DESI BOUTERSE OVERLEDEN UITVAART SURINAAMSE MEDIA (1)

Intiem afscheid van Desi Bouterse bij zijn residentie

Beeld: D-TV Express

Bij de residentie van Desi Bouterse in Leonsberg hebben familie en vrienden hun laatste groet gebracht aan de voormalige president. Met ingetogenheid en respect werden condoleances overgebracht aan zijn familie, waaronder zijn weduwe, Ingrid Bouterse-Waldering. In de serene stilte van de omgeving namen ook prominente figuren, zoals voormalig president Jules Wijdenbosch, afscheid van Bouterse.

Foto: Suriname Herald

Vanochtend kregen Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Benny Brondenstein, onder begeleiding, de gelegenheid om afscheid te nemen. De drie mannen, die straffen uitzitten wegens medeplichtigheid aan de Decembermoorden van 1982, namen in de aula van het mortuarium afscheid. Eén voor één betraden zij de ruimte, waarna zij onder begeleiding terug werden gebracht naar Santo Boma.

Vanaf de vroege ochtend verzamelden velen zich om deel te nemen aan de rouwstoet. Om 08.00 uur vertrok de stoet vanuit de woning van Bouterse in Leonsberg en volgde een uitgebreide route door de stad. De stoet eindigt bij Ocer, waar de uitvaartdienst zal worden gehouden. Vervolgens zet de rouwstoet zich, begeleid door een grote menigte, voort naar het Pandit Jagdew Paragh Crematorium aan de Dr. Sophie Redmondstraat.

Dit moment markeert het afscheid van een markante figuur in de geschiedenis van Suriname, omringd door familie, vrienden en een menigte die hem de laatste eer bewijst.

https://www.srherald.com/suriname/2025/01/04/intiem-afscheid-van-desi-bouterse-bij-zijn-residentie/

Abrahams: 1982 crisis zal in de historie Bouterse als held laten zien

05 Jan, 2025

foto

NDP ondervoorzitter Ramon Abrahams achter het spreekgestoelte. Links Ivan Graanoogst, John Hardjoprajitno en rechts Laurens Neede. Allen militairen van het eerste uur. (Beeld: NDP live)

“De 1982 crisis zal in onze historie Bouterse laten zien als nationale held die tot in zijn laatste dagen van zijn leven gevangenneming heeft voorkomen. Ze hebben hem nooit kunnen opsluiten. De sociale onrust die daaruit zou voortvloeien, en welke politiek misbruikt zou worden, heeft hem doen besluiten zich terug te trekken. Daarom is hij weggegaan. Vrees heeft hij niet gekend. Liefde voor alle Surinamers wel”. Dit zei ondervoorzitter van de NDP Ramon Abrahams, namens de groep van 16 militairen die een coup pleegde in 1980,  bij de uitvaart van ex-legerleider, gewezen president en erevoorzitter van de partij, Desi Bouterse.  

Abrahams was net als Laurens Neede bestuurslid van de toenmalige militaire vakbond die niet werd erkend door de legerleiding. Terwijl hij, Neede en Badresein Sital in de gevangenis waren, werd een coup gepleegd door 16 militairen onder leiding van Bouterse. Abrahams merkte op dat nog vier leden van de groep overgebleven zijn. Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Benny Brondenstein zitten een gevangenisstraf uit. John Hardjoprajitno alleen is een vrije man. Met de dood van Bouterse zijn er nog vier leden van deze groep in leven. 

Net als Bouterse kwam Abrahams in november 1975 terug naar Suriname. Zij hadden gediend in het Nederlandse leger. Bouterse kreeg vijf jaar later wereldwijde bekendheid door de staatsgreep die in 1980 is gepleegd. Bouterse stond aan de wieg van het multi-etnische karakter van de 25 Februari Beweging en de NDP, voerde Abrahams aan. Hij benadrukte dat de grondwet van 1987 tot stand is gekomen door een nationale referendum. “De tweede Republiek Suriname is toen werkelijkheid geworden”. De grondwet van 1975, die een na-aperij van Nederland was, is toen vervangen. 

Het is De Nationale Assemblee die de hoogste macht heeft en de president kiest die invulling moet geven aan de volkswil. In de grondwet is ook opgenomen dat kandidaten uit de verschillende districten ook ter plekke moeten wonen. Hiermee is de ‘Paramaribo politiek’ doorbroken. Ook werden districts- en ressortraden in het leven geroepen. Hiermee is de democratische beleving van de Surinamer verdiept en ruimer gemaakt, voerde Abrahams aan. Voor kleine politieke partijen is de participatie en representatie heel duur gemaakt met de recente wijziging van de Kiesregeling. 

Abrahams zei dat Bouterse een eenvoudige mens was met een uitzonderlijke gave om vooruit te denken over wat goed is voor deze natie. “Hij heeft zijn stempel gedrukt op de Surinaamse politiek voor vriend en vijand. Hij stond tot het laatste moment klaar voor zijn kameraden. We brengen eer aan de man die samen met de oude politieke partijen de tweede republiek vorm heeft weten te geven. Politiek Den Haag is erin geslaagd om deze grote eigenschap te frustreren door de binnenlandse factoren te financieren en de media te vullen met nonsens”. 

“Door de crisis van de december 1982 gebeurtenissen heeft de Nederlandse pers met hun locale handlangers het gebeuren geplaatst in het kader van het gewone recht. De werkelijkheid is dat de ontstane crisis een resultante was van een geplande machtsovername vanuit het buitenland in een soort koude oorlog. De waarheid zal – weet ik zeker – op den duur zegevieren. Nederland heeft in al haar kolonies belachelijke en criminele resultaten geboekt. Vraag het maar aan Zuid-Afrika, Indonesië, Papua New Guinea enzovoorts. En Zuid-Afrika is een klassiek model hiervoor”. 

Abrahams merkte op dat Suriname politiek geweld heeft gekend tussen 1980 en 1987. “Politiek Den Haag stond volledig achter de machtsovername in 1980 door 500 miljoen Nederlandse gulden als speciaal fonds ter beschikking te stellen. Toen het manifest werd dat Bouterse nooit een Pinochet of Suharto zou worden, is alle ondersteuning weggevallen. Zo was Den Haag altijd en zo gaat ze blijven. Deze koerswijziging heeft geleid tot een causale keten van politiek geweld in de zin van revo en contra revo.” Abrahams besloot zijn spreekbeurt met de woorden van zijn overleden makker. ‘Zoek wat Bouterse zocht, voor Suriname en de Surinamers’. “Er is veel werk te doen. Kameraad Desi, rust zacht”.

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84441

Mensenzee bij afscheid van Desi Bouterse

05 Jan, 2025

foto

Kort vóór 19.00 uur kwam de rouwstoet aan bij het Pt Jagdew Paragh Crematorium aan aan de dokter Sophie Redmondstraat. (Foto’s: René Gompers)

Geef dit land toch niet over
Wij zijn nog niet
Allen dood
Al lijkt het bijwijlen somber
Ons hart blijft heroïsch
En groot
Geef het niet over…

Met dit gedicht dat werd voorgedragen door Sombra, begon de uitvaartdienst van ex-president en erevoorzitter van de NDP, Desi Bouterse, in het partijcentrum aan de H.D. Benjaminstraat. Een groeiende groep mensen heeft de lijkstoet vanaf zaterdagmorgen tegen iets over acht uur vanuit zijn woonplaats te Leonsberg begeleid langs de straten van Paramaribo. 

De menigte zwol aan naarmate de stoet dichterbij de Centrale Markt kwam. Toen de lange stoet langs het Korps Brandweer kwam, klonken de sirenes van de brandweervoertuigen en salueerden de aanwezige brandweerlieden. Ook langs de Memre Buku kazerne werd eervol een laatste groet gebracht aan de ex-legerleider, ex-president en ex-voorzitter van de NDP. 

Het duurde ruim drie uren voordat de lijkstoet begeleid door een enorme menigte aankwam in een stampvolle OCER voor de uitvaartdienst. De opgekomen massa kreeg de gelegenheid om afscheid te nemen van Bouterse. Er bleven maar mensen aanschuiven om hem een laatste groet te brengen. Eerst was er een rij, daarna twee naar drie rijen. Het leek een eindeloze stoet van mensen die een laatste glimp wilden opvangen van Bouterse die via een glazen gedeelte op de lijkkist te zien was. Hij was gekleed in militair tenue.

Het werd knijpen met de tijd en werd na ongeveer twee uren een stop gezet voor het afscheid nemen om vervolgens aan te vangen met de uitvaartdienst. Velen hebben geen afscheid kunnen nemen, want daarvoor was er geen ruimte meer. Sombra zette de toon.

Clifton Limburg, die zichzelf de voormalige media pittbull van Bouterse noemde, zei dat er tijdens de uitvaartdienst best wel enkele politieke bommen konden worden gedropt. Het was duidelijk dat het hem en velen anderen dwars zat dat Bouterse geen uitvaart met staatseer had gekregen. In elk geval vond hij dat Bouterse een president en staatsman was. “Bouterse heeft ons land op de kaart gezet en heeft verder inhoud gegeven aan het buitenlands beleid.”

Hij stelde dat de NDP na vandaag een grote uitdaging wacht. “Wij hebben geen andere keus dan op te trekken tegen alles en iedereen die zich tegen het Surinaamse belang opstelt. Ik denk dat dat de wens van Bouterse is.” 

Terugblikkend op de visie van Bouterse, riep Limburg: “Wij hebben geen andere keus dan om op 25 mei de juiste beslissing te nemen en dit land te verlossen. We zijn het verplicht aan Bouterse. We zijn het verplicht aan Suriname, we zijn het verplicht aan de toekomst.”

Ronny Asabina, voorzitter van de BEP, neemt mee van Bouterse dat je voor vaderlandsliefde geen concessie moet doen. HVB-voorzitter Raymond Sapoen zal aan de andere kant het charisma van de ex-president missen.

De woorden eenheid, natievorming, talentvorming, gemeenschappelijke ontwikkeling die centraal zouden staan in de visie van Bouterse werden door meerdere sprekers aangehaald. 

Voor Irvin Kanhai was Bouterse een vriend, een kameraad en een cliënt. Volgens hem wist Bouterse wat de uitkomst van het 8 Decemberstrafproces zou zijn. Het was volgens Kanhai een proces dat werd aangestuurd. Overtuigend zei hij: “De geschiedenis gaat jou vrijspreken.”

Voor de huidige voorzitter van de NDP,  Jennifer Geerlings-Simons, blijft “het beste wat Bouterse te bieden had, bij ons achter”. In zijn laatste toespraak in OCER -iets meer dan een jaar geleden- heeft Bouterse een opdracht gegeven: “Ga en win op 25 mei de verkiezingen en zorg dat het beter gaat in Suriname”. Simons zei vervolgens “Pres ga rusten, het werk gaat onverkort verder.”

In een emotionele toespraak dankte weduwe Ingrid Bouterse-Waldring haar overleden man voor de 37 jaren waarin ze lief en leed samen hebben gedeeld. Ze memoreerde hem als een bijzonder mens bij wie altijd zijn liefde voor land en volk centraal stond. Ze stelde dat Suriname niet meer hetzelfde zal zijn na vandaag. Ook zei herhaalde de opdracht van Bouterse om de verkiezingen op 25 mei te winnen. “Gran tangi Desi Bouterse. Waka bun.”

Bij het crematorium werd door de menigte het volkslied van Suriname gezongen. 

Uiteindelijk vertrok de stoet met de lijkkist van Bouterse op een koets kort na zonsondergang uit OCER richting het Pt Jagdew Paragh Crematorium aan de dokter Sophie Redmondstraat. Het kostte heel wat inspanning om zich met de koets die ook werd begeleid door twee inheemsen op paarden te manoeuvreren door de mensenzee. 

De kist met het stoffelijk overschot van Bouterse werd uren later dan de geplande tijd bij het crematorium op een baar gedragen in de zaal waar de verbrandingsovens staan. Achter de gesloten gordijnen is de lijkkist in familiekring in de oven geplaatst. De menigte buiten is nog een tijdlang blijven hangen op het terrein van het crematorium. 

Velen stelden met voldoening dat Bouterse een veel betere uitvaart heeft gekregen van het volk. Met volkseer is op een waardige manier afscheid genomen van de man die ruim 45 jaar zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van het land. De uitvaart van Bouterse heeft in totaal meer dan twaalf uren geduurd, voor hij uiteindelijk aan het natuurelement vuur werd overgedragen.

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84438

Lijfwacht Iwan Arupa krijgt staande ovatie in Ocer 

04 Jan, 2025

foto

Iwan Arupa die ex-president Desi Bouterse jarenlang door dik en dun heeft bijgestaan, salueert bij de lijkkist. Hij heeft vandaag een staande ovatie gekregen. (Beeld: NDP live)

Lijfwacht van gewezen president Desi Bouterse, Iwan Arupa, heeft vanmiddag tijdens de uitvaartdienst in Ocer een staande ovatie gekregen. Bisschop Steve Meye zei tijdens zijn toespraak dat hij iets speciaals wilde doen en de naam van iemand wilde noemen die Bouterse en zijn naaste familie jarenlang trouw is geweest. 

De hele zaal en familie Bouterse toonden zich blij met de opmerking van de geestelijke. Hij kreeg de staande ovatie. Arupa heeft vanaf vanochtend ook in militair tenue gestoken de rouwstoet helpen begeleiden. Hij legde net als zijn andere kameraden kilometers lopend af. 

Nadat Bouterse besloot onder te duiken vanaf januari vorig jaar, heeft Arupa Ingrid Bouterse-Waldring bijgestaan. Hij was altijd aanwezig als haar lijfwacht. 

Arupa staat bekend om zijn loyaliteit en trouw en heeft zijn werk professioneel in alle stilte uitgevoerd. Na lange tijd was hij vandaag gestoken in militair tenue. 

Terwijl de mensen hem eerden, liep Arupa naar de lijkkist van Bouterse en salueerde hij duidelijk geëmotioneerd voor de overledene. 

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84439

Ook drukte bij crematorium; mensen wachten al uren

04 Jan, 2025

foto

Veel mensen wachten bij het crematorium aan de dokter Sophie Redmondstraat op de lijkstoet. Dat zal nog enige tijd duren, want de troostdienst in Ocer is nog gaande. (Foto: René Gompers)

Terwijl de uitvaartdienst in Ocer wordt gehouden, hebben uren voordat de stoet aankomt bij de Pt Jagdew Paragh Crematorium zich heel wat mensen verzameld. De meesten wachten in hun auto’s aan weerszijden van de dokter Sophie Redmondstraat. 

Door de drukte in Ocer was anderhalf uur niet genoeg om alle mensen afscheid te laten nemen van erevoorzitter van de NDP tevens ex-voorzitter Desi Bouterse. Velen hebben niet persoonlijk afscheid kunnen nemen omdat de tijd te kort was voor de menigte.  

Meer dan twee uur van te voren hebben mensen postgevat bij het crematorium om Bouterse daar de laatste eer te kunnen bewijzen. Na de troostdienst zal de stoet van Ocer vertrekken. De planning was 16.00 uur maar het programma duurt langer. 

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84436

In afgeladen Ocer wordt afscheid genomen Bouterse

04 Jan, 2025

foto

Een afgeladen Ocer waar de erevoorzitter van de partij tevens ex-president de laatste eer wordt bewezen. (Foto: René Gompers)

Na vier uren onderweg te zijn geweest, is het ontzielde lichaam van ex-president en erevoorzitter van de NDP, Desi Bouterse opgebaard in Ocer. De mensen kunnen tijdens het afscheid nemen een glimp opvangen van de overledene. Er is een glazen deksel op de kist. 

Het partijcentrum van de NDP is afgeladen. Veel mensen hebben op straat de laatste groet aan Bouterse gebracht. Daarnaast zijn velen naar het partijgebouw getogen om daar afscheid te nemen.  

Partijvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en haar echtgenoot nemen afscheid. 

Na het afscheid nemen, zal de troostdienst worden gehouden, waarbij verschillende mensen aan het woord zullen komen. Na deze troostdienst zal het stoet van Ocer vertrekken naar het Pt Jagdew Paragh Crematorium. 

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84435

Massaal afscheid van Bouterse bij Centrale Markt

04 Jan, 2025

foto

In de lijkwagen ligt het ontzielde lichaam van Desi Bouterse opgebaard. Mensen langs de weg konden een glim van hem opvangen. (Foto’s: Mario C. Castillon)

Aan de Waterkant, vanaf de Platte Brug tot de Centrale Markt, heeft een mensenmassa de rouwstoet van ex-president tevens erevoorzitter van de NDP, Desi Bouterse, opgewacht. De mensen lieten hun emoties de vrije loop. 

De massa kon in de open kist een glimp zien van Bouterse. Hij is gekleed in militair tenue. Bij het zien van het lichaam barsten velen in tranen uit. ‘Tide tamara, a strey e go moro fara’ werd er gezongen. 

Een deel van de mensen loopt via de dokter Sophie Redmondstraat achter de stoet aan. Via de Memre Buku kazerne zal de stoet eindigen in partijcentrum Ocer. Daar wordt de uitvaartdienst gehouden. 

Om 16.00 uur vertrekt de stoet naar het Pt Jagdew Paragh Crematorium aan de dokter Sophie Redmondstraat. 

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84434

Rouwstoet wordt begroet door mensen langs de straten

04 Jan, 2025

foto

De rouwstoet is vanuit Leonsberg naar de Bonistraat gereden. De eerste stop was bij het partijgebouw van ressort Blauwgrond. (Beelden: NDP)

De rouwstoet van ex-president en erevoorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), Desi Bouterse, onderweg naar Ocer is langs de straat door veel mensen begroet. De stoet wordt begeleid door onder andere motorfietsen. Op diverse plaatsen wordt gestopt om mensen de gelegenheid te geven om de laatste groet te brengen. 

In de residentie van de familie Bouterse te Leonsberg is afscheid van hem genomen door naasten. Daarna wordt een lange weg met diverse stops afgelegd naar Ocer. Veel mensen kunnen hun emoties niet bedwingen bij het zien van het ontzielde lichaam van Bouterse. 

De stoet aan de Tourtonnelaan.

Als eerste is gestopt aan de Bonistraat bij het centrum van de NDP. Daar werd de stoet opgewacht door partijgenoten en sympathisanten. Een rij auto’s hebben zich aangesloten bij de stoet die steeds verder aanzwelt.

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84433

Live blog: Uitvaart Desi Bouterse

zaterdag 4 januari 2025

in ActueelDecembermoordenNieuws

Live blog: Uitvaart Desi Bouterse

(Foto / Bentik Paulus)

Vandaag, zaterdag 4 januari, vindt de uitvaart plaats van de maandag 23 december overleden ex-president en erevoorzitter van de NDP, Desire Delano Bouterse. Zijn vroegere strijdmakkers Dendoe, Gefferie en Brondenstein die momenteel gevangenisstraffen uitzitten zijn vroeg ’s morgens naar het mortuarium gebracht om afscheid te nemen. Ex-president Donald Ramotar van Guyana en voormalig oppositieleider van Guyana, Joseph Harmon, twee vrienden van de overledene hebben de uitvaartplechtigheid bijgewoond en ook toespraken gehouden. Ramotar en Bouterse waren niet alleen enkele jaren in dezelfde periode president van hun land, maar de twee politici waren ook jarenlang bevriend met elkaar. Harmon en Ramotar benadrukten hoe Bouterse zich heeft ingezet als pleitbezorger voor lotsverbetering van kansarmen en onderdrukten in Suriname, de regio en andere delen van de wereld. de Ware Tijd doet via deze live blog verslag van de uitvaart.

19.25 – Terwijl de avond al is ingevallen en binnen de crematie van ex-president Desi Bouterse wordt voorbereid staan honderden mensen buiten op het terrein. Hiermee wordt deze live blog afgesloten.

(Foto / Bentik Paulus)

18.54 – De koets met weduwe Ingrid Bouterse op de bok arriveert bij het crematorium.

(Foto / Valetrie Fris)

18.17 – De lijkkist wordt op een koets geladen waarna de begrafenisstoet te voer vertrekt naar het crematorium aan de Dokter Sophie Redmondstraat.

18.00 – Ingrid Bouterse spreekt als laatste de aanwezigen in Ocer toe. Ze bedankt de bevolking dat ze van haar man hebben gehouden en roept op dat zijn idealen voor een verenigd Suriname levend worden gehouden en worden gerealiseerd.

16.41 – Bij de ingang van het crematorium wacht men ongeduldig op de stoet. Het programma is wat uitgelopen dus het duurt nog even.

(Foto / Valerie Fris)

16.29 – De uitvaartdienst is nog niet voorbij maar het is een drukte in de Dokter Sophie Redmondstraat. Uit de speakers klinkt luid ‘Farawe’ van Max Nijman terwijl een drankje niet mag ontbreken. “Ze wilden hem geen staatsbegrafenis geven maar disi p’sa wan staatsbegrafenis klinkt het”. De mensen die er zijn, zijn vastbesloten de overleden ex-president feestelijk te begeleiden naar het crematorium want een enkeling staat klaar met muziekinstrumenten.

(Foto / Valerie Fris)

16.27 – NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft tijdens haar toespraak aangegeven dat Bouterse een grote invloed heeft gehad op het leven van veel landgenoten. Daarom heeft hij een grootse uitvaart met ‘volkseer’ en staatseer gekregen “zonder de regering”.

(Foto / Bentik Paulus)

16.15 – Desi Bouterse was een grote muziekliefhebber en tijdens evenementen van zijn partij demonstreerde hij ook vaak zijn zangtalent. Tijdens de uitvaartsceremonie werden enkele van zijn lievelingsliedjes door lokale artiesten ten hore gebracht.

Naomi Sastra brengt een van de lievelingsliedjes van Bouterse ten gehore. (Foto / Bentik Paulus)

15.47 – Irwin Kanhai, vriend en advocaat van Bouterse beschrijft de relatie die hij had met ex-president.

(Foto / Bentik Paulus)

15.37 – Ex-president van Guyana, Donald Ramotar, bespreekt de vriendschappelijke band die hij had met Bouterse en wat de overleden politicus heeft betekend voor Suriname, Guyana en het Caribisch gebied. Bouterse maakte zich, aldus Ramotar, sterk voor verbetering van de positie van sociaal zwakkeren en onderdrukten in de wereld zoals de Palestijnen in Gaza.

(Foto / Bentik Paulus)

14.21 – Dichter Sombra was de eerste die bij aanvang van de uitvaartsdienst het woord voerde. Hij bracht een gedicht ten gehore. Daarna volgden enkele assemleeleden van de NDP en gewezen assembleeleden.

(Foto / Jason Pinas)
Ex-president Jules Wijdenbosch, Melvin Linscheer en ex-president van Guyana, Donald Ramotar, drie vrienden van Desi Bouterse in Ocer bij de uitvaartsdienst. (Foto / Jason Pinas)
Leden van het hoofdbestuur van de Nationale Democratische Partij bij de uitvaart van de gewezen voorzitter van de partij. (Foto / Bentik Paulus)

12.38 – Aanwezigen worden in de gelegenheid gesteld afscheid te nemen van de overleden ex-regeringsleider.

De ambassadeur van Guyana neemt afscheid. (Foto / Bentik Paulus)

12.05 – Het lijk van Bouterse ligt opgebaard in Ocer. Het publiek mag zometeen afscheid nemen.

(Foto / Bentik Paulus)
(Foto / Jason Pinas)

11.59 – De kist bedekt met de Surinaamse vlag wordt naar binnen gedragen in de grote hal van Ocer.

(Foto / Bentik Paulus)

11.50 – Het stoffelijk van ex-president Desi Bouterse wordt groots onthaald in Ocer, het hoofdkwartier van de NDP, de politieke partij die hij in juli 1987 oprichtte.

(Foto / Jason Pinas)

10.58 – Bij de Centrale Markt staan enkele honderden mensen wanneer de stoet daar een korte stop maakt. Langs de hele route vanaf Leonsberg staan veel mensen.

(Foto / Bentik Paulus)
(Foto / Bentik Paulus)
(Foto / Bentik Paulus)

10.45 – Bij het Plein van de Revolutie aan de Waterkant staan honderden mensen de stoet op te wachten.

(Foto / Bentik Paulus)

10.15 – De stoet gaat voorbij het Presidentieel Paleis. Mensen langs de weg strooien bloemen op de lijkenwagen.

(Foto /Jason Pinas)

8.40  De stoet vertrekt op dit moment vanuit Leonsberg om een tour te maken in de stad, langs onder andere, het Kabinet van de President, Presidentieel Paleis en de Centrale Markt voordat die richting Ocer gaat. Het deksel is van de lijkkist gehaald waardoor een ieder het stoffelijk overschot kan zien. De stoet met het stoffelijk overschot van Desi Bouterse gaat ook langs verschillende plekken in Paramaribo Noord. Aan de Tourtonnelaan staan veel mensen te kijken. Sommige compleet in NDP of camouflage tenue.

7.20 – Begeleid door de motorbrigade van het Korps Politie Suriname arriveert de lijkenwagen bij het huis van Bouterse te Leonsberg.

(Foto / Valerie Fris)

7.00 – De lijkenwagen vertrekt bij het mortuarium en gaat richting Leonsberg.

De lijkkist wordt ingeladen waarna het wordt overgebracht naar de woning van Bouterse te Leonsberg. (Foto / Jason Pinas)

6.30 – Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Benny Brondenstein nemen in het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo afscheid van oud-president, ex-legerleider en gewezen strijdmakker Desi Bouterse. Gefferie en Brondenstein zijn net als Bouterse in december 2023 veroordeeld voor de Decembermoorden en zitten nu hun gevangenisstraf uit in de penitentiaire strafinrichting Santo Boma. Samen met medeveroordeelde Stephanus Dendoe meldden zij zich op 12 januari vorig jaar in tegenstelling tot Bouterse wel aan om de opgelegde straf uit te zitten.

Ernst Gefferie (met de rug naar de camera) bij het mortuarium. (Foto / Jason Pinas)

Verslaggeving: Valerie Fris, Jason Pinas en Bentik Paulus

https://dwtonline.com/live-blog-uitvaart-desi-bouterse/

VIDEO: Duizenden nemen afscheid van Desi Bouterse in OCER

4 januari 2025

Afscheid Desi Bouterse in OCER
Beeld (c) live stream NDP

Op dit moment vindt in OCER de uitvaart plaats van Desi Bouterse, de in december overleden oud-president van Suriname en erevoorzitter van de NDP. Duizenden mensen zijn naar het partijcentrum gekomen om afscheid van hem te nemen.

Bouterse wordt later in de middag gecremeerd in het Pt. Jagdew Paragh Misre Crematorium aan de Dr. Sophie Redmondstraat. 

De rouwstoet met het lichaam van Bouterse vertrok vanmorgen vanaf zijn woning in Leonsberg. Een van de meest opvallende aspecten was de gedeeltelijk open kist met het stoffelijk overschot van de voormalige Surinaamse president. Dit gaf mensen langs de route de gelegenheid om hem nog één keer te zien.

De stoet begon in Leonsberg en legde een veertig kilometer lange route af langs belangrijke locaties in Paramaribo. De tocht duurde meer dan twee uur.

De lijkwagen werd begeleid door mannen in militair tenue, van wie sommigen bivakmutsen droegen.

Bekijk hieronder de livestream van de uitvaart.

UITVAARTCEREMONIE van DESIRE DELANO BOUTERSE 04- 01- 2025

Rouwstoet Bouterse legt lange weg af naar Ocer 

04 Jan, 2025

foto

De Nationale Democratische Partij (NDP) verwacht een enorme massa zaterdag om afscheid te nemen van erevoorzitter tevens ex-president Desi Bouterse. De politie zal ook prominent aanwezig zijn om het geheel in goede banen te leiden. Diverse wegen rond partijcentrum Ocer zullen worden afgesloten. De singi neti in Ocer was behoorlijk druk bezocht. Iets vóór middernacht werden de laatste nummers gezongen. 

Al heel vroeg zullen mensen op de been zijn. De rouwstoet vertrekt om 8.00 uur vanuit de residentie van Bouterse te Leonsberg. Er zal een lange route worden afgelegd voordat de stoet aankomt in het hoofdkwartier van de NDP waar de uitvaartdienst wordt gehouden. Van daaruit vertrekt de stoet samen met de massa naar het PT Jagdew Paragh Crematorium aan de dokter Sophie Redmondstraat. 

Vanuit Leonsberg vertrekt de rouwstoet naar de Anton Dragtenweg, naar de Bonistraat, Basitostraat, Jozef Israëlstraat, Anamoestraat, Tourtonnelaan, Henck Arronstraat, voorlangs het Presidentieel Paleis, het Onafhankelijkheidsplein, Waterkant, voorlangs de markt, dokter Sophie Redmondstraat, Fred Derbystraat, Gemenelandsweg, voorlangs Memre Buku kazerne, H.D. Benjaminstraat om uiteindelijk in Ocer aan te komen.

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84425

Gefferie, Dendoe en Brondenstein nemen afscheid van Bouterse

04 Jan, 2025

foto

Ernst Gefferie die zijn straf uitzit in Santo Boma heeft vanmorgen vroeg samen met zijn twee makkers afscheid genomen van Desi Bouterse. (Foto’s: René Gompers)

http://Ernst Gefferie die zijn straf uitzit in Santo Boma heeft vanmorgen vroeg samen met zijn twee makkers afscheid genomen van Desi Bouterse. (Foto’s: René Gompers)

https://youtube.com/watch?v=pehmankufzA%3Fmodestbranding%3D1%26showinfo%3D0%26rel%3D0

Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Benny Brondenstein die hun straf uitzitten voor medeplegen van 15-voudig moord op 8 december 1982, hebben vanmorgen afscheid kunnen nemen van Desi Bouterse (79) in de aula van het mortuarium. Zij waren allen in blauw gekleed en zijn één voor één naar binnengegaan. 

De drie gedetineerden, die ook lid zijn van de groep van 16 militairen die op 25 februari een coup hebben gepleegd, zijn met een wit busje gebracht naar het mortuarium. Het witte busje reed met zwaailichten naar het mortuarium waar het ontzielde lichaam van Bouterse was opgebaard. Na het nemen van afscheid zijn de drie gedetineerden weer teruggekeerd naar Santo Boma.

In militair tenue geklede mannen hebben de kist uit de aula opgetild en gebracht naar het lijkwagen van Hamdard. Onder politiebegeleiding is stoet gereden naar Leonsberg. Vanuit de residentie van familie Bouterse zal een lange route worden afgelegd naar Ocer.

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84432

Sfeervolle multi-culturele singi neti in afgeladen Ocer 

04 Jan, 2025

foto

De singi neti van de erevoorzitter van de NDP tevens ex-president Desi Bouterse was druk bezocht. Er is een sfeervol programma afgewerkt. 

In een culturele manifestatie van zang en devotie is er in een tot de nok gevulde partijcentrum van de Nationale Democratische Partij (NDP) hulde gebracht aan de overleden oprichter en ere-voorzitter van de partij, Desi Delano Bouterse. 

De singi neti in OCER markeerde het einde van de herdenkingen die in verschillende districten zijn gehouden ter ere van Bouterse. De avond was gevuld met muziek uit veel culturele lagen van de samenleving. Volgens de organisatoren bracht dat de eenheid naar voren waar Bouterse altijd predikte. Uit de verschillende districten kwamen verschillende groepen die op hun geëigende wijze door zang hulde brachten aan de ex-president en condoleances aan de nabestaanden.

Het ontbrak niet aan de nodige politieke steekjes richting de regeerders. Op bepaalde momenten leek de singi neti, het begin te zijn van de verkiezingscampagne van de NDP. Er werd opgeroepen voor de partij te stemmen, de partij niet in de steek te laten en de stem te laten horen op 25 mei.

Een deel van de journalisten had de singi neti kort na de aanvang al verlaten vanwege restricties die hen werden opgelegd. Met nog ongeveer een uur te gaan in de singi neti verontschuldigde de NDP zich voor het ‘incident’. “Het was nimmer de bedoeling om journalisten in hun werkvrijheid te beperken,” stond in de verklaring van de NDP.

Starnieuws besloot niet live te gaan, terwijl ook andere media stopten met hun live verslaggeving. In elk geval lijkt de lucht na de verklaring van de NDP opgeklaard te zijn.

De singi neti is verder ongestoord verder gegaan tot iets na middernacht, waar aan het eind een pagara en vuurwerk werden afgeschoten. Het stoffelijke overschot van ex-president Bouterse begint vanaf 8 uur ’s morgens zijn laatste tocht door verschillende straten om te eindigen bij OCER voor de uitvaartdienst, waarna wordt gereden naar het PT Jagdew Paragh Crematorium aan de dokter Sophie Redmondstraat waar de crematie zal plaatsvinden.

Als troost aan de nabestaanden en sympathisanten klonken de woorden:
En als ik doodga

En als ik doodga
huil maar niet
ik ben niet echt dood
moet je weten
het is de heimwee die ik achterliet
dood ben ik pas als jij die bent vergeten

Als ik doodga 
treur maar niet
ik ben niet echt weg
moet je weten
het is het verlangen dat ik achterliet
dood ben ik pas als jij dat bent vergeten

En als ik doodga
huil maar niet
ik ben niet echt weg
moet je weten
het is maar een lichaam dat ik achterliet
dood ben ik pas als jij mij bent vergeten

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84430

Vlag morgen halfstok bij regeringsgebouwen 

03 Jan, 2025

foto

Minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken heeft zojuist formeel aangekondigd dat de Surinaamse vlag op zaterdag bij regeringsgebouwen half stok zal worden gehesen. 

Dit besluit is door de regering genomen “als eerbetoon aan de overleden voormalige president van de Republiek Suriname, de heer Desiré Delano Bouterse”. 

De vlag wordt halfstok gehesen ‘des voormiddag tot zonsondergang’. Deze bekendmaking geldt alleen voor regeringsgebouwen. 

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84420

Misiekaba: Legacy van Bouterse zal altijd blijven leven 

03 Jan, 2025

foto

André Misiekaba is namens de NDP-top in Amsterdam. Hij heeft tijdens de singi neti van de stichting Vrienden van NDP Nederland de legacy van Desi Bouterse belicht. (Beeld: livestream Vrienden van NDP Nederland)

In Nederland wordt ook een singi neti gehouden door vrienden en sympathisanten van de Nationale Democratische Partij (NDP). Zij hebben elkaar gecondoleerd met het overlijden van NDP-erevoorzitter en voormalig president van Suriname, Desi Bouterse. In een emotionele toespraak sprak André Misiekaba zojuist namens voorzitter Jennifer Geerlings-Simons en het hoofdbestuur een emotionele toespraak in Amsterdam over de enorme impact van Bouterse op Suriname en daarbuiten. De singi neti is nog gaande. 

Een nalatenschap van verbinding en vooruitgang

Misiekaba prees de meer dan vier decennia lange invloed van Bouterse, die internationaal werd gewaardeerd door landen die streden en strijden voor dekolonisatie. Hij herinnerde het publiek eraan dat Bouterses nalatenschap veel verder reikt dan de talloze infrastructurele projecten die hij initieerde. Volgens Misiekaba ligt de ware erfenis van Bouterse in het immateriële: zijn vermogen om het Surinaamse volk te verenigen en sociale ongelijkheid te bestrijden.

