PROGNOSE VHP VERSTERKT JALOEZIE & VERDEELDHEID OPPOSITIE

De kortzichtigheid van met name de VHP die de huid bijna al verkocht had alvorens de beer geschoten was, wordt wreed afgestraft. Binnen de oppositie heerst er veel wantrouwen. Een nationale oppositionele coördinatie is nooit van de grond gekomen in de vorm van bijvoorbeeld een Instituut ter beeindiging van het Tijdperk Bouterse. Geef het beestje een naampje en bundel de natie in een brede beweging tegen dit tijdperk dat Suriname op bijna alle vlakken verwoest heeft. Iedereen preekt maar voor de eigen parochie en dat is de nekschot die men zichzelf geeft als oppositie. Een verdeelde oppositie zal nooit in staat zijn het tijdperk Bouterse te verslaan. 

Rijstmagnaat Imro Manglie geeft gratis rijst weg

25/04/2020 10:01 – Merredith Bruce

Rijstmagnaat Imro Manglie vindt het zijn plicht om de gemeenschap met gratis rijst tegemoet te komen.

Rijstmagnaat Imro Manglie vindt het zijn plicht om de gemeenschap met gratis rijst tegemoet te komen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO – Ondernemer Imro Manglie is in een gulle bui. De rijstmagnaat geeft al enkele weken gratis zakken rijst weg aan behoeftige personen. Dat gebeurt wekelijks via een opbelprogramma dat door politicus Edward Belfort wordt verzorgd op radio Apintie en Asosye.

Tegenover de Ware Tijd beweert de rijstmagnaat dat zijn initiatief “niets” te maken heeft met de politiek. Het bedrijf doet dit uit dankbaarheid naar de samenleving. “Wij zijn dankzij het volk groot geworden. Natuurlijk ook door hard werken, maar als het volk onze rijst niet koopt, kunnen wij niet draaien en kunnen we het bedrijf sluiten.”

Manglie vindt ook dat het, gezien de slechte economische omstandigheden, zijn plicht is om de gemeenschap tegemoet te komen. Hij zegt dat er tot nu toe al “meer dan duizend” zakken rijst zijn weggegeven. Het gaat om Semi Super en breuk 3 van tien kilo. De ondernemer vertelt dat hij al jaren goed contact heeft met Belfort, prominent lid van Abop en partijvoorzitter Ronnie Brunswijk.

Hij zegt dat de politicus hem al ruim vóór de verkiezingen had benaderd om iets te doen voor de gemeenschap. Na enkele gesprekken ontstond het idee om gratis zakken rijst weg te geven. De ondernemer zegt dat hij ook na de verkiezingen door zal gaan hiermee, ongeacht of de Abop wel of geen deel zal uitmaken van de regering. “Het heeft niets te maken met politiek. Wij (rijstbedrijf Manglie, … red.) doen heel veel dingen voor mensen, maar we zijn nooit in de pers gekomen. Eenvoud siert de mens.”

Belfort was telefonisch niet bereikbaar voor een reactie. De politicus maakt tijdens het opbelprogramma duidelijk dat de actie geen politieke stunt is, maar een noodzaak gezien de moeilijke economische situatie. Manglie stelt dat zijn bedrijf, vergeleken met andere ondernemingen die door de coronacrisis moeilijk het hoofd boven water kunnen houden, in een “gelukkige omstandigheid” verkeert.

Doordat rijst een basisbehoefte is en er dus veel vraag naar is, ervaart de onderneming de schokken van de crisis minder. “Als het bij andere bedrijven 90 procent is, is het bij ons 20 procent”, schetst hij de impact. Moeilijkheden die het bedrijf nu ervaart hebben te maken met onder meer de hoge koers en de gedeeltelijke lockdown, waardoor ‘s avonds werken niet altijd even gemakkelijk gaat. De rijstondernemer beklaagt zich erover dat de olieprijs op de internationale markt al enkele weken een dalende trend vertoont, terwijl de pompprijs in Suriname maar niet daalt. “De regering moet snel wat doen. Dit is onkan.”

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/04/25/rijstmagnaat-imro-manglie-geeft-gratis-rijst-weg/Soedeshchand Jairam niet op VHP-kandidatenlijst

“Meeste VHP-toppers willen niet Suriname, maar zichzelf redden”

Soedeshchand Jairam

Ook de macro-econoom tevens politicus Soedeshchand Jairam behoort tot de personen die niet op de kandidatenlijst van de VHP zijn geplaatst. Hij gaat in op vragen van Dagblad Suriname waarom hij geen deel uitmaakt van de VHP-kandidatenlijst. Hij deelt mee dat hij vanaf eind 2017 tot en met eind 2018 onderhandeld heeft met de VHP. Jairam opereerde onder de Politieke Vleugel van de FAL (PVF) en PV2020. In oktober 2018 ging PV2020 een samenwerking aan met de VHP en is vanaf dat moment actief om de VHP-activiteiten vorm te geven. “De bedoeling was dat we gepositioneerd zouden worden in alle structuren, zoals RR, DR en DNA. We hebben dag en nacht onze bijdrage geleverd, echter zijn de meeste kandidaten van PV2020 niet op de lijst van RR, DR en DNA geplaatst. Dit was niet de afspraak”, vertelt Jairam.

Jairam brengt in herinnering dat de VHP tijdens het aangaan van de samenwerking heeft aangegeven dat dit een enorme aanwinst is voor de VHP en dat er mede hierdoor een beter resultaat geboekt zal worden in 2020. “De VHP gaat verder werken aan de eenheid en versterking van de partij om minstens 4 van de 5 zetels in Nickerie te behalen”, gaf de VHP toen te kennen. Het bevreemdt Jairam dat er ineens van de afspraken wordt afgeweken. Niet alleen bij PV2020 is er ontevredenheid over de gang van zaken, ook andere leden voelen zich misleid en zijn zelfs uit de VHP gestapt.

Het is opmerkelijk dat de VHP, die de NDP altijd verweten heeft loze beloften voor te houden aan het volk, ineens dezelfde blunders maakt. “De structuren vinden dat de meeste VHP-toppers niet Suriname maar zichzelf willen redden. Het gevolg daarvan is de huidige breuk binnen de partij”, voert Jairam aan. Hij is nog in overleg met PV2020 over wat ze uiteindelijk willen doen daar de VHP een andere koers opgaat. Vertrouwen houdt de partij in stand en het vertrouwen van PV2020 in VHP lijkt af te brokkelen. Jairam zegt tot slot dat vriendjespolitiek en corruptie niet de ingrediënten zijn voor ‘Red Suriname’.

KSR

https://www.dbsuriname.com/2020/04/15/soedeshchand-jairam-niet-op-vhp-kandidatenlijst/?fbclid=IwAR3Sh2-5RB9Bln73p3l6N1WhUOTQHrg5sBCGSHYqFvQq-pISXo6jSUkJ0Uo

Drie hoofdbestuursleden VHP stappen op

09 Apr, 14:49

foto
 De brief van Sarwankoemar Badjalala aan de voorzitter van de VHP, Chan Santokhi. De inhoud van de twee andere brieven zijn nagenoeg hetzelfde. 


 
Drie hoofdbestuursleden van de VHP zijn vandaag opgestapt. Zij zijn ontevreden over de kandidatenlijsten. Penningmeester Sarwankoemar Badjalala en de hoofdbestuursleden Murwin Leeflang en Ravish Isrie hebben hun besluit schriftelijk meegedeeld aan voorzitter Chan Santokhi. 
 
Starnieuws verneemt dat Badjalala tegen de kandidatuur van Harriet Ramdien in Nickerie is. Er waren veel problemen over de kandidaatstelling in Nickerie. Ramdien is lijsttrekker in het westelijk district. Badjalala en enkele andere leden hadden gisteren al gedreigd dat ze zouden bedanken als Ramdien niet van de lijst zou worden gehaald. De partijleiding heeft besloten de voordrachten te handhaven. 
 
Er is getracht om met de ontevreden mensen te praten, maar het heeft niet geresulteerd in een oplossing. Nu nog wordt er getracht de breuk te herstellen. In elk geval heeft de VHP de kandidatenlijst in Nickerie ingediend met op de eerste plek Ramdien. 

Mapane-overeenkomst is geen politieke samenwerking

07/04/2020 10:04 – Naomi Hoever

Ronnie Brunswijk (l) en Gregory Rusland beloofden vorig jaar mei in het Mapane-gebied plechtig om Afro-Surinamers te verenigen.

Ronnie Brunswijk (l) en Gregory Rusland beloofden vorig jaar mei in het Mapane-gebied plechtig om Afro-Surinamers te verenigen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO – De NPS is vastberaden alleen de verkiezingen in te gaan. Voorzitter Gregory Rusland zegt dat de partij een dusdanige groei meemaakt dat het beter is om alleen aan de verkiezingen deel te nemen. “Volgens opiniepeilingen die niet gepubliceerd mogen worden zeggen NPS’ers dat we alleen de verkiezingen moeten ingaan.”

Hij benadrukt dat de Mapane-overeenkomst tussen hem en Ronnie Brunswijk als persoon is getekend en niets met politiek te maken heeft. De twee leiders zijn het er met elkaar over eens dat Afro-Surinamers op elk gebied een achterstand hebben en dat is vastgelegd door ‘puru mofo‘ in mei 2019.

De krant sprak Rusland naar aanleiding van de lijstverbinding van de Abop en Pertjajah Luhur. Deze twee voormalige bondgenoten van de groene partij zullen kandidaten op elkaars lijsten plaatsen aan de hand van wie sterker is in welk district.

“We hebben geen politieke overeenkomst getekend. We hebben vanaf het begin gezegd dat het geen aangelegenheid is van NPS en Abop, maar van de twee leiders. De overeenkomst kwam tot stand nadat Brunswijk bezorgdheid had uitgesproken over Afro-Surinamers”, verduidelijkt Rusland.

Beide leiders zouden aandacht geven aan de doelgroep om haar positie te verbeteren. “Het was geen Abop- en NPS-activiteit. Tot op dit moment is er geen sprake van een politieke samenwerking.” Het idee om als leiders van Afro-Surinaamse afkomst te praten kwam van Brunswijk. Hun politieke partijen wilden zich hieraan niet verbinden. “We gaan geen samenwerking aan. Waar we elkaar kunnen ondersteunen doen we dat wel.”

Op de vraag of de samenwerking die in persoon is aangegaan in een politieke samenwerking kan resulteren zegt Rusland: “Op termijn kan het wel. Ik sluit het niet uit. We moeten hiervoor de structuren raadplegen.” De eenheidsbeweging moest zorgen voor toenadering tussen nazaten van tot slaafgemaakte Afrikanen, zodat zij een eenheid kunnen vormen.

Sinds de slavernij heerst er verdeeldheid in de groep stelden Brunswijk en Rusland. Beiden benadrukten bij de proclamatie, bijna een jaar geleden, dat de eenheidsbeweging niets met de politiek te maken heeft. Het is ook geen ‘etnische zet’, maar een manier om de ontwikkeling van de groep op gang te kunnen brengen.

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/04/07/mapane-overeenkomst-is-geen-politieke-samenwerking/

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *