Auteur: Angela Fernald
Desi Bouterse heeft een inschattingsfout gemaakt. Onder het regiem van Bouterse is Robert van Trikt erin geluisd en door het Openbaar Ministerie vervolgt. Maar Bouterse had gedacht de verkiezingen te winnen en de rest van de “boeven” zoals Hoefdraad en Kromosoeto de hand boven het hoofd te houden. Maar Bouterse verloor de verkiezingen van 25 mei 2020. Het kwaad van Bouterse was al geschied met de opsluiting van de ex-Govenor van de Centrale Bank (CBvS) Robert van Trikt. De nieuwe regering ging verder met de zaak van Trikt en kwam zo op Hoefdraad en Kromosoeto. Desi Bouterse liep direct gevaar, want had justitie Hoefdraad dan kwam men bij Bouterse. Daarom moest Hoefdraad spoorloos verdwijnen, zodat de grote vissen buiten schot bleven.
Het tijdperk van onderonsjes en tete a tetes van politieke toppers bij overtredingen en strafzaken is voorgoed voorbij in Suriname. Wie een scheve schaats rijdt wordt vervolgt. Wij moeten leren begrijpen dat alleen door de regels van de democratie, de onafhankelijkheid van de 3 machten te gehoorzamen, en het geloof in de rechtsstaat wij een minder corruptieve samenleving kunnen opbouwen.
Interpol toetst internationaal opsporingsverzoek Hoefdraad juridisch
05/02/2021 05:50 – Wilfred Leeuwin
De voortvluchtige Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën. Foto: dWT Archief
PARAMARIBO – Interpol heeft het Openbaar Ministerie (OM) laten weten dat het verzoek om een internationaal opsporingsbevel uit te vaardigen tegen ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën eerst juridisch zal worden getoetst. Dit zei procureur-generaal Roy Baidjnath Panday donderdag na afloop van de rechtszaak waarin hij een gevangenisstraf van twaalf jaar onvoorwaardelijk en een geldboete van SRD 500.000 subsidiair heeft geëist tegen de ex-bewindsman, die voortvluchtig is.
Het OM heeft voor het laatst in de derde week van januari contact gehad met Interpol via een lokale unit. Bajdnath Panday zegt dat er tot tweemaal toe documenten zijn opgestuurd naar Interpol die nadere informatie wilde hebben en vragen had gesteld over de zaak tegen Hoefdraad. “Het laatste antwoord dat wij tot nu toe hebben is dat een juridisch comité zich zal buigen over de antwoorden die Suriname heeft gegeven. Dat wachten wij af.”
Volgens hem zijn er binnen de structuren van Interpol geen mechanismen gecreëerd voor lidlanden om druk uit te oefenen en het uitvaardigen van het opsporingsbevel te bespoedigen. “Het is een internationale politieorganisatie met eigen bevoegdheden die exerceert op basis van een structuur die zij kent”, legt Baidjnath Panday uit.
De pg zegt via de media te hebben vernomen dat zijn advocaten Irene Lalji, Frank Truideman en Murwin Dubois wel contact met hem hebben. “Dus de vraag waar hij is zal u aan zijn advocatenteam moeten stellen.” Het juridisch team van Hoefdraad heeft, op vragen van journalisten, steeds aangegeven dat de confidentialiteit tussen advocaten en cliënt is gewaarborgd in de wet. Informatie over waar Hoefdraad is, is een confidentiële aangelegenheid die zij niet zullen doorbreken.
Op 11 maart zal het team van de ex-minister ingaan op de strafeis tegen hun cliënt. “Het is een voorstel. Wanneer wij daarop zijn ingegaan, zullen wij zien als het hof meegaat met dit voorstel dan wel tot een andere conclusie komt”, reageerde Dubois.
Hij zei dat het team geen enkele verwachting koesterde over de strafeis. “De procureur-generaal acht naar zijn mening het bewijsmateriaal te hebben geleverd, maar wanneer wij aan het woord zijn gekomen zult u zien dat een zaak verschillende invalshoeken heeft”, aldus Dubois.
De vervolging heeft bij het Hof van Justitie nu ook een verzoek tot machtiging aangevraagd om tegen Hoefdraad een gerechtelijk financieel onderzoek te starten. Dit moet uitwijzen als de ex-minister persoonlijk financieel voordeel heeft gehad uit de misdrijven die zijn gepleegd bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Volgens de pg staat die zaak los van het onderzoek naar misdrijven bij de CBvS.
Belastende verklaring Adhin tegen Hoefdraad in twijfel getrokken
5/02/2021 00:00 – Wilfred Leeuwin
Ex-vicepresident Ashwin Adhin (l) zou tegenover de politie hebben verklaard dat ex-minister Gillmore Hoefdraad (r) zonder zijn toestemming of die van de president of rvm is overgegaan tot de verkoop van onroerende goederen. Foto: dWT Archief
PARAMARIBO – De bewijslast die het Openbaar Ministerie (OM) heeft aangedragen en bewezen heeft geacht tegen ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, is ook voor zijn medeverdachten – Robert van Trikt (ex-governor van de Centrale Bank van Suriname/CBvS), zijn zakenpartner AshweenAngnoe, Ginmardo Kromosoeto (gewezen directeur van de Surinaamse Postspaarbank/SPSB) en Faranaaz Hausil (directeur Legal, Compliance & International Affairs bij de CBvS) – bezwarend. Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday noemde ook de namen van Joy ten Berge als adviseur van Hoefdraad, de Nederlander Robert Putter die voor de SPSB heeft gewerkt en de Belg Hans Buysse, die het Belgische bedrijf Clairfield, waarmee zaken zijn gedaan, vertegenwoordigde.
In de bewijslast van de pg is opmerkelijk een getuigenverklaring van ex-vicepresident Ashwin Adhin bij de politie. Volgens de pg zou hij de volgende verklaring hebben afgelegd: “Hoefdraad had geen toestemming van mij als vp en ook niet van president Bouterse of van de raad van ministers (RvM) om over te gaan tot de verkoop van onroerende goederen. Ik ben totaal verrast. Het is natuurlijk een kwalijke zaak dat Hoefdraad heeft gehandeld tegen het besluit van de raad van ministers.” Het gaat om de verkoop van een eerste partij panden aan de CBvS waarvoor er een missive moest worden uitgegeven door de RvM. Hoefdraad zou hebben nagelaten hiervoor te zorgen en toch de verkoop hebben laten doorgaan voor 45 miljoen euro.
De Ware Tijd verneemt uit kringen van de gewezen vicepresident dat de bewijslast die door de pg is aangedragen in twijfel wordt getrokken. Adhin zou niet deze formulering hebben gebruikt bij het antwoord geven op vragen van de politie. De pg zou een eigen draai eraan hebben gegeven.
Advocaat Irene Lalji, die behoort tot de juridische verdediging van Hoefdraad, zegt dat zij vandaag het strafdossier waarin alle getuigenverklaringen moeten zitten zal raadplegen. Zij wil zich er zelf van overtuigen dat Adhin deze verklaringen, die nu als bewijslast zijn opgenomen door de pg, inderdaad heeft afgelegd bij de politie.
Ook de formulering van andere getuigenverklaringen die in het requisitoir van Baidjnath Panday als bewijs zijn opgenomen worden in twijfel getrokken. “Het is niet de eerste keer dat in een opgemaakt strafdossier van deze procureur-generaal hij met zijn formulering getuigen tegen elkaar uitspeelt”, merkt de bron op.
In het requisitoir van Baidjnath Panday zijn verder als bewijslast concrete belastende verklaringen tegen Hoefdraad opgenomen van onder anderen de getuigen William Orie en Ingeborg Nijman (directieleden CBvS) en George Soehawan (medewerker CBvS) en medeverdachten Hausil en Van Trikt.
De pg heeft ook schriftelijke bewijslast opgenomen in zijn requisitoir. Hieronder vallen brieven vanuit het miniserie van Financiën, e-mails tussen de verdachten en digitale spraakberichten. In de bewijslast zijn op dag en datum specifieke cijfers vermeld waarop Hoefdraad in vereniging met anderen gelden heeft onttrokken bij de CBvS. In totaal heeft volgens Baidjnath Panday de gewezen minister SRD 3,3 miljard onterecht onttrokken van rekeningen bij de CBvS en laten overmaken naar de rekening van Financiën.
De pg heeft keer op keer benadrukt dat hier sprak is van quasi fiscale handelingen waaronder ook monetaire financiering van overheidsuitgaven, overtreding van de Bankwet en de Anticorruptiewet. Deze handelingen zijn doelbewust gepleegd, terwijl Hoefdraad ook de toenmalige regering en anderen heeft misleid. “Deze verdachte Hoefdraad heeft ten aanzien van de gelden ter financiering van overheidsuitgaven een werkwijze gehanteerd waarbij wettelijke bepalingen werden overtreden met verstrekkende financiële gevolgen voor de Centrale Bank en anderzijds een financiële catastrofe voor het land werd veroorzaakt”, zei pg Baidjnath Panday.
Breaking: Pg eist 12 jaar cel en gevangenneming Hoefdraad
04 Feb, 2021, 12:53

Ex-minister Gillmore Hoefdraad |
Het Hof van Justitie heeft de gevraagde wijziging van pg om enkele data aan te passen, toegestaan. Advocaat Irene Lalji, die samen met haar collega Murwin Dubois juridische bijstand verleent aan Hoefdraad, refereerde zich aan het oordeel van het Hof toen zij de gelegenheid kreeg om te reageren. Daarna is de pg begonnen met het uitgebreide requisitoir.
Vandaag strafeis tegen Hoefdraad
04 Feb, 2021, 00:00

De advocaat verwacht dat na het requisitoir de raadslieden de ruimte zullen krijgen om hun pleidooi voor te bereiden en te presenteren. Lalji zegt dat het een nogal lijvig dossier is met de gerechtelijke vooronderzoeken, de afgelegde verklaringen en afzonderlijke dossiers van alle verdachten in deze zaak. De dagvaarding heeft ook betrekking op de overige verdachten zoals ex-governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname en Faranaaz Alibaks-Hausil, ex-directeur Legal, Compliance & International Affairs van de Centrale Bank.
Interpol beoordeeld plaatsing Hoefdraad op opsporingslijst
Publicatie datum: 13 Jan 2021 | Bron: Waterkant | Door: Redactie
Als alles goed gaat is de voortvluchtige Surinaamse ex-minister van Financiën, Gilmore Hoefdraad, binnen niet al te lange tijd te bewonderen op de Internationale opsporingslijst van Interpol. Het proces hiervoor is al geruime tijd gaande en Interpol had nog wat extra vragen, waarop Suriname een antwoord moest geven meldt ABC Online.
De Surinaamse procureur-generaal (pg) Roy Baidnath Panday zegt tegen de omroep dat Suriname daar inmiddels op geantwoord heeft. Interpol heeft onlangs laten weten dat zij de door Suriname verstrekte informatie heeft voorgelegd aan de Legal Commity. Dit orgaan is nu bezig om het verzoek van Suriname, voor plaatsing van Hoefdraad op de Internationale opsporingslijst, te beoordelen aldus ABC.
Ondertussen bereidt het Openbaar Ministerie zich voor op de strafeis in de zaak tegen Hoefdraad zegt de pg. Op 4 februari vindt het requisitoir plaats in deze zaak. Omdat het gaat om een gewezen politieke ambstdrager, treedt Baidnath Panday in eigen persoon op als vervolgingsambtenaar van het Openbaar Ministerie:
Ex-governor legt bezwarende verklaringen af tegen medeverdachten Hoefdraad en Hausil
13/01/2021 00:30 – Wilfred Leeuwin
Ex-governor Robert van Trikt heeft in de rechtszaal verklaard dat medeverdachten Gillmore Hoefdraad en Faranaz Hausil van al zijn handelingen op de hoogte waren. Ook met ex-president-commissaris Vijay Kirpalani zou dat het geval zijn.
PARAMARIBO – Robert van Trikt, ex-governor en verdachte in de geruchtmakende rechtszaak van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), heeft bezwarende verklaringen afgelegd tegen ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en Faranaz Hausil, directeur Legal, Compliance & International Affairs van de CBvS. Volgens Van Trikt waren die twee van alles op de hoogte, gingen ze samen op reis om zaken te doen en hebben veel bekokstoofd, waardoor hij nu in de problemen is geraakt.
Waar Van Trikt op de eerste zitting in november vorig jaar zich zwaar concentreerde op Hoefdraad en hem voor leugenaar uitmaakte, was het dinsdag tijdens de voortzetting van de zaak, Hausil die het zwaar moest ontgelden. Dit tot ergernis van haar advocaten Raoul Lobo en Murwin Dubois. De manier waarop Van Trikt zich ontdeed van alle betrokkenheid als het ging om grote geldbedragen die werden overgemaakt naar het Belgische bedrijf Clairfield, die opdrachten voor de bank moest uitvoeren, en andere betalingen kwamen vooral bij Lobo verkeerd over. “Die jongen is een slimme, internationale accountant met vijf opleidingen. Als het op zijn vakgebied aankomt, zijn we hier niet opgewassen tegen hem”, zei Lobo, die van mening is dat door toedoen en de bezwarende uitlatingen van Van Trikt zijn cliënt “nodeloos bij deze rechtszaak is betrokken en achter de tralies vertoeft”.
Lobo maakte in zijn poging kortgedingrechter Maytrie Kuldip Singh ervan te overtuigen dat een voorlopige invrijheidstelling van zijn cliënt gerechtvaardigd is, de rechter en officier van justitie Cynthia Klein het compliment dat die zich dinsdag niet hebben laten pakken door Van Trikt en zich behoorlijk hebben geconcentreerd op de juridische aspecten van deze zaak. “Hij werd er helemaal rood van en begon te zweten toen het op het juridische vlak aankwam”, zei Lobo. Het stoort hem enorm dat Van Trikt met tal van vaktermen en beschuldigingen aan het adres van Hausil zich vrij probeerde te praten van de overmakingen van gelden die ver overschreden wat contractueel is afgesproken. “Deze verklaringen zijn allemaal achteraf. De gelden zijn intussen overgemaakt. Om nu te komen stellen dat Hausil ervoor verantwoordelijk is geweest om hem te waarschuwen dat zaken contractueel niet kloppen, doet niets ter zake.”
Zijn collega Dubois, die Hausil ook verdedigt, maar ook de advocaat is van Hoefdraad, ziet op dit moment nog geen conflictsituatie wat zijn rol betreft. Hij is het met Lobo eens dat Hausil nodeloos bij deze zaak is betrokken. Dubois zei na afloop van de zitting op vragen van de Ware Tijd, dat wanneer in het proces blijkt dat zijn positie conflicterend wordt, hij Hoefdraad niet langer zal verdedigen maar voor Hausil zal kiezen.
“U moet concreet antwoord geven op de vragen en niet met een lange uitleg komen”, hield de rechter Van Trikt vaker voor. Met vakkennis verdedigde Van Trikt bijkans drie uren hoe is omgegaan met de kasreserves van de banken, de aankoop van panden door de CBvS ten behoeve van de staat, de overmakingen van gelden naar Clairfield en zijn betrokkenheid als aandeelhouder bij het accountantsbedrijf Orion Assurance and Advisory. Op die manier verdedigde hij ook de aankopen van voertuigen en andere tenlasteleggingen.
Naast Hoefdraad en Hausil moest Vijay Kirpalani, voormalig president-commissaris bij de Centrale Bank van Suriname, het ontgelden. De verklaringen van Kirpalani in het gerechtelijk vooronderzoek tegen hem ontkende hij. De rol van de voormalige president-commissaris riep veel vragen op bij de rechter. Irwin Kanhai, die de advocaat is van Van Trikt, wilde weten in hoeverre Kirpalani in z’n hoedanigheid van zakenman ooit verzoeken heeft gedaan om in aanmerking te komen voor vreemde valuta. Hierop antwoordde Van Trikt bevestigend en wist te vermelden dat hij het heeft afgewezen.
Kirpalani zou tegen de ex-governor verklaringen hebben afgelegd waaruit blijkt dat Van Trikt hem niet heeft gekend als president-commissaris. Ook zou Kirpalani het niet op prijs hebben gesteld dat Van Trikt hem langer dan een kwartier heeft laten wachten om een raadsvergadering te plannen. De voormalige governor onthulde dat de president-commissaris van hem verwachtte in zijn handelszaak te komen om te vergaderen, wat hij zou hebben geweigerd. Volgens het relaas van Van Trikt is hij volledig in deze zaak geluisd. De getuigenverklaringen van Kirpalani weersprak de ex-governor. Hij blijft erbij dat Hausil, Hoefdraad en Kirpalani van al zijn handelingen op de hoogte zijn geweest.
Van Trikt en zakenpartner Angnoe blijven aangehouden
Publicatie datum: 13 Jan 2021 | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie
Oud-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt en zijn zakenpartner Ashween Angnoe blijven aangehouden. Het verzoek tot voorlopige invrijheidstelling is afgewezen in het strafproces rond de vermeende financiële malversaties bij de moederbank.
Rechter Maytrie Kuldipsingh vindt dat de bezwaren nog steeds rechtovereind staan. De magistraat had Van Trikt eerder geconfronteerd met getuigenverklaringen. Deze verklaringen en verhoren zijn gedaan in het vooronderzoek van de nu voortvluchtige ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad.
Van Trikt wordt onder andere verweten overeenkomsten te hebben gesloten ten behoeve van Orion waarbij hij, verdachte, als de ex-governor van de CBvS in de zin van artikel 1 van de geldende tekst van de Bankwet S.B. 2010 no 173, zijnde een publieke functionaris in de uitoefening van zijn publieke functie als bedoeld in artikel 1 van de Anti-corruptiewet S.B. 2017 no 85, bij het aangaan die overeenkomsten niet de vereiste maatregelen heeft/hebben genomen om belangenverstrengeling te voorkomen en/of een transparante procedure en gelijke behandeling van partijen te waarborgen.
Zijn zakenpartner Angnoe heeft de rechter voorgehouden dat Van Trikt geen voordeel had door Orion de nodige opdrachten te geven, omdat het bedrijf geenszins van plan was dividend aan aandeelhouders uit te keren. Volgens Angnoe werden gelden die binnenkomen geïnvesteerd in het bedrijf.
De zaak tegen Van Trikt en Angnoe wordt vervolgd op 9 februari.
https://surinamenieuwscentrale.com/content/van-trikt-en-zakenpartner-angnoe-blijven-aangehouden
HOF VAN JUSTITIE BESLIST: EXCEPTIES VORDERING HOEFDRAAD AFGEWEZEN, 4 FEBRUARI STRAFEIS
Jan 12, 2021
Het Hof van Justitie heeft maandagochtend de preliminaire excepties van ex minister Gillmore Hoefdraad afgewezen.
Het Hof heeft besloten dat op 4 februari een begin wordt gemaakt met het requisitoir van het Openbaar Ministerie waarbij er een strafeis tegen de ex minister zal worden gedaan. In dit stadium is er geen ruimte meer om getuigen te horen. Nadat het O.M haar strafeis heeft gedaan zullen de advocaten van Hoefdraad een pleidooi houden. In een tweede fase komen zowel het O.M als de advocaten weer aan het woord en zou Hoefdraad het laatste woord mogen hebben.
De ex bewindsman is echter voortvluchtig en zal het Hof zonder zijn aanwezigheid een vonnis uitspreken. Eerder heeft de kortgeding rechter ook al de eis van Hoefdraad om zijn in staat van beschuldigingstelling door De Nationale Assemblee, op te schorten afgewezen. Volgens Lalji is omdat het vonnis nog niet is betekent het niet duidelijk op grond waarvan de eis van Hoefdraad is afgewezen. Hierdoor kan in die kwestie ook nog geen hoger beroep worden aangetekend.
De verdediging van de ex minister kan tegen het besluit van het Hof niets meer doen. “Een rechtszak is een juridisch spel waarbij de regels zijn vastgelegd in het Wetboek van Strafvordering. Tegen afgewezen preliminaire ofwel voorlopige verweren kan niet in hoger beroep worden gegaan. Het Hof heeft beslist dus gaat de zaak verder”, zegt Irene Lalji een van de advocaten vaan Hoefdraad. Echter blijft zij er bij dat het Hof voorbij is gegaan aan de essentie van de dagvaarding. Die had Hoefdraad en niet zijn advocaten moeten bereiken wat volgens haar niet is geschied.
Volgens Dubois is het een normale omstandigheid dat de rechtszaak in afwezigheid van Hoefdraad plaatsvindt. Nu de dagvaarding geldig is verklaard zal het rechtsproces normaal plaatsvinden en zal Hoefdraad bij verstek veroordeeld worden. De verdediging van de ex minister benadrukt dat contact tussen Hoefdraad en zijn advocaten op geen enkele manier wil zeggen dat die het Openbaar Ministerie enige mededeling moeten doen over waar hij zich mogelijk zou bevinden. “Die confidentialiteit wordt door de wet gewaarborgd anders zou de procureur generaal als eerst bij ons terecht zijn geweest”, zegt Dubois.
UNITEDNEWS
JOGI MIST ADHIN IN DNA
Jan 12, 2021
Coalitieparlementariër Mahinder Jogi (VHP) vraagt zich af hoe het gaat met oppositieparlementariër en gewezen vicepresident Ashwin Adhin.
Jogi stelde bij aanvang van de Algemene Politieke Beschouwingen 2021 in De Nationale Assemblee (DNA), maandag, dat hij Adhin geruime tijd niet heeft gezien. Hij reageerde hiermee op de mededelingen van NDP-fractieleider Rabin Parmessar dat Sergio Akiemboto niet langer lid is van de NDP-fractie en zijn lidmaatschap van DNA ook heeft opgezegd. “Wij hebben inderdaad gemerkt dat twee leden aan de overzijde, met name de heer Misiekaba en Akiemboto per schrijven hebben bedankt, maar we zien het geachte lid Adhin geruime tijd niet”, was de opmerking van Jogi.
Melvin Bouva, waarnemend fractieleider van de NDP, zegt hierop dat er geen reden is tot bezorgdheid. “Er is helemaal niets aan de hand”, was het antwoord van Bouva op de nieuwgierigheid van Jogi. “Dit is onze eerste vergadering na het reces. Dus we brengen u in herinnering dat wij vanwege onder andere ook de Covid-situatie een aantal vergaderingen niet bij elkaar zijn geweest. Dus er is helemaal niets aan de hand. Ik weet niet of dat de bedoeling was van alles dat daaromheen is, maar er is helemaal niets aan de hand”, verzekerd Bouva. Ook DNA-voorzitter Marinus Bee zegt niet over bijzondere informatie te beschikken.
UNITEDNEWS
Kortgedingrechter wijst vordering Hoefdraad af
17 Dec, 2020, 13:57
STATEMENT PATRICIA ETNEL:

Gestolen miljoenen van het Surinaamse volk moeten teruggehaald worden bij corrupte politici
11/12/20-
De door corrupte politici gestolen miljoenen die toebehoren aan het Surinaamse volk moeten met de meeste spoed door de Staat teruggevorderd worden.
De regering Santokhi- Brunswijk moet alle mogelijke nationale en internationale instanties aan het werk zetten om de gelden terug te laten vloeien in de staatskist die is kaalgeplukt.
Het kan niet zo zijn dat grote delen van de gemeenschap momenteel in armoede moeten “creperen” en diegenen die door ernstige malversaties binnen de politiek binnen een dag miljonair zijn geworden languit en ongestoord kunnen gaan snurken in hun hangmat.
Dat zegt het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief (KSVC) vrijdag aan GFC Nieuws.
Volgens het VrouwenCollectief heeft de Surinaamse president Chan Santokhi tijdens een persconferentie enkele maanden geleden, glashelder en expliciet uitgelegd dat er miljoenen uit onze staatskist zijn gestolen.
“Maar tot op heden is er nog geen cent teruggevorderd. Er zijn mogelijk tientallen miljoenen buitenlandse valuta gesluisd naar buitenlandse geheime rekeningen”.
“Het zou de regering sieren om desnoods in samenwerking met buitenlandse deskundigen en organisaties veel meer actie te ondernemen om zo onze gelden te terug te halen. Het zijn de miljoenen van het volk, miljoenen van ons. Wij willen ons geld terug”, aldus het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief.
NDP komt vandaag bijeen over kwestie Adhin
11-12-2020 11:07
NDP-woordvoerder Ricardo Panka
NDP-parlementariër en ex-vicepresident, Ashwin Adhin, is gisteren tijdens een openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) in staat van beschuldiging gesteld. De Nationale Democratische Partij (NDP) komt vandaag bijeen om een standpunt in te nemen in deze kwestie. Dit bevestigt NDP-woordvoerder Ricardo Panka tegenover Suriname U-News (SUN). Hij geeft aan dat de partij vandaag zal vergaderen en hierna de gemeenschap zal informeren. Panka weet nog niet als NDP-voorzitter en ex-president Desire Bouterse aanwezig zal zijn. De tijdstip van de bijeenkomst is ook nog niet bekend.
Adhin wordt door het OM onder andere verweten van het tezamen en in vereniging wederrechtelijk vernielen, beschadigen of onbruikbaar maken van video- en of fotoapparatuur van het kabinet van de vicepresident. Valselijk opmaken of vervalsen van een geschrift, dat bestemd is als bewijs dat de goederen niet meer bruikbaar waren voor de dienst en daarom afgeschreven konden worden. Hij zou opzettelijk apparatuur wederrechtelijk hebben toegeëigend. Tijdens de openbare vergadering hebben diverse coalitieleden verklaard niet op de stoel van de rechterlijke macht te zitten. Het OM moet volgens hun de ruimte krijgen om zijn werk te doen.
De NDP praat over een heksenjacht op prominenten van de partij, waaronder Gillmore Hoefdraad en Ashwin Adhin. Volgens NDP-fractieleider Rabindre Parmessar staan zeker drie NDP-parlementariërs op de hitlijst van justitie. Volgens Adhin heeft het parlement een historische fout begaan met het goedkeuren van de vordering van de procureur-generaal.
UITSPRAKEN BOUTERSE IN ONDERZOEK
Dec 10, 2020
Procureur-generaal (PG) Roy Baidjnath Panday heeft naar aanleiding van de recente uitspraken gedaan door de gewezen president, Desiré Bouterse, een onderzoek gestart.
In opdracht van de PG is de leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) belast met dit onderzoek. Dit werd op 7 december 2020 per brief bevestigd aan president Chandrikapersad Santokhi.
“Ja, ik heb een brief van hem gehad dat hij opdracht gegeven heeft aan de politie om te onderzoeken”, zegt Santokhi. De president ervaart de uitspraken van Bouterse als een bedreiging tegen de rechtsstaat en de natie.
“Wat ik aan de procureur-generaal gevraagd heb, is om te beoordelen of zijn uitspraken strafwaardig zijn en dat op basis van zijn beoordeling hij, als procureur-generaal, stappen onderneemt”, zegt de president.
Bouterse zou na de krijgsraadzitting van 30 november 2020 in OCER, het hoofdkwartier van de Nationale Democratie Partij (NDP), intimiderende uitspraken hebben gedaan die niet in goede aarde vielen bij de regering. “Dit soort dingen ga je alleen met wapens kunnen weghalen. En daarvoor zijn de Bouterses en de Jules en de Abrahamsen te oud. U zult moeten toegeven en voor de rest puppet willen blijven. Maar als u daadwerkelijk inhoud wil geven aan ‘Suriname is van de Surinamers’, dan zullen wij in de bres moeten springen”, zei Bouterse over onder andere het kapitalisme en rassenhaat.
He strafproces rond de decembermoorden wordt reeds 13 jaar lang behandeld door de krijgsraad. In 2019 werd Bouterse, die als hoofdverdachte wordt aangemerkt, veroordeelt tot een gevangenisstraf van 20 jaar. Hij legde de afgelopen week een verklaring bij de rechtbank af om zijn verzet te onderbouwen. De Krijgsraad heeft de zitting verdaagd naar 29 januari 2021.
Breaking: OM mag Adhin vervolgen

Met 31 stemmen vóór en vijftien tegen heeft De Nationale Assemblee (DNA) zojuist het verzoek van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday goedgekeurd om gewezen vicepresident Ashwin Adhin in staat van beschuldiging te stellen. Hiermee maakt DNA de weg vrij voor het Openbaar Ministerie (OM) om Adhin te vervolgen.
Eind november had het OM een vordering ingesteld bij DNA voor het in staat van beschuldiging stellen van de gewezen vicepresident. Het OM heeft eerder te kennen gegeven dat de vordering een opsomming van strafbare feiten geeft, zoals uit het ingestelde strafrechtelijk onderzoek is gebleken. Het OM heeft DNA gevraagd te beslissen over de vervolging van de ex-vicepresident.
Adhin was eerder in verzekering gesteld. In deze zaak had de rechter-commissaris (rc) en daarna het Hof van Justitie geoordeeld dat niet de juiste procedure was gevolgd. De rc en het Hof stelden dat Adhin als gewezen politieke ambtsdrager eerst in staat van beschuldiging gesteld moest worden.
Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft in DNA gezegd dat de in staat van beschuldiging stelling een aangelegenheid is van het parlement. De regering wil zich niet mengen in deze kwestie. Brunswijk zei ook dat hij zijn statement al heeft gegeven bij de politie.
VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien verwijst naar de vordering van de voormalige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, die momenteel voortvluchtig is. DNA had het verzoek van het OM om Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen afgewezen. Hij merkt op dat de samenleving in deze zaak geen voldoening heeft. “Hoefdraad is spoorloos,” zegt hij.
Hij geeft verder aan dat een vordering goedkeuren niet wil zeggen dat iemand schuldig is. Een vordering goedkeuren betekent dat DNA een instantie die belast is met de rechtspraak de mogelijkheid geeft daaraan te werken.
NDP-fractieleider Rabin Parmessar zei dat de oppositie keer op keer erop heeft gewezen dat vanuit regerings- en coalitiekringen mensen worden beschuldigd en dat er aan karaktermoord en politieke rancune wordt gedaan.
Hij merkt op dat er een proces gaande is waarbij er sprake is van enorme politieke rancune. Hij vraagt zich af wat de volgende regering gaat doen als zaken zich zo voordoen. Volgens hem moet er broederlijk en zusterlijk met elkaar worden omgegaan. De ontwikkelingen die zich nu voordoen zijn allesbehalve dat. “Gaan naar de rechter heeft met zich meegebracht dat Adhin negen dagen van zijn vrijheid is beroofd”, zegt Parmessar.
Volgens Parmessar kon de regering-Bouterse ook tal van mensen voor het gerecht slepen. De NDP kiest echter voor de harmonieuze samenleving.
Ronny Asabina (BEP) geeft aan dat de wet ongelijkheid op het rechtsgebied in de hand werkt. In een ideale situatie zouden we zeggen: “we gaan mee”. Maar gegeven de situatie en omstandigheden heeft de BEP zich onthouden van stemmen. De BEP heeft stemming vóór de zaal verlaten.
Melvin Bouva (NDP) benadrukt dat eenieder onschuldig is, tenzij het tegendeel is bewezen. Bouva deelde mee dat de NDP niet meegaat met de in staat van beschuldiging stelling van Adhin. Hij stelt dat het moet gaan om een inhoudelijke afweging, die de NDP heeft gemist in de discussie. De NDP-fractie stemt tegen de vordering van de pg, aldus Bouva.
https://www.srherald.com/suriname/2020/12/10/breaking-om-mag-adhin-vervolgen/
Kromosoeto blijft met kerst in de cel

Ginmardo Kromosoeto, voormalig directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), blijft in voorarrest. Rechter Maytrie Kuldipsingh heeft vandaag in de zaak van Kromosoeto het verzoek tot invrijheidstelling afgewezen omdat zijn raadsman, Benito Pick, een bewijsverweer gevoerd heeft. De rechter heeft toegelicht dat de raadsman zich niet beroep heeft op artikel 61 van het Wetboek van Strafvordering.
Kromosoeto werd eveneens bijgestaan door raadsman Rick Tjon A Joe. De rechter heeft de zaak verdaagd naar 12 januari 2021 wat betekent dat ook Kromosoeto de kerstdagen en oud- en nieuwjaar in de gevangenis zal moeten doorbrengen.
Tijdens het gerechtelijk vooronderzoek zijn getuigen gehoord door de rechter-commissaris. Op de zitting van 12 januari zal de verdachte Kromosoeto worden geconfronteerd met de afgelegde verklaringen van de getuigen.
De raadsman van Kromosoeto heeft kenbaar gemaakt dat hij op 12 januari excepties wil opwerpen. De rechter heeft de hoofdofficier van Justitie, Cynthia Klein, de gelegenheid gegeven om de zaak voor te dragen. Aan de ex-SPSB-directeur is een aantal strafbare feiten ten laste gelegd waaronder deelname aan een criminele organisatie, overtreding van de Bankwet en overtreding van artikel 13 lid a van de Anti-corruptiewet.
Zijn raadsman heeft daarna het verzoek gedaan voor de voorlopige invrijheidstelling van Kromosoeto. Hij beroept zich op de periode waarin de tenlastelegging is opgenomen. Daarin is aangegeven dat Kromosoeto de strafbare feiten zou hebben begaan in de periode dat hij met verplicht verlof zou zijn gegaan en wel van 14 mei 2019 tot en met 11 mei 2020. Volgens zijn raadsman zou zijn cliënt de strafbare feiten niet hebben begaan als hij met verlof was.
Hoofdofficier Klein heeft op haar beurt aangegeven dat ondanks Kromosoeto met verplicht verlof was, hij een e-mail over de aanschaf van panden gestuurd heeft naar Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën en Robert van Trikt, ex-governor van de Centrale Bank van Suriname. De hoofdofficier merkte op dat Kromosoeto nog steeds bevoegdheden had als bankdirecteur ondanks zijn verplicht verlof. Ook haalde ze aan dat hij in zijn verlofperiode nog steeds zijn salaris kreeg.
Vishmohanie Thomas
https://www.srherald.com/suriname/2020/12/10/kromosoeto-blijft-met-kerst-in-de-cel/
Minister stelt Clad-onderzoek in bij Nationaal Jeugdinstituut
09/12/2020 16:04 – Merredith Bruce
Het Nationaal Jeugdparlement in vergadering. Foto: dWT Archief
PARAMARIBO – Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken heeft de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) gevraagd om onderzoek te doen naar de besteding van gelden bij het Nationaal Jeugdinstituut (NJI), waaronder ook het Nationaal Jeugdparlement (NJP) valt. “Men praat over een NJP maar laat mij u één ding vertellen, er is niet eens één financieel verslag van het jeugdparlement. Ik bedoel, je bent een zelfstandig orgaan en moet dus een jaarverslag en financiële verslagen hebben en als je me dat niet kunt aantonen dan wil ik wel weten wat er met de gelden gebeurd is”, zegt minister Rishma Kuldipsingh tegen de Ware Tijd. Mocht het onderzoek van de Clad geen uitsluitsel geven over waar de gelden naar toe zijn, dan wordt de procureur-generaal ingeschakeld, zegt de bewindsvrouw.
Het Clad-onderzoek is onderdeel van een hele ‘screening’ vanuit het ministerie als het gaat om het reilen en zeilen binnen het NJI met in het bijzonder het NJP. Het departement heeft een speciaal team ingesteld dat het jeugdparlement zal moeten evalueren.
De bedoeling was dat er deze maand verkiezingen zouden worden gehouden voor een nieuw jeugdparlement, maar die zijn voorlopig aangehouden vanwege de evaluatie. “We hebben zes maanden tot een jaar uitgetrokken hiervoor en als het zover is, zullen we de verkiezingen wel laten doorgaan”, zegt Kuldipsingh.
Ze meent dat het nu wel tijd is om dit orgaan te evalueren. “Als het al zestien jaar functioneert en we merken nog geen resultaten dan is het wel tijd om te evalueren ja.” Ook jongerenorganisaties en de jeugdparlementariërs zelf zullen hierbij worden betrokken.
Wat de bewindsvrouw zelf betreft, mag dit orgaan voortbestaan. Echter, ze wil er een andere invulling aangeven en wellicht krijgt het orgaan ook een andere naam. Kuldipsingh vindt dat het jeugdparlement een politieke vorm had aangenomen wat volgens haar nimmer zo mag zijn. “We moeten er voor alle jonge Surinamers zijn, het is dus niet de bedoeling dat jongeren of politieke organisaties daar worden geaccommodeerd.”
Daarnaast vindt zij dat leden van dit orgaan zich in het veld moeten bewegen om te weten wat er speelt onder de jongeren en deze problemen vervolgens rapporteren aan het ministerie. “Het is niet slechts vergaderen.”
Hof beveelt pg onderzoek mislukte ontvoering af te ronden

10/12/2020 00:00 – Ivan Cairo
Rodney Cairo (r) in oktober 2019 tijdens een meeting van Strei! Foto: dWT Archief
PARAMARIBO – Het Hof van Justitie (HvJ) heeft het Openbaar Ministerie (OM) bevolen het strafrechtelijk onderzoek naar de mislukte ontvoering van ex-militair Rodney Cairo af te ronden. Cairo deed op 16 april aangifte tegen luitenant-kolonel Daniëlle Veira, directeur Nationale Veiligheid.
Verdachten van de ontvoeringspoging hebben verklaard in opdracht van de DNV-chef te hebben gehandeld. Na afronding van het onderzoek kan de strafrechtelijke vervolging en berechting van Veira bij de krijgsraad worden ingesteld ter zake van de strafbare feiten waarover aangifte is gedaan.
Op 6 oktober deponeerde Cairo een beklagschrift bij het HvJ omdat er volgens hem geen schot kwam in het onderzoek van het OM. Het hof zegt termen aanwezig te vinden om Cairo en het OM te horen over zijn beklag. Inmiddels is een raadkamer samengesteld die zich over deze kwestie zal buigen. Klager en het OM zijn opgeroepen om op 15 december door de driekoppige raadkamer gehoord te worden.
In de vroege ochtend van 16 april dit jaar werd Cairo in zijn woning aan de Zirkoonstraat overvallen door vier gemaskerde en zwaar bewapende mannen. Hij was vermoedelijk eerder op de avond gedrogeerd door vrouwen die bij deze actie waren ingezet.
Toen de overvallers op het punt stonden het slachtoffer af te voeren verschenen politie-eenheden ten tonele nadat een buurman die de verdachte bewegingen op Cairo’s adres had opgemerkt de politie had gebeld. De daders gaven toen aan dat ze in opdracht van DNV-directeur Veira de actie uitvoerden. Uiteindelijk zagen ze ervan af om hem mee te nemen.
Enkele uren daarna deed het slachtoffer aangifte bij de politie te Geyersvlijt. In deze zaak werden twee verdachten aangehouden. Veira is vorige week in de hoedanigheid van verdachte door de Militaire Politie verhoord.
Nabestaanden willen Bouterse achter tralies: ‘Lock him up!’
Het vonnis is er, nu nog de straf. De 39ste herdenking van de Decembermoorden stond dinsdagavond niet alleen in het teken van gerechtigheid, maar ook van vergelding. ‘Lock him up!’
Alles is raar dit jaar, ook de herdenking van de Decembermoorden. Geen fakkeloptocht, geen nabestaanden die elkaar in de armen vallen, geen Surinaams volkslied dat uit volle borst wordt meegezongen. Het volkslied kwam dit keer uit de computer en de dertig aanwezigen in kerkgebouw De Duif stonden er stilletjes op 1,5 meter afstand van elkaar naar te luisteren. Dat was allemaal vreemd aan de 39ste herdenking in 38 jaar – de eerste herdenking was op de zondag na de moorden.
Andere onderdelen van de herdenking waren als vanouds. Indrukwekkend was de bijdrage van Radha Gangaram Panday die vertelde over haar oom Surendre Rambocus. Onder meer dat hij een voorkeur voor kleding in alle kleuren van de regenboog combineerde met een haperend oog voor de juiste combinatie. Als oom Surendre ging stappen, hielpen Radja en haar zusjes hem met het uitzoeken van de geschikte outfit. “Hij was een vrolijke, stoere oom die graag grappen maakte.”
In 1982 deed de militair Rambocus een poging tot een tegencoup. Die mislukte. Hij werd veroordeeld tot een celstraf en enkele weken later in Fort Zeelandia met opgepakte opponenten van het regime, voornamelijk burgers, gemarteld en vermoord. Radha vertelde hoe zij op 7 december nog een pakketje naar haar oom in de gevangenis had gebracht, met onder meer een bara en een chocoladeletter uit Nederland. “Na zijn dood kreeg de familie een pakje met persoonlijke bezittingen. Hij had nog een stukje van de letter kunnen eten. Als kind deed me dat goed.”
‘Lock him up’
Ook een vast onderdeel van de herdenking: een juridische uiteenzetting van advocaat Gerard Spong, doorspekt met schimpscheuten aan het adres van de daders. “Suriname heeft de twijfelachtige eer het enige land ter wereld te zijn waar een tot 20 jaar cel veroordeelde moordenaar vrij kan rondlopen alsof er niks aan de hand is.” De rechtstaat in Suriname is herboren, aldus Spong, maar dat moet volgens de raadsman ook leiden tot voltrekking van het vonnis. “Lock him up!”
Oud-president Desi Bouterse verscheen vorige week voor het eerst voor de krijgsraad om verzet aan te tekenen tegen het vonnis. Daarna kan nog een hoger beroep volgen. Volgens Spong hoeft dat allemaal niet lang te duren als er geen nieuwe feiten op tafel komen. “Daarna wordt het spannend. Als Bouterse opnieuw tot 20 jaar wordt veroordeeld, zal er een bevel tot gevangenneming moeten uitgaan. Gaat dat bevel inderdaad worden gegeven? Bouterse heeft het dubbel en dwars verdiend.”
Coalitie tegen openbare hoorzitting Adhin
07 Dec, 2020, 00:00

Ex-vicepresident tevens DNA-lid Ashwin Adhin. |
MENINGEN, COMMENTAREN VAN BURGERS
Is Bouterse een recidivist?
04 Dec, 2020, 02:53

Gajadien: 2 vragen relevant voor hoorcommissie Adhin
04 Dec, 2020, 00:00

De procureur-generaal heeft bij De Nationale Assemblee gevorderd dat ex-vicepresident Ashwin Adhin in staat van beschuldiging wordt gesteld. |
15 martelaren van ons zelfbeschikkingsrecht
03 Dec, 2020, 04:44

De slachting van Bastion Veere was vooraf gegaan door een ‘revo’ lastercampagne van staatswege, die het democratische volksprotest als een product van ‘de CIA’ en ‘het imperialisme’ moest voorstellen. De dictatuur nodigde Cubaanse regime-ideologen uit zich, met hun paranoïde complottheorieën, te mengen in onze binnenlandse aangelegenheden. In de kazernes mochten zij de geesten van Surinaamse militairen rijp maken voor het opnemen van de wapens tegen de eigen bevolking. De decembermoorden en -folteringen, de gewelddadige ontvoeringen en het in brand schieten van media- en vakbondsgebouwen, waren geen incident of spontane eruptie van – 37 jaren na dato – gefabriceerde ‘onderliggende psychologische factoren’.
Bij 45 jaar Srefidensi hield sociaal-democraat en oud-minister Jan Pronk, in Amsterdam zijn lezing, waarin hij de staatsgreep van 25 februari duidde als daad van willekeur. Het ging ‘verre van goed’ in de eerste jaren na 25 november 1975, maar er bestond een democratische rechtsorde en de Surinamers konden via democratische verkiezingen op vreedzame wijze verandering bewerkstelligen. Dat recht werd hen door de militaire coup ontnomen. Volgens Pronk was de coup niet onvermijdelijk, maar ‘een incident, met catastrofale gevolgen’. Pronk: ‘ Het werd veroorzaakt door twee personen: Bouterse en Valk. Zonder Valk geen Bouterse, zonder Bouterse geen 8 decembermoorden.’ Pronk was openhartig: ‘We moeten erkennen: Nederland heeft een kwalijke rol gespeeld. De benoeming van Valk als militaire attaché in Paramaribo was een grote fout. Valk was een loose canon en ging ongecontroleerd zijn gang’.
Op de graven van de slachtoffers staat 9 december 1982 als sterftedatum, terwijl uit alle bewijsmateriaal en ooggetuigenissen is gebleken dat de vijftien mannen op 8 december 1982 al waren doodgeschoten. Waarom loog de dictatuur ook over hun sterftedatum? Bouterse kwam met een valse alibi voor de nacht van 8 op 9 december 1982 op de proppen, alsof de moorden toen hadden plaatsgevonden. Deze en andere leugens demonstreerden zijn contempt of court. Die minachting voor de rechterlijke macht bleek ook uit zijn jarenlang schuldbewust dokken voor de rechtszittingen, zijn zelfamnestiewet, zijn lasterlijk beschuldigen van de rechterlijke macht een ‘verlengstuk’ van Nederland te zijn en het decembermoorden strafproces factfree te bestempelen als ‘politiek proces’. Zijn empathieloze hoogmoed toonde het volkomen gebrek aan spijt en/of berouw. Zijn karikaturaal aanroepen van Fidel Castro – ‘ de geschiedenis zal mij vrijspreken’ – demonstreerde zijn waanwereld. De geschiedenis had immers allang geoordeeld. Lees de geschiedenisboeken er maar op na. Daarin worden niet de daders, maar de 15 martelaren vrijgesproken.
Verklaring Bouterse: Onrecht corrigeren
30 Nov, 2020, 09:56

Voormalig legerleider Desi Bouterse met de 8 pagina’s tellende verklaring in de hand. Hij legt uit waarom hij in verzet is gekomen tegen het vonnis. (Foto: Raoul Lith) |
1. Als ten aanzien van de zeer traumatische, droevige gebeurtenissen van december 1982 kennelijk twee opvattingen tegenover elkaar staan, t.w.:
a. zoals onder meer de nabestaanden beweren, dat volkomen onschuldige mensen zomaar een nacht door bloeddorstige militairen voor machtsbehoud zijn opgepakt en vermoord, of
“… Meer nog, indien en voor zover de leider van het land van oordeel was dat het in het belang van de veiligheid van de staat noodzakelijk was, dat de lokale steunpunten geëlimineerd moesten worden ter garandering van de veiligheid, dan had dit gezegd en gedaan moeten worden. Het zou dus moeten leiden tot een rechtsproces“, einde citaat.
Bouterse begeleid door NDP'ers naar Krijgsraad
30 Nov, 2020, 08:51

Desi Bouterse met de de verklaring die hij de Krijgsraad gaat voorhouden in de hand. Hij zal uitleggen waarom hij in verzet is gegaan tegen het vonnis. (Foto: Raoul Lith) |

DNA bespreekt dinsdag vordering pg
30 Nov, 2020, 04:48

De Nationale Assemblee zal dinsdag de vordering van de procureur-generaal in een huishoudelijke vergadering bespreken. |
Oproep steun Bouterse niet van NDP-leiding afkomstig
30 Nov, 2020, 00:00

“Als de leiding een oproep had gedaan dan zouden we dezelfde situatie krijgen als 23 januari toen hij voor het eerst verscheen voor de Krijgsraad,” geeft Panka aan. “In het kader van de covid-situatie is het onverantwoordelijk om zo een oproep te doen als leiding van de partij. De leden van de partij zullen hun voorzitter door dik en dun blijven ondersteunen. Dus als er eigen initiatieven worden ondernomen om mensen op te roepen, betekent het nog niet dat het van de partijleiding afkomstig is.”
Verhoren door rechter-commissaris in gerechtelijk vooronderzoek in zaak Naschoolse Opvang
Publicatie datum: 29 nov 2020 | Bron: Dagblad Suriname | Door: Redactie
De rechter-commissaris verhoort deze dagen diverse personen in het gerechtelijk vooronderzoek in de zaak van het project Naschoolse Opvang. De Naschoolse Opvang is de afgelopen jaren, sinds 2012, geplaagd door diverse schandalen. Waren het geen wormen in het eten, dan waren het wel de vele achterstallige betalingen aan de leerkrachten, problemen met de personen die zorgden voor het eten voor het project, belangenverstrengelingen etc.
De intentie van het project was goed – leerlingen na schooltijd voorzien van een goede maaltijd -, maar de uitvoering was bar slecht met een rammelende administratie, dat leidde tot de nodige onderzoeken (door een speciale commissie, maar ook door de Centrale Landaccountantsdienst, Clad) en uiteindelijk een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie.
Een terugblik op een omstreden project
Medio 2013 werd het project geëvalueerd. De Naschoolse Opvang zou gecoördineerd gaan worden door het ministerie van Onderwijs. Begin juli van dat jaar bleek dat leerkrachten al zeven maanden geen betaling hadden ontvangen voor hun werkzaamheden voor de Naschoolse Opvang, dus werk na de reguliere schooltijd. ‘Elke maand horen wij dat het in orde komt. In mei kregen wij een salarisstrookje. Toen kregen wij te horen dat er een foutje was, dat in juni zou worden gecorrigeerd. Maar nu is het alweer begin juli en wij hebben nog steeds geen cent gezien’, zei een schoolleider.
Eind augustus 2013 moesten ambtenaren van het ministerie van Onderwijs enkele weekenden overwerk verrichten om de administratie van de Naschoolse Opvang in orde te krijgen. Toenmalig minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling liet weten, dat iets meer dan tweehonderd leerkrachten nog niet waren uitbetaald, omdat de bankrekeningnummers niet correct waren. Volgens Adhin zou de Naschoolse Opvang aangepast uitgevoerd worden in het nieuwe schooljaar. Basic life skills en sport zouden ook deel gaan uitmaken van het programma.
‘Drastisch ingrijpen, dat hele ding is ontaard’
Toenmalig president Desi Bouterse vond in september 2013, dat er drastisch moest worden ingegrepen in het Naschoolse Opvang-project van de regering. Er moest een compleet nieuw team komen. ‘Dat hele ding is ontaard. Het gaat alleen maar om mensen die een nyang willen maken. We moeten ingrijpen’, sprak Bouterse. Volgens hem zou het de uitvoerders van het project alleen maar gaan om financiële winsten te maken. Hij zei ook als voorbeeld, dat op een school met 300 kinderen 300 porties eten werden gekocht en het veelvuldige ervan werd gedeclareerd als te zijn kosten om het eten klaar te maken. Ook zouden er mensen zijn die eten klaarmaakten in de stad en het lieten transporteren, met alle onkosten, naar het binnenland. Twee maanden later, in november 2013, bleek dat keukenhouders van het project Naschoolse Opvang in Commewijne al vijf maanden niet waren uitbetaald. Het ging om ruim twintig keukens die alle scholen in het district moeten voorzien van voeding.
Bureau Naschoolse Opvang
Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling was in december 2013 is bezig om een Bureau Naschoolse Opvang op te zetten. ‘De bedoeling van het bureau is, dat we moeten kijken hoe de betrokkenheid van het veld verbeterd kan worden. Dat wil zeggen, dat niet alleen naar de input van leerkrachten zal worden gekeken, maar ook van de ouders, de inspectie van onderwijs, buurtmensen, maar ook overheidsstructuren zoals districtscommissariaten’, zei toenmalig minister Adhin. Voor 2014 had de regering SRD 90.8 miljoen begroot voor de Naschoolse Opvang.
Voorlopig stopgezet en grondige evaluatie
De Naschoolse Opvang werd per 1 oktober 2015 voorlopig stopgezet. ‘Er komt een grondige evaluatie, aangezien zaken nooit goed zijn geëvalueerd. Wij werken aan een nieuw plan van aanpak’, zei toenmalig minister Robert Peneux van Onderwijs. Het budget, dat SRD 90 miljoen bedroeg, moest ook drastisch worden teruggebracht. Het concept was volgens Peneux verkeerd begrepen. ‘Niemand praat over begeleiding van de kinderen in hiaten, maar eenieder over het eten, maar dat is niet het accent. Bij de Naschoolse Opvang zijn goede en gepromoveerde frommelogen. Het oneerlijke karakter maakt dat niks werkt, hoeveel maatregelen er ook worden getroffen. Er zijn mensen met lange vingers. Het project heeft vooral het karakter van voeding. De begeleiding is nog niet goed van de grond gekomen. Alle facetten van de naschoolse opvang en begeleiding zullen geëvalueerd worden door een commissie.’
Redenen voldoende voor diepgaand financieel technisch onderzoek
Begin februari 2016 heeft de commissie haar eindrapport gepresenteerd. Aanbevolen werd het project in een andere constructie voort te zetten en vorm te geven. Er was ook voldoende aanleiding om een diepgaand financieel technisch onderzoek in te stellen naar al hetgeen in het verleden aan vergrijpen heeft plaatsgevonden. In april 2018 maakte Bouterse bekend dat de Naschoolse Opvang in 2019 zou terugkeren. Maar hij werd snel gecorrigeerd door First Lady Ingrid Bouterse-Waldring, die zei dat het slechts om schoolvoeding zou gaan.
‘Zand erover, wij moeten doorgaan’
Zo’n zes maanden later, medio november 2018, sprak Bouterse weer negatief over het project Naschoolse Opvang, een project overladen met beschuldigingen van corruptie, vriendjespolitiek en verspilling van staatsgelden. ‘Eén van onze droevige zaken is nog steeds onze Naschoolse Opvang welke een briljant project was. We hebben het samen verknald. Zand erover, wij moeten doorgaan’, zei Bouterse.
Adhin als getuige gehoord
Eind februari 2020 werd Adhin als getuige gehoord in het strafrechtelijk onderzoek naar de Naschoolse Opvang. Diverse personen waren al gehoord, waaronder ex-minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, directeur Natasia Bennanon van Onderwijs en Ivan Graanoogst. Uit het gerechtelijk vooronderzoek moet blijken of er een proces komt tegen verdachten. Het gaat onder meer om de strafbare feiten verduistering van geld of geldwaardig papier, gekwalificeerde verduistering, verduistering en oplichting.
PK
Kanhai: Bouterse zal verklaring voorlezen op zitting
29 Nov, 2020, 00:00

Ex-legerleider Desi Bouterse verscheen op 22 januari voor de rechter, toen zijn verzetzaak tegen het vonnis in behandeling is genomen. |
NDP roept leden op oud-president Bouterse te ondersteunen

De NDP heeft haar leden opgeroepen om maandag oud-president en partijvoorzitter Desi Bouterse te ondersteunen in verband met zijn verzetzaak. Coördinatieleden, wijkcoördinatoren, ondersteunende wijkcoördinatoren, stembureauvoorzitters, werkers, partijgenoten, belanghebbenden en kameraden worden opgeroepen Bouterse te ontvangen en te ondersteunen wanneer hij maandag voor de Krijgsraad moet verschijnen.
Deze oproep wordt gedaan door de NDP van het ressort Blauwgrond. Met de leuze “Strey de foe strey, wi no sa frede” worden de leden opgeroepen hun partijvoorzitter te ondersteunen.
De verzetsprocedure tegen Bouterse werd door de Krijgsraad op 30 oktober uitgesteld naar 30 november. De Krijgsraad zei dat het om een verzetzaak gaat en dat Bouterse daarom gewoon aanwezig moet zijn.
De Krijgsraad vroeg aan raadsman Irvin Kanhai naar de reden van de afwezigheid van Bouterse. Kanhai overhandigde de Krijgsraad een brief om aan te geven waarom zijn cliënt Bouterse niet op de zitting van 30 oktober aanwezig kon zijn.
Kanhai vroeg de Krijgsraad uitdrukkelijk om de brief niet publiekelijk kenbaar te maken. De Krijgsraad stelde toen de zitting wegens een overmachtssituatie uit naar 30 november.
De advocaat van Bouterse had na de uitspraak in het 8-decemberstrafproces, waar Bouterse veroordeeld is tot twintig jaar gevangenisstraf, vorig jaar verzet aangetekend.
De NDP’ers worden opgeroepen zich op maandag om 07.15 uur aan te melden op het NDP-centrum aan de Bonistraat 111 in Paramaribo-Noord. Daarna vertrekt de groep richting de verzamelplaats het NGVB-stadion aan de Van Roseveltkade en Mgr. Wulfingstraat.
HOEFDRAAD NIET IN GUYANA
Wij vernemen uit regeringskringen, dat de Guyanese autoriteiten inmiddels hebben meegedeeld, dat Gillmore Hoefdraad zich niet langer in Guyana bevindt. Kort na zijn vermissing werd duidelijk dat hij in Berbice gesignaleerd was met zeker twee lijfwachten. Hoefdraad wordt door de Surinaamse justitie gezocht. Hij zou zich hebben schuldig gemaakt aan een aantal strafbare feiten en de staat voor miljoenen in vreemde valuta hebben benadeeld. Maar waar is Hoefdraad dan wel? Hij zou onderdak kunnen hebben gezocht in Venezuela, waar hij vele dieftige vriendjes heeft onder het Maduro regiem en ook is het niet uitgesloten, dat hij lekker op het strand ligt in Cuba. Hoefdraad heeft hier een raadsman die voor hem een zaak tegen de staat heeft aangespannen. Gevoeglijk mag worden aangenomen, dat de raadsman wel precies weet waar de ex-minister van Financiën zich schuilhoudt, want hij moet toch af en toe kunnen beraadslagen met zijn cliënt. Hoe die communicatie geschiedt, is niet bekend. Vermoedelijk geschiedt het overleg tussen verdachte en raadsman, elektronisch. Met de zeer moderne middelen die thans beschikbaar zijn, zou men een dergelijk contact kunnen volgen en de locatie van de verdachte via coördinaten, haarfijn kunnen achterhalen. Of men de moeite daartoe neemt, weten wij niet. Tot op heden zou de verblijfplaats van de verdachte Hoefdraad niet bekend zijn, althans dat beweert men binnen de opsporing. Wat zeker als een feit kan worden aangenomen, is dat Hoefdraad goed in de slappe was zit en dat hij zijn kennis en positie binnen Financiën, zeker zal hebben misbruikt om zijn eigen vermogen in het buitenland te spekken. En met dit vermogen dat als niet gering moet worden gezien, kan hij zich voor langere tijd schuilhouden en uit handen van de Surinaamse justitie houden. Voorts is het voor Keerpunt duidelijk dat zijn paarse trawanten die als raven hebben gestolen in de afgelopen 10 jaar, er helemaal geen baat bij hebben dat de man in handen valt van de Surinaamse justitie en rijkelijk uit de doeken zou kunnen doen wie en op welk moment, hoeveel heeft gestolen. Een levende Hoefdraad in handen van de justitie in Suriname moet daarom te allen tijde, voorkomen worden.
VAN TRIKT BESCHULDIGT HAUSIL EN HOEFDRAAD VAN HANDELINGEN
De voormalige governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert Gray van Trikt, weerlegde gisteren in de rechtszaal, alle belastende verklaringen die tegen hem waren ingebracht. Van Trikt verklaarde dat de voortvluchtige ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, alle touwtjes in handen had bij de deals die waren gemaakt. Volgens Van Trikt is Hoefdraad de persoon die alle zaken had voorbereid en contracten heeft laten sluiten. Hoefdraad is, aldus Van Trikt, in hoogst eigen persoon verantwoordelijk geweest voor deze heel onsmakelijke kwestie.
Van Trikt stelde dat hij niet alleen door Hoefdraad, maar ook door Faranaaz Hausil, in onwetendheid is gelaten over de werkwijze en procedures binnen de moederbank. Hausil was directielid van de Centrale Bank en directeur Legal, Compliance & International Affairs. Zij is ook aangehouden in het kader van het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM), waarbij Van Trikt en Hoefdraad ervan worden verdacht, zich schuldig te hebben gemaakt aan overtreding van artikel 18 en 21 van de Bankwet en artikel 13 van de Anti-corruptiewet.
Ook Hausil moest gisteren voor de rechter verschijnen en werd geconfronteerd met verklaringen van Van Trikt en haar eigen verhoor bij de politie.
In het politierapport wordt gesteld dat zij het brein is achter de verkoop van de tweede tranche overheidspanden. Volgens het onderzoek van het OM had Hausil in een e-mail toegegeven, dat er bij de aankoop van de panden sprake was van monetaire financiering, maar dat was volgens haar, minder erg dan als zou blijken, dat de CBvS zaken had gedaan met niet-integere personen. Het vermoeden bestaat, dat zij het in dezen heeft over Robert Putter, die ook in opspraak is geraakt in de corruptiezaak van de Surinaamse Postspaarbank. (SPSB). Hausil ontkende die aantijgingen. “Ik heb naar eer en geweten gehandeld en mijn prioritiet was dat de bank niet in een financieel probleem terecht moest komen”, aldus Hausil. In haar verklaring in de rechtszaal was zij pas op de hoogte van de constructie van de overheidspanden, toen een collega-directielid haar erop wees wat er precies gaande was. Volgens haar heeft Van Trikt haar lange tijd in onwetendheid gelaten over wat er speelde. De zaak gaat op 12 januari 2021 weer voor.
Essed: Geen behandeling verzet zonder aanwezigheid Bouterse
27-11-2020 03:45
Advocaat Hugo Essed
De behandeling van de verzet zaak van Desi Bouterse, in het 8-decemberstrafproces, begint alleen bij de lijfelijke aanwezigheid van de verdachte. Dat is op de laatste zitting bepaald door president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor. Komende maandag 30 november, gaat de verzet zaak weer voor.
Advocaat Hugo Essed zegt dat het standpunt van de rechter duidelijk is. Op 30 oktober heeft de raadsman van Bouterse, Irvin Kanhai, moeten aanhoren dat de zaak geen voortgang zal vinden zonder aanwezigheid van zijn cliënt. Kanhai overhandigde toen een brief, die om privéredenen anoniem werd gehouden, met daarin de reden voor de afwezigheid van Bouterse. De zitting werd verdaagd naar 30 november.
Kanhai verwacht dan ook dat Bouterse aanwezig zal zijn. Mocht hij toch niet verschijnen, heeft de rechter de mogelijkheid om de zaak wederom uit te stellen of om het vervallen te verklaren. Indien het verzet vervallen wordt verklaard, geldt het eerste vonnis, zoals uitgesproken op 29 november 2019, toen Bouterse veroordeeld werd tot 20 jaar celstraf. Essed zegt dat Bouterse in dat geval in hoger beroep kan tegen het oorspronkelijk vonnis.
Essed: ‘Het verschil tussen hoger beroep en verzet is dat bij de eerste het Hof van Justitie zal beslissen over de uitspraak van de rechter (Krijgsraad) en de rechtmatigheid daarvan. In het tweede geval van verzet, wordt beoordeeld als de verdachte schuldig is of niet”.
Gevangenneming?
Op de vraag als er gevangenneming wordt gelast bij het vervallen verklaren van het verzet, zegt Essed dat dit een vraagstuk apart is. “Gevangenneming kan altijd gelast worden”. De rechter heeft bij het oorspronkelijk vonnis geen gevangenneming gelast voor Bouterse. Toch is het eindbesluit, na verzet of hoger beroep, een aangelegenheid van de rechter’, aldus Essed.
Van Trikt: ‘Hoefdraad is een leugenaar, hij en regering waren op de hoogte van alles’
27 november 2020
Ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert-Gray van Trikt, heeft gisteren hard uitgehaald naar de voortvluchtige ex-minister van financiën Gillmore Hoefdraad. Volgens Van Trikt is Hoefdraad een leugenaar.
Van Trikt gaf aan dat Hoefdraad anders dan hij beweerde, wel degelijk op de hoogte van overeenkomsten die getekend zijn met het Belgische bedrijf Clairfield. Hij was zelfs initiator van vier van zes projecten van Clairfield, liet de ex-governor de rechter weten.
Volgens Van Trikt gaf was het eveneens Hoefdraads idee om zeventien panden van de staat op te kopen om zo te proberen een SRD 3,5 miljard langlopende schuld van de staat te verkleinen.
“Hoefdraad liegt, hij en de regering waren op de hoogte van alles mevrouw de rechter” zei van Trikt hierover. De ex-governor heeft WhatsApp- en voiceberichten afgestaan, waarmee hij dit kan onderbouwen.
Naast Van Trikt werden gisteren ook zijn zakenpartner Ashwin Angnoe en CBvS directeur Faranaz Hausil gehoord. Een verzoek van hun advocaten om ze in vrijheid te stellen werd afgewezen. De zaak wordt op 12 januari 2021 hervat.
Van Trikt : 'Ik heb teveel vertrouwen gehad in een persoon'
27/11/2020 00:00 – Wilfred Leeuwin
Ex-governor Robert van Trikt. Foto: dWT Archief
PARAMARIBO – De rechtszaak rond de ontoelaatbare handelingen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft donderdag geresulteerd in emoties en keiharde belastende verklaringen van de verdachten tegen elkaar. Rechter Maytrie Kuldipsingh, die om negen uur ‘s morgens de rechtszaak begon, besliste – na een marathonzitting – omstreeks half zeven ‘s avonds dat zij het verzoek van de advocaten om de verdachten Robert van Trikt (voormalig governor van de CBvS), Ashween Angnoe (zijn zakenpartner en directeur van het accountantantsbedrijf Orion Assurance & Advisory NV) en Faranaz Hausil (directeur juridische aangelegenheden van de CBvS) in voorlopige vrijheid te stellen, niet kan inwilligen.
De verklaringen van ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, ook al verdachte in deze geruchtmakende kwestie, alsook de reacties en verklaringen van de andere verdachten tegen elkaar donderdag in de rechtszaal, bracht de rechter ertoe in te stemmen met officier van Justitie Cynthia Klein dat er voldoende reden is om hen als verdachten aan te merken. Het trio blijft aangehouden. Kuldipsingh verwacht hen terug op 12 januari 2021 om verder te gaan met deze rechtszaak.
“Dit is een slechte misdaadfilm”, zei Van Trikt op een gegeven moment. De voormalige governor heeft alle belastende verklaringen van Hoefdraad tegen hem ontkend en uitgebreid zijn relaas gedaan hoe de gewezen en nu voortvluchtige minister van Financiën alle deals heeft voorbereid, contracten heeft laten sluiten en in hoogst eigen persoon verantwoordelijk is geweest voor deze heel onsmakelijke affaire.
Van Trikt, die het meerdere malen moeilijk had zijn emoties onder controle te houden, zei dat hij niet slechts door Hoefdraad, maar ook door zijn staf bij de bank, onder wie Hausil, in het ongewisse is gelaten over procedures bij de CBvS. Geconfronteerd met de verklaringen van Hoefdraad bij het gerechtelijk vooronderzoek heeft de gewezen governor zich in details verweerd. Op een vraag en opmerking van de rechter als hij zijn verantwoordelijkheden niet schuift in de schoenen van anderen en daarin tekort is geschoten, zei de verdachte: “Ja, ik heb teveel vertrouwen gehad in een persoon.”
Toen later in de middag het de beurt was aan Hausil om voor de rechter te verschijnen en geconfronteerd te worden met verklaringen van Van Trikt en haar eigen verhoor bij de politie, kreeg ook zij het moeilijk haar emoties te verbergen. In het politierapport wordt zij, tot ergernis van de verdediging, gezien als het brein achter de afwikkeling van zaken en de manier waarop Hoefdraad het heeft klaargespeeld om panden, die niet het eigendom zijn van de staat, te verkopen aan de Centrale Bank van Suriname.
Hausil ontkende die aantijgingen. “Ik heb naar eer en geweten gehandeld en mijn prioritiet was dat de bank niet in een financieel probleem terecht moest komen.” Haar handelingen noemde zij “damage control” nadat bleek dat er al gelden waren overgemaakt naar de regering en de gebouwen, die eigendom waren van stichtingen, bezwaard waren. Ze zei dat ze pas daarna door een collega-directielid erop werd gewezen wat er precies gaande was met deze koop. Volgens haar heeft Van Trikt haar lange tijd in het ongewisse gelaten over wat er gaande is.
Tijdens het verhoor van Van Trikt kreeg hij, naar aanleiding van de manier waarop hij de vragen van de rechter in een soort discussie beantwoordde, van haar te horen dat bij hem niet de indruk moet ontstaan dat zij nu al conclusies trok op basis van de verklaringen van Hoefdraad. “Dit is een rechtsproces waarbij ik nu in fasen de verdachten confronteer met de verklaringen in het gerechtelijk vooronderzoek. Het is nu tijd voor waarheidsvinding.”
Van Trikt verontschuldigde zich en bekende dat het hem na elf maanden in het gevang, nu in de strafinrichting Santo Boma, allemaal te veel is geworden en hij behoefte heeft zich te ventileren. Rechter Kuldipsingh gaf hem daartoe de ruimte en luisterde geduldig toen hij zijn emoties uitte. De gewezen governor hield haar voor dat hij al die tijd van zijn vrijheid is ontnomen, zonder enig contact met zijn raadsman in de eerste zes maanden. Daarnaast heeft hij zijn vrouw en twee kinderen van zes en acht jaar gedurende die periode niet kunnen zien en spreken.
Zijn advocaat Irvin Kanhai is van mening dat ex-minister Hoefdraad Van Trikt in deze positie heeft gebracht, nadat hij in december van het vorig jaar in De Nationale Assemblee met een initieel intern rapport van de bank alle verdachtmakingen op Van Trikt heeft gelegd. Rechter Kuldipsingh heeft donderdag een uitzondering gemaakt en aan de verdachten enkele minuten de tijd gegeven om hun familie, die aanwezig was in de rechtszaal, te spreken.
Nadat het verzoek van de advocaten voor voorlopige invrijheidstelling was afgewezen, deed Van Trikt nog een laatste beroep op de rechter om hem in staat te stellen contact met zijn gezin te hebben. “Maar mevrouw de rechter, onder uw voorwaarde kan ik mijn gezin zien?” vroeg Van Trikt. Rechter Kuldipsingh hield hem, Angoe en ook Hausil voor dat zij niet bevoegd is daar een voorziening voor te treffen. “Dat moet u afhandelen met uw advocaat”, aldus Kuldipsingh.
Belgisch adviesbureau verwikkeld in Surinaams corruptieschandaal
ZOË DECEUNINCK | 26 november 2020
De Belgische tak van financieel adviesbureau Clairfield is verwikkeld in een grootschalig corruptieschandaal in Suriname. De zaak leidde tot het ontslag van de gouverneur van de Centrale Bank van Suriname en de ex-minister van Financiën is voortvluchtig. Apache kon het gerechtelijke dossier inkijken.
De zaak draait om advies rond plannen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om onder meer versnipperde overheidsactiva onder te brengen in een nationale investeringsmaatschappij. Op die manier hoopte men de rating van het land op internationale kapitaalmarkten te verbeteren. Verder zou de CBvS ook hervormd worden.
“Om de benodigde structuren op te zetten, nam Suriname contact op met diverse gespecialiseerde adviseurs”, verduidelijkt Hans Buysse, managing partner van Clairfield Belgium de keuze voor zijn bedrijf. “Clairfield Belgium heeft een soortgelijke opdracht in België met succes uitgevoerd voor het Ministerie van Financiën (via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij) en werd gevraagd om zich kandidaat te stellen vanwege onze ervaring met dit dossier en de kennis van de Nederlandse taal.”
De nationale bank sloot op initiatief van Robert-Gray Van Trikt vijf controversiële overeenkomsten met Hans Buysse van Clairfield, waarvan de Raad van Commissarissen van de bank niet op de hoogte was
De onregelmatigheden bij de CBvS kwamen aan het licht toen de (intussen ex-) minister van Financiën Gillmore Hoefdraad begin dit jaar een onderzoek instelde naar de handelingen van bankgouverneur Robert-Gray van Trikt. Van Trikt zou twee dure auto’s met geld van de bank hebben aangeschaft.
Tijdens het interne onderzoek bleek dat de nationale bank op initiatief van Van Trikt vijf overeenkomsten sloot met Hans Buysse van Clairfield. De Raad van Commissarissen van de bank was niet op de hoogte van deze overeenkomsten, die in de Surinaamse media als ‘wurgcontracten’ worden omschreven.
Het gaat om projecten die zonder (voldoende) tegenprestatie van Clairfield uitbetaald werden en moeten worden. In tegenstelling tot wat hij zelf beweerde, was ex-minister Hoefdraad wel op de hoogte van de overeenkomsten. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Openbaar Ministerie in Suriname heeft uitgevoerd. Het 138-pagina tellende document lekte begin dit jaar, waarna het viraal ging via WhatsApp.
Na het afsluiten van elk van de vijf overeenkomsten tussen Buysse en Van Trikt, betaalde de Centrale Bank een voorschot aan Clairfield. De gezamenlijke waarde hiervan bedraagt 2.552.932 euro. Een deel van dit geld heeft Buysse teruggestort op de rekening van Orion, het boekhoudingsbedrijf van Van Trikt. Het onderzoek van het OM kan niet aantonen welke diensten Orion heeft geleverd die deze transactie rechtvaardigen.
Onder één hoedje
“Het is gebruikelijk om met een lokale partner samen te werken”, reageert Hans Buysse over de keuze voor Orion. “Orion was een van de weinige revisorenkantoren in Suriname die internationale kwaliteit kon leveren en waarmee we in het verleden al hadden samengewerkt.”
Op dezelfde dag dat Clairfield ruim een half miljoen overmaakte naar Orion, sloot van Trikt een tweede overeenkomst met Clairfield. Voor dit contract, genaamd ‘Prodigy 2’, werd Clairfield ingehuurd voor advies bij de opzet en het beheer van een Surinaamse participatie- en investeringsmaatschappij.
Clairfield op zijn beurt zou Orion hebben ingehuurd als lokaal bedrijf om de participatie- en investeringsmaatschappij op te richten. Toch was het de bank, en niet Clairfield zelf, die de subcontractant betaald heeft. Het gaat om zo’n 36.000 euro als vergoeding voor “reiskosten en adviesuren in het kader van de Prodigy 2-overeenkomst”.
“Clairfield heeft enkel zicht op haar dienstverlening en facturatie en was niet betrokken bij andere opdrachten die Orion rechtstreeks voor de bank uitvoerde”, zegt Hans Buysse daarover.
Hans Buysse (Clairfield): ‘Corporate governance en transparantie behoren tot onze kernwaarden’
De laatste overeenkomst – ‘Project Prodigy 5’ – is gesloten op 19 september 2019 en gaat over een verkoopprijsschatting van de Surinaamse ambassades. Om op korte termijn cash te genereren – Suriname heeft een tekort – was er sprake van de verkoop van die gebouwen om ze zelf terug te huren, een zogeheten sale and lease back-operatie.
Op 2 oktober 2019 heeft de CBvS in het kader van die overeenkomst 196.000 euro overgemaakt aan Clairfield. Volgens het contract dient voor de schatting echter een officiële landmeter te worden aangesteld. Ook hier is het volgens het gerecht onduidelijk waarom Clairfield het bedrag inde en wat daartegenover stond.
In totaal sloot Van Trikt voor bijna 4 miljoen euro aan overeenkomsten met Clairfield Belgium. Van de vijf contracten had Van Trikt maar voor één bevoegdheid, namelijk voor het herstructureren van het bestuur en de operaties van de CBvS, zo deelt het Openbaar Ministerie mee.
Samenwerking stopgezet
“Ons inziens werden alle overeenkomsten op rechtsgeldige wijze tussen Clairfield en de Centrale Bank van Suriname gesloten”, reageert Buysse. “Corporate governance en transparantie behoren tot onze kernwaarden – we passen dit toe voor onze klanten, maar ook op onze eigen werking en op de samenwerking met onze klanten. Het is ons niet duidelijk waarop u zich baseert om te stellen dat de gouverneur maar een van deze opdrachten kon gunnen.”
Buysse zegt nog dat Clairfield Belgium voor alle voorschotten van de CBvS prestaties verrichte. “In onze contracten worden correcte prijzen gehanteerd en voorschotten gevraagd die verrekend worden met de geleverde prestaties”, zegt Buysse. “De voorschotten beschermen Clairfield tegen betalingsmoeilijkheden bij de klant tijdens de uitvoering van opdrachten.”
Clairfield werkt ondertussen niet langer voor de Centrale Bank van Suriname. “Aangezien de bank niet meer antwoordde op onze vragen en correspondentie en enkele van onze facturen, na herinneringen, onbetaald bleven, werd de samenwerking stopgezet”, zegt Buysse.
“Tot op dat moment werden alle opdrachten professioneel door Clairfield uitgevoerd. Uiteraard verwacht Clairfield betaald te worden voor het uitgevoerde werk omdat dit volledig losstaat van eventuele andere, interne kwesties in Suriname.”
In een proces-verbaal van het Openbaar Ministerie kwam nog een andere opmerkelijke naam bovendrijven. Een expert financieel management aan verschillende Belgische en Nederlandse universiteiten werd namelijk gezocht als adviseur van Robert van Trikt. Aan twee van die universiteiten studeerde Van Trikt boekhouden.
De professor, die finaal geen advies verleende omdat de zaak losbarstte, is actief in de Belgische non-profitorganisatie Vereniging van Financiële Analisten (ABAF/BVFA). Van die organisatie is Hans Buysse al tien jaar lang de voorzitter.
Wat doet Buysse in Suriname?
De eerste keer dat Buysse in Suriname werd gespot was in 2013. Toen was hij een van de sprekers op een financieel seminarie in de hoofdstad Paramaribo. Organisator van dit driedaagse event was Limebridge Holding NV, een ander Surinaams bedrijf van Van Trikt. Limebridge kwam vorig jaar ook al in opspraak, toen het werd genoemd in een corruptieschandaal van de Surinaamse Postspaarbank.
Brabo 2
Hans Buysse heeft een indrukwekkend CV. Zo is hij ook vicevoorzitter van het bestuur van European Financial Reporting Advisory Group, medeoprichter van de afdeling corporate finance bij Deloitte & Touche België en was hij jarenlang hoofd ‘Mergers and Acquisitions’ voor België bij de Nederlandse NIBC Bank. Buysse is ook een door Europa gecertificeerd financieel analist.
In 2019 heeft Clairfield Benelux een omzet gedraaid van 3.254.800 euro, waarvan 2.552.932 euro komt uit de Centrale Bank van Suriname
Onder de leiding van Buysse heeft Clairfield Belgium, partnerbedrijf van Clairfield International, in haar korte bestaan een behoorlijke reputatie opgebouwd. Zo speelde het bedrijf in 2015 een ‘belangrijke rol’ bij Brabo 2, een groot infrastructuurproject in Antwerpen met een contractwaarde van 234 miljoen euro
Als lid van het Starconsortium heeft Buysse ook al de Belgische overheid geadviseerd met betrekking tot participaties in BNP Paribas, Belfius, BPost en Proximus, de Nationale Loterij en de luchthaven van Zaventem. Toch is de jaarrekening van Clairfield Benelux bescheiden. In 2019 heeft het bedrijf een omzet gedraaid van 3.254.800 euro. Daarvan komt 2.552.932 euro uit de CBvS.
Cashtekort
Dat voor de bank zeer grote bedrag roept wrevel op bij de burgers van Suriname, een land dat al jaren kampt met een economische crisis. Wat voor een internationaal bedrijf als Clairfield als een klein bedrag kan worden beschouwd, is in Suriname van levensbelang.
In juli 2020 lagen er in de kluis van de CBvS enkel biljetten van 5 Surinaamse dollars (wat overeenkwam met 60 eurocent), de kleinste biljetten van het land. Samen hadden ze een waarde van 2,5 miljoen euro, een bedrag vergelijkbaar met Van Trikt aan Clairfield heeft uitgekeerd. Er moest geld worden bijgedrukt, met een officiële devaluatie, stijgende winkelprijzen en groeiende armoede als gevolg.
Rekeninghoudend met de niet opzegbare afspraken die op twee van de vijf overeenkomsten van toepassing zijn, heeft Clairfield recht op nog zo’n 1,3 miljoen euro van de CBvS. Of Buysse dit geld ooit zal zien, is nog maar de vraag. Niet alleen wordt hij zelf als verdachte aangemerkt door de procureur-generaal en de minister van Justitie en Politie in het nog lopende onderzoek, sinds februari zit gouverneur Van Trikt in de Surinaamse gevangenis, samen met de directeur van Orion, Ashween Angnoe.
De partij van Hoefdraad genoot een absolute meerderheid in het parlement en kon zo voorkomen dat hij voor de rechtbank moest verschijnen
Ex-minister Hoefdraad is de derde hoofdverdachte in de zaak. Hij maakte zich naar eigen zeggen “niet druk” om de beschuldigingen van het OM en wees Van Trikt aan als de “enige schuldige van alles”.
In eerste instantie werd Hoefdraad nog beschermd door de Nationale Democratische Partij waarvan hij lid was. Die genoot een absolute meerderheid in het parlement en kon zo voorkomen dat Hoefdraad voor de rechtbank moest verschijnen. Maar sinds zijn partij de recente verkiezingen verloor, is Hoefdraad spoorloos verdwenen. Ook voor hem is er een internationale signalering aangevraagd bij Interpol.
De behandeling van de rechtszaak is afgelopen juli voor onbepaalde tijd opgeschort. Dat gebeurde op verzoek van het OM, dat nog twee medewerkers van Clairfield als getuigen wil horen. Het is vooralsnog niet duidelijk wie die medewerkers zijn en of Buysse er een van is. De zaak werd terug verwezen naar de rechter-commissaris voor nader onderzoek.
Clairfield zegt dat het begin 2020 via de Surinaamse media vernam dat er een strafonderzoek werd ingesteld naar de Van Trikt en Hoefdraad. “Zonder dat we hier de precieze context van kennen of enige uitspraken over kunnen doen, moet het hele dossier en de berichtgeving errond in zijn lokale politieke context worden gezien”, zegt Buysse. “Clairfield werd als getuige gehoord in dit onderzoek.”
De Belgische expert die zijdelings vernoemd wordt in het dossier, werd gecontacteerd, maar verkoos om niet te reageren. Interpol reageerde ook niet.
Aanvullende verslaggeving: Steven Vanden Bussche
Uitgelichte afbeelding: De Centrale Bank van Suriname (Foto: © Zoë Deceuninck)

Zoë Deceuninck is freelance onderzoeksjournalist. Sinds 2017 woont en werkt ze in Suriname. Ze schrijft voor het lokale magazine Parbode en voor verschillende Amerikaanse, Belgische en Nederlandse media. Haar interesses zijn politiek, migratie en het milieu. In 2015 studeerde ze af als bachelor in de Journalistiek aan Thomas More Hogeschool in Mechelen.