Bericht Openbaar Ministerie
28 dec 2024
In navolging van het eerder verschenen bericht op 25 december 2024, afkomstig van het Korps Politie Suriname, betreffende het overlijden van de voortvluchtige veroordeelde Desiré Delano Bouterse, doet het Openbaar Ministerie de volgende mededeling.
De obductie op het lichaam van de overledene is inmiddels uitgevoerd. Het Openbaar Ministerie heeft vandaag het obductierapport ontvangen van de patholoog. Uit het rapport blijkt dat de vermoedelijke dag van overlijden 23 of 24 december 2024 is geweest.
Als doodsoorzaak is vastgesteld: complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik.
Het lijk zal worden afgestaan aan de nabestaanden. Het politioneel onderzoek duurt voort, meldt de Communicatie Unit van het Openbaar Ministerie.
https://m.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84335
Weduwe Bouterse hoorde doodsoorzaak van haar voortvluchtige man via media
Door onze nieuwsredactie
30 dec 2024
De weduwe van Desi Bouterse vindt het “pijnlijk” en “vernederend” dat zij de doodsoorzaak van haar voortvluchtige man via de media hoorde. Het Surinaamse openbaar ministerie meldde zaterdag dat de oud-president is overleden aan leverfalen “veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik”.
Volgens Ingrid Bouterse-Waldring (63) werd onderzoek naar de doodsoorzaak verricht, omdat Bouterse (79) voortvluchtig was. Het is dan bijvoorbeeld belangrijk om te onderzoeken of er sprake is van een misdrijf. Het obductierapport zou dan deel uitmaken van het strafdossier.
De weduwe vindt het onbehoorlijk en onnodig krenkend dat deze informatie is gedeeld. “Zeker als deze waarderingen in de gemeenschap en internationaal een eigen leven gaan leiden”, schreef Bouterse-Waldring zondag op Facebook.
De Surinaamse regering riep zaterdag op een persconferentie op tot een respectvolle en waardige houding rond het afscheid van Bouterse. Zijn weduwe vindt dat het delen van de medische doodsoorzaak niet bij een respectvolle houding past.
De Surinaamse politie kreeg woensdag rond 5.00 uur een melding dat Bouterse was overleden en dat zijn lichaam in zijn woning in Paramaribo lag. Zijn lichaam zou daar in de nacht van dinsdag op woensdag (lokale tijd) door onbekenden naartoe zijn gebracht.
Bouterse werd in december vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden. Vier medeverdachten zijn veroordeeld tot vijftien jaar cel. Het strafproces duurde meer dan zestien jaar.
In januari meldde Bouterse zich niet bij de gevangenis. Sindsdien was hij voortvluchtig.
Wat zijn de Decembermoorden?
Op 8 december 1982 werden vijftien advocaten, journalisten, militairen, universitaire docenten, een vakbondsleider en een zakenman gemarteld en geëxecuteerd. Desi Bouterse was op dat moment leider van het militaire regime in Suriname.
De moorden gingen de geschiedenisboeken in als de Decembermoorden. Ze vonden plaats in Fort Zeelandia, op dat moment het hoofdkwartier van Bouterse.
Eerder
- 28 dec 2024 om 22:09Autopsierapport noemt leverfalen door drankmisbruik als doodsoorzaak Bouterse
- 28 dec 2024 om 16:07Suriname geeft overleden oud-president Desi Bouterse geen staatsbegrafenis
- 25 dec 2024 om 15:20Reacties op overlijden Bouterse: van ‘onbevredigend’ tot ‘een groot verlies’
Voormalig Surinaamse president Bouterse overleden aan leverfalen door alcoholmisbruik
De oud-president Desi Bouterse van Suriname is overleden aan een “complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik”. Dat blijkt uit het autopsierapport van de wetsdokter, meldt het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM). Hij zal geen staatsbegrafenis krijgen.
Stien Schoofs, Belga
zo 29 dec 2024
Het lichaam van Bouterse wordt overgedragen aan de nabestaanden, terwijl het onderzoek van de politie verdergaat. Op 25 december werd bekend dat de voortvluchtige ex-legerleider na een kortstondig ziekbed is overleden op zijn schuiladres.
Desi Bouterse
Desi Bouterse werd in 1945 geboren in Suriname, het land aan de noordkust van Zuid-Amerika dat van 1667 tot 1975 een kolonie van Nederland was.
In 1980 pleegde hij samen met andere militairen een staatsgreep en kwam hij aan de macht in Suriname. In 1988 kwam een einde aan de militaire dictatuur, maar in 2010 werd Bouterse opnieuw president na verkiezingen.
In de jaren 90 was Bouterse in Nederland veroordeeld voor betrokkenheid bij een drugstransport. Maar de voorbije jaren kwam hij vooral in het nieuws voor zijn rol bij de Decembermoorden van 1982. Vijftien tegenstanders van zijn bewind werden gemarteld en geëxecuteerd in een fort in de hoofdstad Paramaribo.
Sinds januari 2024 was hij voortvluchtig nadat hij was veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn rol bij de die Decembermoorden.
Het stoffelijk overschot werd oorspronkelijk in beslag genomen om de doodsoorzaak en de mogelijke plek waar de voormalige president is overleden, te achterhalen. Het antwoord op de eerste vraag is leverfalen door drankmisbruik, maar verder onderzoek van de politie moet verduidelijken waar Bouterse zich schuilhield en wie hem hielp om uit handen van de autoriteiten te blijven.
Geen staatsbegrafenis
De Surinaamse regering heeft bijkomend beslist dat Bouterse geen staatsbegrafenis krijgt en dat er geen periode van nationale rouw komt. Op regeringsgebouwen worden op de dag van de uitvaart wel vlaggen halfstok gehangen. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitvaart zal plaatsinden.
Het ministerie van Defensie en de legerleiding vinden het ook niet gepast om het gebruikelijke militaire eerbetoon toe te kennen aan Bouterse als voormalige legerleider.
De minister van Binnenlandse Zaken is aanwezig als de familie dat wenst, maar houdt geen speech. President Chan Santokhi zal telefonisch medeleven betuigen aan de weduwe van de oud-president. De autoriteiten bieden bij het laatste afscheid van Bouterse ook begeleiding van politie aan om de verkeersveiligheid te garanderen.
Bouterse overleden aan leverfalen
SURINAME HERALD:
Foto: NII
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in een persbericht bekendgemaakt dat uit het ontvangen obductierapport blijkt dat oud-president Desi Bouterse vermoedelijk op 23 of 24 december 2024 is overleden aan leverfalen, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik.
“Uit het ontvangen obductierapport, opgesteld door de patholoog, blijkt dat Bouterse vermoedelijk op 23 of 24 december 2024 is overleden. Als doodsoorzaak is vastgesteld: complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik,” aldus het OM.
Het lichaam van de 79-jarige Bouterse zal worden overgedragen aan zijn nabestaanden. Het politieonderzoek naar de omstandigheden rond zijn overlijden duurt voort.
https://www.srherald.com/suriname/2024/12/28/bouterse-overleden-aan-leverfalen/
Doodsoorzaak Bouterse: Complicatie van leverfalen
STARNIEUWS SURINAME: 28 Dec, 2024
Het ontzielde lichaam van Desi Bouterse is vrijgegeven door het Openbaar Ministerie. Hij is op 23 of 24 december overleden. Complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik is de doodsoorzaak.
Bericht Openbaar Ministerie
In navolging van het eerder verschenen bericht op 25 december 2024, afkomstig van het Korps Politie Suriname, betreffende het overlijden van de voortvluchtige veroordeelde Desiré Delano Bouterse, doet het Openbaar Ministerie de volgende mededeling.
De obductie op het lichaam van de overledene is inmiddels uitgevoerd. Het Openbaar Ministerie heeft vandaag het obductierapport ontvangen van de patholoog. Uit het rapport blijkt dat de vermoedelijke dag van overlijden 23 of 24 december 2024 is geweest.
Als doodsoorzaak is vastgesteld: complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik.
Het lijk zal worden afgestaan aan de nabestaanden. Het politioneel onderzoek duurt voort, meldt de Communicatie Unit van het Openbaar Ministerie.
https://m.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/84335
Desi Bouterse overleden aan leverfalen door chronisch alcoholgebruik
28 december 2024
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag het obductierapport ontvangen met betrekking tot de overleden voortvluchtige veroordeelde ex-president van Suriname, Desiré Delano Bouterse.
Uit het rapport van de patholoog blijkt dat Bouterse vermoedelijk is overleden op 23 of 24 december 2024. De vastgestelde doodsoorzaak is een complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik.
Het lichaam van de voormalige president zal worden vrijgegeven aan de nabestaanden, meldt het OM.
Ondanks de vastgestelde doodsoorzaak, gaat het politioneel onderzoek onverminderd verder. Verdere details over de omstandigheden van zijn overlijden blijven vooralsnog onduidelijk.
President Chandrikapersad Santokhi heeft op basis van adviezen besloten dat er geen staatsbegrafenis komt voor Bouterse.
Er komt ook geen periode van nationale rouw of condoleance register vanuit die Surinaamse regering. Wel zal de minister van BiZa het bestaande condoleanceregister namens de regering ondertekenen.
Sinds donderdag 26 december kunnen mensen het condoleanceregister tekenen voor de overleden oud-president. Het register ligt in de lobby van het partijcentrum OCER aan de H.D. Benjaminstraat.
Onderzoek naar overlijden
OM Suriname: Bouterse overleden aan leverfalen door drankmisbruik
Door RTL Nieuws / ANP·28 december 2024
RTL Nieuws
De Surinaamse oud-president Desi Bouterse is overleden aan leverfalen door drankmisbruik. Dat meldt het Surinaamse OM na onderzoek naar zijn dood. Op eerste kerstdag werd bekend dat Bouterse is overleden.
Zijn lichaam werd daarna naar zijn huis in Paramaribo gebracht door onbekenden. Het OM nam zijn lichaam vervolgens in beslag om onderzoek te doen naar de doodsoorzaak.
In het autopsierapport staat dat Bouterse is overleden aan ‘complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik’. Ook staat er dat hij vermoedelijk op 23 of 24 december is overleden.
Lichaam naar nabestaanden
Het stoffelijk overschot wordt afgestaan aan de nabestaanden, aldus het OM, dat eraan toevoegt dat het politioneel onderzoek voortduurt. Bouterse wordt waarschijnlijk op 4 of 5 januari begraven.
Eerder vandaag werd bekend dat Bouterse geen staatsbegrafenis krijgt. Er komt ook geen periode van nationale rouw, zo maakte de regering bekend op een persconferentie. Wel hangen vlaggen halfstok bij regeringsgebouwen op de dag van de uitvaart.
Geen staatsbegrafenis voor Surinaamse oud-president Desi Bouterse
De minister van Binnenlandse Zaken is aanwezig als de familie dat wenst, maar houdt geen speech. President Chan Santokhi zal telefonisch medeleven betuigen aan de weduwe van de oud-president en de autoriteiten bieden bij het laatste afscheid van Bouterse ook begeleiding van politie aan om de verkeersveiligheid te garanderen.
‘Niet gepast’
De uitvaart van Bouterse ligt gevoelig. Het ministerie van Defensie en de legerleiding oordeelden dat het niet gepast zou zijn om het gebruikelijke militaire eerbetoon toe te kennen aan Bouterse als ex-legerleider, zegt de regering.
De naam van Bouterse zal altijd verbonden blijven aan de Decembermoorden. Vijftien mensen werden vermoord. Decennialang bepaalde Bouterse het politieke landschap van Suriname: Het besluit om Bouterse geen staatsbegrafenis te geven is ‘prachtig en terecht’, vindt Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname. “Bouterse was een veroordeelde moordenaar en hij was op de vlucht. Het past niet om hem met staatseer te begraven.”
Ook vindt Hoost dat Nederland ‘geen officiële plichtplegingen’ moet doen rondom de uitvaart van Bouterse. Dat betekent geen delegatie vanuit Nederland sturen maar ook niet de ambassadeur. “Die zou zelfs het condoleanceregister niet moeten tekenen.”
NOS Nieuws•Zaterdag 28 dec 2024
Surinaams OM: Bouterse overleden aan leverfalen door drankmisbruik
De Surinaamse ex-president Desi Bouterse is overleden aan een “complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik”. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Suriname op basis van het autopsierapport van de patholoog-anatoom.
Het lichaam wordt overgedragen aan de nabestaanden. Het politieonderzoek is nog niet afgerond. Bouterse stierf op 23 of 24 december. Van Bouterse was bekend dat hij nierpatiënt was. Woensdag 25 december werd bekend dat de Surinaamse oud-president op 79-jarige leeftijd is overleden.
Eerder vandaag werd bekend dat hij geen staatsbegrafenis krijgt, onder meer vanwege zijn veroordeling voor de Decembermoorden in 1982. Het is nog niet bekend wanneer de uitvaart is.
Voortvluchtig
Bouterse was voortvluchtig sinds zijn definitieve veroordeling van ruim een jaar geleden.
Toen de Surinaamse justitie een opsporingsbevel uitvaardigde, dook Bouterse onder en sindsdien werd niets meer van hem vernomen. Kort voor zijn overlijden werd er in zijn woning een inval gedaan, maar daarbij werd voor zover bekend niets gevonden.
https://nos.nl/artikel/2549905-surinaams-om-bouterse-overleden-aan-leverfalen-door-drankmisbruik
Surinaams Openbaar Ministerie: Bouterse overleden aan leverfalen door drankmisbruik
28 dec. 2024
PARAMARIBO – De Surinaamse ex-president Desi Bouterse is overleden aan „complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik”, blijkt uit het autopsierapport van de patholoog-anatoom, meldt het Surinaamse Openbaar Ministerie zaterdag in een persbericht.
© ANP / ANP
Desi Bouterse.
Het stoffelijk overschot wordt overgedragen aan de nabestaanden, aldus het OM dat eraan toevoegt dat het onderzoek van de politie voortduurt. Dat onderzoek moet duidelijk maken waar Bouterse verscholen zat en wie hem hebben geholpen om uit handen van de autoriteiten te blijven.
De Surinaamse regering maakte eerder zaterdag bekend dat Bouterse geen staatsbegrafenis krijgt en dat er geen periode van nationale rouw komt. Op regeringsgebouwen worden op de dag van de uitvaart wel vlaggen halfstok gehangen. Het ministerie van Defensie en de legerleiding vinden het ook niet gepast om het gebruikelijke militaire eerbetoon toe te kennen aan Bouterse als ex-legerleider.
Decembermoorden
De minister van Binnenlandse Zaken is aanwezig als de familie dat wenst, maar houdt geen speech. President Chan Santokhi zal telefonisch medeleven betuigen aan de weduwe van de oud-president en de autoriteiten bieden bij het laatste afscheid van Bouterse ook begeleiding van politie aan om de verkeersveiligheid te garanderen.
BEKIJK OOK:Suriname zindert van complottheorieën over dood Bouterse: ’In dit land is álles mogelijk’
Bouterse was sinds januari 2024 voortvluchtig nadat hij was veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol bij de Decembermoorden van 1982. Op eerste kerstdag bevestigde de regering dat hij was overleden. De autoriteiten namen zijn lichaam in beslag om er autopsie op te doen. De politie meldde al eerder dat het stoffelijk overschot geen tekenen van een misdrijf vertoonde.
Autopsierapport noemt leverfalen door drankmisbruik als doodsoorzaak Bouterse
Door onze nieuwsredactie
28 dec 2024
De Surinaamse oud-president Desi Bouterse is overleden aan een “complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik”, blijkt uit het autopsierapport van de patholoog-anatoom. Dat meldt het Surinaamse openbaar ministerie zaterdag in een persbericht.
Het stoffelijk overschot wordt afgestaan aan de nabestaanden, meldt het openbaar ministerie, dat eraan toevoegt dat het politioneel onderzoek voortduurt.
Bouterse overleed eerder deze week op 79-jarige leeftijd. Ruim veertig jaar hield hij Suriname in zijn greep. Als militair, couppleger, president en uiteindelijk voortvluchtige.
In 1980 leidde Bouterse als sergeant en voorzitter van de militaire vakbond Bomika een staatsgreep in Suriname. De militairen richtten de Nationale Militaire Raad (NMR) op. Het beleid onder het bewind van Bouterse leidde tot wat later de Decembermoorden zijn gaan heten.
Vijftien tegenstanders van het militaire regime werden in de nacht van 7 op 8 december 1982 gemarteld en geëxecuteerd in Fort Zeelandia, het hoofdkwartier van Bouterse. Het ging om onder meer advocaten, journalisten en militairen. Volgens het regime waren de vijftien van plan geweest een coup te plegen, maar volgens een rechter was daar geen bewijs van.
Pas in 2019 kreeg Bouterse een celstraf van twintig jaar opgelegd voor zijn rol in de Decembermoorden. In 2023 ging hij in hoger beroep, maar toen kreeg hij dezelfde straf. Na zijn veroordeling verdween Bouterse spoorloos. De Surinaamse autoriteiten weten niet waar Bouterse zich het afgelopen jaar heeft verstopt. Het lichaam van Bouterse werd eerder deze week door onbekenden naar zijn woning in Paramaribo gebracht.
Bouterse krijgt geen staatsbegrafenis. Evenmin komt er een periode van nationale rouw, maakte de regering eerder op zaterdag bekend. Wel hangen vlaggen halfstok bij regeringsgebouwen op de dag van de uitvaart. Wanneer dat is, is nog niet bekend.