GEOPOLITIEK: USA MINISTER VAN BUZA MICHAEL POMPEO NAAR SURINAME.*

Publicatie datum: 20 sep 2020 | Bron: NRC.nl | Door: Jurriaan van Eerten

 

Twitter avatarSecPompeoSecretary PompeoTerrific meeting with the staff and families of @USEmbassyParbo. Your work in Suriname advances our shared values and interests every single day, and I’m grateful for your dedication. https://t.co/hkerbBaSSb

 

Publicatie datum: 20 sep 2020 | Bron: Telegraaf.nl | Door: Redactie

 

First lady Mellisa Santokhi. Foto: CDS

De regering betreurt de suggestieve berichtgeving in de Ware Tijd over de cocaïnevangst in het KLM-toestel waarin first lady Melissa Santokhi zat. Volgens het artikel “Cocaïne in ‘vliegtuig’ first lady Santokhi” is aan boord van de KLM-vlucht van 12 september, na aankomst in Amsterdam, 20 kilo cocaïne onderschept.

De first lady is op de bewuste KLM-vlucht van 12 september als reguliere passagier meegereisd. In het artikel wordt de betreurenswaardige suggestie gewekt dat er enig verband zou bestaan tussen de first lady en de onderschepping van de drugs. Daarnaast wordt de lading van het artikel niet gedekt door de kop daarvan.

De regering betreurt deze suggestieve berichtgeving in de Ware Tijd en hoopt dat met dit artikel, het dagblad niet doelbewust en met opzet een bepaalde adverse sfeer creëert.

De regering roept in algemene termen alle media en journalisten op om meer zorgvuldigheid te betrachten in hun berichtgeving, om zo onnodige misverstanden en onnodige conclusies te voorkomen. Voorts onderstreept de regering dat de aanpak en bestrijding van drugscriminaliteit een hoge prioriteit geniet binnen het regeringsbeleid.

https://www.srherald.com/suriname/2020/09/19/regering-betreurt-suggestief-bericht-over-cocainevangst/

gepubliceerd door Ivan Cairo van de Ware Tijd
woensdag 22 augustus 2001, 10:00 Voorzitter Ivan Cairo van de Surinaamse Vereniging van Journalisten heeft zijn functie neergelegd en als lid bedankt nadat bekend geworden was dat hij geld inzamelde voor de vereniging, maar het in eigen zak stak. Hij heeft zijn excuses aangeboden. Ook de rest van het bestuur is afgetreden. Binnenkort worden vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Meer bij parb.com
18 sept 2020

Niet gesproken over Venezuela en China

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, en de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi hebben niet gesproken over eventuele steun van Suriname over de policy van de VS tegenover Venezuela. Dit zei het staatshoofd gisteren tijdens een persconferentie. Santokhi herhaalde wederom de positie van Suriname tegenover het buurland. Pompeo zei dat het beleid van de Amerikaanse regering op dit stuk duidelijk is. “We ondersteunen democratie en mensenrechten. Wij ondersteunen de democratisch gekozen regering Guaido in Venezuela als de echte regering. Maduro is verdacht van druggerelateerde handelingen. Wij geloven dat ook de Venezolanen recht hebben op alles zoals burgers van andere landen dat ervaren. Democratie, mensenrechten en een kans om wat te kunnen verdienen. Wat wij voor onze familie willen, willen wij ook voor het Venezolaans volk”, stelde de minister. Al enige tijd werd gesuggereerd dat de Amerikaanse minister in Suriname is om steun te krijgen voor een eventuele aanval van de VS op Venezuela. Echter, beide functionarissen hebben dat ontkend.

Michael Pompeo voert het woord tijdens de persconferentie donderdagmiddag.

Volk Suriname heeft gekozen voor democratie

Pompeo stelde dat hij in Suriname is, omdat het volk van Suriname tijdens de verkiezingen van 25 mei 2020 ook gekozen heeft voor democratie en een principiële leider. Dat is iets wat de VS overal ter wereld wilt ondersteunen. “Daarom ben ik hier vandaag om na te gaan op welke gebieden wij een goede samenwerking kunnen hebben. Om Suriname en het Surinaams volk te ondersteunen. Wij rekenen op Suriname om ook een steentje bij te dragen in de regio”, aldus de Amerikaanse minister. Met het aantreden van de regering-Santokhi is een nieuwe tijdperk aangebroken om de banden weer aan te halen.

President Chandrikapersad Santokhi zei dat er niet is gesproken over Venezuela en China.

China ook geen onderwerp van gesprek

Er is volgens Pompeo ook niet gesproken over de handelsoorlog tussen de VS en Volksrepubliek China. “Wij hebben gezien hoe de Chinese communistische partij in landen heeft geïnvesteerd. Dat alles lijkt goed en onschuldig op het eerste gezicht, maar daarna stort alles in elkaar meer vanwege de politieke prijs die betaald moet worden. Wij doen ons best om een ieder te laten begrijpen waar zij zich aan committeren. Wij hebben niets tegen Chinese ondernemers. Als een chinees bedrijf op een eerlijke en correcte manier zich aanmeld en zij ook met het beste voorstel komt, dan word zo een bedrijf nooit gedwarsboomd”, aldus de minister. Pompeo is voorstander van Foreign Direct Investment vanuit Amerika en hierover is ook met minister Albert Ramdin is gesproken. Alles met de bedoeling om het leven van de Surinamer en het land ten voordele te zijn. President Santokhi voegde eraan toe dat China niet het onderwerp van gesprek is geweest. Volgens Santokhi is er gesproken over hoe Suriname en de VS de bilaterale relatie kunnen versterken en verder uitdiepen op het gebied van handel en veiligheid. Pompeo heeft na zijn kort bezoek aan Suriname zijn reis voortgezet naar Guyana, daarna Brazilië, vervolgens Columbia, waarna hij weer zal keren naar Texas.

FR

First lady Suriname in Hart van Holland

17 sep. 2020

17 Sep, 2020, 07:17

foto

 Minister Albert Ramdin 

 

Een Amerikaans legervliegtuig in Paramaribo van de delegatie die het bezoek van Pompeo voorbereidt.
 

 

1. Historisch bezoek

Voor het eerst in dertien jaar landt vandaag een regeringsvliegtuig van de VS in Paramaribo, met aan boord Pompeo. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 2007, toen defensieminister Robert Gates op bezoek kwam. Voor een tegenbezoek moeten we nog verder terug. In 1992 werd toenmalig president Ronald Venetiaan van Suriname op het Witte Huis in Washington ontvangen door zijn Amerikaanse ambtgenoot George W. Bush. Suriname had net een burgeroorlog en een staatsgreep achter de rug. Bush beloofde Venetiaan hulp in geval van een nieuwe coup.

Pompeo
 
Pompeo © AP

2. Isolement

Onder de vorige president, Desi Bouterse, zat Suriname internationaal in een isolement. In veel landen staat hij op de zwarte lijst. Zijn bewegingsvrijheid als president was beperkt. Zijn zoon Dino zit in de VS in de cel wegens drugshandel.

De Amerikanen hekelen de rol van Suriname als doorvoerland van drugs, de betrokkenheid van Bouterse daarbij en de aanpak van drugscriminaliteit. Bouterses opvolger, Chan Santokhi, belooft schoon schip te maken. Hij belde al met Pompeo en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. ‘Ik ben blij Suriname, Guyana, Brazilië, Colombia en Texas te bezoeken om democratie op het westelijk halfrond te vieren en ervoor te vechten’, twitterde Pompeo onlangs. Blok ontving vorige maand zijn Surinaamse ambtgenoot Albert Ramdin. Dat was voor het eerst in jaren dat er weer een Surinaamse bewindspersoon naar Nederland kwam. Volgens politicoloog Hans Breeveld is het bezoek van Pompeo een voorbeeld van hoe de nieuwe regering Suriname uit het internationale isolement wil halen. ,,Het is een eerbetoon aan de democratische overgang in Suriname. De Amerikanen zien Suriname als een voorbeeld voor andere landen in de regio, zoals Guyana waar het onrustig is.”

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken ontmoet zijn Surinaamse collega Albert Ramdin.

 
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken ontmoet zijn Surinaamse collega Albert Ramdin. © ANP

3. China

Toen de Surinaamse krijgsraad Desi Bouterse eind november veroordeelde vanwege de Decembermoorden in 1982, was deze op staatsbezoek in China, een van de weinige bevriende landen tijdens zijn bewind. China heeft een grote rol verworven in de visserij, bosbouw, grondstoffenindustrie, handel en infrastructuur in Suriname. ,,Tijdens het isolement van de vorige regering, is China snel in het gat gesprongen”, zegt Breeveld. ,,Het bezoek van Pompeo staat niet los van de Chinese dominantie in de regio. De Amerikanen proberen er weer voet aan de grond te krijgen. Dat voor de kust van Suriname olie is gevonden, zal ook een rol spelen.”

Desi Bouterse

 
17 sept 2020
 

Secretary of State Mike PompeoMike Pompeo was sworn in as Secretary of State on April 26, 2018. He previously served as Director of the Central Intelligence Agency from January 2017 to April 2018.

Prior to joining the Trump Administration, Mr. Pompeo was serving in his fourth term as congressman from Kansas’ 4th District. He served on the House Intelligence Committee, as well as the Energy and Commerce Committee and House Select Benghazi Committee.

Prior to his service in Congress, Mr. Pompeo founded Thayer Aerospace, where he served as CEO for more than a decade. He later became President of Sentry International, an oilfield equipment manufacturing, distribution, and service company.

Mr. Pompeo graduated first in his class at the United States Military Academy at West Point in 1986 and served as a cavalry officer patrolling the Iron Curtain before the fall of the Berlin Wall. He also served with the 2nd Squadron, 7th Cavalry in the US Army’s Fourth Infantry Division.

After leaving active duty, Mr. Pompeo graduated from Harvard Law School, having been an editor of the Harvard Law Review.

Mr. Pompeo was born on December 30, 1963, in Orange, California. He is married to Susan Pompeo and has one son, Nick.

https://sr.usembassy.gov/our-relationship/the-secretary-of-state/

Mike Pompeo was sworn in as Secretary of State on April 26, 2018. He previously served as Director of the Central Intelligence Agency from January 2017 to April 2018. Prior to joining the Trump Administration, Mr. Pompeo was serving in his fourth term as congressman from Kansas’ 4th District. He served on the House Intelligence Committee, as well as the Energy and Commerce Committee and House Select Benghazi Committee. Prior to his service in Congress, Mr. Pompeo founded Thayer Aerospace, where he served as CEO for more than a decade. He later became President of Sentry International, an oilfield equipment manufacturing, distribution, and service company. Mr. Pompeo graduated first in his class at the United States Military Academy at West Point in 1986 and served as a cavalry officer patrolling the Iron Curtain before the fall of the Berlin Wall. He also served with the 2nd Squadron, 7th Cavalry in the US Army’s Fourth Infantry Division. After leaving active duty, Mr. Pompeo graduated from Harvard Law School, having been an editor of the Harvard Law Review. Mr. Pompeo was born on December 30, 1963, in Orange, California. He is married to Susan Pompeo and has one son, Nick.

Voor het eerst in de geschiedenis komt donderdag een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken naar Suriname. Het bliksembezoek van Mike Pompeo is onderdeel van een meerdaagse reis door Zuid-Amerika. Vier redenen waarom dit bezoek volgens de Surinaamse politicoloog Hans Breeveld belangrijk is.

 

Rabin Parmessar. Foto: DNA

Minister Albert Ramdin. Foto: CDS

Het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, aan Suriname heeft niets te maken met de olie- en gasvoorraden van Suriname zoals door velen wordt beweerd. Dit stelt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking in gesprek met Suriname Herald.

De bewindsman geeft aan dat de olie- en gasvoorraden, die voor de kust van Suriname liggen strategische belangen zijn. Echter behoren deze belangen aan Suriname toe en niet aan Amerika, maar ze zijn van het land en het volk, verduidelijkt Ramdin.

Hij stelt dat wij als land moeten beseffen dat de olie- en gasvoorraden Surinaams bezit zijn en wij ervoor moeten zorgen, dat deze in het voordeel komen van het Surinaamse volk. Dat er investeerders zijn die interesse hebben om in deze sectoren te investeren, is volgens de minister begrijpelijk. De bewindsman zegt verder dat deze investeerders belangrijk zijn, omdat Suriname als klein land het geld niet heeft voor zulke mega-investeringen.

Minister Ramdin is ervan overtuigd dat het volk van deze voordelen van de olie- en gasvoorraden zal genieten. “Voor nu is het van belang dat we goed nagaan als land om de voordelen uit deze rijkdommen te gaan managen.” Ramdin blijft erbij dat dit bezoek helemaal geen link heeft met wat voor de kust ligt. De Surinaamse regering heeft een hoge verwachting en kijkt uit naar de gesprekken met de Amerikaanse minister. Daaruit zullen er zeker zaken voortvloeien, die het land ten goede zullen komen, meent Ramdin.

Suriname heeft een enorm goede relatie met een aantal landen. Amerika behoort tot een van die landen. Het is de eerste keer dat een minister van Buitenlandse Zaken uit Amerika, Suriname bezoekt. “Als land zien we het nut daarvan wel in.” Daarnaast is het volgens de minister een belangrijk signaal, dat deze regering ondersteund en verwelkomd wordt.

De verwachting is een goed bezoek en goede discussie over de samenwerking tussen beide landen en nagaan op welke wijze de belangen van Suriname in die relatie tot uiting kunnen komen. De Amerikaanse minister brengt morgen een eendaags bezoek aan Suriname en vervolgt daarna zijn reis naar buurland Guyana.

https://www.srherald.com/suriname/2020/09/16/ramdin-bezoek-pompeo-heeft-niets-te-maken-met-olie-en-gasvoorraden/

16 september 2020

Amerikaanse minister spreekt zich uit over verkiezingen in Suriname
Mike Pompeo (c) Fox News
 

 

 

paramaribo – De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA en de Surinaamse instanties die drugshandel en andere grensoverschrijdende misdaad tegengaan, zullen nauwer samenwerken. Hiertoe hebben de Amerikaanse ambassadeur Marsha Barnes en de Surinaamse minister van justitie, Chan Santokhi, gisteren een verklaring ondertekend in Paramaribo. Nog deze week worden twee Amerikanen als politieattaché verbonden aan de Amerikaanse ambassade met een diplomatieke status. Zij verlenen tactische en technische assistentie aan Suriname. Het plan is ruim tien jaar besproken.

https://www.trouw.nl/nieuws/amerikaanse-dea-krijgt-vestiging-in-suriname~bab90751/

SEPTEMBER 24, 2013

 

“Het politiekorps en de douane zijn waarschijnlijk compleet corrupt”, zei Jennifer van Dijk-Silos afgelopen woensdag tijdens een lezing van de Kenniskring over het belang van een National Risk Assesment voor Suriname. Volgens haar deugt het immigratiebeleid in ons land helemaal niet, gezien het aantal illegalen in ons land en hebben drugs, illegaal goud, zwart geld en corruptie, vrij spel. Ook bij de douane is er volgens haar sprake van chaos. Dit zijn volgens Van Dijk-Silos risicofactoren die ervoor zullen zorgen dat Suriname op de zwarte lijst komt indien ze niet tijdig aangepakt worden.
Van Dijk-Silos is voorzitter van het Project Management Team (PMT), dat samen met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), informatie gaat verzamelen uit de publieke en private sector voor het opstellen van een Nationaal Risk Assesment rapport.

De grootste focus hierbij moet liggen op de risico’s van het witwassen van gelden. Volgens Van Dijk-Silos is het goed om te beseffen in wat voor gevaarlijke situatie Suriname nu is, waarbij er rekening moet worden gehouden met zaken van buitenaf, zoals cocaïnesmokkel. Daarnaast is belastingontduiking een groot probleem.
Het immigratiebeleid is volgens Van Dijk-Silos, aan herziening toe: “Zelf ons immigratiebeleid is een groot risico, omdat als 10 procent van jouw bevolking illegaal is, je een ander beleid moet opzetten, want het oude deugt dan niet.’’ Ze gaf verder aan dat de casino’s helemaal niet reageren op het NRA-proces, terwijl ook van hen medewerking wordt verwacht. ‘’Daar zit er gevaar.’’
Het korps en de douane zijn volgens haar beide corrupt, dit zegt Van Dijk-Silos naar aanleiding van de drugs die op de haven waren onderschept, maar na drie dagen verdwenen waren. ‘’De verdachte is nooit aangehouden’’, zegt zij. Natinder Oemrawsingh werd doodgeschoten, hierover zegt Van Dijk-Silos: ‘’Hij werd gehoord als getuige en niet als verdachte, en wordt na twee dagen geliquideerd.“ Dit maakt volgens haar dat de drugsgelden een positieve invloed hebben op onze money laundring.

https://dagbladdewest.com/2019/08/08/politie-en-douane-waarschijnlijk-compleet-corrupt/

Het politiekorps is “waarschijnlijk compleet corrupt”. Bij de douane en delen van de goudsector, is het ook geen zuivere koffie. Het immigratiebeleid deugt niet. Drugs, illegaal goud, zwart geld en corruptie hebben vrij spel. Dit zijn enkele van de risico factoren die Jennifer van Dijk-Silos opsomt die Suriname gegarandeerd op een ‘black list’ kan doen belanden, als er niets tegen gedaan wordt.

https://history.state.gov/departmenthistory/travels/president/eisenhower-dwight-d

UruguayMontevideoMet with President Nardone. Returned to the U.S. via Buenos Aires and Surinam.March 2–3, 1960

13 sept 2020 Guyana gaat hard optreden tegen haatzaaiende uitlatingen online

13 Sep, 2020, 10:40

foto

 Guyanese president Irfaan Ali (Foto: St Lucia News Online) 

 

In Suriname is grote opschudding ontstaan over een interview dat Santokhi aan BNR Nieuwsradio heeft gegeven. Na afloop van het interview werd de suggestie gewekt dat Santokhi, mocht hij eenmaal president van Suriname zijn, bereid zou zijn Bouterse uit te leveren aan Nederland. In Suriname is grote opschudding ontstaan over een interview dat Santokhi aan BNR Nieuwsradio heeft gegeven. Na afloop van het interview werd de suggestie gewekt dat Santokhi, mocht hij eenmaal president van Suriname zijn, bereid zou zijn Bouterse uit te leveren aan Nederland. Toch vond Bouterse het nodig om in een interview met zijn woordvoerder Clifton Limburg in duidelijke taal een signaal af te geven aan zijn mogelijke opvolger. „De mensen moeten weten en de mensen kennen me. Ik ben een gewoon mens. Ik ga nooit confrontatie opzoeken, maar geloof me, ik schuw geen enkele confrontatie. Als de mensen het zo willen spelen, dat is hun verantwoordelijkheid. (...) De gespierde taal en denk ik confrontatie met mij, geloof mij, Santokhi gaat het niet kunnen houden. Ik hoop dat hij dat wel beseft. Dus ik hoop dat hij daadwerkelijk zegt dat de mensen hem verkeerd hebben geïnterpreteerd. Ik heb de bandjes over en weer beluisterd en het was niet mis.” Ook zei Bouterse dat hij onlangs een urenlang telefonisch onderhoud heeft gehad met Santokhi en ABOP-leider Ronnie Brunswijk over de afhandeling van de verkiezingen. Bouterse verloor tien zetels, Santokhi was de grote winnaar met twintig zetels. De uitslag moet nog officieel vastgesteld worden door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *