HET WERELDWIJD FENOMEEN VAN LICHT-BEÏNVLOEDBAREN. 73 MILJOEN TRUMP STEMMERS & 16 ZETELS VOOR DE NDP.

Auteur: Angela Fernald.

Bijna de helft van de Amerikanen staat achter Trump. De ziekte zit in Suriname en ook in de VS veel dieper. Ook in Europa zit het diep. Maar wat si die ziekte? Wat leeft er zo allemaal onderhuids? Zit rascisme in ons allemaal? Of is het een politiek instrument geworden?

 

Wij als auteurs doen onze uiterste best om een goed artikel te schrijven. Wanneer door de redactie van een gerenomeerd media huis het artikel gepubliceerd wordt omdat het aan gestelde kwaliteitscriteria voldoet, dan is verwachtbaar dat los van de inhoudelijke meningsvorming Surinamers dit respecteren met reacties van passend niveau. Wij moeten proberen iets toe te voegen aan de discussie in plaats van op Facebook karaktermoord te plegen met enorme scheldkanonades. Niet alleen in Suriname zien wij deze trend van niet onderbouwde inhoudelijke reacties. Social media biedt nu eenmaal een forum waar mensen anoniem hun frustraties kwijt kunnen en opruiend bezig kunnen zijn. De Twitter berichten van Donald Trump zijn het voorbeeld hoe heel snel olie op het vuur gegooid kan worden. Het fenomeen van “bezijden het onderwerp reactie” is universeel bij een bepaalde categorie: de licht-beinvloedbaren.

We zien deze polarisatie steeds ergere vormen aannemen in Suriname en in de VS. Er zijn zovele verklaringen en oorzaken hiervoor te noemen, maar in dit artikel beperk ik mij tot het politieke stelsel. Vanwege het politieke systeem van beide landen tellen niet alle stemmen even zwaar. In Suriname hebben wij te maken met een onrechtvaardig kiesstelsel waar niet alle stemmen evenveel gewicht hebben. In bv het binnenland en Coronie hebben stemmen een veel zwaarder gewicht. In de Vs zien wij hetzelfde verschijnsel waarbij stemmen in de swing states een zwaarder gewicht hebben. De NPS haalde meer stemmen dan de ABOP maar kreeg minder zetels. In de VS haalde Donald Trump in 2016 minder stemmen dan Hillary Clinton maar vanwege de swing states won Trump de verkiezingen. 

Een beter functionerende democratie voor Suriname zou zijn het aanpassen van het kiesstelsel. En als in de VS geen swing states waren maar een normale parlementaire democratie zoals in West- Europa waar alle stemmen even zwaar tellen dan had Trump waarschijnlijk niet meer dan een derde van de stemmen gehaald. Maar door het twee-partijen stelsel van republikeinen en democraten en de swing states is de polarisatie politiek verworden tot een arena, een kooi gevecht tussen twee partijen om de macht. Trump heeft echter met zijn weigering zijn verlies te erkennen, de grens van het Amerikanisme  overtreden door de grondwet te vertrappen en een regelrechte aanval te plegen op de democratie en de staat. En hiervoor zal hij boeten, omdat zelfs de president niet boven de wet staat.  Met of zonder zijn verklaring achteraf dat hij de opstand afkeurt heeft de Amerikaanse politiek genadeloos uitgehaald naar Donald Trump, ook binnen zijn eigenpartij.

Door het evenwichtiger politieke stelsel van de parlementaire democratie in Europa, zijn extreem rechtse politici als Geert Wilders en Thierry Baudet in Nederland, De Winter van Vlaams belang in Belgie en Mari Le Pen in Frankrijk uit het regeer centrum gebleven. De verdeling van stemmen over zovele politieke partijen, dit jaar 89 in Nederland, maakt dat de percentages zeer klein zijn van uitgebrachte stemmen op dit soort gevaarlijke rascistische partijen. Met een minderheid van de stemmen moeten zij de regeermacht delen in het parlement. 

Omdat Suriname een semi-presidentieel stelsel heeft, dingen er ook zovele politieke partijen mee in de verkiezingsstrijd en is de polarisatie zoals die in de VS plaats vindt in Suriname uitgesloten, vanwege coalitievorming maar ook omdat ons parlement uit slechts een kamer bestaat. In de VS bestaat het Congres(het parlement) uit twee kamers, het huis van afgevaardigden en de senaat waar nu de democaten in beide kamers de meerderheid hebben verworven. Op het moment dat in de staat Georgia de overwinning van de twee senaat zetels naar de democraten ging, brak de hel los bij de aanhang van de republikeinen o.l.v. de scheidende president Donald Trump.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *