Grondconversie Unit lanceert website
15-11-2023
De Conversie Unit heeft op 10 november 2023 een website voor grondconversie gelanceerd. Op de website alle informatie wat u nodig heeft voor het aanvragen en indienen van een verzoek voor conversie. Uw aanvraag voor conversie kunt u digitaal indienen via de website https://gov.sr/…/ministerie-van…/grondconversie/
https://www.sun.sr/Details/28233_-Grondconversie-Unit-lanceert-website_0300837grondweb.jpg
Grondconversie een overwinning voor de burger
14-11-2023
INGEZONDEN – Over de grondconversie is het een en ander te doen. Vreemd is dat niet. Ieder besluit van de overheid wordt onder een vergrootglas gelegd. Volledig terecht overigens, anders kunnen we net zo goed het regime uit Noord-Korea hier invoeren. Geen goed idee, neem dat maar van mij aan. We moeten de democratie die we in Suriname hebben, koesteren. En ja, dit betekent dat er soms besluiten worden genomen waar je het als burger niet mee eens bent. En ja, daar kun je heel erg boos over worden. Maar ook dit hoort bij een democratie. Het is eigenlijk niks meer of minder dan een huwelijk. Ook daarin moet je soms naar die vervelende verjaardag waar je helemaal geen zin in hebt.
Het besluit over de grondconversie valt trouwens niet in de categorie vervelende besluiten of verjaardagen van schoonouders. De grondconversie is namelijk een overwinning voor de burger. Ik zal aan de hand van vier voordelen uitleggen waarom.
- Het wordt eigendom
Het eerste voordeel is eenvoudig. Grond dat nu nog in het bezit is van de overheid, wordt gekocht door de huurder of bewoner. Een huurovereenkomst is niks waard, grond is dat wel. Als je het over een aantal jaar wilt verkopen, levert het een mooi bedrag op. Zie het als een extra stukje zekerheid voor later. Het is immers een vermogensvergrotende eenheid, vooral voor de kansarmen. Bovendien vormt het een betere collateral (zekerheid) bij het aangaan van geldleningen.
- Goedkope overname
Voordeel nummer twee is dat de grond lekker goedkoop kan worden overgenomen of aangekocht. Beide partijen, de burger en de overheid, worden er beter van. En het is voor burgers die al jaren een stuk land onder erfpacht of grondhuur hebben een terechte beloning dat ze voor weinig Surinaamse dollars het land waar ze recht op hebben, kunnen kopen.
- Het gaat nog sneller dan op de markt
Een transactie op de markt duurt bij wijze van spreken nog langer dan de overdracht van de grond. Je hoeft namelijk alleen maar naar de notaris. Het ministerie van Grondbeleid en bosbeheer is een zeer bekwaam ministerie. Helaas heeft dit ministerie last van de kwaal die wel meer ministeries hebben, er moeten weleens wat papiertjes worden ingevuld of de welbekende “tjauw(min)” worden verstrekt. Dat weten de ministeries zelf ook, vandaar dat de grondconversie rechtstreeks via de notaris gaat. Inderdaad, alsof je naar de markt om een stuk vis gaat. Je staat snel weer buiten.
- Ook de andere rompslomp is voorbij
Over de papieren rompslomp gesproken. Ieder jaar is het een flink gedoe om voor leges en rechten naar verschillende loketten te gaan. Het systeem werkt goed hoor, alleen is het, laten we eerlijk wezen, zonde van de tijd. Dankzij de grondconversie is het voorbij om bij diverse loketten te betalen.
En dat met de overheid?
Voor de Surinaamse burger zijn er dus alleen maar voordelen van de grondconversie. En dan ben ik het misschien wel belangrijkste voordeel nog vergeten. De grondconversie gaat de Surinaamse overheid honderden miljoenen opleveren. Nu vraag je je misschien af wat jij daar aan hebt. Nou, ik kan je verzekeren dat de overheid daar niet met alle ambtenaren een maand van op vakantie gaan.
Onze economie heeft het zwaar. Iedere impuls helpt en dit is een hele mooie impuls. Natuurlijk zijn we niet direct uit de financiële zorgen, maar deze inkomsten zorgen ervoor dat we weer iets meer vlees op de botten hebben.
Angst is nooit een goede raadgever. Ik heb in de media diverse berichten gelezen van tegenstanders. Bijvoorbeeld dat de grondconversie te duur zou zijn, of dat er een andere doelgroep er beter van zal worden. Feit is dat de mofina wangs baat hebben bij de grondconversie. Ik snap dat het voor mensen die het niet zo breed hebben een flink bedrag is, maar de deal is erg goed. Dat kun je niet ontkennen. Met de grondconversie wordt bovendien de rechtszekerheid van burgers en eigenaren verhoogd. En de inhoud van de staatskas. Het is dan ook een win-winsituatie.
RFN Bouterse
https://www.sun.sr/Details/28229_-Grondconversie-een-overwinning-voor-de-burger_0301387opinions.jpg
Start aanvraag grondconversie
| snc.com | Door: Redactie
De Conversie Unit heeft op 10 november 2023 een website voor grondconversie gelanceerd.
Hieronder staat een bekendmaking wat u allemaal nodig heeft voor het aanvragen en indienen van een verzoek voor conversie.
Uw aanvraag voor conversie kunt u digitaal indienen via de website
https://gov.sr/ministeries/ministerie-van-grondbeleid-en-bosbeheer/grondconversie/
Besluit Grondconversie 2023
Verzoek voor overdracht van de blote eigendom van domeingrond
Verzoek natuurlijke persoon voor overdracht van de blote eigendom van domeingrond
Verzoek rechtspersoon voor overdracht van de blote eigendom van domeingrond
Vermeende argwaan bij Besluit Grondconversie 2023
| starnieuws | Door: Redactie
Cheryl Dijksteel DNA-lid VHP-fractie
Ik heb nota genomen van de verschillende commentaren, die zijn geleverd op het staatsbesluit ter uitvoering van artikel 13 lid 4 van het Decreet Uitgifte Domeingrond (S.B. 1982 no. 11, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2017 no. 85), genaamd: Besluit Grondconversie 2023.
Ik heb opmerkingen mogen vernemen als ‘bunkopu serie’,’leegroof van de staat’, ‘niemand kan de president stoppen’ en wat dies meer zij. Grondconversie heeft niets te maken met deze kreten!
Wat is conversie? ‘Wanneer de Staat een stuk domeingrond in grondhuur c.q. erfpacht heeft uitgegeven, is de Staat niet langer de volledige eigenaar ervan, maar slechts de blote eigenaar. De Staat kan juridisch dit stuk grond dan niet meer in volle eigendom overdragen aan de betreffende grondhuurder of erfpachter. De Staat kan wel nog de blote eigendom aan de grondhuurder of erfpachter overdragen, waardoor deze door vermenging het volledige eigendomsrecht verkrijgt.
Vermenging is de situatie, waarbij het hoofdrecht en het beperkte recht in één hand komen. Door overdracht van de blote eigendom aan de grondhuurder of de erfpachter komen het recht van grondhuur dan wel erfpacht en de blote eigendom in handen van één (rechts)persoon en worden deze twee rechten met elkaar verenigd en komt hierdoor aan het grondhuur- of erfpachtrecht een einde. Ook van blote eigendom is er dan geen sprake meer. Door vermenging ontstaat volledige eigendom ex. artikel 625 Burgerlijke Wetboek. Deze rechtsfiguur is in Suriname bekend onder de naam: ‘conversie.’ (MvT Besluit Grondconversie 2023)
Ik denk dat het goed is ons weer te brengen naar de essentie van een besluit. Waarom wordt er een bestuursbesluit genomen? Die neemt een regering o.b.v. uitvoering van een wet dan wel een wettelijke bepaling. De regering moet het vermogen kunnen hebben om een helikopter view te verwerven over de situatie in het land zodat zij door verschillende instrumenten integraal bijv. een crisis dan wel crises zou kunnen aanpakken.
Dit doet zij middels programma’s. Een van de belangrijkste programma’s die de regering de afgelopen tijd heeft MOETEN hanteren is het herstelprogramma. Daarin is een van deze instrumenten genoemd, zij heet Grondconversie! (pagina 50 herstelplan 2020-2022).
Om goed inzicht te verkrijgen waarom een bepaald besluit door de regering wordt genomen is het goed voornoemd besluit te moeten kunnen toetsen aan haar rechtmatigheid en doelmatigheid.
Er is een begin gemaakt grondconversie in een (nieuwe) wet (apart) vast te leggen, echter is grondconversie geen nieuw fenomeen en is zij zelfs een paar keren uitgevoerd o.g.v. de huidige wetgeving! Dat bevestigt alvast de rechtmatigheid, immers het staatsbesluit: Besluit Grondconversie 2023, is een uitvoering van artikel 13 lid 4 van het Decreet Uitgifte Domeingrond (S.B. 1982 no. 11, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2017 no. 85). Nu de doelmatigheid: Dit Staatsbesluit heeft onder meer tot doel om de wijze van indiening en behandeling van aanvragen voor overdracht van de blote eigendom van domeingrond te versoepelen en overzichtelijker te maken (Memorie van Toelichting Besluit Grondconversie 2023).
Wij leven bijkans eind 2023, vanaf juli 2020 (tot nu) is onze bevolking stelselmatig en in toenemende mate achteruitgegaan in voornamelijk koopkracht. Dit vanwege de acuut noodzakelijke hervormingsmaatregelen. Er zijn wat calamiteiten geweest (17 februari 2023), maar overall heeft onze samenleving door haar veerkracht te laten zien, meegewerkt. Immers, de vierde evaluatie van het IMF is nu gaande. Focus is vooral inkomstenverhogende maatregelen met Sociaal gezicht. IMF zegt: Veel lof voor het leiderschap dat is getoond! Mooi! Echter is het zaak goed vast te stellen dat vooral onze samenleving die dit leiderschap heeft ondergaan en nog moet ondergaan een medaille en die lof verdient!
Het Besluit Grondconversie 2023 kan, mijns inziens getypeerd worden als een welkome en welverdiende (onder)deel van die medaille. Hoe? D.m.v. Rechtszekerheid bieden! Bovendien zijn er enkele anti-misbruik kleppen in het Besluit ingebouwd.Anti-Misbruik kleppen in het Besluit Grondconversie:Art 3 lid 2: Limiet van vijfentwintighonderd vierkante meter;Art 3 lid 2: Alleen bebouwing en bewoning of tuinbouw (waar gedeelte) met opstal;Art 6 lid 2: Bedrag jaarlijks nader vastgesteld per beschikking;Art 4 lid 6 en 7: Grondconversie Unit (monitoring);Art 9: Uitzonderingen voor overdracht;
Art 10: Besluit Evaluatie na een jaar voor eventuele aanpassingen/aanscherpingen
Is het waterdicht? Neen! Maar in de kleine marges die er zijn om de bevolking tegemoet te komen is dit een model dat win-win zal werken. Vooral in de zogenaamde volksbuurten zoals Flora, Tammenga, Hannaslust, Charlesburg (Falproject), Latour etc. zal men zijn voordeel hebben. De monitoring en evaluatie mechanismen bieden binnen een jaar feedback ter aanscherping.
Geef terug aan de bevolking, maar verstoor de met pijn en smart behaalde, stabiele Macro-Economische situatie niet en verdien er ook wat aan als Staat. Mijn vraag: verdient onze bevolking dat niet?
Cheryl Dijksteel,
DNA –lid