DECENTRALISATIE

Woningen en scholen binnenland zullen door dorpelingen bewaakt worden

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie. Beeld: GOV TV

De scholen en de woningen van leerkrachten in het binnenland zullen door de dorpelingen zelf bewaakt worden. De dorpelingen die in aanmerking komen voor de training zullen opgeleid worden tot hulpagent van politie. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, zegt in gesprek met Suriname Herald dat nu de werving van de personen gaande is.

Volgens hem is het zijn collega van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Marie Levens, die hem heeft benaderd om naar oplossingen te zoeken voor de vele inbraken in het binnenland en om zo’n project te draaien. “Het zijn personen uit de dorpen zelf die geselecteerd zullen worden voor dit werk,” merkt Amoksi op. Vanuit de grote dorpen zullen meerdere personen aangesteld worden om opgeleid te worden, geeft de bewindsman aan.

“We zijn gestart met de werving en de mensen moeten nog opgeleid worden. Het zal daarom nog enige tijd duren, want we gaan het niet afjassen,” belooft de politietopman. De bedoeling van het bewaken van de scholen en de woningen is om de criminaliteit terug te dringen in de dorpen. Ook de leerkrachten zullen beschermd worden.

Minister Levens heeft onlangs bekendgemaakt, dat scholen in het binnenland voortaan bewaakt zullen worden. Dit, vanwege de vele inbraken die plaatsvinden. Leerkrachten die les geven in het binnenland zijn de situatie zat. Er wordt vaker ingebroken in hun woningen en ze weigeren daarom terug te gaan naar hun standplaats. Dit jaar nog is er ingebroken in de woningen van onderwijsgevenden van Nyun Jacobkondre en het dorp Pikin Slee. De woningen van de leerkrachten zijn niet beveiligd.

Simone Awanna

https://www.srherald.com/suriname/2021/02/26/woningen-en-scholen-binnenland-zullen-door-dorpelingen-bewaakt-worden/

DC’S VLEUGELLAM DOOR GELDNOOD

23/02/2021 18:42 – Gilliamo Orban

Districtscommissarissen blijken haast verworden tot bedelaars door de heersende geldnood.

Districtscommissarissen blijken haast verworden tot bedelaars door de heersende geldnood. Foto: CDS  

PARAMARIBO – Districtscommissarissen (dc’s) zitten al een poos met de handen in het haar door een enorme geldnood. De schulden die de districtscommissariaten hebben bij ondernemers lopen hoog op. “De mensen die vuilophalen zullen straks geen rekening met ons houden, want hun geduld zal opraken. Het gevolg zal zijn dat de vuilniszakken langs de wegen zullen blijven en dat zal voor enorme stank zorgen”, zegt Shafiek Goelaman, deken van de dc’s, tegen de Ware Tijd.

Het geldprobleem is een dagelijks onderwerp dat hij moet aanhoren van collega’s. Reguliere werkzaamheden zoals het bezanden van wegen en ophalen van trenzen kunnen nauwelijks worden gedaan. Er is geen geld om brandstof te kopen voor de machines. “We moeten zelf onze auto’s tanken”, beweert Goelaman. Hij heeft de kwestie meerdere keren aangekaart bij minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport. Haar reactie is meestal dat Financiën en Planning het juiste antwoord zou kunnen geven. Het antwoord van minister Armand Achaibersing is dan: “We zijn bezig het in orde te maken.”

Goelaman legt uit dat de diensttarieven, die zijn vastgesteld tijdens de decentralisatie van districten, flink zijn achterhaald. Voor leges en zegels moet slechts SRD 4,50 worden betaald en de aanvraag van goedgedrag bij de dc’s kost de burger SRD 10. De inkomsten zijn niet kostendekkend en de burgervaders/-moeders zijn daardoor aan handen en voeten gebonden. Hij ziet graag dat in de raad van ministers de tarieven drastisch worden opgetrokken. “De hoogte van de tarieven laat ik over aan de regering”, zegt de deken van dc’s.

Hij brengt in herinnering dat na hun installatie in augustus 2020 ze elk een financiële injectie hebben gehad van SRD 50.000. Dat bleek een druppel op een gloeiende plaat. Goelaman legt uit dat de dc’s direct door burgers worden geïnformeerd over de problemen in het district. Echter, door geldgebrek kunnen ze geen beloftes doen of de problemen aanpakken. Dc Marlène Joden van Para typeert de financiële kwestie als “hoofdpijn”.

Ze zegt een lege kast te hebben aangetroffen en er was een schuld van SRD 600.000 die intussen is verdubbeld. Het betreft geld dat moet worden betaald aan vuilophaaldiensten. “Ze zijn al zestien maanden niet uitbetaald en je kunt niets doen als de ondernemers zeggen dat ze met de dienst stoppen. Want ze hebben ook arbeiders om te betalen en kunnen de staat niet blijven voorschieten”, zegt Joden.

Ook zij moet zelf brandstof kopen voor haar voertuig om haar kantoor te bereiken. Ze wijst erop afhankelijk te zijn van sponsoring van ondernemers die benzine voor machines schenken of wegen aanpakken. Op de vraag of dit niet corruptiegevoelig is, zegt Joden dat ze de ondernemers vanaf het begin heeft voorgehouden dat ze geen compensatie hoeven te verwachten.

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2021/02/23/dcs-vleugellam-door-geldnood/Rr Para-Zuid overhandigt ressortplan aan dr

20-02-2021 04:06 PM

Op vrijdag 19 februari 2021 heeft de ressortraad van Para-Zuid het ressortplan voor het dienstjaar 2022 overhandigd aan de districtsraad van Para. In het ressortplan zijn beleidsopties opgenomen, die ten uitvoer moeten worden gebracht in het belang van dit bestuursressort. Er is puntsgewijs per vakministerie opgenomen wat een prioriteitsaanpak behoeft. De overhandiging vond plaats in aanwezigheid van het parlementslid Ramon Koedemoesoe en districtscommissaris Marlene Joden.

Voorafgaand hieraan, zijn er besprekingen geweest met vertegenwoordigers van belangengroepen en bewoners van dit bestuursressort over hun noden en wensen, zodat deze ook meegenomen werden in het ressortplan. Dit is een jaarlijks terugkerend proces dat bij de Wet Regionale Organen (WRO) is vastgesteld. De zittingen worden met inachtneming van alle COVID-19-voorzorgsmaatregelen gehouden.

Para-Noord, Para-Oost, Carolina en Bigi Poika zullen in navolging van het bestuursressort Para-Zuid, hun hoorzittingen houden en hun plannen indienen voor eind februari. Vervolgens zal de districtsraad conform artikel 52 lid 1 van de WRO, vanuit de ressortplannen, een samengesteld districtsplan maken en indienen bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport.

https://www.sun.sr/Details/7454_5XgTCCpFsbFbFbgdkZ5pxeoYGbsEcjAgeQqmkmaIRWbFbFb7obDOxjdXVKjCwaFaFahXkfVabFbFbg3k_0303453bicpara.jpg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *