MEDIA SURINAME DL 1 +

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 
26 aug 2024: Begrijpelijk dat journalisten/verslaggevers hun tanden toonden. Maar nu de vrije pers zich intimiderend heeft opgesteld gaan er, als dat beseft wordt of niet, ‘onzichtbare’ krachten loskomen. En tegen die krachten behoren alle leden van de media zich in te dekken. Het probleem is dat vermoedelijk een gevaarlijk groot deel van de vrije pers – ik zeg dit uit eigen ervaring – naïef is, te weinig weet, of onderschat de stille gevaren die serieuze aandacht verdienen. Ik neem daarom bij deze de vrijheid met wat praktische punten een handje te helpen. 1: onderschat niet de krachten die al zijn losgekomen met het vooruitzicht dat er straks (voor Surinaamse begrippen) onvoorstelbaar grote bedragen zullen binnenstromen, als eenmaal de offshore olie gaat vloeien. ‘Iedereen’ wil de baas zijn van het land wanneer die gigantische geldstromen op gang komen. Aangedreven door die krachten zijn sommigen – misschien meer personen en groepen dan we nu durven vermoeden – in 2024 al bereid over (baby) lijken te gaan. 2: Voor het wegen van het effect van de juridische stappen van Riad zit een deel van de belangrijkste informatie in de details. Waarom is hij voor zijn fel bekritiseerde voornemens niet teruggefloten of tegengehouden door leden van zijn partij of de regering? Antwoord: lees verder en vul dit zelf in. 3: Ook dit punt begin ik met een vraag: hoeveel journalisten/verslaggevers/mediahuizen hebben hun digitale communicatie en apparaten professioneel beveiligd met anti-spyware software? Antwoord: (waarschijnlijk) schrikbarend weinig. Het directe gevolg is dat elke onbeschermde mediawerker een gevaar is voor a: zichzelf, b: eenieder met wie hij/zij vertrouwelijke gesprekken voert c: eenieder van wie hij/zij gevoelige informatie ontvangt. d: het medium waar hij/zij voor werkt. e: collega’s. f: familie/gezinsleden en vrienden. Tip: met een jaarabonnement, dat minder dan USD 100 kost, kunnen soms tot wel 70 apparaten beveiligd worden. 4: Zijn er nog mediawerkers die denken dat de leiding van dit land niet dagelijks en zoveel als mogelijk de vrije pers bespioneert en zijn leden in de gaten houdt? Elk lid van de media dat in 2024 nog zo naïef is om te denken dat het niet gebeurt, behoort met alle beschikbare middelen uit het vak gezet te worden. Ter onderbouwing het volgende: vóór het digitale tijdperk waren er gemiddeld twaalf personen nodig om één individu 1×24 uur in de gaten te houden. Omdat we in 2024 voor een belangrijk deel leven via en met onze digitale apparaten is er nu slechts één krachtige computer nodig om 100.000 personen of een veelvoud daarvan automatisch 1×24 uur te volgen.

 
 
 

18:38
Wordt nu afgespeeld
 
 

12:46
Wordt nu afgespeeld
 
 
 

19:43
Wordt nu afgespeeld
 
 
 

10:27

Wordt nu afgespeeld

 
 

HET NATIONALE DOEL VAN MIA MOTLEY

“Ik moet ons verenigen rond een gemeenschappelijk doel, ons verenigen achter een enkele regering, ons verenigen achter een enkele leider en laten we ons verenigen om de bedreigingen voor onze veiligheid, onze ontwikkeling en onze welvaart te bestrijden”, zei Mottley.

Auteur: Angela Fernald

“Ik moet ons verenigen rond een gemeenschappelijk doel, ons verenigen achter een enkele regering, ons verenigen achter een enkele leider en laten we ons verenigen om de bedreigingen voor onze veiligheid, onze ontwikkeling en onze welvaart te bestrijden”, zei Mottley.

 

Fonds voor stimulering onderzoeksjournalistiek opgericht

 

17 Sep, 2023

foto

 Een deel van het bestuur van de Stichting Stimuleringsfonds Journalistiek Suriname. Van l-r: Roy Khemradj, Kirtie Algoe en Giwani Zeggen. (Beeld: RTV) 

 

 

 

17 sept 2023 Bar’bari – holle vaten klinken het hardst!

 

17 Sep, 2023

foto

29 juli 2020: De Surinaamse arts Ruben del Prado heeft dinsdagmorgen een gesprek gehad op het presidentieel paleis met de media-coördinator van de regering Alven Roosveld. Aanleiding hiervoor was het bericht, dat Del Prado maandag niet meer als gast mocht aanschuiven bij het programma M’Manten Taki. In het programma zou ingegaan worden op de recent aangescherpte COVID-19 maatregelen in Suriname. Del Prado die als arts was uitgenodigd, meldde maandag echter op zijn Facebookpagina dat hij er ineens niet meer bij mocht zijn en dat de opdracht hiervoor zou zijn gekomen ‘van hogerhand’. De hoofdredacteur van de Surinaamse nieuwssite Starnieuws, Nita Ramcharan, wijdde hier meteen een column aan waarin zij aangaf dat er sprake zou zijn van censuur. “Del Prado mocht niet in het programma, want dat schijnt niet te stroken met de opvattingen van Volksgezondheid” schreef Ramcharan. Het censuur verhaal ging daarna een geheel eigen leven leiden op social media onder de kop ‘Ophef! censuur onder kabinet Santokhi?‘ De anti-regering reacties van de bekende nep Facebookaccounts waren niet mals. Door alle ontstane commotie was er de noodzaak dit uit te praten. Del Prado werd dinsdagochtend uitgenodigd op het presidentieel paleis voor een gesprek. Na afloop noemde hij het een goede-, productieve- en vriendschapsbevorderende ontmoeting met Roosveld. “Alven Roosveld en ik hebben het goed uitgesproken, als volwassenen, voor ons geliefd Suriname. In het gesprek is er geen naam genoemd van degene, die aan Roosveld de opdracht heeft gegeven om mij uit het televisie programma te halen. Ik heb er ook niet om gevraagd. Wat ik wel weet is dat het niet de president is geweest” aldus Del Prado.

7 aug 2020 De Surinaamse pers: een grote maatschappelijke ramp

07 Aug, 2020, 04:38

foto

 
 

Persvrijheid….voor wie?