DESI BOUTERSE: 1980: STAATSGREEP GELUKT. 2010 EN 2015 MACHTSGREEP GELUKT & 2020 MACHTSGREEP MISLUKT.

 

Auteur: Angela Fernald.

Dik 40 jaren een scheldkanonade aan het adres van de ex-kolonisator en zijn zwarte handlangers in Suriname. Desi Bouterse vond een meesterlijke nationalistische stok waarmee hij naar hartelust zijn vijandelijke honden kon uitschakelen. De haat deed haar intrede in Suriname. De onderbuik van de Surinamers was het machtige wapen in handen van de couppleger Desi Bouterse. 

 

NATIONAAL LEGER WERD UITGEBREID IN AANLOOP NAAR VERKIEZINGEN

Publicatie datum: 15 nov 2020 | Bron: United News | Door: Redactie

Ex-president Desi Bouterse heeft het Nationaal Leger flink uitgebreid in aanloop naar de verkiezingen van 25 mei dit jaar. Niet qua materiaal en machinerie, maar met manschappen.

Asiskumar Gajadien, fractieleider van de VHP in De Nationale Assemblee (DNA) vraagt zich af waarom hiertoe is overgegaan. De overheid is immers niet in staat nog meer landsdienaren financieel te accommoderen. “Is er zo een dreiging in het land dat we 5000 militairen moeten hebben?”, vraagt de coalitieleider in de marge van de begrotingsbehandeling 2020.

Volgens Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, gaat het om een delicate zaak die liever niet in het openbaar besproken moet worden, zeker niet als de informatie betrekking heeft op het aantal manschappen van het leger. Mahinder Jogi (VHP) ziet niets mis met de vraagstelling van Gajadien. De samenleving zou het recht moeten hebben om te weten waar er geld is verspild door de vorige regering. In dit geval is het leger in het laatste jaar van het Kabinet Bouterse vrijwel verdubbeld.

Fungerend DNA-voorzitter Dew Sharman kon zich toch enigszins terugvinden in de stelling van Parmessar om liever niet in het openbaar gedetailleerd het leger te bespreken. “Dat is gevoelige informatie. Zeker meer tegen de achtergrond van de kwestie Tigri en al dat soort dingen. Zaken die gevoelig zijn moeten binnenshuis besproken kunnen worden”, meent Sharman. “Alhoewel de intentie wel duidelijk is dat er een andere invalshoek eraan verbonden is, wordt daarmee toch wat informatie vrijgegeven naar de samenleving toe, die misschien op dit moment niet noodzakelijk is.”

De cijfermatige informatie is echter uitgebreid aangegeven in de ontwerpbegroting van het Ministerie van Defensie. “Het staat letterlijk en figuurlijk in het document. Het staat letterlijk en figuurlijk in de begrotingen. Vandaar concreet mijn vraag naar de regering: waarom is het leger in het jaar verdubbeld?”, is de vraag van Gajadien.

UNITEDNEWS

https://surinamenieuwscentrale.com/content/nationaal-leger-werd-uitgebreid-aanloop-naar-verkiezingen

Jerry Rawlings (1947-2020), tweevoudig couppleger die Ghana achterliet als een degelijke democratie

Publicatie datum: 12 nov 2020 | Bron: Volkskrant | Door: Mark Schenkel

In Ghana is donderdag ex-president Jerry Rawlings overleden, een man met een bijzonder cv: hij pleegde tot twee keer een coup én hij legde de basis voor een democratie die tegenwoordig vaak als voorbeeldig wordt beschouwd in Afrika. Rawlings stierf op 73-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de Ghanese hoofdstad Accra, naar verluidt aan de gevolgen van het coronavirus.

In 1979 stormde de destijds pas 32 jaar oude Rawlings het politieke toneel op via een militaire staatsgreep. Rawlings – zoon van een Ghanese vrouw en een reeds getrouwde Schotse man – was eerder luitenant-vliegenier in de Ghanese luchtmacht. Meteen na zijn machtsovername liet de zelfverklaarde revolutionair onder het mom van een politieke ‘schoonmaakactie’ honderden tegenstanders executeren. Na een paar maanden droeg Rawlings de macht over aan burgerbestuurders, maar omdat zij er volgens hem niet veel van bakten, pleegde hij in 1981 opnieuw een staatsgreep. Voortaan zou zijn junta de lakens uitdelen.

Maar al snel maakte de linkse Rawlings op economisch vlak een draai: in het licht van een aanhoudende crisis besloot hij om de sterke rol van de staat in te ruilen voor een marktgerichte aanpak. Instellingen als de Wereldbank en het IMF mochten hun hervormingsagenda’s komen uitvoeren.

Begin jaren negentig gaf Rawlings bovendien gehoor aan Amerikaanse en Europese wensen aangaande democratisering. Hij verving de door hemzelf opgelegde eenpartijstaat door een meerpartijensysteem en voerde bijbehorende periodieke verkiezingen in. Hij won die verkiezingen tweemaal, in 1992 en 1996. Misschien nog opvallender was zijn besluit om na zijn tweede termijn als president afstand te doen van de macht, zoals de Ghanese grondwet dat voorschreef: menig andere Afrikaanse leider lapt de wet aan zijn laars en doet keer op keer weer mee aan zogenaamd ‘vrije’ verkiezingen.

Door tijdig terug te treden kon Rawlings, ondanks zijn eerdere rol als couppleger, zichzelf zowaar een imago van respectabel staatsman aanmeten. In 2010 werd hij speciaal Afrikaans gezant voor het door conflicten verscheurde Somalië. Nabestaanden van Ghanezen die tijdens Rawlings’ junta om het leven werden gebracht, hebben uiteraard een aanzienlijk minder positief beeld van hem.

Misschien wel zijn belangrijkste erfstuk is dat van de verkiezingen die Ghana om de vier jaar houdt sinds Rawlings twintig jaar geleden terugtrad als president. Vier verschillende staatshoofden heeft Ghana sindsdien gehad, en de wisselingen van de wacht zijn elke keer vreedzaam verlopen. Het land heeft er een degelijke naam mee opgebouwd in Afrika. Volgende maand mag Ghana zich opnieuw bewijzen: dan worden er presidentsverkiezingen gehouden.

https://surinamenieuwscentrale.com/content/jerry-rawlings-1947-2020-tweevoudig-couppleger-die-ghana-achterliet-als-een-degelijke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *