 2021 aanvangen.
Het ministerie is bezig met een nieuw project voor het aanmaken van nieuwe rijbewijzen. De afdeling Rijbewijzen is reeds gestart met de invoer van de gegevens van personen die geslaagd zijn voor hun rijexamen. Wanneer het project van start gaat, zal er meteen een aanvang worden gemaakt met het printen van de nieuwe rijbewijzen. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid als de nieuwe rijbewijzen ook in oosten kunnen worden opgehaald.
Minister Amoksi waarschuwt ook tegen een tweede golf van COVID-19 in Suriname. Hij richt zich vooral tegen feestgangers. “Wij moeten ons niet veilig wanen. COVID is er nog steeds. We hebben geen capaciteit voor een tweede uitbraak.” Het blijkt namelijk dat veelvuldig feesten worden georganiseerd met meer dan het toegestane aantal personen.
Bij OW: In dienst genomen personen willen geld
21 Nov, 2020, 08:33
![]() | Minister Riad Nurmohamed legt uit dat veel zaken misgegaan zijn. Hij kan niet zonder meer toezeggingen doen. | ![]() |
“Maar krijgen we ten minste wat geld voor december minister?” wordt er een paar keer gevraagd aan minister Riad Nurmohammed van Openbare Werken (OW). Meer dan honderd personen zijn bij het ministerie geweest vrijdag om aandacht te vragen voor hun positie en problemen. De minister heeft hen duidelijk gemaakt hoe de vork in de steel zit; dat er corruptie en fraude is gepleegd bij de procedure toen ze in dienst zijn genomen, dat hij de plegers gaat vervolgen, dat de dossiers van de gedupeerde mensen stuk voor stuk worden onderzocht. Hij zal ervoor zorgen dat ze ten minste betaald worden voor de geleverde diensten.

Minister Nurmohammed en directeur Santosh Soman hebben geduldig en duidelijk de mensen meegedeeld wat er aan de hand is. Mensen zijn in dienst genomen voor bepaalde functies terwijl er al een overschot is. Bij anderen ontbreekt een aantal stuken zoals een sollicitatiebrief of een beschikking. Voor de meeste functies is er ook geen sollicitatie-oproep geweest. Anderen zijn onterecht hoger ingeschaald, hoger zelfs dan de ambtenaren die er al jaren werken. Velen hebben geen werkervaring voor de functies waarvoor ze willen binnenkomen. Er is geen afstemming geweest over wie wel of niet is aangenomen. Een gevolg hiervan is dat de begroting voor bepaalde afdelingen dan niet toereikend is om de nieuwe instroom te accommoderen of te betalen. Dit heeft als gevolg dat men onder andere “onder een boom of bij een begraafplaats” kantoor houdt.
Het ministerie heeft procedures aangepast en transparanter gemaakt, deelt Nurmohammed mee. “Ik wil niet dat mensen in de toekomst op deze manier misbruikt worden,” merkt hij op. De minister deelt mee dat al de gevallen stuk voor stuk worden onderzocht. Hij heeft ter plekke ook medewerking gevraagd. Hij wil onder andere weten wie de mensen zijn die geregeld hebben dat de groep bij Openbare Werken kon komen werken. Ten minste één persoon heeft namen genoemd van degenen die hem overgehaald hebben om van zijn “bun bun wroko” naar een overheidsbaan te stappen: een zekere Doorson, Eric Boldewijn en Remi Tarnadi.
De mensen zijn zeer gebelgd. Ze houden voet bij stuk: “Maar gaan we allemaal worden aangenomen? Wanneer krijgen we ons geld? Wat moeten wij nu doen?” Veel mensen hebben leningen genomen, anderen hebben documenten nodig om bijvoorbeeld hun SZF-verzekering te verlengen. Een paar vrouwen zijn zwanger, anderen hebben kinderen om te verzorgen, wordt er aangegeven. Ze willen in elk geval een deel van hun geld. “Iets voor december, het hoeft niet alles te zijn, misschien twee maanden geld,” geven ze aan.
Roy Bhikharie: “Noch DNA noch regeringsleden mogen zich bemoeien met rechtsproces Adhin”
Geplaatst op november 20, 2020

De NDP typeert de aanhouding van de gewezen vp, Ashwin Adhin, als een ernstige schending van de rechtsstaat en eist dat hij onmiddellijk wordt vrijgelaten. PVP-leider Roy Bhikharie is van mening dat noch DNA noch regeringsleden zich in beginsel mogen bemoeien met welk rechtsproces dan ook, daar dit resulteert in ongeoorloofde inmenging en beïnvloeding. In gesprek met Dagblad Suriname attendeert Bhikharie erop dat het Openbaar Ministerie (OM), met uitsluiting van elk ander orgaan, belast is met de opsporing en vervolging.
“Geruchten doen de ronde alsof organen van de staat, die bovendien ondergeschikt zijn aan het OM, hun medewerking niet verlenen en soms zelfs het werk van het OM saboteren. Dit is pas schending van de rechtsstaat en niet wat zich nu afspeelt”, voert Bhikharie aan. Hij vindt het erg voorbarig op de manier hoe de NDP met deze kwestie omgaat. “Voor alle duidelijkheid: nog niemand is veroordeeld.” De NDP stelt dat er verzuimd is om Adhin eerst in staat van beschuldiging te stellen. Bhikharie vindt dat niet terecht. “Er is uitdrukkelijk gezegd dat het niet gaat om één van de feiten die genoemd zijn in het Wetboek van Strafvordering met betrekking tot het in staat van beschuldiging stellen van ambtsdragers.”
De PVP-leider voegt daaraan toe dat in geval van Adhin er sprake is van een commune delict. Dat wil zeggen dat Adhin niet op basis van zijn handelingen als vp is aangehouden, maar op basis van vermoedens dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan vernieling en diefstal van apparatuur. “We gillen allemaal moord en brand. Adhin is niet opgesloten of veroordeeld, dus laat het recht zijn beloop hebben.
Aanhouding Adhin: OM heeft op dit moment geen toestemming nodig van DNA

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday en ex-vicepresident Ashwin Adhin. Foto: Suriname Herald
De rechter-commissaris (rc) heeft onlangs besloten dat het Openbaar Ministerie (OM) niet tot aanhouding van gewezen vicepresident Ashwin Adhin mocht overgaan. Volgens de rc moest het OM de heer Adhin eerst in staat van beschuldiging stellen via De Nationale Assemblee (DNA). Met andere woorden, het OM moest eerst toestemming hebben van DNA, om Adhin aan te houden. Dit is een volstrekte misinterpretatie van de Wet In Staat van Beschuldigingstelling en Vervolging Politieke Ambtsdragers (WIPA); een buitengewoon opmerkelijke beslissing van de rc.
De titel van deze wet impliceert het al dat deze wet van toepassing is indien je een (gewezen) politieke ambtsdrager wilt vervolgen. Zie in het gearceerde gedeelte hieronder, een afbeelding van de betreffende wet.
Op dit moment bevindt deze zaak zich in de opsporingsfase en niet in de vervolgingsfase. In de opsporingsfase is deze wet nog niet van toepassing. Pas in de vervolgingsfase is deze wet van toepassing. Fnuikend is dat juristenland Suriname zwijgt en het volk niet (volledig) uitlegt wat deze wet inhoudt. De onwetendheid over de toepassing van deze wet maakt dat er veel maatschappelijk onbegrip ontstaat.
Wij zullen u uitleggen waar de opsporingsfase eindigt en waar de vervolgingsfase begint, dus ook op welk moment de WIPA in werking treedt.
Stap 1
De zaak begint met een opsporingsfase, waarbij de procureur-generaal (pg), de heer Adhin eerst gaat (ver)horen over de zaak en alle informatie gaat verzamelen hierover. Hierbij mag hij Adhin aanhouden, indien hij niet komt opdagen voor verhoor, of indien hij in belang van het onderzoek dat nodig acht. Dat is nu ook gebeurd met Adhin.
Stap 2
De pg gaat bezien of de informatie die hij heeft kunnen verzamelen, zal kunnen leiden tot een zaak tegen Adhin. Anders gezegd, hij gaat kijken of hij voldoende redenen heeft om de zaak van Adhin voor de rechter te brengen. Hier eindigt de opsporingsfase.
Stap 3
Indien de pg meent dat hij wel een sterke zaak heeft tegen Adhin, gaat hij een besluit nemen om Adhin te vervolgen. Voordat hij Adhin kan vervolgen, moet hij nu eerst kijken of de feiten gepleegd zijn in de uitoefening van zijn functie of ambt. Indien wel, dan moet hij een vordering sturen naar DNA om Adhin in staat van beschuldiging gesteld te krijgen.
Anders gezegd, hij moet DNA eerst toestemming vragen, om Adhin te vervolgen. Pas op dit moment treedt de WIPA in werking. Als DNA hem die toestemming heeft verleend, mag hij overgaan tot vervolging. Hier begint de vervolgingsfase. Hij brengt dan een dagvaarding uit, zodat de zaak nu bij de rechter aanhangig gemaakt kan worden.
Indien het feit niet gepleegd is in de uitoefening van zijn ambt, dan hoeft hij DNA geen toestemming te vragen. In dat geval kan hij Adhin zonder toestemming van DNA, voor de rechter brengen, middels een dagvaarding.
Voorbeelden
1. Adhin maakt zich schuldig aan geweld tegen een ondergeschikte op de werkvloer. Hij had geen bevoegdheid om dat te doen en dit feit is dan niet gepleegd in de uitoefening van zijn functie welke hem toebedeeld is binnen het staatsbestel. In dat geval heeft de pg geen toestemming nodig van DNA. Hij kan direct opgepakt worden.
2. Adhin tekent een beschikking welke tot stand gekomen is door corruptie. Hij had wel de bevoegdheid om die beschikking te tekenen, hoewel het niet zijn taak is om corruptie te faciliteren. Dus er moet niet alleen gekeken worden naar de vraag of het tot zijn taak behoorde, er moet ook gekeken worden naar de vraag of hij die bevoegdheid had (om de beschikking te ondertekenen). Nu hij in dit voorbeeld wel die bevoegdheid had om de beschikking te ondertekenen, kan de pg hem niet zonder toestemming van DNA vervolgen. Let wel, in de opsporingsfase mag hij Adhin wel aanhouden of verhoren.
In de zaak van de vernieling/verduistering van de apparatuur op zijn kabinet moet nu gekeken worden of hij de bevoegdheid had om zo een opdracht te geven. Nu moet gekeken worden of hij de bevoegdheid had om opdracht te geven tot vernieling. Neen, die bevoegdheid had hij niet. Nu gaan we kijken of hij misbruik heeft gemaakt van zijn ambt of positie. Het kan dat hij zijn positie heeft gebruikt om de opdrachten te geven aan zijn ondergeschikten. In dat geval heeft de pg wel toestemming nodig van DNA. De onderbouwing van deze zienswijze is te vinden in de Memorie van Toelichting (MvT) van de betreffende wet. Zie hieronder de afbeelding uit de MvT.
U ziet het hoe onwerkbaar deze wet is. Het zegt ook iets over de juristen die gewerkt hebben aan de totstandkoming van deze wet. Niet voor niets noemen wij deze wet op een sarcastische wijze: “Wet Onschendbaarheid Politieke Ambtsdragers”
Kort samenvattend:
De hele discussie omtrent de vraag of Adhin eerst in staat van beschuldiging gesteld had moeten worden, is op dit moment irrelevant. Op dit moment bevindt de zaak Adhin zich in de opsporingsfase en heeft de pg geen enkele toestemming nodig van DNA. De Wet In Staat van Beschuldigingstelling en Vervolging Politieke Ambtsdragers is nog niet van toepassing. Deze wet is pas van toepassing, indien de pg besluit Adhin te gaan vervolgen. Op dat punt is de pg nog niet beland.
Sunil Sookhlall & Kries Mahabier
Rechter-commissaris oneens met procedure OM
21 Nov, 2020, 06:37

VIDEO: vp Brunswijk niet eens met opsluiten ex-vp Adhin
21 november 2020
De Surinaamse vice-president Ronnie Brunswijk heeft gisteren laten weten dat hij het niet eens is met de manier waarop ex-vicepresident Ashwin Adhin wordt behandeld, in de zaak waarbij apparatuur in opdracht van hem vernietigd zou zijn. Volgens Brunswijk zou volstaan kunnen worden met het betalen van de schade door Adhin.
De vp zegt hierover in onderstaand filmpje: “Je kunt ook tegen de ex-vp zeggen: je hebt die dingen laten vernietigen betaal ervoor. En als ervoor betaald is kan hij naar huis. Want hoe je het keert of draait, die man is vice-president geweest”. En een ex-vp moet je anders behandelen, aldus Brunswijk.
Als hij had gestolen bijvoorbeeld, dan zou je hem kunnen opsluiten zegt Brunswijk. Maar nu zou het betalen van de schade volstaan.
De huidige vp van Suriname geeft verder ook aan dat hij niet op de stoel van de pg wil gaan zitten. Brunswijk zegt dat hij gewoon zijn mening geeft als een van de leiders van het land.
Hieronder een filmpje met zijn uitspraken (beeld van STVS):
NDP, Brunswijk en Kanhai eensgezind: Adhin moet vrij
21 Nov, 2020, 00:00
Times of Suriname, voorpagina van zaterdag 21 november. Vicepresident Ronnie Brunswijk bekritiseert procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. |
Breaking: Adhin blijft aangehouden
20 Nov, 2020, 15:15

Rodney Cairo wint rechtszaak tegen Defensie
20-11-2020 12:16
Rodney Cairo
De militair Rodney Cairo heeft een rechtszaak, die hij met vier andere commando’s aanspande tegen het ministerie van Defensie, vanmorgen gewonnen. Hij vond dat zijn naam gezuiverd moest worden, en wilde terugdraaiing van het ontslag die hem was aangezegd. De rechter stelde Cairo in het gelijk. Het vonnis houdt in dat Cairo wederom in dienst genomen dient te worden door het ministerie, met een vaste aanstelling. Ook moet hij het salaris krijgen voor de periode dat hij met onrechtmatig ontslag was gestuurd.
‘Voor de rechter is het duidelijk geworden dat ik niets strafbaar gedaan heb. Er was geen enkele noodzaak om mij om half 8 ‘s nachts een papier te geven met de mededeling dat mijn contract is stopgezet’, aldus Cairo. De militair heeft een moeilijke periode achter de rug. Hij is van het één op het andere moment brodeloos gemaakt. Hij heeft met veel inspanning zijn hoofd boven water kunnen houden. ‘In het begin was het ondragelijk voor mij en mijn gezin’.
Cairo staat nog steeds bij zijn standpunt over corruptieve praktijken in het leger. Hij zegt dat de toenmalige minister van Defensie, Ronnie Benschop, de kant van een corrupte commandant gekozen heeft toen er kritiek werd geuit. Dat zou volgens Cairo de reden zijn voor het ontslag. “Het kan niet zo zijn dat de commandant $100 van de militairen neemt, zodat zij met verlof kunnen. Er zijn voldoende bewijzen. De commando heeft aangegeven dat de helft van die $100, naar de minister ging. Ze zijn dikke vrienden”, zegt Cairo.
Al met al is Cairo blij dat het recht heeft gezegevierd. “Het wachten is nu op het ministerie voor een uitnodiging”.
Bouva is ongefundeerde beschuldigingen zat
20 Nov, 2020, 02:51

Assembleelid Melvin Bouva |
De politicus stelt dat hij ook nimmer betrokken is geweest bij de uitvoering van een vlaggenproject van de Wegenautoriteit of de levering van voeding voor quarantaine.
Het is betreurenswaardig dat er desondanks onder politieke motieven deze zaken ongefundeerd en ongeverifieerd worden verspreid. De tendens om regeringsfunctionarissen en politici, politieke tegenstanders op een dergelijke manier, vaak onterecht, te bekladden en criminaliseren is volgens Bouva erg zorgelijk. Hij voelt zich echter niet geïntimideerd.
“Ik zal niemand het recht geven om op welke wijze dan ook onterecht mijn eer en goede naam aan te tasten. Ongeacht de aanvallen en de pogingen mij politiek te schaden, zal ik zowel nationaal als internationaal ongestoord mijn werk voortzetten,” stelt Bouva.
STRAFFELOOS BLIJVEN DAN HOE DAN?

In een goed geordende democratische samenleving, gelden er wettelijke regels die op ieder individu van toepassing zijn of althans behoren te zijn, en daar kunnen geen uitzonderingen op gemaakt worden. Doen we dat wél, dan wordt de deur van klassenjustitie wagenwijd opengezet. In de afgelopen decennia hebben we situaties meegemaakt, waarbij lieden ernstige halsdelicten hebben gepleegd en door tal van manipulaties en hun toevlucht zoekende tot de politieke arena, ervoor gezorgd hebben, straffeloos te kunnen blijven. Maar aan het langste touw komt uiteindelijk toch een eind en dan breekt de tijd aan, dat de niet onbekende wettelijke regels, die altijd hebben gegolden binnen met name het strafrecht, toegepast worden en lieden die de klassenjustitie blijvend huldigen, om de door hun gepleegde misdrijven te vergoelijken, in het ongelijk stellen. Mensen die gedacht hadden, gezien hun partijpolitieke achtergrond, strafbare handelingen te kunnen plegen en daarbij of daarna straffeloos te kunnen blijven, komen momenteel van een koude kermis thuis, na geconfronteerd te zijn met een juist werkende justitie, die geen uitzonderingen meer wenst te maken tussen mensen die strafbare handelingen hebben gepleegd, hoe gering of aanzienlijk die dan ook mogen zijn.
Men moet niet met ongefundeerde juridische spitsvondigheden komen en zo politieke volgelingen trachten wijs te maken, dat een ex-bewindsman volgens verkeerde wettelijke procedures is aangehouden en in verzekering gesteld, en hierbij ervan uitgaande dat de achterban van een politieke partij, op het juridische vlak slecht onderricht is en alles maar als zoete koek zal slikken. Wanneer een ex-bewindsman zich schuldig zou hebben gemaakt aan een ernstig strafbaar feit en verduistering, valsheid in geschrifte en vernieling wordt verweten en daarenboven derden zelfs zou hebben aangezet deze strafbare handelingen te plegen, dan is de justitie bevoegd de persoon aan te houden en in verzekering te stellen. Het artikel 140 uit onze constitutie is daarbij niet langer van toepassing, daar hebben juristen al duidelijkheid over verschaft. Men moet nu gaan inzien dat we in een democratische rechtsstaat leven, waarbij wet en recht op een ieder van toepassing zijn en dat ook een ieder zich aan deze gestelde regels dient te houden.
We leven al geruime tijd niet meer in een machtsstaat, al weten wij dat bepaalde lieden nog steeds de absurd en ondemocratische beginselen van een dergelijke machtstaat, aanhoudend nageleefd wensen hebben. Ook gaat men ervan uit, dat men via mobilisaties, sociale onrust en chaos zou kunnen veroorzaken om toch bepaalde lieden die zeer misdadig bezig zijn geweest, uit handen van de justitie te houden. Het ironische van dit alles, is dat de lieden die trachten wetsovertreders buiten vervolging en eventuele berechting wensen te houden, zelf aansprakelijk zijn voor massamoord en wel met voorbedachten rade. Het willen vertalen van gepleegde ernstige strafbare feiten naar een aanval en uitschakeling van een politieke entiteit, is volledig misplaatst en kan worden gezien als een excuus om de ernstige wetsovertredingen van een individu, te verhullen.
Artikel van Radjindrekoemar Ramdhani.
Kanhai: Geen reden om Adhin langer vast te houden
19 Nov, 2020, 04:44

Essed: “Geen toestemming DNA nodig voor vervolging Adhin”
19-11-2020 01:57
Advocaat Hugo Essed
De aanhouding van ex-vicepresident, huidig parlementariër en NDP-ondervoorzitter Ashwin Adhin, is rechtmatig geschiedt. Tot die conclusie komt advocaat Hugo Essed. Adhin is aangehouden als verdachte in een onderzoek naar vernieling van apparatuur op het kabinet van de vicepresident. In dezelfde zaak zijn drie andere verdachten eerder aangehouden, te weten Vijindra R., Amien D. en Ramon K. De staatsfotograf Ramon K. is intussen op vrije voeten gesteld. De advocaat van Adhin, Irvin Kanhai, is van mening dat het Openbaar Ministerie (OM) de wet heeft overtreden. Diezelfde mening deelt de NDP. Zij voeren aan dat de Wet In Staat van Beschuldiging Stelling Politieke Ambtsdragers is vertrapt. Deze wet regelt overtredingen die door politieke ambtsdragers worden begaan en waarvoor het parlement nodig is voor de vervolging. Kanhai gelooft dat de beschuldigingen tegen Adhin, dateren van zijn zittingsperiode als vicepresident. Voor de vervolging zou het parlement hem daarom in staat van beschuldiging moeten stellen.
Essed is die mening niet toegedaan. Er zou volgens hem sprake zijn van een commune delict, die een uitzondering heeft op de Wet Instaat van Beschuldiging Stelling Politieke Ambtsdragers. Volgens Essed is de aard van overtreding bepalend voor de vervolging. Daarbij moet gekeken worden naar de functieomschrijving van de vicepresident, en als het delict aansluit op die omschrijving. Essed: ‘Er moet een verband zijn tussen de taken van de vp en het misdrijf, en vernieling of verduistering vallen niet onder de taken van de vp. Er is daarom geen sprake van een ambtsmisdrijf’.
Artikel 140 van de Grondwet gaat over misdrijven gepleegd in de betrekking van de politieke ambtsdrager. ‘Die bewoordingen geven de mogelijkheid voor meerdere uitleg, maar er moet volgens die wet, gekeken worden als het misdrijf is begaan bij het uitvoeren van de taken van de vp. Of is het misdrijf gepleegd door gebruik te maken van bevoegdheden die hij had door het politieke ambt?’
Wat Essed betreft, moet de wet voor de instaat van beschuldiging stelling politieke ambtsdragers, zo snel als mogelijk geschrapt worden uit de Grondwet. Eerder is de roep hiernaar reeds begonnen, toen het eerste verzoek van de pg, Roy Baidjnathpanday kwam, voor de instaat van beschuldiging stelling van oud-minister Gillmore Hoefdraad. Toen werd door de toenmalige coalitie het verzoek van de tafel geveegd.
In de vernielingszaak zal de rechter-commissaris vandaag een besluit nemen of de verdachten langer in voorarrest blijven of niet.
Abdoel: “Spullen zijn niet onder Adhin vernield”

De media-apparatuur van het Kabinet van de Vicepresident is niet onder het bewind van ex-vicepresident Ashwin Adhin vernield, laat Amzad Abdoel, staatsraadslid en ex-parlementariër van de NDP, weten. Uit de informatie die hij en anderen van de NDP verkregen hebben blijkt dat de media-apparatuur, was afgeschreven door de technische dienst. De bedoeling was om de apparatuur te doneren aan het Doveninstituut. Dit was in juli, laat Abdoel weten.
De goederen waren in een gebouw aan de Dr. J.F. Nassylaan geplaatst, maar dit gebouw bleek onveilig te zijn dus zijn de spullen teruggebracht naar het Kabinet van de Vicepresident. Dit was op 11 augustus, toen was Ronnie Brunswijk al vicepresident, zegt Abdoel.
Er is getekend voor ontvangst door het Onderdirectoraat Administratieve Diensten (ODAD). Daarbij bleek niets beschadigd of vernield te zijn. Er is een gesprek geweest tussen de huidige vicepresident Brunswijk en oud-vicepresident Adhin om de goederen alsnog te doneren aan het Doveninstituut.
Abdoel geeft aan dat daarna is gebleken dat de goederen die inmiddels al drie maanden bij vicepresident Brunswijk lagen, waren beschadigd. “En Brunsie weet niet wie het heeft gedaan”, merkt Abdoel op. Volgens Abdoel is Adhin hiervoor als offer gebruikt. Maar het recht zal zegevieren, voegt hij er meteen aan toe.
Hierna hebben president Chan Santokhi en minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie in De Nationale Assemblee (DNA) gelogen. Ze hebben leugens verteld dat Adhin keer op keer is opgeroepen, zegt Abdoel. Het gaat om grove leugens en hij verwijst naar de datum van het oproepbericht.
De ex-parlementariër zegt dat het Openbaar Ministerie volledig tegen de Wet in staat van beschuldigingstelling en vervolging politieke ambtsdrager heeft gehandeld. “Maar helaas moest het OM zich bewijzen bij Chan. Hij moet verlenging krijgen anders moet hij binnenkort met pensioen”, zegt Abdoel verwijzend naar procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday. Hij is van oordeel dat zaken vooraf waren besproken en uitgewerkt. Zijns inziens is het een politiek scenario dat is uitgevoerd.
Fascisten
“Wij moeten als volk dit niet zo laten. We moeten keihard optreden tegen deze fascisten en dit autoritair gedrag afkeuren”, is hij van oordeel. Hij haalt eveneens aan dat de huidige vicepresident ook een vonnis bij verstek op zijn naam heeft staan. Abdoel merkt dat het OM niets daaromtrent doet.
https://www.srherald.com/suriname/2020/11/18/abdoel-spullen-zijn-niet-onder-adhin-vernield/
Ex-vp Adhin blijft aangehouden
18/11/2020 05:54 – Ivan Cairo
PARAMARIBO – De vernieling van media-apparatuur van het kabinet van de vicepresident gebeurde nadat aan het licht zou komen dat de apparatuur was verduisterd. De apparatuur waaronder een desktop computer en camera’s zou naar verluidt met medeweten of medewerking van het hoofd van het secretariaat van de raad van ministers (rvm) formeel zijn afgeschreven, hoewel het om vrijwel nieuwe en nog bruikbare artikelen ging. Dat verneemt de Ware Tijd van bronnen dichtbij het onderzoek dat nu gaande is.
In eerste instantie werden vorige week drie verdachten – Amien D., Vijendra R. en Antonio K. – aangehouden en in verzekering gesteld. Maandag werd ex-vicepresident Ashwin Adhin als vierde verdachte ingesloten. Volgens de andere verdachten zou hij de opdracht tot vernieling hebben gegeven. Vernomen wordt dat de apparatuur zogenaamd was afgeschreven en deze werd meegenomen door het hoofd van de ICT-afdeling van het kabinet van de vicepresident. De afschrijvingsformulieren zouden door de secretaris van de rvm zijn verstrekt. De nieuwe regering liet na haar aantreden een onderzoek instellen naar goederen die niet op de kabinetten van de president en vicepresident waren aangetroffen.
Het hoofd van de ICT-afdeling voelde naar verluidt nattigheid en stond de goederen af aan de inmiddels ex-vicepresident. Toen aan het licht zou komen dat de spullen waren verduisterd, kwam de instructie om ze onklaar te maken of te vernielen. Eén van de latere verdachten kon het kennelijk niet over zijn hart krijgen om een dure camera te laten vernietigen en gaf zonder medeweten van de anderen zijn eigen oude fotocamera mee. Dat ander toestel liet hij gewoon op kantoor en verrichtte daarmee zijn werkzaamheden nadat de nieuwe regering was aangetreden. “Dat toestel is nog gebruikt tijdens de inauguratie van de president en vicepresident. Mede daardoor bestond het vermoeden dat de andere zaken waren verduisterd”, aldus een informant.
Toen het duidelijk werd dat de zwendel aan het licht zou komen, werd opdracht gegeven de items te vernielen om te kunnen aantonen dat het daadwerkelijk om afgeschreven en onbruikbare zaken ging. Rechercheurs hebben naar de Ware Tijd verneemt spraakberichten bij verdachten kunnen achterhalen waaruit zou moeten blijken dat de opdracht tot vernieling van Adhin kwam.
Dinsdag werden de verdachten opnieuw verhoord en vond er confrontatie plaats met Adhin. Woensdag vindt de voorgeleiding van de drie eerder aangehouden verdachten bij de rechter-commissaris plaats. Deze zal toetsen of de inverzekeringstelling rechtmatig is. De aanhouding van de ex-vicepresident, nu assembleelid, is maandag als een bom ingeslagen. Zijn partij, de NDP, is woedend over de aanhouding en vindt dat niet de juiste procedures zijn gevolgd. Voorts vindt de partij dat de inverzekeringstelling een poging van de regering is om NDP-toppers en de partij te schaden. De partij stelde in een verklaring dat de rechterlijke macht als instrument wordt gebruikt om dat doel te bereiken.
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/11/18/ex-vp-adhin-blijft-aangehouden/
Eén verdachte in vernielingszaak kabinet vicepresident naar huis
18/11/2020 18:20 – Ivan Cairo
PARAMARIBO – Eén van de verdachten in de geruchtmakende vernielings- en verduisteringszaak waarin ook ex-vicepresident Ashwin Adhin als verdachte geldt wordt woensdag op last van het Openbaar Ministerie in vrijheid gesteld. Officier van Justitie Nirmala Maikoe besliste na de voorgeleiding van de vier aangehouden verdachten in deze zaak, dat Antonio K. in vrijheid dient te worden gesteld. De zaak van medeverdachten Adhin, Amien D. en Vijendra R. werd doorverwezen naar de rechter-commissaris.
Het verhoor van elk van de verdachten door de officier van justitie zou naar de Ware Tijd verneemt zeker anderhalf uur hebben geduurd. Daarna werden ze overgebracht naar het parket van de rechter-commissaris (rc). Op basis van artikel 54a van het wetboek van Strafvordering zal door de rc worden getoetst of hun inverzekeringstelling rechtmatig is. Deze drie verdachten zijn intussen reeds door de rechter-commissaris gehoord. Zij heeft aangegeven dat ze donderdag een besluit neemt.
Dit heeft als gevolg dat Adhin, Amien D. en Vijendra R. nog minstens een nacht in een politiecel zullen doorbrengen. Naar verluidt zouden verklaringen zijn afgelegd dat op instructie van de ex-vicepresident de goederen zijn vernield. Dat zou zijn gedaan, omdat een onderzoek naar de artikelen gaande was en aan het licht zou komen dat de apparatuur niet was “afgeschreven” zoals aanvankelijk bij de overdracht na aantreden van de nieuwe regering was aangegeven.
Adhin werd maandag gearresteerd, de overige verdachten enkele dagen eerder. De mannen worden verdacht van verduistering en vernieling van media-apparatuur van het kabinet van de president. Ook zou er naar verluidt valsheid in geschrifte zijn gepleegd. De partij van de ex-vicepresident, NDP, heeft woedend gereageerd op zijn aanhouding. In een verklaring wordt de inverzekeringstelling gekwalificeerd als een politieke aanval van de regering om hem en de NDP te beschadigen.
Woensdagavond houdt de partij een structurenvergadering in hoofdkwartier Ocer om zich verder uit te laten over deze zaak. De advocaat van ex-vicepresident Adhin vindt dat deze zaak op een andere manier diende te worden aangepakt waarbij de wet In staat van beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers de leidraad zou moeten zijn. Adhin heeft volgens de raadsman opgetreden als gewezen politieke ambtsdrager. De verwijten die hem gemaakt worden, zijn dus ambtsgerelateerd.
NDP: “Zaak Adhin wordt politiek misbruikt”

Ashwin Adhin
De zaak tegen oud-vicepresident Ashwin Adhin wordt politiek misbruikt. Volgens de NDP is Adhin bewust gekozen door de regering met het kennelijke doel hem politiek uit te schakelen tevens de NDP schade te berokkenen, misbruik makend van haar invloed op het Openbaar Ministerie.
Het scenario achter de arrestatie van Adhin is ook bedoeld om het corruptieve handelen en nepotisme van de regering te overschaduwen. Hiermee wil de regering de aandacht afleiden van haar onmacht om de problemen in het land op te lossen waaronder een exorbitante stijging van de koers, de stijging van basisgoederen en diensten, schrijft de NDP in een verklaring.
De fractie van de NDP levert een wezenlijke bijdrage in De Nationale Assemblee (DNA) en confronteert de regering steeds gedocumenteerd met onderbouwde cijfers van het wanbeleid dat thans gevoerd wordt. Uit bekomen informatie en documenten blijkt dat betreffende aanleiding voor de oproeping betrof apparatuur die reeds op 8 juli jongstleden was afgeschreven en op 11 augustus onbeschadigd is overgedragen op het Kabinet van de Vicepresident.
In deze kwestie is er daags voor de aanhouding, tussen Adhin en de huidige vicepresident op verzoek van het Doven Instituut afgesproken, de apparatuur te schenken ten behoeve van deze organisatie. In plaats hiervan werd de ex-vicepresident opgeroepen voor verhoor in deze zaak en is toen in verzekering gesteld.
Middels deze discutabele handeling zijn de Grondwet (artikel 140), het Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (BUPO) en de Wet in staat van beschuldigingstelling politieke ambtsdragers ernstig geschonden. Dit is de zoveelste poging om een actief en kritisch lid van de NDP te criminaliseren en monddood te maken, waarbij niet wordt geschroomd principes van de rechtsstaat op gruwelijke wijze te vertrappen, is de NDP van mening.
Vandaag is niet slechts Adhin gearresteerd en daarmee de NDP getroffen, maar ook de rechtsstaat Suriname. Indien er nu niet correctief gehandeld wordt, kan elke burger slachtoffer worden van dergelijke uitspattingen van een politiestaat.
De verwevenheid van de huidige regering met het Openbaar Ministerie is volgens de NDP een gevaarlijke tendens. De suggestieve uitspraken van enkele coalitieleden en zelfs van vicepresident Ronnie Brunswijk maandag gedaan in DNA: “Ik zie een lid van u hier niet, waarschijnlijk is hij gaan onderduiken”, geruime tijd voor de aanhouding en inverzekeringstelling van Adhin, zijn in dit kader zeer opmerkelijk, schrijft de NDP.
Ook uitlatingen gedaan door president Chan Santokhi en minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie in DNA dienen volgens de NDP in dat licht geplaatst te worden. “Het is zeer frappant dat de president van de Republiek in zijn verklaring aan DNA, niet heeft gesteld dat hij zich zal laat informeren door het OM, waarom de justitiële autoriteiten de Wet in staat van beschuldigingstelling politieke ambtsdragers terzijde hebben gelegd, maar hij heeft door zijn uitlatingen zichzelf verplaatst op de stoel van het Openbaar Ministerie. Dit vinden wij een verontrustende ontwikkeling. Uit de brief d.d. 13 november 2020 die door mr. Paraghsingh is verzonden naar Adhin, blijkt in tegenstelling tot wat door de minister is verklaard, dat de oproeping was gepland voor maandag 16 november 2020. Voor de zoveelste keer vertelt de regering onwaarheden aan het hoogste college van staat”.
De NDP verwacht dat gewezen vicepresident Adhin onmiddellijk in vrijheid wordt gesteld en dat de positie van de rechtsstaat van Suriname wordt hersteld. De NDP houdt in verband hiermee een spoedkadermeeting op woensdag 18 november om 17.00 uur in Ocer.
https://www.srherald.com/suriname/2020/11/18/ndp-zaak-adhin-wordt-politiek-misbruikt/
NDP houdt vandaag spoed kadermeeting
18 november 2020
De Nationale Democratische Partij (NDP) houdt vandaag een spoed kadermeeting in OCER. De bijeenkomst is georganiseerd als gevolg van de aanhouding van parlementariër tevens ex-vicepresident Ashwin Adhin.
Adhin is maandag thuis opgehaald door de politie. Zijn aanhouding heeft te maken met vernielingen die zijn aangebracht op het kabinet van de vicepresident tijdens zijn bewind. Adhin is op basis van zijn verhoor en andere verklaringen in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld.
In een verklaring heeft de NDP-fractie laten weten dat de aanhouding van Adhin een poging is om de partij ‘met wortel en tak uit te roeien’. Daarnaast is volgens haar de wijze van aanhouding niet correct. “Deze handeling blijkt zoals de zaken zich nu voordoen, ook na raadpleging van enkele deskundigen, volstrekt in strijd met de wet van 27 augustus 2007, houdende wijziging van de Wet in Staat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers (S.B. 2001 nr.72)”, beweert de fractie.
Ook Sharmila Mansaram van fake news Facebookpagina Faya Pepre News heeft van zich laten horen. Zij vindt dat Adhin nu niet opgesloten kan worden voor een mogelijk delict welk gerelateerd is aan zijn gewezen ambt. Volgens haar lijkt het erop dat men Adhin probeert uit te schakelen ‘omdat men bang is voor zijn oprukkende populariteit’.
Lees ook een reactie van Team Adhin op Facebook.
Adhin en comparanten worden vandaag voorgeleid
18-11-2020 03:09
NDP’er Ashwin Adhin wordt vandaag voorgeleid
Advocaat Irvin Kanhai heeft gisteren een verzoekschrift gebaseerd op artikel 54A ingediend voor zijn cliënt, ex-vicepresident tevens DNA-lid van de NDP, Ashwin Adhin. Hij is gisteren wederom uitgebreid verhoord door de politie van de afdeling Fraude. Volgens Kanhai heeft Adhin tot nu toe alle verwijten ontkend.
Het DNA-lid Adhin is afgelopen maandag in verzekering gesteld ter zake verduistering, vernieling c.q. onbruikbaarmaking van goederen van het kabinet van de vicepresident en valsheid in geschrifte. De ex-vp is de vierde tevens hoofdverdachte in deze zaak.
Afgelopen week zijn drie verdachten, te weten Vijindra R., Amien D. en Antonio K., aangehouden en in verzekering gesteld in deze zaak. Het trio wordt ook morgen voorgeleid. Volgens het kabinet van de vicepresident is de schade bijkans een half miljoen SRD. De rechter-commissaris beslist over het lot van het viertal.
Column: Intrieste ontwikkelingen in de Republiek
17 Nov, 2020, 00:59

Achterban Adhin geeft geen gehoor aan oproep
17-11-2020 03:39
De vele oproepen om verdachte Ashwin Adhin te ondersteunen gisteren vanuit Ocer, zijn vruchteloos gebleven
De achterban van Ashwin Adhin binnen de NDP heeft ondanks oproepen geen gehoor gegeven om zich massaal aan te melden in het partijcentrum Ocer aan de Eerste Rijweg. Oud-vicepresident Adhin is de ‘leider’ van de zogenaamde Hindoestaanse tak binnen de paarse partij. Tijdens zijn vicepresidentschap trok hij deze groep vanuit het kabinet van de president. Na zijn aanhouding werden er diverse oproepen gedaan op social media. Bekend zijn de “Free Adhin” oproepen en een spraakbericht verstuurd naar diverse WhatsApp-groepen. Daarin wordt opgeroepen om hun leider te ondersteunen door massaal in Adhin-trui naar Ocer te trekken. Gistermiddag rond 17.00 uur waren er geen aanhangers van Adhin te bespeuren in Ocer. Enkele NDP’ers, waaronder Boy Guardiola, Reina Revales en Jennifer Vreedzaam stonden buiten de hal.
Adhin is gisteren rond 12.00 uur thuis opgespoord en aangehouden, nadat hij eerdere oproepen van de politie om zich aan te melden bij de afdeling Fraude, negeerde. Na zijn verhoor is Adhin in verzekering gesteld ter zake verduistering, vernieling c.q. onbruikbaarmaking van goederen van het kabinet van de vicepresident en valsheid in geschrifte. Hij is de vierde tevens de hoofdverdachte in deze zaak. Afgelopen week zijn drie verdachten, te weten Vijindra R., Amien D. en Antonio K., aangehouden en in verzekering gesteld in deze zaak
Marathonverhoor Adhin nog niet afgerond
17-11-2020 04:54
Ex-vp zit momenteel in een marathonverhoor bij de afdeling Fraude van de politie
Oud-vicepresident Ashwin Adhin wordt vandaag wederom verhoord door de afdeling Fraude & Economische Delicten (Corruptie Unit) van het Korps Politie Suriname (KPS). Het verhoor begon in de vroege middaguren en gaat op dit moment nog steeds door. Adhin is vergezeld van zijn advocaat. Het NDP-DNA-lid is gisteren aangehouden door de politie, nadat hij geen gehoor gaf aan zijn oproep om zich tussen 09.00 uur en 11.00 uur aan te melden. Rond 12.00 uur heeft de politie hem thuis opgehaald en aangehouden. Na een kort verhoor is hij in verzekering gesteld. Adhin is hoofdverdachte in de zaak van vernielingen van apparatuur van het kabinet van de vicepresident. In deze zaak waren eerder 3 personen aangehouden, te weten Amien D., Vijindra R. en Antonio K. Na verklaringen van deze 3 personen, vond het Openbaar Ministerie het nodig om ook Adhin als verdachte aan te houden. Vernomen wordt dat de 3 eerder aangehouden personen aangegeven hebben in opdracht van Adhin gehandeld te hebben.
OM vordert SRD 2 miljoen en 1 miljoen euro terug
17 Nov, 2020, 15:49

In kwestie-Cevihas: 'Aantal zaken ready voor pg'
Hoewel hij op non-actief was gesteld, maakte Darryl Boetoe volgens de regering honderdduizend US dollar over aan leverancier Faizal Abdoelgafoer. Foto: dWT Archief
17/11/2020 13:13 – Van onze redactie
PARAMARIBO – Zonder – zoals maandag beloofd door vicepresident Ronnie Brunswijk – “dieper in te gaan” op de kwestie-Cevihas, heeft minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) dinsdag in het parlement wel aangegeven dat er “een aantal zaken al ready zijn om naar de pg gestuurd te worden”. Echter, hij hoopt volgende week over meer informatie te beschikken.
Sewdien zegt dat de nieuwe raad van commissarissen hem na een “quick scan” van de Centrale voor Vissershaven in Suriname in een korte briefing heeft laten weten dat er sprake is van “heel wat onrechtmatigheden”. “Ik wacht nog op onderzoek dat afgerond dient te worden”, aldus de bewindsman.
Maandag bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling 2020 merkten zowel president Chandrikapersad Santokhi als vp Brunswijk op dat er een aantal zaken zijn geconstateerd bij Cevihas. Brunswijk had het specifiek over “honderdduizend US dollar die snelsnel is overgemaakt naar iemand anders”.
Dat toont volgens hoe “kwaadaardig” deze mensen zijn. “Je weet dat je niet meer daar bent (Boetoe sinds 2016 directeur van Cevihas werd op 30 oktober op non-actief gesteld door Sewdien en mocht de werkplek niet meer betreden, … red.), maar omdat je nog ingang hebt bij de bank maak je aan een vriend snel snel honderdduizend US dollar over te maken.”
DNA-lid Melvin Bouva (NDP) stoorde zich maandag eraan dat de president en vicepresident informatie presenteerden “die niet zuiver is gebracht”. “Ik heb contact gehad met de leiding van Cevihas en niets is minder waar. Er is geen enkele overmaking gemaakt”, aldus Bouva.
Hij riep op voorzichtig te zijn bij het beschuldigen van mensen, zeker wanneer er namen worden genoemd. Bouva sprak van de zucht om een regering en personen te criminaliseren. “Wanneer wordt gezegd dat door de ex-functionaris bij Cevihas honderdduizend dollar wordt overgemaakt naar een regeringsfunctionaris is dat bewust of onbewust een punt brengen waar het absoluut niet thuishoort.”
Uit zijn betoog bleek de regeringsfunctionaris Faisel Abdoelgafoer te zijn, die volgens Bouva ruim zes jaar op contract diensten levert aan het bedrijf. De leiding van Cevihas zou “in goede afstemming” met de vertrekkende leiding honderdduizend SRD hebben overgemaakt. “En de regering grijpt dat aan om de gewezen directeur die zijn krachten heeft gegeven en de gewezen functionaris te criminaliseren.”
Hij riep de regering maandag op deze zaak opnieuw goed te benaderen en mensen wiens naam is genoemd absoluut te verschonen. In reactie daarop zei Brunswijk dat er slechts feiten zijn aangegeven. Volgens de vp is er geen sprake geweest van behoorlijk bestuur. “Al is het rechtmatig, zoals u zegt, dan ga je niet meer rennen en honderdduizend geven. Wanneer je al hebt overgedragen dan moet je het laten voor de andere directeur. Je bent directeur af en dient af te blijven van de gelden van het bedrijf.”
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/11/17/in-kwestie-cevihas-aantal-zaken-ready-voor-pg/
Bouva: Regering geeft onjuiste informatie over Cevihas
17 Nov, 2020, 02:47

Assembleelid Melvin Bouva vindt dat mensen onterecht gecriminaliseerd worden. (Beeld: DNA) |
RACHIED DOEKHI: " SML IN DIEP DRONKENSCHAP TIJDENS BORRELAVOND WEGGEGEVEN"

Minister Sewdien wil SML weer in boezem Staat
Volgens minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn juristen nu bezig om uit te zoeken of het mogelijk is om Stichting Machinale Landbouw (SML) en al haar bezittingen weer in de boezem van de Staat terug te krijgen. Eén van de knelpunten volgens de bewindsman is dat de nieuwe eigenaar, de Westland Sama Group NV, op 6 september 2018 een krediethypotheek op dit perceelland heeft gevestigd van SRD 23 miljoen. Rachied Doekhie, voormalig assembleelid van de NDP uit het district Nickerie, vindt echter dat er geen enkele juridisch advies bij deze kwestie nodig is. “Dit bedrijf is tijdens een borrelavond in Wageningen tussen de mensen van de Westland Sama Group NV en een paar regeringstoppers (NDP-regering, red.) in diep dronkenschap weggegeven. Geen enkel wet en regelgeving is hierbij in acht genomen. Het is gewoon weggegeven”, benadrukt Doekhie tegenover Dagblad Suriname. De NDP’er juicht deze stap van de minister toe. Op 13 oktober 2017 is het terrein van het SML-complex, groot 15,3303 ha, waarop de droger, pellerij, opslag en andere objecten staan, door het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer overgedragen op naam van Westland Sama Group NV.
Juridische stappen tegen politieke uitgifte grote lappen Staatsgronden
Sewdien zegt dat er ook mogelijkheden worden bekeken om mogelijke juridische stappen te ondernemen tegen leden van de vorige regering die verantwoordelijk zijn voor het uitgeven van gronden te Wageningen die aan de Staat toebehoren. “Normaal is het zo dat als iemand een aanvraag indient voor een perceel, dan gaat het naar diverse instanties voor advies. LVV, de dc en grondinspectie komen er minimaal bijkijken. En als het om zulke arealen gaat, dan op basis van een dossier welke je inneemt. Wij hebben dat nergens aangetroffen en we hebben nergens adviezen gezien. Dus het is politiek geschied. Er zijn ook meer arealen die wij ook kwijt zijn op Wageningen. De president heeft een commissie benoemd die naar deze zaken kijkt en zaken van de Staat die zijn weggegeven. Als het onrechtmatig is, dan dienen we het terug te halen. Het gaat allemaal wat tijd nemen”, aldus Sewdien. De LVV-minister heeft ook klachten ontvangen van het zaaizaadareaal van LON.
Ook dc Nickerie moest het ontgelden
Doekhie voert aan dat de toenmalige districtscommissaris van Nickerie, Wedprekash Joeloemsingh, weigerde om positief advies over de uitgifte te geven. Uiteindelijk moest die het ook ontgelden. “Hij moest toen uit het district naar een andere standplaats. Want wanneer je een overheidsterrein neemt moet volgens de wet ook de waarde ervan getaxeerd worden. Deze tegenwaarde moet dan gestort worden in staatskas. Niets is gebeurd”, benadrukt de NDP’er. Wat de krediethypotheek betreft, stelt Doekhie dat de eigenaar van Westland Sama Group NV zich ook privé heeft ingezet. “Dat betekent dat wanneer het terrein weer wordt ingetrokken door de Staat, de schuld door moet worden betaald door Westland Sama Group NV. Het is overigens niet alleen SRD 23 miljoen, maar veel meer. Het is een grote roverij en banditisme geweest met regeringstoppers die naar alle waarschijnlijkheid ook hun aandeel erin hebben gehad. Zo een groot bedrijf en een pelmolen is gewoon gratis weggeven. Vooral over de pelmolen heeft de minister niets gezegd. Daarvoor heeft de SML SRD 1.8 miljoen betaald en je geeft het gratis weg. Dat willen we ook weten. Pak het dus gelijk aan en sluit al die boeven en bandieten op”, aldus Doekhie.
FR
KWESTIE RUSSISCHE HELICOPTER DOORGESTUURD NAAR PG
17/11/2020

Betalingsachterstand van USD 480.000
Uit de geringe informatie die Defensieminister Krishna Mathoera op haar ministerie heeft kunnen vinden, blijkt dat er in 2019 een huurovereenkomst werd getekend tussen de Staat Suriname en Russian Helicopter Systems (RHS) te Rusland voor het verlenen van luchtvervoersdiensten, gebruikmakend van een MI8-helikopter. Deze overeenkomst moet USD 1.870.000 hebben gekost. Opvallend volgens Mathoera is dat zij deze overeenkomst niet heeft gevonden op het departement, noch bij de directeur noch bij de bevelhebber. Er zijn wel onderliggende stukken van missives die goedgekeurd zijn. Het bedrag van USD 1.870.000 is opgebouwd met USD 1.150.000 voor transport van de helikopter van Rusland naar Suriname en 3 maanden luchtvervoer van USD 240.000 per maand. Voor 3 maanden is dat USD 720.000. Daarnaast is er uit de begroting SRD 4.6 miljoen goedgekeurd voor accommodatie van 5 Russische piloten. Dat behelsde eigenlijk hotel-, voeding- en belkosten. Uit de stukken heeft de minister ook kunnen halen dat er ook brandstofkosten waren van ongeveer SRD 3 miljoen.
Op 2 juni 2020 heeft Defensie een schrijven gehad van het Russisch bedrijf dat de overeenkomst door het bedrijf eenzijdig is opgezegd en dat er een betalingsachterstand is van USD 480.000. Er is ook een boeteclausule van 0.1% voor elke dag dat Suriname achter is met betaling. Dit heel dossier is inmiddels doorgestuurd naar de minister van Financiën, de Clad en de procureur-generaal voor verder onderzoek. Wanneer het gaat om de inzet van deze helikopter, heeft Mathoera maar 1 stuk kunnen aantreffen. Hieruit blijkt dat het ingezet is voor transport van personen en goederen in het binnenland en andere delen van Suriname. Zij vermoedt dat het voornamelijk campagnewerkzaamheden betroffen.
FR
https://www.dbsuriname.com/2020/11/17/kwestie-russische-helikopter-doorgestuurd-naar-pg/
Rasoelbaks wordt benoemd als hofpresident
Publicatie datum: 17 nov 2020 | Bron: Starnieuws | Door: Redactie
Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie. Het Hof van Justitie heeft rechter Iwan Rasoelbaks tijdens een vergadering unaniem voorgedragen als president. Rasoelbaks neemt sinds 2014 waar in deze functie.
Na zes jaar zal er definitieve invulling worden gegeven. President Chan Santokhi maakte maandag tijdens de begrotingsbehandeling gewag van dat een president van het Hof van Justitie zal worden benoemd. Er is een voordracht hiertoe gedaan, deelde hij mee, zonder te zeggen dat het om Rasoelbaks gaat.
President Santokhi merkte op dat het Openbaar Ministerie met 13 substituut-officieren is versterkt. De versterking van de capaciteit is noodzakelijk, zodat het oppakken van nieuwe zaken en de monitoring en afhandeling van lopende zaken beter en sneller kan geschieden. Zo kunnen de onderzoekingen in de criminele en corruptieve sfeer beter uitgevoerd worden.
Daarnaast zal de rechterlijke macht op korte termijn worden versterkt. Er komen binnenkort zes nieuwe rechters erbij. De president van het Hof van Justitie zal op korte termijn worden benoemd.
https://surinamenieuwscentrale.com/content/rasoelbaks-wordt-benoemd-als-hofpresident
Adhin hoofdverdachte in zaak vernieling apparatuur kabinet vp
Publicatie datum: 16 nov 2020 | Bron: Sun.sr | Door: Redactie
Ex-vicepresident Ashwin Adhin is in verzekering gesteld ter zake verduistering, vernieling c.q. onbruikbaarmaking van goederen van het kabinet van de vicepresident en valsheid in geschrifte. Hij is de vierde tevens de hoofdverdachte in deze zaak. Dit bevestigt een commissaris van politie tegenover SUN. De oud-vicepresident is vandaag opgespoord en aangehouden door de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname (KPS).
Afgelopen week zijn drie verdachten, te weten Vijindra R., Amien D. en Antonio K., aangehouden en in verzekering gesteld in deze zaak. Volgens het kabinet van de vicepresident is de schade zeker een half miljoen SRD groot.
De aanhouding was Adhin was zojuist een hot issue in het parlement. Intussen is de NDP-fractie, waarvan Adhin lid is, weggelopen uit de vergaderzaal. Adhin heeft intussen een advocaat in de arm genomen.
Amoksi: Adhin aangehouden ter voorgeleiding
Publicatie datum: 16 nov 2020 | Bron: Starnieuws | Door: Redactie
Assembleelid tevens ex-vicepresident Ashwin Adhin is aangehouden door de politie ter voorgeleiding. Dit heeft minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zojuist meegedeeld in De Nationale Assemblee. President Chan Santokhi merkte op dat kort na het aantreden van deze regering er overleg is geweest met de procureur-generaal om alle zaken van politieke ambtsdragers over misdrijven te onderzoeken. Hij benadrukte dat wet en recht betekent dat er geen rekening gehouden wordt met welke functie iemand bekleedt.
Santokhi zei dat het niet uitmaakt of het om de president, vicepresident of wie dan ook gaat. Niemand wordt beschermd. Er wordt opgetreden volgens de wettelijke voorschriften. De Nationale Assemblee is geïnformeerd door de NDP-fractieleider, Rabin Parmessar maar minister Amoksi heeft contact gehad met de procureur-generaal. De president deelde mee dat het gaat om strafbare feiten buiten de wet politieke ambtsdragers of gewezen ambtsdragers. Indien het om een ambtsmisdrijf gaat, zal het Openbaar Ministerie wel aankloppen bij het college. Hij heeft in een schorsing contact gehad met procureur-generaal Roy Baidjnath Panday.
De president merkte op dat Adhin reeds juridische bijstand ingeroepen heeft, zoals meegedeeld door Parmessar. Amoksi gaf te kennen dat Adhin opgeroepen was voor vrijdag, maar hij heeft zich niet aangemeld. Daarna moest hij vandaag tussen 9.00 en 11.00 uur zich aanmelden. Toen dat niet is gebeurd, is hij opgespoord en aangehouden.
Parmessar voerde hierop aan dat de informatie van de minister niet klopt. Adhin was niet voor vrijdag maar voor vandaag opgeroepen. De president merkte op dat Adhin is aangehouden voor verhoor. Hierna zal de politie in contact treden met het Openbaar Ministerie om het vervolgtraject te bepalen. De NDP-fractie heeft de vergaderzaal verlaten om zich te beraden. Ze is het niet eens met de gevolgde procedure over de aanhouding van Adhin. Parmessar merkte op dat dit elk Assembleelid kan overkomen.
https://surinamenieuwscentrale.com/content/amoksi-adhin-aangehouden-ter-voorgeleiding
NDP: “Regering wil NDP met wortel en tak uitroeien”

De NDP-fractie betreurt de wijze van aanhouding van oud-vicepresident en assembleelid Ashwin Adhin. Deze handeling blijkt zoals de zaken zich nu voordoen, volgens de NDP ook na raadpleging van enkele deskundigen, volstrekt in strijd met de wet van 27 augustus 2007, houdende wijziging van de Wet in staat van beschuldiging stelling politieke ambtsdragers (S.B. 2001 nr. 72), schrijft de NDP in een verklaring.
Wanneer kritische oppositieleden op dergelijke discutabele manier worden aangehouden, waarbij wet en recht worden vertrapt, is dit volgens de NDP een ernstige inbreuk op de democratie en voorts het recht van leden van De Nationale assemblee. “Leden van de oppositie en gewezen ambtsdragers worden bij voorbaat gecriminaliseerd door de regering en coalitieleden alvorens gedegen juridische feiten ten grondslag liggen, noch te min dat er een rechterlijk vonnis aanwezig is. Dit tegen het licht van het overschaduwen van de werkelijke problemen in het land waarvan de samenleving moet worden afgeleid.”
In dat kader is het zeer opportuun dat deze actie zich voltrekt op het tijdstip waarop de regering antwoord geeft op kritische vragen van De Nationale Assemblee (DNA), schrijft de NDP in een verklaring. Tevens zijn er deze week acties aangekondigd van verschillende bonden. De aandacht wordt bewust afgeleid van het falend beleid en de strenge maatregelen die de regering heeft getroffen en nog gaat treffen ten koste van het volk.
De verwevenheid van de huidige regering met de rechterlijke macht is een gevaarlijke ontwikkeling. De suggestieve uitspraken van enkele coalitieleden en zelfs van vicepresident Ronnie Brunswijk in DNA: “Ik zie een lid van u hier niet, waarschijnlijk is hij gaan onderduiken”, geruime tijd voor de aanhouding en inverzekeringstelling van Adhin, zijn in dit kader zeer opmerkelijk.
Het scenario wordt duidelijk ingezet in een poging om de NDP met ‘wortel en tak uit te roeien’, zoals de president voor de verkiezingen als fractieleider van de toenmalige oppositie, had aangekondigd. Echter staat de Nationale Democratische Partij rechtovereind als gevestigde groeiende politieke organisatie met een landelijk draagvlak en vertegenwoordiging vanuit elk district in DNA.
“Wij dienen met zijn allen erop toe te zien dat het Openbaar Ministerie in een democratische rechtsstaat niet wordt misbruikt om politieke opponenten uit te schakelen. Wanneer onder leiding van de procureur-generaal selectief straf- c.q. corruptiezaken worden onderzocht, is er sprake van willekeur.”
De NDP stelt dat nepotisme en gelegenheidswetgeving ook corruptie is en vraagt om met dezelfde haast die nepotistische zaken te onderzoeken. “Wij protesteren en waarschuwen tegen deze ernstige vorm van aanranding van de rechtsstaat. De fractie zal gebruikmaken van alle ten haar beschikbare wettige, nationale en internationale rechtsmiddelen, om erop toe te zien dat de basisprincipes van de rechtsstaat c.q. wet en recht gewaarborgd blijven. Wij roepen de totale samenleving op om waakzaamheid te betrachten”, aldus de NDP in een verklaring.
https://www.srherald.com/suriname/2020/11/16/ndp-regering-wil-ndp-met-wortel-en-tak-uitroeien/
NDP-fractie in beraad om kwestie aanhouding Adhin

De NDP-fractie verlaat de zaal. Beeld: DNA TV
De NDP-fractie heeft vandaag de zaal van het parlement verlaten nadat door minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol) werd bekendgemaakt, dat oud-vicepresident en NDP-assembleelid Ashwin Adhin is aangehouden. De vergadering werd kort geschorst. NDP-fractievoorzitter Rabin Parmessar liet weten dat de informatie verstrekt door de minister van Juspol niet juist is. Volgens hem is Adhin vandaag opgeroepen en vandaag aangehouden.
Amoksi heeft in DNA aangegeven dat Adhin is aangehouden. Voor vrijdag 13 november waren er volgens Amoksi afspraken met het Openbaar Ministerie gemaakt dat Adhin zich zou aanmelden met zijn advocaat. Hij heeft zich niet aangemeld. Het was de bedoeling dat hij zich vanmorgen moest aanmelden. Ook heeft men Adhin dit laten weten met als gevolg dat de politie hem heeft opgespoord en aangehouden ter voorgeleiding.
President Chan Santokhi geeft aan dat er zaken zijn die juridisch goed uitgelegd moeten worden en zijn er eveneens zaken die in de samenleving anders over kunnen komen. De president licht toe dat volgens het Wetboek van Strafvorering Adhin is aangehouden ter voorgeleiding. Hij is aangehouden in verband met zijn verhoor.
Op het moment dat het verhoor afgerond is, zal de politie weer in overleg moeten treden met het Openbaar Ministerie om te horen wat het vervolgtraject is. Santokhi is van mening dat afgewacht moet worden op het verdere onderzoek. De kwestie moet overgelaten worden aan de procureur-generaal.
Volgens Parmessar zij er wettelijke bepalingen met betrekking tot functionarissen. “Vandaag gaat het om Ashwin Adhin, morgen kunt u aan de beurt zijn”, zegt Parmessar. Hij licht toe dat er wetten zijn aangenomen. En hij is van mening dat het parlement erop toe moet zien dat de wetten worden nageleefd. Voor de NDP-fractie is het duidelijk dat de rechtsregels niet in acht zijn genomen bij de aanhouding van een van haar leden. De fractie heeft zich teruggetrokken om zich te beraden.
Vishmohanie Thomas
https://www.srherald.com/suriname/2020/11/16/ndp-fractie-in-beraad-om-kwestie-aanhouding-adhin/
Breaking: Oud-vicepresident Adhin aangehouden

Oud-vicepresident en NDP-assembleelid Ashwin Adhin is vanmorgen aangehouden. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft zojuist in De Nationale Assemblee (DNA) de aanhouding van Adhin bevestigd. Adhin heeft een advocaat in de arm genomen.
President Chan Santokhi hoopt dat Adhin rechtsbescherming krijgt, liet hij weten in het parlement.
Op vrijdag 13 november waren afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie, dat Adhin zich zou aanmelden met zijn advocaat. Dit is tot vandaag niet gebeurd. Hij is door de politie opgespoord en aangehouden ter voorgeleiding.
Fractievoorzitter van de NDP, Rabin Parmessar, geeft in DNA te kennen dat men voorzichtig moet zijn om mensen te beschuldigen. Pas als de onafhankelijke rechter een uitspraak heeft gedaan is de persoon schuldig, legt hij uit. “Al ben je aangehouden, je hebt de status van een verdachte”, zegt hij. Een persoon met een verdachte status is nog geen schuldige.
Parlementariër Reshma Mangre (VHP) liet weten dat de politie afgelopen week door doortastend en intensief speurwerk drie personen, die werkzaam waren op het kabinet van de vorige vicepresident, heeft aangehouden. Deze meedogenloze criminelen hebben kans gezien om tijdens de transitiefase dure media-apparatuur van ruim SRD 1,5 miljoen weg te nemen. Deze drie verdachten zijn inmiddels opgesloten.
Mangre complimenteert de politieorganisatie en is blij dat deze klaarheid heeft gebracht in de verdwijning van staatseigendommen. Ze pleit ervoor dat al deze criminelen genadeloos worden gestraft. Ze hoopt ook dat de justitiële autoriteiten gauw te weten komen wie het brein erachter was. “Ook al zou het gaan om een DNA-lid”, voegde ze eraan toe.
https://www.srherald.com/suriname/2020/11/16/breaking-oud-vicepresident-adhin-aangehouden/
Razzia tegen illegale cambiohouders in Commewijne
14 Nov, 2020, 04:41
Vertrek skalians grensrivieren ingezet

De skalians worden niet langer gedoogd. De regering heeft skalianhouders aangeschreven te stoppen met hun activiteiten. Foto: ProBios
13/11/2020 00:00 – Gilliamo Orban
PARAMARIBO – Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft diverse skalianhouders, die aan goudwinning doen in de Marowijnerivier, schriftelijk aangemaand om definitief te stoppen met hun activiteiten. De skalians zorgen voor enorme milieuvervuiling die schadelijk is voor mens, dieren en planten. “Ze hebben enkele weken de tijd om hun activiteiten af te bouwen”, zegt Abiamofo in gesprek met de Ware Tijd.
Hij heeft onlangs een bezoek gebracht aan de opererende skalians aan de Marowijnerivier in Sipaliwini. Daarbij heeft hij de aanmaningsbrieven overhandigd aan verschillende skalianhouders. “Niet alle skalianhouders hebben we aangetroffen, want ze wonen in Paramaribo”, zegt de minister. Die skalianondernemers zullen alsnog een brief krijgen.
Voorafgaand aan het bezoek heeft de bewindsman reeds een deel van de skalianhouders toegesproken en ze zijn op de hoogte gesteld over het beleid, betreffende hun onderneming. Ook degenen die opereren op de Lawarivier zullen hetzelfde schrijven ontvangen. De NH-minister deelt in een persbericht mee dat zich een nieuwe trend aan het ontwikkelen is, waarbij de skalians eveneens de oevers van de rivieren betreden.
Abiamofo zegt dat de mijnactiviteiten in de grensrivieren op basis van het te voeren regeringsbeleid op het gebied van mijnbouw niet langer worden gedoogd. Hij benadrukt dat de vervuiling in de waterwegen alsook op het stuwmeer moet worden tegengegaan. “Daar moeten ze uiteindelijk ook stoppen met goudwinning in het water, maar de skanlianhouders hadden eerder wat afspraken met de vorige regering gemaakt en dat moeten we eerst doornemen”, zegt de minister tegen de Ware Tijd.
In het persbericht geeft de NH-topman te kennen dat de verschillende leefgemeenschappen en de Fransen veel last ondervinden van milieuverontreiniging veroorzaakt door de opererende skalians. Abiamofo beklemtoont dat de maatregelen worden genomen om de Surinaamse samenleving te beschermen. De Ware Tijd heeft gepoogd om te praten met skalianhouders, maar dat is niet gelukt.
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/11/13/vertrek-skalians-grensrivieren-ingezet/
Medewerkers kabinet vp aangehouden wegens diefstal en vernieling apparatuur kort na bekendmaking verkiezingsuitslag
Publicatie datum: 13 nov 2020 | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie
PARAMARIBO – Een aantal medewerkers van het kabinet van de vicepresident is donderdag aangehouden vanwege diefstal en opzettelijke vernieling van apparatuur op de werkvloer. Dit bevestigt Humphrey Dundas, directeur Volkscommunicatie, tegenover de Ware Tijd. Volgens bronnen zijn er ook mensen van het kabinet van de president aangehouden.
De medewerkers zijn ingerekend in het kader van een grootschalig onderzoek dat de politie is gestart naar spullen die zonder een concrete reden plotseling zijn ‘verdwenen’. “Het gaat om communicatieapparatuur zoals computers en videocamera’s”, vertelt Dundas. De apparatuur is vermoedelijk kort nadat de verkiezingsuitslag bekend was opzettelijk vernield of weggedragen. “Het zijn heel dure spullen die opzettelijk zijn vernield. Niet dat ze per ongeluk zijn kapotgegaan. Het is gewoon opzettelijk gebeurd.” De directeur wil nog niet veel kwijt omdat het onderzoek nog gaande is.
President Chandrikapersad Santokhi zei kort na zijn aantreden verontwaardigd te zijn omdat hij geen enkele computer op zijn kantoor had aangetroffen. Ook vicepresident Ronnie Brunswijk liet weten dat er spullen ontbraken op zijn werkplaats. Het staatshoofd hield rekening ermee dat tijdens de transitiefase de zaken “veilig waren opgeborgen” en had het personeel gevraagd om de apparatuur terug te brengen binnen een bepaalde tijd. Indien dat niet het geval was, zou hij een onderzoek laten instellen. De politie is volgens Dundas al geruime tijd bezig met haar onderzoek.
SWM-directeur: Consultant bedankt na uitspraken Binda
13 Nov, 2020, 00:00

De Amerikaanse consultant Castalia vraagt US$ 1.400 per dag voor doorlichten van de SWM. |
Hof maakt borst al nat voor meer corruptieonderzoeken
10 Nov, 2020, 08:41

Het Hof van Justitie maakt zijn borst al nat voor meer corruptiezaken. Het hof is wachtende op de regering om de zes nieuwe rechters te beëdigen. Twee van hen zullen worden ingezet in de strafsector. (Foto: Ranu Abhelakh) |
Rasoelbaks blikt tevreden terug op overleg met Nederland
10 Nov, 2020, 02:12

Waarnemend president Iwan Rasoelbaks van het Hof van Justitie. (Foto: Ranu Abhelakh) |
Rijstexport naar Venezuela niet volledig uitgevoerd

Dc Kurban, NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams, toenmalig LVV-minister Rabin Parmessar en de Venezolaanse ambassadeur Ayerim Flores Riva op 25 januari op de haven van Nickerie bij de tweede verscheping van Surinaamse witte rijst naar Venezuela. Foto: NII
04/11/2020 16:04 – Aidy Pinas-Agodeba
PARAMARIBO – Van de dertigduizend ton rijst die Bhagwatpersad Ramadin dit jaar had moeten exporteren naar Venezuela is amper achtduizend ton verscheept. Dat was begin dit jaar, daarna was er geen export meer.
Rabin Parmessar, toenmalig minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft een belangrijk aandeel gehad bij het tot stand komen van de deal met Venezuela. Het was de bedoeling om voor vervolg verschepingen overleg te hebben met Ayerim Flores Riva, de ambassadeur van Venezuela in Suriname, maar door wisseling van de wacht is dit niet doorgegaan.
Ramadin zegt tegen de Ware Tijd dat de zaak voorlopig is aangehouden door de zittende regering. De ondernemer vertelt dat Venezuela in feite al betaald heeft en dat de export dus moet plaatsvinden. “Ze hebben olie gegeven toch?! Deze regering zou moeten doorgaan. Venezuela heeft mij al een paar keer gebeld, maar ik ga niet exporteren als de regering geen groen licht heeft gegeven. Wie gaat mij dan betalen?” vraagt hij zich af.
Hoewel de export stagneert, lijdt hij naar eigen zeggen geen verlies en verwijst in dit verband naar andere markten waar Suriname rijst naar toe exporteert. De meeste verschepingen vinden nu plaats naar Brazilië, Portugal en Jamaica. Onder meer Nederland en Frankrijk importeren op een iets kleinere schaal uit Suriname.
De rijstmagnaat zegt dat de productie ondanks de Covid-19-epidemie optimaal is gebleven. De impact op de sector was dat er met minder krachten moest worden gewerkt, terwijl er meer moest worden uitgeven door de overheidsmaatregelen. De pandemie heeft ook niet echt invloed gehad op de export van rijst.
Ramadin zegt, ondanks de niet rooskleurig situatie, waarbij niemand de toekomst kan voorspellen, positief te blijven. Net als vele anderen al hebben gedaan, benadrukt ook hij de noodzaak dat het moeilijker zal worden als de economische situatie niet snel verandert. Hij vreest zelfs faillissement van bedrijven. “Maar gelukkig, mensen zullen rijst blijven eten en daarom zal ik moeten blijven produceren”, besluit Ramadin.
Lees meer: Rijstexport naar Venezuela niet volledig uitgevoerd – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/11/04/rijstexport-naar-venezuela-niet-volledig-uitgevoerd/#ixzz6cuUViCpY
SURINAAMSE AUTORITEITEN NIET IN STAAT HOEFDRAAD OP TE SPOREN
Nov 3, 2020
Foto: Korpschef Roberto Prade rechts en minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi links
Justitiële autoriteiten in Suriname worden in enorme verlegenheid gebracht en moeten flink inboeten aan vertrouwen.
Terwijl die in staat zijn om zelfs personen die zich achter valse profielen op Facebook verschuilen op te sporen, missen zij de capaciteit om ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën te lokaliseren en in de boeien te slaan voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de miljoenenfraude bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Het woonadres van de ex-minister is bekend. Ook de personen van wie geacht wordt dat zij nauw met de ex-minister hebben gewerkt zijn bekend. Om één of andere reden worden de mensen niet opgebracht voor verhoor.
Over de recente rapportage van korpschef Roberto Prade houdt de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, de lippen stijf op elkaar. “We hebben inderdaad rapportage gehad van de korpschef omtrent de gepleegde inspanningen.
Ik had ook toen aangegeven dat we moeten gaan kijken naar de strategische belangrijkheid van de informatie. Dus inhoudelijk kan ik niet daarop ingaan”, zegt Amoksi. Aanwijzingen die eventueel zouden kunnen leiden tot aanhouding van Hoefdraad, zijn hierbij ook onderzocht door de inlichtingendiensten. “Er is wel informatie die we moeten uitwerken.”, aldus Amoksi.
Dat de verkregen informatie gelinkt is aan ex-president Desiré Bouterse is volgens de Juspol-minister niet in beeld gebracht. Amoksi bezit verder niet over uitwisseling van informatie met Guyana en Frans-Guyana in deze zaak. Internationaal is er al op last van de procureur-generaal een signaleringsverzoek ingediend bij de International Criminal Police Organization (Interpol). “We onderschatten onze inlichtingendiensten niet, maar je weet, het buitenland heeft heel veel mogelijkheden die wij misschien niet instaat zijn te leveren. En als zij die informatie met ons kunnen delen vanwege die signalering is dat welkom”, zegt Amoksi.
UNITEDNEWS
https://unitednews.sr/surinaamse-autoriteiten-niet-in-staat-hoefdraad-op-te-sporen/
Regering vraagt Nederland en VS bijstand in corruptieonderzoek
01 Nov, 2020, 00:00

President Chan Santokhi via STVS en Gov.tv zaterdagavond in een ‘briefing’ vanuit Moengo Tapoe. |
COMMENTAAR: Doemscenario goudsector
31/10/2020 12:00
WE ZITTEN IN Suriname voor de zoveelste keer in een spagaat. We hebben een prachtige natuur, maar de politieke wil noch de noodzakelijke sterke instituten om het zo te houden. Daar is het Brownsberg Natuurpark een heel goed voorbeeld van.
Het is één van de meest favoriete bestemmingen van natuurliefhebberS in binnen- en buitenland. Eén van de weinige plekken zo dichtbij Paramaribo waar er ook watervallen te bezoeken zijn. Toch wordt al jaren gemijnd naar goud in dit natuurgebied. Vele regeringen zijn gekomen en gegaan, maar aan deze situatie is weinig veranderd. Integendeel, het is zo erg geworden dat het metaal kwik waarmee naar goud werd gemijnd nu concurrentie krijgt van het veel dodelijkere Jin Chang, dat eigenschappen van cyanide bezit.
In 2011 werd als werkarm van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen de commissie Ordening Goudsector (OGS) ingesteld. Die commissie rapporteerde niet aan NH, maar aan de president. Er is veel geld gestopt in de commissie, waar na een paar jaar vrijwel niets meer van werd gehoord. Alle ministers van NH hebben sinds die tijd elk afzonderlijk vermeld dat er grote belangen spelen in de sector. Dus er is enorme politieke wil nodig om deze sector te ordenen. Of die er nu is, zal nog moeten blijken. Maar gezien het disrespect van deze coalitie voor de ongeschreven regels, mag daar ernstig aan worden getwijfeld.
Dat er Chinezen zijn die in staat zijn om in een natuurpark te gaan mijnen met een op cyanide gelijkende substantie toont daarenboven aan, dat het systeem – de supply chain – ook is verziekt. Vanaf het afgeven van de vergunning voor import tot het verkrijgen van de connecties en benodigdheden om met het spul te kunnen mijnen tot de verwerking in Paramaribo. Geen enkele autoriteit schijnt daar vat op te hebben.
Alsof dat niet genoeg is, heeft Suriname een Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) dat letterlijk een papieren tijger is. Het instituut kan geen enkele reactie geven over een trend die kennelijk al enige tijd aan de gang is. Begrijpelijk dat vele inheemse en tribale volkeren geen fan zijn van dit soort instituten die geld opmaken met het maken van beleid, terwijl in het veld, waar het werkelijke probleem zit, maar weinig van hun bestaan te merken valt.
Hierboven, met deze drie elementen is een roadmap geschetst voor een doemscenario. Eén waarvan we weten dat het er komt, maar waar niemand een poot uit wil steken om het te voorkomen of te veranderen. Want zonder politieke wil, zonder effectieve controle op de supply chain en zonder instituten die moeten waken voor milieurampen zullen we blijven steken in de fase van ‘wenselijkheden’ zonder daaraan gekoppeld realisatiedoelen.
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/10/31/commentaar-doemscenario-goudsector/
Korpschef doet verslag over opsporing Hoefdraad
29-10-2020 12:30
De verdachte ex-minister van Financien, Gillmore Hoefdraad
Er wordt met man en macht gewerkt aan de opsporing van gewezen minister van Financiën Gillmore Hoefdraad. Zowel in Suriname als internationaal wordt informatie verzameld om Hoefdraad te arresteren. Dit bevestigen zowel procureur-generaal Roy Baidjnath Panday als minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie. De minister had korpschef Roberto Prade gevraagd hem te rapporteren over de gepleegde inspanningen die tot nu toe zijn verricht met betrekking tot de opsporing. Vanwege strategische redenen wilde Amoksi niet veel prijsgeven over de inhoud van het verslag van de korpschef. Er zijn vanuit de minister ook suggesties gedaan aan Prade over deze zaak. Suriname heeft een verzoek gedaan aan Interpol voor de signalering van de gewezen bewindsman. Aangezien het om een ambtsdrager gaat, dient er extra informatie opgestuurd te worden. Dat proces is in volle gang. Amoksi geeft aan dat internationale opsporing wordt gelast om zo breed mogelijk te werken aan de arrestatie. Over speculaties dat Hoefdraad niet levend aangetroffen zal worden, omdat hij de belangrijkste getuige is in het schandaal bij de Centrale Bank en de SPSB, zegt de minister geen informatie daarover te beschikken. Morgen vindt de behandeling plaats van het kortgeding dat Hoefdraad aanhangig heeft gemaakt tegen de Staat Suriname. De ex-minister vindt dat niet de juiste procedure is gevolgd door het parlement om hem in staat van beschuldiging te stellen.
Trinidad volgt kwestie landgenoot Ramsamooj in SPSB-onderzoek
12 Oct, 2020, 11:39

Politiek analist Derek Ramsamooj van Trinidad & Tobago. |
De Trinidadaan wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, vervalsing, fraude en het handelen in strijd met de Anti-Corruptiewet. Ginmardo Kromosoeto, directeur van SPSB werd in augustus gearresteerd in het onderzoek naar vermeende wanpraktijken bij de bank. Het onderzoek is vorig jaar gestart.
De partner van Ramsamooj, Camille Pagee, heeft zaterdag echter gezegd dat Ramsamooj geen verdachte is en niet is gearresteerd. Ze zei dat ze heeft geïnformeerd of er aanklachten tegen hem waren. De politie zou hem hebben gezegd dat hij niet wordt aangeklaagd, maar ze hebben hem gevraagd te helpen bij het onderzoek.
Pagee merkte op dat de politie transacties onderzoekt die via de staatsbank SPSB zijn gegaan. Tijdens het onderzoek wordt contact opgenomen met elke persoon/onderneming die facturen heeft laten betalen door de SPSB. Ramsamooj zou in het verleden voor zijn peilingen en analyses en andere diensten via de SPSB zijn betaald. Pagee zei dat haar partner Ramsamooj samenwerkte met de politie.
De ervaren enquêteur heeft ook gewerkt in Grenada, St. Lucia, Trinidad en Tobago, Suriname, Belize, Guyana, St. Vincent en de Grenadines, Anguila en St. Kitts en Nevis.
Trinidadiaanse opiniepeiler vast wegens fraude
12/10/2020 17:08 – Ivan Cairo
PARAMARIBO – De Trinidadiaanse politiek-analist en consultant Derek Ramsamooj is door het speciaal team dat onderzoek doet naar het schandaal bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) aangehouden en in verzekering gesteld. Uit het voorlopig onderzoek blijkt dat Ramsamooj diensten heeft verleend, declaraties bij de Surinaamse Postspaarbank moest indienen en naar wordt vernomen 60.000 euro heeft ontvangen. De man zou opiniepeilingen hebben gehouden.
Er zijn bij de politie sterke aanwijzingen dat de verdachte heeft gefraudeerd met de declaraties. Ook wordt hij verdacht van deelname aan een criminele organisatie en overtreding van de Anti-corruptiewet. Ramsamooj zou kennelijk valse rekeningen met hogere bedragen hebben opgemaakt en zo meer geld hebben opgestreken. Naar verluidt zouden de opiniepeilingen voor de NDP zijn verricht. “Hij blijkt werk te hebben verricht voor de NDP, maar de SPSB fungeerde als kassier bij het uitbetalen van dienstverleners”, zegt een bron die enige kennis draagt van het onderzoek. De aanhouding van Ramsamooj heeft voor enige beroering in het Caribisch gebied gezorgd. Hij is één van de bekendste opiniepeilers in de regio een heeft onder andere in landen als Anguila, Belize, Grenada, Guyana, St. Kitts en Nevis, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Trinidad en Tobago en Suriname peilingen hebben gehouden bij verkiezingen.
Eén van de verdachten die in dit onderzoek ook is aangehouden is SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto. Aanvankelijk zat hij in voorarrest in het politiecellenhuis Leidingen. Maar hij is inmiddels overgeplaatst naar Uitvlugt omdat hij bij de eerstgenoemde post ongeoorloofde bezoekers ontving. Behalve de verdenking dat hij onder één hoedje heeft gespeeld met de voortvluchtige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, bij dubieuze verkoop van overheidsgebouwen, wordt ook onderzoek tegen hem gedaan om een andere vastgoedzaak. Er zouden documenten zijn opgedoken als zou de SPSB-directeur enkele percelen bij een bepaalde persoon hebben gekocht. Het bedrag waar het om gaat zou vermoedelijk ten eigen bate zijn aangewend. De verkoper is door de politie verhoord, maar hij verklaarde de percelen niet verkocht maar geschonken en geen cent ontvangen te hebben. De verkoopdocumenten zouden vals zijn. Vernomen wordt dat Kromosoeto inmiddels heeft verklaard dat hij de gronden niet heeft gekocht zoals in de documenten staat, maar dat ze een schenking zijn.
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/10/12/trinidadiaanse-opiniepeiler-vast-wegens-fraude/
Atompai aangeklaagd voor verduistering meer dan SRD 300.000
09-10-2020 08:17
Inspecteur Mielando Atompai
De procureur-generaal (pg) heeft op maandag 5 oktober 2020 een klachtbrief tegen inspecteur van politie, Mielando Atompai, ontvangen, waarin wordt aangegeven dat de politiefunctionaris in kwestie, tonnen aan SRD van de Politie Sport Centrale (PSC) heeft verduisterd. Atompai zelf is de ondervoorzitter van de PSC. Ambtshalve is de korpschef voorzitter van PSC. Atompai zegt in een reactie aan SUN dat hij zitting neemt in verschillende organisaties, echter is hij in geen van die besturen de financiële man. “Ik ben in geen van de organisaties de financiële man”, verduidelijkt Atompai. Hij is secretaris bij de Surinaamse Politiebond (SPB), ondervoorzitter van de PSC en voorzitter van de voetbalvereniging Politie Voetbal Vrienden (PVV). “De penningmeester is financieel verantwoordelijk”, zegt de inspecteur.
De PSC zou hebben aangegeven dat Atompai in maart 2020, SRD 15.000 ten behoeve van PVV middels een cheque heeft ontvangen voor een wedstrijd in Nickerie. “Vanwege de uitbraak van het Coronavirus is de wedstrijd niet doorgegaan. Volgens de verantwoordelijke van de PSC heeft Atompai het geld ten eigen bate aangewend. Op 30 april 2020 is er wederom een lening aan Atompai gegeven van SRD 50.000.”
“Op 28 november 2019 was er een bedrag van SRD 33.000 aan hem uitgekeerd voor aanschaf van een kopieermachine, echter is de kwitantie tot heden niet overlegd aan het bestuur. Op 9 juli 2019 had hij een bedrag groot SRD 90.000 genomen bij de PSC. Drie dagen ervoor was SRD 31.000 gelicht bij de bank en tot heden is de bestemming van dit geld niet bekend gemaakt aan het bestuur. Volgens PSC had Atompai in oktober 2017 een lening van SRD 100.000 genomen. Daarbij zou hij hebben aangegeven dat de secretaris van de PSC hem toestemming, althans mede getekend heeft voor de lening. Hij zou met dat geldbedrag truitjes aanschaffen en de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA) betalen”, staat in de brief naar de pg.
Op 1 oktober 2020 is tijdens een bestuursvergadering gebleken dat de secretaris van PSC nimmer de leenovereenkomst mede getekend heeft. Naar zeggen van de PSC, althans de aangever, heeft Atompai onder valse voorwendselen de leningen genomen. De verantwoordelijke van de Politie Sport Centrale heeft middels een schrijven de pg benaderd om een onderzoek in deze kwestie in te stellen.
Internationale opsporing Hoefdraad naar Interpol gestuurd
9 oktober 2020
De Surinaamse autoriteiten hebben zoals aangekondigd, onlangs een zogenoemde Red Notice naar Interpol gestuurd om de voortvluchtige Surinaamse ex-minister van financiën, Gillmore Hoefdraad, op te sporen en op te pakken. Dat zegt de minister van justitie in Suriname, Kenneth Amoksi, tegen de Surinaamse krant de Ware Tijd.
Hoefdraad, van wie er al een nationaal opsporingsbericht was verschenen, wordt in het schandaal bij de Centrale Bank van Suriname onder meer verdacht van overtreding van het wetboek van Strafrecht en de Anti-corruptiewet. Tegen hem loopt een gerechtelijk vooronderzoek.
Een Red Notice is een verzoek aan wetshandhavers over de hele wereld om een persoon te lokaliseren en voorlopig te arresteren in afwachting van uitlevering, overlevering of soortgelijke juridische stappen.
Tegen Hoefdraad was eerder een uitreisverbod uitgevaardigd. Dat hij ook internationaal gezocht wordt komt vanwege zijn internationale contacten, netwerk en financiële capaciteit om het land te ontvluchten zegt de minister tegen de krant.
Vorige maand beweerde commentator Ludwich van Mulier in het radioprogramma ABC-Actueel dat ex-president Desi Bouterse de hand boven ’t hoofd zou houden van de voortvluchtige ex-minister:
Pg: Speciale unit voor onderzoek corruptie zaken
01 Oct, 2020, 08:26

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday en president Chan Santokhi. Woensdag zijn 13 waarnemend officieren van justitie beëdigd door de president. (Foto: René Gompers) |
‘Bouterse beschermt voortvluchtige ex-minister Hoefdraad’
8 september 2020
Ex-president Desi Bouterse zou de hand boven ’t hoofd houden van de voortvluchtige ex-minister Gillmore. Dat zegt commentator Ludwich van Mulier in het radioprogramma ABC-Actueel. Volgens Van Mulier zou Hoefdraad door burgers gezien zijn te Leonsberg en zou de ex-minister zich ophouden op Bouterse’s buitenverblijfplaats te Broko Baka.
Van Mulier zei verder dat het opmerkelijk is dat de politie in Suriname, die ervoor getraind is om boeven op te sporen, Hoefdraad niet kan vinden terwijl zijn drie advocaten hem wel weten te vinden. Afgelopen weekend nog heeft de ex-minister van financiën, via zijn advocaten gevraagd aan de rechter een rechtsvordering op verkort termijn in te stellen, tegen de Staat, De Nationale Assemblee (DNA) en het Openbaar Ministerie.
Het is niet de eerste keer dat naar buiten komt dat Hoefdraad wordt beschermd door Bouterse en zijn vrienden. Vorige maand ging op social media rond dat Hoefdraad zich schuil zou houden op Paramaribo-Noord bij Chas Warning.
Van Mulier zegt verder tegen de zender dat Bouterse over een privé-leger van ongeveer 200 gewapende mannen in het Surinaamse binnenland beschikt. Het complete interview in ABC-Actueel, is hier te beluisteren. Een fragment is hieronder: