DE OPMARS VAN DE SURINAAMSE VROUW.

First lady Santokhi is een rolmodel voor Surinaamse vrouwen

25 februari 2021

GFC NIEUWSREDACTIE- First Lady Melissa Santokhi-Seenacherry is een absoluut rolmodel voor Surinaamse vrouwen.

De First Lady die zich momenteel sterk profileert door haar positief sociaal werk binnen de gemeenschap, kan een belangrijke inspiratiebron vormen voor veel vrouwen in ons land.Dat laat het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief (KSVC) weten aan GFC Nieuws.

Volgens het KSVC kan het bij niemand onopgemerkt zijn gebleven dat Melissa Santokhi-Seenacherry zich consistent ten volle inzet om verbetering te brengen in de positie van zwakkeren binnen onze gemeenschap.

Bovendien portretteert zij regelmatig de wijze waarop eenheid, verbroedering evenals goede normen en waarden tot stand worden gebracht.

Het VrouwenCollectief kwalificeert de bijzondere aanpak van Santokhi als een verademing.

“Juist in deze moeilijke periode waarin sommige jonge vrouwen uit noodzaak op een kruispunt staan en soms verkeerde keuzes maken in hun leven, is het van wezenlijk belang dat wij zulke rolmodellen hebben”.

“Onze First Lady zou specifiek nog meer invloed kunnen uitoefenen op het toekomperspectief van deze vrouwen om uit de negatieve leefpatronen en gedachtegangen te stappen”, aldus het KSVC.

https://www.gfcnieuws.com/first-lady-santokhi-geeft-glans-aan-rol-vrouwen/

24 Feb, 2021, 06:07

foto
 President Chan Santokhi begroet het vaandel van het Nationaal Leger. Dinsdag werden 112 militairen beëdigd tot officieren. (Foto: CDS) 

112 militairen zijn dinsdag beëdigd tot officier. President tevens opperbevelhebber van de strijdkrachten die hen toesprak, zei dat het bevoegde gezag te allen tijde moet kunnen rekenen op het leger. Het staatshoofd verwacht volledige integriteit. De officieren moeten kordaat kunnen optreden en er mag geen “a no mi”-attitude zijn. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen, een proactieve houding aan de dag leggen en initiatieven ontplooien. Naast het aangaan van de formele verbintenis, betekent hun beëdiging ook het zich uitspreken van betrouwbaarheid en ondergeschiktheid aan het wettelijk gezag.
 
De president benadrukte dat de officieren nu een bijzondere verantwoordelijkheid hebben. Met hun beëdiging hebben zij zich formeel verbonden aan de primaire eisen die aan een officier worden gesteld, te weten: integriteit, besluitvaardigheid, dienstbaarheid, goede communicatieve vaardigheden en stressbestendigheid. Minister Krishna Mathoera van Defensie merkte op dat ruim 28% van de officieren vrouw is, terwijl het overall percentage vrouwen in het leger maar 6% is.
 
Santokhi legde de nadruk op loyaliteit aan het beleid. De samenleving mag ook geen enkele twijfel hebben in het defensie-apparaat. Verder moet de beëdiging ook een signaal zijn naar anderen in het leger en een stimulans om zich door studeren en trainen op een correcte wijze en op basis van een goede carrièreplanning tot officier op te werken. Er mag, aldus de president, geen ruimte of gevoel bestaan dat een militair die hard werkt en studeert overgeslagen wordt. Hij vroeg de manschappen het boegbeeld te zijn van de organisatie.
 
Minister Mathoera en bevelhebber Robert Kartodikromo merkten op dat de beëdiging reeds bij het afstuderen van de opleiding een feit moest zijn. Door omstandigheden is dat niet gebeurd, gaf Kartodikromo aan. “Ondanks zij niet beëdigd waren, hebben zij met hun kennis en ervaring hun werkzaamheden naar eer en geweten verricht. Dit zegt veel over de kwaliteit en liefde voor de organisatie én voor land en volk”, stelde de legerleider.
 
Volgens de minister moet de beëdiging ook gezien worden in het kader van het voornemen van de regering en de legerleiding om alle achterstanden over de rechtspositie van militairen in de eerste helft van 2021 zoveel als mogelijk op te heffen. “Onze manschappen zijn onze meest waardevolle hulpbronnen, zij beschermen ons land en nemen grote risico’s onder niet optimale omstandigheden”, sprak de bewindsvrouw. Zij voegde eraan toe dat de leiding er dan zorg voor moet dragen dat hetgeen waar het personeel aanspraak op maakt op tijd wordt afgerond.

Loreen Jubitana, directeur Duurzame Ontwikkeling Inheemsen

Loreen Jubitana, directeur Duurzame Ontwikkeling Inheemsen

24 Feb, 2021, 02:28

foto
 Loreen Jubitana (rechts), nieuwe directeur Duurzame Ontwikkeling Inheemsen op de foto met minister Gracia Emanuël van ROS. 

Loreen Jubitana zwaait vanaf dinsdag de scepter bij het directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen, dat onderdeel is van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS). Zij neemt de leiding over van Nielton Grootfaam. Jubitana heeft geruime tijd gefungeerd als directeur van het Bureau van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). “Ik sta voor nieuwe uitdagingen, maar er zijn ook mogelijkheden om deze het hoofd te bieden”, zegt Jubitana.
 
De kersverse directeur beaamt dat het directoraat geen VIDS is. Maar ze ziet graag dat de band tussen de parapluorganisatie van alle Inheemse dorpen en overheid hechter wordt. Er was haast geen sprake hiervan de afgelopen tijd. Zij wijst erop dat VIDS de structuur en vertegenwoordiger is van het traditioneel gezag van de Inheemsen en het directoraat staat voor de gemeenschapsontwikkeling van de Inheemsen in Suriname. “Als we een balans kunnen vinden tussen het traditioneel gezag, dat werkt voor de dorpen en het directoraat, moet het veel beter gaan met de gemeenschappen. We zullen hierdoor ook beter presteren”, zegt de nieuwe directeur.
 
Als VIDS-directeur heeft Jubitana in het verleden al samengewerkt met functionarissen zoals onderdirecteur Anna Marie Lachman-Johannis bij ROS en dat zal het werk bij het ministerie vergemakkelijken. Met hulp van de andere directeuren, onderdirecteuren, minister Gracia Emanuël van ROS en het traditioneel gezag verwacht Jubitana dat er resultaten neergezet zullen worden. “Ik zal mijn uiterste best doen om in samenspraak met iedereen onze Inheemse gemeenschap naar grotere hoogte te brengen”, belooft Jubitana.
 

Volk van Suriname moet geduld hebben met huidige regering, vooruitgang komt pas na jaren

21 februari 2021

Het volk van Suriname moet meer geduld hebben en de huidige regering alle ruimte geven om orde op zaken te stellen. Vooruitgang komt pas na jaren.

Het is onder de huidige omstandigheden en de status waarin het land is overgenomen onmogelijk om binnen een jaar merkbare economische groei te bewerkstelligen.

Dat kwam naar voren tijdens een ZOOM- meeting zondagmiddag van het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief (KSVC).

Het KSVC is van oordeel dat de verwachtingen die de gemeenschap heeft, getemperd moeten worden met realistische informatie.

“Geen enkele regeringscoalitie is in staat met de minimale inkomsten en kortetermijnperspectieven die Suriname heeft in zo’n tijdspanne voelbare verbeteringen tot stand te brengen. Ook de regering Santokhi- Brunswijk niet”, vertelt Jennifer Atmo van het VrouwenCollectief aan GFC Nieuws.

Het Collectief gaat er vanuit dat het in het gunstigste scenario nog jaren zal duren voordat de gemeenschap daadwerkelijk verlichting zal merken.

“Het kabinet moet veel beter uitleggen dat het niet mogelijk is om binnen zo’n korte periode wonderen te verrichten”.

“Om de economie weer gezond te laten groeien zullen wij nog een tijdje, mogelijk jaren door de zure appel moeten bijten. Hoe goed de regering haar best ook doet”, aldus het VrouwenCollectief.

https://www.gfcnieuws.com/volk-van-suriname-moet-geduld-hebben-met-huidige-regering/

CHS heeft eerste vrouwelijke voorzitter

04/02/2021 00:00 – Jason Pinas

Lilawati Raghoebier (l) en Wendy Jap A Joe (r) zijn woensdag geïnstalleerd als respectievelijk voorzitter en plaatsvervangend voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO – Sinds de oprichting van het Centraal Hoofdstembureau wordt dit vooral bij verkiezingen belangrijke instituut geleid door een vrouw: Lilawati Raghoebier. Ze spreekt van “een bijzondere uitdaging”, maar zegt er klaar voor te zijn. Zij en de overige zeventien leden zijn woensdag in de Congreshal geïnstalleerd door president Chandrikapersad Santokhi.

Het staatshoofd heeft het team opgeroepen het werk te doen zoals het hoort. Raghoebier heeft overgenomen van Eugène Merkus die deze functie vanaf januari 2015 heeft bekleed, na Lothar Boksteen te hebben opgevolgd. “Ik zal mijn uiterste best doen om naar eer en geweten te werken. Ik ben er klaar voor”, zegt Raghoebier tegen de Ware Tijd.

Ze voegt eraan toe dat ze geen lid is van een politieke partij. De voorzitter weet ook niet welke organisatie haar heeft voorgedragen voor de functie. “Ik denk dat ik op basis van mijn onafhankelijkheid en objectiviteit ben gevraagd door het kabinet van de president.” Raghoebier heeft eerder wel als toezichthouder gewerkt bij het Onafhankelijk Kiesbureau, dat tot vóór kort nog werd geleid door Jennifer van Dijk-Silos.

Raghoebier beseft dat het geen eenvoudige taak is om het CHS te leiden, maar verzekert dat haar basis zal zijn de wet. “Als je de wet raadpleegt dan moet er altijd een oplossing te vinden zijn. Wanneer je je best doet en je verdiept je erin dan hoeft het werk niet moeilijk te zijn.”

Ze belooft in goed overleg met de overige leden besluiten te zullen nemen. Omdat de aanloop naar haar benoeming vrij snel is gegaan, wil Raghoebier binnenkort in vergadering nader kennis maken met haar teamleden van wie ze hoge verwachtingen heeft.

Plaatsvervangend voorzitter van het CHS is Wendy Jap A Joe. De andere leden zijn Delano Landvreugd, Gilbert van Lierop, Johannes Aviankoi, Aroenkoemar Hardien, Stanley Betterson, Sarswatie van der Hoef-Ramlagansing, Raymond Landburg, Mohamed Rostamkhan, Anenda Veldman, Dewperkash Jaddoe, Muriël Held, Rugia Bergraaf, Robert Soentik, Robby Raghoe, Lourencina Adams en Mohammed Guman. Landvreugd, Landburg en Raghoe zaten ook al in het vorige CHS, dat in januari 2015 werd geïnstalleerd.

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2021/02/04/chs-heeft-eerste-vrouwelijke-voorzitter/

BOEDHOE WAARSCHUWT VOOR APARTE FONDSEN SOCIALE VOORZIENINGEN:

 

 

‘Iedereen wil overal snoepen’

Wonnie Boedhoe, ex-voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) en lid van de commissie Crisis- en Herstelplan (CHP), is geen voorstander van een overmaat aan aparte fondsen voor sociale voorzieningen, omdat die de weg vrijmaken voor personen die misbruik willen maken. ‘’Iedereen wil overal snoepen’’, zegt Boedhoe. Volgens haar, is het niet de eerste keer dat de VES de regering helpt om een herstelplan uit te voeren. Steeds terugkerende problemen zijn het ambtenarenapparaat en de wisselkoers. Volgens Boedhoe, is het grootste probleem van de hoge wisselkoers niet de hoeveelheid van beschikbare valuta, maar de overliquiditeit in de samenleving. De vele SRD’s in de samenleving komen doordat de overheid zonder controle geld heeft uitgegeven. Boedhoe is van mening dat er verschillende mogelijkheden zijn om de vele SRD’s af te romen, maar dat de regering moet oppassen dat het geld niet terugkomt in de samenleving. ‘’Anders is het dweilen met de kraan open. De gelden kunnen terugkomen door bijvoorbeeld loonsverhogingen of ongebreidelde sociale voorzieningen’’, stelde Boedhoe. Zij haalde aan dat in de begroting van de overheid en het CHP veel fondsen naast elkaar staan, maar dat niemand weet hoeveel elk huishouden krijgt. Boedhoe zei, dat er een systeem van subjectsubsidie moet komen waarin alle subsidies worden opgenomen. Dit systeem zal volgens haar, de regering de mogelijkheid bieden om te zien hoeveel elk huishouden moet krijgen. ‘’Zoals het nu gebeurt, kan elke persoon bij elk fonds gaan kijken wat er te halen valt’’, aldus Boedhoe.

De vaststelling van de armoedegrens dient volgens haar niet alleen nationaal, maar ook gedecentraliseerd bepaald te worden, omdat de kosten voor levensonderhoud niet overal hetzelfde zijn.

In Albina zijn de kosten bijvoorbeeld veel hoger dan in Paramaribo.  ‘’Er moet, een basis worden vastgesteld die iedereen moet krijgen.’’ Boedhoe haalde aan dat als de regering de subsidies afschaft, zij de huishoudens moet registreren en hun inkomen, zodat bekeken kan worden wat elk huishouden nodig heeft. “Elk huishouden heeft een inkomen, hoe weinig dat ook mag zijn. Niet iedereen hoeft SRD 2000 te krijgen, de een heeft een aanvulling van SRD 1000 of SRD 500 nodig om op het minimale te komen”, stelde Boedhoe. Zij is blij dat de minister via het belastingsysteem de voorzieningen probeert binnen te halen. “Daar is iedereen geregistreerd en weet je meteen wat het inkomen is en hoeveel je moet geven”, aldus Boedhoe.

Mathoera bespreekt prioriteiten en uitdagingen veiligheid met admiraal Faller

Defensieminister Krishna Mathoera in gesprek met admiraal Craig Faller. Foto: Defensie

“Het bezoek van admiraal Craig Stephen Faller van de Verenigde Staten van Amerika (VS) aan Suriname benadrukt de lange defensie-coöperatie en het partnerschap tussen Suriname en Amerika.” De reactie van minister Krishna Mathoera van Defensie op het eendaagse bezoek van deze hooggeplaatste militair, commandant van ‘the US Southern Command’, aan Suriname. Tijdens zijn bezoek, vandaag, heeft de functionaris een bezoek gebracht aan het ministerie van Defensie, het Nationaal Leger (NL) en president Chan Santokhi.

Het was volgens de bewindsvrouw een goed moment om Faller persoonlijk te bedanken voor de ondersteuning op onder andere het gebied van capaciteitsversterking en de ondersteuning aan het NL. Van dit bezoek is meteen gebruikgemaakt van de gelegenheid om enkele prioriteiten en uitdagingen op het gebied van veiligheid te bespreken. Vanuit Suriname is gevraagd om de defensiesamenwerking uit te breiden.

Empowerment vrouwen
Er is ook ondersteuning in de empowerment van vrouwen gevraagd om hen de mogelijkheid te geven topfuncties binnen het leger te bekleden. Tijdens de ontmoeting tussen de bewindsvrouw en de Amerikaanse functionaris zijn overeenkomsten, die al getekend waren, verder geïmplementeerd, waaronder de maritieme overeenkomst tussen Suriname en Amerika.

Er zal meer inhoud en uitvoering gegeven worden aan concrete acties en plannen om daadwerkelijk de veiligheid op een hoger niveau te brengen. Verder zijn ook enkele nieuwe overeenkomsten aangeboden op het gebied van informatie-uitwisseling. Suriname zal ondersteuning krijgen van de VS voor wat betreft een Vessel Monitoring Programma om de illegale visserij tegen te gaan.

Donatie
Faller benadrukte dat Suriname een belangrijke, maar bovenal zeer gewaardeerde veiligheidspartner is in de regio. “Wij hebben vandaag gewichtige veiligheidsvraagstukken kunnen bespreken. Ik spreek bijzondere dank uit aan het staatshoofd en de minister van Defensie en haar team voor dit succes.”

Suriname is een gewaardeerde buur, gerespecteerde partner en betrouwbare vriend. Dit bezoek is een cruciale stap voorwaarts in ons duurzaam partnerschap. De defensiesamenwerking tussen Suriname en de VS is historisch en gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen,” zei Faller.

Hij heeft aangekaart dat de aanhoudende coronapandemie ook invloed heeft op verschillende aspecten van veiligheid in de regio. De ‘Southern Command’ heeft daarom gemeend om de regio te ondersteunen en te voorzien van medisch apparatuur en additionele tools om COVID-19 beheersbaar te houden.

President Santokhi en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid ontvingen medisch apparatuur, die ongeveer US$ 600.000 waard is. “COVID-19 heeft ons alleen maar geleerd hoe belangrijk het is om samen te werken,” accentueerde Faller.

https://www.srherald.com/suriname/2021/01/13/mathoera-bespreekt-prioriteiten-en-uitdagingen-veiligheid-met-admiraal-faller/

Mangre concentreert zich op loonronde leerkrachten

09 Jan, 2021, 00:54

foto
 Reshma Mangre, voorzitter van de BvL en ALS. 

Later deze maand zullen onderhandelingen beginnen met de regering over een loonronde voor ambtenaren en leerkrachten. Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren en Alliantie van Leerkrachten in Suriname zegt in gesprek met Starnieuws zij nog niet kan aangeven hoeveel loonsverhoging voor leerkrachten gevraagd zal worden. Gelet op de omstandigheden moet het wel een vrij redelijk bedrag zijn. De regering heeft de Sociaal Economische Raad gevraagd advies uit te brengen over de hoogte van de loonronde zonder dat de economie oververhit raakt door te veel geld in omloop te brengen.
 
“Ik ben een strijder en zal het onrecht altijd bestrijden of het nou als Assembleelid of als vakbondsleider is,” zegt Mangre. Ze is 20 jaar in de vakbeweging en benadrukt dat zij goed gebruik zal maken van de kans om als een vakbondsleider en Assembleelid, de kwaliteit van het onderwijs te helpen verbeteren. Mangre geeft aan dat daarvoor  meer geld op de begroting voor onderwijs moet komen. Niet voor salarissen per se, maar ook voor investeringen, legt ze uit.
 
De vakbondsleider wil dat het onderwijs en het onderwijssysteem afgestemd worden op de nieuwe ontwikkelingen in de wereld en de toekomst van het land. Enkele aandachtspunten zijn technisch onderwijs om aan de vraag op de markt te voldoen, en onderwijs in ondernemerschap zodat “niet iedereen bij de overheid terecht komt.” Mangre heeft ook graag dat er meer communicatie komt tussen de onderwijsminister en het veld. De leden zijn tevreden met de huidige minister, maar ze willen vaker betrokken worden bij de besluiten die ze neemt.

Mangre blijft vooralsnog voorzitter van BvL en ALS. Door de Covid-situatie moet er een nieuwe datum voor de verkiezingen worden uitgeschreven. “We zijn wel voorbereidingen aan het treffen voor wanneer het zover is,” deelt ze mee. “Door de Covid-situatie kunnen we nog geen ledenvergadering houden. Mij is ook vaker gevraagd of ik me verkiesbaar stel. Dat weet ik nog niet. Afhankelijk van het moment zal ik mij verkiesbaar stellen.” Mangre deelt mee dat ze aan een loonsverhoging voor de onderwijzers werkt.
 
René Gompers

Malty Dwarkasing eerste vrouwelijke directeur VSB

 

VSB-directeur Malty Dwarkasing. Foto: VSB
 

Malty Dwarkasing is per 1 januari 2021 aangesteld als nieuwe directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Zij is de eerste vrouwelijke directeur van het bureau, sinds de oprichting van de vereniging in 1950. Ze neemt over van Paul Torilal, die met de waarneming in die functie belast was.

Dwarkasing heeft als econoom ruime ervaring op vele gebieden, die op dit moment van belang zijn voor de VSB en haar leden in de huidige turbulente macro-economische situatie in het land en in de wereld.

Ze heeft jarenlang gewerkt op het Planbureau als stafmedewerker en zich onder andere beziggehouden met de analyse van de reële sector, waaronder de productiesectoren en bij het Bureau voor de Staatsschuld als de schuldanalist en manager van de middel office. Vanaf 1 oktober 2019 was zij werkzaam als beleidsmedewerker bij de VSB en per 1 augustus 2020 als senior policy officer.

Dwarkasing is in de algemene economie afgestudeerd aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en heeft daarna enkele technische opleidingen afgerond op het gebied van “Development Planning Technique” aan de Institute of Social Studies in Den Haag, Nederland en aan de Galilee College van Israël in de ontwikkeling en management van SME’s.

Daarnaast heeft zij vele trainingen en workshops gevolgd bij internationale organisaties zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Wereldbank, Inter-American Development Bank (IADB) op het gebied van macro-economie en schuldbeheer. Zij heeft de VSB tevens vertegenwoordigd in één van de werkgroepen van de National Risk Assessment (NRA) en zal zitting hebben in diverse overheidscommissies, waaronder de Loonraad. Zij heeft de VSB geregeld van informatie voorzien over de macro-economische situatie en de impact daarvan op het bedrijfsleven.

https://www.srherald.com/suriname/2021/01/08/malty-dwarkasing-eerste-vrouwelijke-directeur-vsb/

Jarige Mangre roept op tot eenheid vakbeweging

07/01/2021 05:54 – Jason Pinas

Terwijl de jarige Reshma Mangre haar verjaardagstaart aansnijdt, wordt ze gadegeslagen door president Chandrikapersad Santokhi (l) en C-47-voorzitter Robby Berenstein. Het trio sprak woensdag over de staat van de vakbeweging. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO – Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), heeft op haar 45ste jaardag woensdag opgeroepen tot een sterkere bundeling van en betere samenwerking tussen de versplinterde vakbeweging. Ze was op dezelfde dag ook twintig jaar actief in het vakbondswezen. “We weten dat de politiek de vakbeweging heeft bespeeld en verdeeld. Het is nu meer dan ooit tijd dat we ons bundelen, doelen vaststellen en realiseren in het belang van de Surinaamse natie.”

Ze had ter gelegenheid van de twee hoogtepunten in haar leven een feestje in het BvL-hoofdkwartier aan de Fred Derbystraat. President en VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi beloofde bij die gelegenheid zich te zullen inzetten om te helpen de eenheid binnen de vakbeweging te herstellen.

Hij vindt dat politiek en vakbeweging samen kunnen gaan als beide instituties hun taak goed begrijpen, maar gaf tegelijk toe dat er daarover nog veel discussie moet worden gevoerd. “Het liefst op een correcte en eerlijke wijze, zonder emoties.”

De president betreurt daarom de negatieve kritiek op Mangre nadat ze gekozen had voor de politiek. Dat komt volgens hem doordat een belangrijk deel van de samenleving een ernstige negatieve kijk heeft op de politiek in Suriname. Santokhi is daarom bereid mee te werken dat deze zienswijze verandert. “Deze regering is voorstander van een goede samenwerking met de vakbeweging.”

C-47-voorzitter Robby Berenstein is blij dat zijn collega vakbondsleider de oproep tot eenheid heeft gedaan op haar jaardag. Ook hij maakt geen geheim van de grote verdeeldheid binnen de vakbeweging en is trots dat Mangre tijdens een persoonlijk moment het gemeenschappelijk belang van de totale werkende klasse heeft onderstreept. “We zijn als werkende klasse door heel diepe dalen gegaan. We zijn ons ervan bewust dat de situatie waarin we nu verkeren een gevolg is van slecht financieel beleid en corruptie. Deze zaken kunnen we alleen tegengaan met een grotere eenheid onder de werkers”, zei Berenstein. Voor hem staat de jaardag van zijn collega symbool voor een betere en efficiёntere samenwerking binnen de vakbeweging.

Santokhi en assembleevoorzitter Marinus Bee benadrukten de gedrevenheid van Mangre en roemden vooral haar durf. Bee: “In de zes maanden die we hebben samengewerkt heb ik uw potentie kunnen zien. We weten dat er heel weinig vrouwen zijn op de gebieden waarin u zich beweegt. U moet daarom als rolmodel dienen voor andere vrouwen zodat ook zij zich kunnen waarmaken in zowel de politiek als de vakbeweging.”

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2021/01/07/jarige-mangre-roept-op-tot-eenheid-vakbeweging/


Essed Vrouw van het Jaar 2020

“Het volk is gek op Serena”

Serena Essed kennen wij voornamelijk als advocaat en politica. Haar publieke optreden heeft geleid tot de benoeming van Vrouw van het Jaar 2020, een jaar vol verrassende dynamiek. Toch was de uitverkiezing voor de juriste een verrassing. Haar eerste reactie is dan ook dat elke vrouw in Suriname een belangrijke rol vervult in de samenleving. “Wij vervullen meerdere rollen in de samenleving en daarom vind ik het een grote eer.” Zij benadrukt in het bijzonder de niet te onderschatten rol van alleenstaande moeders in deze harde tijd. Ook voor de getrouwde vrouwen, die hun taken vervullen binnen het gezin en daarbuiten, heeft Essed niets anders dan lof. “Ik denk aan de vrouwen die moeten studeren en zij die meerdere banen hebben om het huishouden te kunnen doen, maar ook de vrouwen met hoge functies. Het is heel bijzonder en daarom voor mij een bijzondere eer om de titel te dragen.”

Apintie

Voor Harold Gessel was de uitverkiezing voor Essed de juiste keus. “Ieder jaar presenteren wij in de Golden top 50 ook de populariteitspoll. Een onderdeel daarvan is de verkiezing van man en vrouw van het jaar. Om de vrouw in het algemeen op een voetstuk te plaatsen, heeft Apintie dit jaar geen man, maar slechts de Vrouw van het Jaar gekozen. “Serena Essed is een vrouw met een geweldige persoonlijkheid. Een inspiratiebron voor jongeren. Een wandelende encyclopedie. Wanneer Serena spreekt hangt men aan haar lippen. Met haar haarscherpe juridische analyses en feilloze richtlijnen ter herstel van onze economie heeft zij zich danig in de kijker gespeeld. Kortom het volk is gek op Serena”, besluit Gessel. Ook de directeur van Apintie, Charles Vervuurt, merkt op dat hij de benoeming een goede keus vindt.

Rolmodellen

Essed zelf benadrukt dat ze nooit de persoon zou kunnen zijn die ze vandaag is zonder de ondersteuning van haar rolmodellen, waaronder haar moeder als grootste rolmodel, Jennifer Wolff, en grootmoeder Ursula Wolff-Starke. “Mijn oma heeft gedemonstreerd dat je van je passie je werk kan maken en barrières kan doorbreken door rond haar 60ste haar onderneming te starten -Wolff Catering Services- en tegelijkertijd de rol van moeder en oma in het gezin kan vervullen. Een echte ‘boss lady’ merkt Essed op. Zij dankt al die personen die daarin een rol hebben gespeeld en noemt binnen de familie nog haar tantes Mariska Wolff, Ivy Wolff en Evie Sopawiro-Bhaggan. “Buiten de familie vormen als bron van inspiratie Carol Baal, die als advocaat de patroon was van Essed en momenteel haar zakenpartner is. Ook noemt zij ondernemer tevens kapster Nicole Fung A Loi-Simson in deze rij. Maar ook de buurvrouw die als een soort familie is, dankt Essed.

De juiste begeleiding

Essed benadrukt dat wanneer personen op de juiste manier worden begeleid de potentie die in de persoon zit, tot uiting komt. “Een plantje in de juiste aarde zal bij de juiste verzorging groeien, en het zal uitdrogen als het nooit water krijgt”, illustreert Essed. “Dromen kunnen werkelijkheid worden, alles is mogelijk. Ik kom uit een volksbuurt.” Essed put kracht uit haar geloof. “We moeten blijven geloven in de toekomst. Als we ons allemaal inzetten, gaat het goed met het land en als het goed gaat met het land dan gaat het ook goed met ons.” Afsluitend zegt Essed dat zij bovenal God dankbaar is voor de begeleiding gedurende haar hele leven.

Presentatrice KAAK

Recentelijk is Essed ook te zien als medepresentatrice van het tv-programma KAAK op RBN, waarover zij opmerkt het als een eer te zien. Zelf heeft zij jaren naar het programma gekeken, waarvan zij heel veel heeft geleerd. Om het dan nu samen met Faried Pierkhan te mogen presenteren, noemt zij bijzonder. “Hij is heel ervaren in dit vak.” Essed hoopt op deze manier verder haar bijdrage te kunnen leveren.

RB

https://www.dbsuriname.com/2021/01/05/essed-vrouw-van-het-jaar-2020/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *