NDP en VHP nog steeds gelijk in zetels

Bron: Biza
De voorlopige uitslag van de verkiezingen van 2025 wijst uit dat de NDP en VHP elk 18 zetels behalen in De Nationale Assemblee (DNA). Met een miniem verschil in stemmen – 57.876 voor de NDP tegen 57.503 voor de VHP – eindigen de twee grootmachten in een nek-aan-nekrace. Geen van beide partijen heeft een meerderheid, waardoor samenwerking met andere partijen noodzakelijk wordt.
De NPS volgt als derde partij met 6 zetels, terwijl de ABOP op 5 zetels blijft steken. Deze twee partijen zullen een cruciale rol spelen in de vorming van een nieuwe regeringscoalitie. De PL komt uit op 2 zetels. De BEP en A20 behalen elk 1 zetel. Zeven partijen hebben hiermee zitting in DNA.
Verdeling van de stemmen
In totaal werden 172.479 geldige stemmen uitgebracht. De NDP en VHP zijn vrijwel gelijk in aantal stemmen, elk goed voor ruim 33 procent van het totaal. De NPS behaalde 19.415 stemmen (ongeveer 11 procent), gevolgd door de ABOP met 18.556 stemmen. De PL kreeg 6390 stemmen, de BEP 4889 en A20 4636.
Partijen als DA’91, OPTSU, DNL, APP, VLS 2023, DUS en PVC behalen geen zetel. Ondanks het feit dat sommige kandidaten van deze partijen enkele honderden stemmen verzamelden, was dit onvoldoende om de kiesdrempel te overschrijden.
Opkomstpercentages
Van de 399.932 geregistreerde kiezers gingen 257.603 daadwerkelijk naar de stembus, goed voor een opkomstpercentage van 64,41 procent. In districten als Saramacca (78,7 procent), Nickerie (78 procent) en Coronie (71,6 procent) werd bovengemiddeld gestemd. In Paramaribo, het grootste district, lag de opkomst met 59,8 procent lager. Sipaliwini kende de laagste opkomst met slechts 41,8 procent.
Bij de individuele kandidaten kreeg president tevens VHP-leider Chan Santokhi met 30.168 stemmen het hoogste aantal voorkeurstemmen. Jennifer Simons (NDP) volgt met 25.101 stemmen. Andere prominente stemmentrekkers zijn Ashwin Adhin (NDP), Ronnie Brunswijk (ABOP), Krishna Mathoera (VHP), Gregory Rusland (NPS) en Ingrid Bouterse (NDP).
https://www.srherald.com/suriname/2025/05/25/ndp-en-vhp-nog-steeds-gelijk-in-zetels/
NDP nipt grootste, maar presidentsstrijd blijft spannend
maandag 26 mei 2025

Bij de voorlopige verkiezingsuitslag komt de Nationale Democratische Partij (NDP) als grootste partij uit de bus.
Met 78.261 stemmen sleept de partij 18 zetels in de wacht in De Nationale Assemblee. De VHP van president Chan Santokhi eindigt vlak daarachter met 75.305 stemmen en 17 zetels.
Het verschil tussen beide partijen bedraagt slechts 2956 stemmen, wat opnieuw wijst op een spannende en zeer gelijk opgaande verkiezingsstrijd.
De partijen ABOP en NPS behalen elk 6 zetels, terwijl de PL voorlopig op 2 zetels uitkomt. BEP en A20 wisten ieder 1 zetel te bemachtigen, waarmee de 51 zetels voorlopig verdeeld lijken.
Opvallend is de terugkeer van Ingrid Bouterse-Waldring in De Nationale Assemblee. De voormalige first lady behaalde 5660 voorkeurstemmen, een duidelijk signaal dat de naam Bouterse nog steeds op stevige steun kan rekenen binnen de NDP-achterban.
Voor kleinere partijen als DA’91, OPTSU, DNL, APP, VLS 2023, DUS en PVC bleef een zetel buiten bereik. Ondanks hun campagne-inspanningen wisten ze de kiesdrempel niet te halen. DA’91 kwam nog het dichtst in de buurt met zo’n 1300 stemmen.
De voorlopige opkomst ligt op 64,41 procent. Van de bijna 400.000 geregistreerde kiezers brachten ruim 257.000 hun stem uit. In districten zoals Saramacca (78,7%) en Nickerie (78%) was de opkomst hoog, terwijl Paramaribo (59,84%) en Marowijne (60,57%) achterbleven.
Wat individuele kandidaten betreft, behaalde president Chan Santokhi met 39.651 stemmen de hoogste score. Jennifer Geerlings-Simons van de NDP volgt met 34.182 stemmen. Ook Ashwin Adhin (16.385 stemmen, NDP), Ronnie Brunswijk (15.373 stemmen, ABOP) en Krishna Mathoera (8939 stemmen, VHP) scoorden opvallend goed.
https://www.gfcnieuws.com/ndp-nipt-grootste-maar-presidentsstrijd-blijft-spannend/
Nek-aan-nekrace in Suriname tussen grootste regeringspartij en oppositiepartij
De verkiezingen in Suriname zijn uitgemond in een nek-aan-nekrace tussen de grootste regeringspartij en de grootste oppositiepartij. De Nationale Democratische Partij (NDP) van Jenny Simons staat op 18 van de 51 zetels, terwijl de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) van de zittende president Chan Santokhi voorlopig uitkomt op 17 zetels.
Buitenlandredactie 26-05-25
Om een president en vicepresident te kiezen, is een tweederdemeerderheid in het parlement nodig, dus 34 van de 51 zetels. Mocht dat niet lukken, dan worden de president en vicepresident bij gewone meerderheid gekozen in de Verenigde Volksvergadering, die bestaat uit honderden landelijke en regionale volksvertegenwoordigers.
De NDP zal niet samenwerken met de VHP, zei voorzitter Jenny Simons zondagochtend. Ondervoorzitter Sergio Akiemboto bevestigde dat standpunt zondagavond nog eens tegen journalisten. Om een meerderheid te vormen, is sowieso een coalitie nodig met andere partijen.
De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) van de huidige vicepresident Ronnie Brunswijk heeft zes zetels, net zoveel als de Nationale Partij Suriname van Gregory Rusland. De overige vier zetels zijn verdeeld over drie partijen. De komende dagen zullen zowel VHP als NDP flink puzzelen en onderhandelen om tot een regeerbare coalitie te komen. Dat wordt niet eenvoudig.
Opkomst
Gisteren mochten zo’n 400.000 Surinamers stemmen voor een nieuw parlement. De opkomst leek lange tijd laag, met iets meer dan 60 procent, terwijl die bij vorige verkiezingen telkens boven de 70 procent lag, aldus de berichtgeving op maandagmorgen. Later bleek dat de cijfers van 75 van de 673 stembureaus nog niet waren verwerkt.
De uitkomst tot nu toe is in lijn met de algemene verwachting, maar kan nog sterk veranderen. „The sheriff will be back in town”, lachte president Chan Santokhi vrijdagavond nog in het afgeladen centrum van zijn Vooruitstrevende Hervormingspartij VHP. Hij verwees naar de bijnaam die hij als politiecommissaris kreeg van Desi Bouterse, de ex-president die eind vorig jaar als voortvluchtige overleed.
Concurrent en opvolger van Bouterse, Jenny Simons, zei op diezelfde avond: „Wij gaan het land opnieuw aan God opdragen. We hebben veel fouten gemaakt, er is van alles gebeurd. En we hebben gezien wat er kan gebeuren als er mensen aan de macht zijn die geen naastenliefde kennen.”
Suriname heeft gestemd: Ashwin Adhin: ‘Ik heb altijd gezegd dat we moeten openstaan voor gesprekspartners’

NDP-ondervoorzitter Michael Ashwin Adhin. [Foto: Marinio Balsemhof]
Tekst en beeld Ashwin Adhin
PARAMARIBO — Michael Ashwin Adhin, ondervoorzitter van de NDP, blikte maandagochtend rond half drie in partijcentrum Ocer positief terug op de (voorlopige) verkiezingsuitslag. “Het is een winst. Nu moeten we gaan kijken hoe we ermee omgaan.”
Hij erkent dat er harde woorden zijn gevallen in de verkiezingscampagne tussen de NDP en regeringspartij VHP. “Een samenwerking? Dat moeten we even bekijken. We moeten kijken wat we kunnen doen. Ik heb altijd gezegd dat we moeten openstaan voor gesprekspartners. Dat is mijn instelling nog steeds, je moet praten. Dus laten we kijken wat het wordt.”
“Het is een winst. Nu moeten we gaan kijken hoe we ermee omgaan”
De NDP staat tot nu toe op achttien zetels, twee meer dan de verkiezingen van 2020 en één zetel meer dan de VHP. “Eén zetel meer geeft al het begin aan. Laten we kijken als we uit kunnen schieten naar twintig. Dat zou mooier zijn. Nu is het achttien om zeventien, maar een verschil van twee zou echter mooier zijn.”
Een zetel erbij sluit Adhin niet uit. “Er zijn zoveel ongeregelheden bij de stembureaus geweest. Laten we hopen dat we bij de hertelling één zetel meer krijgen. Dat zou mooier zijn”, herhaalt hij tegenover de media.
Verkiezingen Suriname lopen uit op nek-aan-nekrace; NDP lijkt aan de winnende hand
De uitslag van de Surinaamse verkiezingen laat op zich wachten: de regeringspartij van president Chan Santokhi en de populistische Nationale Democratische Partij (NDP) van wijlen Desi Bouterse gaan nek-aan-nek, waarbij de NDP de beste papieren lijkt te hebben.
doet vanuit Paramaribo verslag van de Surinaamse verkiezingen.
26 mei 2025
De tellingen van 43 van de in totaal 673 stembureaus moeten nog binnenkomen. Volgens de voorlopige uitslag gaat de NDP er met de buit vandoor. De verwachting is dat zij 18 van de 51 zetels in het parlement krijgt. Dat zijn er twee meer dan nu. Op het partijcentrum van de NDP, sprak lijsttrekker Jenny Simons haar aanhangers zondagnacht toe. ‘Dit is een eerste stap.’
De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) van president Santokhi lijkt 3 zetels te verliezen, waarmee ze zou terugzakken naar 17 zetels. Santokhi, die te midden van zijn aanhangers de uitslagenavond volgde, trok zich op zeker moment uit de drukte terug. Bij zijn exit maakte hij een verslagen indruk. In zijn laatste campagneweek bezwoer hij dat een verlies ‘out of discussion’ was.
Suriname hield zondag een van zijn belangrijkste verkiezingen in tijden. Het land krijgt vanaf 2028 een duizelingwekkende stroom aan olie-inkomsten – naar schatting 18 tot 28 miljard dollar – en die wil elke politicus maar al te graag uitgeven.
De tellingen van 43 van de in totaal 673 stembureaus moeten nog binnenkomen. Volgens de voorlopige uitslag gaat de NDP er met de buit vandoor. De verwachting is dat zij 18 van de 51 zetels in het parlement krijgt. Dat zijn er twee meer dan nu. Op het partijcentrum van de NDP, sprak lijsttrekker Jenny Simons haar aanhangers zondagnacht toe. ‘Dit is een eerste stap.’
De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) van president Santokhi lijkt 3 zetels te verliezen, waarmee ze zou terugzakken naar 17 zetels. Santokhi, die te midden van zijn aanhangers de uitslagenavond volgde, trok zich op zeker moment uit de drukte terug. Bij zijn exit maakte hij een verslagen indruk. In zijn laatste campagneweek bezwoer hij dat een verlies ‘out of discussion’ was.
Suriname hield zondag een van zijn belangrijkste verkiezingen in tijden. Het land krijgt vanaf 2028 een duizelingwekkende stroom aan olie-inkomsten – naar schatting 18 tot 28 miljard dollar – en die wil elke politicus maar al te graag uitgeven.
De VHP en NDP gingen ook in de campagne nek-aan-nek. Santokhi’s regering heeft sinds 2020 fors bezuinigd en daarmee de Surinaamse economie versterkt, maar onder het volk maakte zij zich daarmee niet geliefd.
Daar speelde de populistische NDP van wijlen Desi Bouterse handig op in, ze gaf graag af op de bezuinigingen. Het land is ‘economisch kapot’, zei Simons, de eerste vrouw die in Suriname serieus kans maakt op het presidentschap.
Een grote verassing kan een verlies voor Santokhi niet worden genoemd, gezien de grote onvrede over zijn bezuinigingsbeleid. Zijn regering (2020-2025) trachtte de afgelopen jaren de staatsschuld omlaag te brengen, die onder het bewind van Bouterse (2010-2020) was geëxplodeerd. Bij het aantreden van Bouterse had Suriname een staatsschuld van 18 procent, tien jaar later was dat opgelopen tot maar liefst 120 procent.
De door Santokhi opgelegde bezuinigingen, waaronder het verlagen van subsidies op benzine en elektriciteit, leidden in 2023 tot protesten, plunderingen en de bestorming van het parlementsgebouw.
‘Als het economisch niet goed gaat met die bevolking, verliest de regering aanhang’, voorspelde NDP-leider Simons al. ‘Dat is gewoon een wetmatigheid, en ik heb nog nooit een uitzondering gezien.’
De arts en voormalig parlementsvoorzitter probeerde tijdens de campagne een streep te zetten onder de periode van haar charismatische voorganger Bouterse. Zo stelde ze dat haar partij heeft geleerd van eerdere regeerperioden; de NDP liet de staatskas toen meermaals leeg achter. ‘Dat is het grootste verschil met mijn voorganger (Bouterse, red.): ik vind niet dat je structureel meer geld moet uitgeven dan je binnenkrijgt’, aldus Simons.
Twee partijen haalden zes zetels. De eerste is de Abop, de partij van Ronnie Brunswijk, in Nederland vooral bekend als voormalig leider van het zogeheten junglecommando. Momenteel is hij vicepresident. Ook de Nationale Partij Suriname (NPS), een van de oudste partijen van Suriname, heeft volgens die uitslag 6 zetels.
De komende dagen zullen politieke leiders een coalitie proberen te vormen. De voor de hand liggende combinatie van VHP en NDP lijkt weinig kansrijk; de NDP sloot zo’n samenwerking voor de verkiezingen uit. Tegelijkertijd zijn de opties beperkt en moet de president met twee derde meerderheid van de stemmen in de assemblee gekozen worden.