Guaidó mag parlement Venezuela niet in en spreekt van coup

Maduro claimt verkiezingswinst na boycot oppositie

07-12-2020 06:46

Nicolas Maduro

De Venezolaanse president Nicolás Maduro claimt dat zijn partij de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag heeft gewonnen. Ruim 67 procent van de stemmen zou naar Maduro’s socialistische partij PSUV zijn gegaan. Tientallen oppositiepartijen, inclusief de partij van zelfverklaard interim-president Juan Guaidó, kondigden eerder aan de verkiezingen te zullen boycotten. De partijen zeggen dat Maduro de verkiezingen manipuleert. Om dezelfde reden deden ze niet mee aan de stembusgang in 2018. Ook de Verenigde Staten en de Europese Unie vrezen dat de verkiezingen in Venezuela “niet eerlijk” zijn verlopen. “Deze verkiezingsuitslag van het onwettige Maduro-regime weerspiegelt niet de wens van het Venezolaanse volk”, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. De Venezolaanse kiezer leek zich niet geroepen te voelen om naar het stembureau te komen. Volgens de vicevoorzitter van het parlement heeft 19 procent van de ruim twintig miljoen stemgerechtigden gestemd. Daarmee leek de kiezer gehoor te geven aan de oproep van Guaidó, die Venezolanen opriep thuis te blijven. “De dictatuur wil geen verkiezingen houden, maar de hoop van dit land vernietigen.”

Op basis van de verkiezingsuitslag verliest de oppositie de meerderheid in de Asamblea Nacional, het Venezolaanse parlement. Maduro had het parlement al op een zijspoor gezet, omdat zijn partij geen meerderheid had. Bij de verkiezingen waren 277 zetels te vergeven, 110 meer dan voorheen. Door het verlies van de meerderheid in het parlement wordt de positie van Guaidó verder verzwakt. De oppositieleider riep zich in januari 2019 uit tot interim-president. Hij wordt gesteund door ruim zestig landen, waaronder Nederland. Maar Maduro week niet. Sindsdien heeft Guaidó’s partij weinig vooruitgang geboekt. (NU)

https://www.sun.sr/Details/5933_YsUPdaQbFbFbSY1by59bVFaFaFaQ3NCaFaFawi9023mI6AFxD2y9e6iVQ7sYSD9CWK7ij1m5FqpNa97bpk0PHJbFbFbwSXf2ZkF1jAcFcFccFcFc_maduro.jpg

Maduro krijgt goud niet terug van Groot-Brittannië

President Nicolás Maduro houdt een goudstaaf vast. Foto: Reuters

1000 miljoen Amerikaanse dollar aan Venezolaans goud, dat ligt bewaard in de Bank of England. Om de strijd tegen het coronavirus te betalen, wil president Nicolás Maduro dat goud nu terug. Maar hij krijgt het niet.

Venezuela kampt al langer met economische problemen na jarenlang wanbeleid en politieke corruptie. Een om de strijd tegen het coranavirus te kunnen financieren wilde de Venezolaanse regering daarom een beroep doen op 1000 miljoen Amerikaanse dollar aan goud in de Bank of England, een centrale bank met een van de grootste goudkluizen ter wereld.

Juan Guiadó, de tegenhanger van president Maduro, riep de Bank van Engeland echter op om de president geen toegang te geven. Volgens hem wil Maduro het geld wil gebruiken voor corrupte doelen.

Juan Guaidó. Foto: AP

De centrale bank van Engeland die de nationale reserves van verschillende landen opslaat, weigerde op het verzoek van president Maduro in te gaan omwille van de politieke spanningen. De Venezolaanse regering ging niet akkoord met de uitspraak en spande een rechtszaak aan tegen de bank. Het Hooggerechtshof reageerde negatief op dat verzoek.

Twee presidenten
Venezuela bevindt zich in een politieke discussie over wie zich de president van het land kan noemen. In 2018 werd Maduro herverkozen voor een tweede ambtstermijn als president na een omstreden verkiezingsperiode. Die verkiezingen werd geboycot door de meeste oppositiepartijen die zijn herverkiezing nadien niet erkenden. Als reactie daarop benoemde zijn rivaal Guiadó zichzelf tot president.

Vijftig landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, België en de meeste West-Europese landen, hebben Guiadó intussen erkend als de legitieme president van Venezuela. Ondanks die felle internationale tegenkanting is Maduro nog steeds aan de macht. Hij verblijft in het presidentieel paleis en heeft de controle over de politie, het leger en belangrijke nationale instellingen.

DPG

https://www.srherald.com/buitenland/2020/07/02/maduro-krijgt-goud-niet-terug-van-groot-brittannie/

Parlementsverkiezingen in Venezuela in december; Juan Guaidó vreest manipulatie

Nicolás Maduro en Juan Guaidó

In december dit jaar zullen parlementsverkiezingen in Venezuela plaatsvinden. Dat heeft de nationale kiescommissie in Venezuela dinsdag aangekondigd.

De Nationale Assemblee is de enige Venezolaanse instelling onder controle van de oppositie.

De recent aangestelde voorzitster van de kiescommissie, Indira Alfonzo, kondigde de verkiezingen aan op televisie zonder een exacte datum in december te geven. Ze zei ook dat het aantal zetels in het parlement verhoogd zal worden van 167 naar 277.

De oppositie, geleid door Juan Guaidó in het parlement, beschuldigt president Nicolás Maduro ervan de verkiezing te willen manipuleren. De aanduiding van Alfonzo en andere nieuwe leden van de kiescommissie, en de vervanging van leiders van oppositiepartijen door politici die bondgenoten zouden zijn van Maduro, zien ze als bewijs dat de verkiezingen niet eerlijk zullen verlopen.

Belga

https://www.srherald.com/buitenland/2020/07/02/parlementsverkiezingen-in-venezuela-in-december-juan-guaido-vreest-manipulatie/

Venezuela wil dat EU-ambassadeur binnen 72 uur het land verlaat

President Maduro van Venezuela. Foto: AP

Venezuela eist dat de vertegenwoordiger van de Europese Unie Isabel Brilhante Pedrosa vertrekt uit het land. President Nicolás Maduro geeft de EU-ambassadeur en haar medewerkers 72 uur de tijd om hun spullen te pakken.

Het besluit volgt op nieuwe sancties tegen Venezuela. De EU heeft elf hooggeplaatste ambtenaren toegevoegd aan een lijst met functionarissen die beperkingen krijgen opgelegd vanwege hun rol bij de malaise in het land. Hun vermogens zijn bevroren en ze hebben een reisverbod. De lijst telt nu 36 ambtenaren.

Maduro heeft de EU-ambassadeur en haar delegatie aangeboden mee te zoeken naar een vlucht het land uit. Door de coronacrisis ligt ook in Venezuela de luchtvaart zo goed als stil.

EU veroordeelt uitzetting
De EU veroordeelt de uitzetting van haar ambassadeur uit Venezuela. EU-buitenlandchef Josep Borrell kondigde als tegenmaatregel aan de Venezolaanse ambassadeur bij de EU de wacht aan te zeggen, zoals gebruikelijk in dit soort gevallen.

President Maduro ligt al langer hevig onder vuur, onder meer omdat hij het parlement terzijde heeft geschoven, demonstraties tegen zijn beleid hardhandig laat neerslaan en veel mensen honger lijden.

De VS en veel andere westerse landen steunen oppositieleider en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó. “Alleen een onderhandelde oplossing tussen Venezolanen kan het land uit zijn diepe crisis brengen”, aldus Borrell op Twitter.

NOS

https://www.srherald.com/buitenland/2020/06/30/venezuela-wil-dat-eu-ambassadeur-binnen-72-uur-het-land-verlaat/

Maduro bereid om met Trump te praten

Presidenten Trump en Maduro

President Nicolás Maduro van Venezuela is bereid in gesprek te gaan met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump. Dat zei Maduro maandag tegen staatspersbureau AVN. “Als het zover is, ben ik bereid respectvol met president Donald Trump te praten”, stelde Maduro.

Trump zei eerder een ontmoeting met Maduro te overwegen. “Daar zou ik misschien over nadenken”, stelde de president tegen nieuwssite Axios. “Maduro wil graag afspreken. En ik ben nooit tegen vergaderingen.”

Een dergelijke ontmoeting zou echter haaks staan op de ‘maximale druk’-campagne van de VS die gericht is op verdrijving van Maduro. Trump voegde er in het interview met Axios echter aan toe dat hij de gespreksuitnodiging “op dit moment” heeft afgewezen.

Op maandag schreef de president vervolgens in een Twitter-bericht dat hij enkel met Maduro om de tafel zou gaan om diens aftreden te bespreken.

Washington is een van de belangrijkste bondgenoten van oppositieleider Juan Guaidó, die zich anderhalf jaar geleden uitriep tot hoofd van de overgangsregering nadat Maduro in 2018 de presidentsverkiezingen won. Daarbij zou volgens de oppositie sprake zijn geweest van grootscheepse fraude. Tientallen landen, waaronder dus de VS, erkennen Guaidó als de rechtmatige leider van Venezuela.

HLN

https://www.srherald.com/buitenland/2020/06/24/maduro-bereid-om-met-trump-te-praten/

VENEZUELA MOBILISEERT TEGEN MOGELIJKE INVASIE VS

Feb 18, 2020

Volgens de controversiële Venezolaanse president Nicolas Maduro zijn er sterke aanwijzingen dat de Verenigde Staten van Amerika (VS) een invasie aan het voorbereiden is. Dit in samenwerking met de oppositionele krachten van Venezuela onder leiding van de zelfbenoemde president Juan Guaidó.

In het afgelopen weekeinde is een grote militaire oefening gehouden om aanvallen bij alle uithoeken van het land te kunnen afslaan. De dagen daarna zijn zeker 2 miljoen troepen gemobiliseerd om de grenzen in de gaten te houden. De volksmilitie is daarbij geïncorporeerd in het leger. Guaidó laat in gesprek met journalisten weten niet zwaar te tillen aan de mobilisatie van Maduro. Volgens hem gaat het slechts om propaganda en stemmingmakerij.

De Amerikaanse regering heeft in ieder geval wel meer sancties in het vooruitzicht gesteld, nu Rusland openlijk heeft toegezegd financiële steun aan het Maduro-regime te zullen geven. Venezuela kamt met grote financiële problemen vanwege eerdere sancties die vrijwel alle inkomstenbronnen van het land hebben bevroren. Nu Rusland daarin verandering wil brengen zal de VS de duimschroeven nog meer aandraaien. De maatregelen die Trump in het vooruitzicht heeft gesteld hebben te maken met sancties tegen alle oliemaatschappijen die zaken doen met Venezuela. Dit zal ook Amerikaanse bedrijven treffen zoals de oliemaatschappijen Chevron en de Spaanse Repsol YPF die ook in Suriname een concessie heeft op zee.

Volgens Maduro is het uiteindelijk doel van Washington om Venezuela binnen te vallen en zijn kabinet omver te werpen. Hij zegt dat de strijdkrachten daarop zijn voorbereid. Tijdens de oefeningen van zaterdag is er een waarschuwend signaal naar Columbia, de grootste bondgenoot van de VS in Zuid-Amerika, gestuurd om zich niet te lenen voor eventuele invasieplannen. De Amerikaanse senatoren, zowel oppositie als coalitie, zijn alvast akkoord gegaan met de nieuwe maatregelen die Trump wenst te treffen tegen Venezuela.

https://unitednews.sr/venezuela-mobiliseert-tegen-mogelijke-invasie-vs/

5 januari 2020 om 20:48

Venezolaanse veiligheidstroepen hebben verhinderd dat zelfverklaard interim-president Juan Guaidó het parlement kon binnengaan. Daar stond een stemming over het voorzitterschap op de agenda, een positie die door Guaidó wordt bekleed. Zijn oppositiepartij heeft een ruime meerderheid in De Nationale Assemblee.

De leider van de oppositie tegen president Nicolás Maduro probeerde nog over een hek rond het parlementsterrein te klimmen, maar werd daar tegengehouden door een groot aantal ME’ers. Andere leden van zijn partij hadden de grootste moeite om het Congres binnen te komen.

In het parlement liet de onafhankelijke parlementariër Luis Parra zich met steun van Maduro’s socialisten beëdigen als nieuwe voorzitter, ondanks luidkeelse protesten van Guaidó-aanhangers. “Dit is niets minder dan opnieuw een zware klap voor onze grondwet”, zei Guaidó na de stemming. Hij sprak van een parlementaire coup.

Met een beroep op de grondwet riep Guaidó (36) zichzelf bijna een jaar geleden uit tot interim-president van Venezuela. Hij zei dat Maduro bij de presidentsverkiezingen in 2018 had gefraudeerd en dat diens positie daarmee vacant was. In de grondwet staat dat in zo’n geval de voorzitter van het parlement de presidentiële taken waarneemt. Meer dan vijftig landen hebben hem als legitieme machthebber erkend, waaronder Nederland en de Verenigde Staten.

Venezuela, met de grootste bewezen olievoorraden ter wereld, gaat al jarenlang gebukt onder een diepe economische crisis. Mensen lijden honger en het land kampt met medicijntekorten en een hyperinflatie. Miljoenen Venezolanen zijn naar buurlanden gevlucht.

NOS

https://www.srherald.com/buitenland/2020/01/05/guaido-mag-parlement-venezuela-niet-in-en-spreekt-van-coup/

Venezuela: Veiligheidsdiensten vallen kantoren Guaidó binnen

22 Jan, 16:40

foto
 Inlichtingendiensten zijn de kantoren van oppositieleider Juan Guaidó binnengevallen. (Foto: AP) 

Venezolaanse agenten van de geheime dienst zijn de kantoren van oppositieleider Juan Guaidó binnengevallen terwijl hij op bezoek is in het Verenigd Koninkrijk. Beelden toonden gewapende officieren van de Sebin-(inlichtingen)dienst met capuchon op  buiten het gebouw in Caracas.
 
“Laffe dictatuur!” tweette Guaidó, die gesprekken heeft gevoerd met premier Boris Johnson in Londen. Guaidó wordt door meer dan 50 landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, erkend als de legitieme leider van Venezuela. President Nicolás Maduro, die de steun geniet van het Venezolaanse leger, is er echter in geslaagd om aan de macht te blijven.
 
Kamerleden van de oppositie zeiden dat Sebin-agenten hen hebben belemmerd de kantoren te betreden. Wetgever Angel Torres zei dat de in het zwart geklede officieren het gebouw “abrupt” betraden. Hij zei dat er vrees was dat ze vals bewijs zouden neerleggen tegen Guaidó. De partij van de oppositie, Popular Will, beschuldigde de politie ook van het vasthouden van het lid Ismael Leon op een hoofdweg in Caracas.
 
“Terwijl we reizen … ontvoeren ze @leon_ismael en plunderen ze ons kantoor,” tweette Guaidó. “De wereld ontvangt en ondersteunt ons! We staan ​​vast, we zullen vrijheid bereiken”, voegde hij eraan toe. De regering van Venezuela heeft geen commentaar gegeven op de berichten.
 
Tijdens zijn reis naar Europa zal Guaidó naar verwachting het World Economic Forum in Davos, Zwitserland bezoeken. Maandag reisde hij naar Colombia om de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, te ontmoeten op de achtergrond van een regionale conferentie. Hij werd met volledige presidentiële eer ontvangen door de Colombiaanse president Iván Duque.
 
Pompeo riep andere landen op om mee te werken aan de verwijdering van president Maduro. Maduro beschuldigt de VS ervan een staatsgreep te orkestreren om hem af te zetten. De rivaliteit tussen Guaidó en Maduro laaide onlangs op toen Guaidó voor herverkiezing stond als voorzitter van de Nationale Vergadering, de positie waarop zijn aanspraak op de functie van waarnemend president berust.
 
De Nationale Garde verhinderde hem om het gebouw van de Nationale Vergadering binnen te gaan, waardoor hij de sessie naar een andere locatie moest verplaatsen waar ongeveer 100 wetgevers hem opnieuw verkozen.
 
Jarenlange onrust heeft Venezuela in de greep van een verlammende economische en politieke crisis gebracht. Volgens de VN hebben 4,8 miljoen Venezolanen sinds 2016 hun land verlaten, van wie 1,6 miljoen in buurland Colombia zitten. De VN schat dat bijna een kwart van de 30 miljoen mensen in Venezuela hulp nodig.

.

Venezolaanse oppositieleider Guaidó ontmoet Pompeo

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó. Foto: Reuters

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó is vandaag ondanks een reisverbod naar Bogota gegaan voor een bespreking met de Colombiaanse president Iván Duque. Belangrijker nog is de ontmoeting die hij maandag in de Colombiaanse hoofdstad zal hebben met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

De VS erkent evenals ruim vijftig andere landen, Guaidó als rechtmatige president van Venezuela in plaats van de socialistische regeringsleider Nicolás Maduro.

Pompeo arriveert maandag in Bogota, aan het begin van een tour door Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

De Telegraaf

Oppositieleider Guaido eist voorzitterschap parlement weer op

07/01/2020
De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido is er vandaag in geslaagd het parlementsgebouw in Caracas binnen te geraken en de eed af te leggen als parlementsvoorzitter. Tijdens een chaotische zitting wist hij zo het voorzitterschap weer op te eisen, nadat een dissident oppositielid zondag die functie van hem had overgenomen. Guaido, de belangrijkste tegenstander van president Nicolas Maduro, wilde zondag herkozen worden tot parlementsvoorzitter

 

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido is er vandaag in geslaagd het parlementsgebouw in Caracas binnen te geraken en de eed af te leggen als parlementsvoorzitter. Tijdens een chaotische zitting wist hij zo het voorzitterschap weer op te eisen, nadat een dissident oppositielid zondag die functie van hem had overgenomen. Guaido, de belangrijkste tegenstander van president Nicolas Maduro, wilde zondag herkozen worden tot parlementsvoorzitter. Maar door de uitvoerige controles van de ordediensten kreeg hij geen toegang tot het gebouw. Luis Parra, een oppositielid dat kritisch staat ten opzichte van Guaido, maakte van de gelegenheid gebruik om zichzelf tot parlementsvoorzitter uit te roepen. Guaido veroordeelde dat manoeuvre “parlementaire coup”.

Ook vandaag probeerde de Bolivariaanse Nationale Garde Guaido de toegang tot het parlement te ontzeggen. Maar de oppositieleider slaagde er, samen met een honderdtal parlementsleden die hem steunen, toch in om zich een toegang tot het gebouw te forceren. In het halfrond legde Guaido vervolgens de eed af als parlementsvoorzitter.

Even daarvoor had in het parlement, onder leiding van Parra, nog een woelige zitting plaatsgevonden. Op het moment dat Guaido voor zijn aanhangers de eed aflegde, had Parra het gebouw alweer verlaten.

De chaotische scènes in het Venezolaanse parlement zijn een gevolg van de felle machtsstrijd die sinds vorig jaar woedt tussen Guaido en president Maduro. In januari 2019 had Guaido zichzelf uitgeroepen tot de interim-president van het land. Hij wordt in die functie ook erkend door een vijftigtal landen.

Maduro heeft Parra al erkend als nieuwe parlementsvoorzitter.

bron: Belga

https://nl.metrotime.be/2020/01/07/news/oppositieleider-guaido-eist-voorzitterschap-parlement-weer-op/

 

 05-0102020

Venezolaanse veiligheidstroepen hebben verhinderd dat zelfverklaard interim-president Juan Guaidó het parlement kon binnengaan. Daar stond een stemming over het voorzitterschap op de agenda, een positie die door Guaidó wordt bekleed. Zijn oppositiepartij heeft een ruime meerderheid in De Nationale Assemblee.

De leider van de oppositie tegen president Nicolás Maduro probeerde nog over een hek rond het parlementsterrein te klimmen, maar werd daar tegengehouden door een groot aantal ME’ers. Andere leden van zijn partij hadden de grootste moeite om het Congres binnen te komen.

In het parlement liet de onafhankelijke parlementariër Luis Parra zich met steun van Maduro’s socialisten beëdigen als nieuwe voorzitter, ondanks luidkeelse protesten van Guaidó-aanhangers. “Dit is niets minder dan opnieuw een zware klap voor onze grondwet”, zei Guaidó na de stemming. Hij sprak van een parlementaire coup.

Met een beroep op de grondwet riep Guaidó (36) zichzelf bijna een jaar geleden uit tot interim-president van Venezuela. Hij zei dat Maduro bij de presidentsverkiezingen in 2018 had gefraudeerd en dat diens positie daarmee vacant was. In de grondwet staat dat in zo’n geval de voorzitter van het parlement de presidentiële taken waarneemt. Meer dan vijftig landen hebben hem als legitieme machthebber erkend, waaronder Nederland en de Verenigde Staten.

Venezuela, met de grootste bewezen olievoorraden ter wereld, gaat al jarenlang gebukt onder een diepe economische crisis. Mensen lijden honger en het land kampt met medicijntekorten en een hyperinflatie. Miljoenen Venezolanen zijn naar buurlanden gevlucht.

NOS

https://www.srherald.com/buitenland/2020/01/05/guaido-mag-parlement-venezuela-niet-in-en-spreekt-van-coup/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *