DL 12: 14 aug 2022-11 febr 2023 DE CHAN-MOET WEG AWARI DOMRI’S EN SABI SO’S PAKITTOW KONDIGT ACTIE OP 17 FEBR AAN EN SYBRANO PIQUE ZEGT VOLGENDE KEER MOETEN WE HANDELEN +

11 febr 2023 Complete levensmiddelen pakketten van Fernandes Express zijn terug

 
11 febr 2023
 

 

 

 

10 febr 2023 HANDREIKING PRESIDENT NAAR DE VES: “IS DE REGERING WEL SERIEUS”?

 

 

11 febr 2023 President: Regering laat het volk niet in de steek

 

11 Feb, 2023

foto

 President Chan Santokhi heeft zich vrijdag rechtstreeks gericht tot het volk. Hij begrijpt de stress die velen hebben om hun hoofd boven water te houden. 

 

 

10 febr 2023 Santokhi niet meer naar Guyana en Bahama’s

 

10 Feb, 2023

foto

10 febr 2023 ABOP/PL eerste massameeting op verjaardag Brunswijk

 

10 Feb, 2023

foto

 Leiders van Pertjajah Luhur en de ABOP tijdens de eerste gezamenlijke structurenvergadering. Deze is gehouden in PL-centrum te Beekhuizen donderdagavond. 

 

De ABOP en PL hebben hun eerste gezamenlijke structurenvergadering donderdagavond gehouden. Daar is meegedeeld dat op dinsdag 7 maart in het André Kamperveenstadion de eerste gezamenlijke massameeting zal worden gehouden. Deze politieke manifestatie zal plaatsvinden op de verjaardag van ABOP-voorzitter tevens vicepresident, Ronnie Brunswijk.

PL-voorzitter Paul Somohardjo geeft aan dat deze structurenvergadering een doel heeft en dat is 25 mei 2025. Hij is er van overtuigd dat wanneer de twee partijen vroegtijdig beginnen met het volk bewust maken van het belang van de samenwerking, de combinatie ABOP/Pl de grootste kan worden. Daarom is een samenbundeling nodig om de strijd te winnen. “Samen staan wij sterk en samen zullen wij de overwinning behalen in 2025. Somohardjo stelt dat de PL geen concurrent van de ABOP en omgekeerd ook niet. “Wi na wan” In 2010 hadden de PL en ABOP bij een en waren ze oppermachtig. Het is de NDP gelukt om de ABOP en PL uit elkaar te drijven. Echter geeft Somohardjo aan dat zij hieruit een les hebben geleerd. Niemand zal volgens hem deze twee samenwerkende partijen nu kunnen splitsen. 
Brunswijk bestempelt de structurenvergadering, die in het PL-centrum te Beekhuizen is gehouden, ook een als te zijn historisch. Hij is ingenomen met de opkomst en geeft aan een prettig gevoel te hebben om te weten dat hij de ondersteuning krijgt van zijn partijstructuren. Hij haalde weer aan dat gelet op de positie van de Javanen en de marrons, gezegd kan worden dat deze twee bevolkingsgroepen de meest achtergestelde groepen zijn binnen de samenleving. Hieraan kan er volgens hem verandering in komen door te strijden en de positie op te eisen. Deze strijd kan alleen geleverd worden door politieke invloed door in het machtscentrum te blijven. De ABOP-voorzitter voert aan dat de Javanen en marrons samen kunnen zorgen voor flinke zetelwinst. Beide bevolkingsgroepen vormen samen voor 145.000 kiezers.
 
