Santokhi: Familie Bouterse stelt telefonisch gesprek niet op prijs
By Lokaal/Trending Posts/30-12-2024 08:59 AM SHARE
De familie van ex-president Desi Bouterse stelt een telefonisch gesprek tussen president Chandrikapersad Santokhi en weduwe Ingrid Bouterse-Waldring niet op prijs. Dat heeft de president vernomen van de liaison tussen de familie en de regering, Melvin Linscheer.
“Dat respecteren wij,” zei de president vanmorgen tegenover journalisten. Het gesprek tussen de president en mevrouw Bouterse zou vandaag plaatsvinden. Gisteravond had mevrouw Bouterse al aangegeven in het NDP-centrum te Geyersvlijt niet open te staan voor een gesprek met de president, vanwege de gang van zaken vanuit de regering richting de familie.
De president blijft bij het standpunt dat alles rondom het heengaan en de uitvaart van Bouterse ordelijk verloopt. “Er is communicatie met de NDP en de familie. We willen zaken op een respectvolle wijze afhandelen. Ik ben niet geïnteresseerd in ruis. Het standpunt van de regering is gepresenteerd op de persconferentie. Wij willen dat alles volgens planning ordelijk verloopt,” zei president Santokhi.
Na het overlijden van Bouterse zijn er veel vragen en speculaties die rondgaan in de samenleving, op social media en in de media. “Als die personen zo rechtgeaard zijn en zoveel van het land houden, laten ze alle informatie bij het Openbaar Ministerie droppen. Over het strafrechtelijk onderzoek zal de procureur-generaal meer kunnen zeggen; dat is niet aan de president en de regering,” aldus Santokhi.
De grootse uitvaart van Bouterse wordt gepland voor zaterdag 04 januari 2025.
https://sun.sr/Details/35832_-Santokhi:-Familie-Bouterse-stelt-telefonisch-gesprek-niet-op-prijs_0304275presschan.jpg
Bouva: “Vanzelfsprekend dat het Surinaamse volk Bouterse die waardering wel zal geven”
30 december 2024
“Ik denk niet dat Bouterse daar letterlijk en figuurlijk wakker van zal liggen of worden. Ik heb ook niet het gevoel dat de familie of de NDP daar wakker van ligt. Bouterse heeft gestaan voor het volk. Hij heeft nooit gestaan om eer te krijgen van een president… zeker niet van deze president. Ik denk dat het vanzelfsprekend is dat het volk hem die waardering zal geven.”
Zo reageert NDP-parlementariër Melvin Bouva op het besluit van de Surinaamse regering dat er geen staatsbegrafenis komt voor de onlangs overleden oud-president Desi Bouterse. Bouva merkt op dat in zo’n geval wel een zekere mate van staatsmanschap vanuit de regering verwacht mocht worden om tot een waardige benadering van de zaak te komen. Helaas heeft hij dat niet gezien. Volgens de NDP’er heeft zijn oud-partijvoorzitter altijd gewerkt voor het Surinaamse volk. Het verkrijgen van waardering vanuit het volk zal dan de grootste troost zijn voor de familie en de NDP.
“Alle andere zaken zouden wellicht erbij moeten staan, zoals het in feite in een normale situatie hoort. Maar men heeft anders beslist. En deze regering heeft altijd bewezen dat ze geen keuzes maakt die laten zien dat ze aan de kant van het volk staat. Maar Suriname, het volk van Suriname, gaat Desiré Delano Bouterse een waardige uitvaart geven… en met respect en een diepe buiging bedanken voor wat hij voor Suriname heeft gedaan,” aldus Bouva tegen TBN.
Ondertussen heeft Ingrid Bouterse-Waldring in een verklaring laten weten dat de familie en naasten aan niemand het verzoek van staatseer hebben gedaan voor de uitvaart van ‘hun Desi’. “Wij zijn van mening dat een volkspresident niet zal zitten wachten op staatseer en begrijpen de discussie daaromtrent helemaal niet”, is te lezen in de verklaring.
NDP-parlementariërs: “Het volk zal Bouterse de eer geven”
Redactie
Desi Bouterse. Foto: Ranu Abhelakh/Reuters
De zestien parlementariërs van de NDP lijken niet onder de indruk van het besluit van president Chan Santokhi om voormalig president Desi Bouterse geen uitvaart met staatseer te geven. Volgens hen is dat besluit irrelevant, omdat “het volk Bouterse de eer zal geven die hij verdient.”
Ebu Jones verklaarde dat Bouterse een echte volksleider was en een enorme eer van de samenleving zal ontvangen. “De regering zal zien wat een volksbegrafenis werkelijk inhoudt. De eer van een toevallige regering is daarbij niet nodig,” aldus de politicus uit Nickerie.
In een gesprek met TBN Prime Alert gaf Jones aan zich te verbazen over het feit dat president Santokhi ervoor kiest om Bouterse’s echtgenote telefonisch te benaderen in plaats van haar persoonlijk te bezoeken om zijn medeleven te betuigen. “Ze begrijpen het protocol niet,” voegde hij eraan toe.
Hij benadrukte dat niemand Bouterse kan kleineren, gezien alles wat hij voor Suriname heeft betekend. Bovendien had het volgens Jones getuigd van respect als de regering eerst met de familie had overlegd voordat er publieke uitspraken werden gedaan.
Melvin Bouva sloot zich daarbij aan en zei dat hij had verwacht dat de huidige president meer staatsmanschap zou tonen. “Bouterse heeft altijd gewerkt voor het volk en niemand anders. Daarom verwacht ik dat het volk hem met de nodige eer naar zijn laatste rustplaats zal brengen,” aldus Bouva.
An Sadi gaf aan dat Bouterse een nalatenschap achterlaat die de NDP en zijn achterban verplicht zijn voort te zetten. Volgens haar was het Bouterse’s diepste wens om veranderingen teweeg te brengen in de situatie van het land. Ze benadrukte dat Bouterse, ondanks het besluit van de regering, tot tweemaal toe door het volk werd gekozen om Suriname te leiden. “Ik maak me geen zorgen over de beslissing van de regering. Het volk weet wat Bouterse heeft betekend en zal hem op gepaste wijze eren. Dat eerbetoon zal echt zijn, niet nep,” verklaarde ze.
Patrick Kensenhuis liet weten niet teleurgesteld te zijn in het besluit van de regering. “Ik weet zeker dat Bouterse zelf ook geen behoefte had aan een staatsbegrafenis,” aldus Kensenhuis.
Weduwe van Desi Bouterse zegt telefonisch onderhoud met president af
Jerrel Harderwijk
https://www.facebook.com/dtvexpress
Ingrid Waldring-Bouterse samen met oud-president Desi Bouterse. Beeld: NDP/YouTube
Ingrid Bouterse-Waldring, de weduwe van de onlangs overleden oud-president Desi Bouterse, heeft het geplande telefoongesprek met president Chan Santokhi afgezegd. Dit gesprek, dat gepland stond voor vandaag, zou een gelegenheid zijn geweest voor de president om persoonlijk zijn condoleances over te brengen aan Bouterse-Waldring.
Tijdens een bijeenkomst met NDP-aanhangers in het partijcentrum aan de Bonistraat heeft Bouterse-Waldring uitgelegd waarom zij heeft besloten het gesprek niet door te laten gaan. Volgens haar werd er tijdens de persconferentie van de regering over het overlijden van Desi Bouterse op een “onbeleefde en respectloze manier” over haar en familie gesproken. Dit heeft haar ertoe gebracht de geplande communicatie met de president af te zeggen.
President Santokhi had in het telefoongesprek zijn medeleven willen betuigen naar aanleiding van het overlijden van de oud-president en NDP-leider, maar dat gesprek gaat niet door.
Bouterse, die recent is overleden, was jarenlang een prominent figuur in de Surinaamse politiek. Zijn overlijden heeft veel emoties losgemaakt in de samenleving.
Van de doden niets dan goeds en toch anders bij Bouta
29 Dec, 2024
Desi Bouterse |
Als gezin en familie van de persoon Desiré Delano Bouterse zijn wij in diepe rouw. Wij rouwen samen met vele politieke en niet politieke vrienden en naasten van hem. Naar Surinaamse traditie, is begeleiding van de dode naar het hiernamaals, maar ook respect voor het lijk van de overledene, doordrongen in alle godsdiensten en culturele rouwrituelen in ons land.
Eenmaal geconfronteerd met het voldongen feit dat hij er niet meer is, hebben we meegewerkt aan onderzoekshandelingen waarvan ook wij onderwerp zijn geworden, want wij leggen niemand een strobreed in de weg. Van de inbeslagname van het lijk is publiekelijk verslag gedaan in de media en dat de doodsoorzaak moest worden vastgesteld, was ook voor ons begrijpelijk. Als naasten, hebben wij via de media de doodsoorzaak moeten vernemen, hetgeen pijnlijk en meer nog vernederend is wanneer we de details van de doodsoorzaak in medische termen en subjectieve waardering in een officieel persbericht vernamen.
Het Openbaar Ministerie bestaat toch ook uit mensen, was de eerste gedachte die bij ons opkwam en de dood overkomt toch ons allemaal, vroegen wij ons af. Zoals wij het begrepen hebben, hebben zich twee typen onderzoek voorgedaan, met betrekking tot het stoffelijk overschot van onze geliefde Desi. Het ene onderzoek was gericht op het vaststellen van de doodsoorzaak terwijl het tweede onderzoek was gericht op het vaststellen door wie het stoffelijke overschot naar huis is gebracht.
Het vaststellen van de doodsoorzaak had te maken met het predicaat ‘voortvluchtige veroordeelde’ en had het obductierapport als deel van een strafdossier moeten worden beschouwd. Het motief van de obductie is om vast te stellen of er sprake is van ongebruikelijke aspecten van de oorzaak, zoals bijvoorbeeld een misdrijf. Waarderen van de reden van de medische doodsoorzaak en het delen daarvan met de media, terwijl van regeringswege is gecommuniceerd aan de gemeenschap “de respectvolle uitvaart en afscheid van oud- president Desire Delano Bouterse”, is voor ons als familie en naasten, tegenstrijdig en naar de dode allesbehalve respectvol.
Obductierapporten zo wij weten, worden als deel van het dossier ter inzage gegeven aan de nabestaanden en zo nodig informatief in publiciteit gebracht. Het onnodig voorzien van waarderingen aan de doodsoorzaak, is onbehoorlijk en niet informatief en wordt dan ook beschouwd als krenkend, zeker als deze waarderingen in de gemeenschap en internationaal, een eigen leven gaan leiden.
Niet alleen hij die niet meer is, maar ook wij als gezin, naasten en geliefden, hebben recht op fysieke, psychische en morele integriteit en op eerbiediging van het privéleven en gezin, om maar de Grondwet te citeren.
Hoewel ook wij weten dat in de wereld voorbeelden zijn van veroordeelde oud presidenten die een begrafenis met staatseer of een staatsbegrafenis werd aangeboden, hebben wij als familie en naasten aan niemand het verzoek van staatseer gedaan voor de uitvaart van onze Desi. Wij zijn van mening dat een volkspresident niet zal zitten wachten op staatseer en begrijpen wij de discussie daaromtrent helemaal niet.
In Suriname zeggen we: van de doden niets dan goeds, maar vandaag ervaren we vanuit de regering juist het tegenovergestelde. Aan een volkspresident zal het volk de laatste eer bewijzen. Ondertussen bereiden wij ons voor op de laatste groet aan onze stoffelijke Desi, want de dood is een horizon en de ziel is onsterfelijk.
Gezin, familie en naasten in allernaam: Ingrid Bouterse-Waldring https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84347
Familie en naasten Bouterse hekelen openbaarmaking details doodsoorzaak
29 december 2024
Ingrid Bouterse-Waldring heeft vandaag in een verklaring namens het gezin, de familie en overige naasten van de overleden voormalig president Desiré Delano Bouterse, kritiek geuit op het publiekelijk delen van details over de doodsoorzaak.
De Unit Public Relations Openbaar Ministerie Suriname deelde gisteren in een persbericht het resultaat van het obductierapport van Bouterse. Daaruit is naar voren gekomen dat complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik, als doodsoorzaak is vastgesteld.
In de verklaring stelt Bouterse-Waldring dat de naasten begrip hadden voor het vaststellen van de doodsoorzaak, maar dat zij deze hebben moeten vernemen via de media. Dit ervaren zij als pijnlijk en respectloos, mede door de gedetailleerde en subjectieve medische waarderingen die openbaar zijn gemaakt.
In de verklaring wordt gewezen op twee onderzoeken die plaatsvonden: één om de doodsoorzaak vast te stellen en één om te achterhalen wie het lichaam naar huis heeft gebracht. Volgens de familie en naasten had de obductie moeten dienen als onderdeel van een strafdossier, met als doel mogelijke misdrijven uit te sluiten.
Het publiekelijk delen van details over de doodsoorzaak wordt door hen als onnodig en krenkend gezien, vooral omdat deze informatie in de gemeenschap en internationaal een eigen leven lijkt te leiden.
De familie en naasten roept op tot respect voor de overledene en hun eigen rechten op fysieke, psychische en morele integriteit. Ze bekritiseren de tegenstrijdigheid in het regeringsbeleid, waarin enerzijds wordt opgeroepen tot een respectvolle uitvaart, terwijl anderzijds de situatie rondom het overlijden wordt gebruikt voor openbare communicatie.
Bouterse-Waldring benadrukt verder dat zij geen verzoek hebben gedaan voor een staatsbegrafenis of staatseer. Zij vinden dat een volkspresident zijn eerbetoon ontvangt van het volk zelf, zonder enige officiële ceremonie
Desi Bouterse overleden aan leverfalen door chronisch alcoholgebruik
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag het obductierapport ontvangen met betrekking tot de overleden voortvluchtige veroordeelde ex-president van Suriname, Desiré Delano Bouterse. Uit het rapport van de patholoog blijkt dat Bouterse vermoedelijk is overleden op 23 of 24 december 2024. De vastgestelde doodsoorzaak is een complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik. … Meer lezen over Desi Bouterse overleden aan leverfalen door chronisch alcoholgebruik
Telegraaf: ‘Bouterse maakte deal om in eigen villa afscheid te nemen en te sterven’
De Nederlandse krant De Telegraaf heeft vandaag een opmerkelijk bericht gepubliceerd, waarin gesteld wordt dat voormalig president Desi Bouterse een ultieme deal had gesloten met de Surinaamse overheid. Daarbij was afgesproken dat Bouterse thuis te Leonsberg afscheid kon nemen van zijn vrouw en zich daarna liet inslapen. Uit het bericht van De Telegraaf blijkt dus … Meer lezen over Telegraaf: ‘Bouterse maakte deal om in eigen villa afscheid te nemen en te sterven’
Recordopkomst verwacht bij begrafenis van voormalige president Bouterse
zaterdag 28 december 2024 Jennifer Atmo Suriname
Share on WhatsAppShare on FacebookShare on X (Twitter)Share on EmailShare on LinkedIn
Uit verscheidene bronnen wordt vernomen dat een enorme menigte wordt verwacht bij de begrafenis van voormalig president Desi Bouterse.
Bouterse, die deze week op 79-jarige leeftijd is overleden, laat een nalatenschap na die diepe indruk heeft gemaakt op de Surinaamse samenleving.
Op sociale media worden in diverse groepen oproepen gedaan om in groten getale aanwezig te zijn om Bouterse, die ook lange tijd voorzitter was van de binnen de Nationale Democratische Partij (NDP), de laatste eer te bewijzen.
De oproepen wijzen op zijn controversiële, maar onmiskenbaar invloedrijke rol in de recente geschiedenis van Suriname.
Er wordt voorspeld dat de opkomst bij deze begrafenis de grootste ooit zal zijn in de geschiedenis van het land.
Zelfs de historische opkomst bij de begrafenis van Johan Adolf Pengel, die destijds duizenden mensen op de been bracht, lijkt in het niet te zullen vallen bij de verwachte massa voor Bouterse.
GFC Nieuws verneemt dat de Surinaamse autoriteiten rekening houdt met een enorme toestroom van rouwenden.
Naar verluidt worden extra veiligheidsmaatregelen genomen en zal de overheid mogelijk het verkeer in Paramaribo deels omleiden om de mensenmassa in goede banen te leiden.
Bouterse blijft een markant figuur, die voor velen zowel bewondering als controverse oproept.
https://www.gfcnieuws.com/recordopkomst-verwacht-bij-begrafenis-van-voormalige-president-bouterse/
Veroordeelde oud-president Desi Bouterse krijgt geen staatsbegrafenis, vlaggen wel halfstok
UPDATEDesi Bouterse, de veroordeelde oud-president van Suriname, krijgt geen staatsbegrafenis. Dat heeft de regering van het Zuid-Amerikaanse land bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
Buitenlandredactie 28-12-24
Evenmin komt er een periode van nationale rouw, maakte de regering bekend. Wel hangen vlaggen halfstok bij regeringsgebouwen op de dag van de uitvaart. Wanneer die uitvaart plaatsvindt is onbekend.
Lees ook
De uitvaart van Bouterse ligt gevoelig in Suriname. Het ministerie van Defensie en de legerleiding oordeelden dat het niet gepast zou zijn om het gebruikelijke militaire eerbetoon toe te kennen aan Bouterse als ex-legerleider, aldus de regering. Wel kan de minister van Binnenlandse Zaken de crematie bijwonen als de familie dat wenst, maar hij zal geen speech houden. Hij tekent ook namens de regering het condoleanceregister.
Daarnaast zal president Chan Santokhi telefonisch medeleven betuigen aan de weduwe van de oud-president. Minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin deed op de persconferentie een beroep op zijn landgenoten. Hij vroeg iedereen in de samenleving respectvol te zijn en zich waardig te gedragen. De autoriteiten bieden bij het afscheid van Bouterse ook begeleiding van politie aan om de verkeersveiligheid te garanderen.
Over de eventuele aanwezigheid van vicepresident Ronnie Brunswijk bij de crematie zei Ramdin: ,,Het is aan elke burger van Suriname vrij om aanwezig te zijn bij een uitvaart. Dat is hun eigen besluit.” De regering laat zich formeel vertegenwoordigen door de minister van Binnenlandse Zaken.
Bouterse dook in januari 2024 onder nadat hij was veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982. Op eerste kerstdag bevestigde de Surinaamse regering dat Bouterse op 79-jarige leeftijd was overleden. De autoriteiten hebben het lichaam van Bouterse in beslag genomen en geven het vrij zodra het autopsierapport is ontvangen. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek om duidelijkheid te krijgen over de schuilplaats van Bouterse en over wie hem hebben geholpen om zijn straf te ontlopen.
Het besluit om Bouterse geen staatsbegrafenis te geven is ‘prachtig en terecht’, vindt Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname. ,,Bouterse was een veroordeelde moordenaar en hij was op de vlucht. Het past niet om hem met staatseer te begraven.”
Ook vindt Hoost dat Nederland ‘geen officiële plichtplegingen’ moet doen rondom de uitvaart van Bouterse. Dat betekent geen delegatie vanuit Nederland sturen maar ook niet de ambassadeur. ,,Die zou zelfs het condoleanceregister niet moeten tekenen”, vindt Hoost. ,,Bouterse heeft Nederland altijd gehekeld, de banden waren slecht toen hij aan de macht was.”
’Behoud de kalmte’
Geen staatsbegrafenis, wel vlaggen halfstok na overlijden Desi Bouterse: ’Behoud de kalmte’
MARCEL VINK
28 dec 2024
PARAMARIBO – Het hoge woord is eruit in Suriname. Voormalig president en legerleider Desi Bouterse krijgt geen staatsbegrafenis. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt.
Op het ministerie liep de minister op eieren bij de persconferentie die was belegd. Hij had een lange introductie nodig voor hij het besluit namens president Santokhi kenbaar maakte.
„We vragen iedereen waardigheid te betrachten”, zei minister Albert Ramdin. „Er leven veel emoties in de samenleving, maar in de geest van het einde van het jaar vragen we: behoud de kalmte.”
BEKIJK OOK:Suriname zindert van complottheorieën over dood Bouterse: ’In dit land is álles mogelijk’
Toen kwam het hoge woord eruit: Bouterse krijgt geen staatsbegrafenis. „Er komt ook geen periode van nationale rouw”, voegde hij toe. „Er volgt eveneens geen staatseer. Maar we moeten het feit dat het gaat om iemand die een democratisch gekozen president was óók meenemen. Vandaar dat wel de vlag halfstok gaat, onder andere bij de ministeries, op de dag van de crematie.”
Lees hieronder verder
Een condoleanceregister wordt namens de regering niet geopend. Die was er wel in het gebouw van de NDP, de politieke partij van Bouterse. „We hebben besloten dat minister Delano Landvreugd dat register zal tekenen. Waarschijnlijk maandag om 11 uur.” Daarnaast zal president Santokhi die dag een ’onderhoud’ met de weduwe van Bouterse hebben. „Als de familie dat tenminste wil.”
Bouterse overleed dinsdag op 79-jarige leeftijd. Hij was veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol bij de Decembermoorden, en in Nederland bij verstek tot elf jaar wegens drugshandel. Er loopt nog een onderzoek naar zijn overlijden.
Surinaamse minister: ‘Destabiliserende pogingen vanuit Nederland ondernomen’
MARCEL VINK
28 dec 2024
PARAMARIBO – De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag op de persconferentie rond de uitvaart van oud-president Desi Bouterse op felle toon gezegd dat er vanuit Nederland ‘destabiliserende pogingen’ worden ondernomen, om onrust in de samenleving te zaaien.
© ANP / AFP
Archiefbeeld. De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin.
Minister Albert Ramdin uitte er harde kritiek op. ,,Dit is een ernstige zaak”, zei hij op de bijeenkomst aan de Henck Arronstraat in Paramaribo. ,,De pogingen vanuit het buitenland komen vooral vanuit Nederland. Het is bijna crimineel.”
BEKIJK OOK:Geen staatsbegrafenis, wel vlaggen halfstok na overlijden Desi Bouterse: ’Behoud de kalmte’
Hij wilde geen voorbeelden noemen, maar repte wel van sociale media. ,,We zijn een vreedzame samenleving die niet moet worden verstoord door handelingen of activiteiten die de openbare orde verstoren of onrust zaaien. We zijn even boos, maar daarna staan we ook weer rechtop en gaan we door.” Hij wilde ook niet aangeven uit welke hoek het vandaan komt. ,,Maar wel kan ik zeggen: uit verschillende hoeken.”
Overlijden Desi Bouterse
In Suriname is veel onrust na het overlijden van voormalig president en legerleider Desi Bouterse. Die is er tussen aanhangers van de ex-president, die voornamelijk zijn politieke partij NDP-aanhangers, en tegenstanders die fel reageren en vooral wijzen op zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982, waarbij vijftien tegenstanders en critici werden gemarteld en vermoord.
,,Het is heel veilig om dit te doen vanaf een locatie waar je niet gevonden kunt worden”, ging hij verder over de genoemde pogingen vanuit ons land om voor chaos te zorgen. Om te besluiten: ,,Het is laf.”
Bouterse overleed dinsdag, zijn dood werd in de vroege ochtend vastgesteld door een arts. Hij werd 79 jaar.
BEKIJK OOK:Suriname zindert van complottheorieën over dood Bouterse: ’In dit land is álles mogelijk’
Surinaamse regering hakt knoop door: Desi Bouterse krijgt geen staatsbegrafenis
De Surinaamse oud-president Desi Bouterse krijgt geen staatsbegrafenis. Dat heeft de regering besloten. Bouterse was sinds vorig jaar op de vlucht voor justitie. Wel hangt de overheid de vlag halfstok op de dag van de uitvaart.
is verslaggever voor de Volkskrant. Verslag vanuit Paramaribo.
28 december 2024
De Surinaamse regering zat de afgelopen dagen in een lastig parket. Bouterse was niet enkel oud-president, maar sinds vorig jaar ook een voortvluchtige crimineel. Hij werd in december 2023 veroordeeld tot 20 jaar cel vanwege de Decembermoorden. Volgens de rechter had Bouterse ‘zonder meer’ ‘de opdracht aan ondergeschikten gegeven de slachtoffers van het leven te beroven’. Dat hij mogelijk ‘niet zelf de trekker heeft overgehaald’ doet daar niets aan af, aldus het vonnis. Een staatshoofd dat overlijdt krijgt in Suriname doorgaans een staatsbegrafenis. In dat geval wordt het vlag halfstok gehangen en een periode van nationale rouw afgekondigd. Ook is de president dan aanwezig bij de uitvaart.
Dat Bouterse deze eer niet krijgt, heeft deels te maken met zijn verleden, zei minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin zaterdag tijdens een persconferentie. Bouterse gaf leiding aan een militair regime, waarbij er gebeurtenissen zijn geweest die ‘zeer traumatisch zijn geweest voor de gemeenschap’, zoals de Decembermoorden en Binnenlandse Oorlog. Hij heeft na zijn veroordeling ‘besloten te vluchten en onder te duiken tot zijn dood’.
Decembermoorden
Bouterse, die afgelopen week op 79-jarige leeftijd stierf, was decennialang een van de machtigste mannen van Suriname. Hij kwam in 1980 aan de macht na een staatsgreep. Onder zijn bewind werden in 1982 vijftien journalisten, advocaten en andere critici gemarteld en geëxecuteerd. De moordpartij, die later de Decembermoorden is gaan heten, bleek een politieke comebackniet in de weg te zitten. Bouterse werd tweemaal verkozen en was tussen 2010 en 2020 president. De Surinaamse regering heeft ook naar het buitenland gekeken, aldus Ramdin. Volgens hem zijn er elders in de wereld geen ‘ex-presidenten die op de vlucht zijn geslagen om gevangenisstraf te ontlopen’.
Wel zal de Surinaamse vlag op de dag van de uitvaart halfstok hangen. Ook zal de minister van Binnenlandse Zaken namens de regering het condoleanceregister tekenen, iets wat waarschijnlijk maandagochtend zal gebeuren. Hij zal ook aanwezig zijn bij de crematieplechtigheden.
Minister Ramdin noemde het ‘geen gemakkelijke besluiten’. Maar een ‘vonnis op je naam hebben is een ernstige zaak. Een vonnis dat is niet is uitgezeten, maakt het nog moeilijker.’
Doodsoorzaak
Hoe Suriname dan wel afscheid zal nemen van Bouterse is verder voorlopig nog onduidelijk. Zijn lijk werd woensdag in beslag genomen en wordt nu door politie onderzocht, die wil weten wat de doodsoorzaak was en waar hij overleed. Nadien zal het lichaam worden vrijgegeven aan de nabestaanden.
De legerleider en oud-president heeft nog altijd een grote aanhang onder de bevolking. De verwachting is dat hen de kans wordt geboden afscheid te nemen van het lichaam. De uitvaart vindt dan waarschijnlijk op vrijdag 3 of zaterdag 4 januari plaats.
Volgens de minister worden er vanuit het buitenland ‘destabilisatiepogingen’ gedaan om onrust te zaaien. Zo zou er door mensen vanuit Nederland worden opgeroepen tot acties, die tot ‘erupties’ van geweld kunnen leiden. De minister noemt dat ‘een beetje laf’.
De veiligheidsdiensten hebben voorbereidingen getroffen om de periode tot de uitvaart, waaronder de inzet van wegversperringen. ‘Iedere overledene verdient een waardige, respectvolle begrafenis’, aldus Ramdin. De regering vraagt inwoners om kalm te blijven. ‘We zijn een vredige, tolerante en religieuze samenleving. Laten we dat zo houden.’
DEN HAAG | NABESTAANDEN DECEMBERMOORDEN ZULLEN GEEN GERECHTIGHEID KRIJGEN
Last updated Dec 26, 2024
Fotocompilatie: De Nederlandse premier Dick Schoof en advocaat Gerard Spong.
De Nederlandse premier Dick Schoof en zijn kabinet hebben ervoor gekozen geen condoleance te sturen na het overlijden van Desi Bouterse.
In plaats daarvan sprak Schoof zijn steun uit aan “alle Surinamers,” met een specifieke nadruk op nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden, waar Bouterse hoofdverantwoordelijk voor wordt gehouden. Volgens de woordvoerder van Schoof waren deze woorden zorgvuldig afgewogen.
In diplomatieke kringen is het gebruikelijk om na het overlijden van een voormalig hoogwaardigheidsbekleder condoleances over te brengen, zelfs als er geen nauwe band of overeenstemming van opvattingen is.
Echter, de relatie tussen Bouterse en Nederland was al decennia ernstig verstoord. Bouterse profileerde zich regelmatig als tegenstander van de voormalige kolonisator en deed dat met succes.
Bovendien werd Bouterse in 1999 door het gerechtshof in Den Haag bij verstek veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de smokkel van 500 kilo cocaïne naar Nederland. Zijn reputatie als voortvluchtige crimineel versterkte de gespannen verhouding met Nederland verder.
Nederland huisvest een grote Surinaamse gemeenschap, waar de meningen over Bouterse sterk uiteenlopen. President Chan Santokhi riep zijn landgenoten op om na het overlijdensbericht “de kalmte te bewaren.” Premier Schoof sloot zich hierbij aan.
Het overlijden van Bouterse roept gemengde reacties op, waaronder die van advocaat Gerard Spong. Spong, die betrokken was bij het onderzoek naar de Decembermoorden en persoonlijk vrienden en vakgenoten verloor tijdens de gebeurtenissen in Fort Zeelandia in 1982, omschreef zijn gevoelens als ambivalent.
In een reactie aan het ANP zei Spong: “Hoe je het ook wendt of keert, Bouterse was een man met veel bloed aan zijn handen.” Hij betreurt het dat Bouterse nooit zijn straf heeft uitgezeten. “Maar het was een man die Suriname veertig jaar gegijzeld heeft en veel leed in dat land heeft veroorzaakt. Dus ik treur daarom niet.” https://unitednews.sr/den-haag-nabestaanden-decembermoorden-zullen-geen-gerechtigheid-krijgen/
‘Je kan veel verbergen, maar Bouterse niet’
Condoleanceregister Bouterse trekt veel publiek
Tekst en beeld Jason Pinas
PARAMARIBO — “Dit is zo pijnlijk. Mijn hart is kapot. We krijgen nooit meer een tweede Bouterse”, zegt een vrouw bedroefd tegen de Ware Tijd. Een man vult aan: “Ik heb veel dingen meegemaakt, maar a disi hebi. Ik moet mezelf echt inhouden om niet te huilen.”
Het was in het NDP-centrum Ocer donderdag van twee uur ’s middags tot en met zes uur ’s avonds een gaan en komen van toppers van de partij, andere aanhangers van de overleden oud-president, maar ook niet-partijgenoten die het condoleanceregister kwamen tekenen. De sfeer werd af en toe gedempt met huilende mensen die hun emoties niet konden bedwingen.
“We krijgen nooit meer een tweede Bouterse” Vrouwelijke aanhanger Desi Bouterse
Als eersten tekenden partijvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en echtgenoot het condoleanceregister, gevolgd door hoofdbestuursleden, onder wie Sergio Akiemboto, Ramon Abrahams, Faizal Abdoelgafoer en Rabin Parmessar. Abrahams zei dat in verschillende delen van het land condoleanceregisters zullen worden geplaatst, zodat iedereen desgewenst in de eigen omgeving kan tekenen.
Crematie
Bouterse zal worden gecremeerd, maar daarover kan voorlopig niets worden gezegd. “We kunnen op het ogenblik niet veel plannen, omdat het lijk nog steeds in beslag is genomen door het Openbaar Ministerie. Zolang het niet vrij is gegeven, kunnen we niet veel doen”, zegt Abrahams.
Hij verzekert wel dat Bouterse een waardige uitvaart zal krijgen. Het hoofdbestuurslid hoopt dat het ontzielde lichaam vóór zondag wordt afgestaan aan de familie, zodat de planning goed kan beginnen. Het streven is om uiterlijk 4 januari 2025 de overleden politicus te laten cremeren. “Maar dat hangt helemaal af van hoe snel we het lijk van het OM krijgen. Je moet natuurlijk beginnen te plannen, maar we moeten toch wel afwachten.”
Er zullen meerdere herdenkingsactiviteiten worden georganiseerd. “Niet alleen hier in Ocer, maar in het hele land, tot zelfs in dorpen in het binnenland. Het is een nationale zaak die zich op dit moment afspeelt in Suriname. Je kan veel verbergen, maar Bouterse kan je niet verbergen”, benadrukt Abrahams.
Onderzoek
Hij onderstreept verder dat de NDP noch de familie van de oud-president een staatsbegrafenis zal aanvragen. “Als het komt dan komt het, maar wij wachten rustig af.” Of president Chandrikapersad Santokhi het condoleanceregister zal tekenen is niet bekend. “Ik kan niet voor hem bepalen. Als hij komt, komt hij, als hij niet komt, komt hij niet”, zegt Abrahams.
Over een strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie is gestart over transport van het ontzielde lichaam vanuit het schuiladres van Bouterse naar zijn woning te Leonsberg en mensen die zijn gehoord, zegt Abrahams niets te weten. “Daar bemoei ik me niet mee.”
Over hoe het stoffelijke overschot van Bouterse naar zijn woning is gebracht, weet Abrahams ook weinig. “Mevrouw Bouterse heeft dat al aangegeven. Zij was thuis, dus dat is wat ik aanneem.”
https://dwtonline.com/je-kan-veel-verbergen-maar-bouterse-niet/
Bouterse: niet in de cel, wel in de hel
COLUMNGourmetten – het cremeren van voorverpakte stukjes minivlees – kreeg deze kerst een bitterzoet randje: Desi Bouterse is eindelijk gepakt. Al wilde hij niet meewerken aan zijn arrestatie: hij hield niet enkel zijn poot maar heel zijn lijf stijf. Toch nog een witte kerst, zal menig cokegebruiker hebben gedacht. Geen ballen in de boom, maar bolletjes.
Sjaak Bral 26-12-24
Bouterse was een onbetrouwbare legerleider, een tot op het bot corrupte politicus, een voortvluchtige en veroordeelde handelaar in marcheerpoeder – maar vooral de brute moordenaar van vijftien onschuldige vooraanstaande Surinaamse staatsburgers.
Onder het bewind van Bouterse verdwenen tientallen miljoenen van de Surinaamse overheid in zijn zakken en die van zijn hielenlikkende handlangers. Het volk werd arm en dom gehouden, ‘Bouta’ leefde in grote weelde. Een echte gangster. Het kleine broertje van Pablo Escobar.
Desi Bouterse zat na zijn veroordeling gewoon ondergedoken in Paramaribo en werd geeneens opgepakt om zijn straf te ondergaan. Niet enkel lianen tieren welig in de jungle, ook verstikkende corruptie. De politie was vier keer langsgegaan bij zijn huis, vanwege een campagne ter bestrijding van corruptie. Deze actie heette ‘Operatie Kerstbrood.’ Een lachertje. Kerstbroden
Dr. Ashwin Ramcharan, een dappere, kritische stem in Suriname, legt middels een ingezonden brief in de krant Suriname Herald de vinger op de zere plek: ‘Het blijft uiterst opmerkelijk dat de kruipende magistratuur, met haar kerstbroden, pas oprukte na maanden van gesnurk. Men had dus al die tijd contact met, of informatie over, waar Bouterse zich bevond. Toen men bevestigde informatie had dat Bouterse ergens dood opgeborgen lag, is men uitgerukt met een heel slecht verzonnen team van kerstbroden, die ook geen bal heeft bereikt, omdat het lichaam van Bouterse toen al op de vlucht was.’
Hij besluit zijn brief met een vurige wens. ‘Suriname heeft het NDP-kartel niet nodig om een mooi, welvarend land te worden. De tunnel is vandaag vernietigd; voor Suriname is er alleen nog licht! Met de dood van Bouterse moet voor iedereen in Suriname duidelijk zijn: het tijdperk “Neks no fout” is voorbij!’
Een nabestaande van een van de slachtoffers van de decembermoorden sprak van ‘een goedkope dood.’ En dat is het. Niet in de cel, wel in de hel. Ik hoop vurig dat Bouta daar, een jaar lang, elke seconde, van elke minuut, van elk uur, van elke dag, van elke week, van elke maand, moet luisteren naar Feliz Navidad. Of wacht, maak daar veertig jaar van. Hij had veertig jaar geleden moeten worden veroordeeld. R.I.P. Bouterse: Roti In Pieces. https://www.ad.nl/den-haag/bouterse-niet-in-de-cel-wel-in-de-hel~aa290987/