DEA, NICOLAS MADURO, DESI BOUTERSE & NEDERLANDSE LIQUIDATIE EN DRUGSBENDE

DRUGSHANDEL BLOEIT OOK TIJDENS COVID-19

Het artikel: ‘Lockdowns, infiltraties en coke-ripdeals’, gepubliceerd door Starnieuws op 20 januari, trok onze aandacht. In het artikel staat, dat de drugshandel bloeit ondanks het coronavirus. Dit komt doordat de lockdowns en COVID-19-restricties in verschillende landen, in het voordeel hebben gewerkt van drugssmokkelaars. Er is minder controle en ook minder havenarbeiders zijn fysiek op hun posten aanwezig. Volgens Bob van den Berghe, coördinator van het Container Controle Programma (CCP) van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), heeft dit kansen opgeleverd voor criminele organisaties bij het verschepen van partijen drugs naar Europa. Ook in Suriname professionaliseert de drugshandel zich aanmerkelijk. Criminelen proberen smokkelwaar op slinkse manieren via verschillende routes, het land uit te krijgen. Daarom is uitbreiding van het CCP-programma wenselijk. Meer units op andere havens en de J.A. Pengel luchthaven, van waaruit cargo vertrekt. Het fenomeen van klassieke ripdeals blijft populair en heeft ook betrekking op de meest frequente smokkelmethode. We weten al jaren dat drugs worden verstopt in containers, zonder medeweten van de ‘uitvoerder’ en ‘invoerder’. Deze ‘lading’ vertrekt vaak door middel van medewerking van het havenpersoneel. De exporteurs en importeurs van de container, weten vaak niets over die ‘extra’ lading in hun container. Het is al vaker voorgekomen, dat cocaïne wordt aangetroffen in een extra wand, bodem of dak van een container. Andere manieren die worden toegepast, zijn dat er cocaïne wordt verstopt in houtblokken, verwerkt in vloeistoffen, of zoals frequent gebeurt, dat het spul tussen de legale lading wordt aangetroffen.

Ook in onze buurlanden leeft de handel in drugs, want de Guyanese politie heeft vorig jaar drie buitenlanders gearresteerd die in een Cessna-vliegtuig zaten. Zij werden ondervraagd en verklaarden, dat ze met een ander vliegtuig op weg waren naar Suriname, toen dat vliegtuig mechanische problemen kreeg. In onze samenleving durven velen niet over de drugsproblematiek te praten, maar binnen de informele sector zitten ook drugsbaronnen en witwassers, slechts weinigen kennen de exacte omvang van dit probleem. In de afgelopen periode zijn banken oplettender geworden door de compliance, waarbij er streng wordt gelet op geldtransacties van personen en bedrijven. Desondanks vinden met name drugshandelaars via bepaalde bedrijven een manier om smerig geld wit te wassen.  Haast overal ter wereld wordt er nu gewerkt aan het ontrafelen van illegale praktijen en worden er maatregelen getroffen om vooral het wiswasgeld buiten de formele sector te houden, maar de criminele wereld vindt altijd wel een uitweg. Criminelen zijn vaak genoeg slimmer dan de overheid. Zij zullen altijd een manier bedenken om zaken gerealiseerd te krijgen. Zij zetten dan anderen in om het vuile werk te doen en op zo een manier, drugsgeld wit te wassen. Hierdoor komt illegaal geld terecht bij de grotere bedrijven en wordt zo witgewassen. Ook de dollarschaarste heeft hieraan een steentje bijgedragen, want wie grote bedragen aan dollars zocht, wist precies waar die te krijgen waren. Zo komt het geld gewoon in de kringloop van de formele sector terecht. Bovendien zijn er ook nog steeds politici die affiniteit hebben met deze illegale sector. Zij ontvangen grote bedragen voor hun stilzwijgende medewerking en de drugs en of het geld worden binnengehaald. Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Project Management Team (PMT) van het National Risk Assessment (NRA), had in een eerder gesprek met de media aangegeven, dat alle sectoren betrokken bij het NRA-onderzoek hebben geparticipeerd, behalve de tweedehandse autohandel, die wilde niet meewerken. Hoewel zij het niet wilde zeggen, weten we allemaal dat er personen zijn die de autohandel gebruiken om wit te wassen. En wie zijn de compagnons van deze mensen? Dat zijn vaak dezelfde mensen die zogenaamd niets te maken willen hebben met witwasgeld uit de sector. Gevoeglijk kan worden gesteld, dat de zaak van alle kanten blijft stinken.

https://dagbladdewest.com/2021/01/29/drugshandel-bloeit-ook-tijdens-covid-19/

Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA krijgt weer vestiging in Suriname

President Santokhi. Beeld: GOV TV

De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) zal gevraagd worden om zich weer in Suriname te vestigen. DEA zal samen moeten werken met de Surinaamse drugsbestrijdingsdiensten om een keer een einde te maken aan de doorvoer en het transport van drugs op het grondgebied van Suriname, liet president Chan Santokhi vandaag weten tijdens de regeringspersconferentie.

Vanwege de bilaterale samenwerkingsrelaties die Suriname heeft met landen zal er ook technische ondersteuning en bijstand gevraagd worden voor de verschillende sectoren. Na het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, is een versneld proces totstandgekomen waarbij samenwerkingsmissies zijn uitgevoerd waaronder handel- en investeringsmissies.

Volgens Santokhi is het nodig om de bestaande instituten verder te verstreken waarbij er ondersteuning gegeven wordt in het kader van de veiligheid. Zo is de Amerikaanse defensiefunctionaris Craig Stephen Faller hedenmorgen in Suriname gearriveerd. Hij is de hoogste militaire leider van het Southern Command van de Verenigde Staten.

Admiraal Faller sluit zijn bezoek aan Suriname af met een ontmoeting aan de president.
Santokhi geeft aan dat er met de admiraal concrete programma’s besproken zullen worden op het gebied van veiligheid en de georganiseerde criminaliteit.

Vishmohanie Thomas

https://www.srherald.com/suriname/2021/01/13/amerikaanse-drugsbestrijdingsdienst-dea-krijgt-weer-vestiging-in-suriname/

Zoon van Surinaams Amsterdamse crimineel met bijna 5 miljoen euro cash gepakt

18 december 2020

Zoon van Surinaams Amsterdamse crimineel met bijna 5 miljoen euro cash gepakt

Foto (c) Politie Nederland

Deze twee sporttassen met in totaal bijna 5 miljoen euro (foto), werden onlangs gevonden in een huis in Purmerend. Daarbij werd Digennaro B., de 25-jarige zoon van de Surinaamse Amsterdammer Delano B.(55), aangehouden meldt de Nederlandse krant Het Parool donderdag.

 

Volgens de krant begon de recherche in maart een onderzoek, na anonieme tips die bij het Team Criminele Inlichtingen van de politie waren binnengekomen. Een van de tips was dat Digennaro geld en drugs zou rijden voor de organisatie van zijn vader Delano, die bij de politie al langer bekend zou zijn om cocaïneverdenkingen.

De Nederlandse website Crimesite schrijft hierover dat de naam van Delano B. frequent voorkomt in strafdossiers. De politie rekende hem tot de contacten van Dino Soerel, en zijn naam viel later in de serie onderzoeken naar cocaïnehandel van de groep rond de uit Suriname afkomstige Piet W., die werd veroordeeld voor cocaïnesmokkel maar inmiddels weer op vrije voeten is.

De tassen met in totaal 4.810.795 euro werden in september aangetroffen bij een inval. Naast Digennaro B. zijn er nog 3 personen opgepakt, die verdacht worden van witwassen.

Ronnie Brunswijk door Nederland gezocht

20 augustus 2015

De voormalige leider van het Jungle-commando Ronnie Brunswijk (53) staat internationaal gesignaleerd wegens drugshandel. Hij is recent op de opsporingslijst van Interpol gezet. Het is niet bekend in welke zaak hij wordt gezocht, behalve dat het gaat om import van drugs in Nederland. Hij moet nog zes jaar zitten in Nederland, een oude straf.

Lijfwacht

Brunswijk was tot 1985 lijfwacht van Desi Bouterse, toen de bevelhebber van het Surinaamse leger, couppleger en leider van het militair gezag. Brunswijk pleegde een bankoverval in Moengo, waarvoor hij eind december 1985 werd gearresteerd maar hij ontsnapte na een week. In de tweede helft van de jaren tachtig was Brunswijk de leider van het Junglecommando in Suriname dat vocht tegen het regime van Bouterse, maar uiteindelijk verzoende hij zich met de legerleider.

Zes jaar

Hij kwam voor in verschillende Nederlandse onderzoeken naar cocaïne-handel. Brunswijk is door de rechtbank van Haarlem in 1996 bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel. In Suriname is hij zakenman en politicus. Hij is een boslandcreool uit het Marowijne-gebied. Hij bezit een eiland in de Marowijneriver, die grenst aan Frans Guyana. Hij is ex-trainer en ex-speler van de Surinaamse voetbalclub Inter Moengotapoe dat in de hoogste klasse van de Surinaamse voetbalbond speelt. Ooit bedreigde hij de voorzitter van een andere voetbalclub met een vuurwapen tijdens een woedeuitbarsting, daarvoor werd hij geschorst.

https://www.crimesite.nl/ronnie-brunswijk-door-nederland-gezocht/

Maduro bereid om met Trump te praten

Presidenten Trump en Maduro

President Nicolás Maduro van Venezuela is bereid in gesprek te gaan met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump. Dat zei Maduro maandag tegen staatspersbureau AVN. “Als het zover is, ben ik bereid respectvol met president Donald Trump te praten”, stelde Maduro.

Trump zei eerder een ontmoeting met Maduro te overwegen. “Daar zou ik misschien over nadenken”, stelde de president tegen nieuwssite Axios. “Maduro wil graag afspreken. En ik ben nooit tegen vergaderingen.”

Een dergelijke ontmoeting zou echter haaks staan op de ‘maximale druk’-campagne van de VS die gericht is op verdrijving van Maduro. Trump voegde er in het interview met Axios echter aan toe dat hij de gespreksuitnodiging “op dit moment” heeft afgewezen.

Op maandag schreef de president vervolgens in een Twitter-bericht dat hij enkel met Maduro om de tafel zou gaan om diens aftreden te bespreken.

Washington is een van de belangrijkste bondgenoten van oppositieleider Juan Guaidó, die zich anderhalf jaar geleden uitriep tot hoofd van de overgangsregering nadat Maduro in 2018 de presidentsverkiezingen won. Daarbij zou volgens de oppositie sprake zijn geweest van grootscheepse fraude. Tientallen landen, waaronder dus de VS, erkennen Guaidó als de rechtmatige leider van Venezuela.

HLN

https://www.srherald.com/buitenland/2020/06/24/maduro-bereid-om-met-trump-te-praten/

Marine VS vaart nabij Venezuela na aankomst Iraans schip

24 Jun, 2020,  12:27

foto
 Het Amerikaanse leger zei dat het een operatie heeft uitgevoerd als onderdeel van zijn antinarcotica-operaties in het Caribisch gebied. (Foto: US Southern Command)
 


 
Een schip van de Amerikaanse marine heeft nabij de Venezolaanse kust gevaren in wat het Southern Command (Southcom) van het Amerikaanse leger een ‘vrijheid van navigatie-operatie’ noemde. Het gebeurde een dag nadat een Iraanse vrachtschip aanmeerde in een haven van Caracas.

In een post op haar website zei Southcom dat de USS Nitze, een raketvernietiger, voer in een gebied buiten de territoriale wateren van Venezuela – dat zich zo’n 22 km van de kusten uitstrekt – maar binnen een gebied waarover de Venezolaanse regering ten onrechte beweert controle te hebben”.

“De Verenigde Staten zal blijven vliegen, zeilen en opereren waar het internationaal recht dat toelaat, met behoud van de rechten, vrijheden en rechtmatig gebruik van het zee- en luchtruim waarvan alle naties gegarandeerd zijn”, zei admiraal Craig Faller, Southcom-commandant dinsdag in de verklaring. Een woordvoerder vertelde AFP dat in januari een soortgelijke operatie had plaatsgevonden.

De stap komt nadat de regering-Trump in april zei dat het meer Amerikaanse militaire middelen in het Caribisch gebied zou inzetten, onder meer om vermeende handel in verdovende middelen door de Venezolaanse president Nicolas Maduro, die door de VS en tientallen andere  – veelal westerse landen – als onwettig wordt beschouwd, te verstoren.

Nu de Amerikaanse sancties de belangrijkste olie-industrie van Venezuela steeds geïsoleerder maakt, wendde Maduro zich vorige maand tot Iran – een ander land onder zware Amerikaanse sancties – voor brandstoftransporten. Washington zei dat het een reactie op die zendingen overwoog, maar nam geen militaire actie.

Maandag legde het onder Iraanse vlag varende vrachtschip Golsan aan in de Venezolaanse haven van La Guaira. Aan boord van het schip was zoals de Iraanse ambassade in Caracas zei voedsel voor de eerste Iraanse supermarkt in Venezuela. Er waren geen aanwijzingen dat de Golsan en Nitze tegenover elkaar stonden.

President Donald Trump heeft erop aangedrongen dat alle opties op tafel liggen om Maduro te verwijderen, maar Amerikaanse functionarissen hebben duidelijk gemaakt dat er weinig trek is in militair geweld.

Wie heeft het onderzoek in de zaak Gentle verricht?

Sergio Gentle

De gemeenschap wil weten welk instantie het onderzoek van inspecteur van politie Sergio Gentle heeft verricht en op basis waarvan de politie heeft aangegeven dat Gentle geen bezoek heeft gebracht aan de aangehouden politieman A. De instanties die politiezaken onderzoeken, zijn OPZ en ITZ.  Geen van deze afdelingen heeft enig onderzoek verricht waaruit moest blijken dat Gentle niet naar het cellenhuis van Uitvlugt is geweest om de aangehouden politieman in de 6 kilo drugszaak te bezoeken. De PR-afdeling heeft op woensdag 8 april een bericht doen uitgaan waaruit blijkt dat uit ‘een’ onderzoek is gebleken dat Dagblad Suriname de plank mis heeft geslagen en dat de informatie die op de frontpage verschenen is over inspecteur Gentle niet op waarheid berust.

De PR-afdeling schrijft verder dat de politie graag die onderliggende stukken wil zien waaruit blijkt dat inspecteur Gentle wel op bezoek is geweest bij de in verzekering gestelde politieman. Als commentaar op hun artikel schrijft men het volgende: “Nou we weten dat KPS hun kopstukken vooral de hand boven het hoofd houdt. Zaken zijn, sinds Gentle en anderen binnen zijn gekomen op bepaalde posities, verergerd”. Een andere persoon reageerde als volgt: “Het Korps Politie Suriname moet niet op de stoel van de rechter zitten. Als het KPS het niet eens is met hetgeen geschreven is in Dagblad Suriname dient KPS naar de rechter te stappen en geen eigen rechter spelen. KPS, geef een goed voorbeeld. We leven nog steeds in een democratische rechtsstaat en laat het recht zegevieren. Ik hoop niet dat de instituten van KPS verzwakt zijn en dat bepaalde personen de dienst uitmaken”.

https://www.dbsuriname.com/2020/04/11/wie-heeft-het-onderzoek-in-de-zaak-gentle-verricht/?fbclid=IwAR3y4yK0cglpSH7n0FcD43oTTkwv7Bt_QF3bW6cZ6XwJooXRrLRscKpifA4

Gentle vertrapt gegeven bevelen OM

Objectiviteit onderzoek contra Bid-leden in twijfel 

Waarnemend hoofd Bedrijfsvoering, inspecteur van politie Sergio Gentle, heeft eigendunkelijk een bezoek gebracht aan één van de aangehouden arrestanten, de politieman A.. Deze politieman is afgelopen week in verzekering gesteld in verband met de 6 kilo drugszaak welke in de keukenruimte van een vliegtuig is aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat Gentle afgelopen zondag een bezoek heeft gebracht in het cellenhuis van Uitvlugt aan deze politieman A., terwijl deze verdachte in de beperking zit en geen enkel bezoek mag ontvangen. Het is niet bekend hoe de zaak bij het Openbaar Ministerie is beland. In verband met het onderzoek heeft Dagblad Suriname gesproken met officier van justitie Cynthia Klein-Jules. Zij wenste hierop niet in te gaan. 

Uit betrouwbare bron verneemt de krant dat een medewerker van de Narcoticabrigade, de verbalisant in deze drugszaak, is overgeplaatst. Dit gebeurde nadat Gentle het vermoeden kreeg dat deze verbalisant mogelijk de informatie c.q. zijn bezoek aan de arrestant A. zou hebben doorgespeeld aan het Openbaar Ministerie. Gentle op zijn beurt maakte een ingebrekestelling op naam van de verbalisant en stuurde deze naar de waarnemend HRM, Raoul Hellings. Hellings heeft de desbetreffende verbalisant van de afdeling Narcotica afgelost. De politieman van Narcoticabrigade is op dinsdag 7 april afgelost. Hij is momenteel werkzaam bij recherche Paramaribo.

Merkwaardig is deze is dat de aangehouden politieman A. destijds, na de ontdekking van de drugs van het Bid-team, ook gelijk was afgelost. Hij was toen door tussenkomst van Gentle overgeplaatst bij RBT Paramaribo. Wat is de noodzaak voor Gentle om deze arrestant te bezoeken? Dagblad Suriname legde deze vraag voor aan inspecteur Gentle. Deze deelde de krant mede dat het pertinent onjuist is dat hij de arrestant heeft bezocht en verwees de krant voor alle andere informatie naar het Openbaar Ministerie en het onderzoek. In tegenstelling tot wat het KPS beweert heeft de journaliste van dit artikel nooit beloofd dat zij een rectificatie zal plegen van dit artikel.

Saskia Bandhan

https://www.dbsuriname.com/2020/04/08/gentle-vertrapt-gegeven-bevelen-om/?fbclid=IwAR3gbChsBJbTg0ryFN8hSeFG7jo_d5J7Py_5TM37QU6y1qYGSQjUHnT_64I

‘Recherche onderzoekt mogelijke link vermist duo met pleegzoon Bouterse’

‘Recherche onderzoekt mogelijke link vermist duo met pleegzoon Bouterse’

Het Rotterdamse rechercheteam dat de verdwijning van Roy Hari (58, links) en Romeo Donk (55, rechts) in september 2019 in Suriname onderzoekt, kijkt naar een mogelijke link tussen de vermissing en een aangifte tegen pleegzoon Romano Meriba van de Surinaamse president Desi Bouterse. Het duo verdween na een ruzie over een partij cocaïne. Dat meldt De Telegraaf.

Twee liquidaties

In de zomer vorig jaar verdween een partij van 400 kilo cocaïne van de vooraanstaande Surinaamse crimineel Piet W. die al eens is veroordeeld wegens zeer grootschalige cocaïnehandel. De in september 2019 op Curaçao geliquideerde Genciël “Genna” Feller (23) en de in Amsterdam geliquideerde ex-profvoetballer Kelvin Maynard zouden naar verluidt (mede)verantwoordelijk worden gehouden voor de rip van de partij coke. De advocaat van Piet W. noemde dat verhaal eerder ‘klinkklare onzin’.

Spoorloos

In dezelfde maand reisde de Surinamer Hari Bisnoepersad (“Roy Hari”) af naar Nederland voor een ontmoeting met de Rotterdammer Romeo Donk (55). De twee waren aangesproken op de verdwijning van de partij cocaïne. Beiden vlogen vervolgens naar Suriname, waar ze spoorloos verdwenen. Op 17 september werd de uitgebrande auto van Bisnoepersad in de buurt van Paramaribo zonder kentekenplaten aangetroffen. De lichamen van de twee zijn nooit gevonden.

Romano Meriba

Begin september 2019 schreef Dagblad Suriname dat Romano Meriba, de pleegzoon van Desi Bouterse, betrokken zou zijn geweest bij een zware mishandeling als gevolg van een misgelopen drugsdeal. Meriba zou met vier anderen iemand hebben mishandeld die een koffer met drugs naar Nederland zou vervoeren. Het geweld vond plaats nadat de koffer met waardevolle lading was verdwenen. De mishandelde persoon heeft aangifte gedaan tegen Meriba.

In 2017 werd Meriba veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf  voor een roofoverval die hij in november 2015 had gepleegd. In 2005 kreeg hij vijftien jaar cel voor roof en doodslag. Desi Bouterse verleende hem na zes jaar gratie.

‘Link vermist duo met pleegzoon Desi Bouterse’

April 6, 2020

(Telegraaf)- Het rechercheteam in Rotterdam dat de verdwijning van Romeo Donk en Roy Hari in september onderzoekt, kijkt naar een mogelijke link tussen de verdwijning en een aangifte tegen pleegzoon Romano Meriba van Desi Bouterse. Het duo verdween na een ruzie over een partij cocaïne.

De verdwijning van een partij cocaïne in de Antwerpse haven in 2012 leidde tot een ongekend slagveld binnen de Mocro-maffia in Nederland en België. Nu lijkt een zoekgeraakte partij coke de kiem te zijn voor een nietsontziende oorlog binnen de onderwereld, die mogelijk aan nog twee criminelen het leven kostte.

In september reisde de Surinamer Hari Bisnoepersad, beter bekend als Roy Hari (58), af naar Nederland om met de Rotterdammer Romeo Donk (55) te praten. De twee waren aangesproken op de verdwijning van een grote partij cocaïne van enkele honderden kilo’s. Beide vlogen vervolgens naar Suriname, waar ze in rook opgingen. Op 18 september werd de uitgebrande auto van de twee gevonden, in een buitengebied aan de rand van Paramaribo. De lichamen zijn nooit gevonden. Donk, die eerder al in verband werd gebracht met drugsdelicten, zou 300.000 euro hebben geïnvesteerd in de partij. Het Rotterdamse rechercheteam dat de dubbele vermissing onderzoekt, zegt tegen De Telegraaf deze informatie eveneens te hebben.

Surinaamse Ryan

 In het onderzoek naar de twee verdwenen mannen, die vrijwel zeker zijn vermoord, is nadrukkelijk een Surinaamse man genoemd die een rol zou spelen bij de cokesmokkel en de verdwijning. Het gaat om ene Ryan, die een contact zou zijn van leden van de familie Bouterse en een puissant rijke zakenman. De recherche onderzoekt zijn rol.

 In het onderzoek naar de dubbele verdwijning kijkt de politie naar een mogelijke link met Romano Meriba, de omstreden en eerder voor doodslag en roof veroordeelde pleegzoon van president Bouterse. In september werd door een Surinaamse man uit Amsterdam aangifte wegens ontvoering en mishandeling gedaan tegen Meriba. Die zou hem en drie anderen ernstig mishandeld hebben omdat een koffer met coke was zoekgeraakt. Volgens de aangever heeft hij de koffer echter nooit gehad.

Groep achter verdwijning

De recherche houdt er rekening mee dat de groep die achter de ontvoering en mishandeling zou zitten, ook betrokken is bij de verdwijning van Donk en Hari. „We onderzoeken of de verdwijning en de aangifte met elkaar te maken hebben en richten ons nu op het horen van veel getuigen”, zegt recherchechef René Bergwerff, die verder niets over het onderzoek wil zeggen. Bergwerff zegt dat hij de getuige die aangifte deed zo snel mogelijk wil horen. De politie in Suriname doet eveneens onderzoek naar de aangifte tegen Meriba. De dochter van Donk, die haar voornaam liever geheim houdt, betreurt het dat de politie in Nederland in haar ogen de vermissing laat heeft opgepakt. Ze is wel blij dat er nu volop aan de zaak gewerkt wordt. „Volgens mijn informatie had mijn vader een conflict over geld met de schoonzoon van een steenrijke zakenman in Suriname. Een zeer goede kennis van de pleegzoon van de president. Daar ligt volgens mij de oplossing van de verdwijning.”

Zoektocht naar vader Dochter Donk is zelf in Suriname geweest voor onderzoek. Volgens de vrouw is de kans groot dat haar vader nog in leven is. „Hij is niet dood. Het is een opzetje van de politie. Daarom is er twee weken gewacht met het melden dat er sprake was van een vermissing. De mensen achter de verdwijning wordt de hand boven het hoofd gehouden, omdat Meriba erbij betrokken is.” Ze is vastbesloten door te gaan met de zoektocht totdat haar vader is gevonden.

De Bouterse-clan heeft zware veroordelingen gehad in het verleden. Meriba werd veroordeeld voor roof, doodslag en het gooien van een granaat naar een ambassadeur, Dino Bouterse zat eerst een paar jaar in Suriname in de cel voor wapen- en drugssmokkel en zit nu in de Verenigde Staten een straf uit voor drugssmokkel en hulp aan terroristen.

Desi Bouterse is veroordeeld voor het opdracht geven voor meerdere moorden en cocaïnehandel. Hij moet nog steeds een straf uitzitten in Nederland.

De advocaat van Meriba, Raoul Lobo, laat weten pas in een later stadium een reactie te kunnen geven op de aangifte en de link die de recherche onderzoekt met de dubbele verdwijning. „Ik heb nog geen enkel dossier gezien en acht het dus prematuur om te reageren. Ik heb hierover ook nog geen ruggespraak kunnen houden met Meriba.”

http://dagbladdewest.com/2020/04/06/link-vermist-duo-met-pleegzoon-desi-bouterse/

'Link vermist duo met pleegzoon Desi Bouterse'

mainImage

Het rechercheteam in Rotterdam dat de verdwijning van Romeo Donk en Roy Hari in september vorig jaar onderzoekt, kijkt naar een mogelijke link tussen de verdwijning en een aangifte tegen pleegzoon Romano Meriba van de Surinaamse president Desi Bouterse. Het duo verdween na een ruzie over een partij cocaïne. Dat schrijft De Telegraaf.

De verdwijning van een partij cocaïne in de Antwerpse haven in 2012 leidde tot een ongekend slagveld binnen de Mocro-maffia in Nederland en België. Nu lijkt een zoekgeraakte partij coke de kiem te zijn voor een nietsontziende oorlog binnen de onderwereld, die mogelijk aan nog twee criminelen het leven kostte.

In september reisde de Surinamer Hari Bisnoepersad, beter bekend als Roy Hari (58), af naar Nederland om met de Rotterdammer Romeo Donk (55) te praten. De twee waren aangesproken op de verdwijning van een grote partij cocaïne van enkele honderden kilo’s. Beiden vlogen vervolgens naar Suriname, waar ze in rook opgingen. Op 18 september werd de uitgebrande auto van de twee gevonden, in een buitengebied aan de rand van Paramaribo. De lichamen zijn nooit gevonden.


Door: ANP

FROMU MATI’S

foto: Louis Alfaisie

March 28, 2020

Het heeft ons geenszins verbaasd, dat de Drug Enforcement Administration ,DEA  Nicolas Maduro en nog 14 van zijn directe trawanten, opeen verdachtenlijst heeft geplaatst vanwege hun directe betrokkenheid bij het narco-terrorisme. Zulks omdat wij al tijden weten dat topfiguren van de FARC terroristische narcobende na de ondertekening van het vredesakkoord met de Columbiaanse regering, zich hebben teruggetrokken op het Venezolaanse grondgebied en daar ook bescherming genieten van Maduro en zijn directe volgelingen. De Amerikaanse justitie beschuldigt Maduro en het veertiental  van narco-terrorisme, corruptie drugstransporten en andere criminele daden.  In de aanklacht van de Amerikaamse justitie waar de DEA een werkarm van is, staat dat Maduro en de overige verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan cocaïnesmokkel naar de Verenigde Staten en wel in samenwerking met de FARC. Volgens de Amerikaanse procureur generaal werken Maduro en een aantal hooggeplaatste Venezolaanse autoriteiten samen met de FARC, waardoor tonnen aan cocaïne naar de VS zijn gesmokkeld en een vernietigende  werking hebben gehad op de Amerikaanse samenleving. De Amerikaanse justitie vindt het thans de hoogste tijd om Maduro en zijn directe medewerkers die verdacht worden van de voormelde ernstige strafbare feiten, aan te pakken.  De Amerikaanse justitiële autoriteiten hebben 15 miljoen dollar uitgeloofd voor degenen die Maduro arresteren en hem voor een gerecht kunnen slepen. Op de hoofden van Carvajal Barrios en  Alcala Cordones is 10 miljoen dollar uitgeloofd en voor informatie die kan leiden tot de arrestatie of veroordeling van  Marin Arango is vijf miljoen  dollar uitgeloofd. Het regiem van Nicolas Maduro in Venezuela komt internationaal steeds meer in de verdrukking. Venezuela heeft enorme deviezenproblemen sinds de prijs voor een barrel aardolie onder de vijftig dollar is gekelderd en heeft hierdoor te maken met enorme tekorten. Zo is er gebrek aan van alles en is de Venezolaanse zorg vrijwel geheel ingestort. Het land heeft te maken met een gierende inflatie en voedseltekorten. Voorts  heeft tien procent van de Venezolaanse bevolking het land al verlaten en is voor een groot deel gevlucht naar Columbia, Brazilië en het Caribisch gebied. Dat het regiem Maduro zich bezighoudt met drugssmokkel, is niet onbekend. Ook de narco guerrillabende van het ELN  heeft Venezuela al enige tijd uitgekozen als uitvalsbasis, om aanvallen uit te voeren op Colombiaans grondgebied. Ook deze bende financiert zijn strijd met opbrengsten uit de cocaïnehandel.  Het regiem Maduro houdt zich naar informatie verkregen uit de internationale pers, niet louter bezig met drugssmokkel maar ook met de smokkel van goud, dat ze via verschillende sluiproutes weet weg te krijgen om zo met de opbrengsten zich nog drijvende te houden. De voormelde DEA komt niet zomaar met beschuldigingen en houdt het regiem en haar misdadige praktijken, al geruime tijd in de gaten en weet nu precies wie in Venezuela zich daaraan schuldig maken. Vandaar dat men nu bij de Amerikaanse  vervolging met met naam en toenaam, precies weet wie de betrokkenen zijn  en die dan nu ook aan de grote klok hangt. Het behoeft allang geen betoog meer dat de regering Maduro een paria op dit halfrond is die nog slechts op de steun van China, Rusland en Cuba kan rekenen  en met Suriname nog slechts de enige leden van UNASUR zijn. En terwijl meer dan 50 landen Maduro allang niet meer erkennen als de legitieme president van de Venezuela blijft de regering Bouterse de usurpator in Caracas, onvoorwaardelijk steunen.  Weinigen weten waarom Bouterse en zijn NDP achter de regering van Maduro blijven aanlopen en steeds weer hem denken te moeten verdedigen.  Het is wel geen geheim dat Hugo Chavez bij de verkiezingen van 2010 de verkiezingskas van de NDP zwaar heeft ondersteund. Na de dood van Chavez en het aantreden van Maduro als president van Venezuela is de steun van Caracas aan de regering Bouterse nog enige tijd doorgegaan, totdat de aardolieprijs een enorme duikeling onderging en de Venezolaanse economie ineenstortte. Ofschoon Venezuela over enorme olievoorraden beschikt, heeft men in Caracas door wanbeleid en het doorvoeren van een zogeheten socialistisch bestel, het land volkomen naar de filistijnen geholpen. De sancties ingesteld tegen het regiem van Maduro door de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie, hebben de ellende in Venezuela alleen maar verergerd en het regiem ertoe gebracht, tal van oneigenlijke cq onwettige handelingen te plegen om toch nog aan deviezen te komen. Volgens de Amerikaanse regering is daar de handel in cocaïne naar de Verenigde Staten zeker onderdeel van en dan wel in samenwerking met de FARC en zeer waarschijnlijk ook de ELN. Dat zelfs Maduro nu op een opsporingslijst van de Amerikaanse justitie prijkt geeft aan, dat men de man koste wat het kost wenst uit te schakelen om verandering in Venezuela te bewerkstelligen. Waar wij vooral in Suriname nu wel enorme aandacht aan moeten besteden, is dat de Noordamerikaanse vingerwijzing naar Maduro en zijn kliek geen ernstige verdere consequenties voor ons land zal hebben, gezien de onvoorwaardelijke en blijvende steun die wij verlenen aan de Venezolaanse dictator en zijn directe en naaste medewerkers. Vooral de regering Bouterse moet wel tot het besef komen, dat  de kans levensgroot is dat we spoedig ook op een hoop geveegd worden  met de kliek in Venezuela en de directe verdachtmakingen van de Amerikaanse justitie ook aan ons adres kunnen worden gemaakt.  De grote vraag die door velen wordt gesteld en nog steeds niet goed beantwoord is, is waarom we onophoudelijk de dictator in Caracas en zijn regiem blijven ondersteunen. Daar zal naar enige tijd zeker ook duidelijkheid over ontstaan. Just a matter of time.

Venezuela: Gezochte legergeneraal Alcala geeft zich over

28 Mar, 2020,16:57

foto
 De gepensioneerde Venezolaanse legergeneraal Cliver Alcala heeft zich overgegeven aan de autoriteiten in Colombia. (Foto: Reuters) 


 
Een gepensioneerde Venezolaanse legergeneraal die samen met Nicolas Maduro is aangeklaagd, heeft zich overgegeven in Colombia. Agenten van de Drug Enforcement Administration (DEA) hebben hem naar New York gebracht voor arrestatie, bericht persbureau Associated Press op basis van verklaringen van vier personen die nauw bezig zijn bij deze zaak.
 
Cliver Alcala is al jaren een uitgesproken criticus van de Venezolaanse president. Maar hij werd donderdag beschuldigd van het naar verluidt leiden van een “narco-terroristische samenzwering” met Maduro, de socialistische partijbaas Diosdado Cabello en een andere gepensioneerde legergeneraal. Aanklagers van de Verenigde Staten (VS) beweren dat ze 250 ton cocaïne per jaar naar de VS hebben gestuurd en de Venezolaanse staat hebben veranderd in een platform voor gewelddadige kartels en Colombiaanse rebellen.
 
Het Amerikaanse ministerie van Justitie had een beloning van $ 10 miljoen aangeboden voor de arrestatie van Alcala. De gepensioneerde legergeneraal werd vanuit Barranquilla, Colombia, met een gecharterd vliegtuig naar de VS gevlogen, nadat hij had afgezien van een uitleveringshoorzitting en ermee instemde samen te werken met openbare aanklagers, zeiden de vier mensen, die op voorwaarde van anonimiteit spraken om acties te bespreken die nog niet openbaar waren gemaakt.
 
Alcala woont sinds zijn vlucht uit Venezuela in 2018 in de kuststad. Hij vluchtte na de ontdekking van een samenzwering die hij in het geheim leidde in de hoop Maduro te verdrijven. Nadat hij donderdag was aangeklaagd, schokte Alcala velen door de verantwoordelijkheid op te eisen voor een voorraad Amerikaanse aanvalswapens en militair materieel die op een snelweg in Colombia in beslag was genomen. Hij zei dat ging om een geplande inval in Venezuela om Maduro te verwijderen.
 
Zonder bewijs te leveren, zei hij dat hij een contract had met oppositieleider Juan Guaido en zijn ‘Amerikaanse adviseurs’ om de wapens te kopen. “We hadden alles klaar”, zei Alcala in een video die op social media werd gepubliceerd. “Maar de omstandigheden die ons tijdens deze strijd tegen het regime hebben geplaagd, hebben lekken veroorzaakt vanuit het hart van de oppositie, het deel dat naast Maduro wil bestaan.”
 
President Maduro greep de verwarrende opmerkingen van iemand die tot de grootste critici van hem behoorde aan om de DEA ervan te beschuldigen achter een plan van Alcala te staan ​​om hem en andere politieke leiders te vermoorden.
 
Volgens de aanklacht kreeg Alcala in 2008, toen een vertrouwde medewerker van de toenmalige president Hugo Chavez, aanvullende taken om de drugstransporten te coördineren met corrupte elementen van het Venezolaanse leger en guerrillastrijders van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, die de VS noemde als een terroristische groep.
 
De DEA heeft niet gereageerd op de informatie en Nicole Navas, een woordvoerder van het ministerie van Justitie, weigerde commentaar te geven.
 
Vlak voor zijn overgave publiceerde Alcala een video op sociale media waarin hij afscheid nam van zijn familie. “Ik neem de verantwoordelijkheden voor mijn daden,” zei hij.

Rusland noemt Amerikaanse sancties tegen Venezuela absurd

28 Mar, 04:37

foto
 De Verenigde Staten heeft een premie van US$ 15 miljoen uitgeloofd voor de arrestatie van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. (Foto: Reuters) 


 
Rusland zei vrijdag dat de beschuldigingen van “narco-terrorisme” van de VS tegen de Venezolaanse president Nicolas Maduro, absurd waren. Het voegde eraan toe dat sancties tegen Caracas “een instrument van genocide” zouden kunnen worden tijdens de uitbraak van het coronavirus.
 
De Amerikaanse regering heeft Maduro en meer dan een dozijn andere Venezolaanse topfunctionarissen donderdag aangeklaagd voor ‘narco-terrorisme’. Het is de jongste actie van de drukcampagne van de regering-Trump die erop gericht was de Venezolaanse leider te verdrijven.
 
Rusland, Maduro’s oude politieke en financiële geldschieter, beschouwt die beschuldigingen als “absurd” en “wild” in een tijd waarin landen over de hele wereld zich verenigen in hun inspanningen om het coronavirus te bestrijden, citeerde persbureau Interfax Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
 
“We kunnen niet genoeg benadrukken onze oproep voor een onmiddellijke opheffing van unilaterale onwettige sancties die de huidige epidemie veranderen in een instrument van genocide”, zei Zakharova. Ze stelde dat Rusland coronavirus-testkits aan Venezuela had geleverd, dat 107 bevestigde gevallen van de ziekte heeft gemeld. Ze voegde eraan toe dat Moskou Caracas zou blijven helpen de verspreiding van het coronavirus te stoppen.
 
President Donald Trump ontkende dat de beschuldigingen een poging waren om te profiteren van Venezuela op een kwetsbaar moment, dat naar verwachting zwaar zal worden getroffen door de pandemie van het coronavirus.

VS klaagt president Venezuela aan voor ‘narcoterrorisme’

De Verenigde Staten hebben een beloning uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van de Venezolaanse president Nicolás Maduro en veertien andere hooggeplaatste Venezolaanse functionarissen. 

 
Nicolás Maduro.BEELD AFP

Washington wil hem oppakken wegens ‘narcoterrorisme’ en looft 15 miljoen dollar uit (13,6 miljoen euro).

Onder de andere Venezolaanse topfiguren die Washington in het vizier heeft, zijn een voormalige vicepresident, de minister van Defensie en de voorzitter van het hooggerechtshof.

Volgens de Amerikaanse minister van Justitie William Barr is het regime van Maduro ‘gedrenkt in corruptie en criminaliteit. Terwijl de bevolking lijdt, vult deze bende de zakken met drugsgeld en inkomsten uit corruptie’. Justitie in Washington beschuldigt het regime in Caracas ervan jarenlang te hebben ‘samengezworen met de Colombiaanse ‘narcoguerilla’ FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) om de VS met drugs te overspoelen’.

Het olierijke Venezuela is een van de meest corrupte landen ter wereld. Door het wanbeleid van de vorige president Hugo Chávez en de daling van de olieprijzen is de economie ineengestort. Er heerst voortdurend gebrek aan essentiële levensbehoeften. Daarom hebben al naar schatting 4 miljoen van de 33 miljoen Venezolanen het land verlaten.

Het regime van Maduro houdt zich volgens critici in stand met cocaïnesmokkel en de plundering van delfstoffen. Hoge militairen zouden daarvan profiteren en daarom oproepen negeren van oppositieleider en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó en Washington om Maduro ten val te brengen. Het drugskartel ‘Cartel de los Soles’ (Zonnenkartel) bestaat bijvoorbeeld volgens waarnemers uit hoge officieren.

https://www.parool.nl/wereld/vs-klaagt-president-venezuela-aan-voor-narcoterrorisme~b68733c71/

Maduro: Trump is ellendig mens en een racistische cowboy

President Nicolás Maduro van Venezuela in zijn Miraflores paleis in de hoofdstad Caracas, voor een schilderij van Simon Bolivar, de Venezolaanse vrijheidsstrijder.

Maduro: Trump is ellendig mens en een racistische cowboy

De Venezolaanse president Nicolás Maduro is niet onder de indruk van de premie van 15 miljoen dollar die de Verenigde Staten op zijn hoofd hebben gezet voor informatie die leidt tot zijn aanhouding. Maduro noemde de Amerikaanse president Trump donderdagavond in een tv-toespraak een ‘racistische cowboy’ en waarschuwde dat hij klaar is om te vechten als de VS en buurland Colombia het aandurven Venezuela binnen te vallen.

 
De Venezolaanse leider reageerde daarmee op de aanklacht van de VS tegen hem en veertien naaste medewerkers wegens drugshandel, ‘narco-terrorisme’, corruptie en witwassen. De VS hebben 15 miljoen dollar uitgeloofd voor degene die informatie levert die leidt tot Maduro’s aanhouding en berechting.
 

Volgens aanklagers in New York heeft Maduro samen met anderen ‘de VS overspoeld met cocaïne’ en heeft hij de drugshandel gebruikt als ‘wapen tegen Amerika’.

Maduro zegt dat de aanklachten politiek zijn gemotiveerd. De aanklagers gaan volgens hem ook voorbij aan de rol van de Amerikaanse bondgenoot Colombia als voornaamste wereldwijde leverancier van cocaïne.

‘Afpersingsartiest’

,,Donald Trump, je bent een ellendig mens’’, aldus Maduro in zijn tv-toespraak. ,,Je onderhoudt internationale relaties als de afpersingsartiest van de New Yorkse maffia die je ooit was als vastgoedbaas.’’

In een van zijn giftigste toespraken tegen Trump ooit, zat ook nog de dreiging van militaire reactie. ,,Als de imperialisten en de Colombiaanse oligarchie durven om ook maar vinger uit te steken, zullen ze te maken krijgen met de Bolivariaanse furie van een gehele natie, die ze allemaal zal wegvagen.’’

De VS hebben 15 miljoen dollar over voor informatie die leidt tot de aanhouding van Maduro.

https://www.ad.nl/buitenland/maduro-trump-is-ellendig-mens-en-een-racistische-cowboy~a96dc567/

Wie is Mao R., de ’linkerhand’ van Ridouan T.?

AMSTERDAM – Hij is de verdachte uit het liquidatieproces Marengo die het dichtst bij de gangster Ridouan Taghi stond, maar over wie vrijwel niets bekend is. Wie is deze Mao R. (44) die door kroongetuige Nabil B. als levensgevaarlijk en een indirect contact van president Desi Bouterse wordt omschreven?

Mao R.

Mao R.

 

Het is 24 maart 2017 als in de ochtend getuige 029624-34 aanschuift voor een verhoor bij de recherche. Nabil B. uit Utrecht was een paar maanden daarvoor nog volwaardig lid van de liquidatie- en drugsbende van de gevreesde Ridouan Taghi, maar stapte over naar de politie uit wroeging. En omdat hij op het punt stond zelf afgeschoten te worden.

Reconstructie van Ridouan Taghi

Reconstructie van Ridouan Taghi

Voor het eerst beschikken politie en justitie over een kroongetuige binnen de ’Mocro-maffia’. En dat is broodnodig, want Nederland is in de ban van een ongekende golf aan liquidaties. Nabil legt voor het eerst de organisatie bloot van Taghi, over wie dan nog weinig bekend is.

„Je verklaarde dat Ridouan Taghi het hoofd is van de organisatie en dat hij een echte vriend heeft die ook zakelijk zijn rechterhand is. En dat is Mao”, begint de rechercheur, zo staat in de verklaringen waarover De Telegraaf beschikt. Nabil B. steekt dan van wal. In eerdere verklaringen stipte hij Mao ook al aan, maar nu gaat hij dieper in op de man die in juni 1975 in Utrecht werd geboren.

Drie mannen

De organisatie van Taghi werd geleid door drie mannen, vertelt B. Het zijn de 47-jarige Saïd Razzouki die in februari in Colombia werd opgepakt en Mao R. (nu 44). De rechter- en linkerhand van de leider met de bijnaam ’Kleine’.

„Mao is altijd heel rustig en stil, maar hij is levensgevaarlijk”, zegt Nabil. Hij vertelt hoe hij de ’boezemvriend’ van Taghi al in 2007 leerde kennen en hem onder andere trof in een voormalig theehuis van Razzouki aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht.

„Dan vertelde Taghi dat ze samen hun eerste inbraakje deden en dat hij dat van Mao had geleerd.” Nabil zegt dat Mao goede contacten heeft in Amsterdam Zuidoost. Veel verdachten voor liquidaties die door politie en OM gelinkt worden aan Taghi, komen uit dit deel van Amsterdam.

Verder lezen onder de foto

Een impressie van Said Razzouki, die gezien wordt als de rechterhand van Ridouan Taghi.

Een impressie van Said Razzouki, die gezien wordt als de rechterhand van Ridouan Taghi.

De kroongetuige geeft dan aan dat Mao in het buitenland zit, samen met Taghi. Razzouki ’speelde door’ dat ze samen aan het joggen waren en ’heel veel afgevallen waren’. Ze vertrouwden elkaar, legt B. uit. Ze verbleven afwisselen in landen als Suriname, Marokko en de Dominicaanse Republiek.

Meest pikant

Dan komt een verklaring die misschien wel een van de meest pikante is uit de 1500 pagina’s tellende verklaringen van de kroongetuige. „Ik weet dat hij heel hoge contacten heeft in Suriname, die rechtstreeks in contact staan met Desi Bouterse.” Nabil zegt dit gehoord te hebben van Saïd Razzouki en diens broer Mohammed.

De veroordeelde cokehandelaar en meervoudig moordenaar Bouterse wordt al sinds de jaren zeventig in verband gebracht met cokehandel. De oppositie in Suriname vermoedt dat de president nog steeds betrokken is bij de handel in drugs. De laatste jaren is de cokesmokkel via het land naar Nederland geëxplodeerd. Zeker 15 ton coke uit het land is onderschept in Nederland en andere Europese landen.

’Handel’, oftewel drugs, kan volgens de kroongetuige via Suriname naar Nederland verstuurd worden dankzij de contacten van Mao. Als de ’boezemvriend van Taghi’ landt in Suriname, dan hoeft Mao R. niet in de rij te staan, maar wordt hij door het leger opgepikt, vertelt Nabil. Mao en Taghi zouden dezelfde contacten hebben in de Dominicaanse Republiek.

Mao, zo zegt de kroongetuige, heeft ’hele zieke contacten’ in Suriname en is levensgevaarlijk. Nabil B. zegt te denken dat Mao de hand heeft gehad in meerdere liquidaties, maar erkent tegelijkertijd dat dit een ’aanname’ is.

Volgens de kroongetuige zit Mao R. in de drugs. „Als Taghi bijvoorbeeld duizend kilo beschikbaar heeft, dan doet Taghi 500 en dan doen Mao en Saïd Razzouki de rest. De taart wordt verdeeld en dan heeft Taghi wel altijd het grootste stukje.” Het gaat om hasj en cocaïne.

De ’Suri-connectie’ is interessant. Een van de belangrijkste contacten van Taghi, de voortvluchtige Gerel Palm uit Nieuwegein, hield zich in Suriname enige tijd schuil. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Spyshop-houder Ronald Bakker in 2015 in Huizen en een dubbele liquidatiepoging in Noordeloos in 2016, waarbij twee mannen zwaargewond raakten.

Verder lezen onder de foto

De technische recherche doet onderzoek bij de auto waarin spyshop-houder Ronald Bakker is doodgeschoten.

De technische recherche doet onderzoek bij de auto waarin spyshop-houder Ronald Bakker is doodgeschoten.

In maart 2017 wordt Gerel Palm, die door justitie beschouwd wordt als een van de belangrijkste ’hitmen’ van Taghi, opgepakt in Suriname. Maar kort na zijn arrestatie weet hij met speels gemak uit de gevangenis in Paramaribo te ontkomen. Alsof de deur wijd open is gezet. Waar hij nu zit is een raadsel.

Terug naar Mao. De laatste justitiële documentatie van hem voor zover bekend dateert van 24 mei 2011. De politierechter Midden-Nederland veroordeelt hem tot een boete van 250 euro voor een drugsdelict in 2010. Een schroevendraaier, wat hasj en een bivakmuts zijn toen door de politie in beslag genomen. Bij het vonnis staat een aantekening: ’vertrokken, onbekend waarheen’.

Of de informatie van Nabil B. politie en justitie op het spoor hebben gezet is niet duidelijk, maar in mei 2019 worden Mao R. en zijn jongere broer Mario ’Piet’ in Suriname gearresteerd. Mao heeft 30 kilo hasj bij zich. Voordat de broers met de ogen kunnen knipperen worden ze als ongewenste vreemdelingen op het vliegtuig naar Amsterdam gezet. Deze snelle manier van overdragen smaakt naar meer. In december wordt ook Ridouan Taghi zo uit Dubai uitgezet.

Mao en Mario ’Piet’ R. worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Spyshop-houder Ronald Bakker en deelname aan de criminele organisatie van Taghi die het plegen van moorden als doel had. Taghi en consorten wilden Bakker volgens justitie doden omdat zijn bedrijf rechercheurs informatie zou hebben verstrekt in verband met een onderzoek.

PGP-berichten

Bewijs tegen Mao en zijn broer ligt er in de vorm van door justitie onderschepte, versleutelde berichten van ’pretty good privacy’- telefoons (PGP). Zo schrijft Mao op 1 augustus 2015 aan zijn broer Mario: ’Die van de head is uitgeschakeld tel. Ik ben nu met hem al een paar dagen.’ In stukken van het strafdossier Marengo waarover deze krant eveneens beschikt, legt de recherche dit uit. Vermoedelijk bedoelt Mao dat de ’tel’ of telefoon van de ’head’, zoals een schutter wordt genoemd, uitgeschakeld is. Mao is al een paar dagen met de schutter op pad.

Ridouan Taghi bespreekt rechtstreeks met Mao R. een aanval met een raketwerper op een spyshop in Nieuwegein en de liquidatie van werknemer Ronald Bakker, zo schrijft de recherche. ’Echt, boodschap is dat al die werkers binnen zijn en doen gewoon fuck. Hun echt kankerhonden’, schrijft Taghi op 22 augustus aan Mao in slecht Nederlands. Mao antwoordt: ’Ik kan u alleen maar gelijk geven. Die man moet slapen.’ Slapen betekent liquideren.

Op 9 september 2015 wordt Ronald Bakker daadwerkelijk geliquideerd. Voor de moord zijn eerder deze maand twee mannen wegens medeplichtigheid veroordeeld tot 13 en 15 jaar cel. Ze verrichtten voorbereidingshandelingen.

Mao R. zit samen met zijn broer vast. Op 18 mei wordt het proces Marengo hervat. Het gaat dan opnieuw om een inleidende zitting.

De advocaat van Mao R., Inez Weski, was zondag ondanks verzoeken daartoe, niet bereikbaar voor commentaar.

Voorbeelden van witwassen van geld in de afgelopen twee jaar

 
Netwerk dat illegaal geld legaliseert breidt uit en 43 duizend werden onderzocht
 
 

 

RIO – Desiré Delano Bouterse is al drie decennia de machtigste politieke en militaire leider in Suriname, een voormalige Nederlandse kolonie aan de grens met Pará, 1.500 kilometer van Belém. Voormalig hoofd van een dictatuur die in de jaren tachtig een “Republiek” uitriep Socialist “, keerde bij de verkiezingen van vorig jaar weer aan de macht. Hij heeft nog een termijn van 42 maanden voor de boeg, tot 13 augustus 2015. Daarna wordt Bouterse een 70-jarige drugshandelaar met gevangenisstraf in Brazilië en in nog eens vijftig landen, op verzoek van Nederland, waar hij wordt veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel.

‘De immuniteit van een staatshoofd begint op het moment van zijn inauguratie en eindigt op het moment dat hij zijn ambt verlaat’, herinnert de Nederlandse ambassade zich in een aan GLOBO gerichte nota om het standpunt van de Nederlandse regering over de zaak van de president van Nederland toe te lichten. Suriname. ‘Dat betekent’, vervolgt hij, ‘dat Bouterse na zijn ambtsperiode kan worden gestraft voor elke daad die hij heeft gepleegd voordat hij president was, voor de privé-daden die hij tijdens zijn presidentschap heeft gepleegd en voor de handelingen die hij na zijn presidentschap zal plegen.’

In de jaren tachtig was hij een van de pioniers in het organiseren van Colombiaanse cocaïnehandelroutes van Brazilië naar Europa en de Verenigde Staten, via Suriname. Hij had een Braziliaanse partner, de ex-goudmijnwerker Leonardo Dias Mendonça, opgesloten in Goiás Mendonça en Bouterse verdienden een fortuin op een lucratieve zakelijke front met de FARC, de Colombiaanse narco-guerrilla: ze verkochten wapens en ontvingen cocaïne. Financiële gegevens geven aan dat Mendonça in totaal een eigen vermogen van US $ 70 miljoen had. Het financierde het begin van de carrière van Luiz Fernando da Costa, Beira-Mar – opgesloten in Mossoró (RN). En het sponsorde een politiek ondersteunend netwerk, waarin de voormalige federale afgevaardigde Pinheiro Landim (PMDB-CE), onlangs geëerd in de Assemblee van Ceará, opviel.

Bouterse, Mendonça en Beira-Mar zijn karakters in een obscuur groeiend financieel netwerk in Brazilië, gespecialiseerd in het legaliseren van geld verkregen uit illegale activiteiten (van drugshandel tot corruptie). Ze dragen een pak en stropdas in het presidentieel paleis in Paramaribo of in uniformen van de penitentiaires van Goiânia en Mossoró, en verplaatsen hun winsten naar legaliteit in het land dat het belangrijkste centrum is geworden van het witwassen van geld in Zuid-Amerika. De snelheid van deze transformatie viel samen met het tempo groei van de nationale economie en de toename van de doorvoerroutes voor drugs van Brazilië naar de VS, Europa en Azië (via Afrika) in het afgelopen decennium.

Een voorbeeld van hoe operaties worden uitgevoerd: financiële agenten gebruikten ten minste 70 bedrijven en 112 mensen om een ​​aandeel van Be $ 62 miljoen in de handel in mensenhandel van Beira-Mar van R $ 62 miljoen in de afgelopen 19 maanden te legaliseren (zie grafiek). Waar het geld ook vandaan komt, de witwaspatronen zijn bijna altijd hetzelfde – volgens de Financial Activities Council (Coaf) van het ministerie van Financiën.

De regering geeft straffeloosheid toe

Gegevens van de regering en de rechterlijke macht over transacties aan de grens van illegale financiering zijn onzeker en van twijfelachtige kwaliteit, maar vertonen een aanzienlijke groei in Brazilië: 43,2 duizend bedrijven en individuen zijn in het verleden onderzocht op vermoedelijk witwassen van geld 23 maanden – duizend meer dan het totaal van onderzocht in de afgelopen vier jaar. Alleen al vorig jaar waren 30.500 het doelwit van “rapporten” die Coaf naar de politie, de IRS en de rechterlijke macht stuurt. Het was drie keer zo veel als in 2009.

Deze maand begon met 51 Braziliaanse bedrijven en onderzochte burgers in de Verenigde Staten. Het ministerie van Financiën plaatst Brazilië op de vijfde plaats in de classificatie van landen met verdachte waardeoverdrachten op de Amerikaanse financiële markt. Gegevens voor de periode van november 2009 tot juni van dit jaar tonen aan dat Venezuela geïsoleerd staat (39% van de open enquêtes), gevolgd door Argentinië, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten. Brazilië heeft belastingparadijzen zoals Panama geëvenaard en heeft Uruguay, Hong Kong, Afghanistan en de Britse Maagdeneilanden ingehaald.

Gemiddeld zijn vier op de tien bedrijven of personen die in Brazilië worden onderzocht, gemeld door buitenlandse instanties. Hierdoor kon de Braziliaanse regering met succes R $ 792 miljoen blokkeren op rekeningen in de Verenigde Staten, Portugal, Uruguay en Zwitserland.

Naast dit geld beschikt het land over een voorraad van R $ 1,1 miljard geblokkeerd door een gerechtelijk bevel in lopende rekeningen, investeringen en particuliere pensioenfondsen die eigendom zijn van bedrijven en Brazilianen die zijn onderzocht op witwasdelicten.

In Rio is R $ 1 miljard verboden – 12 keer meer dan de som van de blokken in São Paulo (R $ 23 miljoen), Ceará (R $ 18 miljoen), Bahia (R $ 13 miljoen), Minas Gerais (R $ 12 miljoen), Pernambuco (R $ 10 miljoen), Paraná (R $ 7 miljoen) en Roraima (R $ 1,4 miljoen).

Rechtbanken ontvingen vorig jaar 3.500 nieuwe onderzoeken en vervolgingen wegens witwassen, maar de resultaten zijn zeldzaam, volgens een beoordeling in april door de Braziliaanse regering in samenwerking met de gespecialiseerde intergouvernementele instantie (Gafi / Fatf): “Ze zijn zeer weinig veroordelingen “, concluderen ze, daarbij verwijzend naar het risico dat het land is gaan vertegenwoordigen en de omvang van de financiële sector.

Márcia Cunha, een rechter gespecialiseerd in zakelijke zaken in Rio, denkt dat de efficiëntie alleen maar zal toenemen met de onderdrukking van financiële misdaden: – Waar het echt pijn doet, zit in je zak, daarom moeten we achter het geld aan gaan.

Er zijn aanwijzingen dat Braziliaanse maffia’s plantages, raffinage- en transportlogistiek voor drugshandel in Peru, Bolivia en Paraguay zijn gaan financieren, voegt de Peruaanse socioloog Jaime Antezana toe:

– Iquitos, op de grens tussen Peru en Brazilië, is een toevluchtsoord geworden voor het herinvesteren van winst.

Een ander gebied waar de zaken floreren, is Paraguay. Sinds 2009 monitort het Amerikaanse anti-drugsagentschap (DEA) de operaties aan de Triple Border door Banco Amambay met bedrijven van Horacio Cartes. Cartes is de leider van de Colorado-partij en een voorkandidaat voor het presidentschap van Paraguay bij de verkiezingen van 2013. De DEA-rapporten stellen dat Cartes een grote “wasruimte” heeft voor maffia’s uit verschillende landen, voornamelijk Brazilië.

 

Freddy Kruisland: Interpol is geen opsporingsorganisatie

15 Jun 2010, 01:50

foto Freddy Kruisland

Interpol is geen opsporingsorganisatie die personen, internationaal opspoort. Opsporing is een kwestie van een lidland. Verschillende nationale politieorganisaties zijn aangesloten bij Interpol. Dit zei de jurist Freddy Kruisland maandagavond in het televisieprogramma ‘To the Point’ op Apintie. Nederland veroordeelde Desi Bouterse, voorzitter van de NDP, tot 11 jaar gevangenisstraf wegens drugshandel.

Kruisland legde uit dat Interpol een coördinerende taak heeft. Dit werk wordt uitgevoerd met de vervolgingsinstituten van de verschillende lidlanden. Als een lidland een aanhoudingsbevel uitvaardigt tegen iemand, coördineert Interpol de actie en verleent assistentie en seint het aanhoudingsbevel door naar de nationale organisaties. “Interpol is geen opsporingsinstantie en is niet belast met aanhouding van verdachten. Dat zijn de justitiële organisaties van de lidlanden zelf.”

Op de vraag of Bouterse afgevoerd is van de lijst van Interpol, zei Kruisland: “Ik denk dat er geen sprake is van een lijst in zuiver juridische zin”. Hij benadrukt dat er een kennisgeving is aan de lidlanden als iemand opgespoord wordt. Of het aanhoudingsbevel wordt ingetrokken, is een zaak van het lidland dat is overgegaan tot uitvaardigen van het signaleringsbevel. Nederland heeft het signaleringsbevel tegen Bouterse niet ingetrokken. Dit is nog steeds van kracht.

Verzoek aan Interpol tot aanhouding Bouterse bekroning jarenlang werk

Van onze parlementsredactie DEN HAAG – Het Colombia-Paramaribo team van de politie Haaglanden zag jarenlang recherchewerk bekroond, toen eerder dit jaar eindelijk het verzoek aan Interpol de deur uit kon om de Surinaamse legerleider Desi Bouterse op de internationele opsporingslijsten te zetten.

 

 

De stap was al een tijdje aangekondigd, maar steeds bleef er twijfel of de Nederlandse justitie zo’n gevoelige beschuldiging tegen een sleutelfiguur in de Surinaamse politiek werkelijk zou durven te uiten. Nu Bouterse formeel verdacht wordt van betrokkenheid bij drugshandel en wereldwijd staat gesignaleerd, mag worden aangenomen dat het openbaar ministerie en de rechercheurs van het CoPa-team keiharde aanwijzingen tegen de voormalige legerleider hebben verzameld.

Want iedereen in justitieel en diplomatiek Den Haag beseft dat er met vuur wordt gespeeld. Komt het tot een rechtzaak tegen Bouterse, dan mag die niet floppen. Dat zou een regelrechte afgang voor Nederland betekenen.

De harde feiten moeten er nu liggen. In april zei procureur Docters van Leeuwen op televisie dat justitie ‘zeer belastende verklaringen’ tegen Bouterse had verzameld. Zo belastend, dat binnen een jaar zijn zaak voor de rechter kon worden gebracht. Minister Sorgdrager van justitie beloofde vervolgens in de Tweede Kamer juridische stappen tegen de Surinaamse ‘adviseur van staat’, zodra het gerechtelijk vooronderzoek tegen hem voldoende opleverde.

Tweede Kamerleden werden dit voorjaar vertrouwelijk op te hoogte gebracht van de voortgang in dat onderzoek. De vraag is of zij alles weten, maar gisteren suggereerde niemand in de Tweede Kamer dat justitie wellicht op glad ijs is gegaan. De conclusie mag dus zijn, dat het openbaar ministerie precies wist waaraan ze begon.

Het geheimzinnige CoPa-team kwam korte tijd ongewild in de schijnwerpers te staan, toen de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa in 1995 onderzoek deed naar het werk van politie en justitie. De rechercheurs en officieren van justitie die de drugslijn Colombia-Paramaribo-Schiphol onder de loep namen en op onderzoek gingen in Zuid-Amerika, bleken successen te hebben geboekt.

Al in 1993 werd geprobeerd de grote mannen achter de schermen te pakken via harddrugstransporten naar Nederland die door de politie en informanten werden doorgelaten en gecontroleerd. Het leidde tot het oppakken van zo’n 65 verdachten en het opvegen van tenministe 2 000 kilo coke.

Steeds sterker werden de aanwijzingen dat enkele werkelijk grote vissen gezicht moesten worden in de voormalige Surinaamse legerleiding. Het CoPa-project mondde in 1994 uit in het gerechtelijk vooronderzoek tegen Bouterse.

Tegelijk beseften de hoofdrolspelers bij het openbaar ministerie dat zich ze hiermee in hete zaken begaven die aan hogere politieke belangen raakten. Toenmalig officier van justitie Van der Voort somberde bij Van Traa, dat hij nauwelijks de illusie had Bouterse werkelijk te kunnen oppakken. Er bleek een clubje toezichthouders in hoge Haagse ambtelijke kringen te bestaan, dat bekend stond als ‘de Groep’. Deze ambtenaren van buitenlandse zaken, justitie, algemene zaken en de BVD poogden permanent in de gaten te houden of de betrekkingen met Suriname niet onnodig werden beschadigd. Nee, van der Voort zei nooit op zijn vingers te zijn getikt. “Maar ik heb wel de indruk dat Buitenlandse zaken ermee gebaat is als het onderzoek niks wordt.”

Die diplomatieke hobbels moeten later zijn gladgestreken door de bulldozer in het college van procureurs-generaal. De chef van het OM Docters van Leeuwen durfde het immers aan Bouterse gewoon via het televisiescherm de wacht aan te zeggen. Zijn justitiële oorlogsverklaring was de aanleiding tot een pikant steekspel tussen Den Haag en Paramaribo.

Direct na de waarschuwing van Docters van Leeuwen kreeg Bouterse een functie als ‘adviseur van staat’ aangemeten. De voorzitter van de Surinaamse Nationale Democratische Partij mocht voortaan gevraagd en ongevraagd de regering in Paramaribo adviseren over nationale en internationale zaken. Vanaf dat moment was Docters van Leeuwen dus op jacht naar een verdachte, wiens sleutelpositie in de Surinaamse politiek nog een extra was bevestigd. Buitenlandse zaken in Den Haag reageerde sussend: “Bouterse maakt nog altijd geen deel uit van de regering. De relatie met Paramaribo was zakelijk en blijft zakelijk.”

Bouterse zelf blies hoog van de toren. Hij verscheen begin juni breed lachend op de Nederlandse televisie en deed de verdenking van drugshandel af als ‘erg veel gezeur’. Het was allemaal een spelletje van de voormalige kolonisator. “Wanneer het politieke spel in Nederland is uitgespeeld, dan ben ik aan zet.” Wat hij met dat laatste dreigement bedoelde, is nooit duidelijk geworden.

Minister van Mierlo probeert tot nu toe de relatie met Suriname niet te laten bezwijken onder het gewicht van de drugsaffaire. “Ons Suriname-beleid moeten we niet verengen tot de positie van Bouterse alleen”, is zijn stelling.

https://www.trouw.nl/nieuws/verzoek-aan-interpol-tot-aanhouding-bouterse-bekroning-jarenlang-werk~b335ccfd/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *