DEEL 4. HET BINNENLAND: REGERING, INHEEMSEN & MARRONS +

Plan voor verbetering en ontwikkeling van Kwamalasamutu

 
 

 

26 Oct, 2023

foto

 360 ha is in concessie aangevraagd door Goldline Mining NV. Dit perceelland ligt ten zuiden van de Rijweg naar Apoera. 
 
 

Kabalebo vraagt president intrekking concessie Goldline Mining

 

25 Oct, 2023

foto

 Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft een concessie verleend aan Goldline Mining NV om rivierzand op te graven in de Corantijnrivier. 
 

President helpt acute nood watergebrek Pusugrunu oplossen

 

23 Oct, 2023

foto

 Het waterpeil in de Boven Saramaccarivier bij Pusugrunu in het district Sipaliwini is behoorlijk gezakt door de aanhoudende droogte. (Foto’s: Bureau Eenheid) 

 

 
Granman Lesley Valentijn van de Matuariërs heeft op zijn residentie te Pusugrunu vrijdag 250 meter waterslang in ontvangst genomen. Het materiaal is met spoed gestuurd door president Chan Santokhi, aangezien het dorp door de droogte niet beschikt over regenwater. Door gebrek aan water was de school ook gesloten. Leerkrachten beschikten eveneens niet over water, aangezien de durotanks leeggelopen waren.
 
De werkgroep ‘Ontwikkeling Matawai’ onder leiding van Stanley Dijksteel heeft de opdracht gekregen om meteen voor een oplossing te zorgen. Daarnaast moet er ook gewerkt worden aan een duurzame oplossing. Een delegatie van de werkgroep, logistiek ondersteund door minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Bureau Eenheid heeft zich georiënteerd in Pusugrunu.
 
Secretaris Eduard van Leeuwen van de werkgroep ‘Ontwikkeling Matawai’ overhandigt de waterslang aan 
granman Lesley Valentijn.
 
De secretaris van de werkgroep, Eduard van Leeuwen, overhandigde de rollen waterslang aan het stamhoofd. Hij deelde mee dat als eerste het water uit de rivier gepompt zal worden naar de school en naar de woningen van de leerkrachten. De granman is dankbaar dat snel, zonder bureaucratische rompslomp ingespeeld is op het probleem, waardoor de kinderen uit Pusugrunu en omliggende dorpen weer onderwijs kunnen genieten. 
 
 
Door de onhygiënische situatie moest het onderwijsproces gestaakt worden, legde schoolleider Trefosa Pobosi uit aan de delegatie. Verder hebben vleermuizen en houtluizen het schoolgebouw ook aangetast. De speelruimte van de schoolkinderen heeft gaten in de vloer, die gedicht moeten worden. Het solarsysteem van de school heeft een nieuwe 5.000 Watt inverter nodig. Als de problemen aan het gebouw opgelost worden, is de school weer helemaal in goede conditie.
 
 
Om de drinkwatervoorziening structureel op te lossen heeft de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij al twee waterbronnen laten boren. Het project moet nog worden afgerond. De delegatie zal de aangehaalde zorgpunten rapporteren aan de president, waarna er vervolgstappen ondernomen zullen worden. De president laat de mogelijkheid bekijken of er een solar waterpompsysteem opgezet kan worden om het waterprobleem op te lossen. Er zal een pilotproject te Pusugrunu worden uitgevoerd, waarna andere dorpen ook geholpen zullen worden. 

Galibi verwelkomt nieuwe gezondheidswerkers

03-10-2023

 

Tijdens een werkbezoek aan het ressort Kabalebo in West-Suriname, had president Chan Santokhi de eer om op zaterdag 2 september een opmerkelijk moment te markeren. Voorafgaand aan de Corantijn Copa, een jaarlijks sporttoernooi met als doel de eenheid tussen verschillende culturen te bevorderen, onthulde hij een plaquette en activeerde hij de nieuwe verlichting rondom het voetbalveld van Washabo.

De Corantijn Copa is inmiddels een gevestigd evenement in de regio en dit jaar vierde het toernooi zijn 16e editie. Het heeft als voornaamste doel om culturele- en sportactiviteiten te gebruiken om het ressort Kabalebo op een positieve manier in de schijnwerpers te zetten en de banden tussen verschillende gemeenschappen te versterken. Teams van dorpen uit het ressort, naburige gemeenschappen en zelfs verenigingen uit Guyana nemen deel aan dit sportieve festijn.

Beeld: CDS

De lichtinstallatie is geschonken door president Santokhi en de uitvoering van het project lag in handen van districtscommissaris Josta Lewis. Voor de ondernemer en elektricien, Romalho Charleno, was dit zijn eerste grote project. Als jonge ondernemer woonachtig in het ressort riep hij de jongeren ressort op om door te studeren en terug te keren naar hun eigen gebied, hun kennis over te dragen om zo te helpen het ressort tot ontwikkeling te brengen.

Ook hier werd president Santokhi warm onthaald. Na de felicitaties overgebracht te hebben aan de bewoners van het gebied, ging het staatshoofd over tot het onthullen van het plakkaat en het in werking stellen van de verlichting van het veld, hetgeen gepaard ging met luid gejuich van de aanwezigen.

Beeld: CDS
 
 

 

Franse arts slaat alarm over gezondheidsramp Marowijnerivier

 | de ware tijd | Door: Redactie

 

                     Inheemsen meest kwetsbaar

                            Presentatie aan DNA

NOS Nieuws•09 augustus 2023

Amazonetop eindigt op internationale Inheemsendag: ‘Geen reden voor feest’

 
 

Sharyfah Bhageloe

redacteur Online

Sharyfah Bhageloe. @SharyfahB. Freelance journalist | Eindredacteur Vers Beton | Journalist NOS. Rotterdam Joined June 2021.

https://journa.com/sharyfah-bhageloe

‘Salve Amazonia’ stond op het grote groene spandoek bij de protestmars voorafgaand aan de Amazonetop in Belém, Brazilië. Dat betekent ‘herstel de Amazone’. Verschillende inheemse groepen uit het Amazonegebied en belangenorganisaties liepen vreedzaam mee. Er waren naar schatting 3000 tot 4000 mensen aanwezig om de positie van inheemsen onder de aandacht te brengen.

Regeringsleiders van acht Amazone-landen, verenigd in de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO), kwamen de afgelopen twee dagen voor het eerst in 14 jaar samen. ACTO werd in 1978 opgericht en bestaat uit Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela.

De top had als doel concrete beleidsdoelstellingen te maken voor de bescherming van het Amazonegebied, met de nadruk op natuurbescherming en misdaadbestrijding.

 
  • Nina Jurna
  • Nina Jurna
 
 
 

Protestmars in Belém

“Het voorstel van president Lula om te streven naar de reductie van ontbossing tot nul in 2030 is unaniem geaccepteerd”, zegt de Surinaamse minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken. Dat is opmerkelijk, omdat internationale media melden dat er geen akkoord is. Ramdin is samen met milieuminister Marciano Dasai afgevaardigde voor Suriname bij de conferentie.

                 Gevolgen inheemse bevolking

 

 

 

 

President Santokhi: ‘Inheemsen zijn nog ondergewaardeerd’

 

 

Grassalco benadrukt wederzijds belang bij bezoek VIDS

08-06-2023

VIDS-voorzitter Muriel Fernandes en Grassaco-directeur Wesley Rozenhout

Illegale delvers bedreigen ontwikkeling Grassalco-goudmijn

 

 

 

Vicepresident ontkent toestemming aan illegalen Maripaston

 

 

Grassalco haalt vanwege onveilige situatie medewerkers weg bij Maripaston