REGERING SANTHOKI-BRUNSWIJK

Auteur: Angela Fernald

Wij als volk hebben het standpunt van Nederland geheel aan onszelf te danken. Zovelen in de samenleving waarschuwden Ronnie Brunswijk persoonlijk om het vice-presidentschap niet te aanvaarden omdat het niet alleen tegen de grondwet zou zijn, maar moreel ethisch ook zeer onverantwoord zou zijn. Maar Ronnie Brunswijk had nergens oor naar. Roem en bezetten van posities als verzameling gaf bij hem de doorslag. Een Marron op hoge posities woog veel zwaarder dan het algemeen belang. Suriname was niet de zorg van Brunswijk en hoe de wereld zou omgaan met een voor drugs veroordeelde vice-president. Inhoudelijk was het ook onverteerbaar dat Ronnie Brunswijk op de stoel van het vice-presidentschap ging zitten. De man had geen enkel inhoudelijke kennis van zaken over ingewikkelde vraagstukken, zowel nationaal als mondiaal. Wie zichzelf niet serieus neemt zal nooit door anderen met respect worden behandeld. Brunswijk heeft alles aan zichzelf te danken en ons land erg benadeeld in haar ontwikkeling. Dit krijgsheerschapsdenken van egoisme en eigen belang is waar Suriname zwaar mee te kampen heeft. Van de regen dus in de drup met eerst een veroordeelde president Desi Bouterse en vervolgens een vice president met dezelfde status van een veroordeelde.

NEDERLAND MOET NIETS VAN BRUNSWIJK ALS VICEPRESIDENT SURINAME

Datum:  | Bron: United News | Door: Redactie

Voor Nederland is Ronnie Brunswijk geen gesprekspartner om inhoudelijk te praten over beleid en samenwerkingsverbanden.

Dit is het standpunt van zowel de regering als de Tweede Kamer, het parlement van het voormalig moederland. Dit werd eerder zijdelings medegedeeld, maar is de afgelopen dagen hard bevestigd en benadrukt tijdens een overlegmoment tussen de commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok.

Ongezouten kritiek kwam van vooral van PVV-kamerlid Raymond de Roon. Hij maakte Brunswijk uit voor een ‘cocaïnecrimineel’ van wie de politieke partij ABOP met 8 zetels een sterke greep op de regering van president Chan Santokhi zou hebben.

Het PVV-lid merkte ook op dat Brunswijk in Nederland bij verstek is veroordeeld voor druggerelateerde activiteiten. “De regering Santokhi, een voormalige Commissaris van Politie die zelf uit het goede hout gesneden lijkt, is in De Nationale Assemblee afhankelijk van de 8 zetels van de partij ABOP van cocaïnecrimineel Brunswijk, die zelf vicepresident is geworden. En ik zie wel enkele risico’s op het punt van stabiliteit en kwetsbaarheid van de Surinaamse regering”, merkt de Roon op. Hij plaatst vraagtekens bij de politieke zekerheden in Suriname, indien Brunswijk met zijn ABOP beslist uit de regering te stappen. Gezien de geschiedenis tussen ABOP en de NDP van ex-president Desi Bouterse, is het volgens de Roon niet ondenkbaar dat er wederom een alliantie tussen deze twee partijen gevormd kan worden. De VHP daarentegen zou in een kwetsbare positie verkeren, tenzij die besluit met de NDP samen te werken om regeermacht te behouden. “Maar ik hoop dat ze dat nooit gaan doen. Maar een meerderheid van NDP en die ABOP van Brunswijk plus nog twee zetels van kleinere partijen, dat zou wel weer een meerderheid opleveren”, aldus de Roon.

Minister Blok laat geen twijfel bestaan over de visie van de Nederlandse regering over Brunswijk: er worden alleen functionele gesprekken gevoerd. “Dat betekent dus geen inhoudelijke gesprekken”, benadrukt Blok. Hij was tijdens de viering van 45 jaar Staatskundige Onafhankelijkheid van Suriname op bezoek, en is op foto’s interactie tussen hem en Brunswijk Blok vastgelegd. “Bij die Onafhankelijkheidsviering was de vicepresident er natuurlijk ook, ik ook. Dat is zo een moment dat je natuurlijk ook niet om de tafel gaat rennen om elkaar niet tegen te komen. Maar inhoudelijke gesprekken over al die onderwerpen waar we zo een ding over hebben, zullen wij niet met hem voeren”, is de boodschap van Blok aan de Tweede Kamer.

https://unitednews.sr/nederland-moet-niets-van-brunswijk-als-vicepresident-suriname/

‘Geef ons vertrouwen, ik geef er een prachtig Suriname voor terug

‘Geef ons vertrouwen, ik geef er een prachtig Suriname voor terug’

De nieuwe president, Chandrikapersad Santokhi, bij een militaire ceremonie ter gelegenheid van zijn beëdiging.

Ertugrul Kilic/AP
 

Interview

Chan Santokhi | president van Suriname De nieuwe president trof bij zijn aantreden een letterlijk geplunderd overheidsapparaat aan. „Ongeveer alle computers waren weggehaald.” Toch begint hij vol vertrouwen en energiek aan het herstel van Suriname.

Santokhi: “Suriname zal band met Nederland herstellen”

 

15 juli 2020 om 08:07

Op een belegde persconferentie zijn de namen van de ministers uit de nieuwe regering gepresenteerd. Foto: Suriname Herald    

De relatie tussen Suriname en Nederland zal hersteld worden. Dit zei Chan Santokhi, de nieuwgekozen president, gisteren tijdens de persconferentie van de aankomende regering. Het versterken van de relatie en of uitbreiden daarvan is op basis van respect en voordeel. Hiervoor is er op diplomatiek niveau overleg nodig.

De relatie met Nederland is volgens Santokhi erg belangrijk voor de afzet van Surinaamse producten en ontwikkeling. Ook het aantrekken van investeerders is zeer belangrijk. De nieuwe regering wil ook met de Verenigde Staten zaken gaan doen.

Tegen deze achtergrond zal het verzoek dat vanuit Nederland is gekomen voor een ambassadeur in Suriname gehonoreerd worden. Er was al een verzoek pending, maar dit zal opnieuw gedaan worden. Voor Santokhi is het belangrijk dat Suriname eerst uit de crisis waarin het land verkeert gehaald wordt, voordat er gekeken wordt naar ambassades.

“Suriname is in een ernstige crisis en daarom zullen de buitenlandse missies geëvalueerd worden om na te gaan wat die het land kosten. Waar dat nodig is zullen ambassades behouden worden. Het ligt in de bedoeling om de ambassades te gaan verminderen en waar nodig is te gaan digitaliseren.”

Er zal vrijdag op ministerieel niveau overleg plaatsvinden met de Nederlandse premier Mark Rutte. Dit gesprek zal gaan over onder andere het herstellen van de bilaterale relaties.

Simone Awannahttps://www.srherald.com/suriname/2020/07/15/santokhi-suriname-zal-band-met-nederland-herstellen/

Nederland, VS, Frankrijk, China en Brazilië feliciteren Santokhi

15 juli 2020 om 11:09

De Nederlandse premier Rutte, vorig jaar tijdens een bezoek aan president Trump. Foto: Reuters    

De Verenigde Staten, Nederland, Frankrijk, China en Brazilië hebben gekozen president Chan Santokhi gefeliciteerd met zijn verkiezing tot president van Suriname.

Premier Mark Rutte van Nederland zei via Twitter dat hij uitkijkt naar het aanhalen van de band tussen Suriname en Nederland. Gisteren zei de gekozen president op een persconferentie in Hotel Marriott, dat hij de relatie met Nederland wil herstellen. Het versterken van de relatie en of uitbreiden daarvan is op basis van respect en voordeel, zei Santokhi.

Volgens de gekozen president is dat relatie met Nederland erg belangrijk voor de afzet van Surinaamse producten en ontwikkeling. Ook wil hij investeerders aantrekken. De regering-Santokhi wil ook met de Verenigde Staten zaken gaan doen.

Santokhi maakte gisteren ook bekend dat het verzoek vanuit Nederland is gekomen voor een ambassadeur in Suriname en dat dit verzoek gehonoreerd zal worden. Er was al een verzoek pending, maar dit zal opnieuw gedaan worden, aldus de gekozen president.

De Franse president Emmanuel Macron. Foto: Reuters

Maandag zei de Franse president Emmanuel Macron in zijn felicitatieboodschap aan de gekozen president, dat de samenwerking tussen Suriname en Frans-Guyana, op verschillende gebieden zoals gezondheidszorg, ongetwijfeld zal worden versterkt door de inzet van de twee landen voor het behoud van het Amazonewoud en het aangaan van de uitdagingen van illegale goudwinning, met respect voor mens en milieu.

Macron zei dat de gemeenschappelijke grens tussen Suriname en Frankrijk de twee landen tot natuurlijke partners maakt. “De afbakening daarvan is een fundamentele kwestie voor onze twee staten. Ik hoop dat uw ambtsaanvaarding een nieuwe impuls zal geven aan de hervatting van onze grensoverschrijdende samenwerking”, aldus Macron.https://www.srherald.com/suriname/2020/07/15/nederland-vs-frankrijk-china-en-brazilie-feliciteren-santokhi/

Santokhi: Moeilijke klus maar problemen worden aangepakt

foto

  Gekozen president Chan Santokhi tijdens een persconferentie na de verkiezing, maandag. Hij belooft het vertrouwen van het volk niet te zullen beschamen. (Foto: Raoul Lith)  
14 Jul, 2020, 00:00

https://www.youtube.com/embed/pdViaKBo6U4?modestbranding=1&showinfo=0&rel=0

De gekozen president Chan Santokhi en gekozen vicepresident Ronnie Brunswijk hebben tijdens een persconferentie maandag benadrukt dat het een moeilijke klus zal zijn om met een lege staatskas en bergen schulden het overheidshuishouden te kunnen draaien. In de overgangsperiode is met veel moeite voorkomen dat Suriname in ‘default’ zou raken, waar het land als wanbetaler te boek zou staan. Ruim US$ 13 miljoen aan buitenlandse verplichtingen (IDB en Oppenheimer) is betaald, terwijl de US$ 125 miljoen schuld bij Oppenheimer herschikt moet worden. Door leningen van de banken zijn salarissen in juni uitbetaald. Salarissen en vakantiegeld zijn weer een uitdaging deze maand. 
Wanneer de regeermacht op 16 juli wordt overgenomen en het regeerteam ook meteen aantreedt, kan met mandaat gesprekken gevoerd worden met banken en andere financiële instellingen. “Wanneer een land geen salaris kan betalen aan ambtenaren, dat weet u dat er een heel grote schuld is. Erger is nog de leningen die genomen zijn en terugbetaald moeten worden,” illustreert Brunswijk de problemen. Volgens hem moet eind van de maand weer US$ 26 miljoen worden afgelost. Brunswijk merkt op dat elke dag nog schulden tegengekomen worden. Op dit moment kan niet worden aangegeven hoe groot de schuld is. 
“We hebben een campagne gevoerd, we hebben aan de samenleving issues gepresenteerd. We hebben de samenleving oplossingsmodellen gepresenteerd. We hebben ook verwachtingen gecreëerd, dat we de problemen gaan aanpakken. En de samenleving heeft ons mandaat gegeven”, zet de aankomende president de cruciale zaken een rijtje. De problemen worden al aangepakt, nog voordat de regeermacht is overgenomen. Er zijn overlegmomenten geweest met de regering om de meest urgente zaken te bespreken. Het gaat om de schuldencrisis en aanpak van Covid-19. Zo is voorkomen dat Suriname de status van ‘default’ te krijgen. De kredietbeoordelaars hebben Suriname net op het randje geplaatst, merkt Santokhi op. Enkele uren later heeft Fitch Ratings Suriname alsnog gedegradeerd naar de laagste status ooit in zijn geschiedenis. 
Na donderdag zijn de problemen op het bord van de nieuwe regering. Santokhi zegt dat er niet wordt gewacht. Er worden gesprekken gevoerd met de banken en de regering over deze kwestie. “Wij zijn er nog niet”, merkt de politicus op. Het overleg wordt voortgezet. De aankomende president vroeg een kans om te regeren. Het volk heeft de coalitie het mandaat gegeven van 33 zetels. De oppositie heeft aangegeven zich constructief te zullen opstellen. De uitdaging is om de boodschap goed op te pakken. Het vertrouwen dat het volk gegeven heeft aan de nieuwe coalitie, zal niet worden beschaamd, belooft de gekozen president. Donderdag zal het ‘dream team’ gepresenteerd worden om het land te regeren. https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/59611

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *