NATIONAAL LEGER (tekst) *

Officiële verklaring legerleiding: Geen ruimte voor polarisatie en propaganda

 dinsdag 8 april 2025

Naar aanleiding van een ingezonden stuk in de media, onder de naam “PACA – Groep militairen in dienst” met als titel “De Grote Leugen: Wat er echt speelt binnen het Nationaal Leger”, acht het ministerie van Defensie het noodzakelijk om formeel te reageren.

Het ministerie erkent het recht op vrije meningsuiting en begrijpt dat militairen, net als iedere burger, hun stem mogen laten horen wanneer zij knelpunten ervaren. 

Echter, het verspreiden van anonieme berichten met ongefundeerde beschuldigingen en grievende taal draagt niet bij aan dialoog of structurele verbetering binnen de krijgsmacht.

De beschuldigingen in het bericht zijn ernstig en veelal ongeverifieerd, variërend van ontoereikende medische zorg tot vermeende wanpraktijken binnen de leiding van het Nationaal Leger. Hoewel het ministerie niet zal reageren op elke individuele aantijging, willen wij wel het volgende onderstrepen:

1. Verbetertrajecten zijn ingezet

Er wordt binnen het Ministerie van Defensie samen met de leiding van het Nationaal Leger voortdurend gewerkt aan verbetering van voorzieningen, legerstructuur en ondersteuning van militair personeel. Zowel infrastructuurprojecten als opleidingen, logistieke ondersteuning en welzijnsvoorzieningen maken deel uit van dit bredere traject.

2. Medische zorg en welzijn van militairen hebben prioriteit

De situatie binnen het Militair Hospitaal is bekend en wordt aangepakt in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid. Er is extra aandacht voor toegankelijkheid van medicijnen, betere huisvesting en psychosociale begeleiding voor militairen en hun gezinnen.

3. Intern overleg en klachtenprocedures bestaan

Militairen die problemen ervaren, worden aangemoedigd zich via de daarvoor bestemde interne kanalen en klachtenprocedures te melden. Anonieme communicatie via sociale media of pamfletten zorgt niet voor verbetering, maar ondermijnt het vertrouwen binnen de organisatie.

4. Leiderschap binnen het leger is gebaseerd op discipline en verantwoordelijkheid

De suggestie dat er sprake zou zijn van een bevelhebber “zonder bevel” wordt als diep respectloos en schadelijk ervaren. Leiderschap binnen het leger is geen podium voor persoonlijke aanvallen, maar vergt inzet, discipline en gezamenlijke verantwoordelijkheid.

5. Oproep tot dialoog en samenwerking

Het ministerie nodigt representatieve groepen militairen uit om in gesprek te treden over geconstateerde knelpunten. Alleen via open, eerlijke en respectvolle dialoog kan duurzame verbetering worden bereikt.

“Tot slot benadrukken wij dat het Surinaamse volk inderdaad beter verdient, net als onze militairen. Daar zetten wij ons dagelijks voor in. Maar dat vraagt ook om samenwerking, wederzijds respect en het durven nemen van verantwoordelijkheid – in het openbaar én intern”, aldus het ministerie.

https://www.gfcnieuws.com/officiele-verklaring-legerleiding-geen-ruimte-voor-polarisatie-en-propaganda/

(Ingezonden)DE GROTE LEUGEN: Wat er echt speelt binnen het Nationaal Leger

Het volk wordt voorgelogen. Keer op keer. Door een minister en een bevelhebber die zich verschuilen achter statistieken, mooie woorden en toneelstukjes voor de camera. Zij spreken van vooruitgang, maar binnen de muren van de kazerne heerst achteruitgang, frustratie en complete desillusie. Dit is geen opinie. Dit is een noodkreet. Vanuit het hart van het leger.

Mooie praatjes, lege borden

Volgens de leiding gaat het “goed” met het leger. Maar de realiteit? Militairen slapen in verouderde legeringen, marcheren op kapotte zolen, en krijgen voedsel dat vaak niet eens geschikt is voor dieren. Geen vooruitgang. Geen trots. Alleen maar overleven.

Eén man, drie diensten, geen rust

Terwijl andere korpsen nieuwe lichtingen binnenhalen, draait de gemiddelde militair afdienst na afdienst. Sommigen zijn meer op post dan thuis. Wat overblijft is een uitgeputte, ondergewaardeerde kracht opgebrand, maar toch verplicht te verschijnen. Want ’t moet maar.

Ziek? Zoek het zelf maar uit

Er is nauwelijks een arts beschikbaar in het militair hospitaal. Medicijnen? Vaak op. Of je moet ze zelf kopen. Gezinsleden van militairen vallen tussen wal en schip. Terwijl we geacht worden te vechten voor het land, is er niemand die vecht voor ons welzijn.

Incident in Frans-Guyana: de ultieme vernedering

Militairen die gewond raakten in Frans-Guyana moesten naar Suriname worden gebracht. Geen ambulance. Geen opvangfaciliteiten. Bij aankomst? Geen rolstoel. Geen eer. Geen respect. Als dit geen nationaal schaamtepunt is, wat dan wel?

Onderbetaald en vernederd

Een kapitein van het leger werd gezien terwijl hij schappen aan het vullen was in een supermarkt. Niet uit hobby maar uit noodzaak. Veel militairen trekken de bossen in, op zoek naar goud, op zoek naar overleving. Elke dag verliezen we strijders – niet in oorlog, maar aan armoede.

Van trots naar puin

De ooit trotse munitiebunker op Zorg en Hoop ligt er verlaten en vernield bij. Toen het onder beheer van de commando’s viel, was het een toonbeeld van discipline en structuur. Nu? Diefstal, chaos en verval. Een reflectie van het bredere probleem: de militaire cultuur is kapotgemaakt.

Veiligheid? Alleen voor de bühne

Roofovervallen in het binnenland nemen toe. Waar is het leger? Waar zijn de snelle reacties, de diepe operaties? Alles lekt. Alles wordt vooraf aangekondigd. Criminelen lachen ons uit. Ze zijn weg voordat wij aankomen. We spelen soldaatje terwijl het land brandt.

Een bevelhebber zonder bevel

De huidige bevelhebber straalt geen enkele vorm van leiderschap uit. Geen stem, geen visie, geen kracht. Als morgen de oorlog uitbreekt, is hij geen leider van troepen – hij is de eerste die uitgeschakeld wordt. En misschien nog wel door zijn eigen mannen. Zó diep zit het wantrouwen.

Genoeg is genoeg.

De waarheid moet naar buiten. Niet morgen, niet volgende week, maar vandaag. Wij de militairen zijn klaar met de leugens. Wij zijn klaar met het spel. Er is geen papier. Geen inkt. Geen middelen. Geen visie.

En toch vragen ze van ons loyaliteit.

Ik roep de media op: ga kijken. Spreek met de mannen. Zie het zelf. Want zolang niemand iets doet, blijft dit leger een zinkend schip met een kapitein die doet alsof alles goed gaat terwijl het schip al water maakt tot aan de nek.

Het Surinaamse volk verdient beter.

De militairen verdienen beter.

De waarheid moet naar buiten

– PACA – Groep militairen in dienst

https://www.facebook.com/dtvexpress/posts/ingezondende-grote-leugen-wat-er-echt-speelt-binnen-het-nationaal-legerhet-volk-/1208861254584376/

Bevelhebber waarschuwt: ‘Watch your step, don’t play with fire!’

zaterdag 22 maart 2025

Bevelhebber waarschuwt: ‘Watch your step, don’t play with fire!’

Bevelhebber Werner Kioe A Sen, uiterst links, kreeg woensdag een medaille voor 25 jaar trouwe dienst in het Nationaal Leger.

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Aan de officieren die de leiding van het Nationaal Leger willen ondermijnen zeg ik: Watch your step, don’t play with fire!” Zo richtte bevelhebber Werner Kioe A Sen zich vrijdag in Ballroom Prince waarschuwend tot de officieren die verenigd zijn in de Vereniging Rechtspositie Militairen. Die hebben in een open brief aan president Chandrikapersad Santokhi het ontslag van de bevelhebber geëist. De officieren gaven in hun schrijven ook aan te verwachten dat minister Krishna Mathoera geen politieke inmenging zal brengen in het Nationaal Leger.

De legerleiding vindt het jammer dat de officieren die verenigd zijn in de Vereniging Rechtspositie Militairen (VRM) niet eerst zijn gestapt naar de leiding voor een gesprek maar meteen een brief hebben gestuurd naar de media. “Je bent een militair en daarna lid van een vakvereniging. Sta niet te janken want dat helpt niemand en zeker onze natie niet. Doe wat je moet doen en naar eer en geweten ook”, waren de niet mis te verstane woorden van de bevelhebber.

President Santokhi die voor de gelegenheid was uitgenodigd hintte naar de situatie in de jaren tachtig in Suriname. ‘Zo was het toen ook begonnen’

Suriname souvenirsChandrikapersad Santokhi

Dat de legerleiding niet lichtelijk omgaat met de brief blijkt uit het feit dat de Militaire Politie samen met het Openbaar Ministerie, een onderzoek zijn gestart. Dat deel minister Mathoera mee aan De Ware Tijd.

Extra Veiligheidsmaatregelen

Vrijdag mochten 348 militairen die 10,15 of 25 jaar in dienst zijn bij Defensie een medaille en oorkonde in ontvangst nemen. Ook de bevelhebber behoorde tot de jubilarissen. Kioe A Sen is 25 jaar in dienst van het Nationaal Leger. Minister Mathoera vindt dat met de brief die naar de media is verstuurd, aan de vooravond van ‘zo’n mooi moment’ voor de leden van de VRM de feestelijkheden zijn overschaduwd.

De Commewijnestraat waar Ballroom Prince staat werd volledig afgesloten en er was gezorgd voor extra veiligheidsmaatregelen. Zo werden alle personen, ook de militairen gescand op het bezit van verboden spullen en wapens. President Santokhi die voor de gelegenheid was uitgenodigd hintte naar de situatie in de jaren tachtig in Suriname. “Zo was het toen ook begonnen, met allerlei berichten in de media. Als je niet goed exerceert, kijk wat er dan kan gebeuren”, zei de president.

Suriname souvenirs

Politiek beladen

Minister Mathoera zegt desgevraagd dat de actie van de officieren duidelijk vanuit een bepaalde politieke hoe komt. “Bij de uitvaart van een politieke leider liepen militairen die aangesloten zijn bij de VRM voorin van de stoet. Dan zie je duidelijk aan wie ze gelinkt zijn. Die vakbond is absoluut niet opgericht om op te komen voor de rechtspositie van de militairen maar om politieke doelstellingen te realiseren”, zegt de minister.  

Het zijn volgens haar mensen die een slechte werkdiscipline hebben, zoals vaker ziek melden. De minister stelt dat deze officieren geen voorbeeldfiguren zijn. Ze geeft als voorbeeld dat de VRM  op 25 november vorig jaar terwijl de militairen de parade en defilé zouden lopen, er een algemene ledenvergadering (alv)  is uitgeschreven door de VRM. “Ze zijn dus bewust bezig, bovendien is het bericht volgens de minister op geen enkel feit gebaseerd en ook niet onderbouwd. Het is dus pure sensatie”, zegt de minister.

Ze stelt dat het imago van het Nationaal Leger zowel nationaal als internationaal is beschadigd met de brief. De bewindsvrouw stelt de samenleving evenwel gerust over de nationale veiligheid die onder controle is.

https://dwtonline.com/bevelhebber-waarschuwt-watch-your-step-dont-play-with-fire/

In zaak ontevreden DNV’ers: President Santokhi, los dit onmiddellijk op!

 zaterdag 22 maart 2025

Een groeiende groep kritische burgers spreekt zich fel uit over de schandalige situatie waarin militairen van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) verkeren. 

Het is onacceptabel dat deze gedisciplineerde groep, die verantwoordelijk is voor de nationale veiligheid, publiekelijk hun grieven moet uiten over achterstallige toelages. Minister van Defensie, de legerleiding en president Chan Santokhi moeten met spoed ingrijpen.

Volgens de militairen worden hun toelages, die in sommige gevallen al jaren zijn beloofd, nog steeds niet uitbetaald. Dit leidt niet alleen tot frustratie, maar brengt ook ernstige financiële problemen met zich mee.

“Dit is een regelrechte belediging voor mensen die hun leven riskeren voor de veiligheid van het land,” zegt een verontwaardigde burger. 

“Hoe kan een regering die veiligheid hoog in het vaandel zegt te hebben, haar eigen veiligheidsfunctionarissen zo laten zitten?”

Een andere burger voegt toe: “Deze militairen mogen geen neveninkomsten hebben, maar hoe moeten zij hun gezinnen onderhouden als hun geld wordt achtergehouden? Dit is pure uitbuiting!”

De zorgen gaan verder dan alleen financiële achterstanden. “Als de regering haar eigen veiligheidsapparaat al zo slecht behandelt, wat betekent dit voor de rest van het volk?” vraagt een kritische burger zich af.

De regering kan deze kwestie niet langer negeren. Kritische burgers roepen minister van Defensie Krishna Mathoera, de legerleiding en president Santokhi op om onmiddellijk de achterstallige betalingen te voldoen en structurele maatregelen te treffen. De militairen verdienen respect, geen verwaarlozing.

https://www.gfcnieuws.com/in-zaak-ontevreden-dnvers-president-santokhi-los-dit-onmiddellijk-op/

Mathoera niet bekend met brief ontevreden militairen – ABC

ABC Suriname

18:33Wordt nu afgespeeld

Mathoera vindt beschuldigingen van VRM zeer betreurenswaardig – Tbn Prime Alert 21 Mrt 2025

Trishul Broadcasting Network (TBN PRIME ALERT)

Marcel Oostburg Column | Chan gebruikt Art of War #Suriname

Marcel Oostburg

Santokhi bij huldiging 348 militairen: ‘Natuurlijk zijn er nog heel veel uitdagingen’

Trishul Broadcasting Network (TBN PRIME ALERT)

https://www.youtube.com/watch?v=LBmTpZLq4Fw

MENSEN IK VERZOEK JULLIE, GAAN JULLIE NIET OP STRAAT, ( “NOODTOESTAND” )-HR OOSTBURG 20 maart 2025

https://www.youtube.com/watch?v=CScEKRiT0i0

Legerleiding countert: Nationaal Leger laat zich niet gijzelen door ongegronde aantijgingen

donderdag 20 maart 2025

Legerleiding countert: Nationaal Leger laat zich niet gijzelen door ongegronde aantijgingen

Legerbevelhebber Werner Kioe A Sen (r) en Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera. [Foto: CDS]

PARAMARIBO — “Deze ongefundeerde beschuldigingen ondermijnen niet alleen het gezag binnen het leger, maar vormen ook een gevaarlijke aanval op de stabiliteit en integriteit van onze defensieorganisatie.” De leiding van het Nationaal Leger zegt in een statement donderdagavond “met grote verontwaardiging” kennis te hebben genomen van de open brief van legerofficieren, via de Vereniging Rechtspositie Militairen, aan president Chandrikapersad Santokhi als opperbevelhebber.

In het schrijven, waar de Ware Tijd eerder op de dag over schreef, roepen ze onder meer op tot ontheffing van bevelhebber Werner Kioe A Sen en een einde aan de politieke inmenging van Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera. “De beweringen over een vermeende crisis, vriendjespolitiek en het ontbreken van discipline en visie zijn niets meer dan subjectieve interpretaties van een groep die haar eigen agenda nastreeft”, wordt duidelijk gemaakt.

“Het leger is geen speelveld voor persoonlijke frustraties of politieke ambities”

De realiteit is volgens de leiding dat het leger nog steeds functioneert volgens de hoogste professionele standaarden. “De bevelhebber werkt samen met de minister van Defensie aan de verdere modernisering en versterking van onze organisatie.”

Resoluut wordt ontkend dat politieke beïnvloeding aan de orde is. “De suggestie dat het leger zou worden misbruikt voor politieke doeleinden is niet alleen misleidend, maar ook een poging om wantrouwen te zaaien binnen de troepen en de publieke opinie te manipuleren”, countert de legerleiding.

Geen respect

Volgens de verklaring is de werkelijke bedreiging voor de nationale veiligheid niet het leiderschap van Kioe A Sen, “maar de poging van enkelen om met ongefundeerde beweringen chaos te veroorzaken en de orde te verstoren”. “Het leger is geen speelveld voor persoonlijke frustraties of politieke ambities. Officieren die zich geroepen voelen om via publieke kanalen hun ongenoegen te uiten, in plaats van de officiële structuren te volgen, tonen een gebrek aan respect voor de militaire discipline en de waarden die onze defensieorganisatie sterk maken.”

Benadrukt wordt dat het moreel binnen het leger hoog blijft en de integriteit van de defensieorganisatie onaangetast. “Wij zullen geen ruimte laten voor ongegronde aanvallen op de leiding van het leger en de minister van Defensie. Wie werkelijk begaan is met de toekomst van onze organisatie, draagt bij aan constructieve oplossingen binnen de militaire structuren, in plaats van het leger via de media in diskrediet te brengen”, wordt de ontevreden officieren terecht gewezen.

De legerleiding roept alle militairen op om zich te blijven inzetten voor de bescherming van het land en zich niet te laten meeslepen door verdeeldheid zaaiende retoriek van avonturiers met meerdere agenda’s en contraproductieve berichtgeving over het leger. “Het Surinaamse volk verdient een sterk en verenigd leger en geen verdeeldheid en politieke spelletjes vermomd als kritiek.”

https://dwtonline.com/legerleiding-countert-nationaal-leger-laat-zich-niet-gijzelen-door-ongegronde-aantijgingen/

Officieren roepen op tot ontheffing legerbevelhebber Kioe A Sen

donderdag 20 maart 2025

Officieren roepen op tot ontheffing legerbevelhebber Kioe A Sen

Ontevreden officieren hebben president Santokhi (r) gevraagd legerbevelhebber Kioe A Sen (m) onmiddellijk te ontheffen en een einde te maken aan de politieke inmenging van minister Mathoera (l). [Foto: kabinet van de president]

PARAMARIBO  In een open brief aan president Chandrikapersad Santokhi in zijn hoedanigheid als opperbevelhebber hebben bezorgde officieren via de militaire vakbond, de Vereniging Rechtspositie Militairen, met klem geëist dat bevelhebber Werner Kioe A Sen per direct wordt ontheven uit zijn functie. “Hij heeft het vertrouwen van de troepen verloren”, wordt aangehaald over Kioe A Sen, die volgens de briefschrijvers “niet functioneert”.

Een andere eis is dat er een einde komt aan de politieke inmenging van Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera (VHP) in het Nationaal Leger. “Het leger is een nationale instelling, geen verlengstuk van een politiek apparaat”, wordt duidelijk gemaakt.

“Zolang incompetent leiderschap en politieke spelletjes binnen onze organisatie worden getolereerd, blijft het moreel kelderen en komt de nationale veiligheid ernstig in gevaar”

De officieren menen dat de ‘crisis’ in het leger vraagt om onmiddellijke actie. “President, het is tijd voor moedige beslissingen. Wij rekenen erop dat u als opperbevelhebber uw verantwoordelijkheid neemt, het roer omgooit en het leger weer teruggeeft aan de militairen die bereid zijn hun leven te geven voor Suriname.”

Situatie alarmerend

De “verontruste en diep teleurgestelde officieren” van het Nationaal Leger besloten “uit pure noodzaak” de president rechtstreeks te benaderen. “De situatie binnen het leger is alarmerend en wij kunnen en willen niet langer zwijgen. Het leger verkeert in een ernstige crisis”, stellen ze.

Onder Kioe A Sen is volgens hen elke vorm van leiding en visie verloren gegaan. “Discipline is zoek, motivatie is tot een dieptepunt gezakt en chaos heerst.”

Aangehaald wordt dat professionele militairen worden genegeerd, regels selectief worden toegepast en vriendjespolitiek bepaalt wie vooruitkomt. “Terwijl wij als officieren dagelijks proberen onze manschappen gemotiveerd en professioneel te houden, worden wij gedwarsboomd door een leiding die haar verantwoordelijkheden niet nakomt”, menen ze.

De officieren wijzen erop dat het ook duidelijk is dat Defensieminister Mathoera zich steeds vaker schuldig maakt aan politieke bemoeienis met interne zaken van het leger. “Het Nationaal Leger is géén politieke speeltuin. De loyaliteit van militairen ligt bij het land, bij de Grondwet, niet bij een politieke partij of persoonlijk belang. Politiek bedrijven binnen de kazerne ondermijnt alles waar wij als leger voor staan”, aldus de briefschrijvers.

Moreel keldert

De officieren hopen dat de president openstaat voor dialoog met hen en de bond als vertegenwoordiger van de werknemers. Ze zullen het staatshoofd dan persoonlijk informeren over de werkelijke situatie binnen de kazerne.

De ontevreden militairen gaan voor fundamentele hervormingen, waarbij integriteit, discipline, professionaliteit en meritocratie weer centraal staan. “Wij dienen ons land met eer en toewijding. Maar zolang incompetent leiderschap en politieke spelletjes binnen onze organisatie worden getolereerd, blijft het moreel kelderen en komt de nationale veiligheid ernstig in gevaar”, wordt nog gewaarschuwd.

https://dwtonline.com/officieren-roepen-op-tot-ontheffing-legerbevelhebber-kioe-a-sen/

DEFENSIE KAMPT MET TEKORT AAN MILITAIREN | UITSTROOM VAN 950 AFGELOPEN JAREN

On Mar 20, 2025

Fotocompilatie: minister van Defensie, Krishna Mathoera.

Het Nationaal Leger (NL) kampt met een ernstig tekort aan militairen, terwijl de belangstelling voor banen bij andere overheidsinstanties, zoals het Korps Politie Suriname (KPS), onverminderd groot blijft.

“We hebben inderdaad een tekort, aangezien de afgelopen periode bijna 950 militairen zijn uitgestroomd,” bevestigt defensieminister Krishna Mathoera.

Om het tekort aan te vullen, heeft Defensie in 2024 ruim 60 nieuwe militairen aangetrokken, die inmiddels hun training hebben afgerond. Dit jaar wordt opnieuw een nieuwe lichting gerekruteerd. “We bevinden ons nu in de medische keuringsfase en hopen in april de nieuwe groep binnen te halen. Ons doel is om meer dan 100 nieuwe militairen aan te trekken. Jaarlijks willen we een nieuwe lichting opleiden om het personeelstekort structureel aan te pakken,” aldus Mathoera.

Naast de personele uitdagingen heeft Defensie ook te maken met financiële beperkingen. Door de strikte voorwaarden van het IMF-programma was het de afgelopen jaren lastig om substantiële investeringen in het leger te doen. Budgetten voor Defensie waren beperkt, wat de uitvoering van beleid bemoeilijkte.

Toch kijkt minister Mathoera met tevredenheid terug op de afgelopen vier jaar. Ondanks de financiële beperkingen is er gewerkt aan versterking en herstructurering van het leger. “We hebben jaarlijks vijf tot zes militaire gebouwen gerenoveerd, maar de achterstand blijft aanzienlijk. Door de economische crisis moesten we fors bezuinigen, waardoor niet alle plannen gerealiseerd konden worden. In de volgende regeerperiode hopen we op meer aandacht voor renovaties en de aanschaf van tactische middelen voor Defensie,” aldus de minister.

https://unitednews.sr/defensie-kampt-met-tekort-aan-militairen-uitstroom-van-950-afgelopen-jaren/