“Onder Bouterse werden etnische en sociale spanningen drastisch verminderd,” verklaarde Misiekaba. “Hij bracht mensen van alle achtergronden samen om bij te dragen aan de ontwikkeling van ons land. Van jong tot oud, van stad tot binnenland, iedereen kreeg een kans om mee te doen.”

Er wordt een minuut stilte in acht genomen. 

De drie belangrijkste pijlers van Bouterses nalatenschap
Misiekaba somde drie essentiële aspecten van Bouterses legacy op:
1. Etnische verbinding en sociale gelijkheid:

Bouterse stond bekend als een verbinder van etnische groepen en sociale klassen. Hij maakte bijvoorbeeld het presidentieel paleis toegankelijk voor het volk, wat symbolisch stond voor het verkleinen van de kloof tussen sociale klassen. 

2. Samen ontwikkelen:

Met buurt- en studentencomités bracht hij een nieuwe politieke dynamiek, waarbij burgers actief betrokken werden bij besluitvorming en ontwikkeling. Zijn visie op participatie werd zelfs in de grondwet verankerd, waardoor ook mensen in het binnenland een stem kregen.

3. Productie en economische onafhankelijkheid:

Al in de jaren ’80 pleitte Bouterse voor economische diversificatie en eigen productie. Hij stimuleerde de oprichting van tientallen productiebedrijven, waarvan Staatsolie het bekendste voorbeeld is.

André Misiekaba krijgt applaus voor: ‘sheriff op 25 mei sturen wij je met staatseer naar huis’.

Kritiek op de huidige regering

Misiekaba richtte zich ook tot de huidige regering onder president Chan Santokhi, die volgens hem de sociale gelijkheid en verbinding die Bouterse nastreefde, heeft ondermijnd. “Het presidentieel paleis, ooit open voor het volk, is nu enkel toegankelijk voor een selecte groep,” bekritiseerde hij.

Het volk zal beslissen

Misiekaba sloot af met een oproep aan alle NDP’ers, zowel in Suriname als in de diaspora, om voort te bouwen op de idealen van Bouterse. Met een scherpe boodschap richtte hij zich tot president Santokhi: “Sheriff op 25 mei sturen wij je met staatseer naar huis! Het volk zal beslissen.”

Misiekaba benadrukte in zijn toespraak “de blijvende invloed van Desiré Delano Bouterse en diens visie voor een inclusieve en economisch onafhankelijke samenleving”.

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84416

NDP verontschuldigt zich voor media incident 

03 Jan, 2025

foto

De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft kennisgenomen van het besluit van enkele mediahuizen, om geen live verslag te doen vanuit Ocer, tijdens de singi neti ter nagedachtenis van onze erevoorzitter, Desiré Delano Bouterse. Wij betreuren het dat bij het gesprek tussen de persoon die verantwoordelijk was voor de accreditatie van de media en de mediahuizen, het als een vorm van censuur is overgebracht en bieden wij onze oprechte verontschuldigingen aan. Vanuit de partij is er nimmer instructie gegeven voor enige beperking aan de media.

Het was nimmer de bedoeling om journalisten in hun werkvrijheid te beperken. Onze richtlijnen waren uitsluitend gericht op het garanderen van een respectvol en ordelijk verloop, gezien de emoties die gepaard gaan met deze gebeurtenis. De NDP benadrukt dat er nimmer instructie is gegeven om enige vorm van censuur toe te passen.

Wij hechten waarde aan een vrije en onafhankelijke media. De NDP zal het incident intern bespreken en gepaste maatregelen treffen.

Hoogachtend,

Nationale Democratische Partij (NDP)

Noot Starnieuws:

Verontschuldiging geaccepteerd.

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84429

Starnieuws doet geen live verslag meer vanuit Ocer 

03 Jan, 2025

foto

In een afgeladen Ocer wordt de singi neti gehouden ter nagedachtenis van Desi Bouterse, erevoorzitter van de NDP tevens ex-president. (Foto: René Gompers)

Journalisten hebben zich in Ocer te houden aan de regels van de Nationale Democratische Partij (NDP). Er moet respectvol verslag gedaan worden over erevoorzitter Desi Bouterse. Dit geldt voor de singi neti die nu gehouden wordt en ook voor de uitvaart die zaterdag plaatsvindt. Buiten het partijcentrum zijn journalisten vrij in hoe ze verslag willen doen. Woorden als ‘moordenaar’ en ‘veroordeelde’ zijn verboden in Ocer. Deze restrictie is opgelegd aan journalisten. 

Raynell Enfield, secretaris van het Informatie en Propaganda Instituut van de NDP, zegt dat toegang is gegeven aan journalisten “voor onze locaties waarbij wij garant staan voor de veiligheid van de pers. Bij het bezigen van deze woorden kunnen wij niet instaan voor de veiligheid van de pers.” Enfield stelt dat de gemoederen verhit kunnen raken en “wij zorgen voor de rust en veiligheid”. 

“Hier in Ocer is hij onze vader, de nationale volksleider”, benadrukt Enfield. Hij merkt op dat het nimmer de bedoeling is de pers te beperken. “We willen gewoon garant staan voor een ordelijk en goed verloop, waarbij wij ons verlies in alle rust kunnen verwerken”. 

Starnieuws heeft besloten om principiële reden geen live verslag te doen vanuit Ocer. De voorwaarden die journalisten ter plekke te horen kregen, zijn niet vooraf besproken. Dit terwijl wel gevraagd is aan de media om zich te accrediteren. Er kunnen geen instructies worden geaccepteerd op welke manier journalisten hun werk moeten doen. Dit komt neer op pure censuur. Starnieuws zal verslag blijven doen van de ceremoniën omdat het publiek geïnformeerd dient te worden, maar accepteert de voorwaarden van de NDP niet. Censuur kan nimmer worden getolereerd. 

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84427

Artiesten brengen gran tangi eerbetoon aan Bouterse

03 Jan, 2025

foto

Ter ere van Desi Bouterse is donderdagavond een eerbetoon gehouden met artiesten. De muzikale avond werd gehouden in het NDP DDB Infocentrum. (Foto’s: René Gompers)

Diverse artiesten hebben eer betuigd aan de erevoorzitter van de NDP en gewezen president Desi Bouterse. Er is donderdagavond een tribute gehouden in het NDP DDB Infocentrum aan de Anton de Kom straat. Bouterse hield van muziek en heeft artiesten bemoedigd om hun talenten te ontwikkelen. Zij wilden met het eerbetoon gedenken en bedanken. 

Ingrid Bouterse-Waldring wordt verwelkomd met ‘strey de fu strey’. 

Na de familie singi neti te Latour is Ingrid Bouterse-Waldring ook geweest naar het infocentrum. De mensen hebben het leven van Bouterse herdacht met zang en dans. Ze hebben elkaar ondersteund in het rouwproces maar hebben ook plezier gemaakt. Bouterse hield van pret maken en er is alles aan gedaan om op een vrolijke manier hem te gedenken, ook al namen emoties af en toe de overhand. 

Er zijn nummers ten gehore gebracht waar Bouterse van hield, waaronder ‘One Love’ van Bob Marley. Ook ‘Farawe’ van Max Nijman ontbrak er niet. Het is behoorlijk druk geworden in het DDB Infocentrum. Vanavond is de singi neti in Ocer. De uitvaart vindt zaterdag plaats. De organisatie verwacht een behoorlijk grote menigte uit alle delen van het land.

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84414

Singi neti familie Bouterse gehouden te Latour 

03 Jan, 2025

foto

De familie heeft een singi neti gehouden ter nagedachtenis van Desi Bouterse. Ingrid Bouterse-Waldring en dochter Jen-ai werden getroost met gebed, gezang en bemoedigende woorden. 

De familie van Desi Bouterse heeft donderdagavond een familie singi neti gehouden aan de Slagbalstraat te Latour. Toen Bouterse president werd, is er ruim 15 jaar geleden ook een gebedsbijeenkomst gehouden op dezelfde plek, bij de woning van de familie. Er is gebeden voor de ziel van de overledene, Ingrid Bouterse-Waldring, gezin en familie. De singi neti werd geleid door dominee Michael Persaud. De singi neti is door de familie live uitgezonden. 

Naast gebed, troostrijke woorden, overdenkingen en zang is een familielid ingegaan op de stamboom van de familie. De roots zijn enige tijd geleden in kaart gebracht. De titel op de plantage Rorac die de familie kwijt is, is door tussenkomst van de toenmalige president Bouterse, teruggekeerd in de boezem van de rechthebbenden. De dominee merkte op dat het heel interessant is om te vernemen wat de oorsprong is van de familie. Het is belangrijk dat zaken worden onderzocht en vastgelegd, merkte Persaud op. 

De geestelijke merkte op dat hoewel iedereen een keer dood gaat, niemand daarop zit te wachten. Toen het bericht kwam over de dood van Bouterse, is iedereen geschrokken, ook de familie. Na de schrik is er een proces van onzekerheid, angst, boosheid en verdriet. Dat is heel normaal, stelde Persaud. Hij voerde aan dat naarmate mensen ouder worden het lichaam te maken krijgt met problemen. “Desi is gestorven omdat zijn lichaam op was”. Hij voerde aan dat iedereen die dood gaat, weer een nieuw onsterfelijk lichaam krijgt van God. De familie heeft beloofd Ingrid Bouterse en haar gezin te zullen blijven ondersteunen, ook na de rouwperiode. 

Vanavond zal in het partijcentrum van de Nationale Democratische Partij (NDP) ook een singi neti worden gehouden. De uitvaartceremonie vindt zaterdag in het partijgebouw plaats. Daarna zal de stoet vanuit de Benjaminstraat vertrekken naar het PT Jagdew Paragh crematorium aan de dokter Sophie Redmondstraat.

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84413

Condoleances A20 bij heengaan ex-president Bouterse

02 Jan, 2025

foto

Alternatief 2020 (A20) heeft met respect kennisgenomen van het overlijden van voormalig president Desiré Delano Bouterse. Wij betuigen ons medeleven aan de weduwe mevrouw Ingrid Bouterse-Waldring, zijn familie, en overige nabestaanden. 

Tevens condoleren wij de Nationale Democratische Partij (NDP) en de totale samenleving met dit verlies.

Bijdragen aan Natievorming.

Desiré Delano Bouterse heeft een belangrijke rol gespeeld de afgelopen 45 jaar in de moderne geschiedenis van Suriname. Als militaire leider en later als politicus en president (2010-2020) was een van zijn pijlers natievorming waarvoor hij zich inzette. 

Zijn beleid was gericht op het versterken van nationale trots, het ontwikkelen van infrastructuur en het bevorderen van sociale programma’s voor de verbetering van de levensstandaard van de Surinaamse bevolking.

Moge zijn ziel rusten in vrede.

Het bestuur en de structuren Alternatief 2020

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84403

Ambassadeur China tekent condoleanceregister in Ocer

02 Jan, 2025

foto

De Chinese ambassadeur Lin Ji tekent het condoleanceregister in partijcentrum van de NDP in Ocer. (Foto’s: NDP)

Ambassadeur Lin Ji van China heeft namens president Xi Jinping en het volk van de Volksrepubliek China zijn condoleances overgebracht aan de Nationale Democratische Partij (NDP). Hij heeft het condoleanceregister getekend in partijcentrum Ocer. 

“In 2019 bracht oud-president Desi Bouterse een historisch staatsbezoek aan China, het machtigste land in Azië en een belangrijke speler op het wereldtoneel. Tijdens dat bezoek werd de basis gelegd voor tal van projecten waarvan Suriname tot op heden profiteert”, meldt de NDP op haar Facebookpagina. 

NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons in gesprek met de diplomaten van China.

Vrijdagavond wordt de singi neti gehouden in Ocer. De uitvaart vindt zaterdag 4 januari plaats.

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84406