![](https://cdn.nos.nl/image/2024/12/25/1173069/1024x576a.jpg)
Breaking: Dood ex-president Bouterse bevestigd
25 Dec, 2024
![foto](https://www.starnieuws.com/index.php/beyond_files/get_image/dffb6175bfcd7c338b0e9f5438f249cd.jpg___breaking.jpg/250)
Desi Bouterse is dinsdag overleden. Het bericht over zijn dood was urenlang op Facebook, maar het heeft lang geduurd voordat het bericht is bevestigd. Veel mensen zijn naar zijn woning en het partijcentrum te Geyersvlijt getogen om bevestiging te krijgen. Verschillende bronnen bevestigen de dood van Bouterse.
Thuis bij Bouterse te Leonsberg zijn veel mensen naar toe getogen. Hen werd gezegd om naar Geyersvlijt te gaan om het nieuws af te wachten. Heel wat mensen zijn in het partijcentrum om te vernemen wat er aan de hand is. De doodsoorzaak is nog niet duidelijk.
Nadere bijzonderheden over de dood van Bouterse worden nog bekendgemaakt. Bouterse was voortvluchtig nadat hij een jaar geleden is veroordeeld door het Hof van Justitie dat hij 20 jaar celstraf moet uitzitten in het 8 december strafproces. Hij is schuldig bevonden voor medeplegen van 15-voudig moord op 8 december 1982. Hij was veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.
Zondag heeft de politie op vier locaties invallen gedaan op zoek naar Bouterse, die nationaal en internationaal wordt gezocht. Er is een huiszoeking verricht in zijn residentie te Geyersvlijt, te Casiwinica en Brokobaka. Hij werd niet ter plekke aangetroffen.
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84283
DESI BOUTERSE OVERLEDEN
NOS Nieuws 25 december 2024
Surinaamse oud-president Desi Bouterse (79) overleden
De Surinaamse oud-president Desi Bouterse is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken aan de NOS.
Volgens de minister is het lichaam van Bouterse in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Lokale media melden dat de oud-president is overleden “na een kort ziekbed op een schuiladres”.
De afgelopen uren deden in Suriname al geruchten de ronde dat Bouterse is overleden. Er verzamelden zich mensen bij het kantoor van zijn partij de NDP en ook bij de woning van Bouterse in Paramaribo. De weg daarnaartoe werd afgesloten.
![](https://cdn.nos.nl/image/2024/12/25/1173071/1024x576a.jpg)
Desi Bouterse was voortvluchtig sinds zijn definitieve veroordeling van ruim een jaar geleden voor zijn rol bij de Decembermoorden. Daarbij werden in 1982 vijftien tegenstanders van het regime-Bouterse gedood in Fort Zeelandia, in Paramaribo.
Toen de Surinaamse justitie een opsporingsbevel uitvaardigde, dook Bouterse onder en sindsdien werd niets meer van hem vernomen. Twee dagen geleden werd er in zijn woning een inval gedaan, maar daarbij werd voor zover bekend niets gevonden.
![](https://cdn.nos.nl/image/2024/12/25/1173073/1024x576a.jpg)
Veroordeeld, verkozen en voortvluchtig: wie was Desi Bouterse?
Bouterse was in de jaren 80 van de vorige eeuw de leider van het militaire regime, dat door een staatsgreep aan de macht kwam. Bouterse gaf leiding aan een groep van onderofficieren die begin 1980 een staatgreep pleegde. Hij bleef tot 1988 aan de macht.
In 2010 kwam hij door democratische verkiezingen opnieuw aan de macht. In 2015 werd hij herkozen. Hij bleef president tot 2020.
- Eerste herdenking Decembermoorden sinds veroordeling Bouterse: ‘Er wordt te weinig gedaan’
- Voortvluchtige Bouterse mag de VS niet meer in, vanwege Decembermoorden
- Desi Bouterse definitief veroordeeld tot 20 jaar cel voor Decembermoorden
Surinaamse regering bevestigt: oud-president Desi Bouterse (79) overleden
De voortvluchtige Surinaamse oud-president en voormalige legerleider Desi Bouterse is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt de Surinaamse regering. ,,De regering is via de familie en eigen onderzoek op de hoogte gesteld van het heengaan van de heer D. Bouterse, ex-president van de Republiek Suriname”, verklaarde minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). ,,Verdere berichtgeving terzake volgt zo spoedig mogelijk”, aldus de bewindsman.
Buitenlandredactie 25-12-24, 09:02 Laatste update: 11:33
Eerder circuleerde op sociale media een filmpje waarin zijn dood werd gemeld, maar die informatie kon volgens Bouterses Nationale Democratische Partij (NDP) nog niet worden bevestigd. Verschillende prominenten van de politieke partij NDP zijn woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar. Wel heeft Ricardo Panka, de woordvoerder van de partij op social media een eerbetoon aan hem geplaatst: een brandende kaars met daaronder de tekst ‘R.I.P. Papa Bouta’.
Lees ook
- PREMIUMOngeloof om spoorloze Bouterse: ‘Onmogelijk om in Suriname zo lang onzichtbaar te blijven’
- PREMIUMHoe Bouterse 40 jaar de dans ontsprong (en dat nu weer probeert)
blob:https://www.surinamepolitics.nl/d85cce63-2443-410a-912c-cf0483a7a3c0https://acdn.adnxs.com/dmp/async_usersync.html
Dinsdag zou hij na een kortstondig ziektebed zijn overleden op een schuiladres. Bij de woning van Bouterse in Leonsberg, gelegen in het noorden van Paramaribo, hebben zich veel mensen verzameld. Zijn stoffelijk overschot zou in het huis aanwezig zijn.
Lange tijd onvindbaar
Inmiddels is ook de politie gearriveerd bij de woning waar zij afgelopen zondag nog zonder succes een inval had gedaan. Bouterse was sinds januari 2024 onvindbaar, nadat hij in december 2023 na een jarenlang proces was veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982. Ook zijn voormalige lijfwacht Iwan Dijksteel, veroordeeld tot vijftien jaar, was voortvluchtig. Het is onbekend of hij ook in Paramaribo is.
Mis nooit meer het laatste nieuws
Krijg een melding bij belangrijk nieuws over AD Buitenland.
Ook bij het NDP-partijcentrum in Geyersvlijt is het druk. De geruchten over de dood van Bouterse verspreidden zich woensdagochtend snel, maar officiële bevestiging bleef lange tijd uit. NDP-woordvoerder Panka zei woensdagochtend (Nederlandse tijd) tegen Suriname Herald dat er nog geen officieel bericht was binnengekomen over het overlijden van Bouterse.
De redactie van de nieuwssite Key News Suriname ontving rond middernacht een tip dat de partijleider zou zijn overleden. Intussen worden op verschillende NDP-fora tal van condoleanceberichten geplaatst. De meeste mensen kunnen niet geloven dat Bouterse er niet meer is.
‘Speciale faciliteiten’
De ex-legerleider en voormalig president zei een week na zijn veroordeling tegen het Surinaamse radiostation LIM FM dat de regering bereid zou zijn om speciale faciliteiten voor hem te creëren. President Chan Santokhi ontkende dat in alle toonaarden. Veroordeelden kunnen volgens hem gebruikmaken van de mogelijkheden die de Surinaamse wet biedt. Hij benadrukte dat het Openbaar Ministerie verantwoordelijk is voor de uitvoering van het vonnis.
Gratieverzoek
Bouterse had naar eigen zeggen nog geen formeel gratieverzoek ingediend bij president Santokhi. Hij zegt daarover in gesprek te zijn met zijn advocaat. ,,Het is ook onfatsoenlijk om, terwijl je in conclaaf bent met de hoogste leiding, in dit geval de president, dat je dan ongenuanceerde uitspraken te berde brengt’’, zei Bouterse destijds.
Nieuws
Surinaamse oud-president Desi Bouterse (79) overleden
De Surinaamse oud-president Desi Bouterse (79) is overleden. Dat bevestigen bronnen bij het huis van Bouterse aan Het Parool. Zijn weduwe Ingrid Bouterse-Waldring en de familie komen later met een verklaring.
Het Parool25 december 2024, 09:40
Het lichaam van Bouterse is volgens de bronnen overgebracht naar hoofdstad Paramaribo. Bouterse zou na een kortstondig ziekbed zijn overleden op zijn schuiladres, meldt de Ware Tijd.
Ja, ik wil elke dag het laatste nieuws vanuit Amsterdam ontvangen.
Voormalig legerleider Desi Bouterse leidde in de jaren tachtig het militaire regime dat in 1980 door een staatsgreep aan de macht kwam. Hij regeerde tot 1988. In 2010 werd hij via democratische verkiezingen president van Suriname en in 2015 herkozen. Zijn presidentschap eindigde in 2020.
Op 23 december 2023 werd Bouterse in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien tegenstanders van zijn regime werden geëxecuteerd. Ook vier medeverdachten kregen celstraffen opgelegd. Bouterse was niet bij zijn veroordeling. Sindsdien was het onduidelijk waar hij zich schuilhield. De internationale politieorganisatie Interpol zocht Bouterse, die hoogstwaarschijnlijk was ondergedoken.
Bij de woning van Bouterse in Paramaribo en het partijcentrum van de Nationale Democratische Partij (NDP), de partij die Bouterse oprichtte in 1987, hebben zich inmiddels veel mensen verzameld. De weg naar zijn woning is inmiddels afgesloten.
https://www.parool.nl/nederland/surinaamse-oud-president-desi-bouterse-79-overleden~b6fdb841/
‘Aanfluiting OM’
Gemengde reacties op dood Desi Bouterse: ‘Land zal in rep en roer zijn’
Door RTL Nieuws·44 minuten geleden·Aangepast: 38 minuten geleden
![Gemengde reacties op dood Desi Bouterse: 'Land zal in rep en roer zijn'](https://redactie.rtl.nl/sites/default/files/content/images/2024/12/25/ANP-486492713.jpg?itok=NC2a4Gow&offsetX=0&offsetY=53&cropWidth=1023&cropHeight=575&width=512&height=288&impolicy=dynamic)
RTL Nieuws
De eerste reacties op het overlijden van Desi Bouterse komen binnen. Norman van Gom, verbonden aan Radio Mart, een zender voor Surinaams Amsterdam en omstreken, noemt het groot nieuws. “Suriname zal in rep en roer zijn. Dit kan leiden tot verdeeldheid.”
Van Gom zegt dat het nieuws van Bouterses dood waar lijkt te zijn. “We wisten dat hij ziek was, die geluiden hadden we al gehoord. Dus zijn overlijden komt niet onverwacht. Hij is bij een deel van het Surinaamse volk ontzettend geliefd, hij heeft een grote rol gespeeld voor het land, maar er zijn ook mensen die dit een bevrijding vinden, die zeggen ‘eindelijk af van de naam Bouterse’.”
Verlenen van gratie
Van Gom zelf zegt geen partij te kiezen in deze kwestie. “Ik kijk er neutraal naar. Ik ben geen aanhanger, maar ook geen tegenstander.” Volgens Van Gom zal Radio Mart de hele dag uitzendingen over de dood van Bouterse brengen. “We draaien non stop, ook met onze medewerkers in Suriname.”
![Surinaamse media: oud-president Desi Bouterse (79) overleden](https://redactie.rtl.nl/sites/default/files/content/images/2024/12/25/ANP-452447726.jpg?itok=sD997KNt&width=1024&height=576&impolicy=semi_dynamic)
Surinaamse media: oud-president Desi Bouterse (79) overleden
Het overlijden van Bouterse zorgt voor gemengde reacties in Suriname, zegt ook Surinamedeskundige Hans Ramsoedh. “Bij zijn aanhangers overheerst natuurlijk het verdriet. Zijn partij, de NDP, hoopte op een politieke comeback van Bouterse na de parlementsverkiezingen in mei. De NDP had het verlenen van gratie aan Bouterse als hoogste prioriteit.”
Aanfluiting Openbaar Ministerie
Ramsoedh denkt dat Bouterse inderdaad is overleden, en wel in Suriname. “Als dat inderdaad zo is, dan ontkom ik niet aan de indruk dat dit een aanfluiting is voor het Openbaar Ministerie. Ze hebben hem blijkbaar niet kunnen traceren in eigen land.”
“Nog maar een paar dagen geleden werden er door de politie invallen gedaan op een aantal bekende adressen van Bouterse. Toen had ik sterk het gevoel dat er sprake was van een symbolische actie. Daar zou hij zich toch niet schuilhouden.”
In deze video zie je reacties op de veroordeling van Desi Bouterse voor zijn rol in de Decembermoorden:
Surinaamse oud-president Desi Bouterse (79) overleden
25 dec 2024
PARAMARIBO – De Surinaamse oud-president Desi Bouterse (79) is overleden, bevestigt de Surinaamse regering. „De regering is via de familie en eigen onderzoek op de hoogte gesteld van het heengaan van de heer D. Bouterse, ex-president van de Republiek Suriname”, verklaarde minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Advocaat Gerard Spong wil zijn dood door een arts bevestigd zien. „Zijn dood kan ook in scène zijn gezet”, vertelt hij aan De Telegraaf.
![De Surinaamse oud-president Desi Bouterse.](https://www.telegraaf.nl/images/535x301/filters:format(jpeg):quality(50)/cdn-kiosk-api.telegraaf.nl/97f538b8-c29b-11ef-b805-12d34ffe7c36.jpg)
© ANP / ANP
De Surinaamse oud-president Desi Bouterse.
„Verdere berichtgeving terzake volgt zo spoedig mogelijk”, aldus de bewindsman. Bouterse was voortvluchtig nadat hij op 20 december vorig jaar werd veroordeeld voor zijn leidende rol bij de Decembermoorden van 8 december 1982 waarbij vijftien tegenstanders van zijn bewind omkwamen.
In januari dit jaar moest hij zich melden bij de gevangenis om de eerste dag van zijn celstraf van twintig jaar uit te zitten. Vanaf toen wist niemand waar de oud-president zich bevond. Afgelopen zondag heeft de politie in Suriname nog een inval gedaan in zijn woning, waar hij toen niet werd aangetroffen.
Bouterse overleden na een kortstondig ziekbed
De voortvluchtige ex-legerleider zou na een kortstondig ziekbed zijn overleden op zijn schuiladres. Bij de woning van de overleden Surinaamse oud-president Desi Bouterse in Paramaribo-Noord hebben aanhangers en journalisten zich verzameld. Het stoffelijk overschot van de voortvluchtige ex-president is woensdagochtend vroeg lokale tijd naar Paramaribo overgebracht. Zijn weduwe Ingrid Bouterse-Waldring en de familie komen later in de ochtend met een verklaring. Partijgenoten van Bouterse zijn in rouw gedompeld.
BEKIJK OOK:Opluchting in Suriname na veroordeling Bouterse: ’Hij heeft het land kapotgemaakt’
Staatsgreep in 1980
Bouterse werd op 13 oktober 1945 geboren in het Surinaamse Domburg. Na vanaf 1968 enkele jaren in Nederland te hebben doorgebracht en een militaire opleiding te hebben gedaan, keerde hij eind 1975 terug naar Paramaribo. Met andere sergeanten pleegde hij in februari 1980 een staatsgreep.
![](https://content.tmgvideo.nl/img/account=Kx1PKc/item=SJtFDZlC9CiG/thumbid=1/image.jpg?v=20241225104659)
VIDEO: Misdaadverslaggever John van den Heuvel sprak begin dit jaar over de jacht op Bouterse
In eerste instantie leidde de coup in Suriname – en in Nederland – niet tot grote afkeuring. Toch groeide de aversie en de weerstand tegen het steeds knellender militaire bestuur snel. Op 8 december 1982 mondde dat in Fort Zeelandia in Paramaribo uit in een moordpartij. Vijftien vermeende tegenstanders van het militaire regime werden gemarteld en geëxecuteerd.
Justitie in Suriname liet de Decembermoorden jarenlang ongemoeid. In 2010 wist Bouterse zelfs tot president te worden gekozen, een jaar nadat er alsnog een rechtszaak was begonnen over de Decembermoorden. Hij bleef president tot 2020. Eind vorig jaar werd hij alsnog veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol bij die moorden. Mensenrechtenorganisaties drongen eerder deze maand nog aan op intensivering van de opsporing van Bouterse en zijn eveneens ondergedoken ex-lijfwacht Iwan Dijksteel.
Bram Moszkovicz reageert op dood Bouterse
Bram Moszkovicz was de advocaat van Desi Bouterse toen de oud-president werd beschuldigd van cocaïnehandel. „Het was een zakelijke samenwerking”, vertelt de oud-advocaat. „Ik heb hem een keer of vijf ontmoet in Suriname. Het was een uiterst intelligente man, een schaker.”
BEKIJK OOK:Suriname houdt adem in nu Bouterse zich moet melden voor celstraf, maar waar is hij?
Moszkovicz werd destijds een te amicale omgang met Boutserse verweten. Volgens de raadsman geeft de verhouding cliënt-advocaat al snel een vertekend beeld. „Als een cliënt niet vast zit, is de omgang zoals met ieder ander. Je geeft elkaar een hand, en als daar dan pers bij is, lijkt het voor de buitenwereld al snel op een vriendschappelijke relatie.”
Moszkovicz benadrukt dat hij de oud-president niet bijstond voor zijn rol in de Decembermoorden.
Advocaat Gerard Spong wil dood door arts bevestigd zien
Advocaat Gerard Spong heeft daar op zijn manier mee te maken. Hij is van Surinaamse afkomst en was bevriend met slachtoffers van de Decembermoorden. Spong wil dan ook door een arts bevestigd zien dat Bouterse echt dood is. „Zijn dood kan ook in scène zijn gezet.”
Comité Herdenking Slachtoffers Suriname: dood Bouterse jammer
Echt jammer, vindt voorzitter Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname het overlijden van Bouterse. „Hij moest blijven leven om zijn straf van twintig jaar te kunnen uitzitten”, zei Hoost woensdag tegen het ANP.
BEKIJK OOK:President Santokhi: ’Armoede door Bouterse enorm toegenomen’
Op die manier had hij moeten voelen wat hij het hele Surinaamse volk heeft aangedaan, aldus Hoost. „Aan vijftien slachtoffers heeft hij persoonlijk meegedaan”, verwees hij naar de Decembermoorden van 1982 op vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire bewind van Bouterse.
Hoost denkt dat Bouterse nog had geleefd als hij zich had gemeld bij de gevangenis. „Ik kan me dat indenken. Hij was ernstig ziek, kreeg nierdialyse thuis. Misschien is er medisch iets verkeerd gelopen, heeft hij niet de juiste medicatie gehad. Als hij zich had gemeld bij de gevangenis, dan zat hij zijn straf uit en werd hij medisch goed onderhouden.”
Diaspora Instituut roept op tot rust na nieuws over dood Bouterse
Het is voor Suriname belangrijk om de rust te bewaren na het nieuws dat oud-president Desi Bouterse is overleden. De politicus en ex-legerleider was een polariserende figuur voor de Surinaamse gemeenschap. Maar het Zuid-Amerikaanse land staat voor belangrijke verkiezingen en daarom is het goed de emoties zoveel mogelijk te bedaren. Dat zei voorzitter John Brewster van het Diaspora Instituut Nederland (DIN), een organisatie die de banden tussen Suriname en Nederland stimuleert, woensdag tegen het ANP.
„Ik bekijk het altijd vanuit wat goed is voor Suriname. Dat is het belangrijkste om alles zo objectief mogelijk te kunnen beoordelen. Wat goed is voor Suriname, is dat er rust is en geen chaos. Daarom roep ik alle Surinamers, vooral in de diaspora, op om het hoofd koel te houden”, zei Brewster nadat Surinaamse media het overlijden van Bouterse hadden gemeld.
Brewster voorziet dat de aanstaande verkiezingen, op 25 mei, bepalend zijn voor de richting die Suriname ingaat. Na olievondsten voor de Surinaamse kust kijkt het land uit naar miljardeninkomsten, dus is het volgens de DIN-voorzitter belangrijk om een einde te maken aan corruptie zodat het geld naar de verdere ontwikkeling van Suriname gaat. „In 2025 bestaat Suriname vijftig jaar als onafhankelijke natie. Deze verkiezingen zijn daarom belangrijk om te zien welke richting Suriname opgaat in de volgende vijftig jaar.”
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2072283567/surinaamse-oud-president-desi-bouterse-79-overleden
Woensdag 25 december 2024 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
![Gezochte Surinaamse oud-president Desi Bouterse (79) overleden](https://media.nu.nl/m/akox128a77wp_wd854/gezochte-surinaamse-oud-president-desi-bouterse-79-overleden.jpg)
Door onze nieuwsredactie
25 dec 2024
De Surinaamse oud-president Desi Bouterse (79) is dinsdag overleden, bevestigt de Surinaamse regering na berichten van lokale media. Bouterse was spoorloos sinds zijn veroordeling tot twintig jaar cel in december 2023.
Belangrijk nieuws
“De regering is via de familie en eigen onderzoek op de hoogte gesteld van het heengaan van de heer D. Bouterse, ex-president van de Republiek Suriname”, verklaarde minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).
De voortvluchtige oud-president zou op zijn schuiladres zijn overleden, na kort ziek te zijn geweest. Zijn familie komt naar verwachting woensdagochtend met een verklaring. Bouterses lichaam zou al naar de hoofdstad Paramaribo zijn overgebracht. Bij zijn woning in Paramaribo-Noord staan pers en NDP-partijleden te wachten.
In 1980 leidde Bouterse als sergeant en voorzitter van de militaire vakbond Bomika een staatsgreep in Suriname. De militairen richtten de Nationale Militaire Raad (NMR) op. Het beleid onder het bewind van Bouterse leidde tot wat later de Decembermoorden zijn gaan heten.
Vijftien tegenstanders van het militaire regime werden in de nacht van 7 op 8 december 1982 gemarteld en geëxecuteerd in Fort Zeelandia, het hoofdkwartier van Bouterse. Het ging om advocaten, journalisten en militairen die verbonden waren aan een eerdere coup tegen Bouterse.
Pas in 2019 kreeg Bouterse een celstraf van twintig jaar opgelegd voor zijn rol in de Decembermoorden. In 2023 ging hij in hoger beroep, maar toen kreeg hij dezelfde straf.
Bouterse spoorloos sinds begin dit jaar
Begin dit jaar meldde Bouterse zich niet bij de gevangenis. Sindsdien is hij spoorloos. Er waren geruchten dat hij een schuilplaats had in het binnenland van Suriname, of gevlucht was naar Cuba of Venezuela.
Voorzitter Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname vindt het overlijden van Bouterse “echt jammer”. “Hij moest blijven leven om zijn straf van twintig jaar te kunnen uitzitten”, zegt Hoost woensdag tegen persbureau ANP.
![Beeld uit video: Zijn cel is gereed, maar Desi Bouterse is spoorloos: een overzicht](https://media.nu.nl/m/lp4x91taq96e_wd1280/zijn-cel-is-gereed-maar-desi-bouterse-is-spoorloos-een-overzicht.jpg)