GEOPOLITIEKE BOM IN DE REGIO. BANGE BOUTERSE LEUNT OP CHINA EN RUSLAND

Auteur: Angela Fernald

Bouterse is niet gek. Maar Brunswijk is ook niet gek. Het binnenland heeft als grondstof DIAMANT. De belangen van CHINA en RUSLAND in Suriname zijn enorm, niet alleen qua grondstoffen maar ook vanwege de strategische ligging van Suriname. De crisis rondom het Corona virus heeft wereldwijd het ware gezicht van China getoond mbt de Afrikanen in dat land. De ABOP grijpt deze kwestie natuurlijk aan om de Chinezen in het Surinaamse binnenland de pas af te snijden. Wat de Chineze multinationals in het binnenland aan vernietiging van ons milieu veroorzaken is enorm. Om maar niet te spreken van het bijna gratis wegslepen van onze rijkdommen. Deze situatie in ons binnenland willen de Chinezen en Desi Bouterse ook zo houden. Suriname is dus volgens Ma Dinie van de VHP  in het vizier van de Amerikanen. Maar volgens Ma Dinie zijn er nog 200 RUSSEN die klaar staan in Guyana. Dat er wel degelijk iets aan de hand is heeft het ingrijpen van de SURINAAMSE INLICHTINGEN DIENST bewezen bij de arrestatie van Cairo. Spaanssprekende zwaar bewapende  mannen bij zijn arrestatie doet denken aan de CTU praktijken met de link naar de HEZBOLLA via DINO BOUTERSE. 

Het regeim in Suriname is geisoleerd dus grijpt de oude HUURLING DESI BOUTERSE naar ondersteuning van vreemdelingen  om in het zadel te blijven zitten: Chinezen, Russen en Spaans sprekenden. 

Het is alsof de geschiedenis zich herhaalt. Dit keer zal de ABOP wederom ons Binnenland en het traditioneel gezag moeten beschermen langs de politieke lijn van de verkiezingen. Maar de Amerikanen laten hun MONROE DOCTRINE niet los dus is Suriname door de vriendschap van Bouterse met CUBA en VENEZUELA in de vuurlinie komen te staan. De VS is Nederland niet en DONALD TRUMP heeft de reputatie van een havik die openlijk China aanvalt als de natie die de wereld heeft opgezadeld met het CORONA VIRUS en daarom steevast spreekt van HET CHINESE virus. DE VS heeft in dit kader dan ook de WHO aangepakt die volgens Trump te nonchalant heeft opgetreden tegen de Chinese aanval op de wereld. 

HERHALING 8 DEC 1982

De President heeft ergens  lucht van gekregen. De Wet uitzonderingstoestand is niet voor niets aangenomen. Er kan snel gehandeld worden tegen alle wettelijke procedures in. De President heeft almacht en schuift alle wetten opzij onder het mom van Corona crisis, terwijl hij bliksemsgoed weet dat er waarschijnlijk een coup tegen hem in de maak is. En elke coup wordt intern ondersteund. De uitgelezen politieke partijen om hieraan hand en spandiensten zouden kunnen verlenen zijn STREI, VHP en ABOP. Als er al uberhaupt sprake van een coup zou zijn dan zou dit scenario van de ondersteunende politieke partijen goed overeenkomen met de Surinaamse realiteit. In Nickerie is het hart van de rijstsector, de voedselbron voor de gehele natie. In het binnenland de electriciteit en de grens aan Europa, namelijk Frans Guyana. De twee ex-militairen bij STREI die openlijk de wantoestanden binnenhet leger aan de kaak hebben gesteld zijn een gevaar, een groot gevaar voor Desi Bouterse. Het NATIONAAL LEGER is een verlengstuk van de minister van Defensie. Zowel de NPS als de VHP hebben in het nabije verleden in de Nationale Assemblee hier vragen over gesteld. Met name het ABOP-DNA lid Edward Belfort heeft herhaaldelijk de wantoestanden binnen het Nationaal leger aangekaart. Dat het dus geen toeval is dat in de richting van STREI, arrestatie van Cairo, ABOP/Grensrivier en NOODTOESTAND dreiging door de President en Nickerie de rijstsector, allerlei erupties plaats vinden, horen waarschijnlijk bij de angst van Bouterse “THAT SOMETHING IS COOKING” Desi Bouterse voelt zijn einde naderen. 

De economie is aan diggelen. De valutawet heeft alles verder verergerd. De smokkel uit de jaren 1980 is weer helemaal terug. Aan de Marowijne rivier worden Surinaamse producten over de grens verkocht tegen harde valuta. Valuta die in Suriname steeds schaarser worden. Tussen de handelaren is het mogelijk dat  mensensmokkelaars ook actief zijn, want in troebel water is het goed vissen vangen. Er gaat zoveel schuil achter het COVID-19. Met de covid-19 wordt het Surinaamse leger voor de zoveelste keer voor schut gezet door de PARATROEPEN VAN DE PRESIDENT, compleet met BUITENLANDERS. Is het misschien omdat de BEVELHEBBER en de OPPERBEVELHEBBER niet op een lijn zitten? Of juist wel op een lijn zitten en de leiding van ons leger maar alles gedoogd? Rekent de opperbevelhebber op HUURLINGEN tegen zijn eigen leger? Wat is er gaande binnen het leger? Want een ding is wel duidelijk, en dat is dat er enorme ontevredenheid is binnen het leger en de COMMUNICATIE TUSSEN DE OPPERBEVELHEBBER EN ZIJN MANSCHAPPEN NIHIL IS. Om maar niet te spreken over de stiefmoederlijke behandeling van de EX-MILITAIREN IN DE BINNENLANDSE OORLOG. Desi Bouterse, de President staat met de rug tegen de muur. De man met twee strafrechtelijke veroordelingen op zijn naam.

 

Maduro bereid om met Trump te praten

Presidenten Trump en Maduro

President Nicolás Maduro van Venezuela is bereid in gesprek te gaan met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump. Dat zei Maduro maandag tegen staatspersbureau AVN. “Als het zover is, ben ik bereid respectvol met president Donald Trump te praten”, stelde Maduro.

Trump zei eerder een ontmoeting met Maduro te overwegen. “Daar zou ik misschien over nadenken”, stelde de president tegen nieuwssite Axios. “Maduro wil graag afspreken. En ik ben nooit tegen vergaderingen.”

Een dergelijke ontmoeting zou echter haaks staan op de ‘maximale druk’-campagne van de VS die gericht is op verdrijving van Maduro. Trump voegde er in het interview met Axios echter aan toe dat hij de gespreksuitnodiging “op dit moment” heeft afgewezen.

Op maandag schreef de president vervolgens in een Twitter-bericht dat hij enkel met Maduro om de tafel zou gaan om diens aftreden te bespreken.

Washington is een van de belangrijkste bondgenoten van oppositieleider Juan Guaidó, die zich anderhalf jaar geleden uitriep tot hoofd van de overgangsregering nadat Maduro in 2018 de presidentsverkiezingen won. Daarbij zou volgens de oppositie sprake zijn geweest van grootscheepse fraude. Tientallen landen, waaronder dus de VS, erkennen Guaidó als de rechtmatige leider van Venezuela.

HLN

https://www.srherald.com/buitenland/2020/06/24/maduro-bereid-om-met-trump-te-praten/

Venezuela schermt met neerslaan coup

Venezolaanse veiligheidstroepen patrouilleren langs de kust van La Guaira. BEELD AP

Venezuela zegt dit weekeinde een paramilitaire ‘maritieme’ coup uit buurland Colombia te hebben ­afgeslagen. Er bestaat gerede twijfel of dat wel waar is.

Zondagochtend vroeg zouden in de wateren voor kuststad La Guaira, op zo’n 30 kilometer rijden van Caracas, meerdere speedbootjes zijn opge­doken. Aan boord ‘terroristische huurlingen uit Colombia’, die waren gekomen om ‘terreurdaden te plegen, regeringskopstukken te vermoorden en een staatsgreep te plegen’. Er zijn volgens de Venezolaanse regering grote hoeveelheden wapens, ammunitie, gps-systemen en buitenlandse identiteitsbewijzen in beslag genomen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Néstor Reverol hebben Venezolaanse troepen acht van de aanvallers gedood en twee gearresteerd. Een van hen heeft volgens ­Diosdado Cabello, secretaris van de socialistische regeringspartij van president Nicolás Maduro, bekend een agent te zijn van de narco-eenheid van de Amerikaanse politie.

Persbureau AP berichtte vrijdag over een voormalig commando uit het Amerikaanse leger die in het binnenland van Colombia een huurlingenleger zou trainen dat moest toeslaan in Venezuela. Deze Jordan Goudreau meldde zich in de loop van zondag met een videoboodschap, waarin hij aan de zijde van een voormalige Venezolaanse legerofficier een andere operatie aankondigde.

“Om vijf uur vanmiddag hebben wij een inval over land gelanceerd, die tot diep in het hart van Caracas zal doordringen. Onze eenheden zijn in het westen, zuiden en oosten van Venezuela klaar voor de strijd.” De Venezolaanse oud-officier Javier Nieto: “Het moge duidelijk zijn dat een diplomatieke of politieke oplossing niet meer mogelijk is.” The New York Times kon geen bewijs vinden dat in Caracas of elders in Venezuela op dit moment wordt gevochten.

Juan Guaidó

Colombia en de VS hebben de Venezolaanse theorie over een coup – al dan niet anoniem – ontkracht. Een Amerikaanse bron: “Wij zien geen ­reden om ook maar iets te geloven van wat het voormalige regime beweert.”

De twee landen zijn de meest uit­gesproken tegenstanders van het ­regime van Maduro. De Venezolaanse economie is onder zijn bewind de laatste jaren ingestort. Er is een structureel tekort aan geld, voedsel, water en elektriciteit. Eind maart loofden de Verenigde Staten een beloning van omgerekend 13,6 miljoen ­euro uit voor informatie die zou leiden tot de arrestatie van de Venezolaanse president, wiens regering volgens de Amerikanen is ‘doordrenkt van corruptie en criminaliteit’.

In januari vorig jaar riep de Vene­zolaanse parlementsvoorzitter Juan Guaidó zichzelf uit tot interim-­president. Volgens hem is de coup een verzinsel dat de aandacht moet afleiden van ‘de echte problemen’ in Venezuela.

https://www.parool.nl/wereld/venezuela-schermt-met-neerslaan-coup~b89afd73/

NPS-topper Pawiroredjo eist duidelijk optreden veiligheidsdienst

21 Apr, 10:26

foto

 NPS-ondervoorzitter Jerrel Pawiroredjo 

 

De kwestie van de inval van de veiligheidsdienst in de woning van Rodney Cairo roept veel vragen op. De wet schrijft voor dat inval in een woning niet anders kan dan gesanctioneerd door het Openbaar Ministerie (OM) en in aanwezigheid van een (hulp)officier van justitie. Er moet snel duidelijkheid komen of het OM van deze zaak op de hoogte is geweest, vindt Jerrel Pawiroredjo, ondervoorzitter van de NPS. 
 
“Ook moet duidelijkheid gegeven worden over de mogelijke inzet van buitenlanders bij de Surinaamse veiligheidsdienst tegen Surinaamse burgers op Surinaams grondgebied. Dit incident veroorzaakt rechtsonzekerheid en wantrouwen bij de burgers tegen de overheid en justitie. Het kan bovendien worden opgevat als een aanslag op de rechtsstaat omdat het een grove schending is van de grondrechten van burgers die verankerd zijn in de grondwet,” stelt de politicus. 
 
Van de regering wordt geëist om aan de gemeenschap uitleg te geven over deze zaak. Aan het OM wordt gevraagd ook een onderzoek in te stellen en er voor te waken dat wetten die de rechten van burgers waarborgen, worden geëerbiedigd, benadrukt Pawiroredjo.
 

Column: Sinds wanneer heeft DNV opsporingsbevoegdheid?

21 Apr, 2020, 00:59

foto

 Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid. (Beeld: NII) 
Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid, is maandag met een nieuw kapsel en in het rood gekleed verschenen op de Covid-19 management persconferentie. Klaar voor de strijd als een journalist het zou wagen om vragen te stellen over het optreden van zwaar bewapende, gemaskerde, Spaans sprekende mannen en een man met de Nederlandse nationaliteit, die blijkbaar in opdracht van Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) een operatie aan het uitvoeren was. Immers, politiebaas Roberto Prade, heeft meegedeeld dat het om een operatie van DNV ging, daarom heeft de politie niet opgetreden. 
 
Van te voren was het al duidelijk dat Veira zou zeggen dat het gaat om de veiligheid van het land. Over staatsgeheimen worden niet zomaar mededelingen gedaan. De overste heeft gemerkt dat er veel belangstelling is voor deze case. De kwestie wordt volgens haar in een bepaalde lijn gebracht; er is een beweging gaande die ‘wordt gecreëerd’. Er komt een moment, beloofde zij, waarop de samenleving wordt geïnformeerd. Maar voorlopig moet er rustig gewacht worden tot DNV zover is. Eerlijk gezegd, toen ik de naam van Doewet hoorde in het begin, dacht ik dat iemand haar naam misbruikt moet hebben. 
 
In elk geval heeft de sterke vrouw bij DNV niet ontkend dat zij er niks mee te maken heeft. Trouwens, Prade heeft al opgebiecht dat hij de politie heeft opgedragen om zich terug te trekken. Dus bij zo een ‘DNV-operatie’ laat de politie een slachtoffer hulpeloos achter. Wat zal in het wereldberoemde Politiehandvest hierover staan? Heeft de korpschef door niet op te treden, passief meegewerkt aan een misdrijf? Hadden de mensen zich ter plekke gelegitimeerd als opsporingsambtenaren? De Nederlandse man die van de politie plat moest gaan liggen, kon geen DNV-legitimatie tonen. Hij is ook geen lid van de militaire politie en zeker geen hulpofficier van Justitie. 
 
Het moet de overste toch zeker niet verbazen dat in de samenleving en door Strei! geschokt is gereageerd op het gebeurde. Cairo is kandidaat van Strei! in Paramaribo op de tweede plek. Het verhaal lijkt op een filmscript. Van het scenario maken Venezolaanse vrouwen deel uit. Door de lockdown konden ze niet naar hun huis en klopten bij Cairo aan, die met eentje via Facebook bevriend is geraakt. Hij krijgt een shot van die vrouwen, werd onwel en viel in slaap. Later drongen gewapende en gemaskerde mannen het huis binnen en hebben de man geboeid en mishandeld. Een zuivere vorm van overtreding van artikel 372, diefstal door middel van geweld, waarop 12 jaar gevangenisstraf staat. 
 
Een buurman die de figuren zag sluipen rond de woning, dacht dat het om dieven ging en belde de politie. De agenten die ter plekke waren, hebben in elk geval voorkomen dat het slachtoffer kon worden ontvoerd. De politiemannen zagen dat het om ‘zware boys’ ging en vroegen om versterking. Hoewel het ging om wederrechtelijke vrijheidsberoving, ontvoering, diefstal, intimidatie en mishandeling, heeft de politie niet opgetreden en verliet de plek na afstemming met de politieleiding. Waar zijn al de mensen nu gebleven die hun mond vol hebben van rechtsstaat? Waar zijn de maatschappelijke organisaties gebleven? Hebben de Assembleeleden – op Krishna Mathoera na – het te druk met hun zetel veilig te stellen!
 
Aangezien de baas bij DNV heeft gezegd dat de gemeenschap geïnformeerd zal worden, is het handig om alvast enkele vragen te stellen. Is DNV belast met rechtshandhaving en opsporing, of moet er alleen informatie worden verzameld? Mag DNV als opsporingsinstituut optreden? Mag er een woning worden betreden zonder een bevel van het Openbaar Ministerie (OM)? Mag er huiszoeking worden verricht zonder toestemming van het OM of zonder een hulpofficier van justitie? Is er een proces-verbaal gemaakt? Welke agenten hebben deelgenomen aan deze actie? Wat is er gebeurd met de in beslag genomen goederen? Zijn de mensen die opgetreden hebben in dienst van DNV?  Is zoals gebruikelijk de procureur-generaal op de hoogte gesteld van deze actie waarbij de nationale veiligheid in gevaar zou zijn? Wordt de veiligheid in het land gehandhaafd door buitenlanders in te zetten? In elk geval heeft de DNV-baas veel te verklaren.
 
Nita Ramcharan

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

 

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen

Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, tekst

Grootste diamantenroof ooit in Suriname

April 20, 2020

Dinie Blokland stapte in maart 2019 uit de NDP en ging naar de VHP. Blokland alias ‘Ma Dinie’ is tante van president Desi Bouterse. Volgens Blokland is zij uit de NDP gestapt om de verschillende ‘dyugu dyugu’s’. Blokland zegt dat alle mensen, die zitting in het kabinet hebben, een Nederlands paspoort hebben. Volgens Blokland heeft er een grote diamantenroof plaats gehad in Suriname. Blokland geeft aan dat Claudia Griffith beroofd en geïntimideerd is geworden door de regering. Volgens Blokland stond Griffith, klaar om in Suriname te investeren, met name in de ontginning van diamanten. “Ze hebben haar beroofd van 13 diamanten. Ze zegt dat de first lady Ingrid Bouterse-Waldring, haar gevraagd had samen met haar, het bedrijf te runnen. De firts lady wilde directeur van het bedrijf van Griffith worden en omdat ze geweigerd heeft, hebben ze hun ‘mannetjes’ op haar afgestuurd. Alle equipment van mevrouw Griffith werd meegenomen”, aldus Blokland. Echter zegt Blokland, dat indien het project van Griffith door was gegaan, Suriname vandaag de dag niet in zo een crisis zou zitten. “Ze zou ervoor zorgen, dat er genoeg geld was bij de belastingen, om voor ons te zorgen. Zij wilde 13 miljard US-dollar klaarzetten voor het land, en de president zei, ze moest het bij de Centrale Bank storten. Ze weigerde, omdat ze op de hoogte was, dat het geld gestolen zou worden”, zegt Blokland. Volgens Blokland doet de regering alles om aan de macht te blijven, omdat zij een heleboel concessies. “Zelfs de Ashanti koning heeft een concessie in Suriname, naast Newmont. Dit had de president liever aan Surinamers moeten geven, omdat die Ashanti koning rijk genoeg is. Waarom moeten we benadeeld worden? Wat voor president hebben wij? Wat voor regeerders hebben wij? Had die vrouw haar bedrijf gedraaid, hoefden Surinamers niet te gaan staan bij Chotelal, om te bedelen voor een pakket van SRD 100, -“, aldus Blokland. Volgens Blokland gunt de regering Bouterse, Surinamers niets. Ook zegt ze dat Suriname van de familie Bouterse en de schoonfamilie van de president is. “Suriname is van een groepje. Iemand die komt om werkgelegenheid te scheppen of het land op te bouwen, maak je in één keer kapot. En dat is deze regering, wil je niet doen wat ze willen hebben, gaan ze jou kapot maken. Als jullie omgekocht zijn en naar de NDP gaan, zijn jullie getekend voor jullie leven”, stelt Blokland. Tot slot drukt Blokland het volk op het hart, om zijn verstand goed te gebruiken om op de juiste partij te stemmen. Link Video: https://www.youtube.com/watch?v=R19fKlbwZic&t=1527s

CHINEZEN PATROUILLEREN VOOR KUST VENEZUELA EN SURINAME?

Chinezen patrouilleren voor kust Venezuela en Suriname?

Voor de kust en in de Suriname rivier werd afgelopen week de GJM928 gespot. Volgens marinetraffic is de GJM928: ‘a Military Ops and is sailing under the flag of China. Her length overall (LOA) is 398 meters and her width is 60 meters.’

Volgens geruchten zou dit Chinees militaire schip naar Suriname zijn gegaan om de Amerikaanse vloot te stoppen, die patrouilleert voor de kust van Venezuela en Suriname.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde begin deze maand aan marineschepen te sturen naar Venezuela om daar te strijden tegen de drugshandel.

http://www.mofokoranti.com/chinezen-patrouilleren-voor-kust-venezuela-en-suriname/

 

TRUMP HEEFT ALLE REDEN VOOR SANCTIES WEGENS WANGEDRAG WHO

Apr 17, 2020

President Trump heeft dinsdag de Amerikaanse bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgeschort. Het afgelopen jaar doneerden de Amerikanen 508 miljoen euro aan deze VN-afdeling. Daarmee zijn de VS de grootste sponsors van de WHO.

Het besluit van Trump valt slecht in een tijd dat de wereld gegijzeld wordt door een virus, dat voor ziekte, dood, maatschappelijke ontwrichting en een diepe recessie zorgt.

Veel critici zien het zoveelste bewijs dat er een idioot in het Witte Huis woont, die zijn eigen falen in de beteugeling van het virus wil verbloemen door de schuld van de pandemie bij de WHO te leggen.

De Wereldgezondheidsorganisatie krijgt de Amerikaanse bijdrage niet, in afwachting van een evaluatie van haar optreden inzake COVID-19. Het evalueren van een VN-organisatie eindigt meestal in een zwaar bevochten diplomatiek compromis en daar lijkt Trump niet op te willen wachten.

Hij oordeelt, dat de WHO heeft gefaald in haar basisplicht: alle inspanningen leveren die nodig zijn om een pandemie als deze te voorkomen.

Dat we te maken hebben met een pandemie is evident, maar is de Wereldgezondheidsorganisatie dat aan te rekenen? Of zijn er nog andere schuldigen?

Voor het antwoord moeten we terug naar maandag 30 december vorig jaar. Op die dag ziet de bekende klokkenluider en spoedarts Ai Fen van het Wuhan Central Hospital een aantal foto’s van een patiënt met een zware longontsteking. Zij slaat alarm bij acht collega’s.

Die verspreiden het rapport van de patiënt verder. Op de cover staat in het rood omcirkeld ‘sars-achtig coronavirus’. De autoriteiten nemen het rapport in beslag en de artsen wordt het zwijgen opgelegd.

In de fascinerende zoektocht naar ‘patiënt nul’ is inmiddels gereconstrueerd dat al in november vorig jaar de eerste mensen in de Chinese provincie Hubei geïnfecteerd zijn geraakt met het coronavirus.

Op 2 januari is het virus geïdentificeerd en op 11 januari hebben de autoriteiten de bewijzen dat dit virus zich van mens op mens verspreid. Pas op 20 januari maken zij het bestaan en de aard van het virus wereldkundig.

De besmetting van mens op mens wordt door Beijing gepresenteerd als ‘een beperkt risico’. We zijn drie weken verder na het alarm van dokter Ai Fen en de doofpot waar het gevaar in moest ‘verdwijnen’ gaat voorzichtig open.

In de weken dat de Chinese bevolking en de rest van de wereld door de autoriteiten in Beijing onwetend werden gehouden kreeg het virus vrij spel om zich over de wereld te verspreiden. En waar was de Wereldgezondheidsorganisatie?

Het is geen diplomatiek geheim dat de WHO zich de laatste jaren laat domineren door China.

Zo leverde de WHO geen enkele kritiek op het muilkorven van de artsen, worden Chinese verklaringen klakkeloos overgenomen en zag de WHO af van de bevoegdheden om in China meer informatie te verzamelen dan Beijing wilde verstrekken.

Die bevoegdheden had de WHO nou juist gekregen, om te voorkomen dat Beijing – na het stil houden van de sars-epidemie in 2002 – opnieuw in de cruciale eerste weken een ontluikende epidemie kon verzwijgen.

Correspondent Vlaskamp noemt de houding van de VN-organisatie tegenover China de ‘val van volgzaamheid’. Wie mee wil profiteren van Chinese initiatieven moet niet aankomen met kritiek op de Chinese leiding.

In deze crisis wordt pijnlijk duidelijk dat de WHO liever knietje wrijft met Beijing dan zich bekommert om de gezondheid van de wereldbevolking. Daarmee heeft de WHO z’n geloofwaardigheid verloren.

Met de lessen uit het verleden, het gebruik van bevoegdheden, een alerte en kritische houding naar de Chinese autoriteiten en minder vriendjespolitiek had de WHO de wereld een pandemie kunnen besparen. De WHO heeft ernstig verzaakt en de Amerikaanse president Trump heeft alle reden om dat aan te kaarten en sancties te verbinden aan dit wangedrag. 

Want als de aanpak van de WHO en van China niet verandert zal deze pandemie natuurlijk niet de laatste zijn.

Er moet druk op de ketel in China. Als de autoriteiten er in 10 dagen een ziekenhuis uit de grond kunnen stampen, hoeft de wereld geen 18 jaar te wachten op het sluiten van die omstreden voedselmarkten, die keer op keer de broedplaatsen blijken van dit soort alles ontwrichtende virussen.

Als de Wereldgezondheidsorganisatie haar leven betert wordt die Amerikaanse bijdrage wel weer bijgestort. Maar de hoofdsom voor al het menselijk leed en de economische catastrofe die het coronavirus in de wereld aanricht hoort in een rekening op de deurmat van de Chinese leider Xi Jinping en zijn muilkorfbrigade.

BRON|OPINIE

https://unitednews.sr/trump-heeft-alle-reden-voor-sancties-wegens-wangedrag-who/

Mistreatment of Africans in Guangzhou threatens China’s coronavirus diplomacy

17 abril 2020 14:32 CEST

Africans living in Guangzhou have faced discrimination amid fears of imported cases of COVID-19. Alex Plavevski/EPA

Videos showing the recent mistreatment of Africans living in the Chinese city of Guangzhou have ricocheted around African broadcast and social media in recent days.

Guangzhou, the capital of Guangdong Province in southern China, is closely linked to Hong Kong and Macau, and has the largest African community in Asia. The majority are from the West African countries of Nigeria, Ghana and Mali. As a pioneering city at the heart of China’s economic reform, Guangzhou is the hub of the country’s export-driven manufacturing sector, an industry which has always been considered open, tolerant and progressive.

But amid fear of imported coronavirus cases and a second wave of the pandemic in China, the local government implemented surveillance and mandatory testing and an additional 14-day quarantine for all African nationals in the city, regardless of whether they tested positive for COVID-19. These measures paid no regard to whether people had recently travelled out of China, or how they would be mistreated by landlords, hotel managers and shopkeepers.

As a result, many Africans in Guangzhou, including Nigerians, Ugandans and Ghanaians, have been subject to unfair treatment. Some have being evicted by landlords or rejected by hotels, and some even left homeless.

Diplomatic anger

The city, and the government in Beijing, are now facing a full-blown diplomatic crisis and PR disaster amid accusations of racism. A group of African ambassadors in Beijing wrote a letter of complaint to the Chinese government about the “stigmatisation and discrimination” being faced by Africans. Other African diplomats, facing domestic pressure, have held discussions with representatives from China’s Ministry of Foreign Affairs.

Many African countries will be particularly disappointed given how much their diplomats have spoken up for China on the international stage. African governments have supported China on issues including its membership of the UN in the 1970s, territorial disputes in the South China Sea and treatment of Uighurs in Xinjiang.

In recent weeks, China has been working hard on its “coronavirus diplomacy” to show it is on the path to recovery from the pandemic. Such incidents threaten its propaganda battle. In Kenya, the hashtag #DeportRacistChinese was trending on Twitter in mid April after Kenyan internet users saw reports of Kenyans and other Africans being treated unfairly. Moses Kuria, an MP from Kenya’s ruling party, even advocated Chinese people in Kenya should go back to China with immediate effect.

Xenophobia and racism online

Previous research has shown how comments with characteristics of right-wing populism and supremacism of ethnically Han Chinese people, xenophobia and racism have increased in Chinese cyberspace in the past decade, with little public criticism.

After reports in early April that a Nigerian coronavirus patient had attacked and bitten the face of a Chinese nurse in a bid to escape quarantine, Chinese social media platform Weibo erupted with xenophobic and racist sentiment.

China’s official discourse on the China-Africa relationship has always been portrayed as either a “win-win” or an “all-weather” friendship. Public sensitivity in China to racism, particularly to Africans, has been low and China’s censorship department appears to tolerate racism online.

Little effort has been made to educate the Chinese public against racism, or to emphasise the importance of political correctness. So it’s not surprising the past few years have seen racist tropes appear in a Chinese detergent advert and on China’s biggest lunar new year television show.

Many Chinese believe that foreigners have been given extra benefits, leading to concerns about unfairness and inequality. In late February, when the government published draft regulations to ease conditions for foreigners to get permanent residency in China, it was met with strong opposition online amid rising nationalist sentiment. Africans in Guangzhou were frequently mentioned by Chinese internet users as an example of why foreigners should not be welcomed in the country.

Sanyuanli district in Guangzhou in 2017. Hangwei LiAuthor provided (No reuse)

Local and central government agendas

The recent mistreatment of Africans in Guangzhou shows the different priorities of local and central politics in China. The Guangzhou municipal government faces unprecedented pressure to stop a second wave of coronavirus. If the local government can successfully avoid a second outbreak, it might determine the future promotion of some senior officials.

China’s central government is concerned with containing the virus and restoring economic growth. As countries such as the US have begun to use China as a scapegoat for their own slow response to the pandemic, the party-state is more concerned than ever about its global image.

But there’s a big gap between the central government in control of foreign policy and the local agencies that enforce immigration. So when local governments like those in Guangzhou make decisions in a crisis, they won’t prioritise national and diplomatic interests until they receive pressure and guidance from Beijing.

Beijing has now begun to repair the diplomatic damage. On April 13, the Chinese Ministry of Foreign Affairs announced it would adjust its coronavirus restrictions on African nationals, provide them with health services without discrimination and adjust accommodation prices for those in financial difficulties. Chinese Weibo also closed 180 accounts for “inciting discrimination” and is discouraging its users from sharing news involving foreigners and foreign countries.

Officials and community leaders in Guangzhou have also began to realise the importance of treating Africans decently and started to send them flowers and gifts, according to people I’ve spoken to in the city in recent days. Civil society groups are also making an effort, with volunteers offering supplies and psychological support to people in need.

It’s possible this may be too little too late. Many African hearts have been broken, but it’s still possible to make amends.

https://theconversation.com/mistreatment-of-africans-in-guangzhou-threatens-chinas-coronavirus-diplomacy-136348

Rodney Cairo voor Strei 15 april om 16:18 ·
Suriname 🇸🇷 boven alles.
In het kader van openbaarheid van bestuur wil ik de Minister van Defensie een aantal vragen stellen.

Minister Roni Benschop het volk leest mee dus eerlijkheid is gewenst. Wie vragen voor minister Benschop heeft mag ze hier achter laten voor hem.

1 waarom voert u een rancune beleid uit en gedraagt u zich niet professioneler naar uw achterban (het leger) toe?
2 waarom worden militairen met ontslag gestuurd wanneer ze ontevreden zijn of wanneer zij hun misnoegen uiten. Feedback uit het veld versterkt toch juist uw beleid?
3 waarom stuurt u militairen naar het Binnenland om in de goudvelden te werken en bij de terugkeer de militairen een loon ontvangen dat niet in verhouding staat tot de geleverde prestaties?
4 waarom houden militairen de wacht bij derden en andere privé aangelegenheden. Is dat wel volgens de regels in het leger?
5 waarom heeft u er moeite mee als een militair gebruik maakt van zijn of haar recht om naar de rechter te stappen voor rechtvaardigheid? Vaak genoeg misbruikt u uw macht om een militair dieper in de put te laten geraken.
6 Waarom is er in het leger van Suriname een afdeling opgericht die de belangen van U en de heer Kassels moet behartigen? Is dat het primaire doel van een leger in een land? Heeft u niet meer dan voldoende personeel om dat vanuit uw ministerie te delegeren?
7 Het leger plant en kweekt maar de heren krijgen niet voldoende voeding op de detachering posten, hoe komt dat? bent u hiervan wel op de hoogte en wat gaat u hieraan doen?
8 waarom lopen bepaalde militairen nog in hun eigen schoen en geen schoen van het leger zelf.
9 Hoe moet het verder met de gezondheidszorg in het leger.
10 wanneer krijgen de lagere rangen in het leger een betere loon waardering, waardoor men beter in staat wordt gesteld om voor hun gezin te zorgen?
11 kunt u de gelden die opgehaald zijn uit de goudvelden en gelden bestemd voor het leger verantwoorden en aangeven waar het voor gebruikt wordt?
12 Waarom zijn er nog militairen die niet bevorderd kunnen worden naar een naaste hogere Rang?
13 waarom komen militairen na 5 jaren te hebben gediend in het leger nog steeds niet in een vaste aanstelling?
21 4 opmerkingen 18 keer gedeeld

Burgers verliezen hoop in valuta-wet; koers weer gestegen

April 15, 2020

De onlangs afgekondigde valuta-wet werd met veel hoop ontvangen door de bevolking.
Na bijkans drie weken zijn er echter geen positieve effecten zichtbaar.

Er zijn nog steeds 4 koersen:

  • De officiële Centrale Bank koers van SRD 7.52
  • De Cambio koers van SRD 9.00
  • De zwarte markt koers van SRD 13.50 – SRD 14.00(De meeste auto handelaren gebruiken deze koers bij het omrekenen van US-Dollar aflossingen)
  • De Bank koers van SRD 10.00

Volgens de wet mag er maar 1 koers zijn die bepaald wordt door de Centrale Bank van Suriname(CBvS). Het is onduidelijk waarom er nog steeds 4 koersen gehanteerd worden.

Zwarte markt floreert

De controlemechanismen lijken niet te werken. Direct na de afkondiging van de wet kwam het ‘Wissel mami’ fenomeen van de jaren 80 terug. Hierbij staan op verschillende plekken in de stad ‘lopers’ tegen de zwarte markt koers valuta te wisselen.(Zie video)

Het ‘Wisselen mami’ fenomeen duikt weer op

Heel frappant is het feit dat Cambio’s ondanks de wet openlijk valuta verkopen en opkopen voor koersen die in strijd zijn met de wet. Het ministerie van Handel en Industrie en de CBvS treden ondanks de vele meldingen vanuit de samenleving niet op. De cambio’s hebben op het moment van schrijven bekendgemaakt dat zij de US-Dollar en Euro koersen met SRD 1 zullen verhogen. De nieuwe cambio koers wordt dan SRD 9.50 voor de US-Dollar en SRD 10 voor de Euro.
Sommige Cambio’s geven zelf parallelkoersen van de zwarte markt door aan klanten. Er wordt meestal instructies gegeven om op een bepaalde tijdstip terug te komen om tegen de zwarte markt koers te wisselen. Ook worden er in sommige gevallen ‘specifieke plekken’ aangewezen om te gaan wisselen.

Prijzen blijven torenhoog; rekken worden leger

De prijzen van goederen(zowel basis als luxe) zijn de lucht in gegaan. Ook is het normaal geworden om lege rekken te zien in de winkels. Bepaalde producten zijn gewoon niet meer te vinden(zie afbeeldingen).

Sommige bedrijven zoals autohandelaren hebben getracht de wet te omzeilen door de SRD prijzen van hun producten te verhogen. Zie onderstaande afbeelding, normaal gesproken kostte een Toyota Vitz bouwjaar 2011 maximaal US$ 6000. Met de bankkoers van 10 kwam dit neer op SRD 60.000. Na afkondiging van de valuta-wet is dezelfde Toyota Vitz geprijsd voor SRD 79.500. Met de officiële koers van 7.52 komt dit neer op US$ 10.505, met de bankkoers komt dit neer op US$ 7950. Men heeft gezien dat de valuta-wet niet goed doordacht was en heeft hiervan dus flink misbruik gemaakt om zelfs de US-Dollar prijzen omhoog te krikken.

(Afbeelding: Sociale Media)

Verschillende burgers gaven de president er flink van langs in interviews. “Elke keer dat hij zijn mond openmaakt stijgt de koers, liever houdt hij zijn mond dicht.” zei een radeloze burger J.P. Hij moet eind van de maand zijn huur betalen. Sinds de afkondiging van de wet is het huurbedrag in SRD’s verdubbeld. “Neks mi kan doe, if mie ne pai tra mang ow tek a oso. We dede in a film echte” zei hij. Naar zijn mening is de wet een ‘politieke stunt‘ geweest voor de verkiezingen. “Fos a wet be de, mie be kan fien dala in den cambio’s, liever den man draai a san terug yere”, eindigde hij. De president heeft publiekelijk al 3 keer beloofd de koers onder controle te krijgen.

Het is vooralsnog onduidelijk welke stappen het ministerie van Handel en Industrie, de Centrale Bank en het ministerie van Financiën zullen nemen om de situatie onder controle te krijgen. Het lijkt er op dit moment op dat zij machteloos vanuit de zijlijn zitten te kijken naar de chaos die de valuta-wet heeft gecreëerd.

https://chronostimes.com/burgers-verliezen-hoop-in-valuta-wet-koers-weer-gestegen/?fbclid=IwAR0s3j4qYXECfld5cOwrNxQ5vmzLk7KLuQ-xxYC6kqB7Lxhamxwqymmxk-M

Kuria angered by eviction of Kenyans in China, says Chinese nationals should leave the country

By Vincent Kejitan | Updated Apr 11, 2020 at 13:48 EAT

kuria-angered-by-eviction-of-kenyans-in-china-says-chinese-nationals-should-leave-the-country

Gatundu South MP Moses Kuria

SUMMARY

Kuria said it was a shame that the Chinese had to blame Africans, adding that they should also leave Kenya immediately. 

“It is only fair that all Chinese nationals leave the country with immediate effect. 

Gatundu South Member of Parliament Moses Kuria has hit out at China following the eviction of Africans who reside in the country.

On Thursday, a number of Kenyans living in China shared videos online saying they had been ordered out of their apartments after they were accused of spreading Coronavirus in the Asian country. 

Kuria said it was a shame that the Chinese had to blame Africans, adding that they should also leave Kenya immediately. 

“It is only fair that all Chinese nationals leave the country with immediate effect. 

“How do you blame Africans for a virus you manufactured in a Wuhan laboratory? Go back home. Hata madeni hatutalipa,” he wrote.

Kuria’s sentiments were echoed by Narok Senator Ledama OleKina who said Africans are not children of a lesser God.

“Africa must unite against the coronavirus-fueled xenophobia in China. Yes we are corrupt, broke but we are not children of a lesser God and neither are we stupid!” he stated.

A number of Africans were evicted from their apartments this week and circulars seen by the media advised Chinese nationals not to admit any Africans into some their premises.

A Kenyan living in China said she was denied access to a train because of her skin colour and online, netizens joined forces to condemn the act.

“They did not want me to enter the subway. I had even bought my ticket…they stopped me and told me no foreigner will be allowed inside.

For More of This and Other Stories Subscribe to the Standard Epaper

“I had to comply,” said a Kenyan who wanted to travel to Wuhan.

However, another Kenyan living in Guangzhou said the situation was being blown out of proportion, urging netizens to avoid promoting xenophobia via social media.

https://www.standardmedia.co.ke/ureport/article/2001367583/kuria-angered-by-eviction-of-kenyans-in-china-says-chinese-nationals-should-leave-the-country

Chinese Should Leave Kenya Immediately - Moses Kuria

By STEPHANIE WANGARI on 10 April 2020 – 10:44 am

Moses Kuria Wants Chinese to Leave Kenya With an Immediate Effect After Claims That Kenyans Have Been Evicted from Their Houses in China

 
An image of Africans sleeping in the streets in China as seen on Thursday, April 9, 2020
Africans sleep in the streets in China as seen on Thursday, April 9, 2020
 

A section of Kenya leaders has been angered after learning that Kenyans and other Africans have been forced to live in the streets after they were evicted from their houses in China following claims that they had tested positive for covid-19.

Taking to their social media pages, most condemned the incident with others advocating that Chinese living in the country should be deported.

Angered, Gatundu South MP Moses Kuria advocated that the Chinese go back to their homes with immediate effect.

Gatundu South MP Moses Kuria speaking during a press briefing by Ruto-allied MPs on Wednesday, March 11 at parliament.
Gatundu South MP Moses Kuria speaking during a press briefing by Ruto-allied MPs on Wednesday, March 11, 2020, at Parliament Buildings
TWITTER

“It is only fair that all Chinese nationals leave the country with immediate effect. How do you blame Africans for a virus you manufactured in a Wuhan laboratory? Go back home,” Moses Kuria stated.

His counterpart, Starehe MP Charles Njagua declared that was happening in China was not acceptable and called upon the Kenyans to act.

“I’ll not hesitate to ask Kenyans to follow the Bible, it says an eye for an eye,” he wrote on his Facebook page.

Laikipia Woman Rep Cate Waruguru weighed in on the matter, decrying that Kenyans deserved to be respected.

It’s painful that our business partners (China) can’t protect Kenyans.

“We offer them utmost respect yet what they pay us back with is disrespect and dehumanising our people. We deserve better,” she noted.

The report of Kenyans suffering in a foreign country has since left a bitter taste in the mouths of many, with the hashtag ‘China must explain’ trending on Twitter the better part of Friday morning.

“I think China has all the answers as to why the whole world is suffering. Leaders fear to tell them the truth due to loans they owe them. Starting with USA, Kenya and other countries we must rise against all inhuman practises against our lives. We shall overcome, “Liyosi stated.

“China must explain how Coronavirus could reach Africa without getting to Beijing and Shanghai. China must explain how they can blame Africans for infecting them with Coronavirus when the virus originated from Wuhan, China,” Yuri weighed in.

https://www.kenyans.co.ke/news/51892-chinese-should-leave-kenya-immediately-moses-kuria

 

Zr.Ms. Zeeland nieuwe stationsschip Caribisch gebied

Zr.Ms. Zeeland nieuwe stationsschip Caribisch gebied.

Zr.Ms. Zeeland wordt het nieuwe stationsschip in het Caribisch gebied.

Nieuwsbericht | 28-03-2020 | 15:42

Het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland wordt het nieuwe stationsschip in het Caribisch gebied. Vrijdag vertrekt het schip naar Curaçao om Zr.Ms. Groningen af te lossen die tijdelijk terugkomt naar Nederland. De wissel is een gevolg van de coronapandemie. Zr.Ms. Zeeland, met aan boord een NH90-gevechtshelikopter, blijft voor 3 maanden in ‘de West’.

Zr.Ms. Groningen komt naar Nederland voor een korte periode van onderhoud. Deze terugkomst was niet gepland. De wissel tussen de Groningen en de Zeeland is een direct gevolg van het sluiten van het luchtruim van Curaçao voor inkomende vluchten, als gevolg van het coronavirus. Deze vliegbeperkingen zorgen er voor dat de bemanning van de Zeeland, die naar Curaçao zou vliegen om daar de bemanning van de Groningen over te nemen, nu varend naar het Caribisch gebied gaat. De reisbeperkingen hebben ook gevolgen voor onderhoudspersoneel van de Koninklijke Marine, dat ter plekke onderhoud aan de Groningen zou uitvoeren. Zij doen dat nu in Nederland, zodra de Groningen terug is.

Quarantaine

De regering van Curaçao heeft inreisbeperkingen ingesteld om de bevolking van Curaçao te beschermen tegen het uitdijende coronavirus. De bemanning van de Zeeland krijgt hier ook mee te maken. Die is nu in Nederland al in quarantaine, om zieken te voorkomen en om te voldoen aan de inreisregels van Curaçao.

“Uiteraard heeft de bemanning en hun thuisfront zorgen over de mogelijke impact van het coronavirus op onze situatie, maar tegelijkertijd merk ik een enorme bereidheid om de taken waar wij als stationsschip voor staan uit te voeren”, aldus de commandant kapitein-luitenant ter zee Paul Bijleveld.  “De zorgen proberen we aan de voorkant zo goed mogelijk weg te nemen door zo zorgvuldig mogelijk handelen, waarbij wij ons houden aan de richtlijnen van Defensie. De medische expertise aan boord speelt hierin een belangrijke rol.” De NH90 aan boord is indien nodig inzetbaar voor medische evacuatie.

Pilot wisselbemanning

Met de wissel tussen de Zeeland en de Groningen komt er ook een tijdelijke opschorting van de ‘pilot wisselbemanning’. Deze pilot houdt in dat er niet elke 4,5 maand een ander schip naar het Caribisch gebied vaart, maar dat alleen de bemanning invliegt en wisselt. De aanpassing van de pilot is onvermijdelijk door de impact van het coronavirus op de reismogelijkheden.

Het Oceangoing Patrol Vessel is in het Caribisch gebied onder andere verantwoordelijk voor kustwachttaken. Het schip kan ingezet worden voor drugsbestrijding en reddingsoperaties. Daarnaast is de marine paraat om noodhulp te verlenen. In 2017 verleende Zr.Ms. Zeeland noodhulp na orkaan Irma op Sint Maarten. De Koninklijke Marine heeft permanent een zogeheten ‘stationsschip’ in het Caribisch gebied.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/03/28/zr.ms.-zeeland-nieuwe-stationsschip-caribisch-gebied

Poetin streeft naar herverkiezing in Rusland: waarom willen sommige leiders aan de macht blijven? (en wat de wetenschap erover zegt)

11 maart 2020
Vladimir PutinAfbeelding copyrightREUTERS

 


Bijschrift afbeelding
Vladimir Poetin streeft naar grote veranderingen in de Russische grondwet om zich kandidaat te stellen voor herverkiezing.

De Russische president Vladimir Poetin zei deze week dat hij de hervorming van de wetgeving zou steunen die hem in staat zou stellen twee andere voorwaarden te lopen, iets wat de Russische grondwet momenteel verbiedt.

Hij is de laatste in een lange lijst van leiders, van Algerije tot Zimbabwe, die met tegenzin de macht hebben verlaten.

Wat is e l kracht die maakt dat sommige mensen willen om te veranderen of zelfs breken van de regels te houden is ?

Geld?

“Het gemakkelijke antwoord is corruptie. Ze kunnen veel geld verdienen en daar blijven om rijk te blijven”, zegt professor Nic Cheeseman, co-auteur van het boek “How To Rig an Election”.

‘Maar in werkelijkheid is wat er gebeurt veel ingewikkelder’, voegt hij eraan toe.

Volgens Cheeseman is er iets waar leiders meer bang voor zijn dan geld verliezen, en dat wordt vervolgd nadat ze ontslag hebben genomen.

En ze hebben goede redenen om bang te zijn.

Soedanese oud-president Omar al-BashirAfbeelding copyrightGETTY IMAGES

 

Fotobijschrift Devoormalige Sudanese president Omar al-Bashir (rechts) werd veroordeeld voor corruptie en wordt beschuldigd van genocide en oorlogsmisdaden.

Volgens een onderzoek van Cheeseman werd tussen 1960 en 2010 in Afrika 43% van de leiders die de macht verlieten vervolgd, in ballingschap gestuurd of vermoord.

Het is een aanzienlijk risico, maar dat is niet alles.

De omgeving

Er is ook de druk die leiders voelen vanuit hun omgeving: hun families, politieke bondgenoten of zelfs de politie en het leger die hen mogelijk hebben geholpen aan de macht te komen.

‘Zelfs als je denkt dat het jouw tijd is, zullen veel mensen op je deur kloppen en zeggen dat dit’ niet om jou ‘gaat ‘, zegt hij. ‘Het gaat over duizenden mensen die dingen hebben gedaan en voor jou hebben opgeofferd.’

Professor Cheeseman vond bewijs dat de mensen rond Robert Mugabe in zijn latere jaren invloed hadden op zijn beslissing om aan de macht te blijven.

Robert MugabeAfbeelding copyrightAFP

 

Fotobijschrift Robert Mugabe, de autoritaire leider van Zimbabwe gedurende 37 jaar, werd gedwongen af te treden onder druk van zijn voormalige bondgenoten in het leger.

Maar er kan ook iets nog dieper op het spel staan, iets over de controle die de macht zelf over onze geest heeft.

Transformatie

Dr. Dacher Keltner schreef hierover meer dan 10 jaar geleden in zijn boek “The Power Paradox”.

De paradox is dat mensen die aan de macht komen vaak sociaal en persoonlijk zijn.

Ze verdienen het vertrouwen van de mensen om hen heen, of ze nu de leider zijn van een lokale tennisclub, een bedrijf of een heel land.

Maar als die mensen aan de macht zijn, worden ze totaal verschillende mensen.

Premier Sen Sen van CambodjaAfbeelding copyrightGETTY IMAGES

 

Fotobijschrift DeCambodjaanse premier Hun Sen is aan de macht sinds 1985

Een reeks onderzoeken concludeerde dat het empoweren van mensen , zelfs voor een korte tijd, hun gedrag verandert.

Ze beginnen te handelen op manieren die hun voordeel opleveren en verliezen empathie voor anderen. Ze beginnen te geloven dat ze vaker gelijk hebben.

Ze worden grof, impulsief en zullen andere mensen eerder onderbreken of oogcontact vermijden wanneer iemand met hen praat.

Een van de beroemdste experimenten van Keltner op dit fenomeen werd uitgevoerd in de jaren negentig.

Een groep universiteitsstudenten werd verdeeld in groepen van drie en één persoon kreeg willekeurig macht toegewezen.

‘We vertelden hen dat we gegevens over hen hadden die beweerden dat ze over goede leiderschapsvaardigheden beschikten’, zegt hij. Maar het was een leugen.

Vervolgens gaven ze de groep een opdracht en ongeveer 30 minuten later plaatsten de onderzoekers een bord koekjes op tafel.

Het is veelbetekenend dat de persoon die aan de macht was toegewezen meer koekjes had dan zijn deel. Hij at ook rommelig, maakte geluiden en morste kruimels.

Verslavend

Later onderzoek wees uit dat wanneer mensen meer macht krijgen, ze minder geremd worden.

Rijke kinderen stelen vaker dan arme kinderen, plegen ongewoon seksueel gedrag of beledigen hun leeftijdsgenoten.

Yoweri MuseveniAfbeelding copyrightJACK TAYLOR

 

Fotobijschrift DeOegandese president Yoweri Museveni vervult zijn vijfde termijn sinds 2016

“Twee van de drie instabiliteitsdaden worden gepleegd door individuen met een hoge macht”, zegt Keltner. ‘Dat is empirische informatie.’

De expert heeft zich toegelegd op het uitgebreid bestuderen van machtsposities in een bedrijfsomgeving. En daarom gelooft hij dat macht verslavend is.

Zonder remmingen zijn mensen vrij om hun eigen belangen en verlangens, hun eigen plezier, na te streven.

‘In de geest van de persoon aan de macht – en in zijn zenuwstelsel – geeft de macht hem een goed gevoel.’

” Mensen met macht voelen meer geluk , voelen zich meer gewaardeerd, hebben een hogere status of waardering. Hun zenuwstelsel is rustiger, hun gezondheid is sterker, ze voelen zich beter in het leven.”

De vleiers

Keltner zegt dat mensen met macht de neiging hebben zich te gedragen als patiënten die het deel van hun hersenen hebben beschadigd dat impulsief gedrag remt.

President van Wit-Rusland Alexander Loekasjenko.Afbeelding copyrightGETTY IMAGES

 

Bijschrift bij de afbeeldingMomenteel dienen zijn Wit-Russische president Alexander Loekasjenko, die zijn vijfde termijn bekleedt, ‘de laatste dictator in Europa’.

Hij verwijst naar onderzoek door neurowetenschapper aan de McMaster University in Ontario, Sukhminder Obhi.

Dit idee zorgde ervoor dat hij interessante opmerkingen ontving van mensen met hersenletsel.

‘Iemand (met hersenletsel) schreef me en zei:’ Hoe durf je? Ik gedraag me veel beter dan Donald Trump. ”

Het is logisch dat een almachtige leider arrogant kan worden en denkt dat hij de enige is die kan leiden. U kunt uit het oog verliezen wat het beste is voor het land.

‘Het andere is dat ze elk jaar mannen aanstellen op posities die altijd ja zeggen en mensen ontslaan die het meest kritisch over hen zijn’, zegt professor Nic Cheeseman.

‘Ze hebben waarschijnlijk geen grote waardering voor wat ze verkeerd doen.’

De psychologische impact van machtsverlies is ook diepgaand. Onderzoek bij groepen primaten heeft uitgewezen dat oudere mannen gewelddadig reageren wanneer ze het gevoel hebben dat ze de macht verliezen.

Een karaktertest

Een man met zijn vuisten balde aan tafel.Afbeelding copyrightGETTY IMAGES

 

Bijschrift afbeeldingEen almachtige leider kan arrogant worden en denken dat hij de enige is die kan leiden.

Maar als de macht corrupt is, waarom zijn dan niet alle leiders despotische huurmoordenaars en megalomanen?

In 2018 identificeerde Aleksandra Cislak, hoogleraar psychologie in Warschau, twee zeer verschillende en zeer tegenstrijdige aspecten van macht.

Macht geeft iemand controle over het leven van anderen, maar geeft hem ook meer controle over zijn eigen leven.

Dit is wat mensen bedoelen als ze zeggen dat iemand bevoegd is. Wanneer een persoon meer controle heeft over zijn eigen leven, gedraagt hij zich meestal positief.

Kracht heeft een aantal zeer positieve effecten.

Maar als die controle bijvoorbeeld verloren gaat, als het land waar je de leiding over hebt in een staat van chaos terechtkomt, dan kan het corrumperende effect van macht opwegen tegen het positieve effect.

‘Kracht is goed en kan worden gebruikt voor het grotere goed’, zegt professor Cislak, ‘maar je moet je bewust zijn van de prijs van macht .’

Ze zegt dat als leiders zich bewust zijn van deze paradox, het mogelijk is om het goede deel te behouden en het slechte deel te vermijden.

En dus beginnen deze woorden (vaak toegeschreven aan Abraham Lincoln maar eigenlijk over hem gezegd) logisch te worden. ‘Bijna alle mannen kunnen tegenslag verdragen, maar als je het karakter van een man wilt testen, geef hem dan kracht.’

https://www.bbc.com/mundo/noticias-51828711

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *