DL 12: DE “CHAN-MOET WEG”-IDIOTEN BUNDELEN ZICH.

Complete levensmiddelen pakketten van Fernandes Express zijn terug

 
11 febr 2023
 

Ze zijn terug: de complete levensmiddelen pakketten van Fernandes Express! Op veler verzoek, biedt Fernandes Express wederom haar superleuke online pakketten: basispakketten, brood en snackpakketten. Deze zitten vol van Surinaamse favorieten: Fernandes Kaas, Sishado marinades en Paloma rijst. Ook verschillende AH producten zijn te vinden in de pakketten.

Het basispakket is te verkrijgen in drie formaten: large, medium, small. Daarin zitten producten zoals rijst, aardappelen, uien, bruine bonen, kip en bokking. Ook het ontbijtpakket – met Fernandes kaas, brood en broodtoespijs – zijn aan te raden.

U kunt al een compleet Fernandes ontbijtpakket bestellen voor 24,50 euro. De pakketten kunt u snel en makkelijk bestellen via www.fernandes-express.com/basisgoederen.

Er is geen makkelijkere manier om familie en kennissen in Suriname te verwennen of te verrassen, dan door online een basispakket te bestellen en te laten bezorgen – TOT AAN HUIS!

 

En waar doet u dit allemaal? Op de Fernandes Express online shop natuurlijk! Fernandes Express is in 2019 gestart als een online shop en biedt internationale klanten het gemak van online shoppen en laten leveren in Suriname. Ook Surinaamse klanten doen er hun reguliere boodschappen.

Fernandes Express heeft in september 2022 haar eigen moderne webshop gelanceerd, met de nieuwste snufjes, maar dezelfde vertrouwde producten. De shop biedt uitgebreide betaalopties zoals: iDeal, MasterCard, Visa en nog veel meer. Dat betekent dat nu vanuit alle hoeken van de wereld besteld kan worden.

Neem gerust een kijkje! Laat ons weten wat u denkt: via onze online chatbox kunt u direct communiceren met een van onze medewerkers. Het assortiment passen we aan aan de hand van de wensen van onze klanten. Ook de klantenlijn van Fernandes Express is 24/7 via app bereikbaar op 597-8467797

Bestel gerust de leukste pakketten op Fernandes Express en geniet van de prettige ervaring bij het inkopen doen!

Download nu de mobiele applicatie om vanuit alle locatie’s te bestellen! Link voor de App Store en de Link voor de Play Store.

Fernandes Express – Iedereen weer Blij!

https://www.waterkant.net/suriname/2023/02/11/complete-levensmiddelen-pakketten-van-fernandes-express-zijn-terug/

HANDREIKING PRESIDENT NAAR DE VES: “IS DE REGERING WEL SERIEUS”?

 

10 febr 2023

 

 

 

Bron: VES Inzicht

President Santokhi heeft bij herdenking 50 jaar VES op 17 Oktober 2022 een handreiking gedaan naar de Vereniging om de Regering te ondersteunen in het gezondmaken van de Surinaamse economie.

Op 22 november 2022 heeft de VES een positief overlegmoment gehad met de President. Daarna is op uitnodiging van Minister Tjong-Ahin in zijnhoedanigheid van ad-interim Minister van Financiën en Planning een constructief overleg geweest op 1 december 2022 over het interventieplan voor koersstabilisatie en de knelpunten op het gebied van de Belastingen. Op 2 februari 2023 is er op ons verzoek een vervolgbespreking geweest met de President en Minister Raghoebarsingh van Financien en Planning.

Hierbij kwam o.a. aan de orde de maatregelen die de Regering  zal treffen op sociaal gebied. De VES heeft hierbij duidelijk aangegeven dat ze de Regering wenst te ondersteunen, waarbij er sprake dient te zijn van een samenhangend geheel. Vanwege de urgentie nu, wenst de VES een aanvang te maken met ondersteuning op het sociaal- en productiebeleid. Om de zaken diepgaander te bespreken werd een vervolgbespreking afgesproken met Minister Raghoebarsingh op maandag 6 Februari j.l., welke 45 minuten voor aanvang werd geannuleerd door de Minister, vanwege DNA verplichtingen. Dit is de tweede keer dat de VES kort voor een bespreking wordt afgezegd, en er niet direct een andere datum wordt vastgesteld.

Is de Regering wel serieus
Volgens de VES gaat het traag wat betreft de samenwerking. De Regering denkt de luxe te hebben om als een slak voort te gaan, terwijl de economische achteruitgang doorgaat. Op dit tempo komen we niet aan de concrete bespreking van de werkwijze en het mandaat van deze samenwerking. De VES heeft aangegeven te willen komen tot een schriftelijke mandaat, waarin duidelijk het kader beschreven is waarbinnen de VES gaat opereren. Dit is belangrijk aangezien de VES geen onderdeel van de Regering is, maar wel volledige toegang moet hebben om deugdelijk te kunnen adviseren.

Inmiddels zijn we 4 maanden verder en de Regering heeft nog geen 1 document gedeeld met de VES. Zelfs de Nota van Wijziging van de Begroting 2023 (welke een harde eis is van het IMF) is ondanks het verzoek van de VES niet beschikbaar gesteld, terwijl de VES de Nota ontvangen heeft van een DNA lid uit de oppositie. De vraag die gesteld kan worden “Is de Regering wel serieus”?

Halfslachtigebeleidsmaatregelen

Terwijl de Regering zegt de ondersteuning te willen van de VES, gaat de Regering verder met halfslachtige beleidsmaatregelen welke voor meer problemen zorgen, welke de VES zorgen baart. Als voorbeeld wordt genoemd de overgang van object naar subject subsidie, welke reeds op 16 juni 2020 door de VES aan de coalitieleiders was geadviseerd.

De ondersteuning met SRD 1800 aan speciale groepen die een gezinshuishouding hebben van minder dan SRD 6000 is de vorige week door de Regering aangekondigd. Het is echter nog niet duidelijk wat de criteria zijn om in aanmerking te komen. Waar kunnen de mensen zich registreren om in aanmerking te komen? Hoe is het bedrag van SRD 1800 opgebouwd? Hoe staat het met de gezinnen met een inkomen van bijvoorbeeld SRD 7000. Krijgen die een deel van de ondersteuning? Wordt informeel inkomen ook meegeteld?

Wordt er gekeken naar vermogen?

Bij een recent bezoek aan het hoofdkantoor van het Ministerie van Sociale Zaken en het kantoor aan de Gemenelandsweg en een regiokantoor konden geen der aanwezige ambtenaren informatie verstrekken over de criteria en de aanmelding voor de SRD 1800 ondersteuning. De ambtenaren zeiden zelfs dat ze via de pers de aankondiging hebben vernomen. Dit is het bewijs van een rommelige voorbereiding en amateuristische voorlichting aan de burgers die deze subjectsubsidie hard nodig hebben. De maatregelen op sociaal gebied, vallende binnen het sociaal vangnet, dienen deel te zijn van een sociaal programma. Van een een sociaal programma is er duidelijk nog geen sprake.

Transparantie & adviserende rol
De VES is geen aanhangsel van de Regering, maar gaat voor serieuze participatie. De VES kan alleen een zinvolle bijdrage leveren bij volledige transparantie. Tijdige en volledige toegang tot informatie en data is fundamenteel. Er zijn zoveel brandende vraagstukken w.o.: het gewijzigde IMF-EFF programma, de Nota van Wijziging Begroting 2023, afbouw van subsidies, aflossing van schulden, etc.. Tegelijkertijd zal alleen een integrale aanpak succesvol zijn, want als goede resultaten direct teniet worden gedaan door onverantwoorde uitgaven of verkeerde beleidskeuzen is de inspanning zinloos.

De VES gaat voor totaalvoetbal d.w.z. een Integraal programma met een samenhangend geheel van maatregelen gericht op de beleidsgebieden Bestuurlijk, Productie, Sociaal, Fiscaal en Monetair. De VES heeft een adviserende en geen uitvoerende functie. De geheel kosteloze adviezen van de VES zijn niet dwingend noch bindend. Indien de Regering besluit om een advies van de VES naast zich neer te leggen (niet over te nemen), dient de Regering voor een goede gang van zaken wel haar beleidskeuze te beargumenteren aan de VES.

https://unitednews.sr/handreiking-president-naar-de-ves-lange-aanloop/

President: Regering laat het volk niet in de steek

 
11 Feb, 2023
foto
 President Chan Santokhi heeft zich vrijdag rechtstreeks gericht tot het volk. Hij begrijpt de stress die velen hebben om hun hoofd boven water te houden. 


 
President Chan Santokhi heeft besloten zich rechtstreeks te wenden tot het volk en uit te leggen waarom de subsidies moeten worden afgebouwd. Hij heeft gemerkt dat er onzekerheid is ontstaan bij de samenleving over wat object en wat subjectsubsidie is. Hij zegt te weten hoe het volk zich voelt en stress heeft over hoe de eindjes aan elkaar te knopen. Iedereen wil verbetering van de situatie, maar de financiën van het land is erger dan werd gedacht. Er zijn veel schuldeisers doordat er veel meer is geleend dan het land kan terugbetalen. Santokhi houdt de samenleving voor dat mensen die het heel moeilijk hebben worden opgevangen. De regering zal het volk niet in de steek laten.
 
De president legt uit dat de economie op spoor moet worden gebracht. Schuldeisers willen een regeling treffen over de betaling van de schulden maar de voorwaarde is wel dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de economie op spoor helpt krijgen. Alleen met internationale samenwerking kan de economie gezond worden gemaakt. Het IMF heeft een zachte lening toegezegd van US$ 690 miljoen. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank komt in met US$ 500 miljoen. Diverse landen zijn bereid te helpen met projecten.
 
De uitgaven van de Staat zijn te hoog en de inkomsten te laag. Daarom is het nodig om de economie in balans te brengen. De maatregelen zijn volgens het staatshoofd nodig om aan meer geld te komen, terwijl de uitgaven worden verminderd. Om de kwetsbare groepen op te vangen, wordt een sociaal programma uitgevoerd. Er wordt SRD 1.800 beschikbaar gesteld voor mensen die minder dan SRD 6.000 verdienen. Met het IMF wordt heronderhandeld om het uit te voeren programma aan te passen, op basis van de realiteit van Suriname.
 
De president wijst erop dat de belastingvrije som is opgevoerd naar SRD 7.500 per maand. De belastingschijven zijn aangepast, de tarieven van het openbaar vervoer zullen niet stijgen. De subsidie van de stroomrekening zal in etappen worden afgebouwd. De brandstofsubsidie moest zou snel mogelijk worden afgebouwd. De regering doet er volgens Santokhi er alles aan om geen schokken te creëren bij het nemen van de maatregelen. Hij stelt dat de regering verplicht is de samenleving te beschermen. Er wordt volgens hem alles aan gedaan om zo snel mogelijk een betere situatie te hebben. De president vraagt het volk de hoop niet te verliezen. “We gaan voor uw werken, dag en nacht”. 

Santokhi niet meer naar Guyana en Bahama’s

 

10 Feb, 2023

foto

 President Chan Santokhi 

 

President Chan Santokhi ziet naar aanleiding van de issues in het land af van zijn geplande reizen naar Guyana en de Bahama’s. Op maandag stond op de agenda van het staatshoofd het vertrek naar Guyana gepland waarbij hij zou participeren aan de International Energy Conference and Expo Guyana. Aaneensluitend zou het hij de 44th Regular Meeting of the Heads of Government of Caricom bijwonen op de Bahama’s.

 
De president heeft besloten af te zien van het reizen naar beide landen voor de activiteiten naar aanleiding van urgente issues in ons land, meldt de Communicatiedienst Suriname. Het begeleiden van belangrijke nationale vraagstukken in ons land geniet volgens het staatshoofd de prioriteit. Maandag vangt de behandeling van de begroting aan in De Nationale Assemblée. Ook zal dialoog met verschillende belangenorganisaties worden voortgezet om gezamenlijk de maatschappelijke problemen te bespreken en naar oplossingen te zoeken.
 

De aanwezigen op beide vergaderingen zal de president middels vooraf opgenomen speeches toespreken. Tijdens de 44th Regular Meeting of the Heads of Government of Caricom zou hij officieel het voorzitterschap overdragen aan Philip Davis, premier van de Bahama’s. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking zal de presidenti vertegenwoordigen op beide meetings.

 

ABOP/PL eerste massameeting op verjaardag Brunswijk

 
10 Feb, 2023
foto
 Leiders van Pertjajah Luhur en de ABOP tijdens de eerste gezamenlijke structurenvergadering. Deze is gehouden in PL-centrum te Beekhuizen donderdagavond. 


 
De ABOP en PL hebben hun eerste gezamenlijke structurenvergadering donderdagavond gehouden. Daar is meegedeeld dat op dinsdag 7 maart in het André Kamperveenstadion de eerste gezamenlijke massameeting zal worden gehouden. Deze politieke manifestatie zal plaatsvinden op de verjaardag van ABOP-voorzitter tevens vicepresident, Ronnie Brunswijk.

PL-voorzitter Paul Somohardjo geeft aan dat deze structurenvergadering een doel heeft en dat is 25 mei 2025. Hij is er van overtuigd dat wanneer de twee partijen vroegtijdig beginnen met het volk bewust maken van het belang van de samenwerking, de combinatie ABOP/Pl de grootste kan worden. Daarom is een samenbundeling nodig om de strijd te winnen. “Samen staan wij sterk en samen zullen wij de overwinning behalen in 2025. Somohardjo stelt dat de PL geen concurrent van de ABOP en omgekeerd ook niet. “Wi na wan” In 2010 hadden de PL en ABOP bij een en waren ze oppermachtig. Het is de NDP gelukt om de ABOP en PL uit elkaar te drijven. Echter geeft Somohardjo aan dat zij hieruit een les hebben geleerd. Niemand zal volgens hem deze twee samenwerkende partijen nu kunnen splitsen. 

Brunswijk bestempelt de structurenvergadering, die in het PL-centrum te Beekhuizen is gehouden, ook een als te zijn historisch. Hij is ingenomen met de opkomst en geeft aan een prettig gevoel te hebben om te weten dat hij de ondersteuning krijgt van zijn partijstructuren. Hij haalde weer aan dat gelet op de positie van de Javanen en de marrons, gezegd kan worden dat deze twee bevolkingsgroepen de meest achtergestelde groepen zijn binnen de samenleving. Hieraan kan er volgens hem verandering in komen door te strijden en de positie op te eisen. Deze strijd kan alleen geleverd worden door politieke invloed door in het machtscentrum te blijven. De ABOP-voorzitter voert aan dat de Javanen en marrons samen kunnen zorgen voor flinke zetelwinst. Beide bevolkingsgroepen vormen samen voor 145.000 kiezers.
 
 
 
De ABOP voorzitter roept de  PL’ers die de partij de rug hadden toegekeerd om zich weer aan te sluiten binnen de partij en vertrouwen te hebben in de huidige leider. Hij geeft aan dat hoe sterker de PL wordt, hoe sterker de ABOP ook wordt. Ook roept hij de ABOP’ers die weg zijn om terug te komen. “Elkeen die weg was van de ABOP, komen jullie terug”. Op de structurenvergadering is de ‘Denktank’ geïnstalleerd. Deze heeft als taak om de verschillende strategieën uit te werken voor het behalen van een goed resultaat in 2025. Brunswijk is de voorzitter van de Denktank, waarin ook de PL-voorzitter en partijraad secretaris, minister Bronto Somohardjo zitting hebben. 
 
Somohardjo jr. vraagt zijn ABOP vrienden om waakzaam te zijn en de eenheid binnen de partij te behouden. Volgens hem is de ABOP heel snel gegroeid en dat is voor de verschillende tegenpartijen een doorn in het oog. Een voorbeeld aanhalend binnen zijn eigen partij, gaf hij aan hoe de eenheid binnen de PL is vernietigd door een bepaalde politieke partij. De PL floreerde binnen de politiek, maar anderen wilden de partij niet zien groeien. “Ze hebben vrienden en broeders van ons omgekocht om verraad te plegen. Ze hebben karaktermoord gepleegd”. Somohardjo jr. is blij dat de PL in de ABOP een partner, een vriend heeft gevonden en dat beide partijen nu elkaar hebben.
 
Voor de partijsecretaris van de ABOP, Assembleevoorzitter Marinus Bee, is deze eerste gezamenlijke structurenvergadering een historisch moment. Het bijzondere aan deze samenwerking is dat er niks op papier staat. Alles is gestoeld op basis van vertrouwen en broederliefde, wat een stevige basis is voor een verdere samenwerking in ’s lands belang.  Hij complimenteert Brunswijk en Somohardjo voor hun visionair leiderschap. Bee roept de structuren en achterban van beide partijen op om in harmonie met elkaar samen te werken. “ Alleen door het leven in eenheid, kan je een strijd winnen”. Ook drukt Bee ze op het hart om vooral geloof te hebben in de partijen. “Laten wij ondanks alles zorgen voor een stabiele organisatie, combinatie waar mensen geloof in hebben”.

Ravaksur wil onderministerie voor BTW

 

President Chandrikapersad Santokhi heeft op 10 februari 2023 een gesprek gehad met de voorzitters van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur). De leden hebben hun zorgen en grieven op tafel gelegd maar kwamen ook met voorstellen bij het staatshoofd. Bij deze ontmoeting waren aanwezig de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, Financiën en Planning, Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken(AWJ), Sociale Zaken en Huisvesting (SoZaVo) en Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ).

Een van de voorstellen van de Raad is dat er een onderministerie komt met betrekking tot de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). Dit vanwege de complexiteit van de implementatie van deze wet. Volgens Armand Zunder, woordvoerder van de Ravaksur, is herstel en verbetering van de koopkracht onder de werkende klasse de grootste zorg bij de vakbeweging. Hij geeft aan dat een effectievere inning van belasting vanuit de goudsector en de overige exportsectoren van belang is. Zunder is van mening dat er een flankerend beleid moet worden gevoerd en dat de import en de economie beter gestructureerd aangepakt moeten worden. “Met de juiste verhoging van toelagen zal de gemeenschap de toegepaste maatregelen van de regering wel aankunnen”, stelt de woordvoerder.

De voorzitter van de Moederbond, Errol Snijders, zegt te begrijpen dat de president de genomen maatregelen niet kan terugdraaien. Echter verwacht hij wel oplossingen en ondersteuning van deskundigen. “De minister van Financiën en Planning moet nu ingrijpen en ervoor zorgen dat de koopkracht stabiel blijft zodat werkers hun hoofd nog boven water kunnen houden”, aldus Snijders.

President Santokhi geeft aan dat de regering wel bereid is te luisteren. “Een ding is duidelijk, en dat is dat de economie verschrikkelijk ontwricht is”, aldus het staatshoofd. De president benadrukt het belang van het implementeren van het sociaal programma en legt het verzoek bij Ravaksur neer om de regering daarin te ondersteunen. De gesprekken tussen Ravaksur en de regering zullen op 14 februari aanstaande voortgezet worden. De minister van Landbouw Veeteelt zal deze eerstvolgende samenkomst ook bijwonen. 

https://sun.sr/Details/23000_-Ravaksur-wil-onderministerie-voor-BTW_23000032280302364ravakbtw.jpg

C-47 en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) hebben na te hebben vergaderd met hun leden en lidbonden besloten om in actie te gaan. C-47 eist het terugdraaien van de verdere verhoging van de benzineprijs. Ze wil eveneens dat er directe uitvoering plaatsvindt van het energierapport en dat de stijgende wisselkoers een halt toe wordt geroepen.

Ook wenst zij dat de regering de voorstellen die de vakbeweging heeft gedaan, verder moet uitwerken bestemd voor implementatie. Het gaat om voorstellen voor wisselkoersstabilisatie en inkomstenverhogende maatregelen. De de overheid moet het geld daadwerkelijk halen waar ze dat moeten doen. Er wordt eveneens een ultimatum gesteld.

Robby Berenstein, voorzitter van C-47, voerde tijdens de assemblee van de arbeid donderdag aan dat wanneer bedrijven acties gaan voeren, ze dat goed moeten doen. De actie moet gedegen en goed voorbereid worden. Tijdens de vergadering is een commissie ingesteld die de actie moet voorbereiden. De diverse sectoren moeten betrokken worden met name van de financiële sector, de transportsector, gezondheidszorg en anderen.

Berenstein benadrukt dat eisen dat de regering vertrekt, nu niet aan de orde is noch is dat een eis. Het is de bedoeling dat de lidbonden van C-47 woensdag weer bij elkaar komen, waarbij een concreet actiemodel wordt gepresenteerd.

FOLS
Marcellino Nerkust, president van de FOLS, geeft aan dat de leden gisteren tijdens een vergadering een standpunt hebben ingenomen wat voor nu nog onder embargo blijft, maar het standpunt van Ravaksur blijft overeind. Vaststaat dat de rust niet meer gegarandeerd is en volgende week zal meer hiervan gemerkt worden.

Er is een actiemodel en de komende week zal getoond worden dat de rek eruit is voor de FOLS, merkt Nerkust op. Hij benadrukt dat er wel op een verantwoorde wijze om moet worden gegaan met het actievoeren en dat de werkgever ook hiervan op de hoogte moet worden gesteld. Als alles platgelegd moet worden zal dat gebeuren om een duidelijk signaal te geven.

Nerkust geeft eveneens aan dat tijdens de vergadering met de leden een ander aspect aan de orde is gekomen namelijk dat van de kledingtoelage waarbij een uniform voor leerkrachten verplicht wordt gesteld. Dit is op het bord van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gelegd. Zo wil de FOLS dat deze toelage in de maand augustus wordt uitbetaald. De werkgever moet eraan bijdragen dat de leerkracht er representatief uit kan zien.

https://www.srherald.com/suriname/2023/02/11/vakorganisaties-c-47-en-fols-bereiden-actie-voor/

REACTIES OP ACTIE VAN PIQUE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

‘Van de wal in de sloot, donkere wolken orakelen de dood’

10-02-2023 

INGEZONDEN – Dat wij thans daadwerkelijk door een hel gaan, is onbetwistbaar de realiteit in ons land. Geen enkele miskleun moet ons komen vertellen dat dit alles de schuld is van “tralala” alleen. Absoluut niet!  Natuurlijk heeft dat “duivels gebroed” de deuren van de “hel opengeslagen en het volk er in geduwd”. Door geen sier te doen om het door de “paarse bende verdampte geld” terug te halen en veel van dat  waardeloos beleid te continueren, is elk ander hoofdelijk aansprakelijk voor het “necrotiseren” van ons land! Veel beloven en vertellen over een utopisch licht in de tunnel, brengt “moesje” niet naar Parijs, zelfs niet naar New Brickdam! Het blijkt dat de eerste lijn van politieke machthebbers zich als “pajongwaaiers” opstellen tegenover de kopstukken van het “paarse geboefte”, alsof die op de hoogte zijn van “bepaalde tori’s” van de “andere kleur hypocrieten”.

Er valt geen stukje empathie te bespeuren naar het volk, de kinderen, studenten, ouders en bejaarden toe. Terecht zegt men: “ Moni nanga makti na roetu fu didibri fasi”! Wij zien slechts clowneske vertoningen, kolderieke uitlatingen en narcistische trekken bij politici, die het blijkbaar alleen op gemunt hebben het volk te doen creperen. Trouwens, was niet de uitspraak gedaan dat het volk het moet voelen? Dan komt een over het “paard getilde gabber”, die blijkbaar dagelijks bij de kapper zit, zeggen dat de middenklasse zich moet gaan registreren voor ondersteuning! “Jere noh boi, a sori tak joe hersen de ini joe wiri, die a kapper e koti ala dey! Hebben wij een academische graad behaald om als een “begiman” op “lanti” haar stoep te staan? Het blijkt dat hoe achterlijker, hartelozer en crimineler men is, des te meer de weg geplaveid wordt voor een benoeming in een hoog ambt. Oprechte, capabele en ‘s landsliefhebbende burgers worden naar de bedelstaf gedirigeerd. Natuurlijk zullen er protesten ontspruiten, want zegt het volk: “de rek is eruit, er is niet eens een orange duit”! Dit is niet wat het electoraat is voorgehouden! Vreemd is het dat een “figuur” die een academische graad en een verantwoorde functie bezit steeds een klaagzang houdt. 

Begrijpt men dan niet wat er in artikel 116 van onze Grondwet is verankerd? Op basis van de verantwoordelijkheid van het toegekende ambt dient men toch in landsbelang rationeel te handelen en binnen kamers de meerdere die eventueel een scheve schaats zou rijden daarop te attenderen door zijn mening onderbouwd te ventileren! Immers, door een passieve opstelling kan iemand als mede schuldige worden aangewezen. Met betrekking tot oprechte protesten is het een gegeven dat “false profeten” misbruik zullen maken van de situatie om er munt uit te slaan. Wederom zullen politici die het volk de “verdoemenis hebben ingestuurd present zijn. Vers in ons geheugen is nog: de vernietigende “Alcoa -Afobakadam deal”, “het tralala verhaal”, het verdampte geld en zand erover”! Ook die “blaka ati tanta” is te verwachten, die instede van het volk te beschermen, hun huis uitvluchtte bij de indiening van de wet om het “obligo plafond te slopen”! Haar opstelling toen, is wederom een teken aan de wand dat het haar karakter is om verdoemenis te consolideren! Kunnen onze politici worden aangemerkt als: machtzuchtig, begerig en vooral onbetrouwbaar? P.s. kan de conclusie reeds worden getrokken dat: “Surinamers als samenleving hebben gefaald om hun land te redden van financiële en morele teloorgang en, hun nageslacht ontredderd hebben achterlaten”!                                                                                                                                   

Frits Lalay

https://sun.sr/Details/22996_-%E2%80%98Van-de-wal-in-de-sloot,-donkere-wolken-orakelen-de-dood%E2%80%99_0306108opinions.jpg

Beknopte geschiedenis van een blunderende Bank

 

08 Feb, 2023

foto

Het hoofddoel van de Centrale Bank van Suriname (hierna: de Bank) is het handhaven van de koopkracht van de Surinaamse dollar (SRD). Maar sinds de onafhankelijkheid is daar weinig van terechtgekomen. Door de geschiedenis heen heeft de Bank meer bijgedragen aan een berooid dan aan een welvarend Suriname. Het is de taak van de Bank om de hoge inflatie terug te dringen en het prijsniveau stabiel te houden.

 
Vanaf de onafhankelijkheid waren er kabinetten die de Bank gebruikten als kassier voor hun verkwistende beleid en als geldkoe om geld uit het niets te persen (monetaire financiering), met torenhoge inflatie en stijgende prijzen tot gevolg. De winst van dat wangedrag was voor de machthebbers, het verlies voor de belastingbetalers. De kabinetten die volgden mochten de hyperinflatie opruimen – altijd een moeizaam en kostbaar proces. Het vorige kabinet had lak aan de Bank en aan de wet op het schuldplafond en leende grote sommen geld die het land onmogelijk kon terugbetalen. De schatkist was al geleegd. En de Bank stond de regering toe om in de kasreserves van de burgers te graaien. Kortom, een belangrijke veroorzaker van economische ontwrichtingen in Suriname is de Bank, die periodiek naar de pijpen van de politiek danst.
 
Een slecht monetair beleid verstoort de economie, een goed monetair beleid herstelt deze. Een paar schoolvoorbeelden. Onder governor Goedschalk blunderde de Bank. Ze drukte graag geld bij om de verlangens van de machthebbers te bevredigen, wat resulteerde in hyperinflatie. Onder governor Telting zorgde een goed monetair beleid ervoor dat een duizelingwekkende hyperinflatie – 587% in 1994 – in een paar jaar tijd onder de 2% kwam, waardoor prijzen en mensen tot rust kwamen. De een blundert, de ander herstelt. Dat is hoe het gaat.
 
Sinds 2020 is de Bank als instituut versterkt. Monetaire financiering is niet langer toegestaan door het IMF. Ook de onafhankelijkheid van de Bank wordt gerespecteerd. De governor hoeft dus niet bang te zijn voor politieke druk en kan zelfstandig opereren. Hij hoeft alleen voor zichzelf te vrezen dat hij niet de verkeerde beleidskeuzes maakt. Het inflatiedoel van de Bank is onbekend, maar zal rond de 2% liggen. De jaarinflatie in 2021 en 2022 bedroeg echter meer dan 50%. Dus de waarde van elke SRD halveert elk jaar. Mensen moeten nu vier keer meer betalen voor dezelfde boodschappen dan twee jaar geleden. Deze neergang is al aan de gang sinds 2015. De koopkracht blijft elk jaar instorten. Neemt de Bank de juiste beslissingen?
 
De Bank opereert niet in een puur economische omgeving. Inflatie veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, het effect van Covid-19, de wereldgrondstofprijzen, de kosten van zeevracht, daar kan de Bank of iemand anders niet veel aan doen. Maar het is haar taak om de hoeveelheid geld in omloop te verminderen. Dat is de manier om de inflatie omlaag te krijgen. Waarom het afromen van ‘overtollige liquiditeit’ niet lukt, is voor een leek een mysterie. Wat gaat er mis? De staat mag niet monetair financieren, maar het land lijkt overspoeld te worden door Surinaamse dollars.
 
De kleine man in de winkel wordt dagelijks geplaagd door het inflatiemonster. Inflatie en criminaliteit gaan hand in hand, als de een stijgt, stijgt de ander ook. Goed monetair beleid van de Bank is nodig om de hyperinflatie te beteugelen. Maar het is niet voldoende. Het moet worden ondersteund door een evenwichtig begrotingsbeleid. De Bank en de minister van Financiën zijn roeipartners. Ze moeten in dezelfde richting roeien om de maatschappelijke geldvoorraad te verminderen. De regering-Santokhi heeft het begrotingstekort al teruggedrongen, maar het is nog steeds te hoog. Ze gaat verder met bezuinigen: minder uitgeven, subsidies op benzine en elektriciteit afschaffen, meer belasting innen en een no work no pay-beleid. Dit zijn impopulaire maar noodzakelijke maatregelen, waarbij de sociaal zwakkeren extra zuurstof nodig zullen hebben.
 
Inflatie heeft ook te maken met vertrouwen in de Bank en in de politiek. Het vertrouwen is ernstig aangetast door het wangedrag van voormalige Bankgovernors. En het wordt dagelijks aangetast door overheidsfalen en politiek nepotisme en corruptie. De benoeming van de nieuwe directeur van energiebedrijf EBS is het zoveelste voorbeeld van een laag ethisch besef dat de geloofwaardigheid aantast. Ook de laissez-faire-houding van de overheid wekt weinig vertrouwen. Alles wordt op zijn beloop gelaten. Het gebrek aan eenheid in het bestuur zorgt voor onzekerheid. De regering loopt als een misvormd lichaam met twee ongelijke helften – de ene helft overactief, de andere helft opvliegend. Het lichaam is niet in orde en functioneert niet soepel.
 
Hoe dan ook, een stabiel prijsniveau is absoluut noodzakelijk voor het goed functioneren van de economie. De hoeveelheid geld in omloop moet worden verminderd. Maar vergeet de mand met eerste levensbehoeften voor armen niet. De Bank en de politiek mogen niet blunderen, anders wordt de toekomst erg somber.
 

D. Balraadjsing

 

REACTIE VAN DE CENTRALE BANK OP DIT  ARTIKEL

Onjuiste berichtgeving kan streven economische stabiliteit ondermijnen

 
11 Feb, 2023
foto

 
De afgelopen tijd zijn er vaker berichten in de media verschenen over de Centrale Bank van Suriname (de Bank) c.q. het gevoerd monetair beleid. Het is geen traditie dat een centrale bank reageert op berichten verschenen in de media. Wanneer het echter gaat om berichten die misleidend zijn c.q. tot verwarring bij het publiek kunnen leiden, dan acht de Bank een reactie op z’n plaats, mede naar aanleiding van de publicatie getiteld ‘Crimineel regeerbeleid drukt volk in armoede’.
 
Bij monetaire analyses wordt altijd naar het netto geldscheppend effect gekeken en niet naar bruto grootheden. De OMO’s zijn per saldo sterk geldverkrappend wat ondersteunend werkt naar de Surinaamse dollar. De OMO’s op zich kunnen dus nimmer een bron van inflatie vormen! De omwisseling van vreemde valuta-inkomsten van de Staat bij de Bank is een handeling die sedert de oprichting van de Bank (65 jaar geleden) plaatsvindt. De belastinginkomsten die de Overheid ontving uit de bauxietsector waren in US-dollars. Deze US-dollars werden vervolgens verkocht aan de Bank, die zij vervolgens toevoegde aan haar deviezenreserves. Waarom zou deze handeling nu crimineel zijn en tot armoede leiden
en in de afgelopen 65 jaar niet? In alle kleine ontwikkelingslanden geschiedt de verkoop van US-dollars door de Staat voornamelijk aan de centrale bank. De Staat doet dan haar lokale uitgaven in de lokale munteenheid. Waarom leidt het in andere kleine ontwikkelingslanden niet tot armoede en is het daar ook niet crimineel?
 
Hoe vult een centrale bank haar internationale reservepositie aan? Dit doet zij door de aankoop van buitenlandse valuta of goud tegen betaling in de lokale valuta. Iedereen met een minimale economische kennis begrijpt deze handeling, die evenwel leidt tot geldschepping: vergroting van de geldhoeveelheid. Deze geldschepping is overigens voor 100% gedekt door deviezen. Het is aan de centrale bank gelegen hoe om te gaan met de geldschepping. Indien deze excessief is, dient de centrale bank maatregelen te treffen, daar het nalaten hiervan kan leiden tot inflatie.
 
In het huidige programma met het IMF is opgenomen dat de Bank voorlopig niet meer op de vreemde valutamarkt mag opereren middels de aankoop en verkoop van vreemde valuta anders dan via een valutaveilingplatform. Exporteurs kunnen dus niet rechtstreeks bij de Bank terecht om vreemde valuta te verkopen en importeurs kunnen evenmin rechtstreeks terecht bij de Bank voor hun vreemde valuta behoefte. De laatsten zijn hiervoor terecht bij de commerciële banken en de geldwisselkantoren.
 
Tenslotte vraagt de Bank zich af of het verkeerd is dat de overheid dividenduitkeringen luidende in US-dollars gebruikt voor olie-importen, m.n. in een krappe valutamarkt. Het alternatief zou immers zijn een kleiner deviezenaanbod en een grotere opwaartse druk op de wisselkoers. Het is misleidend en bezijden de waarheid dat OMO-rentes worden betaald middels US-dollar tranches van het IMF. Het zou prijzenswaardig zijn als de bron van deze informatie gedeeld wordt met de autoriteiten en de samenleving. Bovendien stelt de Bank zich open voor de vermeende constatering waarbij de OMO’s in verband worden gebracht met nieuw gedrukte SRDs. Dergelijke beweringen getuigen van zeer beperkte economische
en monetaire kennis gecombineerd met een gebrekkig analytisch vermogen.
 
De constructie binnen het programma met het IMF is dat de Bank hoofdzakelijk haar internationale reserves moet aanvullen middels de aankoop van US-dollars die de Overheid van de internationale financiële instellingen ontvangt. Het is de Bank niet toegestaan om zoals voorheen het geval was, US-dollars te kopen van exporteurs en/of goud van goudexporteurs/goudopkopers. De voorziening van de economie van US-dollars of van andere vreemde valuta moet geschieden door exporteurs, door geldovermakingen naar Suriname of via andere legale bronnen van valutavoorziening.
 
Op de weekbalans van de Bank per 31 december 2021 bedroeg bankbiljetten in omloop afgerond SRD 4,7 miljard. Per 30 december 2022 bedroeg dit afgrond SRD 6,1 miljard. Dit levert een verschil op van SRD 1,4 miljard. Er is een toename vanaf ultimo 2019 tot ultimo 2022 van ongeveer SRD 3,9 miljard. De dekkingsgraad is vanaf ultimo 2019 tot ultimo 2022 echter verbeterd van ongeveer 30% tot ongeveer 90%, terwijl de Bankwet minimaal 50% voorschrijft, hetgeen uit de weekstaten af te leiden is.
 
De wisselkoers die al enige tijd instabiel is, is het gevolg van verstoringen aan zowel de aanbod als de vraagzijde van de economie. Bij de analyse van deze verstoring moet tegelijkertijd worden gekeken naar alle macro-economische sectoren. Indien slechts een (1) sector wordt geanalyseerd, kan men tot een verkeerde conclusie komen. De monetaire autoriteiten zijn vastberaden om de economie in het algemeen en de wisselkoers in het bijzonder op korte termijn te stabiliseren. In het geval van een ontspoorde economie, zoals wij onder andere in de afgelopen 7 jaar hebben ervaren, gaat het stabilisatieproces gepaard met grote offers van de bevolking. We kunnen hierbij putten uit de ervaring die wij in de afgelopen twee tot drie decennia hebben opgedaan met de uitvoering van stabilisatiemaatregelen.
 
Het OMO-beleid dat momenteel wordt gevoerd door de Bank is in grote mate hetzelfde beleid dat is gevoerd in Guyana, Barbados, Jamaica, Trinidad, Curaçao, Rwanda, Tanzania, Myanmar, Ghana, Nigeria, Ethiopië etc. Dit nieuwe monetair raamwerk heeft veel inflatie voorkomen maar behoeft bijstelling op bepaalde punten. Inmiddels heeft de Bank na 18 maanden voldoende inzicht verkregen in de werking van dit beleidsinstrument in de Surinaamse context. De Bank spant zich in om de effectiviteit van dit nieuwe monetair instrument in ons land te verbeteren, teneinde in samenhang met het fiscaal beleid een belangrijke bijdrage te leveren aan de totstandkoming van prijsstabiliteit.
 
De Bank zal in het eerste kwartaal van dit jaar het monetair beleid verder verkrappen. De inflatie zal door dit ingrijpen verder omlaaggaan. Tot slot wordt gesteld dat het monetair beleid een zeer effectief instrument is voor inflatiebestrijding maar nergens ter wereld opgewassen is tegen inflatoire impulsen uit hoofde van de overheidsfinanciën, de nationale loonontwikkeling en de internationale prijsontwikkeling.
 
Centrale Bank van Suriname
 

DNA-lid Debie: Adhin misleidend en bedrieglijk bezig

 

 

REACTIES OP ACTIE PIQUE

 1. De politie vraag hen beleefd om de straten binnen 5 minuten te verlaten, waardoor verkeerdeelnemers het daarna weer normaal kunnen gebruiken, zo niet met met lange gummy knuppels hen weg slaan vd straten en tegelijkertijd pepperspray in de ogen spuiten.

  Ook politiehonden inzetten om hen te bijten, dit gebeurt op eigen risico van hun eigen gedrag op de straten, in het verkeer, onveilig en onmogelijk maken. Ze verstoren de openbare orde en veiligheid in het verkeer.

  1. De politie moet ook stroomstootwapens tegen hen gebruiken.

   1. Ontevreden mensen. Ga werken. Vroeger hoorde ik in de stad vlak voor de verkiezingen iemand uit een auto schreeuwen: Alle hindoestanen moeten rijst gaan planten en wij gaan het goedkoop van hun kopen en duur verkopen. Dan hebben we veel geld. Dus de hindoestaan javaan, chinees moest hard werken en een bepaalde bevolkingsgroep zou leven als een luis op een zeer hoofd. Welnu die hindoestanen en javanen en chinezen zijn allemaal weg. Wie gaat voor het luie deel werken? Misschien waren die hindoestanen en javanen en chinezen toch een stuk slimmer. Ik ga toch echt niet voor luie mensen werken.

     
   2. Heel veel bedrijven lijden verlies door dit soort acties omdat ze hun goederen niet kunnen leveren. De plek waar ze hun actie voeren is een zeer belangrijke weg en daarom erg asociaal naar alle anderen die ook hun brood moeten verdienen. Als de actievoerders op het onafhankelijkheidsplein was gaan demonstreren had niemand er last van. In geen enkel ander land zou de regering toestaan dat zo’n belangrijke weg wordt geblokkeerd door mensen die nooit iets hebben geproduceerd.

    1. Zit je hier weer eens voor lul zeg. Ma ja als je toch geen ene flikker te doen hebt, ka je net zo goed wat uitlaatgassen gaan inademen💀😵‍💫🤒🤒💩🤬. Ja toch?
     Deze ongelooflijke dombooooooooooooooos snappen niet dat dit soort flut demonstraties aangeven dat het volk weet wat en wie de shit hebbe veroorzaakt en dat het moet worden opgeruimdt
     Ze komen niet opdagen en de regering ziet dat het volk volkomen achter ze staat.
     Zou Pik E een handlanger van de regering zijn???

      
    2. dus deze mensen werken niet?? want werkenden hebben geen tijd hiervoor. 100 mensen MAAR!! jullie kunnen stoppen want het is duidelijk dat niemand jullie serieus neemt.
     Sibrano, maisha en de rest, gaan jullie een baan zoeken hoor. Belfor brede botro k’ba. Ook al staat hij een jaar daar tot hij zelf kwakoe wordt, eind van de maand wordt zijn salaris gestort.
     Maisha, heb je oma Inge haar stoelen al terug gebracht trouwens?

      
    3. Ai baja, Ston oso staat er net zo miserabel bij als het land.
     Van wie is deze rotte appel?
     Haal het toch neer! Verschrikkelijke toeristische attractie.
     Waarheen met Su? Het lijkt alsof alleen deze 100 mensen het voelen. Misschien zijn de andere landgenoten moe van het demonstreren.
     Zwaait Richano Santoki daar met de Surinaamse vlag?

      
    4. Stelletje stomme na-apers. Nooit eerder op dit idee gekomen, maar monkey see monkey do. Nederland doet het, dus het apen mentaliteit gedrag dragen ze nu uit. Natuurlijk zijn ze vergeten zich vast te lijmen. O nee, ze zijn het niet vergeten, maar gewoon te laf.

      
    5. Als ik Santokhi was zou ik aftreden en het land teruggeven aan de moordenaars,drugsdealers en staatskasrovers,dan zullen die analfabeten,nietsnutters en de ghetto bewoners een toontje lager zingen…WANT IN GEEN ENKEL LAND TER WERELD HEBBEN CRIMINELEN ONTWIKKELING GEBRACHT,,,ALLEEN MAAR ARMOEDE ,PROSTITUTIE,BEROVINGEN EN HOGE CRIMINALITEIT.,vooral onder de ghetto bewoners die meestal onderontwikkeld zijn. ER VALT GEEN LAND TE BEZEILEN MET DAT SOORT MENSEN DIE OP HOOGHART LIJKEN…Laat dat overduidelijk zijn…….De andere bevolkingsgroepen zijn op hun landbouwgronden,vee boerderijen of zijn aan het werk als makelaar,notaris,rechter,advocaat,arts,professor of hardwerkende ambtenaar….DE NDP MOORDENAARS/DRUGSBENDE IS DE OORZAAK VAN ALLE ELLENDE IN SURINAME !

      
    6. Lieve mensen je ziet weer het zelfde soort gasten, ga jullie werken ipv steeds actie voeren.
     Waarom leven deze mensen leven in de armoede?. De vrouwen leven op hun jonge leeftijd met mannen die meerdere vrouwen hebben en de vrouwen wordt gebruikt om kinderen te maken en te verzorgen. Ik ken de mensen persoonlijk, die in het goud sector werken en komt elke week in de stad, maar elke week bij een andere vrouw. De vrouwen wordt twee dagen in de maand verwend en de rest van de maand leven ze alleen met hun kinderen met een minimum inkomsten. Lieve mensen verandert uw leef gewoonte en werk aan de toekomst van je kinderen en aan je zelf. trap niet op mannen die alleen in het wekend dure gehuurde auto rijden en verder hebben ze geen eigen woning /verblijft en toekomst.

      
    7. Hebben Sibrano, Maisha, Pakitow en de andere oproerkraaiers het zelf nog niet ingezien. Het volk heeft deze mensen allang door want ze vechten niet voor het volk maar voor een positie voor zichzelf en daarom blijft men weg.Dus mensen hou op met jullie kansloze acties en ga iets nuttigs doen. Maisha pak het vliegtuig naar Amsterdam en kom terug, hier hebben ze veel straatvegers nodig.

      
    8. VRIJPOSTIG OM EEN OPENBARE WEG TE BARRICADEREN.

     JE HINDERT HET HELE VOLK.

     ER MOETEN STRAFFEN KOMEN VOOR ZOMAAR BARRICADEREN VAN WEGEN.

     DEZE VRIJPOSTIGHEID MOET TOT HET VERLEDEN GAAN BEHOREN.

     ZET 5 JAAR CEL VOOR DEZE ACTIES.

      
    9. Weg met de rovers van ons land. Goed zo. Ga door mensen. Gaat Chan maar voor de spiegel zitten en tot zichzelf praten.
     Leugens, smoesjes, onzin tijden zijn voorbij.

      
    10. @Debby je bent dommer dat hun…zien ie zepf ook noet da thun acties ZINLOOS zijn. het volk lust ze niet….ipv dat je ze stuurt on te gaan werken.

      
    11. Miranda heeft het gedicht van Dobru Wan Bon te letterlijk genomen en op ondro bon één boom laten staan.

      
    12. Als >>>@Debby<<< achter het toetsenbord zit, komt er
     alléén stommiteiten uit haar lange vingers. Typisch een
     Paarse trut gedrag, de andere is schuldig( ik)(wij) niet.
     De echte rovers van het land zitten hoog en droog in hun
     huizen, de anderen zijn uit het land gevlucht. De ”moordenaars
     zitten gebeiteld” en geen enkele rechters, durft ze te veroordelen.

     sari tori

     Jacko

      
    13. Deze soort klootzakken helpen het land, juist naar de klote.
     Gaan jullie iets zinnigs doen, ipv van demonstreren wat niks
     zal opleveren. Echt een stelletje niets nutters, ze moeten deze soort vervloekteling gewoon neer maaien. Of met een ”leopard
     tank overrijden” dan is het niks no fout! Un go wroko nanga K@@@@, stelletje idioten! Jullie missen het wel bekende pakketten van ”Ocer” zeker, stelletje niets nutters.

     sari tori

     Jacko

      
    14. Dit zijn kakkerlakken die niet langer dan hun neus kunnen nadenken. Die parlementariër is de domste die ik ooit heb gezien, alleen maar stront uit z’n smoel. Pakito doet het niet voor Suriname, ook zo een populistisch gek. Wie geeft om Suriname zal met een bittere pil door pijn, bloed , zweet en tranen het land weer moeten opbouwen, niet op straat gaan zitten zo. En dat allemaal dankzij die paarse troep, als mensen dit niet snappen gaat het land ook nooit vooruit.

      
    15. De mensen die de actievoerende bekritiseren zijn degenen die als alles opgelost is op de eerste rij willen zitten.
     Alle begin is moeilijk.
     Daarom is het goed dat de negatievelingen. Die dit afkeuren nog meer moeten voelen. Deze regering is nog niet klaar met jullie

      
    16. Demonstraties tegen wat? Wat willen ze en waarvoor demonstreren ze?
     Ik kan natuurlijk heel goed raden waartegen ze demonstreren maar een nieuwsartikel moet toch beter worden geschreven en meer inhoud hebben. Sorry hoor, maar de nieuwsberichten van waterkant lijken vaak wel geschreven door een scholier. Dit is feedback, geen haat.

      
    17. zelfs die bijlmer man (debby) , zal daar gaan zitten op zijn luie kont , maar hij komt niet , want hij is bang voor belfort
     en organisatie van de AVD , weer honderd mensen die niet komen om te lopen , ze zullen de weg blokkeren , omdat ze niet willen lopen , maar zittend geld willen hebben

      
    18. het wordt tijd dat we hier in Suriname super waterkannonen krijgen dan kan dat vuil in een paar minuten weggespoten worden en het verkeer kan weer verder

     mensen die belfort is toch geen volksvertegenwoordiger , maar een oproerkraaier , een nietsnutter en bij apintie televisie mag deze lulmeier zijn eigen programma doen , niemand van de abob zal ernaar kijken , trouwens wie wel , o ja de paarsen vinden het leuk

      

Pique: ‘Stap 1 een feit, maandag begint stap 2’

11 febr 2023
 
protestactie-paramaribo-suriname

Activist Sibrano Pique is bijzonder tevreden over de opkomst bij zijn protestactie vrijdag op de hoek van de Dr. Sophie Redmond- en Zwartenhovenbrugstraat in Suriname.

 

Pique zegt dat de gehouden protestactie stap 1 van de vele grotere opkomende acties is, om de regering naar huis te sturen. Naar zijn zeggen is de tijd van dialoog voorbij, de regering moet aftreden.

De activist meent dat vanaf maandag stap 2 begint. Dan zal er volgens hem elke dag geprotesteerd worden totdat de regering opstapt.

Bij de protestactie van vrijdag zijn de demonstranten op een gegeven moment op de Zwartenhovenbrugstraat gaan zitten. Vervolgens hielden ze de hoek bezet. Het verkeer werd daardoor voor een lange tijd geblokkeerd.

 

DNA-lid Edward Belfort en activist Maisha Neus waren ook aanwezig. Zij hebben duidelijk gemaakt dat zij te allen tijde voor het volk zullen strijden voor een beter bestaan. Zij vinden ook dat de regering moet aftreden.

Bekijk hieronder videoreportages van de protestactie.

Groep start protestactie tegen regering in binnenstad

10-02-2023

Siebrano Pique kondigt een grootse protest aan vanaf maandag

Op het Kwakoeplein is vandaag een protestgroep begonnen met een actie tegen het beleid van de regering. De groep staat onder leiding van de activist Siebrano Pique en noemt zich “Na Wi Sranan”. “Het is genoeg. We kunnen niet meer zo verder gaan. De regering moet weg”, zeggen Pique en de andere actievoerders. De groep is nog niet zo groot. Volgens Pique begint de echte protestactie op maandag 13 februari. “Vandaag en morgen gaan we mensen mobiliseren. Aan de winkeliers in de binnenstad geven we de boodschap dat als ze vanaf maandag open zijn, dat voor hun eigen risico is. Wij stellen ze voor om 10.00 uur te sluiten en hun werknemers mee te laten doen aan de actie”, geeft Pique tegenover SUN aan.

Door de laatste aangekondigde verhogingen en afbouw van subsidies is de bevolking in beroering gekomen. De vakcentrales C-47 en Fols vergaderen vandaag met de leden over wat ze gaan doen tegen onder andere de verhoging van de brandstofprijzen. Op 17 februari begint Stephano “Pakittow” Biervliet met zijn straatactie.

Zie videoverslag SUN WEB TV: https://www.youtube.com/watch?v=aHuFjUKxHxw

https://sun.sr/Details/22985_-Groep-start-protestactie-tegen-regering-in-binnenstad_0301538piqprot.jpg

Beste Stephano ‘Pakittow,
Ok! ” De regering naar huis sturen! ” wat is dan volgens jou de beste optie??? Dadda en Doddo?
Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO), hebben jullie kader om een land te besturen??? Wat was, is en zijn jullie plannen?wat is je studie geweest?als je denkt dat een barbershop gepaard gaat met land besturen heb je het glad mis en Als deze de weg is, worden we er dan beter van? Pas als je in hun stoel zit zal je het gat/krater zien, maar dan heb je alweer een blunder begaan, nog geen ontwikkeling, integendeel alweer vertraging in ontwikkeling.
In europa is een liter gasoline 2 euro dat is 64 srd. diesel is duurder.en Electra en gas is met meer dan 200 procent verhoogd…Alle landen zitten momenteel door de oorlog van Rusland en Oekraine in problemen. Ruslsnd heeft de gaskraan en oliekraan naar de EU dicht gedraaid. Hierdoor zijn de olieprijzen wereldwijd gestegen. producten maken in fabrieken duurder geworden., ontwaarding van de valuta van de landen voor de burgers. Het leven is in de hele wereld duurder geworden, ook in
Suriname waar de schulden met hoge renten. weinig/ geen productie van producten en
export en er weinig valuta in Suriname is.
didibri, aloebaba, dinipi ,boefdraad en aanhang aan hun is het te danken dat Suriname nu weer skeer is anders hadden we tog een backup .. van onze reserve goud dat is verdampt onder de boevenbende djamoeedes
Besef dat je niet van de realiteit kan ontwijken.
It is what it is ..
hoe anders..heb je een oplossing??heb je eraan gedacht wat er daarna moet gebeuren?
Let niet op paars, die zijn uit op om het haagje van hun leider te redden momenteel.
Die Paarse troep is sowieso geen alternatief.
.Niemand moet mij komen vertellen dat ik geen Hindoestaan als president wil hebben of wel Voor mij telt goed Beleid en dan maakt het voor mij niet uit of het een Chinees, Javaan of Hindoestaan is. We zijn allemaal Surinamers. Ook het IMF stelt eisen aan Suriname om haar huishoudboekje in orde te maken en
dan betalingsbalanssteunt van hen kan krijgen. Ook hiermee is de huidige regering die nu bijna 2 1/2 jaar zit bezig, oa BTW, ook met Nederland en andere buitenlanden om ons te helpen. Maar gemakkelijk gaat het niet.
export en er weinig valuta in Suriname is.
. ddb en paarse poep kakkerlakken die deze grote schulden en hoge renten heeft veroorzaakt wil dan mooi weer komen spelen.Wie houdt wie voor de gek?Al gaat deze regering naar huis ,zolang veroordeelden zitting mogen nemen in het bestuur van het land in publieke functies,zal de ellende in het land blijven. Hoe kan men van een volk verwachten om goed en eerlijk te leven indien er steeds averechtse keuzes worden gemaakt en indien de voorbeeldfiguren zelf oud rovers, drugsdealers, moordenaars enz. zijn??? Daarom blijft men dit land plunderen. Drugsbelangen veiligstellen en vandaar dat de havens een opengoal zijn enz.
 

Activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet heeft vandaag opgeroepen tot een grote protestactie op vrijdag 17 februari op het Onafhankelijkheidsplein. “Laten we massaal op 17 februari 2023 deze regering naar huis sturen”, zegt Pakittow op Facebook.

Pakittow is bestuurslid van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO). “Wij gaan niet aan één kant staan. Wij gaan niet blijven huilen en piekeren om het wanbeleid van deze regering”, staat op Facebook.

“Suriname wordt wakker! Nu of nooit! Laten we massaal op 17 februari 2023 deze regering naar huis sturen en laten ze voor altijd wegblijven! Laten we één vuist maken en vechten voor ons mooi land Suriname! Suriname eerst dan de rest!”

Pakittow heeft een aantal keer succesvolle demonstraties gevoerd tegen de regering-Bouterse. Zo organiseerde Pakittow nog voor de verkiezingen van 2020 een grote protestactie op het Onafhankelijkheidsplein waaraan duizenden mensen gehoor hadden gegeven om tegen het wanbeleid van de regering-Bouterse te demonstreren.

#TBN #TBNPRIMEALERT #PRIMEALERT

NA VANDAAG LEG IK STRIJDBIJL NEER ZEGT MAISHA NEUS – TBN PRIME ALERT 13 SEPT 2022

HAHAHAHA…NIET OP DE HOOGTE MAAR JE CRIMINELE BAAS IS DAAR AANWEZIG NET EEN ZOMBIE JUNKIE….
Bouterse en Adhin bij geflopt protest Onafhankelijkheidsplein - Waterkant
 
 
WATERKANT.NET
Bouterse en Adhin bij geflopt protest Onafhankelijkheidsplein – Waterkant

Een opmerkelijke uitspraak van oud-president Desi Bouterse. Duidelijk is dat de ex-president van de Republiek Suriname niet blij is met de komst van de Nederlandse premier Mark Rutte naar Suriname. Op de vraag van Suriname Herald wat hij vindt van de komst van Rutte, zegt Bouterse dat de premier moet oprotten. Hij kan zich niet voorstellen dat de Surinaamse regering deze man gaat toelaten in het land.

Het voormalige staatshoofd geeft aan dat Nederland nog steeds 19 miljoen euro van Suriname in bezit heeft. Los daarvan heeft Rutte vicepresident Ronnie Brunswijk een crimineel genoemd. “Ik vraag me af hoe de voorzitter van DNA, Marinus Bee, iemand gaat verwelkomen die zijn voorzitter een crimineel noemt,” zegt Bouterse.

Hij haalde verder aan dat er zoveel zaken gebeuren in Suriname die aangepakt moeten worden. “Mensen pinaren, kinderen gaan dood, verpleegkundigen kunnen niet uitbetaald worden en dan hou je mijn 19 miljoen vast en dan een mooi verhaal komen vertellen in mijn land, laat Rutte oprotten,” benadrukt Bouterse.

Hij is vandaag aanwezig bij de protestmanifestatie tegen de regering-Santokhi, die georganiseerd wordt door de burger Steven Summerville. De opkomst was niet groot. Net enkele mensen zijn opgekomen bij het protest op het Onafhankelijkheidsplein. Ook ex-vicepresident Ashwin Adhin is aanwezig.

https://www.srherald.com/suriname/2022/09/10/bouterse-laat-rutte-oprotten/

Bouterse en Adhin bij geflopt protest Onafhankelijkheidsplein

10 sept 2022

Bouterse en Adhin bij geflopt protest Onafhankelijkheidsplein

Een groep van circa 40 personen is vanmorgen bij elkaar gekomen op het Onafhankelijkheidsplein in Suriname, na een oproep van Steven Summerville om te protesteren tegen de huidige regering. Bij het geflopte protest waren ook NDP voorzitter Desi Bouterse en Ashwin Adhin aanwezig.

Gisteren had NDP woordvoerder Ricardo Panka laten weten dat de partij niet achter de protestactie staat. In een voice-note liet Panka weten dat de NDP niet op de hoogte zou zijn van de voorgenomen actie van Steven Summerville.

De aanwezigen luisteren naar Bouterse:

https://www.waterkant.net/suriname/2022/09/10/bouterse-en-adhin-bij-geflopt-protest-onafhankelijkheidsplein/

NDP distancieert zich van aangekondigde protestactie

 
 
De ene groep vind dat het mijn schuld is dat de VHP nu aan de macht is al heb ik ze niet gejoined of op ze gestemd. De andere groep vind dat ik alleen kritiek lever op de VHP terwijl de NDP de oorzaak is van veel ellende. Het enige wat ik me echt afvraag is zijn jullie 2017-2020 echt zo snel vergeten?
Want indien ja is het helemaal te begrijpen waarom de politiek jullie als voetveeg behandeld.
Het is in ieder geval wel heel duidelijk dat de meerderheid me niet verstaat noch begrijpt.
Dus voor de laatste keer;
HET GAAT NIET OM DE PERSOON OF DE PARTIJ MAAR OM HET CORRUPT SYSTEEM!!! ZOLANG WE HET SYSTEEM NIET DOORBREKEN MAAKT HET NIET UIT WIE DAAR KOMT WE BLIJVEN HUN VOETVEEG EN ZE BLIJVEN ZICHZELF VERRIJKEN TEN KOSTE VAN ONS!

Visie PVP op volksprotest

 
 

 

Gentle en Hellings weten niets van schorsing

 | dagblad de west | Door: Redactie

De twee politiefunctionarissen, Sergio Gentle en Raoul Hellings, die eerder in de maand buiten functie werden gesteld door de minister van Justitie en politie, verklaren niets af te weten van een schorsing. Volgens hen hebben zij nog geen resolutie ontvangen. Tegenover een lokaal medium verklaren de functionarissen dat zij de buitenfunctiestelling ook als eerst via de media hebben vernomen. Volgen hen is dit de manier waarop deze regering werkt en gaat het in dezen om een rancuneuze actie. De twee heren zijn trekkers van de acties om de regering naar huis te sturen.

Volgens hen berusten de aangegeven aantijgen niet op waarheid, en zullen ze daartegen juridische stappen ondernemen. Ze verklaren dat dit een jaar kan duren, maar dat ze alle tijd daarvoor hebben. Vanuit de politiebond, waar deze twee functionarissen nauw bij betrokken zijn, zijn reeds stappen ondernomen. Zo werd de interventie van de koningin van Nederland gevraagd in dezen. In een brief vroeg de bond om de president tot de orde te roepen. Intussen zijn de twee heren vanaf 1 augustus thuis gezet en is hen opgedragen alle tot de dienst behorende middelen in te leveren. Volgens de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, zijn deze ingezet tijdens de protestacties en is het een strafbaar feit. De minister verklaarde verder dat de resolutie tot schorsing reeds is getekend door de president.

https://surinamenieuwscentrale.com/gentle-en-hellings-weten-niets-van-schorsing

‘Start je eigen Organic in jouw district’

 | de ware tijd | Door: Redactie

door Valerie Fris

PARAMARIBO — “Pack your bag and go!” was de kreet tijdens het protest van de Organic Movement, waarmee de eis dat de regering moet opstappen kracht werd bijgezet. Sergio Gentle, één van de actieleiders, zei dat de strategie van de organisatie is veranderd omdat er te lang is gesproken.

Bij de start van de protestbeweging werd gevraagd dat de regering haar beleid omboog, maar aangezien er geen actie komt vanuit regering, is de eis nu dat ze vertrekt. Gentle riep de burgers op om elk in hun eigen district de regering te tonen dat zij ontevreden zijn met het beleid. “Start je eigen Organic in jouw district”, was zijn boodschap.

“Scheld de mensen die thuis zitten niet uit, ze voelen het nu nog niet, maar binnenkort wel. Beetje bij beetje zullen ze komen”

Hij zei verder dat de massa gaandeweg wel zal komen vanwege de vaststelling van de marktconforme prijzen van benzine en het sneeuwbaleffect dat dit zal hebben op de prijzen van diensten en goederen. “Scheld de mensen die thuis zitten niet uit, ze voelen het nu nog niet, maar binnenkort wel. Beetje bij beetje zullen ze komen”, zei hij vol overtuiging.

Emotie

Tegen half tien waren er nog niet veel demonstranten bij Ondrobon, maar dit veranderde rond elf uur toen de groep was toegenomen tot enkele honderden mensen. De weg nabij het standbeeld van Kwakoe werd afgesloten en politieagenten en militairen sloegen het geheel gade vanuit een afstand, terwijl de aanwezigen van op een truck werden toegesproken.

Eén van de eerste sprekers was de moeder van het vijfjarige meisje dat op 25 juli kwam te overlijden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Emotioneel vertelde zij de aanwezigen dat dit te wijten is aan de slechte gezondheidszorg in het land. De moeder werd zodanig overmand door verdriet dat zij na haar toespraak onwel raakte en daarbij hulp moest krijgen van omstanders en de organisatie.

Brevet van ongeschiktheid

Maisha Neus van Organic Movement zei dat alle 51 parlementariërs zijn uitgenodigd om de demonstranten toe te spreken. Slechts drie – Stephen Tsang, Ann Sadi en Iona Edwards – waren aanwezig. Het NDP-trio, de vakbondsleiders Michael Sallons en Ronald Hooghart, maar ook de gewone burgers en andere social media-persoonlijkheden, onder wie Siebrano Piqué, mochten hun zegje doen.

Steven Reyme, voorzitter van de politieke partij A20, vroeg de aanwezigen om ‘Mi kondre tru, mi lobi yu’ te zingen terwijl ze elkaars hand moesten vasthouden als teken van eenheid ongeacht ras of geloof.  Hij vertelde dat de regering twee jaar de tijd heeft gehad om te doen wat ze heeft beloofd maar nu een ‘brevet van ongeschiktheid’ verdient. “De regering maakt zich niet druk over de slechte gezondheidszorg, het onderwijs en de sociaal-maatschappelijke groepen die het erg moeilijk hebben. Integendeel, de focus wordt meer gelegd op het voeren van etnische politiek. Unu musu demonstreer dati unu abi langa blo”, klonk Reymes oproep.

Eenheid

Artiest Enver riep op tot eenheid en niet te kijken naar etniciteit. “Als wij deze strijd willen winnen, moeten wij elkaar aankijken als Surinamers. De enige manier waarop er onderscheid zal zijn, is of wij allemaal een andere kleur bloed hadden.” Hij vroeg vervolgens de aanwezigen om elkaar een brasa te geven, terwijl het lied ‘One Love’ van Bob Marley uit de luidsprekers galmde. Om zijn liefde voor eenieder te demonstreren zakte Enver van de truck en rende naar de aanwezige politieagenten om hen te omhelzen.

Dave van Aerde, één van de trekkers van Organic Movement, was zoals eerder aangekondigd om persoonlijke redenen niet aanwezig. Of hij er bij de volgende protesten bij zal zijn, is vooralsnog niet duidelijk. De beweging zal te zijner tijd de datum van de volgende straatactie bekendmaken.

https://surinamenieuwscentrale.com/start-je-eigen-organic-jouw-district

Organic Movement voorlopig niet op straat

 
15 Aug, 2022
foto

 
Organic Movement heeft besloten – na de kick-off zaterdag van de hernieuwde protestacties – voorlopig de straatacties aan te houden. “We gaan nu verbinding zoeken met het maatschappelijk middenveld waaronder de vakbonden, het bedrijfsleven, diverse organisaties en groeperingen, zodat we groter en sterker terug kunnen komen”, maakt de organisatie bekend.
 
De Organic Movement denkwijze moet in alle lagen van de samenleving gaan leven. “Ook willen we werken aan het verbeteren van onze organisatiestructuur en onze mobilisatiekracht, zodat we gerichter en effectiever kunnen protesteren tegen het onrecht wat ons wordt aangedaan”.
 
“Wij blijven ten alle tijden de ideologische strijd voeren voor een beter Suriname en zullen we het klankbord blijven van onze samenleving. Als u geïnformeerd bent over misstanden of ongeregeldheden/ corruptie schandalen, maak die dan aan ons kenbaar. Sociale controle moet terug komen in Suriname en we moeten allen bijdragen aan het gezond maken van onze natie”.
 

Pique: Volgende protestactie moeten we handelen

 
14 Aug, 2022
foto
 Bij de kick-off van de hernieuwde protestactie is er geen massa op de been gekomen. Organic Movement gaat verder mobiliseren en praten met organisaties. (Foto’s: René Gompers) 


 
Ook Siebrano Pique heeft zaterdag het woord gevoerd bij de ‘kick-off’ van de hernieuwde protestacties van de Organic Movement. De acties zijn nu gericht op het laten aftreden van de regering. Pique stelt dat de tijd van praten met de regering voorbij is en roept op om bij de eerstvolgende manifestatie daadwerkelijk te handelen. Een massa is uitgebleven bij de ‘kick-off’ maar de mensen waren wel goed gemotiveerd. Een aantal sprekers heeft met verschillende redenen benadrukt dat de regering moet plaatsmaken: “Weg met Chan+!”  

Waar,  wanneer de volgende manifestatie – en hoe die eruit zal zien- gaat de organisatie binnenkort bekendmaken. Marleen Cameron, een van de trekkers van de beweging, is “zeer tevreden” over de kick-off. Ze geeft aan dat eraan gewerkt wordt om de massa te laten aanzwellen. Daarom worden de politici en vakbondsleiders niet meer uitgesloten, geeft ze aan. Op het podium- op de soundtruck- hebben vakbondsleiders, een partijvoorzitter, enkele Assembleeleden, activisten en ‘gewone’ mensen hun zegje gedaan. Er is opgeroepen om de protesten te ‘joinen’ want de situatie zal zeker erger worden.

Er zijn verschillende redenen aangevoerd om te protesteren tegen de regering. Enkele zijn de baby’s en peuters die door de slechte gezondheidszorg sterven, stijgende prijzen voor goederen en diensten, hoge valutakoersen, verkeerde prioriteiten van de regering. Men is zeer sceptisch over de ‘oli moni’ waarmee de regering één volle tank per huishouden aanbiedt. “Want wanneer die ‘oli moni’ er is gaan de benzineprijzen marktconform worden,” wordt er menig keer gewaarschuwd. “Dus de rest van de maand moet je gewoon keihard de hoge prijzen toch betalen. En de vrachtwagens die voeding en goederen moeten transporteren worden niet gesubsidieerd. Dus alles gaat nog duurder worden.”
 
A20-voorzitter Steven Reyme spreekt het publiek toe. Marleen Cameron support hem.
 
“Het lijkt alsof alles ze koud laat,” merkt Cameron op. “Ze zijn Oost-Indisch doof voor de roep van het volk. Er zijn ook geen garanties dat ze aan bepaalde zaken werken. Nee, deze regering verdient geen kansen. Als we kansen geven zijn we 12 jaar te lang bezig. Het gaat al 12 jaar moeilijk voor Suriname. We moeten uit die sleur. En als je de stem van het volk negeert, ben je het niet meer waard om in het zadel te zitten. Daarom heeft Organic het pad van beleidsombuiging verlaten, Wij zeggen: weg met de regering, weg met Chan.”

Pique vindt dat er al te lang gesproken is. “If dies na kick-off dan na kick-off. If un’ kon tak’ tide dan na a laatste lesi dat w’o taki want a eerstvolgende lesi w’e kon tap’ strati dan ‘we kon fu du!” Hij stelt dat de regering harder aangepakt moet worden als de ‘zachte benadering’ niet werkt. “Mi no kon fu gi Chan nanga Bravo kans moro. A sari. Ze mogen nu naar huis.” Pique geeft aan hoe slecht het gaat in de achterbuurten en wat men allemaal doet om aan wat geld te komen. “Dies na wan laatste lesi dat w’e kon knap tap wan truck fu kon taki.” benadrukt hij. “If ai bos, dan a bos!”

Kan een afbeelding zijn van de tekst 'Weg met organic ( smoko djonko ) movement CHAN BLIJFT ALS PRESIDENT'

 

Ironlady Djadjasrananuma

9 januari 2018…waar was noso kamerrol en de rest van de paarse politieke aanval bende toen deze babies stierven tijden hun baas bouta regering
2019 waar waren jullie paarse misleiders

 

Romeo Hoost

14 aug 2022

ORGANIC MOVEMENT GAAT OVER KINDERLIJKEN!
SHAME SHAME SHAME SHAME SHAME
Met zo’n 250 à 300 deelnemers, de verwachte grote massa bleef weg, die trokken aan het PAARS dood paard ‘Organic Movement’ olv de NDP en haar handlangers Sergio Gentle, Maisha Neus en Maureen Cameron, dit keer met hun PAARSE motto “WEG MET CHAN”.
Deze PAARS SCHAAMTELOZE organisatoren hebben NIET geschroomd de moeder van het onlangs overleden kindje Gabrielle te betrekken bij hun PAARS germotiveerde ONDRO BON demonstratie en haar aan het woord te laten.
SHAME on you Maisha Neus.
SHAME on you Maureen Cameron.
SHAME on you Sergio Gentle.
Jullie gaan over LIJKEN, KINDERLIJKEN!
Bron: waterkant.net van zaterdag 13 augustus 2022.
Kan een afbeelding zijn van 3 mensen, staande mensen en tekst
 
14 aug 2022
TER HERRINNERING!
WAAR WAREN DE PAARSE SCHREEUWLELIJKERDS EN HUN AANHANGERS TOEN?
Januari 2018, nog in de volle PAARSE bloei van de wegens MASSAMOORDEN tot 20 jaar CELSTRAF VEROORDEELDE MASSAMORDENAAR/BEUL Dési Lé Delano Boutelse, DDB, DIDIBRI 😈.
“ZES vroeg geboren baby’s zijn in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) de afgelopen weken, JANUARI 2018, overleden als gevolg van een bacteriële besmetting.
ZEVEN andere baby’s zijn nog besmet, van wie er één ziek is.
De andere ZES zijn buiten levensgevaar,” maakte de directie van het ziekenhuis vandaag, VRIJDAG 19 JANUARI 2018, tijdens een persconferentie bekend.
PAARSE SCHREEUWLELIJKERDS
WAAR waren jullie TOEN?
Let wel!
De dood van GEEN enkel baby valt goed te praten.
Maar waarom waren jullie toen STIL?
MUISSTIL?
WIE was toen president?
DIDIBRI.
WIE was toen minister van Volksgezondheid?
PATRICK PENGEL.
WELKE partij regeerde toen?
NDP.
WAAR WAREN JULLIE TOEN PAARSE SCHREEUWLELIJKERDS?????
Bron: rtl nieuws van vrijdag 19 januari 2018.
 
 
 
 

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, baard en binnen

Sergio Gentle

Kan een afbeelding zijn van 4 mensen, staande mensen en zonnebril

Dave van Aerde en Sergio Gentle

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, staande mensen en buitenshuis

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, staande mensen en de tekst 'prechte eerlyke Stryders'