 
 
De ABOP voorzitter roept de  PL’ers die de partij de rug hadden toegekeerd om zich weer aan te sluiten binnen de partij en vertrouwen te hebben in de huidige leider. Hij geeft aan dat hoe sterker de PL wordt, hoe sterker de ABOP ook wordt. Ook roept hij de ABOP’ers die weg zijn om terug te komen. “Elkeen die weg was van de ABOP, komen jullie terug”. Op de structurenvergadering is de ‘Denktank’ geïnstalleerd. Deze heeft als taak om de verschillende strategieën uit te werken voor het behalen van een goed resultaat in 2025. Brunswijk is de voorzitter van de Denktank, waarin ook de PL-voorzitter en partijraad secretaris, minister Bronto Somohardjo zitting hebben. 
 
Somohardjo jr. vraagt zijn ABOP vrienden om waakzaam te zijn en de eenheid binnen de partij te behouden. Volgens hem is de ABOP heel snel gegroeid en dat is voor de verschillende tegenpartijen een doorn in het oog. Een voorbeeld aanhalend binnen zijn eigen partij, gaf hij aan hoe de eenheid binnen de PL is vernietigd door een bepaalde politieke partij. De PL floreerde binnen de politiek, maar anderen wilden de partij niet zien groeien. “Ze hebben vrienden en broeders van ons omgekocht om verraad te plegen. Ze hebben karaktermoord gepleegd”. Somohardjo jr. is blij dat de PL in de ABOP een partner, een vriend heeft gevonden en dat beide partijen nu elkaar hebben.
 

Voor de partijsecretaris van de ABOP, Assembleevoorzitter Marinus Bee, is deze eerste gezamenlijke structurenvergadering een historisch moment. Het bijzondere aan deze samenwerking is dat er niks op papier staat. Alles is gestoeld op basis van vertrouwen en broederliefde, wat een stevige basis is voor een verdere samenwerking in ’s lands belang.  Hij complimenteert Brunswijk en Somohardjo voor hun visionair leiderschap. Bee roept de structuren en achterban van beide partijen op om in harmonie met elkaar samen te werken. “ Alleen door het leven in eenheid, kan je een strijd winnen”. Ook drukt Bee ze op het hart om vooral geloof te hebben in de partijen. “Laten wij ondanks alles zorgen voor een stabiele organisatie, combinatie waar mensen geloof in hebben”.

10 febr 2023 Ravaksur wil onderministerie voor BTW

 

 

 

10 febr 2023 ‘Van de wal in de sloot, donkere wolken orakelen de dood’

10-02-2023 

 

11 febr 2023 Beknopte geschiedenis van een blunderende Bank

 

08 Feb, 2023

foto

Het hoofddoel van de Centrale Bank van Suriname (hierna: de Bank) is het handhaven van de koopkracht van de Surinaamse dollar (SRD). Maar sinds de onafhankelijkheid is daar weinig van terechtgekomen. Door de geschiedenis heen heeft de Bank meer bijgedragen aan een berooid dan aan een welvarend Suriname. Het is de taak van de Bank om de hoge inflatie terug te dringen en het prijsniveau stabiel te houden.

 
Vanaf de onafhankelijkheid waren er kabinetten die de Bank gebruikten als kassier voor hun verkwistende beleid en als geldkoe om geld uit het niets te persen (monetaire financiering), met torenhoge inflatie en stijgende prijzen tot gevolg. De winst van dat wangedrag was voor de machthebbers, het verlies voor de belastingbetalers. De kabinetten die volgden mochten de hyperinflatie opruimen – altijd een moeizaam en kostbaar proces. Het vorige kabinet had lak aan de Bank en aan de wet op het schuldplafond en leende grote sommen geld die het land onmogelijk kon terugbetalen. De schatkist was al geleegd. En de Bank stond de regering toe om in de kasreserves van de burgers te graaien. Kortom, een belangrijke veroorzaker van economische ontwrichtingen in Suriname is de Bank, die periodiek naar de pijpen van de politiek danst.
 
Een slecht monetair beleid verstoort de economie, een goed monetair beleid herstelt deze. Een paar schoolvoorbeelden. Onder governor Goedschalk blunderde de Bank. Ze drukte graag geld bij om de verlangens van de machthebbers te bevredigen, wat resulteerde in hyperinflatie. Onder governor Telting zorgde een goed monetair beleid ervoor dat een duizelingwekkende hyperinflatie – 587% in 1994 – in een paar jaar tijd onder de 2% kwam, waardoor prijzen en mensen tot rust kwamen. De een blundert, de ander herstelt. Dat is hoe het gaat.
 
Sinds 2020 is de Bank als instituut versterkt. Monetaire financiering is niet langer toegestaan door het IMF. Ook de onafhankelijkheid van de Bank wordt gerespecteerd. De governor hoeft dus niet bang te zijn voor politieke druk en kan zelfstandig opereren. Hij hoeft alleen voor zichzelf te vrezen dat hij niet de verkeerde beleidskeuzes maakt. Het inflatiedoel van de Bank is onbekend, maar zal rond de 2% liggen. De jaarinflatie in 2021 en 2022 bedroeg echter meer dan 50%. Dus de waarde van elke SRD halveert elk jaar. Mensen moeten nu vier keer meer betalen voor dezelfde boodschappen dan twee jaar geleden. Deze neergang is al aan de gang sinds 2015. De koopkracht blijft elk jaar instorten. Neemt de Bank de juiste beslissingen?
 
De Bank opereert niet in een puur economische omgeving. Inflatie veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, het effect van Covid-19, de wereldgrondstofprijzen, de kosten van zeevracht, daar kan de Bank of iemand anders niet veel aan doen. Maar het is haar taak om de hoeveelheid geld in omloop te verminderen. Dat is de manier om de inflatie omlaag te krijgen. Waarom het afromen van ‘overtollige liquiditeit’ niet lukt, is voor een leek een mysterie. Wat gaat er mis? De staat mag niet monetair financieren, maar het land lijkt overspoeld te worden door Surinaamse dollars.
 
De kleine man in de winkel wordt dagelijks geplaagd door het inflatiemonster. Inflatie en criminaliteit gaan hand in hand, als de een stijgt, stijgt de ander ook. Goed monetair beleid van de Bank is nodig om de hyperinflatie te beteugelen. Maar het is niet voldoende. Het moet worden ondersteund door een evenwichtig begrotingsbeleid. De Bank en de minister van Financiën zijn roeipartners. Ze moeten in dezelfde richting roeien om de maatschappelijke geldvoorraad te verminderen. De regering-Santokhi heeft het begrotingstekort al teruggedrongen, maar het is nog steeds te hoog. Ze gaat verder met bezuinigen: minder uitgeven, subsidies op benzine en elektriciteit afschaffen, meer belasting innen en een no work no pay-beleid. Dit zijn impopulaire maar noodzakelijke maatregelen, waarbij de sociaal zwakkeren extra zuurstof nodig zullen hebben.
 
Inflatie heeft ook te maken met vertrouwen in de Bank en in de politiek. Het vertrouwen is ernstig aangetast door het wangedrag van voormalige Bankgovernors. En het wordt dagelijks aangetast door overheidsfalen en politiek nepotisme en corruptie. De benoeming van de nieuwe directeur van energiebedrijf EBS is het zoveelste voorbeeld van een laag ethisch besef dat de geloofwaardigheid aantast. Ook de laissez-faire-houding van de overheid wekt weinig vertrouwen. Alles wordt op zijn beloop gelaten. Het gebrek aan eenheid in het bestuur zorgt voor onzekerheid. De regering loopt als een misvormd lichaam met twee ongelijke helften – de ene helft overactief, de andere helft opvliegend. Het lichaam is niet in orde en functioneert niet soepel.
 
Hoe dan ook, een stabiel prijsniveau is absoluut noodzakelijk voor het goed functioneren van de economie. De hoeveelheid geld in omloop moet worden verminderd. Maar vergeet de mand met eerste levensbehoeften voor armen niet. De Bank en de politiek mogen niet blunderen, anders wordt de toekomst erg somber.
 

D. Balraadjsing

 

REACTIE VAN DE CENTRALE BANK OP DIT  ARTIKEL

Onjuiste berichtgeving kan streven economische stabiliteit ondermijnen

 

11 Feb, 2023

foto

 
 

DNA-lid Debie: Adhin misleidend en bedrieglijk bezig

11 febr 2023 Pique: ‘Stap 1 een feit, maandag begint stap 2’

11 febr 2023
 

Activist Sibrano Pique is bijzonder tevreden over de opkomst bij zijn protestactie vrijdag op de hoek van de Dr. Sophie Redmond- en Zwartenhovenbrugstraat in Suriname.

 

Pique zegt dat de gehouden protestactie stap 1 van de vele grotere opkomende acties is, om de regering naar huis te sturen. Naar zijn zeggen is de tijd van dialoog voorbij, de regering moet aftreden.

De activist meent dat vanaf maandag stap 2 begint. Dan zal er volgens hem elke dag geprotesteerd worden totdat de regering opstapt.

Bij de protestactie van vrijdag zijn de demonstranten op een gegeven moment op de Zwartenhovenbrugstraat gaan zitten. Vervolgens hielden ze de hoek bezet. Het verkeer werd daardoor voor een lange tijd geblokkeerd.

 

DNA-lid Edward Belfort en activist Maisha Neus waren ook aanwezig. Zij hebben duidelijk gemaakt dat zij te allen tijde voor het volk zullen strijden voor een beter bestaan. Zij vinden ook dat de regering moet aftreden.

Bekijk hieronder videoreportages van de protestactie.

 

10 febr 2023 Groep start protestactie tegen regering in binnenstad

10-02-2023

Siebrano Pique kondigt een grootse protest aan vanaf maandag

Op het Kwakoeplein is vandaag een protestgroep begonnen met een actie tegen het beleid van de regering. De groep staat onder leiding van de activist Siebrano Pique en noemt zich “Na Wi Sranan”. “Het is genoeg. We kunnen niet meer zo verder gaan. De regering moet weg”, zeggen Pique en de andere actievoerders. De groep is nog niet zo groot. Volgens Pique begint de echte protestactie op maandag 13 februari. “Vandaag en morgen gaan we mensen mobiliseren. Aan de winkeliers in de binnenstad geven we de boodschap dat als ze vanaf maandag open zijn, dat voor hun eigen risico is. Wij stellen ze voor om 10.00 uur te sluiten en hun werknemers mee te laten doen aan de actie”, geeft Pique tegenover SUN aan.

Door de laatste aangekondigde verhogingen en afbouw van subsidies is de bevolking in beroering gekomen. De vakcentrales C-47 en Fols vergaderen vandaag met de leden over wat ze gaan doen tegen onder andere de verhoging van de brandstofprijzen. Op 17 februari begint Stephano “Pakittow” Biervliet met zijn straatactie.

Activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet heeft vandaag opgeroepen tot een grote protestactie op vrijdag 17 februari op het Onafhankelijkheidsplein. “Laten we massaal op 17 februari 2023 deze regering naar huis sturen”, zegt Pakittow op Facebook.

Pakittow is bestuurslid van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO). “Wij gaan niet aan één kant staan. Wij gaan niet blijven huilen en piekeren om het wanbeleid van deze regering”, staat op Facebook.

“Suriname wordt wakker! Nu of nooit! Laten we massaal op 17 februari 2023 deze regering naar huis sturen en laten ze voor altijd wegblijven! Laten we één vuist maken en vechten voor ons mooi land Suriname! Suriname eerst dan de rest!”

Pakittow heeft een aantal keer succesvolle demonstraties gevoerd tegen de regering-Bouterse. Zo organiseerde Pakittow nog voor de verkiezingen van 2020 een grote protestactie op het Onafhankelijkheidsplein waaraan duizenden mensen gehoor hadden gegeven om tegen het wanbeleid van de regering-Bouterse te demonstreren.

#TBN #TBNPRIMEALERT #PRIMEALERT

13 sept 2022 NA VANDAAG LEG IK STRIJDBIJL NEER ZEGT MAISHA NEUS 

 

Een opmerkelijke uitspraak van oud-president Desi Bouterse. Duidelijk is dat de ex-president van de Republiek Suriname niet blij is met de komst van de Nederlandse premier Mark Rutte naar Suriname. Op de vraag van Suriname Herald wat hij vindt van de komst van Rutte, zegt Bouterse dat de premier moet oprotten. Hij kan zich niet voorstellen dat de Surinaamse regering deze man gaat toelaten in het land.

Het voormalige staatshoofd geeft aan dat Nederland nog steeds 19 miljoen euro van Suriname in bezit heeft. Los daarvan heeft Rutte vicepresident Ronnie Brunswijk een crimineel genoemd. “Ik vraag me af hoe de voorzitter van DNA, Marinus Bee, iemand gaat verwelkomen die zijn voorzitter een crimineel noemt,” zegt Bouterse.

Hij haalde verder aan dat er zoveel zaken gebeuren in Suriname die aangepakt moeten worden. “Mensen pinaren, kinderen gaan dood, verpleegkundigen kunnen niet uitbetaald worden en dan hou je mijn 19 miljoen vast en dan een mooi verhaal komen vertellen in mijn land, laat Rutte oprotten,” benadrukt Bouterse.

Hij is vandaag aanwezig bij de protestmanifestatie tegen de regering-Santokhi, die georganiseerd wordt door de burger Steven Summerville. De opkomst was niet groot. Net enkele mensen zijn opgekomen bij het protest op het Onafhankelijkheidsplein. Ook ex-vicepresident Ashwin Adhin is aanwezig.

10 sept 2022 Bouterse en Adhin bij geflopt protest Onafhankelijkheidsplein

10 sept 2022

 

 

10 sept 2022 NDP distancieert zich van aangekondigde protestactie

15 aug 2022 Gentle en Hellings weten niets van schorsing

 | dagblad de west | Door: Redactie

Sergio Gentle en Raoul Hellings

De twee politiefunctionarissen, Sergio Gentle en Raoul Hellings, die eerder in de maand buiten functie werden gesteld door de minister van Justitie en politie, verklaren niets af te weten van een schorsing. Volgens hen hebben zij nog geen resolutie ontvangen. Tegenover een lokaal medium verklaren de functionarissen dat zij de buitenfunctiestelling ook als eerst via de media hebben vernomen. Volgen hen is dit de manier waarop deze regering werkt en gaat het in dezen om een rancuneuze actie. De twee heren zijn trekkers van de acties om de regering naar huis te sturen.

Volgens hen berusten de aangegeven aantijgen niet op waarheid, en zullen ze daartegen juridische stappen ondernemen. Ze verklaren dat dit een jaar kan duren, maar dat ze alle tijd daarvoor hebben. Vanuit de politiebond, waar deze twee functionarissen nauw bij betrokken zijn, zijn reeds stappen ondernomen. Zo werd de interventie van de koningin van Nederland gevraagd in dezen. In een brief vroeg de bond om de president tot de orde te roepen. Intussen zijn de twee heren vanaf 1 augustus thuis gezet en is hen opgedragen alle tot de dienst behorende middelen in te leveren. Volgens de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, zijn deze ingezet tijdens de protestacties en is het een strafbaar feit. De minister verklaarde verder dat de resolutie tot schorsing reeds is getekend door de president.

15 aug 2022 ‘Start je eigen Organic in jouw district’

 | de ware tijd | Door: Redactie

‘Start je eigen Organic in jouw district’

 

15 aug 2022 Organic Movement voorlopig niet op straat

 

15 Aug, 2022

foto

 

14 aug 2022 Pique: Volgende protestactie moeten we handelen

 

14 Aug, 2022

foto

 Bij de kick-off van de hernieuwde protestactie is er geen massa op de been gekomen. Organic Movement gaat verder mobiliseren en praten met organisaties. (Foto’s: René Gompers) 

 

Ook Siebrano Pique heeft zaterdag het woord gevoerd bij de ‘kick-off’ van de hernieuwde protestacties van de Organic Movement. De acties zijn nu gericht op het laten aftreden van de regering. Pique stelt dat de tijd van praten met de regering voorbij is en roept op om bij de eerstvolgende manifestatie daadwerkelijk te handelen. Een massa is uitgebleven bij de ‘kick-off’ maar de mensen waren wel goed gemotiveerd. Een aantal sprekers heeft met verschillende redenen benadrukt dat de regering moet plaatsmaken: “Weg met Chan+!”  

Waar,  wanneer de volgende manifestatie – en hoe die eruit zal zien- gaat de organisatie binnenkort bekendmaken. Marleen Cameron, een van de trekkers van de beweging, is “zeer tevreden” over de kick-off. Ze geeft aan dat eraan gewerkt wordt om de massa te laten aanzwellen. Daarom worden de politici en vakbondsleiders niet meer uitgesloten, geeft ze aan. Op het podium- op de soundtruck- hebben vakbondsleiders, een partijvoorzitter, enkele Assembleeleden, activisten en ‘gewone’ mensen hun zegje gedaan. Er is opgeroepen om de protesten te ‘joinen’ want de situatie zal zeker erger worden.

Er zijn verschillende redenen aangevoerd om te protesteren tegen de regering. Enkele zijn de baby’s en peuters die door de slechte gezondheidszorg sterven, stijgende prijzen voor goederen en diensten, hoge valutakoersen, verkeerde prioriteiten van de regering. Men is zeer sceptisch over de ‘oli moni’ waarmee de regering één volle tank per huishouden aanbiedt. “Want wanneer die ‘oli moni’ er is gaan de benzineprijzen marktconform worden,” wordt er menig keer gewaarschuwd. “Dus de rest van de maand moet je gewoon keihard de hoge prijzen toch betalen. En de vrachtwagens die voeding en goederen moeten transporteren worden niet gesubsidieerd. Dus alles gaat nog duurder worden.”
 
A20-voorzitter Steven Reyme spreekt het publiek toe. Marleen Cameron support hem.
 

“Het lijkt alsof alles ze koud laat,” merkt Cameron op. “Ze zijn Oost-Indisch doof voor de roep van het volk. Er zijn ook geen garanties dat ze aan bepaalde zaken werken. Nee, deze regering verdient geen kansen. Als we kansen geven zijn we 12 jaar te lang bezig. Het gaat al 12 jaar moeilijk voor Suriname. We moeten uit die sleur. En als je de stem van het volk negeert, ben je het niet meer waard om in het zadel te zitten. Daarom heeft Organic het pad van beleidsombuiging verlaten, Wij zeggen: weg met de regering, weg met Chan.”

Pique vindt dat er al te lang gesproken is. “If dies na kick-off dan na kick-off. If un’ kon tak’ tide dan na a laatste lesi dat w’o taki want a eerstvolgende lesi w’e kon tap’ strati dan ‘we kon fu du!” Hij stelt dat de regering harder aangepakt moet worden als de ‘zachte benadering’ niet werkt. “Mi no kon fu gi Chan nanga Bravo kans moro. A sari. Ze mogen nu naar huis.” Pique geeft aan hoe slecht het gaat in de achterbuurten en wat men allemaal doet om aan wat geld te komen. “Dies na wan laatste lesi dat w’e kon knap tap wan truck fu kon taki.” benadrukt hij. “If ai bos, dan a bos!”