De onlangs afgekondigde valuta-wet werd met veel hoop ontvangen door de bevolking.
Na bijkans drie weken zijn er echter geen positieve effecten zichtbaar.

Er zijn nog steeds 4 koersen:

  • De officiële Centrale Bank koers van SRD 7.52
  • De Cambio koers van SRD 9.00
  • De zwarte markt koers van SRD 13.50 – SRD 14.00(De meeste auto handelaren gebruiken deze koers bij het omrekenen van US-Dollar aflossingen)
  • De Bank koers van SRD 10.00

Volgens de wet mag er maar 1 koers zijn die bepaald wordt door de Centrale Bank van Suriname(CBvS). Het is onduidelijk waarom er nog steeds 4 koersen gehanteerd worden.

Zwarte markt floreert

De controlemechanismen lijken niet te werken. Direct na de afkondiging van de wet kwam het ‘Wissel mami’ fenomeen van de jaren 80 terug. Hierbij staan op verschillende plekken in de stad ‘lopers’ tegen de zwarte markt koers valuta te wisselen.(Zie video)

 

Het ‘Wisselen mami’ fenomeen duikt weer op

Heel frappant is het feit dat Cambio’s ondanks de wet openlijk valuta verkopen en opkopen voor koersen die in strijd zijn met de wet. Het ministerie van Handel en Industrie en de CBvS treden ondanks de vele meldingen vanuit de samenleving niet op. De cambio’s hebben op het moment van schrijven bekendgemaakt dat zij de US-Dollar en Euro koersen met SRD 1 zullen verhogen. De nieuwe cambio koers wordt dan SRD 9.50 voor de US-Dollar en SRD 10 voor de Euro.
Sommige Cambio’s geven zelf parallelkoersen van de zwarte markt door aan klanten. Er wordt meestal instructies gegeven om op een bepaalde tijdstip terug te komen om tegen de zwarte markt koers te wisselen. Ook worden er in sommige gevallen ‘specifieke plekken’ aangewezen om te gaan wisselen.

Prijzen blijven torenhoog; rekken worden leger

De prijzen van goederen(zowel basis als luxe) zijn de lucht in gegaan. Ook is het normaal geworden om lege rekken te zien in de winkels. Bepaalde producten zijn gewoon niet meer te vinden(zie afbeeldingen).

Sommige bedrijven zoals autohandelaren hebben getracht de wet te omzeilen door de SRD prijzen van hun producten te verhogen. Zie onderstaande afbeelding, normaal gesproken kostte een Toyota Vitz bouwjaar 2011 maximaal US$ 6000. Met de bankkoers van 10 kwam dit neer op SRD 60.000. Na afkondiging van de valuta-wet is dezelfde Toyota Vitz geprijsd voor SRD 79.500. Met de officiële koers van 7.52 komt dit neer op US$ 10.505, met de bankkoers komt dit neer op US$ 7950. Men heeft gezien dat de valuta-wet niet goed doordacht was en heeft hiervan dus flink misbruik gemaakt om zelfs de US-Dollar prijzen omhoog te krikken.

 

(Afbeelding: Sociale Media)

Verschillende burgers gaven de president er flink van langs in interviews. “Elke keer dat hij zijn mond openmaakt stijgt de koers, liever houdt hij zijn mond dicht.” zei een radeloze burger J.P. Hij moet eind van de maand zijn huur betalen. Sinds de afkondiging van de wet is het huurbedrag in SRD’s verdubbeld. “Neks mi kan doe, if mie ne pai tra mang ow tek a oso. We dede in a film echte” zei hij. Naar zijn mening is de wet een ‘politieke stunt‘ geweest voor de verkiezingen. “Fos a wet be de, mie be kan fien dala in den cambio’s, liever den man draai a san terug yere”, eindigde hij. De president heeft publiekelijk al 3 keer beloofd de koers onder controle te krijgen.

Het is vooralsnog onduidelijk welke stappen het ministerie van Handel en Industrie, de Centrale Bank en het ministerie van Financiën zullen nemen om de situatie onder controle te krijgen. Het lijkt er op dit moment op dat zij machteloos vanuit de zijlijn zitten te kijken naar de chaos die de valuta-wet heeft gecreëerd.

https://chronostimes.com/burgers-verliezen-hoop-in-valuta-wet-koers-weer-gestegen/?fbclid=IwAR22i4QAjiEGBBdv6rIIRKXRWwbr88wVfXQCzaYHBwchsL1qLVo1WaHT_8M