LEES OOK: DEEL 6. HET BINNENLAND: REGERING, INHEEMSEN & MARRONS *
Asis Gajadien over het grondenrechtenproblematiek

https://www.youtube.com/watch?v=FVDAWb-mhjM
Asis Gajadien over wetsvoorstel grond- en concessiebezit van politici

https://www.youtube.com/watch?v=MBnDUPaOgA4
Gajadien: ‘De VHP heeft beloofd dat grondenrechtenvraagstuk opgelost zal worden’ -Prime 25 Feb 2025

Trishul Broadcasting Network (TBN PRIME ALERT) : https://www.youtube.com/watch?v=Ft9mnaure9M
804 weergaven
Standpunt ACT Guianas inzake Nota van Wijzigingen Concept-Raamwet Collectieve Rechten van Inheemse en Tribale Volken, terug naar af
maandag 24 februari 2025

De Nota van Wijzigingen had een krachtige en historisch belangrijke stap kunnen zijn, maar is teleurstellend en respectloos jegens de rechthebbenden, schrijft ACT Guianas in een verklaring.
Vrijdag 21 februari had een historische mijlpaal kunnen zijn voor Suriname, niet alleen voor de inheemse en tribale volken, maar ook voor het bedrijfsleven en andere belanghebbenden.
Suriname blijft een van de laatste landen in de regio zonder wettelijke erkenning van collectieve rechten van inheemse en tribale volken.In plaats van een solide en toekomstbestendige wet is er een ontoereikend voorstel ingediend.
Verzwakking van de wet
Eerder overeengekomen en breed gedragen bepalingen zijn zonder duidelijke rechtvaardiging verwijderd.
Voorbeeld: de bepaling dat inheemse volken de oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn.
Er is geen rekening gehouden met internationale verdragen en rechterlijke uitspraken die de Staat Suriname verplichten collectieve rechten te erkennen.
Collectief eigendom is vervangen door een systeem waarin gemeenschappen enkel domeingrond kunnen aanvragen via een externe entiteit.
Wijzigingen zijn in besloten kring doorgevoerd, zonder de FPIC-procedure (Free, Prior and Informed Consent) te volgen.
De wet valt onder het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), wat suggereert dat het slechts wordt gezien als een regulier gronduitgifteproces in plaats van een erkenning van fundamentele rechten.
Gebrek aan visie en transparantie
De regering heeft nagelaten een samenhangend en helder beleid te formuleren over collectieve rechten.
Ministers hanteren hun eigen interpretatie van de wet zonder gezamenlijke visie of concrete rolverdeling.
Sinds 2021 ontbreekt een strategisch plan om inheemse en tribale volken en de bredere samenleving te verenigen rond deze wetgeving.
Het Parlement startte het proces, maar er werden ook commissies geïnstalleerd met uiteenlopende inzichten, wat leidde tot een gebrek aan eenduidige richting.
De haastige goedkeuring van de wet lijkt te zijn ingegeven door de naderende verkiezingen.
Belemmering van duurzame ontwikkeling
De regering toont geen serieuze intentie om een eerlijke en rechtvaardige wet naar het Parlement te brengen.
Het gebrek aan visie belemmert niet alleen de rechten van inheemse en tribale volken, maar ook hun kansen op deelname aan decentralisatieprocessen en besluitvorming.
De ambities die de regering nationaal en internationaal verkondigt over inclusiviteit en bosbescherming worden hiermee ondermijnd.
Eerdere inspanningen tenietgedaan
Sinds 2021 is er hard gewerkt aan het creëren van draagvlak en betrokkenheid binnen de gemeenschappen.
Dialoog en consultaties hebben geleid tot de totstandkoming van de concept-Raamwet Collectieve Rechten van Inheemse en Tribale Volken.
De huidige Nota van Wijzigingen doet afbreuk aan deze inspanningen en negeert de fundamentele rechten en wensen van de betrokken gemeenschappen.
Verbazing, afschuw en woede om ingrijpend gewijzigd wetsontwerp grondenrechten

Granman Simeon Glunder (l) en rechts Albert Aboikoni. [Foto: Euritha Tjan A Way]
door Samuel Wens
SIPALIWINI — “Wij verwerpen de aanpassingen van het wetvoorstel, omdat ze niet in samenspraak met ons zijn opgesteld. De aanpassingen maken van ons buitenstaanders in ons eigen gebied.
De gronden die onze voorouders op de koloniale machten hebben veroverd, waarop wij al eeuwen wonen, moeten wij anno 2025 volgens het nieuwe wetsvoorstel laten registreren bij KKF. Dit voorstel ontneemt ons, ons zelfbeschikkingsrecht, wat een internationaal recht is”, zegt een verbolgen kapitein Johan Zandveld van Abenaston in gesprek met de Ware Tijd.
“De regering heeft zonder ons medeweten die wijzigingen aangebracht en voor behandeling bij de Nationale Assemblee ingediend” Kapiteins Johan Zandveld en Godfried Adjakko
Zijn collega Godfried Adjakko van Kaaja Paati aan de Boven Surinamerivier is het met hem eens. De regering heeft de raamwet Collectieve Rechten Inheemsen en Marronvolken die ze eerder terug had gehaald bij De Nationale Assemblee ingrijpend gewijzigd om het nieuwe concept afgelopen week vervolgens weer in te dienen.
Breed overleg
De stam der Saamaka in de districten Sipaliwini en Brokopondo is niet te spreken over deze handelwijze. “De regering heeft zonder ons medeweten die wijzigingen aangebracht en voor behandeling bij de Nationale Assemblee ingediend,” zeggen de twee kapiteins die behoren tot het kabinet van granman Albert Aboikoni.
Zij vertellen de krant dat de zes marrons granmans van de Matawai, Kwinti, Saamaka, Okanisi, Paamaka en Aluku samen met de besturen van de Para Plantages, over dit onderwerp zullen vergaderen. Zandveld: “Er komt een gezamenlijk standpunt. Het gaat mijn verstand te boven dat de regering waarvan de tweede man (vicepresident Ronnie Brunswijk, red.) een marron is met zo’n slecht wetsvoorstel komt. Het voorstel toont geen respect voor de Inheemsen en Marrons. Het zou beter zijn als de president en vicepresident hun wetsvoorstel onmiddellijk intrekken en gaan praten met de granman.”’
Rol Brunswijk
De krant sprak ook met granman Simeon Glunder van de Aluku en hij zegt dat – vooruitlopend op het brede overleg – de zes granmans het voorstel inderdaad hebben afgewezen. “Het is niet mogelijk om wetten voor gemeenschappen te maken zonder hen erbij te betrekken.”
Remon Clemens stamhoofd van de Kwinti aan de Coppename stelt dat door toedoen van vicepresident Brunswijk het wetvoorstel bij De Nationale Assemblee is ingediend. “Ik heb een sterk vertrouwen dat de assembleeleden uit het binnenland hun uiterste best zullen doen en zich verplicht zullen voelen om een goede wet conform onze traditie te maken”, meent Clemens.
Hij voegt toe dat het nooit zo mag zijn dat de assemblee een nieuwe wet maakt die tegen het uitgesproken Saamakavonnis vonnis van het gerechtshof in Costa Rica kan zijn. “Dit zal schaamteloos zijn voor de leden.” De granman zegt dat voor hem nog steeds heilig is dat bedrijven in overleg moeten treden met de lokale bewoners voor hun operaties in het achterland. “Let wel: Ik praat niet over registratie om kostgronden open te kappen.”
Andere organisaties
Ook de Vereniging Saramaccaanse Gemeenschappen (VSG) en de NGO Amazon Conservation Team hebben zich verbolgen geuit over de aanpassingen in de wet die al sinds 2021 is teruggenomen door de regering. ‘Eerder overeengekomen en breed gedragen artikelen zijn zonder duidelijke rechtvaardiging verwijderd, zoals de bepaling dat inheemse volken de oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn. Daarnaast is volledig voorbijgegaan aan internationale verdragen en rechterlijke uitspraken waarin de Staat Suriname is verplicht om collectieve rechten te erkennen. Waar collectief eigendom eerder een fundamenteel uitgangspunt was, is dit nu gereduceerd tot een systeem waarin gemeenschappen enkel domeingrond kunnen aanvragen via een entiteit die hen zou moeten vertegenwoordigen. Deze ingrijpende wijzigingen lijken in besloten kring te zijn doorgevoerd, wat in strijd is met de FPIC-procedure (Free, Prior and Informed Consent)”, aldus ACT verbolgen.
https://dwtonline.com/verbazing-afschuw-en-woede-om-ingrijpend-gewijzigd-wetsontwerp-grondenrechten/
Openbrief aan de regering en De Nationale Assemblee
23 Feb, 2025


In navolging van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de Granman der Okanisi, Z.E. Da Bono Velantie, verwerpt ook de Stichting A Marron KOMPAS (Stg. AMK) met klem de onacceptabele nota van wijziging in de Raamwet Collectieve Rechten Inheemse Volken en Tribale Volken. Deze wijziging is absoluut niet in lijn met de verwachtingen en erkenning van de Inheemse Volken en Tribale Volken als gelijkwaardige landgenoten.
Ter voorkoming van dit alles heeft de Stg. AMK daarom altijd gepleit dat de Surinaamse regering de ILO Conventie 169 ratificeert in plaats van een eigen Surinaamse wet aan te nemen. Stg. AMK staat nog steeds altijd achter dit standpunt, omdat met de ratificering van deze conventie de rechten van de Inheemse Volken en Tribale Volken beter gewaarborgd zullen zijn.
Stg. AMK roept de regering en DNA op om deze verwerpelijke nota van wijziging zo snel als mogelijk terug te nemen. Daarnaast dienen regering en DNA de wet in lijn te brengen met de wensen en verwachtingen van de Inheemse Volken en Tribale Volken, zodat deze volken een menswaardig bestaan kunnen leiden in hun al eeuwenoude traditionele woon- en leefgebieden. Deze onacceptabele nota van wijziging staat duidelijk in dienst van kapitalisten, waardoor hun belangen duidelijk het meest worden gediend.
Het is ook nu de hoogste tijd dat de Surinaamse regering volledige uitvoering geeft aan alle uitgesproken internationale vonnissen in het voordeel van de Inheemse Volken en Tribale Volken, t.w. Moiwana Vonnis, Kalina en Lokono Vonnis en het Saamaka Vonnis.
Stg. AMK roept alle afstammelingen van Inheemse Volken en Tribale Volken in zowel de regering als DNA op om ervoor te waken dat de rechten van deze volken met de voeten worden getreden. Stg. AMK roept deze personen op om publiekelijk hun mening te geven over deze verwerpelijke nota van wijziging.
Stg. AMK roept de leiding van de regering en DNA op om zo snel als mogelijk in conclaaf te treden met alle Inheemse Volken en Tribale Volken, in het bijzonder de Traditionele Gezagdragers, waarbij tekst en uitleg wordt gegeven wat deze verwerpelijke nota van wijziging feitelijk inhoud. Het moet duidelijk zijn dat deze verwerpelijke nota van wijziging voor ernstige beroering heeft gezorgd en kwaad bloed heeft gezet binnen de Inheemse Volken en Tribale Volken. De regering en DNA zijn het daarom verplicht om de rust te laten terugkeren.
De Stichting A Marron KOMPAS
Namens deze,
Ing. L. Brunswijk, Voorzitter
Dr. R. Ravenberg, Secretaris
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/85142
VSG: “Nota van wijziging grondenrechten grove schending van mensenrechten”
Het stichtingsbestuur van de Vereniging van Saamaka Gemeenschappen (VSG) heeft met volledige afschuw kennisgenomen van de nota van wijziging van de grondenrechten. Deze wijziging is zonder overleg met de Inheemse en Tribale gemeenschappen via het principe van Free, Prior and Informed Consent (FPIC) goedgekeurd door de regeringsraad en doorgestuurd naar De Nationale Assemblee (DNA) en de Staatsraad voor verdere behandeling.
Volgens de VSG bevat het besluit van de regeringsraad ernstige bepalingen die leiden tot een onrechtmatige aantasting van de bestaande rechten van Inheemse en Tribale Volkeren in Suriname. De meest zorgwekkende wijziging betreft de transformatie van het collectief eigendomsrecht naar een zwakker ‘collectief genots- en gebruiksrecht’. Dit staat haaks op internationale mensenrechtenverdragen en vonnissen die de rechten van deze gemeenschappen juist beschermen.
De VSG stelt dat de handelwijze van de regering niet alleen een grove miskenning van de rechten van de Inheemse en Tribale Volkeren is, maar ook een directe schending vormt van uitspraken van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens. Het ‘Saamaka-vonnis’ verplicht de Staat Suriname om bij wetgevingsprocessen en beleid deze groepen te betrekken en hun instemming te verkrijgen. Het negeren van deze verplichting vormt een internationale schande en ondermijnt de rechtspositie van de betrokken gemeenschappen.
De VSG en de Saamaka-gemeenschap laten weten dit besluit niet stilzwijgend te accepteren. Zij zullen hun strijd tegen deze wetswijziging opschalen en alle noodzakelijke juridische en diplomatieke stappen ondernemen, zowel nationaal als internationaal. Momenteel wordt met nationale en internationale partners gewerkt aan een strategie om de collectieve eigendomsrechten alsnog wettelijk te laten erkennen en beschermen.
Oproep aan nationale en internationale gemeenschap
De VSG doet een dringende oproep aan minister Albert Ramdin, kandidaat voor de hoogste positie binnen de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), om in te grijpen en de rechten van de Inheemse en Tribale Volkeren te waarborgen. Daarnaast zal het Inter-Amerikaans Hof worden ingelicht over deze wetswijziging, waarbij wordt verzocht om aanvullende maatregelen tegen de Staat Suriname.
Met de naderende COP-30 zal de VSG de internationale gemeenschap op de hoogte brengen van de impact van deze wetswijziging op de Surinaamse bossen en de leefgebieden van de Inheemsen en Tribale Volkeren. Zij stellen dat de wijziging voortkomt uit kapitalistische belangen en zal leiden tot ernstige sociale en ecologische gevolgen.
Oproep tot nationale solidariteit
De VSG benadrukt dat de onderdrukking van Inheemse en Tribale Volkeren geen geïsoleerd probleem is, maar een nationale kwestie die het hele Surinaamse volk aangaat. Zij roepen DNA, politieke partijen, maatschappelijke organisaties en de bevolking op om gezamenlijk verzet te bieden tegen deze schending van fundamentele mensenrechten en de nota van wijziging resoluut af te wijzen.
‘NDP heeft 10 jaar kans gehad om grondenrechten in orde te maken’
Saturday 22 February 2025

Vicepresident en tevens ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk stoort zich enorm aan de kritiek op de wijzigingen die zijn aangebracht in de conceptwet Collectieve Rechten van Inheemse Volken en Tribale Volken, vooral de kritiek vanuit de NDP-kringen. “De beste stuurlui staan aan wal. De NDP heeft 10 jaar lang de tijd gehad om de grondenrechten in orde te maken, maar ze hebben dat nooit gedaan. Ze hadden toen de binnenlandman en de pikin ingi boi, maar niets hebben ze gedaan. Wij hebben binnen één jaar een conceptwet naar het parlement gestuurd,” zei Brunswijk na de registratie van zijn partij bij het CHS.
“Daar is het 3 jaar lang gebleven. Vervolgens kwam de conceptwet weer naar de regering, waar die weer een jaar is gebleven. Ik ben een militair en een strateeg. Ik heb de president mandaat gevraagd om aan deze conceptwet te werken. Ik kreeg deskundigen ter beschikking van het kabinet, die de correcties hebben doorgevoerd. Onder andere moet duidelijk zijn dat de mensen die in stamverband leven geen rechtspersoonlijkheid kennen. De wet vraagt nu om rechtspersoonlijkheid,” zei Brunswijk.
Volgens de vicepresident wordt elke wet in de DNA behandeld. “Correct of niet correct. Als zaken niet correct zijn, worden die aangepast of gewijzigd middels amendementen. De DNA-leden behandelen de wetten en keuren die goed zoals zij dat willen. Als de NDP het meent met het binnenland, laten ze dan met een voorstel of amendementen komen en aangeven wat ze willen. Dan gaan we zien wie ervoor of tegen is,” aldus Brunswijk.
De conceptwet met een nota van wijziging stond afgelopen vrijdag op de agenda van de DNA in een openbare vergadering. Echter, door een gebrek aan quorum ging de vergadering niet door.
Gaanman Velantie: Okanisi-volk verwerpt respectloze wet grondenrechten
22 Feb, 2025
Het grootopperhoofd van de Okanisi, Bono Velanti |
Gaanman Bono Velantie van de Okanisi Marrons spreekt, namens het Okanisi volk, zijn ernstige bezorgdheid uit over en veroordeelt met klem de nota van wijziging in de Raamwet Collectieve Rechten Inheemse volken en Tribale volken. De regering heeft zonder enige inspraak van de Marron- en Inheemse volken wijzigingen aangebracht in de ontwerpwet en deze ingediend bij De Nationale Assemblee.
Deze wet is niet alleen een miskenning van onze rechten, maar vormt een directe aanval op onze zelfbeschikking en culturele identiteit, laat de granman optekenen. De regering heeft deze wet zonder overleg met de traditionele gezagsdragers opgesteld, terwijl de erkenning van grondenrechten juist het gevolg zou moeten zijn van een eerlijk en inclusief proces. “Het is onaanvaardbaar dat een conceptwet over ons land en onze traditionele leefomgeving wordt geformuleerd zonder onze stem mee te nemen. Dit is een schoffering van het Okanisi-volk en alle Inheemse en Marronvolken in Suriname.”
Een van de meest stuitende onderdelen van deze wet is de eis dat gemeenschappen zich bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken moeten registreren, daarna zal er “wetenschappelijk onderzoek” worden gedaan naar hun leefomgeving en gewoonten. Hiermee reduceert de regering onze eeuwenoude gemeenschappen tot ondernemingen, alsof onze historische rechten pas geldig zijn na een bureaucratische registratie. Dit is een verwerpelijke denkwijze die geen plaats heeft in een land dat zegt de rechten van inheemse en tribale volkeren te respecteren.
“Deze conceptwet is de slechtste die tot nu toe is voorgesteld en vormt een regelrechte bedreiging voor onze gemeenschappen. Wij eisen dat deze wet per direct van tafel gaat en dat er een eerlijk en respectvol overlegproces wordt gestart, waarbij de traditionele gezagsdragers en hun gemeenschappen volwaardige gesprekspartners zijn.
Indien de regering deze eis negeert, zullen wij niet aarzelen om deze kwestie internationaal aan te kaarten bij mensenrechteninstanties en juridische stappen te ondernemen. Het Okanisi-volk zal niet toestaan dat zijn rechten en bestaanszekerheid worden ondermijnd door een overheid die weigert te luisteren. Wij zijn hier al eeuwen. Wij zijn geen vreemdelingen in ons eigen land.”
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/85129
DNA kon niet vergaderen over grondenrechten; geen quorum
21 Feb, 2025

De vergadering van De Nationale Assemblee over het grondrechtenvraagstuk is vandaag afgeblazen. Assembleevoorzitter Marinus Bee had deze kwestie met voortvarendheid op de agenda geplaatst, nadat de regering woensdag de aangepaste wet weer indiende bij het college.
Er waren echter onvoldoende leden in de zaal om dit agendapunt in behandeling te nemen. Vicepresident Ronnie Brunswijk is de trekker in de regering geweest om de ontwerpwet die reeds in behandeling was, aan te passen. Hij deelde mee dat het om een raamwet gaat en vroeg de samenleving om hiermee genoegen te nemen. In de ontwerpwet worden de grondenrechten wel vastgelegd, maar de leefgebieden van de in stamverbandlevende gemeenschappen zijn niet afgebakend.
De Vereniging van Dorpshoofden in Suriname (VIDS) is helemaal niet gelukkig met de aangepaste ontwerpwet. “De nieuw ingediende conceptwet is een 180 graden ommezwaai van deze zelfde regering die in 2021 nog zogenaamd de rechten van Inheemse volken en Tribale volken wilde erkennen”, stelt de VIDS.
Op De Nationale Assemblee wordt een oproep gedaan om haar rol en taak als wetgevend orgaan conform eer en geweten, en conform de juridische verplichtingen van de Staat Suriname en internationale standaarden te vervullen, en niet slechts als verlengstuk van de politieke partijen en regering die deze nieuwe ontwerpwet hebben ingediend.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/85111
VIDS verwijst ontwerpwet Collectieve Rechten naar prullenbak, gewoon waardeloos
vrijdag 21 februari 2025

Met enorme ontzetting en verontwaardiging heeft de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, VIDS, kennisgenomen van de Nota van Wijziging op de ontwerpwet over de collectieve rechten van Inheemse volken en Tribale volken, die in juni 2021 door president Santokhi bij de Nationale Assemblee was ingediend.
De nieuw ingediende conceptwet is een 180 graden ommezwaai van deze zelfde regering die in 2021 nog zogenaamd de rechten van Inheemse volken en Tribale volken wilde erkennen.
Gelet op een overheidsbericht dat de hele regeringsraad dit ontwerp heeft goedgekeurd, kan ervan uitgegaan worden dat alle coalitiepartners achter dit ontwerp staan. Alle maskers zijn aan het vallen en het is duidelijk dat deze regering onze collectieve rechten simpelweg niet wil erkennen conform internationale standaarden, ondanks dat de Staat Suriname daartoe juridisch verplicht is door, onder andere, vonnissen van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten.
De nieuwe conceptwet dient letterlijk naar de prullenbak verwezen te worden. Nog zonder het goed te hebben bestudeerd blijkt vooralsnog dat:
De wet praat niet over Inheemse volken maar over “Inheemsen” (maar wel over Tribale volken) – op zich dus ook een bewuste miskenning van de Inheemse volken als de oorspronkelijke volken van dit land;
De Inheemse volken en Tribale volken worden niet als zodanig erkend maar zal er een “gemeenschap” moeten worden opgericht als rechtspersoon die zich moeten inschrijven bij KKF;
Alvorens dat kan, moet de regering eerst een wetenschappelijke studie doen naar de traditionele woon- en leefwijze. Moeten we daaruit begrijpen dat de regering gaat oordelen wat onze leefwijze is en daarna beoordelen of we in aanmerking mogen komen voor collectieve rechten of niet?
De collectieve rechten zelf worden ook nog niet erkend (slechts genoemd) omdat er eerst een aanvraag ingediend moeten worden nadat die gemeenschap zich heeft geregistreerd bij KKF, nadat die wetenschappelijke studie is geweest.
De grondenrechten worden niet omschreven als collectieve eigendomsrechten zoals dat verplicht wordt door het Internationaal Recht, maar slecht “genot en gebruik ” van dat gebied ten behoeve van de traditionele woon- en leefwijze.
Traditioneel bestuur wordt slecht per “gemeenschap” genoemd in dit nieuwe concept, en dat moet zich ook gaan inschrijven bij KKF alvorens die gemeenschap een verzoek mag doen om in aanmerking te komen voor collectieve rechten.
Eerdere rechten die in dat gebied bestonden (zoals mijnbouw, grondhuur, eigendomstitels, houtkap) enzovoorts, blijven bestaan. Ze worden niet verlengd of vernieuwd, tenzij “in algemeen belang” en we weten allemaal wat “algemeen belang” in de praktijk betekent.
FPIC betekent volgens dit nieuwe concept alleen maar “de manier om het bestuur te betrekken in besluitvorming met betrekking tot economische activiteiten in hun woongebied”, en dat moet nader bij wet worden vastgesteld (wat jaren kan duren).
Er zijn nog veel meer opmerkingen over dit nieuwe concept te maken; het is gewoonweg waardeloos; beter gezegd, het heeft alleen waarde voor degenen die de collectieve rechten van Inheemse volken en Tribale volken niet oprecht en conform internationale standaarden wettelijk willen erkennen en beschermen, en die hiermee kenbaar gemaakt hebben in de regering te zitten of hun invloed daar kunnen aanwenden om dergelijke minderwaardige wetsproducten te durven aanbieden voor goedkeuring.
Het is een belediging van de regering aan zichzelf, als ze zich een regering noemt die zich houdt aan de beginselen van een rechtsstaat, goed bestuur en volwaardig lid van de internationale gemeenschap.
Aan de Nationale Assemblee wordt een oproep gedaan om haar rol en taak als wetgevend orgaan conform eer en geweten, en conform de juridische verplichtingen van de Staat Suriname en internationale standaarden te vervullen, en niet slechts als verlengstuk van de politieke partijen en regering die deze nieuwe ontwerpwet hebben ingediend.
Dikan: Raamwet Grondenrechten een dode mus!
vrijdag 21 februari 2025

Edgar Dikan van de politieke partij BEP uit scherpe kritiek op de regering over de aanpak van de grondenrechten van inheemse en tribale volken.
Volgens hem probeert de regering deze gemeenschappen een rad voor ogen te draaien door niet het volledig uitgewerkte Concept Wet Collectieve Rechten naar De Nationale Assemblee (DNA) te sturen, maar in plaats daarvan te kiezen voor een Raamwet.
President Chan Santokhi heeft via de Communicatie Dienst Suriname (CDS) laten weten dat deze keuze in een regeringsvergadering is gemaakt. Vicepresident Ronnie Brunswijk gaf onlangs ook publiekelijk aan dat er een Raamwet komt. Dikan noemt dit een schaamteloze poging om het Traditioneel Gezag te misleiden en te sussen, zonder dat er sprake is van echte erkenning van de grondenrechten.
De regering presenteert dit als een eerste stap, maar volgens Dikan is het niets meer dan een rookgordijn om verantwoordelijkheid te ontwijken.
Hij stelt dat de regering alles doet om de grondenrechten niet te erkennen, omdat ze hun eigen financiële belangen en die van hun relaties in het binnenland willen beschermen.
Hij wijst op de grote goud- en houtconcessies die op het spel staan en concludeert dat het niet gaat om rechtvaardigheid, maar om macht en geld.
Een Raamwet biedt volgens Dikan slechts een algemeen kader, zonder concrete rechten of garanties. De details worden later ingevuld via besluiten of ministeriële regelingen, wat betekent dat de wet slechts uit vage principes bestaat, beleidsmakers naar eigen inzicht regels kunnen wijzigen of uitstellen, en de regering de controle behoudt zonder echte erkenning van collectieve rechten.
Dikan vraagt zich af waarom de regering niet het door de gemeenschappen zelf opgestelde wetsconcept naar DNA stuurt als ze werkelijk de grondenrechten wil erkennen. Hij benadrukt dat een Raamwet geen zekerheid, geen rechten en geen vooruitgang betekent en roept op om niet misleid te worden.
https://www.gfcnieuws.com/dikan-raamwet-grondenrechten-een-dode-mus/
ANDRE MISIEKABA OVER DE NOTA VAN WIJZEGING DIE IS GENOMEN IN DE NATIONALE ASSEMBLÉE

https://www.youtube.com/watch?v=LhuiQ3UU4Ug
Regering past wetsvoorstel grondenrechten aan na kritiek

De regering heeft op 18 februari 2025 tijdens een spoedvergadering van de regeringsraad besloten om het ingediende wetsontwerp over grondenrechten te wijzigen.
De aanpassingen zullen in de vorm van een nota van wijziging bij De Nationale Assemblée (DNA) worden ingediend. Dit besluit volgt op kritiek vanuit Inheemse- en Marron gemeenschappen en maatschappelijke organisaties, die aandringen op wettelijke erkenning van collectieve grondenrechten.
De ontwerpwet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken, die momenteel in behandeling is bij DNA, heeft als doel deze rechten officieel te verankeren. De huidige wetgeving verplicht de Staat slechts om rekening te houden met grondenrechten bij het toekennen van concessies en andere gebruiksrechten aan derden. Volgens de regering biedt de nieuwe wet een structurele oplossing door het collectief grondenrecht vast te leggen.
Aanpassingen en inspraak
Op instructie van de regering heeft een informele Werkgroep Grondenrechten een nota van wijziging opgesteld. Hierin zijn inzichten verwerkt van diverse belanghebbenden, waaronder Inheemse en tribale leiders. Het aangepaste wetsontwerp krijgt het karakter van een raamwet en bevat onder meer bepalingen over de wetenschappelijke vastlegging van de traditionele woon- en leefwijze van Inheemse en tribale gemeenschappen en voorwaarden en procedures voor het aanvragen van collectief grondenrecht. Verder wordt het traditionele bestuurssysteem van deze gemeenschappen geaccepteerd e wordt een gemeenschapsfonds ter bevordering van lokale ontwikkeling opgezet.
De regering stelt dat deze wijzigingen een eerste stap zijn in de wettelijke erkenning van het collectief grondenrecht voor Inheemse en tribale volken in hun traditioneel woon- en leefgebied.
Voortdurende discussie over grondenrechten
De aanpassing van het wetsontwerp komt in een periode van toenemende spanningen rondom het grondenrechtenvraagstuk. Recentelijk berichtte Key News over protesten van Inheemse gemeenschappen tegen houtconcessies in hun leefgebied zoals Pikin Saron. Daarbij werd opgeroepen tot intrekking van uitgegeven concessies en strengere wetgeving ter bescherming van Inheemse gronden. Ook politieke en maatschappelijke organisaties blijven druk uitoefenen op de regering om concrete stappen te zetten in de erkenning en bescherming van collectieve rechten.
President Santokhi benadrukte in een reactie dat de regering zich blijft inzetten voor de bescherming en waarborging van de grondenrechten van lokale gemeenschappen. “Wij zetten ons in voor een rechtvaardige oplossing die recht doet aan de historische aanspraken van Inheemse en tribale volken,” aldus de president.
De aangepaste wet zal in de komende periode worden voorgelegd aan de DNA.
https://keynews.sr/regering-past-wetsvoorstel-grondenrechten-aan-na-kritiek/
2021

75 % BOSBOUWGORDEL UITGEGEVEN IN 171 CONCESSIES
Last updated Nov 23, 2021
Foto: Stanley Betterson, algemeen directeur van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB)
De bosbouwgordel van Suriname is ongeveer 4.1 miljoen hectare groot en vertegenwoordigd 30% van de 16 miljoen hectare aan beschikbaar bos.
De bosgordel is bij uitstek bestemd voor de houtproductie. Hiervan is 75% reeds uitgegeven. Berichten als zou 75 % van het binnenland zijn uitgegeven aan concessies berusten niet op waarheid. “Die hele Greenstone Belt, bosbouwgordel, dan zouden we kunnen zeggen dat dat alles om en bij 30% van de landoppervlakte beslaat. Dus het is onmogelijk dat er 75% kan zijn uitgegeven in concessies”, zegt Stanley Betterson, algemeen directeur van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB).
Betterson is de mening toegedaan dat wanneer men praat over de bosbouwgordel, er volgens de regels van de Wet Bosbeheer aan duurzame houtkap wordt gedaan, en er geen sprake zou zijn van kaalkap. “Wat de SBB betreft, dan praten we over de bosbouwgordel. Dat strekt zich uit tot de vierde breedtegraad van het land, en dat is ongeveer 4,1 miljoen hectare groot. Daarvan is om en bij aan houtconcessies zo een 2 miljoen hectare uitgegeven. Zo een 171 concessies”, zegt Betterson. “Dan heb je nog de gemeenschapsbossen, zo een 400.000 hectare. En dan heb je nog andere HKV’s, enzovoorts.”
Betterson verduidelijkt verder dat als het gaat om 12% meer ontbossing per jaar, dit niet betekent dat 12% van het bos verdwijnt. Het gaat om 12% meer op de 0,06 hoeveelheid aan ontbossing dat er per jaar plaatsvindt. Dit komt neer op 0,07 (7 promille).
“Als men onrust in de samenleving wil creëren, dan brengt men dat ding op zo een manier dat de samenleving wordt opgeschrikt. Maar dat is onnodig. Maar ik denk dat het in dit geval een vergissing is geweest”, zegt Betterson.
https://unitednews.sr/75-bosbouwgordel-uitgegeven-in-171-concessies/
Ruim 75 procent binnenland in handen van concessiehouders
19 november 2021
Meer dan 75 procent van het binnenland is in concessie uitgegeven. Dit zei Patricia Meulenhof, voorzitter presidentiële commissie Grondenrechten. Dit kwam naar voren tijdens de onderzoeken over de kaarten van de dorpen en hun gebieden. Volgens Meulenhof zijn de concessies niet illegaal uitgegeven. In de Ballroom van Hotel Torarica is gisteren het startsein gegeven van de landelijke bewustwordingscampagne over het grondenrechtenvraagstuk
De kapiteins van Nieuw Ganzee en Apoera, respectievelijk Ifna Vrede en Carlo Lewis, bevestigden dat het overgrote deel van het binnenland in handen is van diverse personen en bedrijven. Met de Wet op grondenrechten zullen heel wat zaken gereguleerd worden. De wetgeving zal ervoor zorgen dat betere afstemmingsmogelijkheden zullen ontstaan met multinationals, de dorpen en de overheid die de concessies uitgeeft.
Het binnenland mag niet volledig in handen vallen van multinationals of andere ondernemingen die werkzaamheden ontplooien in dit gebied. Wat onze mensen toebehoort, moet van hun blijven de komende generaties.
Overzicht uitgegeven concessies in de “Areas of Interest”van IamGold en NewMont
30 aug 2021

Deze lijst van uitgegeven concessies is van 2013. Na 2013 zijn er veel meer concessies uitgegeven. Publicatie van de meest recentste lijst van uitgegeven goud en hout concessie lijst is hard nodig. Een lijst tussen 1975 tot heden.
In de regeerperiode van Bouterse tussen 2010-2020 is naar grootste waarschijnlijkheid a la dol concessies uitgegeven. Dit vooral aan Family & Friends. De meeste uitgegeven gronden zijn nog niet geëxploiteerd voor landbouw, mijnbouw of houtkap door gebrek aan middelen. Wellicht wacht men een geschikt moment af om deze verder te verhandelen.
Download in PDF: 07 juni 2013 –








‘Van concessies in het verleden uitgegeven vloeit niets terug in de staatskas’
14 augustus 202

In Suriname zijn heel veel concessies in het verleden uitgegeven, waarvan niets terugvloeit in de staatskas. De staat en de gemeenschappen, vooral van het binnenland, hebben er geen voordelen aan. De regering zal het beleid hieromtrent daarom scherper stellen en er zal beter gekeken worden aan wie de concessies worden gegeven en wat de concessiehouders ermee doen.
Dit heeft minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) op haar eerste werkoverleg met president Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronny Brunwijk en minister Albert Ramdin als eerste vervanger van de Raad van Ministers, besproken. Het overleg vond plaats op donderdag 12 augustus 2021 op het Kabinet van de President. Daarbij zijn er concrete werkafspraken gemaakt en over de uitreikingen van grondbeschikkingen in het district Saramacca het komend weekend, gesproken. Een van de concrete werkafspraken is dat vanaf heden het besluit over de uitgifte van concessies uitsluitend via de regeringstop genomen zal worden.
Een tweede afspraak is het afronden van de grondaanvragen die reeds liggen bij het ministerie. Het gaat vooral om kleine aanvragen van mensen die hun bereidverklaringen van hun bouwkavels in handen wensen te krijgen. De president en de vicepresident hebben de minister gevraagd er werk van te maken dat alle kleine aanvragen worden afgerond. De bewindsvrouw zegt dat het ministerie zich extra zal inzetten om de vele overdrachten van percelen en achterstanden in de komende periode te finaliseren. De regering wil aan het eind van deze zittingsperiode met een tevreden gevoel terugblikken. “Ik ga voor transparantie. De klachten die ik kreeg van mensen toen ik nog geen minister was, bijvoorbeeld wanneer je jouw stukken hebt gebracht naar Domeinkantoor, weet je niet eens bij wie je moet gaan. Soms wordt je van het kasje naar de muur gestuurd, je weet niet eens waar jouw stuk ligt. Hieraan komt een definitieve einde. We gaan werken aan een digitaliseringsysteem waardoor je via de digitale weg kan volgen waar jouw stuk ligt”, zegt de minister. Ten aanzien van de uitreikingen van grondbriefjes in Saramacca, worden de laatste voorbereidingen gedaan. Vorige week vrijdag reikte de bewindsvrouw haar eerste beschikkingen uit in het district Marowijne. De president en de vicepresident vroegen de minister om moeite te doen dit weekend naar Saramacca te gaan. Daar zullen meer dan 100 mensen in aanmerking komen voor een beschikking.