NDP PLAATST STAATS APPARATEN OP EEN LIJN MET MET BURGERLIJKE ORGANISATIES .

Auteur: Angela Fernald

Het Surinaamse Nationaal Leger zal de fout van 1980 nooit meer herhalen, omdat het leger van toen pas vijf jaren oud was in tegenstelling met het leger van 2021. Bovendien staat het leger achter de wil van het volk, dat door niet te frauderen de verkiezingen grandioos gewoonen heeft van de frauderende NDP die organisator was van de verkiezingen van 2020 en er alles aan had gedaan die verkiezingen te stelen. Middels fraude is dat de zittende  NDP regering niet gelukt en met een staatsgreep zal dat ook niet kunnen lukken omdat in dat geval het leger de democratie ondergraaft en de regeri ng Santhoki-Brunswijk alle middelen ij huis heeft om met buitenlandse steun de democratie en de rechtsstaat te verdedigen. Dat is de huidige sterke situatie van de president. Internationaal recht gaat voor nationaal recht en de wereld bewaakt de democratie. 

Myanmar: Leger neemt macht over

01 Feb, 2021, 10:37

foto

 De gekozen leider van Myanmar Aung San Suu Kyi is door het leger afgezet. (Foto: Reuters) 

Het leger van Myanmar heeft de macht gegrepen na de arrestatie van burgerleider Aung San Suu Kyi en andere hooggeplaatste leden van haar regeringspartij. Alle gezag is gegeven aan de hoogste legeraanvoerder en de noodtoestand van een jaar is afgekondigd, aldus een verklaring op de militaire tv.

De staatsgreep volgt op een verpletterende overwinning door de partij van Suu Kyi bij een verkiezing die volgens het leger door fraude was ontsierd. Ze drong er bij haar aanhangers op aan “dit niet te accepteren” en “te protesteren tegen de staatsgreep”. In een brief die is geschreven ter voorbereiding op haar aanstaande detentie, zei ze dat de acties van het leger het land weer onder dictatuur hebben gebracht.

Myanmar, ook bekend als Birma, werd geregeerd door de strijdkrachten tot 2011, toen democratische hervormingen onder leiding van Aung San Suu Kyi een einde maakten aan het militaire bewind. Ze zat tussen 1989 en 2010 bijna 15 jaar vast. Ze werd internationaal geprezen als een baken van democratie en ontving in 1991 de Nobelprijs voor de vrede.

In de vroege uren vanochtend zei het tv-station van het leger dat de macht was overgedragen aan opperbevelhebber Min Aung Hlaing. Suu Kyi en andere leiders van haar Nationale Liga voor Democratie (NLD) werden gearresteerd.

Soldaten blokkeerden wegen in de hoofdstad, Nay Pyi Taw, en de hoofdstad, Yangon. De staatsomroep ging uit de lucht. Data- en communicatiediensten zijn verstoord. Banken zeiden dat ze gedwongen waren te sluiten en er ontstonden rijen bij geldautomaten.

Een inwoner van Yangon zei tegen persbureau Reuters: “Ik weet niet wat er aan de hand is. Ik ben een beetje bang.”

Het leger zegt dat het miljoenen onregelmatigheden heeft aangetroffen bij de parlementsverkiezingen die in november verloren zijn gegaan door de door het leger gesteunde oppositie. De verkiezingscommissie heeft de fraudeclaims afgewezen. Maar het leger had gedreigd “actie te ondernemen” en zegt nu dat het zijn noodbevoegdheden zal gebruiken om een ​​nieuwe stemming te organiseren.
 
Legerleider Min Aung Hlaing is nu aan de macht in Myanmar. (Foto: Reuters)
 

De Verenigde Staten heeft de staatsgreep veroordeeld door te zeggen dat Washington “zich verzet tegen elke poging om de uitkomst van recente verkiezingen te veranderen of de democratische overgang in Myanmar te belemmeren”. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, riep op tot de vrijlating van alle regeringsfunctionarissen en leiders van het maatschappelijk middenveld en zei dat de VS “achter de bevolking van Birma staat in hun streven naar democratie, vrijheid, vrede en ontwikkeling. Het leger moet deze acties onmiddellijk terugdraaien.”

In het Verenigd Koninkrijk veroordeelde premier Boris Johnson de staatsgreep en de “onwettige opsluiting” van Aung San Suu Kyi. De leiders van de Europese Unie hebben soortgelijke veroordelingen uitgesproken.

Ondertussen drong de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Marise Payne, er bij het leger van Myanmar op aan “de rechtsstaat te eerbiedigen” en “alle burgerleiders en andere die onrechtmatig zijn vastgehouden onmiddellijk vrij te laten”.

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi is de dochter van de onafhankelijkheidsheld van Myanmar, generaal Aung San, die werd vermoord vlak voordat Myanmar onafhankelijk werd van de Britse koloniale overheersing in 1948. Ze bleef populair bij het publiek ondanks jarenlange huisarrest.

Ze werd in 2010 vrijgelaten en in november 2015 leidde ze de NLD naar een verpletterende overwinning bij de eerste openlijk omstreden verkiezingen in Myanmar in 25 jaar. De grondwet verbiedt haar om president te worden omdat ze kinderen heeft die buitenlandse nationaliteit hebben, maar de 75-jarige wordt algemeen gezien als de facto leider.

In de afgelopen jaren werd haar leiderschap bepaald door de behandeling van de veelal moslim Rohingya-minderheid in het land. In 2017 vluchtten honderdduizenden Rohingya naar het naburige Bangladesh vanwege een hardhandig optreden van het leger als gevolg van dodelijke aanvallen op politiebureaus in de deelstaat Rakhine.

De voormalige internationale aanhangers van Suu Kyi beschuldigden haar ervan niets te hebben gedaan om verkrachting, moord en mogelijke genocide te stoppen door te weigeren het leger te veroordelen of aanklachten van wreedheden te erkennen.

Thuis blijft “de Vrouwe”, zoals Suu Kyi wordt genoemd, echter razend populair onder de boeddhistische meerderheid die weinig sympathie heeft voor de Rohingya.

Stanga Ssa

 

ERNSTIGE WAARSCHUWING AAN PRESIDENT SANTOKHI – TREK LERING UIT DIT MYANMAR MILITARY COUP TEGEN EEN ZITTENDE WETTIG GEKOZEN DEMOCRATISCHE PRESIDENT – DIE OP ERN BEPAALD MOMENT VAKER EEN SCHEVE SCHAATS GING RIJDEN IN HAAR POLITIEK BELEID ..VANDAAR DAT DE MILITAIREN IN MYANMAR WAARSCHIJNLIJK OP DEZE MANIER INTERVENTIE HEBBEN GEPLEEGD.
BOUTERSE IN SURINAME.. HEEFT NOG STEEDS DE TOUWTJES STRAK IN HANDEN OP HET MINISTERIE VAN DEFENSIE , NATIONAAL LEGER, MILITARY POLITIE, NVD,
HET KORPS POLITIE SURINAME.
BOUTERSE ZIET MULIPLE ZWAARDEN VAN DAMOCLES BOVEN ZIJN HOOFD HANGEN VANAF HIJ DOOR HET KIEZERS ELECTORAAT IN GENERAL POLITIEK IS AFEDTRAFT OP 25 MEI 2020.
BOUTERSE HEEFT BIJ DE VERVROEGDE MACHTSOVERDRACHT AAN SANTOKHI VOORAF OP 16 JULI 2020 – DE NAVOLGENDE VOORWAARDEN GESTELD
IN EEN ILLEGAAL ONGROND WETTELIJK
M O U MET SANTOKHI OVEREENGEKOMEN
ALS EIS VOORWAARDEN – VERVROEGDE MACHTSOVERDRACHT HET VOLGENDE:
▪️ D.D. BOUTERSE WORDT NOOIT MEER VEROORDEELD VOOR 20 JAAR GEVANGENISSTRAF
▪️BOUTERSE NOCH HOEFDRAAD, ASHWIN ADHIN ZULLEN OOIT KUNNEN WIRDEN VEROORDEELD VOOR DE VERDWIJNING VAN BIJKANS 4 MILJARD USD VAN DE KASRESERVES DIE BIJ DE CBVS ONDER HUN BELEID 2019-2020 ZIJN VERDWENEN.
▪️REVO DAY -25 FEB – BLIJFT EEN PERMANENTE OFFICIELE FEEDTDSG IN SURINAME – TER HERINNERING AAN DE MILITAIRE COUP VAN 25 FEB 1980 – WASRBIJ DE SURINAAMSE DEMOCRATIE MET WAPEN GEWELD AAN FLARDEN WERD GESCHOTEN.
🆘 PRESIDENT SANTOKHI U KUNT GEWOON HET SURINAAMS ELECTORAAT EN UW EIGEN ACHTERBAN VAN DE VHP DIT NOOIT AANDOEN – DIT IS IN EEN WOORD EN ADEM: POLITIEK VERRAAD OP HET ALLERHIIGST NIVEAU.
BUITENDUEN UW POLITIEK BELEID EN ECONOMISCHE MAATREGELINGEN ZIJN ERN NOG GROTERE RAMP VOOR SURINAME OM OOIT UIT DE ECONOMISCHE MALAISE TE GERAKEN – UW PLANNEN WAKKEREN NOG MEER INFLATIE EN ARMOEDE AAN DAN OOIT TE VOREN –
DE VES ONDER VOIRZITTERSCHAP VAN DE ECONOOM WINSTON RAMAUTARSINGH ZEI ZELFS LETTERLIJK:
Dit herstelprogramma Regering Santokhi vervat in de nota “Beleid tot macro-economische herstel” is regelrecht juist een ramp voor de Economie van Suriname,
Het rapport zit niet alleen vol tasl, schrijffouten maar wemelt verder ook aan berekingsfouten vooral met de tussen koers
bij de cbvs die doircdecregering wordt gehandterrd van srd 14,59 voor usd 1
PRESIDEN SANTOKHI GEEF DAAROM ASAP UW POLITIEK MANDAAT TERUG AAN HET SURINAAMS VOLK
LAAT EEN SUPER INTEGER INTERIM ZAKEN KABINET TUSSENTIJDS OVERNEMEN EN BINNEN 3 MAANDEN – NIEUWE VERKIEZINGEN UITSCHRIJVEN – NIET LATER DAN 25 MEI 2021
🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧
Myanmar's military seizes power in coup after detaining Aung San Suu Kyi
 
 
CNN.COM
Myanmar’s military seizes power in coup after detaining Aung San Suu Kyi
Myanmar’s powerful military has taken control of the country in a coup and declared a state of emergency, following the detention of Aung San Suu Kyi and other senior government leaders in early morning raids Monday.
 
Nonsense er zijn 4 tal landen ready om enige vorm vn machts overname door de misdadiger welke hij aanstuurt op een zogenaamde polarisatie en rassenhaat af te weren er zijn al genoeg geheime zendingen binnen vn materiaal top ……..secret. Politie en militairen en of any criminele organisatie met ondersteuning vn de staatsmisdager ddbouterse die de grondwet gn schenden om een gekozen demokratische president af te zetten de vuurpeleton dat staat vast.
 
 
 

Staatsgreep in Myanmar, leider Aung San Suu Kyi opgepakt door het leger

Aung San Suu Kyi.

Aung San Suu Kyi. © Reuters

Buitenlandredactie 

Aung San Suu Kyi, de regeringsleider van Myanmar, is in de nacht van zondag op maandag opgepakt door het leger. Dat meldde een woordvoerder van haar partij de Nationale Liga voor Democratie (NLD). Het leger heeft inmiddels op televisie bevestigd dat er een staatsgreep is gepleegd. 

De militairen hebben de macht in het land overgedragen aan opperbevelhebber Min Aung Hlaing. Verder is de noodtoestand uitgeroepen die een jaar lang van kracht zal zijn. Ook andere prominente leden van de NLD zijn gearresteerd. Persbureau Reuters en een correspondent van de BBC melden dat tientallen soldaten zich op straat bevinden, onder meer bij het stadhuis in de stad Yangon (ook bekend als Rangoon).

Volgens partijwoordvoerder Myo Nyunt is Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won, in de vroege ochtend ‘meegenomen’. Ook president Win Myint zou vastzitten.

De NLD riep de bevolking op de staatsgreep niet te accepteren en er vooral tegen te protesteren. ,,De acties van het leger maken van het land opnieuw een dictatuur”, aldus de partij in een verklaring namens Suu Kyi. ,,Ik spoor mensen aan dit niet de accepteren en met hun hele hart te protesteren tegen de staatsgreep.”

Vermeende fraude

De afgelopen dagen liep de spanning tussen de regering en het leger van Myanmar op in de nasleep van de verkiezingen. Volgens het leger vond bij de verkiezingen, afgelopen november, grootscheepse fraude plaats. Hierdoor werd al gevreesd voor een staatsgreep.

De verkiezingen werden met een overweldigende meerderheid gewonnen door de partij van de omstreden Aung San Suu Kyi. Legerwoordvoerder generaal-majoor Zaw Min Tun zei dinsdag dat de verkiezingen ‘noch vrij noch eerlijk’ waren verlopen. Hij claimde dat er ten minste 8,6 miljoen gevallen van fraude waren geregistreerd, zoals stemmen van duizenden honderdjarigen en minderjarige kiezers.

Ook verscheidene mensenrechtenorganisaties trokken de legitimiteit van de verkiezingen in twijfel. In gebieden waar etnische partijen een goede kans hadden om te winnen, werden verkiezingen afgelast om ‘veiligheidsredenen’. De 600.000 Rohingya, aan wie het Myanmarese staatsburgerschap wordt ontzegd, mochten niet stemmen. Ondanks de kritiek is Suu Kyi in eigen land onverminderd populair.

In eigen land is Aung San Suu Kyi onverminderd populair.

 
In eigen land is Aung San Suu Kyi onverminderd populair. © AFP

Internationale zorgen

Australië en de Verenigde Staten hebben de onmiddellijke vrijlating van de politieke gevangenen geëist. Australië zei erg bezorgd te zijn over de situatie. ,,We roepen het leger op de wet te volgen, geschillen op een wettige manier op te lossen en iedereen die onrechtmatig is opgepakt onmiddellijk vrij te laten” zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne.

De Amerikaanse regering zei actie te zullen ondernemen als de arrestanten niet vrij worden gelaten, zo staat in een verklaring van het Witte Huis. De woordvoerder van VN-topman António Guterres noemde de ontwikkelingen een ‘grote klap voor de democratische hervormingen’ in het land.

Het grote buurland China sprak de hoop uit dat de partijen in Myanmar er onderling uitkomen, zodat de ‘politieke en sociale stabiliteit’ beschermd kunnen worden. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat het probeert een beter beeld te krijgen van de situatie.

Ook andere landen in de regio volgen de situatie in Myanmar op de voet. Singapore en India lieten weten zich grote zorgen te maken. ,,We vinden dat vastgehouden moeten worden aan de rechtsstaat en het democratische proces”, meldde het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken. Maleisië riep op tot een vreedzame oplossing voor het conflict.

https://www.ad.nl/buitenland/staatsgreep-in-myanmar-leider-aung-san-suu-kyi-opgepakt-door-het-leger~aa7825405/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *