ECONOMIE & WISSELKOERS(deel1) +

Sunil Sookhlall: Volgens de VES lijkt de dalende wisselkoers op een stunt die veelal voorkomt indien de verkiezingen naderen. Dit is pertinent onjuist. Tijdens de naderende verkiezingen van 2005 en 2010 bleven de koersen stabiel. Tijdens de naderende verkiezingen 2020 stegen de koersen zelfs, vanwege de stijgende onrust en onzekerheden op de financiële markt. Ik hoef niet uit te leggen hoeveel de wisselkoers nu zou zijn indien NDP aan de macht zou zijn. De VES raakt haar geloofwaardigheid steeds kwijt. Ik neem ze niet meer serieus. Ik breng u nog in herinnering dat de VES meedeelde dat een lage wisselkoers slecht is voor de export en voor buitenlandse investeringen. Eveneens breng ik u in herinnering dat Swamie Girdharie van de VES bezwaar had tegen de retentie-regeling waarbij de exporteurs een deel van de export-dollars moeten inwisselen bij de CBvS.

CBVS | EERSTE KWARTAAL 2024 SRD 200 EN SRD 500 IN ROULATIE

 

De Centrale Bank van Suriname heeft officieel het in roulatie brengen van bankbiljetten met een nominale waarde van SRD 200 en SRD 500 aangekondigd. Deze coupures zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 worden ingevoerd.

De leiding van de moederbank is tijdens een persconferentie afgelopen donderdag nader ingegaan op dit besluit. Aangegeven wordt dat er geen sprake is van het uit de roulatie halen van lagere coupures. Ook is devaluatie niet aan de orde.

CBvS-governor Maurice Roemer is samen met Luciën Nijman (coördinator Bankbedrijven en Bancaire Zaken); Harry Dorinnie (directeur Monetaire Zaken en Economische Aangelegenheden) en Rakesh Adhin (directeur Toezicht Kredietwezen) onder meer ingegaan op de factoren, die noodzakelijk zijn geweest om tot de hogere coupures over te gaan.

Genoemd worden de macro-economische ontwikkelingen; inflatie; geldontwaarding; de grotere vraag naar chartaal geld; de beperkte bediening via ATM’s en de enorme arbeidsintensiteit bij verwerking van biljetten.

 

Foto fragment: De persconferentie gehouden door Governor Roemer en de leiding van de Centrale Bank van Suriname inzake de invoering van coupures van SRD 200 en SRD 500.

Governor Roemer is kort ingegaan op diverse beschouwingen die in de media zijn gedaan over het voornemen van de Bank. Volgens hem is het onjuist dat de hogere coupures worden ingevoerd om biljetten met een lagere waarde uit de roulatie te halen. “Er is geen enkel voornemen daartoe en ook geen enkele geldzuiveringsactie hiermee bedoeld.” Van devaluatie is volgens de governor technisch geen sprake. Ook is totaal niet aan de orde dat hiermee de geldhoeveelheid toeneemt zonder dekking. 

IMF ONDERKENT PIJN VAN HERSTELPROGRAMMA | BALANS TUSSEN PIJN EN VOORUITGANG VINDEN

 

Foto: Anastasia Guscina, het hoofd van de IMF-missie.

 

Niet geld is het probleem, maar leiderschap

 | volkskrant | Door: Redactie

Bron: De Volkskrant/Sterre Lindhout en Daan Ballegeer

Karel Eckhorst, de macro-econoom die namens Suriname met zijn werkgever, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), blijft hoopvol gestemd dat de twee partijen uit de huidige patstelling komen.

VES: Koers aanpakken door samenwerking monetaire autoriteiten

 

11 Apr, 2023

foto

 
 

Vicepresident ontkent toestemming aan illegalen Maripaston

 

door Ivan Cairo

PARAMARIBO

President: ‘Wij mogen niet opgeven, wanneer de situatie somber lijkt te zijn’

 

Ingezonden: ‘We gaan voor vijf(tig)’

 | dagblad suriname | Door: Redactie

De vrije val van de SRD

Hans Moison

Hans Moison

Gajadien veegt de vloer aan met voorstellen president

 

31 Mar, 2023

foto

 VHP-fractieleider Asis Gajadien heeft zich ongekend fel uitgelaten tegen de maatregelen aangekondigd door de president. 

 

 
30 Mar, 2023
 
 

foto

 Het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Suriname per hoofd van de bevolking is laag. Hoe minder waarde het land produceert, hoe lager het BBP. 

 
 

DNA ontevreden over presentatie president koersontwikkeling

 

29 Mar, 2023

foto

 President Chan Santokhi bij aankomst in de vergaderzaal van De Nationale Assemblee. Hij heeft anderhalf uur gesproken en diverse maatregelen aangekondigd. 

 

 

Geen vrije verkoop vreemde valuta meer

 

28 Mar, 2023

foto

 
 

Winstmarge basisgoederen gaat van 25% naar 10-15%

 

28 Mar, 2023

foto

 
 

Santokhi over diverse fiscale maatregelen

 

28 Mar, 2023

foto

 President Chan Santokhi aan het woord in De Nationale Assemblee. 

 

 

President kondigt pakket van maatregelen aan koersbeheersing

 

28 Mar, 2023

foto

 President Chan Santokhi vanmiddag in De Nationale Assemblee 

 

 

Van Rooij nieuwe voorzitter Bankiersvereniging

 | dagblad suriname | Door: Redactie

KKF KOMT MET CONCRETE VOORSTELLEN | “REGERING STAART ZICH BLIND OP NEDERLAND EN VS”

28 febr 2023
 

 

Gokhuizen halen jaarlijks meer dan 8 miljard op bij samenleving

 | snc.com | Door: Redactie

“Landelijk wordt ruim