ROOFKAPITALISME & KRIJGSHEERSCHAPS ECONOMIE LEGT HET AF TEGEN NATIONALE ECONOMIE. HET HUTU-TUTSI BELEID VAN BOUTERSE ONTMASKERD.

Auteur: Angela Fernald

Het bewijs dat Bouterse en consorten de economie niet alleen maar verwoest hebben maar erger nog voor zichzelf gestolen hebben, is geleverd met het artikel  “Staat Suriname beroofd van goudrijke concessies” (bron: United nieuws 26 februari 2021)

De NDP en Desi Bouterse en consorten worden steeds verder in het nauw gedreven, vandaar de enorme aanvallen op de regering Sathoki-Brunswijk. De kwestie over het DNA lidmaatschap en het uittreden van Sergio  Akiemboto uit zijn politieke partij en vervolgens zijn wederaanmelding in de DNA en zijn partij, moeten niet los gezien worden van dit roofkapitalisme van de NDP.

Dit verklaard de woede van de NDP over de regering. Santhoki sloeg de andere weg in voor de ontwikkeling van Suriname. IMF,IDB,WERELDBANK, FRSH CAPITAL werden aangeboord voor een eigen nationaal beleid en nationale ontwikkeling van de economie. De economische ontwikkeling van Suriname is volledig stilgelegd vanwege het krijgsheerschaps model van Bouterse en consorten. Er is totaal niet geinvesteerd in de nationale productie. Integendeel. Dat onder Santhoki nu wel deze weg wordt ingeslagen, maakt dat de NDP volledig tot het verleden zal gaan behoren en nooit meer aan de macht zal komen, vanwege het nationale beleid dat in de maak is aangaande de nationale productie en ontwikkeling. De focus van de regering Santhiki-Brunswijk is niet alleen op het binnenland, maar veel meer in de richting van de goud en gas productie. Bouterse heeft er het nakijken naar. Nickerie en Marowijne zijn in het vizier. Marowijne vanwege de poort naar Europa via Frans Guyana en Nickerie vanwege de olie en gasproductie.

In dit kader van het roofkapitalisme, moet ook de kwestie  van de Saramaccaanse Granman Albert Alboikoni bezien worden. Marron stammen werden tegen elkaar uitgespeeld. Het Binnenlandse Gezag van de Inheemsen en Marrons is bewust kapot geslagen om toegang te kunnen krijgen tot de grondstoffen en de concessiegebieden. In dit licht moet ook bezien worden de complete mislukking van de grondenrechten kwestie.

STAAT SURINAME BEROOFD VAN GOUDRIJKE CONCESSIES

 

Het ziet er ook niet naar uit dat het zal gebeuren, aangezien de nieuwe concessiehouder over rechtmatige documenten beschikt, verstrekt door de vorige regering onder leiding van president Desi Bouterse. De bedoeling was dat in het Lelygebied een eigen Surinaamse goudmijn zou worden opgezet, maar de toenmalige regering gooide roet in het eten door de concessies in te trekken en daarna te geven aan een bedrijvengroep in Suriname. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) wenst de naam van de bedrijvengroep niet prijs te geven.

De wijze waarop deze handelingen hebben plaatsgevonden voldoen aan alle eisen van grootschalige benadeling van de staat Suriname, favoritisme, machtsmisbruik en corruptie. Ex-president Desi Bouterse zou daar persoonlijk aan hebben meegewerkt, maar is nooit hierop ingegaan.

Opvallend is wel dat het onderzoek naar goudvoorraden in het gebied door Grassalco zelf is gefinancierd voor een bedrag van 6 miljoen USD. Toen uit de data bleek dat het gebied over enorme goudvoorraden beschikte, werd door hogerhand de opdracht gegeven aan de toenmalige NH-minister Regilio Dodson om de concessies van het staatsbedrijf in te trekken en af te staan aan de mysterieuze bedrijvengroep. Ondanks protesten van de toenmalige directeur van Grassalco, Sergio Akiemboto, is het vermeend dubieuze handelen doorgedrukt. Ook toen hij zelf minister op NH was, heeft Akiemboto zijn afkeuring uitgesproken over het handelen van zijn eigen regering om Grassalco te benadelen.

Zijn opvolger Abiamofo is ook tot de conclusie gekomen dat het Kabinet Bouterse de staat enorm heeft benadeeld met de intrekking van de goudrijke concessies met als doel een particulier te bevoordelen. Er is momenteel een onderzoek gaande naar hoe het proces precies is verlopen. Op basis van de voorstellen en adviezen, kan het zijn dat er een strafrechtelijk onderzoek volgt. “Het is nu op het bord van de regering, en de regering zal een besluit moeten nemen erover”, zegt Abiamofo.

https://unitednews.sr/staat-suriname-beroofd-van-goudrijke-concessies/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *