HET REALISTISCHE MODEL VOOR SURINAME: EEN NIEUWE DENKRICHTING GESTOELD OP WEST-KAPITALISTISCHE LEEST VAN VRIJ ONDERNEMERSCHAP.

 

Auteur: Angela Fernald

Het midden en klein ondernemerschap vormt de basis van iedere economie. Aan onze jongeren nu dus de gelegenheid om hun kansen te grijpen, zit niet stil maar onderneem, wacht niet op partij bonzen maar doe onderzoek naar de vele beschikbare fondsen in de wereld. Hoe harder wij werken hoe minder wij zullen klagen. Natuurlijk moeten wij kritisch blijven. Er zullen altijd opbouwende kritieken blijven t.a.v. het gevoerde beleid, dat is juist heel goed. Maar waar wij het allen over eens zijn is dat wij niet terug willen naar heersend leiderschap, richting China, het bevoordelen van family and friends en een pakketten-volk zijn. In 2025 moeten wij ervoor zorgen dat de lijn die onze President nu heeft uitgezet voortgezet en verdedigd moet worden zodat wij niet weer vervallen in een wurggreep van partijbonzen. Wereldwijd is er veel vertrouwen in de keuze van de President voor de vrije markt economie. Maar first things first, de moeilijkste opdracht is het opruimen van het puin op alle fronten die de voorgaande regering ons volk nagelaten heeft. In 2025 gaan wij dan volle vaart vooruit. Always forward and never go back. Uit de geschiedenis moeten wij leren en weten welke leiders visie hebben en groot kunnen denken.

De grootkapitalisten in samenwerking met buitenlandse multinationals ontsluiten en moderniseren een land vanwege de belastinginning en bieden werkgelegenheid. De nieuwe weg, de nieuwe fase, het nieuwe tijdperk de nieuwe richting die Suriname inslaat is naar Europa,want wij lopen langs de lijn van onze geschiedenis.
Een volk stemt, maar de grootkapitalisten bepalen de richting van de economie en de politiek. Dit is het politieke realisme. De VHP, ABOP, en NDP kapitalisten zullen moeten samenwerken, maar nu richting Europa ipv China. Dit nieuwe model is wat Santhoki ons aanbiedt en dit model is niet verkeerd. Met een vrije liberale economie en een niet gecentraliseerde overheid kan het particulier initiatief gestimuleerd worden en eindelijk leven in de productie sector gebracht worden. Op deze manier kan steeds meer het patronage denken en de enge eigen belangen naar de achtergrond worden gedrongen omdat Surinamers de weg opgaan van vrij ondernemerschap en dit nieuwe denken zal maken dat wij als wij deze lijn voortzetten, eens in de rij van de ontwikkelde naties zullen prijken. Er is voor ons land geen andere weg dan deze weg omdat het TWEE VLIEGEN IN EEN KLAP zijn. Onze nieuwe president Chandrikapersad Santhoki moet in dit streven ten volle ondersteund worden want de wereld werkt met kennis en wetenschap en niet met dorpsdenken en patronage.

Wij, volk van Suriname zijn realistisch, geloven niet meer in sprookjes en zijn trots op onze President.

Reken er niet op dat wij het in Suriname beter gaan krijgen, gaat niet gebeuren

INGEZONDEN- Reken er helemaal niet op dat wij het in Suriname beter gaan krijgen. Dat de prijzen in de winkels zullen dalen, dat benzine goedkoper zal worden of dat er betaalbare huizen gebouwd zullen worden voor ons.

Tijdens gesprekken met mijn vrienden, vriendinnen en familie krijg ik vaak te horen dat wij een welvarend land zullen worden. Dat wij weer zonder te klagen in de winkels boodschappen zullen kunnen doen, want de prijzen vallen reuze mee.

Dat onze jongeren met hun salaris in staat zullen zijn een eigen huis te bouwen of te huren omdat onze Surinaamse dollars meer waard zullen zijn. Dat veel meer personen het zich weer kunnen permitteren om op vakantie naar het buitenland te gaan.

Ook sparen zou weer moeten lukken.

Ik geef dikwijls als reactie dat ze maar moeten blijven dromen want in hun leven zal dat niet gebeuren.

Suriname heeft na haar onafhankelijkheid talrijke regeringen gehad die beloofd hadden dat wij het beter zouden krijgen. De resultaten zijn bekend.

In 2010 nadat de NDP de macht had overgenomen werd aan ons verteld dat wij zesbaans snelwegen met viaducten zouden krijgen. Treinverbindingen naar het binnenland, tienduizenden woningen zouden er gebouwd worden voor de minder draagkrachtigen en de wisselkoers zou heel snel omlaag gaan evenals de prijzen in de supermarkten. Het zou goed komen met Suriname.

Ook in de periode Henck Arron waren er leuke praatjes. Zo zou er in West Suriname een nieuwe welvarende en moderne stad worden gebouwd. Ons land zou goed vooruit komen. Maar niets ervan is uitgekomen. Miljarden Nederlandse guldens zijn toen verkwist en de economie kwam in een negatieve spiraal terecht.

Ook in de tijd van Jopie Pengel was er veel hoop. Er was veel olie gevonden en wij zouden een fantastische toekomst hebben. Er werd zelfs feest gevierd want wij zouden als burgers heel veel profijt van de olie hebben. Niets van waar!

Terug naar de dromen van velen. Reken er maar niet op dat wij burgers het veel beter zullen krijgen. Het zijn veelal de politici die het de afgelopen decennia beter hebben gekregen, niet het volk. Hoge salarissen, soms voor de rest van hun leven, veel privileges, auto’s van de overheid, allerlei toeslagen en de kans om een greep te doen in de staatskist en zo snel miljonair in Amerikaanse dollars te worden. Dat is helaas de harde realiteit!

R. Pinas

https://www.gfcnieuws.com/reken-er-niet-op-dat-wij-het-in-suriname-beter-gaan-krijgen-gaat-niet-gebeuren/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *