DESI BOUTERSE OVERLEDEN (5)

Hoe kwam het lichaam van Bouterse bij zijn woning te Leonsberg?

25 december 2024

Rondom het overlijden van ex-president Bouterse bestaat er een mysterie hoe zijn lichaam vanmorgen bij zijn woning te Leonsberg was, terwijl de autoriteiten in Suriname hem afgelopen zondag niet daar hadden aangetroffen na een inval.

De redactie van Waterkant.Net dook hierin en heeft op basis van betrouwbare bronnen in grote lijnen kunnen vaststellen, wat er zich heeft afgespeeld voordat naar buiten werd gebracht dat de voormalig voorzitter van de NDP was overleden.

Als eerste is er in de avond van dinsdag 24 december rond 22.00u een melding bij de residentie te Leonsberg gedaan, dat Bouterse zou zijn overleden. Die melding zou door een onbekende inheemse man zijn gedaan, blijkt uit informatie van Waterkant.

Kort daarna gingen de geruchten over de dood van Bouterse rond.

De identiteit van deze melder blijft vooralsnog onbekend, evenals zijn herkomst. Geen van de aanwezigen bij de residentie kon meer informatie aan de Surinaamse politie geven over wie deze persoon was of waar hij vandaan kwam.

Rond 03.00u in de nacht zouden diverse personen naar de woning van Bouterse zijn gekomen waaronder Melvin Linscheer, Ramon Abrahams en later Ashwin Adhin.

Een aantal uren later zou een zwart gelakt busje de residentie te Leonsberg hebben aangedaan. Dat zou vroeg in de ochtend zijn gebeurd, rond 05.00u. Met dit busje, waarvan de gegevens nog onbekend zijn, is het lichaam van Bouterse volgens informatie van de politie naar de woning te Leonsberg vervoerd.

Waar dit busje vandaan kwam is eveneens onbekend. Opvallend is dat tegen die tijd de weg naar de woning van Bouterse geblokkeerd werd (foto onder) en niemand meer in mocht. Wachtenden werden al eerder naar de Bonistraat gestuurd.

De weg naar de woning werd geblokkeerd

Op de residentie van Bouterse was inmiddels een politie-inspecteur ter plaatse. Hij schakelde uitvaartbedrijf Hamdard in en een arts. De arts dr. Khoenkhoen kreeg om 06.15u het bericht en verrichtte de lijkschouwing, waarbij hij de dood van Bouterse officieel vaststelde.

Daarna werden diverse personen mondjesmaat tot de woning toegelaten, om het stoffelijke overschot van de ex-president te aanschouwen. Ze kregen daarbij de opdracht om hun telefoon uit te doen.

Het lichaam van de oud-legerleider is kort daarna naar het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd. Volgens NDP-topper Ramon Abrahams is het ontzielde lichaam in beslag genomen door de politie.

Waar het busje met daarin het lichaam van Bouterse vandaan kwam, is dus niet bekend en wordt nog onderzocht.

UPDATE: Het Korps Politie Suriname heeft woensdagavond bevestigd dat het lijk vanuit een onbekend adres is getransporteerd door onbekenden naar de residentie van betrokkene te Leonsberg. KPS geeft verder aan dat er omstreeks 05.11 uur melding is gedaan aan de politie, dat de voortvluchtige veroordeelde, Desiré Delano Bouterse is overleden.

De politie laat verder weten dat er thans een strafrechtelijk onderzoek gaande is, waarbij diverse personen worden gehoord.

https://www.waterkant.net/suriname/2024/12/25/hoe-kwam-het-lichaam-van-bouterse-bij-zijn-woning-te-leonsberg/

NOS Nieuws•Gisteren, 18:46

Dood Bouterse komt hard aan bij aanhangers én nabestaanden Decembermoorden

Het nieuws over de dood van Desi Bouterse hebben veel Surinamers in Nederland niet zien aankomen. Vanochtend werd bekend dat de omstreden oud-president van Suriname op een schuiladres is overleden. De 79-jarige Bouterse was sinds begin dit jaar voortvluchtig nadat hij tot 20 jaar cel was veroordeeld voor de Decembermoorden.

Norman van Gom is directeur van Radio mArt, een omroep in Amsterdam die uitzendingen maakt voor de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Hij schrok toen hij hoorde dat Bouterse is gestorven. “Het is hard binnengekomen. Niemand had dit verwacht.”

Het radiostation werd volgens hem opgebeld door huilende luisteraars die teleurgesteld waren over zijn dood en niet weten hoe ze met het nieuws moeten omgaan. Volgens Van Gom dachten luisteraars dat Bouterse was vermoord. “Dat was het eerste wat binnenkwam omdat er sprake was van huiszoekingen.”

In Suriname reageren partijgenoten bij het huis van Bouterse. Zij zeggen dat hij een nalatenschap voor ze heeft achtergelaten die ze moeten voortzetten.

Bekijk hier hoe aanhangers van Bouterse naar zijn huis kwamen om te rouwen:

1:36

Partijgenoten reageren op overlijden Bouterse: ‘Hij heeft ons verrast’

Romeo Hoost, neef van de in december 1982 vermoorde Eddy Hoost en de voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, denkt dat Bouterse nog had geleefd als hij niet was ondergedoken.

“Ik kan me dat indenken. Hij was ernstig ziek, kreeg nierdialyse thuis. Misschien is er medisch iets verkeerd gelopen, heeft hij niet de juiste medicatie gehad. Als hij zich had gemeld bij de gevangenis, dan zat hij zijn straf uit en werd hij medisch goed verzorgd.”

Hij noemt het overlijden van de voormalige president heel jammer. Hoost had gewild dat Bouterse nog leefde om zijn straf uit te zitten voor de Decembermoorden. “Aan vijftien slachtoffers heeft hij persoonlijk meegedaan. Hij moest blijven leven om zijn straf van 20 jaar te kunnen uitzitten.”

‘Bloed aan zijn handen’

Ook strafrechtadvocaat Gerard Spong zegt het te betreuren dat Bouterse is overleden nog voordat hij zijn straf kon uitzitten. Spong was nauw betrokken bij het onderzoek naar de Decembermoorden. Hij zegt er een “ambivalent gevoel” aan te hebben overgehouden.

Voor Spong is het “een groot goed” dat Bouterse veroordeeld is voor zijn rol bij de Decembermoorden. “We weten eens en voor altijd dat het een moordenaar is geweest met bloed aan zijn handen.”

Premier Dick Schoof zegt dat Bouterse voor velen, met name voor de nabestaanden, verbonden zal zijn met de moorden. “Met zijn overlijden heeft hij zijn straf nooit uitgezeten.”

Staatsbegrafenis

“Ik kan mij voorstellen dat er heel veel mensen zijn, oudere Surinamers en zeker de nabestaanden van de 8 Decembermoorden, die de dood van Bouterse als een godsgeschenk beschouwen op deze eerste kerstdag”, zegt Surinamekenner en journalist Roy Khemradj.

Toch is er een jongere generatie in Suriname die met Bouterse is opgegroeid en dat niet zo ziet. Voor hen en voor zijn aanhangers is Bouterse volgens Khemradj een “charismatisch figuur”.

Khemradj denkt dat Suriname Bouterse, ondanks zijn rol bij de Decembermoorden, een staatsbegrafenis zal geven, omdat hij in 10 jaar president is geweest. “Een oud-president dient met staatseer te worden begraven en er moet ook een programma van nationale rouw zijn. Hoe dat uitgewerkt of ingevuld gaat worden, dat moeten we afwachten.”

Santokhi condoleert familie

Ook de Surinaamse president Santokhi heeft gereageerd op de dood van Bouterse. “Vooruitlopend op meer gedetailleerde en definitieve informatie vanuit officiële kanalen, wil ik zijn echtgenote, kinderen en overige nabestaanden condoleren met het heengaan van de heer Bouterse”, schrijft hij op Facebook.

Daarnaast roept Santokhi “in de geest van de feestdagen en het jaareinde” Surinamers op “om waardig te blijven, kalmte te bewaren, rust en orde te handhaven en in de geest van deze bijzondere dagen in gebed te gaan”.

https://nos.nl/artikel/2549625-dood-bouterse-komt-hard-aan-bij-aanhangers-en-nabestaanden-decembermoorden

Mysterieus busje, ’toevallige’ inval en waarschuwing weduwe

Suriname zindert van complottheorieën over dood Bouterse: ’In dit land is álles mogelijk’

author avatar

MARCEL VINK

Donderdag 26 dec 2024

PARAMARIBO – Desi Bouterse is dood, maar zijn geest dwaalt nog altijd door de straten van Suriname. Voor- en tegenstanders van de veroordeelde voormalig president en legerleider kunnen maar niet geloven dat de man die het land decennia in zijn greep had, er niet meer is. Er wordt dan ook volop gespeculeerd over de omstandigheden rond zijn overlijden. Sommige Surinamers betwijfelen zelfs dat Bouterse echt dood is.

In Suriname wordt volop gespeculeerd over de omstandigheden rond het overlijden van Desi Bouterse. Sommige Surinamers betwijfelen zelfs dat Bouterse echt dood is.

In Suriname wordt volop gespeculeerd over de omstandigheden rond het overlijden van Desi Bouterse. Sommige Surinamers betwijfelen zelfs dat Bouterse echt dood is.

Terwijl het kwik in Paramaribo toch al de dertig graden aantikt door de stralende zon, loopt de temperatuur in het land nog veel verder op. De dood van Bouterse zou voor rust moeten zorgen, zo hopen politici in Suriname én in Nederland, maar het tegendeel lijkt waar. De bevolking roddelt er driftig op los.

Video: ’Uiteenlopende verhalen over waar Bouterse overleed’

Onderzoek naar dood Desi Bouterse

De Surinaamse politie doet een dringende oproep aan de bevolking om de resultaten van het onderzoek naar het overlijden van Bouterse geduldig af te wachten en speculaties achterwege te laten. Dat lijkt niet bepaald te lukken.

BEKIJK OOK:Politie-onderzoek naar overlijden Bouterse, stoffelijk overschot in beslag genomen

Er wordt in heel het land volop gespeculeerd: waar verbleef de voortvluchtige Bouterse een jaar lang? Wie bracht hem, na zijn dood, naar zijn eigen woning? Plus: waar is hij aan overleden? En zelfs: ís hij wel overleden?

Bouterse voortvluchtig na veroordeling voor Decembermoorden

Bouterse was voortvluchtig nadat hij op 20 december vorig jaar werd veroordeeld voor zijn leidende rol bij de Decembermoorden van 8 december 1982 waarbij vijftien tegenstanders van zijn bewind omkwamen.

In januari dit jaar moest hij zich melden bij de gevangenis om de eerste dag van zijn celstraf van twintig jaar uit te zitten. Vanaf toen wist niemand waar de oud-president zich bevond. Afgelopen zondag heeft de politie in Suriname nog een inval gedaan in zijn woning, waar hij toen niet werd aangetroffen.

De Surinamers hebben het er de hele dag over. Er wordt gesproken over Cuba en Venezuela als ballingsoorden waar Bouterse zich zou schuilhouden, maar sommigen denken dat de waarheid veel eenvoudiger en – letterlijk – dichterbij is. „Hij was vlak bij zijn huis al die tijd”, is Surinamer Latoya Deborah stellig. „Bouta is altijd een bigi mang van Suriname geweest.” Ofwel: een grote meneer.

Surinamers speculeren over ’inside job’

Eddy Hoop denkt ook dat hij nooit ver weg was. „Bouta kon onzichtbaar worden. Hij was een jungleman. Hoe kan het dat ze hem zijn gaan zoeken bij een inval en hem niet hebben gezien? Ik denk dat hij hen wél zag.”

Dat denkt ook Rinesh Saltani: „Bouterse heeft Suriname nooit verlaten. Een junglecommando heeft meer verstopplekken dan de overheid zou kunnen ontdekken. Het vermoeden is dat het een inside job was. Men wist het, maar deed alsof niemand het wist. Je doet een inval, de ex-president is er niet, maar hij wordt na een dag wel dood aangetroffen?”

„Bouterse was sinds zijn veroordeling gewoon thuis op Leonsberg”, zegt Sara Esther, verwijzend naar de plek waar zijn woning ligt. „Maar omdat ze geen ballen hadden om hem op te halen, hebben ze verzonnen dat hij voortvluchtig was. Bang dat het volk in opstand zou komen.”

Wie bracht lichaam Desi Bouterse naar woning in Leonsberg?

Wie zijn lichaam naar Leonsberg heeft vervoerd, is onduidelijk. Het gebeurde, zo luidt de formele lezing, vanuit een onbekende locatie. De eerste melding over zijn overlijden kwam om dinsdag rond 22 uur lokale tijd, van een onbekende inheemse man, blijkt uit informatie van het Surinaamse medium Waterkant.

BEKIJK OOK:Politie Suriname: lichaam Bouterse thuisgebracht door onbekenden

Het is een raadsel wie deze man is. Zijn identiteit blijft vooralsnog verborgen, evenals zijn herkomst. Geen van de aanwezigen bij de woning kon naderhand meer informatie aan de Surinaamse politie geven over wie deze persoon was of waar hij vandaan kwam.

Mysterieus busjes

Rond 3 uur in de nacht zouden diverse vertrouwelingen van de oud-president naar de woning zijn gekomen. Een aantal uren later kwam er een ’zwart gelakt busje’ bij Leonsberg aanrijden. Met dit busje, waarvan de gegevens ook nog onbekend zijn, is het lichaam van Bouterse volgens informatie van de politie vervoerd.

Waar dit busje vandaan kwam is eveneens een raadsel. Opvallend is dat tegen die tijd de weg naar de woning van Bouterse geblokkeerd werd en niemand er meer in mocht. Waarom was dat? Dat vragen veel Surinamers zich af. Er is nog geen duidelijkheid over gekomen.

Weduwe Bouterse deed opvallende uitspraak

Het lichaam van Desi Bouterse vertoonde geen tekenen van een misdrijf, stelde de arts die later door de politie was ingeschakeld om het te onderzoeken. Deze arts wilde er verder niks over zeggen. „Ik heb alleen gedaan waar ik voor ben gevraagd”, zei hij kort tegen aanwezige pers.

BEKIJK OOK:Dood Bouterse wrang voor nabestaanden Decembermoorden: ’Hij is er goedkoop vanaf gekomen’

Zelfs de weduwe van Bouterse, Ingrid, voedde eerder al de speculaties. In april zei ze dat dezelfde mensen die nu in regering zitten haar man in het verleden probeerden te vergiftigen. Sommige Surinamers zien dat als een aanwijzing. Zou dat nu alsnog zijn gebeurd?

De voormalige first lady, sinds de verdwijning van haar man politiek actief in zijn Nationale Democratische Partij (NDP), wil geen pottenkijkers. Ze vroeg mensen met klem om weg te blijven van de woning.

Schimmigheid

Het lichaam van Bouterse is woensdagochtend naar het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo vervoerd. Voor de auto met de kist erin reed een politiewagen, erachter gingen partijgenoten in een stoet. Na afstemming met het Openbaar Ministerie werd het lichaam van Bouterse formeel in beslag genomen om de vermoedelijke doodsoorzaak vast te stellen.

Sommige Surinamers twijfelen, mede door al deze schimmigheid, zelfs openlijk of de voormalig president wel echt dood is. „Velen vragen wie het lijk daadwerkelijk hebben gezien”, zegt Bharti Pari.

BEKIJK OOK:Desi Bouterse (1945 – 2024) overleed zonder ooit straf te hebben uitgezeten: ’Deze slimme indiaan krijgen ze nooit te pakken’

„Wie zegt dat het zijn lichaam is?”, vraagt Cheryl zich af. „Dat moet eerst maar eens goed worden onderzocht. Met dna enzo. En dan ook onder toezicht van mensen uit het buitenland. Het zou niet voor het eerst zijn dat Bouterse iets verzint waar iedereen intrapt.”

Fascinerende theorie

Misschien wel de meest fascinerende theorie komt van Laurens Neede, een van de sergeanten die in 1980 onder leiding van Bouterse een coup pleegden. Hij denkt dat zijn kameraad ’spiritueel is uitgetreden’ en op die manier een einde aan zijn leven heeft gemaakt.

Een complottheorie? Maak dat de burgers in Suriname maar wijs. „In dit land is álles mogelijk”, zegt Gwen Blankendal. „Niets verbaast mij meer.” https://www.telegraaf.nl/nieuws/1141012276/suriname-zindert-van-complottheorieen-over-dood-bouterse-in-dit-land-is-alles-mogelijk

NOS Nieuws 26 dec 2024

Lichaam Bouterse door ‘onbekenden’ naar woning gebracht

Het lichaam van de Surinaamse oud-president Desi Bouterse is gisteren na zijn overlijden door “onbekenden” naar zijn woning gebracht in de wijk Leonsberg, in Paramaribo. Dat kregen agenten te horen toen ze aankwamen bij de woning van Bouterse, schrijft de Surinaamse politie in een persbericht.

Kort na de verplaatsing van het lichaam van Bouterse, iets na 05.00 uur (lokale tijd), kreeg de politie een melding dat Bouterse was overleden. Verder zijn er vooral nog veel onduidelijkheden rond het overlijden van Bouterse, zoals waar hij verbleef voor zijn dood en waar het lichaam was voordat het naar Leonsberg werd gebracht.

De politie schakelde na het zien van het lichaam direct een arts in, die na een lijkschouwing “geen tekenen van misdrijf” zag. Vervolgens werd het lichaam na overleg met het Openbaar Ministerie in beslag genomen en naar een mortuarium gebracht.

Strafrechtelijk onderzoek

Er zal obductie op het stoffelijk overschot van Bouterse worden uitgevoerd, schrijft de politie, om de doodsoorzaak vast te stellen. De politie doet “een dringende oproep aan de samenleving” om eerst de onderzoeksresultaten af te wachten “en speculaties achterwege te laten”.

Daarnaast loopt er een strafrechtelijk onderzoek waarin meerdere personen gehoord worden, zo staat in het persbericht.

Gisteren werd bekend dat de 79-jarige Bouterse was overleden. Hij was op de vlucht sinds zijn veroordeling van ruim een jaar geleden voor zijn leidende rol bij de Decembermoorden. Daarbij werden in 1982 vijftien tegenstanders van zijn regime gedood.

Partijgenoten en aanhangers van Bouterse kwamen na zijn overlijden naar de woning in Leonsberg;

1:36

Partijgenoten reageren op overlijden Bouterse: ‘Hij heeft ons verrast’

De familie van Bouterse heeft nog geen officiële verklaring naar buiten gebracht over het overlijden van de oud-president. Zijn weduwe Ingrid Bouterse-Waldring, plaatste wel een bericht op Facebook waarin zij bedankte voor het medeleven en de steun die ze ontving.

https://nos.nl/artikel/2549636-lichaam-bouterse-door-onbekenden-naar-woning-gebracht

NOS Nieuws•Gisteren, 10:40

Veroordeeld, verkozen en voortvluchtig: wie was Desi Bouterse?

Bouterse was leider van het militaire regime dat in de jaren 80 met een staatsgreep aan de macht kwam. In Nederland werd hij veroordeeld wegens drugshandel. In 2010 werd hij democratisch gekozen tot president en bleef dat tot 2020.

https://nos.nl/video/2549597-veroordeeld-verkozen-en-voortvluchtig-wie-was-desi-bouterse

Premier Mottley brengt eerbetoon aan voormalig president Bouterse

3 minuten leestijd

President Bouterse en premier Mottley tijdens een gezamenlijke persconferentie in 2019. Foto: Suriname Herald

Premier Mia Mottley van Barbados heeft voormalig president Desi Bouterse omschreven als een van de meest charismatische leiders van de regio. Bouterse overleed dinsdag op 79-jarige leeftijd.

In haar eerbetoon sprak premier Mottley over de blijvende indruk die Bouterse op haar en anderen achterliet.

“Ik heb sinds mijn aantreden als regeringsleider in mei 2018 veel mensen ontmoet. Maar sommige mensen hebben een persoonlijkheid die zo krachtig is dat ze een onuitwisbare indruk achterlaten op iedereen met wie ze in contact komen,” aldus Mottley over oud-president Bouterse.

Ze prees Bouterse om zijn historische reis van vrijheidsstrijder tot president van de Republiek Suriname. “Of je het nu met hem eens was of niet, je kon niet om de kracht van zijn persoonlijkheid heen,” vervolgde ze.

Naarmate 2024 ten einde loopt, neemt de Caribische Gemeenschap afscheid van een van haar meest charismatische leiders, stelde Mottley. “Desi Bouterse, voormalig president van de Republiek Suriname, domineerde vier decennia lang de Surinaamse politiek.”

Mottley herinnerde zich haar eerste ontmoeting met Bouterse tijdens de Caricom-regeringsconferentie in juli 2018 in Montego Bay, Jamaica. “Het was via zijn ogen en hart dat ik de rijke cultuur van dit smeltkroesland op het Zuid-Amerikaanse continent leerde kennen. Zo begon mijn liefde voor Suriname en zijn mensen,” vertelde ze.

Ze sprak ook over haar bezoeken aan Suriname, waarbij Bouterse haar meenam naar verschillende delen van het land, zoals het district Brokopondo. “Hij had een unieke manier om met mensen van alle achtergronden in contact te komen, of het nu was door te zingen met griots of kinderen te omarmen die om hem heen kwamen staan,” zei Mottley.

Tijdens haar laatste bezoek aan Suriname in juli 2023, tijdens de Caricom-regeringsconferentie onder leiding van president Santokhi, kreeg ze de kans om samen met een collega, Ralph (premier van Saint Vincent en de Grenadines, red.), tijd door te brengen met Bouterse. “Veel van die momenten waren gevuld met gelach, maar wie had kunnen weten dat dit onze laatste ontmoeting zou zijn?”

Mottley prees ook de bijdrage van Bouterse en zijn vrouw Ingrid aan de vriendschap tussen Barbados en Suriname. Bij het horen van de plannen van Barbados om in 2020 Golden Square Freedom Park te bouwen, doneerden zij houten bankjes van Surinaams hout om de banden tussen beide landen te versterken.

Namens het volk en de regering van Barbados betuigt Mottley haar medeleven aan Ingrid, de kinderen van Bouterse en het volk van Suriname. “Moge hij rusten in vrede en herrijzen in glorie,” besloot ze. https://www.srherald.com/suriname/2024/12/26/premier-mottley-brengt-eerbetoon-aan-voormalig-president-bouterse/

Premier Mottley: “Desi Bouterse laat onuitwisbare indruk achter in de regio”

 donderdag 26 december 2024  M.P. Wong  Suriname

mottley en bouterse

https://www.gfcnieuws.com/premier-mottley-desi-bouterse-laat-onuitwisbare-indruk-achter-in-de-regio/

Nederlandse premier reflecteert op overlijden Desi Bouterse

 donderdag 26 december 2024  M.P. Wong  NederlandSuriname

bouterse

De Nederlandse premier, Dick Schoof, heeft gereageerd op het overlijden van voormalig Surinaams president Desi Bouterse.

In zijn verklaring benadrukte Schoof Bouterse’s significante invloed op Suriname, maar wees ook op de controverses rondom zijn persoon, met name de Decembermoorden van 1982.

Hij merkte op dat Bouterse, ondanks zijn veroordeling, nooit zijn straf heeft uitgezeten, en benadrukte de verantwoordelijkheid van Suriname en de betrokken overheidsinstanties in deze kwestie.

Schoof erkende dat het nieuws van Bouterse’s (foto) overlijden uiteenlopende emoties oproept in zowel Suriname als Nederland.

Hij betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden en riep op tot respect en bezinning in deze periode.

Internationaal is er eveneens gereageerd op het overlijden van Bouterse. Mensenrechtenadvocaat Reed Brody stelde dat Bouterse vooral herinnerd zal worden als iemand die, ondanks zijn veroordeling, in vrijheid heeft kunnen leven.

Brody benadrukte dat de uiteindelijke veroordeling van Bouterse grotendeels te danken is aan de inspanningen van de families van de slachtoffers, aangezien Suriname aanvankelijk weinig actie ondernam richting vervolging.

De familie van Bouterse heeft aangekondigd binnenkort met een officiële verklaring te komen.

In de tussentijd wordt de Surinaamse bevolking opgeroepen om respectvol om te gaan met het nieuws en deze periode te gebruiken voor reflectie over Bouterse’s rol in de politiek en de gedeelde geschiedenis met Nederland. https://www.gfcnieuws.com/nederlandse-premier-reflecteert-op-overlijden-desi-bouterse/

Aanhangers van Desi Bouterse nemen geëmotioneerd afscheid: ‘Baas is dood’

De lijkwagen met het lichaam van ex-president Desi Bouterse passeert rouwende aanhangers in Paramaribo.
De lijkwagen met het lichaam van ex-president Desi Bouterse passeert rouwende aanhangers in Paramaribo.Beeld Ranu Abhelakh / Reuters

In Paramaribo reageren volgelingen van Desi Bouterse bedroefd en geschokt op de dood van de Surinaamse oud-president. ‘Kijk wat ze hebben gedaan met onze leider. Ze hebben hem gepijnigd totdat hij dood is.’

Jason Pinas26 december 2024, 12:26

Tientallen Boutisten, zoals trouwe aanhangers van Desi Bouterse zichzelf noemen, verzamelen zich op eerste kerstdag in alle vroegte rondom het huis van de oud-legerleider, die in 1980 middels een coup de macht greep in Suriname. Even is er nog onduidelijkheid of het nieuws over zijn dood klopt. Maar al snel komt de bevestiging. Mensen barsten uit in tranen en vallen elkaar in de armen.

‘Baas is dood’, snikt Patricia van Ommeren, de zelfgekroonde ‘getto mama’ van de Nationale Democratische Partij (NDP), waarvan Bouterse decennia de voorzitter was. Met een betraand gezicht richt ze zich tot politieke tegenstanders, op wie ze woedend is. ‘Dit is echt een zware klap voor ons. Maar ze mogen weten dat we sterker terug komen.’

Ook Laurens Neede, die als militair en politicus jarenlang met Bouterse optrok, kan zijn tranen moeilijk bedwingen. Hij wordt ondersteund door familieleden. ‘Het is totaal anders afgelopen dan we hadden gehoopt en verwacht’, zegt hij. Boos op regering

Kleine groepjes mensen mogen naar binnen om het lijk van de oud-president te aanschouwen in zijn huis. Het is een komen en gaan van aanhangers van de oud-legerleider. Ze uiten niet alleen verdriet, maar ook woede tegen mensen die in de afgelopen jaren geen supporter van Bouterse waren.

‘Zonder Bouterse zaten we nog steeds onder slavernij van Nederland’, zegt Klebert Drenthe, jongerenvertegenwoordiger van de NDP. Hoewel hij het stoffelijk overschot zelf heeft gezien, kan hij moeilijk geloven dat Bouterse dood is. Drenthe: ‘We gaan ervoor zorgen dat we als Surinamers eenheid behouden onder alle bevolkingsgroepen. Dat is wat hij wilde.’

Klebert Drenthe toont een tattoo met de initialen van Bouterse.Beeld REUTERS

De dood van Bouterse is volgens een groot deel van zijn aanhangers de schuld van de zittende regering, onder leiding van president Chan Santokhi, en Nederland. Zo beweren enkele aanwezigen dat met name de strafzaak over de decembermoorden, waarin Bouterse werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar, een politiek proces was dat op instructies van Nederland is uitgevoerd.

Doodsoorzaak onduidelijk

Een doodsoorzaak is nog niet bekend. De arts die het overlijden heeft vastgesteld, wil tegenover de pers niet zeggen of het om een natuurlijke dood gaat. Dat moet volgens hem door de justitiële autoriteiten worden gemeld. ‘Mijn werk is om na te gaan of hij dood is of niet. Verder kan ik niets zeggen’, aldus de arts.

Ramon Abrahams, boezemvriend en rechterhand van Bouterse, zegt dat het lijk voor obductie in beslag is genomen door de politie. ‘We moeten nu wachten tot het lichaam wordt vrijgegeven. Pas dan kunnen we bepalen welke verdere stappen we gaan ondernemen’, legt hij uit.

Suriname zal volgens Ashwin Adhin, vicepresident tijdens de laatste regeertermijn van Bouterse, nooit meer hetzelfde zijn. ‘Hij vormde een groot deel van onze identiteit’, zegt Adhin. ‘Zijn ideologie van eenheid en zelfstandigheid van de Surinamers zullen we wel voortzetten.’

Emoties bij mortuarium

Bij het mortuarium lopen de emoties verder op. Mensen die afscheid willen nemen van ‘baas Bouta’, zoals Bouterse ook wel werd genoemd, krijgen te horen dat dat niet mogelijk is. Er wordt huilend en scheldend geprotesteerd. ‘Als ik dood moet gaan, zal ik dan maar dood gaan. Ik ben nu niet meer bang’, roept een vrouw.

Een andere Boutist schreeuwt: ‘Kijk wat ze hebben gedaan met onze leider. Ze hebben hem gepijnigd totdat hij dood is. Ze mogen hem nu komen opeten, dit is wat ze al lang wilden.’

Later op de dag komen enkele partijgenoten in hun hoofdkwartier bijeen om elkaar moed in te spreken. Er wordt naar strijdliederen geluisterd, onder meer van Bob Marley.

Intussen condoleert president Santokhi via een verklaring familie en nabestaanden. Hij roept iedereen op de kalmte te bewaren. Ook vicepresident Ronnie Brunswijk, oud-leider van het Junglecommando dat tijdens de burgeroorlog tegen Bouterse vocht, condoleert de familie van de oud-president. ‘Zijn leven heeft een blijvende impact gehad op ons land en zijn inzet zal niet vergeten worden,’ schrijft Brunswijk. https://www.volkskrant.nl/buitenland/aanhangers-van-desi-bouterse-nemen-geemotioneerd-afscheid-baas-is-dood~bc2ca400/

Spanning rond uitvaart Desi Bouterse in Suriname: vrees voor laatste ’middelvinger’ van oud-president

author avatar

MARCEL VINK

27 dec 2024

PARAMARIBO – De autoriteiten in Suriname staan op scherp nu voorstanders van Desi Bouterse hun laatste eer bewijzen aan de overleden voormalig president en legerleider. Zijn tegenstanders vrezen dat ‘Bouta’ niet alleen zijn ‘aardse straf’ van 20 jaar cel wegens de Decembermoorden is ontlopen, maar ook dat er alsnog heimelijk een staatsbegrafenis wordt bekonkeld voor de man die wegens drugshandel ook nog eens – bij verstek – in ons land elf jaar aan zijn broek had.

De autoriteiten in Suriname staan op scherp nu voorstanders van Desi Bouterse hun laatste eer bewijzen aan de overleden voormalig president en legerleider.

De autoriteiten in Suriname staan op scherp nu voorstanders van Desi Bouterse hun laatste eer bewijzen aan de overleden voormalig president en legerleider.

In rijen staan mensen opgesteld, bij partijcentrum Ocer van de NDP (de Nationale Democratische Partij van Bouterse), waar sinds donderdag een condoleanceregister ligt. Vanaf 18 uur die avond lokale tijd – in Suriname is het vier uur vroeger – komen aanhangers van Desi Bouterse, die dinsdag overleed, van heinde en verre om hun grote leider voor een laatste maal respect te betonen.

Desi Bouterse blijft voor veel Surinamers een held

,,Ik kan niet meer”, zegt een vrouw die het duidelijk te kwaad heeft als ze bij het centrum is aangekomen. ,,Ik ben kapot van verdriet. Dit is zo erg voor heel Suriname. We krijgen nooit meer een tweede Bouta. Hoe moet het verder met ons?”

Belangstellenden tekenen het condoleanceregister voor Desi Bouterse, in het centrum van de Nationale Democratische Partij (NDP).

© ANP / ANP

Belangstellenden tekenen het condoleanceregister voor Desi Bouterse, in het centrum van de Nationale Democratische Partij (NDP).

Voor deze mensen blijft hij de man die weliswaar fouten heeft gemaakt, maar het land óók veel heeft gebracht. Daarom was het behoorlijk druk met burgers die op pad waren gegaan voor het laatste bezoek aan de man die ze ondanks alles voorgoed in hun hart hebben gesloten.

BEKIJK OOK:Afgang dat veroordeelde Desi Bouterse in vrijheid kon leven

Ook de zaakgelastigde van bondgenoot Venezuela tekende het condoleanceregister. Begin dit jaar kwamen er berichten naar buiten dat Bouterse in dat land ondergedoken zat, na zijn veroordeling voor de Decembermoorden, waarbij vijftien politieke tegenstanders en critici werden gemarteld en geliquideerd. In Suriname wordt gedacht dat Bouterse in ieder geval de laatste periode weer in eigen land was, om daar te sterven. Zijn overlijden en laatste dagen zijn nog altijd een mysterie.

Onderzoek naar raadsels rond overlijden Bouterse

In aanloop naar de uitvaart loopt nog een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het raadselachtige transport van het lichaam van Bouterse, van een nog onbekend schuiladres naar zijn woning in Leonsberg. Dat is een piepklein dorpje ten noorden van Paramaribo waar Bouterse sinds jaar en dag riant woonde aan de Surinamerivier en waar de politie drie dagen eerder nog vergeefs een inval deed. De onbekende persoon die het lichaam bracht, wordt nog gezocht.

Er worden meerdere herdenkingsactiviteiten gehouden deze dagen, in het hele land, en dat noopt tot zware veiligheidsmaatregelen. Zoals rond het gebouw van de NDP. ,,Activiteiten rond Bouterse zijn altijd al relatief goed beveiligd”, vertelt een aanwezige. Een ander voegt eraan toe: ,,Maar nu een tikje meer.”

BEKIJK OOK:Suriname zindert van complottheorieën over dood Bouterse: ’In dit land is álles mogelijk’

Suriname heeft behoefte aan rust, maar verdere onrust dreigt. De man die een onherroepelijke gevangenisstraf van 20 jaar kreeg, maakt de tongen nog steeds flink los. Alsof hij nog altijd, als vanouds, aan de touwtjes trekt.

Voorstanders Bouterse willen staatsbegrafenis

Het tekenen van het condoleanceregister is een test voor het ultieme moment: de uitvaart zelf. Voorstanders willen een staatsbegrafenis, tegenstanders gruwen ervan en zouden het een schande vinden, een postume middelvinger naar de nabestaanden van de Decembermoorden van 1982, die al emotioneel zijn dat Bouterse zijn ‘aardse’ straf heeft ontlopen.

Belangstellenden bij het huis van de overleden Desi Bouterse.

© ANP / ANP

Belangstellenden bij het huis van de overleden Desi Bouterse.

Ex-militair Ramon Abrahams, ondervoorzitter van de NDP, wil er weinig over kwijt. ,,We kunnen nog niet veel plannen, want het Openbaar Ministerie heeft het lijk nog niet vrijgegeven.” Hij hoopt dat dit voor zondag gebeurt. ,,Tot die tijd kunnen we niet veel doen.” Maar toch, voegt hij er veelbetekenend aan toe: ,,Je moet natuurlijk wel beginnen te plannen.”

BEKIJK OOK:Desi Bouterse (1945 – 2024) overleed zonder ooit straf te hebben uitgezeten: ’Deze slimme indiaan krijgen ze nooit te pakken’

Dat is precies waar de tegenstanders voor vrezen: dat er al iets wordt bedisseld. Abrahams duwt dat van zich af, en beweert dat in ieder geval de NDP en de familie van Bouterse geen verzoek voor een staatsbegrafenis zullen indienen. ,,Maar als het komt, dan komt het.” Het zal wel een waardige uitvaart worden, benadrukt hij.

Wanneer Bouterse naar zijn laatste rustplaats vertrekt, is dus nog niet bepaald, maar een bron van De Telegraaf in Paramaribo hoorde dat het nog wel enkele dagen gaat duren. ,,Ik verneem uit onbevestigde berichten dat het 5 januari wordt”, laat hij weten. De NDP streeft ernaar uiterlijk een dag eerder afscheid te nemen van Bouterse; hij zal in ieder geval worden gecremeerd.

’Santokhi probeert misbruik te maken van situatie’

Niet alleen Bouterse en zijn partijgenoten worden beschimpt, ook de huidige regering krijgt bakken kritiek. Nu burgers het vooral over de overleden ex-president hebben, zou Santokhi daar snel politiek profijt van willen trekken, luidt de kritiek. Volgens fractieleider Ronny Asabina van de partij BEP – Broederschap en Eenheid in de Politiek – lijkt de regering onder leiding van Santokhi er nu snel allerlei besluiten doorheen te willen jassen.

BEKIJK OOK:Dood Bouterse wrang voor nabestaanden Decembermoorden: ’Hij is er goedkoop vanaf gekomen’

Asabina wees onder meer op een deal met Chinalco (de Chinese mijnbouwgigant), de verdeling van voedselpakketten, en het besluit om elke Surinamer een spaarbiljet ter waarde van 750 Amerikaanse dollar toe te kennen. Iedere inwoner van Suriname gaat zo meedelen in de toekomstige opbrengsten uit de oliewinning voor de kust.

,,De regering heeft opeens haast met de uitverkoop van onze natuurlijke hulpbronnen”, foetert hij in het Surinaamse medium Waterkant. ,,Ze willen onze bauxietreserves in het westen exploiteren. Daarbij heeft de regering een grote fout gemaakt, door in strijd met wettelijke bepalingen en regelingen dit plan naar het parlement te sturen.”

Ook hekelt hij het pijlsnelle uitdelen van voedselbonnen en pakketten, om de gunst van de bevolking te winnen – nu Bouterse er definitief niet meer is. ,,Straks zal de regering ook nog haast hebben met het uitbetalen van sociale uitkeringen. Mark my words.”

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1854350728/spanning-rond-uitvaart-desi-bouterse-in-suriname-vrees-voor-laatste-middelvinger-van-oud-president