HET MOORDVONNIS EN DE STOEL VAN HET HOOGSTE AMBT: TIK EN TAK OP HETZELFDE MOMENT

19-01-2020

Een bewuste staatsrechtelijk en administratief-bestuursrechtelijk gepleegde coup langs democratische weg in 2010. Het volk heeft de President niet gekozen maar de foefjes in het Parlement door verraad vanuit de oppositie t.a.v. zowel de verkiezing van de parlementsvoorzitter als de president. De affaire van de foto- en heimelijke markering van stembiljetten zijn nog vers in het geheugen. In 2015 was het oppositionele verraad openlijk. De meeste stemmen op een partij of partijleider staan nog niet gelijk aan dat het volk de president democratisch heeft gekozen.

De structurele uitholling van de staat nam een aanvang evenals de structurele uitholling van de liberale economie met het aantreden van de huidige veroordeelde verdachte president.

De periode 2010-2020 kenmerkt zich door een president in een strafrechtsproces op de stoel van het hoogste ambt en vanaf 29 november 2019 een veroordeelde moordenaar op de stoel van het hoogste ambt. De Chinese President evenals de Cubaanse President wisten dit nieuwe feit op hun juiste waarde in te schatten. Helaas, in Suriname werd de veroordeelde moordenaar precies andersom gelegitimeerd door op afroep naar de stoel van het hoogste ambt toe te gaan in plaats van het moordvonnis te legitimeren en de veroordeelde te desavoueren en in de DNA uit de stoel te wippen door hem evenals China en Cuba te isoleren van de stoel van het volk. Mijnsinziens een zware inschattingsfout van de oppositie welke direct te herleiden is tot het nu gelegitimeerde feestje met soundtruck op 22 januari nabij het gerechtsgebouw. Ook Canada en de Filippijnen aanvaardden hun diplomatieke benoeming niet uit handen van de veroordeelde moordenaar op de stoel maar uit handen van de minister van Buitenlandse zaken. Het buitenland prikt met gemak door het tik-tak bedrog heen, zoals wij ook zagen in de kwestie van de 19,5 miljoen van de Centrale Bank van Suriname waarbij de rechter ook niet tegen het vermoeden in ging maar gaf het geld op een andere rechtsgrond vrij. En nu het Nederlandse OM de strafrechtelijke vervolging verder gewoon inzette. De internationale isolatie van ons land maakt dat de turbulentie binnen het beleid en bestuur niet kon uitblijven. De Govenor van de CBvS werd mikpunt maar gaf zichzelf een afkoopsom. De Financial Times, het IMF, en het ratingbureau Finch duidden op wetenschappelijke leest de discrepantie tussen lenen, inkomsten en uitgavenpatroon. Ondanks de afobaka stuwdam en de door Apache niet bevestigde olie vondst kan gesteld worden dat er enorme paniek in het bestuur van het land is ontstaan. Partij statuten en de Grondwet verhullen het machtsvacuum en worden terzijde geschoven zodat op 22 januari het tik-tak politiek spelletje gespeeld kan worden. Met het wereld moordvonnis en de media schijnwerpers op ons land en in het byzonder op de veroordeelde moordenaar gericht moet hij de president blijven uithangen als hij de rechtszaal ingaat en verlaat.

De zwaar verrijkte keten om de veroordeelde moordenaar beseffen evenwel heel goed dat hun enorme economische belangen en posities in gevaar zijn indien het ambt wegvalt. Dus is de laatste politieke kaart op tafel gegooid omdat al de juridische rechtsmiddelen uitgeput zijn, zelfs met hun politiek ingevuld CH heeft het bestuur moeten inbinden. De pyramidaal opgebouwde sectarische partij van de veroordeelde moordenaar zal voor het oog van de wereld het presidentschap claimen en zijn achterban gebruiken als schild terwijl er sprake is van een machtsvacuum op dat moment waarbij zowel de nationale als de internationale authoriteiten kunnen optreden tegen de veroordeelde moordenaar. De moordenaar misbruikt op onrechtmatige wijze zijn ambtelijke macht die hij in feite ontbeert door te beweren dat hij een maal 24 uur president is en dus de vergunning voor zijn politieke partij loskrijgt evenals de beveiliging vanuit zijn eigen landsbestuur. Deze grove vorm van misbruik van macht door een veroordeelde moordenaar is illegitiem. DNA leden en leden van de rechterlijke macht zijn in aanwezigheid en onder aanvoering van de partijleider besmeurd. Een veroordeelde moordenaar die op precies hetzelfde moment de TRIAS POLITICA erkent door verzet aan te tekenen, voor de rechter verschijnt valt op hetzelfde moment zijn eigen staatsorgaan op niet mis te verstane wijze aan door het op straat brengen van zijn vooraf opgehitste achterban in het partijcentrum. Het ene moment tik en het andere moment tak. Door de Krijgsraad te erkennen ondergraaft de veroordeelde moordenaar zijn eigen amnestiewet, desavoueert hij zichzelf en zijn coalitieleden en kent hij het Constitutioneel Hof die plaats toe die het verdient namelijk ondergeschikt aan het hogere orgaan van de Trias Politica.

De gepleegde staatsrechtelijke coup langs democratische weg zal ook op democratische wijze het tijdperk Bouterse afsluiten, indien de oppositie niet wederom met verrassingen komt. De hamvraag in het machtsvacuum is een empirische namelijk wie zal gezien de huidige tik-tak omstandigheden na de verkiezingen het ambtsketen aan de volgende president overdragen, de veroordeelde moordenaar, de vice- president ad interim of wederom de DNA voorzitter. Terugkeren als president is geen optie omdat de gezamenlijke oppositie verklaard heeft niet met de partij van Desi Bouterse samen te zullen werken.

Gevoeglijk mogen wij hieruit opmaken dat de eenheid van de oppositie een voldongen feit is, de enige manier om Suriname te bevrijden uit handen van de nieuwe kolonisator en de oude patroon en meester verhoudingen.

Maar verkondig geen gemakkelijke overwinning want hun economische belangen in het binnenland worden zwaar verdedigd door allerlei gewapende eenheden.

Suriname niet uitgenodigd voor topoverleg met Amerika

21/01/2020 06:08 – Ivan Cairo  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Foto:

PARAMARIBO – Suriname participeert niet in de bespreking dinsdag tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, en collega’s van Caricom-landen. Minister Yldiz Pollack-Beighle kreeg geen uitnodiging en gaat dus niet. De bijeenkomst die in Kingston, Jamaica, plaatsvindt heeft voor enige controverse gezorgd in Caricom. 

Of Barbados wel een uitnodiging heeft gekregen, is niet gezegd. In ieder geval stuurt Bridgetown geen vertegenwoordiger. Premier Mia Mottley zegt dat haar regering niet deelneemt aan onderonsjes waarbij niet alle Caricom-landen zijn uitgenodigd. Barbados is nu voorzitter van Caricom.

Desgevraagd zegt minister Beighle uit de media te hebben vernomen dat er een bilateraal onderhoud zal plaatsvinden tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Jamaica en de VS. “In de marge van deze meeting schijnen enkele Caricom-landen te zijn uitgenodigd. Suriname is niet uitgenodigd. Ook de agenda voor deze gesprekken is ons niet bekend”, aldus de bewindsvrouw.

Ze benadrukt dat Suriname en de VS een “excellente bilaterale samenwerking” met elkaar hebben. Vooralsnog is onduidelijk welke landen zijn uitgenodigd voor de meeting in Kingston. Tijdens een receptie afgelopen zaterdag ter gelegenheid van de viering van de 100ste verjaardag van premier Errol Barrow – nu wijlen – zei Mottley dat de ontmoeting met Pompeo een poging is om de Caricom te verdelen.

“We zoeken geen ruzie. Ik ben niet op zoek naar gevechten, maar ik ben mij ervan bewust dat als dit land niet ergens voor staat, het voor alles te vinden zal zijn. Als voorzitter van Caricom kan ik onmogelijk toestaan dat mijn minister van Buitenlandse Zaken een vergadering bijwoont met iemand waarbij slechts enkele leden van Caricom zijn uitgenodigd. Als sommigen worden uitgenodigd en niet allemaal, dan is het een poging om deze regio te verdelen”, zei Mottley.

In maart 2019 was er ook al onenigheid binnen Caricom nadat de Amerikaanse president Donald Trump een handjevol Caricom-leiders had uitgenodigd voor een bespreking in het Witte Huis. Die uitnodiging werd gezien als een beloning voor hen die een resolutie ondersteund hadden bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). In die resolutie werd de tweede ambtstermijn van vijf jaar van de Venezolaanse president Nicolás Maduro niet erkend.

De vijf Caribische leiders die de bijeenkomst bijwoonden, werden door de premier van Antigua en Barbuda, Gaston Browne, getypeerd als “zwakzinnig” door op de uitnodiging van Trump in te gaan. “Ik schaam me voor die zwakke leiders die zich laten gebruiken om de agenda van anderen uit te voeren,” schreef Browne op zijn Facebook-pagina.

Het besluit van de vijf om naar die meeting te gaan, werd ook bekritiseerd door Ralph Gonsalves, de premier van St. Vincent en de Grenadines. Gonsalves beschuldigde de VS ervan dat hij de regio probeerde te verdelen. Ook de premier van Trinidad en Tobago, Keith Rowley, leverde kritiek.

http://www.dwtonline.com/mobiel/?node=492269

.

Column: Regering voedt sociale media en mofo koranti

BRON: STARNIEUWS
 

21 Jan, 00:59


Governor Robert van Trikt rondt studie International Executive Master of Finance and Control af.

Terwijl de Centrale Bank van Suriname is onthoofd, hult de regering zich in stilzwijgen. Is het dan gek dat sociale media en mofo koranti overuren maken? De wildste geruchten doen de ronde, maar de regering en de raad van toezicht van de bank besluiten niks te zeggen. Blijkbaar dringt het niet voldoende door dat het hier gaat om de moederbank die de SRD moet bewaken en verdedigen. Ondanks miljoenen US-dollar interventie is de koers verder de lucht ingegaan door de stuurloosheid bij de bank en gebrek aan communicatie bij de regering. 

 
Waar gaat het om bij de bank? Het zal niet de Range Rover zijn, want daarin rijdt – tot vandaag nog formeel governor Robert van Trikt – al maanden rond. Antidateren van de lening is niet acceptabel. Jammer voor Ingeborg Geduld-Nijman, die bekend stond als onkreukbaar en 20 jaar haar rug recht heeft gehouden, dat ook zij hierin is meegesleept. Maar zij heeft karakter getoond door haar ontslagbrief te schrijven. 
 
Gaat het om aankoop van het Assuriagebouw en een groot terrein in de omgeving van Blauwmeer? Is het omdat dure consultants binnengebracht zijn, of mensen van het eigen bedrijf? Of cocktailparty’s vanaf dag 1, grote feesten, dure hotels huren, een zoveel gangen diner in Torarica? Of speelt er meer? Is er sprake van sjoemelen met geld bij verstrekken van dure dollars aan cambio’s en opkopen van fout goud? Is er door koersverschillen schade berokkend aan de bank en daarmee de samenleving? Is er sprake van corruptie en fraude?
 
Of moest de governor de laan uit omdat hij bepaalde handelingen van de regering niet wilde plegen? In de ontslagbrief staat dat er “een zodanig verschil in inzichten is tussen de Regering en mijn persoon, op basis waarvan ik niet langer kan functioneren als gewenst“. Dus volgens Van Trikt is er sprake van verschillende beleidsinzichten. Dus niks corruptie en dingen die het daglicht schuwen. Misschien verschil van inzichten over interventie-dollars verstrekken aan Chotelall. Want hij heeft steevast nooit de verantwoordelijkheid willen nemen over hoe Chotelall (e.a.) aan de goedkope dollars kwam. Nadat journalisten bleven aandringen, verwees hij naar de president. Vanaf toen zijn de problemen pas goed begonnen. 
 
Dan zullen we het maar niet hebben over hoe het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) een rondedans doet met de verwikkelingen bij de CBvS. Suriname was zooooo blij dat het Nederlandse OM terechtgewezen is door de Rechtbank Noord-Holland. Stephen Tsang zou zeggen ‘vrijpostig!’ Van Trikt claimde persoonlijk de overwinning (ook niet zo slim). Wel ook internationaal schadelijk, de crisis met de governor, terwijl het OM cassatie heeft ingesteld. 
 
In elk geval is ervoor gekozen om de zaak van de CBvS niet binnenskamers op te lossen. Stukken liggen op straat en er is een onderzoek gaande. Bond, personeel, bankiers zijn al geïnformeerd. De Nationale Assemblee die een week lang al roept om opheldering wordt als poppenkast beschouwd. Zonder finaal resultaat krijgen anderen wel informatie, maar het volk niet. Maar van Moes moet niet meegewerkt worden aan gossip. Gelukkig zijn er media die wel informatie boven tafel halen. Als zaken zo erg zijn, moet er niet alleen intern onderzoek komen, maar moet de pg worden ingeschakeld voor een strafrechtelijk onderzoek. Het is intriest dat het zoveelste instituut de toets der kritiek niet kan doorstaan. Heel jammer voor het land. God zij met ons Suriname!
 
Nita Ramcharan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *