BEKIJK OOK VIDEO VERSLAG NPS: https://www.surinamepolitics.nl/bekijk-ook-video-verslag-nps/
PIGOT VERDEDIGT SAMENWERKING NPS MET NDP
4 juni 2025

Hesdy Pigot, hoofdbestuurslid van de NPS en lid van de Staatsraad, heeft gisteren in gesprek met ABC Online Nieuws gezegd, dat De Nationale Partij Suriname (NPS) met een ruime meerderheid heeft ingestemd met deelname aan een regering met de Nationale Democratische Partij (NDP). Pigot noemt drie hoofdredenen waarom de partij deze keuze heeft gemaakt. “Een van de zaken waarom je meedoet aan verkiezingen, is om in de regering terecht te komen en ik denk dat elke politieke partij dat wil”, aldus Pigot. Hij wees erop dat de NPS bij de recente verkiezingen weliswaar licht is gedaald in het aantal stemmen, maar het aantal zetels heeft weten te verdubbelen van drie naar zes. “Een deel van het electoraat zegt dus: ‘NPS, je moet meedoen in een regering’”, aldus Pigot. Als derde reden noemt Pigot het democratisch besluit binnen de partij, waarbij de overgrote meerderheid van de partij, vóór regeringsdeelname heeft gestemd. “Dan kun je als bestuur twee dingen doen: je legt je neer bij de uitkomst, of je stapt op. De statuten zijn daarin duidelijk. En wij volgen die statuten”, aldus Pigot. De samenwerking met de NDP leidt tot gemengde reacties in de samenleving, vooral omdat de NDP het ministerie van Financiën en Planning krijgt toebedeeld. Dat ministerie kwam tijdens de vorige regeringsperiode van de NDP onder vuur te liggen vanwege de hoge schuldenlast die werd achtergelaten. De toenmalige minister, Gillmore Hoefdraad, is sindsdien het land ontvlucht. Pigot benadrukte, dat er een balans is gecreëerd. “De NPS mag de governor van de Centrale Bank van Suriname leveren. Daarnaast worden besluiten binnen de Raad van Ministers, onder leiding van een goede vicepresident genomen. De minister van Financiën is dus niet meer almachtig; hij voert slechts uit wat gezamenlijk wordt besloten,” aldus Pigot. Volgens Pigot zullen de daadwerkelijke overdrachten pas plaatsvinden na installatie van het nieuwe parlement, die uiterlijk op 30 juni 2025 moet plaatsvinden. “Dat schrijft de wet voor, daar valt niet aan te ontkomen. Daarna volgen de verkiezingen van de president en vicepresident, en dan de benoeming van ministers. Pas dan zullen we inzage krijgen in de exacte staat van de financiële erfenis”, aldus Pigot. https://dagbladdewest.com/2025/06/04/pigot-verdedigt-samenwerking-nps-met-ndp/
Reactie van Raoul Hellings op Sunil Sookhlall: “Kritiek is gezond, maar geen vermomd partijwerk”

Raoul Hellings. Beeld: Facebook/NPS
De recente column van meneer Sunil Sookhlall, waarin mijn reactie wordt weggezet als erger dan “domme NDP-logica”, heeft mij eerlijk gezegd verbaasd. Niet omdat ik geen kritiek verwacht – dat hoort bij het publieke debat – maar omdat zijn oordeel zo opzichtig gekleurd is, dat het bijna misleidend wordt.
Mijn pleidooi om economische sabotage strafbaar te stellen, komt voort uit diepe bezorgdheid over het welzijn van onze samenleving. Als politici, opiniemakers of andere actoren bewust onrust aanwakkeren die leidt tot koersval en instabiliteit, dan treft dat juist de mensen die het al moeilijk hebben. Dat is geen repressie – dat is verantwoordelijkheid nemen.
Wat vooral op de lachspieren werkt, is de schijn van neutraliteit die Sunil ophoudt. Zijn kritiek op figuren als Santokhi, Makka, Ramdin en Bansi Durga – allemaal VHP-exponenten – lijkt op het eerste gezicht evenwichtig. Maar wie goed kijkt, ziet dat het nauwelijks kritiek te noemen is. Het zijn symbolische tikjes, bedoeld om zijn ware intenties te maskeren: het koste wat kost in bescherming nemen van de VHP.
Dat blijkt ook uit wat hij níét zegt. Neem de grote kwesties zoals HPSG of New Surfin – projecten waarbij elke onafhankelijke columnist vraagtekens had moeten plaatsen. Maar van Sunil? Geen letter. Geen kritische analyse. Zelfs een zoekopdracht met een vergrootglas levert niets op.
En wat bijzonder verwerpelijk is: de gemakzucht waarmee hij mij tot een soort (s)pion van de NDP bestempelt. Een eenvoudige zoekopdracht op het internet had hem geleerd dat ik zowel de NDP als de NPS al jarenlang publiekelijk bekritiseer – lang voordat ik actief werd in de politiek, en tot op de dag van vandaag, als het moet. Maar zelfs dát kon hem er niet van weerhouden om mij, zonder enig steekhoudend argument, in een hokje te duwen dat hem politiek goed uitkomt.
Wat ik zie, is geen onafhankelijke analyse, maar een bewuste strategie om de VHP overeind te houden – zelfs via doemscenario’s en verkapte bedreigingen. Dat is geen journalistieke moed, dat is politieke maskerade.
Misschien is het tijd voor Sunil om zijn columns te bundelen. Titelvoorstel?
“Pinokkio in de Pen – Handleiding voor kritiek die nooit raakt waar het pijn doet.”
Want laten we eerlijk zijn: Suriname verdient beter dan dit soort politieke toneelstukken, vermomd als opinie. Wat het land nodig heeft, is eerlijkheid – ook als dat betekent dat je je eigen kamp durft te bevragen.
Drs. Raoul U. Hellings
Suriname Herald sluit hiermee de discussie af.
Reactie Hellings is erger dan domme NDP-logica
6 minuten leestijd

Raoul Hellings. Beeld: ABC
Ik heb gelezen hoe gelegenheidslid van de NPS, Raoul Hellings, spartelde zodra hij inhoudelijk niets in te brengen heeft. Heb je inhoudelijk niets in te brengen, dan wórd je persoonlijk – ook een typisch gedragspatroon. Dan heb ik het over het ingezonden, doch inhoudelijk nietszeggende artikel van Raoul Hellings als reactie op mijn column.
Het is ook een typisch gedragspatroon om critici van de komende regeercombinatie weg te zetten als personen die teleurgesteld zijn. Het is zelfs een cliché geworden. Beladen met hokjesdenken krijg je ook het etiket van VHP-sympathisant; men gaat je stigmatiseren. Zijn stelling dat ik niet kritisch was toen de VHP aan de macht was, is mogelijk het gevolg van selectief lezen/volgen of onvermogen tot begrijpend lezen.
Ik nodig hem uit eens een kijkje te nemen in de kritieken die ik heb geuit op Chan Santokhi, zijn trawanten en zijn regering. Die staan allemaal op de website van Suriname Herald. Ik had gewenst dat Hellings inhoudelijk zou ingaan op de door mij en anderen geponeerde tegenstrijdigheden in de redenen die de NPS geeft om samen te werken met de NDP. Helaas is hij daarop niet ingegaan.
Twee maal twee is vier, maar twee plus twee ook
Hellings stelt dat hij nimmer gezegd heeft de wisselkoers middels wetgeving te willen bepalen. Hij ziet niet in dat wat hij wél gezegd heeft, ook erop neerkomt dat je de wisselkoers bij wet wilt bepalen.
Hij stelt: “In dat kader heb ik gezegd dat dergelijke praktijken, waarin moedwillige koersopdrijving plaatsvindt, via wetgeving moeten worden aangepakt. Niet omdat ‘de koers in de wet moet worden vastgelegd’, maar omdat economische sabotage – want dat is het – gewoon een delict is. En zoals met elk delict: het behoort aangepakt te worden via beleid, controle en wettelijke kaders. Als dat te moeilijk is om te begrijpen, wil ik het best nog een keer langzamer herhalen.”
Met de stelling dat de wisselkoers opgedreven wordt, gaat het al fout. Geen enkele cambio of handelaar heeft er baat bij om de wisselkoers op te drijven. Geen enkele.
Als je koersopdrijving (mede) middels wettelijke kaders (dus middels wetgeving) wilt aanpakken, komt het op hetzelfde neer: je wilt de wisselkoers (mede) bij wet bepalen. De uitkomst is hetzelfde: 2 + 2 = 4 en 2 × 2 = 4. Het verbaast mij ten zeerste dat ik Hellings dit nog moet uitleggen. Uitgerekend zulke figuren willen intrede doen binnen het staatsbestel. Dan kun je ook bij wet bepalen dat het gaat sneeuwen in Suriname.
Ik memoreer hem graag aan de periode van “wisselen, wisselen” op de markt en op diverse hoeken van de straat in Paramaribo Centrum in de jaren ’80 en ’90. Ondanks een streng repressief militair bewind van toen (NDP), is het niet gelukt om de wisselkoers in toom te houden. De regeringen Bouterse I en II probeerden het via Chotelal, ook dat is niet gelukt. Bouterse heeft diverse keren in De Nationale Assemblee beloofd de wisselkoers omlaag te zullen krijgen. Vicepresident Ronnie Brunswijk had zelfs op een zaterdag beloofd om de wisselkoers op de volgende maandag omlaag te zullen krijgen met powerplay. Geen van hen is het gelukt.
Kortom: je kunt de wisselkoers nimmer in toom houden middels welke wetgeving dan ook. Maak je wetgeving of ga je repressief optreden, dan gaat het de illegaliteit in – en daar zijn genoeg voorbeelden van in Suriname en daarbuiten. Economische wetmatigheden kun je niet doorbreken middels zaken die buiten het speelveld van die economische wetmatigheid afspelen. Ik nodig Hellings vol gaarne uit om een artikel te publiceren, samen met de hele NPS, NDP en trawanten, en daarin uit te leggen hoe hij denkt de gesuggereerde opdrijving van de wisselkoers in toom te kunnen houden middels wetgeving.
Eveneens verzoek ik Hellings aan te geven waarom het een economische sabotage zou zijn indien bij schaarste aan dollars iemand een hogere prijs voor de dollar wil betalen om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen in vreemde valuta.
Hellings hanteert de domme NDP-logica dat de wisselkoers opgedreven wordt door politieke tegenstanders. Op straat en op social media bezigen NDP’ers deze logica. Ook aan hun kinderen geven zij dit mee, die vervolgens de bizarre domheid voortzetten. Indien politieke tegenstanders (lees: VHP) de wisselkoers opdreven, dan vraag ik mij af waarom zij die wisselkoers dan niet meteen verlaagd hebben toen regering Santokhi aan de macht kwam, want dat zou immers in het voordeel van Santokhi zijn. Als Santokhi of de Santokhi-gelieerden de macht hadden om de wisselkoers tijdens regering Bouterse te doen stijgen, dan zouden zij tenminste ook dezelfde macht hebben om die wisselkoers te doen kelderen toen Santokhi aan de macht was.
Kans is groot dat de wisselkoers zal stijgen
Hellings hekelt het feit dat sommigen ervoor waarschuwden dat, indien de VHP niet in de regering komt, bepaalde handelaren die al dan niet gelieerd zijn aan de VHP de wisselkoers bewust zouden opdrijven. Hier had Hellings moeten ingrijpen en moeten meedelen dat het een fabel is dat handelaren de wisselkoers bewust zullen opdrijven. De kans dat de wisselkoers mogelijk zal stijgen heeft niets te maken met opzet van handelaren; het heeft puur te maken met de financiële onzekerheid indien een regering met NDP-signatuur aan de macht komt.
De wisselkoers wordt niet alleen door vraag en aanbod bepaald, maar ook door andere factoren zoals macro-economische en politieke stabiliteit. De financiële markt heeft rust nodig. Hoe meer vertrouwen in een regering, des te meer de financiële rust. Zo is de monetaire reserve ook medebepalend voor de stabiliteit van de wisselkoers. Het is een feit dat elke regering met NDP-signatuur de door de voorgaande regeringen opgebouwde monetaire reserve verbrast heeft. Elke regering die daarna komt, mag de reserve weer opbouwen, maar dan zal het volk klagen dat er bezuinigd wordt.
Tot slot wil ik Hellings meegeven dat hij liever zijn mond kan houden over principes. Het is verbijsterend te moeten constateren dat Hellings ook deel zal uitmaken van een coalitie waarvan de grootste coalitiepartij diepe krassen heeft achtergelaten op de zielen van vele NPS’ers. Dit getuigt ook van een diepe minachting voor de burgerij van de Republiek Suriname.
Sunil Sookhlall
sunil.sookhlall@hotmail.com
https://www.srherald.com/columns/2025/06/04/reactie-hellings-is-erger-dan-domme-ndp-logica/
Rusland aan NPS’ers: “Suriname gaat voor, zet uw wrok aan een kant”
1 juni 2025

NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft tijdens een dankdienst zaterdagavond in partijcentrum Grun Dyari zijn partijgenoten opgeroepen om Suriname op de eerste plaats te zetten en alle wrok aan een kant te zetten.
Volgens Rusland zijn de mensen die betrokken zijn geweest bij de misdaden in 1982 (8 decembermoorden) allemaal veroordeeld terwijl een deel zelf is overleden. Hierdoor is er een andere situatie ontstaan en moet de samenwerking met de NDP geen probleem meer zijn. “En wanneer wij dat zien en een kans hebben om een bijdrage te leveren, dan gaat Suriname voor. Zet uw wrok aan een kant. Laten we kijken naar de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen”, zei Rusland. De groene partij houdt vandaag een Congres om groenlicht te krijgen voor de samenwerking met de NDP. Ondertussen hebben verschillende partijprominenten, waaronder ook erevoorzitter Ronald Venetiaan, heftig kritiek geleverd over het voornemen om met de paarse partij in zee te gaan.
Rusland voerde aan dat hij als taak heeft om een partij te leiden. Vandaar dat hij de statuten volgt om conform de juiste procedures besluiten te nemen. Hij verwacht dat alle NPS’ers besluiten van de partij daarom accepteren. “En wanneer wij als partij die besluiten nemen, dan hoort iedereen die besluiten te respecteren. Ook ik ben het vaker niet eens geweest met besluiten binnen de partij. Maar je zit in een democratische partij en die partij is niet van jou. We zitten met iedereen en we gaan samen besluiten nemen. Ik noem iedereen op om ondanks het feit dat u misschien niet eens bent met besluiten van de partij, gedraagt u zich als een echte NPS’er. De NPS heeft een bijdrage te leveren in deze cruciale fase van de ontwikkeling van het land”, aldus Rusland.
Rusland gaf ook een sneer aan ABOP-leider Ronnie Brunswijk, die hem zou hebben gebeld en een voorstel zou hebben gedaan. Volgens Rusland zou Brunswijk hebben opgemerkt dat hij een bepaalde functie zou moeten krijgen, omdat de ABOP meer stemmen heeft dan de NPS, ondanks het feit dat beide partijen op zes DNA-zetels zijn geëindigd.
De NPS-leider, die mogelijk de vicepresidentskandidaat wordt van de aankomende regeringscoalitie, vindt het frappant dat Brunswijk het aantal stemmen nu ineens wel belangrijk vindt, terwijl hij zich voorheen juist machtiger voelde met meer zetels met minder stemmen.
“Wan man bel mi en a man tak: ‘yere no Greg…unu musu vorm a as. Maar mi wani wan bepaalde functie, omdat mi abi moro sten lek yu. Ondanks het feit dat’ unu abi a sref aantal DNA-zetels’. En ik zei: teigi mi wan sani: fa a kon dati feifi yari langa den 33.000 sten fu NPS no ben teri, maar den zetels? Dan tide na dei yo kon teigi mi dati we hebben evenveel zetels, maar mi abi moro sten leki yu. In ieder geval gaat die vlieger niet op”, zei Rusland. Volgens de NPS-leider wilt geen enkele NPS’er dat de partij in de oppositiebanken gaat zitten. De partij wil juist een bijdrage leveren aangezien er genoeg kader in huis is. “Wij willen juist een bijdrage leveren, want NPS heeft genoeg kader in huis om te helpen dit land te ontwikkelen. En wanneer we kijken naar de opties die voor ons zijn, dan zijn er twee opties. Twee partijen die veel zetels hebben gehaald, maar van één van de partijen is dezelfde schedule opgesteld met dezelfde president en vicepresident die we de afgelopen vijf jaren hebben gehad. Hoe gaan we ons daar dan aansluiten? Terwijl we tweeëneenhalf jaar geleden uit dezelfde combinatie zijn gestapt. Dan na lawman-wroko toch?
Wanneer er geklaagd wordt over een andere optie, laat het dan duidelijk zijn dat ik als voorzitter mijn verantwoordelijkheden ken binnen de NPS. Ik weet ook vanwaar de NPS vandaan komt. En wij zullen onder geen enkele omstandigheid bepaalde dingen accepteren als NPS. Onze principes blijven even hoog staan zoals we dat altijd hebben gehad”, aldus Rusland.
Rusland merkte op dat Desi Bouterse, ondanks het feit dat de NDP in 2015 met 26 zetels won, de NPS toen uitnodigde voor een samenwerking. De groene partij had toen slechts 2 zetels, maar mocht zelf bepalen welke posities zij wilde hebben aangezien Bouterse alleen de NPS erbij wilde hebben. “En the sky is the limit. En ik kan u zeggen dat al die andere oppositionele partijen op dat moment zaten te springen om zo een offer. In eerste instantie heb ik gezegd dat ik terug moet naar mijn structuren. Maar ik kan u nu al zeggen dat als mijn partij zegt dat wij gaan meewerken, u dan niet moet verwachten dat ik een functie of positie ga innemen.
Gaandeweg het gesprek kwam ik tot de conclusie en besluit: meneer Bouterse, de NPS is niet beschikbaar. Dat heb ik in 2015 gezegd. Dus wanneer men zegt dat we de historie van de NPS niet kennen, dan heeft men het glad mis”, aldus Rusland.
Tien jaren verder vindt Rusland dat de mensen die betrokken zijn geweest bij de misdaden in 1982, allemaal zijn veroordeeld terwijl een deel zelf is overleden. Hierdoor is er een andere situatie ontstaan. “En wanneer wij dat zien en een kans hebben om een bijdrage te leveren, dan gaat Suriname voor. Zet uw wrok aan een kant. Laten we kijken naar de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen”, aldus de NPS-voorzitter.
- 01 JUNI 2025
NPS-voorzitter Rusland: Werken met de NDP is voor groter belang

NPS voorzitter Gregory Rusland tijdens de dankdienst zaterdagavond in Grun Dyari. (Foto’s: NPS)
NPS voorzitter Gregory Rusland heeft zaterdagavond tijdens een dankdienst van de Nationale Partij Suriname (NPS) gezegd dat het vormen van een coalitie en regering met de Nationale Democratische Partij (NDP) gebeurt in het belang van het grotere geheel. Rusland reageerde, zonder namen te noemen, ook op uitspraken van erevoorzitter en oud-president Ronald Venetiaan, die op radio ABC de door Rusland ondertekende intentieverklaring en mogelijke coalitievorming met de NDP ten zeerste heeft afgekeurd. Venetiaan voerde als belangrijkste reden aan dat de NPS niet zou moeten samenwerken met de NDP vanwege de Decembermoorden in 1982 en het streven naar amnestie voor de daders van die misdaden.
Rusland sprak in aanloop naar het congres van de groene partij, dat zondag wordt gehouden. Daar zal hij alle structuren van de NPS – die zijn opgeroepen het congres bij te wonen – verslag doen van de gevoerde gesprekken over de vorming van een nieuwe coalitie en regering. Deze gesprekken worden geleid door de NDP, die op basis van de voorlopige verkiezingsuitslag de meeste zetels (18) heeft behaald. Andere partijen zijn de NPS, ABOP, BEP, A20 en de Pertjajah Luhur. Het congres zal bepalen of de voorgenomen samenwerking wordt goedgekeurd.
Rusland benadrukte dat besluiten binnen de NPS op democratische wijze worden genomen door de partijstructuren en dat deze gerespecteerd moeten worden. “Je zit in een democratische partij; die partij is niet van jou,” zei Rusland veelbetekenend. Hij riep alle NPS’ers op zich te scharen achter het besluit van de structuren en zich te gedragen als echte partijleden. “De NPS heeft een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het land in deze cruciale fase,” hield hij zijn partijgenoten voor. Volgens hem heeft de groene partij hard gewerkt, maar niet het gewenste resultaat behaald bij de verkiezingen. “Maar desondanks zien we dat de NPS in een goede positie is terechtgekomen.”

NPS voorzitter over samenwerking met NDP: “Het is een andere situatie” https://www.youtube.com/watch?v=crYvXECtzP8&t=14s
Rusland legde uit dat hij ook in 2015, toen de NDP 26 zetels behaalde en de NPS niet nodig had, door toenmalig NDP-voorzitter Desi Bouterse benaderd werd om samen een coalitie en regering te vormen. De NPS kon toen eisen wat zij wilde, “the sky was the limit”, en andere partijen stonden te springen om zo’n aanbod. Rusland gaf toen aan dat hij het voorstel zou voorleggen aan de structuren van de NPS. Aan Bouterse zou hij gezegd hebben dat hij weliswaar overleg zou voeren, maar op voorhand wist dat de NPS onder de toenmalige omstandigheden niet akkoord zou gaan met samenwerking met de NDP. Zich hiervan bewust, besloot Rusland in tweede instantie de partijstructuren niet meer te raadplegen en af te zien van een coalitie met de NDP.

De partijvoorzitter vroeg zijn leden wie er nu in de oppositie wil gaan zitten. Uit de reacties bleek dat de NPS’ers daar weinig voor voelen. Volgens Rusland zijn er op basis van de voorlopige verkiezingsuitslag twee opties: samenwerken met de VHP of met de NDP. “Kiezen voor de VHP zit er niet in. Het is dezelfde president en dezelfde vicepresident die we de afgelopen vijf jaar hebben gehad. Hoe gaan wij ons daarbij aansluiten, terwijl we twee jaar geleden uit die coalitie zijn gestapt? Na no wan wroko toch?” zei hij. Rusland stelt te weten waar de NPS vandaan komt. “Ik als voorzitter ken mijn verantwoordelijkheden binnen de NPS en wij zullen onder geen enkele omstandigheid bepaalde zaken accepteren. Onze principes blijven overeind, zoals altijd het geval is geweest.”

“We zijn nu tien jaar verder, de situatie is veranderd, de mensen die betrokken waren bij de misdaden in 1982 zijn veroordeeld en sommigen zijn overleden. Dit land gaat voor – Suriname gaat boven alles. Zoals de geestelijke heeft gezegd: zet uw wrok aan de kant. Laten we kijken naar de toekomst van onze kinderen, de toekomst van het land.” Volgens Rusland geldt: wanneer de voorgenomen samenwerking met de NDP niet blijkt te werken, weet de NDP wat te doen – en zal dat ook doen.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/86679
Misverstanden, verdraaiingen en het verdriet van een broodschrijver
Reactie op: “Diverse NDP-waterdragers binnen de NPS”

Raoul Hellings. Beeld: Facebook/NPS
Het is weer zover. De heer Sunil Sookhlall – professioneel columnist, parttime waarheidsbuiger en fulltime VHP-sympathisant – heeft zijn pen opnieuw in gal gedoopt om een karikatuur te maken van politieke standpunten die hem minder bevallen. Zijn meest recente klaagzang op Suriname Herald, getiteld “Diverse NDP-waterdragers binnen de NPS”, is niet zozeer een analyse als wel een ontroerende poging om zijn teleurstelling over het feit dat de NPS géén coalitie is aangegaan met de VHP, weg te moffelen onder een stapel insinuaties, verdachtmakingen en – jawel – “below the belt”-redeneringen.
Laten we het belangrijkste misverstand meteen rechtzetten: ik heb nimmer beweerd dat “de koers bij wet moet worden vastgesteld”. Wat ik wél heb gedaan, is in een interview met LIM FM tijdens Bakana Tori een politieke realiteit benoemen die kennelijk pijnlijk aankomt bij wie zich identificeert met de VHP of de belangen die met die partij verbonden zijn.
Wat was de aanleiding? Een reeks zorgwekkende commentaren de dag tevoren in Bakana Tori, waarin openlijk werd gesuggereerd dat, indien de VHP niet in de regering komt, bepaalde handelaren – die toevallig of minder toevallig met die partij worden geassocieerd – de koers bewust zouden opdrijven. Deze vorm van chantagepolitiek werd niet alleen openlijk besproken, maar ook nauwelijks gecorrigeerd.
Mijn reactie daarop was helder: deze powerplay mag geen basis vormen voor politieke samenwerking. Als dit namelijk waar is, betekent het dat de wisselkoers in Suriname niet wordt bepaald door vraag en aanbod, maar door de grillen van een paar economische actoren die hun macht misbruiken om een regering af te dwingen.
In dat kader heb ik gezegd dat dergelijke praktijken, waarin moedwillige koersopdrijving plaatsvindt, via wetgeving moeten worden aangepakt. Niet omdat “de koers in de wet moet worden vastgelegd”, maar omdat economische sabotage – want dat is het – gewoon een delict is. En zoals met elk delict: het behoort aangepakt te worden via beleid, controle én wettelijke kaders. Als dat te moeilijk is om te begrijpen, wil ik het best nog een keer langzamer herhalen.
Maar goed, terug naar de hoofdrolspeler: de teleurstelling van de heer Sookhlall druipt van zijn column af. Zijn emoties over het feit dat de NPS niet blind is gesprongen in een VHP-coalitie, hebben zich vertaald in het framen van iedereen die iets kritisch zegt over de VHP als “NDP-waterdrager”. Dat is een strategie zo doorzichtig als plastic en even oud als het VHP-argumentatiedraaiboek zelf. Zodra je niet meezingt in het koor, ben je per definitie “fout”.
De ironie is dat dezelfde columnist jarenlang zweeg toen de VHP in de regering zat en velen ervoeren hoe “transparantie” en “goed bestuur” alleen mooie woorden bleken. Maar zodra de NPS zelfstandig kiest, zelfstandig denkt en zelfstandig praat, moet dat kennelijk afgestraft worden met goedkope columns vol halve waarheden.
Laat me duidelijk zijn: de NPS is geen verlengstuk van de NDP, en ik ben dat zeker niet. Ik ben een Surinamer met principes, met een geweten en met een politieke visie waarin geen plaats is voor chantagepolitiek, groepsdenken en electorale opportuniteit. Als dat betekent dat sommige mensen zich in hun ego of belang gekrenkt voelen: jammer dan.
Misschien moet meneer Sookhlall de volgende keer gewoon eerlijk zeggen dat hij verdrietig is dat de VHP buitenspel staat. Verdriet is menselijk. Maar het zou de politieke discussie ten goede komen als we dat verdriet niet langer proberen te verpakken als een objectieve column.
Drs. Raoûl U. Hellings
Diverse NDP-waterdragers binnen de NPS
6 minuten leestijd

Raoul Hellings (links) en Poetini Atompai
Er is veel gezegd en geschreven over de bedenkelijke en tegenstrijdige move van de NPS om samen te werken met de NDP. Alle argumenten die NPS-voorzitter Gregory Rusland aanhaalde om met de NDP in zee te gaan, keren zich tegen de NPS. Rusland haalde als een van de argumenten aan dat de NPS gekleineerd is door de VHP, maar vergeet dat de NPS niet alleen herhaaldelijk gekleineerd, maar ook zwaar vernederd is door leidinggevenden en prominenten van de NDP.
Dat Rusland zich op het standpunt stelt dat nu Bouterse dood is er niet veel beletsels meer zijn om met de NDP in zee te gaan, is ook zeer bedenkelijk. De figuren die de vernederingen van de NPS door de NDP hebben goedgepraat, zitten nu aan tafel met de NPS. Sterker nog, de presidentskandidaat van de NDP (Jenny Simons) heeft zelfs het voornemen om wijlen Desi Bouterse postuum gratie te verlenen. Wellicht is Bouterse overleden, maar zijn verwerpelijke ideeën leven nog voort met Jenny Simons in de voorhoede.
Decennialang hebben regeringen met een NDP-signatuur hun stempel gedrukt op de Surinaamse samenleving. Denk daarbij aan de schoffering van de rechterlijke macht, vertrapping van de rechtsstaat, verloedering van de monetaire economie, moreel verval, polarisatie, etc. Dit werkt nog steeds door en de komende generaties zullen dit blijven merken.
Noot: De NPS mag nu de door de NDP gemaakte schulden gaan helpen aflossen, want de lening van Oppenheimer moet vanaf 2026 afgelost worden. Die ‘oil & gas’ waar men zo op teert, zal dus weinig veranderen.
De NPS kreeg de felbegeerde post van het presidentschap door de VHP voorgeschoteld, maar heeft die geweigerd en neemt nu genoegen met veel minder: een uitgeholde positie van vicepresident. Rusland haalde aan dat de constellatie hetzelfde zou blijven met een combinatie NPS, VHP, ABOP en PL. Dit klopt voor geen meter, want in de nieuwe situatie zou de NPS de leiding hebben met het presidentschap in portefeuille. Dus niets zou hetzelfde blijven.
Andoyo Rusland, een prominente NDP’er van bedenkelijk allooi en tevens broer van Gregory Rusland, heeft broertje Gregory kunnen overtuigen van samenwerking met de NDP.
Noot: Toegegeven moet worden dat Santokhi aan het belang van de volgende generatie heeft gedacht door ondanks zoveel zetels een pas op de plaats te maken, de NPS met veel minder zetels het presidentschap te bieden en daarmee te voorkomen dat er een regering met NDP-signatuur komt.
Raoul Hellings en Atompai spreken de domme taal van de NDP
Zoals u wellicht weet, zijn Raoul Hellings, Poetienie Atompai en Sergio Gentle zes handen op één buik. Hoewel Gentle geen NPS-kandidaat was, steunt hij publiekelijk Hellings en Atompai. Reden waarom ik dit trio niet los van elkaar kan zien. Gentle haalde onlangs aan dat Gerard Spong zich moet bezighouden met de geheime archieven in Nederland die mogelijk de rol van Nederland zouden kunnen verhullen in de kwestie decembermoorden.
De “geheime archieven” zijn volstrekt irrelevant
Ik weet niet hoe vaak ik heb verwezen naar de eindconclusie van de geheime archieven die voor zestig jaar bewaard zijn in Nederland. De eindconclusie, een document uit dit geheime archief, is door mij en Kries Mahabier gepubliceerd geweest. Ik verwijs u nogmaals naar een column van mij en Kries, d.d. 28 januari 2021.
Men zoekt een onschuld van Bouterse in deze geheime archieven. De geheime archieven zijn volstrekt onbelangrijk in deze. Wat er ook in moge staan of niet, vaststaat dat de vijftien slachtoffers reeds opgepakt en achter de tralies gezet waren. Zij waren dus volledig geneutraliseerd, weerloos of onschadelijk gemaakt. Er was geen enkele noodzaak meer om hen te vermoorden. De geheime archieven kunnen de onschuld van Bouterse niet bewijzen. Desondanks gebruikt Gentle deze oerdomme NDP-logica.
Ook verwees Gentle naar mensenrechtenschendingen door Chan Santokhi. Hij doelde daarmee op de oproeping door de politie van onbeschofte figuren die opruiend bezig zijn geweest en zware beledigingen en beschuldigingen hebben geuit naar Santokhi en zijn echtgenote. Gentle dient te weten dat vrijheid van meningsuiting niet inhoudt dat je mag beledigen en opruien. Ook vrije meningsuiting heeft grenzen volgens de wet.
Verder haalde Gentle de uitzetting van Asawini (Regita Edenburg) aan als schending van mensenrechten. Ook dit is een domme NDP-logica. Asawini was niet alleen een separatist, maar ook een rasechte racist. Asawini is naar mijn mening zelfs te soft behandeld. Zij had voor eens en altijd de toegang tot Suriname ontzegd moeten worden. Voor separatisten dient er geen plaats te zijn in Suriname. Ik verwijs u naar een column van mij d.d. 17 juni 2023 waarin de daden van Asawini beschreven zijn. Zulke omstreden figuren genieten bewondering en steun van dit trio.
Raoul Hellings wil de wisselkoers bij wet bepalen
Dommer dan dit kan het niet. Ook dit is een typische NDP-logica. Hellings deelde onlangs mee dat er wet- en regelgeving moet komen om de wisselkoers te bepalen. Ik zal niet in herhaling treden, want over de totstandkoming van de wisselkoers heb ik vaak geschreven; tijdens de eerste les van het vak economie wordt onderwezen dat de prijs van wat dan ook tot stand komt door vraag en aanbod. De wisselkoers is niets anders dan de prijs van de valuta.
Bouterse heeft meer dan herhaaldelijk in De Nationale Assemblee (DNA) plechtig beloofd dat hij de wisselkoers omlaag zou brengen. Die beloften van Bouterse vergeet men selectief, terwijl men steeds de verkiezingsbelofte van de VHP aanhaalt dat zij de wisselkoers binnen 200 dagen omlaag zouden brengen.
Noot: De ‘Ecofin-commentator van de VHP’ die deze loze kreet de wereld in heeft geholpen, keek de andere kant op toen bleek dat het een loze kreet was. Het feit dat Hellings vindt dat je middels wetgeving de prijs van de valuta kunt bepalen, komt erop neer dat je ook bij wet kunt bepalen dat het gaat sneeuwen in Suriname.
Gezien het feit dat het trio Atompai, Gentle en Hellings de bekende, doch domme NDP-logica gebruikt om de move van de NPS richting NDP goed te praten, ontkom ik niet aan de indruk dat het spionnen zijn van de NDP die in de NPS geïnfiltreerd zijn om van binnenuit de samenwerking met de NDP te forceren. Dat zijn militaire tactieken van de NDP.
Sunil Sookhlall
sunil.sookhlall@hotmail.com
https://www.srherald.com/columns/2025/05/31/diverse-ndp-waterdragers-binnen-de-nps/
President Santokhi: “Deze verkiezing heeft nog geen winnaar”
1 juni 2025

President Santokhi tijdens de persconferentie. Beeld: Suriname Herald
President Chan Santokhi heeft zich uitgesproken over het verloop van de recente verkiezingen. Hij benadrukte dat er op dit moment nog geen officiële winnaar is, mede doordat het proces vertraging heeft opgelopen door diverse misstanden. Volgens de president deden zich meerdere problemen voor, waaronder het onverwachts uitvallen van getrainde medewerkers.
Ongeveer 500 personen die waren ingepland voor het verkiezingsproces meldden zich op het laatste moment af. De exacte reden voor deze afmeldingen is nog onbekend. De opengevallen posities zijn vervolgens ingevuld met mensen van een reservelijst. Toen bleek dat de vergoeding als onaantrekkelijk werd ervaren, besloot de regering tijdens een spoedvergadering om de vergoedingen aan te passen.
Daarnaast waren er technische problemen met de systemen en ontbrak het aan een goede logistieke afstemming. Dit alles heeft ertoe geleid dat de bekendmaking van de verkiezingsresultaten langer op zich laat wachten. De president onderstreepte echter dat er voldoende controlemechanismen zijn ingebouwd om fouten te corrigeren en uiteindelijk betrouwbare resultaten te garanderen.
Volgens Santokhi functioneert het digitale dashboard naar behoren, maar moeten de laatste gegevens nog worden ingevoerd. Wel gaf hij aan dat het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) meer mensen had moeten trainen in het gebruik van de tablets.
Er zijn aparte secties ingericht voor de hertellingen, de stembureaus en de verwerking van de proces-verbalen. Santokhi liet tot slot weten dat het in de toekomst mogelijk moet zijn om het verkiezingsproces volledig te digitaliseren, met zelfs de optie om via een systeem te stemmen.
Kruisland: ‘Rusland wordt als vp poepejantje’
1 juni 2025

Arnold Kruisland, oud-NPS parlementariër, zei in het programma In de Branding op Apintie TV dat NPS-voorzitter Gregory Rusland als vicepresident onder NDP-president Jennifer Simons ‘poepejantje’ wordt. Hij zal niets te zeggen hebben.
De oud-parlementariër merkte op dat de NPS onder Rusland veel stemmen heeft verloren en nu, anders dan eerdere verkiezingen van Suriname, zelfs minder stemmen heeft gehaald dan de ABOP. Kruisland vindt dat de NPS trouw moet zijn aan haar principes en moet kiezen voor oppositie en vanuit daar haar kiezers die naar NDP zijn gegaan terug moet winnen. Hij is het eens met oud-president Ronald Venetiaan dat samenwerken met de NDP die militaire onderdrukking van de NPS heeft verdedigd ‘verschrikkelijk’ is.
Volgens Kruisland heeft Rusland zonder eerst de partij te consulteren om een vp functie de NPS tot ‘NDP afdeling’ gemaakt. Eerder zei de NPS veteraan Wim Bakker op radio ABC het erop lijkt dat de NDP erin is geslaagd in de NPS ‘een coup’ te plegen. Hij zei dat de NPS het democratische one person-one vote niet kent. Via zogeheten ‘structuren’ wordt op ondemocratische wijze intern gezorgd dat kritiek op het vooraf genomen besluit van de top geen ruimte krijgt.
Volgens Bakker is geld – ‘in bruine zakken’ – een belangrijke rol gaan spelen in het invloed kopen in de partij. “De NPS is niet van de leden, ik weet niet van wie de NPS nu is.”
https://www.waterkant.net/suriname/2025/06/01/kruisland-rusland-wordt-als-vp-poepejantje/
NPS: ‘President misbruikt het decreet politieke partijen bij bewust vertraagde verkiezingsuitslag’
31 mei 2025

[INGEZONDEN] – Bij brief d.d. 28 mei 2025 heeft de President van de Republiek Suriname ingevolge art.9 van het decreet politieke partijen alle deelnemende politieke partijen aan de verkiezing van 25 mei 2025 uitgenodigd voor een meeting op vrijdag 30 mei in zijn perscentrum.
De NPS die van 17.00-17.30u ook daar aan deelnam werd niet gehoord zoals artikel 9 stelt, maar werd slechts geïnformeerd over de voorgevallen ongeregeldheden op de verschillende stemburaeu’s, met als gevolg dat het proces van hertelling op 60 stembureau’s is aangevangen. Met dien verstande dat de vaststelling van de officiële uitslag en het bindend verklaren daarvan met maximaal zes weken wordt verlengd. De NPS heeft protest aangetekend en aangegeven dat niet de President, maar de verkiezingsautoriteiten de bevoegde organen zijn die de politieke partijen hieromtrent zouden moeten informeren en de President dus misbruik maakt van de wet. De President mag geen enkele bemoeienis hebben met het verkiezingsproces en brengt met deze handeling het democratisch process in gevaar.
De NPS doet daarom een beroep op de President om de verkiezingsautoriteiten er toe te bewegen om de werkzaamheden zo spoedig mogelijk af te ronden, opdat het toenemende wantrouwen bij het volk kan worden weggenomen.
Opmerkelijk is de reactie van de President op de ondertekening van de intentieverklaring tussen coalitiepartners NDP, NPS, PL, BEP, A20 en de ABOP. Volgens de President is het van belang dat een coalitie goed bestuur moet kunnen garanderen, breed maatschappelijk gedragen moet worden en partijen niet mag uitsluiten.
Het friends and family beleid, de vele corruptieschandalen zoals HPSG, SURFIN, PANAM, SLM zijn het bewijs van falend bestuur van regering Santokhi. Bovendien zijn er in 2020 ook partijen uitgesloten, maar er was een coalitie die ingevolge de wet de meerderheid aan zetels had.
Het zou de President sieren als hij zich zou houden aan de wet en de verkiezingsuitslag respecteren, opdat de nieuwe coalitie een nieuwe weg kan inslaan om welvaart en welzijn voor de totale bevolking te garanderen.
NPS pers
Nieuwe Moesje-billboard: ‘Gran tangi papa Venetiaan – Red de democratie!’
31 mei 2025

In Suriname heeft ‘Moesje’ opnieuw van zich laten horen in het straatbeeld van Paramaribo. Vrijdagavond verscheen aan de Ringweg-Noord een nieuw en opvallend billboard, dit keer met de tekst: ‘Gran tangi papa Venetiaan – Red de democratie!’, ondertekend door Moesje.
De boodschap bij het Bouterse woningbouw project, is duidelijk een verwijzing naar de recente uitlatingen van NPS-erevoorzitter en oud-president Ronald Venetiaan. Deze week sprak Venetiaan zich fel uit tegen de voorgenomen samenwerkingvan zijn partij met de NDP en noemde dat initiatief ronduit ‘verschrikkelijk’.
Moesje haakt met haar nieuwe campagne duidelijk in op deze kritiek. Het is niet de eerste keer dat ze zich via creatieve billboards in het politieke debat mengt. Kort voor de verkiezingen trok ze ook al de aandacht met spraakmakende billboards.
Met deze nieuwe boodschap lijkt Moesje de roep om het behoud van de democratie kracht bij te zetten — en wederom zorgt ze voor gesprekstof in het land.
Overeenstemming tussen ABOP en andere partijen NDP, NPS, PL, A20 en BEP
31 mei 2025

De politieke verhoudingen in Suriname krijgen steeds duidelijker vorm. In een gezamenlijke verklaring (onder) hebben de NDP, NPS, PL, A20 en BEP vrijdag bekendgemaakt dat zij een samenwerkingsovereenkomst hebben bereikt met de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP).
Volgens de partijen zijn de afspraken over deze samenwerking inmiddels op hoofdlijnen vastgelegd. De komende dagen zullen deze afspraken verder worden besproken binnen de structuren van de afzonderlijke partijen. Daarmee zetten de betrokken partijen een volgende stap richting de formalisering van hun politieke samenwerking. Om hun achterban volledig te betrekken bij dit proces, zullen alle betrokken partijen dit weekend partijcongressen organiseren. Tijdens deze bijeenkomsten worden de gemaakte afspraken gepresenteerd en vindt verdere besluitvorming plaats.
Met deze nieuwe ontwikkeling lijkt het politieke landschap richting de vorming van een brede coalitie in een stroomversnelling te komen.

Officiële uitslag verkiezingen kan nog vier tot zes weken duren; 60 stembureaus worden herteld
31 mei 2025

Het kan nog vier tot zes weken duren voordat de officiële verkiezingsresultaten door het Centraal Hoofdstembureau in Suriname (CHS) bekend kunnen worden gemaakt.
De Surinaamse president Chan Santokhi heeft de partijen die hebben deelgenomen aan de verkiezingen van afgelopen zondag, op vrijdag 30 mei ontvangen op zijn kabinet en hen medegedeeld dat op basis van geconstateerde fouten de biljetten van ruim 60 stembureaus moeten worden herteld. BEP-voorzitter Ronny Asabina, wiens partij volgens de officieuze resultaten op de website van BiZa op 1 zetel staat, noemde deze ontwikkeling zorgwekkend. Veel verkiezingspersoneel zou niet berekend zijn geweest op de taken waarmee zij zijn belast, terwijl verkeerde informatie op de website is ingevoerd.
“De president heeft ons gezegd dat wat uit dat dashboard aan informatie naar buiten komt, in feite niet officieel is. Er vindt nog steeds hertelling plaats en het gaat om 60 stembureaus.
Als hij afgaat op de inschatting van de verkiezingsautoriteiten, dan kan het nog vier tot zes weken duren voordat het CHS zich kan uitspreken over de status van de verkiezingsuitslag. Dan moet het OKB het nog bindend verklaren,” zei Asabina aan journalisten.
De BEP-voorzitter is bezorgd over het feit dat het hierdoor niet haalbaar zal zijn om het nieuwe parlement eind juni te installeren en de regeringsoverdracht op 16 juli te doen.
Volgens het dashboard van het ministerie van Binnenlandse zaken waren er op vrijdag 30 mei om 13.30u in totaal 271.508 van de uitgebrachte 274.199 stemmen geteld en zouden er van twee bureaus de opkomstcijfers ontvangen moeten worden en van 3 bureaus de uitslag.

Hellings: “Santokhi heeft behoefte eraan ervoor te zorgen dat elk kabinet dat aantreedt voor 2028 valt”
30 mei 2025

NPS’er Raoul Hellings noemt VHP-voorzitter Chan Santokhi ‘desperate’ en sluw om de Nationale Partij Suriname (NPS) het presidentschap aan te bieden.
“Santokhi is een desperate man en hij gaat dus rare sprongen maken. Hij wil koste wat het kost vasthouden aan die macht. Je hoeft niet van hem te houden, maar je kan hem wel één ding meegeven: die man is vreselijk sluw. Hij kan je dus nu op dit moment zeggen dat je het presidentschap krijgt en op het volgende moment stuurt hij aan op een kabinetscrisis,” zei Hellings in het programma Bakana Tori. Volgens de oud-politie-inspecteur heeft Santokhi behoefte eraan om te blijven zitten of ervoor te zorgen dat elk kabinet dat aantreedt voor 2028 valt. “Want bij deze man en zijn partij gaat het uitsluitend om de voordelen die zullen voortvloeien uit oil and gas. Dus wanneer een regering nu is geformeerd, moeten de mensen niet denken dat het klaar is. It’s just the beginning.
Het gaat een hels karwei worden daar in die DNA en men gaat alles doen en niets onbeproefd laten om het kabinet dat aantreedt, als de VHP er niet in zit, voor 2028 te laten vallen. En je ziet die geluiden al. Je hoort mensen zeggen dat de koers omhoog gaat, dus de VHP moet in die regering zitten. Dat geeft al aan dat er vanuit die exponenten van de VHP die in de handel zitten, een chantagepolitiek wordt gevoerd. En dat die koers niet tot stand komt door vraag en aanbod, maar door een stukje powerplay,” aldus Hellings.
Volgens de NPS’er, die met slechts 1776 stemmen (voorlopig) niet in staat is geweest een DNA-zetel te bemachtigen, moet er wet- en regelgeving komen om manipulatie van de koers te voorkomen. Indien vergunningen moeten worden ingetrokken, moet dat dan ook gebeuren.
“Een individu kan niet machtiger zijn dan de Staat. Je kan wel veel geld hebben, maar het is nog steeds de Staat die de tools heeft, het geweldsmonopolie bezit en door middel van wetgeving kan ingrijpen,” aldus Hellings, die graag ook had gezien dat de ABOP van Ronnie Brunswijk samen met de VHP deel zou gaan uitmaken van de oppositiebanken.
OPINIE: ‘Vreemde en onlogische redenering van Rusland’
30 mei 2025

Beeld (c) livestream De Vliegende Reporter
[INGEZONDEN] – Het is uiteraard het goed recht van de Nationale Partij Suriname (NPS) en van Rusland om samen te werken met wie zij willen en hun mening aan te passen wanneer zij dat willen. Dat is een open deur, maar toch belangrijk om daarmee te beginnen want anders steigeren de kortzichtige Surinamers al bij de titel van het artikel.
Dat gezegd hebbende, er is iets vreemds en onlogisch in de houding van Rusland. Waar zit dan het vreemde in? De NPS moet wel eerlijk zijn en zuiver zijn in de redenering en logica naar het volk toe. Hier zit het vreemde in want Rusland vertelt een verhaal wat niet consistent is, niet logisch is, vreemd is, onlogisch is en dus veel vragen oproept. Hij had gewoon kunnen zeggen: “ik wil graag met de NDP omdat mijn persoonlijke belangen beter geregeld zijn bij de NDP”. Dan was het helder en duidelijk behalve dat dan velen zouden willen weten wat die belangen zijn.
Om het vreemde in de houding van Rusland in te zien moet je even dieper kijken en ik neem u graag mee in dat dieper kijken.Argument van Rusland
Het argument van Rusland bestaat uit 2 delen: a. Ik heb mijn woord al gegeven, nog voor de verkiezingen en b. De VHP heeft ons gekleineerd in de samenwerking in 2020-2025.
Die redenering roept een paar vragen op en daarmee doemt ook het vreemde op:
Aan wie heeft Rusland zijn woord gegeven? Bij de NDP was voor de verkiezingen niet eens duidelijk wie de presidentskandidaat zou worden. Wilde Rusland dan per se onder alle omstandigheden onder de NDP dienen ongeacht wie president zou worden? Vreemde houding!
Waarom heeft Rusland zijn “woord aan de NDP” niet aan de kiezer voor de verkiezingen helder verteld? Dit is kiezersbedrog. Nog vreemder is als Rusland op de laatste campagne dag tegen het volk zegt hoe fout de NDP was met het financieel beleid maar ondertussen stiekem zijn woord al gegeven had om met diezelfde NDP in een regering te zitten. Wat zegt dit over de betrouwbaarheid van Rusland. Erg geniepig, sneaky en glad, een “gevaarlijke” man zou je zeggen
Als dit de Rusland is die wij nu in alle openheid zien dan mag de vraag gesteld worden hoe die Rusland in de samenwerking met de VHP en ABOP en PL was in de periode 2020-2025 en zou het kunnen dat de plooien ook aan de geniepigheid van Rusland lag
Als Rusland op z’n tenen getrapt is over de “behandeling” door de VHP in de periode 2020-2025 en dat hij daarom “stiekem” een pact sloot met de NDP dan is dat erg vreemd want die NDP heeft ergere dingen met de NPS gedaan zoals 2 keer on grondwettelijke afgezet en in 1980 zelfs fysiek mishandeld en in 1982 zijn enkele prominenten van de NPS zijn “vermoord” onder verantwoordelijkheid van de leider van de NDP. Daar stapt hij graag en makkelijk overheen? Vreemd hoor. De vraag is of de NPS altijd “poeslief” is geweest tegen de VHP in de 3 regeringen waarin zij samen “zaten”? Dus de plooien met de VHP wegen zwaarder dan “moord, martelingen en ongrondwettelijk weg “schieten”?
Het is vreemd dat Rusland rustig in een coalitie stapt met ABOP en PL die de NPS het leven zuur maakten volgens diezelfde Rusland. ABOP weigerde het ministerie van Oil & Gas aan NPS te geven en die nog andere afspraken blokkeerde. Het was niet de VHP die de NPS misgunde maar de ABOP. En nu gaat NPS gezellig en graag met diezelfde ABOP samenwerken? Vreemd hoor.
Het is dubbel vreemd als de NPS en Rusland President kon worden in een samenwerking met de VHP maar toch kiest om Vice President, een lege huls, te worden in een samenwerking met de NDP. Vreemd, heel vreemd.
De redenering van Rusland is dus niet logisch, klopt voor geen meter. Iedereen die nuchter is en helder kan nadenken ziet dat er iets anders achter moet zitten. De NPS moet goed onderzoeken of er geen persoonlijke belangen van Rusland spelen en of hij niet zijn eigen belang boven partij en landsbelang stelt.
Vreemde houding van de overige partijen
Overigens spelen de andere partijen als ABOP, PL en A20 ook een vreemde rol want zij hebben allemaal eerder met de NDP geregeerd en hebben flinke schrobberingen gekregen van die NDP. Hoe kan het dat de plooien in de samenwerking met de VHP zo anders wordt gewogen dan die met de NDP? Heel vreemd.
Nog vreemder is het om te zien dat de irritatie van PL vooral met de ABOP was en niet met de VHP maar dat die PL nu doodleuk en heel gezellig aan tafel zit met diezelfde ABOP. Wat onbetrouwbaar allemaal.
A20, in dit geval DOE, heeft eerder met de NDP gewerkt en is halverwege uitgestapt terwijl geen van de 3 partijen in A20 combinatie met de VHP hebben gewerkt. En toch kiest A20 voor de NDP? Vreemd.
Conclusie
Hoe komt het dat al die 5 partijen zo snel met de NDP willen samenwerken terwijl er grote issues zijn waar zij allemaal vreselijke bezwaren hadden tot aan 2020. Niets is bij de NDP veranderd behalve holle kreten als “kenki a systeem” in plaats van “neks no fout”. Het probleem lag dus niet aan de NDP maar aan het systeem. Het systeem waaraan de 5 partijen dus debet aan zijn.
Bovendien, te bedenken dat NPS, PL en A20 door het volk “afgestraft” zijn immers zij hebben allemaal minder stemmen gehaald dan in 2020. Vanwaar de arrogantie dat zij Santokhi de maat denken te nemen, Santokhi de meest populaire kandidaat op basis van stemmen?
Wat is hier aan de hand? Iedereen die nuchter en logisch kan denken ziet iets anders. Het klopt niet, het deugt niet en dit voorspelt niet veel goeds.
Hikmat Mahawat Khan
https://www.waterkant.net/suriname/2025/05/30/opinie-vreemde-en-onlogische-redenering-van-rusland/
Stichting 8 December 1982 solidair met Ronald Venetiaan
29 mei 2025

[INGEZONDEN] – De Stichting 8 december 1982 steunt de oproep van oud-president Venetiaan, tevens erevoorzitter van de NPS, om niet mee te werken aan de intentieverklaring van de NPS met de NDP.
Met diepe teleurstelling en onbegrip heeft de Stichting 8 December 1982 kennisgenomen van deze intentieverklaring . Deze stap tart elk gevoel van rechtvaardigheid en druist in tegen de democratische beginselen waarvoor wij, samen met tal van mensenrechtenorganisaties en politieke partners binnen de politieke combinatie “Het Front”- waar de NPS deel van was-, decennialang hebben gestreden. De NDP is onlosmakelijk verbonden met een verleden van onwettig en ondemocratisch handelen, waarin ernstige mensenrechtenschendingen zijn gepleegd. Tot op heden heeft geen enkele prominente vertegenwoordiger van die partij verantwoordelijkheid genomen voor het onrecht dat het Surinaamse volk is aangedaan.
Sterker nog, een veroordeelde moordenaar, lid van de NDP, is voortvluchtig en ondergedoken – Iwan Dijksteel – zonder dat de partij zich daar publiekelijk van heeft gedistantieerd.
De NPS, ooit een partij die samen met ons heeft gestreden tegen straffeloosheid en vóór gerechtigheid, lijkt nu de hand te reiken naar diezelfde politieke formatie die zij in De Nationale Assemblee actief heeft bestreden. In het recente verleden hebben onder andere de NPS en de mensenrechtenorganisaties OGV en Stichting 8 December 1982 zich krachtig uitgesproken tegen de kandidatuur van Dési Bouterse, voorzitter van de NDP, voor het presidentschap — niet alleen vanwege zijn eigen beladen verleden en betrokkenheid bij ernstige mensenrechtenschendingen, maar juist ook vanwege het beschamende en ondemocratische verleden van meerdere leiders binnen die partij.
Het is een respectloze desavouering van het lijden van slachtoffers en nabestaanden om het presidentschap te steunen van iemand die decennialang ernstige schendingen van de mensenrechten heeft verdedigd en als DNA-voorzitter zich voor straffeloosheid voor de daders heeft beijverd.
Ondanks Het Constitutioneel Hof concludeerde dat de amnestiewet strijdig was met de grondwet en internationale mensenrechtenverdragen heeft de voorzitter van de NDP op 21 mei 2025, in een interview met de Volkskrantaangegeven dat, indien nodig, zij opnieuw zou stemmen vóór amnestie voor de Decembermoorden. Deze uitspraak is niet slechts pijnlijk – zij is een verraad aan de nagedachtenis van de slachtoffers van 8 december 1982 en aan alle burgers die blijven geloven in waarheid, gerechtigheid en rechtsstatelijkheid.
De Stichting 8 December 1982 roept de NPS op haar politieke koers te herzien. Samenwerking met een partij die het recht vertrapt en zich nooit rekenschap heeft gegeven van haar daden, ondermijnt elk vertrouwen in de toekomst van een democratisch Suriname. Gerechtigheid is geen wisselgeld en mag nooit het slachtoffer worden van politieke opportuniteit.
Stichting 8 December 1982 https://www.waterkant.net/suriname/2025/05/29/stichting-8-december-1982-solidair-met-ronald-venetiaan/
Gentle wijst op scenario VHP: “Oud-vp gehaald om met Venetiaan te gaan praten”
29 mei 2025

Volgens oud-politiebondtopper en activist Sergio Gentle is er niets verkeerd aan het besluit van de Nationale Partij Suriname (NPS) om samen te gaan werken met de NDP. Hij vindt dat de erevoorzitter van de NPS, Ronald Venetiaan, is blijven steken in een referentiekader van 60 tot 70 jaar terug.
Daarnaast beweert Gentle dat hij intel heeft dat de VHP kennelijk een aantal scenario’s in place brengt om de nieuwe coalitie uit elkaar te krijgen. Daarvoor zou volgens hem een oude vicepresident gehaald zijn om met Venetiaan te gaan praten. “Je kan die man niet kwalijk nemen. Hij praat op basis van een referentiekader van 60 tot 70 jaar terug. En ja, er zijn een paar onsmakelijke dingen gebeurd in het verleden en iedereen heeft zijn eigen tijd nodig om te helen.
Maar nu kijken we vooruit en tegen een nieuw elan aan. Als je zegt dat je een nationale partij bent, dan moet je in staat zijn om met alle nationale partners de handen in elkaar te slaan. Ik begrijp dat er nog wonden zijn die geheeld moeten worden. Maar ik denk niet dat de man het aan het rechte eind heeft,” zei Gentle op DTV-Express.
Hij reageerde hiermee op het feit dat Ronald Venetiaan een eventuele samenwerking met de NDP afkeurt. “Verschrikkelijk”, noemt de 88-jarige oud-president deze samenwerking. Venetiaan zal niet meer in Grun Dyari te zien zijn als de NPS gaat samenwerken met de NDP. De activist vindt dat ego niet kan prevaleren boven het nationaal belang.
Gentle merkte op in het verleden op verschillende momenten het voorrecht te hebben gehad om NDP-voorzitter Jenny Simons te spreken en op basis daarvan kan aangeven dat de NDP-voorzitter goede plannen heeft voor Suriname.
“Elke politieke partij heeft iets in het verleden gedaan dat niet correct was, maar met mevrouw Simons geloof ik best dat we een betere kans van slagen hebben om voor iedere Surinamer gelijkheid te brengen. Ik kan niet alles uit de doeken doen, maar ik denk dat zij ervan bewust is dat als wij nu niet beseffen dat we met elkaar moeten werken, dat we dan ergens in de nabije toekomst tegenover elkaar gaan staan.
We hebben geen toestanden als Haïti of Congo nodig. We moeten de handen in elkaar slaan en samenwerken aan de ontwikkeling van ons land. Omdat uiteindelijk de Surinamer de winnaar moet worden,” aldus Gentle.
NPS-erevoorzitter Venetiaan noemt het tekenen van de intentieverklaring met de NDP ‘verschrikkelijk’
29 mei 2025

Tijdens een interview op donderdag 29 mei 2025 met ABC Actueel heeft voormalig president en erevoorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Ronald Venetiaan, scherpe kritiek geuit op een recent besluit van de partijtop.
Hij uitte zijn afkeuring over het feit dat huidig voorzitter Gregory Rusland namens de NPS een intentieverklaring heeft ondertekend met de Nationale Democratische Partij (NDP).
Venetiaan zei dat hij het verschrikkelijk vindt en liet duidelijk blijken dat hij zich niet kan vinden in deze stap, die volgens hem indruist tegen de lijn en identiteit van de partij. Hij refereerde aan de decembermoorden. Ook zei hij geen vertrouwen in Simons te hebben omdat zij zich niet houdt aan afspraken.
‘Terwijl Simons weet dat Bouterse voor de rechter zou moeten verschijnen voor de moorden, heeft ze toch bevorderd dat Bouterse tot president werd gekozen en heeft alle kritiek hierop van tafel geveegd’, zei hij hierover. Ventiaan sluit zich aan bij eerdere uitspraken van Henry Does en advocaat Spong.
De oud-voorzitter riep leden van de NPS op hun onvrede kenbaar te maken, maar tegelijkertijd trouw te blijven aan de partij. Hij drong erop aan dat onenigheid intern besproken moet worden, niet via vertrek.
Hoewel hij zijn woorden zorgvuldig koos, liet Venetiaan geen twijfel bestaan over zijn ongenoegen met de gang van zaken. Hij sprak de hoop uit dat het partijcongres zich alsnog uitspreekt tegen de ondertekende verklaring en het besluit terugdraait.

NPS-erevoorzitter Ronald Venetiaan spreekt zich uit over samenwerking met de NDP – ABC
NPS-kandidatenlijst: minimaal één kandidaat zeer dubieus; deel van oplichtingsbende in Nederland

Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik zag hoe halsstarrig de NPS vasthoudt aan het plaatsen van een zeer dubieus figuur van bedenkelijk allooi op de kandidatenlijst voor De Nationale Assemblee (DNA) – en dan ook nog op een hoge positie. In eerdere columns heb ik haar integriteit al ter discussie gesteld, maar dat heeft kennelijk niet mogen baten. NPS’ers sprongen zelfs voor haar in de bres.
De rechtbank in Nederland heeft onomwonden vastgesteld dat Glenda Heikerk onderdeel was van een oplichtingsbende, waarbij bewezen is geacht dat iemand voor minimaal 1,7 miljoen euro is opgelicht (de oorspronkelijke verdenking betrof 2,6 miljoen euro, maar een deel daarvan kon niet juridisch als oplichting worden aangemerkt). Dit is wat officieel bekend is. Het valt echter niet uit te sluiten dat er meer slachtoffers zijn, aangezien sommigen wellicht uit schaamte geen aangifte hebben gedaan. Het bekende slachtoffer werd via een seksdatingplatform benaderd.
Er werden allerlei kunstgrepen en verzinsels gebruikt: seksuele escapades via datingsites, valse identiteiten (Heikerk deed zich voor als notaris C. Tjin), verzonnen zwangerschappen, het overlijden van kinderen, enzovoorts – te veel om allemaal op te noemen. Voor de details verwijs ik u naar bijlage 1, waarin de hoofdverdachte is veroordeeld door de rechtbank.
Op 10 juli 2017 deed de benadeelde aangifte tegen een zekere Pansa (de veronderstelde hoofdverdachte). Diezelfde dag werd Pansa aangehouden in Nederland. Heikerk rook onraad en vertrok korte tijd later naar Suriname. Op 8 november 2017 werd ook tegen haar aangifte gedaan, maar toen was ‘de vogel al gevlogen’. Ik vermoed dat het Openbaar Ministerie (OM) aanvankelijk alle aandacht op Pansa heeft gericht en de zaak later heeft laten rusten nadat Heikerk naar Suriname was vertrokken. Deze slordigheid van het Nederlandse OM heeft ertoe geleid dat Heikerk, ondanks haar bewezen rol volgens de rechtbank, niet verder is vervolgd.
De rechtbank overwoog:
“Heikerk is weliswaar niet vanaf het begin betrokken geweest bij de oplichtingshandelingen, maar uit de feitelijke gang van zaken volgt naar het oordeel van de rechtbank dat – in ieder geval in de periode van 13 september 2013 tot en met 10 mei 2017 – Pansa en Heikerk beiden een onmisbare schakel waren. Elke verdachte had een eigen essentiële rol van betekenis, waarbij Pansa als opdrachtgever fungeerde en Heikerk – in haar hoedanigheid van mevrouw Tjin – de benadeelde tweemaal ontmoette en de e-mails opstelde en verstuurde die aanleiding gaven tot het overmaken van geldbedragen.
De rechtbank acht, gelet op het voorgaande, wettig en overtuigend bewezen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting in vereniging.”
Zie ook rechtsoverweging 4.4 (De bewezenverklaring) op pagina 10 van het vonnis.
Artikel-12-procedure in Nederland
De benadeelde diende een klacht in bij het Nederlandse gerechtshof wegens het niet vervolgen van Heikerk. De klacht werd afgewezen op grond van het opportuniteitsbeginsel en omdat Heikerk inmiddels vermoedelijk de Surinaamse nationaliteit heeft aangenomen, wat uitlevering aan Nederland in de weg staat. Zij was eerder in het bezit van de Nederlandse nationaliteit (zie bijlage 2).
Listige promotie in Suriname
Na haar vlucht naar Suriname maakte Heikerk een bliksemcarrière. Op 14 november 2018 werd ze beëdigd als kandidaat-notaris, op 1 september 2019 trad ze in dienst bij het GLIS Management Instituut, en op 18 september 2019 werd ze door voormalig president Bouterse benoemd tot hypotheekbewaarder. Op 5 januari 2021 volgde haar benoeming tot directeur van GLIS door president Santokhi.
Pikant detail: in haar oplichtingsmails gebruikte Heikerk meerdere keren de naam van dit instituut – een organisatie waar ze later daadwerkelijk leiding aan gaf. De vraag rijst wat zij allemaal kon doen toen zij daadwerkelijk de leiding had. Nu staat ze zelfs als kandidaat op de lijst van de NPS. Mijn eerdere columns over haar waren kennelijk onvoldoende voor de partij om haar te weren. Integendeel, de NPS heeft haar consequent rugdekking gegeven, zelfs toen de partij zich nog niet had teruggetrokken van de moeilijke maar noodzakelijke economische maatregelen.
Ironisch genoeg is de NPS de partij die zich vromer dan de Paus voordoet.
Verkiezingsretoriek en hypocrisie
In een artikel las ik dat een van Heikerks speerpunten ‘een duurzaam grondbeleid’ is. Waarom heeft zij dan geen bezwaar gemaakt tegen de dubieuze uitgifte van kavels in de Cultuurtuin net voor de verkiezingen van 2020 onder de NDP-regering? Een ander speerpunt is ‘openbaarheid van bestuur’, met als essentieel kenmerk transparantie. Hoe transparant is zij als ze zovele zaken verzwegen heeft voor het publiek, haar werkgever en wellicht ook voor haar partij (al is dat laatste onduidelijk, want de NPS lijkt haar steeds te beschermen)?
Kennelijk is Heikerk zo bedreven in haar presentatie dat zelfs de NPS in haar gladde praatjes is getrapt – ondanks meerdere waarschuwingen vooraf.
Noot: Onderstaand vindt u mijn eerdere columns over Heikerk:
– Column 1
– Column 2
Sunil Sookhlall
sunil.sookhlall@hotmail.com