De grote leugen van de eeuw, die van het 8 december proces daargelaten is dat een “onzichtbaar” NDP netwerk in de bestuurlijke top is verbonden met een NDP netwerk aan de basis. De leugens geven het krijgsheerschap-denken van de NDP aan. Een primitieve manier van een land willen bezitten maar niet kunnen ontwikkelen en dan maar een volk van alles voorliegen. Daarom heeft dit netwerk dat echt niet uit zoete jongens bestaat, doelbewust aan de basis bommen gelegd zodat er enorme ontploffingen van ontevredenheid over de koers, de prijzen en het rascisme is. Warrige NDP-ers die in de pen klimmen in plaats van bij hun veroorzakers van ellende te rade te gaan. Duurzame netwerken van moderne ontwikkeling op weg naar nationale ontplooiing en staatsmanschap bedreigt het primitieve denken van netwerken in krijgsheerschap. Het verschil zit hem in het dienen van belangen. Een krijgsheer als volkspresident of een president als staatsman voor nationale doelen. De richting is al bepaald op 25 mei 2020. Wij mogen niet aan de verwevenheid van dit NDP netwerk voorbij gaan. In al onze oprechtheid roepen en schrijven wij dat de regering dit en dat anders moet doen. Maar dit netwerk loert op ons. Mensen, we zitten met z’n allen in een val van NDP denken. Nu wij dingen anders willen doen zien wij al vanaf 26 mei 2020 het enorme gevaar vanuit dit netwerk op ons afkomen. Voor de krijgsheren is de strijd niet afgelopen met het verlies van de verkiezingen. Het volk wordt massaal opgehitst.
De strijd wordt nog chaotischer als ook politieke partijen enz aan dit netwerk voorbij gaan en zich steeds maar weer opmaken om een regering naar huis te sturen. Dit is de grote vergissing, het diepe gat waar wij in zitten. We richten ons, weliswaar soms terecht, volledig op fouten van een zittende regering. Dit wordt opgeklopt, personen worden tot volksvermaak, massa hysterie van ontevredenheid wordt gevoed. Bewust, zodat het netwerk maar niet opgerold kan worden. Hoe is het anders mogelijk dat cruciale exponenten uit dit NDP netwerk spoorloos zijn en de PG enorm wordt gehinderd bij strafrechtelijke onderzoeken. De chaos is georkestreerd. Onze president weet dit. Het is toneel van het netwerk en wij trappen er met beide benen in met allerlei wild-west verhalen. Het zorgvuldig opgebouwde netwerk naar alle geledingen van de samenleving probeert de eenheid te breken in de regering, in politieke partijen en onder het volk. Het geschreeuw vanuit het netwerk wordt alsmaar luider op het moment dat deze lijnen, deze puzzel langzaam worden ontrafelt door onze president en zijn team. Het volk wil dat en tegelijkertijd hebben wij te maken met een soort Stockholmsyndroom. De verarming schreeuwt om oplossing, schreeuwt dus tegen de regering om oplossing. En de NDP lacht. Covid doet er een schep boven op. En dit maakt het allemaal zo moeilijk voor de regering die ook moet roeien met riemen die ze niet wil hebben. Er is persstilte vanuit het NDP netwerk wetende dat het netwerk hardnekkig en moeilijk op te rollen en uit te roeien is. Maar zij weten ook dat met de ondersteuning vanuit de moderne wereld oplossing kan worden gebracht. In die riante positie van kennis en kunde zit Suriname nu want de wereld kijkt mee.
Het netwerk kan dus kapot, met of zonder de regering onnodig te belasten. Wij maken het makkelijker voor onszelf en voor elkaar door de aanval op het netwerk tot ons hoofddoel te maken. Dit nieuwe nationaal streven is het eerste niveau van denken en zal maken dat het doelbewust opgeklopte rascisme vanzelf naar de achtergrond wordt verdrongen. Het is onmogelijk om niveau 1 over te slaan en op niveau 2 kritisch te wezen. De heilige opdracht is om niveau 1 uit te schakelen. Anders kunnen wij niet verder. Omdat het een van het ander afhangt. De regering kan niets zonder dit netwerk uit te schakelen. Ons volk kan niet verder zonder dit netwerk uit te schakelen, dit krijgsheerschap denken remt onze ontwikkeling en onze ontplooiing. Onze opdracht is ons kind met het badwater niet weg te gooien. Er is geen weg terug met deze president. Dit is de oorlog die ons volk voert. Dit modern en nuchter denken alleen kan alle scheidslijnen van rascisme doorbreken en dan heeft het netwerk geen poot meer om op te staan. Dan kan justitie nog beter haar werk gaan doen. Dan kunnen wij optimaal kritisch zijn. Dit is de angst van het NDP netwerk, daarom zoveel chaos door aan de basis (o.a. social media, vakbond, activisten) flink de gemoederen te bespelen en te stoken in de onderbuik gevoelens. Omdat wij Surinamers snel vergeten kunnen wij ons het makkelijker maken door bij elke kritiek op de regering onszelf altijd drie dingen voor ogen te houden: 1. wat de NDP regering moreel-financieel-economisch heeft geflikt, 2. wat onze eerste prioriteit is, hun netwerk onschadelijk maken, 3. wij kritische burgers denken in oorzaak en gevolg en blijven onze regering vanuit de eerste, en dus officiële bronnen volgen. Doen wij dit niet dan gaan wij in chaos ten onder aan krijgsheerschap daar geen enkel goed fundament wordt gelegd door stappen en fasen over te slaan. Onderzoeksjournalistiek kan ons helpen hierbij met vragen als wie is wie en wie bezit wat. Want zoals Franklin D. Roosevelt al zei: “In politics nothing happens by accident. If it happens, you can bet it was planned that way.”
Mevr. A. Fernald
Hechte verwevenheid van corruptie met bestuurscultuur
06 May, 2021, 04:55
Suriname als land staat nooit tevoren als nu, prominent op de wereldkaart. Na de uitzending van Twan Huis op de Nederlandse televisie in april 2021 is het wereldwijd bekend geworden waar het paradijselijk mooie Suriname op de aarde staat. Onlangs reageerde een Duitse vermaarde journalist op die uitzending met verbijstering. Hij kon zich niet voorstellen hoe de Surinaamse regeringen een stuk goed bewaard groen erfgoed op onze aardbol onbelemmerd en oogluikend lieten en nog steeds laten vernietigen. En dat alles om hout en goud stiekem te laten wegdragen voor kraaltjes en spiegeltjes.
De verwevenheid baseer ik op de volgende vier feiten.
Drs. Sha Harinandan Singh singhs@hetnet.nl https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/64266 Rotterdam
DE PARTIJLEIDING IS HET PROBLEEM!
Sergio Akiemboto weg bij Nationale Democratische Partij (NDP)
4 januari 2021
Sergio Akiemboto gaat weg bij de Nationale Democratische Partij (NDP). De partij heeft een brief van hem hierover ontvangen, verneemt de redactie van Waterkant.Net van enkele partijgenoten van Akiemboto.
Het zou allemaal te maken hebben met een stukje onvrede in de partij van de Surinaamse ex-president Desi Bouterse. Velen binnen de partij zijn niet te spreken over het feit dat de in het vooruitzicht gestelde evaluatie van de verkiezingen en van de partij, nog niet heeft plaats gevonden.
Van insiders verneemt de redactie van Waterkant.Net verder dat mensen die nog een beetje waardigheid willen behouden, de partij dreigen te verlaten.
Een van die mensen is dus Akiemboto, die tijdens de verkiezingen van 2020 verkiesbaar was voor de NDP in Brokopondo en werd gekozen tot lid van De Nationale Assemblée in Suriname.
Akiemboto geeft in de brief aan dat hij uit de politiek stapt en zich niet zal aansluiten bij een andere partij. Hier de brief in PDF formaat.
Akiemboto levert zetel in en stapt uit de politiek
04 Jan, 2021, 14:28

Sergio Akiemboto |
b. De verandering van de politiek-bestuurlijke orde
c. De verandering van de economische orde
d. De verandering van de educatieve orde
Breaking: Akiemboto bedankt als lid NDP
04 Jan, 14:02

De NDP zal binnen 18 maanden weer aan de macht komen in Suriname
GFC NIEUWSREDACTIE- De NDP zal binnen 18 maanden tot 2 jaar weer alles te zeggen hebben in de Republiek Suriname.
De paarse partij zal bij de verkiezingen die uit noodzaak en onder druk van het ontevreden Surinaamse volk eerder zullen worden gehouden, een absolute meerderheid aan parlementaire zetels binnenhalen.
Dat zeggen enkele NDP- figuren uit de tweede lijn zondag aan GFC Nieuws.
Ze prognosticeren dat het de huidige regering dit jaar niet zal lukken om verbetering te brengen in de benarde koopkrachtpositie van financieel arme burgers. Zij gaan er integendeel van uit dat de ontevredenheid verder zal toenemen omdat volgens hen de prijzen van levensmiddelen, nutsvoorzieningen en andere diensten verder omhoog zullen schieten.
“Als wij het juiste momentum kunnen vinden na de coronapandemie om onze achterban te mobiliseren zijn wij in staat om het hele land middels massaprotesten lam te leggen. Er zijn nu al zeer sterke aanwijzingen dat een heleboel kiezers die ons de rug hadden gekeerd, veel spijt ervan hebben en terug komen”, zo wordt beweert.
De NDP- figuren zijn ervan overtuigd dat er binnen een jaar een situatie gecreëerd kan worden waarbij het voor de coalitie onhoudbaar is en de regering Santokhi- Brunswijk genoodzaakt zal zijn vervroegde verkiezingen uit te schrijven.
https://www.gfcnieuws.com/de-ndp-zal-binnen-18-maanden-weer-aan-de-macht-komen-in-suriname/
De betekenis van de zwakste schakel
04 Jan, 2021, 08:35
Inflatie beperking, infrastructuur verbetering, handels hervormingen, export-verhoging en lage invoerrechten, verbetering van belastingsysteem (multinationals ook laten afdragen), grondstoffenbeleid, grond in eigen Surinaams bezit houden, staatsbedrijven optimaliseren etc. zijn beleidskeuzes van een regering om het volk welvarend te maken en het te behouden.
In mijn geschiedenislessen leerde ik al, dat in de middeleeuwen in Europa, de ridder ook graan en geld afnam van de boerenbevolking om zelf te kunnen overleven en werd zij als slaven ingezet wanneer deze heerser dat wilde. Uit dit beperkt denkvermogen is ook de handel in slaven over de wereld ontstaan. Gelukkig kwam daarna langzaam het besef dat alle mensen gelijk en even belangrijk zijn en dat de regeringen volgens de ratificaties van de Verenigde Naties moeten zorgen voor de basisbehoefte voor heel het volk en niet alleen voor een handjevol rijken. Men besefte toen al dat deze vorm van belasting betalen niet menselijk was.
Maar het volk van Suriname is afhankelijk van de zwakste schakel in denken m.b.t. economisch-sociaal beleid en armoedebestrijding. Zolang de regering niet beseft wat er in de wereld speelt en wat Suriname door deze maatregelen boven het hoofd hangt, zal er in mijn ogen niet veel veranderen en zal de armoede toeslaan voor het gewone volk en worden de rijken, rijker. De landbouwers schreeuwen al moord en brand en dit zijn de eerste tekenen van sterke economische achteruitgang.
Ik hoop dat ik met dit artikel, de zwakste schakel in denken, heb kunnen overtuigen dat we als Suriname in deze wereldeconomie, een andere vorm van beleid zouden moeten aannemen, als waar men nu mee bezig is, om het gehele volk van Suriname te beschermen.
Een regering moet voor heel het volk gaan staan,
Of zij nu van, de ideologie rood, groen, oranje, geel, paars, of blauw uitgaan.
Een half miljoen mensen kan niet opbrengen wat de rijken in de wereld wensen.
En hou de diverse Surinaamse grondstoffen en economieën voor onze eigen mensen.
Dan pas kun je na een paar jaar als regering gaan ademhalen.
Omdat dan het volk de prijs aan de multinationals niet heeft hoeven te betalen.
Marie-Louise Vissers
Advies, Consultatie en Politieke Development Bureau Mawini.
mawinisuriname@gmail.com
De leugen regeert
04 Jan, 2021, 02:49

Iona Edwards (NDP-fractie) |
(DNA-lid van de NDP-fractie)
De beste stuurlui staan aan wal
03 Jan, 2021, 08:36
Assembleelid Cedric van Samson |
chapeau zwakke schakeltjes. Uw doel is ten koste van Suriname bereikt!
Dat deze regering een geünificeerde koers van 14,01 moest vaststellen is slechts omdat de paarse groep ons dichtbij de koers van 20 bracht. De zwakke schakels begrijpen de samenhang van het herstelplan niet? Nogmaals:
3. Daarna komen we in een fase die de zwakke schakels nooit hebben kunnen realiseren. Een fase van groei.
Reactie op 'President hoe proeft uw eigen braaksel?'
02 Jan, 2021, 00:58

Jack Mohanlal
Governor CBvS krijgt ‘mission impossible’
02 Jan, 2021, 10:33

Ashvin G. Gonesh
De auteur is (financieel) jurist en bedrijfskundige te Rotterdam
NDP: Regering moet roer omgooien in 2021
01 Jan, 2021, 06:42

De samenleving wordt continu door de huidige regering voorgehouden dat het de schuld is van de vorige regering dat Suriname in deze situatie verkeert. Welnu, bij het vergelijken van het beleid van de vorige regering en de huidige is het grootste verschil dat elke NDP regering steeds voorstander is om verschillen in de samenleving te verkleinen vanuit een gedachte dat “ook de zwakste leerling in de klas mee moet kunnen doen”. Deze regering lijkt daarentegen een beleid te voeren – althans met de kennis van nu – vanuit een gedachte dat “de sterkste leerling van de klas moet excelleren”.
Het gezegde “een ketting is niet sterker dan de zwakste schakel” bevat een boodschap die de huidige regering ter harte zou kunnen nemen. Het verschil in de twee voornoemde uitgangspunten is na zes maanden al te zien en is het sociaal maatschappelijk incasseringsvermogen van de gemeenschap samen met de verkiezingseuforie ter ziele. In de drang om snel te scoren op het gebied van het veelbesproken ‘prudent’ beleid, vergeet deze regering dat Suriname anno 2020 – bij pas 45 jaar onafhankelijkheid – moet omgaan met een samenleving die nog bezig is samen te komen, die haar richting op de weg van onafhankelijkheid nog aan het zoeken is en waarbij de basisvoorwaarden om dezelfde kansen te hebben nog niet in orde zijn.
Recente maatregelen als verhoging van de governmenttake, de eerste devaluatie, de afschaffing van transport subsidie, het intrekken van Bazo-kaarten, het wegsturen van Cubaanse artsen in tijden van Covid, het wegvallen van studiefinanciering, het niet uitbetalen van Covid-19 steun, het selectief uitdelen van voedselpakketten en de enorme stijging van prijzen van basisgoederen, enzovoorts zijn enkele mijlpalen van deze regering.
Na tien jaren NDP-beleid waar de mens centraal stond en met meer dan ooit investeringen in infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg begint 2021 met grote zorgen. Met ongelijke toegang tot onderwijs waarbij een groot deel van de scholen in het binnenland nog steeds niet is gestart en met ongelijke toegang tot gezondheidszorg waarbij ziekenhuizen in Marowijne en Atjoni dicht zijn. In tegenstelling tot de start van elk nieuw jaar waar er gehoopt wordt op “een nieuw jaar met nieuwe kansen”, gloort er voor 2021 een heel andere realiteit. Eén met de invoering van een solidariteitsheffing waarbij er nog eens SRD 303 miljoen van het volk zal worden ingehouden, met een ten minste 2% verhoging van de omzetbelasting waardoor prijzen nog meer zullen stijgen en met de afschaffing van subsidies.
Voordat we in 2021 overeenkomsten aangaan met het IMF of onze belangen in olie verpanden omwille van onze kortlopende drang om te scoren, zouden wij de regering willen vragen om te reflecteren. Hoe draagt uw beleid bij aan de ketting Suriname? Hoe draagt uw beleid bij aan het sterker maken van onze nog zwakke schakels, zodat we als collectief sterk genoeg zijn om de uitdagingen van 2021 aan te kunnen? Hoe gaat u de zwaktes in uw beleid tot heden versterken?
Immers indien u geen antwoord heeft op deze vragen, zou kunnen blijken dat ook u slechts zo sterk bent als uw zwakste schakels: een IMF-programma, waarvan geen enkel detail nog bekend is, zal worden uitgevoerd. Inmiddels is de gedevalueerde bank koers van SRD 14,01 achterhaald en wordt voor transacties een koers van boven SRD 18 gehanteerd. Het falen van de regering om de wisselkoers te stabiliseren ondanks de devaluatie, zou kunnen leiden tot een tweede devaluatie. Zonder enige hoop op een samenhangend regeerprogramma vreest de NDP dat de armoede in het land verder zal toenemen.
Wij hopen dat 2021 ook de regering kan bemoedigen om daar waar zaken niet zouden leiden tot betere vooruitzichten het roer om te gooien. Ongeacht de omstandigheden kunt u ook in 2021 rekenen op de NDP en zullen wij ons blijven inspannen voor alle Surinamers. Wij wensen alle Surinamers een voorspoedig en gezond 2021 toe.
Kow bondru makandra, gi wan moro betre Sranan!
President, hoe proeft uw eigen braaksel?
30 Dec, 2020, 04:44
