dl 3: POLITIEKE AANVALLEN OP RECHTERLIJKE MACHT/PROCUREUR-GENERAAL EN TOTALE ONDERMIJNING VAN DE RECHTSTAAT EN HET BINNENLANDS GEZAG VANUIT NDP EN ABOP * —

1:04
Wordt nu afgespeeld
 
 
 
5:02
Wordt nu afgespeeld
 
 
 

6:28
Wordt nu afgespeeld
 
 

10:50
Wordt nu afgespeeld
 
 

 
11:57
Wordt nu afgespeeld
 
 
10:50
Wordt nu afgespeeld
 
 
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL) vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) een misstap begaat door ex-vicepresident Ashwin Adhin in hoger beroep te dagen. Hij was eerder vrijgesproken, maar het OM heeft hier geen genoegen mee genomen. De PL-leider vindt dat Adhin wordt gedwarsboomd. Mocht hij in hoger beroep worden veroordeeld, vindt Somohardjo dat hij dan gratie moet krijgen. Op 5 februari zal het hof van Justitie een uitspraak doen in deze zaak.
 
 
25:05
Wordt nu afgespeeld
 
 

 
17:07

Wordt nu afgespeeld

 
 
 

Ex-vicepresident Adhin: ‘OM wil koste wat het kost mij een strafvonnis opleggen’

Ex-vicepresident Ashwin Adhin en zijn raadsman Irvin Kanhai zijn ervan overtuigd dat het Openbaar Ministerie, in deze Garcia Paragsingh, politieke belangen nastreeft. Adhin zei in zijn laatste woord dat het duidelijk is dat Paragsingh toen in haar functie als advocaat-generaal en lid van een presidentiële commissie politieke opdrachten heeft meegekregen. “De president en derden hadden voorkennis van mijn aanhouding nog voordat die plaatsvond”, hield Adhin de vijf rechters van het hof in hoger beroep voor. Zijn laatste woord duurde iets langer dan een halfuur. Voor hem is de rol van het OM en met name van Paragsingh duidelijk. “Wat wij sinds het begin van dit hoger beroep, dat inmiddels al meer dan een jaar voortduurt, zien, is een OM dat koste wat kost mijn persoon een strafvonnis wil opleggen. Terwijl men irrationeel persisteert, is men ook volledig bewust van de impact die een dergelijk vonnis zou hebben op mijn politieke carrière en de verergering van de imagoschade die ik tot nu toe al heb geleden. Iedereen die deze zaak op de voet volgt, kan niet anders dan concluderen dat het OM zich heeft opgesteld als een politieke werkarm.” De rechtszaak zal op 5 februari tot een definitief einde komen, wanneer het Hof van Justitie in hoger beroep een uitspraak zal doen. Waar het OM hoopt dat het hof zijn eigen vonnis, waarin het Adhin integraal vrijsprak, zal vernietigen en hem in hoger beroep veroordeelt, hopen Adhin en zijn raadslieden dat het hof dezelfde opvatting is toegedaan als toen en hem wederom integraal vrijspreekt.
Het feit dat het OM geen nieuw bewijsmateriaal heeft aangevoerd om hetgeen het Hof reeds in het vrijspraakvonnis heeft gemotiveerd te weerleggen, bevestigt voor Adhin opnieuw dat deze vervolging niet is ingegeven door gerechtigheid, niet getuigd van objectiviteit, maar voortkomt uit een politieke agenda. "Na de regeringswisseling werd al snel duidelijk dat mijn kritiek op het regeringsbeleid in augustus en september 2020 niet in goede aarde viel. Er werd actief gezocht naar manieren om mij politiek uit te schakelen."
 
 

30 dec 2024 NDP: OM schendt medisch beroepsgeheim

In een persbericht, dat later ook door het Korps Politie Suriname (KPS) op zijn website werd geplaatst, heeft het OM op 28 december aangegeven dat obductie op het lichaam van de voortvluchtige veroordeelde Desiré Delano Bouterse heeft aangetoond dat hij vermoedelijk op 23 of 24 december moet zijn overleden. “Als doodsoorzaak is (in het obductierapport, … red.) vastgesteld: complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik.”

Bouterse: ‘Ik hoop dat de rechter zijn verstand gebruikt’