DE VS MINISTER VAN BUZA MICHAEL POMPEO NAAR SURINAME.! TO WHOM IT MAY CONCERN!!

GEVAARLIJK, MISDADIG EN DESTABILISEREND

De situatie in Venezuela wordt er niet beter op.  Het land is niet langer in staat op eigen houtje zijn aardolie-industrie draaiende te houden en richt zijn blik thans op Iran, om te komen helpen een deel van de industrie te heractiveren. In hoeverre die hulp veel soelaas zal bieden, moet nog blijken.

Nog dit jaar moeten er verkiezingen gehouden worden in Venezuela en ook dit keer heeft de oppositie verklaard, niet te zullen deelnemen, omdat het voor haar zeker is dat de regeringspartij van Maduro, wederom fraude zal plegen om in het zadel te blijven. En terwijl dat allemaal gaande is, wordt het land steeds armer en lijdt het volk vreselijk onder de erbarmelijke omstandigheden. Op alle fronten heerst er gebrek en enorme schaarste aan de meest elementaire goederen. Maar de dictator Maduro, stoort zich nergens aan zolang hij de steun van de militaire leiding heeft en van landen als Rusland China en Cuba. Maar de sancties ingesteld door de Verenigde Staten van Amerika en met name de Europese Unie tegen zijn dictatuur, hebben grote negatieve gevolgen voor de bevolking.

Door voedseltekorten en een chronisch gebrek aan medicamenten, zijn miljoenen Venezolanen al naar het buitenland, waaronder Columbia, Brazilië en het Caraïbisch gebied, gevlucht. De regering Maduro heeft inmiddels een deel van haar goudvoorraad verpatst en doet volgens internationale berichten, aan goudsmokkel op grote schaal. De Amerikaanse regering heeft zelfs ernstige beschuldigingen geuit over de betrokkenheid van hooggeplaatste Venezolaanse regeringsfunctionarissen en militairen die betrokken zijn geraakt bij de drugssmokkel van met name cocaïne.

Ook is er een enorm spanningsveld ontstaan tussen de regering van Venezuela en die van Columbia over de aanwezigheid van guerrillastrijders van het nationaal bevrijdingsleger, het Ejército de Liberación Nacional, ELN, op Venezolaans grondgebied. De ELN-rebellen voeren aanvallen uit op troepen van het Columbiaanse leger en trekken zich dan weer snel terug in Venezuela. Ook ex-rebellen van de FARC, houden zich op in Venezuela en zouden volgens berichten, nauw betrokken zijn bij de handel in cocaïne. Ook deze bende vertoeft op Venezolaans grondgebied en wordt gedoogd en zelfs beschermd door het dictatoriaal regiem van Maduro. En terwijl het Venezolaanse volk crepeert onder het dictatoriaal en mensenrechtenschendende regiem, leven Maduro en zijn directe entourage in grote weelde. Vele miljoenen aan petrodollars en goud zijn al door Maduro CS weggedragen naar het buitenland. Maduro zou reeds enorme bezittingen hebben vergaard in de Dominicaanse Republiek en wel in Punta Cana. Maar ook rijke Venezolaanse zakenlui hebben reeds honderden miljoenen dollars uit het land weggedragen. Recentelijk werd een van hen, Alex Saab, op de Kaapverdische eilanden in de kraag gevat. Deze gast had maar liefst 700 miljoen dollar weggesluisd en op buitenlandse rekeningen geparkeerd. Hij zou inmiddels naar de Verenigde Staten zijn overgebracht. Vermoedelijk een geval van money laundering. Maar het volk van Venezuela blijft maar zwaar pinaren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de despoot zich blijft vastklampen aan de schurkstaat Rusland, de  mensenrechtenschender van formaat China en de dictatoriale regiems van Cuba en Iran. Een dergelijk regiem kan niet blijvend ondersteund worden. Het is dan ook te verwachten dat de regering Santokhi, zich gaat scharen achter de democratisch gezinde regeringen die Maduro resoluut blijven afwijzen en alles doen om de waarachtige democratie in dit land te doen herstellen.

https://dagbladdewest.com/2020/09/19/gevaarlijk-misdadig-en-destabiliserend/

“MADURO MOET GAAN”, BEVESTIGT DE AMERIKAANSE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN OPNIEUW

Sep 20, 2020

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die een bezoek brengt aan de landen die aan Venezuela grenzen, tijdens een persconferentie afgelopen vrijdag in Guyana, bevestigde het standpunt van de Amerikaanse regering dat de Venezolaanse leider zijn ambt moet neerleggen.

Meer dan een jaar nadat de Amerikaanse regering de Venezolaanse oppositieleider formeel heeft erkend als interim-president van het land, de president van Venezuela, heeft Nicholas Maduro zijn positie niet verlaten en lijkt hij zijn greep op de macht in de naburige staat te versterken.

De regering van de VS heeft haar oproepen aan de heer Maduro opgevoerd om zijn ambt te verlaten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die een bezoek brengt aan de landen die aan Venezuela grenzen, tijdens een persconferentie vanmorgen hier in Guyana, bevestigde opnieuw het standpunt van de Amerikaanse regering dat de Venezolaanse leider zijn ambt moet neerleggen.

“We weten dat het Maduro-regime de bevolking van Venezuela heeft gedecimeerd en Maduro zelf is een aangeklaagde drugshandelaar en dit betekent dat hij moet vertrekken. Om de mensen in Venezuela de democratie te geven die ze nodig hebben, moeten de Cubaanse veiligheidstroepen gaan en moet Maduro vertrekken ”, vertelde Pompeo aan verslaggevers in Georgetown tijdens een gezamenlijke persconferentie met Guyana’s president Irfaan Ali.

In maart van dit jaar heeft de Amerikaanse regering de Venezolaanse president formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens verdovende middelen te smokkelen en een gevraagd bulletin uitgegeven voor zijn arrestatie.
https://newssourcegy.com/wp-content/uploads/2020/09/Screen-Shot-2020-09-18-at-10.48.10-AM-1024x623.png

President Irfaan Ali en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo

Toch blijft de Venezolaanse leider aan de macht vasthouden, zelfs nu een economische crisis honderden van zijn burgers naar Guyana heeft gedwongen op zoek naar de vluchtelingenstatus en duizenden anderen naar Brazilië en Colombia.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken prees vandaag Guyana voor het opnemen van de Venezolaanse vluchtelingen en kondigde een donatie van 5 miljoen dollar aan Guyana aan om de Venezolanen te helpen die hun toevlucht hebben gezocht in Guyana.

Hoewel Guyana zijn standpunt behoudt om zich niet te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van Venezuela, heeft het land de standpunten gesteund van de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Lima-groep, die beide aandringen op regimeverandering in Venezuela.

https://unitednews.sr/maduro-moet-gaan-bevestigt-de-amerikaanse-minister-van-buitenlandse-zaken-opnieuw/

POMPEO VRAAGT SURINAME, GUYANA, OM AMERIKAANSE ZAKEN VOORKEUR TE GEVEN BOVEN BOVEN CHINESE

Sep 19, 2020

Pompeo is de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die een bezoek brengt aan de twee Zuid-Amerikaanse staten waar onlangs olie is ontdekt.

De Surinaamse leider zei dat hij geen wedstrijd tussen de VS en China heeft gezien
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft een directe pitch gemaakt voor de 2 nieuwe leiders van het zeer pontentiele Suriname en Guyana om Amerikaanse bedrijven te kiezen, waarbij hij waarschuwt voor de risico’s van China gezien de olieboom.
Pompeo werd donderdag de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die een bezoek bracht aan de twee kleine Zuid-Amerikaanse landen, die allang rijk waren aan hout en mineralen, maar waarbij de ontdekking van olie een plotselinge internationale belangstelling wekte.

Bij een ontmoeting met de nieuw gekozen president van Suriname, Chan Santokhi, in zijn residentie uit het Nederlandse koloniale tijdperk in de hoofdstad Paramaribo, zei Pompeo dat het een “spannende tijd” was voor de economie en dat de Verenigde Staten “graag willen samenwerken”.
“Geen enkele staatsbedrijf kan de kwaliteit van de producten en diensten van Amerikaanse particuliere bedrijven verslaan”, vertelde Pompeo op een gezamenlijke persconferentie in een tent die buiten in de tropische hitte was opgezet.
“We hebben gezien hoe de Chinese Communistische Partij investeert in landen, en het lijkt allemaal geweldig aan de voorkant en dan valt het allemaal ineen als de politieke kosten die daarmee verband houden duidelijk worden”, zei Pompeo.
“En we doen ons uiterste best, waar ik ook reis, om ervoor te zorgen dat iedereen begrijpt waar ze aan beginnen.”

De Guyana reis
Pompeo vloog later naar buurland Guyana om een ​​soortgelijk bericht af te leveren in een land dat naar verwachting dit jaar maar liefst 85 procent zal groeien – het hoogste percentage van alle naties ter wereld.
Pompeo werd verwelkomd met billboards van zijn gelijkenis en een diner ter ere van hem, georganiseerd door een andere nieuwe leider, president Irfaan Ali, met een geweerhoudende erewacht die maskers droeg om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.
De stops komen aan het begin van een driedaagse tour die ook langs de grens met Colombia en de Amazone van Brazilië zal gaan, onderdeel van Pompeo’s campagne om de economische verwoesting in het Venezuela van president Nicolas Maduro te benadrukken.
De reis is een blijk van vertrouwen in de nieuwe leiders in zowel Guyana als Suriname, die gezien worden als het omslaan van een generatiepagina.
Ali, 40, werd vorige maand ingehuldigd nadat hij een zittende president had verslagen die de resultaten betwistte, wat leidde tot Amerikaanse sancties tegen leden van de voormalige regering.
In Suriname versloeg Santokhi in juli Desi Bouterse, een oude heerser die een gevangenisstraf aanvecht wegens het bevelen van de moord op politieke tegenstanders in 1982. “Net als je buren in Guyana, spraken de mensen van Suriname duidelijk, kozen ze een nieuwe leider en verzekerden ze je toekomst als democratische natie”, zei Pompeo tegen Santokhi.
De Surinaamse leider beloofde met de VS samen te werken aan “de verdediging van de democratie en sterke democratische instellingen, de rechtsstaat, goed bestuur en mensenrechten”.
Maar hij zei dat hij geen wedstrijd zag tussen de VS en China, dat zowel Suriname als Guyana heeft uitgenodigd voor zijn enorme initiatief voor de aanleg van Belt and Road-infrastructuur. “Het was geen onderwerp van discussie, dus het is geen kwestie van keuzes maken”, zei Santokhi.

Etnische breuklijnen
Guyana, een voormalige Britse kolonie, en Suriname hebben een bevolking van minder dan een miljoen mensen en langdurige etnische breuken tussen afstammelingen van Afrikaanse slaven en contractarbeiders van het Indiase subcontinent.
ExxonMobil wierp in 2015 plotseling de schijnwerpers toen het aankondigde dat het een van ‘s werelds grootste oliereserves in jaren had gevonden in de wateren rond Guyana. De regering van Ali herziet de overeenkomst met ExxonMobil, die Guyana ongeveer de helft van de inkomsten zal opleveren – een deal die sommige ontwikkelingsactivisten te schamel noemen.
Kleinschalige Chinese investeringen zijn al overal aanwezig in beide landen. Het eerste reclamebord dat Pompeo zag toen hij de luchthaven van Paramaribo verliet, was een advertentie voor de sterke Chinese drank Kweichow Moutai met een afbeelding van de Verboden Stad.
BRON: persbureau AFP

https://unitednews.sr/pompeo-vraagt-suriname-guyana-om-amerikaanse-zaken-voorkeur-te-geven-boven-boven-chinese/

Kathryn Wijnaldum nieuwe commander op Amerikaans marine schip

20 september 2020

Het schip de USS Oak Hill (c) US Navy – en de foto die werd rondgestuurd
 

Via social media ging de afgelopen dagen een foto en bericht rond dat een Surinaamse vrouw de nieuwe commander op het Amerikaanse marine schip USS Oak Hill (LSD-51) zou zijn. Het bericht klopt echter niet helemaal: Kathryn Sampson Wijnaldum nam het commando wel over, maar is zelf niet Surinaams.

 

Sampson Wijnaldum is een Amerikaanse die gehuwd is met een man van Surinaamse afkomst. Vandaar de Surinaamse achternaam Wijnaldum. Het bericht heeft dus wel een ‘Surinaams randje’.

Het schip, de USS Oak Hill (LSD-51) is een Harpers Ferry-klasse doklandingsschip van de Amerikaanse marine. Ze is vernoemd naar Oak Hill, de residentie van James Monroe die de vijfde president van de Verenigde Staten is.

Het bericht dat massaal gedeeld werd:

De overdracht was live te volgen via Facebook en is hier te zien:

 

Pompeo bezoekt vluchtelingen in Brazilië

20 Sep, 2020, 08:32

foto
 De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, tijdens zijn bliksembezoek aan Suriname. (Foto: Ranu Abhelakh) 


 
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft Venezolaanse migranten ontmoet in een opvangcentrum voor vluchtelingen in het noorden van Brazilië. Het was zijn derde stop  van een regionale tour om de druk op te voeren om de linkse president van Venezuela, Nicolás Maduro, te verdrijven. Hij begon zijn regionale vierdaagse reis in Suriname, waarna hij naar Guyana vertrok.

“Ze willen wat alle mensen willen – waardigheid, ze willen een democratisch, vreedzaam, soeverein Venezuela die ze hun thuis kunnen noemen, één waar zij en hun kinderen een baan kunnen vinden en leven”, zei hij op een luchtmachtbasis in Boa Vista, de hoofdstad van de deelstaat Roraima. Hij gaf Maduro de schuld van een “door de mens veroorzaakte crisis” van ongekende omvang in Venezuela en noemde de Venezolaanse president een “drugshandelaar”, in commentaren aan verslaggevers.

Pompeo bezocht ook samen met de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araujo, een gaarkeuken waar hongerige migranten werden bediend. De rechtse regering van Brazilië verklaarde twee weken geleden de diplomaten van Maduros tot persona non grata, maar heeft hen niet uitgezet.

Pompeo prees de humanitaire inspanningen van Brazilië om 250.000 Venezolanen op te vangen die de grens zijn overgestoken, van de meer dan 5 miljoen die hun land hebben verlaten vanwege de politieke en economische onrust. Hij zei dat Washington nog eens US$ 348 miljoen aankondigde om Venezolaanse vluchtelingen te helpen, inclusief US$ 30 miljoen voor degenen in Brazilië, waarmee de totale Amerikaanse bijdrage op meer dan US$ 1,2 miljard komt.

De grens van Brazilië met Venezuela is sinds 18 maart gesloten vanwege de coronaviruspandemie en de stroom migranten die Brazilië binnenkomt is gedaald van gemiddeld 600 per dag tot een handvol Venezolanen die over langs weggetjes dwars door het land lopen.

Pompeo bezocht Guyana en Suriname vóór Brazilië en is vrijdag verder gegaan naar Colombia, allemaal buren van Venezuela. Internationale inspanningen om democratische verandering in Venezuela aan te moedigen, lijken te zijn vastgelopen en Maduro heeft zijn greep op de macht laten gelden.

De tussenstop van Pompeo werd betreurd door de voormalige Braziliaanse linkse president Luiz Inacio da Silva, die zei dat de Amerikaanse functionaris alleen Brazilië had bezocht om “Venezuela te provoceren”.

“Of we hem nu leuk vinden of niet, Venezuela heeft een gekozen president. De Verenigde Staten moet deze gewoonte om de sheriff van de wereld te willen zijn, laten varen”, zei Lula in een interview tegen Reuters.
 

Pompeo biedt Suriname economische samenwerking tijdens bezoek

Publicatie datum: 20 sep 2020 | Bron: NRC.nl | Door: Jurriaan van Eerten

Suriname Voor het eerst bracht een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een officieel bezoek aan Suriname. Er is vooral gesproken over economische samenwerking.​

De Verenigde Staten willen sterkere economische banden aangaan met Suriname en eventueel samenwerken bij het ontginnen van olievelden die recent voor de kust van het land zijn gevonden. Dat was de boodschap van buitenlandminister Mike Pompeo bij zijn bezoek aan het Latijns-Amerikaanse land.

Volgens Pompeo willen Amerikaanse bedrijven graag investeren in Suriname. Daarbij refereerde Pompeo aan China, door te stellen dat het „niet-autoritaire model” meer succes zal hebben bij de nieuwe Surinaamse regering van Chan Santokhi. De Surinaamse president ging niet direct in op deze opmerkingen tijdens de persconferentie: „We hebben ook goede relaties met andere landen.”

Naast economische samenwerking willen de VS Suriname ook steunen in het gevecht tegen drugssmokkel en het witwassen van geld. In de Surinaamse haven werd in 2019 ruim drieduizend kilo cocaïne onderschept.

Welvaart

Het was de eerste keer in de geschiedenis van Suriname dat het land officieel bezoek kreeg van een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Pompeo noemde de mogelijkheden voor Suriname om zich te ontwikkelen: „Dit is een land met enorme kansen om welvaart voor zijn mensen en de regio te creëren.”

Met Nederland sprak Suriname recent af om de ambassades te heropenen. Deze moeten vanaf eind november weer actief zijn, als Suriname de 45 jaar onafhankelijkheid van Nederland viert.

Twitter avatarSecPompeoSecretary PompeoTerrific meeting with the staff and families of @USEmbassyParbo. Your work in Suriname advances our shared values and interests every single day, and I’m grateful for your dedication. https://t.co/hkerbBaSSb

  Volgen

 

FOTO: Buitenlandministers Mike Pompeo en Albert Ramdin van de VS en Suriname. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Suriname bezoekt.Foto Ranu Abhelakh/ANP 

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/17/pompeo-biedt-suriname-economische-samenwerking-tijdens-bezoek-a4012616

https://surinamenieuwscentrale.com/content/pompeo-biedt-suriname-economische-samenwerking-tijdens-bezoek

Pompeo effent weg voor Amerikaanse bedrijven in Suriname

Publicatie datum: 20 sep 2020 | Bron: Telegraaf.nl | Door: Redactie

PARAMARIBO – Amerikaanse bedrijven staan te springen om zaken te doen in Suriname. „Het enige waar ze om vragen is een gelijk speelveld en duidelijke regels”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Paramaribo tijdens een persconferentie met president Chan Santokhi.

Het was het eerste bezoek van een Amerikaanse buitenlandminister aan Suriname, volgens Pompeo „een teken van de groeiende banden tussen onze twee naties.” Hij leek na afloop niet ontevreden. „Suriname heeft een vriend gevonden in de VS.”

Ook Chinese bedrijven proberen actiever te worden in het Zuid-Amerikaanse land, maar Pompeo denkt dat het „niet-autoritaire model” meer succes zal hebben na het vertrek van Santokhi’s voorganger Desi Bouterse. Volgens de Amerikaan is gebleken dat aan investeringen uit China „politieke kosten” zijn verbonden.

„Wij komen contracten na, we doen niet aan roofkapitalisme”, zei Pompeo. „Als democratische instellingen en de rechtsstaat floreren volgen er goede dingen.” Santokhi wilde geen keuze maken. „We hebben ook goede relaties met andere landen.” Hij had het over „een nieuwe versterking van de samenwerking op verschillende gebieden” met de VS.

Het gesprek dat Pompeo had met zijn ambtgenoot Albert Ramdin gaf hem „vertrouwen in de toekomst van ons partnerschap gebaseerd op democratische waarden, mensenrechten en verdieping van onze economische banden.” Hij benadrukte het leven van de Surinamers beter te willen maken. Ook de relatie met de rest van Zuid-Amerika kwam ter sprake. „We rekenen op Suriname om in de regio te helpen door een baken van hoop te zijn”, aldus Pompeo. „Dit is een land met enorme kansen om welvaart voor zijn mensen en de regio te creëren.”

Veiligheids- en defensiesamenwerking stonden ook op de agenda. Op de vraag of Suriname zou toestaan dat de VS zijn grondgebied zou gebruiken voor een militaire aanval op Venezuela, zei president Santokhi dat dat niet ter sprake was gekomen.

https://surinamenieuwscentrale.com/content/pompeo-effent-weg-voor-amerikaanse-bedrijven-suriname

Regering betreurt suggestief bericht over cocaïnevangst

First lady Mellisa Santokhi. Foto: CDS

De regering betreurt de suggestieve berichtgeving in de Ware Tijd over de cocaïnevangst in het KLM-toestel waarin first lady Melissa Santokhi zat. Volgens het artikel “Cocaïne in ‘vliegtuig’ first lady Santokhi” is aan boord van de KLM-vlucht van 12 september, na aankomst in Amsterdam, 20 kilo cocaïne onderschept.

De first lady is op de bewuste KLM-vlucht van 12 september als reguliere passagier meegereisd. In het artikel wordt de betreurenswaardige suggestie gewekt dat er enig verband zou bestaan tussen de first lady en de onderschepping van de drugs. Daarnaast wordt de lading van het artikel niet gedekt door de kop daarvan.

De regering betreurt deze suggestieve berichtgeving in de Ware Tijd en hoopt dat met dit artikel, het dagblad niet doelbewust en met opzet een bepaalde adverse sfeer creëert.

De regering roept in algemene termen alle media en journalisten op om meer zorgvuldigheid te betrachten in hun berichtgeving, om zo onnodige misverstanden en onnodige conclusies te voorkomen. Voorts onderstreept de regering dat de aanpak en bestrijding van drugscriminaliteit een hoge prioriteit geniet binnen het regeringsbeleid.

https://www.srherald.com/suriname/2020/09/19/regering-betreurt-suggestief-bericht-over-cocainevangst/

Bestuur Surinaamse Journalisten afgetreden

 — woensdag 22 augustus 2001, 10:00

Voorzitter Ivan Cairo van de Surinaamse Vereniging van Journalisten heeft zijn functie neergelegd en als lid bedankt nadat bekend geworden was dat hij geld inzamelde voor de vereniging, maar het in eigen zak stak. Hij heeft zijn excuses aangeboden. Ook de rest van het bestuur is afgetreden. Binnenkort worden vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Meer bij parb.com

Let op de schrijver van dit artikel?
Iwan Cairo,vergeet niet dat je gelden had verduisterd van Vereniging van journalisten; dagblad de West opgelicht … verschillende personen in de samenleving opgelicht; door Limburg jaren betaald om frommel berichten te schrijven; en nu flink betaald door de drugsmaffia om dit artikel te schrijven!
Wat was je bedoeling met dit artikel ??
Jullie mogen zelf beantwoorden.
Wat een waardeloze journalist!!!
 
 

Cocaïne in ‘vliegtuig’ first-lady Santokhi

19/09/2020 13:00 – Ivan Cairo

Cocaïne in ‘vliegtuig’ first-lady Santokhi

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO – De Nederlandse justitie doet momenteel onderzoek naar een zeer recente cocaïne-zending vanuit Suriname naar Nederland. In het KLM-vliegtuig waarmee first-lady Melissa Santokhi-Seenacherry op zaterdag 12 september naar Nederland is vertrokken, werd na aankomst op Schiphol 20 kilo cocaïne onderschept. Het spul was verstopt onder panelen van het vrachtruim.

“Om de drugs daar te bewaren moet je de platen eerst losschroeven en verwijderen. De vraag is hoe het komt dat zo veel drugs de controle te Zanderij is gepasseerd”, zegt een bron die op de hoogte is van deze zaak. Een hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris zoekt niet veel achter de cokezending of enig verband met de first-lady of de regering. “Dit had op elke andere vlucht kunnen gebeuren. Toevallig zat de first-lady op deze”. Korpschef Roberto Prade bevestigt dat er drugs in het vliegtuig is gevonden, maar dat aan hem gerapporteerd is dat het om 10 kilo gaat.

De afgelopen periode zijn onder andere ook in België en Frankrijk grote partijen uit Suriname verzonden cocaïne in beslag genomen. In het Franse Duinkerke werd begin augustus 1357 kilo coke aangetroffen in een container die vanuit Paramaribo was verscheept. De drugs met een waarde van meer dan vijftig miljoen euro was bovenop een lading rijst in pakken van ongeveer 50 kilo. De bedoeling was dat de container via Duinkerke in België zou terechtkomen.

Volgens de Communicatiedienst Suriname (CDS) vertoeft de first-lady op privébezoek in Nederland, maar tegenover de Nederlandse pers praat zij over haar “eerste werkbezoek” aan het land. Santokhi-Seenacherry wordt op haar reis begeleid door VHP-topper Prashant Baldew en de jurist Prenobe Bissessur. Kort na aankomst in Nederland bracht de echtgenote van de president een bezoek aan de gemeente Diemen, waar ze op het gemeentehuis werd ontvangen door burgemeester Erik Boog.

Dat bezoek resulteerde in vragen van de Ouderenpartij Diemen die van de burgemeester wilde weten of de first-lady zich aan de in Nederland geldende quarantaineregels voor passagiers uit Suriname heeft gehouden. Wie uit Suriname komt moet daar tien dagen in quarantaine. Op 15 september, drie dagen na aankomst, werd Santokhi-Seenacherry ontvangen op het gemeentehuis. De afgelopen dagen heeft de first-lady ook ontmoetingen gehad met vertegenwoordigers van bedrijven in Nederland.

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/09/19/cocaine-in-vliegtuig-first-lady-santokhi/

LUDWICH van MULIER

over o.a. SU BUITENLANDS BELEID, CHINA-VS TEGENSTELLING IN SURINAME en nog veel meer. https://www.youtube.com/watch?v=VRNaFQlDzAY

🚨🚨🚨
JAMMER… 🤔🤔🤔
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, binnen, de tekst 'Opvallend was dat bij de aankomst van Pompeo de Vice President Ronny Brunswijk nergens te bespeuren was... Het vermoeden estaa dat hij geen uitnodiging heeft ontvangen...'
 
 
 
 

Amerikaanse minister Pompeo: " Ik ben hier omdat Suriname gekozen heeft voor een principiële leider"

18 sept 2020

Niet gesproken over Venezuela en China

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, en de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi hebben niet gesproken over eventuele steun van Suriname over de policy van de VS tegenover Venezuela. Dit zei het staatshoofd gisteren tijdens een persconferentie. Santokhi herhaalde wederom de positie van Suriname tegenover het buurland. Pompeo zei dat het beleid van de Amerikaanse regering op dit stuk duidelijk is. “We ondersteunen democratie en mensenrechten. Wij ondersteunen de democratisch gekozen regering Guaido in Venezuela als de echte regering. Maduro is verdacht van druggerelateerde handelingen. Wij geloven dat ook de Venezolanen recht hebben op alles zoals burgers van andere landen dat ervaren. Democratie, mensenrechten en een kans om wat te kunnen verdienen. Wat wij voor onze familie willen, willen wij ook voor het Venezolaans volk”, stelde de minister. Al enige tijd werd gesuggereerd dat de Amerikaanse minister in Suriname is om steun te krijgen voor een eventuele aanval van de VS op Venezuela. Echter, beide functionarissen hebben dat ontkend.

Michael Pompeo voert het woord tijdens de persconferentie donderdagmiddag.

Volk Suriname heeft gekozen voor democratie

Pompeo stelde dat hij in Suriname is, omdat het volk van Suriname tijdens de verkiezingen van 25 mei 2020 ook gekozen heeft voor democratie en een principiële leider. Dat is iets wat de VS overal ter wereld wilt ondersteunen. “Daarom ben ik hier vandaag om na te gaan op welke gebieden wij een goede samenwerking kunnen hebben. Om Suriname en het Surinaams volk te ondersteunen. Wij rekenen op Suriname om ook een steentje bij te dragen in de regio”, aldus de Amerikaanse minister. Met het aantreden van de regering-Santokhi is een nieuwe tijdperk aangebroken om de banden weer aan te halen.

President Chandrikapersad Santokhi zei dat er niet is gesproken over Venezuela en China.

China ook geen onderwerp van gesprek

Er is volgens Pompeo ook niet gesproken over de handelsoorlog tussen de VS en Volksrepubliek China. “Wij hebben gezien hoe de Chinese communistische partij in landen heeft geïnvesteerd. Dat alles lijkt goed en onschuldig op het eerste gezicht, maar daarna stort alles in elkaar meer vanwege de politieke prijs die betaald moet worden. Wij doen ons best om een ieder te laten begrijpen waar zij zich aan committeren. Wij hebben niets tegen Chinese ondernemers. Als een chinees bedrijf op een eerlijke en correcte manier zich aanmeld en zij ook met het beste voorstel komt, dan word zo een bedrijf nooit gedwarsboomd”, aldus de minister. Pompeo is voorstander van Foreign Direct Investment vanuit Amerika en hierover is ook met minister Albert Ramdin is gesproken. Alles met de bedoeling om het leven van de Surinamer en het land ten voordele te zijn. President Santokhi voegde eraan toe dat China niet het onderwerp van gesprek is geweest. Volgens Santokhi is er gesproken over hoe Suriname en de VS de bilaterale relatie kunnen versterken en verder uitdiepen op het gebied van handel en veiligheid. Pompeo heeft na zijn kort bezoek aan Suriname zijn reis voortgezet naar Guyana, daarna Brazilië, vervolgens Columbia, waarna hij weer zal keren naar Texas.

FR

POMPEO WAARSCHUWT VOOR CHINA INVLOEDEN IN SURINAME. VERENIGDE STATEN WENST POLITIEKE KOERS VERANDERING IN REGIO.

De Verenigde Staten van Amerika is duidelijk niet gelukkig met de koers die landen in de regio waaronder Suriname opgaan in de geopolitiek.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft gisteren in duidelijke bewoordingen Suriname en de Zuid Amerikaanse regio en het Caribisch gebeid gewaarschuwd voor Chinese invloeden. “Wij willen dat landen goed begrijpen waarmee ze bezig zijn. We zien de investeringen die vanuit de Chinese communistische partij worden gedaan in de landen.

Het ziet er eerst mooi uit maar stort allemaal in elkaar wanner het politiek belang van China daaraan gekoppeld wordt. We weten dat Chinese bedrijven oneerlijke concurrentie bedrijven.

Dat is hun houding, ze zijn niet consistent in de waarden en normen waarover de president ( verwijzend naar president Chan Santokhi) over gesproken heeft. Wij willen open en transparante processen, goede waarden en normen voor het Surinaamse volk en voortuitgang maar vooral respect voor de wetten van het land zoals Amerikaanse bedrijven doen. Wij respecteren contracten en scheppen de mogelijkheid voor werkgelegenheid”, zei Pompeo. Hij zegt dat de Verenigde Staten voorstaander is van het aantrekken van buitenlandse investeringen waar de Surinamer en de Surinaamse economie er beter van wordt. Opmerkelijk is dat waar Pompeo dit onderwerp afsloot door te zeggen dat hij hierover met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken Internationale Business en Internationale Samenwerking heeft gesproken, dit werd ontkend door president Santokhi, die zich duidelijk niet op zijn gemak voelde met de vraag over de relatie die landen zoals Suriname hebben met China. “Dit was geen onderwerp van de agenda van dit bezoek. Het was geen discussiepunt”, zegt Santokhi.

De directe vraag aan de president was ook, als hij zich voor de keus geplaatst voelde zaken te doen met China of met de V.S. “Het is geen kwestie van een keus maken. Wij hebben bij dit bezoek duidelijk gemaakt dat wij een nieuwe fase ingaan om de samenwerking te verstevigen in verschillende sectoren. We hebben ons daaraan gecommitteerd en we hebben ook goede relaties met vele andere landen”, zei Santokhi.

Op de agenda van het bezoek van Pompeo was het onderwerp veiligheid een belangrijk aspect. Pompeo zegt dat hij Santokhi heeft gevraagd ervoor te zorgen dat er transparantie is in de democratie, dat democratische processen beschermt blijven en worden versterkt, dat er geen corruptie is en mensenrechten worden beschermd, naar het westers model. Pompeo zegt dat de VS verwacht dat alle landen mee gaan met de veiligheidsresolutie van de VS en met dat van de Verenigde Naties (VN). De VS-minister heeft duidelijk gemaakt dat wanneer het westerse model van democratie, mensenrechten en wet en recht in stand worden gehouden, Suriname succesvol zal zijn. Pompeo zegt dat zijn bezoek ook ermee te maken heeft om Santokhi te feliciteren met het behaald succes bij de verkiezingen van 25 mei. Volgens hem heeft het volk een duidelijke keus gemaakt voor een nieuwe leider en voor het in stand houden van de democratie.

Pompeo heeft gepleit voor meer handelsbetrekkingen en zaken doen met Amerikaanse bedrijven. Volgens hem is geen enkel land in staat Amerikaanse bedrijven te verslaan als het gaat om hun kwaliteit, maar ook om de voorwaarden die zij scheppen. Overigens heeft Pompeo na het bezoek aan Santokhi een ontmoeting gehad met het Amerikaans bedrijfsleven in Suriname. “Om na te gaan hoe de regering Trump kan bijdragen aan hun succes in Suriname”, zegt Pompeo. Ook hier bevestigt de VS-minister dat hij hierover gesproken heeft met president Santokhi. 

https://unitednews.sr/pompeo-waarschuwt-voor-china-invloeden-in-suriname-verenigde-staten-wenst-politieke-koers-verandering-in-regio/

VS WIL MEER SAMENWERKING MET SURINAAMSE PRIVATE SECTOR CHINA IS BOOS

Sep 18, 2020

Een sterke private sector is de motor voor economische groei. Dit werd donderdag benadrukt door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken tijdens zijn werkbezoek aan Suriname.

Volgens Mike Pompeo staan Amerikaanse bedrijven te springen om in Suriname te investeren en de nodige inputs te geven. “Niets verslaat onafhankelijke ondernemingen in het verbeteren van het leven van mensen overal ter wereld. Dit geldt ook voor Suriname”, zegt Pompeo.

Hij greep het moment aan om wat reclame te maken voor Amerikaanse bedrijven die volgens de hoogste standaarden producten op de markt brengen. Die kwaliteitsnormen wensen Amerikaanse bedrijven ook te integreren in de Surinaamse productiesectoren. “Zij opereren volgens de hoogste standaarden van verantwoordelijkheid en transparantie. Het enige wat zij vragen zijn eerlijke kansen.” Dit is donderdag ook kenbaar gemaakt aan president Chandrikapersad Santokhi.

Volgens Pompeo biedt het beleid van president Donald Trump genoeg ruimte aan Amerikaanse bedrijven om in Suriname en de rest van de regio te floreren. De kansen zijn ook weggelegd voor Surinaamse ondernemers. “Ik ben trots op de commitment van de Trump-regering om ondernemers, vooral vrouwen, in ontwikkelingslanden een extra steun in de rug te geven. Dit is precies wat wij hier doen”, zegt Pompeo. Hij verwijst naar onder andere een trainingsprogramma voor vrouwelijk leiderschap in Nickerie. “De toekomst van Suriname wordt gebouwd door capabele en getalenteerde jonge leiders.”

Pompeo heeft ook notitie genomen van de toename van de Chinese aanwezigheid in de regio via ondernemingen. Pompeo laat duidelijk weten niet blij te zijn met de verborgen agenda die China zou hebben. Via ondernemingen zouden andere intenties, dan de ontwikkeling van de landen waar deze bedrijven opereren, nagestreefd worden. Dit is duidelijk een doorn in het oog van de VS.

Intussen heeft de Chinese ambassade in Paramaribo hard teruggeslagen. Die verwijt juist de VS van vals spel door onder het mom van ‘democratie’, ‘vrijheid’ en ‘mensenrechten’ de relatie tussen China en andere landen te willen vertroebelen. “We adviseren meneer Pompeo om feiten en waarheden te respecteren, en af te stappen van arrogantie en vooroordelen. Stop met het besmeuren en het verspreiden van geruchten over China”, staat in een persverklaring van de Chinese ambassade in Paramaribo.

https://unitednews.sr/vs-wil-meer-samenwerking-met-surinaamse-private-sector-china-is-boos/

POMPEO STUURT STERK DIPLOMATIEK SIGNAAL NAAR BOUTERSE

Sep 18, 2020

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, noemde het beestje niet bij zijn naam, maar was duidelijk over wat hij vindt van de machtswisseling in Suriname.

Er werd op zeer diplomatische wijze een sterk signaal gestuurd naar het leiderschap van ex-president Desi Bouterse en de NDP-regering. “Dit land wilde democratie. Zij wilden een rechtsstaat. Ze wilden een leider met principes en de Verenigde Staten wil dit ondersteunen waar we kunnen”, zegt Pompeo die donderdag voor enkele uurtjes in Suriname was.

Het bezoek aan Suriname zal in dat kader geplaatst moeten worden. De VS is blij met het leiderschap dat nu aan de macht is in Suriname en dat is een besluit geweest van het electoraat bij de laatstgehouden verkiezingen. Voor de VS wordt dit ervaren als een op zichzelf genomen besluit van het Surinaams volk met betrekking tot het soort leiderschap dat zij wenst. Washington is zeer content hiermee. Vandaar dat er alles gedaan zal worden om Suriname de nodige ondersteuning te verlenen, daar waar zij die nodig acht om democratische principes te beschermen en welvaart en welzijn te bevorderen. “Daarom ben ik naar Suriname gekomen”, benadrukt Pompeo. “Om gebieden te identificeren waar wij samen kunnen werken om Suriname en de Surinaamse burgers te ondersteunen en hun leefomstandigheden te verbeteren.”

Suriname zal volgens Pompeo als voorbeeld in de regio gesteld moeten worden waar democratie zegeviert. Van het land wordt ook verwacht dat zij democratische principes blijft propageren en ondersteunen in de regio. “Wij rekenen op Suriname”, was de duidelijke boodschap van Pompeo. Dit is een land met enorm veel mogelijkheden om welvaart en welzijn voor haar eigen mensen en de regio te creëren. Wij willen meelopen. Daar waar er assistentie nodig is voor zekerheden, zullen wij blij zijn om te ondersteunen.”

De Amerikaanse minister verwees tijdens het donderdag gehouden persmoment meerdere malen naar de uitslag van de verkiezingen van 25 mei die voor de VS ervaren wordt als een besluit van het Surinaams volk om voor nieuw leiderschap te gaan die in lijn is met haar eigen democratische principes.

https://unitednews.sr/pompeo-stuurt-sterk-diplomatiek-signaal-naar-bouterse/

First lady Suriname in Hart van Holland

17 sep. 2020

https://www.youtube.com/watch?v=4BsCEI6HSMk

17 sept 2020
Wie is de ECHTE vice president van Suriname? In elk geval niet Brunswijk! 😂 Ik hoor de marrons van Abop niet!
Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, staande mensen en binnen

Bouterse was belemmering voor hechtere relatie met VS

17/09/2020 15:00 – Ivan Cairo

Bouterse was belemmering voor hechtere relatie met VS

Foto: state.gov  

PARAMARIBO – President Desi Bouterse en zijn regering vormden de afgelopen 10 jaar een belemmering om de bilaterale banden tussen Paramaribo en Washington te verstevigen. Dat werd woensdag door een woordvoerder van het State Department gesuggereerd tijdens een teleconferentie met Amerikaanse en Caribische journalisten, waarbij het werkbezoek van minister Mike Pompeo (VS) aan Suriname, Guyana, Brazilië en Colombia werd besproken. De naam van Bouterse werd weliswaar niet expliciet genoemd. Met het aantreden van de regering-Santokhi is een nieuwe tijdperk aangebroken om de banden weer aan te halen. Pompeo arriveerde donderdag voor een bliksembezoek in Suriname.

Het feit dat er nieuwe leiders in Guyana en Suriname zijn maakt het volgens de woordvoerder makkelijker voor de VS om ondersteuning te geven aan de twee landen. Hij benadrukte dat in het geval van Guyana het niet zo zeer gaat om de personen die daar in de regering zaten, maar meer de politieke ontwikkelingen waarbij het grondwettelijk mandaat van de vorige regering was verstreken en er veel onzekerheid heerste. “Nu heb je een regering die duidelijk de keuze is van het Guyanese volk”.

Ook in Suriname had je, aldus de woordvoerder een regering die misschien meer geassocieerd met een persoon, “maar waar de leiding een aantal ernstige gebreken vertoonde die het vermogen om goede relaties te onderhouden met veel andere landen in de regio beperkten”. Dat is nu veranderd, zegt de Amerikaanse functionaris, “en we hebben goede hoop dat we in beide landen regelmatige, vreedzame machtswisselingen zullen zien zonder het soort problemen dat we in het verleden hebben gehad.” Op vragen van de verslaggevers over mogelijke valkuilen bij de exploitatie van aardoliereserves voor de kust van Suriname en Guyana werd gesteld, dat deze natuurlijke hulpbron in zeer korte tijd veel inkomsten kan opleveren voor de twee landen.

“En ik denk dat leiders in beide landen zich bewust zijn van de valkuilen van wat de ‘vloek van natuurlijke hulpbronnen’ wordt genoemd. We hebben in de loop der tijden veel programma’s, goede adviezen en modellen over best practices ontwikkeld, enzovoort, die met deze landen zullen worden gedeeld via verschillende programma’s die door verschillende Amerikaanse instellingen zullen worden uitgevoerd. Dus dat is duidelijk een gemeneenschappelijk belang om er zeker van te zijn dat de olie-ontwikkeling erop gericht is de democratische, open en transparante aard van deze landen te versterken en niet om corruptieproblemen enzovoort te verergeren”, zei de woordvoerder.

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/09/17/bouterse-was-belemmering-voor-hechtere-relatie-met-vs/

GEZAMENLIJKE ZEEPATROUILLES GUYANA-VS IN DE MAAK

Sep 17, 2020

In de naaste toekomst zullen Guyana en VS gezamenlijke patrouilles voor de Guyanese kust uitvoeren om grensoverschrijdende criminaliteit en andere veiligheidsdreigingen aan te pakken.

Wanneer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, vandaag en vrijdag op werkbezoek in Georgetown vertoeft zal hij daartoe een Memory of Understanding met de Guyanese autoriteiten tekenen. Dat kwam naar voren tijdens een teleconferentie van een woordvoerder van het State Department met journalisten. De economische-, politieke- en humanitaire crises in Venezuela, zal ook besproken worden met de regeringen van Suriname, Guyana, Brazilië en Columbia, de vier landen die Pompeo vanaf vandaag bezoekt tijdens zijn rondgang door de regio.

De State Department-functionaris merkte op dat Suriname, evenals de rest van de regio, geconfronteerd wordt met veiligheidsdreigingen van transnationale criminele organisaties. De “ongebreidelde” criminaliteit in Venezuela, met name de drugshandel, heeft volgens hem een negatieve impact op de criminaliteit in de buurlanden van Venezuela. Voorts zorgt de stroom vluchtelingen uit Caracas voor problemen in de omliggende landen, doordat de vluchtelingen een extra druk leggen op de voorzieningen en systemen in die landen. Pompeo zal daarom ook over verdere samenwerking met betrekking tot deze kwesties praten met de regeringen van de vier landen die hij bezoekt. Met Guyana zal een intentieverklaring getekend worden voor het uitvoeren van gezamenlijke zeepatrouilles gericht op het onderscheppen van drugstransporten en aanpak van andere grensoverschrijdende criminele activiteiten vanuit Venezuela. Tijdens zijn bezoek aan Paramaribo zullen geen overeenkomsten met minister Pompeo getekend worden, zegt minister Albert Ramdin. De voornoemde onderwerpen komen misschien wel aan de orde, voegt hij eraan toe.

https://scontent.foem1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-0/p526x296/119564988_3541518492558858_7123227345268808287_o.jpg?_nc_cat=110&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=vaWpnpWtQ4IAX8_hdhp&_nc_ht=scontent.foem1-1.fna&tp=6&oh=5c9f98ecc831386d21f835fcf74de314&oe=5F87A37A

Het bezoek is volgens Washington meer een ondersteuning naar de democratie in de regio en versteviging van de banden op het stuk van onder andere veiligheid. De problemen in Venezuela hebben volgens het State Department een negatieve impact op omliggende landen. Gewezen wordt op het vluchtelingenvraagstuk en de toenemende criminaliteit door voornamelijk drugsbendes die vrijspel zouden hebben in Venezuela. “Maar u merkt ook op dat deze landen allemaal heel dicht bij Venezuela liggen en op de een of andere manier of op een aantal manieren zijn getroffen door de onveiligheid en instabiliteit daar. Dus een ander doel van de reis is gewoon om met de buurlanden te praten en te vernemen waarvan ze last ondervinden en wat er kan worden gedaan om dat te verbeteren”, aldus de woordvoerder. Tijdens Pompeo’s bezoek aan Brazilië en Columbia zullen de samenwerking bij het aanpakken van gedeelde bedreigingen voor de regionale veiligheid, “waaronder de humanitaire ramp die het onwettige Maduro-regime de regio heeft opgelegd, en de illegale handel in wapens, goud en drugs van dat regime” besproken worden, zei de Amerikaanse Buza-woordvoerder. Hij gaf aan dat sommige van de drugsbendes en terreurgroepen een veilige haven en steun genieten in Venezuela van de Maduro-regering.

https://unitednews.sr/gezamenlijke-zeepatrouilles-guyana-vs-in-de-maak/

CHINA WIL BIJDRAGEN AAN VERDERE ONTWIKKELING SURINAME

Sep 17, 2020

China is bereid nog meer bij te dragen aan de sociaal-economische ontwikkeling van Suriname. Dat kwam gisteren naar voren tijdens een onderhoud tussen vicepresident Ronnie Brunswijk en de Chinese ambassadeur, Quan Liu, die een beleefdsheidsbezoek had gebracht aan de bewindsman.

“Suriname en China hebben een lange geschiedenis van vriendschappelijke betrekkingen. Suriname hecht nog steeds grote waarde aan de betrekkingen met China”, zei Brunswijk.

De ambassaseur feliciteerde de vp met zijn benoeming en gaf aan dat China en Suriname strategische samenwerkingspartners zijn, die elkaar respecteren en steunen. Sinds de totstandkoming van de diplomatieke betrekkingen is de samenwerking op internationaal en multilateraal niveau goed onderhouden. Op verschillende gebieden heeft deze samenwerking vruchtbare resultaten opgeleverd, aldus de diplomaat. De ambassadeur benadrukte dat zijn land veel aandacht besteedt aan de economische en sociale ontwikkeling van Suriname. Ook de uitbraak van het nieuwe corona-virus heeft de samenwerking tussen China en Suriname wederom versterkt.

Beijing is in de toekomst bereid om ondersteuning te bieden aan het ontwikkelingsplan van Suriname, hield Quan Liu vicepresident Brunswijk voor. Het gaat hierbij om pragmatische samenwerking op het gebied van onder andere zonne-energie, medische behandeling, e-commerce, infrastructuur, en investeringen. In reactie daarop stelde Brunswijk dat de regering bereid is de samenwerking met China te verdiepen. Brunswijk stelde verder dat de regering zich zal inzetten voor de economische ontwikkeling en kijkt uit naar een verdere duurzame samenwerking met China.

https://unitednews.sr/china-wil-bijdragen-aan-verdere-ontwikkeling-suriname/

STVS LIVE STREAM MIKE POMPEO IN SURINAME 

17 sept 2020

https://www.youtube.com/watch?v=fm5oy9iD-Pw

Minister Pompeo zet voet op Surinaamse bodem - De Boodschap

 

Black Lives Matter Suriname wil protesteren tijdens bezoek Amerikaanse minister

17 september 2020

Black Lives Matter Suriname wil protesteren tijdens bezoek Amerikaanse minister
 

Een groep burgers onder de naam Black Lives Matter Suriname, wil vandaag bij het Helstone Monument Kerkplein gekleed in het zwart demonstreren. Dit naar aanleiding van het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, aan Suriname.

 

De groep zegt op Facebook solidariteit te willen tonen aan de Black Lives Matter beweging in Amerika. “De schokkende beelden over het politiegeweld in Amerika tegenover gekleurde mensen laat ook ons in Suriname niet onberoerd. Laten we een vuist maken en solidair zijn” luidt de oproep.

Pompeo arriveert vanmiddag rond 13:30 uur in Suriname. Op de Johan Adolf Pengel luchthaven wordt de Amerikaanse bewindsman opgewacht door minister Ramdin, Miriam Mac Intosh, directeur Geopolitieke Aangelegenheden en Internationale Ontwikkelingssamenwerking en de Amerikaanse ambassadeur in Suriname, Karen L. Williams.

Op schema tijdens dit kort bezoek staat een ontmoeting met president Chandrikapersad Santokhi op het Presidentieel Paleis. Tijdens deze ontmoeting zullen ook de ministers van Defensie, Krishnakoemarie Mathoera, en de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, aanwezig zijn.

In verband met de komst van de Amerikaanse minister zal er een wegomlegging plaatsvinden van 13:00 uur tot 19:00 uur. Tevens zal het gedeelte rondom het Onafhankelijkheidsplein, het Kabinet van de President en het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking autovrij gehouden worden van 06:00 uur en 19:00 uur.

Ramdin: Bezoek Pompeo een van de mijlpalen regering

17 Sep, 2020, 07:17

foto
 Minister Albert Ramdin 

Vandaag brengt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, een bezoek aan Suriname. Een bliksembezoek van een paar uren, voor de pers zijn er 15 minuten uitgetrokken. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, benadrukt dat het bezoek van de Amerikaanse minister niets te maken heeft met de enorme olievondsten op zee.  
 
Ramdin heeft woensdag een persconferentie gehouden over het bezoek. Hij geeft aan dat het bezoek van Pompeo geen verrassing is. Al vanaf de verkiezingswinst is er contact geweest met de Verenigde Staten en andere landen, deelt hij mee. Het bezoek moet ook gezien worden als een van de mijlpalen van twee maanden regering Santokhi-Brunswijk, stelt Ramdin. Er zullen meerdere bezoeken van dit kaliber zijn, kondigt hij aan. Hiermee wordt het imago van Suriname opgevijzeld en worden de relaties met Amerika, Europa en de regio die de afgelopen 10 jaren achteruit zijn gegaan, wederom verstevigd. Het zijn ook kansen om bepaalde zaken te bespreken. De wereld moet weten dat Suriname een betrouwbare regering heeft en een land van wet en recht is. 
 
“Dit bezoek is niet gerelateerd aan olievondsten en ook niet aan afspraken daaromtrent,” antwoordt Ramdin op vragen.  “President Santokhi heeft al vaker benadrukt dat de olievoorraden Surinaams bezit zijn. De regering gaat de juiste partners zoeken om te exploiteren. Het is geen politiek instrument. Uiteraard is er interesse, het is een grote industrie. Maar dit bezoek heeft daarmee niks te maken.”  
 
Journalisten wilden ook weten of er gesproken zal worden over de situatie in de regio, met name Venezuela. Ramdin geeft aan dat er te weinig tijd is om te praten over de regionale politieke ontwikkelingen. Het kan wel aan de orde komen voegt hij toe. “Wat Venezuela betreft, ons standpunt is duidelijk. We hebben een ambassade hier, er is dus een formele relatie. We weten dat er problemen zijn in Venezuela. We hopen echt van harte dat die worden opgelost.” 
 
Pompeo komt hoofdzakelijk praten over energie en veiligheid. Ramdin deelt mee dat het onderwerpen zijn waar Suriname ook graag over wil praten. De regering wil echter ook praten over de verschillende vormen van samenwerking, bestrijding van het coronavirus, trainingen, de buitenlandse schulden en investeringen. “Het is dus veel meer dan energie en veiligheid,” geeft Ramdin aan. Suriname wil onder andere dat er weer met de Amerikanen gewerkt wordt aan gezamenlijke militaire trainingen, dat de schepen met medische missies het land weer aandoen, informatie uitgewisseld wordt, steun op justitieel gebied en steun bij rampenbeheersing.  
 
Na de persconferentie heeft Alven Roosveld, coördinator van de Communicatie Dienst Suriname met de pers gesproken over het programma. Pompeo is tussen 3 en 5 uur ‘s middags bij het presidentieel paleis. Na het gesprek met de president is er een kort persmoment. Er is gelegenheid voor twee vragen: 1 van de Surinaamse pers en 1 van de Amerikaanse. Roosveld gaf aan zijn best te doen om het persmoment te rekken naar 20 minuten, zodat er ten minste nog een vraag gesteld kan worden aan de hoge gast uit Amerika. Na het persmoment gaat Pompeo een ontmoeting hebben met Amerikaanse burgers en zakenlui, voordat hij vertrekt naar Guyana. Daarna trekt hij door naar Brazilië, Colombia en dan terug naar Texas, USA. 
 
René Gompers

Bliksembezoek Pompeo aan Suriname: ‘VS wil er weer voet aan de grond krijgen’

Een Amerikaans legervliegtuig in Paramaribo van de delegatie die het bezoek van Pompeo voorbereidt.
 
Een Amerikaans legervliegtuig in Paramaribo van de delegatie die het bezoek van Pompeo voorbereidt. © Facebook GFC nieuws

 

Voor het eerst in de geschiedenis komt vandaag een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken naar Suriname. Het bliksembezoek van Mike Pompeo is onderdeel van een meerdaagse reis door Zuid-Amerika. Vier redenen waarom het bezoek volgens de Surinaamse politicoloog Hans Breeveld belangrijk is.

1. Historisch bezoek

Voor het eerst in dertien jaar landt vandaag een regeringsvliegtuig van de VS in Paramaribo, met aan boord Pompeo. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 2007, toen defensieminister Robert Gates op bezoek kwam. Voor een tegenbezoek moeten we nog verder terug. In 1992 werd toenmalig president Ronald Venetiaan van Suriname op het Witte Huis in Washington ontvangen door zijn Amerikaanse ambtgenoot George W. Bush. Suriname had net een burgeroorlog en een staatsgreep achter de rug. Bush beloofde Venetiaan hulp in geval van een nieuwe coup.

Pompeo
 
Pompeo © AP

2. Isolement

Onder de vorige president, Desi Bouterse, zat Suriname internationaal in een isolement. In veel landen staat hij op de zwarte lijst. Zijn bewegingsvrijheid als president was beperkt. Zijn zoon Dino zit in de VS in de cel wegens drugshandel.

De Amerikanen hekelen de rol van Suriname als doorvoerland van drugs, de betrokkenheid van Bouterse daarbij en de aanpak van drugscriminaliteit. Bouterses opvolger, Chan Santokhi, belooft schoon schip te maken. Hij belde al met Pompeo en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. ‘Ik ben blij Suriname, Guyana, Brazilië, Colombia en Texas te bezoeken om democratie op het westelijk halfrond te vieren en ervoor te vechten’, twitterde Pompeo onlangs. Blok ontving vorige maand zijn Surinaamse ambtgenoot Albert Ramdin. Dat was voor het eerst in jaren dat er weer een Surinaamse bewindspersoon naar Nederland kwam. Volgens politicoloog Hans Breeveld is het bezoek van Pompeo een voorbeeld van hoe de nieuwe regering Suriname uit het internationale isolement wil halen. ,,Het is een eerbetoon aan de democratische overgang in Suriname. De Amerikanen zien Suriname als een voorbeeld voor andere landen in de regio, zoals Guyana waar het onrustig is.”

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken ontmoet zijn Surinaamse collega Albert Ramdin.
 
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken ontmoet zijn Surinaamse collega Albert Ramdin. © ANP

3. China

Toen de Surinaamse krijgsraad Desi Bouterse eind november veroordeelde vanwege de Decembermoorden in 1982, was deze op staatsbezoek in China, een van de weinige bevriende landen tijdens zijn bewind. China heeft een grote rol verworven in de visserij, bosbouw, grondstoffenindustrie, handel en infrastructuur in Suriname. ,,Tijdens het isolement van de vorige regering, is China snel in het gat gesprongen”, zegt Breeveld. ,,Het bezoek van Pompeo staat niet los van de Chinese dominantie in de regio. De Amerikanen proberen er weer voet aan de grond te krijgen. Dat voor de kust van Suriname olie is gevonden, zal ook een rol spelen.”

Desi Bouterse
 
Desi Bouterse © ANP

4. Schuldenlast

Omgekeerd heeft Suriname de VS hard nodig. Bouterse heeft de regering-Santokhi een schuld van 2,5 miljard euro nagelaten. Pompeo belooft Suriname te helpen bij het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

Het kan een voordeel zijn dat de nieuwe baas van de IDB een Amerikaan is: Mauricio Claver-Carone, een belangrijke adviseur van Donald Trump. Die benoeming bekijkt Latijns-Amerika met argusogen. Breeveld: ,,De VS hopen in Suriname steun daarvoor te krijgen. En de Amerikanen zullen een goed woordje doen om Suriname weer in het rijtje van democratische landen te krijgen. Een win-winsituatie. Symbolisch is de steun van de VS belangrijk, maar inhoudelijk zal Suriname Nederland harder nodig hebben.”

https://www.ed.nl/buitenland/bliksembezoek-pompeo-aan-suriname-vs-wil-er-weer-voet-aan-de-grond-krijgen~a5f1790c/
 

Oproep tot protest tegen komst Amerikaanse minister

17-09-2020 02:49

Op social media is er een beweging ontstaan om vandaag tussen 10.00 uur en 12.00 uur in de binnenstad te protesteren tegen de komst van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Het gaat om protesten vanuit de Black Live Matter-beweging, die ook in Suriname ondersteuning geniet. “De schokkende beelden over het politiegeweld in Amerika tegenover gekleurde mensen laat ook ons in Suriname niet onberoerd. Laten we een vuist maken en solidair zijn”, is de oproep onder andere op de Facebookpagina van Orlando Poleon. De oproep is om gekleed in het zwart te verzamelen op het Kerkplein, bij het Helstone Monument. Gevraagd wordt om protestborden mee te nemen. Of de protesten daadwerkelijk doorgaan, zal vandaag moeten blijken.
De Black Lives Matter (BLM)-beweging is al een tijdje actief in vooral de USA, maar ook elders in de wereld. De laatste maanden is het vooral opgelaaid door gevallen, waarbij “zwarte” Amerikanen doodgeschoten zijn door “witte” politiemannen. Vooral in de Amerikaanse sportwereld waren de protesten zwaar. Tot nu toe speelt men in de NBA met BLM-shirts.

De Amerikaanse minister Pompeo brengt een eendaags bezoek aan Suriname vandaag. Hij arriveert om 13.30 uur en zal gesprekken voeren met onder andere Bibis-minister Albert Ramdin, president Chan Santokhi en enkele vertegenwoordigers van de Amerikaanse samenleving in Suriname.

https://www.sun.sr/Details_Meta/4400_wf72kGbpjTqo1i1gTx4Z0vQOhaFaFaq7JSdPQS4QjDeeGPQAx1itBiFEubzdR9ocCcLFYGg927jVoTNqn1Awm8mcCQcFcFccFcFc_BLMM.png

Voor het eerst minister van Buitenlandse Zaken VS in Suriname

Voor het eerst minister van Buitenlandse Zaken VS in Suriname ANP

Suriname krijgt donderdag voor het eerst bezoek van een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Mike Pompeo blijft ongeveer vijf uur in het land en spreekt daar onder meer met president Chan Santokhi en enkele ministers. Ook staat volgens zijn Surinaamse ambtsgenoot Albert Ramdin een ontmoeting op de agenda met vertegenwoordigers van het Amerikaanse bedrijfsleven in Suriname.

Het bezoek van de Amerikaanse minister aan de pas gekozen Santokhi is ook bedoeld om de ‘’triomf van de democratie’’ te vieren, zo staat in een verklaring van het ministerie van Pompeo. De gesprekken tussen de VS en Suriname zullen vooral gaan over de samenwerking tussen beide landen, met de nadruk op samenwerking op het gebied van energie en veiligheid.

 

Minister Ramdin wil ook praten over een eventuele militaire samenwerking, zoals deze eerder heeft bestaan tussen Amerika en Suriname. Na het bezoek vervolgt de Amerikaanse delegatie de reis naar buurland Guyana om daarna nog naar Brazilië en Colombia te gaan. Tijdens deze bezoeken zal Pompeo overleggen over de aanpak van de corona-crisis en hoe tegelijkertijd de economieën kunnen worden versterkt.

De Surinaamse ministers die zullen aanschuiven bij het gesprek met Pompeo zijn die van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Justitie en Politie en Defensie. De delegatie vanuit het bedrijfsleven bestaat uit vertegenwoordigers van goudmultinational Newmont en enkele bedrijven uit de oliesector, aldus Ramdin.

https://www.lc.nl/buitenland/Voor-het-eerst-minister-van-Buitenlandse-Zaken-VS-in-Suriname-26023330.html

17 sept 2020

 

 

Secretary of State Mike PompeoMike Pompeo was sworn in as Secretary of State on April 26, 2018. He previously served as Director of the Central Intelligence Agency from January 2017 to April 2018.

Prior to joining the Trump Administration, Mr. Pompeo was serving in his fourth term as congressman from Kansas’ 4th District. He served on the House Intelligence Committee, as well as the Energy and Commerce Committee and House Select Benghazi Committee.

Prior to his service in Congress, Mr. Pompeo founded Thayer Aerospace, where he served as CEO for more than a decade. He later became President of Sentry International, an oilfield equipment manufacturing, distribution, and service company.

Mr. Pompeo graduated first in his class at the United States Military Academy at West Point in 1986 and served as a cavalry officer patrolling the Iron Curtain before the fall of the Berlin Wall. He also served with the 2nd Squadron, 7th Cavalry in the US Army’s Fourth Infantry Division.

After leaving active duty, Mr. Pompeo graduated from Harvard Law School, having been an editor of the Harvard Law Review.

Mr. Pompeo was born on December 30, 1963, in Orange, California. He is married to Susan Pompeo and has one son, Nick.

https://sr.usembassy.gov/our-relationship/the-secretary-of-state/

 

Wat het bezoek van Pompeo aan Suriname bijzonder maakt

Voor het eerst in de geschiedenis komt donderdag een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken naar Suriname. Het bliksembezoek van Mike Pompeo is onderdeel van een meerdaagse reis door Zuid-Amerika. Vier redenen waarom dit bezoek volgens de Surinaamse politicoloog Hans Breeveld belangrijk is.

 
Mike Pompeo woensdag op een persconferentie in het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. BEELD NICHOLAS KAMM/AP

1 Historisch bezoek

Voor het eerst in dertien jaar landt donderdag een regeringsvliegtuig van de VS in Paramaribo, met aan boord Pompeo. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 2007, toen defensieminister Robert Gates op bezoek kwam. Voor een tegenbezoek moeten we nog verder terug. In 1992 werd toenmalig president Ronald Venetiaan van Suriname op het Witte Huis in Washington ontvangen door zijn Amerikaanse ambtgenoot George W. Bush. Suriname had net een burgeroorlog en een staatsgreep achter de rug. Bush beloofde Venetiaan hulp in geval van een nieuwe coup.

 

2 Isolement

Onder de vorige president, Desi Bouterse, zat Suriname internationaal in een isolement. In veel landen staat hij op de zwarte lijst. Zijn bewegingsvrijheid als president was beperkt. Zijn zoon Dino zit in de VS in de cel wegens drugshandel.

De Amerikanen hekelen de rol van Suriname als doorvoerland van drugs, de betrokkenheid van Bouterse daarbij en de aanpak van drugscriminaliteit. Bouterses opvolger, Chan Santokhi, belooft schoon schip te maken. Hij belde al met Pompeo en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. ‘Ik ben blij Suriname, Guyana, Brazilië, Colombia en Texas te bezoeken om democratie op het westelijk halfrond te vieren en ervoor te vechten’, twitterde Pompeo onlangs. Blok ontving vorige maand zijn Surinaamse ambtgenoot Albert Ramdin. Dat was voor het eerst in jaren dat er weer een Surinaamse bewindspersoon naar Nederland kwam. Volgens politicoloog Hans Breeveld is het bezoek van Pompeo een voorbeeld van hoe de nieuwe regering Suriname uit het internationale isolement wil halen. “Het is een eerbetoon aan de democratische overgang in Suriname. De Amerikanen zien Suriname als een voorbeeld voor andere landen in de regio, zoals Guyana waar het onrustig is.”

3 China

Toen de Surinaamse krijgsraad Desi Bouterse eind november veroordeelde vanwege de Decembermoorden in 1982, was deze op staatsbezoek in China, een van de weinige bevriende landen tijdens zijn bewind. China heeft een grote rol verworven in de visserij, bosbouw, grondstoffenindustrie, handel en infrastructuur in Suriname. “Tijdens het isolement van de vorige regering, is China snel in het gat gesprongen,” zegt Breeveld. “Het bezoek van Pompeo staat niet los van de Chinese dominantie in de regio. De Amerikanen proberen er weer voet aan de grond te krijgen. Dat voor de kust van Suriname olie is gevonden, zal ook een rol spelen.”

4 Schuldenlast

Omgekeerd heeft Suriname de VS hard nodig. Bouterse heeft de regering-Santokhi een schuld van 2,5 miljard euro nagelaten. Pompeo belooft Suriname te helpen bij het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

Het kan een voordeel zijn dat de nieuwe baas van de IDB een Amerikaan is: Mauricio Claver-Carone, een belangrijke adviseur van Donald Trump. Die benoeming bekijkt Latijns-Amerika met argusogen. Breeveld: “De VS hopen in Suriname steun daarvoor te krijgen. En de Amerikanen zullen een goed woordje doen om Suriname weer in het rijtje van democratische landen te krijgen. Een win-winsituatie. Symbolisch is de steun van de VS belangrijk, maar inhoudelijk zal Suriname Nederland harder nodig hebben.”

https://www.parool.nl/wereld/wat-het-bezoek-van-pompeo-aan-suriname-bijzonder-maakt~b3beb0bd/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

Suriname moet weer relevant worden in internationale omgeving

17/09/2020 04:18 – Wilfred Leeuwin

Volgens minister Albert Ramdin is het bezoek van zijn Amerikaanse collega Pompeo een duidelijk signaal waar de regering met haar buitenlands beleid naar toe wil.

Volgens minister Albert Ramdin is het bezoek van zijn Amerikaanse collega Pompeo een duidelijk signaal waar de regering met haar buitenlands beleid naar toe wil. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO – Het bezoek dat Michael Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, donderdag brengt aan Suriname moet mede in het licht worden gezien van het buitenlands beleid van de regering-Santokhi /Brunswijk. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, zei woensdag op een persconferentie naar aanleiding van het bezoek van zijn Amerikaanse collega dat Suriname internationaal weer belangrijk moet worden. “Het land heeft wat dat betreft een inhaalslag te maken.”

Pompeo komt slechts voor enkele uren. Hij zal door onder anderen Ramdin en Karen Williams, de Amerikaanse ambassadeur in Suriname, op de Johan Adolf Pengel Luchthaven worden ontvangen en vervolgens door president Chandrikapersad Santokhi. Dit zal gebeuren in het presidentieel paleis, waar er ongeveer een uur zal worden gesproken.

Aan het eind zal er een persmoment zijn van slechts twintig minuten, voor zowel de lokale als Amerikaanse media. Elk medium mag één vraag stellen, die schriftelijk vooraf moet worden opgestuurd. Pompeo vertrekt rond vijf uur ‘s middags naar Guyana en gaat van daaruit vervolgens naar Brazilië en Colombia en dan terug naar huis. Van de delegatie van vijftig man uit de Verenigde Staten (VS), komt slechts een klein deel naar Paramaribo. De rest zal op de luchthaven wachten voor vertrek.

Suriname heeft invulling gegeven aan de onderwerpen die tijdens de gesprekken naar voren zullen komen. Het gaat om technische bijstand in verschillende sectoren, waaronder de energiesector, waarbij de olievondsten in Suriname niet direct de focus zijn. Er zal ook worden gesproken over veiligheid en de politieke situatie in de regio.

Het vraagstuk van veiligheid moet volgens hem in bredere zin worden bekeken. “Het kan te maken hebben met bijvoorbeeld gezondheid, natuurlijke hulpbronnen en rampen. Het is een multidimensionaal concept waaraan zoveel aspecten vastzitten.” Er zal ook gesproken worden over zoals eerder het geval was – trainingsfaciliteiten, oefeningen, uitwisselen van informatie en andere mogelijkheden voor Amerikaanse militairen om Suriname te helpen met capaciteitsopbouw van het defensieapparaat.

Volgens Ramdin is het bezoek van Pompeo een duidelijk signaal van de interesse die landen hebben voor Suriname, maar ook waar de regering met haar buitenlands beleid naar toe wil. De rechtsstaat moet worden verbeterd en versterkt. De afgelopen jaren zijn het gezag en imago en respect van het land sterk achteruitgegaan. Een verbeterd imago is volgens de bewindsman ook aantrekkelijk om buitenlandse investeerders aan te trekken.

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/09/17/suriname-moet-weer-relevant-worden-in-internationale-omgeving/

Venezuela belangrijk agendapunt werkbezoek Pompeo

17/09/2020 00:00 – Ivan Cairo

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Hij brengt donderdag een bliksembezoek aan Suriname.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Hij brengt donderdag een bliksembezoek aan Suriname. Foto: Politico  

PARAMARIBO – De politieke en humanitaire crises in Venezuela die een dreiging vormen voor de stabiliteit in de regio staan hoog op de agenda tijdens het werkbezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, aan de regio. Dat bleek woensdag tijdens een teleconferentie van een functionaris van het State Department met journalisten in de VS en landen die zullen worden bezocht. Minister Pompeo bezoekt donderdag als eerste Suriname, gevolgd door Guyana, Brazilië en Columbia.

In Paramaribo zal hij een onderhoud hebben met president Santokhi en Buza-minister Ramdin. De State Department-functionaris merkte op dat Suriname, evenals de rest van de regio, geconfronteerd wordt met veiligheidsdreigingen van transnationale criminele organisaties. De “ongebreidelde” criminaliteit in Venezuela, met name de drugshandel, heeft volgens hem een negetieve impact op de criminaliteit in de buurlanden van Venezuela. Voorts zorgt de stroom vluchtelingen uit Caracas voor problemen in de omliggende landen, doordat de vluchtelingen een extra druk leggen op de voorzieningen en systemen in die landen.

Pompeo zal daarom ook over verdere samenwerking met betrekking tot deze kwesties praten met de regeringstop van de landen die hij bezoekt. Met Guyana zal een intentieverklaring getekend worden voor het uitvoeren van gezamenlijke zeepatrouilles gericht op het onderscheppen van drugstransporten en aanpak van andere grensoverschrijdende criminele activiteiten vanuit Venezuela. Tijdens zijn bezoek aan Paramaribo zullen geen overeenkomsten met minister Pompeo getekend worden, zegt minister Ramdin, desgevraagd aan de Ware Tijd. “De topics komen misschien wel aan de orde”, zegt de bewindsman.

Volgens het State Department geldt het bezoek onder andere ter ondersteuning van de verdere democratisering in Suriname en Guyana en de geweldsloze machtswisselingen na verkiezingen eerder dit jaar. “Maar u merkt ook op dat deze landen allemaal heel dicht bij Venezuela liggen en op de een of andere manier of op een aantal manieren zijn getroffen door de onveiligheid en instabiliteit daar. Dus een ander doel van de reis is gewoon om met de buurlanden te praten en te vernemen waarvan ze last ondervinden en wat er kan worden gedaan om dat te verbeteren”, aldus de woordvoerder.

Tijdens Pompeo’s bezoek aan Brazilië en Columbia zullen de samenwerking bij het aanpakken van gedeelde bedreigingen voor de regionale veiligheid, “waaronder de humanitaire ramp die het onwettige Maduro-regime de regio heeft opgelegd, en de illegale handel in wapens, goud en drugs van dat regime” besproken worden, zei de Amerikaanse Buza-woordvoerder. Hij gaf aan dat sommige van de drugsbendes en terreurgroepen een veilige haven en steun genieten in Venezuela van de Maduro-regering.

Op vragen van de pers of economische prikkels zullen worden gegeven aan landen om de door Caracas veroorzaakte problemen aan te pakken werd aangegeven dat met betrekking tot de humanitaire crisis de VS de afgelopen periode miljoenen dollars steun heeft gegeven aan omliggende landen om hulp te kunnen bieden aan Venezolaanse vluchtelingen. “Maar we willen ook praten over wat we allemaal gezamenlijk kunnen doen om de poging om die crisis tot een goed einde te brengen nieuw leven in te blazen, waar je niet alleen die open wond hebt die steeds meer fysieke veiligheidsproblemen veroorzaakt, zoals drugssmokkelaars en terroristen, of het lichte veiligheidsvraagstuk van het hebben van slechts honderdduizenden of, in het geval van Colombia, meer dan een miljoen mensen die binnenkomen en afhankelijk worden van jouw sociale diensten enzovoort.”

De buurlanden helpen op basis van hun menselijkheid waar en tot hoe ver ze kunnen, “maar daar moet je niet eindeloos op rekenen. We moeten allemaal samenwerken om een manier te vinden om dit tot een goed einde te brengen.” De VS en een aantal andere landen erkennen de regering van president Nicolas Maduro niet, omdat die volgens hun via verkiezingsfraude aan de macht is gebleven en het legitieme parlement buitenspel heeft gezet. Oppositieleider Juan Guaido, die zichzelf tot president heeft uitgeroepen wordt door Washington als de legitieme leider erkend. Maduro’s regiem wordt ervan beschuldigd op grote schaal de mensenrechten van de Venezolaanse bevolking te vertrappen. Ook zou er sprake zijn van politieke vervolging van tegenstanders.

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/09/17/venezuela-belangrijk-agendapunt-werkbezoek-pompeo/

Parmessar mist transparantie over komst Pompeo naar Suriname

Rabin Parmessar. Foto: DNA

De waarnemend fractieleider van de NDP, Rabin Parmessar, zegt in gesprek met Suriname Herald transparantie te missen over het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, aan Suriname. Tot op dit moment heeft de regering geen duidelijke informatie gegeven over het bezoek.

Volgens de parlementariër komt de informatie van de minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, Albert Ramdin, niet overeen met wat Pompeo aangeeft. Ramdin zegt dat zijn ambtgenoot hier komt voor een beleefdheidsbezoek, terwijl Pompeo aangeeft dat hij naar Suriname afreist om over energie en veiligheid te praten.

Energie en veiligheid zijn volgens de politicus een ruim begrip. Wanneer de minister zegt dat hij over veiligheid komt praten, is het ook zo dat er diverse aspecten zoals drugsbestrijding en uitlevering onder veiligheid vallen. Onder energie vallen onder andere olie en gas.

Verder zegt Parmessar dat een minister van Buitenlandse Zaken van Amerika nooit zomaar een bezoek aan Suriname zal brengen. Hij vermoedt dat er vooraf een agenda is bepaald en ook gesproken is over dit bezoek. Een Amerikaanse minister zal niet naar Suriname afreizen om gewoon te praten, omdat zo’n minister het te druk daarvoor heeft. Hij had dan een ambassadeur gestuurd.

De regering kon er volgens Parmessar ook voor hebben gekozen om in een comité-generaal het parlement te informeren over dit bezoek, als er misschien zaken zijn die niet publiekelijk besproken kunnen worden.

Er zijn volgens hem verschillende modellen voor effectieve communicatie. Niet eens de vaste parlementaire commissie van Buitenlandse Zaken is over de komst van de Amerikaanse minister verwittigd. “Alles hebben we via de media gehoord,” beweert Parmessar.

Op de vraag als de NDP-fractie zich zorgen maakt over dit bezoek, zegt Parmessar dat dit niet het geval is. De partij wil niet voorruitlopen op zaken en wacht de mededeling af, die vanuit de regering moet komen.

https://www.srherald.com/suriname/2020/09/17/parmessar-mist-transparantie-over-komst-pompeo-naar-suriname/

With Pompeo Trip, Oil Boom Raises Focus On Guyana, Suriname

Mike Pompeo on Thursday becomes the first US secretary of state to visit Guyana and Suriname as the discovery of oil fuels a sudden new interest in the small South American nations.

The stops come at the start of a three-day tour that will also take Pompeo to Colombia and the Amazonian border areas of Brazil, part of his campaign to highlight the economic devastation in Nicolas Maduro’s Venezuela.

Pompeo will meet freshly elected leaders in Guyana and Suriname, which are also being courted by China as the two nations — underdeveloped and with sharp ethnic faultlines — seek a surge of investment.

“I used to work at the State Department and getting any secretary of state to travel anywhere in Latin America and the Caribbean was a heavy lift,” said Eric Farnsworth, vice president of the Council of the Americas.

 

“For him to go to both of these countries is extraordinary and shows that something big is happening.”

ExxonMobil in 2015 announced it had found one of the world’s largest oil reserves in years in the waters off Guyana, with the US giant also heavily involved in Suriname.

Guyana — best known to Americans as the site of the 1978 Jonestown mass suicide — was forecast before the Covid-19 pandemic to grow a staggering 85 percent this year, the highest of any nation in the world.

Pompeo’s trip comes as Guyana reviews its deal with Exxon in which the country would keep about half the oil revenue — an arrangement that some advocates for developing nations say is too paltry.

 

A State Department official said that Pompeo was not traveling to lobby for Exxon — but that he would encourage both countries to be responsible with the financial windfall.

Pompeo “will highlight through these meetings how US companies throughout the hemisphere invest responsibly and transparently,” the official told reporters.

“This draws a stark contrast with China, whose predatory loans and vanity projects saddle countries in the Western Hemisphere with unsustainable debts,” he said.

 

China — also hungry for the region’s lumber and minerals — has invited both nations into its Belt and Road Initiative, its global campaign to build infrastructure and win allies.

 

Oil brings transformation

Farnsworth cautioned that Guyana and Suriname were unlikely to be major priorities for China, considering how far away they are.

But he said that greater US engagement in its own hemisphere would send a message at a time that Washington is in an increasingly global competition with China.

“As we’ve seen, China tends to take advantage and extend activities until there is some pushback. It’s a bit of a feeling-out process,” he said.

The Exxon discovery in Guyana has also exacerbated tensions with neighboring Venezuela, a major oil producer that claims about two-thirds of the former British colony.

 

The official said Pompeo saw opportunities as he will be meeting new leaders in Guyana and Suriname, both multiethnic states with populations descended from former African slaves and from indentured laborers from the Indian subcontinent.

He opens the trip in Paramaribo, the riverside capital of Suriname, where he will meet with President Chan Santokhi, who was elected in the former Dutch colony in July.

He defeated Desi Bouterse, a dictator turned politician who is challenging a prison sentence for ordering the execution of political opponents in 1982.

Pompeo heads later Thursday to Guyana’s capital Georgetown where he will meet President Irfaan Ali.

 

The 40-year-old leader was inaugurated last month after defeating incumbent David Granger, whose party for months challenged the election results.

Granger gave up in part after Pompeo imposed sanctions on members of Granger’s administration, accusing them of undermining democracy.

Despite the lack of high-level US visits, Guyana has a complicated history with Washington. Declassified documents have shown that the CIA helped rigged pre-independence elections to keep out reputed Marxist Cheddi Jagan, a US-educated dentist now considered father of the nation.

This story was produced by AFP. For more information go to AFP.com.
© Agence France-Presse
 
 

  •  

Pompeo arriveert om 13.30 uur in Suriname

By Lokaal/Trending Posts/16-09-2020 09:25

Random first slide

Mike Pompeo, Buza-minister van de VS, komt morgen naar Suriname

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, brengt op donderdag 16 september 2020 een eendaags werkbezoek aan ons land. Dit bezoek maakt deel uit van een reeks van bezoeken die de minister aflegt aan Guyana, Brazilië, Colombia en Texas. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) ging vandaag tijdens een persconferentie op zijn kantoor in op dit belangrijk bezoek. Minister Pompeo arriveert rond 13:30 uur in Suriname op 16 september. Op de Johan Adolf Pengel luchthaven wordt de Amerikaanse bewindsman opgewacht door minister Ramdin, Miriam Mac Intosh, directeur Geopolitieke Aangelegenheden en Internationale Ontwikkelingssamenwerking en de Amerikaanse ambassadeur in Suriname, Karen L. Williams. Op schema tijdens dit kort bezoek staat een ontmoeting met president Chandrikapersad Santokhi op het Presidentieel Paleis. Tijdens deze ontmoeting zullen ook de ministers van Defensie, Krishnakoemarie Mathoera, en de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, aanwezig zijn. Het bezoek van minister Pompeo is bedoeld om de relatie tussen Suriname en de Verenigde Staten van America te verstevigen. Kort na de verkiezing van president Santokhi als president van de Republiek Suriname, zijn gesprekken geweest met het Witte Huis. Minister Pompeo heeft laten weten de relatie tussen Suriname en de VSA, die jarenlang stillag, nieuw leven in te willen blazen. (CDS)

https://www.sun.sr/Details/4395_rN6yOu1O8vaFaFaRMNqebCSzeaOqQV6pQoiCMUXAmP5VK5vQqwfbCuZ3Wy2DVD1P1CRz_pompeosur.jpg

Pompeo makes history as first U.S. secretary of state to visit Suriname and Guyana

Pompeo makes history as first U.S. secretary of state to visit Suriname and Guyana | Miami Herald

AMERICAS

Pompeo makes history as first U.S. secretary of state to visit Suriname and Guyana

BY JACQUELINE CHARLES

SEPTEMBER 16, 2020 06:10 PM , UPDATED 11 HOURS 24 MINUTES AGO

U.S. Secretary of State Michael Pompeo will lead a U.S. delegation to the presidential inauguration of Dominican Republic President-elect Luis Abinader, Sunday, Aug. 16, 2020. YURI GRIPAS FOTO: AP

While the 15-nation Caribbean Community bloc known as Caricom remains divided on the issue of Venezuela, U.S. Secretary of State Mike Pompeo will visit two of its member states this week as the Trump administration seeks to turn up the pressure on Venezuelan leader Nicolás Maduro.

“It’s not just that Venezuela produces refugees, they are producing security problems for all of these countries by harboring terrorists, harboring narco-traffickers,” a senior State Department official said Wednesday. ”We’re trying to interdict drugs and we’ve put a lot of our assets into that and working closely with all of the Caribbean partners. Where are those coming from? A good deal of the activities seem to be centered in Venezuela now.”

Pompeo, who will visit four South American nations, will arrive Thursday in Suriname, where he will meet with newly elected President Chan Santokhi. He will then head across the border to a volatile Guyana, where he will hold talks with representatives of oil companies, the secretary general of the Caribbean Community, Irwin LaRocque, and discuss the need to build an inclusive democracy with the country’s newfound oil wealth.

“We’re not trying to broker contacts between the oil companies,” the State Department official said. “We’re going to meet with the oil companies, see how they’re doing; see what their plans are.”

With the English-speaking nation still deeply divided over the disputed March 2 presidential elections and the months-long standoff that ensued after incumbent President David Granger refused to concede, Pompeo will also meet with newly sworn-in President Irfaan Ali.

Bovenkant formulier

News alerts in your inbox

Sign up for email alerts and be the first to know when news breaks.

SIGN UP

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Onderkant formulier

Ali’s first few weeks in office have been marked by reignited racial tensions and protests after the badly mutilated bodies of two cousins, Black teenagers Isaiah and Joel Henry, were discovered in a cotton field on Sept. 6, and a third teen, a 17-year-old Indo-Guyanese boy, was chopped up and beaten to death in a reprisal killing.

In a Twitter post on Tuesday, Pompeo, who will also visit Boa Vista, Brazil and Bogota, Colombia, said he was glad to be visiting the South American countries “to celebrate and fight for democracy in the Western Hemisphere.”

“Looking forward to strengthening regional partnerships that will benefit the American people,” he added.

The State Department is billing the visit, the first by a secretary of state to either Guyana or Suriname, as a testament to the Trump administration’s prioritizing “our relations with the countries of Latin America and the Caribbean. “ During the visit, Pompeo will “highlight the United States’ commitment to defend democracy,” and hold talks on regional security, highlight investment by U.S. companies in the gas and oil sector and raise attention on the plight of Venezuelan migrants and the ongoing crisis in that country. Pompeo will also raise concerns about China’s “predatory loans,” in contrast to U.S. companies’ investment practices throughout the hemisphere.

“We have been pretty clear. We are not running around saying, ‘Don’t deal with China,’ ” said a senior State Department official. “Make China deal with you on your terms.”

Located along the Atlantic coast of South America, Suriname and Guyana are part of a region known as the Guiana Shield, which also includes French Guiana.

While the elections in Suriname and Guyana earlier this year ultimately led to changes in the presidencies, each country initially had different outcomes following the balloting.

In Guyana, Ali’s Aug. 2 swearing-in came after a 33-day recount, U.S. visa cancellations by Washington and five months after a disputed general election that took on racial dimensions now being reignited by the teens’ killings.

In Suriname, Santokhi, a former justice minister and police commissioner, took office amid a smooth transition following longtime president and former coup leader Desiré “Desi” Delano Bouterse’s May 25 landslide defeat.

Bouterse’s political past as a coup leader, accused killer and convicted drug trafficker made relations difficult with the U.S., and even prevented meetings with U.S. presidents at global gatherings like the United Nations General Assembly.

“For us, it’s a clear signal of the support this government has,” Suriname Foreign Minister Albert Ramdin said about Pompeo’s visit. “This is regarded as a highlight, as it is the first time such a high level official will visit Suriname.”

Ramdin, a former assistant secretary general of the Organization of American States, said the visit with Pompeo will focus on bilateral and security issues, as well as energy, democracy and regional affairs.

“Our approach is to build strong relations with the region. It includes the neighboring countries — Brazil, French Guiana, Guyana— the Netherlands and Europe as well as the United States, India and China,” he said.

Venezuela could come up in the margins of the discussion, Ramdin said, but it’s not the leading concern of the Santokhi administration — even as it continues to weigh heavily on minds in Washington. During Pompeo’s visit to Brazil he will visit a center that receives Venezuelan migrants. The administration has provided just under $1 billion in aid to assist Venezuelan refugees in the region, the State Department said.

“The new government’s position is that we don’t interfere in domestic matters, but we call on the leaders in Venezuela to find solutions to the benefit of the people of Venezuela,” Ramdin said. “While we are not in favor of sanctions or suspensions, we believe that all diplomatic channels should be used to facilitate a resolution in this conflict.”

In Guyana, where the Granger government tried to play both sides of the Venezuela crisis — attending meetings at the OAS of the Lima Group, which has refused to recognize Maduro’s socialist government, but not signing communiques — analysts say they hope the visit doesn’t endanger relations.

Along with some opposition politicians, analysts are warning that any attempt by the Ali administration to support the Trump administration’s hard-line stance against Maduro’s leftist regime could be disastrous for their English-speaking country and its new found oil windfall.

“It’s in Guyana’s own interest, the previous government or this one, to try and work together to resolve the crisis in Venezuela,” the State Department official said.

Ever since the discovery of vast deposits of oil by ExxonMobil Corp. off Guyana’s coast, the country has been embroiled in a reignited high-stakes border dispute with Venezuela over the location of their nations’ borders. The matter is currently before the International Court of Justice.

The disputed Essequibo area is about two-thirds of Guyana’s 83,000 square miles.

“Can you imagine if the borders of Guyana and Venezuela were redone and what it would mean for the entire South American continent? Almost every country in South America borders Brazil,” said Ivelaw Griffith, a Guyanese-born political and regional security expert. “If you change the Guyana-Venezuela border, it’s going to mean changes to the Guyana-Brazil border, changes to the Brazil-Venezuela border … and that’s going to reopen all of the claims that have been muted, dormant. There is too much geo-politically at stake within South America for this revisiting of borders and territories.”

But the fear is very much top of mind for obsrevers. While Pompeo’s visit may have a semblance of Latin American-Caribbean engagement by the Trump administration following a divisive visit to Jamaica by the secretary, Griffith said he believes that Venezuela is very much a large part of the trip’s itinerary.

“My hope is that Guyana does not allow itself to become embroiled in the Venezuela domestic political situation. I think the Irfaan Ali administration is likely to feel compelled to try to be nice to the American government, given the strident support it received during the election crisis,” Griffith said. “But Venezuela will certainly be part of the agenda, there is no way that one cannot see that.”

Raphael Trotman, an opposition lawmaker, relayed those same concerns Tuesday during his budget response in Parliament. While not naming Pompeo, the parliamentarian for the political coalition A Partnership for National Unity + Alliance For Change warned that the Ali administration should not to make any promises to the United States that could jeopardize Guyana’s case before the ICJ.

“We have made tremendous progress in the last five years to achieve a binding and internationally recognizable outcome by getting our controversy before the International Court of Justice and our cause is just and highly likely to succeed,” Trotman said. “We implore you not to turn a controversy, being settled by peaceful means, into a hot dispute that threatens our sovereignty and the peace within the region.”

Even with the COVID-19 pandemic, the World Bank has projected that Guyana’s economy will grow by more than 50 percent this year fueled by the country’s vast oil discoveries.

However, it’s a tough time for the oil and gas industry right now, with the global slump in demand and a big glut in supply. And in Guyana, oil-production approvals are still pending. At least one study from Rystad on Guyana’s oil production suggests that delays have already cost the government $1.6 billion in lost revenue.

While oil is on the agenda, it isn’t clear is if the country’s reignited racial tensions will be discussed. The tensions are raising fears of a return to the unrest that marked the 1960s between Afro-Guyanese, who are descendants of slaves, and Indo-Guyanese, whose ancestors arrived as indentured servants.

Following the Sept. 6 discovery of the mutilated bodies of the 16-year-old and 19-year-old in Berbice a day after they went missing, protests flared up in the streets of West Berbice and other parts of the country. Local press reported that Isaiah had the letter X carved on the back of his head and forehead, while Joel’s chest was cut open.

Taking to the streets, crowds of Afro-Guyanese blocked roads while demanding justice. Police detained five people who have since been released. Among them is a rice farmer who owns the cotton field where the Henry boys’ bodies were found. The 17-year-old who was killed in an apparent retaliation was the grandson of the farmer.

Ramdin: “Bezoek Pompeo heeft niets te maken met olie- en gasvoorraden”

Minister Albert Ramdin. Foto: CDS

Het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, aan Suriname heeft niets te maken met de olie- en gasvoorraden van Suriname zoals door velen wordt beweerd. Dit stelt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking in gesprek met Suriname Herald.

De bewindsman geeft aan dat de olie- en gasvoorraden, die voor de kust van Suriname liggen strategische belangen zijn. Echter behoren deze belangen aan Suriname toe en niet aan Amerika, maar ze zijn van het land en het volk, verduidelijkt Ramdin.

Hij stelt dat wij als land moeten beseffen dat de olie- en gasvoorraden Surinaams bezit zijn en wij ervoor moeten zorgen, dat deze in het voordeel komen van het Surinaamse volk. Dat er investeerders zijn die interesse hebben om in deze sectoren te investeren, is volgens de minister begrijpelijk. De bewindsman zegt verder dat deze investeerders belangrijk zijn, omdat Suriname als klein land het geld niet heeft voor zulke mega-investeringen.

Minister Ramdin is ervan overtuigd dat het volk van deze voordelen van de olie- en gasvoorraden zal genieten. “Voor nu is het van belang dat we goed nagaan als land om de voordelen uit deze rijkdommen te gaan managen.” Ramdin blijft erbij dat dit bezoek helemaal geen link heeft met wat voor de kust ligt. De Surinaamse regering heeft een hoge verwachting en kijkt uit naar de gesprekken met de Amerikaanse minister. Daaruit zullen er zeker zaken voortvloeien, die het land ten goede zullen komen, meent Ramdin.

Suriname heeft een enorm goede relatie met een aantal landen. Amerika behoort tot een van die landen. Het is de eerste keer dat een minister van Buitenlandse Zaken uit Amerika, Suriname bezoekt. “Als land zien we het nut daarvan wel in.” Daarnaast is het volgens de minister een belangrijk signaal, dat deze regering ondersteund en verwelkomd wordt.

De verwachting is een goed bezoek en goede discussie over de samenwerking tussen beide landen en nagaan op welke wijze de belangen van Suriname in die relatie tot uiting kunnen komen. De Amerikaanse minister brengt morgen een eendaags bezoek aan Suriname en vervolgt daarna zijn reis naar buurland Guyana.

https://www.srherald.com/suriname/2020/09/16/ramdin-bezoek-pompeo-heeft-niets-te-maken-met-olie-en-gasvoorraden/

POMPEO KOMT ‘VERDEDIGING DEMOCRATIE’ BENADRUKKEN IN SURINAME

Sep 16, 2020

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (Buza), Mike Pompeo, begint donderdag met een reeks bezoeken aan Zuid-Amerikaanse landen. De missie staat in het teken van het benadrukken van de democratie in de regio en de noodzakelijke inspanningen om die te verdedigen.

Door de regio en de rest van de wereld wordt de missie van Pompeo direct in verband gebracht met het verdrijven van Nicolas Maduro als president van Venezuela. De VS houdt Maduro persoonlijk verantwoordelijk voor de vele crises in Venezuela, inclusief vertrapping van de democratie en mensenrechtenschendingen.

Pompeo maakt als eerst een stop is Suriname om enkele uurtjes te praten met zijn ambtgenoot Albert Ramdin en president Chandrikapersad Santokhi. Hij vertrekt daarna naar Guyana voor diepgaande gesprekken met de nieuwe Guyanese regering onder leiding van Irfaan Ali. Tijdens het tweedaagse bezoek aan Guyana zal ook een onderhoud plaatsvinden met Irwin LaRocque, secretaris-generaal van de Caricom.

Vervolgens bezoekt de Amerikaanse minister Brazilië en Columbia. In deze twee landen zal hij nabij de grenzen met Venezuela poolshoogte nemen van de situatie van de mensen die zijn gevlucht voor het Maduro-regime.

Niet iedereen is blij met de Zuid-Amerikaanse reizen van Pompeo, omdat er argwaan bestaan over het werkelijke doel van de missie.

Suriname heeft met de regeringswisseling één van de meest trouwe bondgenoten van Maduro, Desi Bouterse, uit het machtscentrum gestemd. Guyana, Columbia en Brazilië grenzen beiden aan Venezuela. In de presidenten van Columbia en Brazilië heeft de Amerikaanse president, Donald Trump, bondgenoten die beiden niets moeten hebben van het Maduro-regime in Venezuela. Geïnsinueerd wordt dat het bezoek aan Guyana, die in het oosten aan Venezuela grenst, te maken heeft met het sluiten van een veiligheidsovereenkomst aangaande Venezuela. Oppositionele partijen in Guyana hebben de nieuwe regering opgeroepen voorzichtigheid te betrachten en zich niet te laten meesleuren in een Amerikaans avontuur dat Guyana achteraf duur kan komen te staan.

Binnen de Caricom hebben alle lidlanden consensus bereikt met betrekking tot interventies in Venezuela. Het standpunt binnen dit regionaal blok, waar ook Suriname en Guyana aangesloten zijn, is dat er geen buitenlandse interventies mogen plaatsvinden in Venezuela. Binnen de Caricom wordt het bezoek van Pompeo gezien als een poging verdeeldheid te brengen binnen het blok.

In december zullen er in Venezuela parlementaire verkiezingen plaatsvinden. De Amerikaanse regering heeft openlijke steun toegezegd aan de oppositiepartijen. Gevreesd wordt dat Maduro ondemocratische middelen zal aanwenden om de stembusuitslag in zijn voordeel te beslechten. De Amerikaanse regering heeft duidelijk laten weten dit niet te zullen pikken.

https://unitednews.sr/pompeo-komt-verdediging-democratie-benadrukken-in-suriname/

Amerikaanse minister Pompeo verheugd om Suriname te bezoeken

16 september 2020

Amerikaanse minister spreekt zich uit over verkiezingen in Suriname
Mike Pompeo (c) Fox News
 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is verheugd om een bezoek te brengen aan Suriname. Dat zei hij dinsdag via Twitter (zie onder). Pompeo zei dat hij blij is om de democratie te vieren en ervoor te vechten op het westelijk halfrond.

 

Hij noemde daarbij ook de landen Guyana, Brazil en Colombia die hij in de periode van 17 tot 20 september bezoekt. “Ik kijk uit naar het versterken van regionale partnerschappen die het Amerikaanse volk ten goede zullen komen” aldus de minister.

Pompeo komt naar verwachting donderdag aan in Suriname. Het is de eerste keer ooit dat Suriname officieel wordt bezocht door een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. In Paramaribo zal hij de triomf van de democratie vieren, door een ontmoeting te hebben met de onlangs gekozen Surinaamse president Chan Santokhi en zijn kabinet.

Ook zullen meer bilaterale samenwerking en mogelijkheden voor partnerschappen op het gebied van energie en veiligheid worden besproken. De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin noemt het bezoek van Pompeo een belangrijk signaal, dat de regering Santokhi het vertrouwen geniet van de Verenigde Staten.

Ramdin zei tegen de Surinaamse nieuwssite SR Herald dat Pompeo’s bezoek niets te maken heeft met de olie- en gasvoorraden van Suriname, zoals door velen wordt beweerd. Het bezoek van de Amerikaanse minister werd deze week voorbereid door een Amerikaanse delegatie die op Zanderij landde met een cargo vliegtuig van Air Force One.

Suriname vestigt hoop op Mike Pompeo: komt de Amerikaanse minister met een zak geld?

De nieuwe president van Suriname, Chan Santokhi, krijgt hoog regeringsbezoek uit de VS. Santokhi zal nu kleur moeten bekennen wat betreft het Surinaamse beleid tegenover Venezuela. Alleen dan krijgt hij misschien wat hij heel hard nodig heeft: geld.

 
De nieuwe president van Suriname, Chan Santokhi, ontvangt de presidentiële sjerp tijdens zijn inauguratie.Beeld AP

Een toestel van de Amerikaanse luchtmacht landt op de luchthaven van Zanderij. Op klaarlichte dag. Onder de vorige president, Desi Bouterse, zouden in Suriname mogelijk alarmbellen zijn afgegaan. Nu is de komst van de grijze kist reden tot voorzichtige trots. Suriname ‘doet weer mee’. Maar moet daarvoor ook het nodige geven.

 

Het militaire vliegtuig kwam afgelopen zondag, voor de voorbereiding van het bliksembezoek dat Mike Pompeo donderdag aan Suriname brengt. Het is voor het eerst dat een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken het land aandoet. Hij komt twee maanden na het aantreden van Chan Santokhi, Surinames nieuwe president.

Pompeo zal maar een paar uur in het Zuid-Amerikaanse land zijn. Daarna gaat hij door naar achtereenvolgens Guyana, Brazilië en Colombia. Volgens het State Department staat de reis van de bewindsman onder meer in het teken van ‘het verdedigen van de democratie’ en ‘het versterken van de veiligheid tegen regionale bedreigingen’. Het afwezige trefwoord hierbij is: Venezuela.

Voor Suriname is Venezuela een land in de regio waarmee het niet per se heel veel heeft te maken. Toch merkt men ook daar de gevolgen van de enorme politieke en economische crisis die onder president Nicolás Maduro een vlucht heeft genomen. En belangrijker wellicht nog: ook Suriname moet nu duidelijk maken wie het steunt, de zittende president Maduro of oppositieleider en zelfverklaard president Juan Guaidó, die erkend is door onder andere Nederland en de Verenigde Staten.

Tegenstanders van de VS

Onder president Desi Bouterse was het duidelijk. Zijn regering rekende zich tot een bondgenoot in de alliantie van ‘linkse’ Latijns-Amerikaanse landen als Cuba, Nicaragua en Venezuela, alledrie uitgesproken tegenstanders van de Verenigde Staten. Chan Santokhi vaart het liefst een zo neutraal mogelijke regionale koers en werkt met de regering van Maduro samen als het gaat om de strijd tegen covid-19. Maar Pompeo wil van Suriname een duidelijkere keuze. En als Santokhi de Amerikaanse lijn kiest, kan hem dat iets opleveren waaraan hij zeer dringend behoefte heeft: geld.

Officieel staat dit alles uiteraard niet op de agenda. Pompeo geeft als reden voor het bezoek dat hij een nieuwe vriend in zijn cirkel wil verwelkomen. En Suriname laat via minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin weten dat de Verenigde Staten niet uit zijn op garanties voor de afname van olie en gas die, net als bij Guyana, onlangs in zulke grote voorraden voor de kust van Suriname zijn aangetoond. De VS hebben zelf olie en gas genoeg; voor Suriname zijn de toekomstige inkomsten ervan van enorme betekenis.

 

Maar de olie moet nog wel uit de zeebodem en aan land worden gebracht. En daarbij, zo liet ook minister Ramdin doorschemeren, is expertise nodig die Suriname zelf momenteel te weinig in huis heeft en waarbij in elk geval voor het Amerikaanse bedrijfsleven nog een nuttige en lucratieve rol valt te spelen. Mike Pompeo zou geen minister zijn onder president Donald Trump als hij dit punt niet onder Santokhi’s beleefde aandacht zou weten te brengen.

Erfenis van Bouterse

Maar terug naar waarom het hoge Amerikaanse bezoek wellicht vooral zal draaien: geld. President Chan Santokhi erfde na tien jaar Desi Bouterse een vrijwel failliet land, met hoge buitenlandse schulden en nauwelijks voldoende in kas om de mensen binnen de eigen overheid aan het einde van de maand te betalen. ‘We hebben gemerkt dat de gap (het tekort, red.) in onze begroting enorm groot is,’ zo liet de Surinaamse leider onlangs weer eens weten.

In het regeerakkoord van de twee maanden geleden aangetreden coalitie is een periode van negen maanden uitgetrokken om de hoogste nood te lenigen. Daarbij gaat het om zaken als het stabiliseren van de zwakke Surinaamse dollar, het in werking stellen van een anti-corruptiewet, maar ook het herstel van de relatie op ambassadeursniveau met Nederland, het land dat Suriname in 1975 afhankelijk zag worden en waar een aanzienlijke diaspora bestaat.

 

Kort na de installatie van de nieuwe Surinaamse regering kon Santokhi op brede steun van de bevolking rekenen. Maar de wittebroodsweken voor zijn coalitie van vier partijen duurden slechts kort. Al snel bleek dat tien jaren Bouterse, de man die in Nederland bij verstek is veroordeeld wegens drugshandel en in eigen land in eerste aanleg voor zijn aandeel in de zogeheten Decembermoorden van 1982, Suriname nóg armer hadden gemaakt dan gevreesd. En daarbij bleef het niet.

Santokhi had aangegeven een einde te zullen maken aan elke vorm van vriendjespolitiek en nepotisme. Totdat bleek dat in een relatief klein land als Suriname, met zo’n 600 duizend inwoners, het aantal deskundigen waaruit geput kan worden voor het optuigen van allerlei herstelcommissies gewoonweg beperkt is. Zodat, bijvoorbeeld, ook Santokhi niet ontkwam aan een benoeming voor zijn eigen vrouw, een zeer ervaren juriste. Waardoor anderen zich juist weer benadeeld voelen.

Ronnie Brunswijk

Een andere kopzorg voor de president is zijn vice-president, Ronnie Brunswijk. Diens politieke opmars als vertegenwoordiger van de marrons, de bevolkingsgroep die oorspronkelijk vooral in de binnenlanden van Suriname leefde, blijft indrukwekkend. Maar Brunswijk (net als Bouterse overigens bij verstek veroordeeld) is ook al neergezet als een ‘machtswellusteling’, die nu al vooral bezig lijkt te zijn met de verkiezingen van 2025 en zijn kansen op het hoogste ambt, al dan niet door zich te laten gebruiken door de NDP, de partij van Bouterse.

Santokhi kan dus wel een succesje gebruiken. En geld; heel veel geld, al was het maar in de vorm van gunstige leningen. Minister Ramdin heeft inmiddels Nederland bezocht en daar naar eigen zeggen vruchtbare gesprekken gehad met zijn collega’s Stef Blok en Sigrid Kaag. Veel geld koppelt Nederland daaraan nog niet. De hoop is nu gevestigd op Mike Pompeo.

Secretary Pompeo’s Travel to Paramaribo, Georgetown, Boa Vista, Bogota, and Plano

 

SEPTEMBER 15, 2020

Secretary of State Michael R. Pompeo will travel to Paramaribo, Suriname; Georgetown, Guyana; Boa Vista, Brazil; Bogota, Colombia; and Plano, Texas, September 17-20, 2020.  This trip will highlight the United States’ commitment to defend democracy, combat COVID-19 while revitalizing our economies in the pandemic’s wake, and strengthen security against regional threats.

In Paramaribo, Secretary Pompeo will celebrate the triumph of democracy by meeting with recently elected Surinamese President Chan Santokhi and his cabinet to discuss increased bilateral cooperation and opportunities for partnerships in energy and security.

In Georgetown, Guyana, Secretary Pompeo will congratulate newly elected president Irfaan Ali and his cabinet, and meet with CARICOM Secretary-General Irwin LaRocque.  He will reinforce the promise of a values-based U.S. partnership highlighting opportunities for more responsible and transparent private sector investment to increase prosperity for the people of Guyana, particularly in the wake of the COVID-19 pandemic.

In Boa Vista, Brazil, Secretary Pompeo will underscore the importance of U.S. and Brazilian support for the Venezuelan people in their time of need by visiting with Venezuelan migrants fleeing the manmade disaster in Venezuela.

Secretary Pompeo will then travel to Bogota to meet with Colombian President Ivan Duque to discuss the strong partnership our countries share, including in managing the COVID-19 response, promoting mutual prosperity, and tackling the threats to regional security from narcotraffickers, terror groups, and Maduro’s illegitimate regime.

Finally, Secretary Pompeo will return to the United States to discuss Department of State priorities at Prestonwood Baptist Church in Plano, Texas.

https://www.state.gov/secretary-pompeos-travel-to-paramaribo-georgetown-boa-vista-bogota-and-plano/

Amerikaanse DEA krijgt vestiging in Suriname

paramaribo – De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA en de Surinaamse instanties die drugshandel en andere grensoverschrijdende misdaad tegengaan, zullen nauwer samenwerken. Hiertoe hebben de Amerikaanse ambassadeur Marsha Barnes en de Surinaamse minister van justitie, Chan Santokhi, gisteren een verklaring ondertekend in Paramaribo. Nog deze week worden twee Amerikanen als politieattaché verbonden aan de Amerikaanse ambassade met een diplomatieke status. Zij verlenen tactische en technische assistentie aan Suriname. Het plan is ruim tien jaar besproken.

https://www.trouw.nl/nieuws/amerikaanse-dea-krijgt-vestiging-in-suriname~bab90751/

DEA ‘Has Proof’ of Suriname President’s Ties to Drug Lord

SEPTEMBER 24, 2013

 

The DEA has apparently uncovered “hard evidence” of connections between the president of Suriname and a high-profile convicted drug lord, in what would amount to the first concrete proof against a leader long suspected of ties to organized crime.

According to Dutch news service NRC, the Drug Enforcement Administration (DEA) has records taken from the satellite phone of notorious Guyanese drug trafficker Shaheed “Roger” Khan that prove he was in contact with current Surinamese President Desi Bouterse during 2005 and 2006. Khan was arrested after a 2006 sting operation in Suriname’s capital Paramaribo — while Bouterse was an opposition politician — and was extradited to the United States via Trinidad. He received a 40 year jail sentence for drug trafficking in 2009.

For years, the United States has publicly highlighted Bouterse’s connections to drug trafficking based on a 2000 conviction in absentia by a Netherlands court, but has never presented a case against him.

Bouterse previously served as the country’s military dictator from 1980 to 1987, and in 2010 was elected president. Suriname’s government last year approved an amnesty which prevented a murder trial against Bouterse for the 1982 killing of 15 opponents during his first period in power — an act for which he has accepted “political responsibility.”

In August, his son Dino Bouterse — head of Suriname’s anti-terrorism unit — was captured in Panama and deported to the United States, where he now faces drugs trafficking charges.

InSight Crime Analysis

If the DEA really can prove the connection between Bouterse and Khan it will be very damning indeed. A US cable leaked in 2011 accused Bouterse of working with Khan to smuggle cocaine until at least 2006, providing him with “access to Surinamese criminal elements and structures, eased access to regular shipping to Europe for drug movement, and protection while in Suriname.” They also allege Khan exchanged weapons for cocaine with Colombian rebels the Revolutionary Armed Forces of Colombia, something Bouterse himself has also been accused of.

Suriname is a significant transshipment point for drugs heading to Europe and Africa, a role that has been facilitated by corruption running to the highest levels. According to the State Department’s 2013 International Narcotics Strategy Report corruption is pervasive “throughout all levels of government” and there is “evidence of drug-related corruption among government officials.” 

‘POLITIE EN DOUANE WAARSCHIJNLIJK COMPLEET CORRUPT’

“Het politiekorps en de douane zijn waarschijnlijk compleet corrupt”, zei Jennifer van Dijk-Silos afgelopen woensdag tijdens een lezing van de Kenniskring over het belang van een National Risk Assesment voor Suriname. Volgens haar deugt het immigratiebeleid in ons land helemaal niet, gezien het aantal illegalen in ons land en hebben drugs, illegaal goud, zwart geld en corruptie, vrij spel. Ook bij de douane is er volgens haar sprake van chaos. Dit zijn volgens Van Dijk-Silos risicofactoren die ervoor zullen zorgen dat Suriname op de zwarte lijst komt indien ze niet tijdig aangepakt worden.
Van Dijk-Silos is voorzitter van het Project Management Team (PMT), dat samen met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), informatie gaat verzamelen uit de publieke en private sector voor het opstellen van een Nationaal Risk Assesment rapport.

De grootste focus hierbij moet liggen op de risico’s van het witwassen van gelden. Volgens Van Dijk-Silos is het goed om te beseffen in wat voor gevaarlijke situatie Suriname nu is, waarbij er rekening moet worden gehouden met zaken van buitenaf, zoals cocaïnesmokkel. Daarnaast is belastingontduiking een groot probleem.
Het immigratiebeleid is volgens Van Dijk-Silos, aan herziening toe: “Zelf ons immigratiebeleid is een groot risico, omdat als 10 procent van jouw bevolking illegaal is, je een ander beleid moet opzetten, want het oude deugt dan niet.’’ Ze gaf verder aan dat de casino’s helemaal niet reageren op het NRA-proces, terwijl ook van hen medewerking wordt verwacht. ‘’Daar zit er gevaar.’’
Het korps en de douane zijn volgens haar beide corrupt, dit zegt Van Dijk-Silos naar aanleiding van de drugs die op de haven waren onderschept, maar na drie dagen verdwenen waren. ‘’De verdachte is nooit aangehouden’’, zegt zij. Natinder Oemrawsingh werd doodgeschoten, hierover zegt Van Dijk-Silos: ‘’Hij werd gehoord als getuige en niet als verdachte, en wordt na twee dagen geliquideerd.“ Dit maakt volgens haar dat de drugsgelden een positieve invloed hebben op onze money laundring.

https://dagbladdewest.com/2019/08/08/politie-en-douane-waarschijnlijk-compleet-corrupt/

Het politiekorps is “waarschijnlijk compleet corrupt”. Bij de douane en delen van de goudsector, is het ook geen zuivere koffie. Het immigratiebeleid deugt niet. Drugs, illegaal goud, zwart geld en corruptie hebben vrij spel. Dit zijn enkele van de risico factoren die Jennifer van Dijk-Silos opsomt die Suriname gegarandeerd op een ‘black list’ kan doen belanden, als er niets tegen gedaan wordt.

Pertjajah Luhur wil weer vestiging DEA in Suriname

18 Jan 2019, 23:12

foto

 Paul Somohardjo, fractieleider van Pertjajah Luhur. (Foto: Raoul Lith) 

 

De Pertjajah Luhur (PL) wil een vestiging van de Drugs Enforcement Administration (DEA) in Suriname. Dit heeft fractievoorzitter van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, aan de orde gesteld tijdens de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee. De DEA, is de Amerikaanse overheidsinstantie die zich bezighoudt met drugsbestrijding in binnen- en buitenland.

“We hebben al last van een corruptie-epidemie in het land en een drugsepidemie a la Colombia gaat dit land niet kunnen dragen”, stelt Somohardjo. Hij haalt aan dat president Desi Bouterse het in zijn jaarrede heeft over de drugsproblematiek. Volgens de parlementariër worden drugs een steeds groter probleem in de samenleving. “Er zijn meer drugsverslaafden dan ooit en er worden meer drugsvangsten gedaan dan ooit.”

“We moeten inderdaad met ons allen dit probleem oplossen, maar voorzitter, hoe moeten we dat doen als de korpschef zegt: he can not do the job? Hij zegt: ze kunnen die grote boys niet pakken. Erger nog, hij verwijt het Openbaar Ministerie en op hetzelfde moment zegt de president dat hij geen geloof heeft in de pg.”

De volksvertegenwoordiger vraagt zich af wat voor boodschap hiermee wordt gegeven aan die ‘grote boys’, als zowel de korpschef als de president het Openbaar Ministerie dan wel de procureur-generaal negatief bespreken of verwijten. Somohardjo vindt dat indien de korpschef laat weten dat hij het werk niet aankan, iemand anders moet worden gevraagd die het wel kan.

De PL-fractieleider is blij met het Safe City Project, waarmee het veiligheidsgevoel van de burger wordt vergroot. Echter wil hij van minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie meer duidelijkheid over het project. De camera’s zijn voorzien van moderne technologie waarmee profielen van de burgers opgenomen kunnen worden, maar volgens de volksvertegenwoordiger is het nog niet duidelijk hoe de privacy van de burger in acht zal worden genomen.

“Komt er daarvoor een wet? De bescherming van de gegevens van de burger moet gegarandeerd zijn!”, betoogt Somohardjo. Hij wil ook weten hoelang de overheid de camerabeelden mag bewaren en of er een grondwettelijke aanpassing van het recht op privacy zal plaatsvinden. Voorts oppert het Assembleelid de mogelijkheid om de camera’s te gebruiken in combinatie met werkende flitspalen, daar te hard rijden de grootste oorzaak is van verkeersongelukken.

Suriname wil weer samenwerken met Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA

19 september 2018

Bij Canarische eilanden onderschepte 1.850 kilo cocaïne geladen in Suriname
Foto: TV Canarias
 

PARAMARIBO, 19 seo – Suriname is er helemaal klaar voor. Volgens minister Stuart Getrouw van Justitie & Politie is alles in stelling gebracht voor een betere samenwerking met de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA. De eerste keer hebben partijen het er niet zo goed van af gebracht. Dat was tijdens de regering van president Ronald Venetiaan. Toenmalig minister van Justitie & Politie Chandrikapersad Santokhi had aangestuurd op de vestiging van een DEA-eenheid in Paramaribo. De eenheid ondervond nogal wat tegenwerking.

 

Volgens rapportage van de DEA zelf, toonden Surinaamse politiefunctionarissen weinig enthousiasme. Veel informatie over drugs gerelateerde activiteiten werden achtergehouden. Of werd informatie te laat doorgespeeld. Uiteindelijk brak de DEA-eenheid op en bleek in Suriname niemand echt daar om te treuren. Het heeft er veel van dat de draad weer wordt opgepakt. Getrouw heeft een ‘goed gesprek’ gehad met vertrekkende ambassadeur Edwin Nolan.

De Amerikaanse diplomaat heeft verzekerd dat de samenwerking beter wordt wat betreft drugsbestrijding. “We hebben goede afspraken gemaakt voor de toekomst. Wij hebben de samenwerking nodig”, zei Getrouw tijdens een persconferentie van het Korps Politie Suriname. Hij erkende dat de eerste poging tot samenwerking stuk liep en dat de DEA er de brui aan gaf “op basis van een bepaalde gedachtegang.”

https://www.waterkant.net/suriname/2018/09/19/suriname-wil-weer-samenwerken-met-amerikaanse-drugsbestrijdingsdienst-dea/

Van Dijk-Silos: Rapport risico-analyse Suriname op tijd af

14 Sep, 2020, 05:14

foto
 PMT-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos (rechts) bekijkt documenten van experts over de National Risk Assessment. Afgelopen weekend is de technische compliance afgerond. 


 
Het is mogelijk de deadline te halen om in oktober het concept nationale risico-analyserapport af te hebben en in te dienen bij de Steering Committee en de regering. Suriname moet het finale rapport uiteindelijk indienen bij de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Dit zegt Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Project Management Team (PMT), verantwoordelijk voor de uitvoering van de National Risk Assessment (NRA). Afgelopen weekend heeft het PMT met deskundigen hard gewerkt en de technische compliance afgerond, zegt Van Dijk-Silos in gesprek met Starnieuws. In maart volgend jaar komt een delegatie van de CFATF naar Suriname voor onderzoek. 
 
Van de Centrale Bank van Suriname mag het PMT meer ondersteuners aantrekken om het werk af te krijgen. “We hebben in het weekend alles voorbereid voor de effectiveness analyse. Hierbij wordt nagegaan of de regels effectief worden toegepast en of regels effectief werken”, legt Van Dijk-Silos uit. Nagegaan wordt hoe de sectoren erbij staan en hoe het op nationaal niveau is. “Het is ons gelukt om onze doelen te bereiken voor dit weekend.” Er is ook een lijst gemaakt van extra experts die nodig zijn voor de effectiveness analyse. De bankensector is al gedaan door oud-bankier Jim Bousaid. De cambio’s, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en geldtransportkantoren volgen nog, dan is de financiële sector af. Daarnaast volgen de goudsector, casino’s, advocaten, notarissen, accountants en de makelaar. Alles is reeds voorbereid. 
 
Oud-bankier Jim Bousaid heeft zich als lokale expert gebogen over de bancaire sector. 
 
De PMT-voorzitter is opgelucht dat zaken op schema zijn, ondanks diverse hobbels die genomen moesten worden. “Ik ben heel trots op mijn team. Ik ben ook trots op mezelf dat ik heb kunnen bewijzen dat NRA en verkiezingen bij een hele goede planning samen kunnen gaan”, zegt Van Dijk-Silos. De lokale experts zijn doorgegaan met het werk, terwijl zij zich moest concentreren op de verkiezingen. Alles is intussen afgerond en het verkiezingsverslag is ingediend. Intussen zijn ook de tussentijdse verslagen tot augustus af die de Steering Committee wilde hebben. Het is belangrijk dat de gemeenschap weet wat de stand van zaken is, want ook de Vereniging van Economisten in Suriname sprak haar bezorgdheid hierover uit. Governor Maurice Roemer van de CBvS heeft ook uitleg gegeven op basis van de tussentijdse verslagen. 
 
Intussen wordt door een expert gewerkt aan de inleidende hoofdstukken van het eindrapport. Daarna zullen de resultaten van de effectiveness en de risico-analyse worden verwerkt. En uiteindelijk moeten de aanbevelingen worden gedaan. Het rapport zal volgens Van Dijk-Silos niet één zijn van rozengeur en maneschijn, want dat is niet de werkelijke situatie van het land. Aangegeven moet worden waar het land voor staat en welke zaken zullen worden aangepakt. De risico’s moeten worden beschreven voor financieren van terrorisme en money laundering. Het doel van het rapport is dat de situatie zo helder mogelijk beschreven wordt, waardoor Suriname niet wordt ‘geblacklist’. “Als wij dat kunnen bereiken, dan is het een geslaagde actie geweest,” stelt Van Dijk-Silos. 
Op donderdag landt Secretary of State Michael Pompeo voor een bliksem bezoek aan Suriname. Een duidelijk signaal dat de VSA ook Suriname niet vergeten is.
Het beleid van de Trump regering met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied wordt sinds 2018 volgens een drie-pijler constructie vormgegeven:
-Economische groei en welvaart
-Veiligheid
– Democratisch bestuur
Zoals het op de pagina van de State Department staat:
‘Our engagement advances fair and reciprocal trade, sustainable economic development, and poverty reduction; combats drug trafficking, transnational crime, and illegal immigration; and supports democracy, the rule of law, and good governance to strengthen our national security and our economy.
We do this because we know that a hemisphere whose countries and citizens are secure and prosperous will in turn help keep Americans safe, create markets for U.S. products, and support opportunities for U.S. businesses.’
Het signaal is van belang naar o.a. de Chinese regering, naar zij die hand-en span diensten verlenen aan corruptie en nepotisme en aan regimes die repressief zijn.
Elke suggestie dat zijn bezoek en hij onderdeel zijn van een promotie campagne voor de Surinaamse regering is volledig misplaatst en geeft slecht blijk van onbekendheid met de VS diplomatie.

Cessna-vliegtuig met drugs onderweg naar Suriname onderschept in Guyana

14 september 2020

Cessna-vliegtuig met drugs onderweg naar Suriname onderschept in Guyana
Het Cessna-vliegtuig dat zondagavond is onderschept met de drie verdachten en hun persoonlijke bezittingen.
 

De politie in Guyana is bezig de omstandigheden vast te stellen rond de ontdekking van twee Cessna-vliegtuigen, een met drie inzittenden en een andere met een dode man en drugs. Beide zijn op een afstand van iets meer dan 500 meter van elkaar aangetroffen in Issano Regio Zeven.

 

Het eerste vliegtuig werd zondag 13 september omstreeks 22.20 uur ontdekt. De politie van Issano, Regio Zeven, ging op basis van de ontvangen informatie naar de 9 Miles Airstrip, Issano, Middle Mazaruni River, waar een rood-witte 206 Cessna vermoedelijk een Braziliaans vliegtuig was, samen met drie buitenlandse mannen.

Ze zijn geïdentificeerd als een 38-jarige piloot, van Boa Vista Brazilië; een 29-jarige piloot uit Temeremo Venezuela en een 35-jarige internettechnicus uit Manaus, Brazilië werden gevonden.

Ze werden ondervraagd met Google Translator en er werd informatie ontvangen dat ze met een ander vliegtuig op weg waren naar Suriname toen dat vliegtuig mechanische problemen kreeg. Als resultaat van de waarneming, crashte de piloot en landde het vliegtuig, waardoor een van de inzittenden een gebroken rechterarm en lichte blauwe plekken op zijn gezicht opliep, waarvan hij bevestigde dat hij deze had opgelopen door de plotselinge botsing.

Het vliegtuig werd onderzocht maar er was geen zichtbare schade aan te zien er werden ook zoekopdrachten uitgevoerd aan het vliegtuig in aanwezigheid van de drie passagiers aan boord en ook aan hun persoon, maar er werd niets illegaals gevonden. In de omgeving waar het vliegtuig is aangetroffen is verder gezocht, maar er is ook niets illegaals aangetroffen. De drie mannen werden gearresteerd en in hechtenis genomen, samen met hun persoonlijke bezittingen namelijk: mobiele telefoon, satelliet telefoon, id-kaarten en andere items.

Regio Commandant, Dion Moore, zei vanmiddag dat het gecrasht toestel waarover de verdachten het hebben is gevonden. In het toestel is een dode man en hoeveelheid drugs gevonden. Vermoedelijk gaat het om cocaïne. Beide vliegtuigen zijn onder politiebewaking. Het onderzoek wordt voortgezet.

https://www.waterkant.net/suriname/2020/09/14/cessna-vliegtuig-met-drugs-onderweg-naar-suriname-onderschept-in-guyana/

News > Guyana Guyana Human Rights Body Cautions Ahead of Pompeo Visit

  • U.S. Secretary of State Mike Pompeo during a controversional visit to Jamaica. January 2020.

    U.S. Secretary of State Mike Pompeo during a controversional visit to Jamaica. January 2020. | Photo: Twitter / @JISNews

Published 13 September 2020 (17 hours 7 minutes ago)
 

The Guyana Human Rights Association (GHRA) is warning the new government, headed by Irfaan Ali, to stay out of Venezuela’s politics.

RELATED:

Mike Pompeo to Make Official Visit to Guyana

The advice comes amidst a planned visit to the South American country by United States Secretary of State Mike Pompeo this week.

Political commentators believe the U.S. is trying to leverage Georgetown as a base to attack Venezuela.

“It is being reported that the US Secretary of State is scheduled to visit Guyana between September 17th and 18th 2020. While in the normal course of events such a visit would be welcomed, the timing and circumstances of this visit by Mr. Mike Pompeo are ominous,” the local human rights watchdog warned.

 

The Association said the timing was “ominous” given general elections scheduled for November in the U.S. and the parliamentary elections scheduled for December in Venezuela.

“Rumours of an ‘October surprise’ in the form of pressure on Venezuela prior to elections in both the US and Venezuela have been intensifying for some time. Economic and military pressure along with covert operations and disinformation campaigns have been reported, involving Colombian and Brazilian military. Some form of invasion or uprising has not been ruled out, supposedly timed to impact on the US elections in a manner beneficial to President Trump,” the GHRA noted.

Caracas has been grappling with an intensification of military and economic attacks from Washington.

On Friday, government officials announced the arrest of a former U.S. marine suspected of spying on national oil companies.

In May, two U.S. citizens were among 40 mercenaries detained while carrying out a plan involving the capture of President Nicolas Maduro in what the masterminds of the plot called ‘Operation Gideon.’

Two months later, Guyana’s former President David Granger rejected a request by the U.S. to use the nation’s medium wave radio frequencies to broadcast Voice of America to Venezuela.

The GHRA said Guyana was wrongly included in a State Department list of countries in August supposedly calling for ‘regime change’ despite no statement being made by the Guyanese government on the matter to justify inclusion on the list.

“Guyana has also continued to resist efforts in recent years to be included in the many multi-national initiatives aimed at regime change in Venezuela.”

It added: “Self-determination of Guyana as a State is a matter of fundamental human rights, as indeed, is that of Venezuela.”

“The Government of Guyana ought to make public, well in advance of the visit, what are the non-negotiable elements with respect to Venezuela,” GHRA warned.

14 sept 2020
KOMT ER EEN DEA VESTIGING IN SURINAME ?
Vorig jaar pleitte Paul Somohardjo voor een vestiging van de Drugs Enforcement Administration (DEA) in Suriname. Dit had hij als fractievoorzitter van PL aan de orde gesteld tijdens de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee.
“We hebben al last van een corruptie-epidemie in het land en een drugsepidemie a la Colombia gaat dit land niet kunnen dragen”, stelde Somohardjo.
Hopelijk is Somo nu niet van gedachten veranderd want in korte tijd zijn weer enkele ladingen met drugs in het buitenland onderschept. Suriname is bekend als een grote doorvoer/exportland van cocaïne.
De drugsmaffia is vrijwel overal in geïnfiltreerd, zowel o.a. bij de politie als de douane.
Drugshandel lijkt een normale zaak in Suriname; het wordt geaccepteerd, getolereerd en gedoogd, lijkt het. Niemand kijkt ervan op als weer een berichtje in de kranten verschijnt. Kleine handelaartjes oppakken is om de schijn op te houden alsof men streng en serieus bezig is.
De “ Big Boys” leiden echter een heerlijk leventje, ze slapen allemaal als een roos, zetten lekker hun handeltje voort en doen op allerlei manieren hun best te infiltreren in het nieuwe politieke machtscentrum en andere politieke partijen.
Afbeelding kan het volgende bevatten: de tekst 'DEPARIMENT EPART MENT OF JUSTICE JUSTICE ORUG ENFORCEMENT DEA SPECIAL AGENT'
 
 

BLIKSEM BEZOEK PRESIDENT DWIGHT EISENHOWER AAN SURINAME op 3 maart 1960

 

https://history.state.gov/departmenthistory/travels/president/eisenhower-dwight-d

UruguayMontevideoMet with President Nardone. Returned to the U.S. via Buenos Aires and Surinam.March 2–3, 1960

VS-delegatie bereidt bezoek minister Pompeo voor

14 Sep, 2020, 06:38

foto
 Het Amerikaanse vliegtuig ‘U.S. Airforce’ is zondag geland op de Johan Adolf Pengel luchthaven. Het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, wordt voorbereid. 

Het is niet een alledaagse gebeurtenis dat een toestel van U.S. Airforce landt op de Johan Adolf Pengel luchthaven. Starnieuws verneemt dat een delegatie vooruitlopend op het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, naar Suriname is gekomen voor de voorbereiding. 
 
Voor het eerst brengt een minister van Buitenlandse Zaken van de VS een werkbezoek aan Suriname. Donderdagmiddag komt Pompeo in Suriname aan. De delegatie die vooraf is gekomen, bestaat onder andere uit personen die het overleg moeten voorbereiden. Ook worden de locaties die aangedaan worden, vooraf gecontroleerd op onder andere veiligheid. 
 
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt aan Starnieuws dat het bezoek van zijn ambtgenoot belangrijk is voor de bilaterale relatie tussen beide landen. Hij merkt op dat ook politiek wordt aangegeven dat de Amerikaanse regering vertrouwen heeft in de regering onder leiding van president Chan Santokhi. Pompeo zal enkele uren blijven in Suriname, waarna hij een tweedaags bezoek aflegt aan buurland Guyana. 

Breaking: VS minister Pompeo donderdag in Suriname

13 Sep,2020,  15:39

foto

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, zal donderdag een kort bezoek brengen aan Suriname. Dit wordt tegenover Starnieuws bevestigd door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Voor het eerst in de historie van Suriname komt een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken op bezoek. 
 
Ramdin merkt op dat de komst van de Secretary of State een belangrijk signaal is dat deze regering het vertrouwen geniet van de Verenigde Staten van Amerika. Kort na de verkiezing had president Chan Santokhi telefonisch contact met de minister en andere hoge functionarissen uit Amerika. De verkiezingen en de transitieperiode is nauwgezet gevolgd door de VS. 
 
Eerder, in 2007 onder president Ronald Venetiaan, is de toenmalige minister van Defensie, Robert Gates, op bezoek geweest. Hij was de eerste Amerikaanse minister die Suriname bezocht. Het bezoek van Pompeo is belangrijk voor de versterking van de bilaterale relatie tussen beide landen, zegt Ramdin.  
 
Pompeo doet een meer landen trip in de regio. Als eerste landt hij in Suriname. Eerder is bekend geworden dat de minister ook Guyana aandoet. Pompeo wordt de hoogste functionaris van de Verenigde Staten die Guyana bezoekt in meer dan drie decennia.

Amerikaanse minister Pompeo ook naar Suriname

President Donald Trump met zijn minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Foto: Getty Images

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, brengt behalve aan Guyana ook een bezoek aan Suriname. Deze mededeling deed minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

Pompeo bezoekt volgende week Guyana waar hij een ontmoeting zal hebben met de Guyanese president Irfaan Ali. Met Guyana zal Pompeo een aantal overeenkomsten sluiten.

De komst van Pompeo aan Suriname is voor minister Ramdin een belangrijke mijlpaal. In 2007 was de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, voor een kort bezoek in Suriname. President Ronald Venetiaan bezocht in 1992 president George H.W. Bush in het Witte Huis.

Pompeo drong eerder aan op een democratische overgang na de verkiezingen van 25 mei in Suriname. Hij bracht na de inauguratie van president Chan Santokhi de felicitaties over van de Amerikaanse president Donald Trump voor zijn installatie als de nieuwe president van de Republiek Suriname.

De Verenigde Staten zijn bereid Suriname te ondersteunen bij het vinden van passende oplossingen voor het schuldenvraagstuk bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het verder zoeken naar noodzakelijke ontwikkelingsfondsen bij de multilaterale banken zoals de International Development Bank (IDB) en de Wereldbank.

Ramdin zei dat deze week bekend zal worden gemaakt hoe de agenda van Pompeo’s bezoek eruit zal zien.

https://www.srherald.com/suriname/2020/09/13/amerikaanse-minister-pompeo-ook-naar-suriname/

Amerikaanse Buza-minister bezoekt Guyana

13 Sep, 2020, 13:45

foto
 Michael Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (Buza), Michael Pompeo, brengt naar verwachting op 17 en 18 september een bezoek aan  Guyana. Pompeo wordt de hoogste functionaris van de Verenigde Staten die Guyana bezoekt in meer dan drie decennia.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zal naar verwachting een aantal overeenkomsten ondertekenen met president Irfaan Ali. Pompeo kondigde in juli visumsancties aan tegen voormalige ministers van de regering en functionarissen van de APNU + AFC-administratie vanwege pogingen om de resultaten van de verkiezingen van 2020 te laten ontsporen. Behalve met president Ali zal Pompeo nog gesprekken hebben met zijn Guyanese collega Hugh Todd en Caricom-secretaris-generaal, Irwin LaRoque.
 
Andere overheids- en Caricom-functionarissen zullen de Amerikaanse bewindsman waarschijnlijk ook ontmoeten tijdens zijn tweedaags bezoek. Pompeo zijn bezoek komt op een moment dat de Amerikaanse regering regionale steun probeert te vinden om de Venezolaanse president Nicolas Maduro te verdrijven. Washington steunt oppositieleider Juan Guaido. Maar Maduro heeft de steun van China, Rusland en Cuba.

De regering van Guyana heeft in april een verzoek van de Amerikaanse regering afgewezen om de Voice of America (VOA) -radio-uitzendingen naar Venezuela te sturen dat zich voorbereidt op het houden van verkiezingen. De voormalige president David Granger zei destijds in een reactie aan de media dat het verzoek werd afgewezen om de relaties tussen de twee buren niet verder te destabiliseren.
 
De uit 15 leden bestaande regionale groepering Caricom heeft al aangegeven een standpunt in te nemen van geen inmenging en geen interventie in de interne aangelegenheden van het Zuid-Amerikaanse land.
 
Het bezoek komt ook nadat Guyana vijf maanden heeft gewacht op verkiezingsresultaten en de dreigementen van Pompeo tijdens die wachttijd dat hij sancties zou hebben uitgevaardigd tegen functionarissen van de laatste regering. Hoewel hij sancties aankondigde, lijkt het alsof er geen sancties zijn opgelegd. Pompeo was één van de luidste stemmen op Twitter die druk zette op de voormalige APNU + AFC-regering om haar verlies bij de verkiezingen toe te geven.

Tijdens een bezoek eerder dit jaar aan Jamaica, streek Pompeo de veren van een aantal CARICOM-leiders op, nadat hij niet veel van de regionale leiders had uitgenodigd om deel te nemen aan de bijeenkomsten in Jamaica.
 

Guyana gaat hard optreden tegen haatzaaiende uitlatingen online

13 Sep, 2020, 10:40

foto
 Guyanese president Irfaan Ali (Foto: St Lucia News Online) 

In de nasleep van een uitbarsting van racistisch gemotiveerd fysiek geweld tijdens protesten tegen de moord en verminking van twee jongeren in West Coast Berbice, heeft president Irfaan Ali maatregelen getroffen om haatzaaiende uitlatingen online aan te pakken. “Het gebruik van sociale media voor het promoten van rassenhaat voor politieke doeleinden is volstrekt onaanvaardbaar voor mij als uw president en als persoon, en mijn regering zal het niet tolereren. Ik heb met mijn procureur-generaal gesproken en ik heb hem opgedragen ervoor te zorgen dat de volledige kracht van onze wetten wordt gebruikt en toegepast op degenen die dit criminele gedrag nastreven,” zei Ali.
 
De president benadrukte dat het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting gegarandeerd in de grondwet van Guyana geen betrekking heeft op haatzaaiende uitingen in welke vorm dan ook, die vijandigheid of kwade wil kunnen opwekken tegen personen. Hij waarschuwde dat dergelijk gedrag, publicaties en uitspraken ernstige strafbare feiten vormen onder de raciale vijandelijkheden, cybercriminaliteit en andere soortgelijke strafwetgeving “en de staat zal niet aarzelen om onder de juiste omstandigheden zijn toevlucht te nemen tot deze bepalingen in onze wetten.”
 
De president gaf aan dat de regering de Anti-racisme wet en de Cybercriminaliteitswet zal handhaven voor degenen die rassenhaat promoten. Ali lijkt zich aan zijn belofte te willen houden die hij weken geleden had gemaakt, nog voordat de Guyana Elections Commission hem tot winnaar had uitgeroepen van de algemene en regionale verkiezingen van 2 maart 2020. De president probeerde Guyanezen ervan te verzekeren, dat “haatzaaiers zonder voorbehoud aan te pakken, ongeacht hun politieke overtuiging of etnische afkomst” een keiharde belofte was.  
 
“Het doet me veel verdriet wanneer ik bijna elke dag op sociale media de enorme rassenhaat en raciale vijandigheid zie die tot de sociale mediaplatforms doordringt. Ik wil dat u weet dat ik vastbesloten ben om alles te doen wat binnen mijn macht ligt en alle wetten die tot mijn beschikking staan te gebruiken om een einde te maken aan dit gedrag, dat alleen maar kan leiden tot verdeeldheid in ons land en tussen onze mensen ”, zei hij.
 
De Ethnic Relations Commission (ERC) erkende onlangs dat talrijke klachten zijn gebaseerd op uitspraken op sociale media door mensen in het buitenland en anderen die nepprofielen gebruiken. De president gaf onlangs aan dat hij de ERC zou vragen te onderzoeken of vermeende uitspraken van oppositieleider Joseph Harmon hebben bijgedragen aan drie dagen van spanningen, voornamelijk aan de westkust van Berbice, nadat de lichamen van de Afro-Guyanese neven Isaiah en Joel Henry waren gevonden op een kokosnootplantage, bij Cotton Tree, West Coast Berbice. Harmon en de voorzitter van de People’s National Congress Reform (PNCR), Volda Lawrence, hebben opgeroepen tot vreedzame protesten en zeiden dat de onrust niet ging over gevechten tussen Guyanezen van Indiase en Afrikaanse afkomst. 
 
Lawrence verwelkomde de beslissing van de inwoners van West Coast Berbice en Upper East Coast Demerara, die gehoor gaven aan haar oproep om de ongeregeldheden te beëindigen. “Ik ben blij dat u in deze tijd gehoor hebt gegeven aan mijn oproep om vrede en kalmte. We hebben de last van racisme in ons land veel te lang gedragen, het wordt tijd dat we ons van dit gewicht ontdoen en ons land vooruit helpen,” zei ze.
 
De PNCR-voorzitter beloofde tegelijkertijd om de gekwetste mensen te blijven ondersteunen in hun protest voor gerechtigheid, inclusief een grondig onderzoek om de daders voor het gerecht te brengen. Ze drong er bij Guyanezen op aan een zelfcontrole uit te voeren voordat ze de bestaande kloof in Guyana kunnen overbruggen, die wordt gedreven door racisme maar niet met nog meer racisme kan worden opgelost.
 
“We moeten op een vreedzame en beschaafde manier protesteren, met respect voor het menselijk leven, waardigheid en eigendommen. Ons protest moet oplossingsgericht zijn en niet gedreven door chaos, geweld en vernietiging. Voor degenen die geweld hebben gebruikt of vernietiging hebben veroorzaakt, onthoudt u alstublieft van dergelijke daden, aangezien we gerechtigheid zoeken voor degenen die van ons zijn afgenomen,” zei de partijvoorzitter.
 
De 17-jarige Indo-Guyanese Haresh Singh werd gedood en zijn motorfiets werd verbrand in Number 3 Village, West Coast Demerara, terwijl hij op weg was naar zijn boerderij. De 34-jarige Indo-Guyanese Pritipaul Hargobin werd doodgeslagen nadat hij een geweer had afgevuurd op een groep demonstranten op de openbare weg Bath Settlement, West Coast Berbice.

NDP aanhanger werkzaam als militair aangehouden na oproep tot protest

13 september 2020

NDP sympathisant werkzaam als militair aangehouden na oproep tot protest
 

In Suriname is deze militair, die via social media ‘Weg met Chan!‘ postte en opriep om te protesteren tegen de Surinaamse regering, aangehouden door de militaire-politie. Dat melden diverse Surinaamse media. De man in kwestie had opgeroepen om op 23 september om 10.00u te protesteren op het Onafhankelijkheidsplein.

 

Via een fake account op Facebook plaatste hij diverse teksten om gelijkgestemden met zich mee te krijgen. Daarbij plaatste hij zinsdelen als “Chan z’n vrouw gaat 7 salarissen krijgen en wij blijven pinaren” maar ook raciale opmerkingen zoals “ding koelie ab a mony” en een plaatje waarop de president afgebeeld is als wolf die ‘blakamans’ zou toespreken.

De man verstuurde ook oproepen via WhatsApp om mensen over te halen om mee te doen aan het protest. Op een foto die hij zelf online plaatste is ook zijn politieke voorkeur duidelijk te zien; hij staat in zijn NDP kleding naast voormalig NDP topper Andre Misiekeba (foto rechts).

Volgens de Surinaamse nieuwsite SUN werd de militair afgelopen donderdag aangehouden en in verzekering gesteld, nadat vorige week aangifte tegen hem werd gedaan. Zijn posting op Facebook:

 

Disciplinaire maatregelen tegen politieagenten vanwege ‘gangster-achtig’ gedrag

12 september 2020

Disciplinaire maatregelen tegen politieagenten vanwege 'gangster-achtig' gedrag
 

Een filmpje waarin deze drie politieagenten van het Korps Politie Suriname te zien zijn, is vrijdag viraal gegaan via social media. In het filmpje dat door een van de mannen is opgenomen, tonen de mannen demonstratief geld en een van hun zelfs een wapen. Dit alles onder begeleiding van rapmuziek, waardoor de beelden ‘gangster-achtig’ overkomen.

 

De mannen die horen bij het Regio Bijstands Team Paramaribo (RBTP) genieten zichtbaar, maar velen op social media vinden er niets aan. Het gedrag van de agenten werd onder de aandacht gebracht van de korpschef en de minister van Justitie en Politie (Juspol), die hun afkeur uitspraken.

“Gangsterisme en ander verwerpelijk gedrag zal op geen enkele manier worden getolereerd”, zegt Maritha Ritfeld-Asontoe van de publiciteitsafdeling van Juspol tegen de Surinaamse krant De Ware Tijd (dWT). Tegen de mannen zullen na onderzoek daarom disciplinaire maatregelen worden getroffen, schrijft de krant.

https://www.waterkant.net/suriname/2020/09/12/disciplinaire-maatregelen-tegen-politieagenten-vanwege-gangster-achtig-gedrag/

CARICOM SECRETARY-GENERAL CONGRATULATES GUYANA’S NEW PRESIDENT

AUGUST 4, 2020

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *