DL 8: KOLONIAAL VERLEDEN I.P.V. SLAVERNIJ VERLEDEN INTEGRAAL EN OP STAATS- EN CARAÏBISCH NIVEAU: CHINA, NEDERLAND, SURINAME, INDIA EN INDONESIË +

3 nov 2023 Guno Jones benoemd tot hoogleraar Anton de Kom leerstoel

03-11-2023

 

30 okt 2023 Antropoloog en VU-onderzoeker Guno Jones benoemd tot hoogleraar Anton de Komleerstoel

Antropoloog Guno Jones bekleedt per 1 december de Anton de Komleerstoel van de VU. Dat heeft de universiteit bekendgemaakt. De leerstoel richt zich op het Nederlandse koloniale verleden en de hedendaagse sociale, culturele en juridische doorwerking daarvan.

 Een standbeeld van Anton De Kom, op het naar hem vernoemde plein in Amsterdam-Zuidoost. Beeld ANP
 

11 okt 2023 Activiteiten viering 170 jaar Chinese vestiging ingeluid

 

11 Oct, 2023

foto

 De festiviteiten rond 170 jaar Chinese vestiging in Suriname zijn dinsdagavond ingeluid. President Chan Santokhi benadrukte de grote bijdrage van de Chinese gemeenschap. (Foto’s: Kabinet van de President) 

 

 
De viering van 170 jaar Chinese vestiging in Suriname is dinsdagavond ingeluid met een kleurrijke openingsceremonie. Naast de verschillende optredens van Chinese culturele groepen waren ook Inheemse, Marron, Javaanse en Hindoestaanse dans onderdeel van het spektakel. 20 oktober, de dag van de herdenking, is dit jaar een eenmalige nationale vrije dag.
 
President Chan Santokhi heeft heeft tijdens de openingsceremonie in Event Centre Assuria High Rise de betrokkenheid van de Chinese gemeenschap in Suriname benadrukt. Volgens hem leveren de Chinezen een zeer belangrijke bijdrage aan natie versterking. De Chinese gemeenschap in Suriname draagt bij aan het onderhoud van de samenwerkingsrelatie tussen beide landen. “In vele andere landen zijn er diplomatieke missies die alleen de samenwerkingsrelaties onderhouden, maar we verkeren in een gelukkige omstandigheid dat ook een grote Surinaamse Chinese gemeenschap bijdraagt aan het onderhouden van de relaties tussen Suriname en China. Onze kracht als natie ligt in onze eenheid en diversiteit, zoals we dat zeggen, eenheid in verscheidenheid”, zei het staatshoofd.
 
 
 

11 okt 2023 Wervelende viering Marrondag; oproep tot eenheid

 

11 Oct, 2023

foto

previousVicepresident Ronnie Brunswijk is ingenomen met de grote opkomst bij de herdenking van de Dag der Marrons. (Foto’s: René Gompers)next

 

foto
 
foto
 

foto

 
 
 

Toespraken Marrondag ademen optimisme uit

 
11 Oct, 2023
foto
 Vicepresident Ronnie Brunswijk legt een krans bij het Plein van 10 oktober. Hij voerde aan dat de nakomelingen van de voorouders uit Afrika hun plek hebben veroverd. 


 
De Dag der Marrons is groots herdacht dinsdag. Er zijn diverse activiteiten gehouden, waarbij ook kransen zijn gelegd bij het Plein van 10 oktober 1760. In de toespraken is benadrukt de heroïsche strijd die gevoerd is door de voorouders uit Afrika die tot slaaf zijn gemaakt en naar Suriname zijn verscheept. President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk hebben benadrukt de verantwoordelijkheid die er rust op het bestuur van het land om in het gehele land ontwikkeling te brengen. Brunswijk merkte op dat in 1760 niemand zou hebben kunnen indenken dat vandaag de dag de vicepresident en Assembleevoorzitter nazaten zouden zijn van de tot slaaf gemaakten uit Afrika.
 
Brunswijk en Assembleevoorzitter Marinus Bee benadrukten dat de eenheid belangrijk is. De president stelde dat het land een bromki dyari is, waarbij alle bloemen evenveel zorg moeten krijgen. Hij beloofde nogmaals dat de natuurlijke hulpbronnen ten goede moeten komen van het hele land. De mensen van het binnenland worden niet vergeten. Santokhi voerde aan dat vandaag de dag een middelbare school is in Marowijne. Er worden mogelijkheden bekeken om een afdeling van de Anton de Kom Universiteit in Marowijne in te stellen. Ook in Para is er nu een middelbare school met een campus. De weg van Apoera naar Nickerie wordt ontsloten. Kinderen van Kabalebo kunnen dan de middelbare school in Nickerie bezoeken.
 
President Chan Santokhi en zijn echtgenote Mellisa leggen een krans.
 
De president voerde aan dat er veel offers zijn gevraagd van het volk om de economie te kunnen hervormen. De stabiliteit is bereikt, nu is het tijd om terug te geven aan het volk. De regering zit met de vakbonden om de tafel. Dit jaar nog moet er verlichting merkbaar zijn. Het komende jaar zijn er veel meer mogelijkheden. Dan zullen diverse sociale uitkeringen ook worden verhoogd.
 
Bee merkte op dat veel beter met elkaar samengewerkt moet worden. Er wordt te weinig overleg gevoerd over welke richting opgegaan moet worden en wat de afspraken zijn. Hij benadrukte dat eenieder een bijdrage moet leveren opdat het beter gaat met het land. Mensen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het grondrechtenvraagstuk dat nog een heet hangijzer is moet ook tot een goed einde worden gebracht. Er moet gesproken worden over de knelpunten en deze dienen opgelost te worden. De binnenlandbewoners moeten ook hun plek hebben in Suriname. Hij benadrukte de eenheid in verscheidenheid.