DESI BOUTERSE OVERLEDEN: INFO TOEDRACHT EN FEITEN

Overlijdensdeal Bouterse ‘absoluut onzin’

zondag 29 december 2024

in ActueelNieuws

Overlijdensdeal Bouterse ‘absoluut onzin’

Ex-president Desi Bouterse verlaat het gerechtsgebouw kort na de strafzitting van 31 maart vorig jaar. (Foto / Ivan Cairo)

Tekst en beeld Ivan Cairo

PARAMARIBO — “Absoluut onzin!” Zo luidt de bondige reactie van minister Albert Ramdin op het artikel dat zondag door De Telegraaf is gepubliceerd en waarin wordt beweerd dat de voortvluchtige en begin vorige week overleden ex-president Desi Bouterse een deal met de regering had gemaakt om vredig thuis te kunnen sterven. 

Onder de kop ‘Stilzwijgende afspraak met Surinaamse overheid: Bouterse (79) mocht in eigen villa afscheid nemen en sterven’ wordt een relaas gegeven over de vermeende afspraak. In het artikel wordt ook gesuggereerd dat euthanasie is gepleegd bij Bouterse nadat hij voor een laatste keer afscheid had genomen van zijn vrouw Ingrid. 

“Met dit soort verhalen, zonder enige fundering, creëert men onnodige problemen voor ons”Albert Ramdin

Na het afscheid is hij “in eeuwige slaap gebracht”, schrijft De Telegraaf. Veiligheidsadviseur Melvin Linscheer zou volgens de krant een voorname rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van de vermeende overlijdensdeal tussen de ex-president en de regering.

“Absoluut onzin! Ik weet niets van enige afspraak en ik zie deze president ook niet zoiets beloven. Met dit soort verhalen, zonder enige fundering, creëert men onnodige problemen voor ons”, zegt minister Ramdin. 

Tijdens een persconferentie zaterdag merkte de bewindsman op dat vanuit Nederland verschillende personen, van wie sommige door de Nederlandse pers zijn geïnterviewd, in verband met het overlijden van Bouterse opruiende uitlatingen doen die voor onrust in Suriname kunnen zorgen. Hij kwalificeerde de uitlatingen als “destabiliserend”. 

Linscheer las hoofdschuddend het artikel van De Telegraaf. “Zieke mensen”, is het enig commentaar dat hij daarop geeft wanneer de Ware Tijd hem daarmee confronteert. Tijdens een persconferentie zaterdag hebben justitieminister Kenneth Amoksi en Ramdin aangegeven dat de autoriteiten niet op de hoogte waren van het schuiladres van Bouterse. Ook waren er, aldus Amoksi, geen afspraken tussen de entourage van Bouterse en de autoriteiten dat zijn stoffelijk overschot naar zijn huis in Leonsberg mocht worden vervoerd, nadat geluiden over zijn overlijden dinsdagavond begonnen te circuleren.

Volgens het obductierapport is Bouterse maandag 23 of dinsdag 24 december overleden aan een leverziekte. “Als doodsoorzaak is vastgesteld: complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik”, stelde het Openbaar Ministerie zaterdag in een persbericht. Eerder berichtte de Ware Tijd dat uit haar onderzoek en verzamelde informatie blijkt dat de ex-president maandagavond 23 december omstreeks half twaalf is overleden op zijn schuiladres.

https://dwtonline.com/overlijdensdeal-bouterse-absoluut-onzin/

Telegraaf: ‘Bouterse maakte deal om in eigen villa afscheid te nemen en te sterven’

29 december 2024

De Nederlandse krant De Telegraaf heeft vandaag een opmerkelijk bericht gepubliceerd, waarin gesteld wordt dat voormalig president Desi Bouterse een ultieme deal had gesloten met de Surinaamse overheid.

Daarbij was afgesproken dat Bouterse thuis te Leonsberg afscheid kon nemen van zijn vrouw en zich daarna liet inslapen.

Uit het bericht van De Telegraaf blijkt dus dat Bouterse levend in zijn woning te Leonsberg was voordat hij overleed als gevolg van leverfalen. Hij was wel erg ziek schrijft de krant.

Bouterse zou zich daarvoor schuil hebben gehouden in Nickerie. Twee dagen voor zijn dood werd hij naar zijn woning in Leonsberg gebracht om samen met zijn vrouw Ingrid hun laatste momenten door te brengen. Hij was op dat moment ernstig ziek. 

Volgens bronnen van de krant hebben ze hem na een laatste kus van Ingrid, daarna laten inslapen. Laurens Neede suggereerde zoiets ook al in in een live interview.

Dit zou allemaal gebeurd zijn na uiterst geheim overleg tussen de kant van Bouterse en de Surinaamse overheid, die bereid was deze ’overlijdensafspraak’ wel te maken.

De Telegraaf noemt het een zeer gewaagd verzoek dat op het allerhoogste niveau is besproken en waarbij Melvin Linscheer een belangrijke rol heeft gespeeld. Linscheer is een oude kameraad van Bouterse maar tegenwoordig ook veiligheidsadviseur van president Santokhi.

Mocht dit allemaal waar zijn dan is de lezing van de politie, dat het lichaam van Bouterse door onbekenden naar de woning is gebracht, niet juist.

https://www.waterkant.net/suriname/2024/12/29/telegraaf-bouterse-maakte-deal-om-in-eigen-villa-afscheid-te-nemen-en-te-sterven/

Koos 

Uitgerekend een krant van de oud kolonisator weet de waarheid te achterhalen. Het zegt wel iets over de Surinaamse media. Wat verzwijg te men nog meer. Prijs de Surinaamse regering wel. Als de overheid hem maanden geleden hadden opgepakt dan was de chaos compleet. Dan was het Santhoki en Isaacs die Bouterse hadden omgebracht. Het is prima zo.

https://www.waterkant.net/suriname/2024/12/29/telegraaf-bouterse-maakte-deal-om-in-eigen-villa-afscheid-te-nemen-en-te-sterven

’Ex-president vanuit afgelegen Nickerie vervoerd’

’Stilzwijgende afspraak met Surinaamse overheid: Bouterse (79) mocht in eigen villa afscheid nemen en sterven’

JOHN VAN DEN HEUVEL EN MARCEL VINK

Aangepast: 3 min geleden1 uur geledenin BUITENLAND

PARAMARIBO – Desi Bouterse had nog maar één wens voor hij zijn laatste adem zou uitblazen. Terug naar Leonsberg, naar zijn riante villa aan de Surinamerivier. De voortvluchtige president en legerleider van weleer wilde afscheid nemen van zijn vrouw Ingrid, maar vanwege zijn veroordeling tot twintig jaar cel sloot hij de ultieme deal. Na een laatste kus van Ingrid liet hij zich inslapen. Een reconstructie van een ’koningsdrama’ in meer bedrijven.

Desi Bouterse had nog maar één wens voor hij zijn laatste adem zou uitblazen. Terug naar Leonsberg, naar zijn riante villa aan de Surinamerivier.

© ANP/HH, DE TELEGRAAF

Desi Bouterse had nog maar één wens voor hij zijn laatste adem zou uitblazen. Terug naar Leonsberg, naar zijn riante villa aan de Surinamerivier.

Bouterse zou, zo melden bronnen, kortgeleden hebben besloten zijn doodvermoeiende vlucht voor justitie op te geven. Alleen: de oud-president (79) wilde niet de vernedering ondergaan van een arrestatie, en ook niet van opsluiting – in de tijd die hem nog gegeven was – achter de tralies van de Santo Boma-gevangenis. Nee, Bouta wilde vredig sterven.

Lichaam van Desi Bouterse

Er volgt koortsachtig geheim overleg, want met zijn smeekbede stelt hij de regering voor een duivels dilemma. Het merendeel van de samenleving zou zo’n slinkse deal nooit accepteren, maar de dood van Bouterse zorgt – na een korte, felle storm – wel voor rust. Kort gezegd: de overheid wil de ’overlijdensafspraak’ wel maken. Het zeer gewaagde verzoek wordt op het allerhoogste niveau besproken.

Dinsdagavond, de Patrijsstraat. Er komt een zwarte auto het terrein op, bij een voormalige koffieplantage. De officiële lezing luidt, achteraf, dat het lijk van Bouterse erin ligt, maar bronnen van De Telegraaf melden dat de oud-president helemaal niet in de auto ligt. Hij zit levend en wel, hoewel erg ziek, binnen.

Video: Bekijk hier het huis waar Bouterse is overleden

Wapenarsenaal

Bouterse heeft in zijn buitenverblijf in Broko Baka, in Nickerie, zijn laatste schuilplaats gehad, meldt de Surinaamse bron. Daar had hij zich voorbereid op een gewelddadige confrontatie met de politie, als hij daar was gevonden. Er lag een waar wapenarsenaal klaar.

„Bouterse had een indrukwekkende collectie met onder andere vijf AK-47’s (kalasjnikovs), en handvuurwapens”, zegt de ingewijde. „Maar hij had ook goud en contant geld liggen, zeker 100.000 dollar. Het is inmiddels allemaal weggehaald.”

In Leonsberg had hij eerder ook een wapenkamer. Zijn kleinzoon Walter slaagde er in 2021 in daar te komen en pleegde daar, op 26-jarige leeftijd, zelfmoord met een vuistvuurwapen.

Lees verder onder de foto.

Op pottenkijkers bij de woning van Desi Bouterse zit men niet te wachten.

© DE TELEGRAAF

Op pottenkijkers bij de woning van Desi Bouterse zit men niet te wachten.

BEKIJK OOK:Geen staatsbegrafenis, wel vlaggen halfstok na overlijden Desi Bouterse: ’Behoud de kalmte’

Te ziek voor vuurgevecht

Bouterse was bereid het vuurgevecht aan te gaan, maar was er te ziek voor. Vanuit Nickerie, gelegen in het uiterste westen en een van de meest afgelegen regio’s van het land, wordt hij eerst verplaatst naar een woning van een fanatieke volgeling. Twee dagen voor zijn dood brengen onbekenden hem naar zijn woning in Leonsberg, stelt een contact binnen de Surinaamse politie. Na de complexe operatie brengen Bouterse en zijn vrouw Ingrid samen hun laatste momenten door.

Vanaf elf uur dinsdagavond, het gaat dan snel bergafwaarts met de ex-president, ontstaat het eerste geroezemoes: Bouterse is dood! Lokale journalisten haasten zich naar het herenhuis van ’Baas’, zoals hij ook wel werd genoemd, en zenden live reportages uit.

De hoeveelheid mensen zwelt buiten zo snel aan, dat de autoriteiten verzoeken een andere locatie op te zoeken. De weg naar de woning – met camera’s omgeven – is dan al gebarricadeerd.

Oude kameraad van Bouterse

Er blijkt een opvallende Surinamer in de woning aanwezig. Melvin Linscheer is een oude kameraad van Bouterse, die een reputatie opbouwde als ’beul van het binnenland’. Onder Bouterse was hij hoofd van de inlichtingendienst, en werd hij ook in verband gebracht met het Suri-drugskartel.

Inmiddels is hij – naast directeur van een eigen bewakingsdienst – de hoogste veiligheidsadviseur van president Santokhi. Daarmee is Linscheer de perfecte intermediair om het heidense akkoord in goede banen te leiden.

BEKIJK OOK:Spanning rond uitvaart Desi Bouterse in Suriname: vrees voor laatste ’middelvinger’ van oud-president

Meerdere bekenden arriveren bij de woning aan de Patrijsstraat en gaan naar binnen. Ze krijgen de uitdrukkelijke opdracht hun telefoon uit te zetten. Rond drie uur komen familieleden aan, zoals enkele kleinkinderen. Bouterse is kaal, zien ze, en heeft een grijze baard.

Lees verder onder de foto.

Desi Bouterse  hoorde twintig jaar cel tegen zich eisen.

© ANP / HH

Desi Bouterse hoorde twintig jaar cel tegen zich eisen.

In slaap gebracht

Van de ooit zo machtige en nietsontziende legerleider is weinig meer over. Hij is een oude man, getekend door het leven, de vlucht van een jaar sinds hij zich in januari bij de gevangenis moest melden, en zijn ziekte.

Een ’inheemse man’ belt de politie met de mededeling dat Bouterse gestorven is. Kort erna komt er een melding dat er een stoffelijk overschot bij de woning is ’bezorgd’. Volgens de politie is dat woensdagochtend 05.11 uur, Naderhand wordt dat tijdstip aangepast, naar ruim een uur later.

BEKIJK OOK:Suriname zindert van complottheorieën over dood Bouterse: ’In dit land is álles mogelijk’

Schouwarts Rabindernath Khoenkhoen komt, samen met Bouterses lijfarts Humphrey Hasrat, om 06.38 uur ter plaatse en bevestigt om 06.50 uur dat de dood is ingetreden. De arts wil er niets aan toevoegen, maar volgens een insider is er inderdaad sprake van een gepland heengaan.

„Ze hebben hem laten inslapen”, bevestigt deze persoon. „Het ging helemaal niet goed. Hij was ernstig ziek.” Boezemvriend uit zijn jeugd Laurens Neede zegt zelfs dat Bouterse zelf uit het leven is gestapt. „Hij is bewust uit deze wereld getreden”, zegt hij over zijn naar eigen zeggen ’spirituele makker’.

’Doodsoorzaak: complicaties van leverfalen’

Het Openbaar Ministerie meldt zaterdag, na sectie op het lichaam, dat Bouterse ’vermoedelijk 23 of 24 december is overleden’. Als doodsoorzaak is vastgesteld: complicaties van leverfalen. De oud-president dronk de laatste jaren stevig.

BEKIJK OOK:Surinaams Openbaar Ministerie: Bouterse overleden aan leverfalen door drankmisbruik

Eerder die zaterdag wordt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) – dat naast het pand van de Anti Corruptie Commissie ligt – een persconferentie gegeven. Die is uitvoerig doorgesproken en zeer strak geregisseerd. Over dubbelspel van de overheid houden de aanwezige ministers van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Justitie hun kaken stijf op elkaar.

Lees verder onder de foto.

Minister van Justitie Kenneth Amoksi (links) zei tijdens de persconferentie: „Het was afgesproken.” Minister Ramdin van Buitenlandse Zaken (midden) verschoot van kleur, waarop Amoksi zich snel haastte te zeggen: „Ik bedoel: níet afgesproken!” Rechts zit minister van Binnenlandse Zaken Delano Landvreugd.

© DE TELEGRAAF

Minister van Justitie Kenneth Amoksi (links) zei tijdens de persconferentie: „Het was afgesproken.” Minister Ramdin van Buitenlandse Zaken (midden) verschoot van kleur, waarop Amoksi zich snel haastte te zeggen: „Ik bedoel: níet afgesproken!” Rechts zit minister van Binnenlandse Zaken Delano Landvreugd.

Op minister van Justitie Kenneth Amoksi na, die een vraag of de overheid vooraf wist wat er ging gebeuren, bevestigt: „Het was afgesproken.” Minister Ramdin van Buitenlandse Zaken naast hem verschiet van kleur, waarop Amoksi zich snel haast te zeggen: „Ik bedoel: níet afgesproken!”

Op andere vragen over de stilzwijgende afspraak van de staat komt ook nauwelijks antwoord. Wat zou Ramdin doen als hij een bericht krijgt dat een voortvluchtig en doodziek persoon wil overleggen? Houdt hij dat geheim, of meldt hij het? „Dat hangt van de persoon af. Volgende vraag.”

Toch doet ook Ramdin een interessante uitspraak als het gaat over aanwezige overheidsfunctionarissen bij de woning. „Niet alles is altijd zichtbaar.”

Lees verder onder de foto.

Surinaamse minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken

© ANP / ANP

Surinaamse minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken

Onderzoek naar laatste verblijfplaats van Bouters

Waar eerst nog hoog van de toren wordt geblazen over een onderzoek naar de laatste verblijfplaats van Bouterse, veroordeeld tot twintig jaar cel vanwege zijn rol bij de Decembermoorden, en naar medeplichtigen, houdt Amoksi daar zijn mond over dicht. Hij ontwijkt vragen of het onderzoek nog steeds loopt, en ontkent met klem dat de overheid wist waar hij ondergedoken zat.

BEKIJK OOK:Dood Bouterse wrang voor nabestaanden Decembermoorden: ’Hij is er goedkoop vanaf gekomen’

Drie dagen voor zijn overlijden doet de politie nog invallen in vier van zijn onderkomens. Bouterse is nét vertrokken. Afgesproken werk of niet: hij was er wel regelmatig, zegt een ingewijde. „Hij was dan gewoon thuis in Leonsberg, of op zijn landgoed Broko Baka. Hij was de laatste tijd niet in het buitenland.”

Eerder was hij daar wel. Getuigen hebben hem in Venezuela en Cuba gezien, waar hij medische behandelingen kreeg wegens nierproblemen.

BEKIJK OOK:‘Desi Bouterse voor zijn dood in buitenland gespot’

Gewapende beveiliger

Nadat zijn lichaam naar het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis is gebracht, en daar door het OM in beslag is genomen, is het al snel uitgestorven bij de villa in Leonsberg. Op het enorme complex zijn nog steeds tal van auto’s te zien, zoals een vierwielaangedreven Toyota Tundra, een Audi met dubbele uitlaat, maar ook een rode trike.

Op pottenkijkers bij zijn overlijdensplaats zitten ze duidelijk niet te wachten. „Wat moet dat?”, roept een gewapende privébeveiliger op het complex zodra hij ziet dat er iemand naar binnen loert. „Wegwezen hier!” De spanning zal in Suriname voorlopig nog wel voelbaar blijven.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1281632373/stilzwijgende-afspraak-met-surinaamse-overheid-bouterse-79-mocht-in-eigen-villa-afscheid-nemen-en-sterven

BEKIJK OOK:Surinaamse minister: ‘Destabiliserende pogingen vanuit Nederland ondernomen’

Bouterse overleden aan leverziekte

zaterdag 28 december 2024

in ActueelNieuwsVandaag

Bouterse overleden aan leverziekte

President Desi Bouterse tijdens een persconferentie in 2019 in het Presidentieel Paleis.

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Ex-president Desi Bouterse is overleden aan de gevolgen van een leverziekte. Dat maakt het Openbaar Ministerie(OM) zaterdag bekend. Het OM stelt dat de obductie op het lichaam van de overleden politicus intussen is uitgevoerd en dat het obductierapport zaterdag (vandaag) is ontvangen van de patholoog. 

“Uit het rapport blijkt dat de vermoedelijke dag van overlijden maandag of dinsdag is geweest. Als doodsoorzaak is vastgesteld: complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik”, aldus het OM.

Donderdag berichtte de Ware Tijd op basis van eigen onderzoek en verzamelde informatie dat de voortvluchtige ex-regeringsleider op maandag 23 december omstreeks half twaalf ‘s avonds is overleden. Personen die het lichaam op zijn onderduikadres zijn gaan ophalen arriveerden pas woensdagochtend met de stoffelijke resten in Paramaribo.

Het lijk zal, zo meldt het Openbaar Ministerie, worden afgestaan aan de nabestaanden. Het politioneel onderzoek naar de omstandigheden hoe het lijk vanaf het tot nog toe onbekend schuiladres naar de woning van Bouterse te Leonsberg is vervoerd wordt evenwel voortgezet. 

Het streven van de familie en de NDP die Bouterse heeft opgericht en ook jarenlang als voorzitter heeft geleid was om de uitvaart uiterlijk 4 januari te doen plaatsvinden. Tijdens een persconferentie eerder op de dag maakte minister Albert Ramdin (Bibis) bekend dat Bouterse geen staatsuitvaart krijgt. 

De regering heeft dit besloten op basis van een aantal argumenten, overwegingen en adviezen, zei de bewindsman. De familie van de overledene wil ook geen staatsbegrafenis, aldus de minister. 

Daarnaast hebben de leiding van het Nationaal Leger en het Ministerie van Defensie ook aangegeven dat hoewel Bouterse ook bevelhebber van het leger is geweest, het niet gepast zou zijn om hem met staats- of militaire eer te begraven, omdat hij door de Krijgsraad tot een gevangenisstraf is veroordeeld voor zeer ernstige strafbare feiten.

Omdat het geen staatsbegrafenis zal zijn, zullen er geen buitenlandse staatshoofden worden uitgenodigd. De regering heeft overigens tot nu toe geen verzoeken ontvangen van buitenlandse regeringsleiders die de uitvaart zouden willen bijwonen. Er zal ook geen periode van nationale rouw zijn, zei minister Ramdin. 

Wel heeft de regering besloten dat, vanwege het feit dat Bouterse een democratisch gekozen president was, de vlaggen bij alle overheidsgebouwen op de dag van de begrafenis halfstok zullen hangen. Volgens de planning van de familie zal Bouterse worden gecremeerd.

President Chandrikapersad Santokhi zal de crematie niet bijwonen. Er is besloten dat de minister van Binnenlandse Zaken de regering zal vertegenwoordigen bij die plechtigheid. De Biza-minister zal ook het condoleanceregister tekenen in het NDP-partijcentrum Ocer, dat donderdag door de organisatie is geopend voor het publiek.

De regering zelf zal geen condoleanceregister openen. President Santokhi zal maandag een telefoongesprek voeren met de weduwe van de ex-president, Ingrid Bouterse-Waaldring, om persoonlijk medeleven te betuigen.

De belangrijkste reden om Bouterse geen staatsbegrafenis te geven, is dat hij is veroordeeld voor ernstige mensenrechtenschendingen, met name de Decembermoorden, en de uitvoering van de straf tot aan zijn dood heeft ontlopen. Bouterse werd in december 2023 door het Hof van Justitie in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de moord op vijftien weerloze tegenstanders op 8 december 1982.

Bij de beslissing om al dan niet een staatsuitvaart te houden, werd rekening gehouden met een aantal aspecten, aldus Ramdin. Zo werd overwogen dat Bouterse in 1980 een militaire staatsgreep pleegde, gevolgd door een periode van militaire dictatuur waarin ernstige mensenrechtenschendingen werden begaan door zijn toenmalige regering.

Maar ook werd overwogen dat Bouterse voorzitter was van een grote politieke partij en een enorme aanhang heeft en ook twee keer democratisch gekozen president van Suriname was voor een periode van tien jaar. Uiteindelijk werd in de overwegingen ook meegewogen dat hij in 2023 werd veroordeeld voor meervoudige moord en de executie van de straf ontliep. 

Desalniettemin is de regering van mening dat de ex-president een waardige uitvaart verdient. “Ongeacht wie het is, verdient elke overledene een waardige en respectvolle begrafenis. “Dat is een algemeen fatsoenlijk standpunt en een norm die wij in onze samenleving moeten handhaven”, aldus de minister.

https://dwtonline.com/bouterse-overleden-aan-leverziekte/

Desi Bouterse overleden aan leverfalen door chronisch alcoholgebruik

28 december 2024

Desi Bouterse bij gelegenheid

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag het obductierapport ontvangen met betrekking tot de overleden voortvluchtige veroordeelde ex-president van Suriname, Desiré Delano Bouterse.

Uit het rapport van de patholoog blijkt dat Bouterse vermoedelijk is overleden op 23 of 24 december 2024. De vastgestelde doodsoorzaak is een complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik.

Het lichaam van de voormalige president zal worden vrijgegeven aan de nabestaanden, meldt het OM.

Ondanks de vastgestelde doodsoorzaak, gaat het politioneel onderzoek onverminderd verder. Verdere details over de omstandigheden van zijn overlijden blijven vooralsnog onduidelijk.

President Chandrikapersad Santokhi heeft op basis van adviezen besloten dat er geen staatsbegrafenis komt voor Bouterse.

Er komt ook geen periode van nationale rouw of condoleance register vanuit die Surinaamse regering. Wel zal de minister van BiZa het bestaande condoleanceregister namens de regering ondertekenen.

Sinds donderdag 26 december kunnen mensen het condoleanceregister tekenen voor de overleden oud-president. Het register ligt in de lobby van het partijcentrum OCER aan de H.D. Benjaminstraat.

Speciale pangi verkrijgbaar voor uitvaart ex-president Bouterse

In verband met de uitvaart van de onlangs overleden oud-president van Suriname en erevoorzitter van de NDP, Desi Bouterse, is het mogelijk om deze speciale pangi (foto) aan te schaffen en te dragen. De pangi is verkijgbaar bij winkel Majeeda aan de Zwartenhovenbrugstraat 56 en aan de Palmstonweg 17 te Pontbuiten. Het ligt in de … Meer lezen over Speciale pangi verkrijgbaar voor uitvaart ex-president Bouterse

Waterkant https://www.waterkant.net/suriname/2024/12/28/desi-bouterse-overleden-aan-leverfalen-door-chronisch-alcoholgebruik/

‘Bouterse maandagavond overleden’

vrijdag 27 december 2024

in ActueelDecembermoorden

‘Bouterse maandagavond overleden’

Tijdens haar bezoek aan Suriname in november 2018 bracht Desi Bouterse (m) de Barbadiaanse premier Mia Mottley (l) naar de Centrale Markt aan de Waterkant.

‘Caricom neemt afscheid van een van haar meest charismatische leiders’

Over Desi Bouterse zal nog lang na zijn dood worden gesproken en geschreven. De militair die politicus werd en vanaf 1980 de politiek in Suriname heeft gedomineerd, is begin deze week overleden. Informatie over zijn dood begon dinsdagavond laat te circuleren en omstreeks vijf uur woensdagochtend 25 december werd dat bevestigd. Over het nalatenschap van Bouterse zijn de meningen zeer verdeeld. Voor de één is hij een held, voor de ander een voortvluchtige, meervoudige moordenaar, drugsdealer of despoot.

Tekst Ivan Cairo

Beeld dWT archief

Van verschillende bronnen verneemt de Ware Tijd dat de ex-president omstreeks half twaalf op maandagavond 23 december is overleden op het schuiladres waar hij de afgelopen periode verbleef. De persoon of personen die het ontzielde lichaam zijn gaan ophalen vertrokken naar verluidt pas dinsdagmiddag 24 december omstreeks vijf uur naar de locatie. De tocht heen en terug nam enkele uren in beslag.

“Of je het nu met Desi Bouterse eens bent of niet, je zult de kracht van zijn persoonlijkheid moeten waarderen” Mia Mottley

Het stoffelijke overschot werd per boot over de Surinamerivier aangevoerd, maar vanwege het getij – het was al eb toen men terug was – kon het lichaam van de overledene niet via de rivier naar zijn woning te Leonsberg worden gebracht. Op een andere plek, niet al te ver in de omgeving, werd het ontzielde lichaam aan land gebracht, overgezet in een voertuig en vervolgens over de weg vervoerd naar Leonsberg. 

Naar wordt vernomen zou de voortvluchtige recentelijk hebben besloten zijn vlucht voor justitie op te geven, omdat hij kennelijk dringend medische hulp nodig had. Echter, hij stierf voordat hij dat voornemen kon uitvoeren.

Onderzoek

De politie zegt een strafrechtelijk onderzoek te zijn begonnen naar de omstandigheden hoe het ontzielde lichaam van Bouterse te Leonsberg is aangekomen. De ex-president was sinds het niet verschijnen in januari dit jaar bij de strafinrichting te Santo Boma om zijn gevangenisstraf uit te zitten voortvluchtig. Bouterse werd in december 2023 door het Hof van Justitie definitief veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moord op vijftien mannen op 8 december 1982 in Fort Zeelandia.

Het Korps Politie Suriname meldt in een persbericht dat hem is voorgehouden dat het stoffelijke overschot van de politicus door “onbekenden” vanuit een voor hen “onbekende” locatie naar zijn huis te Leonsberg was getransporteerd, waarna de politie werd geïnformeerd. De arts die werd ingeschakeld, stelde omstreeks kwart over zes woensdagochtend formeel de dood vast. 

“Het lijk vertoonde volgens de arts geen tekenen van misdrijf en werd na afstemming met het Openbaar Ministerie in beslag genomen voor sectie om de vermoedelijke doodsoorzaak vast te stellen”, aldus het KPS. Het resultaat van deze lijkschouwing is nog niet bekend gemaakt.

Charisma

Op sociale media, in interviews en verklaringen hebben prominente personen hun mening gegeven na de dood van Bouterse. Premier Mia Motley van Barbados is tot nu toe de enige Caricom-leider die publiekelijk heeft gereageerd op het heengaan van de ex-president. “Ik heb veel, heel veel mensen ontmoet in deze functie sinds ik in mei 2018 hoofd van de regering werd. Maar er zijn er ook die zo’n sterke persoonlijkheid hebben dat ze een onuitwisbare indruk achterlaten op iedereen met wie ze contact hebben gehad. Desi Bouterse was zo’n man. Hij heeft een geschiedenis die varieert van vrijheidsstrijder tot staatshoofd van de Republiek Suriname. Of je het nu met hem eens bent of niet, je zult de kracht van zijn persoonlijkheid moeten waarderen”, zei Motley in een verklaring.

De Caricom neemt, aldus de premier van Barbados afscheid van “één van haar meest charismatische leiders”. Bouterse was de eerste Caricom-leider die met haar in gesprek ging tijdens haar eerste deelname aan een Caricom-top in juli 2018 in Montego Bay, Jamaica. “Door zijn ogen en hart leerde ik de rijke cultuur van deze smeltkroes op het Zuid-Amerikaanse continent kennen en zo begon mijn liefde voor het land (Suriname, … red.) en zijn mensen.” Ze memoreert vervolgens haar bezoek aan Suriname waar ze op sleeptouw werd genomen door Bouterse naar verschillende delen van het land, waaronder Brokopondo.

In juli 2023 had Motley tijdens de toen in Suriname gehouden Caricom-top samen met premier Ralph Gonsalves van Saint Vincent en de Grenadines een ontmoeting met Bouterse. Het werd een zeer ontspannen samenzijn “maar, helaas, wie wist dat dit onze laatste keer samen zou zijn”.

Motley vertelt ook dat Bouterse en zijn vrouw Ingrid spontaan een aantal banken, gemaakt van Surinaams hout, schonken aan Barbados toen zij in 2020 hadden gehoord van de plannen om Golden Square Park op Barbados op te zetten. “Omdat ze de vriendschapsbanden tussen onze twee naties wilden verrijken.”

Afsluiting historische periode

Met de dood van Bouterse wordt een historische periode afgesloten in de moderne geschiedenis van Suriname, zegt Sandew Hira (Dew Baboeram) tegen de Ware Tijd. Hira, nabestaande van één van de slachtoffers van de Decembermoorden, verzoende zich met Bouterse en zette in een serie gesprekken met de intussen president geworden politicus stappen naar waarheidsvinding naar politiek geweld tussen 1980 en 1996, inclusief de Decembermoorden. “De overgrote meerderheid van de slachtoffers is omgekomen in de Binnenlandse Oorlog die werd gesteund door de Nederlandse regering, die dertig miljoen gulden stopte in de financiering van deze oorlog”, aldus Hira.

Volgens hem zullen de komende generaties geschiedschrijvers oordelen over de betekenis van Bouterse voor de geschiedenis van Suriname. “Die geschiedschrijving zal onderdeel zijn van het dekolonisatieproces van Suriname. Ze zullen een oordeel vellen over 25 februari 1980, 8 december 1982, de Binnenlandse Oorlog, de structurele veranderingen in de Surinaamse economie sinds 1980, het systeem van politiekvoering inclusief de corruptie onder verschillende regeringen voor en na 1980 en nog veel andere zaken waar Bouterse invloed op heeft gehad.”

De toekomst zal volgens hem leren wat dat oordeel zal zijn. Hira hoopt dat met het heengaan van Bouterse de weg wordt vrijgemaakt voor een traject van waarheidsvinding, verzoening en heling van alle slachtoffers van politiek geweld.

https://dwtonline.com/bouterse-maandagavond-overleden/

Regering: Respectvolle uitvaart en afscheid oud-president

27 dec 2024 | starnieuws | Door: Redactie

De regering zal morgen meedelen wat de Staat zal doen rond de uitvaart van Desi Bouterse. Er is een persmoment met als onderwerp: de respectvolle uitvaart en afscheid van oud-president Desire Delano Bouterse.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt aan Starnieuws dat “vanmorgen met de diensten en verschillende ministers uitvoerig overleg is geweest”. Dit gesprek heeft plaatsgevonden onder leiding van president Chan Santokhi. 

Er vindt nog nader overleg plaats over het finale besluit, zegt Ramdin. Het finale besluit wordt formeel zaterdag bekendgemaakt. 

Het ontzielde lichaam van Bouterse is nog niet vrijgegeven aan de familie. Er is nog een politioneel onderzoek gaande. Er vindt onderzoek plaats over de doodsoorzaak en ook naar de plek waar hij overleed. “Zodra we het obductie rapport hebben komt er een update”, zegt woordvoerder van het Openbaar Ministerie, Joëlle Zaalman desgevraagd aan Starnieuws. 

Intussen is vooruitlopend op het vrijgeven van het lichaam de voorbereiding van de uitvaart gaande. Vrijdag 3 januari is de Singi Neti gepland in partijgebouw Ocer. De tentatieve uitvaart is zaterdag. Vanuit Leonsberg zal met het lijk een route langs enkele markante plekken worden afgelegd, waaronder het Kabinet van de President, het Presidentieel Paleis, het Assembleegebouw, de markt, enkele wijken en uiteindelijk wordt in Ocer de uitvaartdienst gehouden. https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84321

‘Desi Bouterse voor zijn dood in buitenland gespot’

https://www.telegraaf.nl/podcast/1225080329/desi-bouterse-voor-zijn-dood-in-buitenland-gespot