DL.3: WANNEER EEN BETOOG BERUST OP EEN FOUTE AANNAME VANWEGE ONJUISTE INFORMATIE DAN ZIJN DE GEVOLGEN SCHADELIJK & DE CONCLUSIES FOUT.

Foto ter illustratie.
 
Foto ter illustratie. © Getty Images

Hoe pijn uit jouw jeugd invloed kan hebben op je eigen moederschap

MOEDERMISÈREEr zijn van die verwachtingen over het moederschap die niet bepaald uitkomen als het eenmaal zo ver is. Soms sta je zelfs compleet versteld van wat er met jou als mens, met je lijf of in je hoofd gebeurt. Iedere week lees je in deze rubriek wat niemand je vooraf vertelde over moeder zijn, maar wat je graag had willen weten. Dit keer: de impact van oud zeer uit je eigen jeugd.

Podcast van VROUW

Moedermaffia is doorgeslagen: ‘Zelfs oma’s doen mee!’

 

Wie een kind heeft, ontkomt niet aan de moedermaffia. De afkeurende blikken, het eeuwige commentaar en natuurlijk het ongevraagde advies. Alles onder het mom van ‘het beste voor je kind’. Waarom ligt het moederschap zo onder een vergrootglas? Dat bespreken Marieke ’t Hart en Sabine Leenhouts van VROUW in een nieuwe aflevering van de podcast ’Zo Doet Zij Dat’. Ze spreken met zangeres Tabitha, die ook steun krijgt van de moedermaffia, en onderzoeken met de hulp van Henk Hanssen – expert op het gebied van vaderschap – of ze zelf ook lid zijn van de beruchte bende.

Luister de nieuwste aflevering van de podcast ’Zo Doet Zij Dat’ hier hieronder of via alle bekende podcastkanalen, zoals Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify:

https://www.telegraaf.nl/vrouw/1827295280/moedermaffia-is-doorgeslagen-zelfs-oma-s-doen-mee

Voorstelling Granm’ma door Wensley Piqué te zien in Maaspodium

Voorstelling Granm’ma door Wensley Piqué te zien in Maaspodium

Vanaf donderdag 18 november 2021 is de voorstelling Granm’ma door Wensley Piqué te zien in het Maaspodium. Met ingetogen poppenspel GRANM’MA (‘oma’ in het Sranantongo), waarin hij volledig samensmelt met zijn personage, brengt Wensley in vijftig minuten een liefdevolle ode aan zijn oma en geeft hij ons een intiem kijkje in haar laatste dagen.

Het idee hiervoor ontstond toen hij haar voor het eerst sinds lange tijd bezocht in Paramaribo. “Van het beeld uit mijn jeugd – een Hof van Eden met fruitbomen en een mooi huis – bleek weinig over. Mijn oma woonde alleen in een vervallen huisje. Maar haar levenslust was ze niet kwijt. Energiek begon ze aan elke nieuwe dag.”

Wensley besloot een tijd voor zijn oma te zorgen, gedreven door een gevoel van verantwoordelijkheid en medeleven, maar ook uit nieuwsgierigheid. Hoe kun je in deze omstandigheden opstaan en de dag tegemoet treden met een lach?

Er zit levensenergie in alledaagse handelingen als het opschudden van een kussen of de verwondering om een gasaansteker die ze te dicht bij haar neus houdt. Door de liefdevolle wijze waarop Wensley de pop bespeelt, haar uit bed helpt, een pangi (Surinaamse klederdracht) helpt ombinden en met haar door d ruimte danst, zien we ook een kleinzoon die zijn oma begeleidt in haar laatste levensfase.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *