DE “CHAN-MOET WEG AWARI DOMRI’S EN SABISO’S: 19 JULI T/M 25 JULI 2022

25 juli 2022: Inheemse gemeenschap woedend, Team Organic niet verantwoordelijk voor excessen

 

25 juli 2022: Organic Movement ‘moe’ van vreedzaam protesteren

25-07-2022 

Hoofdinspecteur Sergio Gentle van Organic Movement aan het woord

 

25 juli 2022: Leger ondersteunt politie bij handhaving orde en veiligheid

25-07-2022 

 

 

24 juli 2022: Sranan San E Psa Aflevering 9 masra Gambo & Ruth

https://www.youtube.com/watch?v=RdHPZqigh2E

25 JULI 2022: ‘We worden erger dan Haïti’

25-07-2022 

Bestuurskundige August Boldewijn

 

 
 

24 juli 2022

A san o heat heat tamara ……C(h)an you feel it already….

Te w’e du, w’e du fa kaba‼️‼️

Te w’e gwa onti un’ n’e ter’ kaaiman

25 juli 2022: Protest Brokopondo dreigt te escaleren, schoten gelost

 25 juli 2022
 

 

Mensen gaan massaal de straat op

NPS en DOE zijn ook aanwezig

 
 

25 juli 2022: Politie afgestuurd op demonstranten Brokopondo

25-07-2022 

 

25 juli 2022: Organic: Regering luister niet; wast handen in onschuld

 

25 Jul, 2022

foto

 Nadat vanuit het André Kamperveen Stadion en andere locaties zijn de mensen getrokken naar het Onafhankelijkheidsplein. Daar zijn ze toegesproken door Organic Movement. (Foto’s: René Gompers) 
 
De Organic Movement is ontstemd over dat de regering nog steeds de drie van de zeven eisen die gesteld zijn, niet heeft ingewilligd. “Ik was mijn handen in onschuld wat er hierna zal gebeuren, want de regering wil niet luisteren,” zei Sergio Gentle, een van de leiders. Ook Raoul Hellings en anderen merkten ook dat ze niet verantwoordelijk zijn voor als zaken uit de hand zullen lopen.
 
Marleen Cameron, van Organic Team, vroeg de president om de drie eisen in te willigen waardoor vandaag nog de dialoog kan starten. Zij merkte op dat het volk niet op straat hoeft te komen als de regering gehoor geeft aan de voorwaarden die zijn gesteld. Vandaag zijn uit diverse buurten personen de straat opgegaan. De aanwezigheid van de zorgsector viel vooral op. Naast het personeel van ’s Lands Hospitaal heeft ook het Academisch Ziekenhuis Paramaribo meegedaan aan de protestdemonstratie. Er is gelopen door diverse straten van Paramaribo.
 
Sergio Gentle spreekt de mensen toe.
 
Gentle, Hellings en Enver Panka storen zich enorm aan dat vanuit de regeringstop is gezegd dat ze zich niet onder druk laat zetten door ‘kleine jongens’. Dit heeft kwaad bloed gezet. Aan president Chan Santokhi wordt voorgehouden dat hij doet wat hij heeft beloofd. De eisen die gesteld worden, zijn niet moeilijk om ze in te willigen. Het volk moet op de eerst plaats worden gesteld.
 
Het is Gentle en Hellings ook ter ore gekomen dat de regering een wet wil aannemen in De Nationale Assemblee opdat militairen en politiemannen niet mogen meedoen aan protestdemonstraties. Zij voeren aan dat het hun grondwettelijk recht is. De president had reeds aangegeven dat het advies is gegeven vanuit de cluster van ministers die zich buigen over de veiligheid dat Gentle en Hellings op non-actief gesteld moeten worden. Er is voldoende wetgeving om dit te doen. Ook kunnen dienstmiddelen niet ingezet worden in de actie. Besloten is om dit besluit niet uit te voeren, maar het zal onderdeel zijn van de dialoog. Het is geparkeerd.
 
De Organic Movement heeft besloten dat morgen weer geprotesteerd wordt om 10.00 uur. De Assembleeleden Patricia Etnel en Ivanildo Plein waren met een groep NPS’ers ook aanwezig. Vanuit de NDP hebben diverse volksvertegenwoordigers deelgenomen aan de protestmanifestatie. Het publiek heeft zich gehouden aan om niet in partijtenue deel te nemen aan de actie.

 

 

Hellings: ‘Er is gestemd op hoop’

 

25 juli 2022: NDP’ers verzamelen zich op Bronsplein

25-07-2022 

 

 
25 juli 2022: “Mek un no go arki sma sa wan regering gwa oso. Mek den gi un a kans fu regeer den 5 jari dis mek un tjar a kondre go pe a moes de,” aldus de vicepresident. Ook naar de actievoerders toe heeft de vicepresident een duidelijke boodschap gestuurd. “Want if a san kis wan wending. Me waarschuw de man. En mi no e bedreig no wan man. Maar me waarschuw den man fu no go tek a san dis moksi nanga tra sani,” zegt Brunswijk. Hij geeft toe dat het volk het recht heeft om zich te uiten wanneer zaken niet goed gaan. Alleen moet dat vreedzaam gebeuren. “Daarom we tolereer in lek regering te lek now. Maar den man no moes kon grofu. If a de tap a maat we hor’ in dape,” zegt Brunswijk. De vicepresident blijft het pad van dialoog verkondigen. Hij roept de actievoerders op om te komen praten. Op de vraag van Suriname Herald waarom er niet wordt ingegaan op de drie eisen die Organic Movement alvast gerealiseerd wil zien voordat ze in dialoog wil treden, zegt Brunswijk: “den man ne kon leg un uit fa un moes tyar a kondre. Dat den man no kon leg un uit. Maar if wan san no bun en a volk tak in, dan ga we wel corrigeren,” zegt Brunswijk.

 

25 juli 2022: VHP hoofdbestuur: Oorlogverklaring basis van acties

 

25 Jul, 2022

foto

 

𝐃𝐄 𝐁𝐑𝐎𝐍 𝐕𝐀𝐍 𝐀𝐋𝐋𝐄 𝐄𝐋𝐋𝐄𝐍𝐃𝐄 𝐈𝐍 𝐇𝐄𝐓 𝐋𝐀𝐍𝐃 ” 𝐆𝐀𝐀𝐓 𝐍𝐔 𝐎𝐏 𝐒𝐓𝐑𝐀𝐀𝐓 𝐎𝐌 𝐀𝐑𝐌𝐎𝐄𝐃𝐄 𝐓𝐄 𝐁𝐄𝐒𝐓𝐑𝐈𝐉𝐃𝐄𝐍”

Een stelletje bandieten en rovers willen weer een kans v h volk om dit land te vernietigen.

 
 
 
 
 
 
 

22 JULI 2022: Santokhi: “Acties krijgen karakter van destabillisatie”

brunswijk-spreekt mensen toe

protest 130141 scaled